Ögonstenen

Jo nog är han hela familjens ögonsten alltid! Vi älskar honom allihopa. Bilder på en glad men framförallt nervös mamma som väntar på resultat efter en toppenritt.
 

Valborg

Just nu är mitt liv lite upp och ner och rätt blandade känslor om lite olika saker. Men Danny är på topp och jag ska spendera kvällen med vänner, grillning och valborgsfirande - då känns det bra! Tusen tack för alla fina kommentarer i senaste inläggen 

Glada pristagare

Som jag skrev på facebook.. "Uppenbarligen kan vi även annat än springa på krogen tillsammans för tror ni inte vi plockar seger respektive andraplacering i Smedjebacken!". I MSVC:2 lyckades nämligen jag och underbara Mathilda bli etta och tvåa! Ni har sett henne på så gott som alla mina partybilder, men nu var det alltså dags att komma till sin rätt på tävlingsbanan tillsammans också. 
 
Hiss eller diss till guldbootsen som segeroutfit? Jag älskar det.
 

Det är inte svårt att rida...

...När man sitter i sadeln på en sådan här häst. När vi köpte First Class "Klas" så fick jag en färdig häst utbildad GP, han var fantastisk på många sätt men också den utan tvekan svåraste häst jag har ridit. En häst som gav mig massor och när vi tog bort honom krossades mitt hjärta. Jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att äga en så fin häst igen, kanske mest på grund av inköpskostnaden och att den häst som skulle hamna i min ägo efter Klas inte kunde köpas in för några fantastisummor på flera hundra tusen.
 
Men, jag köpte en häst som jag trodde på. Outbildad och otävlad. Ett år senare står jag med denna häst som jag visar upp, och ni anar inte hur STOLT jag är över att han är i min ägo. Sakta men säkert börjar han fylla upp platsen som den bästa häst jag har ägt, och bättre blir han hela tiden. 
 
Här har ni ett gäng bilder som jag bara njuter av att se. Power, spänst och glada öron. Hoppas ni tycker desamma!
 
 

Dagen från början!

Helt allvarligt så ringde väckarklockan 03.30 i morse, eller i natt kanske man mer säger. Men måste erkänna att jag var som ett barn på julafton, så efter några minuters snoozande hoppade jag upp ur sängen och drog på mig som vita ridbrallorna. Vilken känsla! Vid 04.15 var jag på plats i stallet och slängde åt Danny lite mat, den största anledningen till att jag var uppe tidigt var för att han skulle hinna stå i lugn och ro och äta frukost som vanligt. Under tiden plockade jag ihop lite saker i transporten och vid 05.00 började jag knoppa (sydde). Danny stod som ett ljus!
 
06.00 lastade vi på och började vår färd mot Smedjebacken. En mysig tävlingsplats med framridning ute och tävlingsbanan inne i ridhuset. Framridningen inför klass MSVC:1 och även själva starten vill jag dock förtränga och glömma. Framridningen bestod av serier av luftsprång och han blev sådär svårt att nå och påverka. Så spänd och laddad att han glömmer att andas, och då går det inte att rida. Håller jag om med skänklarna exploderar han och det bästa är nästan att bara "åka" lite häst tills han har lugnat sig. Då jag tyvärr inte fick honom att coola ner sig och bli påverkbar till det var dags för start fick jag välja att styra runt honom helt utan "ridning". Bara rida vägarna och ha skänklarna hängandes fritt utan att röra honom. Då blir det givetvis lite "tomgång" och det ger inga poäng. Några missar som fel galopp och annat och resultatet blev 63,5% och första utanför placering. Ett helt OK resultat för en helt värdelös ritt.
 
I klass två var det som att sitta på en annan häst på framridningen. Han hade lugnat ner sig, andades och var framförallt helt påverkbar. Med dom förutsättningarna var det bara att starta motorn och så var turbo-Danny igång! Det blir onekligen lättare när man kan använda skänklarna utan att få en explosion i luften. En fantastisk framridningskänsla, lösgjord, lugn och explosiv. Inne på banan fortsatte han i samma fina stil och ångade på genom  programmet utan några större missar. Ett litet missförstånd i ett enkelt byte där han gjorde en fin övergång men sedan trodde att jag menade halt, men i övrigt inga större missar. Samma domare i denna klass som i första och hon blev lite mer övertygad nu. 68,6% och rätt upp i topp! Det resultatet höll sig genom hela klassen och mamma fick springa och hämta guldbootsen (som faktiskt var nerpackade! Go for gold eller något haha). 
 
Är det förresten nytt att man får dela ut halva poäng nu även i MSVC? Har inte varit med om det tidigare i alla fall. Fick i andra klassen ihop 7,5 poäng på vänster öppna,första halvcirklarna, samlad galopp, ökad galopp, övergång till samlad trav och Dannys gångarter. Vi fick även 8:or på andra halvcirklarna och höger öppna!
 
Domare Christina Strand skrev: "Underbar häst m. naturlig lätthet! Mycket bättre i denna klass! Blir fin i sin framdel när du får formen rätt. Lycka till! Kommer att bli så bra." Sista meningen gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Bästa bästa Danny!
 

Tävlingsrapport

Jag är på språng och allting har gått i 100 km/h sedan vi lastade av Danny hemma i stallet igen. Kommer givetvis att skriva en lång tävlingsrapport om hela dagen från början till slut, om framriding, om klasserna, om allt. Men nu ska jag iväg och rida en häst, sedan mot mina föräldrar och middag! Tar mig tid för allt skrivande sent ikväll så jag hoppas att ni håller utkik då. Har dessutom hel drös bilder att visa er.
 
En tjuvkik på kommande bilder och grymmaste Dannyboy!
 
 

Vinst och 68,6% i MSVC:2

Vi vinner i säsongsdebuten! Fantastiska häst. 
 

Håll tummarna

08.48 och 11.00 är tiderna ni bör skänka oss en liten tanke. MSVC1 OCH MSVC2!
 
 

Funktionärsdag

 Puh! Varit i stallet sedan 07.10 i morse och kom just hem till mina föräldrar, 11 timmar senare. Mestadels funktionärsjobb men även allt fix kring Danny. Red honom i morse och först gick det hopplöst dåligt. Helt statisk i handen och helt tom, utan tryck liksom. 40 minuter tog det innan motorn slog på och han började gå av sig själv, tack! Så det blev i alla fall bra till slut. Därefter fick han gå ut utan täcke och rulla sig lerg och skön, han skulle ändå schamponeras sedan.
 
Själv var jag funktionär, dels i domartornet och på banan. Fint väder med mycket sol, men kalla vindar! Brrrr... Såg flera fina ponnypållar i alla fall. Sist men inte minst nu på eftermiddagen putsade jag prylarna, duschade Danny och packade lite foder till i morgon bitti. Tidigt blir det som sagt...
 
Fikakorgen höjde humöret i alla fall! 
 
 
 
 

Dagen innan tävling

Hela denna dag kommer att vara crazy. Först sitta i sadeln tidigt, sedan funktionärspass då vi har hopptävlingar, sedan putsa i ordning alla saker i stallet och packa. Därefter hem och packa allting hemma hos mina föräldrar (mina tävlingsprylar är där) och käka middag där. Sedan hem och ladda mentalt för tävling! Vi lastar 06.15 på söndag morgon.
 

Social

Först lite Pitchers och käkat med tjejerna, sedan spontant in på Etage på grund av abstinens (inte varit där på två helger haha). Haha bästa.
 

Mobilen i bakfickan - ja

Läsare; det ser ut som att du har din mobil i bakfickan - det kan inte vara bekvämt?!?
Svar: Jo jag har den alltid där haha, sitter ju i en flatbacksadel så märker den inte ens :) Mycket bekvämare än att ha den i framfickan tycker jag. 
 

