Härlig dag och OS-silver till Sverige!

Har jobbat från 8-21 idag och är lyckligt lottad med möjlighet att se på lite TV på jobbet!! Tur det då jag slaviskt följt OS-finalen i fälttävlan individuellt. Som alla säkert redan vet tog Sverige silver genom Sara Algotsson Ostholt! Helt fantastiskt.
 
Nu på kvällen åkte jag även förbi stallet en snabbis och la på hästarna täcken, vi har riktigt kyligt nu.. Hua, låt nu sommaren hållas kvar hela augusti också..
 
 

Fler tävlingsbilder

Här kommer ett till gäng bilder från våra tävlingar! Någon häst som ni föll lite extra för? :)
 

Visste ni att...

... Jag är så gott som alltid i stallet vid 07.15-07.30 varje morgon, oavsett om det är vardag eller helg. Om jag jobbar är jag där lite tidigare.. Tycker att det är skönt att se så att hästarna mår bra, mocka och fixa allt stallpyssel så att det är klart. Sedan rider jag oftast senare under dagen men ska jag rida många så börjar jag på morgonen. 
 
... Jag fortfarande följer alla resultat på nationella ponnytävlingar i dressyr, trots att det är 3 år sedan jag gick från ponny. Jag kan alla namn, vet vilka som bör bli placerade när jag ser en startlista och skulle utan problem kunna tippa medaljchanser på årets kommande SM haha..
 
... Jag läser femtioelva hästbloggar. Många ponnybloggar haha.. (se ovan)
 
... Jag är en jävel på mental träning. Läste idrottspsykologi i skolan och använder det till hjälp för varje tävling. Jag går igenom ritterna i detalj i mitt huvud för att lära mig programmen och när vi sitter i bilen påväg till tävlingsplatsen brukar vi ha en "tyst minut" när jag blundar och tänker igenom hela programmet. 
 
... Jag aldrig väger höpåsar. Har man packat hö i 10 års tid så lär man sig hur mycket dom väger på rena "handmått".
 

Beröm åt Falu RK

Under helgens tävlingar fick alla deltagare en lapp med frågor från oss på Falu RK. Där fick alla tävlande ge oss respons på hur dom upplevde våra tävlingar. Det var frågor om allt från hur de upplevde parkering, uppstallning, tävlingsbanorna och ex. cafeterian.
 
Min mamma var ansvarig för lapparna och jag har nu passat på att sitta och läsa igenom alla svar, jätteintressant! Överlag är alla otroligt nöjda med våra tävlingar vilket är superkul. Det gavs beröm för uppstallningen, god mat i serveringen, att vi hade stora ytor och en massa mer. Vi har även fått några punkter som kan förbättras inför nästa år och sådant är jätteviktigt att veta. Vi gör ju allt för att ha så bra tävlingar som möjligt! 
 
Jag hoppas att ni som var här och tävlade i helgen och var nöjda över allting rekommenderar våra tävlingar framöver.  Jag som har tävlat mycket och varit på massor av meeting måste säga (utan att överdriva) att våra egna tävlingar är bland det bästa jag har varit med om. Uppstallningen är i permanenta stallar med massor av skötspiltor med duschmöjligheter och hela anläggningen är grymt fin. Tävlingshästarna har lugn och ro och våra ytor för framridning, tävlingsbanor etc. är enorma. Jag kan varmt ge beröm åt oss själva för riktigt bra tävlingar.
 
Ni är välkomna hit nästa år! 
 
 

Tävlingsbilder Esco

Formel 1 Danny

Fick hjälp av Marika idag också, faktiskt tredje gången på bara 8 dagar. Underbart! Hade jag kunnat hade jag velat rida varje träningspass för henne, tänk så mycket man skulle lära sig. 
 
Passet började ungefär som vanligt. Danny är spänd, explosiv och rör sig nästan lite orent (precis så som det ser ut på tävlingsfilmen) genom att slänga upp sitt högra framben lite hur som helst. När han är i det läget räcker det med att någon öppnar en dörr eller typ nyser för att han ska explodera och kasta sig. Marika brukar säga att man skulle vilja sticka en nål i honom så att luften går ur haha...
 
Efter massor av galoppjobb så lugnade han ner sig och började andas igen. Red galoppslutor, samlingar, ställde utåt/inåt och jobbade lite förvänd. Vi gjorde även två stycken byten på hjälpen! Inte bytte han direkt när jag lade på skänkeln men efter ett par galoppsprång förstod han och båda blev rena. Sedan gjorde vi inget mer sånt, vi ska inte stressa :) När jag sedan travade honom efter galoppen var han avspänd, jämn och jättejättefin i takten. Inga tendenser till orenhet utan bara ett flyt. Han är som natt och dag när han spänner av och börjar andas..
 
I traven red vi lite öppnor som blev kalas, det var så enkelt! Bara att sitta så gick han som en formel1 bil in och bara flöt åt sidan. Även travslutorna var fina men inte riktigt lika bra. Sammantaget en jättebra träning! Vill träna mer på en gång haha..
 
 

Störning i mockningen..

En av stallkatterna tyckte att jag skulle lägga ner mockningen och gosa med henne istället.. Kunde inte låta bli!!
 

Funderar lite..

Är inne i ett läge där jag inte riktigt vet hur jag ska göra med Danny. Ska jag fortsätta tävla så som jag har gjort? Det känns på ett sätt som att vi är "klara" med LB, på ett annat sätt känns det som att vi har massor av jobb framför oss även i den klassen. Att gå upp till LA:1 känns lite fånigt, visst tillkommer det någon skänkelvikning men det är fortfarande på precis samma nivå. Visst kan det vara bra att styra runt i lätta klasser för att miljöträna, men någon stans får man också fundera på om det verkligen ger något. Är det värt att lasta på honom, åka iväg och rida en klass där jag egentligen vet redan innan ungefär hur det kommer att sluta? Av tre starter har han vunnit en och varit andraplacerad i två. Han har ju faktiskt varit väldigt duktig med miljön.. Inga kast inne på banan och överlag väldigt modig (om än lite spänd).
 
Det som det lutar mest åt just nu är att jag faktiskt lägger ner tävlandet ett tag för Danny. Ägna massor av tid åt att träna, stärka och befästa. Få honom avspänd och lugn. Känna att vi behärskar halter, övergångar och längningar utan problem. Börja känna på rörelserna i MSVC och kanske sikta på några tävlingar i höst istället? Vi är inte där än, men inte kommer vi närmare för att vi rider runt i LB-klasser heller..
 
Danny är en häst som jag ser långsiktigt med. Jag hoppas att vi ska ha enormt roligt tillsammans och ta oss en bit upp i klasserna. För att göra detta måste vi träna klokt och vila i mellan åt. Kanske är det bättre att välja bort dessa småtävlingar och istället använda den dagen till mer träning. Vi har så mycket vi måste förbättra men man kan inte ta allt på samma gång - det krävs därför fler träningstillfällen. Men jag vet inte riktigt just nu.. Ska fundera lite i några dagar. 
 

Tävlingsbilder andra ekipage

Här har ni en hel drös, njut!
 
 

Lite tankar från platsen som domarsekreterare..

Ja jösses nu är jag lite lätt trött i huvudet efter en hel dag på Falu RK! Gick som sagt av jobbet imorse och åkte sedan hem och bytte om, sedan har jag varit i stallet från 09.00 imorse (hemma 19.00).
 
Först kikade jag lite på Therese och Tiara Magic som ni sett bilder på (det kommer fler från idag!) och hon gjorde ett otroligt trevligt program men fick betydligt lägre poäng än jag hade förväntat mig. Det är verkligen en bedömningssport vi håller på med! Jag kan knappt vänta tills jag ska utbilda mig och själv få sätta poängen.. 
 
Sedan skyndade jag mig och mocka, packa hö och hälsa på hästarna i hagen. Dom njöt av det fina vädret! Trots att det är massor av folk överallt så tog dom det med lugn och ro - skönt. Vid 11-tiden började MSVA'n och jag skrev åt domaren Ann-Christine Ekström. I detta program hann jag knappt se någonting på ekipagen då det är så fruktansvärt många moment att skriva efter varanda på kort tid. Det var i vilket fall spännande och jag är verkligen imponerad över hur hon lyckades se alla detaljer på hästarna. Hon såg övertramp, steglängd, ryttarens sits, hästens mun, takt, allt på samma gång och fort skulle poängen sättas och kommentarerna ges! Överlag måste jag säga att det var verkligen inte flashiga gångarter som premierades utan rytm, stadighet, noggrannhet i ridningen och framförallt en bra kontakt med hästens mun. 
 
Jag skrev även åt Ann-Christine i St. George men där blev det mycket lugnare. Jag hann se alla hästar och momenten var mycket lugnare vilket gjorde det hela ännu mer intressant. Mest nytta för mig var givetvis när PRE-hingsten Quarzo entrade banan och jag måste säga att det var som att kopiera ett av Escos protokoll i ordval och kommentarer. Det behövs mer lugn, påskjut och i helhet upplevs det som lite "hastigt". Har fått massor av tips!
 
Överlag har vi haft jättetrevliga tävlingar men för ovanlighetens skull har vi också haft två avramlingar. En gång inne på banan i fredags när en häst blev bromsbiten och bockade av ryttaren, andra gången var det om jag förstod det rätt en häst som fick sadeltvång och även den bockade av sin ryttare. Dressyr som annars brukar vara så lugnt fick lite drama :-)
 
Fina Esco..
 

Har en idé..

Spanade in detta träns från Hööks och är helt nerkärad i pannbandet.. Hela tränset är egentligen jättefint men jag tycker att Danny blir alldeles för mörk i ansiktet i ett helsvart träns. Han har ju inga vita tecken alls på huvudet! Min plan är därför att köpa detta träns men lämna in det till min skomakare som ska få sy fast min vitfodrade nosgrimma istället. Givetvis ska det rundsydda fästas i den gamla nosgrimman så det är bara den breda delen, utan remmar, som ska fast.
 
Eller är det en heelt knasig plan?
 
 

Inne på banan - Danny

En salig blandning av bilder fotograferade av lite olika personer. Tack till Mamma, Therese och Amanda!
 
 

Film Danny

Här är filmen på Danny från fredags tävlingsstart. Många saker är spända men ibland slappnar han av och rör sig mer avspänt. Lägstanivån har i alla fall höjts och jag tycker att han ser förvånansvärt fin ut i traven (känslan var inte jättebra). Om ni är lite uppmärksamma i galoppen ser ni även hur han dubbeltrampar och även byter galopp bak ett par gånger haha :)
 
LÄGGER TILL: Ett par tyckte att han såg oren ut men det beror bara på spänning, han "kastar" gärna upp höger framben när han blir spänd och tappar då takt/ser oren ut (detta kan öven ske på träning när han är för het). Det är ingenting som syns när han är avslappnad och som ni ser på flera tillfällen rör han sig jämnt och behagligt när han spänner av.
 
 

Omdömen

Här är mina kommentarer på allmänt intryck!
 
LB:1, 68,27% Danny. Domare: Christina Lundin 
"Mjuk och trevlig uppvisning på häst med goda bakbenseng. men som blev något spänd i bakbenen i galoppen vid några tillfällen. Mjuk, korrekt ridning."
 
Ni kommer att se på tävlingsfilmen både hur han spänner till i traven och omslagen i galoppen med bakbenen. Det  är för en gångs skull hur tydligt som helst ;)
 
LA:1, 69,73% Esco. Domare: Ann Sophie Annerstedt
"Snygg häst med karaktär, men biljarderar ibland mycket. Noggrant ridet!"
 
Faktiskt första gången någon skrivit att Esco biljarderar (viftar med frambenen utåtvinklade, enkel beskrivning). Han gör ju det, så jag är inte förvånad - det är rastypiskt men vi har som sagt inte fått den kommentaren innan. Verkade ju hur som helst inte ha haft någon större betydelse med tanke på poängen. Duktig Esco!
 

Framridning Danny

Har som sagt massor av bilder så delar upp dom i framridning och på banan! Här är första delen med Danny :)
 

Bästa killarna.. ♥

Satt och läste igenom inlägget om dagens tävling och insåg att jag kanske lät lite väl negativ haha... Alltså såhär är det ju, att både Danny och Esco gick egentligen helt OK och deras lägstanivå är högre än snittet på lokal tävling. Detta gör att dom egentligen kan ha en "dålig dag" och ändå prestera fina poäng i dessa lätta klasser. Men när det drar ihop sig och dom ska upp i högre klasser krävs det givetvis att dom går 100% inne på banan och känns bra, det är därför jag blir lite ledsen.
 
Jag vill så mycket och utåt sett kan det kanske se lite illa ut att jag är besviken och ledsen med topp-placeringar och fina procent - men jag ser långsiktigt och vill ha en bra känsla på banan. I dessa klasser (LB:1 och LA:1) spelar det mig egentligen ingen som helst roll om hästarna är placerade eller ej, det viktiga är en riktigt bra känsla i programmet. Självklart blir jag glad över rosetter och dylikt, men för mig är det så otroligt mycket viktigare att jag är nöjd med det vi har presterat inne på banan  - och det var jag inte riktigt idag.
 
