Mitt drömstall

Fick en önskan att jag skulle skriva om hur jag skulle vilja ha min absoluta drömanläggning. Jag förutsätter att jag hade haft obegränsat med pengar när jag skriver detta inlägg haha...
 
För det första skulle jag nog vilja ha en anläggning som är uppdelad i flera olika stallkroppar. Det får gärna vara en sammanhängande stallbyggnad men ha separata stall för att kunna isolera vissa delar vid eventuella smittor. Det skulle även vara praktiskt att kunna ha mina tävlingshästar i ett stall, inackorderingar i ett annat och exempelvis hingstar på ett tredje ställe. Det ska dock vara lätt att ta sig mellan stallen och det ska finnas centrala utrymmen i mitten. Där kan det exempelvis få vara sadelkammare och andra utrymmen för förvaring. 
 
Det ska finnas många uppstallningsspiltor och de får gärna vara i anslutning till varandra. Dusch och solarium ska finnas i ett par av dessa. Vill väldigt gärna ha kaklade väggar på dessa uppstallningsplatser! Det är väldigt fint. 
 
Fina väggar hos H-B...
 


Det skulle finnas flera separata sadelkammare varav en som är min helt egna för mina grejer. Mängder av låsbara skåp och bra förvaringsmöjligheter med snygga detaljer. Flera diskbänkar där man kan putsa sina saker och allt gjort för att det ska vara så enkelt som möjligt att sköta vardagen. Även tvättstuga med tvättmaskiner ska finnas..
 
Hade även velat ha en separat loge och brandsäkra dörrar överallt. Foderutrymmen skulle även vara en separat del där det finns gott om plats för förvaring av olika fodersorter. Sedan hade jag velat ha omklädningsrum med duschar och rum med värme för att kunna äta tillsammans.
 
 
Jag skulle även vilja ha gummi i stallgången. Har sett stallgångar med "stenimitation" i gummi som på ytan ser ut som ett vanligt stallgolv men det är tyst och behagligt samt ingen risk att hästen halkar. Jag skulle även ha stora boxar med någon fin inredning samt vattenkoppar överallt. Det skulle finnas en mängd olika hagar, allt från stora betesmarker till grusade sjukhagar. Även ordentliga ridvägar runt anläggningen bör finnas och allra helst en galoppbana med staket runt!
 
Där kommer vi till andra absoluta krav, det vill säga ridbana och ridhus. Båda med 20x60 mått! Hade velat ha mycket speglar och fiberunderlag både ute och inne. Även en skrittmaskin med hårt underlag vore suveränt...
 
 
Bilder från Lövsta South, källa

Födelsedagsmys

Har firat med god mat nu på kvällen och mami har fått lite presenter och grejer. Nu sitter vi och kikar på utlandsresor till vintern vilket ska bli så himla skönt! Att slippa lite svensk vinter och istället åka mot värmen, fantastiskt. 
 
Har även varit i stallet nu på kvällen och lastat in nytt hö - välbehövligt! Här i Dalarna har vi lite utav en hö-kris eftersom årets skördar har regnat bort. Det kommer att bli grymt svårt att få tag i hö efter jul/nyår så det gäller att lagra mycket nu. Har även pratat lite med hästarna och dom var glada och lite trötta. 
 

Kingsland dunväst säljes

En snygg dunväst från Kingsland som är riktigt varm och skön! Skön och mjuk krage som går högt upp på halsen för kalla vinterdagar. Stor Kingsland-logga på framsidan. Rymliga fickor att stoppa händerna i! Västen är använd men har inga hål eller revor utan är i fint skick. Svart och i size M, rymlig i storleken. 
 
Inköpspris 1599 kr, säljes för 500 kr så ett riktigt kap med andra ord. Kan eventuellt prutas något beroende på hur många det är som är intresserade.
 
Maila till [email protected] om ni är intresserade!  SÅLD!
 

Förmiddag med ridning

Klev upp tidigt och firade mamma, sedan åkte jag direkt till stallet för att vara klar med det eftersom vi fortsätter firandet ikväll. Hästarna reds i ridhuset båda två, Esco på träns och Danny på kandar. Båda kändes mjuka och trevliga så jag red inte så länge.
 
Nu ska jag ägna förmiddagen åt att ta lite kort på ett par saker som ska säljas, ni får hålla utkik! Har bland annat en jättesnygg kingsland-väst som dyker upp här..

Grattis på födelsedagen mami

Idag fyller världens bästa mamma år! Vad skulle jag vara någonstans i ridningen utan dig..

 

Bildminne: Norma

Här kommer några bilder från ett av dom första ridpassen på hästen Norma, f. 2006 som jag hade 2010/2011. På bilderna var hon 4 år gammal. En långbent och vacker häst e. Twiligt - Vivaldi
 

Premiärtur på kandar i ridhuset

Ja idag var det dags! Några dagars luffande i skogen på kandar (utan problem) gjorde att jag ville pröva vingarna i ridhuset. Ingen helpassande sadel innebar lättridning och jogging vilket var perfekt för kandarpremiär. 
 
Började med att korta upp bridongen så att den var som en vanlig tygel. Lät stången hänga helt och skrittade omkring. Efter ett tag kortade jag upp stången lite, lite - bara så att den inte skulle slå i munnen när jag började trava. Joggade omkring på en extremt het Danny och eftersom jag ville ta så lite som möjligt i munnen på honom nu i början med kandar så var det svårt att bromsa haha.. Lät honom trava av sig den värsta energin innan jag började galoppera och sedan red jag ett kort galoppjobb med lite samlingsjobb och några byten som blev helt OK. Det var faktiskt lite konstig känsla även om jag ridit mycket på kandar innan. Danny hade helt sluten mun men "skramlade" kite med betten under ridpasset. Han är ju inte van :) 
 
Dagens outfit! Kandaret, Escos sadel.. Vitt schabrak och vita benskydd + boots.
 

U.A

Jodå, det gick jättebra. Esco var frisk och fin vid besiktningen. Skriver mer om allting som händer kring honom när det är klart..
 
 

Checklista torsdag

✔ Fixa stallpysslet åt hästarna (mocka, packa hö, fixa kraft/vatten)
 
✔ Städa hemma
 
✔ Gå igenom hela vinden efter hästsaker som inte längre används, och sälja dessa.
 
✔ Handla presenter till mami eftersom hon fyller år i morgon 
 
✔ Rida båda
 
✔ Veterinärbesiktning Esco..
 

Går och dör i sängen

Jobb, stallmöte, hästar motionerade... Nu är jag för trött för att göra något mer. Ska lägga mig i sängen med musik i öronen och bara dö en stund. Men livet är härligt! En ny dag i morgon..

Knoppfilm med gummisnoddar

Eline filmade när jag gjorde världens slarvigaste knoppar på Danny häromdagen. Vet att ni har velat se hur jag gör, så allt för er! Dessa knoppar är gjorda med gummisnoddar och det blir inte i närheten så snyggt som när man syr - men på rätt sätt blir det i alla fall helt OK. Hade jag varit mer noga hade jag blött manen och kanske gjort om någon knopp som blev olik dom andra, men denna gång var det snabba ryck.
 
1. Stå på en pall och dela in manen i lika stora delar. Ju fler delar desto fulare blir det.. Jag har aldrig mer än 7 knoppar (pannlugg ej inräknad) Dressyrknoppar ska vara få och fluffiga!
 
2. Fläta hårt och vik gärna in den sista tofsen
 
3. Vik ihop knopparna och se till att dom blir riktigt runda. Sätt snodden långt in, vid roten på knoppen. Dom ska vara runda och får absolut inte få en "midja" för att ni satt snodden mitt på knoppen.
 
4. Klart!
 
Länk: http://www.videofy.me/x9a0pstu/608655
 
 

Lite råd önskas

Idag vilar hästarna eftersom jag är på jobbet från 8-16.30 (riktig kontorstid haha). Tror dom tycker att det blir skönt med en dag där dom bara får gå i hagen och skräpa lite. Har även fått några frågor om Esco men jag låter det vara än så länge.. Mycket är på gång och jag berättar så småningom.
 
I övrigt händer det inte sådär jättemycket. Ni vet ju min plan med Danny och sadeln är förhoppningsvis påväg till Frankrike just nu. Tänkte även höra om det är något som önskas på bloggen just nu? Är det dags för en frågestund? Önskeinlägg? Kanske borde köra en "sätt rubriken" som alla andra bloggare kör med just nu. Har ni förslag är det bara att skriva en kommentar så ska jag se vad som kan ordnas.
 
Oh just det.. Lite senare i eftermiddag kommer en knoppfilm!
 
Från helgen.. Foto: Therese Hillbom
 

Horze nya höst/vinterkollektion

Har suttit och kikat lite på Horze nya kollektion för höst/vintern. Finns ganska mycket fint faktiskt! Jättefina produktbilder som gör att man vill ta med många av plaggen hem. Gå in och kika själva på www.horze.se
 

Visste ni att...

... Jag nästan aldrig har mascara. Puder och rosa läppglans, yes! Men mascaran är sist prioriterad. Ska jag ut och festa eller umgås med folk på helgerna åker den givetvis på, men annars nej.
 
.... Vi i min familj (eller OK, mest jag och mina syskon) då och då pratar engelska med varandra för att det är kul. Haha.
 
.... Jag har haft en Iphone som är helt, verkligen helt, trasig i flera månader. Man ser knappt vad som står på skärmen men jag envisas med att inte laga den för att det för dyrt och jag tycker att det är en onödig kostnad.. (den fungerar fint)
 
.... Jag älskar att läsa och studera människor. Kan sitta på stan och bara glo på folk för att det är kul. 
 
.... Jag pratar extremt mycket ibland.
 
.... Jag en gång i tiden sa att jag aldrig skulle ha några hästbilder på min facebook. Det var när jag var en festande partybrud som inte ville visa sin hästiga sida för mina "vanliga kompisar". Jag har mognat sedan dess tack och lov haha... (numera finns det nog över 50 hästbilder)
 

Inte redo för höst

Sitter och huttrar med en filt i soffan.. Datorn ligger i knäet och jag deppar. I morse var det typ 6 grader när jag cyklade till stallet, i augusti! Jag är inte redo för höst och vinter någonstans. Jag tyckte nyss att vi stod i stallet och pratade om sommaren, om när vi bara kunde duscha hästarna och släppa ut dom i hagen utan täcken.. 
 
Nu är vi där igen efter en sommar där solen lyst med sin frånvaro. Det blir dags för höst, tjocka täcken och klumpiga jackor. Mössa och vantar plockas fram och plötsigt blir det mörkt reda vid 16 på eftermiddagen. Det går inte att krypa undan sanningen att den jobbigaste tiden att ha häst på börjar nu. Det är på vintern som man förfryser fingrar och tår efter iskalla ridturer i 20 minusgrader. Jag vill inte, inte någonstans. Hade jag varit en vanlig människa, utan häst, hade jag kanske tyckt annorlunda. Visst kan det vara mysigt med levande ljus och lägga sig under en filt i soffan och mysa inomhus. Då gör det ingenting om det blåser iskalla vindar utanför eller om det är mörkt på tidig eftermiddag. Men när man har häst så gör det något. Man är alltid utomhus vare sig man vill eller inte. 
 
Det är inte det att jag skulle vilja vara utan häst på vintern, men jag längtar inte dit. Låt det bara vara lite mera sommar och värme... Suck.
 

Kandartur

Red ut en sväng på Danny med kandaret idag! Lät stången mest hänga lös men plockade upp den någon gång och skrittade lite på tygeln, inga problem. Han verkade trivas fint! När man sedan kommer igång och tränar lite kommer det säkert att behöva provas lite olika stänger och bett innan man hittat helt rätt - men det han har i munnen nu är bra nybörjarbett för honom. 
 
Escos kandar kommer jag nu att sälja, ska klura lite på pris och ta lite nya bilder på det - men bett+tyglar ingår inte, det gör däremot swarovskipannbandet som jag har satt på i efterhand.
 
Det nya..
 
 
 

Dagen före tävling

Del två av mina tävlingsinlägg handlar om dagen före tävling, en dag då massor händer - i alla fall om man har en tidig starttid.
 
Jag brukar börja med att rida på morgonen för att känna att det är klart. Joggar mest och ser till att hästen är mjuk och med på noterna i ridhuset. Rider kanske igenom någon programdel och avslutar ganska snabbt! Sedan så släpper jag ut hästen i hagen medan jag fixar all utrustning. Sadel och träns putsas noga samt betten sköljs av ordentligt så att dom är skinande rena. Jag brukar sedan se till så att det finns rena vita benskydd och vita boots att använda och behövs det tvättas något gör jag det. Tävlingsschabrak hängs fram och nummerlapp sätts på. Här kommer en viktig notis om nummerlappen! Det fulaste man kan göra är att sätta den på stigbygeln vilket jag ibland ser. Det gör att det hela ser väldigt nybörjaraktigt ut och förstör hela intrycket. Nummerlappen ska sitta på schabraket, alternativt tränset (men det är inte att önska tycker jag). Man har ju oftast ett fint träns man vill visa upp, inte dölja under en nummerlapp!
 
