Tufft..

Vilken dag, nej det här var inte roligt.. Danny lite halt och varm i en bakkota efter en "idiot-tur" i hagen, förhoppningsvis bara vrickat till sig men oj så många tårar det blir. Lite rådgörande av veterinär (så hjälpsam trots lördagskväll) och massor av kylning, sedan var det lite bättre. Vi avvaktar morgondagen... 
 
Jag har därför precis kommit hem till lägenheten igen och nu ska jag bara rasa ner i soffan, kanske gråta en tår till och sedan se på dressyren från Globen på SVT Play. Har redan kikat resultaten men tänkte se ritterna också. Romanov tvåa ju! Heja! Imorgon åker jag nog hem till mina föräldrar och tittar på küren tillsammans med dom.. Den är nog allt roligast att se :)
 
EDIT: Men så fungerar inte SVT plays sändning bara för att jag skrev detta. Suck, jaha ja då blev det ingen dressyr då.
 

Svar på enstaka frågorna

Jag har en liten fråga som jag verkligen skulle uppskatta om du ville svara på (helst i ett inlägg med bilder osv) och det är om du klipper eller rycker Dannys man? Ungefär hur lång vill du att den ska vara och hur gör du vid manken (rundar av uppåt eller försöker ha samma längd?)? Vissa påstår att man ska spara den lite längre i mitten av halsen medan andra säger att det är snyggast att följa mankammens välvning... hur gör du? 
Tack för en grym blogg!
Hej! Det är snart dags för Danny att klippa manen igen, så kan både fota och skriva ett inlägg om det då.
 
Vad tycker du om biltema täckerna för häst? Något du skulle kunna köpa eller duger de inte åt er?
Ingen aning hörru! Har inte provat dessa. Jag köper mest täcken från Hööks/Horze, så det behövs inte så mycket mer än så för att "duga" för oss. Så länge täcket har bra passform och uppfyller sitt syfte så är jag nöjd.
 
Jag skulle vilja veta varför du använder "snokrem" på kandaret?
För att han ibland blir lite orolig i munnen när han ligger på och blir het, som han lätt blir nu när vi lär in många nya moment. Med snokremmen blir han lugnare och koncentrerar sig på uppgiften istället för att mixa med betten.
 
Jag har ett sto som jag haft i fyra år och vi har väl ridit lite på halvfart hela tiden. Hobbyridning liksom. För några månader sedan hände något och nu har vi börjat träna på riktigt och det går BRA! Så jag känner att jag skulle vilja anmäla mig till någon tävling såsmåningom för skojs skull! Problemet är att hon kan knäppa lite. När det är mycket hästar runtomkring så slår det oftast slint i huvudet på henne och jag vågar inte riktigt rida henne då för hon kan explodera, stanna - bocka - kasta sig frammåt och stanna igen osv. Vad jag förstått så kan du ibland ha detta problemet med Danny? Eller hade åtminstone? Jag rider en dag i veckan på ridskola just för att träna på att ha andra hästar runtomkring (är oftast själv i ridhuset annars). Hur gjorde du på framridningen md honom då? Satte du röd rosett i svansen på honom och hur red du i de lägena för att få honom att lugna ner sig? (Jag kan inte säga till mitt sto att "skärpa sig" då åker jag av!X)) Jag har aldrig tävlat förut så misstänker att även jag kommer vara lite nervös första gången, vore det bättre om jag lät någon annan tävla min häst de första gångerna så jag får se hur hon beter sig på tävlingsplats? Åkej, många frågor samtidigt men du förstår kanske min grundfråga? Ska jag åka och tävla om jag vet att hon kan bralla på framridningen och hur ska jag rida om hon gör det? 
SUPERBRA BLOGG och snart vill jag veta din hemlighet!XD Mvh Amanda
Hej Amanda! Tack för dina fina ord om bloggen. Jag tycker absolut att du ska komma ut och tävla, men om du vet med dig själv att du kanske blir lite nervös och spänd själv tycker jag att du ska låta någon annan tävla din häst dom första gpngerna. Om hon lätt blir lite "explosionsrisk" så är det bättre med en lugn och erfaren ryttare som bara rider fram henne lugnt så hon vänjer sig. Danny kan vara rena rama rodeon i början av säsongen, men han har mognat mer och mer under säsongen. Jag känner mig dock väldigt trygg på honom även när han drar igång sin cirkus, eftersom jag har lärt mig hur jag ska hantera honom när det kokar över. Jag brukar bara rida vidare, kanske lägga honom i en rund galopp och inte kräva så mycket rörelser utan låta honom gå längs fyrkantsspåret. Då får han koka av sig lite, tänka framåt istället för uppåt och bli av med lite överskottsenergi. Tror dock att det är individuellt vad som passar bäst på olika hästar. Lycka till!
 
Tips på övningar för en häst som är stel i sidorna samt VÄLDIGT(!) stark :)
Stretcha sidorna med morotsmetoden och var kvick i handen själv. Halvhalt - eftergift, halvhalt - eftergift. 
 
Ska du skaffa en till häst?? Eller va.. ge mig mer info nu :D Är så himla nyfiken hihi!
Ni får veta tids nog... ;)
 
Hihi jag har en liten fråga som lyder: Hur ofta putsar du din utrustning? ;) //Saga
 
Efter varje användning! Så nästan varje dag. Det hängs inte in i sadelkammaren om det inte är putsat och rent.
 
Hur har du tänkt inför vintern och nästa säsong med Danny? Vila? Tävlingar? :) 
När började du rida? Vad har du har för hästar ponnys tidigare? :)
Han kommer att träna på nu ordentligt ett tag. Befästa bytena ordentligt och på alla sätt bli redo för MSVB. Viloperiod på ett par veckor förmodligen under januari eller februari, när det är som kallast. Tävlingarna drar nog igång runt mars, att tävla på vintern är verkligen kallt och inte så roligt.. Började rida på ridskola som 3,5 år. Om mina tidigare hästar kan ni läsa mycket om i länken till höger på bloggen "Tidigare hästar".
 
Har du börjat planera in tävlingar till nästa säsong om du har det vart kommer du åka då? :) 
Vilken är den bästa tävlingsplatsen? :) Jättebra blogg! 
Ingenting planerat ännu! Tycker väldigt mycket om Dyltabruks tävlingar.
 
Jag undrar vad du har för märke och modell på din klippmaskin? Nöjd? :) Jag håller på att kika på vilken jag ska köpa och din ser ut att klippa väldigt fint!
 
Har klippmaskinen från Jula! Suverän. Tjänat in sin billiga inköpsumma många gånger om. Klipper väldigt snyggt men låter ganska mycket. Funkar därför kanske inte på lite klipprädda hästar, men på en cool Dannyman som tycker att klippas är ganska roligt går det så bra.
 
Blir det någon liten knoppfilm? 😜
Haha denna knoppfilm alltså! Efterlyst många gånger.. Måste få till detta, det verkar vara eftertraktat.
 
Kan du lägga ut en video på hur du lindar dannys ben??
Jo detta är ju onekligen enkelt att få till eftersom jag lindar varje gång jag tränar, så ja absolut.
 
utvecklingsbilder på er som ekipage skulle ju vara kul!
Kan komma som eget inlägg!
 
Ska du satsa på Lövsta future challenge med Danny? :)
Osäker på om just "Lövsta Future Challenge" kommer att finnas för evigt? Har för mig att det är under ett visst antal år och det har redan hållt på ett tag. Däremot är det såklart en dröm att sikta mot U25.
 
Dagens Danny!!
 
 
 

Några rader

Vaknade till en härlig soluppgång och med utsikten från 6:e våningen över sjön var bara wow... Är ledig idag och vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska hitta på. I år blir det inget Globen för första gången på länge, väldigt besviken.. Får följa allt på SVT Play istället.
 
Danny klipptes igår, igen. Nu är han korthårig och väldigt glansig - precis som matte vill ha honom. För visst är dom som allra snyggast helt nyklippta :) Ska nog åka en sväng till Norells Hästsport senare, och även en sväng på Jula. Tänkte köpa hem en liten trimmer för ansikte/hovskägg eftersom man lättare kommer åt med en sådan. Ska se vad jag hittar! Danny ska även trimma senare i eftermiddag.
 
