Hemma

Äntligen hemma! Ursäkta för den dåliga uppdateringen idag och tusen tack för alla svar om Magic Brush!

Jag har varit kvar i Sälen hela dagen och åkte hem nu på eftermiddagen. Är inte alls van vid att köra i mörker så sista biten hem var riktigt jobbig. Inga lampor och riktigt mörkt ute nu när snö nästan är försvunnen.. Är dock välbehållen och på plats hemma nu!

Åkte faktiskt direkt til Danny, ville bara in en snabbis nu på kvällen och hälsa på honom. Han var också i gott mod och såg pigg och glad ut! Ryktade lite och åkte sedan hem igen.

Nu sitter jag här och är dödstrött, ska snart kasta mig ner i sängen och sova. Imorgon blir det jobb 8-17 - tillbaka till verkligheten.

Magic Brush?

Alla pratar om Magic Brush, alla har redan Magic Brush. Alla utom jag! Har inte fallit för denna trend ännu.

Kände på en kompis borstar och tyckte mest att det var vasst och hårt - men det verkar vara många som gillar och ger borstarna ett bra resultat är jag naturligtvis villig att ge dom en chans.

Jag efterlyser nu alla era erfarenheter av dessa borstar! Vad tycker ni? Blir det bättre resultat än med vanliga ryktborstar?

Video från ungponnychampionatet

Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg med bilder från ungponnyschampionatet i dressyr som ni finner HÄR .
Tänkte att ni säkert även ville se filmen! Det är video med allt från själva tävlingsmomentet till resultatsväntan, muntlig bedömning etc.

En video med allt helt enkelt! Ponnyn är Sir Lancelot och ryttare är jag, Frida Hallgren och vi tog alltså brons på ungponnychampionatet i dressyr 2011.

Jag hade ridit Lancelot i 2,5 vecka innan championatet så vi var ett väldigt färskt ekipage så att säga!


Puuh

Danny står still där hemma!


Nu kan jag andas ut..

Fantastisk dag i backen - men snart hem till verkligheten

Jösses, knallblå himmel och sol - bättre än så kan det inte bli i sälen! Nu har vi åkt hela dagen och jag är helt slut i kroppen. Morgondagen ska tydligen bli lika fin och det blir min sista dag här i sälen, sen kan inte hästarna vänta längre!

Resten av familjen stannar till helgen men jag åker alltså hem onsdag kväll. Verkligheten kallar! Hem till både jobb och hästar.



Blåsig dag i backen + afterski mys med familjen

Oj oj idag har vi nästan blåst bort i backen.. full blåst och snö. Inte det roligaste vädret, men enligt väderprognosen skulle det bli strålande sol under morgondagen så vi bet ihop och åkte för fullt ändå!

Vi höll oss långt ner i backarna och jag + brorsor + mamma (!) åkte mycket i funpark. När ens över 50-åriga mamma flyger över hopp och åker på både rails och boxar blir man lite imponerad haha! Hon slog dock en rejäl vurpa och sjäv gjorde jag två frivolter när jag skulle raila (åka med skidorna på tvären över en box). Inga brutna armar eller ben idag dock!

Nu har vi precis ätit middag och gosat ner oss i soffan för lite after-ski mys med kortspel, TV-tittande och varm choklad!







Hästschampon - vilka är bra?

Har efter många år som dressyrryttare provat det mesta i hästchampoväg - vissa bra, vissa sämre. Tänkte dela med mig av mina åsiker av vilka märken som är bäst.

Jag anser att ett schampo som känns krämigt och lite tjockare räcker längre! De schampon som är tunna i konsistensen är sällan speciellt dryga utan man får använda mycket för att få upp skumm och lödder.

1. Det bästa schampot du kan använda till din häst - Absorbine Superpoo



Ett suveränt schampo med krämig konsistens. Ger en skinande ren häst och är väldigt drygt! Flaskan är 946 ml och det räcker länge. Kostar ca 150 kr. Kombinerar man detta med pälsglansen av samma märke får man ett outstanding resultat.

2.  Ett prisvänt, suveränt alternativ till "lyxschampo" - Ekol Hästschampo


 



Ekol hästschampo kostar ca 50 kr för 1000 ml. Det är alltså otroligt billigt! Jag tycker att schampot är väldigt prisvärt. Hästen blir skinande ren, blank och resultatet håller länge - dock är schampot inte lika drygt som Absorbineslyxschampo.

 

 

Var är grimman köpt?

Har fått flera frågor om var lädergrimman som Danny har är köpt? Jag fick den av Petra, Escos ägare och den är köpt på ridsportaffären Aubiose i Borlänge och den är tillverkad av Dan Rider. Hoppas det gjorde er klokare! 



Hur håller du dina tävlingssaker vita?

Fick en fråga av en läsare:

Jeanette:
Har du något bra tips på hur man håller det vita vitt?? Ridbyxor, ridhandskar, schabrak osv som man gärna vill ska hålla sig vita länge. Hur tvättar du sakerna för att de ska bli vita igen efter en tävling?

Svar:
Hej Jeanette! Jag tvättar alltid mina tävlingsgrejer efter all användning. Kör dem i 40 grader i tvättmaskinen och använder tvättmedel med blekning. Det blir alltid rent och fint igen! Har dock ett supertips om du har svarta fläckar på exempelvis schabrak eller ridbyxor. Det är att använda galltvål!
Blöt fläcken och gnugga sedan in galltvålen ordentligt. Låt sitta en stund och blöt sedan med vatten igen, gnugga tills fläcken har löst upp. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin och fläcken är borta!







Fläckar som går utmärkt att få bort med hjälp av galltvålen.

Hoppas du blev nöjd med tipset!

Familjemys

Jag är alltså på plats för lite skidsemester med familjen i Sälen. Det ska bli väldigt härligt att bara vara, få sova till i alla fall 8.00 på morgonen istället för att väckarklockan ringer 06.30 som den gör alla dagar (inkl. helg) annars.

Danny reds ett ordentligt pass i ridhuset imorse så nu är han förhoppningsvis lite trött i någon dag till. Emma har hand om honom och han kommer att vila de dagar jag är borta (är hemma igen torsdag). Det kan vara skönt för honom med en paus också, låta alla nya saker vi har jobbat med i ridhuset "sjunka in" och bara gå i hagen och vila lite.

Esco kommer att ridas lite ute i skogen och det är Lina/Petra som har hand om honom. Han får också vila lite från dressyrträningen och bara rulla på lite utomhus och jobba lite bommar (Lina är hoppryttare). Det tror jag blir väldigt nyttigt för honom och förhoppningsvis är han mer motiverad än någonsin för jobb i ridhuset sedan när jag kommer hem igen!



SÄLEN









Underbart med några dagars total ledighet med massor av skidåkning och förhoppningsvis fortsatt bra väder!

Patrik Kittel kör på dubbla segrar

Oj oj, nu har vi suttit och varit nervösa i soffan framför direktsändningen av världscupküren i Scandinavium! Det blev nervösast möjliga då Patrik startade som näst sista ekipage med Toy Story och strax efter hans ritt blev det strömavbrott. Detta ledde till att hans resultat inte kom in i datorn och därmed kunde ingen (inte ens han själv) veta vad han fick för poäng.

Sista ekipaget hann rida och dessutom få sin poäng innan datorerna ordnade upp sig igen. Efter en nervös och oplanerad väntan fick vi följa Patrik när han stod framför datorskärmarna och till sist bröt jublet ut - han vann igen!

Resultatet blev 78,525 % och därmed vann han även säsongens västeuropaliga totalt!


Foto: Peter Zachrisson

Lång dag

Har just landat lite framför datorn efter en lång dag. Började med att rida Danny i ridhuset imorse och släppte efter viss tvekan ut honom i hagen efteråt. Det har blåst vansinnigt mycket idag! Vi som bor i Dalarna och är vana vid att det alltid är vindstilla blev helt förfärade haha. Danny skötte sig dock superfint och fick gå in vid 13.00 innan han blev för orolig.

Efter detta åkte jag till Borlänge/Granngården för att köpa foder till Danny och hann även med en sväng in på Aubiose för att köpa pikétröjan jag lade upp bild på tidigare.



Undra hur många 19-åringar tjejer i Sverige som har klubbkort på Granngården haha! Känner mig riktigt mogen faktiskt.

Därefter blev det en sväng hem för att börja sätta igång med packning. Imorgon åker jag med familjen på skidsemester till Stöten i Sälen. Ska bli ljuvligt att koppla av från vardagen och bara njuta i skidbacken istället för att bara sälja liftkort till alla andra som jag gör på jobbet.. Kommer dock ta med mig datorn och håller er uppdaterade som vanligt!

Emma kommer att ta hand om Danny och Esco sköts av Lina och Petra, så dom två går det ingen nöd på. Blir nog skönt för båda pållarna att få vila några dagar då båda har trimmats ganska ordentligt senaste dagarna.

Emmas kuvert som hon kommer att få imorgon hahah...


 

Finaste Danny

Några ovisade bilder på mig och Danny. Vilken bild är er favorit?











DRÖMPIKÉ

Var på ridsportaffären Aubiose idag och skulle bara köpa några höpåsar.. Men HV Polos sommarkollektion 2012 fanns nu i butiken och jag ramlade in bland alla kläder. OJ så mycket fint! En piké för alldeles för mycket pengar följde med hem, inte planerat men jag kunde inte låta bli. Min drömpiké!

HV Polo, pris 599 kr.







Ej reserv längre

Jippie! Fick precis ett mail från TDB att jag inte längre är reserv på tävlingen den 11 mars, utan har kommit med i klassen!

Kan då avslöja att det alltså är Escritor som ska få visa framfötterna på banan, inte Danny. Esco har tävlat litegrann förra året med sin ägare Petra, men har ingen riktig rutin på tävlingsbanan. Vi kommer därför att börja med en lokal LB:1 i Svärdsjö den 11 mars, och sedan en LA:1 två helger efter i Ludvika.

Åh det ska bli så otroligt roligt att få vara tillbaka på tävlingsbanan, det finns inget roligare. Att Esco gjorde ett strålande jobb idag i ridhuset gör mig inte mindre taggad direkt! Han är för ljuvlig den där hästen..


1 månad

Jösses! Igår firade jag och Danny en hel månad tillsammans. Jag begriper inte hur tiden kan ha gått så fort! Det känns som att det var nyss han kom.