 
Jag brukar även plocka fram allt annat som ska följa med på morgondagens tävling, som finns i stallet. Det är foder, hinkar, spö, täcken etc. Lägger allting i ikeakassar alternativt i tävlingsskåpet så att det finns nära till hands. Sedan börjar putstning av stövlarna som är ett helt kapitel! Eftersom min mamma är världsmästare (typ) på detta så brukar faktiskt hon putsa mina ridstövlar.. Men ibland slår jag till och gör det själv, har gått hennes putsningsskola så vet hur hon gör. Börjar med att dra av smuts med vatten och ser till att dom är rena innan jag lägger ett rejält lager med skokräm. Låter detta torka en stund och borstar sedan in det lite mer med en borste. När dom är helt torra börjar ett frenetiskt borstande med en nylonstrumpa - DET är mirakelkuren! Efter att ha jobbat upp glansen avslutar jag med att spraya hårspray på utsidan av stöveln.. lovar er att ni kan spegla er i stövlarna sedan..
 
Hemma plockar jag fram kavaj och allt annat som ska ligga i "garderoben", ett fodral som har massor av praktiska fickor till småsaker. Letar fram håruppsättningsgrejer och papper. Har en packningslista och checkar av sakerna eftersom. Jag vill att allt är klart dagen innan tävling så att fokus kan vara på program och hästen under tävlingsdagen - inte om allt är med eller ej. 
 
När all packning är klar och det har blivit eftermiddag/kväll så är det dags för hästen att bli ren! Jag schamponerar hela hästen och är extra noga med vita tecken. Svansen brukar jag använda balsam i för att få den extra mjuk och glansig. När hästen har torkat ryktar jag ordentligt och ser till att svansen är genomborstad. Flätar ihop svansen så att den håller sig fin över natten!  Oljar hovar och sprayar lite pälsglans. Brukar även vara noga med täcken samt linda benen med stallbandage (jag använder back och track). 
 
 
Jag dubbelkollar jag också starttider, vägbeskrivning och annat smått och gott. Brukar även tänka igenom programmet i huvudet flera, flera gånger. Speciellt när jag ligger i sängen och ska gå och lägga mig dagen före tävling - då går mitt huvud på högvarv. Jag nöter programmet och tänker igenom exakt hur jag ska rida. För mig är det en jätteviktig förberedelse och en mental trygghet. Då vet jag att programmet sitter och jag kan fokusera på att rida så bra som möjligt på banan!
 
Ibland (eller ganska ofta) händer det att jag måste rida ett ridpass på morgonen innan vi åker till tävlingsplatsen för att hästen är lite för het. Då måste jag givetvis putsa om sadel/träns och stövlar innan vi åker - men är dom renputsade i grunden går det ofta ganska snabbt!

Tävlingsinlägg på G

Är på jobbet just nu men när jag kommer hem lite senare ikväll tänkte jag börja skriva på tävlingsinlägg 2! Denna gång handlar det om "dagen innan tävling" vilket kommer att bli långt och läsvärt. Det kommer bland annat att bli massor av tips på allt från hur du får extremblanka stövlar till hur jag gör min häst riktigt tävlingsfin.
 
Håll utkik! 

Nackpadd

Köpte ett par nackpaddar på Hööks när vi var där för någon vecka sedan. Mjuka och sköna! Sitter förhoppningsvis på plats runt nackstycket när man tränar, men det visar sig. Köper kanske någon annan finare padd i läder senare, men vill börja med något enkelt. 
 
Fram- och baksida
 

Otto Schumacher

Idag kom det, mitt nya OS-pannband som ska pryda kandaret. Så himla fint!
 

Lite tankar

Danny gick som sagt träning för Marika idag och det kändes bra. Sista passet innan några veckors "off". Red mycket lösgjörande och öppnor/slutor i trav. Traven kändes helt OK men lite stark i handen (eller så var det jag som var stark). I galoppen kändes han däremot jättefin! Red mycket samlingsjobb på volt med lite tagen bakdel samt galoppslutor och några bytesförsök. 
 
Jag längtar så tills vi är "påväg" någonstans. Ibland känns det som att man bara tragglar och aldrig kommer någon vart - men jag har inte kunskapen att utbilda en häst fortare än såhär. Jag kan då och då önska att jag hade haft ekonomin att rida 4-5 dagar i veckan för tränare, förstå hur fort allt skulle gå. Eller kanske åka till någon GP-ryttare som elev någon månad här och någon månad där, bara för att trimma intensivt. 
 
Men nu har jag inte den möjligheten, tack och lov har jag i alla fall tränare (världens bästa) minst en gång i veckan. Att rida för tränare någon gång i månaden finns inte i min värld - jag vill få massor av hjälp för att kunna utvecklas så mycket som möjligt. Kan ibland känna att "tänk om två år", då kanske grunden är satt och man äntligen är någonstans i ridningen. Några krumelurer sitter och man är påväg i klasserna. Jag längtar så att jag blir galen, jag vill dit NU!
 

Pust..

Är helt trött i huvudet efter en intensiv helg! Inte nog med att man är iväg och åker med en Esco, hemma i stallet står det ju dessutom en Danny som måste tas hand om. Det kräver viss planering men allt har fungerat prima under helgen.
 
Nu rider jag sista passet i childericen imorgon och då blir det träning för Marika på Danny. Sedan skickas den till Frankrike och blir borta i ungefär 3 veckor. Under tiden kommer jag att rida lite i andra sadlar i början och sedan ska Danny vila. Det har varit mycket och intensiv träning i sommar och det blir välplanerat med någon veckas total vila där han bara får gå i hagen. Vi kommer även att passa på att rida mycket i skogen med kandaret så att han får "provsmaka" betten utan krav. 
 
När sadeln sedan kommer tillbaka kanske mina två par nya stövlar också har kommit! Då är vi så gott som "kompletta" :) Då börjar den riktiga satsningen för höstens tävlingar och tanken är då att Danny ska ut i MSVC så småningom. 

Världens härligaste bild

För att vi hade så himla roligt idag ♥ Alla fyra lika glada! 
 

Fjärdeplacering i MSVC:1

Idag var det alltså dags för våran andra start det här meetinget! Esco gick en MSVC:1 vilket faktiskt var debut då vi bara ridit "tvåan" innan. Som jag tidigare skrev så var det samma domare som i fredags och jag bestämde mig därför för att försöka ändra allt som hon inte gillade då och försöka göra det på ett annat sätt idag.
 
På framridningen kändes han verkligen inte bra haha. Gapig och trutig i handen, inte alls det där mjuka, lätta som vi hade i fredags. Skolorna blev svåra och han blev knappt på tygeln, så då valde jag att lägga ner honom rejält och rida låg form ändå tills vi skulle in på banan. Inne på själva tävlingsbanan blev det lite bättre och där fick vi nu 7:or på öppnorna som hon inte alls gillade i fredags, bra! Traven blev ganska bra genom alla moment och skritten likaså. Galoppen blev inte alls lika bra som i fredags, idag var den väldigt platt och han blev markbunden. Dock ligger rörelserna lite snällare i detta program så han fick chans att visa sin fina förvänd samt dom enkla bytena blev bättre! 
 
I det stora hela en ganska bra ritt även om jag fortfarande tycker att fredagens ritt var bättre. Det tyckte däremot inte domaren som gav oss 63,6% och det blev därmed en fjärdeplacering för oss! Att få avsluta med en rosett i MSVC var nog det bästa vi kunde göra. Älskade lilla Esco!
 
Therese gick in och vann MSVC:n och vi fick fira ihop! Det känns bra inför kommande division 1 där både jag och Therese ingår. Glada!
 

Så nöjd, inget snack om saken

Har tittat på filmen om och om igen, och inget kan få mig att ändra mig - det VAR BRA! Visst dom enkla bytena lämnar mycket att önska och längningarna i trav är inte Escos starka sida - men det var nog en av våra bästa ritter tillsammans. Någonstans får man ändå se på det med lite perspektiv - Esco är ingen nätt sporthäst med längd i steget och kan aldrig, hur bra han än går, mäta sig med välstammade hästar som tar dressyrbanan i tre kliv på långsidan.
 
Men det jag har lärt mig på Esco är guld värt. Inne på banan ger han allt och det programmet vi visade igår var prydligt, noggrant och välvisat. Oavsett om det bara ger 60% så har det gett mig en massa erfarenhet som kommer att vara suverän när jag ska visa Danny i samma program. Jag visar stolt denna film (oavsett resultat) för jag är så grymt nöjd med våran ritt igår!
 
Video: http://www.videofy.me/x9a0pstu/606250
 

Ni kommer väl och hejar?

Med ett ordentligt publikstöd kanske vi (ni) kan få domaren att vända till det positiva i morgondagens klass! Jag och Esco startar klockan 09.40 i stora ridhuset. Therese och Tiara startar precis före oss vid 09.30! Håll alla tummar.
 
 
 

MSVA:1

Sitter just nu med en kompis och spanar in ekipagen i MSVA:1. Det är väldigt nyttigt och lärorikt att åka på tävlingar och kika på dom klasser man siktar mot, för då ser man precis vad som krävs för viss procent och så. Dessutom hejar vi på flera ekipage som är från hemmatrakterna! Heja heja. 

Premiera Rome

Ja vad ska man säga... Jag är så otroligt nöjd med mitt nya kandar! Danny är jättevacker och kommer att bli helt otroligt snygg när jag satt på OS-pannbandet istället för det rundsydda. Den sista bilden har jag som bakgrundsbild på datorn och smälter varje gång jag öppnar skärmen 
 

Tävlingshelg

OK, idag tävlar jag visserligen inte men ska åka till tävlingsplatsen och kika på MSVA:1 ikväll. Det är så nyttigt att se och Falu RS har väldigt publikvänligt ridhus att sitta i. Hoppas se många fina hästar och duktiga ryttare! 
 
Håll även utkik här under dagen, för idag lägger jag upp bilderna på Danny kandaret! Bilderna är kanonfina och han är så vacker :)

Några bilder från idag

Jaja.. Esco var fin i alla fall! Han lånade childericen som ni ser.. Mumsi. Dock gick han med det gamla kandaret.. Ville inte ändra något precis innan tävling utan han fick ha sitt vanliga. 
 

Dagens tävling

Vill börja med att säga att jag är supernöjd verkligen. Esco gick strålande och var som en klocka inne på banan! Underlaget var tyvärr väldigt "blött" eller hur man ska beskriva det, hovarna sögs fast ordentligt och det var jobbigt för hästarna att gå. Esco var dock inte speciellt bekymrad utan travade på så fint, men det märktes i längningarna där han inte orkade. 
 
Vi gjorde ett jämnt program utan några större missar men tyvärr föll han inte domaren riktigt i smaken. Nu har jag ju ändå ridit en del MSVC på honom och vet var vi brukar plocka poäng och var det fallerar, idag såg protokollet helt annorlunda ut. Höger öppna som vi plockat 8:or på i nästan varje start fick idag en 5:a med kommentaren "skänkelvikning", det var lite trist då den såg ut precis som vanligt. I galoppen hade vi 6:or rakt igenom och där har vi tidigare plockat poängen på längningarna - men inte idag. Resultatet blev 60,44% och kommentaren längst ned löd: Mjuk, stadig ritt på lydig häst som stundtals blir lite spänd i bakbenen i galoppen. Lycka till!"
 
Nu taggar vi om till söndagens MSVC:1 där det är samma domare som dömer. En fördel eftersom jag nu har chans att ändra på det som hon inte gillade. Stategin är alltså att nöta in dagens protokoll, rida på ett annat sätt på söndag och hoppas att det lönar sig!
 
Stort grattis i alla fall till Therese Eld som vann dagens klass! Även hon tävlar för Falu RK och tävlade sin fina Dream of Gold.
 

Följ oss online

Vi startar 15.44, ni kan följa oss online via equipe här: http://online.equipe.com/sv/competitions/4867 
 
Håll tummarna!

Strul på blogg.se

Det har tyvärr varit strul för blogg.se hela kvällen och därför har inläggen legat helt huller om buller. Hoppas att detta ska åtgärdas snart! Hade tänkt lägga upp den andra delen av tävlingsinläggen samt en massa bilder på Danny kandaret men det får bli när problemen har löst sig. 
 
Imorgon är det tävling och jag startar MSVC:2 på Sveden/Falu RS klockan 15.44. Hoppas att ni falubor kommer och hejar! :)

Tränsväska

Var som sagt på Hööks med Therese igår och vi köpte varsin tränsväska från CRW för 98 kr, fynd! Therese har ett obeskrivligt fint kandar från Xtreme Horse Makeover som jag måste fotografera någon dag... Hennes ville också bo i en fin tränsväska, liksom mitt nya kandar från Premiera :)
 
Någon undrade hur vi har råd att shoppa så mycket.. Well, jag talar för mig själv (och kanske Therese haha??) och säger att jag köper aldrig någonting annat än hästgrejer. Smink, kläder, fika på stan, bio och sånt där är inget jag pysslar med... Man kan ju köpa hästgrejer istället! Haha...
 

Varför red jag ut..

Ja just nu undrar jag varför i hela friden jag valde att rida ut på Esco igår. Vi har haft en jättefin känsla hela veckan, så bestämmer jag mig för att rida ut igår och idag gick det verkligen uselt i ridhuset. Stark, stretig och inte loss för fem öre i varken skolor eller galoppen. Åhh.....
 