Ha en mysig fredag!

Mjuk som en gummiboll :)) Glöm inte ändra till HD-kvalité (kugghjulet nere till höger) annars blir det bara sudd av alltihopa.
 
 

Lövsta Future Challenge

Inspo inspo :)
 
 

Fick en önskan...

.. Om frågestund igen. Eftersom jag alldeles nyss hade en så blir det ingen "riktig" frågestund, men eftersom jag vet att jag är väldigt dålig på att svara på frågor direkt i kommentarsfältet så får ni nu chansen att ställa någon fråga i detta inlägg. Inga mängder! Men kanske har ni funderat på något speciellt som ni undrat över och då kan ni gärna ställa den frågan här nu.

En heldag på Segersta Equestrian

Är helt lyckobubblig för det finns två saker som jag älskar extra mycket här i livet och det första är att tävla, det andra är bannemig att vara på Segersta!! :)
 
Upp tidigt i morse och klockan 08.00 styrde vi mot Enköping! Kan dock inte påstå att teamet var speciellt stort idag för det var bara jag och Danny som åkte i vår ensamhet.. Inte optimalt då jag tycker att det är en säkerhet att vara två om något skulle hända (bilen får fel, hästen panik eller något annat oplanerat) men idag fanns verkligen ingen groom att tillgå tyvärr. Det fick gå för här gången och Danny står som ett ljus i transporten - så det kändes tryggt. Iväg kom vi och jag tog tillfället i akt att sjunga för full hals till alla låtar på NRJ hela vägen till Segersta :))
 
Väl framme var det som vanligt full fart på stallplan och i ridhus. Lastbilar överallt, flotta hästar överallt. Eftersom jag var lite tidig passade jag på att spana in dessa springare och satte mig på läktaren i ridhuset och bara njöt. Där skulle jag kunna sitta jämt! Någon häst som piafferar, en annan som gör byten i varje och en tredje som sitter som en smäck i en helpiruett. Ja, jag tror ni förstår varför jag trivs där...
 
Sedan dags för Danny som var ganska odräglig att göra i ordning men faktiskt lite bättre än vanligt (han förstod nog att matte var själv att hålla reda på honom idag). In i ridhuset och rida fram! Eftersom det var ett tag sedan Jeanna såg honom sist så utvärderade jag senaste tidens träningar litegrann. Berättade att bytena spökade lite ibland men att passagen nu var befäst och att han känns väldigt bra överlag. Vad tror ni vi fick börja med - jo det svåra såklart :) Byten! Men ingenting är svårt när man tränar i Segerstas ridhus, det är som att bara atmosfären gör att alla krumelurer faller på plats. Lite spänd i dom första bytena - men rena. Fick lägga dom på lite andra linjer än jag brukar för att få honom mer avslappnad och som trolleri blev dom plötsligt stora och lugna med gest. Vi fick även för första gången rida galoppslutor, in i fövänd och så byte på långsidan innan hörnet så som dom ligger i PSG samt även rida linjerna där du rider in på en diagonal och gör halvpiruett tillbaka - även den ur MSVA/PSG. Det satt som aldrig förr!!! Han satt och bara vände, samlat och lugnt. Wow!! I samma veva red Mads förbi och började hojta "sälj, sälj, sälj!!!" Neej min Dannyman ska ingenstans, nu bara njuter jag :D
 
Efter byten och piruetter tog vi traven och hejochhå så det gick! Tror Danny förstod att det var Jeanna som tittade på honom och han vet att hon tycker att man ska trava så stort man kan... Så då travade han! Fick rida lite diagonalslutor och här ska det inte fegridas, nej jag fick ta dom i mellantrav och Jeanna var inte nöjd förrän vi flög åt sidan och jag såg frambenen från hästryggen - först då hade vi tillräckligt med gest. Sist men inte minst tog vi passagen och Danny var verkligen duktig, oj vilken känsla. Fick rida korta bitar, kanske 3 steg passage sedan fram ordentligt några steg, sedan passage några steg igen. Detta för att behålla honom kvick så att han inte bara blir långsamt hängande i luften, utan elektricitet och energi i passagen. Efter detta jobb började han bli lite hängig i högerhanden och vi bestämde oss för att sluta eftersom det brukar vara ett tecken på att han är väldigt trött. Skrittade av, fick några sista råd och vi bestämde att jag ska åka tillbaka snart igen. Hem och träna på piaff och galoppsaxar var hennes slutord - puh ja vi ska försöka!
 
 

Mot Segersta

Tjohooo trimma trimma

Mumsi

Måste säga att det finns klara fördelar med att ha sina föräldrar alldeles vid anläggningen Danny står på :))

Var i stallet i morse och släppte ut dom, sedan åkte jag hem till familjen och fick frukost - och nu ska jag åka tillbaka i solskenet och luncha hästarna. Först efter det åker jag in mot stan igen och hem till mig. Visst saknar jag lite att ha så otroligt nära stallet som det är från mina föräldrar - men det är ingen lång bit från lägenheten heller. Att jag kör förbi familjens hus varje gång är också mysigt, då kan jag bara svänga in och hälsa på lite när som helst.

Lördag hos föräldrar

Har spenderar eftermiddag och kväll hos min familj ❤ Fått god mat, suttit framför brasan och snart ska jag åka och kvällsfodra hästarna. Dannymannen vilade igår och gick i skogen idag. Egentligen vansinne att rida ut dagen efter han vilar, men fick hjälp vid uppsittningen och blev även ledd första metrarna - så vi överlevde. Tror dock han kommer att sova gott i natt stackarn, så mycket som han fick uppleva under denna ridtur haha... Allt från rullskidåkare till gå över broar och under broar. Duktig..



Mysdag

Firar ett halvår med pojkvännen idag så det blir lite extra denna fredag :) Vi har varit ute och gått i solen och det var skönt, men brrrr så kallt! Nu ska det tydligen bli minusgrader flera dagar framöver.
 
Ikväll blir det restaurang och sedan ska vi se Hunger Games - Catching Fire på bio. Någon som redan har sett den? Är den så bra som alla säger? Ser fram emot den så mycket eftersom jag älskade ettan.
 
 

Såhär bra gick det att träna idag:

 
 
 
Dannymannen gick så fint och gjorde bara kanonfina byten, då blir matte jätteglad! Vi gav oss även på både öppnor och slutor eftersom jag fick så bra "verktyg" av Marika på träningen igår. Gjorde diagonalslutorna mot spegeln (vi har hela kortsidan med speglar) och blev väldigt nöjd med det jag såg - mycket bättre nu efter lite hjälp! Öppnorna har dessutom gått från bara spring till att verkligen blivit ett moment där han sätter sig och har väldigt nära till passagen, och det är bara positivt. Mycket luft och mycket mer samling nu.
 
Och ni som redan kikat in på instagram och nu är supernyfikna på vad som är på gång - givetvis berättar jag allt så snart alla bitar är på plats... 
 
Close up på D:
 
 
 

Fridahallgreen @instagram

Ett tips kan vara att följa mig på instagram om ni är nyfikna hihi... 
 
 

Bra träning

Fick tid för Marika i morse kl. 08.00 och det var hög tid, nu har vi trimmat själva för länge :) Pratade även med Jeanna igår och på måndag åker jag mot Enköping igen - wiho!! 
 
Fick börja med bytena och idag satt verkligen 10 av 10 byten, vilken känsla! Fick rida långa diagonaler och rida framåt i galoppen - då var det busenkelt. Duktig D! Sedan lite "pendel" i galoppen med samla utan att ta i tygeln, huuh så svårt.. Men duktig.
 
Sist men inte minst travarbete där Marika nog höll på att slita sitt hår över att jag tittade på Dannys (jättetjusiga) nacke i öppnorna istället för dit jag skulle rida :D "Inte konstigt att han svajjar när du inte tittar på linjen.. " Hon kan nog ha en poäng.. Sedan lite diagonalslutor där höger är super och vänster inte alls super. Höger är luftig, samlad o jag hade utan tvekan kunnat samla till passage och ridit slutan i passage som dom gör i GP-kür :)) Men åt vänster är det tvärtom bara platt trav åt sidan och låg i nacken.. Hmm. Men nu vet jag hur jag ska tänka i alla fall!! Avslutade med paradnummer passage och travökning, båda får full pott av matte!! :)
 

Om någon undrar vilken smak på hästar jag har...

