Gott nytt ar!

Jag skulle aldrig skrivit att min dator kopplade upp sig pa wifi, for lika snabbt som det kom - lika snabbt forsvann det! Jaja, det blev lite mer tid pa hotellets datorer istallet. Det trakiga ar bara att da kan jag inte ladda upp bilderna for det finns ingen ingang for USB pa denna dator. Lovar att ni far se sa snart jag kommit hem! Det borjar narma sig... Vi aker hem onsdag morgon, sa onsdag em-kvall ar vi i kalla Sverige igen. Saknar Danny och vovvarna lite, men hade allt kunnat stanna har en vecka till i alla fall haha :)
 
Idag har det varit forsta dagen med mulet vader! Det var kanske lite trakigt, men med tanke pa att alla andra dagar varit fina sa far vi sta ut med lite moln idag. Vi var pa en helt underbar restaurang igar, sa kanske gar vi dit igen ikvall! Lite konstigt att fira nyar med familjen har i Puerto Rico, det brukar jag ju alltid gora med kompisar. Men jag kan helt klart sta ut med varme och sandstrander har :)
 
Tror inte att jag kommer att uppdatera nagat mer forran jag kommit hem nu, for imorgon blir sista hela dagen har (vi aker sa tidigt pa onsdag morgon). Ska istallet passa pa att njuta av sista soltimmarna och ladda mentalt for att aka hem till sno, is och kyla. Har dock sett att det ar plusgrader i Falun - kan det stamma?! Later galet.
 
Ni far ha ett helt underbart nyar! Hejda 2012 - valkommen 2013! Tanke gora en summering av 2012 nar jag kommit hem. Lagga upp bilder pa Danny fran nar jag kopte honom och allt som hant under aret for oss tillsammans. Det har varit ett galet - men underbart ar! Kramar pa er.

Rapport från Emma

Dagens guldstjärna går till min egen dator som bestämde sig (om än motvilligt) att koppla upp sig på hotellets wifi! Åh så glad! Det går dock bedrövligt långsamt och snacka om att det testar på tålamodet när en sida ska ladda i flera minuter haha...
 
Jaja, jag är på semester och då ägnar jag ändå inte någon tid åt att koppla upp mig online - dock kan det vara skönt att lägga några minuter på att kika väderprognoser och aftonbladet - lite vill man hänga med även när man är utomlands. Idag har vädret varit som igår, sol men ganska blåsigt. Vi har varit nere vid havet och badat mitt på dagen men nu på eftermiddagen blev det poolhäng igen. Det är underbart att kunna ligga i bikini och jag får lite ångest över att tänka på hur det är hemma. Snö, vinter och kallt. Hua!! Tror alla hästägare skulle behöva en (eller två) veckors "time out" under vinterhalvåret för att man ska orka med den jobbiga årstiden att ha häst.
 
På tal om häst så smsade jag Emma idag för att få en rapport om Danny! Fick svar att han åt mat och stod still, så det låter lovande. Är lite nervös över att han ska vimsa runt för mycket i hagen nu när han vilar men förhoppningsvis håller han sig i skinnet. Jag satte upp regler för honom innan jag åkte, så jag hoppas att han lyssnade ordentligt!! :)
 

Marina Bay View

Nagan undrade var vi bodde och hotellet heter Marina Bay View och ligger i Puerto Rico. Jattefint och frascht! Vi har nara till hav och massor av restauranger som ligger vid hamnen nedanfor. Hittills har inget varit till nagan besvikelse!
 

Soliga kramar fran mig

Tyvarr fungerar inte hotellets wifi for min dator, sa jag far helt enkelt skriva fran dom datorer som finns har. Som ni marker ar det inte alla bokstaver som finns haha :)
 
Vi har helt fantastiskt vader och dom tva forsta dagarna har varit med klarbla himmel och 20-25 grader. Idag blaste det en hel del men det var skont med lite vind nar man lag i solstolen. Varat hotell ligger uppe pa en hog brant och vi har en pool som gar precis utmed, sa tittar man ner ar det stup - sa coolt! Vi har dessutom havet alldeles nedanfor sa utsikten ar fantastisk. Ibland gar vi ner till stranden, men mestadels ligger vi uppe vid poolen vid hotellet. Jag har inte varldens basta talamod nar det kommer till att sola, men lite brun hade jag allt tankt bli :) Vadret ar pa min sida i alla fall.
 
Hoppas att allt ar bra med er hemma i Sverige ocksa! Har inte hort nagat fran Emma som tar hand om Danny, sa jag antar att det gar utan problem. Ska skicka ivag ett sms till henne i morgon tankte jag. Ska aven forsoka ta massor av bilder fran hotellet och sant - men det gor vi en dag det ar mer mulet ute. Sa lange far ni ha det super!  
 

God morgon

Är nu på plats på hotellet och resan gick bra! Har ätit en god hotellfrukost (finns det nåt bättre?) och nu ska vi kika oss omkring. Kram till er i Sverige!

Hejdå Sverige

Nu sitter jag på planet och vi lyfter mot Gran Canaria! Semester och långa sovmornar. Jaaaaaa.
 

Ingen toppkväll direkt

Men suck haha... Spårig kväll som slutade med att jag fick åka hem innan 12. Mami fick ta hand om sin stackars dotter heheh. Obehagligt eftersom jag vet hur mycket jag tål och gårdagens sista drink smällde till helt, så att den var spetsad med något annat skulle jag sätta mycket på. Vet att det förekommer men det har aldrig hänt tidigare - en rejäl läxa.
 

PARTY

Juldagen innebär givetvis utgång. Helt galet tryck på klubbarna här hemma! Vi har förfest hemma hos mig och sedan drar vi oss mot stan. Ööööös.
 

Varför fårskinnspadd under sadeln?

Någon undrade varför jag hade en fårskinnspadd under min måttbeställda childeric! Det är inte för att sadeln inte passar utan för att han har fått lite skav av schabraket längst upp på ryggen... Med en liten gosig padd blev det bättre 
 

Dagens planer

Åkte till stallet direkt efter jobbet i morse och har nu fixat färdigt allting. Ska åka tillbaka lite senare och rida sista passet innan resan! Blir ett ordentligt träningspass i ridhuset, sedan blir det en hel veckas vila för Dannyman. 
 
Men just nu har jag fullt upp med både det ena och det andra. Har skrivit en bruksanvisning till Emma som ska ta hand om Danny och gjort i ordning så att allting finns i stallet. Foder och sånt! Bestämde mig till slut för att minska kraften till 1/3 av vad han brukar äta, hoppas att han ska hålla sig i skinnet då. Kanske blir han lite tunnare i kroppen, men det ska förmodligen inte hinna hända så mycket på en vecka.
 
Nu: Leka lite med den nya ipaden... Är som ett barn haha!
 

Julaftonskväll

Har öppnat många fina klappar, inte så mycket hästrelaterade prylar men fick presentkort på 5 träningar för Marika - perfekt! Mycket jobb för Danny efter hans vilovecka nu.
 
Nu ska jag faktiskt åka till jobbet på boendet och jobba julaftonsnatten. Det känns helt OK, bortsett från att jag känner mig lite febrig. En ipren så ska det nog gå bra i alla fall! Hoppas få sova mycket. Hoppas ni har haft en trevlig julafton så skriver jag mer i morgon!

Det hände igen

Hahah blir så trött. Minns ni sadelgjorden? Hur jag var stressad och mitt i allt glömmer min sadelgjord mitt i stallgången. Therese upptäckte detta, tog kort och undrade hur jag tänkte nu? Idag hände det igen. Hade packat höpåsarna, hängt upp dom vanliga på sina krokar och skullle bara ställa haghöpåsen utanför boxen (där måste den stå om den ska följa med ut i hagen). Istället börjar jag fixa med kraftfodret och så hände det igen. En random pryl som hamnar mitt i stallgången, glömd av mig.
 
Hur tankspridd får man vara haha! Tur jag har kompisar som håller reda på mig hahah... 
 
 
 
 

God jul underbara bloggläsare

Hoppas ni får en härlig julafton med familj och vänner! Själv ska jag njuta av god mat, klappar och ledighet (eller ja, till ikväll i alla fall). Var i stallet tidigt i morse och fixade Danny. Red ut en lång tur i skogen med Therese och Loppan och sedan avslutade vi med att galoppera på stora hoppbanan i djupsnö. Hästarna var galna och vi höll i oss, underbart.
 
Båda pållarna fick juloutfit idag! Loppan var lite mer cool med julgrimma, röda benlindor och schabrak medan Danny fick nöja sig med ett rött ländtäcke.
 

Puuuh

Trött! Hemma efter en lång och svinigt kall dag i backen eftersom värmesystemet var trasigt i värmestugan hela förmiddagen. Löste sig dock till slut och vi sålde helt galet bra nu dagen innan julafton. Nu ska jag dö i soffan, se film och bara njuta av att jag nästan jobbar färdigt inför Gran Canaria.
 
Imorgon är det julafton! Jag jobbar natten på boendet... Men det gör mig inget, ska åka till jobbet vid 21.00 imorgon kväll! Då har man ätit, kikat på TVn och allt det där. Sedan går jag av jobbet vid 08.00 på juldagen och sedan är det bara att börja tagga utgång på kvällen wiiho.

Ny träningsfilm på Danny!

Wiho, det var ett bra tag sedan jag slängde upp en träningsfilm på oss. Har granskat filmen och konstaterat att hästen är ju faktiskt på tygeln! Duktigt av oss!
 
Vi visar lite samlingsarbete i galopp (piruettförbererande), ett rent byte (woho), pyttelite samlad trav som inte blev riktigt så samlad som vi önskade - men ni kommer se att han har betydligt mer kadens än sitt vanliga "springa på". Och så såklart drar vi till med en riktig travlänging på hela diagonalen - när vi äntligen fattat hur man gör!
 
Hur tycker ni att det ser ut?!
 

Galet glad

Alltså jag måste låta lite löjlig, men åh så glad jag är över att vara tillbaka på snowpark. Jag har saknat allt! På boendet går jag dit i mjukisbrallor, osminkad med håret i en tofs. För så ser man ut där... Inget fel, jätteskönt och underbart. Men, när ska jag se ut som en människa?! Knappast i stallet, där ser jag alltid ut som hej kom och hjälp mig. Hur ofta är jag på stan? En gång i veckan? Max.
 
När man gick i skolan var det så naturligt att göra i ordning sig, platta håret och dra på mascaran. Nu går jag inte i skolan längre (det var ett tag sedan haha). Visst blir det hela partyoutfiten ibland på helgerna men jag saknar det där vardagliga "fixet". Gud så galet löjligt det låter men har verkligen saknat att vara människa, inte bara stalltjej. 
 

Filmade

Ett jättebra ridpass på Danny! Vi fastnade även på film :) Slänger upp i morgon!
 
Till dess... 
 

Mot stallet - igen

Precis slutat jobbet och nu blir det raka vägen till stallet! Ska rida ett träningspass i ridhuset och känna om gårdagens takter sitter i. Dock inga byten - då måste Marika vara med. Hoppas och håller alla tummar för att mami kan komma och filma i alla fall! 
 
Hihi.. en av dom första ridbilderna på D!