Red ganska länge då jag kände att jag var tvungen att sluta "bra". Dessutom har vi inte tävlingsstart förrän sent imorgon eftermiddag och därför valde jag att rida på och ta igenom problemem idag. Red massor av lösgjörande arbete och fokus på att hitta en lugn takt istället för att han bara ska vifta snabbt med frambenen. Det lyckades ganska bra i traven men i galoppen blev dom stora, lugna sprången jag önskade mest små och springiga. Jaja, sista fem minutrarna kändes han helt OK och då avslutade vi. Eventuellt kommer jag att jogga honom en stund i morgon bitti... 
 
Äsch, Esco är säkert superfin imorgon! Nu har vi ridit igenom problemen idag och om inte annat har vi faktiskt en klass på söndagen att prestera i om det går åt skogen imorgon. 
 
Eller så gör jag ett hästbyte imorgon? (skämt åsido) för Danny gick väldigt bra istället. Massor av tryck och jämn i handen. Gjorde två superbyten klockrent på hjälpen. Enda minuset han får idag är att han blev lite "slow" i traven. Istället för luftiga kvicka steg blev han lite lång och långsam i stegen istället. 
 

I brevlådan

Fick jag i morse en liten lapp! Där stod det att från och med nummer 18 (utgivning 6 september) så kommer Tidningen Ridsport att komma med morgontidningen på morgonen istället för på eftermiddagen. Det är ju suveränt! Då hinner jag ta med den till jobbet om jag ska jobba och kanske läsa den till frukost en skön sovmorgon. Ett jättebra beslut av Tidningen Ridsport och jag ser inga nackdelar, gör ni?
 

Hööks-shopping igår

Åkte med en kompis och shoppade lite "nödvändiga" saker på Hööks igår kväll :) Bland annat en tränsväska som jag slänger upp bild på senare! Klart det nya kandaret ska få bo fint...
 
Hästarna ska ridas båda två idag! Måste passa på att trimma lite med Danny för på måndag säger jag hejdå till min älskade childeric... Den ska då åka till Ellen och sedan vidare till Frankrike för att justeras. Blir förmodligen borta i cirka tre veckor och då är jag alltså sadellös. Dock är tanken att Danny ska passa på att vila i drygt en vecka då han har gått såpass hårt i sommar att det är dags för en paus. Man får inte glömma att det är en ung häst! Kroppen behöver vila och återhämtning ibland - och varför inte passa på när jag ändå inte har någon sadel.

Veckan innan tävling (tävlingsinlägg del 1)

Som jag tidigare skrev är detta första delen av några inlägg om ämnet tävling. Ni kommer att få följa precis hur jag förbereder mig inför en normal tävling! 
 
När jag gör en planering inför tävling tänker jag först på vilken klass jag ska rida, är det en LA:1 på träns eller en MSVC:2 på kandar? Det har stor betydelse. Om vi antar att det är det sistnämda alternativet så kommer veckan innan tävling att ridas på kandar eftersom det är det huvudlaget jag ska använda på tävlingen. Jag tycker inte om att blanda mellan träns/kandar utan håller mig till det som gäller. Undantag är om hästarna rids ut i skogen någon dag, för då kan det vara lämpligt att sätta på ett träns istället.
 
Under veckan ligger mycket fokus på programdelar och programridning. Jag rider mer dressyrpass i ridhus/ridbana än jag skulle göra en normal vecka, men rider något kortare ridpass. Försöker att rida igenom programmet helt några gånger så jag känner att det sitter perfekt. Dagen innan tävling rider jag ett kortare ridpass, gärna på morgonen för att hästen ska hinna vila ordentligt innan det är dags för tävling. Då känner jag inte så mycket på själva programdelarna utan rider ofta i en låg, rund form och känner att start, stopp och tempoväxlingar fungerar bra.
 
Jag brukar även vara lite extra pysslig med stallbandage och täcken på hästen veckan innan, inget lämnas åt slumpen. Går lite extra promenader på kvällarna och sånt. Oftast ändras inget speciellt i fodret men jag ser till att fodra lite extra salt och kan ibland öka på mängden kraftfoder något. Ger gärna mycket vatten i fodret..
 

Dör lite

Vad ska jag säga? Danny har aldrig varit vackrare än han blev i sitt nya kandar :) Ett OS-pannband senare kommer jag väl knappt kunna titta på det utan att smälta ner i en liten lycklig pöl på stallgolvet...
 

Drömkandaret

Jag är faktiskt rätt chockad, det var ju bara några dagar sedan jag beställde det från Holland! Det leverades direkt till dörren och jag fick bara skriva på något papper så var kandaret mitt, vilken lyx. Öppnade paketet och blev så himla lycklig, det är minst lika snyggt i verkligheten. 
 
Det som jag blev mest överaskad över var att det ingick två stycken rundsydda (urläckra) tyglar! Fantastiskt. Kandaret var ganska mjukt och såg välgjort ut. Eftersom det ändå var till ett väldigt billigt pris (ca 1000 kr) så kollade jag alla sömmar och spännen, men det såg väldigt bra ut och ingenting tydde på att det skulle vara dålig kvalite. Pannbandet är givetvis inte det jag ska ha sedan men jag kan bara fantisera hur fint det kommer att bli med ett OS sen!
 
Det enda minuset är att det saknar en nackplatta och att remmarna därmed är "lösa" uppe på nacken. Jag vill gärna ha något tryckutjämnande där uppe så kommer förmodligen att köpa till en nackplatta på närmaste ridsportbutik. 
 
Danny har faktiskt provat det... Mer bilder kommer :)
 

Kandaret har kommit!!!

Jag har visserligen öppnat paketet men ni får se bilder senare.. DET ÄR SÅ JÄVLA SNYGGT. 
 

Kul!

Många tyckte att det var en bra idé att skriva om mina tävlingsrutiner. Jag har dock funderat och kommit fram till att jag ska dela upp det i olika inlägg för att göra det mer lättläst. Tänkte därför dela in inläggen i dessa kategorier:
 
 Hur lägger jag upp träningen innan tävling? I detta inlägg kommer jag även skriva om jag ändrar något i foder och andra saker som rör förberedelser veckan innan tävling.
 
Dagen innan tävling. Här skriver jag om packning, putsning av alla grejer samt hur jag förbereder hästen inför tävling med allt från schamponering till knoppning. 
 
På tävlingsdagen. Vad som händer "på plats". Alla rutiner kring mental avslappning, hur dags hästen lastas ur, hur jag rider fram samt allt annat som sker på tävlingsplatsen. 
 
Det första inlägget dyker upp idag! Hoppas ni ser fram emot lite längre läsning och snart har ni full koll på hur mina tävlingsrutiner ser ut. 
 
 

Inläggsidé.. eller?

Tänkte eventuellt skriva ett inlägg om hur jag förbereder mig för tävling, upplägg innan och under tävlingsdagen och andra småsaker som rör tävling. Allt från när jag packar mina tävlingskläder till speciella rutiner eller andra knasigheter man sysslar med. Detta blir dock ett långt inlägg så omständig som jag är på tävling haha.. 
 
Vill därför veta om det är någon ide att jag skriver detta? Är det någon som är sugen på att läsa om ett sånt ämne? 
 

Tävlingssugen

Ja jösses vilken dag med detta galna väder! Hästarna har i alla fall gått strålande båda två. Danny gick träning för Marika och fick jobba mycket lösgjörande arbete. Arbete på volter, öppnor och slutor på volt och fokus på att få igenom böjningen i hela kroppen. Han kändes jämn och supertrevlig i handen och hade ett bra tryck i sig genom hela passet. Var jättenöjd med min lilla häst! Efteråt fick han duscha och gå in i boxen för extra vatten och salt. 
 
Esco gick i ridhuset och jag red mycket tempoväxlingar, enkla byten och öppnor/slutor i trav. Han var överlag mycket fin med några höjdpunkter så som öppnorna som han gör helt vansinnigt bra. Även förvända galoppen med tillhörande enkla byten blev jättetrevliga. Avslutade med att skritta av i skogen tillsammans med Elin och Sofia med deras hästar.
 
Nu är jag jättesugen på tävling i helgen! Det ska bli så himla roligt och eftersom jag vet att det är väl arrangerade tävlingar där så ser jag extra mycket fram emot det. Det är alltså Falu Ryttarsällskap som arrangerar tävlingar och det ligger på andra sidan stan, nära och bra. 
 
Tävlingstaggad!!
 
 

Vansinnesregn

Kan inte beskriva det regn som öser utanför. Regnet vräker in genom öppningarna i taket på stallet, lilla ridbanan är en djup pool, åskan dundrar och det vi ser ljusblixtar genom hela stallgången. Helt vansinnigt! 

Myskväll med tjejerna

Eftersom skolorna snart drar igång och många vänner då har slut på sitt sommarlov försöker vi uttnyttja sista sommardagarna.. Så igår träffades vi 10 stycken tjejer, cyklade genom stan för att handla mat till tacos och sedan vidare genom stan hem till Eliza där vi gjorde i ordning maten och hade jättetrevligt. Mycket skratt och härlig stämning!
 
På kvällen tog vi oss ner till stan och ut till Kålgårn som är ett parkområde nere vid vattnet i Falun. Vi tände en eld och satte oss alihopa i en ring runt brasan. Lite cider och vin senare gick historierna lösa haha.. Lekar som sanning och konsekvens och "jag har aldrig" satte stämningen på topp. Jag har ont i magmusklerna efter allt skratt haha! En toppenkväll helt enkelt. Inte förrän efter tre på natten var jag på plats hemma i sängen, en vanlig måndag haha.. Men helt klart värt det, tack för mysig kväll tjejer!
 

John Whitaker huva

Säljer min JW huva med svensk flagga. Storlek full! Huvan är mörkblå med ljusblå/gul flagga och gul passpoal och brodyr. Knappt använd och i nyskick. Inköpspris 329 kr, jag säljer min för 200 kr. 
 
Är du intresserad? Kontakta mig via mail. [email protected] SÅLD!
 

Kandaret redan skickat!

Ja det var ett jävla tjat om detta kandar.. Men jag är så nyfiken på det! Trots att det stod 3-4 veckors leveranstid har jag nu fått ett mail om att mitt kandar är skickat från Holland. För er som undrade jag har beställt det från www.hypostore.nl Det betyder att det kanske, kanske kommer fram redan denna veckan.. Wiho!
 
Tycker att ni alla ska gå in och kika för det finns otroligt fina träns på deras hemsida.. Dessutom är det väldigt billigt att beställa nu när euron är så låg.
 

Mysdag med vän

Har spenderat dagen tillsammans med en vän som jag inte träffat på huur länge som helst då hon jobbat utomlands med tävlingshästar i princip hela tiden sedan studenten. Passade på att uppdatera mig lite om läget med henne nu när hon är tillfälligt i Sverige!
 
Vi åkte först till Norells Hästsport där vi kikade runt lite. Linnea köpte en tröja medan jag kom ur affären utan att ha köpt en enda pryl - en riktig bedrift när man besökt en hästaffär.. Eftersom det nu löst sig med pannband och det blir ett OS behövde jag inte kika på det idag. Efter det besöket drog vi vidare och åt lunch och vi blev kvar länge vid vårat bord och pratade, det var en del att ta igen. Sista stoppet blev en sväng på stan där vi hamnade bland lite vanliga affärer och annat. Slutdestination: Systembolaget. Blir lite tjejkväll ikväll med mat och annat kul!
 
Esco reds i morse och för honom var det fokus programridning. Red igenom alla rörelser i MSVC:1 och MSVC:2 och avslutade med att rida igenom hela C:2 i en följd. Det är nämligen det programmet jag tävlar på fredag, och så det andra på söndag. Kändes riktigt riktigt bra och det ska bli superkul att visa upp honom till helgen! 
 
Norells..
 

Glad!

Att ha en blogg har sina fördelar... Fick nämligen ett meddelande på facebook igår från en jättetrevlig tjej som hade precis det jag sökte. Hon skulle sälja sitt, nästan oanvända, OS-pannband som är exakt rätt modell. Stora, silverfärgade stenar på svart läder i den svängda varianten. Så himla glad! Där kom jag lindrigt undan istället för att behöva betala för ett sprillans nytt.
 

Favorit i repris: Segersta Equestrian

Någon önskade att jag skulle lägga upp bilderna från Segersta Equestrian igen och det kan jag absolut göra! Tänkte även höra om det är någon läsare som har tagit bilder i bra kvalite på några av Sveriges övriga vackra anläggningar? Kanske Tullstorp, Lövsta eller något annat fint ställe? I så fall vill jag väldigt gärna lägga upp bilderna här, givetvis med länk till er (eventuella) blogg eller annan deal.
 
Skicka i så fall ett mail till [email protected] 
 
 

Pannbandsdjungel

Inte blev det någon Norells Hästsport inte... Jag sov nämligen som en stock. Hade ställt klockan på 14.00 eftersom dom stänger 16.00, men på något vis lyckades jag stänga av alarmet och somna om. Suck! Men det var på ett sätt skönt att ta igen några missade sovtimmar.
 
Sitter nu istället och kikar på olika ridsportaffärer online för att se vad det finns för pannband ute på marknaden nu för tiden. Har tänkt mig ett svängt pannband med stora silvriga stenar, och inte något "B-märke" utan ett riktigt fint. Meddelar när jag har bestämt mig vilket det blir. Ska dock strax sätta mig på cykeln och trampa bort till stallet. Hästarna väntar!
 