Förstår ni vad jag menar?
 
 

Blandade känslor och blåa rosetter

Jag är både jätteglad och jättebesviken. Men mest glad! Hästarna har som sagt tävlat på hemmaplan idag och Danny var först ut medan Esco gick på eftermiddagen. Vi har helt otroligt varmt och solen gassade på banorna vilket gjorde lite tuffa förhållanden för både hästar och ryttare. Vattenflaskorna gick åt höger och vänster och svetten rann på hästarna.
 
Danny var ganska fin på framridningen och jag fick hjälp av min tränare vilket var super! Hon fick se våra problem på tävling vilket är att han spänner till ryggen och blir lite "spretig" i både trav och galopp. Jag hade lite svårt att hitta honom och han blev lite "platt" i bjudningen. Tog sedan ett spö (vilket jag aldrig har annars) och då blev det mycket bättre. Hittade honom ganska fint på slutet av framridiningen. Sedan var det dags att gå in på banan! Travprogrammet kändes verkligen inte bra och jag hittade honom inte alls, han var bara spänd och stoppade upp. Fick inget flyt och det vanliga suget framåt var inte där. Galoppen var lite bättre men även där var han spänd och galopperade jämfota bak och bytte galopp bak något steg. Jag fick inte fram några mellangångarter i varken trav eller galopp och efter ritten var jag rejält nere. 
 
Det var en riktigt usel känsla, det kan jag inte komma ifrån. Men lägstanivån HAR höjts sedan sist vi tävlade vilket resulterade i 68,27% och en andraplacering i LB:1.
 
Esco var däremot riktigt jäkla superbra på framridningen. Galoppen - klockren! Traven - också super. Inne på banan gjorde han ett fint travprogram med några taktfel i mellantraverna och sedan blev det pannkaka i galoppen. Hastigt och när jag tog halvhalterna gick han rejält mot hand, slog sig fri och gapade... Galopperade riktigt dåligt i höger varv och det bara rann iväg i någon snabb takt. Men överlag gjorde han dock ett bra program. Han får sina 8:or på halterna, uppridningarna, ryggning, skänkelvikningar, och någon 10 meters volt. Han är stadig och plockar poäng på detta! Då kan det få bli lite katastrof i galoppen tydligen..
 
Esco fick 69,73% i LA:1 vilket ledde honom rakt upp i topp tillsammans med ett annat ekipage. Tyvärr hade Esco sämre i allmänt intryck vilket gjorde att han fick andraplatsen istället för seger, synd! Kanske ville han matcha rosettfärgen med Danny? Två blåa rosetter blev det ju.. :)
 
Jag hoppas ni ser vilken häst som är vem haha.. 
 

Strul

Blogg.se har inte fungerat sedan igår och det är därför jag inte har kunnat uppdatera er, ber om ursäkt för det men det är inget som jag kunnat påverka. Har ringt 100 telefonsamtal och till slut är det ordning på läget.
 
Jag har massor att berätta om det har knäppts nästan 200 bilder på Danny och Esco under dessa tävlingar. Endel är jättefina och jag kan knappt vänta att få visa er! Skriver om resultat och känslor ikväll. Håll ut!
 
 

Videoblogg

Staketbygge och startlistor

Idag har det byggts dressyrbanor på utebanan! Jag hjälpte till en stund men var tvungen att åka till jobbet så vet inte om det är helt klart ännu. Hoppas att det blir fint!
 
Det har även kommit ut startlistor och jag startar kl. 12.21 med Danny (LB:1) och kl. 16.12 med Esco (LA:1) vilket ju blev jättebra tider. Då hinner båda gå i hage och det är ingen stress mellan starterna. Ska spana på några hästar i LB'n som verkar intressanta.. Det är Emma Mattisdotter som rider båda och hon har alltid fantastiska, unga hästar! Bara att kika på stammen för att förstå att det är riktigt bra..
 
Förra årets tävlingar!
 
 
 

Stressar ihjäl mig..

Varför, varför tackade jag ja till extrajobb idag? Är jag från vettet? Var i stallet vid 07.15 och har precis kommit hem därifrån. Har ridit tre hästar, mockat, packat hö, fixat vatten/krafft och allt där till. Putsade tre sadlar, putsade sadelgjordar, tränsen hann jag inte.. dom får fixas imorgon.
 
Har i övrigt inte hunnit fixa en endaste tävlingspinal och jag känner mig sjukt stressad över detta - vad är rent? Vad behöver tvättas? Slutar inte förrän 21 ikväll och direkt efter det måste jag till stallet och promenera Danny på tävlingsbanorna.. Sedan ska jag fixa allt!! Hästarna måste schamponeras också.. 
 
Esco red jag på utebanan där tävlingsbanorna kommer att vara imorgon. Det gick utan att överdriva riktigt dåligt. Jag har blivit så bortskämd med att han har gått så otroligt bra på kandaret, man behöver nästan inte hålla i tyglarna. På tränsbett går han mot hand när man tar halvhalterna och kändes allmänt stark. Vi hittade ingen lugn takt och nä.. bara dåligt. Jaja, genrepet ska gå dåligt eller?! Vi laddar om till imorgon..
 
Danny däremot han var lysande. Red även honom ute på utebanan och där har han inte varit på ett tag så var beredd på lite bus - men icke! En bockning i första fattningen men efter det lugn. Jämn, bra takt och duktig. Han har överlag varit väldigt lugn i ridningen så jag kommer inte att rida honom imorgon innan tävlingsstart.
 
Diglett gick också ute. Först var hon riktigt het och lite "spooky" men lugnade ner sig efter en stund. Även hon var jämn och riktigt trevlig. 
 
Tre kvalitetssadlar. Amerigo, Equipe, Childeric. Mums!
 

En vanlig vecka för hästarna

Någon frågade hur en vanlig vecka ser ut för hästarna med träningsupplägg, uteritter osv. så tänkte skriva lite om det!
 
Jag har inga fasta dagar för träningar eller att ex. "onsdag rids dom alltid ut" utan hur dagarna ser ut varierar helt efter hur jag jobbar och om det är några tävlingar inplanerade. Det kan också variera beroende på hur hästarna känns - har dom gått hårt och mycket kanske det är läge för lite ut i skogen?
 
Rent generellt så går dom ganska mycket dressyr, men var detta sker varierar. Det kan vara i ridhuset eller på lilla ridbanan, ibland på stora hoppbanan. Jag nöter inte samma rörelser utan dressyr kan lika gärna vara galopp i fältsits på hoppbanan, i en rund och stretchande form. Hästarna går ofta ungefär 4-5 dagars dressyr, en dag ut i skogen och en eller ett par dagars total vila där dom bara går i hagen.
 
När jag rider ut rider jag lite överallt, jag har turen att ha hästar som är trafiksäkra och ganska lugna ute (även Danny faktiskt) så jag brukar försöka rida på ganska hårda underlag för att variera. Skrittar på asfalt, travar/galopperar på grusvägar och ibland skrittar vi omkring på småstigar i skogen. Det är viktigt för hållbarheten! Våran utebana är även väldigt fast och hade den inte varit såpass hård som den är hade jag förmodligen ridit någon mer gång ute i skogen för att hästarna inte ska gå för mycket på mjuka underlag (ridhus/ridbana). Efter senskadan på min förra häst är jag livrädd för alldeles lösa underlag utan fäste då jag vet att det ökar risken rejält för sådana skador (även om det i Klas fall var något helt annat som utlöste skadan).
 
Exempel på en vecka för någon av hästarna skulle kunna vara såhär:
 
Måndag: Dressyr i ridhus
Tisdag: Dressyr på stora hoppbanan (mycket galopp och kanske något litet språng över hinder på slutet)
Onsdag: Vila, bara gå i hage
Torsdag: Uteritt i skogen
Fredag: Dressyr i ridhus för tränare
Lördag: Dressyr i ridhus
Söndag: Vila, bara gå i hage
 
Hur ser en vanlig vecka ut för era hästar?  Har ni fasta dagar eller varierar ni?
 
 

Fluffigt täcke

Ramlade över en produktnyhet från Hööks (som sagt).. Ett ursnyggt, fluffigt och varmt stalltäcke till den kalla vintern. 280 grams fodring, hals och slät insida som gör att varken spån eller hår fastnar. Danny vill ha!
 
 
 

Lite tyckande om Hööks

Har precis kommit på att jag inte tidsinställde några inlägg igår.. Hur tänkte jag då? Jag jobbar ju 9-21 idag haha..
Som tur är har jag världens bästa jobb där jag kan snabbfixa några inlägg här. Har suttit och kikat lite på Hööks hemsida hela veckan för att se om det dykt upp några produktnyheter och det börjar komma så smått!
 
Det är alltså höst/vinterkollektionen jag väntar på, ska bli jättespännande att se vad dom har knåpat ihop för snygga saker. Jag tycker att Hööks är en jättebra affär där jag köper mycket förbrukningsvaror (hagskydd, handskar etc.) då det är billigt men ändå till helt OK kvalité. Det är kanske inte dit jag går för att köpa mina finaste ridkläder men överlag gillar jag utbudet starkt. Har faktiskt aldrig blivit besviken eller haft varor som gått sönder direkt därifrån.
 
Vad tycker ni om Hööks? Är det en affär ni handlar på eller går ni hellre till "dyra" ridsportbutiker?
 
 
 
 

Världens bästa häst

...Äger jag! Idag var det som sagt träning för Marika igen vilket kändes jättebra eftersom det var så struligt på förra träningen (för två dagar sedan). Igår satte jag på honom en graman och red ordentligt i ridhuset vilket verkligen hade gjort resultat till idag.
 
Vi började med lite galopp och red lite tempoväxlingar samt samlade ner till piruettgaloppen som har blivit helt otroligt bra! Han har så himla lätt för det. Galopp, galopp, samla, han galopperar på stället hur lätt som helst. Duktiga duktiga Danny. Sedan tog vi lite förvänd och visst blev det några ofrivilliga byten men några kortsidor höll vi galoppen bra. Traven var också jättefin, vi red öppnor, skänkelvikningar, serpentinerna och tempoväxlingar. Någon mellantrav som blev suverän (han flög fram på diagonalen!). Sedan lekte vi lite med den samlade låtsaspassagen och efter det hade han kadensen kvar i traven och kändes jättespänstig. 
 
Under hela ridpasset var han perfekt i handen, trevligt på tygeln och massor av motor. Har vissa aningar om att Marika ska få rida på honom fler gånger.. det här blev ju kalas. Åhh så glad, världens bästa häst. 
 

Fler bilder på Therese och Tiara Magic!

Förra bildbomben blev det lite skriverier om (över 25 kommentarer) så jag vill nu skriva en egen rad om detta. För det första, även om Therese är inne och kikar på detta så är det inte hon som driver denna blogg. Det är jättesnällt av henne att jag får lägga upp bilderna - så en massa hugg om det ena och det andra känns så otroligt tråkigt. 
 
Kommentarer om hästens bett och hurvida kindkedjan skall spännas hårdare/lösare är också onödigt. Detta är ett rutinerat ekipage som förmodligen under lång tid kommer fram till en bettlösning där hästens trivs bäst - det är ingenting ni kan ha en aning om.
 
Låt oss nu istället njuta av ett fint ekipage! Detta är nödvändigt för att jag överhuvudtaget ska fundera på att lägga upp fler bilder på andra ekipage än mig själv framöver (och jag vet att det brukar uppskattas, så låt oss inte förstöra det). Det är en asball häst och en jätteduktig ryttare som kommer att gå långt, så visst får vi vara lite avundsjuka (det är jag också!!) men låt det inte gå till överdrift :)
 

Träning

Två hästar är ridna i morse (Esco och Diglett) och nu är det snart dags för den tredje, Danny! Han ska gå träning för Marika och jag hoppas att det går bättre idag. I söndags fick hon ju rida honom för att det inte gick..
 
Har dessutom hunnit med att städa ur stallskåpet ordentligt, tvättat och pysslat med allt möjligt i stallet. Ibland är man effektiv! Har dessutom tackat ja till att jobba extra på torsdag.. Lite galet eftersom hästarna borde schamponeras och fixas i ordning inför tävlingsstart men det får fixas på fredag morgon istället. Har börjat komma in i den här "fläng-rytmen" nu.. Kastar mig fram och tillbaka mellan stallet och jobbet - och därimellan försöker jag sätta mig ner vid datorn och skriva ihop några inlägg här.
 
Nästkommande dagar..
 
