Sista dagen på en underbar semester

Den har givetvis spenderats på stranden och vi bara njöt. Imorgon bitti åker vi hem till höstiga Sverige igen! 
 

Rhodos dag 5

Fortfarande helt underbart. Vädret sviker oss inte och vi har 32-33 grader varje dag, men det fläktar härligt hela tiden. I havet är det hur varmt som helst! Betydligt varmare än i vår pool vid hotellet så det blir strandhäng varje dag nu. Snacka om total avkoppling och verkligen "semester". Plugga in musik i öronen, sola, gå ner till havet och bada och på eftermiddagen går vi tillbaka till hotellet och duschar av oss allt saltvatten. Standard har varit att krypa ner i svala lakan och sova en stund innan vi går ut och äter på mysiga restauranger. Eftersom vi har varit ut varje kväll hittills (och förmodligen fortsätter med det) så blir det inte mycket sömn under nätterna, utan vi får ta igen det med några timmar efter allt solande. Bargatan fortsätter även att leverera men vi har ganska ont i kropparna efter dansgolv mellan 00-05 varje natt (ärligt talat tror jag att det är träningsvärk haha!). Det är en härlig stämning, bra musik, sköna människor och goda drinkar. Vi bor väldigt nära så vi promenerar hem på några minuter, så skönt!
 
Mamma smsar regelbundet rapporter om Dannyman hemma i Sverige. Dom promenerar lite, pysslar och fixar! Även han uppskattar nog en veckas semester. Det börjar dock rycka lite i träningsnerven här i Grekland och det ska bli roligt att köra igång igen hemma sen.. 
 
Här har vi ännu mer klipp från Rhodos, vi samlar på oss många minnen och lever livet!!!
 

Magic

Lite kommentarer från "hur tror ni jag är som person-inlägget"

Oj så jag har skrattat, förundrats, diskuterat med kompisar och höjt på ögonbrynen över era svar! Min mamma sträckläste kommentarerna och talade om vilka hon tyckte stämde bäst och sämst - och efter 21 år så bör nog hon om någon känna mig allra bäst som person. Det jag reagerade mest på är att många tror att jag har höga krav på mig själv? Det stämmer ingenstans. Jag är väldigt duktig på att sätta upp realistiska mål och om jag märker att jag kanske inte riktigt når dit så gör jag om planeringen. Däremot är jag disciplinerad och ingen som "slarvar" om jag väl bestämt mig för någonting. Ödmjuk var även en egenskap som nämndes, både att jag var- och inte var det. Här måste jag nog erkänna att det är en bristvara, men någonting som jag ständigt arbetar med.
 
Här kommer i alla fall lite svar på några av dom över 30 kommentarer som rullade in!
 
"Jag känner dig inte mer än i bloggen men såg dig i Dyltabruk och baserar mitt tyckande på det. Jag tycker att du verkar vara en tjej med massor av driv och kunskap! Du verkar ha en plan för allt. Som person tror jag att du är trevlig men det märktes i Dyltabruk att ni var en grupp medtävlande som verkligen visste att ni hörde hemma där och tog lite mer plats. Menar inget illa, mer än att ni liksom visste att ni platsade där. Själv blir jag väldigt blyg och lite osäker på tävling, pratar sällan med andra människor. Såg både dig och Matilda Holmström på tävlingarna där och både ni verkade känna allt och alla, pratade med många och så. Så tror inte du har svårt att prata med andra människor. Var dock väldigt roligt att se dina ritter för jag vet ingen som ler så mycket som du gör efter sista halten :) Roligt att se att man kan vara nöjd direkt utan domarsiffror och så."
Svar: Först och främst, klart du skulle ha kommit fram och hejat i Dyltabruk! Varken jag eller Matilda bits utan är väldigt lättsamma att prata med om någon känner igen oss på tävling. Ingen av oss har något syfte att "ta plats", men vi känner mycket folk på tävlingar och ofta är vi många som bara ses på tävlingar då vi bor på olika ställen i Sverige. När vi väl ses brukar det bli mycket prat, skratt och trevliga stunder! Men att jag varken har svårt att prata inför folk eller att träffa nya människor stämmer till fullo.
 
 
"Eftersom jag känner dig irl (haha gissa vem?;)) vet jag att du inte alls är så som du ger image av att vara i bloggen. Här ger du sken av att vara en ödmjuk snäll tjej, om än med bestämda åsikter. I verkligheten är det självförtoende ut i fingerspetsarna och speciellt ödmjuk kan jag inte påstå att jag tycker att du är. Skulle jag beskriva dig med tre ord skulle jag säga: Glad, kaxig och det sista ordet får faktiskt vara duktig. För du vet vad du gör och ridmässigt är du inspirerande, om än med något överdrivet självförtroende. Vill dock erkänna att det hade nog jag också haft om jag utvecklat en häst så snabbt som du lagt Danny i toppen här i Dalarna."
Svar: Ha ha, blev lite nyfiken på vem det är som skrivit denna kommentar men kunde tyvärr inte riktigt placera det. Jag skulle dock vilja plocka bort ordet "kaxig" i denna beskrivning då jag inte tycker att den passar in på mig. Det är skillnad på att ha självförtroende (OCH vara ödmjuk) än att beskrivas som "kaxig" som för mig är något väldigt negativt. Den här kommentaren sa dock min mamma stämde mest in på mig, på gott och ont.
 

 
"Jag tror du är en väldigt driven tjej, med högt satta mål och jag tror också att du vill komma dit så fort som möjligt. Jag tror att du blir frustrerad när något kommer i din väg samtidigt som du samlar dig och tänker igenom och tar nya tag. Jag tror att du kan uppfattas som om du är kaxig men att du egentligen bara är målinriktad. Som vän tror jag att du är relativt svår att nå pga av allt hästeri och jobb, men däremot tror jag att din sambo kan nå dig när som på dygnet då jag tror att du är en väldigt hängiven 
flickvän. 
Jag tror också att du tar åt dig mer av elaka kommentarer än vad du vill ge sken utav. Du är nog som jag du sätter upp en ridå tills man måste gråta ut. Jag tror att din stora trygghet i livet är din mamma, som är din klippa.  Jag baserar mina tankar på ditt liv i din blogg."
Svar: Det första stycket är en fullträff, det beskriver mig till 100%. Att jag tar åt mig av elaka kommentarer stämmer inte (inte för att jag får speciellt många) då jag tar bloggen väldigt lättsamt. Det är en hobby för att jag tycker om att skriva och det är KUL att den har blivit så stor, men jag har alldeles för fullt upp med ett riktigt jobb, ridningen och vänner som gör att jag inte lägger speciellt mycket energi på att hetsa upp mig över några kommentarer. Min mamma ÄR min klippa!
 


 
"Tror du är snäll och rar men har ett rätt dåligt självförtroende när du inte sitter på hästryggen. Söker bekräftelse på många plan och är inte nöjd med ditt utseende. Ramlar gärna tillbaka i ditt anorektiska mattänk när du får motgångar i livet. Annars driven och gillar det du gör."
Svar: Det här måste vara den kommentar av alla som stämmer absolut minst. Det är verkligen så långt ifrån mig man kan komma. Hjälp. 
 


 
"Har följt dig ett tag på bloggen och jag tror att du är en positiv, målmedveten tjej som har bra självförtroende. Njuter och uppskattar små ting som en kopp kaffe t.ex och det säger lite om dig att du är något av en livsnjutare. Trivs med att umgås med vänner eftersom du är social. Några negativa sidor tycker jag inte har kommit fram genom bloggen även om den är personlig så lämnar du inte ut dig helt. Du har inte blivit för bortskämd heller även om du får stort stöd hemifrån utan du jobbar mycket men gnäller aldrig över det."
Svar: Det här stämmer så väl! Jag är en riktig livsnjutare när jag har tiden för det. Älskar att bara ta en promenad med hundarna vid sjön, njuta av att det är så vackert och uppskattar naturen massor. Jag är inte heller den som bangar för en partykväll och försöker att umgås med vänner så mycket jag hinner. Tyvärr har jag sällan tiden, men jag har mängder av underbara människor runt mig i stallet varje dag - så den sociala biten får jag en ordentlig dos av där! Jag jobbar så mycket jag kan och eftersom jag är timanställd så är alla timmar lika viktiga. Jag skulle aldrig gnälla eftersom det är just jobb som gör att jag kan satsa på ridningen överhuvudtaget.


 
 
 

Härligt!

Kul att det finns dom som uppskattar mina guld-boots också, och kan ta det med en nypa salt utan att störa sig... ;) Heja Tyra!
 
 

En romanov-kompis

Satt och scrollade lite på hästnet (som vanligt) och ramlade över denna guldklimp efter Romanov. Ett treårigt sto som är på pricken min smak. Lätt i typen, långa ben och härligt rörlig. Så roligt att se lite fler avkommor efter honom som förmodligen kommer att nå långt på tävlingsbanorna! 
 

Summering av årets tävlingssäsong hittills!

En läsare önskade att jag sammanfattade årets säsong av tävlingar under det här året. Nu har jag några starter kvar under hösten, men jag kan absolut summera dom som jag har gjort hittills. 
 
Såhär ser det ut på TDB, alla mina resultat från säsongsdebuten i år till senaste starten i Gävle:
 
 
Danny har alltså vunnit 4 av 8 starter och varit placerad i alla starter utom den allra första. Jag minns säsongsdebuten där han gick två klasser i Smedjebacken. Pannkaka och en kanonspänd Danny i första klassen som var åt alla håll och kanter. Sedan laddade vi om till klass två där Danny började andas igen, och då vann vi! En skön revansch och det gav mig lite mer hopp om att det här skulle bli ett roligt tävlingsår!
 
