Esco på stora ridbanan

Här kommer några bilder från gårdagens ridpass på utebanan. Esco kändes pigg och glad! Det blåste lite och manen flög åt alla håll haha... Mamma tog superfina bilder som vanligt, tusen tack! 
 

Gårdagens outfit

Eller ja, i alla fall Escos outfit..
 
Benskydd: Event
Schabrak: Utvecklingsteam Dalarna (vet ej märke)
Sadel: Amerigo CC
Kandar: Måste kolla... (haha)
Sadelpadd: Mattes
 

Hagmys

Lina tog som sagt en några bilder ute i hagen på Danny och Esco häromdagen. Tack Lina! Hennes blogg hittar ni här: http://linanergaard.blogg.se
 
 
 

Lördag på jobbet

Jajemen jobb 8-21 idag. Lite omotiverad då jag jobbar långpass även söndag, måndag och onsdag. Jaja, det är bara att kriga på :) Snart ska sadeln betalas... 
 
Gårdagens ridpass gick bra! Spirit gick på lilla ridbanan och var riktigt trevlig. Lekte med tempoväxlingar och satte ett jättetryck i honom på slutet - haha hjälp vad han travade! Helt otroligt vad en sådan liten kan.. Därefter red jag Esco på stora utebanan och mamma tog kort, bilder kommer lite senare! Sist ut var Danny som gick i ridhuset. Het  som tusan men han är häftig när han går med det trycket. Det är så mycket kraft i honom! Suverän.
 
Nu blir det snart "bara" två hästar att rida igen, Spirit åker förmodligen hem i början av veckan. Jag hoppas att det kommer att gå jättebra och önskar ägarna stort lycka till! 
 
Ha en fin dag så får ni hålla utkik efter både det ena och det andra här på bloggen idag... :)

Jag smälter

Han är så himla fin nu !! Vi trimmar på för fullt inför nästa helg. Nu blir det visserligen lite vila då jag jobbar 8-21 både lördag och måndag, men vi känner oss ganska redo ändå. 
 
Nästa helg åker vi alltså till Dyltabruks regionala sommarmeeting. Vi bor över natten lördag till söndag och Esco ska stå uppstallad på plats. Är det någon läsare som ska dit?! Ska träffa Matilda i alla fall, mycket roligt för det var bra längesedan nu.
 
Från idag!
 
 

Nya benskydd

Idag hämtade jag mina nya, underbara benskydd! Fluffiga och jättemysiga... Event, 500 kr för alla 4.
 

Fredag

Danny, Esco och Spirit ska ridas. Sedan ska jag ev. åka till Norells Hästsport och hämta ut ett paket där, beställde nämligen någonting där för några veckor sedan... :)
 
Ni får hålla till godo, jag skriver senare! 

Ut i skogen + full fart på banan

Idag red Petra Esco för första gången på ett halvår! Lite nervös var jag allt, i fall hon skulle tycka att han kändes katastof, hemsk etc. haha.. Men icke, hon tyckte att han kändes jättefin! Puuuh...
 
Vi red i alla fall ut i skogen en sväng först, skrittade på vägar i skogen och myste. Sedan gick vi ut på stora hoppbanan och lät dom trava på lite. Eftersom Danny höll sig i skinnet fattade jag galopp och efter en liten explosion föll han in i stora härliga galoppsprång! Jag ställde mig i fältsits och lät honom rulla på åt båda varv. Jag tror att det är jättebra att dom får sträcka ut och inte gå i någon superdressyrig galopp hela tiden. Rund form och stora språng! Hoppbanan är enorm och blir nästan som en fyrkantig galoppbana, så där har dom verkligen chansen att få sträcka ut.
 
Efter en stund var vi nöjda och hästarna fick duscha och sedan ut och rulla sig i hagen. Idag kom dom inte in från hagen förrän 18.00, det ni... :) Blir så himla glad när dom är så lugna i hagen! Båda stod och vilade på ena bakbenet med huvudet hängandes, trötta och nöjda ute.
 
Lina fotograferade lite när vi skulle ta in dom från hagen, här är en stor bamsekram med Esco!
 
 

Dagens stalloutfit x 6

Vi var sex personer som spenderade tid i stallgången. Efter en stund insåg vi att alla (!) av oss hade något rosa på sig - vissa mer, vissa mindre. Haha! Självklart var vi tvugna att ta ett kort :)

Bonus om ni noterar ponnyns boots!

Bakgrund till Dannys "förändring"

Fick kommentaren "Där snackar man skillnad. Du har uppenbarligen lagt ner ett otroligt jobb på honom"
 
En vanlig missuppfattning är att det handlar om något "jättejobb" och slit som ligger bakom en förändring som den på Danny. Jag tänkte skriva ett inlägg som intygar att det inte är frågan om något sådan alls, i själva verket är det inget speciellt som ligger bakom "före och efter-bilderna" mer än bra foder och ett sunt träningsupplägg.
 
För att börja med, när Danny kom så var han väldigt tunn. Han var matt och grå i pälsen och hade skav överallt. Att manen var hemskt kortklippt förstärkte inte helhetsintrycket heller...Med tanke på pälsen hade han förmodligen vitaminbrist och även för hullet var byggsten nummer 1 ett bra foder. Han fick fri tillgång på hö och krafftfoder trappades upp långsamt. När han åt som mest fick han nästan 4 kg krafftfoder, olja och vitaminer. Sakta men säkert blev han rundare och rundare i kroppen, pälsen fick mer färg och glans och han såg överlag trevligare ut..
 
Den andra byggstenen var givetvis ett bra träningsupplägg. Utan detta hade han bara blivit tjock om magen! Inte heller här är det frågan om någon extrem muskelbyggar-träning. Han rids många dressyrpass kombinerat med vila/uteritter i skogen. När jag rider själv i ridhuset rider jag 20-30 minuter och när jag rider för tränare rider jag ca 40 minuter - det är alltså inte frågan om några långa monsterpass för att "bygga muskler". Med unga hästar så tror jag inte på timlånga ridpass med supersvettiga hästar som bara blir tröttare och tröttare i kroppen, där ryttaren kräver mer och mer..
 
Numera äter han knappt 1 kg krafftfoder om dagen, ingen olja eller vitamintillskott. Han har fortfarande iprincip fri tillgång på hö. Manen har vuxit ut och han är glansig och vacker i pälsen. Men något jättejobb är det inte frågan :)
Hoppas ni förstod vad jag menade! Foder och rätt träning gör underverk.
 
 
 

Stor hiss till Falukuriren!

När jag slog upp sportsidorna i dagens tidning möttes jag av en stor artikel om Minna Telde, samt en lite mindre krönika om hennes slit för att ta sig till OS.
 
Detta är inte första gången, nä Falukuriren har senaste månaden publicerat mängder av artiklar om ridsport! Detta är smått fantastiskt då jag kan räkna på en hand hur många gånger dom har haft något med om ridsport senaste åren. Visserligen handlar det mycket om att Minna Telde tidigare är hemmahörande i Dalarna och det blir därav lite "större" att skriva om - men jag hoppas att dom håller i skrivandet även efter OS. Mer ridsport i vanliga dagstidningar! Jag blir alldeles glad av att hitta bilder på hästar mitt mellan alla innebandyspelare och fotbollsmål.
 
Stor hiss!
 

Heja heja!

Kommentarerna bara rullar in på jättemånga inlägg - det var hur kul som helst att logga in igår kväll efter jobbet!
Idag ser dagen ganska lugn ut. Har ingen riktig plan för hästarna men är ledig så har all tid i världen åt det mesta. Måste säga att jag verkligen uppskattar att jobba så som jag gör.. Långa pass (24- eller 12 timmars) och sedan ledig mycket mellan passen.
 
Visst är det pyssligt att få ihop två hästar som det ska mockas, packas hö, fixas vatten och krafft åt innan jobbet när jag måste åka från stallet senast 07.30 - men det fungerar prima med lite vilja! Dom ska ju ändå vila någon dag och då blir det automatiskt när jag jobbar.
 
Skriver mer om dagen lite senare!
 

Om någon behöver en påminnelse..

Så såg Danny ut såhär när han kom till mig för 5 månader sedan. Tunn, gänglig, hemsk i pälsen och ganska ful. Men stammen var rätt, arbetsviljan fantastisk och ridbarheten nånstans utöver mina drömmar. Sen må han ha sett rolig ut, men han blev visad väldigt fint på provridningen och grundgångarterna var helt rätt.
 
Jag föll pladask och tur är väl det, för han har precis allt vi letade efter - bara dolt under en grå yta. Nu har han äntligen blommat ut till den fina häst han är!
 
DÅ:
 
 
NU:
 
 

Sto, hingst eller valack?

Tänkte skriva ett inlägg om vilket jag föredrar att arbeta med. Först och främst - hästar är individer. Ett sto kan vara precis som en valack och vice versa. Ni får ta det med en nypa salt! Jag kommer inte skriva att ett visst kön är bättre än något annat - utan jag kommer att skriva vad jag helst jobbar med. En bra häst är en bra häst oavsett kön!
 
Vissa människor rider ston och gör det enormt bra. Jag är inte en av dom. Det var inte utan anledning vi skrev "vi ser gärna att hästen är valack eller hingst.." i våran köpesannons. Jag är dålig på att rida stoiga ston - antar att det är för att jag är väldigt "stoig" själv med mycket åsikter. Sitter jag då på en häst som svarar med samma mynt, då blir det inte bra. Jag vill dessutom ha en häst som är jämn i humöret, det ska inte vara skiftningar och plötsligt har den en "dålig dag". Den ska inte "tycka" en massa i ridningen.
 
Jag föredrar därför valackar och hingstar alla gånger. En väluppfostrad hingst som min förra häst Klas eller Esco är rena gulddrömmen. Inga valackar slår det! En massa energi och vilja, kombinerat med muskler och lite humör. Dock har jag hanterat ganska hingstiga hingstar när jag jobbade i Skåne - en sådan häst skulle jag inte vilja ha. Då är en valack absolut att föredra. Ta Danny till exempel - han är likadan precis varenda dag. Tror vi har haft ett enda dåligt ridpass på 5 månader, i övrigt har han bara gått framåt hela tiden. Inga bakslag och alltid lika fantastisk att rida. Han "tycker" egentligen inte speciellt mycket om någonting. Jämn, positiv och vill alltid jobba.
 
En del människor tycker om "utmaningen" med ston, dom behöver variationen och är tillräckligt lugna för att stå ut med dåliga dagar när stona inte vill. Andra är som jag och tycker att "tråkiga valackar" är drömmen eftersom dom alltid är likadana. Men, jag vill återigen påpeka att hästar är personligheter och man kan egentligen inte dra alla över en kam på det här viset.
 
Om jag skulle leta häst igen så tror jag att det är lättare att hitta en bra individ åt mig om man letar bland valacker och hingstar än bland ston. Det finns fantastiska "eld-ston" men dom är få. Ett bra exempel på ett riktigt bra sto är Matilda Holmströms Warum Ich.
 
Vad föredrar ni? Sto, valack eller hingst?
 

Mot jobbet

Jobbar 9-21 idag så hästarna vilar. Välförtjänt eftersom dom har jobbat så fint senaste dagarna! Har faktiskt suttit och skrivit ett par inlägg som dyker upp under dagen. Det ni kan vänta på är:
 
- Vilket föredrar jag att jobba med, sto, hingst eller valack? Åsiktsinlägg!
 
- Före och Efter-bilder på Danny
 
Hoppas ni ser fram emot detta så får ni ha en bra dag! Jag håller förresten på att planera för fullt för en ny fotografering med Esco. Han ska få vara med på nya kort i kandar och fina lindor! Han har inte blivit fotograferad någonting sedan han flyttade till Falu RK och det brukar bli jättefina bilder på stora utebanan här. Om bara regnet håller sig borta så..
 

Visste ni att...

... Danny är otroligt lättriden. Mjuk, loss och naturligt på tygeln i uppförsbacke. En sporthäst med massor av känsel och nerv. Om man inte blir rädd och osäker när han "eldar upp sig" och slår på turbon så skulle egentligen vem som helst kunna rida honom.
 