Onsdag: Jobb 9-21, hästarna vilar
 
Torsdag: Rida tre hästar, fixa inför tävling, jobb 16-21
 
Fredag: TÄVLING båda hästarna 
 
Lördag: Jobb från 09.00 till Söndag 08.15 (dygn)
 
Söndag: Rida tre hästar, sitta som domarsekreterare i två klasser
 
 

Tävlingshelg

Vi på Falu RK arrangerar allså tredagars dressyrtävling till helgen med klasser från LB till St. George! Kommer med andra ord att ha fullt upp hela tiden. Jag tävlar själv på fredagen med båda hästarna och sedan kommer jag att skriva åt domarna i både St. George och MSVA på söndagen.
 
Någon som ska tävla de två sistnämnda klasserna? Jag hejar på er från domarkuren! Det är så otroligt lärorikt att sitta bredvid .. Här ska läras och inspireras!! 
 
Vi är såå taggade :)
 

Panikskoning

Varför blir det alltid såhär? Veckorna går, hovarna ser fina ut och man tänker att "lite till kan han gå".. sen en dag så ser hovarna hemska ut! Det är tappade sömmar, för långa fötter och bara allmänt kaos. Jag panikringer min stackars hovslagare och säger att han måste komma NU, NU, NU.
 
Denna gång var inte ett undantag! Nog visste jag att det började närma sig skoning men så himla dags var det inte.. Trodde jag! Efter lite studerande konstaterade jag att det var lika panik denna gång. En till häst i stallet behövde också panikskos (Tiara på ridbilderna nedan haha..) så vi smsade, ringde och jagade vår hovslagare. När vi fick tag i honom bönade vi och bad att han skulle komma ut så fort han kunde. Bara för att vi har den bästa hovslagaren i världen kom han dagen efter och tog hand om våra små hästar vid 18.00 på kvällen! Tobias Winqvist är det som hyllas :)
 
Hästarna är i alla fall ridna. Har som jag skrev om tidigare ytterligare en häst till mitt förfogande just nu (eller rättare sagt i 3 veckor framöver). Det är D-ponnyn Diglett som ska trimmas utöver dom vanliga två. Alla tre har skött sig fint senaste dagarna och imorgon blir det träning för tränare igen med Danny. 
 
 
 

Sweden Piké

Trillade över en annons.. Är så sugen på att slå till på denna tröja, mumma!
 
 
 

Snabb update

Snart dags för tävlingsmöte! Till helgen arrangerar vi på Falu RK regional tre-dagars dressyrtävling med klasser upp till St. George! Det ska fixas dressyrstaket, listor på funktionärer etc. Jag kommer förmodligen att skriva på någon av söndagens klasser. Någon undrade om jag skulle ta kort och eventuellt, jag jobbar dock dygn lördag så då blir det inget - och så tävlar jag själv på fredagen. Men kanske någon klass på söndag :)
 

Sakta men säkert..

Inte går det fort, men så förfärligt länge har jag inte drivit denna blogg heller! Hoppas att jag ska nå ut till fler så småningom. Ni som läser här får väldigt gärna tipsa era vänner och hästbekanta om att gå in här! Kram på er.
 
 
 

Therese och Tiara Magic del 1

Här kommer första delen av bilderna på Therese och "Loppan" eller Tiara Magic som hästen egentligen heter. Loppan är ett sto f. 2001 e. Magini - Jaguar. Dom tävlar MSVB och siktar mot MSVA.
 
En underbar häst !!!!!
 

Träning för Marika, eller.. Marika rider

Idag fick jag hjälp med Danny vilket verkligen behövdes. Marika har varit i Falsterbo och då har jag och D varit lite körda haha...
 
Han kändes helt OK i början men sen blev han sämre och sämre i handen.. Ingenting i vänster hand och allting i höger hand. Försökte på alla möjliga sätt att få honom att släppa höger men till slut gjorde jag halt och "Det går inte, kan du rida?...." Marika hoppade upp (faktiskt första gången på Danny) och red honom en stund. Orkar inte att man själv suttit och försökt i 40 minuter och sedan rider Marika i 10 minuter och när jag satt upp var han klockren i handen och helt jämn hahah.. Suck, jaja det är därför man tränar!! För att bli bättre. Tur att man har en duktig tränare.
 
Nu blir det träning igen på tisdag så att vi inte tappar det vi hittade på slutet av dagens ridpass. 

Dagens gäst-outfit

Therese's outfit får visas i bilder. Vad tycker ni?! Hur snyggt som helst eller hur! Hoppas ni är nyfikna på ridbilder :)
 
Hjälm: Equi Theme
Ridbyxor: Pikeur
Stövlar: Königs Grandgester 
 
Kandar: Xtreme Horse Makeover
Sadel: Childeric 
Schabrak: HV Polo
Benlindor: Schockemöhle
Boots: Eskadron
 
 

I farten

Ojoj, har sprungit runt hela dagen! Har som sagt fotograferat Therese och hennes häst, det kommer upp lite senare. Har även ridit för Marika på Danny. Håll utkik!

Blå himmel

Sitter på jobbet och kikar ut genom fönstret - blå himmel och sol! Hoppas, hoppas det håller i sig. Jag går snart av mitt 24-timmarspass och har haft en helt överkomlig natt (väckt 05.40) vilket känns så skönt för då behöver jag nog inte sova mer när jag kommer hem.
 
Ska förmodligen ta kort på Therese (hon med brun-stövlarna hihi..) och hennes häst på eftermiddagen och dom bilderna tror jag att ni kommer att vilja se! Ögongodis. Hoppas även få till någon tid för min tränare Marika idag men har inte hunnit prata med henne ännu. Hästarna ska ridas i vilket fall!
 

Svar på frågestunden del 2

Hjälper dina föräldrar dig mycket med hästarna, eller klarar du dig själv? Jag är sjukt imponerad över att du hinner med båda hästarna :)
Svar: Nej, mina föräldrar hjälper mig ingenting med hästarna till vardags annat än i krisfall när jag har arbetspass i stallet och inte hinner utan deras hjälp. På tävling har jag alltid hjälp! Mamma (och ibland pappa) är min högra hand på tävlingsbanorna. 
 
Hur ser drömhästen ut?
Svar: En kolsvart häst, nätt och långbent men med en välformad nacke. 
 
Kommer esco bli kvar på klubben? Finns ju en ledig stallplats i källviken nu, ifall du vill ha båda där:) mycket bättre hagar o tillgång till ridhus ju :)
Svar: Jag hoppas och håller alla tummarna för att han ska stå kvar på Falu RK. För tillfället har han dock ingen garanterad boxplats till hösten när ridskolehästarna kommer hem. Jag är inte intresserad av att ställa Danny på Källvikens gård utan trivs bättre på Falu RK. 
 
Beskriv hur Danny/Esco är att rida? Vem ger bäst ridkänsla att sitta på? Hur långt tror du att Esco kan gå?
Svar: Danny är en lättriden häst med mycket turbo. Naturligt på tygeln och sällan stark. Fortfarande lite unghästigt "flamsig och tramsig" men har alltid hjärtat på rätt ställe och skulle aldrig vara dum. Han ger allt, varje träning! Esco är också en väldigt snäll häst som det är mycket energi och turbo i. Han kan bli lite stark i handen  men är väldigt "mysig" att rida på överlag. Dom ger helt olika ridkänsla och det är väldigt svårt att jämföra dom. Jag tror att om Esco lär sig byten kan han utan problem hävda sig i MSVB då han har så pass mycket lydnad och stadighet.
 
Vad är den högsta klassen du har tävlat? Om du skulle kunna uppskatta ungefär var du och Danny rimligen ligger på för nivå om ett år, var skulle det vara? (tränings nivå/startklar) Skulle inte Arvid komma och rida någon dag? Hade varit så kul att se och få höra om hur det gick och vad han tyckte om fina Danny :)
Svar: Beror ju lite på hur man ser det. Jag har ridit elittävlingar på ponny (svenskt mästerskap) och MSVC på storhäst. En rimlig nivå om ett år är att Danny tävlar MSVB. Jo det skulle han! Det har inte hunnits med mitt i allt jobbande för mig.
 
Du hade aldrig en butet i åtanke när du jagade sadel? Det är i allafall min favvo!
Svar: Nej, det var aldrig ett alternativ. Jättebra sadlar, men Childeric passar mig bättre.
 
Är det någon annan som ser till hästarna när du måste jobba? Vem i så fall?
Svar: Jag är alltid i stallet på morgonen innan jobbet, även när jag jobbar dygn. Så jag fixar mockning, hö, krafft etc. Mamma brukar åka dit på eftermiddagarna och kolla så att dom mår bra, kanske borsta lite och sånt mys när jag jobbar länge.
 
Hur ofta rider du för tränare? Vem/vilka rider du för?
Svar: 1 gång i veckan (hade velat rida fler gånger om det var möjligt). Rider för Marika Schön.
 
Hej! Vem är din huvudsakliga tränare? Vem är din drömtränare/tränare som du verkligen skulle vilja prova träna för i Sverige? Har du provat mental träning, är det något du använder inför tävling?
Svar: Marika Schön. Skulle gärna prova att rida för Cecilia Kling-Kristoffersen då hon uppenbarligen får sina ekipage att lyckas! Jag använder mig alltid av mental träning inför tävlingar.
 
Hur blir det när Petra ska rida Esco fullt ut? Ska du ha någon annan häst då?
Svar: Den dag Petra vill rida Esco på "heltid" och jag inte längre har tillgång till honom vill jag absolut rida någon annan häst också. Jag har vant in mig att ha två hästar sedan jag hade Klas och Norma och nu skulle det kännas väldigt tomt att bara rida en häst. 
 
Kommer du alltid ha danny själv i hagen ? Eller kommer du försöka släppa ihop honom med någon nån gång ? :)
Svar: Så som det ser ut just nu kommer han att fortsätta gå i hage ensam.
 
Hej! Jag undrar hur du ser på travare som ridhästar? :)
Svar: Dom är hästar precis som vanliga hästar. Förmodligen har dom däremot betydligt svårare för sig i ridningen är normalhästen eftersom dom är avlade för travsporten.
 
Hej! Vad är Danny & Esco för ras? Vad var det som fick dig att börja med dressyr? :)
Svar: Danny är ett danskt varmblod och Esco är en PRE.
 
Jag undrar om du kan förklara vilken typ av inspänning du använder dig av när du longerar? 
Svar: Jag använder mig gärna av helt vanliga inspänningstyglar som man fäster från bett till sidan av longergjorden. Gärna ganska elastiska. 
 
Vart ser du dig själv om 10 år? Gård? Inackoderad? Hur många hästar? Jobbar du med hästar eller har du ett vanligt "svensson" jobb? Barn? Ja, vart är du i livet om 10 år? ;)
Svar: Svår fråga! Om 10 år är jag 30 år. Förmodligen har jag ett fast jobb (ej hästjobb) som jag kombinerar med tävlingshästar på en eller annan nivå. Jag tror inte att jag har barn ännu. Var och hur jag bor beror helt på hur livet ser ut i övrigt med eventuell familj.
 
Hur och vad använder du för att få danny så blank? Vilket schampoo osv. Ryktborste med nylon/gethår/annat osv.
Svar: Han är naturligt blank. Jag använder mig av något vanligt, budget hästschampo och några vanliga billiga hästborstar köpta på typ Hööks för 10 år sedan :)
 

Premiärhoppning för Danny

Hoppryttarna i stallet bara skrattade åt mig när jag berättade att jag för första gången, på riktigt, hade hoppat Danny. Har väl travat över någon cavaletti och sådär innan, kanske hoppat över en låg bom - men inte hoppat över hinder på det viset.
 
Tyckte att det var värt ett helt eget inlägg haha! Jag red som sagt ute på stora hoppbanan igår och där stod det flera hinder framme. Inte så höga, utan ca 40-50 cm i olika former (kryss, oxer, sockerbit osv.). Red ett tag, galopperade honom och han kändes lugn. Något bocksprång precis i början men han kändes färdigbusat ganska snabbt. Efter ett tag släppte jag ut honom och lät honom galoppera i en låg, rund form runt hela banan i lite högre tempo. Korta stigläder och fältsits! Vi dundrade fram, gud vilket power. Ibland känner jag mig som 12 år igen, men det är verkligen underbart att vara galoppera med vinden i ansiktet! 
 
När vi egentligen var ganska färdiga började jag snegla på dessa små hinder.. Skulle jag våga prova? Ja! Travhoppade något kryss och han hoppade snällt. Tog sedan samma hinder i galopp och han hoppade STORT, men snällt igen. Då blev jag lite modigare och styrde på lite olika typer av hinder, även om alla var väldigt små. Danny var lite tveksam till vissa men hoppade över utan att stanna (även om det kanske inte var sådär jätteproffsigt alltid). När alla hinder var hoppade några gånger bjöd han jättefint och verkade tycka att det var ganska roligt att skutta runt över dessa bommar! Avslutade på det största hindret som kanske var 50 cm på sin höjd, men jag är en sann dressyrryttare också! 
 
Funderar på att börja hoppa lite småhinder lite mer regelbundet med honom, det är ju så roligt! Lovar att vi ska försöka fånga det på bild någon dag haha...
 