Därefter startade han ett par till MSVC-klasser, dels i Insjön (2:a på 68%) och i Gagnef (1:a på 71%). Det var ungefär då jag började känna att jag ville vidare. Vi började med bytesträningen på allvar och Danny fick en liten paus från tävlandet. När det sedan drog ihop sig för Dyltabruks meeting kunde jag inte motstå att åka, trots att det egentligen blev lite förvirrad för Danny att gå tillbaka till MSVC med mycket förvänd galopp mitt i bytesträningen. Lite av en chansning som gick hem! Vi hade ett otroligt roligt meeting med två vinster, båda över 69% och så en sjätteplacering. Just den klassen vi kom 6:a i var nog den första ritten under året där vi lyckades strula till det ordentligt inne på banan. Flera missar, en felridning och andra småfel. I vilket fall en härlig helg med mycket rosetter!
 
Efter Dyltabruk blev det fullt fokus på bytena och som ni vet debuterade vi sedan MSBV:2 på 64,5% förra helgen. En fjärdeplacering och fina kommentarer! Lite missar med två extrabyten i båda uppridningen då Danny blev väldigt taggad på att få visa sina fina byten, men överlag en kanonbra känsla.
 
Ska man sammanfatta känslan istället för att sitta och slänga upp resultat säger jag bara fantastiskt tävlingsår hittills!!! Danny har varit helt suverän inne på banan. Gör sällan stora missar, är aldrig rädd för blomsterarrangemang, domarkurer, etc. trots att han i grunden är ganska mesig. Visst kan han bli spänd, men inne på banan är han som en tiger och det är bara glöd, glöd, glöd. Han går bäst på tävling helt enkelt, och jag tror att det är få förunnat att kunna säga så. Visst kan det bli missar, men ridbarheten är alltid suverän inne på banan. Mycket power, härlig i handen och framförallt en framåtbjudning som aldrig tar stopp. 
 
Nu siktar vi vidare under hösten, startar en MSVB:2 igen den 28:onde september i Vansbro och sedan får vi se. Vi ska börja titta lite på rörelserna i MSVB:4 också och när dom sitter så öppnar det upp för många tävlingar eftersom den finns lite överallt. 
 
 

Uteliv tjohoo

Vad vi ägnat oss åt på Rhodos hittills:
  

Rhodos dag 2

Helt underbart. Vi gick ut och åt på restaurang vid havet igår och inledde första kvällen med god grekisk mat. Därefter gick vi en sväng i alla dessa "affärer" som ligger längs gatorna med allt från pikétröjor till smycken, väskor och ni vet hur det är. Allt krimskrams som är så roligt att titta på, kanske blir det något köp senare i veckan. Väldigt skönt att spendera denna semester i Grekland och inte i Egypten eller Turkiet som jag varit i senaste åren, för där är dom så otroligt "på". Drar i en, ska sälja det ena och det andra. Här är dom väldigt lugna, hejar och så är det bra sedan. Tack!!
 
Efter detta drog vi en repa förbi bargatan, började peppa och gick hem till hotellet för att rota fram partylinnena. Runt 23-tiden gick vi ner mot stan igen, tog en drink och chillade lite i väntan på att klubbarna skule börja fyllas med folk. Där blev vi sedan kvar hela natten, var vi inte på dansgolvet så var vi ute på bargatan, nere vid havet med sköna människor eller någon helt annanstans. Vid halv 5 på morgonen gick vi hem till hotellet och stupade i säng. Jag som ärligt talat varit tvärlugn med utgångarna hemma i Falun senaste tiden ville bara le över att vara tillbaka i klubblivet för en stund. För det är onekligen hur kul som helst hahah...
 
Idag har vi solat hela dagen, jag har sprungit en runda och tog mig till "andra sidan" för att kika på den andra stranden här i närheten. Sand och korallblått hav, magiskt! Mamma har även rapporterat att Danny sköter sig och att allt går bra. Jag har för övrigt skrivit ihop lite hästrelaterade inlägg som jag tänkte slänga upp här under dagarna. Blir bland annat en sammanfattning av tävlingsterminen hittills och så svar på några kommentarer om "hur jag är som person-inlägget". Håll utkik!!
 
 
 

Tacka vet jag sociala medier

.. När man är på semester! Någon stund i TV-soffan framför EM-küren som SVT sände direkt blev det inte, men Tidningen Ridsport och Hippson uppdaterades flitigt allt eftersom ritterna gick. Förmodar att Valegros ritt var fantastisk, ni som såg det! Tyvärr vill SVT play inte visa oss det så upphovsrätten endast gäller i Sverige, men då har jag lite sändningar att gå igenom när jag kommer hem.

Duktiga svenskar, fick rysningar av att höra Minna beskriva sin ritt!

På plats!

En lång natt på Arlanda följt av en lugn flygresa är vi nu framme på Rhodos. Transferbussen ledde oss till ett jättefint hotell som vi nu har checkat in på. En timmes solning vid poolen hann vi med innan vi gick ner mot stranden och spanade omgivningen. Så fint!

Påväg

Tågresan gick galant och nu är vi på plats på Arlanda. Här spenderar vi natten och vid 5-tiden imorgon bitti sitter vi på planet påväg till Grekland!

 
 

Sista passet

Ja nu har jag precis suttit av Danny efter sista ridpasset för en veckas vila. Ett toppenbra pass med luftiga byten och lite "passage". Har också skrivit en två A4a sidor lång bruksanvisning på honom och ska lämna den till mina föräldrar innan resan. Puh, lite nervöst är det allt att lämna hästen i någon annans händer! Men jag tror mamma och pappa har allting under kontroll.

Nu blir det sista-minuten-shopping av hästmat och solkräm!

Mellanlandning i soffan framför Grand Prix Special

Har precis hunnit hem från stallet samt en sväng på stan och fixat allt inför resan. Nu ska jag kasta mig in i duschen, äta lunch och dra på helskärm på datorn med EM-dressyren. Har precis sett Patrik Kittel rida fel väg på ett mästerskap, alla kan råka ut för en plötslig minnesförlust med andra ord - även dom bästa. Tryggt att veta haha!
 
Väntar spänt på Tinne med Don Auriello som startar 13.12. Ni ser dressyren direkt på SVT Play: 
http://www.svtplay.se/video/1381137/23-8-11-15
 
Ni som inte har möjlighet att se direkt, SVT2 sänder ett sammandrag av dressyren ikväll klockan 23.10.
 
 

Snart mot solen

Jag tror inte ni riktigt begriper hur underbart det ska bli med semester en vecka efter hela min jobbsommar. Rhodos, Grekland med min bästa kompis står alltså på schemat och vi åker imorgon kväll, hemma igen nästa söndag. Gårdagen ägnades åt att packa lite och jag fortsätter idag (och imorgon haha). Ska ta mig till stan och växla lite pengar samt rida Danny idag innan jag åker och gör ett kortpass på jobbet mellan 16.00-21.00. Sedan åker jag hem och då har även min pojkvän kommit hem efter en veckas semester, äntligen. 
 
Menmen, skriver nog en rad senare! Måste även klura ut hur jag ska göra med bloggupplägget när jag är borta... Tidsinställa en massa hästiga inlägg, blogga om dagarna på Rhodos, en blandning eller VAD TYCKER NI? Hjälp!
 
Morgonens frukostmys :)
 
 

Samlad galopp!

Tänkte att ni skulle få se vad jag menar med galopparbetet som vi ska stärka Danny i! Här arbetar vi på volt i en samlad galopp, går in i piruettgaloppen, rider framåt igen, samlar igen och på så vis så stärker vi honom inför framtida piruetter utan att gå in och göra själva vändningarna.
 
Ni hänger med i tänket? :)
 

Just nu:

Dressyr EM på SVT Play! Såg ni Valegro slå världsrekord i Grand Prix?! 85,942% och glädjetårarna sprutade på Charlotte Dujardin. Det blev även lag-guld i EM till Tyskland, silver till Nederländerna och brons till Storbritannien. Ikväll klockan 18.00 kan ni även se lagfinalen i hoppning där Sverige har medaljchans, så ärligt talat tänkte jag bänka mig framför den också. 
 
Klicka här för att komma till webbsändningen: http://www.svtplay.se/video/1409955/22-8-12-55
 
 
 

Spänstig

Här kommer lite travarbete från igår. Danny travar som bara den och matte ler! Som vanligt, tryck upp i helskärm och viktigast av allt, pausa och ändra till HD kvalité annars så får ni det knivskarpt och slipper en suddig film (kugghjulet nere till höger).
 
Nå, vad tycks?! Lite mer ihop i formen och vi tänker "nacke som en ostbåge". Tycker att det klär honom bättre än när näsan smyger fram för mycket. 
  

SuperDanny

Jo men vilket suveränt träningspass! Men för att ta det från början: Det blev tidig uppstidning (05.00) för att äta frukost och sedan cykla hem till mina föräldrar, hämta bil (tack för lånet!), koppla på släp och sedan på plats i stallet vid 06.30. Danny fick även han äta frukost i lugn och ro innan jag ställde ut honom på stallgången och gjorde honom transportredo. Någon undrade hur jag gjorde med lindor/transportskydd när jag åker och tränar och han lindas med vanliga träningslindor, sedan på med transportboots och transportskydd över dessa. Riktigt inpackad blir han. På vägen hem så tar jag av träningslindorna där, sedan bara på med transportskydd och boots!
 
Transportklar och ganska otålig Dannyman - nu vill jag åka!
 
 
Danny stod sedan lugnt hela vägen till Enköping och det tog sin lilla tid att rulla dit, vi hade otur att hamna bakom traktorer och lite annat men eftersom vi var ute i god tid gjorde det ingenting. 2,5 h senare lastade vi av på Segerstas stallplan. Elin som föjde med som groom och sällskap var där för första gången idag och det blir som alltid ett litet "woow" när man svänger in vid deras fantastiskt vackra byggnader (ridhus, stallar, herrgård). 
 
Elin groomar Danny som härjade lagom mycket med henne, taggad på träning!!
 
 
Jag hade egentligen tänkt rida inne i ridhuset men där stod det vattenspridare i full gång, så Jeanna tyckte att jag kunde rida ute på ridbanan. "Men där ser jag ju inte om bytena är rena!" (syftade på speglar som fattades). Fick svar att jag helt enkelt fick lita på henne... Okej då!
 