Söndag

Vill börja med att säga att det var jättekul att logga in i morse, för "spinner vidare-inlägget" hade fått mycket respons. Ni får inte glömma att det är NI som ger mig motivation och glöd för att blogga och skriva om mina åsikter, och ni är fantastiska. Att få kritik och respons på det jag skriver är så himla roligt, positiv som negativ. Jag brinner för att skriva och ni hjälper mig att göra det ännu bättre!
 
Jag jobbade som sagt natten så det blev inte riktigt samma stallupplägg som vanligt i morse. Vanligtvis är jag på plats innan utsläpp men idag kom jag inte från jobbet förrän 09.00. Åkte i vilket fall direkt till stallet och mockade, packade hö och fixade krafft/vatten. Gick sedan ut till hästarna och såg till så att dom verkade vara lugna och må bra ute i hagen innan jag åkte hem. 
 
Nu sitter jag och planerar lite för dagen. Fick inte sova så mycket i natt, så några timmars sömn måste jag nog ta igen innan jag gör något annat. Därefter tänkte jag eventuellt åka till Norells Hästsport och höra lite vad dom har möjlighet att ta hem för pannband. Eftersom OS, BR och andra intressanta märken inte ingår i deras vanliga sortiment behöver jag reka lite och se vad som går att beställa hem. Hoppas kunna beställa det jag har siktat in mig på! 
 
Hästarna ska även motioneras på ett eller annat sätt. Danny ska förmodligen ridas ute eller vila då han jobbade så trevligt igår och Esco ska nog göra ungefär detsamma. Skriver mer om det senare.
 

Beställt och klart..

Premierakandaret blir snart mitt! Beställde det från Holland idag och det stod att den fanns i lager, så det bör inte ta så lång tid..  Dags att bli vuxen Danny-lille :)
 
Rundsytt, 4,5 cm lackad nosgrimma med vit fodring. Ska byta pannband och sätta på ett svängt med stora swaroviskistenar. 
 

Lördag

Vid 07.15 var jag på plats i stallet och sedan dess har det varit fullt upp. Har i alla fall kommit hem nu och ska göra i ordning mig för lite kvälls/nattjobb.
 
Esco har visats för en familj och det gick bra. Ovant att rida honom på träns och det gav väl inte direkt någon lysande känsla haha! Menmen, jag vet ju att han är klockren med kandaret och det är med kandar han ska tävla nästa helg. 
 
Danny fick även han jobba i ridhuset och honom satte jag på en graman. Eftersom han vilade igår var han ganska het men på ett trevligt sätt. Red mycket galoppjobb i början, enkla byten och jobb i förvänd galopp. Tog sedan tag i saken och red diagonaler med rena byten - struligt i början men efter ett par försök gick det bättre. Bestämde mig för att sluta när han gjort ett helt rent byte och hann inte rida länge! In på diagonalen och han kändes helt spikrak. Samlade, han kändes energiskt, byteshjälp, han byter klockrent. Mitt leende kunde inte varit större! Massor av  klappar och sedan tog vi trav.
 
Traven var spänstig, luftig och jämn. Passade på att rida mycket diagonalslutor när jag hade gramanen eftersom han gärna blir lite lång och öppen i formen i dom annars. Avslutade sedan mycket nöjd! Duktiga Danny.
 
 

Spinner vidare

Tänkte skriva lite till om föregående inlägg..
 
Några undrade varför jag inte vill behålla honom "livet ut" och om jag inte skulle ändra mig om jag fäste mig vid honom. Det handlar ingen stans om att jag inte tycker om Danny tillräckligt mycket, jag älskar honom lika mycket som alla mina tidigare hästar. Men att man ibland säljer en häst handlar om så mycket mer än så..
 
Jag tänkte därför reda ut lite saker, även om flera säkert ändå inte "kommer förstå". Man kan ha häst på så många olika sätt, en del köper häst och har kvar dom hela livet, kanske köper egen hästgård och så blir dom kvar. Djuren blir en del av familjen och man skulle "aldrig kunna sälja". Jag har all förståelse i världen för detta och hade jag haft ekonomin att ha kvar alla hästar jag köpt hade jag givetvis inte sålt dom. Frågan är dock vad jag skulle göra med mina tre ponnyer som jag hade när jag var yngre.. Vilken glädje skulle jag ha av dom, och dom av mig nu?
 
Jag har älskat alla hästar jag har haft genom åren och det har varit fruktansvärt många tårar när dom har sålts. Som man har haft ångest över att lägga ut på annons och dagarna efter hästen har åkt vill man bara gräva ner sig och skrika ut hur ledsen man är. Ändå säljer man, varför? Jo för att min ambition är att bli så bra som möjligt. Komma långt i ridningen och rida de högsta klasserna. Alla hästar kan inte gå de högsta klasserna och även ekonomiskt är man ibland "tvingad" att sälja. Ett enkelt exempel: Du köper en ung häst för 150 000 kr och utbildar den upp i klasserna. När den är några år äldre säljer du den för 250 000 kr istället och kan då köpa en ny unghäst för dessa pengar. Då får du en ännu bättre unghäst än den första - förstår ni hur jag menar? 
 
Ett typiskt exempel är min första ponny Cashmir, en härlig häst som jag hade jätteroligt med! Jag kunde hoppa lite, rida ut, rida dressyr och allt möjligt. Men efter ett par år bestämde jag mig för att satsa på dressyren och han hade absolut inte gångarterna för att kunna ta sig till ett Svenskt Mästerskap (vilket var min målsättning). Jag älskade hästen, men varken jag eller han blev glada av att sikta mot något som vi inte klarade av tillsammans. Genom att sälja fick han det suveränt hos en ryttare som älskade honom trots att han inte var någon SM-ponny, han fick återigen rida ut, hoppa och gå på hobbynivå. Jag å andra sidan köpte Fidolina, tävlade och nådde mina målsättningar. En win-win situation för både mig och hästen.
 
Jag älskar min lilla Danny och tror att vi kommer att ha grymt roligt tillsammans. Det är många, många år innan vi har nått våran topp. Men den dagen vi gör det, när jag känner att han har gett allt och vi kommer inte längre än såhär. Då vill jag vidare, mot nya mål och med en ännu bättre häst. Den dagen kommer Danny förmodligen att göra en annan ryttare den lyckligaste i världen.
 

Behålla Danny?

Fick en fråga tidigare om jag planerar att behålla Danny "för all framtid", ungefär så var frågan formulerad. Jag kan säga såhär att min plan är absolut att ha kvar honom länge. Men hur länge, det kan jag inte säga just nu. Jag tänker ha kvar honom så länge jag känner att det finns mer att ta av, jag vill utbilda honom så högt det går och när jag till sist känner att "nu tar det stopp" så kommer han att säljas.
 
Jag tror på honom och det kommer att ta flera år av utbildning innan vi är klara tillsammans. Jag måste dessutom bli mycket skickligare själv innan jag kan plocka fram det mesta han har, så vi har att göra tillsammans haha. Men för all framtid, nej det tror jag inte
 
 

Härlig dag

Har ont i käkmusklerna efter allt skrattande idag. Ledig, fint väder och en massa underbara människor. Kan inte bli bättre! 
 
Danny har vilat helt. Han har gått i hage och myst, sedan ryktats lite och så gick vi ut en promenad nu på kvällen. Jag uppskattar verkligen allt "runt" att ha häst.. Det är så vänliga djur! Att gå bredvid och höra hovklappret en sommarkväll är balsam för själen..
 
Esco longerades på utebanan och jobbade jättefint. Vi skrittade av genom en promenad ute tillsammans med Emma och hennes häst, mysigt. Han brukar bli så himla trevlig i ridningen dagen efter man har longerat och tänkte att det passade bra eftersom det kommer några som ska provrida honom imorgon förmiddag. Hoppas att det är trevliga och snälla människor som tycker om honom! Eller ja.. en del av mig hoppas givetvis på tvärtom haha, men så är det alltid när man inte riktigt vill släppa en häst. Det viktigaste är dock att Esco får det riktigt bra hos någon som vill ge honom massor av kärlek.
.
Denna lillprins får kanske ta över tronen efter Esco .. 
 

Två idioter

Jag garvar ihjäl hahahah.... Ibland undrar jag om jag är 14 år eller 20? Så jävla tramsig haha. Först spelade vi in en videoblogg med Esco men där skrattar vi så mycket att vi knappt får fram ett enda vettigt ord mer än "söööööt". Sedan tog vi en biltur och gjorde detta:
 
 
Och videobloggen har ni här: http://www.videofy.me/x9a0pstu/599662
 

Sista delen bilder

Tre delar bilder blev det, mamma är duktig på att ta många bilder! Här kommer dom sista bilderna. Duktiga Danny!
 

Nyvaken (ja, såhär dags)

Oj.. Lade mig i soffan efter maten och sedan somnade jag tydligen, för nu har jag precis vaknat vid 21.45 haha! Så kan det gå.. 
 
Hästarna är ridna i alla fall. Danny gick träning för Marika och kändes inte sådär helrolig, men såg tydligen ändå OK ut. Jag tyckte att han var okänslig för skänkeln och väldigt stum i handen och hade svårt att lösa det under passet. Avslutade med lite bättre känsla men ingen höjdare. Nu blir det totalvila några dagar för att hämta krafter..
 
Esco red jag ut barbacka haha.. Emma skulle ut och gå med hästen Rune så jag följde med - mysigt mysigt. Lite mycket broms och flygfän dock, huh så mycket det finns i skogarna nu. Ringde även vår närmaste ridsportbutik Norells Hästsport nu på eftermiddagen och hörde om dom hade möjlighet att ta hem Premiera-kandaret. Fick svar att dom inte riktigt visste vilka som levererade dom till Sverige men att dom skulle höra av sig snart. Håller tummarna! Vore smidigt att få det direkt dit. 
 

HV Polo / Eskadron

Kan inte låta bli att drömma lite till, nu inför kyligare dagar.. Ni har väl sett de snygga fleecetäcken från HV Polo och Eskadron som kostar dock en hel förmögenhet? (ca 1000-1300 kr). Alldeles för mycket pengar men åh så fina dom är... 
 
Gamla bilder på Royal Rascals täcke..
 


Mer träning

Träning idag igen för Marika! Rider vid kl. 13 vilket förmodligen blir otroligt varmt.. Nu har äntligen sommaren hittat till Dalarna. Känns jättebra att få till mycket träning nu, varje ridpass för tränare ger så mycket. Dessutom är planen att intensivköra lite med Danny nu och så får han vila en vecka när sadeln skickas iväg för justering. Det kommer att göra honom gott att bara gå i hagen och ladda kroppen ett tag.
 
På lördag ska jag förmodligen visa Esco för eventuella fodervärdar. Det verkar inte bli svårt att hitta någon som vill ha honom... Petra har fått många svar, flera som hon tackat nej till direkt men även några intressanta. Väldigt spännande och lite nervöst.
 
 

Dagens vill ha: Kandar med pannband..

Sitter och drömmer lite.. Vill köpa mitt Premierakandar nu och så ett flott pannband på det! Förstå hur obeskrivligt snyggt..
OK det blågula är "too much" men fint.. 
 
 
 
 
 

Vad fodrar jag med?

Läsarfråga: Har ni analys på grovfodret på Falu RK och brukar du i så fall räkna ut hans foderstat?
 
Svar: På Falu RK har alla eget hö, så man köper inte av ridskolan. Jag har analys på mitt grovfoder och gjorde en snabb räkning på vad han skulle äta för att det skulle passa en "normalhäst". Sedan är det alltid så att man måste fodra med ögat. En häst som blir för tjock med ett foder som är exakt uträknat behöver givetvis ändra foderstaten och vice versa om den blir för smal.
 
Jag använder mig av Krafft Groov 125 samt betfor. Det täcker det mesta och kraften innehåller ganska mycket protein vilket jag tycker ger fina hästar (snygg överlinje). Danny äter ungefär 1,5 kg om dagen men tränar han hårt ökar jag på fodret upp till 2-2,5 kg. Han är just nu i normalhull och behöver inte mer kraftfoder än så. Betfor och salt ger jag efter hårdare träning eller varma dagar.
 
Det är viktigt att bygga en foderstat på ett bra grovfoder och i längden blir det mycket billigare att köpa ett bra, lite dyrare hö, än att köpa ett dåligt hö och behöva fodra med dyra kraftfodermedel. Jag ger även mycket hö för att hålla igång magarna på hästarna och på så vis undvika kolik - hästarna är ju faktiskt av naturen gjorda för att äta "hela tiden". 
 
Några tillskott ger jag för tillfället inte heller då jag inte anser att det behövs. Danny är ung och behöver inga ledtillskott som exempelvis en äldre häst kan ha nytta av. Grooven innehåller även mineraler och vitaminer och är alltså ett färdigfoder. Vid pälsfällning/pälssättning kan jag ge B-vitamin och olja för att få dom lite finare i pälsen. Ofta tror jag att en massa fodertillskott mest ger placeboeffekt för ryttaren...
 
 
 

Sommarkänsla

Danny och jag har haft en urmysig dag i skogen! Solen värmde och himlen var klarblå - det har vi inte varit bortskämda med i sommar.. Red runt udden och skrittade på skogsstigar samt galopperade en bit på grusvägen och vi njöööt.
 