Så har den här hästen allt jag vill ha:
 

Erkänner..

Jag har längtat lite haha..
 

Inleder denna träningsvinter..

.. Med att redan förnya licenser för 2014 på TDB. Såg att möjligheten fanns och det var väl lika bra att få den summan betalad och klar. Nyhet för det stundande året är att jag för första gången sedan jag började tävla väljer att inte längre representera Falu Ridklubb. Istället hoppas jag kunna ge Falu Ryttarsällskap många fina placeringar! 
 
 

Vrider mig av skratt

Jag och mamma var på jakt efter ett telefonnummer igår och bläddrade igenom Klas gamla mapp där vi samlat allt från besiktningsintyg till köpeskontrakt och annan info sedan hans tid. Vi snubblade även över en gammal tidningsartikel som vi sparat för att den är så fantastiskt rolig, men nu var det längesedan jag läste den. Artikeln är inte ens ur en hästtidning, utan kommer från tidningen "Hundsport" och är skriven och illustrerad av Ursula Wilby. Som vi skrattade, tårarna rinner hahah...... Jag vet att bilderna inte är lysande men ni måste verkligen läsa.
 
Sista bilden är ju så på pricken.. 
 
 
 
 
 
 
 
Med tillhörande bilder hahahah.......
 
 
 

Lördagsmys

Vilken mysig dag! Gick av mitt dygnspass i morse vid kvart över 8 och då hämtade pojkvännen upp mig och så åkte vi direkt till Grand och åt hotellfrukost - hur gott. Sedan hem en sväng och eftersom jag hade en ganska tuff natt på jobbet så sov jag en timme. 
 
Sedan styrde jag bilen mot den allra bästa som jag hittade lerig från topp till tå i hagen - hm... Har berättat för honom varje dag att man helst inte ska se ut så när matte kommer men det verkar gå in genom ena (leriga) örat och ut genom det andra... Fick styr på honom och sedan blev det ett träningspass i ridhuset. Ohh så duktig! Red lite bytesjobb och det har ärligt talat gått lite spöken i vänster-högerbytet så varje ridpass där dom sitter är superbra ridpass. Idag satt det fint! Gjorde även lite passage-arbete och det är helt otroligt vilken skillnad det har blivit på traven på kort tid. Nog för att han alltid har travat ganska rörligt, men nu är det med LUFT och kadens! 
 
Skrittade sedan av honom utomhus eftersom solen sken och vi hade 10 plusgrader, väldigt härligt. Imorgon gör vi ett liknande arbete igen. Att jag strök mig från Gyttorp denna helg känns både lite tråkigt men ändå skönt. Vi har gjort klart våran säsong nu och att rida ännu en MSVC-tvling ger ingen nytta - då är det bättre att vara hemma och rida bytena. Vi slipar på för nästa säsong istället!
 
 
 

Säsongen 2013

Ja här har ni den! 12 starter, 11 rosetter varav 5 vinster. Den allra första starten för året gav ingen placering men då gjorde vi inte många rätt heller ;)
 
I övrigt en topp på 71% i MSVC:1 och utöver det jämna och stadiga resultat på 68-69%. Dessutom en debut i MSVB med 64,5% och placering! Jag är så nöjd och stolt över min smalbenta springare att jag nästan spricker. Han ger alltid 100% inne på tävlingsbanan och har inte gjort en enda dålig ritt i år. Inte en enda ritt av dessa 12 starter har jag varit besviken över, även om jag någon gång kanske fått ge av ett leende och skaka lite på huvudet åt min Danny för att han helt enkelt blivit "too much to handle" inne på banan. 
 
 
 

Ingen hint

Tur jag har en mamma med bra smak.. Fast Danny ska väl inte ha något till träns? Märkligt... :D
 
 
 

Hur man överlever 24 h på jobbet:

Gårdagens Tidningen Ridsport, levande ljus, en (eller många) koppar kaffe och P3 på radion. Nog ska vi överleva detta dygnspass på jobbet utan problem! 😊 Ha en mysig fredag allihopa❤
 
 

Tillbaka igen

Efter ett par dagars vila och en uteritt var det dags för att börja trimma igen, och nu är det allvar med bytena. Det måste befästas på riktigt och jag måste kunna lägga dom på andra linjer än diagonalen. Motivationen är på topp så nu kör vi! 
 
Dagens svarta outfit!
 
 

Två visste ni att:

... Arbetsnamnet i civila situationer eller när jag skriver i bloggen är "Danny". Men dom egentliga namnen som jag använder mig av när jag pratar med honom till vardags är "skrotis" eller "grodloppa". Fråga mig inte haha....... Är han lerig så brukar jag säga "kom nu mitt lilla smuts". 
 
... Danny är helt rabiat på tävling och biter mamma och pappa i armarna när dom håller i honom haha!!! Jag som sällan håller i honom på tävling slipper förstörda jackor och att ge honom arga banningar. Hemma i stallet skulle han aldrig någonsin göra något sådant så vi blir lika fulla i skratt varje gång, men det är som att han är så extremt laddad och busig att han inte vet var han ska göra av sig själv, så då nyper han tag i armen. Det är enbart när vi står still och han lindas/sadlas/ryktas etc och han blir otålig. En uppfodrande tjuvnyp som påminner om att han vill jobba och inte stå still. När mamma och pappa bannar honom så tittar han på dom med extremt oskyldiga ögon och öronen rakt fram "nej vaddåååå??? Jag bitas??? Aldrig :DD"
 
Oskyldig!!
 
 

Onsdag

Mysig dag med strålande solsken! Danny har vilat två dagar och idag red vi ut med sällskap. Lite smådarrigt var det allt men han höll sig hyffsat i skinnet. Längesedan han var ut i skogen nu så då är det OK att vara lite knasig!
 
Sedan håller jag på att spricka för att jag så gärna vill berätta en sak för er, men jag måste hålla mig lite till. Men det kommer! För nu börjar allting verkligen dra ihop sig.. :D

Avlider

Älskar den här youtube-kanalen. Det är ett gift urgulligt par som spelar in flera videos som innehåller både humor och tips om hästar. Ni finner alla videos här: http://www.youtube.com/user/EventionTv?feature=watch
 
"How horses eat their food" HAHAHA jag dööööör. Sista exemplet på "all mine!!!!" åh gud hahaha... Danny är helt klart den första i alla fall haha...
 
 
 

Svar på frågestunden del 4

Hur broddar du D?
Han broddas med 4 (extra låga) brodd i varje hov. Något annat går inte med det klimat vi har här uppe i Dalarna och risken för fläkskador är stor utan brodd/med bara traktbrodd. Jag vill att han har ett bra fäste men skyddar honom med skydd och boots för att minska risken för broddtramp.
 
Har du instagram?:)
 Ja! Ni får gärna följa mig där för mer "vardagsbilder". fridahallgreen heter jag där.

Kan du inte lägga upp en video från när du värmer upp danny? Från uppsittning tills du börjar arbeta honom ordentligt? 
Det är vanliga basic-grejer med framskrittning på lång tygel, sedan jogg i trav och galopp i rund form. Rider mycket på rakt spår. Inget som behöver filmas för att kunna förklaras :)
 
SNÄLLA kan vi inte få se film på danny från när du precis fått gonom? Om de inte försvunnit med i ngn datorkrasch!!
Ska kika igenom mina mappar på datorn och se vad jag kan finna.. :)
 
När du jobbade i dressyrstall, vad hade du för arbetsuppgifter? Va du typ bara hästskötare som mockade och sånt eller fick du rida också(inte bara värma upp utan mer ordentligt)? 
Mina arbetsuppgifter var; Fodra, sopa, göra i ordning hästar till R och C, putsa och promma GP-hästarna på eftermiddagen. Utöver detta tränade jag min egen häst på arbetstid för C samt red 2-3 av deras hästar utöver detta, hela ridpass. 

Hur lärde du känna Matilda Holmström? 
Oj, kommer inte ihåg. Vi har nog tävlat mot varandra och sedan lärt känna varandra. 