Var det ungefär som ni trodde att han var att rida?
 

5 månader idag ♥

Med världens bästa! Tiden går fort!
 

Det värmer..

..Att många av mina läsare skriver så himla fint! Jag häpnar fortfarande över att några tycker att det är helt OK att få kommentaren "stackars häst" när man lägger upp en videolänk, men släpper det nu. Fokuserar på den del av mina läsare som faktiskt gör mig riktigt glad varje dag! Stor kram till er.

 

Idag har jag tränat för Marika på Esco. Kändes riktigt bra! Tycker att det har lossnat mycket på sista tiden med honom. Skolorna är fortfarande svaga och det är svårt - men jag har aldrig varit så motiverad att träna som nu. Fina fina killen. Red mycket skolor, tempoväxlingar, galopplinjerna ur MSVC:2 och lite "piruett-tänk" i galoppen. Ser fram emot Örebros sommarmeeting som närmar sig med stormsteg! Då ska han starta MSVC:2 båda dagarna.

 

Tisdag

Grymt dåligt sug på att vilja blogga, ni får överleva. Hästarna ska ridas, Esco ska förmodligen ridas för tränare i eftermiddag.
 

Blir så trött

Ibland undrar jag hur otroligt bittra läsare jag har? Vad jag än skriver så är det alltid folk som ska slänga ur sig en massa otrevliga kommentarer.
 
Som jag sa till Matilda igår; Enligt mina läsare så är det alltid synd om min häst. Alltid. Om han så går till hage till kl. 17, då är det synd om honom. Om han har skydd i hagen, då är det synd om honom. Har han lindor över knäna, synd om honom! Nu är det dessutom synd om honom när jag rider enligt kommentarer om filmen.
 
Jag vet att jag inte kan sitta optimalt i sadeln när jag har en sadel som 1. INTE passar mig. 2. INTE passar honom. Kan det vara så svårt att begripa. Jag har skrivit miljoner och åter miljoner gånger hur svårt det är att sitta på honom på grund av denna anledning, ändå sätter folk igång. Otroligt.
 
Tack och hej.
 
EDIT, LÄGGER TILL: Och för att det inte ska bli ännu en anledning till att vara synd om stackars stackars Danny, JA han har en ny sadel snart om någon missat det.

Rida rida..

Kom hem från jobbet imorse efter en lugn natt! Regnet vräkte ner och jag tyckte synd om hästarna och gav både Danny och Esco några kilo extra hö där ute så dom åtminstonde hade något att göra.
 
Vid lunch fixade jag allt stallpyssel och sedan blev det ridning. Först Spirit, sen Esco, sen Danny. Alla var fina och trimmade på jättebra! Dagens hiss får Esco som stack ut och gick bäst av alla tre. Det är så himla roligt att ha så mycket ridning numera och det är verkligen bra för mig. Ju fler hästar man rider - desto mer lär man sig!
 
Nu ska jag krypa ner i soffan med en filt och tina upp efter en kall och blöt dag..
 

Världens bästa

Eftersom många önskade film på Danny piffade vi till honom igår, lindade på vitt och knoppade manen. Dock inget stor jobb eftersom han bara har 5 stycken knoppar haha...
 
Jag hoppas att ni alla kikar på denna film för det är som sagt en stor utveckling! Vi visar travslutor, öppnor, lite piruettförberedande arbete i galoppen, galoppslutor och mitt i allt smyger vi in ett galoppombyte.
 
Vad tycker ni, visst har han blivit en ganska tjusig pålle?!
 

Svar på frågestunden!

Hej! Vilka bloggar läser du? Hur många plac har du? Är det nått speciellt mål du har satt upp?
SVAR: Jag läser massor av bloggar men det är endast ett fåtal som jag klickar in mig på varje dag. Dessa är www.matildaholmstrom.se , www.dressyrmupparna.se , www.dressyrsnack.se
Jag har ingen aning om hur många placeringar jag har, har kanske 100-200 rosetter så måste vara något sådant. Sista frågan förstår jag inte riktigt, precisera dig gärna :)
 
Varför går hästarna in kl 15-17? Herregud! Hästarna ska få vara ute på sommaren, vintern är ju en helt annan sak men hallå det är sommar! Skyll inte på regn för min häst går ute dag och natt!
SVAR: Haha men snälla rara, givetvis går dom inte in den tiden på grund av regn?! Lite regn klarar dom allt av ;) Dom går in den tiden därför att det är då som alla hästar på Falu RK går in. Inte för att jag har bestämt det. Jag tycker dock att det är väldigt lagom eftersom jag även promenerar dom på kvällstid. Vill man ha hästarna ute längre går det också bra, men då får man ta in sina hästar själv varje dag.
 
Har Danny hingstnacke utav sen kastrering eller har han bara en himla fin välmusklad hals? :)
SVAR: Danny har ingen "hingstnacke" så jag vet faktiskt inte riktigt vad du pratar om, dock har han en ganska jämn överlinje. Blev kastrerad vid 5 års ålder och han är idag 6 år.
 
Hur hög är Spirit som du tränar, och hur lång är du?
SVAR: Spirit är 129 cm och jag är ca 164 cm.
 
 
Det ser ut på alla bilder som att danny har vuxit jättemycket? hur hög är han nu?
SVAR: Ja jag är faktiskt benägen att hålla med! Har en känsla av att han har vuxit både på bredden och höjden. Har faktiskt ingen aning om hur hög han är, måste försöka mäta honom på något sätt!
 
Värmer du alltid upp hästen på samma sätt? Dvs. med ungefär samma övningar osv på ett sånt sätt att hästen känner igen sig? (ignorera föregående kommentar, råkade klicka på "skicka" innan jag skrivit klart..) Tack för en superbra blogg! :D
SVAR: Hm.. Jo jag värmer upp på samma sätt, men alla hästar värmer upp med en individuell plan. Danny rids alltid fram i trav och sedan kan jag börja sitta ner och jobba traven direkt utan att ha galopperat först. Esco travas fram och rids sedan i galopp innan jag börjar med traven.
 
Hur är esco med tanke på att han är hingst? Rider själv en hingst som är väldigt väldigt snäll men still -fortfarande hingst vilket märkts rätt tydligt nu sista månaderna ;-)När du köpte D ville du inte ha en över 170, varför? När kommer inlägget om din förra svarta hingst? :D Hur långt vill du komma med din ridning? Och vad vill du göra/jobba med när du blir "vuxen"
SVAR: Esco är som en valack - ingen skulle fatta att det är en hingst om de inte visste det innan. Precis som min fina Klas...
Jag ville inte ha en häst över 170 cm eftersom jag själv bara är 164 cm lång. Har alldeles glömt att skriva inlägget om Klas - tack för att du påminde! Jag vill komma så långt jag kan med det hästmaterial jag kommer att ha i framtiden, och vad jag vill jobba som funderar jag på varje dag...
 
När kommer resten av åsiktsinläggen? Hur lång tid tar det för dig att fixa allt, inklusive ridning till en häst? Hur viktigt tycker du det är med rykt? Ryktar du varje dag och hur länge ungefär? Tycker det är så många som slarvar med det ;) Tack för en bra blogg!
SVAR: Resten?! Vad är det för åsiktsinlägg som saknas? Jag mockar, packar hö och fixar krafft/vatten åt båda hästarna på en timme. Sedan räknar jag på 1 dryg timme per häst för ridning (sadla på/av). Det tar mig alltså drygt 3 timmar att fixa + rida båda men då borstar jag bara av dom lite snabbt. Sedan är jag alltid där på kvällarna i ett par timmar och ryktar en massa också haha...
Ja jag ryktar varje dag, men gör det inte i samband med ridningen utan på kvällarna när jag har all tid i världen. Då ryktar jag, klipper hovskägg, fixar manar/svansar, oljar hovar etc. och ägnar lång tid åt varje häst. De dagar jag jobbar hinner jag dock inte detta.
 
Hur kommer det sig att du valt att ha dina fina hästar inackorderade på en ridskola? Måste vara svårt m spring i stallarna, smittorisk, uppbokat ridhus, dåliga hagar osv..
SVAR: Därför att Falu Ridklubb nog är en av de finaste ridskolorna i landet. En nybyggd anläggning med det mesta. Eftersom anläggningen består av separata stall som utgår från en stor stallgång blir det inget spring alls. Dörrarna är stängda in till privathästarnas stallar och dom märker inte av några ridskolehästar/elever. Smittorisken är lika liten som i andra stall - förstår inte varför den skulle vara större på en ridskola? Visst det är fler hästar, men inte fler än många större privatanläggningar. Det jag håller med om är uppbokat ridhus - det är det sämsta med att stå på ridskola. Hela kvällarna under vinterhalvåret är ridhuset bokat - då kommer du inte in. Mig rör det dock inte eftersom jag alltid är där på morgonen/fm men med ett vanligt 8-17 jobb blir det tufft.
 
 
Hej! När du skriver om dina träningspass så skriver du ibland att du "satte tryck i hästarna", hur gör man för att sätta sådant tryck? :)
SVAR: Med det menar jag att jag försöker få hästen så "elektrisk" som möjligt - det ska vara på bristningsgränsen till överladdad. Eftersom jag rider hästar som är av naturen ganska heta så är det inget svårt, det är bara att rida massor av tempoväxlingar och se till att dom svarar för skänkeln. Får jag inget svar framåt när jag lägger på skänkeln dunkar jag på rejält och förväntar mig sedan en häst som går som tåget resten av passet.
 
Berätta mer om sadeln du beställde? varför valde du just childeric? varför svart och brun? vilka "extrasaker" är beställt på din sadel? (typ stoppnings av lillkåpan mm)
SVAR: Jag valde Childeric därför att jag trivs väldigt bra i dom sadlarna. Har ridit i en mängd märken men har verkligen fastnat för dessa sadlar. Jag valde en svart sadel med brun undersida/bossor. Detta för att jag helt enkelt tyckte att det var snyggast samt tycker att det kan vara lite kul att kunna ha bruna träns också.. Dom extrasaker som är beställda är stoppning av kåpa, stoppning av lillkåpa, en DI-modell med DFL-panel, namnskylt och så har jag beställt en dressyrgjord också.
 
Dom här damaskerna med ludd(från event eller protector) hur tvättar du dom? alltså i hur många grader typ?
SVAR: Jag slänger in dom i tvättmaskinen, 40 grader.
 
Är Danny hästen med stort H? Dvs hästen du kommer att satsa på och förhoppningsvis ta dig till toppen med?:)
SVAR: Alltså, Danny är en häst som jag absolut kommer att satsa med. Jag tror att han kan gå ganska långt och vill se hur långt han räcker - men den dagen jag känner att han är fel häst för min satsning så kommer han givetvis att säljas. Den dagen tror jag dock inte kommer på flera flera år.
 
 
Är du någon gång rädd när du rider? Eller får spänningar eller låsningar? =)
SVAR: Den perioden som Danny bockade som mest var jag lite halvmesig. Eller rädd och rädd, jag tyckte inte att det var någon höjdare i alla fall. Nu börjar jag äntligen lära mig honom och känner att jag behärskar honom när han sätter fart. Så i dagsläget - nej jag är aldrig rädd när jag rider.
 
Är det bestämt något hur länge du ska fortsätta med Esco? Funkar det bra att ha honom på falu ridklubb? :)
SVAR; Nej det är inte bestämt. Det fungerar hur bra som helst.
 
vad tror du om att köpa häst på annons? ex http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=623052 (inte aktuellt just idag, men ett ex) tror du man får "mer för pengarna" utomlands och transp. hit hästen eller ska man akta sig? berätta gärna om dina erfarenheter kring detta, är själv lite kluven
SVAR: Att köpa häst på annons är självklart ett bra alternativ! Men att köpa en häst från Polen som annonsen du länkar skulle jag aldrig i livet göra. Polen är inget hästland på det viset. Att köpa en häst utomlands är alltid en risk och man bör verkligen veta vad man ger sig in på om man ska göra det. Det är viktigt att kolla upp alla regler med transport hit, röntga hästen, ta dopingtester och göra allmän hälsocheck innan man ens överväger att köpa hästen.
 