 

Inlägg om tävlingskavajer

Fick en fråga på frågestunden som handlade om tävlingskavajer. Hur jag tyckte att den skulle se ut, vad jag tyckte om randiga, korta etc. Tänkte därför skriva ett litet inlägg om det!
 
Jag har en kavaj från Cavallo som jag älskar. Den har bara ett sprund bak (är alltså delad på mitten, i två delar) och det tycker jag är absolut snyggast! Många kavajer är delade två gånger bak så att det blir som en tygbit i mitten vilket jag inte tycker om alls. Då sticker den biten oftast ut över sadeln och ger ett konstigt intryck... Min kavaj är även av lång modell vilket ger lite "frack-känsla" och det tycker jag mycket om.
 
Jag är ganska traditionell och gillar svarta eller mörkblå, stilrena kavajer. Är inte så mycket för dessa Spooks-kavajer med massa vita detaljer men det kan vara lite fräckt i vissa fall.. Kanske på en mörk häst utan tecken så det inte blir "för mycket". En kavaj ska även sitta bra, den får inte vara för pösig eller sitta för tajt. Rent generellt tycker jag dock att det är snyggare med en lite för tajt kavaj än en som bara hänger som ett tält på ryttaren.
 
Lite små detaljer är alltid fint också! Min kavaj har sammetskrage vilket knappt syns men ändå höjer intrycket. Jag såg även någon med blå-gul passpoal vilket var snyggt. Vad har ni för kavajer och vad föredrar ni?
 
Här ser ni att den bara är delad en gång bak (som en frack).
 
 

Svar på frågestunden del 1

Det var inga lätta frågor ni hade knåpat ihop för mig! Har fått tänka till rejält och verkligen funderat på vissa frågor. Jättekul! Hoppas ni blir nöjda med svaren.
 
Har du någon kille som du träffar eller så, kanske inte hinns med med två hästar och långa jobbskift? Försöker du träffa någon? :)
Svar: Nej jag har varken pojkvän eller träffar någon för tillfället. Måste erkänna att jag inte känner att jag skulle hinna med en relation i dagsläget då jag lägger ner otroligt mycket tid på hästarna. Har för första gången på flera år friska och bra hästar vilket gör att jag gärna vill göra en ordentlig satsning och då finns förmodligen inte tid för annat... Vissa dagar känner jag givetvis att det hade varit trevligt med sällskap!
 
Har du funderingar på att fortsätta plugga och i så fall till vad? 
Svar: Givetvis har jag planerat att utbilda mig i framtiden. Nuförtiden är det otroligt svårt att få en fast och väl avlönat arbete utan utbildning. Skulle absolut kunna tänka mig att utbilda mig inom vård och omsorg, kanske inom psykiatrisk vård. Jag är intresserad av människor och är en naturlig "analyserare". Tycker om att studera folk och att försöka förstå mig på vissas beteende.. 
 
Hinner du med att träffa kompisar? Har du många "stallkompisar" som du träffar även utanför stallet?
Svar: Allt går med lite planering! Ja jag har "stallkompisar" men även personer som inte har någon hästanknytning alls. 
 
Har du ändrat dina målsättningar med din ridning under årens lopp? Siktade du "högre" (ex landslag) när du var yngre?
Svar: Jag har alltid velat rida i landslaget, från tidig ponnytid. Har följt internationella ekipages bloggar och hemsidor, kikat på bilder och sett filmer. Drömt och planerat. Ju äldre jag har blivit desto mer realistisk har jag dock blivit och inser vilka fantastiska summor det handlar om för hästmaterial, träning och tävling. Givetvis är det dock en dröm att få representera Sverige på en internationell tävling.
 
Tänker du bo kvar i Falun? Varför/Varför inte?
Svar: Jag kommer inte att bo kvar i Falun för resten av mitt liv nej. Jag vill gärna bo nära havet, drömmer om Skåne och långa sandstränder. Även trakterna kring Göteborg lockar.. Men inom den närmsta framtiden är det givetvis Falun som gäller.
 
Vad har du för mål med Danny och Esco? Kortsiktigt och långsiktigt.
Svar: Med Danny tänker jag satsa på så långt som möjligt, det får visa sig var begränsningarna sitter. Förhoppningsvis ska han kunna gå högre klasser. Kortsiktigt mål (1 år) är att han ska gå MSVB under 2013.
Esco har jag inte satt upp några mål för då jag inte vet hur länge jag kommer att få rida/tävla honom. Vi ska starta några fler MSVC denna säsong. 
 
Varför måttade du två par stövlar, varför vill du ha bruna träningsstövlar?
Svar: Därför att det var dags att köpa nya. Mina gamla är visserligen i otroligt bra skick men för korta för mig. Jag ville ha ett par bruna därför att jag tycker att det är grymt snyggt och det är skönt med en kontrast mot tävlingsstövlarna!
 
Var har du köpt tränset med vit fodring som du har till Danny? Föredrar du rundsytt eller platta remmar? Svart eller brunt läder till brun häst?
 
Svar: På Aubiose i Borlänge (som nu lagt ner). Jag föredrar rundsytt! Tycker att svart läder alltid fungerar och föredrar nog det.
 
Varför valde du att måtta en sadel till så ung häst? Vad gör du när han ändrar sig igen och är i behov av en helt annan sadel? Varför just Childeric?
Svar: Som jag skrev tidigare så är det en vanlig missuppfattning att hästar "ändrar sig" en himla massa. När hästen har vuxit klart på höjden kommer den inte att ändra sina ryggvinklar speciellt mycket mer (manke+rygg). En 6-7årig häst som är välmusklad och i normalhull ser likadan ut i ryggen nu som den kommer att göra om några år. Hästar som ändrar sig en massa har förmodligen bytt ryttare, tappat eller byggt muskler pga annan ridning än tidigare eller ändrat sig en massa i hullet. Överlag så är det inte normalt om hästen plötsligt blir helt annorlunda i ryggen om den ridits på samma sätt och haft en passande sadel. Childeric valde jag då jag anser att det är den bästa sadeln på marknaden och den passar mig som handen i handsken.
 
Varför just Childeric undrar jag också, har aldrig ridit i en sådan så du får gärna berätta vad som gör dem så bra. Sen undrar jag vad du tyckte om de andra stövlarna du testade, vi verkar ha ganska likadan smak men Grandgester är tyvärr lite dyra för mig.
Svar: Har man en gång ridit i en Childeric förstår man vad jag menar! En av de mjukaste sadlarna på marknaden med fantastisk kvalite på lädret. Den har dessutom stoppade lillkåpor (ovanför stigläderkrämpan) vilket är det skönaste som finns. Den är så mjuk i panelerna att man följer hästens minsta rörelse och du kan nog inte "komma närmare" hästen än i en sådan sadel. Jag har haft Petriestövlar senaste 6 åren och anser att det är bra kvalite och sköna stövlar. Både Königs och Petrie har billigare modeller att välja på.
 
 Vad är det bästa med Danny?
 
Svar: Hans fantastiska ridbarhet och att han är en så otroligt "mjuk" själ. 
 
 

Fredagsmys

Har som sagt jobbat hela dagen men åkte till stallet på kvällskvisten och myste lite. Först tänkte jag inte rida någon av hästarna men så såg Danny så himla pigg och glad ut att jag inte kunde låta bli haha.. Han ska ju ändå vila imorgon när jag jobbar!
 
Sagt och gjorde, fram med sadel och borstar. Då kom jag på problem 1, jag har mjukisbrallor på mig. Problem 2, jag har mina rosa foppatofflor på mig... Ingen lysande ridoutfit. Löste det genom att kavla upp mjukisbrallorna till knäna och sedan ta mina ridstövlar på mig - haha! Tur jag skulle ut i skogen så ingen skulle se mig.. Red i alla fall en sväng på stora utebanan och hoppade Danny på riktigt för första gången! (mer om detta i ett separat inlägg kommer). Sedan skrittade vi ut en sväng.
 
Esco var lerig från topp till tå, som vanligt, så han fick duschas och sedan pysslas om lite på stallgången. Nu har jag kommit hem och ska göra i ordning inlägg för imorgon! Då kommer bland annat svar på frågestunden och lite annat. Jag jobbar dygn men bloggen sköter sig själv under dagen, allt för er! 
 
Killarna myser lite... Är han inte världens coolaste hingst Esco?! Finns ingen snällare. 
 

FRÅGESTUND

Är på jobbet så hinner inget annat. Tänkte därför köra en frågestund! Kanske undrar ni något om nya sadeln? Om ridstövlarna? Eller bara något allmänt om min vardag med hästarna.
 
Kör på!
 
UPPDATERING: Obs! Ställ helst inte så många frågor i samma kommentar utan försök begränsa er lite. Det blir så otroligt mycket för mig att svara på ikväll annars! :)
 
AVSLUTAD!
 
 

Snart släppts kollektionen!

Ingen har väl missat att det snart drar ihop sig för Hööks höst/vinterkollektion 2012/2013? Såg på PRYLBLOGGEN att det fanns en liten "sneakpeak" på vad som kommer att dyka upp..
 
MUMS!
 

Så himla kär..

Men givetvis inte i en pojke utan i min nya sadel :) Idag lade jag en mjuk padd på 1 cm under bossorna bak så att den kom upp lite mer, åh gud så bra den låg efter det! Helt plan och varenda kurva var formad efter hästen (precis som den egentligen ska vara utan padd när den kommer, om man inte har en häst som ändrat sig lite som Danny).
 
Det är den skönaste sadel jag suttit i utan tvekan. Inte så konstigt eftersom den är måttad efter mig, men jag var ändå så nervös! Tänk om jag inte skulle tycka om den? Tänk om knästöden blir för stora? Tänk om, tänk om..
Men det blev så jäkla bra. SÅ JÄKLA BRA. Man är som limmad i sadeln och Danny springer som aldrig förr.. Längtar tills den ska åka till Frankrike och justera det sista! 
 
Danny reds som sagt - fin. Esco reds på träns - fin. Red även en D-ponny Diglett (tävlad nat. FEI) som jag ska rida på i ca 3 veckor. Kommer kanske någon bild på henne sen. Jag har med andra ord varit i stallet precis hela dagen! 
 

Beställda och klara

Nu är allting helt klart och beställningen är skickad till Königs! Ca 8 veckor senare kommer dom att vara mina alldeles egna sprillans nya ridstövlar! 
 
Stövelpar 1:
Königs Grandgester, bruna i färgen Whiskey. 54 cm höga, 36 cm vad, strl. 4 fot. 8 cm båge och Königs-kronan på utsidan!
 
Stövelpar 2:
Königs Grandgester, svarta med lack! 54 cm höga, 37 cm i vad, strl 4 i fot. 8 cm båge men ingen Königs-krona på utsidan utan "rena". 
 
Ni har ju redan sett ungefär hur dom kommer att se ut :) Tänk er Therese's svarta fast med lack och mina bruna kommer att vara liite ljusare än hennes och med krona på utsidan.
 
 

Minna Telde

Såg att Matilda hade lagt upp ett videoklipp som var lite roligt! Det är ett reportage om Minna Telde och hur hon tänker lite inför kommande OS. Hon pratar även lite om att hon fortfarande tävlar för Falun (där bor jag) och om Svedens Ponnyklubb som är våran grannklubb här.
 
Kika!
  
Minna%20till%20OS%20med%20en%C3%B6gd%20h%C3%A4st:%20%22Jag%20vet%20att%20jag%20har%20en%20fantastisk%20h%C3%A4st%22

Storstädning av stallen

Igår högtryckstvättade vi hela stallarna! Ett riktigt projekt eftersom alla boxar ska tömmas på spån, sopas ordentligt och sedan är det skura och högtryckstvätta allting! Insidor på boxarna, taken, väggar, boxgaller etc. Allt städades.
 
Tog några före och efter-bilder men dom blev inte riktigt rättvisa, det blev så himla mycket renare i verkligheten.
 Visst blev det fint! :)
 
FÖRE
 
 
EFTER
 
 
 
 

Perfekt.. nästan

Nu har jag faktiskt både lagt på sadeln på Danny och ridit ett kortare pass i den. Sadeln ligger mycket bra, det märks att den är precis måttsydd efter honom MEN den ligger i bakvikt. Inte mycket, men det fattas 1-2 cm..
 
Den behöver byggas upp lite mer bak, så är det bara. I övrigt är den perfekt och den låg still, jag satt underbart och Danny kändes helt underbar han med. Vilken jäkla skillnad! Wow.
 
Ringde Carro direkt och pratade om saken. Hon föreslog att jag skulle rida i den i 3-4 veckor, låta sadeln sätta sig lite och se om det ser bättre ut då. Känns det fortfarande som att den ska byggas upp någon centimeter till bak så skickas den till Frankrike och justeras. Frågade Carro flera gånger hur lång tid detta skulle ta och hon sa att det tar inte mer än 2-3 veckor då ett sådant ärende skyndas på rejält. Känns jätteskönt! Den ligger bra redan nu och om det lilla justeras kommer den att vara den felfri, som en smäck. 
 