En hel månad, och han har uppfört sig exemplariskt. Allt testande som han höll på med första veckan är som bortblåst och nu är han det snällaste som stått på fyra ben. Jag är så lycklig över att vi valde honom av alla provade hästar!

Det kunde inte ha blivit bättre än såhär! Han har allt vi letade efter ♥



Fotografering med Sofia och Fürst Rainier B

Igår tog jag lite bilder på Sofia och sin dressyrhäst Fürst Rainier B, en valack f. 2005 e. Fürst Heinrich - Royal Diamond. Ett superekipage som står uppstallade på Falu Ridklubb!















Just nu

Precis hemkommen från Danny och en skön mystur ute i skogen. Nu blir det lite bloggjobb och sedan kvalitetstid i soffan med gårdagens Tidningen Ridsport!

Dressyrklimatet i Dalarna - tillägg

Pappa påpekade en sak som jag borde ha skrivit redan i första önskeinlägget om "Dressyrklimatet i Dalarna" som ni finner längre ner på sidan. Tur någon har koll haha! Gör ett nytt inlägg som hör ihop lite med det förra.

En väldigt rolig "visste ni att" är att vi har två GP-ryttare i Sverige på allra högsta nivå som fortfarande tävlar för sina hemmaklubbar i Dalarna, trots att de nu bor på andra ställen i landet.

Den första är givetvis Charlotte Haid Bondergaard som jag arbetade hos! Hon tävlar för Insjöns Ridklubb som alltså ligger i Dalarna (ca 45 min från mig). Sen har vi Minna Telde som tävlar för Svedens Ponnyklubb som också ligger här i Dalarna (ca 10 minuter från mig).

8 plusgrader och sol

Dagen började med att pappa knackade på 07.15 och undrade om jag inte skulle gå upp?
- HELVETE

07.30 parkerade jag cykeln utanför stallet och sprang in i stallet - tur folk är vana vid att se mig med håret på ända och mjukisbrallor på benen. Longerade Danny och bad om större trav, mindre trav, större trav. Han skötte sig väldigt trevligt! Föll in i galopp några gånger men den stora traven därimellan, super!

Därefter fixades allt pyssel, Danny gick ut i hagen i det fantastiska vädret och hade det superskönt. Åkte hem och åt lunch och sedan fotograferade jag Sofia och hennes underbara häst ute på banan (bilder kommer senare!).

På eftermiddagen har jag myst i stallet på Källviken istället, Esco trimmades i ridhuset och mot slutet red vi igenom program.

Tog en bild på Danny som fick ha öppet fönster för första gången! 8 plusgrader och strålande sol avgjorde saken. Jag smälter nästan när jag ser honom, hur söt får man bli haha..

Det börjar närma sig..

 

Ibland har man tur

Har varit på jobbet från 15-22 och under passen när vi jobbar finns det ett rullande schema på vilka som är "medhjälpare" (serverar kaffe, gör toast etc) så man jobbar med olika personer varje gång. Har stått med en hel drös märkliga människor men idag blev det en fullträff haha!

Min medhjälpare för dagen var veterinär Mats Axelsson från hästkliniken Wilkesbacka Gård. Jag fick med andra ord spendera 3,5 h tillsammans med en hästveterinär. Hade jag tusen frågor? Ja! Inte varje dag man får chansen att kunna sitta ner och bara prata med en veterinär om allt man funderar över. Ibland har man verkligen tur, vilken superdag på jobbet haha.

Vill ni läsa mer om Wilkesbacka veterinärklinik finner ni deras hemsida HÄR 

Önskeinlägg - Dressyrklimatet i Dalarna

Karin Haglund: Det vore intressant om du skrev ett inlägg om dina åsikter angående dressyrklimatet i Dalarna, finner du det bra eller dåligt? Vilken nivå anser du att Dalarnas dressyr ligger på i jämförelse med övriga delar utav Sverige? Vilken klubb har du valt att tävla för, samt varför du valde just den? Anser du att någon klubb i Dalarna sticker ut särskilt när det kommer till dressyrsammanhang?

Svar:

En intressant frågeställning!

Skulle man sätta sig och jämföra hur många ryttare i Dalarna som rider på en viss hög klass jämfört med Skåne så är Dalarna inte i närheten av att ha lika många bra ryttare. Men, det är ju så att vi har betydligt färre ryttare här, vilket gör att antalet ryttare uppe i toppen minskar. I övrigt är det förmodligen en normal samling ryttare i Dalarna, några juniorer/YR som har tagit sig till finaler på SM, några lite äldre ryttare som rider höga klasser och en hel drös ryttare på MSV-nivå.

Rent tävlingsmässigt skulle jag säga att det inte är någon större skillnad, då det kommer otroligt mycket ryttare utifrån och tävlar i Dalarna, som ligger hyffsat nära till både Stockholm, Västmanland, Örebro, Värmland etc.

Jag har hela mitt liv tävlat för Falu Ridklubb. Det är den klubb jag har börjat som treåring på ridskola, vuxit upp på och haft riktigt roligt på. Min huvudtränare driver även denna klubb och det är som sagt henne jag har tränat för i alla år. Falu RK är en helt vanlig ridklubb, men med mycket dressyrryttare. För några år sedan när jag och några andra jämnåriga tjejer fortfarande red ponny höll Falu RK ett järngrepp om ponnydressyren med ryttare på nationell och elitnivå (SM).

Nuförtiden är det ingen speciell klubb som "sticker ut" med många duktiga ryttare utan det är någon enstaka från varje klubb som är riktigt bra. I Dalarna tror jag inte att det är så uppdelat efter vilken klubb man rider för (som exempel Willands i Skåne som bara matar fram bra ekipage) utan här spelar det ingen roll, man stöttar varandra och har gemenskap oavsett vilka klubbar man rider för.

Hoppas du är nöjd med svaren!

Hur hög är Danny?

Fick en fråga från en läsare om Dannys mankhöjd.

Hur hög är Danny och hur lång är du?

Svar:
Jag är 164 cm lång! Kristina som sålde Danny sa att han var 165 cm, men han är nog inte mätt. Skulle jag gissa skulle jag nog mer säga 166-167 cm.


Träning för Marika och en skadad Frida

Suck suck.. Red träning för Marika idag på Danny och det började riktigt bra! Mjuk och fram för skänkeln. Red slutor i galopp längs långsidorna och det var svårt tyckte Danny som gärna bytte galopp istället - haha bytena kommer inte att bli något problem.

Men allt eftersom träningen gick började jag få väldigt ont på insidan av låren, precis vid knästöden på sadeln.. Till slut sved det och var så olidigt att jag fick säga åt Marika att jag bara kunde rida lätt i traven. Fortsatte passet och vi avlutade sedan.

När jag tog av mig ridbyxorna såg det ut såhär:


Behöver jag säga något mer? Aaaaaaaaj. Eftersom sadeln ligger i bakvikt så hamnar jag automatiskt med benen för långt fram/jag tippar bakåt och hamnar väldigt nära med mina ben mot knästöden som alltså har skavt mot huden. Helt galet!

Nu ska jag återgå till att tycka synd om mig själv med en kopp te och en filt i soffan.. Haha

KÄRLEK







Vad tycker ni om bilderna? Jag älskar dom, tusen tack bästa mamma som har fotat! Syns verkligen hur otroligt mycket jag tycker om honom (och förhoppningsvis han tycker om mig). ♥

Nyheter från Horze

Satt och kikade på produktnyheterna från Horze men hittade inget speciellt som jag verkligen föll för.. Några saker finns det dock som är snygga och ger mig åtminstonde lite ha-begär:


Hur trivs du på Falu Ridklubb?

Fick en fråga från en läsare!

Malin: Hur trivs du på Falu Ridklubb? Har förstått att Källvikens gård där du stod innan är ett privatstall och att du nu alltså står på en ridskola - vad tycker du om det?

Svar:

Hej Malin! Du har förstått det helt korrekt.

Jag vill börja med att säga att jag älskar Källvikens gård. Är jätteglad att Esco står där så att jag inte tappar kontakten med alla! När jag flyttade till Skåne och sa upp min stallplats där storbölade jag för att jag skulle sakna alla så mycket haha! Det är världens mysigaste stall med bra träningsmöjligheter med nybyggt ridhus och ridbana. 

... Men jag är också otroligt glad att jag har flyttat till Falu Ridklubb. Här finns personal som sköter hästarna så några stallpass att hålla reda på behövs inte. Tiderna är bätte anpassade för hagvistelse, fodring etc. och alltid är så otroligt smidigt. Med 11 skötspiltor med tillhörande dusch behöver du aldrig vänta på att "skötspiltan ska bli ledig" och det är ljust  med många lampor och otroligt fräscht överallt. Ridskolan håller sig på "sin kant" och även om det är mycket folk där på kvällarna när det är lektioner så står privathästarna i separata stall längst bort i anläggningen och märker knappt av dessa människor.

Sedan måste jag säga att en sak som är en stor skillnad är att på Falu Ridklubb så finns det så otroligt många duktiga dressyrryttare som har riktigt fina hästar. Detta är otroligt motiverande! Att se tjejer i min egen ålder rida så bra är verkligen en riktig "morot" i träningen framåt - och om inte annat är det hur roligt som helst att stå och titta när de tränar i ridhuset.

På plus-sidan finns även såklart att min tränare driver Falu Ridklubb och jag har tillgång till hennes hjälp betydligt lättare än om jag hade stått på Källviken.

Så sammanfattningsvis väger fördelarna över på Falu Ridklubb och jag kommer förmodligen inte att flytta Danny till Källviken, oavsett om jag får en stallplats där eller inte framöver.



Önskeinlägg

I det här inlägget är det fritt fram att lägga en kommentar om vad just du allra helst skulle vilja att jag skriver ett inlägg om! Allt från om det bästa stallminnet till hur jag förbereder hästen inför tävling eller något helt annat. Jag väljer ut några kommentarer som jag kommer att svara på i ett enskilt inlägg.

Mina tankar går till Ida

 Stor kram på dig Ida! Mina tankar är med dig.. Håller alla tummar



 


Sportspegeln hos Patrik Kittel

Såg att Stina hade lagt upp ett videoklipp från när Sportspegeln är och hälsar på Patrik Kittel på hans anläggning i Tyskland. Kunde inte låta bli att lägga upp det jag också!