Esco gick ett kortare pass på dressyrbanan och kändes fin! Lite hastig men väldigt bra i handen. Avslutade med att skritta en bit i skogen. Spolade honom lite snabbt och sedan fick hästarna äta eftermiddagsmat. Varma dagar eller efter svettiga pass ger jag alltid extra salt, så jag gjorde i ordning krafftfoder med massor av vatten, blandade i salt och gav båda två.  
 
Sedan blev det storstädning av både hästar, skåp och utrustning. Båda hästarna schamponerades från topp till tå och blev skinande rena. Smorde in mungiporna med idomin och oljade hovarna - sedan var dom i toppskick! Då var det dags för utrustningen. Childricen putsas varje dag men fick en extra noggrann omvårdnad idag. Putsade alla silverdetaljer och torkade av skylten "Frida Hallgren" bak. Dannys träns putsades ordentligt och pannbandet med swarovskistenar fick sig en omgång med en trasa. Escos kandar blev även det pustat och sedan sköljde jag av betten så noga att dom blev som nya!
 
Avslutade med att plocka i ordning lite i skåpet och hänga in alla grejer. Känns så skönt att ha allting helt och rent, prydligt hängandes på sina krokar. Jag tycker om när det är ordning och reda runt mig och sedan håller såklart grejerna längre om man är mån om dom.
 
Vyn från Dannys rygg...
 

Onsdag

Hästarna är redan ompysslade och all markskötsel är klar, så resten av dagen ser ut såhär:
 
♡ Rida ut på Danny i strålande solsken
 
♡ Rida på utebanan med Esco
 
♡ Njuta av ledighet och pyssla en massa på hästarna
 
Funderar på att sälja min hatt..? Känns tråkigt men när/om det blir hjälmtvång ändå upp till svår dressyr så känns det inte realistiskt att ha den kvar..  Det är om man skulle satsa på U25..
 
 

Vildhästen har lugnat ner sig

Satt och tänkte tillbaka på tiden när Danny precis kommit och var en smärre vildhäst att rida på.. Jag kunde inte rida ut utan gramantygel och han exploderade precis hela tiden när man gav sig ut på utebanan. Det gällde att hela tiden vara på sin vakt och försöka förmå honom att hålla sig i skinnet, vilket inte lyckades så ofta.
 
En period vet jag att jag inte ens kunde skritta fram honom på lång tygel i ridhuset för att han var så vild, utan det var bara att sitta upp (och hålla i sig) på kort tygel direkt haha... Numera har han lugnat ner sig rejält. Han kan gå i större hage och står still hela dagarna, jag rider ut utan graman och kan både trava och galoppera. På utebanan är han helcool och även om han kan dra iväg i något bocksprång i galoppfattningarna så känns det alltid som att man har kontroll. Tror mycket handlar om att spänningarna har släppt och han har landat i den nya miljön på Falu RK. Sedan inbillar jag mig att han har mognat lite.. nästa år blir han en stor kille, hela 7 år!
 
Värme påverkar honom även mycket, i dom varmaste sommardagarna står han och sover och har det jätteskönt i hagen. Jag hoppas dock att han ska fortsätta vara lugn även nu när höstens kyligare dagar är på ingång. Det har i vilket fall hänt mycket och jag hoppas på en lugn fortsättning haha! 
 
Ibland visar han dock lite av sin vilda sida även nu..
 

Lite träning och tankar

Lite blandade känslor såhär i skrivande stund.. Esco har varit en fantastisk "bonushäst" och det blir konstigt att släppa honom, men jag hoppas verkligen att det dyker upp någon gullig tjej eller kille som kan ha massor av glädje över honom. 
 
Danny gick träning idag för Marika. Han kändes ganska jämn i handen men blev lite stark och motig stundtals. Vi började med att jobba galoppen och red lite förvänd samt några byten. Det är svårt! Plötsligt ska jag lära in en häst galoppombyten och det har jag aldrig gjort förrut. Klas var ju en fantastisk läromästare som redan kunde allt och på så vis lär man sig givetvis massor - men det är verkligen något helt annat att göra jobbet själv. Nu är det jag som utbildar en häst från grunden och ibland känns det svårt.. Men skam den som ger sig, jag har ju en suverän tränare som står på marken och skriker vad jag ska göra!
 
Mot slutet tog vi lite trav och först kändes han rejält mot hand och var "knappt på tygeln" så att säga.. Lade då ner honom rejält i formen och så fick han gå lite låg, det gav en mycket bättre känsla. Red några öppnor och någon sluta som kändes bra och avslutade med en härlig travökning med mycket häng! Nu blir det lite skogsridning imorgon så hoppas jag kunna få en träningstid igen på torsdag eller fredag. 

Sorgligt..

En underbar sommar är på väg att ta slut.. Som ni kanske kommer ihåg så flyttade Esco in på Falu RK i våras då vi fick möjlighet att hyra en box i andrahand när en tjej var borta under sommaren. Allting har fungerat så bra, jag har haft hästarna på samma ställe och även om det har varit pyssligt att få ihop jobb/stall så har det gått bra.
 
Nu har avtalet gått ut och boxen som Esco har stått i är ej längre ledig. Eftersom det är proppfullt i alla andra boxar finns det ingen plats kvar för Esco och även om han tillfälligt fått flytta in i sjukstallet ett tag så måste han tillbaka till Källvikens Gård igen. För varken mig eller Petra (Escos ägare) är det någon hållbar lösning just nu.. Jag får jättesvårt att få ihop vardagen med hästarna på olika stall och Petra har inte tiden för en häst nu med två små barn.
 
Därför är det beslutat att försöka hitta en helfodervärd till Esco i ungefär ett år. Någon som vill få chansen att ha en fantastiskt fin PRE och utvecklas med honom. Petra ser gärna att han hamnar någonstans i närheten av Dalarna (ex. Gävle, Stockholm) så att det går att följa honom, och det är viktigt att det är någon lite duktigare ryttare som kan förvalta honom väl. 
 
Esco är alltså en PRE-hingst f. 1997 och 158 cm hög. Snäll i all hantering och ett hjärta av guld! En häst man har otroligt roligt med i alla situationer. Tävlad MSVC:2 med placering och resultat över 72% i LA.
 
Vill ni prata med Petra så kan ni skicka ett mail till [email protected] eller ringa henne på 070-656 98 30
 

Glamoröst..

Och ridning klassas som snobbsport... Då skulle dom se mig ståendes i gassande sol (med svetten rinnandes) ihärdigt mockandes i hagen. Inte alltid så flott!
 
 

Att rida i lag

Igår satt jag och en vän och planerade lite för våren. Pratade målsättning, träning och annat. Vi halkade in på ämnet att rida i lag! Det var ganska längesedan jag red i lag nu men när jag red ponny var det en stor del av tävlandet. Jag red division 2 med Cashmir och division 1 + elitserien med Fidolina. Det är hur kul som helst! Man får lite extra gemenskap och det är väldigt roligt att packa ihop, pyssla inför tävling och allt tillsammans dagarna innan.  Vet hur spännande det var när alla mammor och pappor satt med penna/papper och noterade resultat under tävlingens gång. Hur sista ryttaren i laget kanske behövde rida på minst 68% för att man skulle vinna och den där extra pressen/spänningen är så himla rolig.
 
Dessutom är det mycket runt lagtävlande som är roligt. Lagklasserna ligger ofta på meeting och man åker iväg tillsammans och kanske rider flera dagar. Grillar på kvällarna och går gemensamma promenader med hästarna under dagarna. Är nervösa och fokuserade tillsammans. Dessutom kan det vara en extra tröst om det har gått riktigt risigt för en själv men dom andra i laget lyckats bättre och man ändå får åka hem med en rosett haha... 
 
I alla fall kom vi fram till att målsättningen är att ha ett division 1 lag i vår! "Ettan" är ihopslaget med Värmland/Dalarna/Örebro så det drar en hel del duktiga ekipage. Jag hoppas på många lag nästa år! I division 1 är man tre ryttare där två av lagdeltagarna rider MSVC och den tredje rider MSVB. Resultaten räknas sedan ihop för alla tre starterna. 
 
Tanken är att Therese och Tiara ska rida MSVB och jag och Danny (eller Esco) ska rida MSVC. Det behövs alltså ytterligare en ryttare och kanske någon reserv innan vi har ett fulltaligt lag - men det är alltid roligt att börja planera. Om vi tränar ihjäl oss hela vintern hoppas jag att vi kan ha ganska bra chanser i ettan...
 

Trimma

Hästarna har trimmats för hela slanten idag. Danny gick i ridhuset med graman och kändes inte sådär överdrivet bra. Stark och dragig i handen, slapp i benen och nej, inge vidare. Nya tag imorgon då vi får hjälp av min tränare.
 
Esco däremot gick mycket bra och fick gå ute på dressyrbanan. Red igenom MSVC:2 och några rörelser i MSVC:1. Börjar bli hög tid att lära sig det andra programmet! Esco kändes fin i handen och hade mycket motor i benen. Han är alltid så rolig att rida ute på utebanorna! Tror han tycker om att vara ute i friska luften. 
 
I övrigt har jag pysslat lite extra på hästarna. Ryktade båda, sedan klippte jag manen på Danny och friserade lite hovskägg. Han är som en vildhäst med hovskägg, skägg under hakan och öronludd som växer som ogräs! Helt vansinnigt hur snabbt och långt det blir om man inte håller efter med saxen.. Trodde att jag hade köpt en sporthäst men han kanske har inslag av antingen islandshäst eller shire? Efter att ha fixat detta fick han i alla fall nattlindor och så gick vi en kvällspromenad med Sofia och Rune. Täcke på och sedan var det godnatt!
 
 ♥
 

Skrattar så jag gråter

Stina skickade en länk till Sveriges Radio där Christian Olsson refererar Patrik Kittels dressyr-ritt i semifinalen.
Ni MÅSTE lyssna haha!!
 
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4354&grupp=18057&artikel=5224243&play=4081617&playtype=Ljudklipp
 
Favoriterna genom referatet:
 
"Gud va lång patrik är, Scandic är inte direkt någon dvärgponny"
 
"Hästen ska vara lätt böjd som en banan"
 
"Nu är det byten i varje, Scandic tittar ner på sina ben och tänker "där kommer vänsterhoven, där kommer högerhoven"
 
"Hästen Scandic trippar omkring precis som om det är glödande kol han går på, upp med fötterna, upp med fötterna!"
 
 
 

Trött..

Jösses hela huvudet snurrar av trötthet. Gick upp i morse och tog hand om hästarna som vanligt vid 7-tiden. När jag sedan kom hem vid 9-tiden åt jag frukost och stupade ner i sängen. Har inte sovit ordentligt på väldigt länge och kände att jag behövde några timmars mer sömn för att ta ikapp lite..
 
Vid 14.00 vaknade jag igen.. Helt galet! Hela kroppen värker av trötthet men nu är jag i alla fall utsövd. Ska försöka piggna till, äta lite lunch och sedan åka och rida hästarna. Regnet duggar ner här men det ser ganska ljust ut på himlen så hoppas kunna rida utomhus. Esco ska gå dressyr och trimma program, snart är det dags för tävling igen! Båda MSVC-programmen ska ridas igenom.
 
Danny ska även han gå innanför dressyrstaketen men honom tänkte jag mest jogga lite. Rund, låg form och på slutet kanske smyga in några byten i galoppen om han känns bra.

Utomhusbilder del 2

Här kommer den andra delen med bilder! Har faktiskt så många att det dyker upp en tredje del någon dag också..
 
 
 

SM-finaler ponnydressyr

Har suttit och följt lite SM-finaler i ponnydressyren under dagen och det blev ungefär som väntat. SM-gulden gick till Klara Svanberg/Findus (kat. B), Emma Tegelskär/Moelgarnedd Montana RW 114 (kat. C) och Sofie Andersson/Puccini 81 (kat. D).
 
Det är så roligt att följa "smådressyren" även nu trots att jag har lämnat ponny. Det fantastiska är att de flesta av ponnyerna som tävlar på högsta nivå nu även gjorde det på min tid. Det är läromästare som bara tickar på inne på banorna, tar nya unga ryttare till toppen och presterar precis lika fint nu som då. Bra ridning och skötsel gör att ponnyerna håller i många många år, fantastiskt att se.
 
Årets SM-guldmedaljörer!
 
 
Foto: Anna-Lena Bergqvist
Källa: Tidningen Ridsport

Utomhusfilm Danny

Kan skriva lite om passet.. Danny kändes ganska trött och inte så kvick i benen. Jag tror att det beror på att han dagen innan denna träning gick på max ett helt ridpass och verkligen lyste som ett energimoln då, det ledde förmodligen till att han var lite trött i kroppen under detta pass istället.
 
Nu ska han få vila och gå i skogen ett par dagar för att ladda kroppen och se om vi kan hitta tillbaka till lite tryck igen. Ni får se filmen i vilket fall, även om han är lite matt. Vi rider öppnor, galoppslutor, enkelt byte, ett rent byte och någon tempoväxling.
 
Länk om ni inte ser filmen nedan: http://www.videofy.me/x9a0pstu/594927
 

Tröjor för kyligare dagar..

Visst är det sommar ett tag till, men snart kommer kyliga höstvindar och det går inte längre att träna i kortärmade tröjor.. Jag tycker inte att det är helt lätt att hitta långärmare tröjor som är lika snygga att träna i som exempelvis en piketröja, men här kommer ett urval jag gärna skulle vilja köpa till min garderob! Mums.
 