Ut på ridbanan och skrittade fram Danny. Han kändes lugn och härligt avspänd trots att det blåste lite i öronen på honom. Sedan dags för "warm up" och genast var Jeanna på mig om hörnpasseringarna. För gent, för mycket susande igenom hörnen och för lite böjning. Här ska det ridas ut i hörnen, böjas och samlas! Därefter började vi med bytena och jag hade innan ridpasset sagt att 9 av 10 byten är rena. Vi arbetade på diagonalerna, sedan red jag V-linjen som ligger i MSVB:4 med enkelt byte in, sedan ett galoppombyte ut på nästa diagonal. Väldigt nyttigt för Danny som gärna tycker att alla diagonaler ska bytas på nuförtiden. Efter att vi avslutat bytesjobbet sa Jeanna att "Du det är allt 10 av 10 byten rena idag, vilken utveckling!". När jag fick hem Danny från Segersta efter hans bytesträning var det kanske 5 av 10 byten som var rena, så det har gått fort. Hon lade grunden och jag kunde fortsätta på hennes arbete - med kanonresultat. Utan hennes hjälp under dom tre veckorna tror jag dock inte att det hade blivit några byten alls, så hennes jobb är absolut byggstenen för var vi är idag.
 
Därefter tog vi piruettarbete och även där var hon imponerad över att han har utvecklats så fort. Vi fick arbeta mycket på volt och sedan samla i piruettgalopp, men inte gå in och vända i själva piruetten. Massor av stärkande arbete ska han arbetas i! Jeanna tyckte att jag skulle variera mellan att rida in och göra vändningar, kontra sitta på volt och bara rida piruettgalopp utan att vända. 
 
Sist men inte minst tog vi traven. Jag klagade lite över mina 5:or på öppnorna sist på tävlingen eftersom dom sällan fått poäng under 7 tidigare. Med kofficient 2 så tappade vi poäng på detta och det kändes onödigt. Fick dock bekräftat att öppnorna var lika bra som vanligt så jag antar att det är en smaksak från domare till domare hur mycket böjning dom vill se. Jag fick kommentaren "förböjd" i MSVB:2an sist, och Jeanna sa att eventuellt lite väl böjd i vänster öppna, medan höger var väldigt lagom. Traven kändes bra, mycket tryck! Däremot så tappar vi lite trav i diagonalslutorna och där ville Jeanna se MYCKET MER TRAV. Ojoj så jag fick rida i slutorna, här ska det tväras mer och kliven åt sidan måste bli rörligare och större. Hon tyckte att kan han trava så fint rakt fram måste vi kunna göra det i slutorna också. Sist men inte minst tog vi lite jobb med tänk åt passage och det var svårt tyckte både jag och Danny. Men, några steg med mycket luft under magen fick vi till och då blev Jeanna nöjd!
 
Överlag massor av bra tips och råd för framtiden. Galoppen som har blivit lite platt efter all bytesträning där han har gått i den korta stampiga galoppen ska tillbaka till där den var förrut, stor, rund och luftig. Eftersom jag fortfarande ska byta ur den korta galoppen måste jag vara jättenoga att jag rider alla linjer som inte är byten i den stora galoppen. Lika mycket tryck som jag har i traven ska det vara i galoppen! Power, power,power!
 
Så glad över denna dag, det gav massor. Slänger upp ett par filmer så snart dom har laddat klart.
 
 
 
Det viktigaste av allt var givetvis med... Fikakorgen!! Ingen utflykt utan fika :D 
 
 

Allt är som vanligt i Enköping..

Mads, GP-ryttare från Segersta visar sin rätta sida... Blev inte ens förvånad över att hitta detta klipp från min Iphone när jag laddade in filmerna på datorn. Haha!!!
 

Wow!!

Har bilder och framförallt FILM att visa er efter dagens träning på Segersta. Grymma Danny!

Påväg

Vi rullar mot Segersta :) Elin är med som sällskap och groom! Skönt så slapp jag åka själv, alltid tryggare att vara två.

Segersta imorgon!

Imorgon bitti lastar jag in Danny i transporten och styr bil och hästtransport mot Enköping! Pratade med Jeanna idag och kände att det vore väldigt bra med en träningscheck nu innan han trappar ner och får en veckas semester. Stämma av byten, få lite hjälp med piruettarbetet och andra råd för detaljer och "finslip" som jag kan ligga och fundera på i solstolen på Rhodos nästa vecka.

Tjoho!!

 

Lite blandat från Gävle

Missa inte EM

Ingen har väl missat att EM drar igång den här veckan?! Här kommer i alla fall TV-tiderna som ni inte får missa.
 
Tisdag 20 augusti SVT2 22:15-23:15 Sammandrag 
Onsdag 21 augusti SVT2 22:15-23:15 Sammandrag
Torsdag 22 augusti SVTPlay 12:00-14:50 Direkt från Grand Prix dressyr
Torsdag 22 augusti SVTPlay 18:00-21:10 Direkt från nationshoppningen
Torsdag 22 augusti SVT2 22:45-23:45 Sammandrag
Fredag 23 augusti SVTPlay 13:00-15:00 Direkt från Grand Prix Special
Fredag 23 augusti SVT2 23:10-00:10 Sammandrag
Lördag 24 augusti SVT1 13:00-17:00 Direkt från individuella hoppfinalen
Söndag 25 augusti SVT1 13:00-17:00 Direkt från Grand Prix Kür
 
Såg idag att Scandic missar EM på grund av en skada som uppkommit nu på plats, därav kan han inte försvara förra årets brons (det tror jag dock inte han hade kunnat i vilket fall). Wow vilka hästar som kommer till start i år och jag tror aldrig att det har varit så öppet om guldet! Jag säger bara Valegro, Parzival, Damon Hill, Desperados - fantastiska allihopa. Ska jag tippa säger jag individuellt guld till Valegro vilket jag också håller tummarna för. Sedan håller jag givetvis lite extra för Romanov (Dannys pappa) som verkligen passar som handen i handsken hos Hans Peter Minderhoud istället för när han reds av Edward Gal. Min uppfattning är att Gal försökte sätta den där extrema elektriciteten i Romanov vilket han inte hade kvickheten till, och då blev det bara fel. Dom ritter jag har sett med Minderhound i sadel har istället varit fulla av harmoni och mjukhet, den stilen gör förmodligen Romanov mer till sin rätt än att försöka pressa honom över sina gränser. Bara mina tankar... :)
 
Vad tror ni själva? Vem tar guldet? Övriga medaljer? 
 
Blir det Valegro...
 
 
Eller Parzival....
 
 
Eller kanske Damon Hill?!
 
 
 

Till skogs

Jag och Danny ballade ur och styrde dagens uteritt långt bort från där vi brukar hålla till. Skrittade längs cykelvägen, bort på en grusväg förbi en skolgård full av ungar på rast och sedan in i skogen igen. Danny höll på att få en hjärtattack när ett barn åkte ner för en ruschkana precis bredvid honom haha!

Sedan styrde vi tillbaka till den vanliga udden vi rider på, drog ett par härliga galopplängder och sedan skrittade vi hem i helt underbart väder. Imorgon är det dags för lite joggning igen! Såhär efter tävling blir det oftast lite annan träning än precis innan. Han vilar dagen efter, sedan någon skogstur och den tredje dagen ett lättare träningspass. Kanske blir hela passet i låg, rund form och mer stärkande mjukt jobb.

Planering

Ja planeringen för Danny är spikad! Först blev jag nästan lite taggad på att efteranmäla honom till en till MSVB:2 nästa helg i Edsbyn för att vi tränat så mycket för detta nu, men sen insåg jag att vi inte kommer att hinna förbättra oss på en vecka. Gårdagens start var ärligt talat lite utav en chansning som faktiskt gick hem, men det hade lika gärna kunnat vara tvärtom. Nu blir det istället mycket träna på att kunna rida diagonaler med byten, utan byten och med enkla byten. Få honom lugn i bytesjobbet och lära sig att skilja på dessa tre saker så att han inte hamnar i "byta, byta, byta-mode".
 
Nu blir det en vecka med träning fram till nästa helg, sedan åker jag till Rhodos för en veckas semester. Danny kommer även han att få semester och vilar helt. Det blev precis lagom för honom att få en veckas "off" efter mycket bytesträning och nya krumelurer som han har fått arbeta med på senaste tiden. Min mamma och pappa tar hand om honom och jag är helt säker på att han kommer att bli otroligt ompysslad, ryktad och få massor av kärlek under veckan när jag är borta. Han är allt hela familjens guldklimp, vi älskar honom! 
 
Så snart jag har kommit hem igen så ska han trappa upp arbetet igen och sedan börjar vi slipa ordentligt på bytena igen. Tre veckors träning har vi på oss innan det är dags för start igen. Även denna gång en MSVB:2 och vi åker till Vansbro den 28:onde september. Förhoppningsvis med säkrare byten och lite högre kvalité i programmet överlag! Efter att ha sett fantastisk ridning i helgen vill jag sikta framåt mer än någonsin. Jag har en Danny som kommer att ge allt hela vägen, två suveräna tränare som kan hjälpa mig och ett fantastiskt team med mina föräldrar bakom mig. Under hösten kommer jag även att åka till Jeanna igen, men den här gången får hon även mig på köpet. Jag vill få hjälp att utveckla piruettarbetet och såklart detaljer, detaljer, detaljer i allt annat arbete. Det finns ingen som kan få Danny att trava som när Jeanna sitter upp och sätter tryck! Jag hoppas även att vi under sen höst kan debutera MSVB:4 som verkar vara ett väldigt trevligt program. Än så länge har vi inte börjat med byten från förvänd, men framåt oktober-november bör även det sitta.
 

Oj!