Det är bland annat intervju med Patrik, videoklipp från träning och man får se den fantastiska stallmiljön och anläggningen.

Ni finner videoklippet HÄR

Uteritt på Danny

Idag har jag - hör och häpna - ridit ut på en lång skrittur med Danny inklusive lite trav! Det är alltså andra gången jag rider ut på honom. Idag hade jag bestämt mig för att rida lite längre, runt udden nere vid sjön och tillbaka. Så blev det! Hade en graman på för säkerhetsskull men han var otroligt duktig och gramanen kunde hänga lös hela tiden.

Skrittade på småvägar genom skogen och Danny tyckte att det var väldigt otäckt att kliva över dom hästätande rötterna som ibland korsade stigarna... På vägen hem hamnade vi dock på en mycket trav-vänlig väg och då kunde vi inte låta bli! Så lite trav blev det trots allt. Duktigt ekipage idag!

Magiskt väder

Jösses vilket underbart väder det är ute. En stor sol och klarblå himmel. Det droppar från taken och fåglarna kvittrar, riktig vårkänsla!



Jag lyckades pricka in den perfekta dagen att ha lunchpass på Källvikens gård och fick fodra hästar i detta ljuvliga väder. Det är 20 hästar som ska få mat när man har lunchen, men idag varken suckade eller stönade jag över detta. Hade kunnat vara ute hur länge som helst.

5 av ca 20 höpåsar..

 




Nu ska jag in i duschen och sedan blir det jobb 15-22. Har dock gjort i ordning några inlägg som dyker upp under kvällen!

En riktig stalldag

Dagen började som sagt vid 07.30 och jag var pigg och full i energi, så passade på att ta ridningen på Danny direkt.
Han kändes trevlig, lite problem med förvända och bytte galopp när vi red snävare linjer. Men de långa linjerna är riktigt bra! Red honom mycket framåt och idag fick han verkligen jobba, en nöjd och avslappnad Danny avslutade passet.

Dagens outfit blev inte glamourösare än såhär:




Benskydd: Event
Boots: Horse Guard
Sadel: Amerigo CC
Schabrak: Polypad
Sadelgjorddstunnel: Fårskinn

Därefter fick han gå ut i hagen (med skräckblandad förtjusning från min sida). Tog han ett travsteg? Nej. Han stod och åt de säkert 10 kg hö jag hade lagt ut i hagen och var lugn och helnöjd. Puh!!

När han hade kommit in igen började storstädning av hästen:



...Och till sist blev det fotografering med porträttbilder på mig och Danny!

Men här slutade inte stalldagen. Istället åkte jag till Escritor och agerade hästskötare. Sadlade upp, promenerade fram honom och sedan satt Hasse upp, en tränare som ofta kommer till Källvikens Gård. Esco fick jobba på ordentligt och är förmodligen väldigt genomriden och fin imorgon när jag sitter upp.

Nu har jag landat hemma, ätit mat och ska krypa ner i soffan med mamma och pappa (haha) och titta på ponnyakuten. Söndagsmys!

Fotografering - vill ni se bilder nu eller senare i veckan?

Här är ett smakprov från fotograferingen idag. Vill ni se några fler bilder nu på en gång (idag/imorgon) eller ska jag "spara" på bilderna och slänga upp dom senare i veckan?

Haha uppdatering: Blir inga bilder nu, ni är alldeles för dåliga på att kommentera! ;)

Hemma en snabbis

Äntligen hemma en snabbis och landar framför datorn med lite mat. har varit i stallet från 07.30 fram till nu, 14.30! Har hunnit med ridning, fotografering med porträttbilder på mig och Danny samt allt övrigt pyssel.

Nu ska jag ge mig iväg för att titta när Esco rids av tränare, ska bli jättekul! Skriver om allt lite senare, samt lägger upp några bilder från dagens fotografering.

Shopping

Nu ska Danny bli ren och få bort lite lös vinterpäls! Han fäller nåt så makalöst och har en massa lös vinterpäls som yr runt i luften så fort man ryktar honom. Tänkte ta tag i saken och göra en storrengöring av honom imorgon.

Detta inhandlades:




Ryktsten,
Svampar
Babyservetter
Duk i microfiber

Med lite hjälp av mina vanliga ryktborstar och detta ska det nog bli ordning på pälsen!

Danny ligger på minuslistan..

Suck vilken dag..

Åkte till Danny i morse och pysslade lite, la hö i hagen och såg till att han stod lugnt och fint där ute innan jag åkte hem. Var tillbaka i stallet vid strax före 13.00 och såg att Danny redan stod i sin box. Fick veta att han hade sprungit en massa i hagen och blivit intagen för en timme sedan. Åh suck! Nu kommer jag aldrig våga lämna honom i hagen utan att jag eller någon annan är där och håller koll på honom. Tusen tack ängeln Sofia som tog in honom.

Känns som världens motgång, han har stått så himla fint i hagen i tre veckor nu och så plötsligt blir det såhär. Ska rida honom länge och ordentligt i morgon bitti och sedan släppa ut honom när han är trött så är han förhoppningsvis lugnare.

Kollade igenom hela Danny efter sår, svullnader eller värme och inmen hittade ingenting och lugnade ner mig lite. Tog honom sedan på lina och gick en promenad där jag också travade honom och försökte se någon rörelsestörning - såg ingenting. Han verkar helt opåverkad av detta men är fortfarande lite orolig.


För att göra mig ännu mer frusterad smiter Danny ur boxen när jag står där inne och ska sätta på täcket. Han travar iväg genom stallet och in i en annan hästs box. Vid denna stund visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, han är så grymt ouppfostrad med punkten att stå kvar i boxen om dörren är det minsta öppen. Släpade tillbaka honom genom stallet och kunde faktiskt inte låta bli att skratta lite, tramshäst!!

Problem med nosgrimman

Jag blir tokig! Har en nosgrimma med pullback-knäppning som alltid lägger sig på detta sätt:



Ser ni vad jag menar? Finns liksom ingen hållare man kan stoppa in den i så då stannar den inte kvar ovanpå varandra utan lägger sig på detta vis. Spänner nosgrimman normalt/något lösare än normalt och ju lösare den sitter desto snabbare sätter den sig på detta vis. Har inte provat att dra åt nosgrimman hårdare, för även om problemet löser sig vill jag inte ha en för hårt spänd nosgrimma.

Har ni några tips?

War Horse

Är det någon som har sett filmen War Horse regisserad av Steven Spielberg? Filmen har egentligen premiär 24 februari men när vi pratade om filmen här hemma säger brorsan:
- "War Horse? Jaha, den har jag redan laddat ner och sett"

Haha. Så var det med den saken! Nu ska jag och pappa tillbringa kvällen i soffan och se den vi med!

Här är trailern.



Träning med båda pojkarna idag

Idag blev det träning för båda hästarna i ridhus.

Danny fick gå ett kortare pass där jag red på ganska ordentligt för att se hur Childericen låg efter lite träning. Den rubbades inte en millimeter och Danny kändes otroligt fin! Jämn framåt, men samtidigt lite mer under sig och galopperade inte bara på framåt i sitt eget höga tempo som han brukar vilja gå i. Verkade trivas fint i sadel och vi var väldigt nöjda med passet! Var fullt i hästar i ridhuset så blev inga rörelser utan jobb i olika gångarter på spåret.



Escritor gick också i ridhuset och vi fick hjälp av Petra. Red mycket programdelar, tempoväxlingar och noga med formen. Mycket trevlig även han idag! Dagens bästa var galoppen där han verkligen kom ihåg i en rund stor galopp och samtidigt väntade på mina signaler istället för att bara hasta iväg framåt.



Så olika hästar - men så mysiga killar båda två.

Childeric

Idag dök vännen Lina upp i stallet, alltid med ett leende på läpparna som vanligt. Med sig hade hon två av sina childeric sadlar och förhoppningen var att någon av dom skulle kunna ligga bra på Danny.

Childeric nr 1 var i nästan nyskick och låg inte helt optimalt, dock ingen katastrof heller.
Childeric nr 2 var äldre och således begagnad, men i fint skick. Låg väldigt trevligt och flyttades inte en millimeter när jag red i den. Underbart! Min plånbok kommer att tacka mig över att det var den äldre sadeln istället för den nya childericen som passade.. Ibland ska man ha tur!

Nu är det dock tyvärr så att Lina rider runt i just den sadel på sina hästar nu - och innan jag kan få hem den måste hon ha köpt en annan. Jag håller tummarna att hon hittar sig en annan sadel snabbt, men är glad bara av att veta att jag äntligen har en sadel som ligger vettigt på gång.

Har tyvärr ingen bild på den snart köpta Childericen, så det blir en bild på Lina och Kypros istället. Tack för hjälpen Lina!


Ridbilder med Danny

Er önskan är min lag! Inte riktigt, men här kommer ett gäng härliga ridbilder på Danny som många ville se. Hoppas ni gillar dom!

 

 

 

Dagens händelser

I morse åkte jag till Danny vid 07.00 på morgonen, men efter en stunds betänktetid åkte jag hem igen efter 30 minuter - jag var alldeles för trött. Hade jobbat kväll dagen innan och var så uppe i varv efter det att jag inte kunde sova under natten.

Sov på soffan i en timme och sedan var jag fit for fight igen! Åkte tillbaka, jobbade Danny på longerlina och stämde av med Therese som skulle komma med en sadel till mig under kvällen. Min tränare Marika kom sedan förbi med en sadel i famnen som hon skulle prova på sin unghäst - men på något vis lyckades jag få den att hamna på Dannys rygg istället och det låg väldigt trevligt! Lite vid, så eventuellt åker den väl fram till öronen på honom när jag rider i den - men det visar sig.

Detta var en Equipe och den var väldigt lik en Childeric i modellen. Låg som sagt mycket trevligt än så länge!
Den andra sadeln som jag ska prova imorgon förmiddag är en Childeric som min kompis Lina Andersson har haft på sin häst Kypros.

Nog om det!

Båda hästarna har jobbat fint idag! En guldstjärna till Esco som gick väldigt fint i ridhuset idag trots att det var träningar och fullt i hästar i ridhuset. Han är bara för ljuvlig att rida den där lilla Esco-hästen.