Jag är världens lyckligaste och denna sadel är så in i helvete bra! 
 
 

Bilder på sadeln

Enda problemet är att det är inte såhär sadeln kommer att se ut om ett tag haha... När Childeric-sadlarna kommer så är dom så gott som i "mocka", alltså sadeln var grå med ljusbrun undersida när den kom. Sedan oljar man in den, då ändrar den färg drastiskt. Så just nu är sadeln helt svart! Imorgon när oljan torkat så kommer den förmodligen att ändra lite färg igen (undersidan kommer att bli mörkt brun). 
 
Som ni även ser så är den fortfarande matt, ungefär som mocka. Ju mer den smörjs och ju mer den rids i desto blankare blir den - om ni till exempel ser en äldre childeric kan den vara helt blank. Så kommer förmodligen min också att se ut sen, men som sprillans nya är dom av den här texturen och är matta. 
 
Jag har inte vågat lägga på den på Danny ännu...
 

Jag dör

Jag dör, jag dör, jag dör, jag dör. Min sprillans nya måttbeställda childeric har kommit!!!!!!!!!!
 

Betalar jag mina saker själv?

Fick en läsarfråga..
 
betalar du dina grejer själv? du skriver att du köpt din sadel för 35 000 kr själv och nu stövlar för 16 000 kr? låter inte så rimligt?
 
Svar: Givetvis betalar jag mina hästgrejer själv! Både sadeln och stövlarna betalas med mina egna pengar, från mitt eget konto med pengar som jag har jobbat ihop själv. Jag har arbetat heltid så gott som hela tiden sedan jag tog studenten och eftersom jag just nu bor hemma är det relativt enkelt för mig att spara pengar. Jag betalar visserligen pengar till mina föräldrar varje månad, men det är ändå inte samma sak som en lägenhetshyra på 5000 kr + pengar för mat varje månad. 
 
Om någon funderar på min övriga ekonomi när vi ändå håller på så kan jag meddela att jag betalar varenda öre till hästeriet själv, stallhyra, foder, utrustning, försäkring, träningar, tävlingar. Rubbet. Jag betalar dessutom av pengar till mina föräldrar varje månad eftersom jag har lånat pengar av dom när jag har köpt mina hästar under åren. 
 
Jag måste säga att jag blir lite förvånad över sådana här frågor faktiskt, varför i hela friden skulle mina föräldrar betala dessa saker åt mig? Dom sponsrar i och för sig mig indirekt eftersom jag gärna sparar födelsedagspengar osv. tills jag behöver dom - men att hosta upp pengar bara för att jag vill ha ett par nya stövlar?! Är ni galna? Jag är väl för sjutton 20 år haha... :) (vuxen). 
 

Lite Hööks-shopping

Vi hann med en sväng inne på Hööks också.. Ska man pröjsa dyra sadlar och stövlar är det lika bra att handla resten i budgetvariant haha!
 
Köpte ett par hag-boots (dom är oslagbara i hagen) och några fräcka handskar. Bilderna gör inte riktigt rättvisa.. Dom är typ lackade? Coola!
 

Drömstövlarna och olika stora vader

Tänkte ta hela dagen, hoppas ni orkar läsa haha..
 
Vi åkte i alla fall till Hogsta Ridsport och blev väldigt bra bemötta! Tycker att Eva tog hand om oss bra och svarade på våra oändligt många frågor. Provade bland annat Königs Sir, Königs Sir med lack och ett par Petrie Olympic. Eftersom jag redan klämt ihjäl mig och provat Therese's stövlar (Königs Grandgester) hade jag så gott som bestämt mig för två par likadana. Vi måttade längden till att jag borde ha 52 cm i höjd men jag tog 54 cm... 8 cm båge.
 
Sedan kom det svåra, mina vader! Jag har en tjockvad och en smalvad vilket gör det hela väldigt krångligt. Ena vaden mätte 35 cm och den andra 36,5 cm.. Eftersom jag kommit i Therese's stövlar med mått 36 cm så valde jag att ha dom bruna stövlarna i 36 cm vad eftersom dom går att lästa ut om det skulle bli för tajt. Dom svarta lackade däremot.. Dom går ju inte att lästa (töja ut) utan är helt körda om dom blir för smala så då vågade jag inte chansa utan tog 37 cm... 
 
Färgen på dom bruna kommer att bli Whiskey vilket är en rödbrun nyans. På bilden nedan är Therese's bruna som kom idag och dom är i färgen Antique Whiskey vilket är ungefär den färg jag ska ha (men hennes är lite mörkare runt sömmarna). Så otroligt snygg! Kommer bli den lyckligaste ryttaren i världen i dessa stövlar. Dom svarta lackade kommer i och för sig också bli helt underbara. Mmmm....
 
Nu är det tyvärr lite semester på stöveltillfabriken men ca 8 veckor borde det ta.. Kanske lite längre. Jaja, den som väntar på något gott.. Kalaset kommer gå på ca 16 000 kr, men det är dom så värda :)
 
Jag provar Therese's bruna juveler! Är så avundsjuk att jag nästan spricker - dom är helt underbara. Har jeans på mig så ser lite halvroligt ut, men fokusera på stövlarna... Vill ha mina NU!
 
 

Mot Stockholm

Nu sitter vi i bilen som rullar mot Stockholm, eller närmare bestämt Hogsta ridsport på Drottningholm. Det är två kompisar med (Elin och Anna) som också kände att dom var i behov av nya dressyrstövlar och vill bränna lite pengar.. 
 
Elin och Anna ska beställa varsitt par svarta stövlar och jag ska alltså beställa ett par bruna och ett par svarta lackade. Blir det Petrie? Königs? Berättar när vi kommer hem ;)
 
 
 

Helt hopplös

Är jag inte i stallet så kollar jag hästannonser, tävlingsresultat och läser hästbloggar. Hela kvällarna sitter jag och och söker på dressyrvideos på youtube och följer internationella juniorer och YR's hemsidor från utlandet. Lyssnar jag på musik så brukar mina tankar direkt gå till "går denna låt att använda i en kur?"
 
All min lediga tid går till stallet, eller saker som rör hästarna. Visst kan det låta helt galet, men jag tycker att det är så in i (ursäkta) helvete kul att jag gladeligen gör detta 24 timmar om dygnet! Då och då gör jag givetvis vanliga saker, fikar på stan med kompisar eller partajar lite på helgerna - men i det stora hela är mitt liv häst. Jämt och ständigt häst. Jag älskar det!
 
 
En video som kan ge mig gåshud. Fantastisk häst, fantastisk ryttare. Jag har prisat henne förrut! Cathrine Dufour nybliven EM-guldmedaljör Young Rider på Atterupgaards Cassidy.
 
 

Läsarfråga

Varför har han alltid en eller två flätor i manen ??
 
Svar: Därför att manen längst fram gärna lägger sig på andra sidan och jag tycker att det ser mycket prydligare ut om manen ligger på en sida. Flätar ner den då och då (blöter manen) och på så vis ligger den snyggare!

Shiny

Eftersom Danny vilade fick han istället bli ordentligt ompysslad. Schamponerade honom, ryktade, oljade hovar och sprayade strålen med blåspray (uttorkande) nu eftersom det är så blött ute.. Vill inte få strålröta. Sedan promenerades han en stund!
 
Han blev ganska blank.. eller? .. ;)
 
 

Måndag

Esco promenerade bara i skogen igår så han ska ridas eller longeras idag, Danny vilar. Måste ge ännu mer beröm till D som har varit fantastiskt fin på senaste träningarna. Samlingen i trav som vi har kämpat med så länge har plötsligt blivit det lättaste i hela världen och igår var låtsaspassagen nästan på riktigt i några steg. 
 
Han gjorde även några rena byten och några bock/knyck/hopp och spark-byten men allt som är i närheten av att byta galopp är bra! 
 
Imorgon åker jag till Stockholm med två dressyrkompisar som också ska måtta stövlar, underbart! Vi kommer bli så snygga :)
 
Tycker förresten att ni alla ska kolla på denna video och inspireras. Det är bundeschampionatets vinnare Callaho´s Benicio. Fantastisk ridning, en otroligt hälsosam form på hästen och "lek och lär" på träningen. Notera även efteråt hur hästen får rulla sig i ridhuset.. Jag njuter och vilken häst!
 
 

Smilla gosar med Charmör

En av mina hundar följde med och kvällsfodrade.. När var inne hos min tränares häst Charmör och fyllde vatten ville hon hälsa på honom, han hälsade tillbaka!
 
Så himla söta haha!
 
Klicka här om ni inte ser filmen: http://www.videofy.me/x9a0pstu/572893

Inlägget om First Class af Hvarre "Klas"

Jag har skjutit på det, tänkt för mig själv att "imorgon skriver jag" men inte orkat. Nu gör jag det, skriver önskeinlägget om världens finaste häst First Class. Ingen annan slår honom och ingen häst kommer någonsin att ha en sådan stor plats i mitt hjärta.
 
Jag skulle gå över till storhäst från ponny och efter lite funderingar bestämde vi oss för att köpa en lite äldre läromästare. Vi åkte till Tyskland, provred hästar och i en box i Hamburg stod plötsligt en kolsvart häst helt utan tecken. Han tittade så lugnt på oss och ställde sig väluppfostrat på stallgången när vi träffade honom första gången. First Class "Klas" var en godkänd hingst f. 1994 och 165 cm hög. Han var en sann läromästare, hade gått internationella klasser med en junior och gjorde rörelser upp till Grad Prix. Jag provred honom i två dagar och sedan bestämde vi oss för att importera honom till Sverige, detta var hösten 2009.'
 
Första dagen i Sverige...
 
 
Hösten och vintern gick och jag var nog världens lyckligaste tjej, ägare till en så fin häst. Vi kämpade på och tränade mycket, han var verkligen inte lätt och såhär i efterhand kan jag lugnt medge att han var en av de mest svårridna hästar jag suttit på. Fruktansvärt stark och så otroligt mycket glöd i ridningen gjorde att kontrollen saknades många gånger. Samtidigt upplevde jag för första gången en häst med så mycket vilja att arbeta att han nästan slog knut på sig själv.
 
I början av 2010 skedde den skada som förföljde Klas under två år och som till sist gjorde att i fick ta bort honom. En gaffelbandsskada (senskada) på ett framben. Oändliga turer fram och tillbaka till kliniken.. Vi kastades mellan hopp och förtvivlan, det läkte och han sattes igång. Under vårvintern 2011 tävlade han tre gånger och vann alla starterna, en riktig fighter inne på banan som gav allt! Sedan var det dags igen, skadan gick upp. Veterinären skakade på huvudet men vi gjorde ett försök till, med ännu längre rehabiliteringstid. Det läkte och han sattes igång, kändes frisk och fin. På ultraljud såg senan fin ut och under sommaren flyttade jag ner till Skåne för att jobba hos Haid-Bondergaard. Klas följde givetvis med ner. Allt kändes jättebra och Klas var otroligt fin, jag fick massor av hjälp. Sedan kom den dagen då allt vändes upp och ner igen, mitt under en träning gick skadan upp för tredje gången...
 
Efter att veterinär undersökt honom och ultraljudsbilderna skickats till min veterinär fick vi svaret att nu är det kört, det går inte mer. Skadan var värre än någonsin och han skulle aldrig kunna ridas mer. En galoppsträcka i hagen skulle räcka för att han skulle få ont och det är inget värdigt liv. Beslutet togs att han skulle tas bort..
Jag har skrivit ett långt inlägg innan som ni kan läsa om ni trycker på länken - "Att förlora en häst". Jag tror att det beskriver mina känslor ganska bra...
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mer i detta inlägg. Klas var helt fantastisk, han var en dröm att hantera och ha med sig. Världens klokaste häst med ett hjärta av guld. När han tittade på en med sitt stora svarta björnhuvud kändes det precis som att han förstod en, vad man en sa...
 
Har ni några frågor eller undrar något specellt om Klas kan ni slänga in en kommentar... Svarar senare.
 

Ösregn

Regnet öser ner idag, vilken överaskning.. Suck.
 
Danny ska ridas och Esco ska longeras är tanken, blir en heldag i stallet. I dag kommer inlägget om Klas upp, har skjutit på det lite då det har varit för psykiskt jobbigt att skriva. Men ikväll skriver jag, hur ledsamt det än är..
 

Håraccessoarer

Har glömt visa er min nya rosett! Får inte plats med donut under hjälmen så då får jag blinga till det på annat vis. Den vänstra är min gamla rosett och den med blommorna är den nya. Vilken tycker ni att jag ska använda på tävling? Hade tänkt att ha en i reserv..
 
Nya vs. gamla?
 

Bestämt mig

Efter mycket velande har jag bestämt mig för att måtta upp och beställa två Königs-stövlar samtidigt. Ett par lackade svarta (tävlingsstövlar) och ett par bruna träningsstövlar. Båda ska vara svinhöga och stenhårda, aj. Fick den stora äran att prova Therese stövlar (dom jag la upp bild på tidigare) och blev övertygad. Löjligt snygga! 
 