 

Morning

Blev snabb kvällsblogging igår för var så otroligt trött, men nu har jag mer tid. Gårdagen bestod av jobb men hade tur som kunde rida i ridhuset på eftermiddagen då lektionerna gick utomhus i det fina vädret. Danny kändes som sagt grym. Åkte därefter direkt hem, duschade och mötte upp Elin på O'learys där vi satt hela kvällen och bara snackade. Har rätt mycket som snurrar i huvudet just nu och var skönt att bara få dela med mig av lite tankar. 
 
Idag blir det ännu mera jobb och sedan lite restaurang ikväll med tjejerna. Danny vilar och går ett kortare checka-av-pass på lördag morgon! Startlistorna på söndag ser ut som så att vi startar första klassen vid 9-tiden och den andra vid 11-tiden. Tidig morgon dit, men samtidigt inte speciellt lång dag. Skönt!
 
 

Kungen

Red igenom programmen idag, mamma var med och kikade. Stabil och mycket tryck. Det mesta jättebra, känner mig taggad inför söndag. Få styla till honom, dra fram tävlingsprylarna och förhoppningsvis kunna visa honom på bästa sätt inne på banan. 
 
Skitball känsla idag helt enkelt!!! 
 

Dessa dagtider..

Det är verkligen ovant att jobba dagtider! Trivs verkligen som fisken i vattnet på mina nya jobb, men att gå 08.00-16.00 tider är inte så praktiskt när man har en häst uppstallad på ridskola med lektioner i ridhuset hela kvällarna. Har därmed inte ridit ett enda träningspass för min tränare (är förmiddagar som gäller för det) och det känns ju lovande inför söndagens tävling haha.. Menmen, tar denna tävling lite "på låtsas" då det är säsongsdebut och han säkert kommer att vara hiskeligt busig och vild i vilket fall. För mig är det inte så allvarligt längre, att tävla är inte "på liv och död". Jag vet hans kapacitet och vad han bör gå på för resultat i MSVC-klasser om han går som han ska, och gör han inte det för dagen så är det så. Kommer förmodligen att vara helnöjd i vilket fall! Han gör mig så sällan besviken denna Dannypålle.
 
Till något helt annat så fick jag mitt sommarschema igår för vikariatet på boendet. Tack gode gud vilket bra schema! Massor av dygnspass, 12-timmarspass och nätter. Mycket helgjobb - men där sitter pengarna. Många fria söndagar (då tänkte jag tävla haha) och det bästa av allt, schemat sträcker sig över 12 veckor - wow! En lycklig vikarie har ni numera här. Blir med andra ord massor av jobb i sommar och så får jag min dos ledighet och semester på Rhodos med Elin senare. 
 
Nu ska jag i alla fall slänga mig på cykeln och bege mig mot jobbet, ha en fin dag!

Intensiv dag

Har hunnit med jobb, häst, Borlänge, jobb igen, men framförallt BOKAT RESA TILL RHODOS! Sista veckan i augusti drar vi en resa full av sol och party. Förlänga sommaren lite helt enkelt :) Detta tillsammans med världens bästa och roligaste kompis, Elin. Det kan nog inte bli bättre än så.
 
4-stjärnigt hotell inklusive frukost mitt i city och precis bredvid stranden. Jo vi kommer må!
 

Jobba, jobba

Skrev jag att jag har blivit bokad på jobb varje dag den här veckan? Nöjd timvikarie som skriver detta nu i alla fall! Men ett fast jobb hade jag inte heller tackat nej till, men då krävs det nog lite utbildning först. Dagen ser i alla fall ut som så att jag jobbar till 15.30, sedan blir det direkt till stallet och framåt 18-tiden ska jag förmodligen möta upp Elin. Vi ska nämligen till Ticket för bokning av en resa vi har funderat ganska länge på nu.. Iiih! Hoppas verkligen att allt går i lås nu :)
 

Som en ny häst

Ridpasset i morse ska vi inte prata om, det är ju otroligt att antingen så går han med mycket tryck men inte på tygeln, eller så går han på tygeln men utan tryck och ser ut som en tråkig ridskolehäst.. hahah vad ska man säga. Jeanna kan få honom att både gå på tygeln och ha massor av tryck?! Hur gör hon. Lär mig.
 
På eftermiddagen gjorde jag i alla fall något som jag borde gjort för flera månader sedan, skäms över mig själv som inte tagit tag i detta. Nämligen kapa hovskägg och hår under hakan/öronen. Jag brukar alltid hålla mina hästar helt renrakade på alla dessa ställen och avskyr när det sticker fram lång päls - men har liksom haft för mycket annat i huvudet för att tänka på detta. Så plötsligt insåg jag hur han såg ut och fick panik haha! Fram med klippmaskinen i högsta hugg och nu ser han ut som en dressyrhäst igen. Ryser bara av tanken på hovskägget som stack fram, fyy.
 
Skäms ihjäl av att visa dessa bilder men gör det ändå. Nu är han i alla fall sportig och snygg igen!
 
 

Lunchlådedax

Har precis kommit hem efter lite handling och nu ska det ordnas matlådor! Av varierande innehåll :) Har mycket roliga saker att blanda ihop. Tänk så roligt det är att både få bestämma vad man ska käka och sedan laga till det. Att ha flyttat hemifrån är verkligen det bästa som har hänt i mitt liv typ, stå på egna ben, leva mitt eget liv. Fantastiskt.
 
Har nämligen blivit bokad på dagstidsjobb precis hela veckan, måndag-fredag så lunchlådorna går åt!
 

Fler svar!

Hej! Var har du köpt sadelgjord samt stigläder?
Det är Childerics egna!
 
Jag undrar hur upplägget ser ut för dig och Danny framöver?Träning?Tävling? 
Tack för en bra blogg med mycket intressant läsning!
Han trimmar på som vanligt! Tränar för fullt och är anmäld till 3 tävlingar framöver (MSVC-klasser).
 
Kan du inte skriva om hur man passar in ett kandar? :) Typ hur högt betten ska sitta, vilka olika typer av stångar det finns och deras effekt? 
Det finns många kombinationer av bridongbett och olika stänger, men det vanligaste är att man börjar med en bridong som är likadan som ens vanliga tränsbett. Har man ett tredelat tränsbett sätter man alltså på en tredelad bridong. Bridongen ska sitta i vanlig höjd, som ett tränsbett. Stången ska sitta något lägre och det är viktigt att betten inte ligger ovanpå varandra. Jag tycker att man ska börja med en så vanlig stång som möjligt, kanske med lite tungfrihet. Ta hjälp av någon som kan! Jag kan inte tillräckligt mycket om vilken effekt olika stänger har så det låter jag vara.
 
Vilken av dina hästar kostade mest? Du behöver inte skriva vad dom kostade!
First Class, den godkända hingsten vi köpte från Tyskland.
 
Hur är kvalitén på premieratränsen och hur är dem i storlekarna?
Bra kvalité och dom är stora i storlekarna!
 
Planerar du era träningar en vecka i taget eller tar du det som det kommer? Hur lägger du upp det i sådana fall?
Jag tar det som det kommer. Eftersom jag är vikarie blir jag bokad på jobb lite när som helst vilket innebär att jag aldrig kan bestämma ett schema för Danny under veckan. Det har jag dock aldrig gjort med mina hästar eftersom jag vill styra passen utefter vad det är för väder (uteritt vid sol) och efter hur dom känns att rida. Rider gärna ett par dagar i rad i ridhus (trimma) och sedan uteritt eller vila.
 
Hur ofta rids Danny ut, och får gå på olika underlag? 
Han rids ut ett par dagar i veckan ungefär, i alla gångarter. 