Träningsinspiration

Visserligen ganska varierande nivå på ekipagen - men visst blir man träningssugen! Älskar den lilla bruna grova hästen med manfläta - hur fräck! Och vilken anläggning...
 

Ur mami's iphone

Hittade två Danny-bilder i mammas iphone! Tror dom är från senaste tävlingsstarten på hemmaplan. Åh så tävlingssugen man blir :) Riktiga holländska knoppar hade han också, som stora kanelbullar. Så fint!
 

Gäsp

Galet trött när klockan ringde på 06.30. Mot stallet - sedan snowpark. Jaja, blir nog en rolig dag! Fördelen med backen är att alla som kommer dit är där av fri vilja. Dom har med sig ett gott humör och gör det på sin fritid - och jag kan tänka mig att det är betydligt lättare att handskas med sånna kunder än typ på Ica Maxi eller något sådant. Dit kan nog griniga personer som bara krånglar komma flera gånger per dag..

Foderfråga

Hjälp.. Eller nåt. Som ni vet var det ett riktigt skitår på höfronten och det har inte gått att vara kräsen. Det viktigaste har helt enkelt varit att få tag i ett fräscht hö, inte granska analysen till fördärvet. Det hö jag har innebär att jag måste ge rejäla mängder kraftfoder för att hålla mitt rangel till häst i hull. Som ni vet är han väldigt nätt och sportig - och kan sluka hur mycket mat som helst utan att gå upp i vikt (tänk om man hade det så!).
 
Detta i sig är inget problem. Absolut inte! Men nu när jag ska åka bort en vecka och Danny ska vila känns det som ett större problem... Han kryper ur skinnet efter två dagars vila, springer i hagen och är allmänt vild. Därför vill jag plocka bort kraftfodret när jag är borta, kanske bara ge en näve eller två. Men, han behöver ju kraften för att hålla hullet? Visst gör han inte av med lika mycket energi när han vilar - men även om han inte arbetar är höet för näringsfattigt för att inte ha någon kraft som komplement. Vad gör jag då?
 
Spelar det någon roll om jag ger lusernstrå istället för kraften? Tänker att det är ju energi i vilket fall, strå som kraft? I vilken form han får det borde inte spela någon roll, för då gör väl lusernstået honom lika pigg? Hmmm....
 
Hur gör jag? Han har fri tillgång på hö så jag kan tyvärr inte lägga till mer hö bara för att jag plockar bort kraften.
 
OBS! Lägger till: Det är inte det att jag vill att han ska vara lugnare överlag, han får gärna vara hur vild han vill när jag är hemma. Frågan ovan gäller endast när jag är borta på semester.
 
 

Julstämning

Åh herre vilket kaos det var på stan. Folk sprang som galningar mellan affärerna och man blev irriterad bara av att gå 10 meter framåt på gågatorna. Fick i alla fall ihop dom sista klapparna och allt annat som skulle inhandlas. Dagens mest hysteriska butik: Systembolaget. Det var galet. Dagens minst hysteriska butik: Granngården. Halleluhja! Det var jag och en till person i hela butiken.
 
Nu ska jag bara jobba ihjäl mig hela helgen, sedan är det julafton på måndag. Därefter juldagen som kommer bli galen, då blir det utgång och partaj med kompisar. Sedan blir det Gran Canaria. Ledighet, sol, värme. Jag kanske gör vissa besvikna, men jag kommer inte att ha tidsinställt 5 inlägg om dagen här. Det kommer inte att bli vanlig uppdatering men jag lovar att ni kommer att överleva. Kameran följer med utomlands och det blir helt enkelt "den vanliga Frida" ni får följa, inte hästlivet.
 
Nu ska jag ta en promenad med hundarna och bara andas. Har stressat hela dagen och måste bara ut, gå i min egen takt och "bara vara". Älskar det.
 

Som en gummiboll

Vi fortsatte med bytesträningen idag! Så himla tråkigt att inte mami kunde följa med och filma, för det hade varit så roligt att visa er. Danny blir rätt vild, minst sagt.
 
Men, jag börjar från början. När vi skrittade fram så höll några på med voltige/longering och gud vet vad borta i hörnet. Inga problem - stort ridhus, men jag sa till tjejerna att om Danny blev vild fick dom lugna ner longeringen lite. Det gick bra ganska länge, han var spänd men höll sig i skinnet. Sedan viftade dom till ordentligt med långpisken och då exploderade Danny :) Blev lite arg då det är så nära att jag åker av vid dom tillfällena, så efter det blev det lugnare borta i longeringshörnet.
 
Sedan kom Marika och vi började jobba lite. Vi tog galopp ganska direkt och hon såg att han var spänd, så jag fick galoppera på lite framåt så han inte blev så studsig. Framåt! KUL sa Danny och bockade som en gummiboll och gjorde ponnyrusning på långsidan. Alltså den där hästen........ Därefter började vi på bytena och jag galopperade förvänd på volt, ställde över och så byteshjälp. Många orena, några KLOCKRENA! Duktiga duktiga kille! När han väl hade börjat fatta vad vi menade bytte han precis hela tiden.... Då fick vi sluta - han får inte ta för mycket eget initiativ. Jättenöjd! Vi avslutade med lite trav med tempoväxlingar, sirapstrav - fram i kvick trav och så tillbaka. Superkänsla.
 

Morning

Fredag, ledig. Så glad! Ska åka och fixa sista julklapparna på stan idag eftersom jag jobbar hela helgen. Det är också träning för Marika och lite annat stallpyssel. Ska köpa foder och sånt inför veckan jag åker bort! 
 
Någon undrade vem som tar hand om Danny och det gör en tjej som heter Emma. Hon jobbar i stallet och har koll på det mesta, är alltid där och kan hålla ordentlig koll på honom. Han ska passa på att få en vilovecka och bara spara på kroppen, så det blir ingen ridning. Men det är mycket annat som ska fixas såklart! Emma har dock tagit hand om honom förrut så det kommer att gå jättebra. Hon vet alla hans "specialare" med skydd hit och skydd dit ;)

Inspo i bilder

Ovisade bilder från Globenküren. Enjoy!
 

Allt har gått fel

Suck, sitter på rasten och är arg. Är visserligen på boende-jobbet men engagerar mig i snowpark samtidigt. Vi har nämligen inte fått dom varor vi blivit lovade, det betyder att vi har slut i hyllorna och våran leverantör är usel. Har fått ägna rasterna här på andra jobbet till att ringa min andra chef om att byta leverantör, varit arg och samtidigt försökt lösa situationen.
 
Dålig dag helt enkelt... Dessutom är jag irriterad på mig själv för att jag glömde att tidsinställa inlägg. Mamma smsade i alla fall att Danny låg och sov i boxen när hon åkte dit för att titta till honom, gullehäst! Han gör mig i alla fall alltid glad. Imorgon blir det träning för Marika igen och vi får fortsätta med bytesträningen!
 
 

Bra där

Är på jobbet 8.45-22.00 (boendet). Glömde göra tidsinställda inlägg. Bra jobbat!

Protokollen har kommit!

Ja idag kom protokollen från senaste tävlingen. Eftersom det var domarutbildning så använde dom alla papper efteråt och analyserade ritterna in i minsta detalj. Synd att man inte var med egentligen :)
 
Vi skrapade ihop ynka 59,41% haha! Jaja, protokollen var roliga att läsa i alla fall. Det var tre domare, så jag tänkte skriva alla protokollen för sig. Jag blir i alla fall galet stolt och varm i magen av alla fina kommentarer!
 
Domare H: Ann-Sophie Annerstedt - 60,67%
Av domare H fick vi 7:or på mellantrav, övergången till samlad trav, halvcirklarna, mellanskritt, båda skrittpiruetterna, övergång mellantrav/samlad trav, halvcirklarna igen, mellangalopp, samlad galopp, samlad galopp igen, ökad galopp, övergång till samlad galopp, mellantrav. Vi fick 8:or på galoppfattning från skritt och sista halten! Danny fick även 7:a på gångarter och jag på min sits. 
 
Dom lägsta poängen av denna domare var: 3:a på första serpentinen (omslag), 3:a på enkelt byte med kofficient 2 (byter från fel galopp), 2:a på andra serpentinen (trasslar i galopp), 4:a på enkelt byte med kofficent 2 (svårt i bytet).
 
Kommentar: "Härlig häst, snygg. Idag spänd och har svårt att hålla sig på mattan. Framtiden för sig!"
 
Domare M: Anna Wennerlund Cruickshank- 60%
Här fick vi 7:or på första halvcirklarna, höger sluta, första skrittpiruetten, andra halvcirkeln, mellanskritt-ökad skritt, samladgalopp, övergång till samlad galopp från ökad. Danny fick 7:a på gångarter och jag på min sits. 8:a på sista halten.
 
Dom lägsta poängen var: 3:a på mellangalopp (busar), 4:a på serpentin (byter, omslag), 2:a på andra serpentinen (busar) 5:a enkelt byte med kofficient 2 (ska skritta bättre). 5:a på lösgjordhet (understuket "lydnad") hahah....
 
Kommentar: "Elegant häst med utstrålning och fin rörlighet. För dagen lite för "på" för att riktigt komma till sin rätt"
 
Domare C: Johan Ekenberg - 57,56%
Av tredje domaren fick vi 7:or på vänster öppna, höger sluta, övergång till samlad trav, andra halvcirkeln, galoppfattning från skritt, samlad galopp, ökad galopp, övergång till samlad galopp, mellantrav, halt hälsning. Danny fick 7:a på gångarter,
 
Våra lägsta poäng av denna domaren är (håll i hatten nu!): 4:a mellangalopp (allt för laddad!), 4:a första serpentinen (omslag), 1:a med kofficient 2 på första enkla bytet  och 1:a med kofficent 2 på andra enkla bytet. Haha jag dör, vi fick ettor på båda enkla bytena och poängen räknas dubbel - förstår ni hur dåligt det blir hahaha....
 
Kommentar: "Jättefin häst som för dagen var för laddad. Har framtiden för sig!".
 
För er som nu blev sugna på att se filmen från ritten igen - varsågod! Jag slänger upp den nedan. Tycker att det är grymt intressant att se hur dom dömde hans busritt.
 
 

Horze Luke

Ni vet när man ska rida i ridhuset på vintern och det är -20 grader ute? I ridhuset kanske det är lite varmare, men kallt i vilket fall. Då är det svårt att klä sig tycker jag! Jag vill känna mig smidig i sadeln och tycker ofta att jacka blir för klumpigt... Dessutom blir det nästan alltid för varmt med jacka efter ett tag i vilket fall.
 
Trillade över denna goding på Horze, mums! Ser tjock och gosig ut, samtidigt som den är snygg, rätt smidig och man får förmodligen plats med en tröja under. Snyggare än en fleecetröja  - men ändå varm? Någon som har den? Står att det är unixex-storlekar så svårt att välja rätt? Nu finns visserligen bara XL kvar, men det kanske kommer in fler.
 

Vad som händer...

När man jobbar som ett as med fullt schema hela tiden, dubbla jobb, tjänar alldeles för mycket pengar och åker till ett stort köpcentrum. Julklappar? Jo några.. Men mest till mig själv haha! 
 