Therese beställde alltså också stövlar för en hel förmögenhet, ett par svarta och ett par bruna. Båda hennes är Königs Grandgester med 8 cm båge vilket förmodligen är precis samma som jag kommer att beställa. Efter lite råd från Königs fick jag reda på att modellen Sir med lack på inte är en vinnande hit, stöveln blir tydligen alldeles för hård och när den ska vara så hög som jag vill fungerar det inte.
 
Båda hästarna är även ridna! Danny reds på stora utebanan och var så himla duktig, är så glad över honom. Ett bocksprång i första galoppfattningen men sen var han lugn. Het som vanligt men inte så att kontrollen försvann. Red mycket låtsas-passage och sedan lite mer framåt, magisk känsla. Esco red jag ett kort pass, han kändes också bra. Lite seg för skänkeln i galoppen men efter ett par varv med ett spö i handen trampade han till ordentligt med bakbenen när jag lade på skänkeln. Bra känsla!
 
 

Tävlingsplanering

Är ni sugna på att se oss tävla? Här har ni tävlingsplaneringen framöver. 
 
Falu Ridklubb (hemmaplan), fredag 27 Juli. Tävlar båda hästarna! Jobbar tyvärr på lördagen när MSVC går, men äh.. vi leker lite i småklasser istället (för på söndagen var det alldeles för svårt istället).
Danny, LB:1
Escritor: LA.1
 
Falu Ryttarsällskap, 24 augusti + 26 augusti. 
Escritor, MSVC:1, MSVC:2
 
 

En stor hiss och en ännu värre diss

 
 
Falu Kuriren. Jag har skivit om det förrut och jag gör det igen. En dagstidning för oss här i Dalarna som på senaste tiden skrivit helt grymma artiklar från ridsportvärlden. Journalisten Markus Josefsson får en solklar hiss som gör reportage som slår Tidningen Ridsport artiklar i längder. Idag kunde vi läsa om Minna Teldes framgångar nere i Falsterbo med Isac. Vi får läsa om bakgrunden till hästen, hur hon köpte honom och vad hon tror om framtiden. Minna beskriver honom som en "världshäst". I en separat artikel får vi även läsa om varför Charlotte Haid Bondergaard väljer bort WDM-Kuren och isället rider Grand Prix Special på söndagen.
 
Båda artiklarna innehåller korrekta resultat och namn, journalisten verkar fantastiskt kunnig och det är spännande intervjufrågor till ryttarna.
 
 
 
 
En riktig diss får givetvis det faktum att jag inte är i Falsterbo.. Hela veckan har bombats med statusuppdateringar och bilder från Skåne på facebook och jag känner mig som den enda i världen som inte är där. Men vad ska man göra, jag har jobbat hela vecan och inte haft en dag över att åka ner. Det blir nästa år! Avundas dock er alla som är där, sett alla finaler och shoppat i mängder...
  
 

Hämta paket

.. Men tyvärr innehåller inte paketet min sadel! Däremot tillbehör till den :) Dom nya stiglädrena till sadeln har kommit. Känns ändå roligt att åka och hämta ut, det närmar sig.
 
I övrigt bjuder dagen på fint väder, fantastiskt! Båda hästarna ska definitivt ridas utomhus om det fortsätter vara lika soligt. Tänkte dock åka till posten först samt hämta hem hundarna eftersom dom varit hos kompisar nu när jag varit borta på jobb 24 timmar.
 
Imorgon kommer även tränaren hem från Falsterbo... äntligen! Träna träna.
 
 

Therese nya stövlar

Var bara tvungen att lägga upp en bild på en kompis sprillans nya Königs-stövlar. Helt sagolika, svinhöga och underbara. Jag dör! Tror ni inte hon har beställt ett par likadana bruna också.. Therese är helt klart min idol just nu, vilken otroligt bra smak :)
 
Mmmmmmmmmmm.....
 

Blandade tävlingsbilder

Här kommer ett gäng bilder från helgen. Det var hög standard och många otroligt proffsiga ekipage. Inspirerande och häftigt att se!
 

Ni missa väl inte EM?

Just nu pågår EM i dressyr för juniorer och Young Rider's i Bern, Schweiz. Det svenska juniorlaget kom på sjunde plats i nationstävlingen. Lagtävlingara reds under onsdag och torsdag och nu är det dags att slåss individuellt under fredag och lördag. På söndag rids finalerna (kür) fö både junior och YR. Gud så kul om man hade varit på plats!
 
Dom fyra som representerar young rider's är Elin Aspnäs med Donna Romma, Elisabeth Hjelm med Chock, Tove Melin med Dawson 5 och Sanna Nilsson med Go Dutch III. I juniortruppen är det Filippa Börjeson med Basic, Amalie Egholm Hebsgaard med Madonna Bally, Mathilde Hannell med Wolkenfroh och Marina Mattsson med Beckham.
 
Klicka in er på http://www.dressageberne2012.com/ för att följa tävlingen!
 
Bild från Hannell Dressage Stable, ni kan gå in och "gilla" på facebook. Från vänster högst upp: Elin, Sanna, Tove,Elisabeth Marina, Mathilde, Amalie, Filippa.
 
 

Fredag

✔ Fixa tidsinställda inlägg, svara på mail
✔ Fixa hästarna, mocka, packa hö, fixa krafft + vatten
✔ Jobb 24 timmar (går av lördag morgon)
 
Hoppas ni får en trevlig dag! Det kommer upp lite fler bilder från helgen under dagen, håll utkik.

Favoritreklamen

Älskar när den här reklamen dyker upp på TV'n hahah. "om det plötsligt börjar ringa i någon ponny..."
 

Fantastisk dag i sadeln

Vilken dag! Har flängt fram och tillbaka överallt och har inte ens jobbat haha.. Började i morse och fixade lite stall på morgonen, tycker att det är så skönt att ha det klart. Sedan hem, ut och gå med hundarna och äta frukost.
 
Vid lunch åkte jag tillbaka till stallet och red lite, först Danny sedan Esco. Danny gick i ridhuset och var helt magisk! Hade ett spö i handen för ovantlighetens skull och idag var fokus att leka fram lite sväv i traven. Han rör sig stort så fort han får länga medan den vanliga grundtraven blir lite "platt". Idag var dock grundtraven allt annat än platt och han var riktigt duktig! När man rider mycket samling gäller det att leka fram det, massor av beröm och klappar. Vi låtsades och lekte att vi red passage och några steg blev riktigt svävande - han kan. I galoppen var han fantastiskt fin och jag styrde in på diagonalerna - galopp, galopp, byteshjälp, HAN BYTTE!! Inte en gång, utan flera gånger åt båda håll. Givetvis inte helt rena och perfekta, men vi gick in på diagonalen i en galopp och kom ur diagonalen i den andra galoppen - fantastiskt.
 
Esco visade sig lika fantastiskt fin han! Jag tror aldrig han har gått så bra. Lugn, klockren i handen och med ett sväv i traven som aldrig förr. Oftast blir det mest ett hastigt paddlande av framben i både trav och galopp, men idag kände jag varje steg - lugna och vilande. Även slutorna där jag oftast behöver vara väldigt övertydlig och bestämd flöt på utan problem.
 
Nu ska jag hoppa in i duschen, äta lite mat och sedan mysa i soffan hela kvällen. Imorgon blir det jobba av!
 
 

Ruinerad, och värre blir det...

Igår betalade jag in slutfakturan på sadeln, så nu är jag verkligen drygt 35 000 kr fattigare på kontot. Det svider, men nu ska det satsas på riktigt.
 
Nästa inköp kommer att bli lika svidande det, nämligen nya ridstövlar. Och inte ett par, nej två. Ska invänta nästa lön, betala några räkningar och se hur mycket som blir över. Vill ha minst 10 000 kr på kvar på kontot efter att eventuella stövlar är betalda så att jag kan betala oförutsedda kostnader för veterinär om något skulle hända. Har visserligen sparkonton med pengar men dom rör jag inte, det är för framtiden (lägenhet, utbildning etc.).
 
Har därför funderat på hur jag ska lägga upp stövel-strategin? Det ena paret som ska beställas ska vara påkostat, ett par svarta, lackade Königs Sir (med extrahög båge och andra finesser) ca 9-10 000 kr. Det andra paret ska vara ett par lite mer budget, ett par bruna av någon billigare modell från Königs. Vill dock ha ett par vrålhöga och räknar med att behöva beställa extra centimetrar på bågen även på dom bruna träningsstövlarna. Hoppas komma undan på ca 5-6 000 kr på dom.
 
Då är då frågan.. Om jag bara har råd med ett par stövlar nu och måste beställa ett par i taget - vilka börjar jag med?! Beställer jag dom svarta tävlingsstövlarna först får jag träna i mina gamla stövlar tills jag har råd med dom bruna. Beställer jag dom bruna först får jag tävla i mina gamla stövlar (inbillar mig att detta är värre...)
 
Hur hade ni gjort?
 
Bild lånad från dressyrelin som har den bruna färgen jag också ska beställa...
 
 

Film från Dylta!

Äntligen har jag fått till det med videofyme! Tyvärr filmade vi bara från lördagen och han gick verkligen betydligt bättre på söndagen. Tänkte ändå att ni kanske ville se.
 
Som jag redan skrivit så blev första skrittpiruetten och det första enkla bytet pannkaka - i övrigt hade jag en helt OK känsla, dock lite mot hand i några moment (syns tydligast i vänster sluta). På söndagen red jag bättre och åkte inte bara häst vilket ledde till att han blev stadig på tygeln genom hela programmet och hade mycket mer uttryck i sin gång.
 
Ser ni inte filmen kan ni klicka här: http://www.videofy.me/x9a0pstu/568560
 
 

Filmproblem

Suck suck.. har krånglat hela kvällen med att försöka lägga upp filmen från helgens tävlingar - men icke. Det fungerar inte och filmen syns inte. Ska göra ett nytt försök så snart jag kommit hem från jobbet (ca 22). 

Rätt svar: Jossan!

Ni som gissade hade helt rätt, det var givetvis Jossan från Ponnyakuten, eller Josephine Ekwall som hon egentligen heter. Hästen hon red var Nina Bengtssons häst "Don Diesel" (e. Don Charly - Master) som hon fick låna och "leka runt lite på" som Jossan uttryckte det själv. Tänk om man hade sån tur :)
 
Fint ekipage!
 

Uteritt och jobb på banan

Idag red Petra Esco igen! Petra är alltså Escos ägare men hon har inte ridit honom på 6 månader då hon varit gravid och för ett tag sedan fick en liten ficka. Nu börjar hon sakta men säkert pussla ihop vardagen igen och idag red vi ut tillsammans.
 
Danny småhärjade lite då han inte ridits ut på ett tag och gjorde något "kast" och höll på att hoppa rakt in i Esco, men överlag var han lugn. Efter lite skitt gick vi in på stora hoppbanan och travade och galopperade lite. Danny kändes jättetrevlig och framförallt var han helt avspänd. Helt otroligt hur lugn han har blivit på den banan, innan hade jag verkligen noll kontroll på honom där. Vi kunde rida galoppfattningar och tempoväxlingar. Försökte smyga in några byten då han har gärna bytt när man byter till förvänd där ute - men inte idag. Visserligen kul att han kunde gå så stadig förvänd idag haha! Men meningen var ju att han skulle byta galopp istället..
 
Nu ska jag åka mot jobbet, har riktigt glidarpass 16-21 idag, skönt! Har försökt ladda upp filmen från i helgen på videofyme men det har strulat hela dagen. Hoppas att det ska lösa sig under kvällen!
 
Älskar denna bilden på E..
 
 

Om sadeln inte passar?

Fick en läsarfråga:
"Det här kanske är en jätte dum fråga men jag som aldrig har beställt eller köpt någon sadel undrar vad skulle hända om din sadel inte passade Danny. Oftast så är det nog så att den passar om man har beställt den men ändå. Får ni lämna tillbaka sadeln då och så får dom fixa till den eller måste ni ta emot sadeln och försöka sälja den på blocket tex. Tacksam för svar! :)"
 
Svar: Det var verkligen inte någon dum fråga! :) Säkert många som undrar samma sak också. Sadeln är alltså "måttad", inte utprovad.Det mättes på korsen och tvärsen enligt konstens alla regler. Givetvis kan han ha ändrat sig sedan vi måttade, men hans ryggvinklar är desamma. Det som kan ha hänt är att han kanske har breddat sig eller blivit lite högre bak/fram om han har växt - men det vore märkligt. Han är såpass "färdig" i kroppen nu att han inte kommer att ändra sig så mycket.
 