Vad anser du om att trava på hårt underlag? 
Jag både travar och galopperar på hårda underlag (ex. hård grusväg) men ser till att hästen är ordentligt uppvärmd innan. Asfalt skrittar jag enbart på.

Hur ofta gör du tandkoll? 
Ungefär en gång om året-

Kommer Danny få gå på bete, och få någon sommar vila? 
Nej och nej.

Kommer du köra igång med hoppning igen? 
Haha köra igång! Han gick en hoppträning bara på kul :) Men hoppa några hinder i sommar ska vi väl försöka göra.

Använder du nånsin bommar när du rider dressyr, vad gör du för övningar isåfall?
Nej.
 
Hur ser ditt veckoschema ut? Hur länge rider du? Tog det tid innan Danny förstod hur byterna skulle vara? (:
Har inget veckoschema! Men 3-4 dagar i ridhus, 2 dagars vila, 2 dagar ut. Rider väldigt korta pass, cirka 30 minuter inklusive uppvärming. Aldrig längre än 45 minuter. Vi har inte börjat med bytesträningen igen efter skadan så just nu står vi nog på noll igen haha.
 

Tar en mysmåndag

Åh suck, var så trött efter jobbet så somnade i soffan hemma och sov mellan 16.00-17.30, vaknade frusen och hungrig och insåg att hästen inte var gjord ännu. Då var jag inte så lycklig haha! Tog mig i alla fall i kragen och cyklade iväg till stallet. Danny vilar idag och därför gick det ganska snabbt att gör allting. Spånade i lite nytt spån och pysslade fint, sedan en extra morot och så var han nöjd. Därefter trampade jag tillbaka hemåt och passerade affären och köpte lite mat och godis. Nu blir det en riktig myskväll med mig själv och en bra film! Tack för alla fina kommentarer om Danny.
 
Adam ringde även och konstaterade att om vi någon gång tröttnar på varandra så är det bara för honom att slänga ut en kontaktannons i kommentarsfältet här så blir han haffad direkt hahah! Det var uppenbarligen några som också var ute efter en kille som både kunde plocka av kandar och fotografera. Men ni får allt hålla er borta från just denna ;) 
 
Nu.. mys!
 

Photoshoot

Jag säger bara kameran på Adams iphone 5 ❤ Och så lite extra kärlek till honom som ställde upp när jag med ett försök till hundvalpsblick sa "snääälllaaaa...." Gårdagens vad-hände-nu-moment var även det mycket imponerande. Ställde Danny på stallgången efter ridpasset, vände mig om och tog av mig hjälm och annat och när jag vänder mig tillbaka har pojkvännen i fråga plockat av kandaret och satt på grimman. Alla rätt. Jag skulle verkligen vilja påstå att det är en fördel att träffa någon som har varit tillsammans med en hästtjej förrut hahah... 
 
Här är lite Danny-pics i alla fall! Vad tycks?!
 

Bråkar med videofyme

Filmen vill inte idag tydligen...
 

Trimmat lite pållar

Har ägnat förmiddagen åt att sitta i sadeln. Först blev det som sagt lite ridning på Spirit som gick som en klocka, helt exemplarisk. Skönt även idag på utebanan i solen, trots att det var ganska tidigt på morgonen! Därefter åkte vi (ja jag släpade med mig Adam.. igen haha) till Falu RK och körde lite trimm av Danny också. Hade egentligen tänkt att rida i ridhuset på honom även idag då jag inte kommer att ha möjlighet att rida nästan något inne i veckan, men vädret lockade ut oss i alla fall.
 
Egentligen var det bra, framridningen för nästa helgs tävling är utomhus och jag har faktiskt inte arbetat honom någonting "på riktigt" ute ännu. Idag fick bli premiär! Eftersom han gick ett ordentligt pass igår var han lugnet själv idag och höll sig i skinnet riktigt bra där ute. Kändes skönt! Han tickade på och kändes fin, jobbade lite med den förvända galoppen och fick några ofrivilliga byten - men överlag bra. Traven kändes fin! Litegrann fastnade faktiskt på film, det dyker upp senare :)
 
 

Dags igen

Börjar ännu en solig morgon med lite ponnyridning! 
  
 
 

Ponnyridning och kupolenshopping

Ja dagen började som sagt med lite ridning och det var Spirit som stod på ridlistan. Den lilla B-ponnyn ni vet? Solen lyste och det kändes riktigt vårigt att rida på en utebana i tunn jacka. Därefter blev det direkt hem och duscha för att sedan möta upp bästa vän Elin som fyllde år, grattis underbara! 
 
Vi körde lite stan i Falun, sedan en sväng till Borlänge på hästaffär och så sist kupolen för att shoppa lite. Blev en keps rikare (bild kommer) och även lite annat smått och gott. Hemma igen mötte jag upp Adam som fick följa med till klubben för en lördagskväll i ridhuset, haha stackars kille. Som straff knölade han in i mig i stallskåpet (se bild i tidigare inlägg). Danny kändes i alla fall fin, lite pigg och busig men på ett bra sätt! En vecka till tävling.. :)
 

Inlåst i mitt stallskåp

Bloggingen uteblir idag på grund av inlåst i mitt stallskåp... hahah nejdå, kommer inlägg om dagen! Ska bara ta mig ut först (Adam har dock nyckeln..)
 

Påväg

Stuvade in stövlar och hjälm i bilen och styr mot Österå. Dags för lite ridning på annan häst än Danny! Skriver mer senare... :)
 

Några snabbsvar

Har precis kommit ut duschen och ska strax börja fixa till mig inför restaurangmiddag med backenkollegorna. Tänkte dock hinna svara på några frågor från frågestunden så ni får något att läsa under tiden jag är borta ikväll.
 
Hur ofta/vid vilka tillfällen rider du på kandaret? Känns som att du gör det ganska ofta :)
Jag har nog kandaret på dom flesta gångerna när jag trimmar i ridhus/ridbana. Det är ingen större skillnad mot att rida på träns eller kandar på Danny, mer än att jag har lättare att korrigera med kandaret när han blir stark (halvhalt-eftergift). Alltid träns på ute i skogen.
 
Hur gör du de fina knopparna? :)
Jag syr!
 
 
Har en häst som gärna blir lite framtung och inte sätter under sig med bak, så vet du några bra övningar eller tips för att få hästen att sätta sig under bakbenen mer? :-)
Jag är inte så mycket för "övningar" utan det handlar mest om att arbeta med grundarbetet! Se till att halvhalter fungrar, rida tempoväxlingar. Mycket jobb med kvickheten och att hästen inte får rulla på i sitt eget tempo och bli tung framåt. Se till att du inte blir långsam och lite seg själv, utan rid med kvicka händer och skänklar. Blir hästen väldigt tung och dyker ner framåt får du ta ett uppresande tygeltag och driva på framåt!
 
Om man ska gå över till att rida på kandar, vad ska man tänka på för en som aldrig har ridit på kandar? :-)
Om du själv aldrig ridit på kandar kan det vara en bra idé att fästa ett par extra tyglar på ett vanligt tränsbett först och öva på själva tygelfattningen. Det är inte bara att hålla i två tyglar och är man ovan finns det risk att man råkar dra för mycket i stångtygeln första gångerna man rider på kandar - det är inte så snällt mot hästen. När man sedan rider med själva kandaret första gången kan det vara bra att ge sig ut i skogen och skritta runt och bara hålla i tyglarna. Släppa ner och ge lång tygel, plocka upp dom igen, släppa ner. Allt för att träna på själva handfattningen. När man sedan börjar rida på allvar med kandaret tycker jag att det kan vara klokt att ha med någon person som står från marken och kikar så man inte råkar hålla i stångtygeln istället för bridongtygeln - det  kan vara lätt hänt om man är ovan. Lycka till! Du kommer att få in snitsen.
 