Julklappsshopping

Ja idag får bli stora shoppingdagen för mig! Jag jobbar fram till julafton nu och det är inga korta pass vi pratar om. Idag börjar jag dock inte förrän 15.00 vilket är perfekt :) Klappar ska inhandlas, sedan ska jag faktiskt kika på lite sommarprylar så som shorts och bikini... Nu är det nämligen bara en vecka kvar innan jag åker till Gran Canaria. Dör om det blir dåligt väder, för jag vill bara dit och njuta av sol, värme och bad. Vi ska bo på världens flottaste hotell och bara slippa vintern! Åh...
 
Men nu ska jag koncentrera mig på att göra en spotifylista med lite chillmusik till skidbacken. Måste passa många, så det kräver lite taktik! Tonårskillarna, barnen, dom vuxna, tja alla... Ska klura lite på låtar. Skriver mer senare!
 

Naaaw

Fick se en bild tagen av en tjej som heter Marica Lindberg här i Falun. Det är Danny som kramas lite med Lina i somras! Åh så söta...
 

Bytesträning

Idag slog det aldrig fel! Varje gång vi kom in på diagonalen, red honom spikrak och gav byteshjälp så bytte han orent. Före bak, efter bak, jämfota - på alla sätt. I alla situationer vi inte skulle byta (ex. förvänd) så bytte han rent. På alla diagonaler jag inte gav byteshjälp utan lät honom "byta själv" bytte han rent. Precis samma sak som hände för Jeanna haha!
 
Jag tror att själva byteshjälpen ställer till det i huvudet för honom just nu, han försöker göra rätt - men vet inte hur. Att hålla rätt på alla fyra benen på samma gång är svårt! Därför bestämde vi att göra bytena på lite andra sätt mot slutet, så att han inte skulle göra någon stor grej av det. Red förvänd galopp på volt, ställde honom åt nya galoppsidan och lät honom byta själv - då blev det bra. Just nu är det viktigaste att han lär sig att byta rent, inte att det är exakt på hjälpen. Alla sätt är bra! Vi har mycket att jobba på i vinter.
 
I övrigt kändes han bra och Marika tyckte att det såg OK ut! Lite för slappt och oengagerat (inte det att han är trött, men han blir lite långsam i fötterna). Hon tyckte att jag skulle rida mer och få igång mer snurr på honom - det ska bli! Men han var helt jämn i handen och kändes bra och trevlig i formen.
 
Dagens outfit! Globenshoppingen från tipp till tå inklusive luddbootsen, eller "tofflorna" som jag säger. Dock blev visst det vaniljgula outfiten vit på bilden... Men ni får föreställa er hur det såg ut haha! 
 

Film på Fidolina

Satt och bläddrade bland gamla videomappar och hittade en film på Fidolina från en nationell tävling i Grums. Filmen är från 2009 och alltså är den 3 år sedan. Tänk att det inte är längre sedan jag red ponny! På filmen rider vi i alla fall FEI Lagtävlansprogram och vi skrapade ihop 63,80%.
 
Fidolina var min D-ponny som jag tävlade mest under mina ponnyår. Hon var en otrolig läromästare och vi hade så roligt ihop! Red division 1, elitserien, nationella och elittävlingar. Skrattade lite när jag såg filmen, man är så van vid storhäst nu att hon såg så liten och rund ut. Men hon var en perfekt ponny! Lydig, stadig, gjorde sällan missar och hur enkel som helst att ha med sig överallt. En liten gul turbo och en väldigt rastypisk connemara. Saknar verkligen tiden med henne.
 
 

Soffmys

Ligger och kikar film, ingen är hemma och jag njuter. Har ridit för Marika på Danny nu vid lunchtid och det gick bra! Skriver mer om passet senare och det kommer lite dagens outfit mm. Håller även på att ladda upp en film på Fidolina som jag lägger upp senare, kanske är det någon som har missat film på henne innan. 
 
Kikar förresten på Blue Crush 2... Hur sugen blir man på sol, värme och öppet hav 
 

Danny på G

Åh vilken känsla det var att rida igår! Danny hade vilat helt i tre dagar och var mer vild än tam, men när jag satt i sadeln och skrittade runt i ridhuset så var han sådär underbart glad. Öronen rätt fram och skrittade väldigt på tårna. Travade fram och han kändes het och bra! När jag skulle galoppera fram tog han större och större språng som till slut blev rena krumsprång, jag bara log! Underbara, glada häst.
 
Sedan arbetade vi mycket mer samla galoppen, rida fram, samla igen och så fram. Mycket skillnad mellan stora och samlade språng! I traven försökte jag runda till nacken ordentligt och han var idag riktigt "på tygeln". Flexig i nacken, mjuk i ryggen och härligt spänstig. Växlade mellan arbetstrav, kvick och lite snabbare trav samt sirapstraven där han fick gå in i kadens (han fattar precis nu!). Magisk känsla! Red lite öppnor, någon mellantrav och slutor. Avslutade tidigt med en suverän känsla, åh bästa Danny.
 

Nytt världsrekord

I Grand Prix! Det var Charlotte Dujardin och Valegro (som tog OS-guld i somras) som krossade det gamla rekordet taget av Edward Gal och Totilas (84,08%). Det nya rekordet är 84,447% och skedde igår på London International Horse Show.
 

Galen dag

Åh herre, ursäkta inlägget innan men jag kände bara att det blev för mycket. Gick av jobbet på boendet vid 09.00 imorse, då hade jag jobbat ett (helgalet) dygnspass. Därefter åkte jag direkt till stallet där jag mötte upp pappa, så åkte vi och köpte hö vid 10-tiden. Det är en bit bort, så det gick åt en del tid åt detta. Vid 12.00 var vi klara och jag mockade snabbt som tusan, packade hö och sedan hämtade jag in Danny. Gjorde i ordning honom på två röda och sedan red jag till cirka 13.00. Därefter sprang jag in med sadeln, sprang in med hästen i boxen, sprang av mig stövlarna och var hemma igen till 13.40. Då var det lunch, duscha, på med rena kläder, sminka, torka håret....
 
15.00 på plats i backen. Lugn kväll, jobbade till 22. Nu = död.
 
I all hast hände även detta... Hade precis hunnit hem från stallet, kastat mig in i duschen - så plingar det in en bild i iphonen. Min dyra, fina sadelgjord är kvar på stallgolvet. NEJ! :(
 
 
 

Paus

Aaaaaaaaaaaaah. Hinner inte med! Har jobbat som en galning senaste dagarna och hann rida Danny idag för första gången på tre dagar. Idag lägger jag ner allt bloggande för kvällen - tar igen det imorgon när jag är ledig. Nu: Falu Snowpark.
 

Höhämtning

Sitter i bilen och är påväg för höhämtning med pappa. 2000 kr fattigare blir jag också, ibland är det roligt att ha häst haha....

Godnatt

Nu stupar jag snart i säng! Några timmar kvar, sedan får jag dyka ner i sängen i jourrummet eftersom jag har natten också. Hinner nog inte skriva så mycket mer än det här, är på en snabb rast! I morgon är jag ledig i alla fall, då ska jag klura ut några roliga inlägg. 
 
På onsdag hoppas jag att vi ska fotografera ridbilder på Danny ute i snön! Eftersom jag jobbar nästan alla helger när mamma (fotografen haha..) är ledig så blir det inga foto-tillfällen då. Men nu har hon ett schema som gör henne ledig på onsdagar - så det är den perfeka fotodagen. Hoppas vädret är med oss!

Min ridoutfit

Tänkte slänga upp vad det är för prylar jag använder när jag tränar! Mina ögonstenar allihopa....
 
Först och främst, hjälmen. Alltid på! En Lamicell Master som jag har blingat själv. Lättviktshjälm som knappt känns att den sitter på huvudet. Lite kall den här årstiden, men underbar under sommarhalvåret. Har även en Charles Owen Wellington sammetshjälm som jag tävlar i.
 
 
På händerna: Alltid Roecklhandskar! Har bara vita... Tycker att det är dom klart bästa handskarna på marknaden. Bra grepp, underbar passform och håller länge.
 
 
Ridstövlarna måste givetvis också upp på bild. Vid träning rider jag i ett par whiskeyfärgade Königs Grandgester med 8 cm båge. Svinsnygga och underbart sköna (ja nu när dom är inridna är dom det!). Färgen är sååå rätt, sådär perfekt orangebruna. Syns helt enkelt lång väg att jag har bruna stövlar!
 
 
Sedan har vi viktigaste prylen nummer 1! Självklart sadeln. En måttbeställd Childeric av islandsmodell (DI). Svart med mörkbrun undersida. Flatback och extra vadderade kåpor, samt stoppade lillkåpor. Helt anpassad efter mig och Danny och den har gjort underverk för att hjälpa mig att sitta på Danny (det är lite som hela havet stormar).
 
 
På huvudet har Danny träns eller kandar - båda i märket Premiera. Rundsydda med vitfodrade nosgrimmor. Båda nosgrimmorna är dessutom lackade! Kandaret har ett OS-pannband med stora silvriga stenar.
 

Grym inspo

Behöver jag säga så mycket? Vet inte hur många filmer jag har lagt upp på henne längre, men många är det. Fantastiska, fantastiska young rider-tjejen Cathrine Dufour från Danmark. Wow.
  
 

Trött men så värt!

Filmen var verkligen helgrym igår och det var utan tvekan värt att komma hem mitt i natten! Blev inte så många sovtimmar men får ta igen den en annan dag. Nu blir det nämligen ett dygn på jobbet (boendet)! Tjoho.
 
Vet att jag har många läsare som är lite äldre och jobbar istället för att gå i skolan. Jag hoppas att ni trivs lika bra på erat jobb som jag gör på mina! Tänk så mycket det gör att kunna åka till jobbet och tycka att det är roligt. Jag har haft jobb där jag verkligen legat med ångest i sängen på morgonen och fått kämpa mig dit. Där jag tittat på klockan hela dagen och bara velat därifrån. Det är verkligen inte kul när man lägger så många timmar på att vara där...
 
Sånt ger mig ångest! Vad ska jag utbilda mig till?! Hur ska jag veta om jag kommer att gilla jobbet jag utbildar mig till, och tänk om det inte blir bra? Dessutom trivs jag så himla bra med tillvaron just nu... Vill inte börja plugga, leva fattigt (haha) och knappt ha råd med träningar. Nu går jag till jobbet, sedan är jag ledig - och då är jag verkligen LEDIG. Inte en uppsats, inte ett prov. Jag får verkligen panik av att tänka på att återgå till skolbänken. Samtidigt är jag 20 år, jag kan inte vänta hur länge som helst? Ska jag bli fast anställd måste jag ha en utbildning, och utan fast anställning har jag rent krasst inte råd att flytta hemifrån.
 
Hemma hos familjen kan jag inte bo hur länge som helst... Åh vet inte riktigt vad jag ska göra. Det bästa vore att hitta en pojkvän som redan har en möblerad tvåa - någon frivillig?! Hehe....
 
Vad säger ni kloka läsare, hjälp mig tänka!

Fixat

Opsi såg att länken till filmen på provridningshästen inte fungerade, det är ordnat nu! Tror jag i alla fall...