Vart vill du bo som "vuxen"? Bo kvar i Falun, annan svensk stad eller kanske utomlands? Vad har du för drömmar kring yrke och framtida liv?? Kram S
SVAR: I trakterna kring Göteborg, Halland eller Skåne känns som väldigt lockande alternativ.. Jag drömmer mycket.. men har faktiskt ingen aning just nu. Vill ha ett "vanligt jobb" (det vill säga inget hästjobb) och ha tävlingshästar vid sidan om.
 
Vad är det värsta du vart med om i hästsammsnhäng och de värsta du sett i hästvärlden?
SVAR: När vi avlivade Klas. Att förlora sin bästa vän. Jag har inte sett så mycket hemskheter IRL i hästvärlden faktiskt.., Om du tänker på djurplågeri etc alltså.

Danny filmad!

Har precis kommit hem från stallet där Danny blev lindad med vita lindor och har blivit filmad! Hoppas ni är sugna på att se. Jag jobbar dessvärre från 16.00 och hinner inte klippa ihop delarna innan, men tänkte ta med datorn till jobbet. Kanske finns det tid att fixa filmen när alla har gått och lagt sig. Jag ska ändå vara uppe och se så att allt är lugnt ett tag, innan det är dags för mig att gå till sängs där.

Underbara Childeric Carro

Är så lättad!! Satt och svarade på alla frågor i frågestunden och så kom en fråga typ "vilka extragrejer är beställt till din childeric" och jag blev lite kluven och letade upp fakturan. Visste ju ungefär vad jag hade beställt för specialgrejer men ville dubbelkolla.
 
Så står det "Paddning av kåpa" och jag blev lite förskräckt. Vad var det för paddning, är min lillkåpa stoppad, är vanliga kåporna stoppade osv.. ?! Ångesten var ett faktum, tänk om det blivit fel! Klockan halv 12 på natten hade jag panik och slängde iväg ett sms till Carro som måttat sadeln. Tusen frågor.
 
Fick svar direkt, mitt i natten. Hon skrev precis vad som var stoppat, vilka specialgrejer som beställts och allt där till. Allting var givetvis rätt! Dog lite av lättnad och kunde sova gott därefter. Vilken service, helt otroligt. Carro svarar alltid snabbt i telefon, svarar alltid på sms (uppenbarligen också mitt i natten haha!) har ett enormt tålamod även med oss jobbiga sadelångest-människor. Och det finns nog ingen som förklarar så bra som henne! Vilket förtroende hon ger, är så otroligt nöjd över hennes bemötande när hon kom och måttade Childericen.
 
Ska ni också beställa en sadel så rekomenderar jag henne 100 gånger om. Helt fantastisk. Hon får dagens superhiss!
 
 

Skärpfrossa

Är verkligen sugen på att införskaffa ett nytt skärp att ha till ridbyxorna. Det jag använder nu är brunt och tråkigt..  Dock funktionellt!
 
Har sett att en tjej i stallet har ett skärp med svarowski - det är jättefint verkligen! Tror att jag skulle vilja ha antingen det eller ett med clinchers. Har funnit väldigt mycket när jag söker men det mesta är ruskigt dyrt.. Så vet någon budgetalternativ med glitter eller mässingdetaljer - skriv en kommentar! Har kikat på Hööks och dom har det glittriga med tre rader nedan. Övriga bälten är från www.farmlandsadlar.se och http://www.treadstone.se/
 
 
 

FRÅGESTUND!

Jobbar mellan 8-21 idag och har tyvärr inte hunnit tidsinställa några inlägg, därför kör vi nu en frågestund för att hålla bloggen levande så länge. Passa på att fråga allt ni funderat om på senaste tiden! AVSLUTAD!
 

Tävlingsplaner

Tänkte att ni kanske var intresserade av att veta hur planen ser ut framöver? Båda hästarna har några starter anmälda..
 
7-8 juli - Esco. Ska gå MSVC:2 i Dyltabruk två dagar. Dyltabruks Regionalt sommarmeeting!
 
27 juli - Esco och Danny. Båda ska tävla! Det är nämligen dags för Falu RK's tredagars meeting (hemmaplan). Tyvärr jobbar jag 24-timmarspass på lördagen när det går MSVC:2 men har anmält Esco i alla fall då jag hoppas kunna byta detta pass med någon annan personal på jobbet. På fredagen jobbar jag dock inte och då har jag anmält Danny till en LB:1 och Esco till en LA:1.
 
Är det någon läsare som ska till någon av dessa ställen?
 
 

Midsommar

Vilken dag! Helt ljuvligt väder att rida utomhus i. Spirit fick trimma på ridbanan och han kändes verkligen jättetrevlig! Mjuk, loss och helt med på noterna. Är så imponerad över honom fortfarande...
 
Esco och Danny fick som sagt strosa i skogen på mjuka vägar. Båda var helt lugna och framförallt Danny var duktig som var så cool. Han fick faktiskt ta täten med Marika och Mamma med sina hästar bakom oss. Nu på eftermiddagen/kvällen har killarna fått gå riktigt länge i sina hagar. Jag hade eftermiddagspasset tillsammans med en till och vi fodrade dom em-hö ute i hagen istället för inne. Esco har en tendens att börja vandra lite ju senare på dagen det blir när han är ute men även han verkade trivas fint med att vara ute i Dannys sällskap. Det gick även två till hästar i hagen bredvid så dom var fyra stycken nära varandra kvar i hagarna.
 
Inte förrän 17.00 kom hästarna in! Det är ungefär två timmar senare än vanligt. Jag var givetvis där och kollade så att dom hade det lugnt i hagen hela tiden så passade på att tvätta lindor, schabrak och benskydd samt städa ut stallskåpet. Behövligt!
 

Tre bilder

Fick några bilder på mailen idag! Alla tagna av en läsare på senaste tävlingen med Danny. Tyvärr var bilderna väldigt "små" vilket gjorde att dom blir suddiga när jag laddar upp dom stora.. Några gick att använda i alla fall, tusen tack!
 

Just nu:

Ridturen med mamma gick jättebra! Vi fick med oss min tränare som har en häst under igångsättning och också skulle skritta, härligt. Alla hästarna uppförde sig exemplariskt.
 
Nu ägnar jag dagen åt solen.
 

Mamma till häst

Just nu: Mamma ska premiärrida på Esco och ska rida ut tillsammans med mig och Danny! Mycket smidigt att båda hästarna blir motionerade på samma gång :) Sedan ska Spirit trimmas lite.
 
Ska i övrigt njuta av sista lediga dagen, sedan går jag på jobb 8-21 lördag och dygnet söndag till måndag. Pust pust :)

Inte utan mitt glitter..

Det blev shoppning. Men inte på Norells Hästsport utan på Guldfynd haha... Köpte ett par nya örhängen - igen. Men för att inte framstå som en shopaholic kan jag ju säga att jag hade ett presentkort där och bara fick lägga liiite emellan för att kunna traska ur butiken med ett par nya gnistrande smycken..
 
Här är skapelserna! Silver, vita och ljusrosa kristaller. Mmmmm....
 
 

Angående tränset från Hööks

Fick en kommentar av Therese:
 
"Ett tips från mig som jobbar på Hööks. Vänta en månad tills de nya höstprodukterna kommer! Kommer nämligen en uppdaterad version av artemis med 5cm nosgrimma istället för 4cm, rundsytt och istället för svarowskipannband blir det svarowskipärlor (inspirerat från glen gordons nya). Hur snyggt som helst! :)"
 
Det låter ju hur bra som helst! Tror faktiskt att jag väntar in och ser om det nya tränset ser lika bra ut som det låter.. ojoj!
 

Norells Hästsport

Soooool. Behöver jag säga så mycket mer? Jag njuter. Hästarna är ridna allihopa i morse, Spirit på ridbana, Esco i ridhus och Danny på skogstur.
 
Danny var ute på en skrittvända tillsammans med Jonna och hennes Valle som är under igångsättning efter en skada. Båda grabbarna var jättelugna så det var skönt! Älskar sånna mysturer när man bara skrittar och pratar..
 
Såhär vid lunchtid ska jag åka in till stan och sedan bege mig till "Norells Hästsport" vilket blir premiär för mig. Norells har tagit över gamla Aubiose som var en ridsportbutik i Borlänge - antar att sortimentet är ungefär desamma, men ska ändå bli spännande att se. Visar upp om jag har köpt något senare!
 

Artemis Gold Medal

Är så himla sugen på att köpa det här tränset för att ha som lite "back-up träns".. Det är verkligen himla fint! Tänkte dock reka lite och se om det är någon läsare som har ett begagnad till salu? Ska givetvis vara fint skick och helt i originaldelar (pannband, nosgrimma etc.).
 
Kostar 759 kr på Hööks i nyskick och vad jag är villig att betala beror helt på hur skött tränset är. Ska vara svart och i COB eller FULL (om någon vet hur dom är i storlekarna får man gärna skriva en kommentar om det också).
 
Har du ett sånt träns till salu? Maila [email protected]
 
 

Knoppning, film eller bild?

Har fått massor av förfrågningar om jag inte kan visa hur jag knoppar både Escos långa man och Dannys "vanliga" man. Tänkte att antingen gör jag det som "steg 1, steg 2" osv. i en bildstudie eller så gör jag en film.
 
Vad vill ni helst se? Bild eller film? Kanske är lättare att förstå om man ser på film..
 

Träning för Marika + Esco och Spirit

Red som sagt för Marika idag på Danny och det gick helt OK! Lite för lite tryck men vi introducerade lite nya saker och då är det svårt att få allt på samma gång.Idag var det dags för skrittpiruetter - mycket konstigt tyckte Danny. Blev dock riktigt bra på slutet när han förstod vad vi var ute efter. Även galoppslutorna checkades - helt OK! Bättre åt höger än åt vänster.. Överlag kändes han som sagt helt okej, men lite för lite tryck.
 
Därefter longerade jag Esco - jättefin! Han fick jobba på ordentligt på utebanan. En liten paus och så dags för sista hästen, Spirit, Den lilla ponnyn var trulig idag! Han kändes inte helt med på noterna och var lite tjurig. Mot slutet jättefin.
 
Det var alla hästarna som fått jobba på ett eller annat sätt idag. Är ganska skönt att bryta av med någon av dom som gör annat än ridning för det blir ett evigt på- och av sadlande annars. Imorgon ska Danny ridas ut, Escos joggas på bana/ridhus och hur Spirit fortsätter vi nog på jobbet från idag - alltså på ridbanan.
 
 

Längtar efter min sadel...

Satt och räknade lite på veckorna och konstaterade att det borde vara ca 2 veckor tills min nya sadel kommer!! Har jag otur blir det kanske lite längre men det är nog 50/50 om dom är snabba med just min sadel eller ej. För er som inte har hängt med från början har jag alltså måttat en Childeric åt Danny och mig. 
 
Är dock lite orolig då han har ändrat sig litegrann i kroppen sedan vi måttade.. Dock är det relativt enkelt att fixa till den då, då den är i grunden rätt - men det blir några extra veckor om den måste tillbaka och justeras igen. Håller tummarna!!
 
Sadeln kommer att vara svart med brun undersida som den här sadeln:
 

Onsdag

✓ Kolla så att hästarna är lugna i nya hagarna
 
✓ Mocka, packa hö, fixa vatten
 
✓ Sola!!! (Äntligen äntligen äntligen)
 
✓ Tillbaka till stallet, träning för Marika på Danny + motionera Esco och Spirit
 
✓ Betala räkningar.....
 

Xtreme Horse Makeover i Lerum

Har sett massor av repotage i tidningar om detta ställe samt kikat i webbshoppen såå många gånger.. Vilket paradis att få vara i den fysiska butiken någon gång!!
 