Så många ni har blivit som följer mig varje dag! Blev även alldeles full i skratt efter ett sms från min vän Eline som precis flyttat till en annan stad. Efter att hon installerat sig i sitt nya stall hade hon plötsligt hört sina nya stallvänner diskutera mig för fullt i stallgången, förmodligen utan en susning om att Eline delat stall med mig sedan 2010. Haha hjälp! Världen är inte stor inte. Ibland känner jag nästan att det hade varit enklare med en lite mindre blogg, utan en massa besökare. Men samtidigt, ni är ju (oftast) helt underbara och det är verkligen sällan jag får elaka kommentarer här på bloggen. 
 
Det är på gott och ont man delar med sig av sitt liv på en blogg, men så länge det är en god stämning och inga "slag under bältet" så ger det så otroligt mycket mer än vad det tar. Tusen tack för alla gratulationer och fina ord från helgen, det värmer massor! 

Behind the scenes...

Anledningen till att Danny alltid ser glad ut på bild:
 
 
Hahahah!! Allt går med lite muta.

Mer detaljerat från gårdagen

Ja här kommer en mer riktig summering! Gårdagens sammanfattning var skriven från mobilen, så det här blir mer på riktigt från datorn.
 
Danny var som vanligt mer vild än tam när vi kom fram till tävlingsplatsen och det var skönt att både mamma och pappa var med, då fanns det hela tiden någon som kunde hålla ordning på honom i transporten. Han är inte överdrivet stökig, men lite stressad och orolig. Så fort han har gått en klass och man lastar på honom igen står han snäll som ett lamm, men när man precis har anlänt till tävlingsplatsen är det alltid ett mission att hålla reda på denna Dannyhäst. Jag valde sedan att rida fram inne i det stora 20x80 ridhuset fullt av speglar för att kunna se så att bytena blev rena. Han kändes lagom tempererad och jag hade en kanontrevlig känsla från början. Mjuka och rena byten utan att han exploderade. Tog lite trav och sedan gick jag ut på framridningsbanan ute när jag hade 10 minuter kvar innan jag skulle in på tävlingsbanan. Mamma hjälpte mig och vi checkade så att han fortfarande var lugn i bytena, vilket inte kunde ha gått bättre. Ett varsitt rent byte åt varje håll och sedan tog jag lite trav med ett spö i handen för att sätta sista trycket innan vi skulle starta. 
 
Inne på tävlingsbanan flöt som sagt traven på väldigt fint, men till min stora förvåning när jag sedan ser protokollet sätter vi en 5:a på både vänster öppna och höger sluta (båda med kofficient 2). Öppnan var förböjd och slutan för rak. Hem och slipa skolor med andra ord.. Båda travlängningarna som är Dannys paradnummer fick fina poäng med 8:a och 7:a. Skritten fick även stadiga poäng och sedan kom galoppen. 5,5 på det enkla bytet som jag tyvärr fick lägga alldeles för tidigt då han blev väldigt bytesladdad. Sedan kom äntligen det som Danny hade väntat på genom hela galopprogrammet nämligen bytena! Båda blev lite spända men herregud, dom blev rena båda två! Våra första byten i en tävlingssituation där Danny är väldigt laddad och på tårna. Det hade ärligt talat kunnat gå hur som helst och så sätter han dom! Det här kommer jag att kunna leva på i flera veckor.
 
Största missarna var givetvis dom två extra byten som Danny lade till i båda uppridningarna. Jag har ju ridit igenom programmet på träning i alla fall tre gånger under veckan och han har aldrig lagt in byten där innan så det blev lite överaskning inne på tävlingsbanan. Förmodligen blev han så taggad att han bara "letade linjer" att byta på och tyckte att medellinjen var ett utmärkt ställe att lägga in ett par extra byten. Öronen rätt fram och hela han berättade för publiken att han tycker att det är buskul att byta galopp! Sedan kommer det roligaste av allt, nämligen det allmänna intrycket :) Nyfiken som jag är kikade jag igenom övriga startandes poäng på equipe och Danny var den enda hästen i hela startfältet som fick 7,5 på gångarter, förrutom vinnaren Cocu som fick 8:a. Wow! Framåtbjudning fick en 7:a, min sits en 7:a och korrektheten i uppvisningen också 7:a.
 
Domare Kari Ekström skrev: "Flott häst med härliga grundgångarter. Behöver bli bärigare i skolorna och visa större säkerhet i bytena. Fina bågar och volter! Lycka till i fortsättningen!".
 

För ganska prick ett år sedan...

... Tävlade Danny LB:1! Nu ett år senare har han vinster och placeringar i MSVC, och dagen i ära har vi alltså debuterat MSVB med placering även där trots alla missar. Det går så fort, WOW!! Piruetterna börjar sitta, galoppslutorna lika så... Om vintern ägnas för fullt åt att få honom helt lugn i bytena och så småningom nosa på serier... Svindlande känsla när jag tänker på nästa år. 
 
Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men det här börjar bli den bästa häst jag någonsin har haft! :)
 
 

Placerad i debuten!

Det var en rejält taggad Danny som travade igenom MSVB:2. Inledde med ett rent och luftigt byte mitt i första uppridningen innan halten... jag tror Danny ville visa domaren direkt hur duktig han blivit på byten! Sedan ett fint travprogram utan missar följt av en bra skritt. I galoppen blev han "hot, hot, hot!" och när vi gick in på diagonalen för det enkla bytet kände jag hur hela han tänkte "BYTESDAGS!!" så då fick jag försöka bryta honom genom att nästan samla ner till avbrott och lägga det enkla bytet alldeles för tidigt, så att han inte skulle hinna byta. Låga poäng men det hade blivit ännu lägre om han gjort ett byte. Första galoppombytet klockrent! 6,5 poäng kofficient 2 med kommentaren "rent men spänt". Jo, spänd och på tårna var han minst sagt men rent var det, hurra!

Andra bytet blev rent men med lite studs bak språnget efter bytet, poäng 6 och samma kommentar. Sista uppridningen gör man i galopp och även denna gång kände jag hur Danny började tänka "BYTE TJOHO" så då bestämde jag mig för att kraftigt ställa höger och försöka hålla honom kvar i rätt galopp. Det höll hela vägen fram till sista språnget innan halten, då bytte han tyvärr igen - om än rent haha! Fick kommentaren "väl korrigerat av ryttaren" som tröst, det kändes bra.

Överlag fantastiskt duktig, jag är så glad!!! Några färre missar och säkrare byten så blir vi nog ganska farliga även på denna nivå :)

Live update

Konversation mellan mig och min tränare som sammanfattar dagens ritt:

15.11

Då ska ni hålla tummarna! Danny är precis rakad (hovskägg och huvud) och har schamponerats. Glansig och snygg ser han ut som en miljon, men det räcker inte långt om man ska vimsa bort sig inne på banan haha :)


Explosions-Danny

Ojdå... Började dagens genrep inne i ridhuset och bytena satt som en smäck. Tog ett kort travjobb och sedan gick vi ut på utebanan för att checka av bytena utomhus istället. Snålblåst med lite regn, vattenspridaren i full fart och en Danny som fullkomligt kokade över. In på första diagonalen och Danny exploderar rätt upp i luften. Halt och nytt försök åt andra hållet, samma sak. Rena rama rodeon. Ett par varv i samlad galopp "nu lugnar vi ner oss" och sedan ett par till försök. Denna gång rena men väldigt på tårna och minsta skänkel så blev det explosion istället. Puha! Marika som hjälpte oss sa att prio imorgon får helt enkelt vara att försöka hålla honom lugn och på mattan genom programmet, det är ett tag sedan han tävlade nu och han kommer förmodligen att vara het, het, het! Speciellt nu när han vet att det kommer byten förr eller senare.
 
Jaja, jag åkte hem och bakade en äppelkaka istället. Vi ser morgondagens tävlingsstart som en utflykt med fika istället för tävling tror jag hahah...
 

In love

Var på stan med Elin igår och kom hem med en ny väst. SÅ SNYGG! Hittade den på barnavdelningen och fick då betala endast 199 kr på stadium. Har sina fördelar att vara kort, vilket kap. 
 
 

Dagens planer i graven

 
Fick ett brutalt uppvaknande i morse med "worst-case scenario" för en vikarie, nämligen att bli bokad på jobb samma morgon. 07.18 plingade telefonen och tyckte att jag skulle befinna mig på jobbet vid 09.00 - hjälp, upp och fixa hästen!! Fick ta tandborsten i handen och cykla iväg mot stallet.
 
Nu blev dagens planer lite ändrade men hinner rida ikväll efter jobbet, Tror att det blir en ganska sen starttid imorgon så allt från schamponering till puts hinner jag förmodligen på lördag förmiddag innan vi åker. Ni får ha en toppenfredag så länge, skriver mer senare!
 
 

Hur tror ni att jag är som person?

Det här kommer att bli det inlägg med kommentarer som jag verkligen ser fram emot att läsa igenom mer än någonsin. Många som läser bloggen känner mig personligen, men ännu fler "känner" mig enbart genom bloggen. Dom följer min vardag och baserar vad dom tycker om mig genom dom rader jag skriver här. Oavsett hur ni vet vem jag är vill jag nu veta hur ni tror att jag är som person? Basera det på vad ni vill, genom bloggen, sett mig på tävling, vad som helst. Vill gärna att ni skriver några rader om vad ni tror att jag har för personlighetsdrag, styrkor, svagheter etc. Exempelvis allt från utåtriktad och glad till otrevlig och folkskygg, det är helt upp till er. Om ni tror att jag är annorlunda i olika situationer (exempelvis i stallet hemma, på tävling, till vardags, med sambon etc.) får ni gärna skriva det också. 
 
Jag kommer att välja ut några svar och kommentera dom (kanske dom mest lika eller dom mest märkliga svaren), så länka gärna eran blogg om ni har någon så kan jag skriva ut den här. 
 
Haha, kör! Känner på mig att jag kommer att detta kommer att bli galet. 
 
