Mina år som hästtjej

Som jag berättade i intervjun med P4 så har jag gått hela vägen som hästtjej, från ridskola till egen häst. Tänkte därför summera åren från liten till stor (eller ja, större i alla fall haha..).
 
3 år gammal: Jag börjar rida på ridskola (knatteridning) påhejad av mamma som ridit när hon var yngre
 
Upp till 12 års ålder går jag nu hela vägen från skötare på ridskolehäst, till medryttare på en privat B-ponny som hette Nalle. Tävlade även lite lokalt i hoppning på ridskoleponny och så gick jag såklart på ridläger varje sommar!
 
 
 Vid 13 år års ålder fick jag hem min första foderponny, kontakt på ett år. Vilken lycka! Uppstallade på ett privatstall fick vi prova på hur det är att ha egen häst utan att faktiskt ha köpt en - bra idé. Detta var D-ponnyn Herkules som både kunde hoppa lite och träna dressyr. Jag fortsatte att rida på ridskola men hade med honom på lektionerna istället. Tillsammans tävlade vi lite lokalt i både hoppning och dressyr på LC-LB-nivå.
 
Ett år senare var vi mogna att köpa en egen ponny på riktigt. Jag jublade och vi började titta på annonser. Första bästa häst vi tittade på blev även den som besiktigades och köptes. Tur att det blev en ganska bra häst ändå! En vacker isabellfärgad D-ponny som hade gått både hoppning och dressyr på LA-nivå. Snäll, lätt att lasta, sko, ja allt. Med honom började jag tävla dressyr och vi red upp till regional FEI. Efter ett par år tillsammans började jag nog dock mer och mer förstå att han kanske inte var en sådan ponny man kan rida dom högsta ponnyklasserna på och att han nog passade bättre som förstaponny, eller mer som allround. Han såldes därför och efter detta började vi leta efter en lite duktigare ponny.
 
15 år gammal åker vi nu och provrider lite finare ponnyer. Mina föräldrar ställde upp fantastiskt och när jag svävade på moln efter att ha provridit D-ponnyn Köhls Fidolina sa dom helt enkelt "Ja" till köp. En gulbrun prinsessa som redan hade gått ett par SM, flera LAG-SM och var väldigt säker i FEI-klass på nationell nivå. Åren med Fidolina är utan tvekan grunden för där jag är ridmässigt idag. En underbar ponny som rörde sig mjukt men inte så stort, däremot så var hon enormt lydig och en sådan ponny som alltid gjorde perfekta halter, perfekta enkla byten, spikraka uppridningar, inga missar. Aldrig rädd eller dum utan helt enkelt den bästa ponny du kan ha för att lära dig på. Med Fidolina blev allting enkelt och efter två år hade vi hunnit med DM-medaljer, SM, Elitserien - sådant som jag tidigare bara hade drömt om. 
 
 
 
När jag sedan är 17 år börjas det drömmas om att hinna med ett år som junior på storhäst.. Jag har nu helt förstått det här med tävling och att det är det jag vill göra. Det kikas på lite saluhästar men inte förrän vi får nys om First Class blir hästletandet på allvar. Efter två dagars provridning i Hamburg visste jag att det här var den bästa häst vi kommer hitta. Fidolina blir till salu och kommer snabbt i händerna hos en duktig tjej. Samtidigt kommer First Class till Sverige och jag står som ägare till den absoluta drömhästen. En 15 år gammal godkänd hingst, kolsvart utan tecken, 166 cm hög och utbildad Grand Prix. Tävlad internationellt av en junior tidigare. Men som jag tidigare skrivit om var resan med First Class både det bästa och svåraste jag har gjort. Tragedin när han skadades så illa bara 6 månader efter att jag fått hem honom var fruktansvärt. Alla drömmar och mål med honom krossades och efter konvalecentförsök på nästan 2 år så avlivades han. Skadan blev aldrig bra och han hade ont. 
 
Under tiden som First Class var som mest skadad fick jag hem ett 4-årigt sto på träning. Jag hade henne i 8 månader och lärde mig mycket! Dels hade jag två hästar för första gången, dels fick jag lite unghästträning.
 
Efter att 4-åringen åkt hem och First Class var borta red jag lite på andras hästar.. Jag började rida PRE-hingsten Esco som ni säkert läst om i bloggen och även ett vanligt halvblod. Jag var inte redo att börja leta häst ännu men ville inte tappa ridningen. Jag började tävla Esco och det var otroligt nyttigt att få tävla på helt andra kriterier, för en PRE är inte att halvblod. Med honom tävlade jag upp till MSVC på 64% vilket kändes jätteroligt på någon annans häst. 
 