Xtreme Horse Makeover säljer allt från stylingprodukter till egendesignade pannband och träns/kandar. Blinget är helt otroligt...
 
"Xtreme Design står för våra egendesignade träns/kandar som tillverkar för varje häst och varje kunds önskemål. Vi erbjuder er de finaste leverantörerna på träns. Vi har en rad olika Swarowski kristaller ni kan välja bland. Om tränset/kandaret ska vara till en specifik häst så mailar ni en bild så vi kan skapa det bästa för hästen ifråga."
 
Ni hittar webbshoppen HÄR och kan även se fler bilder på produkterna där. Bilderna nedan är ett axplock från deras hemsida.
 
 
 
 
 

Jobb och stall

Ja herregud vilken sommar det blir.. Massor av jobb och så 20 stallpass totalt under hela juli månad eftersom jag tar åt båda hästarna.. Personalen på Falu RK har ledigt då och då splittar man passen på de privathästar som står kvar. Då är det dock hyresfritt så slipper stallhyran i alla fall :) Ni vet var ni hittar mig i sommar, antingen är jag på jobbet eller så är jag i stallet haha.
 
Idag har jag också varit i stallet hela dagen, dock helt frivilligt utan stallpass. Hade som sagt lite bevakning på hästarna i sina nya hagar och pysslade på i stallet, spånade boxar, packade hö etc. Både Esco och Danny vilade idag (eller ja, Danny motionerade ju i hagen haha...) så jag hade det väldigt lugnt. Spirit red jag i alla fall! Han red jag ut på för första gången och det var ganska intressant. Jättesnäll i början men vägrade sedan att gå vänster i en korsning och började härja, blev riktigt ond på honom och då gick han framåt, sedan var vi kompisar igen.
 
På kvällen har jag pysslat lite på hästarna, klippt hovskägg, ryktat osv. Imorgon blir det träning för tränare på Danny!
 

Danny i hagen - film

Om någon är sugen på en film från dagens lufthopp i hagen.. ;)

 

Stora hagar

Idag släppes Danny och Esco i nya hagar! Detta är en stor händelse i alla fall för Danny som har gått i "sjukhage" hela tiden. Han hade gått i liten hage ett par timmar om dagen när jag fick hem honom så steg 1 var att få ut honom på "heltid" och att han var lugn med det. På slutet har det gått jättebra och han har varit så himla lugn i hagen - därför ville jag nu att han skulle ut i större hage för att kunna röra på sig lite mer.

Sagt och gjort, idag var det dags! Först släpptes Esco i hagen bredvid men han ställde sig och åt hö utan att ta ett travsteg (som förväntat haha). Danny däremot hann jag knappt släppa innan han drog iväg i serier av "lufthopp med skruv".. Att det fanns hö och lite gräs i hagen var inget han brydde sig det minsta om. Det var dock torrt och ganska bra underlag i hagen så jag var inte hysterisk (haha) utan lät honom hoppa av sig, dock under bevakning.. När han till slut lugnade ner sig och började äta hade jag koll på båda hästarna från morgon till lunch och pysslade på i stallet. Jättesnälla var dom, tack och lov!

Nyligen utsläppt.. Jättesuddiga för jag växlade mellan att kolla i kameran och utanför hela tiden haha!




Esco visar hur det ska gå till... Kolugn.



"Ahaaa är det så man gör? OK, då tuggar jag också hö..."



Sedan kom solen fram så även Danny fick gå naken och mysa! Visst har dom underbar omgivning till sina hagar... Grönska och sjö!

Blir så trött

Jag är en väderberoende människa. Jag avskyr vintern och tycker inte om att frysa. Sommaren känns så hemskt kort här i Sverige och nu när den väl är här är det 13 grader varmt och regnar. Inte regnar det lite heller, nä då ska det vara skitväder i två veckor?

Har sett på väderprognosen att det ska bli lite bättre nu i några dagar - sedan ska det komma mer regn?! Jag orkar inte..

Hade man inte haft häst hade man nog inte alls varit lika beroende av vädret. I hästvärlden är man tvingad att vara ute och känna på vädret 365 dagar om året. Om man inte tar in hästar från hagen så tömmer man skottkärror eller rider utomhus. Hela vinterhalvåret fryser man ihjäl och under sommaren får man äntligen chansen att tina upp och njuta lite av att vara ute så mycket. Man kan sitta på en bänk och sola framför ridbanan när andra tränar eller ligga i gräset och mysa när hästarna går i hagen.

Men vem fan vill mysa i gräset när det är en enda lervälling. Blött, blött och åter blött efter allt regn. Jag orkar inte med mer skitväder, ge oss sol och värme för guds skull!!

Dressyrtvillingar på Lövsta

Tidningen Ridsport skrev en artikel om tvillingarna:

"I slutet av april hände något oväntat på Lövsta stuteris seminstation. Trots flera ultraljudskontroller hade det inte upptäckts att stoet Reine Freunde väntade tvillingar. Båda fölen mår nu bra och växer ordentligt.


Stoet föddes först och vägde 32 kilo. En stund senare kom lillebror, som vägde 18 kilo. Den första tiden blev tuff, framför allt för lillebror som inte kunde resa sig upp själv men diade bra. Båda fölen, som är efter Bellagio, fick plasma snabbt efter födseln och stödmatades med flaska de första dagarna. Detta berättar Lövsta stuteris seminstation i ett pressmeddelande.

Dräktigheten för Reine Freunde (e Rohdiamant-Ramino) var normal.

- Vi har gått igenom journalerna, tittat på ultraljudsbilderna och inget tydde på något sätt att detta skulle hända. Varken dubbel ägglossning eller dubbla dräktigheter vid 16, 30 eller 90 dagar upptäcktes. Stoet är 17 år och har en hel del livmodercystor så han måste ha gömt sig bland dessa. Naturen har helt enkelt spelat oss ett litet spratt”, säger ansvarig veterinär Görel Nyman i pressmeddelandet. I dag mår både stoet och tvillingfölen bra. De små krabaterna växer så det knakar"

Fölen är e. Bellagio - Rohdiamant så om dom klarar sig bra blev det verkligen jackpot! Vilka hästar det bör bli av dom.. Mmm! Klicka här: http://www.lovstastuteri.com/semin/wp-content/uploads/2012/05/Miraklen-p%C3%A5-L%C3%B6vsta-Stuteris-seminstation.pdf för en PDF med bilder och text från Lövstas hemsida!

Gissningstävling med ledtrådar

Har precis gjort en order på två nya hästprylar.. Tänkte att ni skulle få gissa på vad det är jag har shoppat! Den som först gissar rätt på båda vinner en länk (men alla får givetvis gissa).

Ledtråd på första saken:
Någonting som jag redan har som förgyller tävlingsoutfiten. Tänk "detaljer".

Ledtråd på andra saken:
Någonting till min nya sadel..

Lite lurigt men jag tror nog att ni kan klura ut!

Sport PRE'er

Har kikat runt lite på youtube och faktiskt funnit några lite sportigare PRE'er. Visst finns det mycket att önska av dessa hästar - men jag skulle ändå inte ha något emot att min mamma (!) köpte en sådan här så kunde jag rida lite på den också haha..

Nu ska inte min mamma ha någon häst just nu - men jag tror att en PRE skulle passa henne jättebra. 

Sportig!!!



Avmaskning

Fick svar från träckprov i fredags och mycket riktigt visade provet att Danny hade väldigt mycket mask. Över 1000 EPG blodmask. Hua! Pratade med veterinären idag som lugnade mig lite så det tydligen var väldigt vanligt att nyligen importerade hästar hade mer mask. Har fått avmaskningsmedel utskrivet som ska tas i två omgångar. En gång nu och sedan en gång till om 8 veckor för säkerhets skull.

Känns ändå ganska skönt att veta att det finns en anledning till att Danny ser ut som han gör just nu. Han äter massor men har tunnat ur i överlinjen rejält på senare tid. Hoppas få ordning på detta så snart han är avmaskad!

Spirit del 2

Några fler bilder på den lilla ponnyn. Så jäkla cool!!


















Hästig dag

Alla mina dagar innehåller mycket häst - men vissa dagar är onekligen hästigare än andra. Klockan 05.30 ringde larmet på mobilen och 06.00 var jag på plats i stallet. Fodrade och lät Esco äta en stund innan jag tog ut honom på stallgången. Knoppade och ryktade honom fin!

Vid 07.30 rullade vi mot Ludvika och var hemma på stallplan igen vid 13.00. Hem en snabbis och äta lunch, sedan tillbaka till stallet igen. Red Danny (duktig) och sedan red jag Spirit (också duktig). Sedan var det dags för allt det där jag inte hade gjort ännu.. Mocka, packa hö, fixa krafft..

Inte förrän 18.30 var jag hemma igen och nu blir det en riktig myskväll. Med en häst som tävlats, två till som skulle ridas och så allt stallpyssel tar det sin lilla tid innan man är hemma från stallet.

Kan man posa sämre..

Båda killarna slänger på sin snyggaste look när matte tar fram kameran - eller.. ?


Bättre idag!

Idag var det som sagt tävling igen - samma klass och tävlingsplats men en annan domare. Vi gjorde ungefär samma uppladdning som igår med ganska kort framridning inne i ridhuset och sedan ut på tävlingsbanan.

Idag hade jag honom dock lite lugnare och stämde av med halvhalter. Han är ju lite "springig" i takten normalt (rastypiskt) men vi försökte så gott vi kunde. Ett jättefint program med bra halter och betydligt lugnare skritt (jag prooo'ade på honom några gånger och då blev det bättre). 8:a på inridningen igen! Även 8:a på sista halten. Skolorna blev bättre idag men istället missade vi på skrittpiruetterna som blev betydligt sämre. Även enkla bytena fick travinslag men överlag väldigt jämnt utan några större missar! Jag hade en superkänsla och är jättenöjd.

Resultatet blev nästan 62% och vi hamnade första utanför placering. Sämsta platsen haha! Domare Ann-Catrine Karlsson skrev: "Elegant häst, bra bjudning. Önskar mer över rygg och med lugnare takt. Han gör mer särskilt i galopp" (vad det sista betyder har jag också klurat på ett tag).



MSVC:2 Filmen

Här kommer filmen! Jag blir faktiskt riktigt stolt över både mig själv och Esco. Han gör verkligen sitt bästa! Programmet är kanske inte optimalt för just honom med mycket travlängningar och slutor på långsidorna, men lite utmaning behöver vi.

Ge oss några tävlingar så kommer det att arta sig!

Tävling Ludvika

Jag är jättenöjd! Esco skötte sig kanonbra och gjorde ett fint program. Domaren var tyvärr en aning svårcharmad och Esco föll henne inte riktigt i smaken.

Regnet öste ner så jag red fram i ridhuset och där kändes han ganska bra. Lite seg i bakbenen och övergångarna blev inte lika bra som dom brukar. När jag gick ut strax innan start taggade han till och kändes mycket bättre! Inne på banan var han lite spänd för transporten som domaren satt i, men han gjorde inget mer än tryckte upp nacken lite.

Själva programmet gick bra! Han gjorde fina halter och var fin i handen. Lite stark i galoppen och blev lite gapig, men slog sig inte fri någon gång. Öppnorna och framförallt slutorna är dåliga och det vet vi redan, så där blev det 5:or och en 4:a med kofficient 2 (poängen räknas dubbel) och då dalade totaltprocenten lite. Även högergaloppen blev lite hastig och jag red lite för fort i allmänt vilket jag totalt sett fick nedrag på. I övrigt fick vi en 8:a och fyra 7:or vilket vi gläds åt. Bland annat på inridning och enkelt byte!

Poängen blev 58,44% och hamnade någonstans i mitten/nedre delen av resultatlistan. Jag håller med om mycket i protokollet - men inte allt. Hade gärna sett honom strax över 60% men tar till mig det som står i protokollet och laddar om för imorgon! Då är det samma program som ska ridas igen.