 

Att analysera efter ett "dåligt pass"

Ja tack och lov var den svackan över på en dag och vad som hände igår är verkligen ett frågetecken. Nog för att det kan komma orena byten ibland, men igår var vi verkligen tillbaka på nivån han var innan han åkte till Jeanna. Så vimsigt var det. Har funderat lite på vad som hände och kommit fram till att 1. han vilade dagen innan. Med Danny gäller att ju fler dagar han tränar byten i rad - desto bättre blir dom. Vi brukar alltid tappa lite dagen efter han har ridits ut eller vilat. Han blir väldigt trygg när han får följa sina rutiner, värmas upp på samma sätt och vara lugn i vad vi tränar på (exempelvis byten några dagar i rad). Dagen efter han har vilat/ridits ut så är han ofta lite ivrig, spänd och vill alldeles för mycket. 
 
Fundering 2 är om jag inte själv blev lite ivrig i att ge för mycket hjälp åt honom. Än så länge är inte bytena på hjälpen, utan han får byta själv. Dock är det inte så att han bestämmer när han ska byta utan det blir mer att jag säger "vänta, vänta, varsågod" och så byter han. Igår ville jag gärna trycka lite mer skänkeln, ge hjälp och "grejade" lite för mycket med honom innan bytena. Då blir han automatiskt lite fundersam och osäker på om jag verkligen menar byte och då kommer dom orena/explosions-bytena som ett brev på posten. 
 
Idag hade jag sedan innan bestämt att inte greja något innan bytena. Bara rida in på diagonalen, hålla honom rak och låta honom sköta bytet själv. Tänk så bra det blev! Det är precis som att när jag låter honom vara så blir han lugn, tänker till lite extra vad det är han ska göra med alla fyra fötter och då kommer det luftiga och riktigt fina byten. Ger jag en "byteshjälp" enligt skolboken eller börjar greja så blir det lite kortslutning i huvudet på honom och då blir det fel. 
 
Tänk så mycket lite funderingar kan göra! Jag är glad att jag hade mamma att bolla idéer med igår och även att jag själv faktiskt rannsakade mig själv och försökte klura ut en lösning. När man sedan prövar sin lösning och det blir fullträff kan man inte annat än le! Med dagens ridpass i ryggen med rena och härliga byten hela passet igenom kan jag nu sova gott i natt, och förmodligen Danny också efter allt beröm han fick. Både skritt och trav kändes även väldigt bra och vi fick "godkänt" av Marika som höll träning för ett annat ekipage i ridhuset samtidigt.
 
Glad Dannyman som fick skritta ut en härlig skrittrunda efter träningen! 
 

Andas ut lite

Vad vi höll på med igår vet jag inte, men nu var minnet tillbaka hos Danny som gjorde det ena rena bytet efter det andra. En kanonfin känsla!
 
 

Klok mamma

En frustrerad dotter efter dagens ridpass fick några kloka ord från sin mami idag. Hon har så rätt, så rätt! Vi åker inte till Gävle på lördag med inställningen att bytena kommer att sitta som en smäck, men det handlar om att våga träna på att tävla också. Kanske blir han tokladdad och väntar på bytena genom hela galoppdelen i programmet, kanske byter han inte alls, kanske byter han helt rent. Oavsett hur befäst (eller inte befäst) det är på träning så är det en helt annan situation på en tävlingsbana.
 
Lördagens tävling är bara en del i våran bytesträning framöver och dagens ridpass visade bara att dom ännu inte är befästa, även om Danny dom senaste träningarna lyckats lura mig att tro det. Vi tränar vidare, mer fokuserade än någonsin. Ett steg bakåt kan lika gärna ge två steg framåt, eller hur? Imorgon kanske vartenda ett är rent :)
 
 
 
 

Minnesförlust

Ja ärligt talat undrar jag om inte Danny har drabbats av en förhoppningsvis tillfällig minnesförlust. Jag har försökt få honom på rätt tankar men han såg väldigt frågande ut under diskussionen...

Dagen i ära har han nämligen glömt allting som har med galoppombyten att göra. Att han för två dagar sedan gjorde så säkra byten att man kunde ställa klockan efter dom är helt obegripligt för idag var det enbart hopp, skutt och fläng. Något rent, men lik förbaskat var nästa orent. Om man ska skratta eller gråta vet jag inte riktigt ännu, inväntar nästa pass för att avgöra det haha!

Bad Danny att ägna dagen i hagen åt att tänka igenom VAD det är vi har tränat på senaste veckorna, och försöka att faktiskt minnas hur man gjorde till morgondagens pass. Förihelvete haha.

Nu åker jag och jobbar 12 timmar, något frustrerad.

 

Det här med fodertillskott...

Om man tittar i foderhyllan i de flesta stall ser man ofta tillskott med allt från nyponpulver till alger, vitaminpreparat och en uppsjö av andra små burkar med både det ena och det andra. Det finns tillskott för hästar som är för heta, tillskott till dom som behöver mer energi, för unga hästar och för gamla. Pulver hit och pulver dit. Inte en enda av dessa burkar är min. Danny får ett analyserat hö, han äter ett fullfoder och får olja (för päls och hull) samt salt som tillägg i maten. Utöver detta, nej ingenting. Ofta upplever jag att många ger sina hästar fodertillskott "bara för att", exempelvis multivitaminer trots att dessa vitaminer kanske redan finns i deras fullfoder. Det kryddas med lite av varje i kraftfoderburkarna, allt för att täcka allt som kan behövas.
 
Jag var tidigare en sådan som gav ganska mycket fodertillskott, min ponny Fidolina hade exempelvis en hel radda med små burkar på hyllan. Varför gav jag det? Såhär i efterhand, ingen aning. Förmodligen för att jag trodde att det skulle göra att hon presterade bättre - men samtidigt, hur kunde jag veta om hon behövde extra vitamin B, vitamin E och allt det andra hon fick? Ingen veterinär hade tagit något blodprov och konstaterat att "Ja, hon har brist på det här och det här" utan det var just det jag gav exempel på ovan, fodring i blindo med tillskott. Sedan har vi även den andra sidan, är det en hälsofara för hästen att man kanske ger för mycket av någonting med tillskott, eller är det bara onödigt och verkningslöst? Förmodligen väldigt olika beroende på preparat. Om inte annat så slänger nog väldigt många pengarna i sjön på olika tillskott som kanske inte påverkar hästens mående eller prestation överhuvudtaget.
 
Men, för att sammanfatta lite. Ja, jag är för tillskott om näringsvärde på grovfoder (hö/hösilage) påvisar brist av någonting som måste täckas upp i foderstaten. Nej, jag är inte för detta "duttandet" av små pulver hit och dit som ges bara för att.
 
Nu till min fråga, i vilket läger ställer du dig själv i denna fråga? Är du den som har en hel radda burkar på hyllan, och i så fall vad har du för fodertillskott och framförallt - varför ger du det? Eller är du den som ifrågasätter, inte ger ett preparat förrän det verkligen finns vetenskapligt bevisade tester för att det har någon effekt, annars ges bara det foderstaten kräver?
 
Kööör, är så nyfiken!
 
 
 
 
 

Planer närmsta veckorna

Wow-känsla

Gårdagens blockering var som bortblåst och idag var han helt med mig från start. Lugn med het (på ett positivt sätt) och fantastiskt fina byten! Lugna, luftiga och utan tvekan rena. Något blev lite jämfota då han blev ivrig, men resterande byten utan problem. Red igenom hela MSVB:2 igen och båda bytena rena genom programmet, det kändes bra. Traven var magisk! Lätt, luftig. Kanske lite forcerat stundtals men det är lättare att bromsa än att driva framåt, så jag gillar den känslan. Fina öppnor och slutor, bra ryggning och fina halter. Jo men vi är redo för lördag!
 
Efter ridpasset kom vi ut svettiga och trötta, då möts vi av en kvinna från TV4 som ber att få ställa lite frågor i en intervju. Aldrig haha! Röd om kinderna och med svetten rinnandes i nacken var jag inte i mitt bästa läge för att få en filmkamera i ansiktet, så jag motade fram stallkompisen Jonna istället. Anledningen till att dom var där och gjorde ett reportage på Falu RK hade med hjälmfrågan att göra, nu när det är i ropet att väldigt många hjälmar inte klarar säkerhetstesterna trots att dom säljs i butik.
 
 
 

Visste ni att...

... Jag har börjat skriva dagbok? Eller tankebok kanske. Skriva har jag i alla fall börjat med, om alla tankar som är för privata för bloggen. Kanske kommer den att användas till annat också, kladda ner idéer till bloggen, skriva om sådant som berör mig just för stunden. Känns i vilket fall bra, det är en härlig känsla att skriva för hand!
 
 

Fem utvalda svar

Skrattade lite när jag läste inlägget om guldboots på Matildas blogg, då det var så tydligt att hon syftade på dig. Vad säger du själv om ämnet? Eftersom du använder dig av dessa boots måste du uppenbarligen tycka att dom är snygga, men i Matildas inlägg var det snarare attityden/signalerna dessa boots sände som hon störde sig på? Hur tycker du att det uppfattas? Eftersom jag tycker att du verkar vara en så gullig och ödmjuk tjej så har jag svårt att se hur man kan störa sig så väldigt.
 
SVAR: Tro mig, jag skrattade också åt att man kan bli upprörd över något sådant. Guldbootsen är en "ploj-grej" och någonting som jag gör för att det är kaxigt, roligt och definitivt med en nypa salt för mig. Att läsa kommentarerna på det inlägget var dessutom minst lika roligt eftersom läsarna verkligen delade in sig i "två läger", antingen för, eller emot. För att göra det enkelt; Guldbootsen är standard i min packning till tävling. Det är inte så att jag räknar med att vinna, men OM jag skulle göra det är det väldigt synd om dom inte kom till användning för att dom låg hemma i stallet. Att rida ärevarv som segrare med guldboots är en fantastiskt rolig grej och det är många som tittar lite extra. Varje gång jag har använt dom har det kommit fram antingen människor från marken, eller övriga pristagarare som kommenterat dom som "Nej vad roligt haha!" eller "Sånna där måste jag också köpa!". Däremot skulle jag aldrig köpa silver- eller bronsboots för andra, resp. tredjeplacering. 
 