Nästan allt är från HV Polo och finns att hitta på Hööks.
 
 

Vi filmade

Gårdagens ridning blev faktiskt inte enbart fotograferad.. Videokameran var också med! Jag jobbar idag från 9-21 så tänkte att ni kan ju få gotta er med en video under tiden..
 
Håll utkik senare!

Träningsbilder med Danny del 1

Här kommer första delen av bilderna! Det är ju typiskt att jag ska kolla ner på typ varenda bild men alla behöver träna på något :) Läntar tills mina bruna stövlar kommer, då kommer bilderna att bli ännu finare i sin helhet. 
 
I övrigt tycker jag att mamma har tagit fina bilder som vanligt, vad tycker ni?
 
 

Dagens outfit

Schabrak: HV Polo
Lindor: Hm..
Luddboots: Horse Guard
Sadel: Childeric DI
Träns: Ihopplock med 5 cm nosgrimma och svarowski
 
 

Frånvaro

Blev visst lite frånvaro här, men kan glädja er med att det beror på att mamma följde med ut och körde lite photoshoot med Danny. Har dagsfärska ridbilder som dyker upp under kvällen!

Fantastiska killar idag

 Jösses så fina dom var idag, båda två! Danny gick först och vi styrde mot dressyrbanorna där vi skrittade runt en stund innan vi gjorde lite allvar av saken. 
 
Först var det lite "håll i dig matte!" och han kändes minst sagt som en explosionsrisk, men efter ett långt travarbete i rund form och lättridning lugnade han ner sig och spänstade på ordentligt. I galoppen blev han rejält taggad igen och galopperade mer uppåt än framåt, men även där började han andas efter en stund. Red sedan ett längre galoppjobb med mycket förvänd, enkla byten, rena byten (eller försök till rena kanske man ska säga) och galoppslutor längs hela diagonalen. Det är så härligt med fina 20x60 dressyrbanor, man har så mycket plats! Galopplängningar längs hela banan bara suger i magen. Underbart! Avslutade sedan med ett kort travjobb där han verkligen hittade en fantastisk takt och dansade fram med lite kadens i traven. Härliga, underbara Danny!
 
 
Esco ville inte vara sämre han. Vi började med en skrittur i skogen och njöt av den fina sommarkvällen, men sedan lockade dressyrbanorna där dom låg mitt i solen.. Red ett kort pass och kände lite på honom. Började i låg stretchig form och plockade sedan upp honom. Han hade ett grymt tryck men kändes samtidigt lugn, precis den känslan man letar efter på Esco. Galoppen var suverän och jag red delar ur MSVC samt kände på lite samling. I traven var öppnorna super och travslutorna på diagonalen flöt på fint. Avslutade med en travökning på hela diagonalen och jag tror aldrig han har varit i närheten av en så fräck längning. Han hade häng i traven! Inte bara en massa höga knän utan det där sista hänget i luften. Magiskt!
 
Kanske gillade Esco sin lånesadel.. han fick nämligen äran att låna Dannys childeric då jag ironiskt nog upptäckte att den låg som en smäck på Esco. Hur det nu är möjligt eftersom dom ser helt olika ut i ryggen haha! Men childeric'sen är ju lite kända för att ligga bra på mycket olika hästar också..
 
 

Lacka nosgrimma

Jag har hört någon gång att det är möjligt att lacka en nosgrimma i efterhand? Vet inte om det stämmer men jag har blivit rejält sugen på att i så fall lämna in min nosgrimma på kandaret för lackning..
 
Är det någon som vet hur det går till? 
 
 
 

Babyolja och vaselin

Fick en fråga som handlade om hur Danny kunde vara så glansig i ansiktet på tävlingsbilderna. Svaret är enkelt, bayolja och vaselin! Är det inte stekande sol ute är jag inte den som sparar på glanset. Tänk er typ utställningsarab..
 
Brukar börja med att hälla rikligt med olja på en svamp eller trasa och stryka över hela pannan och nosryggen. Jag tar även runt ögonen men där får man vara lite försiktig så att det inte kommer i själva ögat. Hela mulen ska också bli oljad! När grunden är lagd så brukar jag avsluta med vanligt vaselin (gul burk) som sista finish. Då tar jag ett ordentligt lager med fingrarna och smörjer in mule och runt ögonen. Resultatet blir otroligt glansigt men det är lite trixigt att få på tränset utan att kladda ner det, men det går!
 
Det enda man måste tänka på är att om det är väldigt varmt ute eller solen ligger på så ska man inte ha på en massa olja då det lätt kan bränna lite då. Sedan är det givetvis olika om man tycker att det är snyggt med ett "överglansigt" huvud eller ej. Man gör det man själv tycker är finast och jag älskar det.
 

Tack Ingrid

Sitter på jobbet och gjorde upptäckten att Ingrid på Dressyrmupparna.se länkat mig i ett eget inlägg. Kan man få en bättre start på dagen? Svårt att tro det.
 
Måste även passa på att ge lite beröm till henne som kämpar på med otroligt välskrivna inlägg varje dag. Det är så roligt att inte bara se korta inlägg om hiss/diss, prylar etc. utan långa inlägg om tankar, åsikter och känslor. På något vis känns det som att från det att Ingrid gick ur skolan och ramlade in i vuxenlivet har bloggen utvecklats enormt på kort tid. Sedan är det alltid roligt att läsa inlägg från någon med en talang för att skriva och uttrycka sig. Inte ett stavfel, lättläst och uppbyggt på ett bra sätt. Det gör så mycket för att man ska vilja klicka in sig på bloggen varje dag, för även om deras vackra hästbilder gör mycket så är det ändå dom skrivna inläggen det som hela bloggen bygger på.
 
Tack Ingrid, och kör hårt själv! :)

Ponny-SM i dressyr

Nyss var det juniorer och Young Riders, men nu är det ponnyernas tur! Givetvis går det att följa online och jag kommer garanterat att hålla koll på resultaten. Min gamla ponny är tyvärr inte med i år, men vi håller tummarna för 2013!
 
Här finns onlineresultaten: http://online.equipe.com/sv/competitions/4749
 
Bilder från SM 2009
 

Motiverad

Vet inte om jag har kunnat uttrycka det så bra i bloggen men ska försöka göra ett halvhjärtat försök nu. Jag kan knappt beskriva hur motiverad jag är för ridningen just nu. Det känns bara så jäkla bra allting. Dannys sadel har kommit vilket gjort allting tusen gånger lättare, mina nya stövlar är på väg och jag får mycket träningstider för min tränare. 
 
Vi bara kör. Satsar och kör. Jag vill aldrig se tillbaka och tänka att jag gjorde det halvhjärtat, jag vill kunna veta att jag satsade fullt ut. Det är även roligt att ha lite människor runt mig som känner lite likadant. Jag behöver ständig inspiration för att kunna rida bra och en del av det är att se bra ridning och fina hästar. Som tur är har vi några hemma i stallet att titta på och sedan är jag som ni säkert förstått ett stort fan av att se dressyrvideos på youtube. 
 
Glad! 

Lite ridning

Danny har ridits ett ganska lugnt pass i ridhuset idag och jag passade på att rida med graman. Red igenom lite samling i galoppen, galoppslutor, travslutor och ett par galoppombyten. Han tog bytena jättefint så vi tragglade inte med dom idag, gör han två rena så slutar vi där. Duktig! När gramanen ändå var på tog vi lite galopp - skritt övergångar. Det är väldigt skönt att kunna runda till honom ordentligt i formen och stärka honom i övergångarna. Galopp, samla, samla, skritt. 
 
Esco longerades en stund på kvällen. Han skulle egentligen ha ridits ut men jag kunde inte slita mig från OS-finalen haha :) Nu på kvällen var det alldeles för mycket mygg och annat otyg ute för att ge oss ut i skogen.. Det får bli imorgon istället! 
 

Charlotte och Valegro vinner OS-guld

Charlotte Dujardin och Valegro gick in som sista startande ekipage i klassen. För att vinna behövde dom slå Adelindes 88.196% och visst gjorde dom det! Hela 90.089% gav ett olympiskt guld i dressyr. Jag är så imponerad, vilken fantastisk häst. Mjuk som gummi och ser så glad ut genom hela ritten. När tårarna forsade på Charlotte i TV-rutan så kunde vi inte hålla tillbaka här hemma heller - vilken vinnare!!
 

Återhämtad

Har kommit ikapp och mår nu prima igen :) Har ridit lite och sitter nu och kikar på OS-finalen! Tinne gjorde precis en jättefin ritt och gick upp i ledning på 79.286%
 
Många enormt bra ekipage kvar dock.. Go Valegro!
 

Fullt ös

Gårdagen öste. Skön kväll och vi var överallt. Dagens roligaste var fan att hitta konversationen från en partybild på facebook mellan Marika, alltså vår tränare och Sofia, liksom jag elev hahahahahah.... så sköna. + några förfärade föräldrar ahah.
 
 
 
 

Rune och Danny på uteritt..

Två dressyrhästar i skogen blev det idag! Både Rune och Danny hade gått två dagars träning för Marika och då tyckte både jag och Runes ägare Sofia att vi kunde ut i skogen och mysa lite. Vi skrittade lite på grusvägar och lät hästarna ha det skönt.
 
Esco blev lite ompysslad och fick vila. Han ska ut i skogen i morgon och då tänkte jag ge mig iväg på en lite längre tur om det är fint väder. Han ska snart börja uppladdning för tävling igen då det är dags för ett regionalt meeting igen. Två MSVC-klasser ska startas och det blir förhoppningsvis inomhuspremiär i dom klasserna!

OS-hoppning

Sitter och ser OS-hoppningen, sjukt spännande! Väldigt tråkigt för Rolf-Göran som missade finalen på grund av halt häst.. 
 

Onsdag

Idag blir det full fart hela dagen! Hästarna fixades som vanligt i morse och jag ska nu tillbaka och rida ut med en kompis. Vi ska sedan åka och handla en massa saker till tacos eftersom det blir middag och party ikväll med ett stort gäng härliga brudar. Vi är ungefär 11-12 tjejer som alla har någon hästanknytning så det blir så att säga "after-ride" hahah.
 
Nej nu är jag skynda mig, jag ska dessutom hinna med systemet någon gång på dagen. Viktig haha! ;)

Uvex vs. Charles Owen

Det har ju blivit mer och mer modernt att rida med lite sportigare hjälmar i dressyren. Dom vanliga sammetshjälmarna försvinner mer och mer.. Jag är lite kluven, har en Charles Owen Wellington som jag tycker väldigt mycket om och trivs väldigt bra med den på huvudet. Samtidigt tycker jag att hjälmarna från exempelvis Uvex även är mycket snygga. Från början tyckte jag att dom var gräsligt fula men man vänjer sig (jag tyckte att Childeric-sadlar var fula förrut också haha...)
 
På träning tycker jag nog att det är snyggast med plasthjälm och det känns modernt och svalt för arbete. Till tävling är jag däremot lite kluven. Passar det verkligen med glansiga och glittriga hjälmar till kavaj/frack? Vad tycker ni? Ska det vara vanliga, matta hjälmar av sammet eller tycker ni att exempelvis plasthjälmarna från Uvex är snyggare?
 
 
 

Mer träning för Danny

Fick hjälp av min tränare även idag. Dock öste regnet ner så vi fick bege oss in i ridhuset istället, där vi tyvärr fick klämma ihop oss med ett gäng shetlandsponnyer som hade lektion. Det gick dock helt OK att samsas! 
 
Danny kändes fin från början. Väldigt jämn och bra i handen. Vi tog galopparbetet direkt och red mycket förvänd med blandade resultat. Ibland tar han hela kortsidan i ridhuset utan problem och ibland spricker det och han byter. Jaja, det viktigaste är att det blir bättre och bättre. Sedan tog vi lite samling på volt och han galopperade ganska duktigt. Innan vi tog tag i traven tog vi även några diagonaler och försökte oss på bytena. Det gick även det med blandat resultat men vi gick in på diagonalen i en galopp och kom ut i den andra! 
 
I traven kändes han först ganska fin, pigg och alert. Vi red lite öppnor och slutor som kändes ganska bra.. Sedan blev det sämre och sämre. Han blev hängig i högertygeln och öppnade upp sig i formen. Traven blev mindre och mindre och han kändes väldigt långsam i fötterna och reaktionerna. Han var trött. Vi red på en stund då jag ville avsluta med en bra känsla men tyvärr var känslan försvunnen. Vi konstaterade att vi nog hållit på lite för länge och att galopparbetet nog tagit lite på honom. Tråkigt att avsluta dåligt men nu vet vi till nästa gång att vi ska bryta träningen lite tidigare :) Nu blir det ut i skogen några dagar och lite vila för Danny!
 