Favorit hästfärg? 
Svart eller mörkbrun!

Kan vi inte få se bilder från din lägenhet? :)
 
 
 
 
Hur jobbar du Danny när han blir spänd/nervös? Vad gör du för att få honom avslappnad? Har en häst som är SÅ svår att få avslappnad och utan avslappning är det ju svårt att göra nånting bra av ridpasset.
Jag brukar alltid gå tillbaka och göra saker som han är bra på, och som vi är "säkra på". Inga nya rörelser utan mycket basic. Klappa honom lite uppmuntrande och försöka sänka trycket i honom. Kanske kan du helt enkelt bestämma att dagens pass blir enbart lösgjörande arbete med mycket "lugn" dagar när din häst spänner till! :)
 
Hur syr du knopparna? Alltså hur får man till bågen på dem? Du får gärna visa film på när du knoppar, när du har tid någon gång. Vill så gärna lära mig, men har ingen som kan visa :)
Denna knoppfilm är verkligen efterlyst så jag får nog helt enkelt göra en sådan någon dag. För att få bågen på toppen så flätar du första tagen lite längre ner och drar inte åt första tagen, sedan flätar du hårt som vanligt. Då blir det en fluffig böj när du rullar upp flätan! Men ska se till att göra den där filmen så ser nu hur busenkelt det är.
 
Hur länge brukar du rida fram Danny på tävling? Med skritt och framjogging inräknat då.
Beror lite på hur han har känts dagarna innan och vilket väder det är. Har han varit lugn på träning och det är "snällt väder" det vill säga inte blåst eller kyligt, så rider jag kanske fram 35 minuter med skritt inräknat. Om han har varit hot, hot, hot på träning och det kanske blåser lite ute så rider jag fram närmare 45 minuter med skritt inräknat.
 
Varför har du lindor och skydd bara ibland och inte jämt?? Ser inte logiken i det hela.....
Det beror på vilka paddar jag har lindat med samt om han har vilat eller inte. Jag använder oftast tjocka paddar till träning men om dom är på tvätt så har jag några lite tunnare som reserv, då har jag gärna skydd över. Har han vilat flera dagar och är turboladdad kan jag också välja att använda extra skydd över. Har ett par tunna strykkappor som jag använder. 
 
Vad tycker du om varmblodstravare som utbildats till ridhäst? har du ridit ett varmblod någon gång?
Ja det är ju som vilka hästar som helst. Kanske kan tycka att man gör det onödigt svårt för sig om man köper en travare för att använda den till ridhäst, men det är ju ett fritt val. Ja det har jag.
 
Film på Danny från provridning/första tiden med honom? Supernyfiken!
Ska kika igenom mina videomappar vid tillfälle :)
 
Jo jag kom på en fråga! du har aldrig velat rida i nåt lag med Danny? Typ divisioner å så? Fast det kanske inte finns lagtävlingar i de klasser du rider? :) 
Nej Danny har inte ingått i något lag än så länge men jag rider för att ta en plats i 2014-års LAG-SM lag från Dalarna. 

Var exakt brukar du sätta liniment på Danny efter träning? Alltså typ senor, baksida lår, bogarna mm..:) varför använder du det just på de ställen du använder det på?
Han har Arnika på korset efter tuffare träning, i övrigt använder jag inte något liniment på honom just nu. På korset efter att det blivit rekomenderat av equiterapet pga en tidigare liten spänning.
 
Har du något tips för att lära en häst skänkelvikning på bästa sätt? Min tycker det är jättejobbigt å tappar gärna bjudning å lägger huvudet på sne när man går in å ska göra sidvärtsrörelser..hur får man dem att korsar mer med benen å verkligen trampa över? :)
Var supernoga med att hästen är rak i halsen när du går in i skänkelvikningen! Den får inte vika halsen eller lägga huvudet på sned. Först när hästen gör rörelsen korrekt kan du ställa svagt i nacken. Det viktigaste av allt är dock att den går in i rörelsen med bjudning och du måste vara kvick själv. Några tips kan vara att antingen dela upp rörelsen i olika delar, du kanske går in på diagonalen i skänkelvikning, rider några steg, sedan bryter och rider rakt framåt några steg och så tillbaka i skänkelvikning igen. På så vis blir det som en "trappa" där du hittar tillbaka till bjudningen lättare när du rider framåt. Ett annat sätt kan vara att rida tempoväxlingar i själva skänkelvikningen. Gå in i arbetstrav, växla till mellantrav, samla till arbetstrav, sedan fram igen - hela tiden ska du vara kvar i skänkelvikningen. Lycka till!
 
Har du alltid lindor på Danny när du rider, när han är i hagen och när han står i boxen/över natten? Och varför har han lindor överallt? 
Han har antingen skydd eller lindor när jag rider. Nu när han har brodd i är han iprincip alltid lindad i boxen för att inte riskera att han gör illa sig på brodden, men sommartid är han ofta "naken" på benen. I hagen har han alltid skydd eller lindor för att minska skaderisken.

Vad är säker och bra hästhantering för häst och ryttaren enligt dig? 
Svår fråga! Man ska alltid vara bestämt men vänlig mot hästen. Den får aldrig ha övertaget utan du är ledaren. Däremot är det svårt att skriva specifikt vad som är säkert eller ej, det hade varit lättare att skriva hur jag hade gjort på säkrast möjliga sätt i en speciellt situation. 

Vad anser du behövs för att en häst ska må bra? 
Bra foder (mycket grovfoder, kraft efter behov), fri tillgång på fräscht vatten, utevistelse i hage, närhet till andra hästar (antingen tillsammans i hage eller kunna ha kontakt över tråd/genom box), regelbunden verkning och översyn så att den mår bra och såklart kärlek från en ägare. Sedan behövs det lite olika andra saker beroende på vad det är för häst, en helklippt häst måste givetvis ha ett varmt täcke för att må bra medan en oklippt klarar sig fint utan. Men så länge dom grundläggande behoven är fyllda tror jag inte att det spelar någon roll om det är en glad ponny på ridskolan, en tävlingshäst eller en lurvig islandshäst på lösdrift. Kanske har dom lite olika liv, men alla mår nog väldigt bra.

Har du ridig travhäst någon gång?
Ja det har jag.

Ärevarv ska det vara!

Givetvis med tillhörande trav ut som segrare :D
  

Fina bilder

Linn Forsström som driver bloggen http://lfdressage.blogg.se/ gjorde mig varm i hjärtat när jag såg hennes inlägg om Örebro med tillhörande kommentarer. Hon tog även ett par bilder på oss som jag fick lägga upp här, tusen tack.
 
Slänger även upp ett några bilder från prisutdelningarna som mamma tog! 
 
 
 

Summering Örebro

Ja vilken säsongsavslutning! Och vilket år med Danny.. wow.
 
Men från början; Jag gick upp 04.00. Eller rättare sagt, studsade upp ur sängen och hoppade rätt ner i mina vita ridbyxor - tävling wiho!!! Det kan aldrig bli för tidigt när man ska iväg och göra det roligaste som finns. 04.45 fodrade jag tre förvånade hästar som undrade om det verkligen var morgon redan? Danny fick stå och äta i lugn och ro, dricka vatten och vid 05.15 började slutfinishen. Knoppa, rykta, spraya, olja, allt. Strax efter 6 rullade vi sedan från stallplan mot Örebro! Tack mina tappra föräldrar som klev upp och åkte med mig, pappa fick verkligen en annorlunda fars dag. Tur jag vann lite blombuketter till honom haha! 
 