Matilda Holmströms nya blogg

Åh äntligen äntligen har Matilda kommit igång ordentligt med sin nya blogg. Är jätteglad att hon valde att gå sin egen väg då jag egentligen bara har läst hennes inlägg på TLOP.se

Hennes nya blogg blir dagens tips: www.matildaholmstrom.se

Anmäld till årets första tävlingar

Då har jag anmält till årets första två tävlingar. Hamnade dock som reserv på den första, men räknar kallt med att komma med då jag är 2:a reserv och det är ganska långt kvar. Anmälde för säkerhets skull till en annan tävling två helger efter, men med lite tur blir det kanske båda två? 

Vilka klasser? Och framförallt, vilken häst? Ni får vara nyfikna ett tag till.. ;)


Vilken typ av bilder önskas mest?

I helgen är jag ledig för första gången på länge! Ska bli helt underbart. Tänkte be mamma att fotografera lite när vi ändå är lediga båda två, så funderade på vilken typ av bilder vi ska ta.

Vad vill ni helst se?

♥ Ridbilder?

♥ Porträttbilder på bara häst?

♥ Porträttbilder med mig och häst?

♥ Annat?

Här ser ni några exempel på alternativen ovan:


Träning för tränare på Danny

Idag var det dags igen för träning! Onsdagarna har blivit en riktig träningsdag då jag alltid får till tider att rida för Marika, kul! Det började sådär, han stod emot och ville inte trava på ordentligt med ett sug framåt. Efter mycket tempoväxlingar och öppnor längst långsidorna släppte det sakta men säkert.
Fick även jobba tempoväxlingar i galopp --> öka --> samla --> öka. Danny blev lite stretig i handen och fick då variera med att rida honom rund/låg i formen och framme med näsan/hög i formen.

Mot slutet när jag red lätt släppte äntligen traven igenom, duktig! Då är det verkligen en superkänsla och man blir bara så glad över honom. Det tar sig!

Outfit



Träns: Ihopplock av olika märken. Swarovskipannband och 5 cm vitfodrad nosgrimma
Sadel: Amerigo Close Contact
Schabrak: Mias RS
Lindor: Mias RS
Boots: Horse Guard
Paddar fram: Hööks
Långa paddar bak: Back och Track

Äntligen börjar han bli lite rundare i kroppen!

Premiärtur på Danny utomhus

Idag bestämde jag mig för att göra premiärturen på Danny utomhus, på riktigt. Har ridit på utebanan 2 gånger innan, men aldrig utanför staketet.

Det började inte bra. Så fort jag satt foten i stigbygeln och satt mig i sadeln drog Danny iväg i galopp och bockade i stora språng haha! Då var vi fortfarande kvar på stallplan hehe... Blev lite ond på honom och till sist skrittade han hyffsat lugnt och vi tog oss till utebanan. Red runt några varv och när vi kände oss tillräckligt lugna och hade alla fötterna i marken styrde jag in på stigen mot skogen.

När vi kommit några meter in bland träden trodde jag att Danny skulle få en hjärtinfarkt, minst haha!!! Han såg stenar, träd, skuggor och höll på att dö på fläcken. Efter lite övertalning fortsatte han på stela ben in i den skrämmade skogen och visste knappt vad han skulle titta på, det var läskiga saker överallt!

Efter 25 minuter var vi tillbaka i säkert förvar på stallplanen igen, och vi överlevde! Danny var väldigt duktig med tanke på att han inte är riden något ute innan.

Rids inte Danny ut? Jodå!

Fick en kommentar i ett inlägg.

Malin: Kan du inte skriva ett inlägg om varför du väljer att inte rida ut Danny ?

Svar:
Hej Malin! Jag har aldrig skrivit att jag inte kommer att rida ut Danny. Jag har skrivit att jag inte har ridit ut på honom än. Trots allt har jag bara haft honom i 2 veckor, och jag känner ingen anledning till att kasta mig ut i skogen det första jag gör. Idag har jag dock gjort premiärtur i skritt!

Jag har aldrig varit så mycket för att rida ut, och när jag väl gör det brukar jag skritta och trava lite på sin höjd. Blir några gånger per månad jag ger mig ut på småvägar utomhus.Jag tycker helt enkelt inte att det "ger" något ridmässigt att rida runt i skogen. Tycker dock att det är viktigt att hästen kommer ut på olika underlag så är en riktig hjälte på att promenera med häst utomhus! Om ni bara visste hur många mil jag och Klas promenerade på vägar i skogen totalt.

Men! Undantag finns. Har bildbevis på den enda gången jag galopperade Klas utomhus haha! Han var så stark att det nog var 100 meters stoppsträcka.


Ingen Scandic till Göteborg Horse Show

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg Horse Show med Scandic som det var tänkt. En lättare skada har stoppat starten och Scandic ska nu vila någa tävlingar framöver.

Saxat från Tidningen Ridsport:

"Många såg fram emot att se Kittel och Scandic i sin nya kür, men nu blir det inte av. Patrik Kittel skriver på sin hemsida att Scandic är "out of action" på grund av en mindre skada och blir borta under resten av världscupsäsongen. Det handlar om en sträckning i ett bakben och nu väntar sex veckors vila.

- Trots att Scandic inte visar någon hälta, föredrar jag att hålla mig på den säkra sidan. Efter en avstämning med Jan (ägare till Scandic), har vi bestämt att ge honom en kortare paus så att det inte påverkar OS-förberedelserna. Scandic ska vara tillbaka i toppform till Lingen och München, som vi har planerat fram till OS, skriver Patrik Kittel.
Istället får svenskfödda Toy Story, som vann i Globen, ta Scandics plats i världscuptävlingarna framöver."




Foto: Dirk Caremans/FEI


Tråkigt för alla Scandic-fans som hade velat se honom i Scandinavium, men Toy Story är inte dum den heller!

Rea-shopping

Köpte en tröja på rean för några dagar sedan. Har letat efter en gosig tröja med hög krage att rida i när det är kallt, alternativt ha under jackan och hittade denna på 50% rea på Aubiose. Tröjan kostade ca 180 kr och är kanske inte det snyggaste jag har sett (lite för röriga loggor) Men det duger! Skön som tusan.



Äntligen hemma

Pust! Lång dag idag. 

Från 07.00: Red Danny, fixade allt hans pyssel 

Förmiddag:
Red Esco

Lunch:
 Åt LUNCH!!!

Eftermiddag
: Fixade allt Escos pyssel

Kväll 15-22
: Jobb 

Nu har jag äntligen kommit hem från jobbet! Dock en lugn kväll så har mest spanat snygga killar och druckit kaffe. 
Fick med mig 4 kg äpplen hem från jobbet som var osäljbara (mjuka). Nu blir Danny och Esco glada!!

Dagens inspirationsvideo

Idag blir det min vän Maria som får stå för dagens inspiration med hennes häst Bacardi "Ådi". Maria är ett år äldre än mig och vi har varit på många ponnytävlingar tillsammans samt träffats i andra roliga sammanhang. Senaste tillfällena var på YR-SM i somras, hos Haid-Bondergaard i höstas och nu var det ett bra tag sedan! 

Maria bor numera i Skåne så vi bor en bit ifrån varandra haha. Dock alltid lika trevligt när vi väl ses!

Fotografering med Danny del 2

Här kommer den andra delen med bilder på Danny!
















Vad tycks? Glöm inte att kommentera :) 

Vikten av en korrekt exteriör

Jag måste få flika in ett inlägg om vikten av en korrekt exteriör hos hästen. Har så många i min närhet som köper hästar med felaktiga exteriörer och jag begriper inte varför.

Tänkte i enkla drag med hjälp av bilder visa er vad jag menar.

Danny



En trevlig långbent modell med rak rygg och hög front. Kort rygg och väl ansatt hals. Korrekt benställning. Jämn, men tunn överlinje. Bör bli bättre med mer hull och muskler.

Escritor



En spansk häst med rastypiska drag. Mycket massa, framförallt på fronten. Kort rygg och normala ben. Något hög bak, men proportionerlig.

First Class



Sämre bild att visa rent exteriörmässigt, men hade ingen annan. Häst av tung modell med mycket massa. Stort huvud, lång väl ansatt hals. Normala ben och kort rygg. Något högre bak.

Köhls Fidolina



Väl ansatt hals med mycket massa på sin överlinje. Kort rygg, brant kors. Normala ben. Överbyggt bak, något i framvikt.


Ser ni att det är liknande modell på mina hästar? Alla har kort rygg och väl ansatt hals. Korrekt benställning och inga större fel rent exteriörmässigt. Ju bättre exteriör, desto större är chansen att hästen får vara frisk och hållbar.

Köp inte:

- en häst som är påtagligt överbyggd bak
- en häst med dålig överlinje
- en häst med mycket svängd rygg
- en häst med ej korrekt benställning (ex. utåt- eller inåttåad, kohasig)

Att driva tillridningsstall, helt utan utbildning

Ibland funderar jag på om folk har något vett innanför pannbenet eller inte. Detta inlägg skriver jag dels på grund av ett inlägg hos en stor hästblogg, dels på grund av tidigare erfarenheter.

Dagens frågeställningar:

- Hur tänker folk som driver eller har tänkt att börja driva utbildnings/tillridningsstall och inte har någon som helst utbildning själva?

- Hur tänker folk som lämnar sina hästar till dessa "tillridningsstall"? Är de galna?


Vissa människor som skapar, eller har tänkt skapa verksamhet där finanseringen går ut på utbildning, tävling eller försäljning av hästar verkar ta hemskt lättvindigt på det. Hur kan man ens komma på tanken att skapa en sådan verksamhet, helt utan utbildning eller tävlingsmeriter? Hur kan man ta emot hästar för "utbildning" när man själv inte är utbildad alls? 

Jag blir mörkrädd. Tycker att det hela är skamligt och dessutom fruktansvärt oförskämt mot alla de utbildade människor som har det som sitt heltidsjobb där ute i hästsverige.

Fotografering med nya grimman

Idag vilar Danny och Esco, så har inget spännande att uppdatera om någon av dom. Tänkte istället bjuda på några bilder från fotograferingen på Danny i sin nya grimma som jag fick av Petra.

Visst passar han bra i den? Kan tänka mig att grimman inte faller alla i smaken, men jag älskar den!