 
Sedan kom äntligen Dannemannen in i mitt liv. Min finaste pärla! Resan med honom vet ni ju.. Och nu har familjen dessutom köpt hem helbror Avalanche, 2 år gammal. Underbart! Undra hur hästlivet ser ut om 10 år.. 
 

Framöver

Finns så mycket framför mig nu som jag bara längtar något så enormt till! Framförallt sommaren, alla tävlingar, träna utomhus i t-shirt. Se hur lilla Aval släpper vinterpälsen och förhoppningsvis växer en hel del på bete i sommar och mer och mer börjar likna en riktig häst. För tänk, om ett år så sitter jag förmodligen i sadeln på honom! Vi ska åka och titta på 3-årstesterna nu i vår/sommar för att se vad vi har att förvänta oss för nästa år. Så spännande! Har redan lovat mamma att hon kommer vara stolt hästägare på Flyinge under kommande år hahah....
 
 
Med Dannepanne hoppas jag att detta år blir lika roligt som förra! Att han ska bli stabil i MSVB och att vi debuterar MSVA senare under säsongen. 
 
 
 
 

Vår påväg

Hästmänniskan i mig jublar över det varma vädret medan den delen av mig som faktiskt jobbar på en skidanläggning inte är riktigt lika glad. Men visst är våren påväg! Det var väldigt längesedan vi hade minusgrader på dagen nu. Längtar så efter det första vårbadet för hästarna nu.. Få schamponera bort vinterns smuts och skölja av lite lös päls. O tänk när dom äntligen kan få gå utan täcken...
 
Sedan det lite sämre passet med Danny har jag gått tillbaka till basic, satt på träns och ridit mycket med huvudet. Inte en massa maxande utan lösgjörande styrkearbete, hela tiden hålla honom rak. Detta har resulterat i jättefina pass. Har dessutom ridit lite andra hästar utöver honom vilket har varit väldigt nyttigt. Ju fler olika typer av hästar man rider, desto skickligare blir man på sin egen sedan.
 
 


Svar på frågestunden del 3

Vad använder du för material på dannys benlindor? Och har du padd under? =)
Fleece! Och alltid padd under.
 
Rider du ut regelbundet?
 
Vid fint väder och bra underlag, ja.
 
Läste just ditt inlägg om när du gick upp på storhäst med Klas. Jag har just också gått upp på storhäst efter många år på ponny, och för mig har självförtroendet verkligen fått sig en känga.. Jag har fått en superfin storhäst som rör sig magiskt, kan alla rörelser och ändå så känner jag i princip att jag inte kan rida hästen ordentligt.. Vad är dina tips för att ta sig upp ur den svackan och förbättra självförtroendet lite? Tusen tack för din fina blogg och allt du väljer att dela med dig av! :)
 
Grattis till en så fin häst! Men visst är det ett kliv när man går direkt från ponny. Sedan är det så olika från häst till häst, en GP-utbildad häst kan vara busenkel att rida och en annan väldigt känslig och svår. Jag tror att du ska rida massor för tränare nu i början och kanske kan du få hjälp av den gamla ägaren till hästen? Oftast kan ju en tidigare ryttare hästen utan och innan, och några tips från denna kan vara guld värt. 
 
Hur gör du med blöta ben? Ex tar in lerig häst från hagen, spolar ben, sätter du på skydd då för ridning eller rider du aldrig direkt efter hage? Hur skulle du gjort?
Jag vill inte gärna linda eller sätta på skydd på blöta ben, så om hästen har torr lera på benen borstar jag bort det och slipper på så vis blöta ben. Är leran redan blöt så den måste spolas bort så torkar jag av alla benen med en handduk efter spolning och då brukar dom torka ganska fort. 
 
Hej, har precis hittat hit och bläddrat mig tillbaka i arkivet lite, vilket fantastiskt team ni verkar vara! Och han verkar vara en riktig linslus för ni har troligt många snygga bilder ;) 
Det jag undrar över är vad du använder när du lindrar benen vid ridning, paddar/lindor? Favorit märke? Material? Etc
Tusen tack! Jag använder fleecelindor av olika märken och alltid padd under. Har ribbade paddar från Hööks och Eskadron. Har nog inget speciellt favoritmärke, men mina cremefärgade lindor från BR har verkligen hållt otroligt bra! Tvätt efter tvätt och dom ser lika fina ut fortfarande.
 
hur länge har du tänkt att du ska behålla Danny och tävla honom osv? :)
Jag tror att Danny kommer att vara kvar i min ägo i flera år framöver. Han utvecklas så fint och har en ridbarhet och vilja som jag aldrig tidigare haft hos en häst. Han är bara 8 år och har framtiden för sig, en framtid jag vill dela med honom.
 