Domaren Christina Hahne skrev: "Mkt energi finns, vägarna i sig är OK. Det som fattas är lite lugn och avspändhet i arbetet, nu har han mest bråttom.. Arbeta på! :)"

Film kommer ikväll!!!



Tävling Ludvika

Är på tävling med Esco! MSVC:2 ska ridas. Skriver ikväll..

Spirit

Kände att jag bara var tvungen att föreviga denna lilla skönhet på bild innan han åker hem igen! Lite småroligt att jag faktiskt inte ser galet lång ut på en B-ponny haha..

Idag red jag på stora utebanan och satte lite tryck! Är så himla roligt att "leka lite" på så fina ponnyer som jag har haft turen att rida senaste åren. I höstas red jag ju dressyrschampionatet för 6-åriga ponnyer på Sir Lancelot (kat. D) och tog brons, så än så länge sitter ponnytakterna i!

Ni får även gärna slänga in en liten kommentar om ni tycker att det är kul med sådana här inlägg på andra hästar än grabbarna grus (Danny och Esco). Tänker att det är kul att ni får se lite mer blandad vardag, inte bara dom hästarna jag alltid rider. Men jag kanske är ute och cyklar så ni får gärna ge mig lite respons! Det finns fler bilder att visa i så fall :)



















Träckprov

I början av veckan skickade jag in träckprov för Danny, borde få svar idag! Känner på mig att det bör avmaskas.. Han kliar svansen/rumpan mycket och äter mängder mat utan att bli speciellt rund. Men det visar sig!

Massa hästar och studentfirande

Fredag! Och idag tar äntligen Faluns treor studenten! Jag ska på ett par studentmottagningar på eftermiddagen och sedan middag och fotbollskväll med bland annat Elin, Jonna och Emma från stallet. Hinner nog inte ner till utspringet/flaken vid lunchtid då jag måste rida Esco, Danny och Spirit på förmiddagen samt börja packa i ordning allting för helgens tävlingar eftersom kvällen är bokad.

Esco ska ridas litegrann i ridhuset för att checka inför morgondagens tävling, Spirit ska ridas på utebanan och för Danny får dagsformen avgöra lite vad han ska få hitta på.

Linimentets vara eller icke vara

Martina: Har du på detta (liniment och kylande) direkt efter träningspass? Hur ofta, och efter varje pass, eller bara hårdare? Jättetacksam för svar! Och gärna vilket liniment och typ av kylande du brukar använda och föredrar.

Snälla, snälla, snälla svara! Jag skulle bli såååå glad! :)


Svar: Jag är ganska delad i linimentfrågan då jag inte anser att man ska hålla på och mixtra för mycket. Däremot anser jag att om det behövs är det absolut ett bra hjälpmedel om man använder sig av milda medel. Jag använder inget liniment alls på Danny av den anledning att han inte behöver något. Han är jämn och väldigt mjuk i muskulaturen, aldrig "styv" eller stel i kroppen. Men så är han 6 år gammal också, på så unga hästar har man sällan sådana problem med musklerna. Dock kyler väldigt gärna benen efter ridning för att minska risken för blödningar och använder då iskallt vatten och i undantagsfall kylliniment.

På Esco däremot är linimentet ett jättebra hjälpmedel. Han är lite styvare i kroppen och blir absolut mjukare av ett värmande liniment på rygg/rumpa. För att förtydliga jag använder alltid värmande liniment på muskler efter träning. Aldrig kylande! Det är att mjuka upp och öka blodgenomströmningen man vill åt och det gör man med värme. På Esco masserar jag in värmande liniment ganska direkt efter ridpasset. Duschar gärna av honom och smörjer sedan in på en blöt häst för att lättare fördela linimentet. 

Nu efter att ha använt Trikems värmesalva vill jag även hylla den! Man känner verkligen hur varmt och skönt det blir på händerna efter att ha masserat in salvan.


Lilla sagohästen

Sofia filmade lite igår när jag red B-ponnyn Spirit för andra gången. Det är bara lite uppvärming på filmen, men tänkte att ni nog ville se en snutt på det lilla livet!

Och ja, jag vet att jag rider lätt på fel sittben ett tag.. Haha! På filmen ser ni förresten lite omgivningar på Falu RK om ni är nyfikna. Stallbyggnad och ridhus! Det är också den lilla ridbanan som syns på filmen.



Regn och åter regn

Vilken skitväder det har varit senaste dagarna! Och inte blev det bättre idag heller.. Regnet öser ner här, suck och stön.

Jag hoppas att det klarnar upp under eftermiddagen för planen är att Esco ska ut i skogen och ha det skönt, men inte så roligt om det ösregnar. Startlistor har kommit för helgen och jag tror att det blir ganska svårt med en domare som kanske inte (?) är till Escos fördel, men vi ska rida så absolut bra vi kan! Det är alltid ett litet lotteri att tävla med honom då inte alla faller pladask för hans onekligen udda look. I vilket fall ska det bli skitkul att komma ut och få se lite fina hästar på tävlingsbanorna! Wow-faktorn på lokala tävlingar är sällan jättehög haha..

Nu ska jag strax bege mig till stallet eftersom jag varit på möte på jobbet under förmiddagen. Den lilla vita ponnyn ska gå först och sedan får vi se vad det blir av dom andra två hästarna.

Onsdag

Dagen började med träningen för Marika så först ut idag var alltså Esco! Som tidigare skrivet gick träningen bra.

Efter det var det bara att sadla upp häst nr 2 som idag blev lilla Spirit. Någon undrade hur hög han var och han är 129 cm hög. Jag är 163-164 cm lång och självklart för lång för en B-ponny - men absolut inte så lång att han tar någon skada av att gå 30 minuter med mig på ryggen. Det är dessutom en otroligt balanserad liten ponny så han bär upp mig fint.

Dressyrpasset på Spirit gick fint och han kändes med på noterna. Ett par bocksprång i galoppen även idag, men då morrade jag till ordentligt och efter hade han alla fötterna i marken. Sofia filmade när jag red fram och om hon lyckas föra över det till datorn kan jag lägga upp det. Även häst nr 3, Danny trimmades idag. Han har gått i skogen och longerats några dagar och var idag riktigt het och glad över att få jobba på riktigt igen. Massa power och som en fjäder i handen - jag satt bara och log. Måste filma snart!!!

Nu på kvällen har jag pysslat lite i stallet, ryktat, lindat nattlindor, oljat hovar och pussat på hästmular. Esco hade ett sår på mulen idag och nu på kvällen fick jag se hur detta kom sig... För när jag står och tittar på båda hästarna när dom tittar ut genom fönstret (och kommer åt varandra) biter Danny Esco i mulen - och ännu ett litet sår två centimeter ifrån det andra uppkommer! FY DANNY! Hans fönster har alltid tidigare varit stängt men titt som tätt är det öppet nuförtiden? Tror att dom öppnar när dom fodrar för att slippa öppna boxdörren..

Sofia tog förresten även en bild på Spirit idag! Han är väl för söt!

Värmesalva

Var på granngården och köpte foder idag! Kikade lite bland övriga hästprylar och var ute efter värmande liniment då mitt är slut. Använder alltid värmande liniment på muskler (rygg) och kylande på benen.

Hem kom jag med radital värmesalva, inget jag i normala fall använder men utbudet på granngården var inte enormt. Kikade dock på innehållsförteckningen och det var ungefär samma innehåll som mitt vanliga liniment så jag tror att det blir jättebra.

På Trikems hemsida står följande:

Värmande linimentsalva med en väl avvägd blandning av eteriska och värmande oljor. För ökad blodgenomströmning i de yttre blodkärlen, ger snabb värmande effekt. Påskyndar läkning.

Esco på Marikaträning!

Idag fick Esco ta Dannys plats på Marikaträningen, hurra! Jätteroligt då jag bara ridit för tränare en gång tidigare på honom.

Vi gick först igenom alla moment i MSVC:2 i enskilda rörelser. Plockade isär programmet och red allting var för sig. Öppnorna var OK och slutorna var dåliga. Han blir för rak och korsar för dåligt, så det fick vi ta itu med. Många volter och sedan lossade han lite i kroppen.

Sedan lite check på skrittpiruetterna som är ganska bra!! Bara jag vågar rida och verkligen få honom att trampa genom hela piruetten. Även förvända serpentinen med enkelt byte är jättebra åt ena hållet.. Andra hållet är sämre men där styr jag lite knepigt så då blir även bytet dåligt. Ska känna igenom detta en gång till innan lördag...

Till sist red vi igenom hela programmet i en följd och fick en massa bra tips hur jag ska tänka, var jag ska samla lite extra och var jag ska trycka på mer. Marika är guld!!! Nu känns det inte längre som att jag är ute och cyklar med min ridning utan har fått mycket bekräftelse på vad som är bra och framförallt vad jag ska göra för att förbättra det dåliga.

Vi taggar till helgen!!


Wow

Petra visade mig några filmer och videos på andra PRE hästar runt om i världen. Jag är väldigt svårflörtad när det kommer till dessa spanska hästar då jag är ganska renodlad "tävlingsdressyrmänniska" men eftersom Esco har fått mitt hjärta att smälta kan jag faktiskt hålla med..

Fann ett gäng bilder som enligt mig utstrålad magi. Det kan inte finnas många hästar som är vackrare än denna.. Donoso VII Alla bilderna är hämtade från http://vikingapre.bloggplatsen.se/


Danny-bus och Esco-lus

Dessa grabbar har varit duktiga idag! Esco har gått i ridhuset och trimmat program. Han var suverän - jag var lite sämre. Började två (!!) gånger med att rida fel det första jag gör, det vill säga genom att skippa travökningen och gå in i öppnan på en gång haha...

Aja, fick till programmet en gång i alla fall och det kändes jättebra. Han var mjuk, loss och sög riktigt trevligt på betten. Härligt! Imorgon får han ta Dannys träningstid för Marika och så får vi lite hjälp med det där programmet. För er som har missat ska Esco alltså tävla MSVC:2 både lördag och söndag i Ludvika.

Danny tog jag på lina. Kände redan när jag ledde honom från hagen att det kröp i fötterna på honom och då vill jag inte sitta i sadeln. Han har vilat ett par dagar nu efter helgen så det är inte mer än rätt att han är piggelur. Longerade honom ute på ridbanan och jag kan med handen på hjärtat säga att jag har aldrig sett en häst hoppa så höga språng i luften i hela mitt liv. Han såg ut som om han hoppade över osynliga 1.60 hinder på volt ungefär. Galning! Efter 10 minuter gick luften ur och han kom till sans. Lugn, spänstig och nöjd! Duktig kille.

Nu på kvällen åkte jag tillbaka till stallet och ryktade båda hästarna, oljade hovar och flätade ner Dannys man. Finmockade en sväng (som jag alltid gör) för att det ska bli lite lättare på morgonen.

Helt bedårande

I vissa stunder önskar jag att jag hade haft en liten dotter á 10 år som man kunde köpa en liten ljuvlig B-ponny till.. En sådan stund var idag!

Men istället fick jag äran att rida denna lilla skapelse. Spirit III är som sagt en riktig guldklimp med massor av nationella tävlingar i kroppen samt ett SM-brons 2011. Han har nu en ny ryttare sedan någon månad och har nyligen kommit på att man kan bocka för att få sin lilla ryttarinna ur balans. Därför körde dom hit honom och nu ska jag rida honom lite.

Red honom första gången nu idag och han uppförde sig jättefint. Några bockningar i galoppen men efter lite missnöje från min sida höll han sig i skinnet resten av ridpasset. Kul att rida en så duktig liten ponny igen! Imorgon ska vi ta oss ut på utebanan och se om det triggar igång några fler dumheter som det ska sättas stopp för. 

Hur söt?!



Tips på bloggar del 2

Nu kommer den andra delen med länkar till hästbloggar! Vill du också bli länkad kan du läsa här hur man gör.

1. http://lindbergmarica.blogg.se/
På min blogg får du följa en fotogalen tjej som till hösten börjar sitt andra år på gymnasiet och där studerar jag hästhållning med inriktning Trav.Läs om allt från olika händelser i hästvärlden till stora bildbomber på bland annat Falu Ridklubbs olika ekipage och en massa annat roligt!