 

Svar på this or that

Ökad trav-Samlad trav(piaff)
Danny-Esco (dum fråga, klart jag inte väljer mellan hästarna)
Uvex-GPA
Pikeur-hv polo
Lackat-matt
Rundsytt-Platt
Mässing/silver
Brun häst-Svart häst
Skimmel-fux
Skäck-isabell
Bläs-stjärn
Briar-Don Charly
Totilas-Parsival
Scandic-Santana
Premie pengar-"Premie pryl"
 
Lackade stövlar/Olackade stövlar
Skimmel/Brun
Blå utrustning till hästen/Röd
Spån/Torv
Valack/Hingst
Sto/Valack
Ifor Williams/Thule
Ume/Boj
Hösilage/Ensilage/hö
Ridhus/Ridbana
Spilta/Box
Dressyr/Hoppning
Fälltävlan/Hoppning
Rolf-Göran Bengtsson/Daniel Zetterman
Edward Gal/Matthias Rath
Benlindor/benskydd
islandshäst/nordsvensk
halvblod/kallblod
amerikansk miniatyrhäst/shetlandsponny
hästagility/Natural horsemanship
Schabrak/Vojlock
Kandar/dressyrträns
stort stall/litet stall
 
Ponnytävlingar/hästtävlingar
Nellieberntsson.se/linnolsson.se
Dressyrmupparna.se/nellieberntsson
Tradera/blocket
B-ponny/c-ponny
Jarno/Extrem
Remont/achen
 
Fux/Svettfux
apelkastad skimmel/ avblekbar skimmel(vit)
Brun/mörkbrun
Svart/Fux
Skimmel/svart
Fux/skimmel
Vita tecken/inga tecken
Mycket man o svans/lite man och svans
Het häst lat häst
Engelsk dressyr/Akademisk ridkonst
Tränsbett/stångbett
Samlad häst/häst i ökning
Bocka/stegra
Rykta/putsa
Mocka/packa höpåsar
Brunt läder/svart läder
Skäck/tigrerad
Unghäst/äldrehäst
Outbildad häst/välskolad häst

En helt vanlig hästdag

Någon önskade en inblick i en vanlig dag för mig. Det ska ni absolut få! Tänkte basera dagen på att jag är ledig. Enda skillnanden om jag jobbar är att jag går upp tidigare och gör morgonpysslet i racerfart. Hästarna vilar också eftersom jag ofta är på jobbet från 9-21 eller 9-8.15 dagen efter. 
 
En ledig dag:
 
♡ Klockan ringer 06.30, snoooozar...
 
♡ Går upp vid 07.00, klär på mig 
 
♡ Rullar cykeln mot stallet och är framme någon minut senare. Oftast är jag på plats vid ca 07.15, plus/minus några minuter
 
♡ Hämtar hö som hästarna ska ha med sig ut i hagen och sätter på benskydd + eventuella täcken. Sedan går jag alltid ut med både Danny och Esco till hagarna. Egentligen har vi ju personal som sköter allt sånt men eftersom jag ändå är där brukar jag hjälpa till med mina. Vet att det uppskattas och dom slipper ju gå ut med två hästar varje dag :)
 
♡ Mockar båda boxarna, spånar om det behövs
 
♡ Gör ren vattenkopparna och byter vatten i Escos vattenhink
 
♡ Sopar utanför mina boxar men brukar alltid sopa hos boxarna mitt emot också, så det ser prydligt ut :)
 
♡ Packar höpåsar åt båda hästarna
 
♡ Fyller krafthinkar åt båda hästarna
 
♡ Ibland blir det något extra, kanske tvätta eller fixa pyssel åt någon annan häst. Annars går jag ut och ser så att hästarna står lugnt i hagen och beger mig sedan hem och äter frukost!
 
När jag rider varierar lite. Ibland rider jag direkt på morgonen men det händer inte alltför ofta såhär på sommaren. Brukar åka tillbaka och rida någon gång på eftermiddagen och tid styrs lite beroende på om jag ska träna för tränare eller ej. När jag är i stallet på eftermiddagen brukar det bli lite annats pyssel i samband med att jag har tränat (tvätta lindor/schabrak, duscha hästarna osv) men det är väldigt skönt att det mesta är gjort på morgonen.
 

Din guide till dressyr

I morse hade jag lite svårt för att hålla mig för skratt när jag läse vår hyllade dagstidning FaluKuriren. Inuti tidningen kunde jag nämligen finna "Din guide till dressyr" som överlag var formulerad för att även den mest oinsatta skulle förstå vad det var frågan om. Men jag måste även säga att den var riktigt bra skriven! Vissa ord kanske gav ett litet skratt men det var korrekt och riktigt.
 
Man fick även läsa en intervju med Minna Telde om varför Santana betedde sig som han gjorde inne på banan i fredags. Hon berättar att han blev rädd för kameror och att dom nu har ägnat massor av tid med att öva på kameror. Inför träningarna under helgen lånade teamet in kameror från pressen som har smattrat hela tiden under träningarna. Santana har även tränat med luva på huvudet och kommer att ha det under tävlingarna idag.
 
Nu håller vi tummarna för ekipaget i GP-special idag!
 
 
 

Dressyrbanorna

Om någon var sugen på att se hur det ser ut där vi tränar nuförtiden! Vår stora hoppbana har blivit flott med två ordentliga dressyrbanor med bokstäver. Helt underbart.
 

Träna, träna, träna

Sitter med blekning i håret så ska skriva lite snabbt, annars finns nog risken att håret ramlar av haha..
 
Danny gick träning för Marika idag. För första gången red vi på utebanan! Det står kvar två fullstora dressyrbanor sedan tävlingarna och det är urkul att rida där. Jag har dock lite svårt att hitta känslan där ute och vet inte riktigt om det går bra eller dåligt när jag rider. Vi fick i alla fall arbeta mycket galoppjobb i början, lite samling och förvänd galopp. Även några enkla byten samt rena byten! Både från förvänd på rakt spår och över diagonalen. Inte blev det exakt på hjälpen och så, men vi har ju bara börjat med bytesarbetet! Danny var duktig, han har inte svårt för det.
 
Vi red även lite travjobb, mellantrav, öppnor, slutor osv. Kändes fint! Mot slutet fick jag även skritta honom med Marika bredvid och vi försökte få honom att trampa lite (början på piaff) och det gick väl sådär haha! Men det var första försöket och vi leker bara. Massor av beröm, klapp och lek. Allt för att han ska tycka att det är lite "lajbans" att jobba! Vi försökte även några steg i passagetrav och även där fick vi till några enstaka steg där man kände att aha, han förstår! 
 
Nu blir det faktiskt träning för Marika imorgon igen och det känns hur kul som helst. Helst hade jag velat rida för tränare varje dag men när jag föreslog detta för Marika fick jag en blick och så skrattade hon haha .. ;) Tar det som ett "nej". Mycket träning blir det i alla fall och jag är så glad att jag har möjlighet att rida för en fantastisk tränare så ofta som jag ändå gör.
 
Esco gick även han på dressyrbanan! Han fick sig ett rejält pass med travöppnor, travslutor, galoppslutor, enkla byten och en jäkla massa tempoväxlingar. Sirapstrav till ökad trav till sirapstrav igen. Han kändes loss och jobbade på riktigt duktigt. En suverän dag i sadeln på två fina hästar alltså!

This or That

Fick önskemål om att ha en "This or That" alltså när ni skriver exempel Hoppning/Dressyr och jag svarar genom att fetmarkera det jag föredrar.

Kör!

Söt Danny

Danny myser lite i hagen i väntan på träning för Marika nu på eftermiddagen :) Känns så roligt att det blir så mycket träning med honom nuförtiden och det går framåt hela tiden! Är jättemotiverad och nu bara kör vi. Håller han sig frisk och sådär åker vi iväg ett par veckor till på "träningsläger" hos en duktig ryttare i höst/vinter.. 
 
Även Esco ska givetvis ridas! Han skoddes i morse och har fått nya fina fötter. Tänkte jogga honom lite och känna på skolorna idag.
 

Ovisade tävlingsbilder

Det slog mig att jag faktiskt hade en hel drös med ovisade bilder på Danny från förra helgens tävlingar. Antog att ni ville se så slängde upp dom här :)
 
 

Tradera

Alltså jag måste vara världens nöjdaste just nu. Fick en släng och städade ur min garderob där det finns massvis med kläder som jag aldrig använder. Funderade ett tag på vad tusan jag skulle göra med alla kläder men så bestämde jag mig till slut för att sälja iväg sakerna på tradera. Jag har köpt saker där tidigare men aldrig sålt innan :)
 
Det var ju världens smartaste grej! Ungefär hälften av kläderna är sålda hittills och jag har fått in över 350 kr för kläder jag hade tänkt slänga haha.. 
 
 

Promenix

Haha suck och stön, inte blev det någon ridning! När jag kom hem från jobbet vid 15-tiden var jag så trött att jag stöp ner i sängen och sedan sov jag till 18.30.. Tre dagars pass på jobbet tog ut sin rätt. Nu är jag dock ledig i fyra dagar och det ska bli såå skönt.
 
Jag som hade tänkt rida! Så blev det inte :) Istället åkte och och ryktade lite på hästarna, oljade hovar och myste lite. Danny fick gå ut på en promenad runt dressyrbanorna i kvällssolen. Imorgon blir det träning för Marika hoppas jag! 
 

Marina och Elin vann SM

Mina tippade resultat höll sig! Marina Mattsson och Beckham vann SM för juniorer och Elin Apsnäs med Donna Romma vann SM för YR.
 
Har suttit och följt under dagen och hade så gärna velat vara där! Ett stort grattis till Julia Augustsson och hennes World of Dreams som tog hand om bronsmedaljen för juniorer. Jag träffade Julia nere hos Haid's och hon är jättetrevlig. Red även hennes fina häst ett ridpass för Charlotte och det var mäktigt! Hoppas att SM ska gå lite närmare nästa år så man kan åka och titta.
 
Marina
 
 
Elin

Missa inte..

Onlineresultaten från SM för J/YR! Perfekt för oss som inte är på plats, men ändå vill hänga med i spänningen. Tryck här:
 
http://online.equipe.com/sv/competitions/4684
 
 

En satsning på mig själv

Jag har investerat i en fin häst, en bra sadel och snart nya ridstövlar. Det börjar bli dags att investera lite i mig själv,  men denna gång helt gratis. Det är dags för en uppryckning av min egen träning!
 
Man tränar ihjäl sig med hästen, ser till att den får exakt foder och laserbehandlingar. Specialskoning och extra extra med allt annat. Men vad gör man själv? Inte det minstaste lilla om du frågar mig haha. Visst, jag tar hand om två hästar och all tung stallskötsel ger ju sitt - men i det stora hela behövs det mer.
 
Jag vill bli en bättre ryttare. Bli starkare i bålen och smidigare i kroppen. Kunna vara följsam men ändå stark. Visserligen blir jag inte rent tekniskt en bättre ryttare för att jag är starkare i kroppen, men jag tror ändå att en uppryckning av träningen kan ge någon fördel. Jag funderar dessutom på att gå till en kiropraktor och se så att jag verkligen är helt rak i kroppen, det är nämligen så att jag rider med ett hål olika långa stigläder.. 
 
En förebild. Cathrine Dufour, tekniskt skicklig och en jäkla stabil sits. Se och lär!
 

Mysig dag

Har haft en urmysig dag på jobbet! Har verkligen hamnat på ett guldställe där jag stormtrivs, det är så roligt att åka dit. Idag passade vi på att gå ut på en timmes promenad i solen och njöt, stället ligger långt utanför stan i helt fantastisk natur.
 
Hästarna har förhoppningsvs haft en lugn dag i hagen! Jag har jobbat långpass i två dagar (8-21) så då blir det automatiskt att dom vilar. Imorgon går jag på ett kortpass och slutar på eftermiddag, så då blir det ridning igen! Är så himla sugen på att hoppa upp i sadeln och träna. Blir heltokig av att följa OS och SM online hela dagarna på jobbet och vill bara kasta mig iväg till stallet och rida :)
 
Från dagens promenad!
 

Esco på OS

OK, inte riktigt.. Men lite småpaff blev jag allt när den spanska hästen "Rubi" entrade OS-banan igår! Som en kopia av Esco med mer gång. 
 
Det går givetvis inte att jämföra Esco med en OS-häst meeen håll med om att dom är lite lika?!
 
 

Vad ger ni för kraftfoder till era tävlingshästar?

Jag har i och för sig inga planer på att ändra kraftfoder till hästarna eftersom jag har använt samma sak i flera år - och det har fungerat jättebra. Men det är ändå så himla roligt och intressant vad folk använder till sina hästar!
 
Tänker mest på "tävlingshästar", alltså hästar som åtminstonde tränas och tävlas litegrann i någon gren. Jag är ju lite salig på kraffts produkter och framför allt deras "Groov 125" som jag gett alla mina hästar. Det är ganska mycket protein i fodret vilket ofta gör dom fina i hull och överlinje. I övrigt tycker jag också att betfor är ett bra alternativ även om jag inte ger något sådant just nu. Det kan vara bra för att blanda ner extra salt eller vitaminer som hästen annars ratar. Det är också ett bra alternativ för att få i hästen mycket vatten om det har druckit dåligt.
 
Det finns ju en uppsjö av märken, fodersorter och vitaminer på marknaden nu för tiden. Man kan ge musli, havrefritt, "färdigfoder" och en hel del annat.
 
Vad får just din häst varje dag?
 
 

J/YR SM 2012

Detta pågår som sagt för fullt under helgen! Jag har suttit och följt onlineresultat hela gårdagen och det ska bli jättespännande att se vad som händer idag. 
 