En vanlig missuppfattning är att folk tror att det kan hända massor av saker med en hästs rygg när den "musklar sig" men det är helt fel. Hästen ser ut på ett visst sätt och från det att den är 6-7 år gammal så ändrar den sig inte så hemskt mycket, alla ryggvinklar är givetvis desamma. Har han däremot breddat sig lite (vilket han HAR gjort sedan vi måttade) så kan det ändå bli lite fel. Skulle sadel sitta helt tokigt skickas den tillbaka till Frankrike där den justeras och ändras efter hans nya mått. Det innebär givetvis mer väntan - men jag har väntat i 9 veckor nu så ska nog klara av några extra veckor om det vore så.. Jag håller tummarna för att den ska sitta bra när den kommer!
 
Hoppas det gav svar på dina frågor.
 
 

Warum Ich

Ja dom är väl ett fantastiskt ekipage, Matilda och Wanda!
 

Danny jobbar

Esco har vilat igår och idag, tror han blev rätt trött i huvudet efter helgen. Danny däremot, han har ju vilat hela helgen och bara gått i hagen - hög tid att träna!
 
Red i ridhuset och kände lite på honom i allmänt. Han var inte alls lika het som jag hade förväntat mig utan ganska lugn. Först var han ganska svår att få ihop, han blev tråkig och ostadig. Sedan blev han bättre och bättre allt eftersom fick vi mer tryck och han blev stadigare. Duktig mot slutet. Nu vill vi har våran sadel!! (ångest om den inte passar).
 

Imponerad! Gissa ryttaren...

En tjej som jag blev riktigt imponerad av i helgen var ingen mindre än en deltagare från ponnyakuten. Jag som slaviskt har följt alla säsonger häpnade när Matilda kom springades och berättade detta. Riktigt jäkla duktig har denna tös blivit! Pratade med henne efter söndagens ritt och hon var väldigt ödmjuk och världens trevligaste. 
 
Ger henne dagens hiss! Men då är frågan.. kan ni lista ut vem det är?! ;)
 
 

Så otroligt motiverad

Hästarna går bra, allt känns super och jag är såå motiverad efter helgen. Jag behöver verkligen vara mitt i smeten för att inse att det här är ju vad jag vill, jag vill satsa och verkligen lägga all energi på hästarna. Att få se en dos fina hästar och bra ridning gör underverk! Träna, träna, träna... Min tränare är nere i falsterbo och tittar på bra ridning där med, hoppas hon kommer hem och grillar mig hårt sedan!
 
Nu blir det lite ridning! Min vän Lisa kommer och kikar på Danny under sadel, första gången hon ser honom live då hon bor på Gotland av alla ställen..

Framridning, foto: Matilda/Mamma

Visst är det helt fantastiska omgivningar att fotografera i! Så grönt och vackert.
 

Går och dör en smula

 

Lite tävlingskänsla

Klickade några bilder på tävlingsplatsen, fanns lite allt möjligt. Försäljningen av schockemöhleträns och kandar lockade många! Jag klämde också på några...
 

Omdömen

Fick verkligen riktigt träffsäkra omdömen på allmänt intryck av båda domarna i helgen. Bådas kommentarer stämde väldigt bra och det är skönt att få bekräftat på vad vi behöver träna mer på.
 
Dag 1, domare Petra Wall skrev: "Trevlig uppvisning, blir ibland något mot hand och svag i böjning i skolorna!" 
Av henne fick vi fjorton stycken 7:or och en 8:a (höger öppna). 63,8%
 
Dag 2, domare Ola Johnsson skrev: "Prydlig uppvisning men blir lite hastig i sin gång och rytm. Måste formas mer i slutorna" Av honom fick vi tolv stycken 7:or. 62,00%
 
Jag tror absolut att Esco har potential att få högre poäng än helgens resultat i MSVC! Slutorna är i dagsläget riktigt dåliga och på söndagen fick vi faktiskt så dåligt som en 4:a och det är kofficient 2 (poängen räknas dubbel). Även enkla bytena är väldigt osäkra och kan lika gärna bli jättedåligt som bra. Om detta sitter höjer han sig några poäng förutsatt att allt annat går som vanligt. Han gör väldigt sällan missar utan det som blir nedrag är just dessa rörelser som fortfarande är ganska gröna. Sedan kommer han givetvis inte gå på några fantasipoäng då han har svårt att visa längningar och står sig lite platt mot alla långbenta halvblod, men han är imponerande duktig "för att vara PRE".
 
Jag är otroligt nöjd över att vi faktiskt har tagit oss till denna nivå! Jag hade som mål att han skulle gå över 60% båda dagarna och det tog vi. När jag började rida Esco för 6 månader sedan trodde jag faktiskt aldrig att vi skulle sätta på kandar och rida skolor på tävling.. 

Lastbilsparadis

Något som aldrig slår fel är att så fort en tävling är klassad som regional eller nationell börjar det krylla av B-kortslastbilar. OK om det handlade om att det kom lite extra lastbilar, men nu menar jag verkligen kryllar. När lördagens MSVA började närma sig tog små-lastbilarna sakta men säkert över hela parkeringen haha. Tog kort på ett fåtal!
 
 

Tävlingsbilder från banan, foto: Mamma

Nog börjar det ta sig! Visst ser Esco riktigt stilig ut?! Han fick för första gången sydda knoppar vilket blev mycket bättre än med vanliga gummisnoddar. Då kunde jag dra in knopparna längre mot mankammen och dom blir på så vis inte lika utåtstickande (dom blir ofta det på honom då jag inte får till det så bra med hans långa man). Mycket snyggare såhär!
 

Världens roligaste helg

Dagens start i MSVC:2 gick riktigt bra. Esco var mycket mer loss och inte lika stark. Någon miss i det ena enkla bytet annars en jämn ritt. Tyvärr lite sämre poäng och vi fick 62,00% (ej placering). Detta innebar dock att vi nu har kvalat till MSVB eftersom vi tog kval både igår och idag, kul! 
 
Jag har verkligen haft hur roligt som helst, gud så jag har saknat att tävla på riktigt! Sitta och titta på fantastiska hästar hela dagarna och umgås med alla kompisar jag har "tappat" sedan ponnytiden. Överlag var det väldigt mycket trevliga hästar med i både MSVB och MSVA så vi har njutit i fulla drag. Beröm åt Josefine Krönfeldts "Miró" som vann sista klassen igår, helt makalös.
 
Nu är Esco hemma på Falu RK igen och jag ska börja packa upp alla grejer. Mamma har tagit bilder och även Matilda körde full fart med kameran - hoppas kunna lägga upp lite senare ikväll!
 

Mys med Matilda och co.

Har haft en jättetrevlig kväll tillsammans med Matilda Holmström + våra trogna följeslagare (mammor "världens bästa hästskötare"). Vi åkte in till Örebro och åt på ett mysigt uteställe. Matilda har haft en suverän helg hittills och även jag tyckte att min och Escos prestation var värd att fira :)
 
Nu taggar vi tävling imorgon också! Hoppas att Esco sover gott i sin mobila box borta på tävlingsplatsen. Han och sin boxgranne Tiger var väldigt snälla när jag fodrade kväll åt dom tidigare. 

Första rosetten i MSVC!

Har tyvärr inte så mycket batteri på datorn just nu men kan lyckligt nog meddela att Esco idag har fått sin första placering i MSVC:2.
 
Han gjorde ett fint och lugnt program, riktigt bra öppnor och sämre slutor. Ena enkla bytet blev pannkaka och det andra blev kalas! Samma sak gällde skrittpiruetterna där den ena blev en 5:a och den andra en 7:a (koff. 2).
 
Slutade allt som allt på 63,8% och vi tog en åttondeplacering av 31 startande. Vi är så glada!
 
 

Lastad och på väg mot Örebro

Datorn är med och förhoppningsvis kommer jag att kunna blogga från tävlingsplatsen! Är detta ej möjligt kan ni förvänta er en bildbomb och film från helgen på måndag. 
 
Håll tummarna!

Esco laddar

Ja nu har vi börjat tagga till ordentligt! Jag började med att longera Danny för att ha honom "klar" så jag kunde lägga fokus på Esco. D var jätteduktig och framförallt lugn! Spänstig.
 
Esco skrittade jag fram ordentligt och efter det red jag ungefär 20 minuter i ridhuset och checkade öppnor, slutor, skrittpiruetter och enkla byten. Alla rörelser som dom ligger i programmet. Jag red honom på träns + graman och han kändes helt suverän. Galoppen var idag klockren och han väntade på mig i alla rörelser vilket är väldigt viktigt då han gärna "försvinner iväg" när han blir för het. 
 
Efter ridningen schamponerades han ordentligt och sedan fick han stå inne från ca 14.00 för att inte bli för trött ute i hagen. Jag packade i ordning alla saker, spånade transporten och bar fram hö + foder för helgen. Det är mycket som ska med på meeting! Esco fick på sig det nytvättade supertunna stalltäcket från Amigo och sedan åkte jag hem och packade ihop mina grejer. Mamma och jag ska bo på tävlingsplatsen så vi kommer att ha nära till uppstallningen vilket känns jättebra och tryggt eftersom det är Escos första meeting.
 
Såhär laddar E upp inför helgen! 
 

Mail

Blev lite förskräckt när jag kollade mailen i morse. Jag och Linn har ju haft våra stridigheter om både det ena och det andra tidigare.
 
Istället fann jag ett jättetrevligt mail där Linn skrivit att hon tycker att hon tycker att det är tråkigt att vi kom så på kant med varandra från början, att båda hade fördomar men att hon numera tycker att jag verkar vara en "toppentjej" genom att läsa bloggen. Jag fick även beröm för Danny och det gjorde mig jätteglad.
 
Skrev tillbaka ett långt mail tillbaka till Linn och jag hoppas att hon känner sig lika glad som mig över att "sluta fred" och bemöta varandra på ett mycket bättre sätt. Tack till dig Linn som är så öppensinnad och skev detta till mig! Jag läser dressyrmupparna.se varje dag och ser massor av likheter mellan hennes Cupido och min egen Danny. 
 

Starstruck - massa bloggare till Örebro!

Skämt åsido haha! Men jag ska ut och äta med Matilda Holmström och även Emma Andersson från "Dressyrsnack" kommer att vara på tävlingen med sin Minardi.
 
Vill ni träffa på någon av oss är alltså Dyltabruks Ryttarförening tävlingsplatsen där ni ska hänga lördag och söndag! Jag hoppas på bra väder och att någon underbar själ är sugen på att ta massor av bilder av oss på tävlingsbanorna.

Ingen Totilas till OS

Nu har beskedet kommit och det blir inget OS för Matthias Rath och Totilas. På grund av den körtelfeber som Matthias har drabbats av anses han inte tillräckligt frisk för att tävla i OS. Detta OS-år blir verkligen öppet för vem som kommer att ta hem medaljerna! Jag håller en stor tumme för våra svenskar.
 
Totilas rids just nu av Klaus Martin Rath (Matthias pappa och tränare)
 
 
 

Vem är Frida Hallgren? (personligt)

Många efterfrågade lite mer personligt i bloggen. Vem jag är, hur jag är som person och mer sådant. Jag tänker därför i det här inlägget skriva en liten (eller lång) rad om mig själv. Hoppas ni "lär känna mig" lite bättre och ni är välkomna att skriva kommentarer med frågor om det är något ni undrar över! Svarar på dessa i ett separat inlägg.
 
Jag är född i april 1992 och är alltså 20 år gammal. Min längd är ynka 163-164 cm vilket gör att jag utan problem kan rida ponnyer men det blir desto svårare när hästarna kryper över 170 cm. Jag är född i Falun där jag har bott hela mitt liv förrutom en lite förvirrad period på 3 månader i Höör i Skåne. På gymnasiet gick jag ett idrottsprogram med en blandad klass (allt från hockeykillar till cykeltjejer) där jag trivdes väldigt bra. Vi festade mycket, drällde runt och härjade. En kul tid i mitt liv! På många vis saknar jag att gå i en klass, att slänga på sig snygga kläder och umgås med mycket människor som det blir naturligt när man går på en stor skola. Numera blir det nästan bara stall, jobb och lite fritid. Man tappar lite av det sociala men jag känner att jag har hunnit med så mycket de senaste åren att det nästan är skönt att "bara vara" ett tag.
 
Just nu arbetar jag alltså som omsorgsassistent på ett LSS-boende. Där trivs jag väldigt bra och lär mig massor! Känner att jag absolut skulle kunna tänka mig att vidareutbilda mig inom denna genre. Tycker om att arbeta med människor och det är en frihet att kunna jobba långa pass (dag+natt) för att sedan vara ledig mycket. Sen tar det givetvis en del på en att arbeta med människor som mår psykiskt dåligt, men man förstår desto mer hur bra man själv har det. Jag har även bestämt mig för att utbilda mig till dressyrdomare vilket jag kommer att göra så snart jag har uppnått åldersgränsen (25 år). 
 