Vad tycker dom om personer som dömer en efter en blogg? 
Hm, en blogg speglar ju en väldigt liten del av en bloggares liv - det finns så mycket man inte skriver om. Därför kanske det kan ge en felaktig bild av hur personen är, samtidigt som jag oftast tycker att mina bloggvänner är ungefär som hur dom skriver i bloggen.

Hur ser en vecka ut för dig och Danny? 
Olika beroende på hur jag jobbar! Men den innehåller ungefär samma saker bara det att det blir olika dagar olika veckor. Säg en 3-4 dagar i ridhus, 2 dagars vila och 2 dagars uteritt/promenad. 

Om du fick välja en häst i bloggvärlden att äga, förutom Danny, vilken häst skulle det vara då? 
Sanna Nilssons Go Dutch. 
 
Vilken sida beställde du premiera tränset och vilken modell är det du har? Kram på dig :D
Från hypostore.com och modellen heter Monaco!
 
 
 

Lite sugen på nya hagskydd

Har tänkt köpa nya hagskydd länge nu, men inte riktigt kommit till skott... Blev dock väldigt sugen på att dra till med några skydd i en riktig skrällfärg bara för att jag aldrig har färg på mina prylar annars. Alla mina outfits går i tonerna brun, grå, beige, cremé.. Ni förstår. I hagen skulle han dock kunna få springa runt i lite färg kanske?
 
Några exempel från Horze.
 

Lite födelsedagsfirande

Har precis kommit hem efter att ha blivit firad hemma hos familjen. God mat och tårta, precis som det ska vara! Fick lite fina presenter bland annat en ny cykel, pengar, lite köks- och husprylar som verkligen behövdes och så lite annat. Tårtan fick faktiskt följa med hem till lägenheten hahah.... Är det födelsedag så är det!
 
Imorgon snurrar det på med jobb igen och sedan har vi lite säsongsavslutning med bokat bord och så på restaurang med hela "familjen" från backen. Blir förmodligen lite lugn utgång och så efter det! :) Försöker att hinna med så mycket uppdatering som möjligt mellan allt som händer och ska även svara på frågestunden. Ni har dock tid till imorgon i alla fall att skicka in fler frågor! Nu blir det snart godnatt efter en toppenfödelsedag 
 

Frågestund med hästrelaterade frågor

Följer upp den andra frågestunden med en ny som alltså nu mer rör hästlivet. Många har frågat om premieratränsen, om foder, om Dannys träningsupplägg etc. Passa på nu när ni har chansen att få bra svar!
 

Firar första födelsedagen hemifrån

Lite konstig känsla att kliva upp ensam på morgonen och fira sig själv typ haha... Hemma hos familjen har vi alltid på rutin att vi äter frukost ihop på morgonen och firar ordentligt redan då! Menmen, firar mig själv nu och ikväll så ska jag hem till familjen och äta födelsedagsmiddag och tårta! Nu blir det lite jobb under dagen så har lite att syssla med.
 
21 år!
 
 

Kompenserar dålig blogging med videoinlägg

Lyssnade igenom videon och höll på att skratta ihjäl mig, hjälp så släpig jag låter. Får nog anstränga mig för att låta sprudlande glad och kvittra mig igenom nästa video istället hahah....
  

Premiärdag på nytt jobb... igen

Då kör vi. Som jag tidigare skrev har jag alltså fått två nya jobb, varav det ena har jag blivit indroducerad under måndag-tisdag och nu är det dags att premiära på det andra jobbet onsdag-fredag! Ska bli så himla kul och spännande. Nu trivs jag super på boendet, men får jag chans att fylla upp lite mer timmar på dessa nya ställen tackar jag givetvis inte nej. 
 
På eftermiddagen idag blir det i alla fall direkt till stallet för lite uteritt eller annan motion utomhus för Danny. Måste passa på då jag har tänkt att han ska vila på torsdag! Då fyller jag nämligen år och ska bli firad hemma hos familjen efter jobbet :) Hela 21 år blir jag då.. Hjälp. Tiden går så fort!
 
 

Nejdå, han är kvar

Klart inte bästa är såld! Han står kvar i sin box, nöjd och glad. Trimmade program i ridhuset och var helt ensam då alla red på utebanan. Eftersom det var fint väder hade jag gärna varit ute jag med, men nu var fokus programdelar och då fungerar det inte med en ridbana á fel mått utan bokstäver. 
 
Danny var HET. I början bockade han som en dåre och så fort jag lättade på tygeln for han i luften. Krävdes ett långt galoppjobb innan jag började känna att han andades och inte tog alla chanser att flänga runt i krumsprång. Öronen spikrakt fram som vanligt och den där extrembusiga glimten i ögat - man kan inte bli arg haha. Dock var det ganska svårt att trimma för han var så het att det räckte med att jag lättare en halv centimeter på tygeln så ökade han farten oavsett gångart. Det ledde till att jag fick sitta och tjuvhålla/bromsa konstant under hela passet, vilket visserligen är ett lyxproblem. Hellre för mycket turbo än tvärtom! Red i alla fall igenom MSVC:2 och det kändes mycket bra. Öppnorna är lite vingliga men slutorna bra. Eftersom jag hade glömt hur det andra programmet gick så fick det bara bli "C-tvåan" igenomriden idag.
 
Avslutade med ett kort jobb där jag maxade traven, red mycket framåt och sedan tog tillbaka och letade efter den luftiga kadensen istället. Kändes fantastiskt! Sedan skrittade vi av ordentligt utomhus i det fina vädret 
 

Har tröttnat på dyra månadskostnader...

Blev för dyrt med allt foder, stallhyra och försäkring så sålde Danny och köpte en mer lättskött "häst". Brunte är egentligen mest ompysslad av voltigegänget innan och dom har använt honom mycket till deras träning. Nu slängde jag dock på kandaret och det fungerade hur fint som helst. Min nya stjärna!
 

Pust

Dagtider med jobb kräver viss planering för att få tid för träning! Det är ju bokat hela kvällarna i ridhuset så då är alternativen 1. rida innan jobbet (kommer inte att hända) 2. Rida utomhus (suck). Idag finns dock tack och lov alternativet att rida i ridhuset då det är en lucka mellan 17.00-18.00 mellan lektionerna. Jippie! I övrigt får jag helt enkelt hoppas på trevligt väder på kvällarna, det är i alla fall snöfritt och bra på ena ridbanan.
 

En vanlig vecka

Tyckte att det var intressant att läsa dina inlägg om vikt och hur du ser på det. Beskriv en vanlig vecka för dig gällande mat/motion/hur mycket onyttigt du äter och så vidare. Du har min drömkropp!
 
Hej! Tack så jättemycket. Som jag tidigare skrivit lite så är jag lite "skadad" sedan min dåliga period och räknar nästan omedvetet kalorier, något som jag försöker att undvika och jobba bort så mycket som möjligt. Men, rent generellt så ser mitt liv ut såhär:
 
- Jag äter allt. Godis, chips, onyttigt, you name it. Skulle aldrig kunna gå på någon "diet" eller utesluta någonting som jag tycker är gott - det fungerar inte för mig. Däremot äter jag inte detta varje dag och har jag ätit mer under en helg håller jag igen lite under nästkommande dagar (eller rör på mig mer) för att gå plus-minus-noll. 
 
- Vardagsmotion är en viktig del i mitt liv eftersom det är i princip den enda träning jag gör. MEN, tro mig det ger massor. Cyklar överallt, promenerar, powerwalkar, ibland när jag känner för det tar jag en löprunda i naturen. Dock skulle jag inte kunna säga att jag "springer/kör pw" si och så många gånger i veckan, för det är någonting som jag gör när jag har tid och lust och det varierar. 
 