Snabbstall

Slutade jobbet vid 17.00 så nu är det bara att köra raka vägen till stallet och snabbfixa Danny! Han vill ha sin kvällsmorot och eventuellt motioneras lite. Får se om longerlinan åker fram... Var längesedan jag longerade honom nu. Vi får se!
 
Därefter ska jag bara hem och mellanlanda en stund, duscha av mig och så inför bion. Filmen The Hobbit blir det alltså! Tar med mig Therese, ni vet hon som jag åkte till Segersta med. Ibland är det roligt att göra något "icke hästigt" tillsammans! Skriver en rad om filmen i morgon, tror vi inte kommer hem förrän 12 i natt för filmen är nästan tre timmar lång.
  

Visste ni att...

Jag nästan föll för en annan häst som jag provred innan Danny? En härlig fuxvalack som, om jag minns rätt, var 3,5 år när jag provred den. Suverän ridbarhet, väl utbildad för sin ålder och med massor av motor. Den var 165 cm hög och född 2008.
 
Vi klickade fint i ridningen och det kändes bra. Men... Jag anser att jag hellre har en häst med tre jämna gångarter som är "lagom" men med potential att bli riktigt rörliga, än en häst med två jättebra gångarter och en påtagligt dålig. Förstår ni vad jag menar? Denna fuxen hade en galopp som var "wow". Lätt, luftig och otroligt välbalanserad för att vara 3 år gammal. Den hade även en väldigt trevlig skritt, men en trav som drog ner helheten. Nu må många anse att traven är lättast att förbättra och jag håller med - men inte i alla fall. För att kunna förbättra en trav rejält krävs det att den är relativt bogfri och lätt i rörelserna från början. Den behöver inte röra sig stort - men ska du förbättra traven till riktigt bra måste den ha lite talang för kadens. En häst som hänger på bogarna i traven kommer få det svårt för samlingsarbete, och därmed inte ha så lätt att förbättra traven.
 
Därför tackade vi nej och åkte mot nästa häst. En mörkbrun 5åring som snarare såg ut som en gänglig 3-årshäst. Gissa vilken pålle det var? ;) 
 
Här är i alla fall fuxvalacken! 
 

Hur jag lägger skrittäcket!

Fiick denna frågan i ett inlägg:
 
"Kan du inte visa hur du har täcket? alltså när du har det som skrittäcke, lägger du bara på det som vanligt över sadeln eller hur gör du? :)"
 
Jo absolut! Innan har jag nästan alltid lagt på täcket som ett vanligt täcke över sadeln, men inte knäppt det framtill för att lätt kunna ta av det från sadeln. Sedan har det blivit att jag lagt det längre och längre bak för att jag ska slippa sitta på det (brukar enbart sitta på en liten bit så att det stannar kvar, se bild nedan:
 
 
Eftersom Danny inte tycker att det är konstigt med ett fladdrande täcke kring bakhasorna är detta ett jättebra sätt att ha på honom! Det värmer hela rumpan. Såhär skrittar jag alltid fram honom då jag lägger på täcket över hela hästen i stallet, sedan drar jag bara bak det när jag sitter upp. En annan sak som gör att jag gärna har det såhär långt bak är för att jag tycker att fötterna/stigbyglarna trasslar in sig i täcket annars. Det blir lätt att det hamnar innanför stigbyglarna och vips så kliver man på det.
 
När jag ska skritta av gör jag istället på ett helt annat sätt! Detta för att det är hur smidigt som helst att lägga på täcket såhär från hästryggen. Jag slänger alltid mitt täcke på en hög kant i ett av ridhushörnen, så där når jag det lätt från hästryggen utan att behöva sitta av. Jag viker det helt enkelt på mitten och lägger det över rumpan på honom. Då blir det dubbelt så tjockt och hänger bra på plats. Såhär ser det ut då:
 

Morning

Idag öppnar Falu Snowpark för skidåkning! Hoppas det kommer massor av folk och ni är så välkomna :) Jag jobbar hela dagen så kommer förmodligen att vara riktigt mör ikväll... Kul ska det bli i alla fall! 

Mörk promenad

Måste ge en liten guldstjärna till Danny för att han är så otroligt snäll att gå ut och gå med! Hur het och busig han än är ridningen så är han alltid snäll att hantera från marken. Eller ja, allt är relativt men han brukar gå bredvid mig och blåsa lite, tar ett skutt åt sidan på sin höjd om han blir rädd. Det går dock alltid att tala honom till rätta och säga att "nu går du ordentligt!!". Med Klas kunde det bli situationer där han eldade upp sig så mycket att jag kände att nu tappar jag honom - det händer aldrig med Danny. Han går liksom att säga till och är väldigt mottaglig för vad matte säger. Duktig!
 
Med anledningen ovan bestämde jag mig för att ta Danny på en promenad nu på kvällen. Satte på ledtränset och reflexländtäcket. Det blir även dagens tips! Som ni ser på (den mörka) bilden nedan knäpper jag skrittäcket som om det vore ett täcke. Kardborren i bogen och så lägger jag det längs ryggen. Ser lite roligt ut, ungefär som att jag har satt på ett för litet täcke - men han syns väldigt bra! Dessutom ligger det still en hel promenad och det är smidigt att bara slänga över stalltäcket. Vi gick ut i skogen och sedan en stund längt sjön och till sist ut på cykelvägen som går precis bredvid bilvägen. Inga problem. Snäll!
 
 

Åh nej

Woopsi, klantade mig i all hastighet när jag loggade in på blogg.se efter jobbet. Markerade nämligen 7 kommentarer i inlägget om "nytt lägga-på-täcke". Istället för att trycka på markera som läst tryckte jag på radera, ååhhh...
 
Ni som kom med tips på täcken - snälla kommentera inlägget igen! Hade fått två jättebra länkar som jag nu efterlyser...
 

Beastly

Såg en film häromdagen. Jag är så svag för filmer med kärlek och tårar... Älskar det. Såg i alla fall filmen "Beastly" som egentligen är lite småkonstig, men det gjorde ingenting för jag grät ändå - haha! 
 
Går inte riktigt att förklara handlingen utan att filmen låter dålig, men jag tycker att det är helt klart sevärd i alla fall. Underbar!
 

Nytt "lägga på täcke"

Ja som rubriken säger så är jag väldigt sugen på att köpa ett nytt täcke som används i ridningen. Ett skritta fram och skritta av täcke helt enkelt. Något som är smidigt att lägga på, det vill säga enbart knäppe fram (ev. en svansrem) och så gärna snyggt att se på. Har ju mitt Agria-täcke nu men det börjar verkligen få sina år på nacken...
 
Finns ju HV Polo och Eskadron-täckena, ni vet med stora loggor över hela täcket? Älskar dom. Men känner inte för att lägga 1000-1500 kr på ett fleecetäcke som ska användas för att skrittas fram med haha... Hittade däremot ett jättefint på Exlusive Horse Wear! Enkelt, stilrent och så en snygg flagga. Gillar det jättemycket! 600 kr kostade det, mycket pengar för ett fleecetäcke men ändå... Vet ni någon billigare, liknande modell, får ni gärna tipsa!
 

Fredag

OK, nu har jag börjat dagen med ett inlägg om vinterhat - då vänder vi på humöret nu. Jag är i alla fall på jobbet och blir kvar till 16.30! Danny vilar idag och honom fixade jag i morse. Tänkte åka förbi en sväng efter jobbet också så kan jag åka hem med ett gott samvete till kvällen! Rykta, finmocka och en kvällsmorot - då blir han nöjd.
 
Själv har jag inga speciella planer för kvällen men det dyker säkert upp något roligt! Imorgon ska jag i alla fall se The Hobbit med en kompis - det ska bli kul! Någon som har sett den redan? Vad tyckte ni?

 

Lite vinterhat

Jo, visst det är vackert. Gnistrande snö, sol som skiner mellan frostiga träd och ett pudervitt landskap. Men det är vackert med en grönskande sommardag också. Blommor överallt, värme och doften av sommarregn.
 
Dessutom är det inte så svinigt kallt då. Man behöver inte klä på sig 70 tröjor, 15 långkalsonger och 4 strumpor för att gå utanför dörren. Man behöver inte krångla med täcken på hästarna, vara bekymrad över om dom fryser i hagen, om vattnet fryser. Man behöver inte frysa tår och fingrar av sig när man rider ut, och inte heller vara rädd att dom ska trampa sig med broddarna.
 
Åh vad jag saknar sommaren. Kunna sätta sig på cykeln och rulla ner till stallet i t-shirt, och dessutom tycka att det är skönt med fartvinden som fläktar. Sitta ute på sena kvällar, grilla och umgås. Åka ut på sjön, bada, sola och ha det skönt. Äta jordgubbar och glass... Tror jag är bitter över den korta, regniga sommaren följt av en riktig vargavinter som knappt har börjat. Så långt till våren att jag bara vill krypa ner i sängen, dra täcket för huvudet och komma tillbaka någon gång i april. Gråta lite över minusgraderna och längta efter värmen. Åhhhhhhhh.......
 
LÄNGTAR SÅ JAG DÖR EFTER DETTA:
 
 

Myskväll

Åh jag är som en ny människa. Först frös jag i stallet, sedan frös jag hela dagen på skidbacken, sedan frös jag lite till i stallet och nu är jag hemma. Har ätit mat, sedan bestämde jag mig för att faktiskt ta mig tid att tina upp ordentligt. Tände ljus, tog en varm dusch och stod där i evigheter. Sedan kröp jag ner i myskläder, lade mig i sängen med datorn och här är jag kvar än..
 
Nu blir det lite blogging för i morgon, läsa lite andra bloggar och sedan sätta på en mysig film. Är varm, gosig och nöjd! I morgon blir det jobb på boendet, det var ett tag sedan. Ska bli roligt! Måste säga att det kommer att bli skönt att variera med två jobb i vinter.
 

Träningspass i ridhuset

Har börjat bli lite trött i kroppen efter några dagars tidig ridning. Har helt enkelt börjat jobba vid 10.00 och innan dess ska hästen vara motionerad, det ska vara mockat, packat hö och fixat vatten/kraft. Pust! Detta resulterar i att jag suttit i sadeln vid 07.45 (allt annat stallfix gjort innan), idag inget undantag.
 
Jag har ridit på träns ett tag nu då jag tycker att grunden behöver förbättras. Han är inte tillräckligt lösgjord och då känns det lättare att rida igenom det på tränset. För att lätt sammanfatta det så är Danny en lättriden häst. Han är mjuk i sidorna, bjuder alltid härligt framåt och känslig. Men, vi har såklart en svaghet och det är formen. Att lägga honom i en rund, låg form är inga som helst problem - men att hålla näsan på plats när han går i tävlingsformen är ibland helt omöjligt. Han blir för öppen. Klockrent stadig i formen, men med näsan några centimeter för långt fram. Det har vi bland annat fått mycket kritik för på tävlingsbanan och är något vi ständigt jobbar på.
 
Egentligen är det mest ett problem i traven, för galoppen är så pass rund i grunden att det inte gör så mycket om han blir lite öppen. I traven, som är lite platt och spänd, där blir det i stället ett tydligt problem. Dagens pass var absolut inte sämre än vanligt, men jag kände ändå att vi verkligen måste jobba på formen i vinter. Få honom sådär härligt rund i formen även när man plockar upp honom i tävlingsform.
 