2. http://zandrai.blogg.se/
Jag är en föredetta modell bosatt i Sthlm med min parson russel, äger en fantastisk PRE som jag utövar dressyr med. Har även en unghäst som är under inridning. I bloggen får man ärligt och rakt följa mitt liv i med och motgångar som häst och hundägare. Välkomna!

3. http://dressageinfocus.blogg.se/
Min blogg handlar om mig och min två hästar, ett åringen Beatles och 17åringen Memphis Belle det är allt från tävling,träning till emellanåt min egen vardag :)

4. http://www.alicedressyr.wordpress.com
Jag som driver bloggen är en norrländsk dressyrryttare och tävlar mitt sista år som junior. Detta kommer jag göra tillsammans med min "nya" storhäst Verone. Tränar på MSV nivå just nu och målet är att succesivt klättra upp till de högre klasserna inom tävlandet också. Men på vägen dit måste Verone först stärka sig för att kunna gå alla de svårare rörelserna klockrent och även lära sig tävlingens alla rutiner och regler. Följ våra fram- och motgångar på vägen dit!

5. http://leksandsryttarna.blogg.se/
Jag och min kompis driver bloggen Leksandsryttarna tillsammans. Jag (Ulrika) har två tävlingshästar varav den ena går 1.30 hoppning (med dressyrhingsten Saigon som pappa!) och den andra är en unghäst jag lånar och utbildar. Har även två ponnyer. Min kompis (Christine) har en ponny som hon tävlar både hoppning, dressyr och lite fälttävlan med. Bloggen innehåller alltså lite av allt! Många filmer från både träning och tävlingar, härliga bilder och förhoppningsvis också bra och läsvärda texter!

6. http://linanergaard.blogg.se/
Bloggen handlar om mig, Lina Nergaard med min dressyrponny Casper. Lägger upp mycket bilder och skriver om dagen mm.

7. www.perfektridningg.blogg.se
Min blogg handlar om hästar jag rider speciellt min varmblod valack 17 år och renrasig ridtravare!
Ni får också läsa om min åsikter och vad jag tkr om si och så! Mitt privat liv skolan hiss och diss massa bra ridövningar och frågor och svar från proffs!

Tre hästar på schemat

Har precis kommit hem från mitt dygnspass på jobbet som gick bra. Inte jättemycket sömn, men det är bara att ladda om, äta frukost och lägga sig tidigt ikväll istället. Idag ska jag fokusera ordentligt på Esco. Vi ska checka program och trimma igenom alla rörelser ordentligt i ridhuset. Även Danny ska ridas i ridhus - men för hans del blir det bara jogging. Låg, rund form i trav och galopp. Flytta för skänkeln och andra lösgjörande rörelser.

Dagens tredje häst blir SM-bronsmedaljören 2011 Spirit III som är en vit B-ponnyvalack f. 2004. Han kördes till Falu RK igår och om jag har förstått det rätt ska jag rida den ett litet tag framöver. Tydligen har han blivit lite för busig för sin lilla ryttarinna. Spännande!

Skriver mer lite senare och då kommer även länkning nr 2 av andra hästbloggar.

Tävlingsbilder - foto av mamma

Här kommer som sista bilderna från i lördags! Mamma har tagit allihopa.









Utvärdering tävlingsplats: Borlänge RK/Vassbo ridbana

Borlänge RK hade en tävling i samarbete med Rommeheds stallklubb om jag förstod det hela rätt. Tävlingarna var belägna på en ridbana, mitt ute i skogen. Inga byggnader fanns förrutom en liten kiosk i ett skjul haha!

Parkering: Liten och belägen på en äng. Dock låg parkeringen precis intill ridbanan som tävlingarna var på vilket var ett stort plus för sånna som behöver vara nära hästarna när dom står i transporten (typ jag när vi åker med Danny).

Framridning: Framridning, collectingring OCH tävlingsbana var samma ridbana. Och nej, det var ingen stor ridbana haha.. Så det var ganska trångt på framridningen och collectingring. Ridbanan var inte vattnad och det var riktigt dammigt när solen lyste på. Dock trevligt underlag i övrigt.

Tävlingsbana: Helt OK! Inte så bra dressyrstaket som knappt syntes.

Hederspriser: Nu får jag äntligen ösa på beröm!!! Vilka fantastiska hederspriser för lokal nivå. När dom läste upp sponsorerna i högtalarna var listan lååång. Jag fick rosett, plakett, DVD "Utvecklas som ryttare", två stora badlakan, spa-kit till ansiktet (ansikskräm, nattkräm, läppbalsam, ansiktsmask) läppglans och en förpackning knäckebröd till hästen.

Cafeteria: Var som sagt belägen i ett litet skjul men det fanns mycket hembakat fika!

Övrigt: Alla fick en festis och morot till hästen efter genomförd ritt! Det är väl för underbart.

Sammanfattat: Världens gulligaste lilla tävlingsplats! Arrangörerna gjorde verkligen det bästa dom kunde med en ridbana mitt ute i skogen. Suveräna priser, snabba resultat och en grymt trevlig stämning. Ett stort plus i kanten för en bra speaker som presenterade alla hästar med härstamning och ålder.

Jobb 24 timmar

Om 2 timmar börjar jag ett dygnspass på jobbet, men först; stallet! Hästarna måste fixas innan jag åker dit eftersom jag inte kommer hem igen förrän tisdag morgon. Jag mockar, packar hö, fixar vatten och krafft åt båda hästarna på morgonen så att dom är klara för dagen. Sedan åker mamma ut på eftermiddagen och tittar till dom, pysslar lite och plockar av benskydden efter hagvistelse.

Men oroa er inte, jag har tidsinställt flera inlägg med bland annat utvärdering av tävlingsplatsen samt en till bildbomb från tävlingen. Håll utkik!

Hemskt söta grabbar tillsammans ... Esco och Danny-man 

Tävlingsbilder - foto av Therese

Ett gäng superfina bilder från igår trillade in på mailen! Har någon annan också tagit bilder får ni gärna skicka till [email protected]

Tusen tack! Alla bilderna är fotograferade av Therese Hillbom.













Tips på bloggar del 1

Här kommer den första delen med länkar till andra hästbloggar. Vill du också bli länkad på www.fridahallgren.se?

--> Läs HÄR hur man gör! <--


1. http://ninafyrman.wordpress.com/
Min blogg handlar i första hand om mig och mina tre hästar men det är även mycket åsikts/tankeinlägg om allmäna ämnen och sånt jag läser och är med om. Vem jag är och vad jag har för hästar går att läsa på http://ninafyrman.wordpress.com/.

2. http://noblenatos.spotlife.se
Min blogg handlar om mig och min häst som nu är 4år gammal. Han är en egen uppfödning och jag har själv ridit in honom och fortsätter nu att utbilda honom, främst inom dressyr. Vi försöker nu att komma ut lite på tävlingsbanorna för att få lite rutin inför en hoppfull framtid som tävlingsekipage.

3. http://community.bloggplatsen.se
Min blogg handlar främst om mig och min underbara häst som jag har lagt ner min själ på i mer än 4 år och nu är delvis ägare på! Vi har tillsammans kämpat för att nå våra mål och trotsat fördomar med både framgångar och motgångar! Jag skriver också en hel del åsiktsinlägg och skriver ut min tankar! :)

4. http://www.kissmevandebonte.blogg.se
 Jossan och hennes mamma Therese har en blogg tillsammans som handlar om stalllivet och deras ponny Kiss Me Van De Bonte som är en maxad d- ponny och är 7 år. Josefine rider henne mest i dressyr då hon kan va het i hoppningen.Josefine s dröm är att tävla L:a med sin ponny.Josefine är bara 10 år men kämpar bra med sin stora d- ponny. Hennes mamma skriver också om andra vardagliga saker blandat med stalllivet. Kiss me är vårt lilla hjärta!

5. www.TeamGustafsson.blogg.se
Min blogg driver jag med en kompis pch vi båda skriver om våran utveckling tillsammans med våra ponnys.
Jag är fodervärd på ett haflingersto vid namnet Nike, som jag har utecklat till en tävlingsponny och tävlar för tillfället på LC-nivå. Men våran tid tillsammans på tävlingsbanan är nog över, och jag kommer fortsätta med en ny ponny. Och Nike är ändå 20 år, och är superfräsch och pigg, vi har haft många motgångar. Men även medgångar, som har gjort att vi är där vi är nu.


Massor av stallfix

Har ägnat morgonen åt saker som kanske inte är så roligt, men väl så behövligt. Vi har tvättmaskin i stallet och idag har den verkligen fått jobba! Båda hästarna har fått offra lite täcken till maskinen denna morgon. Danny fick tvättat det tunna stalltäcket, 100-gramstäcket och ett regntäcke. Esco fick tvättat ett fleecetäcke och 100-gramstäcket. Är så mycket roligare att sätta på dom rena täcken..

Sedan tömde jag Dannys bädd i boxen. Han står på lite halvbädd då han rullar så mycket i boxen och spånet flyttas helt uppåt väggarna om det inte är lite fast i botten. Har fungerat jättebra men behöver tömmas då och då. Idag var det alltså dags och det är ganska tungt, men bra blev det. Sedan mockade jag åt Esco och så fick båda hästarna nytt spån - härligt.

Så var det även det vanliga stallfixet, fylla vatten, fylla kraffthinkar, packa höpåsar. Det tar sin tid att fixa allt åt två hästar - men gud så mycket enklare det är med Esco i samma stall som Danny!

Hästarnas boxar, bredvid varandra!


Film från dagens start

Som sagt, en lugn ritt med några mindre missar. Domare var Christina Hahne och hon skrev: "Mkt. trevlig häst som har förutsättningar....! Oftast trevlig form, lite försiktigt påskjut o. kan bli mera rakriktad. Mjukt ridet! :)"

Vad tycker ni? Jag är nöjd!!


67,6% och en andraplacering

Idag skärpe vi till oss, bytte taktik och det fungerade jättebra! Började dagen med att rida ett ganska intenstivt ridpass på Danny hemma i ridhuset. Han fick inte bara joggas utan reds i tävlingstryck och blev både svettig och till synes lite trött. Sedan ut i hagen och mysa en stund innan jag tog in honom, schamponerade och lät honom äta lunch inne.

På eftermiddagen vid 14 anlände vi till tävlingsplatsen som var en utebana mitt i skogen. Inget ridhus, knappt någon parkering och en enda stor ridbana som var både framridning, collectingring och tävlingsbana i ett haha! Detta till trots hade dom skrapat ihop grymt många starter och jag tror att det var en 30-35 starter i min klass LB:1. Kul!

Danny uppförde sig ganska bra i transporten, stod still och väntade och härjade bara litegrann. När jag lastade ur honom var det lite som att trycka på startknappen igen.. Mamma ledde honom i longerlina en stund och sedan skrittade jag själv på framridningen. Först var han relativt lugn, skrittade och joggade i trav - het och spänstig men kontrollerad. Sedan var det dags för galoppen och då räcker inte mina fingrar för att räkna hur många bocksprång/explosioner vi fick till. Lite trött blir jag på detta, men han är ung och bägaren rinner över i ett busfrö som Danny i galopp.. Efter ca 35 minuters intensiv ridning utan skrittpauser började han andas och slutade med sina krumsprång. Spänstig och lagom tempererad.

På tävlingsbanan var han lugn! Det verkade som att han förstod att han skulle skärpa till sig där. Red ganska taktiskt och höll tillbaka mycket. Visade inga galopplängningar utan styrde snällt över diagonalerna utan att länga - hellre en 4-5:a för dålig längning än 2-3 för omslag eller att han rusar iväg. Lite förargligt dock att vi även denna gång lyckades få en felfattning! Även taktfel i travlängningen men där var jag lite osmart och höll tillbaka istället för att släppa fram honom = Danny tappade balansen. I övrigt kändes han jättebra och ställde upp i fina halter vilket han verkligen får pluspoäng på då dom har varit riktigt dåliga, duktig!