Jag är ingen naturligt smal person som kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt, dessutom älskar jag mat och onyttigheter i alla dess former. Eftersom man lika gärna kan dö imorgon (ja det är sant) så vill jag inte gå runt och avstå allt detta i något slags syfte att bli modellsmal eller vad folk nu strävar efter, men samtidigt försöker jag i alla fall håll mig någosånär hälsosam i form av motion och dagar där jag faktiskt äter lite grönt, sallad och annat. Så tja, vad ska man säga. En vanlig vecka består av ganska mycket godis, ganska mycket vardagsmotion och så ett par hälsosamma dagar för att jämna ut. 
 
Dagens middag, baguetter i ugn med massor av ost, skinka och pizzakrydda. Givet! 
 
 

Tråkigaste shoppingen

Dags för besök på granngården igen, tur det inte är lika ofta som förrut i alla fall. Han slukar inte riktigt lika mycket krafft längre då jag har lite bättre värden på senaste lasset hö.

Kan även passa på att svara på hur många gånger han får kraftfoder om dagen då någon undrade det innan. Dom fodras morgon, em och kväll med kraftfoder. Danny får även en liten skopa vanlig kraft i en extraburk efter träning. Fyller upp hinken till max med vatten (10 L) och så får han tugga i sig. Brukar även blanda i hans salt och olja i detta så blir det en bra ersättare efter ett svettigt träningspass.

Första dagen på nytt jobb

Hjälp! Hoppas detta går bra :) Jobbar 08.00-16.00. 
 

Danny är tävlingssugen

Han har stått och spanat i hagen hela dagen på alla transporter och tävlingshästar - men snart är det vår tur!
 

Frukosttime

Laddar upp med en rejäl frukost inför en tävlingsdag! Men solen lyser faktiskt ute idag så det känns lite lättare. Har pass som portöppnare nere i ridhuset i klass 5 (LB:1) så är det någon läsare som ska dit får ni gärna komma förbi och hälsa! 
 

Myskväll på g

Åkte tillbaka till Falun nu på eftermiddagen och kikade förbi Falu RK på vägen hem för att fixa Danny och spana lite på tävlingarna. Det hade gått ganska bra för en del hemmaekipage, kul! Men vädret är fortfarande riktigt uselt så jag är inte avundsjuk på dom tävlande där domstod med blöta kläder och smutsiga hästar på parkeringen.
 
Nu har vi hunnit äta lite middag och landat i soffan med kaffe och nya ballerina. Blir en lördagskväll hemma för en gångs skull och ingen utgång alltså, även om några kompisar skulle ut. Skönt eftersom jag ska upp och vara funktionär imorgon bitti. 
 

Men helvetesväder..

Vädret här i Dalarna är snöblandat regn som verkligen vräker ner.. Vill mest gömma mig under ett täcke och inte komma fram förrän det är sol och sommar. Verkar dessutom som att det ska hålla på hela dagen, suck. Vi har lokala dressyrtävlingar på Falu Ridklubb hela helgen och det är framridning utomhus, tycker verkligen synd om alla tävlande. Finns nog få saker som är så kallt som någon plusgrad, regn och blåst. 
 
Fick förresten någon fråga om ny film på Danny och jag önskar verkligen att jag kunde visa er filmen från förra veckan! Då filmade mamma träningen för Marika. Men tyvärr har filmkameran helt slutat synka med datorn och jag kan alltså inte ladda upp det. Måste försöka låna en annan filmkamera och filma lite under nästa vecka så jag kan visa er. I värsta fall får mamma filma med sin Iphone, det är ändå en 5:a så det borde kunna bli hyffsad kvalité. Försöker som sagt orda film under nästa vecka! Snart börjar det ju faktiskt bli dags för tävling också, den 28:onde startar vi två MSVC-klasser i Smedjebacken. 
 

Blogging från soffan ;)

Spenderar kvällen i soffan med film :) Slänger upp någon bild från i morse imorgon istället. Hoppas ni får en toppenfredag.
 

Det gick hem

Jag är grym. Just idag får jag allt säga det! Intervjun gick raka vägen hem och blev till och med erbjuden ett jobb mer än jag hade väntat mig. Jag kommer nu att börja gå som vikarie på två nya ställen utöver det boende jag nu jobbar på. Dessa båda nya ställen är också inom LSS och innefattar ungefär samma arbete som jag nu gör (personlig assistent) men detta är daglig verksamhet. Jag tror att det kommer att bli kanon och det känns hur bra som helst. Har bokade tider varje dag under hela nästa vecka, så nu kör vi! 
 
Dessutom fick jag tillbaka 3200 kr på skatten så för tillfället kan nog ingen vara nöjdare än mig :) Nu blir det i alla fall chilltid med bloggläsning, tidningen ridsport och lunch! Skönt efter en stressig morgon.
 
 

Intervju

Har precis kommit hem från stallet, vinkat av Denise som åkte hem mot Sundsvall och nu har jag duschat och fräschat till mig. Ska nämligen på en anställningsintervju, så håll tummarna för mig vid 10.30. Skriver mer lite senare och lägger upp några bilder från i morse. Kram! 
 

Härlig dag med bra sällskap

Efter stallet och jobb under förmiddagen åkte vi hem och gräddade lite våfflor till lunch! Därefter lite dusch och fräscha kläder och så drog vi en repa på kupolen i Borlänge som är ett stort köpcentrum. Fick med mig ett par nya solbrillor eftersom jag lyckats knäcka glaset på mina egna... Sist men inte minst blev det en sväng på Norells Hästsport men där fick jag allt hålla hårt i plånboken. Inget inköp för mig där idag!
 
Grymma brudar, Elin och Denise.
 

Morgonridning

Vi gick upp tidigt och körde lite stall direkt på morgonen i morse. Danny hade redan hunnit ut i hagen så han blev nog lite förvånad över att behöva gå in direkt. Drog på lite prylar och så körde vi ett pass i ridhuset! Galoppjobbet gick helt OK men vi kom inte riktigt till den där samlingen som vi hittat tidigare. I traven kändes han härligt framåt och hade ett bra sug, samtidigt som han inte var stark i handen och det är ett väldigt bra betyg eftersom det lätt går hand i hand att han är het/stark.
 

Chillkväll

Snabba Cash 2, Ben & Jerrys och tända ljus. Nu myser vi :)
 

Dagens checklista

Åh hjälp den här dagen har verkligen gått i ett. Började dock med att sova ut ordentligt i morse, det kändes som att det behövdes. Vaknade vid 09.30 och drog igång lite städning och annat fix! Sedan följde dagen såhär:
 
✔ Fixa Danny (som vilade idag) och göra allt stallpyssel
 
✔ Åkte in till stan vid 12-tiden och så direkt till frisören. Slingade utväxten och ljusade upp håret litegrann, så nu är jag riktigt blond. Härligt till sommaren!
 
✔ 16.00-18.00 Gjorde ett par jobbtimmar i backen, bokföring och annat. Nu börjar vi bli klara, sakta men säkert.
 
✔ Mötte upp min vän Denise som kört ner från Sundsvall för att spendera ett par dagar hemma hos mig! Vi ska umgås och chilla lite. Just nu lagar vi mat :) Imorgon blir det kanske lite shopping och annat, det visar sig. Hoppas på fint väder.
 
Denise står för bilden! Jag har träffat Denise på lite tävlingar och hon har nu tävlat MSVA, JSM 2009 och 2011. Hennes fina Elliot är utbildad GP.
 
 

Lockigt

Rotade fram gamla locktången häromdagen och blev sugen på att prova igen.. Hade mycket lockar förrut men har liksom glömt av det, det går ju på bara några minuter så det är ju inget krångligt.
 