I övrigt var det ett bra pass! Mycket energi och fin galopp. Red lite tempoväxlingar och samlingsarbete. Försöker att leka så mycket som möjligt i olika tempon, det är bra "för allt". Passets höjdpunkt var när jag red i sirapstraven och poletten verkligen trillade ner för Danny. Plötsligt kadensade han! Tror inte vi har varit nära ett sånt svävmoment i traven tidigare. Åh han är verkligen helt löjligt lättlärd.
 
Dagens outfit!
 

Duntäcke på häst?

Såg ett inlägg på en av bloggarna på Hippsons hemsida som dragit fram mycket "tycka och tänka" hos folk. Inlägget finns hos Ida Lövgren som driver "Hästskötarbloggen" där hon skriver om sin vardag som Alexander Zettermans hästskötare.
 
Det handlar kort och gott om vanliga duntäcken som används på hästarna. Ida skriver att dom brukar använda duntäcken på hästarna när det är kallt. Dom lägger då på ett täcke, sedan ett duntäcke och till sist ett täcke över. Detta håller sig tydligen stabilt och på plats hela nätterna och hästarna håller sig varma. Hon demonstrerar även med bilder hur hon brukar lägga på duntäckena och skriver att det är så enkelt då man bara tvättar överkasten och slipper den tunga hanteringen av blöta täcken.
 
Det som folk stormar om och den största changern i den mängd kommentarer inlägget har fått är mest att folk tycker att det är att förmänskliga hästen, övertäckning och rätt galet. Nu hör saken till att hästarna står i utestall, det är samma temperatur som ute och det handlar om klippta, högt tävlande hopphästar. Ska jag ge min syn på det hela tycker jag att det är väl en jättesmart idé! Men, inget som bör användas på vilka hästar som helst. En vanlig häst, klippt som oklippt behöver knappast, nej och nej, ett duntäcke på sig för att hålla värmen. Står den i kallstall som Danny gör (men över nollan, det vill säga ej minusgrader) så behöver den inte heller det. Står den däremot i utebox med -20 grader på natten, är helklippt och fullt tränande. Ja då kan jag faktiskt se det praktiska i det hela. Nu kan man ju debattera hurvida hästar som står i utebox ska helklippas eller ej, men det är en annan fråga...
 
Dom fördelar jag ser är väl att det är lätt, luftigt och varmt. Inte tungt för hästen att bära och ger inga skav. Smidigt att hantera och enligt Ida sitter det väl på plats.Vad tycker ni? Gå in och läs inlägget här: http://www.hippson.se/blogs/iduspidus/duntacken.htm#disqus_thread#comments
 
Några bilder ur Idas inlägg

 

Bildminne: SM 2009

Har säkert visat bilderna förrut, men ramlade över mappen på datorn och kunde inte låta bli att slänga upp. Fina Fidolina!
 

Torsdagsmorgon

Veckorna går fort! Men tyngre är det för mig som har allting kvar. Från att ha varit ledig i flera dagar blir följande helg ganska smågalen.
 
Jobb närmsta dagarna:
Idag 10.00- eftermiddagen, vet inte riktigt när vi blir klara
Fredag: 08.00-16.30
Lördag: 08.00-17.00
Söndag: 08.00-----> Måndag 09.00 (dygn)
 
Puha! Men jobb är lika med pengar, som är lika med träning. Problemet blir väl när man inte har tid att träna längre hahah... Jaja, Danny går det nog ingen nöd på. Han går där i hagen, mumsar hö och har det skönt. Vi får försöka klara oss själva i ridhuset den här veckan, men det är svårt när man är van vid att rida i alla fall en gång i veckan för tränare.
 
Har gjort i ordning ett härligt bildminne som dyker upp senare! På den lilla gula.... Det kommer även upp ett inlägg som ska bli intressant att läsa kommentarerna om. Till dess, ha en bra dag!
 

Världens tråkigaste shopping

Vet inte ens varför jag visar dagens shopping haha, men hade inget bättre för mig. En ny hink till kraftfoder, denna gången till "extramat" om han exempelvis tränat mer än vanligt och jag vill ge honom något mer än morgon, em, kväll. 
 
Sedan blev det även silvriga silikonsnoddar. Jag flätar svansen varje dag på Danny (så att den inte ska bli trasslig) och därför går det åt lite snoddar. Tyckte att han skulle vara lite ball i silverfärgade ;) Det fanns i guld också men dom var inte lika snygga....
 

Att rida med graman

Någon undrade om jag inte kunde skriva lite om vad jag tycker om ridning med graman efter att jag skrivit att jag rider ut med det bland annat. Jag är ingen graman-hatare, däremot tycker jag inte att den ska användas i fel händer. En graman ska alltid ridas med en mjuk och lätt hand och den ska bara visa vägen för hästen. Jag använder den även vid uteritt som en "nödbroms" då Danny är av det sjövildare slaget i skogen om man ska göra annat än skritta. 
 
Jag använder även graman vid några få tillfällen vid ridning i ridhus. Då handlar det om finslipning av rörelser och en hjälp för att visa vägen i vissa moment. Danny kan till exempel bli väldigt öppen i formen i travslutorna på diagonalen. Han länger ut halsen och tappar ryggen. Då är gramanen en hjälp att kunna hålla ihop honom och visa hur det ska vara. Oftast gör han klockrena travslutor passen efter att jag har ridit med graman. Även vid dom enkla bytena har han en tendens att öppna upp formen och med lite hjälp från gramanen "fattar han vinken". 
 
Jag spänner gramanen på olika sätt beroende på hur jag vill få hjälp av den. Blir han lång och öppen i formen sätter jag den på sidorna och blir han hög i formen och spänner till ryggen sätter jag den mellan frambenen. Detta är förresten inte menat som ett åsiktsinlägg utan mer "såhär gör jag". Sedan är det upp till var och en att tycka som dom vill, för gramanen delar gärna folk i två läger. Jag tycker i alla fall att den är bra, men man ska rida med graman med måtta och förnuft!
 
Esco med gramantygel..
 
 

Skriver lite snabbt..

Har precis kommit hem från skidbacken, roligt att träffa alla igen! Känns som att läget är under hyffsad kontroll för helgens premiäröppning. Nu är jag dock påväg till veterinären med hundarna (inget allvarligt) och sedan tänkte vi svänga förbi Norells Hästsport! Har fortfarande kvar ett presentkort dit som gärna vill användas...
 
Slänger upp bilder senare om det blir några inköp!

Mer snöbilder

Visst blev dom väldigt härliga! Lite oskarpa men så kan det gå, det är inte lätt att fotografera en mörk häst i snö :) Han ser i alla fall ut som den gosiga brunbjörn han är, även om han oftast försöker slingra sig ur mattes pussar...
 

Tillbaka på Falu Snowpark

Wiho. Första jobbdagen för säsongen 2012/2013! Danny red jag i morse och nu ska jag spendera dagen på skidbacken för att göra i ordning allting för helgen. Då öppnas nämligen backen rekordtidigt! Inte konstigt med all snö och kyla vi har haft...
 
Danny red jag i morse och han kändes fin. Red ett kortare pass i ridhuset och kände på mycket galopparbete. Lite lugnare idag och mer avspänd genom hela kroppen. Kommer att trimma ordentligt nu i ett par veckor innan jag åker utomlands för lite sol och värme. Den veckan kommer han nämligen att få vila helt! Skönt att ta det lugnt ett tag för både Danny och mig.
 
Nu ska jag kila, men har gjort i ordning ett bildinlägg med fler härliga snöbilder!

Hästlivet är skört..

Det river i mig en dag som denna. En bekant har fått ta det svåraste beslutet man kan ta som hästägare, att behöva ta bort sin fina häst. Varje gång det kommer nära mig svämmar känslorna upp igen. Alla minnen med Klas, alla tankar och beslut. Man påminner sig själv hur skört hästlivet är och att marken kan rasa under fötterna från den ena dagen till den andra. Utan någon som helst förvarning.
 
Jag vet inte riktigt var jag vill komma, men skriver mest dels för att sända tankar och kramar till Alex, dels för att även påminna er om att ta vara på varje dag. Varje dag ni har en frisk häst som kan träna, tävla och leva livet. Njut av dom ögonblicken! Det är så lätt att ta allting för givet, men allting kan raseras på en sekund. 
 
Nog den finaste bilden jag har...
 

Färgklick

Har alldeles glömt att visa den fina tavlan jag fick vid lördagens vinst! En tavla från svenska ridsportförbundet med flera grenar representerade. Stor och pampig! Hängde upp den på väggen och tyckte att den passade in fint. En härlig färgklick och med hästtema rätt igenom.
 
Ser ni alla grenar? Jag hittar hoppning, dressyr, körning, polo och voltige - kanske har jag missat någon.
 

 

lös häst

Puha! Jag blir fortfarande lite småskakig efter dagens händelse, men det gick bra. För att dra det hela från början så hade jag sadlat på och ridit iväg ut i skogen med Danny. Gramanen var på (för säkerhets skull) och han var vråltaggad för det var ett tag sedan vi var ute och luftade oss. Efter 10-15 minuters skrittande på en skogsväg lugnade han ner sig och vi gick ut på grusvägen för att trava lite. Det är härligt med alla dessa snötäckta vägar nu! Man kan rida nästan överallt.
 
Bestämde mig för att fatta galopp och han småbockade lite, smidig som en katt. Jag lät honom gå upp i lite högre tempo för då hinner han inte med att bocka utan koncentrerar sig på att galoppera. Plötsligt tvärnitar han, en riktig slidestop mitt på vägen. Jag hamnar på halsen och tänker att nu ramlar jag av! På något vis lyckas jag i alla fall hålla mig kvar i sadeln och Danny står spänd som en fiolsträng och blåser högt samtidigt som han stirrar rätt ut. Jag fattar först inte vad han ser förrän jag ser en grå siluett långt bort på ängen. En grå siluett i en rasande fart, utan ryttare. Sofia har ramlat av och hennes häst är påväg i 120km/h på vägen rätt mot mig och Danny. Det är knappast någon jättebred väg och vi står alltså mitt i vägen där hästen Rune kommer i full galopp. Jag bestämmer mig snabbt för att jag INTE borde sitta kvar på Dannys rygg utan hoppar av fortare än någonsin och slänger tyglarna över halsen på Danny. Tar tag med båda händerna och ryter åt Danny att stå still. Vid det här laget är är Danny så laddad att jag känner att kontrollen är påväg bort och iväg. Hinner tänka att jag kommer att tappa honom och så snart Rune springer förbi sticker Danny efter. SVISCH, med några millimeter till godo springer Sofias häst förbi Danny i ett rasande tempo och Danny studsar upp och ner, men hör och häpna, stannar kvar i min kontroll. Jag tappade honom inte! Tack gode gud.
 
Så snart Rune märker att Danny inte följer med hem bryter han av till trav, men sedan försvinner han dock hemåt stallet. Vi är en bit ut i skogen och det går en bilväg som han måste korsa innan han är hemma (dock ingen speciellt trafikerad väg). Jag möter Sofia som nu kommit ifatt oss och hon har inte gjort illa sig. Hon ringer folk i stallet och springer sedan efter Rune och jag försöker att leda Danny åt samma håll, i skritt. Jag ville inte fortsätta rida förrän jag visste att hästen var i säkerhet och efter en kort stund är hästen infångad vid stallet. Han hade inte gjort illa sig och allting gick bra, tack och lov.
 