Jag tycker att det hade varit enormt stor skillnad om guldbootsen användes på framridning, eller syntes på annat sätt innan ritten, för DÅ ger det signaler om en attityd som säger "jag vet att jag vinner". Tänker exempel Willands lag på ponny-SM som redan innan elitserien startat köpte guldfärgade lagjackor. Där skvallrar det om lite attityd. Men att ha ett par guldfärgade boots nerpackade i tävlingsväskan som endast tas fram om det skulle bli en vinst, kom igen - hur kan man störa sig?
 
 
 
Apropå frågan om bootsen här ovan, så har ju både det och hästens motion tagits upp på hennes blogg, där hon verkar ställa sig kritisk till "din" typ av hästhållning. Ni är ju ändå goda vänner, hur känner du när någon vän är så öppet kritisk till ditt sätt att göra saker? Tänker att det är lätt att bli stött, men du kanske har såpass mkt självdistans att du kan åsidosätta åsiktsskillnaderna och kanske är helt obrydd?
 
SVAR: Jag är totalt obrydd. Matilda har sitt sätt, jag har mitt. Eftersom mitt upplägg uppenbarligen fungerar för Danny så skulle jag aldrig ändra på något bara för att någon annan "tycker till" eller tycker annorlunda. Jag kör mitt race, sedan vad andra tycker spelar mig ingen som helst roll. Sedan får man alltid ha förståelse för andra, ett koncept som fungerar bra för mig kanske inte fungerar lika bra för någon annan och vice versa. 
 
Hur tacklar du eventuell avundsjuka och missunnsamhet riktad mot dig? Blir du påverkad av det i din ridning? Tänker att det säkert drabbat dig eftersom du har en fin häst och rider bra. Jag tävlar själv dressyr och blir lätt påverkad om jag ser att "den" eller "den" är anmäld till samma tävling som jag är. Hur resonerar du kring sånna saker? Och med påverkad menar jag att jag rider sämre om jag ser att någon speciell är anmäld till samma klass. Jag tappar självförtroendet och rider sämre helt enkelt.
 
SVAR: Intressant fråga eftersom jag som "offentlig person" får uppleva både beröm, men också en hel del missunnsamhet. Jag har väldigt bra självförtroende, är bra på att inte ta till mig av elaka kommentarer men vill gärna (tyvärr) hugga tillbaka istället för att bevara lugnet och släppa kommentaren/situationen etc. Jag är helt hopplös med att om jag hör någon säga något i stil med att "hästen har ingen talang, hon kan inte rida" mm. så ska jag överbevisa det. Till varje pris. Jag tränar ännu mer, får en vilja av stål till att visa motsattsen till vad dessa människor just sagt. En bra egenskap. Lite samma sak är det när jag ser tuffa startlistor där jag vet att jag kommer att behöva rida bättre än någonsin för att ta hem en rosett, då blir jag ännu mer beslutsam. Tränar mer, fokuserar program. Allt för att lyckas även om jag har flera "bättre" ekipage före mig i startlistan. Mitt mål är hela tiden att jag och Danny ska vara ett ekipage som folk ser på startlistan och tänker "Oj, dom är bra". Precis som jag själv tänker när jag ser en startlista med vissa ekipage. Så nej, jag påverkas inte negativt av avundsjuka eller missunsamhet utan det gör mig bara mer taggad än någonsin. 
 
 

Hur ser din planer ut med jobb och utbildning? Vad har du lästa och vad tror du att du kommer läsa? Vad har du jobbat med? Är det något som du vill fortsätta med eller vill du byta område?

SVAR: Min plan är att påbörja en utbildning inom ett par år. Kanske nästa höst, men förmodligen hösten efter det. Jag är ganska inställd på att gå socionom och att läsa i Uppsala eller annan lite större studentstad som fortfarande ligger relativt nära hem (Falun). Att börja plugga på allvar är ett stort steg eftersom det kanske innebär att jag under den tiden inte kommer att kunna ha häst, men jag har inte riktigt kommit dit i tankarna ännu. Det beror så mycket på hur mycket tid studierna kommer att ta, om jag har tid för extrajobb trots att jag läser på heltid och hur dyrt boende och stallplats blir i den stad jag väljer att läsa i. Min dröm är att utbilda mig, ha ett fast arbete på kanske 80% och arbeta måndag-torsdag eller tisdag-fredag. Resterande 20% för att komma upp i en heltid vill jag ska komma från det jag brinner mest för, nämligen hästarna. Eftersom min plan är att utbilda mig till tränare och domare vid 25 år (minimiålder) så hoppas jag kunna få en inkomst från detta, och då är det perfekt med långhelg för att kunna fylla upp med träningar/domarjobb. Däremot vill jag inte arbeta heltid med hästar, utan vill kunna stå tryggt på jorden med ett välavlönat "vanligt arbete". Just nu arbetar jag som personlig assistent samt är säsongsanställd på en skidanläggning. Båda dessa ställen är underbara och jag trivs fantastiskt.

Tycker du att du äter bra och nyttig mat? Väljer du KRAV-odlat?

SVAR: Allt är relativt, men sedan jag blev sambo har jag i alla fall ändrat mig åt det bättre hållet. Nu äter jag mer lagad mat, mer "riktig" mat. Kött, grönsaker och annat som tidigare inte riktigt ingick på samma sätt i min kost boendes själv i lägenheten. Jag försöker att köpa svenskt och närodlat, men där styr ekonomin mycket. Jag har inte råd att bara köpa KRAV/svenskt för då skulle min ekonomi gå i botten, men är det inte så stor skillnad i pris väljer jag gärna ekologiskt och kravmärkta produkter. Men för att svara närmare på "bra och nyttig-mat" frågan. Jag äter ganska blandat, pojkvännen suckar åt mina frukostflingor fulla av socker och mina cravings efter godis, men i det stora hela så äter jag ganska bra. Eftersom jag gärna räknar kalorier så tänker jag mer på hur mycket saker innehåller, snarare än om det är nyttigt för mig eller inte. 

 

Totalt söndagsmys

Gick av jobbet i morse och åkte därefter hem, bytte om och lämnade lite prylar (det blir en hel del grejer man har med sig när man gör ett dygnspass). Sedan mot stallet! Eftersom Dannys vanliga färg inte syntes överhuvudtaget (borde tagit en bild haha) så fick han börja med att spola av sig all lera. På med täcke och in i boxen medan matte gjorde sina vanliga stallsysslor! Någosånär torr blev han borstad och sedan in i ridhuset för ett pass efter två vilodagar. Jättefin i början, luftiga byten och bra galopp. Sedan gick han tyvärr in i sitt totalblockerade mode när han varken hör, ser, finns eller andas på samma gång. Det ösregnade ute och det dånade i hela ridhuset, kombinerat med en känslig och tokhet Danny som bara blev alldeles för mycket. Det tog många varv av "luuugn, klapp, prooo" innan han var tillbaka med mig igen, och efter det valde jag att bara göra lätta saker och sedan avsluta. Det är väldigt svårt att bryta honom när han blir blockerad och då får man göra det bästa av saken. Vi fortsätter arbetet i morgon, förhoppningsvis lite lugnare! 
 
Därefter cyklade jag hem i regnet, var blöt in på trosorna när jag klev innanför lägenhetsdörren haha... Klev in i en varm dusch och stod där i säkert 30 minuter. Tinade upp. Lite städsysslor senare har jag nu tagit plats under en filt i soffan. Kaffekoppen står och ryker bredvid mig och ute regnar det så mycket att jag nästan tror att mitt höghus ska falla till marken. Tror ärligt talat inte att jag lämnar lägenheten mer idag haha... Har 5 timmar kvar till pojkvännen kommer hem med tåget från Göteborg och den tiden skall ägnas åt att plöja avsnitt av Pretty Little Liars. Som jag saknat den serien! Följde alla avsnitt slaviskt innan men nuförtiden med massor av jobb, stall och umgänge har jag inte haft tid att se. Förrän nu :) 
 
Ohh juste! Svarar på fem utvalda frågor senare ikväll. 
 
 
 
 

Man blir ju bara så glad..

.. Över underbara stallkompisar!!

Frågestund under kvällen

Jag gör ett dygnspass på jobbet så har fullt upp, därför tänkte jag ge er chansen att under tiden ställa frågor om precis vad som helst. Jag väljer ut dom fem frågor jag tycker är mest intressanta, roliga eller kanske knepigast att svara på.
 
Ni har bara till ikväll på er, så kööööör!
 
 

Ingen ridning

Nej istället blev det raka vägen hem till mina föräldrar för att hämta hostmedicin då jag håller på att hosta upp lungorna här hemma. Är vansinnigt förkyld och efter att ha ridit en häst igår kväll i ösregn bröt det ut och idag har jag gått runt med feberfrossa och ont i halsen. Menmen, det har legat latent ett tag så det var nästan skönt att det äntligen kom upp till ytan så kanske jag blir av med det snart också. Ibland får man lyssna på kroppen och för Dannys del gör det ingenting med en extra vilodag. Ska försöka rida innan jobbet något dag i veckan för att ta igen detta missade pass.
 
Här kommer i alla fall fler ridbilder från Marikaträningen!
 
 

Regnväder

Var tungt att gå upp imorse med regn och rusk ute. Klockan stod dessutom på 05.50 för att hinna stall och köra Max till järnvägsstationen innan jobbet. Nu är jag i alla fall på plats sedan några timmar och ser fram emot att sluta redan vid 16.00!

Det blir en fredagskväll med stall, lite ridning och sedan kvällsfodring. Sedan ska jag hem till lägenheten och mysa ner mig med film, blogga lite mer (kommer fler ridbilder!) och bara vara.

Ridbilder, update om dagens ridpass och kanske något mer kommer alltså ikväll!

Way out west

Kanske har jag några läsare i Göteborgstrakten som ska på Way Out West i helgen? I så fall tycker jag att ni ska ta er till Metros tält imorgon, fredag, vid 22.30 för då står min pojkvän bakom skivspelarna fram till 00:00 och levererar! 
 