Hiss eller diss?!
 

Svar på frågestund "icke hästrelaterade frågor"

kan du inte börja lägga ut outfit bilder? :)
Nja, jag har sällan tiden att fotografera varje dag. Kan dock försöka med det någon gång ibland!
 
1. kan du börja lägga ut outfit bilder? 
Se svar ovan.
 
2. var du oskuld innan du träffade adam? 
Men haha nej!

3. trivs du fortfarande med att bo själv? 
Ja jag ÄLSKAR det. Att ha mitt egna ställe är verkligen otroligt skönt.

4. går det bra med matlagningen? ;) 
Jodå det går ganska bra! Blir mer och mer varierat och jag vågar laga lite fler nya recept för varje vecka. Dagens lunch:
 
 
Hur mkt pengar lägger du på krogbesök och sånt i månaden?
 Hm alltså inträde brukar ligga på en hundralapp och jag är väl ute kanske varann helg, ibland mer, ibland mindre. Sedan köper jag sällan så mycket dricka inne på krogarna eftersom det lätt blir dyrt då. Men dricka till förfester osv kostar ju givetvis också litegrann, men det är inte frågan om några jättestora summor direkt. 
 
Ska du börja jobba på boendet för fullt nu igen efter backen?:)
Ja det är väl tanken! Har ju jobbat lite strötimmar under vintern (det som har hunnits med) men nu blir det sommarvikariat där under sommaren så då blir det "fullt ut" alltså.
 
Följer du några tv-serier?:)
Japp! Har sett Gossip Girl, Pretty Little Liars, The Lying Game, 902010 mfl. Serier i den stilen alltså.
 
Har du eller har du haft några andra intressen utöver hästarna? Någon sport eller så? :)
Jag har spelat fotboll och innebandy när jag var lite yngre men nuförtiden så blir det väl mest lite tid i skidbacken utöver hästarna.
 
Tyckte att det var intressant att läsa dina inlägg om vikt och hur du ser på det. Beskriv en vanlig vecka för dig gällande mat/motion/hur mycket onyttigt du äter och så vidare. Du har min drömkropp!
Tror att jag sparar denna till ett eget inlägg! 
 
Hur mycket betalar du för hö i månaden? Och hur mycket kostar det att stå på falu ridklubb?
Att stå uppstallad på Falu RK kostar 2125 kr i grundhyra, sedan tillkommer hö, krafft, extra spån och allt sådant. Har inte räknat på hur mycket just höet kostar i månaden faktiskt. 
 
Politiskt intresserad?
 Nej.
 
Röker du? Om inte, "fest-röker" du?
Nej jag röker inte och "fest-röker" inte heller.
 
vad har du för telefon?
En totalkrossad Iphone 3gs.
 
 
Hur många bloggläsare har försvunnit sedan du ändrade din blogg?
Eftersom statistiken har ökat så har det väl snarare tillkommit läsare sedan jag ändrade inriktning :)

:)

Haft en rätt stressig dag men svaren på frågestunden kommer senare ikväll! 
 

Bokföringsdag

Pust.. ska till backen idag och bara nöta bokföring tillsammans med Therese. Det innebär massa pappersarbete och datorjobb och jag kan tänka mig att vi kommer att vara helt slut i huvudet i eftermiddag haha... Har dessutom varit massa umgänge och socialt senaste dagarna och mer blir det för på onsdag kommer en vän ner från Sundsvall och umgås lite i några dagar. Kul ska det bli i alla fall!
 
Dagens.. Fint väder och kaffe.. Krävs inte så mycket mer än så för att jag ska vara rätt lycklig haha.
 
 

Frågestund med tema häst/icke-häst

Blev inspirerad av Ingrid på DM att köra en delad frågestund med tema "häst" och "icke-häst". Som ni säkert begriper får ni alltså ställa era frågor under respektive kategori. 
 
Vi börjar med den delen som rör alla frågor som inte har med hästar att göra. Ni får alltså chansen att ställa frågor som rör mitt "vanliga liv". Kör!

Måndag

Solen lyser och jag är påväg till jobbet på boendet för ett riktigt glidarpass, 9-13. Nu är säsongen som sagt slut för backen men i veckan blir det lite sista fix med bokföring och städning. Therese som jobbade sista dagen på snowpark igår ringde och så deppade vi ihop vid stängningstid. Nu är det verkligen slut på säsongen!
 
Kör i alla fall lite jobb nu och så stall direkt efter det. Ska försöka ta mig tid att åka hem till mina föräldrar och hämta min gamla dator för att se om filmkameran synkar med den, skulle så gärna vilja visa er filmen från träningen sist. Menmen, ha en fin dag så länge så får vi se!
 

Oj

Jag glömde berätta att stallpersonalen mätte Danny häromdagen. Drygt 169 cm! Visserligen med brodd (extra låga) men ändå. Skulle nog ändå kunna påstå att han ligger på 168 cm i normala fall alltså. Det är bannemig stort det, tur han består mest av långa ben annars hade det inte sett så snyggt ut till mina 164 cm.
 

Frukostfix

Fick klagomål av Adam att jag behövde bli mer gullig haha.... Så tog tag i saken och prommade upp till affären på morgonen och köpte frukost med nybakad bröd, juice och gott pålägg. Nu borde man väl ha samlat pluspoäng eller?!
 

Middagsmys

Vi åkte som sagt hem till mina föräldrar igår och fick grillad oxfilé med pommes och beasås, första gången på hur länge som helst. Mina budgetmåltider täcker inte riktigt sådan lyx haha... Sedan blev det hem och kika lite film innan vi somnade i soffan båda två, sociala ;)
 

Ett gäng bilder

Några ovisade bilder låg kvar och skräpade i mappen, här kommer dom!
 

Morning

Eller lunch kanske det är till och med..? Själv har jag i alla fall kommit hem från jobbet och hunnit med lite stall. Har precis klivit ur duschen och känner mig som en människa igen, man blir lite sliten av en natt på jobbet även om jag fick sova mycket. Men det blir aldrig samma sömn som i ens egen säng såklart! Ska fixa till mig lite och sedan åka till Hedemora en sväng och kika på Adams nya lägenhet - spännande. 
 
Ikväll blir det lite middag hos mina föräldrar så kommer kanske inte bli så mycket tid åt bloggen. Har i alla fall tidsinställt ett inlägg med några fler bilder från senaste photoshooten - det brukar ni uppskatta.
 
Hade förresten fått några rekationer som tyckte att mitt vikt-på-ryttare-inlägg triggade till ätstörningar - det var verkligen inte min mening. Jag tycker dock att JAG om någon faktiskt ärligt kan skriva om ämnet då jag har varit nere i ätstörningsträsket med anorexia, och blivit frisk därifrån. Jag har sedan den tiden börjat förstå att det viktigaste är att man tycker om sig själv för den man är och att man är frisk. Så länge man tar hand om sig själv, inte är varken väldigt över- eller underviktig och mår bra - då är man vacker. Det finns så mycket elände här i världen att om man kastar bort sitt liv på att haka upp sig på några kilon hit eller dit så har man verkligen sabbat för sig själv. Allt som rör detta är ett väldigt känsligt ämne och speciellt eftersom jag har många unga läsare. Men det är inte min mening att trigga till någon vikthets, men jag anser fortfarande att om man ska syssla med en tävlingssatsning så bör man hålla sig själv hyffsat tränad. Sedan är det en enorm skillnad på att vara hälsosamt tränad/normalviktig än när man hamnar i en ätstörning. Något som tog tid för mig att förstå är att det inte är varken sunt eller snyggt någonstans när man är för smal. Det existerade inte för mig för några år sedan, och det var bland det viktigaste som kunde lägga sig på plats i mitt huvud. Nu blev det ett gäng tankar igen, men jag tror ni förstår vad jag menar. Kram ❤
 
 

Haha ..