Dagens vill ha: Bruna benskydd med ludd

Åhh var som sagt på Aubiose (hästaffär) för någon dag sedan och såg något som nästan fick ögonen att trilla ur. Mörkt bruna benskydd från Protector med ludd. Precis likadana som mina svarta benskydd från Event, men dessa var i mörkbrunt.
Fanns dessutom med matchande bruna boots..

Mina svarta luddskydd vs. bruna luddskydd 





Esco skulle behöva nya benskydd, och dessa är starka kandidater.. Mmmm underbara!

En normal vecka för Danny och Esco

Tänkte skriva lite om hur en vanlig vecka ser ut för hästarna. Det varierar självklart lite, men skulle man ta ett snitt i det stora hela ser det ut såhär.

Danny:
Vilar oftast lördag eller söndag om jag jobbar helg då jag brukar vara hemskt trött när jag slutar vid 17. Vissa dagar blir det lättare pass för honom som idag, då longerades han trots att jag jobbade helg. Försöker att alltid se till att röra lite på honom på eftermiddagen om han har kommit in tidigt (ca 13) så han får hålla igång magen lite.

Skulle man räkna på det så går kanske Danny 4 dagar i ridhuset, 1 dags longering, vilar en dag helt och förmodligen skrittas han ute en dag (har inte provat det än). Det är en normal vecka för honom!



Escritor:
 
Eftersom Petra (Escos ägare) tycker att det är viktigt att Esco får sträcka på sig utanför ridhusets väggar ibland försöker jag att rida ut 1 gång i veckan på honom. I övrigt tränas han i ridhuset de dagar jag rider honom och vilar resterande dagar. Petra är även väldigt duktig på att tömköra, så det är ett jättebra komplement till Escos träning.

Dagen från helvetet

Dagen börjar med att jag klämmer fingret så illa att det är blått, nästintill svart och helt sönder. Dagen fortsätter med att första liften går sönder så alla skidåkare blir arga. Sen havererar kassan och jag kommer inte åt något växel samt får skriva in alla betalda summor för hand på ett A4 papper (blev 4 sidor innan kassan fungerade igen). Till sist går lift nr 2 sönder, behöver jag säga att det blev kaos?

Helvetes dag. Nu ska jag försöka varva ner och lördagsmysa med familjen. Glöm inte att scrolla ner och titta på ridbilderna på Danny!



Esco

Fotografering med Danny del 1

Här kommer del 1 av bilderna på Danny från igår. Hoppas ni tycker om dom!













Hemskt fula boots

Har sett dessa boots på bilder några gånger och blir lika full i skratt varje gång, hur kan man ens komma på tanken att använda sånna här? Dom är verkligen hemskt fula! Under all kritik haha. Stor diss!

Bootsen är från Hööks.

Godmorgon lördag

Idag är det en sådan dag där jag lämnar huset vid 07.00 och kommer hem vid tidigast 18.00, det vill säga 11 timmar senare.

Ska åka till Danny nu en snabb sväng innan jobbet, sedan blir det jobb 8-17 och efter det en sväng till Danny igen. Sedan är jag äntligen hemma, brukar vara helt slut efter helgpassen på jobbet!

Har gjort i ordning ett par inlägg som dyker upp under dagen. Har massor av bilder på Danny nu, dels fotografering "från marken" i grimma och så ridbilder. Men antar att ni vill se ridbilderna först!

Schockemöhles lärling dömd för mordbrand

Saxat från Tidningen Ridsport:

"Nu har förövaren av flera mordbränder, bland annat hos Paul Schockemöhle fått sitt straff. Det är en tidigare lärling hos sverigeaktuelle Schockemöhle som dömts till fem års fängelse.

Det var mellan november 2010 och mars 2011 som sju bränder anlades i Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Det brann bland annat två gånger på Paul Schockemöhles anläggning.

En före detta lärling hos Schockemöhle har nu fått fem års fängelse för tilltagen. Domstolen anser att lärlingen är skyldig till mordbrand, försök till mordbrand, medhjälp och stöld. Han greps på bar gärning efter att polisen haft honom under bevakning en tid.

Den totala kostnaden för de sju bränderna uppskattas till 1 miljon euro, ungefär 9 miljoner kronor."

Åh fy så obehagligt! Har läst om bränderna hos Schockemöhle tidigare där de bland annat fått 10 000 balar halm uppbrända. Vet att Schockemöhe efter det satte in speciella vakter med hundar som bevakade stallen dygnet runt.
Skönt i vilket fall att de fått tag i gärningsmannen innan han lyckats sätta eld på hela anläggningen!

Man kan dock undra vad Schockemöhle gjort för ont som lärlingen ansåg var tillräckligt för att vilja sabotera och tända eld på hela stället..
 




Bild från Hästmagazinet på de 10 000 halmbalar som brann upp hos Schockemöhle.

Smygtitt

Danny-boy idag! Sugna på att se fler?


Dagens ridpass på Esco

Jag red ut igår på Esco så idag var det dags för ridhuset igen. Escos svaghet är att han kan bli väldigt stark med sin stora hals och bli trulig. Då gäller det att rida mycket lösgjörande, flytta honom, ställa utåt och lossa igenom. Mot slutet var han riktigt trevlig och jag lät honom "rulla på" i galopp i en låg och rund form.

Om jag skulle jämföra Esco och Danny så är Escos enorma fördel att han går att lita på i alla lägen. Han skulle aldrig sparka mot skänkeln, lätta fram eller göra något dumt när man rider. En ärligare och snällare häst finns inte på denna jord.
Danny däremot litar jag inte på för fem öre, han har så många rävar bakom öronen att det räcker och blir över. Men det är väl charmen med mitt unga skrälle till Danny-häst, det skiljer så många år mellan honom och Esco att det är orättvist att jämföra.

Dom är underbara killar båda två!

Tusen tack Petra

Ni vet västen från Kingsland som jag lade upp bild på, den svarta och rosa. Jag fick den av Petra, Escos ägare som tack för att jag hjälper henne med Esco. Den var ju tyvärr lite för liten (XS) så jag åkte till Aubiose och försökte byta till en större storlek.

Till min stora besvikelse var det verkligen den sista västen som var kvar, och eftersom det är vinterkollektionen så går det inte att beställa några fler. Blev jätteledsen, men fick hjälp att försöka hitta en motsvarande väst. Tyvärr fanns det inga alls som föll i min smak och bestämde mig för att lägga pengarna på något som jag verkligen behöver.

Det blev en riktigt fin lädergrimma till Danny! Han fick bara med sig en grimma i nylon och har med andra ord ingen i läder.
Eftersom det är viktigt att de har en lädergrimma vid transportering har det varit lite "akut" att köpa en sådan, men med alla utgifter denna månad har jag fått välja bort att spendera pengar på det.

Därför var Petras present otroligt välkommet! Jag är så tacksam!

Här är den fina lädergrimman med mässingdetaljer (fler bilder kommer senare)

Just nu

Har precis kommit hem från Danny, var och lade ut hö i hagen och myste lite. Tanken är att han ska ridas utomhus idag på ett eller annat sätt nu efter två dagars träningar. Till helgen jobbar jag så då kommer han att vila båda dagarna.

Esco däremot ska gå i ridhuset idag, han och jag var ute i solskenet igår!

Men först: En kopp te och gårdagens Tidningen Ridsport!

Träning för Jeanna Högberg

Idag red jag alltså träning för Jeanna. Detta var helt oplanerat och jag hade ju ridit ett monsterpass för Marika (första tränare) igår så Danny var nog lite trött haha!

Vi gjorde dock det bästa av saken och tränade i knappt 30 minuter för att vara schyst mot Danny. Det var första gången som Jeanna såg honom och det var jättelängesedan jag träffade henne! Klas har varit på tillridning hos henne tidigare och jag har även bott på Segersta och hjälpt henne under en period. Jag har även skrittat ut (!) på hennes GP-häst Liza samt ridit hennes häst Darcia.

Nog om den saken! Jeanna gillade Danny och vi fick träna mycket på att han inte skulle lägga in näsan utan upp med fronten hela tiden. Vi red även baby-serpentiner i galopp! Så att han på ett mjukt sätt lär sig den förvända galoppen.

Dagens upprepade fras:

- SLUTA SMACKA FRIDA!!!!! (Jeanna)

Varför smackar jag? Jag vet inte. Ska börja rida med silvertejp över munnen!


Hagbilder från en frostig morgon

Gick runt och fotade lite med kameran imorse, några bilder vart riktigt mysiga. Var sol och frostigt, jättevackert!











Träning istället för fotografering

Idag åkte jag till stallet med planen att vi skulle fotografera Danny utomhus när jag red. Jag visste sedan tidigare att det skulle vara träningar för Jeanna Högberg från 9-14 i ridhuset och tänkte titta lite. Planen ändrades dock när min tränare ringde mig och berättade att hon var sjuk, och att hon ville att jag skulle rida hennes redan betalda tid för Jeanna.

Visserligen gick Danny en träning för min tränare igår, men en redan betald träning för Jeanna kan man omöjligt tacka nej till. Det var bara att tänka om och tyvärr blev det alltså inga bilder idag utomhus.

Skriver om träningen för Jeanna senare!

Bild på Danny i motljus imorse:

Gårdagens ridpass på Esco

Red i ridhuset igår på Esco. Gick verkligen jättebra, kul! Detta trots att det både longerades friskt och sattes upp hinder i samma ridhus. Efter att ha ridit i ca 30 minuter var vi ganska nöjda och då var det dags för hoppningen att börja så då fick vi snällt gå ur ridhuset.

Dock gjorde vi ett bus precis innan vi lämnade ridhuset! Vi hoppade över ett hinder haha! Anita ställde fram en bom som var lagom hög åt oss:




Och här är filmen när vi lyckas med bedriften att ta oss över detta stora hinder:
(Notera alla ljud hahaha)

Drömvästen.. Åhh.

Fick oväntat ett paket av Petra (Escritors ägare) i stallet igår. Paketet innehöll en väst från Kingsland och jag fick den som tack för att jag hjälper henne så mycket med Esco. Västen var tyvärr lite liten (XS) men jag ska åka till Aubiose imorgon och se om dom kan beställa hem en likadan. Går inte det blir jag jättebesviken, för det är verkligen världens snyggaste väst och jag älskar den! Håller alla tummarna, annars får det bli en motsvarande modell.