Framme i Örebro spanade vi in anläggningen (fin!) och sedan blev det dom vanliga rutinerna med håruppsättning. sadling etc. Danny var som vanligt överallt och innan man har fått på benskydd och sadel har man fått ta hundra djupa andetag för att inte tappa tålamodet på honom. Men vi älskar honom ändå haha... Inne på framridningen var han ovanligt lugn! Vi skrittade länge eftersom han inte rört på sig någonting innan vi åkte. Därefter en mycket fin känsla och sista två minuterna innan start satte jag honom i passage. Efter det hade jag en trav som gav mig gåshud. Inne på tävlingsbanan var han som vanligt helt otrolig. Massor av "skrämsel-grejer" längs väggarna (så som färgade luckor, blommor etc.) som han hemma på träning definitivt hade reagerat på. Men är det tävling så är självförtoendet i min lilla häst på max, och då vågar man gå förbi allt. Han är som en tiger inne på tävlingsbanan :D
 
Ett jättefint travprogram med en 8:a på första travvolten, och en 9:a (!) på den andra travvolten. Så spänstigt travade han!! Sedan fick vi till den bästa skritten vi någonsin haft på tävling. Avslappnad och energisk, 8:a på både ökad skritt och mellanskritt med kommentaren "stor skritt". Jaaa äntligen får vi till det! ett par 8:or även i galoppen men sedan även en dipp med 5:a på ett enkelt byte där han var jättefin in, men sedan missuppfattar och inte fattar galopp... Till slut tar han hjälpen, men då hade vi nästan kommit fram till väggen.. Enda missen.
Slutresultat 69,149% och en andraplacering. 8:a på Dannys gångarter i allmänt intryck och domare Agneta Nylander skrev: "Härlig, spänstig häst som rör sig väl. Dock ibland något ojämn bjudning och ojämn kontakt. Mycket väl visat!".
 
Till nästa klass fick jag plötsligt problem med att han dök in med näsan och började gapa under framridningen. Ett problem som kan hända när han blir lite övertaggad och inte får gå fram så mycket som han vill. Då gäller det att jag verkligen försöker vara lätt i handen, samtidigt som jag även måste ta förhållningar för att han inte ska öka farten konstant. En svår avvägning! Inne på banan fick jag en mycket bättre känsla med formen då han höll näsan väl framme, däremot fick jag någon "gapning" när han låg på och jag bromsade upp. Något vi även fick neddrag på. Domaren kom dock fram på prisutdelningen och sa att hon inte hade något att anmärka på min ridning, utan tyckte att Danny skulle ställa upp lite mer och inte gapa när jag red så fint. Det gjorde mig jätteglad att höra. I denna klass fick vi väldigt jämna poäng. Poäng mellan 6-7 i traven och från det att jag red ökad skritt så har vi enbart 7:or fram till sista halten. 7,5 på gångarter, ryttarens sits och korrektheten i uppvisningen!
Slutresultat 68,00% Domare Susanne Persson skrev: Du rider den med precision, mjukt och med fin hand, ändå så gapar den ibland tyvärr. Lycka till!"
 
Sedan blev det en spännande väntan med flera ekipage som "bet oss i hälarna", men när sista ekipaget gick in på tredjeplats blev det jubel i lilla Danny-teamet. Vinst, tjoho!! :D Guldbootsen åkte på och vi fick äntra prisutdelningen som ettor. Så glada!!
 

Puha

Gårdagen var en lång men hemskt rolig dag! Var nog tröttaste människan på jorden när jag till slut somnade i sängen igårkväll. Men lyckligare än någonsin :)

Jag jobbar 8.30-21.00 idag så ett långt inlägg om Örebro kommer först sent ikväll. Har så mycket att berätta :D Wiho.

Vinst i andra!

Jo visst vann vi MSVC:2:an :D :D

69% MSVC:1 och 68% MSVC:2

Tvåa efter Emilie Nyreröd med sin makalöst fina Manuel (Metall-Highlight) i första klassen MSVC:1. Jag och Danny fick 69% och var kanonglada tvåor.

Just nu leder jag andra klassen på 68% tjoho hoppas det håller hela vägen.

Fina blommor fick vi :D

Skämtar inte

Tidigare start i första klassen och väckarklockan är ställd på 04.00. Vansinne :D

Nöjd

Ligger i soffan framför idol, fredagmyser och är nöjd med dagen! Danny gick trevligt på dagens trim och vi fortsätter imorgon. Fick bra tider på söndag med första start vid 11 och andra vid 13.30.

Svar på frågestunden del 3

Hoppar/löshoppas Danny ngt? Jag har själv två dressyrhästar, är för feg för att hoppa själv men hästarna löshoppas regelbundet för omväxlings skull :)
Nej Danny hoppas inte. Jag har inget intresse i det men det är klart, ligger det en bom framme eller kanske ett lågt litet hinder händer det att jag styr över. Men då brukar det bli ett sånt skrattanfall att jag nästan inte kan fortsätta rida efteråt hahah...
 

Vilken häst skulle du vilja provrida om du får välja av de som hästbloggar? 
Utan tvekan Sanna Nilssons Go Dutch.

Skulle du kunna tänka dig att åka iväg med Danny till ett tävlingsstall, så som du gjorde med Klas?
Jag har tänkt tanken många gånger, men nej inte så som det ser ut nu. Jag har en sambo, jobb och annat som gör att jag inte bara kan sticka iväg så som jag gjorde förrut. Efter gymnasiet var jag i Tyskland, i Danmark och i Skåne och arbetade med dressyrhästar. Fantastiskt mycket slit men självklart lär man sig mycket av att vara hos proffs. Samtidigt, ju längre tid det går från dessa jobb desto mer förtränger man hur vansinniga förhållanden man jobbar i. Långa dagar, dålig lön, farlig arbetsmiljö. Det är först efter ett par år med "riktiga" jobb som jag kan tänka tillbaka och ifrågasätta hur man kunde ställa upp på dom villkoren. Men som sagt, visst lär man sig mycket..

Om du skulle få ett "once in a lifetime" erbjudande om att köpa en superhäst (i lämplig ålder och utbildningsnivå) skulle du acceptera det då?:) 
Det ska bli så jäkla spännande att följa dig och Danny! Jag hoppas att du kommer fortsätta blogga så att man får hänga på:) Lycka till med allt och jag sänder en liten tanke till hundhimlen<3
Lite osäker på vad du menar med din fråga. Det finns många fantastiska hästar till salu som man skulle kunna köpa, som är i din benämning "superhästar" i lämplig ålder och utbildningsnivå. Klart jag hade velat köpa en 8 årig häst som närmar sig GP på träning! Men det hjälper inte, för då talar vi miljoner i pris och det har jag inte. Så hur menar du med erbjudande? Det finns massor av hästar som jag skulle köpt hem direkt om jag hade haft pengarna. Tack!

Kan du filma när du lindar dannys ben?
Ja det kan jag haha.. Elin ställer du upp och filmar någon dag?? :)

Vrf har du så mycket skydd på danny när han är i hagen? (Han är inte direkt gjort av porslin.... eller?)
För att skaderisken är väldigt hög i hagen och jag vill minska alla risker jag kan för att han ska skada sig. 

Kommer du någon sin flytta tillbaka till falu ridklubb?
Nej det tror jag inte.

Om du aldrig skulle kunna rida danny mer vad skulle du göra då (sälja.. avliva eller vad de heter?)
Det beror på hur du menar. Antar att du menar att han skulle få en skada som innebär att han inte kan ridas längre. Först det första får man ta ställning till om hästen har ont eller inte, om det är en skada som gör ont på honom så är det inte snällt att behålla hästen kvar i livet för "sin egen skull" utan då skulle jag avliva den. Om det är en skada som gör att hästen kan ha ett trevligt hästliv, kanske gå ute i stor hage, gå på bete och skrittas i skogen - då skulle jag givetvis låta den vara kvar. Däremot skulle jag inte själv behålla hästen som promenadhäst, utan då skulle han säljas till någon som kan ha mer glädje av en skogshäst att pyssla och älska. 

Varför hoppar du aldrig med danny? De kan väl vara lite bra med lite omväxlig?!
Därför att jag inte har någt intresse för det. Han får omväxling på många andra sätt, så för honom spelar det ingen roll. Dessutom har jag tagit honom över några hinder ibland när det står framme, och han är inte sådär överdrivet intresserad. Hade han tyckt att det var riktigt roligt hade jag säkert hoppat honom någon gång ibland.