Idag har allt gått fel. Det började med att min pappa körde över min väska (full i prylar) med bilen och sedan har sakerna avlöst varandra, senast i raden är en parkeringsböter på 200 kr. 6 minuter för sent kom jag till bilen, kom igen! Nu vågar jag knappt lämna lägenheten för det känns som att vad jag än gör så går det fel idag hahah...
 
Ska i alla fall åka hem till mina föräldrar nu och bänka mig på balkongen för lite solning. Vid 16.00 blir det jobb på boendet till lördag morgon! Jätteroligt förresten med all respons på förra inlägget, fortsätt gärna skicka in fler kommentarer.
 

Att träna som ryttare

Skrev tidigare ett inlägg där jag bad er skriva om era erfarenheter kring det här med att träna som ryttare, hur viktigt ni tyckte att det var att hålla sig vältränad och lite annat. Som sagt är "stora ryttare" ett ganska känsligt ämne. Nu tänkte jag i alla fall skriva lite om mina egna tankar kring detta.
 
Först och främst, jag syftar nu på de ryttare som satsar för tävling, inte de som "lullar i skogen". Jag skulle spontant säga att jag tycker att om man satsar med ordentliga mål i sin ridning bör man hålla sig själv i hyffsad form. Har du två ekipage att jämföra med så kommer det aldrig att se lika elegant ut för det ekipage med en stor överviktig ryttare än det ekipage med en slankare ryttare. En vältränad och smidig ryttare slår sig dessutom garanterat mindre om den ramlar av än en tung, osmidig ryttare. 
 
Men, jag är inte den som förespråkar gymträning 5 dagar i veckan och massor av löpträning utöver ridningen. Jag vet hur det är att inte hinna med och har själv aldrig tränat regelbundet mer än massor av vardagsmotion (cykla, promenera, springa litegrann). Någonting jag däremot avskyr är överviktiga människor som gnäller över att "dom har så svårt att gå ner i vikt". Dom som nedvärderar "smala" människor och tror att dessa är byggda så, att dom kan äta vad som helst och ändå se ut på det viset. Ja givetvis är människor precis som hästar, en del är "lättfödda" och andra har svårare att gå upp i vikt - men hur man ser ut hänger mest på hur mycket man äter och hur mycket energi man gör av med. Det är enkelt, vill du gå upp i vikt så måste du se till att äta fler kalorier än du gör av med, och vill du gå ner i vikt är det tvärtom. Sedan spelar det faktiskt inte någon som helst var dom kalorierna kommer i från, godis, pizza eller sallad - det är ditt eget val (men givetvis mår du bättre om du väljer bra mat). 
 
Jag har extremt lätt för att pendla i vikt. Äter jag mycket går jag upp hur fort som helst och äter jag mindre så går jag ner i stället. Därför gäller det att hitta en bra balans och det är inte det lättaste. Men, sedan har jag alltid funderat på varför människor som är missnöjda med hur dom ser ut, överviktiga som underviktiga, inte gör något åt saken? Kom inte och säg att "jag står still på samma vikt vad jag än gör" för den köper jag inte, som sagt kcal in-kcal ut, den principen gäller alltid. Då hänger det i stället på brist på motivation och där har jag full förståelse, för det är bland det svåraste som finns. 
 
Nu blev det massor av svammel och jag kommer säkert att få massor av mothugg, men i denna diskussion böjer jag mig inte någonstans. Egentligen blev det kanske inte så mycket just om "ryttare" men för att sammanfatta - ja jag tycker att man ska hålla sig hyffsat tränad om man gör någon form av satsning inom ridningen. Det är en sport vi håller på med! Men jag tycker samtidigt att det allra viktigaste är att man tycker om, och trivs med sig själv. Så länge man inte är varken kraftigt överviktig eller underviktig och mår bra spelar inga småkilon hit eller dit någon som helst roll. Ta hand om er! 
 
Långt ifrån topptrimmad och smal, men jag strävar inte längre efter att vara perfekt enligt dom smalaste idealen som finns idag. Jag har varit nere och vänt i ätstörningsträsket och vägt 10 kg mindre än vad jag gör idag, och dit vill jag aldrig mer igen. Det är enormt stor skillnad på att vara "för smal" och snyggt smal och jag är så otroligt glad att jag har kommit till den insikten. Tusen gånger hellre något kilo för mycket än att må så som jag gjorde rent fysiskt då. 
 

En enda röra

Ja det har onekligen varit en galen dag med massa krångel om det mesta. Har flängt runt på olika av saker som jag inte hade tänkt göra och istället för en lugn, ledig dag har jag stressat livet ur mig för att få ihop det. Nu är jag så slut i både kropp och huvud att jag bara skulle behöva lägga mig i soffan och sova i några dagar, men än var att-göra-listan inte slut. Suck.
 
Dagens positiva var i alla fall träningen! Danny kändes verkligen jättefin och Marika tyckte absolut att vilan gjort oss gott. Hon sa visserligen att "det var ju dom där tre månaderna som vi skulle lärt in bytena på" men det får helt enkelt bli nu istället. Vi gick igenom lite allt möjligt och öppnorna var för mycket skänkelvikning medan slutorna var bra! Traven såg överlag jämnare och bättre ut och vi kände på lite framåt-tillbaka-pendel längs spåret. Det är en frän känsla att ha en bra grundtakt och sedan reglera den genom att bromsa upp och bara känna hur han blir luftig/får lite kadens, och sedan rider framåt och känner hur han riktigt griper tag och suger på framåt.
 
Sedan tog vi lite galopp och fick till jättefina övergångar galopp-skritt. Nu när han väl har fattat "aha" med samlingen är det busenkelt att samla, samla, galopp, skritt. Suveränt! Nästa träning börjar det bli dags att återuppta bytesträningen igen :) Dagens tråkiga är dock att mamma filmade litegrann - men datorn synkar inte längre med kameran så trots att jag försökt få in filmen på datorn i över två timmar verkar det helt kört. Ska försöka få tag i en annan filmkamera till nästa gång, en som inte spelar in på band utan på minneskort.. Ja vi har en antik skitkamera. 
 
Haha sööt... Solen mitt i ögonen är inte lätt.
 
 

Big day

God morgon! Sitter och dricker morgonkaffet och tittar ut på en underbart blå himmel. Men, det var inte det jag tänkte berätta utan snarare något helt annat. Idag händer det nämligen någonting som inte inträffat senaste 3 månaderna i alla fall (minst)...
 
... Dags för träning för Marika på Dannyboy! Åh är så peppad att jag spricker. Ska bli hur kul som helst att höra vad hon tycker, nu har jag ändå satt igång honom och trimmat själv ett tag, då är det alltid massor av saker som man har glömt eller inte märkt. Skriver om passet senare!
 

Vilken dag

Åh massor av blandade känslor idag! Åkte till Danny i morse och sedan direkt till jobbet i backen. En solig dag med massor av folk, så ganska stressigt - men då går tiden snabbt. Sedan blev det dags för stängning och då började det gå upp för mig att idag var sista jobbpasset i backen för den här säsongen. Visserligen ska vi jobba framöver med städning, bokföring och annat nu någon vecka till, men idag var sista dagen jag jobbade under öppning. Säsongen är slut för i år och Therese jobbar sista dagarna innan det stänger igen. Stannade kvar en bra stund efter stängning idag, pratade med alla och bölade nästan, det kändes så vemodigt. Tyckte det var nyss vi öppnade för säsongen 2012/2013! Vi är ju som en liten familj där ute all personal...
 