TUSEN TACK Petra! Du borde inte!! Det är hon som borde få en stor present för att hon låter mig rida hennes underbara dressyrhäst ♥

Västen är vändbar, hur coolt är inte det? Den ser likadan ut på båda sidorna med fickor och allt! Åhh hur snygg!!!





Underbart träns

Emma i stallet har ett träns som man inte kan gå förbi utan att dregla.. Dels är det så välpustat att man kan spegla sig i det, dels har det ett pannband som glittrar så mycket att man nästan smäller av. Lånade det och tog lite bilder, dock med min Iphone som inte gör detta träns till rättvisa!

ÅHH! (Emma får hålla hårt i det)

OS-pannband dessutom..






Dannys
träns är dock inte så illa det heller!

 







Det kommer en uppföljare på detta inlägg när jag har fått klorna i Sofias träns som även det förtjänar en hedersplats här på bloggen. Det är också helt underbart!!! 

Visste ni att?

Danny inte når marken om han står med sina framben i normal ställning. När han äter hö på marken måste han bredda frambenen eller ställa ett fram och ett bak för att nå ner, precis som föl gör haha! Så går det när man har långa ben. Kan inte sluta skratta åt honom varje gång jag ser det haha..

Någon som har en häst som måste göra likadant?



Träning för tränare på Danny

Idag red jag för andra gången träning för min tränare Marika på Danny! Och imorgon firar jag och Danny två veckor tillsammans, herregud tiden går så himla fort! Första träningen gjorde vi bara några dagar efter att jag hade fått hem honom och idag har jag alltså haft honom i nästan två veckor.

Vilken skillnad!!! Allt stämde så otroligt mycket bättre, jag har lärt mig lite hur han "funkar" och var knapparna sitter. Han har ett helt annat sug när han känner sig säker på att jag inte tappar balansen och stör honom i traven (även om jag fortfarande måste rida lätt ibland).
Fick rida mycket öppnor längt långsidorna och göra tempoväxlingar i öppnan. Red även skänkelvikningar och jobb på volten i trav/galopp.
Vi hann även med några skrittpiruetter och tempoväxlingar i galopp. Alltså ökade galoppen!!! När jag ber honom öka sprången på långsidorna lyfter hela fronten på honom, vilken känsla.

Han är magisk!



Träningsbidrag

Hittade en lapp och några hundralappar på min dator igår när jag kom hem från jobbet.

"Till dig och Danny, kram mamma"

Åh tusen tusen tack! Precis vad jag behövde denna månad med både hovslagarkostnad och min telefonräkning som kommer var tredje månad och lyckades pricka in samma månad som skoningen..

Det blev ett perfekt bidrag eftersom jag hade en träningstid bokad för min tränare Marika idag på förmiddagen. Skriver om träningen lite senare!



Svar på fråga från läsare

Hittade en kommentar som kom in för ganska längesedan, men har helt glömt bort att svara på den.

Här kommer den i alla fall!

Sanna: Jag skulle jätte gärna läsa om hur man sätter igång en häst på bästa sätt efter en längre tids vila. Har ridit i 24 år och haft min häst i 15 år, men han har ju aldrig varit skadad eller sjuk. Nu har han vilat i ca ett år, är lite lagom fet och har en småfet matte ( fått barn) han är lite till åren också så jag vill ta det lugnt och inte ställa till med någon överansträngning. Med vila menar jag minst 12h om dagen i stooooor hage så han har inte alls fallit ur eller så, men tappat muskler på framförallt rumpan :)

Svar:
Hej Sanna! Självklart ska jag skriva ett svar på detta. En häst som har vilat från träning under ett år skulle jag sätta igång väldigt försiktigt. Eftersom du har haft hästen i 15 år antar jag att hästen är minst 15 år gammal, vilket gör det ännu viktigare med en lugn och skonsam igångsättning.

Jag skulle börja med att skritta hästen utomhus några dagar i veckan och inomhus några dagar i veckan. Rida mycket lösgjörande jobb i skritt och se hur hästen känns. Om allt är OK skulle jag gå vidare till att trava hästen rakt fram på olika underlag och inte försöka "jobba den" för mycket, utan låta den rulla på i en trevlig form. När jag skriver rakt fram menar jag alltså att man inte rider på en massa böjda spår (små volter, skolor etc.) utan håller sig på fyrkanten eller större bågar i ridhuset för att undvika slitage på lederna. När hästen har travat rakt fram i ett par, tre veckor kan man lägga in galopp, också det rakt fram i början. Känns allting OK är det bara att lägga in längre eftersom och även börja rida böjda spår så småningom! 

Detta är självklart förutsatt att hästen är frisk och fräsch från början, då brukar det inte ta alltför lång tid att sätta igång dom. Ett bra tips är även att konsultera en veterinär och höra vad denne rekommenderar i just ditt fall! Lycka till!




Keps från Kingsland

Jag är ett stort fan av kepsar på sommaren, har nästan alltid på mig en sådan i stallet. Fann denna keps från Kingsland, men känner spontant att:

- Var de tvugna att skriva winter 2011 på den? Det utesluter ju nästan användning på sommaren 2012. Dessutom, vem har keps på vintern? Och vad gör snöflingorna där?

I övrigt är den verkligen grymt snygg..

Longering

Tänkte skriva ett inlägg om hur jag arbetar hästarna när jag longerar. Jag tycker att det är ett jättebra komplement till ridningen och speciellt efter skoning eller om hästen har ett sår och man vill se hur den rör sig från marken.

Först brukar jag alltid leda hästen en bra stund i skritt så att den är varm i kroppen när man börjar eftersom de lätt blir busiga och hoppar iväg lite i början när man longerar. Vid framskrittningen har jag aldrig hästen inspänd.
Vad jag har för inspänningstyglar varierar från häst till häst, men "normalhästen" brukar få ha elastiska remmar på sidorna. Klas som var stark och gärna blev för öppen var inspänd både på sidorna och mellan frambenen, dock med mycket elastiska remmar (gummisnodd).

Man ska alltid börja med att spänna hästen väldigt löst eftersom de ibland kan få lite "jag-sitter-fast-panik" och kasta sig. Man kan sedan spänna remmarna eftersom.

Från början arbetar jag hästen på en stor volt i skritt, inspänd. Ser till att hästen lyssnar på "smack" och "proo". Därefter tar jag så lugn trav jag kan åt båda håll för uppvärmning, men ofta kan de bli lite pigga och då får man bromsa så gott det går. När hästen har gått lugn trav åt båda håll brukar jag spänna inspänningen något hål och sedan be om större trav med mer tryck. Gör detta åt båda håll och är noga med att hålla mig på en stor volt. Därefter tar jag galopp åt båda håll och brukar avsluta med lite trav.

Jag longerar alltid väldigt korta pass då det sliter onödigt mycket annars. Allt som allt med uppvärming i skritt brukar det ta ungefär 30 minuter.

Danny idag:

Pust, vilken morgon!

Nu är jag helt slut, har precis kommit hem från en morgon som började tidigt och har gått i 120 km/h sedan dess.
Dagen hittills:

05.45: Uppstigning ur min varma och mysiga säng, trodde att jag skulle gå under av trötthet.

06.00:
På plats på Källvikens gård! Fodrade, täckade och släppte ut 5 hästar. Gör i ordning allt Esco's pyssel (foder etc.)



07.00: Satt i sadeln på Esco i ridhuset!! Här funderade jag på om jag var galen, kom fram till att jag nog var det. Red ett jättebra pass på en riktigt duktig Esco.



08.15: Lämnar stall Källviken och åker direkt till stall 2 (Danny).

08.30:
Danny skos för första gången hos mig. Tobbe var nöjd, prima hovar! Nu har vi fått i snösulor och brodd, wiho! Notera som sagt, Tobbe skor i t-shirt haha! Stallet är uppvärmt.


10.45: Danny longeras

11.45
Jag är på plats hemma igen, kastar mig in i duschen och nu sitter jag här, fräsch och nöjd!

Ska försöka hinna betala lite räkningar nu, göra i ordning något till inlägg och fixa till mig för jobb, kl. 15-22.


Totilas "freak out" på hingstvisningen i Vechta

I både Hästmagazinet och på Eurodressage kan man läsa om Pauls Schockemöhles hingstvisning i Vechta där Totilas var tvungen att lämna banan på grund av att han blev för spänd.
Meningen var att Matthias Rath skulle rida igenom sin kür på visningen, men redan efter 5 minuter var han tvungen att lämna banan

- En liten detalj ska rättas till, sa Matthias far Klaus i högtalarna.

Till slut kom Totilas in på banan igen, men istället för att rida küren blev det en träningssession.

Här är filmen från visningen, inklusive momentet där Totilas kommer in på banan och sedan går ut.





Jösses så laddad och spänd han var Totilas, men det är längesedan han var på "tävlingsbanan" nu och även om detta var en visning är det ändå mycket folk och säkert mycket laddad stämning. Kolla även vid 04.30 och framåt på videon, när han ska fatta galopp (Totilas slår nästan knut på sig själv). Tycker lite synd om Matthias Rath, tänk vilken press han måste ha på sig..

Stallpyssel på kvällen

Jag brukar alltid åka tillbaka till stallet en sväng på kvällen och pyssla lite. Smörja träns, rykta Danny ordentligt, prata med folk etc. Jättemysigt!

Brukar även som sagt rykta och pyssla lite med honom. Gör ren hovarna på både in och utsida och ibland smörjer jag in dom med hovolja (för att det ser snyggt ut haha).

Före:


Efter:



Idag hittade jag dock Danny med ett fult sår på rumpan.. Inte så kul. Förstår inte hur han har lyckats, men han måste ha rullat sig och skrapat emot något i antingen hagen eller boxen.

Som tur var var såret inte öppet utan det var bara päls som var bortskrapad, men det är inte kul när det händer.

 

 

Kvällmys i stallet

Igår kväll hade jag "kvällen" på Falu Ridklubb. Det är egentligen personal som sköter alla stallpass, men under helgerna har privatryttarna ett schema om vem som har kvällen lördag eller söndag. Man har kvällspass ungefär 1 gång varannan månad och då fodrar man hö+kraft till alla hästar på hela anläggningen (vilket är många hästar! ca 40 stycken?) samt släcker och låser.