Hej! Jag hade behövt tips på övning/övningar till att stärka hästen. Hur skulle du lägga upp träningarna? Hur ska man rida, hur mycket ska man be om?
Det här ständiga frågandet om "övningar" har jag alltid lika svårt att svara på. Jag gör aldrig några "övningar" när jag tränar, däremot rider jag många rörelser. För att stärka hästen behöver den varierande arbete med några rena lösgjörnade pass i låg/rund form, några pass i tävlingsform, tempoväxlingar och så givetvis rena rörelser. Rörelserna i sig stärker väldigt mycket. Öppnor är bra för samling, förvänd galopp väldigt bra för lösgjordhet och galoppen överlag, skrittpiruetter för kroppsmedvetenhet hos både häst och ryttare. Jag tycker att du ska lägga upp en planering med din tränare! Mitt största tips är dock att inte slita på hästen. Korta pass, mycket återhämtning mellanåt.  Träning ska alltid vara något som hästen tycker är roligt, inget "jobbigt måste". 

Kan du förklara hur du tränar inför tävling?
Absolut! Ofta så börjar planeringen på måndagen om jag ska tävla på söndagen. Hur början av veckan ser ut kan vara lite olika beroende på hur jag jobbar, men i slutändan blir det alltid lika många dressyrpass och vilodagar. Exempel på en vecka innan tävling kan se ut såhär:

Måndag: Jogga (enbart lösgjörande)
Tisdag: Träning (trimma, mycket rörelser, tävlingsform)
Onsdag: Vila (prommas)
Torsdag: Jogga (lösgjörande, förmodigen något varv i tävlingsform, sedan enbart låg/rund form)
Fredag: Träning (trimma, mycket rörelser, tävlingsform)
Lördag: Jogga "genrep" (kort pass, checka några rörelser men mest känna på mjukhet och några övergångar)
Söndag: Tävling

Så nej, han rids oftast inte ut någonting i veckan innan tävling. Däremot är träningen väldigt omväxlande och jag kanske rider något pass på utebana, och något i ridhus. Beror lite på om tävlingen är inne eller ute. Direkt efter tävling brukar han vila någon dag, sedan får han "paus" och går 2-3 dagar i skogen. 

Hur tränar du på serier och piruetter? 
Danny är inte tillräckligt befäst i bytena, så han tränar inga serier. Däremot gör han piruettarbeten och då sitter jag mycket på volt med tagen bakdel, samlar till piruettgalopp och låter honom arbete på lite större yta. Detta för att stärka honom inför själva vändningarna. 

Din dröm häst? (du får ej säga Danny) 
En häst som Totilas. Maffig men inte tung, rund i nacken, elektrisk och svart. 

 

Vilken ålder började du rida i? 
Jag började på knatteridning när jag var 3,5 år.

 

Lunch

Sedan mot Dannyman! Trimma, klippa manen och börja packa ihop lite inför helgen.

Träning, nyklippt häst och ösregn

Ska försöka sammanfatta senaste dagarna lite. Danny gick träning för Marika igår och det gick riktigt bra! Han var riktigt loss och mjuk. Vi fick rida lite förvänd galopp, linjerna ur programmen och det kändes tryggt och stadigt. Sedan mycket travarbete med skolor och ett arbete med mycket växlingar. Red framåt några steg "mellantrav" och sedan ett upptag och in i passage, sedan fram i arbetstrav och så mellantrav igen. Så rullade det på och allt för att stärka och tänka mjuka övergångar. Danny blev verkligen kvick och loss av det arbetet och stundtals travade vi som en miljon! Sist men inte minst tog vi några uppridningar i galopp med halt. Kändes också ganska säkert och bra.
 
Idag stod jag och tittade på honom, funderade på om jag skulle klippa honom eller inte. Tredje gången denna höst skulle det bli och han var inte överdrivet lång i pälsen. Samtidigt, tävling är tävling och dom är ju så fantastiskt mycket snyggare nyklippta och glansiga. Sagt och gjort, pälsen åkte av och nu står han i boxen -  tjusig som få :D Antingen har Danny ovanligt bra pälskvalité eller så har jag en bra klippmaskin - eller både och. För det blir verkligen bra resultat varje gång i alla fall. 
 
Efter det trotsade vi regnet, satte på oss varma kläder och gick ut. Sedan ångrade vi oss och tog kvällsprommisen i ridhuset istället haha.. Väldigt nöjda över det beslutet båda två :D
 
 

Svar på frågestunden del 2

Vad är ditt bästa tips för att lösgöra hästen och få den att sänka sig? 
Med sänka sig antar jag att du menar sänka sig bak, alltså att den lyfter fronten och lägger mer vikt på bakdelen - det man strävar efter i ridningen. Jag tycker att det bästa tipset är att variera formen! Generellt brukar man säga att en häst som vill gå låg ska ridas upp högre i formen, och en som vill gå högre med nacken ska ridas rund och låg. Men som sagt, för att lösgjöra bör du variera detta. Kanske börja passet med en låg form, sedan plocka upp hästen och rida några momemt i tävlingsform, sedan rida ett par varv i en riktigt rund och låg form - för att sedan plocka upp den i tävlingsform igen. Med Danny som ibland vill dyka lite på framdelen i galoppen rider jag mycket framåt, sedan ett kraftigt upptag där han verkligen får vinkla av bak och "sätta sig" på bakdelen, sedan fram i arbetsgalopp igen. Det har fungerat väldigt bra för honom.
 
Vad har du för kandarbett till Danny? Modell samt tjocklek? Skulle du hellre vilja ha Sprenger? 
Han har en rak stång och ett tredelat bridongbett. Bridongen är normaltjock och stången normal, åt det smalare hållet. Vet tyvärr inte exakt tjocklek. Jag har för mig att det är Globus på bridongen och Hansbo på stången. Jag vet faktiskt inte om jag hellre skulle vilja ha Sprenger eftersom jag aldrig provat det på Danny. Han trivs väldigt bra på det han har och jag ser ingen anledning just nu till att ändra något. 
 
 
 
 
Vad tycker du om Neue Schule kandarbetten? 
Var tvungen att googla då jag aldrig hört talas om detta, men det såg spännande ut! Inget jag har testat så kan inte ge något utlåtande om dessa.

Hur mycket kostar stallet som du står på nu? Hur mycket kostade det andra? 
Är man intresserad av prisutppgift för stå uppstallad på någon av dessa anläggningar är du välkommen att kontakta stallägare eller ridskolechef för dessa uppgifter. 

Vad är det för spännande saker du har på G? :
Något alldeles alldeles fantastiskt om allt går i lås. Jag berättar så snart jag kan :)

Skulle du sälja Danny om du fick ett bud på honom? I såfall, var går minimumgränsen? :)
Jag fick bud på honom när han stod på Segersta, ett bud som egentligen var svindlande i mina ögon men som jag skrev då så är jag inte redo att sälja honom. Han blir bara bättre och bättre och jag vill se hur långt vi kan nå tillsammans. Han har allt jag letar efter i en häst just nu. Jag skriver inte ut några summor i en offentlig blogg, men om han någon gång blir till salu får ni gärna kontakta mig om ni är intresserade. 
 
Vart har du köpt den raka kandarstången? :)
Det är en stång från Hansbo!
 
Lägger du upp målen/planeringen med Danny själv eller ihop med tränare? Tänker både vardagsträningen hur du rider där och de långsiktiga målen. :) 
Jag lägger upp Dannys planering och målsättning själv eftersom jag känner mig trygg i om det är rimligt och realistiskt eller ej. Sedan diskuterar jag givetvis detta med tränare och mina föräldrar för att checka av så att även dom tycker att det verkar vara en bra planering. 

Den spännade saken du hade på g.. är det bebis? ;) haha var bara tvungen att fråga du behöver inte svara på det. Var bara det första som slog mig när jag läste det inlägget.
Jag höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste denna fråga haha! Nej, någon bebis är det inte frågan om på flera år. Jag vill utbilda mig, ha ett fast jobb och en trygg inkomst innan jag ens börjar tänka på barn. Sedan vill jag absolut ha barn! Men inte nu när jag är 21 år gammal och mitt i livet.
 
Skulle du kunna ha danny på lösdrift? Varför/varför inte? Motivera varför du tänker som du gör.
Nej, absolut inte. Jag har absolut inget emot lösdrifter, men att ställa en tävlingshäst på lösdrift skulle inte fungera för mig. Jag vill ha bekvämligheterna med tyggheten med box på natten, skötselspiltor, duschspiltor, uppvärmda delar för ryttare och allt det där. Att ha Danny i en mörk hage där han går ute hela nätterna med andra hästar, nej absolut inte. Säkert ett optimalt hästliv, men jag tror inte heller en häst lider av sina rutiner med stall på nätterna, hage på dagarna etc. Och det är oändligt mycket lättare... Jag vill även kunna ha Danny helklippt utan att behöva sätta på honom sjuhundra täcken för att han går ute dygnet runt med -25 grader på natten, nej.. Däremot så skulle jag utan tvekan ställa en unghäst på lösdrift.
 