Jag har ridit hela mitt liv och har aldrig tagit en paus från hästarna. Började på ridskola och fick första hästen vid 14 års ålder. Från 14 år till mina nuvarande 20 år har jag haft 7 hästar (Herkules, Cashmir, Fidolina, Klas, Norma, Danny, Esco). Ungefär när jag sålde Cashmir bestämde vi oss för att köpa en renodlad dressyrponny och då började jag satsa på dressyren. Jag har alltid tyckt om att hoppa men lockats till den fåfänga dressyrvärlden. Knoppa, borsta, pusta stövlarna skinande rena - det är min natur. Jag älskar allt glitter och pyssel. 
 
Som person är jag oftast glad och trevlig mot alla. Har nära till skratt och är inte svår att prata med. Har inga problem att prata inför folk och tar gärna kontakt med "okända" personer som jag inte känner. Dock vet jag att många kan uppfatta mig som ganska "vass" i vissa lägen. Jag är inte den som är sen till att säga till folk, styra och ställa. Håller jag inte med om någonting så säger jag det och argumenterar länge och väl för min åsikt. Denna egenskap gör både gott och ont, det kan både reda upp saker och göra dom värre. Jag är även medveten om att jag kan favorisera lite och vara väldigt glad och trevlig mot dom jag tycker om, och mindre trevlig mot människor som jag inte tycker "förtjänar det". Det låter förmodligen hemskt men nu är jag brutalt ärlig. Överlag är jag dock världens snällaste och är inte den som drar mig för att hjälpa till, oavsett om det handlar om att mocka åt kompisar som är bortresta eller köra någon hem från krogen en sen natt. Alla egenskaper jag har är inte perfekta, men det viktigaste tror jag är att man har kännedom om hur man själv är som person och att man sedan jobbar med detta. Vänder det negativa till positivt och accepterar att alla är olika och har olika åsikter.
 
Nu vet ni lite mer om mig. Om det ändå är något ni funderar på något, kanske om min familj? Hur jag skötte skolan? Eller vad som helst annat som rör mig. Skriv en fråga så svarar jag på den senare! Vore även roligt att veta om ni tycker att bloggen speglar min personlighet eller om ni hade uppfattat mig på något annat sätt.
 
Ungefär ett år sedan, jag har också varit en uppmärksamhetssökande, lite omogen tjej på gymnasiet. Det känns längesedan och det är otroligt hur mycket jag har "växt" som person sedan jag slungades ut i vuxenvärlden. 
 
 

Ledig

Vilket väder! Jag blir helt lycklig. Solen skiner och det är sådär riktigt sommarvarmt. Här i Dalarna har vi haft mest regn tidigare i sommar så detta var verkligen välkommet.
 
Hästarna har gjort lite olika saker. Först red jag ut en sväng med Sofia och hennes "Rune" (7-årig dressyrhäst) och hästarna var lugna och snälla. Vi skrittade omkring i skogen och myste. När vi kom tillbaka till stallet gick jag och Danny till stora hoppbanan (eller galoppbanan haha?). Svinkorta stigläder och gramanen var på - vi var redo för full fart! Så länge jag inte bromsar och håller i honom för hårt så galopperar han framåt istället för att bralla, dock blir han otroligt het - men nu när jag "känner honom" bättre vågar jag faktiskt släppa iväg honom. Åh hej vad det gick! Danny laddade så att han galopperade med frambenen uppe vid näsan. Jag höll i mig och lät honom gå. 
 
Efter att ha tagit några varv på banan så lugnade han ner sig och galopperade stort och lugnt. Provade att rida i en "åtta" för att se vad som händer, byter han galopp när det blir "fel"? Jajemen! Efter ett tag förstod han precis och bytte på hjälpen precis där man byter varv i åttan. Visst, inte helt rent men en bra början! Nöjd kunde vi skritta av och svetten rann om oss båda. 
 
 
Esco fick gå i ridhuset en sväng och sedan ut och skritta ordentligt på en tur i skogen. Galoppen var pannkaka och där märktes det att han vilat helt igår. Stark och het vilket ledde till att dom enkla bytena blev dåliga. Traven var riktigt bra! Lugn och vilade på steget. Sedan har vi nog aldrig gjort så bra öppnor som idag, dom bara flöt! Hurra. Nu tar vi lite mer galopp imorgon och sedan hoppas vi att helgens starter känns bra.
 
 

Varför Escos knoppar alltid är så fula...

Behöver jag ens förklara? (haha)
 

Lite förvånad

Kul att några tog sig tid att svara på den lilla enkäten till er läsare! Ni får gärna fortsätta svara då jag tycker att det är jätteroligt att veta lite mer om vilka som läser min blogg.
 
Det som gör mig lite förvånad är den relativt höga medelåldern! Många som har kommenterat är uppåt 25-30 år och några svarade även att dom var över 40 år. Väldigt få var under 18 år. Med mina blotta 20 år blir jag faktiskt lite imponerad över att jag kan nå ut till såpass mycket äldre människor än mig själv, jätteroligt! Detta styrker även min teori att dom flesta läser min blogg på jobbet (?) eftersom jag har betydligt fler läsare på vardagar än på helger. 
 
I vilket fall, jätteroligt att veta mer om er! Jag fick även ett par kommentarer om att jag borde göra bloggen lite mer "personlig". Helt sant! Jag har egentligen aldrig skrivit något om mig själv som person, vem är jag? Hur är jag som person?
 
Har verkligen blivit inspirerad till ett gäng inlägg som ni får hålla utkik efter framöver! 
 
 

Starttider för helgen

Nu har startlistor och preliminära tider kommit för helgen! Om någon vill se mig och Esco på tävlingsbanan ska ni hålla utkik dessa tider:
 
Lördag kl. 13.09
Söndag kl. 11.20
 
Tävlingarna går att följa online och där ser ni även om det blir ändrade tider. Klicka på denna länk för att komma till Equipes onlineresultat! http://online.equipe.com/sv/competitions/4587

Enkät med frågor till ER!

Som ni såg på veckans schema är jag på jobbet precis hela dagen idag! Men vore väldigt roligt att få lite rolig läsning när jag kommer hem igen.
 
Därför tänkte jag nu fråga ER vilka ni är! Jag har gjort en liten "enkät" som ni kan svara på. Givetvis behöver ni inte svara på alla frågor om ni inte vill, utan tycker ni att de räcker med ålder och ungefär vilken del i Sverige nu bor i är det också roligt att veta!
 
Här är frågorna:
 
- Hur gammal är du?
- Var i Sverige bor du?
- Hur ofta läser du min blogg?
- Hur hittade du min blogg?
- Är det något speciellt du tycker att jag kan förbättra på www.fridahallgren.se?
 
Tuen tack till er som vill ta någon minut för att svara på dessa frågor! Det ska bli jätteroligt att veta lite mer om er som läser samt hur ni hittade hit.
 
 
 

Hey Arvid

En kompis som jag lärde känna när vi båda jobbade hos Haid-Bondergaards kom som sagt på besök idag! Vi kikade lite på Falu RK och åt pizza ute i kvällssolen på stan. Härligt! Jag kan lugnt medge att jag inte känner speciellt många killar som sysslar med hästar men tur att undantagen är desto trevligare.
 
Arvid har jobbat i en rad större dressyrstall bland annat hos Patrik Kittel, hos Haid-Bondergaard, hos Tinne mm. Jag är så impad :) Nästa vecka kommer han förmodligen tillbaka och rider lite åt mig, bra för Danny kan verkligen behövas ridas till lite efter dagens ridpass (haha känn ingen press Arvid).
 
Hur är det hos er läsare? Känner ni några hästkillar?
 
Arvid!
 
 

Riktigt dåligt ridpass

Ja, vad ska man säga?  Inte ens Marikas magiska inverkan kunde bryta dom senaste dagarnas nedåtgående formkurva för mig och Danny. Åh så dålig ridkänsla!
 
Från början kändes det helt OK, jämn i handen och inga större problem. När vi sedan började med galoppen började det strula, formen blev öppen och Danny blev enormt stark. Den samlade galoppen blev riktigt dålig då han bara öppnade upp helt och sen var han knappt kvar på tygeln längre. I traven blev han ännu starkare och hängde i höger tygel, att få loss honom kändes helt omöjligt.
 
Överlag var det helt enkelt en usel känsla genom hela ridpasset. Ostadig på tygeln, stark och styv. Sedan blir de så påtaligt eftersom han oftast är väldigt enkel i ridningen. Menmen.. det är inte många ridpass som är såhär på Danny, så snart går det förmodligen bättre igen.
 
Ikväll kommer en kompis och kikar lite när jag rider Esco. Han har inte sett Esco någon gång så det ska bli kul och se vad han tycker :) Hoppas E går bättre än D!!
 

Mot stallet igen

Nu: Träning för Marika! Härligt.

Veckan

Måndag: Vila båda hästarna (jobb 8-21)
 
Tisdag: Träning för Marika med Danny, dressyr för Esco
 
Onsdag: Vila för båda hästarna (jobb 8-21)
 
Torsdag: Uteritt för båda hästarna
 
Fredag: Dressyr för båda hästarna
 
Lördag: Tävling MSVC:2 Esco, vila Danny
 
Söndag: Tävling MSVC:2 Esco, vila Danny
 
 

Fler bilder på E

Vill skriva en rad till de läsare som missade mina svar på kommentarena på senaste bilderna. Jag förespråkar absolut INTE ridning utan hjälm utan har alltid, alla gånger hjälm på mig. Dessa bilder är tagna vid ett engångstillfälle (kommer alltså inte att ske igen) under ca 10 minuter och sedan satt jag av direkt. Bilderna togs endast av anledning att jag ville ha så fina bilder som möjligt vid en fotografering med Esco som minne för framtiden. Jag vill att ni förstår detta och jag hoppas att mina läsare alltid använder hjälm vid ridning, för det gör jag.
 
 

Jag hinner inte

Måndag och en ny vecka. Lite spännande då jag går och väntar på att Ellen/Carro sa höra av sig och säga att sadeln är skickad från Frankrike.. Den borde skickas vilken dag som helst, men sen tar det förstås ca en vecka för den att ta sig hit - men vore kul att veta när den är påväg.
 
Sedan känner jag att jag måste vara ärlig och säga att jag inte hinner uppdatera här så mycket som jag hade velat. Har en period med monstermånga och långa pass på jobbet som tar all tid, och den lilla bit som blir över på dagarna ägnar jag åt att stressa genom all stallskötsel. Även idag jobbar jag 8-21 och jag hoppas att ni förstår att jag har jättesvårt att hinna med allt då. Nästa vecka går jag in och gör 24-timmarspass istället och då blir det med andra ord fler fria dagar - då blir det bättre!
 
Vill dock säga att jag tycker att det är jättekul att driva www.fridahallgren.se och jag försöker göra så mycket jag kan för att ni ska vilja följa mig!
 
I slutet av veckan är jag ledig och ska börja packa i ordning för helgen. Vi åker förmodligen tidigt på lördag morgon och spenderar alltså helgen i Örebro på tävlingar.
 
 

Inte på tygeln

Nej, nu var de tydligen dags att gå in i en sådan period igen. Danny är "inte på tygeln" och var riktigt svår att rida idag. Mot handen och stark som en oxe..
 
Mot slutet fick han bara gå i en rund, låg form där jag red lätt i traven och stod i fältsits i galoppen, för att släppa ryggen lite fri och försöka få loss honom. Jaja, alla dagar är inte på topp! Han har gått mycket i skogen och inte ridits för tränare på drygt en vecka - då är det lite förståeligt. På tisdag ska vi träna igen för Marika!
 
Esco däremot, han var super! Rund och fin i galoppen och rikigt lugn i traven. Red igenom MSVC:2 på slutet och vi fick till en travlängning med riktigt "häng" vilket aldrig hänt innan. Woho! Öppnorna var lysande.
 
Jag har även hunnit med Spirit, jobba 9-14 och ett stallmöte. Känner mig rätt sliten.. Men men, sånt är livet. Lite mer sol hade inte skadat bara.
 
 

Vänster hand..?

Någonting som jag uppmärksammade på bilderna på Esco är att min vänstra hand verkar leva sitt eget liv? På så gott som alla bilder ser det ut ungefär som att jag har brutit handleden hahah...
 
Har inte tänkt så mycket på detta men nu när jag kikar på andra bilder ser jag samma problem, höger hand är bra hela tiden medan jag lägger ner vänster hand på detta vis. Det känns som att om jag bara vrider upp handen så att tummen är uppåt (som den ska vara) så borde hela handen komma rätt? Någon som har några andra tips?
 
 
 

Frida pysslar!

Måste verkligen visa mitt verk från gårdagen.. Satt och pysslade hela dagen på jobbet och blev såå nöjd! Jag ville nämligen ha vita boots som matchade mina nya skydd, men blev alldeles för snål för att köpa Eskadrons vita med ludd..
 
Därför tog jag mina gamla slitna vita boots utan ludd och köpte ett nackludd för 30 kr på Norells Hästsport. Klippte av nackluddet på mitten och sydde fast det på bootsen. Blev nästan imponerad över mig själv haha! Nä, men riktigt bra blev det faktiskt.
 
Vad tycker ni om mina hemmagjorda "tofflor"?!