Menmen, nya tag! Till slut gav jag mig och åkte därifrån och tröstade mig hos Danny. Vi gav oss ut bland träden och fick lite sol på näsan, mys! Sedan cyklade jag hem till lägenheten, tog en löprunda och har nu ätit mat. Wookade grönsaker med bacon och bearnaisesås - det blev grymt.
 
 

Det ska börjas i tid

Har planerat att bli knallbrun denna sommar, så lika bra att börja nu haha! Har haft chansen att njuta av solen i några dagar på jobbet och eftersom snön reflekterar mycket så tar det uppenbarligen snabbt. Men ändå, det är april och jag lyckades både bli lite röd och få en linje?! Otroligt haha. Ursäkta bilden men var tvungen att visa, är fortfarande lite häpen haha.
 
 

Har ni sett den här bilden?

Läste i Tidningen Ridsport att Briar hade flyttat till England för att få en "ny kundkrets" (inom aveln) och stuteriet som han nu har flyttat till lade ut den här underbara bilden på facebook! Briar har nu blivit hela 22 år gammal och ser ut att få njuta av pensionärsliv i en stor hage. 
 
Ljuvligt att se, eller vad säger ni? Jag blir alldeles varm i hjärtat :)
 

Söt häst..?

Adam säger att en stor häst inte kan vara söt, men jag håller inte med. Alltså visst dessa stora hästar som ser ut som älgar och har bautastora ansikten och långa öron - där är det svårt att sätta ordet "söt". Men visst kan man säga att Danny med sitt lilla nätta ansikte är söt!
 
OK kanske inte går att jämföra med en liten welshponny på 120 cm med lång pannlugg, eller något annat sockersött. Men jo, han är visst gullig min Dannyhäst. 
 
 

Lite jobb, ridning och annat

Skön dag! Väldigt lugnt och behagligt på jobbet, hunnit njuta av lite sol och sedan åkte jag direkt till stallet efteråt. Trodde att ridhuset var helt uppbokad av lektioner så var inställd på en uteritt trots att jag egentligen hade velat känna på honom i ridhuset (brukar köra två dagar i rad där), men så löste det sig när det blev en lucka mellan ridskolegrupperna. Därför blev det ridhustrim i alla fall, helt perfekt. Han var väldigt laddad från början, småbrallade och ruskade på huvudet i galoppen. Sedan började han andas och jag kände på lite travslutor, lite galoppslutor och så även lite tramp i från skritt. Hade inget spö men han lyssnade fint på skänklarna och "trampade till" ett par steg här och var. Massor av beröm och nöjd matte! Nu har vi trimmat fina pass och kan ta lite lullande i skogen med gott samvete och njuta imorgon. 
 
Efter stallet cyklade jag hem till lägenheten och snörade på springskorna! Drog en löprunda och nu är jag helt trött,  men det känns grymt. Nu när det äntligen börjar bli lite varmare ute kommer motivationen till att vara ute och röra på sig som ett brev på posten, så härligt! 
 
 

@Falu Snowpark

Om alla dagar vore såhär chill haha! Helt otroligt fint väder och jag är på plats i backen för lite jobb, sålde ganska mycket liftkort och annat i förmiddags men nu vill alla hellre vara ute i solen, så även jag placerade en stol i dörröppningen in till kassan. Kilar lite fram och tillbaka, men lite sol har jag allt fått känna på. Mys!
 
 

Större och större..

Flera påpekade att Danny blivit mycket rundare i kroppen, och det stämmer! Han har blivit stor som ett hus både på bredden och höjden. Numera är mina 164 cm inte i närheten av hans mankhöjd längre, utan det gäller att sträcka på sig när man borstar ryggen på honom! Att en storhäst växer på höjden vid 5-6 års åldern är visserligen inte så vanligt, men med tanke på hur smal han var när jag köpte honom så tror jag att all mat gett honom lite extra växtkraft eller något.
 
Han är i alla fall väldigt rund i kroppen nu och jag tycker faktiskt att han klär i att ha lite mer hull på kroppen! Kanske lite väl rund om magen, men det försvinner förmodligen snabbt när han börjar trimmas ännu mer framöver.
 
Eller vad säger ni, föredrar ni "slimmad-sportdanny" eller "lite rundare Danny"?
 

 

Det går att ha ett liv, och satsa

I samband med att jag började blogga om hela mitt liv istället för bara hästdelen så har kommentarerna rullat in "är du inte lika intresserad av hästarna längre, det känns som att du har tappat motivation, är Danny inte prio 1 längre" och liknande kommentarer.
 
Dessa kommentarer gör att jag suckar högt, för det är så långt ifrån sant det bara kan bli. Det ni måste förstå är att jag har alltid haft ett vanligt liv vid sidan av hästarna, jag har bara inte bloggat om det innan. Jag har festat, fikat med kompisar, spenderat tid utanför stallet och allt det där. Men nu när jag skriver om det, då är det plötsligt en "big deal" att jag inte är i stallet och borstar på hästen 24/7. 
 
För att klargöra. Jag har aldrig varit så motiverad i ridningen någonsin som nu. Danny är fortfarande prio 1. Han rids på samma sätt som förrut och tränar på enligt samma plan. Jag älskar att vara i stallet, älskar att sitta i sadeln och skulle aldrig för mitt liv prioritera bort detta. Men jag tycker att det är tråkigt att så många är så trångsynta att ni inte verkar tro att man kan ha ett liv utanför stallet och samtidigt satsa på ridningen. 

Bara vara själv

Efter flera dagar fulla av jobb, massa människor, fest och pojkvän stämplar jag ut på social-fronten och tar en kväll helt ensam. Våga vägra vara social känner jag just nu hahah.... Ska dra på en film och äta fruktsallad. Vet få som uppskattar att bara vara i sitt eget sällskap ibland så bra som jag gör hahah...
 
 
 

Gårdagens träning

Satt i sadeln igår för första gången på ett par dagar dagar, det har helt enkelt inte hunnits med på grund av mycket jobb, clash of nations och annat. Men för Dannys del har det varit skönt och han mår bra av att få en lugn igångsättning! Även om han nu är helt tillbaka.

Skrittade fram honom på lite halvkort tygel då jag kände hur det kröp i hela kroppen på honom, ojojoj så het han var. Efter att ha travat fram honom fattade jag galopp och då exploderade han, men efter några varv av "luuugn, proooo, hoooo" började han andas igen och galopperade som folk. Någon skrev innan och frågade "vad man gör åt" en häst som är sådär het och explosiv - själv gör jag ingenting utan uppmuntrar det snarare. Inte att han bockar och brallar givetvis, men att han ligger på och är het. För mig är det något positivt och ingenting jag vill ta bort, ju mer tryck i dom desto bättre!

Sedan gjorde jag ett kort galopparbete med mycket fokus på samlingen - wow! Åt höger var det så otroligt enkelt! Han blir starkare för varje träning och igår kunde jag styra in på en liten volt, bromsa upp och plötsligt satt han i en piruettgalopp vi aldrig varit i närheten av innan. Det gick att samla hur mycket som helst och sista gången gick jag in och "vände" i en piruett - som en smäck. Åt vänster är vi inte i närheten av samma samling, men den galoppen är sämre överlag. Bara att träna vidare! Måste måste filma högergaloppen så ni får se.

I traven hittade jag först inte riktigt känslan av att han travade jämnt framåt. Han visste inte riktigt om han skulle gå i kadenstraven eller i den vanliga, så det blev att halvdåligt mellanting. Men efter en stund hittade jag på en luftig, framåtgripande trav med en liten smula kadens - helt perfekt! Avslutade ganska snabbt och sitter nu och ler åt vilken bra känsla jag hade. Allting var så enkelt!