Så himla hemskt det som hände med din hund, tänker på dig massor! Vad var det som hände? 
Ja det är fruktansvärt.. Vi är så ledsna. Hon blev påkörd av ett tåg när hon av misstag kom upp på järnvägen.

Hur länge tror du att du kommer ha Danny? Vet att du sagt tills han inte "räcker till" i din utb eller vad ska man säga. Men vad gissar du på? ett år till? 
När jag köpte Danny så sa jag att "han går nog MSVA/PSG, sedan får vi se.." Då trodde jag alltså att han kanske skulle säljas efter detta för att han då hade nått sin gräns. Nu efter lite utveckling ser framtiden helt annan ut och med så fin talang för passage och även lite tramp... Nog har jag tänkt om och nog drömmer jag lite :) Så just nu kör vi på, jag vill debutera honom i MSVA/PSG nästa år och hoppas styra upp i högre klasser året efter. Sedan är tyvärr sanningen att jag kanske någon gång står i ett läge där jag "måste" sälja honom för att han kommer upp i ett värde där jag har möjlighet att sälja, och sedan köpa en väldigt fin unghäst - som i sin tur kanske når ännu längre. Det finns många aspekter och jag ska även utbilda mig så småningom. Just nu njuter jag bara av att ha en häst som matchar mig så fantastiskt bra! Hoppas på många år framöver med honom.
 
 

Aj

Att kratsa hovarna med brodd på... Lyckas alltid skrapa mig :( Nu: träning för Marika!!
 
 
 

Svar på frågestunden del 1

Oj så många frågor det blev, härligt! Jag har delat upp svaren i några delar så ni orkar läsa :) Här kommer del 1!
 
Kan du skriva om dina tävlingsrutiner ? 
Det beror lite på vad du menar för tävlingsrutiner, men jag antar att du menar när vi är på själva tävlingsplatsen. När vi har kommit på plats så brukar jag alltid ta reda på var sekretariat, tävlingsbana och framridningsbana är någonstans så att man har läget under kontroll. Mamma brukar startanmäla medan jag håller ett skarpt öga på Danny som ibland blir lite väl vild när vi har kommit fram. Därefter ser jag gärna någon start i min klass och memorerar programmet någon gång till. Danny lastas sedan ur, görs iordning och jag rider fram. Efter ritten så hämtar mamma mitt protokoll och jag skrittar av Danny. 

När fick du din första stor häst ? 
Vi importerade min första storhäst First Class från Tyskland hösten 2009.

Vad fick dig att börja rida ? 
Mina föräldrar! Jag började på ridskola som 3,5-åring :)
 
Vad minns du från din första tävling ?
Det var i hoppning på en ridskoleponny och jag var hemskt nervös! Var nog väldigt liten.
 
Hur lindar du ridlindor och varför? Fleece, elastiska? Pad under alla sorts lindor?
Jag använder alltid, alltid padd under oavsett vilket material jag lindar med. Använder dock enbart stretchiga fleecelindor vid ridning och i boxen.
 
Hur lindar jag bäst hästens ben vid ridning? Efter vad jag har lärt mig så skall man ha bandageunderlägg oavsett om lindorna är elastiska eller av fleece. Men hur är det då med kombinationsbandage där vissa säger att fleecen funkar som bandageunderlägg? Det jag är ute efter är att lindorna skall skydda mot olika former av islag och dessutom ge stöd åt hästen
Du ska alltid, alltid ha padd under. Oavsett vad du lindar med för material så blir det skarvar mellan varven och ger inget jämnt fördelat tryck. Så alltid padd! Kombibandage är vansinne. Jag lindar enbart med stretchiga fleecelindor.
 
Hej! Hur skulle du lösa följande problem ( rider för tränare men deg kommer mer hemma) hästen taggar föör mkt just nu när jag skalla fatta galopp på rakspår. Så fort jag håller på att förberedda så taggar han och samlar sig sjukt mkt och sedan drar av i en brall i 190! Vi hade Inge detta problemet i somras, på volt går det mkt bättre. Några tips?
 För min del så skulle jag först och främst se till att hästen skrittar lugnt innan jag ens tänker galoppfattning. Det ska vara stora och rena skrittsteg, absolut inget taktande eller att den "taggar till". Gör så liten hjälp du kan, kanske räcker det med att "tänka" galopp. Såhär på hösten blir många hästar lite extra pigga och det ska man vara mån om! Framåtbjudning och glädje är något man ska uppskatta och uppmuntra, däremot får det aldrig övergå i rena dumheter. Är det samma problem i trav? Kanske kan du testa att skritta/trava i öppna längs spåret och fatta galopp ur det, eftersom du upplever den som bättre på volt. Jag skulle inte heller försöka "förbereda" galoppfattningen så mycket eftersom han taggar till då, det räcker med en halvhalt och sedan fattning ganska direkt. Lycka till!
 
Hur kom det sej att du började med hästar? 
Jag började på ridskola som liten och blev fast! Har gått alla stegen som skötare på ridskolehästar, sedan medryttare, ponny på foder och så till sist egna hästar.

Hoppar du med Danny?
Nej

Vad skulle du göra om du skulle bli allerisk (häst allrgisk)? 
Jag har sysslat med hästar hela mitt liv och aldrig känt några allergiska besvär, så allergisk kommer jag inte att bli. Men skulle det hända så skulle jag göra allt jag kunde för att ha möjlighet att fortsätta med hästarna (medicin, kanske hjälp i stallet så jag bara sköter själva ridningen).

Varför tävlar du inte i hoppning? 
För att jag inte har något intresse för det.

Vad heter din första häst?(har du bilder på den)
Han hette Herkules och var en D-ponny! Är du nyfiken på mina tidigare hästar kan du trycka här: http://fridahallgren.se/2012/january/tidigare-hastar.html
 
Vilken sida hittade du Danny på? :) Eller var det genom kontakter?
Danny låg ute på en liten annons på Hästnet och vi fick en videolänk efter kontakt. 
 
Läser du andra hästbloggar? 
Ja jag läser flera andra hästbloggar varje dag.

Vill du bli Känd?
Beror lite på hur du menar, jag vill bli känd som en duktig ryttare. Som någon som rider höga klasser och har fina hästar, så ja om det är "känd" i dina ögon så vill jag absolut bli det. 
 
Blir du sponsrad? (vill du bli sponsrad?) 
Jag har ingen sponsor men skulle absolut vilja det om jag fick möjlighet!

Tror du att en 20 årig tjej som har aldrig ridit på 5 år vara med i OS?
Beror såklart på vilket OS du menar! OS 2016 i Rio, nej det tror jag absolut inte. Det krävs enormt mycket träning, skicklighet och bra hästmaterial för att vara med på ett OS. OS om 20 år, inte omöjligt om pengar, talang och intresset finns.
 
När har du boots bak på D? Förut hade du det ju jämt men inte längre? :-) 
Jag har boots bak nästan alltid. Ibland är dom hemma och tvättas och jag kanske inte har hunnit fått med dom ut i stallet - då blir det undantag. Rider jag ut så har jag alltid boots runt om, har speciella "uteridnings-boots" och "träningsboots". Lite mer slit och släng-grejer ute, lite finare till träning.
 
Bästa tipsen för sne häst dvs spårar ej ordentligt? 
Är hästen sne tycker jag att man ska kolla upp den hos en veterinär och sedan en equiterapeut för att få hjälp med detta. Däremot kan man ha problem med spårningen ändå och då gäller det att konsekvent rida skickligt och hålla hästen i spårning.
 
 

Måndag och en riktig trim-vecka börjar!

Ja startlistor för helgens tävlingar i Örebro har kommit ut och jag ögnade igenom dessa i blotta förskräckelsen. Utan tvekan det tuffaste motståndet vi har mött i år och med 30 start i varje klass blir det en lång söndag. Men jag och Danny ska vara med och tampas till varje pris! Denna vecka är väldigt planerad och vi kommer att träna mycket. Det ska finslipas, detaljer ska fixas och jag ska rida programdelar varje träning. 
 