Så som sagt, resultatet blev 67,6% och andraplacering. Mycket roligt! Nu blir det en träningsperiod för Danny. Vi väntar in den nya sadeln, tränar på och hoppas vara riktigt farliga i höst! Dessa tävlingar har bara varit för att låta honom bli lite varm i tävlingskläderna - inte för att han egentligen är mogen för uppgiften. Så går det bra är det bara en stor bonus!

Fina älskade häst som verkar växa mer och mer.. Vill inte minnas att jag sett så liten ut på honom innan?!


Nöjd!

En framridning som var mer i luften än på marken, men inne på banan skärpte han till sig och travade hem en blå rosett! Skriver om allt lite senare.

Håll tummarna :)

Är på tävling hela dagen, hörs ikväll! Vi startar kl. 15.05

Blingad nummerlapp

Någon undrade om nummerlappen var blingad, och visst är den det haha.. Ju mer glitter desto bättre!

Diamonds are a girl's best friend

Stämmer i alla fall bra på många dressyrryttare jag känner haha.. (mig inräknad). Här är min glitterbox med enbart stallsmycken. Örhängen på vänster sida, hårskruvar i mitten och plastrongnål åt höger.



Vill du bli länkad på www.fridahallgren.se ?

Ta chansen att synas rejält genom att bli länkad i ett inlägg här på www.fridahallgren.se.

Det du behöver göra är att skriva några rader på din blogg om www.fridahallgren.se samt lämna en tydlig länk hit och gärna lägga upp en bild (valfritt, från min blogg).

Kommentera sedan det här inlägget och skriv att du har skrivit ett inlägg samt lämna en länk till din blogg. Skriv gärna kortfattat vad din blogg handlar om! 

Jag kommer sedan att länka din blogg i ett inlägg tillsammans med den kortfattade texten om vad bloggen handlar om. Ta chansen att synas och göra reklam för just din blogg!

Schabrakfrossa - vilket gillar ni bäst?

Blå/gult HANSBO



Svart/rött PROTECTOR



Vit/blått (Utvecklingsteam Dalarna)



Metallic/brunt - HV POLO



Vit/blå-gult - MIAS RS

Sommarväder

Jag blir så himla glad av sånt här finväder! Klarblå himmel, några fluffiga moln och 20 grader varmt. Utnyttjade tillfället och red ut båda hästarna i skogen vilket dom verkade uppskatta mycket.

Danny reds som sagt för tränare igår och fick röra på sig i skogen idag, trots att han ska tävla imorgon! Brukar normalt sett alltid rida ett 20-minuterspass och checka lite dagen innan tävling, men eftersom han ska ridas imorgon på morgonen innan vi åker så gör jag inte så idag. Anledningen till att han ska ridas imorgon innan vi åker är för att rida bort överskottsenergin så att han är lugn på tävlingsbanan. Dock en helt obeprövad metod för Danny, men så som han har varit på tävling hittills hade det onekligen behövts ett ridpass innan vi åkt.

Esco fick också ut i skogen idag! Han har det väldigt lugnt nu för att ladda kroppen till nästa helg. Fåglarna kvittrade och vi njöt!

Har dessutom hunnit med att ta kort på mina fem favoritschabrak! Lägger upp alla i ett separat inlägg lite senare. Tills dess, ha en härlig fredag och stort grattis till alla som tar studenten! Jag minns förra året när jag var mitt uppe i studentfirandet. Massa fester, grillmys med klassen, partyresa till Alanya, studenten, balen.. Åhhh så avundsjuk jag blir. Men jag har ju faktiskt haft mitt roliga!

Student från Idrottsprogrammet 2011

Tävlingshelger

Ser fram emot både helgen och nästkommande helg då det blir tävling för hela slanten! Danny ska gå en lokal LB:1 i Borlänge på lördag och helgen efter går Esco MSVC:2 både lördag och söndag i Ludvika. Någon läsare som ska till någon av tävlingarna?

Danny känns fin och Esco har vilat nu för att ladda upp kroppen ordentligt inför nästa vecka. Han kommer även att få rulla på ute i skogen till helgen och sedan blir det några dressyrpass nästa vecka. Känner mig faktiskt relativt förberedd inför nästa helg! Programmet sitter i alla fall hemma på mattan i vardagsrummet, sedan återstår det att se om det sitter från hästryggen också.

Spänstig!

Träning för Marika idag med Danny. Mycket bra! Vi måste verkligen filma en träning snart.. wow vilken utveckling.

Fokus på rund form och att han skulle vara loss i övergångar. Trav/skrittövergångar var super, galopp/skrittövergångar mycket svårare. Överlag kändes han väldigt spänstig i båda trav och galopp! Det har blivit ett helt annat tryck i honom senaste ridpassen. Han känns dessutom mycket starkare i kroppen och blir hetare och hetare genom hela passet.

Idag fick vi även premiärträna galoppslutor på diagonalen vilket vi aldrig gjort innan. Det var inte det minsta svårt tyckte Danny som flöt åt sidan hur lätt som helst. Fick rida linjerna ur FEI Mästerskapsprogram (junior), fast utan galoppombytet. Kände även lite på förvända och det verkar som att Danny har börjat förstå vad det är frågan om nu.

Vi känner oss laddade för tävling på lördag!

Luddisarna hela igen!

Jag gjorde som ni sa och lämnade in mina luddisar hos skomakaren - vips så var dom lagade! Nu blir Danny och Esco jätteglada :)

Sommarbilder med Danny

Här kommer några bilder från idag, hoppas ni gillar dom! Tycker att det är riktig sommarkänsla på många av bilderna.







Vilodag för båda grabbarna

En väldigt lugn dag. Var i stallet och hade stalltjänst imorse vilket innebar fodring, släppa ut hästar och mocka. Lite slitigt men vi var väldigt effektiva och klara innan kl. 9.

Efter det gjorde jag allt stallpyssel åt både Danny och Esco. Mockade, fyllde hö, vatten och kraftfoder. Såg till att dom stod lugnt i hagen och tuggade hö innan jag åkte hem och åt frukost. Lite övertalning av mamma så var hon med på noterna om att fotografera Danny idag! Jag hade sett ut jättefina platser att ta kort på sist jag var ute och red på Danny i skogen så det var bara att vandra dit.

Hade vissa planer på att knoppa honom men eftersom han ska tävla i helgen och ska knoppas då orkade jag inte haha.. Han blev i alla fall ryktad ordentligt och jag fick byta kläder! Tycker oftast att det är svårt att matcha hästen men lyckades skapligt med rena kläder och för en gångs skull genomkammat hår.

Vi släpade sedan iväg honom till lite fina fotoställen och tog jättefina bilder. Danny var väl visserligen ganska dryg att gå med och vi bråkade hej vilt några gånger när han helt sonika gick rakt över mig. Lite uppfostan där mitt i skogen och sedan höll han sig i skinnet nästan hela tiden. Jag har lagt in alla bilder i datorn nu och kan knappt vänta på att få visa er! Hoppas hinna lägga upp i kväll men har lovat mami att se en film med henne först.

Ny design!

Nu är den nya designen uppe och det känns jättebra. Mer sommarfeeling och inte lika skarpt som tidigare. Hoppas ni också trivs med detta! Om ni inte ser den, tryck F5 eller högerklicka och uppdatera er webbläsare så dyker det nog upp.

Photoshoot

Vi har tagit massor av fina bilder idag! Några är tänkt att användas till en ny sommarheader. Lägger upp ett smakprov senare. Nu: Städa bilen...

Köhls Fidolina

Fidolina eller "Fiddo" som hon kallades är en gulbrun connemaraponny e. Shirleys Thunderbell - Blue Chief. Hon är född 1996 och 145 cm hög. 

När vi köpte Fiddo hade hon redan gått nationellt i ett par år och tävlat både LAG-SM och Svenska Mästerskapen individuellt. En suverän ponny som hade rutin på tävlingsbanan vilket var precis vad vi letat efter. Fidolina köptes i mars och redan första sommaren red vi regionala klasser med vinster i LA:P1 på över 71%. Vi red även med i elitserien för Vansbro RS. Året efter red vi division 1 med hemmaklubben Falu RK där laget vann serien och kvalade till ELIT.

Under 2009 red jag och Fiddo även nationella klasser och kvalade in till Svenska Mästerskapen. På SM blev vi placerade 10:a av 40 startande i kval 1, det var stort! Vi red på 65%. Andra dagen var hon trött och vi blev oplacerade.

SM 2009











Fiddos styrka var att hon är otroligt lydig, välutbildad och korrekt i kroppen. Hon har lätt för att länga i både trav och galopp. Till svagheterna hör att hon har svårare att vara spänstig i vanligt grundtempo - hon är ganska lik Danny på det viset. Rör sig stort och flott så fort hon får länga, men blir sämre i arbetstrav/galopp. Hon är även en ganska bekväm ponny som verkligen behöver taggas igång för att hon ska bli elektrisk.

I stallet var hon både väldigt snäll och väldigt dum haha. Jättesnäll att leda, hantera till och från hagen etc. Men att sätta på täcke, spänna sadelgjord och rykta under magen var hon inte lika snäll. Då blir hon en alligator och hugger i luften/gnisslar tänder.

På tävling var hon en ängel. Stod helt still i transporten mellan klasserna och hur lätt som helst att parkera utanför transporten när det är dags att sadla. Uppförde sig exemplariskt på meeting och sov väldigt bra borta. Även på uteritter var hon lika snäll. Man kunde rida ut i grupp eller ensam, galoppera på ängar eller mysa i skogen. Standard var att jag knäppte fast ett grimskaft i grimman och red ut direkt från hagen haha...



Fidolina är nu såld till en familj uppe i Sundsvall. Malin och Fiddo trivs bra ihop och verkar ha riktigt! Dom tävlar på nationell nivå och har tagit ett SM-kval till Svenska Mästerskapen.

Fiddo är en sån ponny som alla borde få chansen att äga. Att få uppleva hela ponnykarusellen med nationella tävlingar och kval hit och dit. En fantastiskt snäll liten ponny som man verkligen tycker om. Hon är lättriden, pigg och verkligen rolig att sitta i sadeln på. En dröm skulle vara att betäcka henne med någon långbent, mycket nätt ponnyhingst typ Vermont eller Verdi. Jag tror verkligen att den avkomman skulle hävda sig fantastiskt bra i svenskt ponnyelit efter att Fiddo har pensionerats.



Har ni några frågor om min tid med Fidolina kan ni slänga in era kommentarer i det här inlägget, så svarar jag på frågor senare! Finns säkert något som jag har glömt att skriva med här.

Lite seriösare ridning med Esco

Esco fick gå i ridhuset idag också! Jag ville se om gårdagens ridning med massor av lösgjörande hade gjort någon skillnad - och det hade det verkligen!

Mjuk, pigg och loss genom hela ridpasset. Idag var slutorna överaskande bra! Han korsade mycket bättre och det kändes inte lika "svårt" som igår. Checkade övriga rörelser i MSVC och det kändes bra. Det börjar bli hög tid att lära mig programmet nu! Jag vet hur alla rörelser ligger och vad som ingår, men inte i vilken ordningsföljd..

Sofia tog en dagens outfit i ridhuset idag; Luddskydd och luddboots fram, strykkappor bak. Vitt schabrak "utvecklingsteam Dalarna".

Två skogsmullar (Frida och Danny)

Idag har jag och Danny ridit överallt. Verkligen överallt. Vi började på lilla utebanan och både travade och galopperade då han är absolut lugnast där. När han kändes stabil och hade börjat andats litegrann gick vi ut på den stora hoppbanan istället.

Där travade vi runt och tog galopp även där. Otroligt nog fattade han galopp åt båda håll utan en endaste liten explosion. Bara lugn och behaglig. Nästan så man börjar undra om han är sjuk haha.. Nej skämt åsido han har ridits ganska tuffa pass i två dagar innan så han har verkligen fått göra av sig en massa energi.