Fredagens klasser innebar detta:
 
Juniorer
1. Marina Mattsson - Cassio 71,90%
2. Marina Mattsson - Beckham 71,90%
3. Mathilde Hannell - Wolkenfroh 68,73%
 
YR
1. Elin Aspnäs - Donna Romma 72,76%
2. Tove Melin - Dawson 5 69,03%
3. Ellinor Magnusson - Pixar 68,77%
 
Nu är det visserligen en hel dag kvar idag med kval 2, men jag slår ändå på en gissning där jag tror att Marina väljer Beckham att rida final på (man får bara tävla en häst i final) och vinner SM för juniorer. I Young Rider-klassen tror jag att Elin tar hem guldet. Fantastiska ryttare och fantastiska hästar båda två.
 
 

Hemma från jobbet

Har faktiskt hunnit se ganska mycket dressyr under dagen!! Sprang lite mellan datorn och allt annat och ursäktade mig med att det är ju "baaaara idag!". Tyckte att Tinnes ritt var fantastiskt trevlig sånär som på dålig piaff. Patriks ritt behöver kanske inte skrivas så mycket om, dom var mest spooky och inte "sig själva". Valegro och Damon Hill (även om D H såg lite trött ut?) var fantastiska och vilken show Fuego och hans ryttare bjöd på :)
 
Nu blir det sängen och sedan upp imorgon igen! Jobbar ungefär samma tur imorgon, 9-21. 

Kürmusik

Eftersom jag är den dressyrnörd jag är så kan jag sitta på kvällarna och söka musik på youtube.. Endast för ändamålet att det ska användas i en kür.. :) Det roliga är ju att jag ska ju inte ha någon kür på långa vägar, men det skadar inte att drömma eller hur? 
 
Har ni själva funderat på vilken musik ni skulle vilja rida till någon gång? Jag har några vänner som skulle vilja rida till hårdrock men det tar jag steget ifrån haha :) Jag är nog mest för sprallig och glad musik, men det är så olika vad man tycker om! Länka gärna några låtar som ni hade velat ha (eller redan har) i er kür! Och som sagt.. man får drömma om att rida till musik hur mycket man vill, oavsett om man rider på LC-nivå eller redan är nära toppen.
 
Några exempel nedan på musik som jag gärna hade använt mig av i ett program (dock instrumentala).. Haha jag har inte kommit ur ponnystadiet.. det ska vara disney!
 

Var finns premiera-tränsen?

Någon undrade var man hittade tränsen/kandaren jag visade i tidigare inlägg och givetvis ska jag hjälpa er med detta!
 
På hemsidan http://www.tophorse.se/ finner ni det mesta under "träns". Tränset kostar 1159 kr och kandaret 1299 kr (svinbilligt för ett kandar med andra ord). Jag älskar att snokremmen också är rundsydd..
 
Tränset.. 
 
 

Tidsprogram OS-dressyren SVT Play

Här kommer en liten snabb överblick med tider som ni inte vill missa! Jag jobbar ju, så kan inte se alla ekipage utan får snabbspringa till datorn och ska försöka se några av dessa.
 
Svensk tid på SVT Play:
 
12.09 - Tinne och Don Auriello
12.54 - Edward Gal och Undercover
13.24 - Kristina Sprehe och Desperados
14.00 - Siril Helljesen och Dorina
15.10 - Charlotte Dujardin och Valegro
15.44 - Patrik och Scandic
16.11 Adelinde Cornelissen och Parzival
16.20 Helen Langehanenberg och Damon Hill
 
Damon Hill vägrar jag att missa!
 
 
 

Fredag

✔ Fixa stallpyssel hos hästarna
 
✔ Jobba 8-21
 
✔ Följa OS-dressyren dag 2! Heja Tinne och Patrik! 
 

Jag saknar ponnytiden

Faktiskt så gör jag det! Eller jag önskar mer att jag kunde få göra allting igen. På storhäst är allting så svårt och plötsligt krävs det nåt så makalöst mycket för att kvala in till mästerskap och så vidare. Jag rider mitt sista år som ungdomsryttare nästa år vilket innebär att jag skulle behöva rida MSVA/St. George två gånger på 64% eller högre för att kvala in till SM nästa år.
 
Det är inte realistiskt någon stans. Sedan är jag senior och då krävs det plötsligt att man rider GP för att få rida ett mästerskap igen. Ännu mer orealistiskt haha.. Det är det här som kan göra mig så frustrerad, att tiden bara rinner iväg. Vi sålde Fidolina ett år för tidigt för att jag skulle ha chansen att rida ett år som junior på storhäst, så vi köpte Klas. En läromästare utb. GP med alla möjligheter i världen. Sedan skadas han så svårt att han till slut måste tas bort och alla drömmas krossades. Nu står jag här och tiden har runnit ut. 
 
Men vad kan jag göra? Jag är världens lyckligaste över Danny och jag tror på honom, men det är ett framtidsprojekt - inte nu Varför sitter jag och är deppad över det här just nu då? Jo givetvis för att SM för juniorer och YR drar igång på Kågeröds ryttarförening nu på fredag. Och jag är inte där. Inte ens i närheten. Att rida mästerskap på ponny var bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv och jag skulle göra vad som helst för att få vara med om det en gång till, men på storhäst. Få uppleva atmosfären bara en gång till.
 
Men så blir det inte och givetvis gör det mig lite ledsen, men jag är samtidigt så otroligt tacksam över att jag faktiskt fick uppleva det en gång, även om det "bara" var på ponny.
 
Blev lite svammel om både det ena och det andra men ville mest skriva av mig en rad. Det jag vill komma till är i alla fall STORT LYCKA TILL alla tjejer och killar som startar på SM i helgen! Jag håller en extra tumme för vår duktiga dalatjej Hanna Mååg och hennes häst Feldmeister. Kör bara kör! :)

Premiera träns och kandar

En underbar läsare tipsade mig om tränset "Monaco" från märket Premiera. Ett helt rundsytt träns med lackad nosgrimma. Blev helt kär när jag såg bilderna.. Jösses! Men efter lite surfande på hemsidan fann jag ett kandar av samma märke.. Visst, jag har ett kandar redan och det är inte ens dags för Danny ännu.. Men sen? Åh... 
 
Jag har ju ändå ett helt OK träns som går att använda, medan mitt nuvarande kandar är ganska basic. Det är ju förhoppningsvis kandar jag ska använda mest i framtiden och det vore riktigt roligt att ha ett fint sådant. Älskar rundsytt och att det är lackad nosgrimma tycker jag är fint. Dock kan man nog inte ha något extremt glittrigt pannband till, då blir det nog lite för mycket..
 
Vad tycker ni?!
 
Premiera "Rome"
 
 

Vad har ni för väder hos er?

Har precis kommit hem från en sväng i stallet och nu ska jag kliva in i en varm dusch, sedan har vi lite namnsdagsfirande då min mamma har namnsdag. Det blir skaldjur och lite efterätt, lyx mitt i vardagen! Men vad ska man göra när sommarvädret sviker.. Bäst att lyxa till vardagen istället. Tycker att det är så himla tråkigt att vi nu är inne i augusti och ännu har inte sommarvärmen kommit.. Bara regn, regn och åter regn (och regnar det inte är det kallt och blåsigt istället). Minns förra sommaren när man kunde sola och bada hela dagarna.. Jag har inte varit i sjön en endaste gång. Vet inte om det är lokalt just här i Dalarna eller om det har varit dåligt överlag i hela Sverige?
 
Vad har ni haft för väder hos er i sommar och vilken del av Sverige bor ni?
 

Just nu: OS-dressyren

Jag och mamma är på plats i soffan och följer OS-dressyren dag 1. Vi har precis sett Carl Hester och Uthopia som var väldigt vackra och snart kommer Minna! Heja heja!
 
Uppdatering: Ooooooh vad synd på missarna för Minna och Santana, men vilken häst! Wow! Om några år..
 

Danny vaccinerad och klar

En liten biltur blev det för Danny i morse då ingen veterinär kunde komma ut och vaccinera (det skulle gå ut på fredag, så var lite akut). Vi fick istället köra honom en liten bit till en veterinär som vaccinerade honom där, skönt at det är gjort i alla fall!
 
Nu blir det några dagars vila för hans del och Petra har hand om Esco idag, så helt lugn dag för mig! Väldigt skönt för omväxlings skull :) 
 
En läsare tipsade även om ett träns som jag har förälskat mig fullständigt i.. Skriver mer om det och lägger upp bilder ikväll!
 

Felaktigt

Skrev innan ett inlägg om "det som händer i det dolda" där jag ordagrant skrev vad en vän berättat för mig. Detta har visat sig vara felaktigt och det jag fick berättat för mig stämmer inte, vilket jag är ledsen över. Jag har lärt mig en läxa att alltid ifrågasätta det som någon säger (i synnerhet om ett sånt här ämne). Jag svalde istället allt med hull och hår, naiv som jag är. Ber om ursäkt för detta, och personerna som det rör (även om det aldrig publicerats här) har jag redan pratat länge och väl med. 

Blir mörkrädd ;)

Sitter vid datorn och betalar räkningar.. Vilken jäkla månad. Lyckades pricka in telefonräkningen (som kommer var tredje månad) tillsammans med skoning, vaccination, sadeln (framför allt!) och laserbehandlingen av Danny. Och detta är bara det som är utöver det vanliga (stallhyra, försäkring etc.).. Man är väl helt galen som sysslar med denna sport, helt galen!
 
Går nog och lägger mig under en sten, helt ruinerad. Och värre blir det när stövlarna ska betalas när dom kommer! Huuaaa. Tur jag har världens bästa föräldrar som låter mig bo hemma ett tag, annars hade jag aldrig fått ihop mitt liv. Känns plötsligt väldigt bra att jag ska jobba hela fredag, lördag, söndag.... 
 
Mia har i alla fall behandlat Danny nu! Mia har som sagt tagit hand om mina hästar i alla år. Hon använder sig av akupunktur, laser och massage för att hjälpa hästarna. Eftersom det var första gången hon såg Danny pratade vi lite om honom, vad jag hade för problem och hur han kändes. Mia kände sedan igenom hela honom från öron till svansrot för att se om hon kunde hitta några spänningar. Hon tyckte att han var lite spänd i bogen och ovanför korset men överlag jämn och bra. Efter lite akupunktur med nålar samt laserbehandling var han avslappnad och hon masserade honom ordentligt. Danny tyckte att det var skönt men blev lite otålig efter ett tag :)
 
Känns jätteskönt att hon har tittat på honom nu och jag kan känna mig lugn över att han är fin i kroppen. Nu ska Danny vaccineras imorgon bitti och sedan blir det några dagars paus för honom. Dom brukar ofta vara lite trötta i kroppen efter att Mia har behandlat och han ska ju även vila efter vaccineringen så. Hoppas att han är grym när jag sitter upp sedan!
 
 

Svar på läsarfråga: Hur kommer du till stallet?

Victoria: Har du nära till stallet? Går/åker du bil/cyklar/buss?
 
Svar: Jag har extremt nära till stallet.. Undra hur långt det kan vara, kanske 800 meter ungefär? Jag cyklar eller går. Ska jag bära med mig tunga saker dit/hem eller åka någon annan stans före eller efter stallet tar jag bilen :) 
 

Behandling av Danny

Men ingen allvarlig behandling om det var det ni trodde.. :) 
 
Han ska nämligen bara behandlas av Mia Holst som använder sig av akupunktur, laser och massage för att hjälpa hästarnas muskler. Mia har hjälpt mig med mina tidigare hästar men det är första gången för Danny. Jag vet att han är lite spänd i musklerna så det kan vara nyttigt att Mia försöker ta loss det.
 
Skriver ikväll om hur det gick, jag har nämligen inte tid förrän vid 19 ikväll! Ni kan läsa om Mia här: http://www.horseworks.se
 
 

Till Salu

Min vän har sin fina ponny till salu och jag tänkte passa på att tipsa er om detta! Det är nämligen så att hennes ponny är helsyster till min gamla ponny som jag red mästerskap på och givetvis värmer det lite i hjärtat. 
 
Annons
 
Vi måste nu sälja vår fina D-ponny (147,9 cm) på grund av övergång till storhäst. Köhls Evelina är ett connemara sto f.-95 e: Shirleys Thunderbell u: Hagens Ellina ue: Blue Chief. Hon är tävlad och placerad upp till Nationell nivå, SM kvalad i dressyr 2011/2012 och har gått SM med tidigare ryttare. Tävlad med placering och höjda SM-kval % under Karlstad Sun Summer Cup 29/6-1/7 2012 och i Jönköping 27-29/7 2012. Tycker även det är jätteroligt att hoppa. Hon är med andra ord en riktig läromästare och har många år kvar att ge. Vi söker nu en liten ryttare som vill lära sig och som erbjuder ett långvarigt och kärleksfullt hem. Hon är snäll i all hantering såsom skoning, klippning, uteritt ensam och i grupp samt vardaglig hantering. Vi är mycket måna om var hon hamnar då hon givit oss så mycket kärlek de år vi haft henne. Säljes förmånligt till rätt familj. Viss utrustning ingår. Ring vid intresse.
 
Cathrin/mamma: 070-5525443
Evelina/ryttare: 070-6914531
 
Filmer: 
http://www.youtube.com/watch?v=yPSIJebPdfQ&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=PVEl8HxnBgQ 
 
Pris: 70 000 kr.