Dagens pass var riktigt fint och för första gången på länge hittade jag ett läge i vänsteröppnan där han bara flyter. Jag har haft problem med att han blir förböjd och dyker in med näsan, men efter att ha provat lite olika sätt hittade jag idag rätt. Gick in i öppnan med honom helt rak och lät honom sedan sakta böja sig till en lagom ställning i hals och bål. Då höll han den! Börjar jag ställa för mycket från början blir det pannkaka när han blir påtok för böjd. Traven var överlag kanonfin! Han går nästan och väntar på att jag ska be om passage och har på det viset hittat ett helt annat lugn i traven. Lite mer gest, lite mer luft. 
 
I galoppen red jag massor av förvänd och linjerna ur MSVC:1/MSVC:2, det gick väldigt bra. Red även om enkla bytena och var noga med det vi har fått kritik nämligen att han "smyger" lite i skritten. Nu var det galopp, övergång, SKRITTA SKRITTA, fattning. Verkligen visa stora och kraftfulla skrittsteg innan fattningen. 
 
 

FRÅGESTUND

Ja det var ärligt talat ganska längesedan. Har ni några funderingar eller frågor? Nyfikna på något speciellt? Ställ era frågor eller be mig berätta om det ni undrar över. Tycker det passar perfekt denna gråmulna söndag.
 
Kööör :D
 
 

Dannys fördelar och nackdelar

Ja allas hästar är ju guld i sin ägares ögon, men är man tävlingsryttare och vill framåt så får man även se det lite realistiskt. Vad har min häst för fördelar? Vad har den för nackdelar? Ta sig en funderare på vad den har lätt för, och vad den behöver träna mer på. Är den tillräckligt bra för att ta sig dit du vill?
 
Jag har Danny. En häst som just nu är helt perfekt för mig och mina mål. Han är korrekt exteriört och har tre väldigt jämna gångarter. Skrittar taktmässigt och med bra övertramp, men lite smygande. Helst skulle han skritta mer genom kroppen för att få högre poäng. Traven är väldigt rörlig både framåt och bakåt. Han kan länga otroligt stort med Jeanna som får mer tryck i honom än mig. Hänget i traven har vi däremot letat efter många gånger och eftersom han nästan kan bli för kvick i fötterna så har vi trott att passagen låg långt inne. Samlingen där han vilar mer på steget och blir luftig har saknats så skulle jag ha beskrivit honom för en månad sedan hade jag sagt att det kanske blir svårt att hitta passage på honom.
 
Det kan jag inte längre säga efter förra veckan, när passagen helt plötsligt föll på plats och det med besked! På träningarna efter det har samlingen legat väldigt nära och han har ett helt annat lugn i traven. I samma veva började han böja av betydligt mer i framknäna och då försvann även den andra kritiken jag hade tänkt lägga på honom, nämligen att han har travat med lite raka framben. När han kom till mig var han väldigt rak, men nu böjer han av jättefint. Fortsätter han såhär travar han väl som en PRE snart hehe..
 
Två klipp som visar att han har många fina växlar i traven, både framåt och bakåt!
  
  
 
Galoppen är riktigt bra sålänge han får gå med stora språng, för då blir det en riktig uppförsbacke. Han plockar alltid höga poäng på ökad galopp och mellangalopp. I arbetsgaloppen blir kvalitén lite sämre. Jag hade önskat lite mer luft och lite mer rundhet i sprången. Däremot har han visat ganska god talang för samlingen, även om han inte är så stark ännu.
 
Här är ett klipp som visar hur jag kan sitta och arbeta honom på en liten volt och rida små vändingar, utan att göra själva piruetten. På just detta klipp rider jag i lite friskare tempo än jag brukar då han tenderade till att backa av och sluta galoppera i arbetet precis innan detta. Ska försöka filma några vändningar där jag verkligen ber honom samla och galoppera långsamt, men då krävs det att han hela tiden har tänkt "galopp, galopp" innan.
  
 
Den allra bästa egenskapen hos Danny är dock arbetsviljan. Hans oändiga motor framåt och att han vill vara till lags 100%. Han skulle aldrig gå emot mig, aldrig sparka mot skänkeln eller visa ovilja till att göra något jag ber honom om, hur jobbigt det än är. Däremot kan han bli olycklig när han inte förstår vad jag menar och då brukar han svara med att gasa tills jag inte har någon stoppknapp - för det är det enda han vet att det är alltid bra. "Gasar jag blir matte nöjd", så även om jag bett om samling och han inte förstod - så går det framåt. Inte alltid så lyckat, men nog ger det mig ett leende på läpparna. En annan bra egenskap är att han alltid är som bäst på tävling. Han är visserligen mer vild än tam, men han gör det absolut inte för att vara dum. Det kryper helt enkelt i kroppen av bus och lite spänning. Men det finns så otroligt mycket att "ta av" på tävling. Han blir lite extra showig, alltid laddad och går in på banan med stort självförtroende.  
 
Sen har Danny en nackdel som är lite mer påtaglig och det är att han är stresskänslig. Inte lite, utan väldigt. Att ha med honom på tävling är ett kapitel i sig innan han har gått första klassen (han blir alltid lugn när han har fått jobba) och samma sak vid miljöombyten. Nu när vi bytte stall var det hemskt att se honom första dagarna för han var så otroligt stressad över sin nya miljö, hur lugn och trygg den än var. Men som allt annat så ger det sig och nu är han mer harmonisk än någonsin på sin nya anläggning. Det är just när rutinerna kring honom bryts som han tycker att det är otroligt jobbigt. För att hela tiden underlätta för honom försöker vi att göra samma rutiner var vi än är, att han fodras på samma tider och att rutinerna kring ridning är på samma sätt etc. 
 
Det var lite om min Dannyman! Har ni några frågor, funderingar eller tyckanden så får ni gärna skriva dom nedan så svarar jag på det i ett separat inlägg.

Det rullar på

Lite bättre vid mod nu och dagarna flyter på. Har varit en sväng på IKEA med sambon och hittat lite fina saker till lägenheten. Det hjälper att hela tiden hålla sig sysselsatt och hålla tankarna borta från den ledsna dagen Smilla försvann från oss. Ikväll ska vi åka till den största kyrkogården här i Falun och tända ljus i minneslunden och bara gå och titta på alla vackra gravar. Jag brukar försöka ta mig dit varje år under allhelgona just för att det är magiskt med alla hundratals ljus som lyser i mörkret.
 
Danny rullar på även han. Igår hade vi ett lite småmärkligt pass i ridhuset där han började fint med luftiga rena byten och sedan blev det plötsligt "för mycket" av allt. Han blev så showig och laddad och tog i mer än vad han egentligen orkar, i både piruetterna och traven. Ibland blir han lite likadan på tävling och det som händer då är att han dyker in med näsan bakom lod och gapar. Väldigt lik känslan när dom lägger tungan över betten och man plötsligt inte har någonting i handen. Att få honom bort därifrån är svårt, för uppresande tygeltag hjälper bara för stunden och det är svårt att coola ner honom när han taggar till. För häftig blir han ju, men när formen drabbas blir det inte bra ändå :) Det är framben överallt och han nästan darrar när man skrittar honom för att han är så övertänd. 
 
Jag klappade och gav några uppmuntrande ord till honom, sedan slutade vi. Bestämde mig för att ta honom på träns under nästa pass istället för att "bryta honom" lite. Sagt och gjort, det gjorde jag idag och han var tillbaka i handen (på ett positivt sätt). Ett jämnt sug om än lite stark och stängd mun. Även om han har väldigt milda kandarbett så är det ibland bra för honom att få gå på ett vanligt tränsbett där han får "OK" att gå på handen lite mer, för att sedan kunna få ett stöd på kandaret igen utan att han backar av. Väldigt väldigt fin under dagens pass och vi red igenom alla rörelserna ur MSVC + lite piruettarbete och några byten. Alla rena och fina!
 
 
Bonusbild på Danny och hans mycket söta flickvän Carina, även boxgranne :)