Detta tar sin lilla tid så jag lyckades få med mig både mamma och en brorsa för "bärhjälp" till alla höpåsar som ska ut i stallarna. Då gick det verkligen jättesnabbt haha! Vi tog även lite bilder.












 - Vilken bild tycker ni är finast? ♥

Hemkommen från Danny

Var i stallet på morgonen och red Danny i ridhuset. Han har vilat lördag+söndag nu när jag har jobbat så mycket, så det var hyss i honom idag! Men i det stora hela gick det jättebra.

Han är väldigt svår att reglera i galoppen, han har sitt tempo och sin form som han vill gå i. Försöker man minska och samla ihop honom tappar han balansen och bryter av, och ber man honom om större galoppsprång kan det lika gärna bli en serie bocksprång i rent glädjebus haha! Han är mer som en gänglig 4-åring än nästan 6 år som han faktiskt är.

Imorgon ska han skos! Så då får han äntligen sulor och brodd i fötterna = vi kan fotografera honom utomhus. Jag och Sofia har planerat en fotoshoot med bilder "från marken" (exteriör/huvudbilder) som förmodligen blir av någon gång i slutet av veckan.

Tusen tack också för alla tips om mina torra händer!



Kärlek




Fler bilder kommer imorgon! ♥

Tävlingsbilder med Klas

Tänkte att ni kanske var intresserade av att se några tävlingsbilder på Klas. När dessa tävlingar reds hade vi nästan börjat förstå lite att han kanske inte kommer att hålla för de klasser jag ville rida, men vi ville inte riktigt ge upp hoppet. Han fick därför gå lättare klasser och komma ut och lufta sig på tävlingsbanan. Fräschare än någonsin och helt magisk att ha med på en tävlingsplats. Helt lugn att hantera men så fort jag suttit upp i sadeln var han så het att jag knappt kunde hålla honom, han gav ALLT! Med öronen framåt och en matte som satt och bromsade och bromsade och bromsade genom hela programmen.

Jag tävlade Klas tre gånger, och han vann alla starterna. En LB:1 på 74%, en annan LB:1 på 75% och en LA:4 på 66%.
Jag kommer nog aldrig att få uppleva en häst som bara ger allt på samma sätt som han gjorde på tävlingsbanan. Det var den mest svårridna häst jag någonsin haft - men känslan av nästintill okontrollerbar energi- men ändå var han kvar "hos" en. Vilken känsla.

Utrustning med svenska flaggan

Jag tycker att det är himla snyggt, om man begränsar sig! Inte flaggor på hela hästen, utan antingen lindor med flaggor, eller huva, eller täcke osv.





Allt finns på Exklusiv Horse Wear.

Lindor: 399 kr
Skrittäcke: 445 kr
Luva: 225 kr

Jobb idag igen

Blir såklart lite sämre update på bloggen när jag jobbar eftersom jag gör 9-timmarspass och inte har någon paus. Har dock fixat några tidsinställda inlägg som dyker upp under dagen!

Var till stallet en sväng i morse och lade ut 10 kg hö i Dannys lilla hage, idag kommer han att gå ute från 9-13 och ha det jätteskönt. Underbart att kylan inte höll i sig! Idag har vi istället mysigt med snö som dalar ner.

 



Torra händer, ge mig tips!

Nu när det är så kallt och speciellt när jag jobbar mycket (går mycket mellan ute och inne utan hanskar) blir mina händer så vansinnigt torra. Märker även att det blir sämre i stallet när jag inte har handskarna på.

Smörjer in med feta krämer och det hjälper för stunden, men en timme senare är jag tillbaka på noll igen med fnasiga, torra händer med sprickor på knogarna (ser ut som om jag har boxat till någon med näven haha).

Vad gör man?!

Är det bara att fortsätta smörja varje timme och hålla ut till sommarhalvåret när det alltid är bättre? På natten är dock värst, när jag vaknar upp och inte har smörjt på flera timmar. Aj!


Äntligen hemma + Dannys dag

Jag överlevde dagen på jobbet i -20 grader. Nu har jag tinat upp mig med en varm dusch, satt på mig myskläder och ska krypa ner i soffan och titta på gladiatorerna/melodifestivalen med resten av familjen.

Idag var det så kallt att Danny inte fick gå ut i hagen alls. Han har både tunn päls och har lite för lite hull på kroppen vilket för att han inte håller värmen så bra. 
Jag åkte till stallet vid 07.00 och promenerade honom innan jobbet och sedan fick han stå inne med mycket hö och mysa i boxen istället. Han var själv inne, så mamma åkte dit och tittade till honom på förmiddagen och sedan en gång till vid lunchtid. Vid lunch promenerade hon även honom i ridhuset, tusen tack mami! ♥ Han är så otroligt cool, står inne kolugn själv, promeneras av mamma i grimma+grimskaft och bara är allmänt underbar i all hantering. Klas var också snäll, men även allt vad det innebär att hantera en hingst.

Nu på kvällen åkte jag tillbaka till stallet och ryktade och promenerade igen samt lät honom jogga lite i longeringslina för att hålla igång magen efter att ha stått inne under dagen.

Esco har jag inte ridit idag, tur det för då hade jag avlidit av köldchock eftersom det inte är uppvärmt i källvikens ridhus.








Svar på fråga från läsare

Carro:
Vad är ditt mål med honom? Jag menar, vad vill du få ut tillsammans med honom? Sen undrar jag även om han är sen i utvecklingen eller om han är långsamt utvecklas med mening, kan ha fått det om bakfoten men han verkar inte vara lika stressigt utbildad som de i samma ålder! =)

Svar:

Jag har inte satt upp några mål med Danny ännu, vi är ett alldeles för färskt team tillsammans men självklart hoppas jag att vi utvecklas tillsammans under många år framöver. Han är absolut efter i utbildning! De hästar som blir 6 år under 2012 som Danny "ska" egentligen ha bytena befästa och vara stadigt utbildade på MSVB nivå.

Danny har inte börjat med bytena men gör skolor i trav och har lätt för sig. Han är inte så "hårt" matchad och vi kommer inte att stressa heller. Att han förmodligen missar 6-årstest på grund av att han inte är utbildad till denna nivå ännu gör ingenting, vi har hela framtiden för oss! Det får ta sin tid och jag hoppas att han på detta vis kommer att långsamt stärka sig till en hållbar och frisk häst som jag kan ha glädje av i många år framöver.

Dör på jobbet

Är på jobbet och i -20 grader har hela värmesystemet havererat i värmestugan där jag arbetar. Detta innebär att jag ska jobba från 8-17 i -20 grader, och då är jag inomhus!! Känns som ett skämt.

Vilka dårar åker skidor i detta istids-väder? Uppenbarligen några eftersom jag faktiskt säljer en massa liftkort.. Helt sjukt.

Hör ni inget från mig under kvällen har jag frusit ihjäl.

Långa paddar?

Fick en fråga om varför jag ibland har långa paddar på bakbenen när jag lindar. Svaret är enkelt, för att det skyddar mot tramp på precis samma sätt som boots. Det hindrar även hans vita bakben att bli smutsiga haha :)
Paddarna är alltså mycket längre än vanliga och hänger ner ända till hoven.

Här ser ni Patrik Kittel med Scandic som alltid lindas på samma sätt:




Bildkälla

Och här ser ni Totilas med långa paddar:




Bildkälla

ISTID

Åh herregud så kallt det är! Termometern visade -22 grader i morse när jag klev upp. Jag jobbar egentligen 8-17 idag, men frågan är om ens skidbacken kommer att vara öppen.. Vi har en gräns på -20 grader som kallast, men öppning är inte förrän 10.00 så det kanske hinner ändras.

En bild från förra årets iskalla vinter:

Träning på Esco

Efter att ha varit hemma och mellanlandat för lunch åkte jag alltså vidare till Källviken och red träning på Esco. Det var kallt och jag var verkligen som en levande isbit efteråt.
Esco som vaccinerades tidigare i veckan hade vilat i två dagar var lite het och stark i början, men det löste sig efter hand och mot slutet var han kanon!

Vi började att jobba med skrittpiruetterna som blir bättre och bättre! Han är i lite inlärningsperiod men har verkligen det rätta tänket, piruetterna blir lite stora bara. Sedan gick vi vidare direkt till galopp och red korta språng --> långa språng och så korta igen. Även jobb i förvänd galopp som han är hur klockren som helst i. Mot slutet tog vi travjobbet och först blev han lite stark, men efter att ha ridit skänkelvikningar och lite länga/samla "tänkt" i traven också släppte han igenom jättefint.

Är så roligt att rida Danny och sedan Esco nästan direkt efter varandra samma dag, för dom är så himla lika fast ändå så himla olika haha! Samma motor och fina i munnen, men helt olika rörelsemönster :)

Hade ingen dagsfärsk bild på Esco för det här inlägget, men lägger upp senaste filmen på honom ifall det är någon som har missat den innan!

Träning på Danny + Dagens outfit

Åkte som sagt först till Danny och red honom på morgonen. Var helt själv i ridhuset så hade mycket plats att rida på! Började i skritt och flyttade honom i skänkelvikning på diagonalerna. Sedan red jag honom låg och rund i trav och joggade igång honom. Han kändes pigg och eftersom han hade vilat dagen innan så var jag lite vaksam på honom så han inte gjorde några hyss..

I galoppen kom dock hyssen ändå när han började med att kasta sig för porten i ridhuset och blev så överaskad själv över sitt tilltag att han hoppade iväg i bocksprång dessutom. Jag satt dock kvar och blev rätt ond på honom, matte vill INTE ramla av idag! Därefter gick det mycket bra, red mycket stora galoppsprång --> korta språng --> och så stora igen för att börja kunna reglera galoppen på honom lite mer.

I traven kändes han fin, red mycket lättridning eftersom vi lätt får missförstånd när jag sitter ner. Ska dock bli bättring på det, börjar lära mig hans rytm lite bättre nu.

Dagens outfit:

Sadel: Amerigo CC
Schabrak: Sponsorschabrak utvecklingsteam Dalarna
Benlindor: Hööks
Långa paddar: Hööks
Boots med ludd: Horse Guard



Hemma och landar lite mellan stallen

Har precis kommit hem från Danny och ska slänga i mig lite mat innan jag beger mig vidare till nästa stall och Esco.