Efter ca 40 minuters jobb på utebanorna red vi ut i skogen. Vi travade runt på grusvägar och eftersom han var så snäll bestämde jag mig för att premiärrida en runda som går bredvid stora vägen. Han har varit väldigt trafiksäker med personbilar, men där kan det komma bussar, lastbilar etc. så jag har inte vågat mig dit tidigare. Det gick super! Han var hur cool som helst. Därefter tog vi en slinga ute i skogen och skrittade runt bland rötter och stenar som ett äkta skogsmulleekipage.

Nu mår vi bra i själen båda två!


Utelåst

I brist på annat kan jag meddela att jag sitter på trappen utanför huset då jag är utelåst. Nyckeln är inte i min ficka där den borde vara och reservnyckeln var inte heller där den borde vara. Tacka vet jag Iphone, nu ska jag läsa bloggar tills någon kommer hem med nyckel.. (tror jag får sitta här hela eftermiddagen).

Väldigt jämnt om önskeinlägget

Har fått massor av svar från folk som vill att jag ska skriva ett inlägg om Köhls Fidolina, min tävlingsponny. Det var dock nästan lika många som ville läsa om First Class "Klas" som var min första storhäst.

För att inte göra er besvikna tänkte jag faktiskt skriva separata inlägg om båda två. Det första inlägget kommer upp ikväll och det andra senare i veckan!

Dressyrpass Esco

Även Esco gick dressyr i ridhuset idag! Regnet föll ute även idag så vi sparar uteritterna till veckan när det förhoppningsvis blir lite bättre väder.

Kandaret var på och idag skulle det trimmas "MSVC". Öppnorna är bra, slutorna är hemskt dåliga. Förvända galoppen med enkelt byte var idag helt kalas! Han satte dom väldigt fint. Överlag var Esco väldigt pigg och lite stark, men att han taggar till i galoppen är väldigt bra för då blir den mycket renare än när han är lite trött i kroppen. Red honom ganska länge och jobbade igenom formen. Mot slutet fick han trava och galoppera i rund, låg form och verkligen stretcha igenom.

Massor av skänkelvikningar och flytta bogen på spåret för att verkligen få honom att korsa benen. Han har ju väldigt mycket tramp uppåt av naturen vilket inte gör det lika lätt för honom att sträcka ut och flytta sig i sidled men det är verkligen en god bit på väg.

Efter ridpasset fick han skrittas för hand länge och sedan linimentade jag rygg+rumpa md värmande arnika och så täcke på. Jag tycker att han blivit mycket bättre efter att han har börjat linimentats och att han blir mer avslappnad i ryggen vid ridning.

Glad Frida med Esco på "rätt" stall, äntligen!


Dressyrpass Danny

Började dagen med ett tidigt dressyrpass på Danny! Satt nog i sadeln runt 08.00. Han har varit ganska bra sedan senaste Marikaträningen där vi verkligen fick ta igenom honom.

Red mest stora vägar, volter, lite öppnor, skänkelvikningar och förvänd galopp. Den förvända satt ungefär 50/50 av gångerna då han gärna bytte om till korsgalopp haha... Danny kändes väldigt fin i handen, inte alls det där starka som jag hade på träningen. Blev lite öppen i vissa lägen men överlag var han faktiskt riktigt rund i formen. I traven hittade vi en väldigt fin spänst idag! Stora härliga steg med helt OK flyt. Ibland blir han lite för het och då kan han bli lite ojämn fram då han kastar upp ena frambenet högt och inte det andra, men jag försöker att rida honom så jämnt jag kan.

I galoppen blev han lite för öppen i formen. Han gjorde dock väldigt fina upptag idag! Det är vår stora svaghet. Han kan galopperna hur stort som helst men när det blir dags för upptag blir han för rakbent och vill inte alls vinkla ihop sig. Men det kommer!

Nu på kvällen ryktade jag honom , satte på täcke och flätade svansen. Den vanliga kvällsrutinen! Lindade sedan benen och lät honom beta lite gräs utanför stallet. Tror han kommer sova nöjd i sin box inatt.


Idag har jag..

✔ Ridit båda hästarna

✔ Släppt ut Esco i sin nya hage på Falu RK (han var som en filbunke)

✔ Fixat stallpyssel åt båda hästarna

✔ Lämnat in mina luddboots hos skomakaren

✔ Anmält Esco till ett till regionalt meeting, två stycken MSVC:2 i Örebro

Gårdagens hag-outfit

Haha nej, min häst ser givetvis inte ut såhär i hagen varje dag. Skydd har han visserligen alltid men inte hockeyutrustning som på dessa bilder. Men det blåste, regnade på tvären och var full fart med hopptävlingar - och han är ingen bombproof mulle som kan stå i alla väder utan att fara omkring i hagen (tyvärr).

Fram: Boots från Hööks, lindor med Back on Track-paddar.
Bak: Boots från Hööks, skydd från Protector
Täcken: Termotäcke + regntäcke osäker på märke
Grimma: Köpt på City Gross!






Nya paddar

Igår köpte jag nya paddar! Tjocka, fluffiga och jättelånga haha.. Provade att ha dom vid ridning och lite pudel-varning var det på Danny med paddar som verkligen går från hov till över knäna, men jag slipper ju använda boots i alla fall haha!

Paddarna kommer från Haglunds ridsport och kostade 149 kr.

Jag har upplevt ackumulatorhoppning för första gången

Lång och regnig dag! Först jobb som funktionär på våra regionala hopptävlingar där jag för första gången i mitt liv fick se vad ackumulatorhoppning är för något. Haha hur kul som helst!!!

För er dressyrnördar som jag som läser min blogg innebar detta med ackumulatorhoppning att man red en förutbestämd bana men plockade poäng på varje hinder man klarade. På sista hindret fick man välja mellan två stycken hinder varav det ena var ett vanligt hinder med samma poäng som övriga och det andra ett svårt, högre "konstigt" hinder som var värt mycket mer poäng. Massor av ryttare valde det svåra hindret och så gott som alla rev eller stannade ut sig haha.. Men några få, duktiga ryttare klarade - häftigt och skitkul!

Nu på eftermiddagen har vi flyttat Esco och alla grejer till Falu RK. Han gick in i sin nya box bredvid Danny, rullade en gång och ställde sig och tuggade hö. Han är väl för underbar haha.. Danny var lite arg och blev som en alligator mot sin nya granne vid kvällsfodringen - men han är sån. Som att lamm mot människor men bedrövligt dålig på att se snäll ut mot sina boxgrannar.


Önskeinlägg om valfri häst!

Tänkte att ni skulle få rösta på vilken häst ni vill att jag skriver ett helt inlägg om! Tänkte lägga upp bilder samt skriva en massa rolig info som hur hästen var att hantera, att rida, tävlingsmeriter och annat smått och gott.

Men det är upp till er vilken häst ni vill att jag skriver om! Jösses, när man räknar ihop alla hästar har det blivit en hel del trots att jag bara är 20 år gammal. De hästar ni har att välja på är alltså mina tidigare hästar som är:

Herkules, första ponnyn på helfoder (D-ponny)

Cashmir,
första egna ponnyn (D-ponny)

Köhls Fidolina,
 min rena tävlingsponny (D-ponny)

Norma,
häst i träning (storhäst)

First Class af Hvarre,
första egna storhästen (storhäst)


Så sätt igång och kommentera om vilken häst du tycker att jag ska skriva om! Är det något speciellt du vill veta om just den hästen, skriv det med.

Totilas facebooksida

Ni har väl inte missat att Totilas nu har fått både en egen hemsida och en facebooksida. På facebook läggs det upp bilder från vardag och tävlingar och "Toto" har till och med skrivit en egen statusuppdatering ;)

Såhär skrev Toto;

"Hallo liebe Fans,

das war ein aufregender Tag bei den Deutschen Meisterschaften in Balve. Wir haben uns mit Platz Eins und einem neuen Meisterschafts-Rekord im Grand Prix de Dressage für den Special am morgigen Samstag qualifiziert. Matthias und ich werden um 12.54 Uhr ins Viereck einreiten. Der WDR überträgt übrigens zwischen 15.15 Uhr und 17.20 Uhr aus Balve! Ich freue mich, wenn Ihr uns die Daumen drückt. Wir haben uns übrigens über den tollen Zuspruch hier schon sehr gefreut. DANKE!

Euer Toto"

Vilket betyder ungefär (haha tveksam översättning...);

"Hej fans! Det var en spännande dag på tyska mästerskapen i Balve. Sen står någonting om att resultaten som jag ej kan tyda haha... och fortsättningen är att sändningar från WDR kommer att gå från kl. 15.15 till 17.20 från Balve. Vi är glada att ni trycker "tummen upp" för oss och är nöjda över det stora stödet! Tack!

Er Toto"



Film - löshoppning Källviken

Här kommer filmen! Filmade alla hästar utom en för där var jag så imponerad att jag glömde filma. Bobby, en D-ponny var nämligen smidig som en katt och klippte 130 cm utan att blinka med suverän teknik. Jätteroligt att se!

I övrigt filmades dessa hästar:

Esco, storhäst
Pedro, C-ponny
Simba, D-ponny
Shamrock, D ponny

Har ni någon favorit? Någon häst ni föll lite extra för?


Hoppning

Idag "löshoppades" 5 hästar på Källviken! Det var väl inte helt allvarligt då vi bara ställde upp några snälla hinder med inramning - men det är kul att variera träningen. Jag filmade ganska mycket eftersom jag var med och hjälpte till. Esco fick vara med en liten stund och ta något språng, han var lugn och snäll.

Slänger upp en film med alla hästar ikväll, håll utkik!

Mina luddisar går sönder...

En gång i tiden hade jag 4 stycken hela luddboots. Men en efter en gick sönder och till slut hade jag inga hela alls kvar. Lagade då allihopa med textillim och dom höll jättebra! Tills jag tvättade dom...

Då var det samma sak igen, limmet släppte och det blev trasigt. Provade ett nytt lim - höll tills jag tvättade dom. Provade att sy med symaskin men den orkade inte igenom materialet. Provade att sy för hand men då orkade inte jag trycka igenom materialet haha..

Så frågan är, hur lagar jag mina boots?! Det är kardborren som ramlar av (se höger sida)..





Storm

Vädret. Jag säger bara det! Vi har kraftig blåst och regn på tvären.. Som toppen på det är det hopptävlingar utomhus på Falu Ridkubb så jag har varit där på förmiddagen.

Hinderna föll och staketen rasade på grund av all blåst. Det for sand från banan och jag kan bara tänka mig att få det i ansiktet när man rider mot ett hinder, hua..

Danny stod i alla fall ganska lugnt i hagen. Han blev lindad högt och lågt med tjocka paddar och fick boots på alla fyra ben så även om han skulle hoppa runt lite borde han inte göra illa sig. Dessutom fick han med sig 7-8 kg hö i hagen så jag hoppas att han hellre står och äter än flänger runt.

Varför kallas Alive för Danny?

Well.. prova själv att gå omkring och säga "äääälaaaajv" en hel dag. Duger fint som tävlingsnamn men till vardags - nej. Vi tog över namnet Danny från tidigare. Jag skulle aldrig kalla honom "Alive" hemma i stallet faktiskt..

Eller OK nu vet jag att Sofia sitter och tänker Johoo!! för igår i ridhuset råkade jag säga Alive mitt i en mening men då började jag garva och typ "haha vad säger jag!! Varför sa jag så?!" för det kändes helt fel..

Enda gångerna jag säger hans riktiga namn är när vi skämtar i stallet.. Typ om någon ska hämta in en häst och jag ber dom kolla om han står still och ser frisk ut i hagen. Då blir det en:

Jag:
"Is he Alive?"
Svar: "He is Alive!!!"

hahahahaha....

Mot jobbet 08.00-21.00

Tyvärr tappra bloggläsare, idag spenderar jag dagen och kvällen på jobbet. Hästarna vilar och jag sliter. Dyker kanske upp något inlägg under dagen annars blir det ordentligt med inlägg under lördagen!