Kan även passa på att lägga upp en av hans senaste mixtapes för er som gillar housemusik. Perfekt inför helgens utgångar :)
 
https://soundcloud.com/dj-beatmax/moonshinemix-5-august-2013
 
 
 
 
 

Nu kryper jag ner i soffan...

Har nästan glömt hur det är att vara ledig, men idag njuter jag av varje sekund. Vaknade vid 7-tiden i morse av att pojkvännen klev ur sängen och skulle upp för att jobba, medan jag låg kvar och bara myste av att inte behöva gå upp. Kikade lite på mobilen, läste lite bloggar och somnade om en sväng. Vid 08.30 gick jag upp - lagom tid när man är ledig. Jag får nästan lite panik om jag går upp senare för det känns som att jag "missar" tid på min lediga dag. Gjorde i ordning frukost och sedan blev det bara lugn och ro för mig själv i lägenheten. Den tiden måste vara bland det bästa som finns! Kika lite på nyhetsmorgon, läsa tidning, andas. Kvalitetstid.
 
Sedan blev det full rulle med städning och lite annat lägenhetspyssel innan jag begav mig mot stallet för att hinna Danny innan lunch. Gjorde allt stallfix, inväntade att ridlägerlektionerna skulle bli klara i ridhuset och sedan gjorde jag i ordning Danny. Han vilade igår och var full i energi, och verkade på ett gott humör! Vi började med lite travjogging och sedan tog jag några byten. Klockrena. Behöver inte säga så mycket mer än det, men bytena vänster-höger är inte bara rena nu, dom är luftiga och med gest! Även om bytena inte är helt befästa så har jag på känn att när dom är det, då kommer det att bli ett paradnummer för Dannys del. Jag hade ärligt talat kunnat fälla en tår där i ridhuset för att han var så makalöst duktig! Flera sockerbitar ur mattes ficka bjöds han på i alla fall :) Sedan tog jag inget piruettarbete utan började direkt med traven som kändes "lagom". Inte en massa stora steg, utan nu håller vi igen lite för att känna att jag har kontroll på 1. bromsen, 2. formen, innan han försvinner iväg i sina älgkliv. Jättefina skolor och sedan var det dags för nästa stora prövning...
 
Jag red igenom hela MSVB:2!!! För första gången i en följd. Har ridit rörelserna var och en för sig, men aldrig hela programmet. Det var med skräckblandad förtjusning jag styrde upp på medellinjen och gjorde första halten. Ett fint travprogram, lite vingliga volter i galopp och sedan två rena och lugna byten. Med ett stort leende gjorde jag sista halten och konstaterade att vi både överlevde och gjorde programmet ganska bra! För första gången har vi ridit ett MSVB-program, med byten och hela köret. Så glada!!! Sedan fick Danny ut i sin hage och jag åkte hem, nöjd.
 
Nu har jag hunnit med en lång powerwalk med min vän Malin, köpt frukostflingor på Ica Maxi och ska nu bara lägga mig i soffan med min kaffekopp och en bit mörk choklad. Det regnar ute så att krypa ner under en filt och kanske sova en stund framför TVn känns helt rätt. Laddar upp för ikväll när jag ska träffa min bästa vän Elin och det var alldeles för längesedan så jag längtar! Snart åker vi till Rhodos tillsammans för en galen vecka 
 
 

Piruett! (nästan)

Ja visst fattas det samling, men med tanke på hur nytt piruettjobbet är för honom har han ett jättebra tänk och börjar absolut förstå vad det är frågan om. Själva rörelsen sitter relativt bra, sedan är det styrka och bärighet som fattas men det är ingenting som man "lär in" från ena ridpasset till nästa, utan det får han stärkas i under en längre tid. Styrkan kommer garanterat och det är inte förrän nästa år han ska tävla i piruettklasser, och då ska han dessutom bara göra halva piruetter och inte ett helt varv som här. 
 
Duktig!
 
Glöm inte att välja HD kvalité så ni slipper se på en suddig film, klicka på kugghjulet nere i högra hörnet.
 

Reflektioner från gårdagen

Reflektion 1: Marika tyckte att det var dags för mer mat. Både hö och kraftfoder! Det jobbet Danny gör nu med mycket piruettjobb i galoppen kräver energi och överlag är han mer aktiv nu än någonsin under träningarna (rör sig större, mer samling). Så, vi ökar på mat!

Reflektion 2: Varför har traven blivit svårare att rida än galoppen? Det som alltid varit så lätt innan. Svar på den frågan är helt enkelt för att jag alltid numera börjar passen med ett ordentligt galopparbete för att lägga bytena när han är som kvickast i fötterna (Jeannas order). Tidigare började jag gärna med traven och det säger ju sig självt att det är lättare att rida den när han inte har hunnit bli lite trött i musklerna efter ett galoppjobb. Vi testade: lite trav innan bytena och plötsligt var det enkelt igen, tänk så bra!

Reflektion 3: Marika frågar om jag ridit några galopplängningar över diagonalen sedan jag började på allvar med bytena. Svar: Nej! Hoppsan, undra om Danny nu kopplat ihop diagonal = byte? Red en vanlig diagonal i arbetsgalopp utan att byta, inga problem. Red en diagonal i ökad galopp för att sedan göra ett upptag, problem!!! Eller ja, det kom ett byte... Sedan fick vi helt enkelt rida varannan diagonal ökad, varannan med byte. Danny förstod och matte pustade ut, så klantigt att glömma övriga rörelser bara för att man har fullt upp med en annan. Summa summarum: Vad skulle vi göra utan Marika som alltid tänker ett steg längre än mig?

Gårdagens lektion gav mycket och vi arbetar nu vidare. 5 träningspass i ridhus/ridbana har vi kvar innan nästa tävling!

Uteträning för Marika

.. och bra gick det! Alla byten rena, och då gjorde vi kanske 5 åt varje håll - wow! Som jag skrev innan var det alltså första gången jag gjorde byten på honom utomhus. Vi gjorde även lite travarbete med skolor samt ett galopparbete med piruettjobb - duktig!
 
 
 
 

Med tungan rätt i mun

Koncentrerad på dagens träning haha!
 
 

Foto!!

Tjoho!

Första bytespasset utomhus idag

Ja hittills har vi enbart gjort byten i ridhuset för att han i lugn och ro ska få befästa sina byten. Han har gjort bytena på samma linjer hela tiden och blivit trygg med att han vet vad vi vill. Idag ska vi för första gången träna utomhus! Marika är med och kontrollerar att dom är rena eftersom jag inte har några speglar där ute. Mamma följer eventuellt med och fotograferar träningen också :)
 
Gårdagens Danny i vitt!
 
 
 

Dags att börja med namnlappar kanske..

Hahah möttes av en rolig syn när jag kom tillbaka från ridhuset idag. Efter en incident igår när jag (oavsiktligt) tog Therese sadelöverdrag istället för mitt var hon mån om att det inte skulle upprepas och satte dagen i ära fina papperslappar, med smileys, på våra överdrag där dom hängde bredvid varandra. Detta hjälpte för stunden men när vi sedan stod och putsade bredvid varandra höll jag på att grabba tag i Therese stövlar och börja putsa på dom istället för mina egna - det är inte lätt när vi har så lika prylar. En fantastiskt bra smak har hon på sin utrustning i alla fall ;)
 
Ska ta kort någon dag på våra sadlar, kandar och stövlar så kommer ni få er ett gott skratt - det är inte många olikheter. Vi älskar våra Childerics och Königstövlar! Men faktiskt så har vi olika sadelmodeller och inte exakt samma nyans på stövlarna... :D
 

Utökat B (B96)

Ja det är det som är på gång. Sedan jag krockade audin som var optimal att köra vårat stora släp med har vi fått dra med Volvon. Det fungerar, men det vore betydligt säkrare att köra med den nya Volkswagen Tiguan som köptes in när audin skrotades (ja så illa krockade jag den). Men, det är inte lagligt utan BE-kort eller som sagt utökat B då tiguanen är för stor/tung.

Både jag, mamma och pappa tar nu detta kort så att alla kan köra släpet med storbilen! :) Vi har ju kört transport allihopa men kände att det nog vore bra att fräscha upp kunskaper med säkerhetskontroller, lite backningstips och andra smågrejer inför en uppkörning. Därav körlektion i morse!



Vad är nu detta...?

Jag som redan har körkort...?

Kräftfest

Efter att ha jobbat varje dag med långa pass hela veckan var det ljuvligt att gå av mitt dygnspass igår morse. En ledig lördag med fantastiskt väder som avslutades med kräftmiddag!
 
Danny reds ut i skogen och vi galopperade längs grusvägarna, så härligt.
 
 

Sånt här värmer

Ni är ju för underbara ibland, tusen tack! ♥ Har även fått flera andra fina kommentarer om att ni tycker att bloggen har utvecklats åt det bättre hållet på senaste tiden och det värmer mycket att höra. Är mer motiverad är någonsin att skriva med massor av idéer till inlägg framöver.
 
 

Så olika..

Något som verkligen har slagit mig och som även min mamma har reagerat på är hur olik Danny är min tidigare häst Klas. Klas var som en stor nallebjörn, ett psyke av guld och lugn i alla situationer. Missförstå mig inte, han var bland det mest explosiva du kunde sitta i sadeln på - men därimellan stod han som ett ljus på stallgången med ögon som alltid tittade så klokt på en. Det var som att han såg rätt in i hjärtat på en, men snälla ögon som förstod allt. Han var visserligen 16 år när vi köpte honom och Danny är 7, men det är helt olika psyken i grunden.
 