Red Danny i morse och släppte sedan ut honom i hagen med 10 kg hö och dubbla tjocka täcken. Vi har -15 här idag och det känns som rena istiden! Skriver om ridpasset på Danny senare i eftermiddag och lägger även upp dagens outfit.

Esco ska gå träning idag så skriver även om hur det gick lite senare!

Lite shopping

Åkte upp en sväng till CityGross (som har hästgrejer) och köpte lite småsaker till Danny.
Det blev:

Pälsglans från Absorbine "Show Sheen"
Jag använder det framförallt på Danny nu för att han väldigt väldigt lätt får skav överallt. Sprayar man pälsglans glider täcken, schabrak etc. lättare mot pälsen och det blir inte lika mycket skav. Tips!

Vanlig Rapsolja:
Ger finare päls och bättre hull, vilket Danny behöver både och av!

Babyservetter:
Haha jag skulle aldrig klara mig utan dessa i stallet! Torkar allt från näsborrar och ögon på hästen till damm på stövlarna eller smutsfläckar på min vitfodrade nosgrimma.

Så ser dagschemat ut för världens bästa dressyrhäst Totilas

Hittade en artilkel på Hippson om den svenska tjejen Dagmar som är hästskötare åt Totilas numera. De intervjade henne  om hur det är att ha hand om "Toto".

 Vad får Totilas för foder?
- "Toto" äter pellets och müsli, precis samma foder som han tidigare åt i Holland, det har vi inte ändrat på. Sen äter han mash (en typ av betfor som man blötlägger), mineraler och elektrolyter (för kraftig svettning). Utöver det blir det många goda äpplen - och så hö givetvis. Under dagen får han även lite halm att tugga på eftersom han står på spånbädd.

Fodringsschemat ser ut så här (många tillfällen med små givor):
06.30 Hö
07.00 Kraftfoder
13.00 Kraftfoder
16.00 Hö
17.30 Kraftfoder
22.00 Hö + Kraftfoder

Hur är det att vara hästskötare till världens bästa, och förmodligen dyraste, häst?
- Det är fantastiskt roligt! I början var det självklart nervöst, sedan kom jag till insikt om att han faktiskt är en häst som alla andra, om än lite extra speciell. Det har varit viktigt för mig att lära känna honom ordentligt för att veta hur han reagerar i olika situationer. Men som hingst är han otroligt snäll, vi promenerar tillsammans varje eftermiddag och då har han bara grimma på sig. Det är många hästar runtomkring, men det enda han gör är att gnägga och säga "hej".

Källa



Det hade varit spännande att få läsa om en mer utförlig dag i Totilas liv på nya stallet tycker jag. Hur länge/ofta han rids, hur ofta han promeneras etc. Men det kanske går att hitta i någon annan artikel framöver?

 

Svar på läsarfråga

Fick en fråga av Emma:

Hur trivs du på Falu Ridklubb? För visst har du inte stått där innan? Varför bytte du stall, någon anledning?
Svar:
Hej Emma! Nej jag har inte stått på Falu RK innan, utan har haft häst i 7 år på Källvikens gård. Jag bytte stall av den enkla anledningen till att jag sa upp min boxplats på Källviken i somras när jag flyttade till Skåne och nu är det helt fullt där.

Jag trivs jättebra på Falu RK, har bara stått där sedan i torsdags men känner mig välkommen där och alla är jättetrevliga. 
Jag kör ju lite "mitt eget race" och tar mycket hand om Danny själv, men gillar deras rutiner och korta hagtider etc. passar mig och mitt upplägg väldigt bra.
Hela anläggningen är även uppvärmd vilket gör att det är väldigt behagligt att vistas där nu under vintern. Att bara stå i en fleecetröja på stallgången och se hovslagaren sko i t-shirt tillhör ju inte det vanliga i stall på vintern haha..

Ska sätta mig på cykeln och trampa dit nu.

Stallpyssel

Åkte till stallet där Danny står nu på morgonen och pysslade lite med honom innan utsläpp. Fy så kallt det är idag!! -12 grader när jag lät cykeln rulla nerför backen till stallet.. Och kallare ska det visst bli till helgen, hörde något om -22 på vädret, men det kan väl ändå inte stämma?! I så fall får inte Danny gå ut i hage...

Idag verkar det dock bli strålande fint väder! Tänkte gå ut och gå en liten tur runt anläggningen idag med Danny och se hur han beter sig utomhus. Har inte ridit honom någonting ute ännu (annat än skritt på ridbanan) så vet inte riktigt hur han reagerar på saker, men han verkar vara en rätt cool häst.

Ber även om ursäkt för att det är dåligt med ridbilder på Danny! Men det finns en anledning som heter "inga broddar.." Det är värdelöst att försöka fotografera inne och eftersom det inte var snö där han stod innan har han bara traktbrodd (2 stycken) och inga sulor. Det går med andra ord inte att rida utomhus utan att riskera att få styltor eller att han halkar.

På tisdag kommer dock hovslagaren, och efter det lovar jag att vi ska försöka ta kort på honom när jag sitter på!

Slänger in en bild på Klas istället denna gång ;)

Dagens outfit

Eller ja, gårdagens outfit..



Hjälm: Lamicell
Väst: Stuf (intersportköpt)
Ridbyxor: Back 2 Back
Stövlar: Petrie

Träns: Ihopplock av olika märken, swarovskipannband och 5 cm vitfodrad nosgrimma
Sadel: Amerigo CC
Täcke: Agria
Benlindor: Mias RS
Boots med ludd: Horse Guard

Bildminne

Haha kan inte sluta skratta, så himla längesedan. Vilket dreamteam! Bilden är från våren 2009 och det är Falu Ridklubbs ponnydressyrlag i division 1 serien, som vi vann!

Från vänster:
Mikaela Henriksson/Justus, Emma Joelsson, Ida Åkerström/Pollen, Emma Johansson, Annie Schön/Casper, Therese Blank, Frida Hallgren/Köhls Fidolina ♥ och Sofia Nilsson

Att förlora en häst

En vän var tvungen att avliva sin fina ponny i morse, och genast satte tankarna igång. Jag började tänka och minnas Klas, hur allt gick till. Jag minns det så väl, från dagen vi bestämde att han skulle tas bort till hela dagen det var dags och allt efteråt. Det är en sorg som jag aldrig har upplevt förrut och som gör så ont att det är ofattbart.

Klas avlivades alltså på grund av en allvarlig senskada som han hade i ett framben, denna skada hade återkommit tre gånger och sista gången var det så illa att det inte fanns något att göra. Det var alltså inte en skada som var akut, utan en skada som gjorde ont när han travade eller galopperade.

Jag vet så väl, hur man måste ta beslutet som innebär att man skiljs åt för alltid med sin allra bästa vän. Jag älskade Klas, nåt så makalöst. Jag hade aldrig haft en häst som låg så nära hjärtat som honom. Att då bestämma ett datum, en tid för slutet... Det går inte att beskriva.. Och så väntan, dagarna innan datumet. Jag kunde knappt se på honom utan att bryta ihop, minns hur vi var ute och skrittade på långa turer i skogen, hur jag grät och han inte förstod någonting.

Sedan kom dagen. Hur allt skulle gå till var bestämt sedan innan och jag hade tagit beslutet att vara med in i det sista. Att stå brevid honom när skottet gick av och klappa honom farväl efteråt. Ett beslut som jag aldrig någonsin har ångrat.

Mats och Linda på trotjänartjänst i Eslöv var helt underbara. Det går inte att beskriva med ord hur glad jag är att vi valde att anlita dom. Allting sköttes så proffsigt och de var så oerhört skickliga på att hitta ögonblicket när Klas var som gladast. Med gräs i munnen och öronen framåt.. ♥

Nu gråter jag så mycket att jag knappt ser datorskärmen längre, men ni som förlorar era finaste hästar ska veta att ni inte är ensamma. Varje dag måste någon gå igenom samma sak, känna samma smärta som ni och gråta er till sömns i flera månader.

Vila i frid, First Class af Hvarre "Klas". 14 oktober 2011. Jag kommer aldrig att glömma dig, hur många månader och år det än går..

Är det något speciellt ni vill läsa om?

I så fall är det fritt fram att lägga sina önskemål i en kommentar i detta inlägg! Jag kan svara på frågor, eller skriva om något speciellt ämne i ett eget inlägg etc.  

Inköp av foder

Snälla pappa som jobbar i Borlänge åkte förbi Granngården på hemvägen och köpte med sig en fodersäck till Danny eftersom mitt nästan var slut. I samma veva tog jag även en sväng förbi CityGross och köpte B-vitamin eftersom han är lite risig i pälsen. Hoppas att detta i kombination med bra foder kommer att ge fina resultat. Han är även i lite tunt hull, så han fodras ganska rejält.

Det tar ju dock sin lilla tid innan de rundar till sig, det händer ju inte på en natt menar jag.

Jag använder mig av fodret KRAFFT GROOV 125 och tycker att det har fungerat väldigt bra på mina hästar hittills. Dom blir runda och fina i kroppen och har energi över till ridningen. Brukar dessutom ge Betfor för att få i dom vatten och eventuella fodertillskott.



Köpte även som sagt en dunk B-vitamin för pälsen

Första träningen för tränare på Danny

Åhh vad roligt, jag är så glad! Det var så himla längesedan jag kunde träna på riktigt med en häst, men idag gjorde jag det! Red för min vanliga hemmatränare Marika och hon har sett honom ridas en gång innan med mig (dagen efter han kom hem).
Fick börja att travjobba honom på volten med mycket fokus på tempoväxlingar för att få honom lite kvickare och ta skänkeln snabbt. Han skötte sig väl och jag varvade nedsittning med lättridning under passet. Vi red också skänkelvikningar på diagonalen som gick jättefint! 
Sedan tog vi galopp och red även här tempoväxlingar och försökte få honom att kvicka till sig. Danny har lite problemet att han rör sig stort så fort han länger i trav och galopp, men i vanligt grundtempo blir han för långsam och måste kvicka till sig.
- Men vilken häst har inte någonting man måste jobba med? Ingen!

Jag är verkligen jättenöjd med honom, han är en lagom häst som förmodligen kommer att bli jättebra i framtiden med lite mer styrka. Han är väldigt lugnt tagen och har inte ridits långa pass tidigare, så nu kommer vi långsamt att trappa upp träningen.