Jag och Danny som precis hade börjat vår ridtur vände och red tillbaka. Danny var lugn och vi travade och galopperade lite överallt. Det sista vi gjorde var att gå in på stora utebanan och trava runt. Det är massor av snö så han travade runt med passageliknande kliv och jag höll på att skratta ihjäl mig och berömde massor. Efter några varv gick vi ut och skrittade av honom på plogat underlag. Vill inte rida för mycket på så djupa underlag :)
 
 

Right now

Kärlek till låten. Går på repeat om och om i hörlurarna... Hur grym!
  

Davis senskydd

Nu kommer en fråga till er, för jag är väldigt nyfiken på ett par skydd från Ponnyprakt. Eftersom dom säljer ut sitt sortiment nu kikade jag runt och fann dessa skydd:
 
"Davis senskydd "The Splint Boot"är tillverkade enligt en ny patenterad metod, "Shock Absorption Tubes", vilket ger exceptionellt skydd mot stötar och slag. Insidans utformning är mjuk och behaglig och håller skyddet säkert på plats samtidigt som det ger ett mjukt stöd för hästens senor och ligament. Materialet är en helt ny PVC-blandning som gör dem oerhört hållbara och lättskötta. 

Mycket populära vid både hoppning och fälttävlan och kan användas både fram och bak."
 
Dom ser onekligen bra ut och ändamålet skulle vara nya hagskydd till Danny. Kanske i någon rolig färg haha :) Men, är det någon som har provat dessa? Vet ni något om passform och hållbarhet? Dom är ju ändå ganska dyra och jag vill inte slänga ut pengar i onödan.
 
Tror Danny hade velat ha ett par i silver... 
 

Julshow i bilder

Glömde lägga upp bilderna från Falu Ridklubbs julshow i söndags! En show som innehöll det mesta, där temat var "Alice i underlandet". Det var svårfotograferat då det var få lampor tända, så allt fartfyllt så som riddarspel och höjdhoppning gick jag bet på. Men det som var stillsamt kunde hamna på bild!
 
Brukar ni ha julshower på era ridklubbar? Här är det julshow med nytt tema varje år. Nästa år hoppas jag att jag och kompisen Sofia ska rida en "black and white"-spegelritt. Danny är väl visserligen inte riktigt svart men åt det mörka hållet och Sofias dressyrhäst är en mörk skimmel. Tror det skulle kunna bli ganska pampigt?! Vi får lära dom lite krumelurer till dess bara, så det blir roligt att titta på.
 

Radiointervju med Lina Andersson

Bara måste lägga upp ett radioklipp från min vän Lina som hon länkade på facebook idag. Lina kommer likväl som jag ifrån Falun och vi gick på samma idrottsprogram, men hon gick årskursen över mig. En underbart sprallig tjej med världens största hjärta. Just nu arbetar hon som beridare hos Adelinde Cornelissen och har med sig två hästar dit. I videoklippet nedan berättar hon om sin satsning mot OS i Rio 2016. Hon berättar även om sina hästar, sin vardag hos Adelinde och mycket mer.
 
Ett härligt inspirerande klipp som jag tycker att alla ska lyssna på! Det finns ingen mer än Lina som förtjänar mer att rida rätt upp i världstoppen. 
 
Syns inte länken nedan, tryck HÄR.
 
Lyssna: "Det bästa är om man kan ha flera hästar på väg upp"
 

Skratt

Haha, alltså jag har några luriga stallkompisar som under dagen har sprungit runt och fotograferat en massa bilder i stallet. Dom påstår att dom ska visa "den riktiga Frida" och skicka in till ponnysanning hahaha... Jag har ont i magen för att jag har skrattat så mycket och dom bara jävlas! Allt är arrangerat hahaha, dom tog bland annat kort på Danny när han stod på stallgången. Där försökte dom få honom att se arg ut för att kunna säga att han är en elak och farlig häst - mitt stackars hjärta! Han som alltid är en ängel med öronen rätt fram hahaha åh...
 
Jaja, dom får hållas. Vi har kul i stallet i alla fall! Danny är i alla fall ryktad och jag har pysslat litegrann i stallet nu på eftermiddagen. Laddar upp för onsdag då jag börjar jobba på Falu Snowpark igen, nu är det säsong! Är lite nervös men samtidigt ska det bli jätteroligt. Man träffar så många människor i min ålder, snygga snowboardkillar och det är bra arbetstider. Samtidigt ska jag gå kvar som assistent på boendet också, vill inte släppa det heller :)
 
Mycket jobb blir det i alla fall! Då har har jag råd med mycket träning för Danny. Det är bra, för nu ska vi satsa ordentligt i vinter. Jag hoppas kunna debutera MSVB till sommaren nästa år! Bytena ska börja slipas på redan nästa träning. Han vet ju uppenbarligen hur man gör (syftar på senaste tävlingen) men helst ska det vara rent och på hjälpen också haha...
 
Mycket har hänt sedan första tävlingen! Men busig, det var han även då...
 

Hopp vs. dressyr

Kompisen Emma i stallet körde lite stövelprovning häromdagen! På ena foten har hon en chokladbrun hoppstövel och på den andra foten har hon min orangebruna dressyrtövel. Dock är hon 170 cm lång (mot mina 164cm), så min stövel blev allt lite kortare på henne - men fortfarande snygg. 
 
Jag tycker att hoppstövlarna är grymt snygga och eftersom stövlarnas ägare Jonna är hoppryttare så får hon en stor hiss för sitt stövelval! Dom ser väldigt proffsiga ut på och eftersom hon har korta läder är dom givetvis lite kortare i modellen än mina. Har även fått höra att dom bara kostade 2000 kr... Väldigt värt! Nu hade jag visserligen inte kunnat ha en så mjuk modell till dressyren, men som sagt - dom är snygga.
 
I vilket fall, om vi dock bortser från modellen. Vilken färg tycker ni är snyggast? Jag väljer såklart min egen men den färgen går inte riktigt ihop till alla hästfärger. Fritt val och jag tycker att båda färgerna är ursnygga!
 

Galning

Danny fick gå ett ordentligt pass i ridhuset i morse då han bara promenerades igår. På tal om gårdagens promenad, han är verkligen hemskt lättroad denna lilla häst. Vi hade promenerat en bit när vi tog kort och skulle bara ner för en liten backe. En nedförsbacke. WOHO! Man såg riktigt hur det glimtade till i ögat och sedan var det kört, han tokbrallade bredvid mig och jag höll i för allt jag orkade. Backen kom vi ner för på två röda och sedan ställde han sig och tittade sådär extremt busigt med pannluggen åt alla håll. Han blir då glad för det lilla hahah....
 
Bestämde mig därför för att motionera honon rejält idag så att vi kanske kunde ta oss ut i skogen imorgon. Gick in i ridhuset och vi var helt själva. Först spanade han runt och konstaterade att det inte var varken dressyrstaket eller domare kvar där inne längre. Däremot såg porten lite extra farlig och hästätande ut idag (samma port som han passerat i ett år snart...). Jag skrittade fram och sedan travade vi länge, länge under lättridning. Försökte få honom att koppla av och gjorde mycket olika saker hela tiden så han inte fick tid att tänka så mycket på annat. Ställa utåt, flytta skänkelvikningar, öppnor osv.
 
Sedan tog vi galoppen och då var han väl ungefär lika vild som i lördags! Spänd och laddad till tusen och sprätte runt på stela ben. Bestämde mig för att låta honom vara litegrann och ställde mig upp i stigbyglarna, lade ner formen i en rund, låg form och så fick han rulla på i galopp runt spåret. Lite tempoväxlingar och ganska fria tyglar. Ganska snabbt kändes det som att han "började andas" igen och då satte jag mig ner, plockade upp formen och red arbetsgalopp. Lite samlingsjobb, galoppslutor och mycket växlingar i formen (hög/låg) så att han inte blir så spänd i överlinjen som han lätt blir när han är het.
 
Ett bra ridpass! Nu är han nöjd, trött och går och äter hö i hagen hela dagen.
 

Snowland

Han har busat sig rätt in i mitt hjärta. Älskade lilla Dannyboy!
 

In love

Jag hoppas alla tycker att den nya designen är lika snygg som jag tycker, för jag är helt kär! Stina har gjort ett fantastiskt jobb som vanligt och nu har vi en frostig, vintrig design. Snö, vitt och grått i en härlig kombination. Vill ni också ha en design gjord av Stina kan ni kontakta henne på hennes hemsida: www.stinafoto.n.nu
 
Tycker ni om den? :)
 

Pust...

Vilken dag! Stalltjänsten tog ju inte slut vid lunch utan insläppet krävde också sitt slit med den tid det tar att leda in alla hästar. Sedan var det direkt ut för att fotografera! Vi gjorde ett försök men jag vet inte än hur det blev, mamma sa att det blev ganska oskarpa bilder då det var svårt ljus (nästan mörkt). Ska sätta mig och lägga in bilderna lite senare ikväll!
 
Har även som sagt suttit och kikat på årets julshow i stallet. Höjdhoppning, shettisuppvisning, riddarspel och kadrilj är bara några moment ur en trevlig show. Men nu, äntligen hemma och mat!

Just nu

 
Julshow på Falu RK!
 
 

Stallkaos

När jag kommer till stallet vid kvart i åtta i morse så möts jag av en ensam Elin. Under helgerna har ridskoleeleverna "stalltjänst" och idag var det tydligen bara Elin som hade blivit tillsatt. Egentligen är det väl en 2-3 stycken i alla fall. Hon hade i alla fall hunnit fodra hästarna och sedan väntat på att någon skulle komma, men ingen kom. Jag bestämde mig lite snabbt för att ta stalltjänsten då man tjänar några hundralappar och så satte vi igång. Släppa ut hästar, mocka typ hundra boxar (känns det som), packa höpåsar, sopa, fodra lunch och så är det insläpp igen i eftermidddag. Detta gjorde att jag blev kvar i stallet till efter 12 trots att jag egentligen bara skulle dit och fixa Danny (som inte hunnit bli fixad alls istället...).
 
Jaja, en god gärning gjord! Jag som redan hade ont i ryggen sedan innan har dock mördaront nu och det hugger som en yxa i varje steg jag tar, aj aj aj. 
 
Nu var tanken att vi skulle fotografera Danny. Jo tjena, det vräker ner snö. Varför blir det alltid så? Dom lovade ju sol igår....

Bjuder på denna...

Som sagt, pannkaka genom hela galoppen haha! Så kan det gå :) I travlängningarna vill han lite för mycket och då blir det taktfel, synd då dom hade varit riktigt fina om han kunnat hålla dom - speciellt sista uppridningen. Där kan det i och för sig hända att han får fina poäng för längningen men låga på övergången, för taktfelet är egentligen i övergången. Menmen, det är kul att veta att han kan länga så fint - även om han inte är stark nog att hålla dom hela vägen ännu :)
 
Vi bjuder i alla fall på detta! Lade även till ärevarvet så ni får ni ett gott skratt... Hästjävel  (sagt med mycket kärlek). Älskar från 04.35 in i filmen haha! Så otroligt pigg.
 