Ridmässigt var Klas ganska matcho, han var hingst och tog inte åt sig speciellt mycket. Vansinnigt stark och han drog mig ur sadeln genom att bara vicka på nacken. Man kunde ryta åt honom utan att han vickade på ett öra och han brydde sig inte nämnvärt om jag blev arg på honom. Blev han trött på mig kunde han stanna och lätta fram i en ren markering att "jag vet bäst och nu tycker jag att du är jobbig". Aldrig stressad, alltid lugn och som en bestämd farbror som helt enkelt tyckte att han hade rätt i dom flesta situationer. Väldigt okänslig i psyket och tog inte åt sig det minsta i situationer när matte blev arg av att han slet henne ur sadeln. Det var svårt, det kan jag inte neka en sekund. Han var svår att rida och vi hade våra duster i ridhuset för jämnan. Men därimellan var han guld, han kunde alla rörelser upp till GP och lärde mig MASSOR. När han väl gick och vi var överrens så var det en helt magisk känsla att rida honom. Men som sagt, överlag en ganska tuff attityd även om han var gudasnäll. Han visste helt enkelt bäst.
 
Sedan har vi Danny som är raka motsattsen. Han är väldigt mån om att alltid göra rätt, är den som kastar sig åt sidan om man råkar höja armen för hastigt i boxen och blir extremt olycklig om man säger till honom. Lättstressad och känslig. Skulle jag ryta till åt honom i ridhuset skulle han hoppa in i sargen av blotta förskräckelse (har hänt). Samtidigt är han även den som uppskattar beröm mest av alla hästar jag har ägt och man kan se honom vippa på öronen direkt efter ett "braaa". Mamma som ofta ser honom från backen säger att "man ser hela honom lysa upp när du berömmet" då han direkt spetsar öronen. Att han är så känslig har både för- och nackdelar. Det är svårt när han blir stressad och blockerad efter situationer där man behövt säga till honom på skarpen, samtidigt som han är väldigt lätt att få med sig på sin sida igen efter lite beröm. Danny skulle till skillnad mot Klas aldrig gå emot mig i ridningen. Han skulle aldrig lätta fram eller sparka mot skänkeln, det finns inte på kartan. Han är alldeles för "vek" för det, en mjukare själ finns inte. Eftersom han är så mån om att alltid göra rätt och nästan blir lite överambitiös i många situationer är det en väldigt lättarbetad häst.
 
Det är häftigt att hästar kan ha så olika personligheter, precis som oss människor. En del är tuffa av naturen, medan andra är vekare. Samtidigt finns det även flera likheter mellan hästarna ovan. Båda med en fantastisk arbetsvilja och en motor framåt som inte är av denna värld. Klas älskade att tävla och att få visa upp sig, och även Danny som, trots att han ibland känns som att han bara vill springa och gömma sig, blir en helt annan häst på tävling. Han spetsar öronen, höjer nacken och får en härlig "här kommer jag-attityd!". Precis som Klas.
 
 

Nyfiken på era putsvanor

I vårat stall finns det lika många som putsar frenetiskt efter varje ridpass som det finns dom som kanske putsar upp lädret inför tävling på sin höjd, annars får det vara. Därför blev jag lite nyfiken på att se hur vanorna ser ut för er? Kanske kan ni svara på frågorna nedan, för det vore roligt att jämföra lite svar.

- Hur ofta putsar du din sadel och vad använder du för puts (sadeltvål, läderfett etc.) till detta?

- Hur ofta putsar du ditt träns och även här, vad putsar du med? Skriv gärna hela proceduren om ni använder mer än en produkt vid putsning.



Sams igen

Det var värt varenda minut av den tidiga uppstigningen i morse! Gjorde massor av arbete i "tråk-trav" utan tryck, lossade, ställde, eftergift. Till slut var han som smör och först då bad jag om mer trav - då fungerade det! Dagens läxa är alltså att inte sätta något tryck förrän han är helt loss, annars blir det katastrof som igår med en järnmun som man försöker ha någon dragkamp med.

Gjorde även lite byten (många fina) och lite piruettjobb (även dom jättebra). Nu kan jag åka på mitt dygnspass med gott humör och Danny lika nöjd i hagen efter massor av beröm under dagens pass.

Nytt försök

Det tog emot när klockan ringde för 1,5 h sedan, men nu är allt stallfix klart och jag sitter i sadeln. Här SKA hittas en bra känsla. Återkommer senare haha...

Dragkamp

Ja alla pass på Danny är inte en dans på rosor och dagens inlägg blir inte något ljublande "han var såå duktig"... Men ni följer ju oss i med- OCH motgångar, eller hur? :)
 
Marikaträning stod på schemat och vi började först med bytena som vanligt. Alla vänster-högerbyten var lugna och luftiga med gest, medan dom åt andra hållet krånglade lite. Han blev lite vinglig, bytte före bak, lite jämfota och dom som blev rena blev små. Menmen, ingen katastrof och det går fortfarande väldigt framåt med bytesträningen. Sedan tog vi en skrittpaus och efter det smög en usel känsla fram i travarbetet. Jag har satt så mycket tryck i honom senaste tiden och berömt honom när han eldat upp sig, att nu har han nästan har slagit över i att gå på totalt maxande nonstop. Det finns ingen broms, halvhalterna existerar inte och släpper jag på tygeln så går det i 200 km/h och en långsida är över på fyra travsteg (ja nästan). Ja skyll dig själv Frida Hallgren för det är en ambitiös häst, och nu travar han framåt med hela sitt hjärta eftersom du har sagt det åt honom.
 
Men, nu till det verkliga problemet. Att han travar framåt och det inte finns någon broms är ett "lyxfel" och halvhalterna kommer vi förmodligen att hitta tillbaka till så småningom. Men Danny har en svaghet som visar sig mycket väl när han blir övertaggad och det problemet kom som ett brev på posten idag. Nämligen att han kan bli otroligt stark och väldigt ojämn i handen. Jag har tidigare skrivit om det och det ligger oftast under ytan och lurar. Bra pass märks det nästan ingenting medan det på dåliga pass som idag känns extremt tydligt. Idag kändes det ungefär som att jag hade knutit fast tyglarna i en järnstolpe som jag skulle försöka lossa.. Fick efter flera varvs dragkamp helt enkelt lägga ner honom djup och rund i formen och försöka utgå från det istället. Inte blev det mycket bättre, men i alla fall lättare än i tävlingsformen. 
 
Ni förstår ju själva att det inte är så dressyr ska kännas men det är svårt att beskriva hur stark han kan bli när han bara forcerar fram och sliter mig ur sadeln. Nu lägger vi upp ett nytt koncept och det går helt enkelt ut på att skippa den maxade traven, rida lulltrav och bara lossa, lossa, lossa. Allt fokus ska ligga på att jag ska kunna rida utan att ha denna dragkamp och bara kunna ha ett lätt stöd i handen till en flexig och mjuk mun. En eftergift ska inte innebära att han varken ökar tempo eller blir för öppen, utan han ska vara såpass självbärig att han stannar kvar på tygeln och bär sig i ett lugnare tempo. Vi börjar redan imorgon, innan jobbet. Det innebär uppstigning 04.30 för min del men vad gör man inte, jag vägrar att gå på ett dygnspass på jobbet med ett så dåligt ridpass i ryggen. Det är tillräckligt tufft bara att jobba så länge och då vill jag helst vara på bästa möjliga humör när jag väl är där, inte vara på det humöret jag är nu. Skulle det inte bli bättre ridmässigt så börjar det ändå bli dags för årlig tandkontroll och kanske finns det något där som stör honom. Kanske kan det även bli aktuellt att prova att rida honom på annan stång/bridong då han fortfarande går på väldigt milda "nybörjarbett" för hästar som precis börjar gå på kandar. 
 
Menmen, nya tag i morgon bitti alltså - förhoppningsvis med en bättre känsla. Sedan blir det ut i skogen och galoppera på lördag, det förtjänar vi efter två dagars träning. 
 
 
 
 
 

Kloka ord från Kyra Kyrklund

Jo nog är hon professor i dressyr alltid! Ni kan läsa en helt suverän artikel "hemma hos Kyra" HÄR. Nedan finner ni några guldkorn ur hennes sätt att tänka och jag tycker att alla är fantastiskt kloka!
 
"• Se din ridning som en verktygslåda där du kan fylla på med nya verktyg. Om man har en skruv och en hammare så kan man banka in skruven med hammaren, men det blir aldrig lika bra som om man använde en skruvmejsel. Men släng inte bort ­hammaren. Själv kommer jag ofta på saker som jag glömt bort ett tag och får ­användning för igen.
• En bra ryttare lever på ett litet antal bra steg och bygger vidare på dem. Hon glömmer de dåliga sakerna. Oerfarna ryttare tänker mest på det som inte är bra.
• Det finns många vägar upp på berget, men utsikten är densamma från toppen.
• Belöna hästen omedelbart. Den har kortare minne än en hund, bara tre sekunder.
• En häst fungerar bara optimalt i 45 minuter.
• Arbeta aldrig en häst tills den tröttnar, särskilt inte en ung häst.
• Gör en sak i taget när du tränar hemma, piruett en dag och travarbete en annan dag, så att du har tid att göra varje sak med kvalitet.
• Relationen mellan häst och ryttare är lite som ett äktenskap. Du måste hitta hästar du kan arbeta med.
• Var alltid ärlig. Du kan inte ljuga för din häst, tränare eller domare i dressyr. Om du bara kan göra något en av tio gånger hemma, så vet du att du måste ha tur på tävlingen – och vi har inte alltid tur.
• Varje gång ryttaren använder en hand eller en skänkel måste hästen reagera. Även ett dåligt svar är bättre än inget svar alls.
• Håll bra saker bra och tjata inte om dåliga saker, men bortse inte från dem heller.
• Med vissa hästar är jag lika glad för en 6:a som jag skulle vara för en 10:a på en annan häst. Fortsätt med en stark 6:a tills domarna börjar ge en liten 7:a istället för att försöka övermanna hästen så att du i slutändan får en 4:a.
• När du har haft en bra ritt ska du se till att skriva ner några anteckningar om hur det kändes.
• Om du alltid gör vad du alltid gjort, får du alltid det du alltid har. Om du inte är nöjd med vad du får, måste du ändra vad du gör."