Glada pristagare

Den andra pristagaren är Emma Joelsson på fina Reims! 
 

Stilstudie

Behöver jag säga så mycket mer? Haha Danny!
 
 

Ha ha herregud

Vad ska man säga, en bedrövligt dålig ritt med missar i så gott som varje moment i galoppdelen (utan överdrift). Bytte i båda förvända, missade båda enkla bytena, brallade i galoppen, taktfel i två av tre travlängningar. Danny gick som ett ånglok och jag har nog aldrig suttit på en så laddad häst någon gång. Han kröp ur skinnet och galopperade på tvären. Hur det kan vara så roligt att tävla dressyr vet jag faktiskt inte.
 
Jag är i alla fall jättenöjd, hur tokigt det än låter. Han höll på att bralla av mig under hela framridningen och eftersom vi bara hade 30 minuter på oss i ridhuset så var det inte direkt optimalt. Hade vi fått 30 minuter till, då hade han förmodligen varit helt perfekt temperad inne på banan sen. Nu kokade han över helt och det är inte hans fel. Han får dessutom tusen gånger hellre vara galen på hemmaplan än när vi har åkt långt för att tävla.
 
Det var väldigt intressant med domarutbildningen! Tre "riktiga" domare dömde och över 10 andra skuggdömde. Fick höra att Danny hade mest spridda poängskurar i startfältet och det kan jag verkligen förstå. Svårt att bedöma en häst som mest hoppar omkring inne på banan utan någon större kontroll - för att sedan göra nästa moment bra. Ni förstår! Dom skulle i alla fall diskutera protokollen nu under eftermiddagen så tyvärr har jag inte fått tillbaka några sånna. Vi fick poäng, inte procent, men jag tror att det landade på ca 60-61% vilket var något mer än jag hade förväntat mig. Några moment (bland annat ett enkelt byte och ena förvända galoppen) utförde vi inte alls vilket alltså både ha gett oss 0 poäng från samtliga tre domare.
 
Vi vann i alla fall (haha) och fick en fin distriksrosett! Vet inte riktigt vad jag ska säga om det, det var ju inget vanligt startfält och så. Jaja, vi fick i alla fall träna på ärevarv vilket vi är urdåliga på! Tycker i alla fall att det var ett jättebra tillfälle på att rida igenom MSVC under tävlingsförutsättningar. Han är bara 6 år och det är jätteroligt att han tycker att det är så lajbans att tävla.
 
Bästa Danny med alien-ögon haha! 
 

Fullt fokus tävling

Bloggar igen i kväll. Håll tummarna 14.30!

Såhär vill vi att det ser ut i morgon!

Senaste starten i MSVC:2. Bra känsla, mycket tryck, snygg Danny.
 

Promenix och finrykt

Var i stallet nu på eftermiddagen och fixade lite extra kring Danny. Gick en promenad och ryktade honom sedan fint. Kammade ur svansen ordentligt, sprayade pälsglans och kapade lite mer hovskägg. Fixade öronen och klippte under hakan. Nu är han i tävlingsskick!
 
I morgon startar vi inte förrän 14.30, så han får gå i hage en stund på dagen. Som jag tidigare skrev är det Jubileumsdressyr för distrikt Dalarna (rids som en vanlig regional). Två klasser rids, varav ena är en ponnyklass (LA:P1) som är öppen för fyra stycken ponnyekipage. Den andra klassen är MSVC:2 och är endast öppen för fyra stycken Junior/Young Rider-ekipage på storhäst. Båda klasserna döms av tre domare vilket ska bli riktigt roligt.
 
Hoppas ni håller tummarna för oss under årets sista tävlingsstart!
 
Ha ha, något spänd häst på promenad
 
 

Sista mässbilderna

Alltså montern från Marietorp ridsport... Dör. Hur mycket fint fanns det inte?!
 




 

God morgon

Det snöar fortfarande och vi har galna mängder snö! Men vackert är det och idag har vi bara 4 minusgrader. Jag har redan varit i stallet och fixat allting så nu tänkte jag plocka ihop alla tävlingsgrejer här hemma. Jag är ledig så ska fixa i ordning allting i lugn och ro - skönt. Blir alltid lika lycklig när jag plockar fram lackstövlarna, dom är så fina!
 
Ikväll blir det fredagskäll med ett stort gäng från stallet. Dels dom vanliga stallkompisarna men också några andra, ska bli jättekul! Tror vi är över 15 personer som ska käka, umgås och annat. Dom flesta ska ut lite senare men jag som ska tävla imorgon får nöja mig med att äta och umgås lite på förfesten. Duger det med för jag är hemskt taggad för i morgon, wiho!
 

Har ni sett dessa?

Ja, det cirkulerar ju ett par videos på facebook och jag har nu sett båda. Finns fler videos på samma ryttare om man söker på "Herman Koorman" på exempelvis youtube.
 
Jag ställer mig rejält tveksam till själva inridningsmetoden (eller är det "problemhästar"?), samtidigt som jag är vansinnigt imponerad över ryttaren. Hur sitter han kvar?! Tycker i alla fall att det är trevligt att han är såpass lugn och trevlig mot hästarna. Klappar dom och stryker lugnande med handen.
 
Säga vad man vill, sitta fast i sadeln kan han i alla fall.
 
EDIT: Ser ni filmerna nedan? Länkade från facebook. Jag kunde inte se från iphonen, men datorn gick bra.
  

Möjligt missbruk av klippmaskin...

Eftersom Dannys ben såg ut som en lång schäferpäls med långa fanor hängandes på insidan av frambenen (OK, liten överdrift men) bestämde jag mig för att det inte var ett dugligt skick att tävla i. Försökte klippa lite med saxen men det blev verkligen inte snyggt haha! Då kom jag på att klippmaskinen fortfarande bodde i stallet och fick en "aha!" idé.
 
Nu har jag kapat lite päls! Tog försiktigt och rakade inte enda in, utan bara dom strån som stack ut. Insidan av benen (speciellt på insidan av framknäna) och hovskägget rök. Proffsigt, snyggt och smidigt. Stallkompisarna muttrade något om "missbruk av klippmaskin" och jag smilade tillbaka ;)
 
Hur värt är det inte att ha en egen klippmaskin! 
 
Fast sommarpälsen saknar vi såklart...
 

Ärevarv med renar

Hahahah ja ni, ärevarvet var något alldeles extra! Måste nästan påstå att det var vissa pristagare som stal showen från den riktiga vinnaren Tinne haha... Mycket uppskattat av publiken.
 
När dom kom in till häst hördes det ett skratt genom hela publiken i Globen. Nästan alla pristagare (ett par undantag) kom nämligen in på renar... Dessa vackra fina dressyrhästar kom in med luvor i form av tomteluva + horn haha! Det såg så otroligt roligt ut! Undra vem som kom på idén att ha matchande tomte/ren-luvor hahahaha...
 

Magisk

Danny vilade som sagt igår så idag körde vi det sista "riktiga" ridpasset innan lördagens tävling. Jag brukar visserligen alltid rida dagen innan, men då blir det mer jogging/bra känsla - inte så mycket rörelser. Idag red vi program och trimmade ordentligt! Lite för seg i bakbenen från början så när jag skulle rida igenom programmet valde jag att ta ett spö i handen för att få en bra känsla och kunna peta till honom om det blir för slappt. Han susade genom programmet! Superfina öppnor, bra galopp och härliga travlängningar. 
 
När jag hade ridit igenom programmet lade jag ifrån mig spöet och red igenom rörelserna mer "för sig själv". Red igenom serpentinbågen i galoppen flera gånger då vi har svårt för dom enkla bytena som går direkt från förvänd (se MSVC:2). Idag gjorde han dock en del enkla byten riktigt bra! Samlade ihop sig ordentligt och sedan en fin övergång. Avslutade med att hålla lite extra i stången och verkligen sätta honom i en tävlingsform. Hög i nacken, nosen på plats och så drev jag fram så mycket power jag kunde. Herre vilken känsla!!! Bästa Danny, om du travar sådär på lördag då blir det enormt bra.
 
Therese tog en dagens outfit efter ridpasset (så vi är lite smutsiga). Chokladbrunt set från Schockemöhle och dom bruna bootsen som är i exakt samma nyans. Så bryter vi av med mina orangebruna stövlar - dösnyggt om jag får säga det själv haha!
 

Mässbilder del 2

Är det något på bilderna ni skulle kunna tänka er? Jag är helt kär i tränsen på första bilden samt pikétröjorna... Mums!
 

Sover bort snöovädret

Ja godnatt! Snön vräker ner ute och jag vill knappt veta vad jag kommer att vakna upp till (insnöad?). Danny vilade i alla fall idag men har blivit ryktad och pysslad på. Han är lite torr i mungiporna/runt munnen nu när det är så kallt men lite idomin gör susen! Imorgon blir det förmodligen lite morgonridning i ridhuset om jag inte blir bokad på jobb. Fler mässbilder kommer upp då också :)

Välkommen in till Falu RK

Många har önskat en film där jag visar anläggningen jag står uppstallad på - och nu är den här! Filmade som hastigast och lyckades tyvärr tajma strax innan sopning sker av stallgångarna (då är det väldigt fint minsann), men lite spån har ingen dött av, så jag filmade på ändå.
 
Nu förstår ni vad jag menar med dom fem "stallkropparna" som är byggda längs en lång, uppvärmd stallgång. Jag filmade även ridhuset, ridbanorna. sadelkammare och mycket mer! Visst är det modernt och fint :)
 
 

Kür i bilder del 3

Här kommer den sista delen med bilder från Globenküren! Hoppas ni tyckte att det var roligt att se alla ekipage. Det jag har kvar att visa från dressyren är prisutdelningen, och där kommer ni få se något alldeles extra hahaha....
 
Stella Hagelstam - Soraya II
 
 
Philippe Jorissen - Le Beau
 
 
Sofie Lexner - Charming boy
 

Anna Kasprzak - Donnperignon

Klockren

Frågan skrevs i facebookgruppen "Hästfolk i Dalarna". Första som svarade gjorde det klockrent haha!
 

Fotoplaner... eller nej

Åh så tråkigt! Vi hade tänkt att ha en riktig fotodag med ridbilder på Danny i snön ute på stora hoppbanan. Nu får vi se hur det blir.. Det både blåser och snöar nämligen, och mer ska det bli. Inget väder för foto!
 
Håller tummarna för att snön ska lätta lite men tyvärr verkar det inte vara något större hopp för det. En annan dag kanske.

Mässbilder del 1

Ja nu var det dags för den stora bildbomben från mässan! Som sagt tyckte jag att det var en helt OK mässa i år. Lite trångt (som vanligt) och inga riktiga mässpriser - men samtidigt ett bra utbud av blandade saker. Mycket fina märken och den tyska montern "Jockey Reitsport" var underbar (där köpte jag boots och schabrak). Dock talade personalen endast tyska eller engelska, så när jag skulle fråga efter benlindor blev jag lite ställd. Just det hade jag inte koll på vad det hette haha! Löste sig dock utan problem.
 
Nedan är i alla fall lite blandade bilder, och fler kommer! Njut av prylar i mängder.
 
Förresten, ni som var där - vad tyckte ni om mässan?
 

Kür i bilder del 2

En bildbomb med tre svenska ekipage! Favorit av dessa tre är för mig Minna och Santana som dansade genom banan, om än något "gröna". Hon rider så mjukt, härligt och sitter som gjuten i sadeln (såklart, det är ju en childeric... hahah).
 
Charlotte Haid Bondergaard - Triviant
 
 
Minna Telde - Santana
 
 
Patrik Kittel - Scandic
 

Bra träning

Danny kändes fin och koncentrerad! Vi fick jobba mycket samlingsjobb i traven och han har nästan börjat förstå det här med kadens. Luftig, lugn och lite svävig! Han gör mig lika stolt varje dag - så lättlärd. Dagens enda minus är att han blev lite stark och öppen i formen, men det jobbar vi på varje pass. Ibland får jag lägga ner honom och rida en rund (låg) form några varv - för att sedan plocka upp honom igen. Då brukar han vara lite rundare i formen! Även galoppen kändes bra och vi tog lite förvänd som blev rund och fin - däremot blev dom enkla bytena inte lika bra. Dock inga ofrivilliga byten idag :) 
 
På tal om bytena så har vi lagt dom på hyllan fram till lördag. Då rider vi årets sista tävling och efter det är det verkligen tillbaks i bytesverkstaden. Då ska vi ta tag i det på riktigt!
 
Danny blev även bestämd som "provhäst" till stallkompisen Sofia. Hon har lite svårt att hitta känslan på sin egen dressyrhäst i dagsläget och Marika (gemensam tränare) tyckte att hon behövde låna en häst som går lite mer av sig själv, så hon får känna på "sittläge" och bara åka lite på en häst som går framåt med full motor. Jag tyckte att Danny var perfekt för det, så nu får vi se om hon vill sitta upp haha! Jag är egentligen inte den som lånar ut mina hästar till höger och vänster och oftast är det bara jag och mina tränare som rider - men Sofia är duktig, så där är jag inte ett dugg bekymrad.
 
Provade förresten den nya outfiten idag! Cremefärgade lindor och schabrak med dom bruna bootsen, blev verkligen superfint - även om det, som någon läsare sa, är ett helt får på varje boots ;) Ludd! 
 

Just nu

Träning! Rapporterar hur det har gått när jag kommer hem igen. Inte riktigt lika kallt idag och tydligen ska det komma mer snö i eftermiddag... Snacka om att det blev vinter i en handvändning, tyckte det var nyss jag stod och spolade av blöt lera från hästben? Nu är det istid med massor av snö och kyla. Ett mellanting någon?! 

Wow, statistiken

Går till sängs med ett brett leende ikväll! Statistiken är på väg rätt upp och jag har världens roligaste dag framför mig i morgon med träning för Marika.
 
Red ett pass i ridhuset idag och vi hittade inte riktigt känslan. Sist jag red där inne var i torsdags när jag red för Marika och då hittade vi det så himla bra! Lugn, luftig och energisk. Idag blev han väldigt snabb och flack i traven, inte det där lugna, luftiga. Menmen, han har vilat i helgen och var lite spänd och het - då är det svårare. Nya tag i morgon då vi har träning för Marika igen. Egentligen skulle Jeanna ha kommit men det blev tyvärr inställt... Så synd!
 
I morgon tänkte jag även börja lägga upp alla fina mässbilder, så då blir det hästprylar i mängder. Roligt!

Bilder från Matinén del 2

Här kommer dom sista bilderna från den underbara matinén! Riddarspel, akrobatik (!) på hästryggen, islandshästar, shownummer med åsnor och så dom små shetlandsponnyerna. 
 

Vinteroverall

Idag var det verkligen dags att sätta på sig vinteroverallen i hagen! Trots -17 grader nu på dagen så var han varm och gosig när jag stack handen under täcket för att känna efter. Täcket kommer från Horze och det verkar vara helt suveränt! Lång hals med bra passform och jag gillar att den går ner sådär mysigt över bogen (så det inte blir en glipa).
 
Danny testade även täckets rörlighet och han kunde till mattes fasa hoppa runt med maximal frihet haha! Älskade  bushäst.
 
 

Teckning från läsare

Tusen tack till Astrid som skickade den här jättefina teckningen av mig och Danny! Hon är bara 12 år gammal och ritar redan så fint, så imponerad! Verkligen duktig tjej ♥ Tyvärr hade inte Astrid någon blogg att länka till!
 
Vill du också skicka något liknande till mig? Maila [email protected]
 

Globenshopping

Här är mina inköp! Jag tycker att mässan var bra och gillade montrarna från Charlies, Sjöhagen och framförallt Jockey Reitsport från Tyskland! Där köpte jag både schabraket och dom underbara bruna bootsen. Det var kanske inga riktiga mässpriser någonstans, men jag fyndade lite i alla fall. Mycket trängsel mellan showerna, men jag som mest gick under som shower jag inte hade biljett till (exempel hoppningen) kunde röra mig ganska fritt.
 
Detta shoppades i alla fall:
 
✓ Cremefärgat schabrak (250 kr) 
 
✓ Cremefärgade lindor (200 kr)
 
✓ Bruna boots med fårskinn (260 kr)
 
✓ Guldboots till prisutdelningar (100 kr)
 
✓ Fodrad tränsväska (150 kr)
 
Måste se till att vinna lite mer nu så jag får använda mina guldboots haha! Borde kanske köpt silverfärgade i stället haha.... (jag är den ständiga tvåan). Dom bruna bootsen gjorde sig inte så bra på bild, dom är mycket brunare i verkligheten. Ursnygga! 
 
Vad tycker ni om mina inköp? :)
 
 

Vilken helg

Ja jösses, jag har knappt hunnit packa upp allting trots att jag kom hem igår kväll! Men, nu är det en ny dag och jag har lite planer. Men först och främst, jag skämtar inte när jag säger att vi har typ -20 grader. KALLT!
 
Jag är i alla fall i stallet och fixar en massa! Danny ska ridas nu på förmiddagen och sedan ska jag ta tag i mitt stallskåp. Det ska städas, jag ska tvätta lindor/schabrak och så ska jag prydligt hänga in allt igen. Göra plats för alla nya saker helt enkelt! På tal om all shopping så är det faktiskt kvar hemma än, men jag tänkte ta kort på prylarna innan det följer med till stallet. Ni får se allting i ett inlägg lite senare idag!
 
Det blir även fler bilder från matinén och kanske första delen av mässbilderna. Har klickat över 1000 bilder under helgen så jag har massor av roligt att visa er! Är sådär superlycklig över en underbar helg. Träffat massor av ER! Så roligt att några vågade sig fram för att hälsa och tack så jättemycket för beröm av både bloggen och Dannys utveckling. Dessutom har jag hunnit med att prata med flera "gamla vänner" både från ponnytiden och andra sammanhang. Stockholm Horse Show 2012 var verkligen något alldeles extra.

Kür i bilder del 1

Jag gjorde ett högst amatörmässigt försök att fotografera dessa vackra ekipage i küren. Blev nästan lite imponerad över mig själv när jag såg bilderna på datorn! Vi satt på A-läktaren men det är ändå en bit till dressyrbanan, så helt optimala förutsättningar blir det inte. Sedan vill jag helst se det med egna ögon så jag håller kameran så still jag kan och pepprar - oftast utan att titta i den haha!
 
Vad tycker ni om resultatet? Om inte annat kan ni njuta över dom fina hästarna! Fler bilder kommer :) 
 
Kristina Sprehe - Desperados
 
 
Tinne Vilhelmson Silfven - Don Auriello 
 
 
Thamar Zweistra - Hexagons Truman
 

Nytt svenskt rekord i kür

Ja visst var hon fantastisk, Tinne Vilhelmson Silfven med Don Auriello. Drottning av Globen! Vi fick gåsgud och njöt under hennes ritt, hennes hjälper är så minimala och hästen dansar. 84,7% i küren ledde henne till seger och hon tog ett nytt svenskt rekord.
 
Även Kristina Sprehe imponerade stort och gjorde helt fantastiska galoppiruetter! Hon blev tvåa på 82,775% Patrik Kittel gjorde ett jämnt och mjukt program med mycket spänst. Scandic såg magisk ut och det blev en tredjeplats.
 
Massor av bilder kommer upp senare men än så länge får ni nöja med er en bild på det vackra segerekipaget. Wow.
 

påväg hem

En fantastisk dag i Globen! Dressyren var underbar och jag har shoppat ännu mer. Massor av bilder från dressyren kommer och även fler från matinén. Sedan blir det ju roligast av allt att visa er alla mina inköp! Men nu har jag en tågresa hem innan jag har möjlighet att sitta vid datorn och lägga in bilderna. Hoppas ni också har haft en superhelg, på Stockholm Horse Show eller hemma.

Redo för dag 2

Hoppas vi ses! 
 

Stockholm Horse show - matiné del 1

Inga kvalitétsbilder, men wow vad jag älskar showerna! Ni som var där - vilket tyckte ni var bäst? Jag blev mäkta imponerad precis i början när det kom en hel flock lösa, vackra hästar, springades i arenan. 
 

Kväll på Thai

Nu har vi sett matinén och det var så otroligt bra och roligt! Att få se showen och sen lite dressyr imorgon ger det bästa av två världar. På shettisgaloppen blev det fullt drama då tre (!) ryttare ramlade av och en funktionär blev översprungen. Hoppas alla är OK!

Vi ska äta lite mat på en mysig thairestaurang nu och sedan tillbaka till hotellet. Har tagit lite bilder från kvällen i Globen så lägger upp senare! Har även massor av bilder från mässan men det dyker upp i separata inlägg.

På plats

Ja tågresan gick bra och jag hittade till Globen via tunnelbana - hur enkelt som helst!

Nu har jag sprungit runt på mässan, träffat bloggläsare och shoppat! Fortsätter nog att handla lite till imorgon. Idag blev det bruna boots med superfluff och en skitsnygg tränsväska!

Nu sitter vi och äter lite och snart är det dags för matinén.

På repeat i hörlurarna

Påväg till tågstationen

Ja ni vänner idag blir det inte mycket till bloggande! Jag är precis påväg till tågstationen och ska sätta mig på tåget. Vid 12-tiden är jag framme i Stockholm och ska försöka leta mig till globen hela själv. Kan bli ganska spännande haha... Allt det här med tåg, tunnelbana och sådär är jag inte direkt van vid.
 
Vid 15.30 börjar familjematinén och då kommer jag att vara på plats på läktaren! Förhoppningsvis har jag hittat mitt sällskap då. Kanske har jag gått lite på mässan innan det, eller så går jag senare på kvällen. Hoppas träffa många läsare! Förmodligen så uppdaterar jag ingenting här förrän jag har kommit hem till hotellet igen på kvällen.
 
Hoppas ni som också är på plats i Stockholm får en underbar helg med mycket hästar, shopping och andra roligheter. Ni andra får förhoppningsvis se en liten del av mässan i alla fall, jag tänkte fotografera så mycket jag orkar och lägga upp här.