Bättre nu

Puuh.. Sadlade på Danny direkt i morse med ett djupt andetag och se så fint det gick! Avspända byten där han nu väntade på min hjälp och efter lite voltjobb kändes även piruetterna betydligt lugnare. Efter att gårdagens strul kändes som bortblåst så fortsatte jag med ett lösgjörande jobb med skänkelvikningar och slutor i galopp, lite tempoväxlingar och under hela tiden fick han gå i en rundare form med längre hals. Red dessutom detta pass på träns och han kommer att få gå på detta i några dagar nu.
 
 

1:a reserv nu

Hoho nu lär man ju kunna ropa hej på att komma med! Har sakta men säkert klättrat på listan och nu är vi alltså första reserv på Hebys tävling :) Detta är alltså bara reserver hehe.. Någon läsare som ska dit?



Men

Den dåliga dagen kom, för nej huh idag gick det inte så bra att träna med den smala hästen. Första gången på väldigt länge så det var väl kanske dags. Piruetterna gick i 110 km/h och till slut fick jag backa helt och bara göra voltjobb åt båda varv. Överlag het och spänd, ville göra allting hundra gånger för mycket och bytte före hjälp, byte överallt, byte sedan inte alls. Ja nä hehe.. Nya tag imorgon!
 
 

Bobybuilder vs dansös

Detta med dressyrhästars hull är en balansgång.. Jag har sett mer och mer att dagens "mode" är att dressyrhästarna snarare ska vara i överhull för att klassas som normala. Tjocka nackar klassas som muskulösa trots att det kanske handlar om att hästen är i överhull (mankammen är ett vanligt ställe för fett att samlas på).
 
Jag fick även en kommentar tidigare om att Danny såg ut som en fälttävlanshäst, att en dressyrhäst ska vara en "bodybuilder" inte smal. Detta var visserligen i höstas när Danny hade fallit ur efter pälssättningen, men någon enorm skillnad från hans vanliga jag var det inte. Redan då tänkte jag att vänta va? En bodybuilder? Givetvis kan man jämföra piruetter och passage med rena styrkeövningar för en människa, ex. armhävningar och man talar mycket om att man stärker en dressyrhäst. Men för mig handlar det om en balansgång mellan att bygga muskler, samtidigt som hästen måste vara smidig och mjuk. Dressyr handlar om att dansa, inte om att pressa och byggas upp till en bodybuilder. När jag tittar på en häst som genomför ett dressyrprogram vill jag att det ska se "lätt" ut. Hästen ska se smidig ut, kunna dansa åt sidan i slutorna och ingenstans vill jag att det ska se tungt ut. Därmed inte sagt att en smal häst gör detta bättre, utan det jag vill få fram är att det hela handlar om en vältränad häst i normalhull. Sedan finns det såklart hästtyper med olika grund, där en tung häst kanske ska hållas i något lägre hull medan en häst som Danny kan hållas i något högre hull för att dom ska orka jobba som bäst.
 
Kanske tycker ni helt annat, men som ovan resonerar jag. 


Lite this or that-svar

Haha det här var ju buskul.. :D
 
Lindor eller skydd?
  
Träns eller kandar? :) 
 
Tinne eller Kittel? - Båda!!
 
Varmblod eller kallblod ? 
 
Ridbana/ridhus  
 
Bruna/svarta ridstövlar? 
 
Hatt eller hjälm? (Till frack såklart) - Hmm inte riktigt bestämt mig än. 
 
Långa framben eller långa bakben? - Givetvis.
 
en häst med lätt för att länga steget i ökningar eller lätt för samling? - Puuh svår! Men eftersom det är mer viktigt mer samling ju högre du kommer upp i klass säger jag samling.
 
Uvex hjälm eller Charles Owens hjälm? Båda.. Har en C.O själv men skulle gärna ha Uvex också..
 
Ridbarhet med lite mera alldagliga gångarter eller mindre ridbarhet med helt galet fina gångarter ;) - Får rida lite extra bra istället så går det nog.. haha
 
Tvingas sluta med alla skydd/Lindor och Boots i hagen eller vid ridning och allt arbete för hand - Haha bara hoppas hästen klarar sig utan!
  
Bo själv/bo hemma 

Uppstallda på ridskola/privat 
 
Brun/svart utrustning (hästläder) 
 
Kött/fisk 
 
Om du måste välja att rida resten av alla pass i ditt liv med antingen lindor eller Boots?
 
Ridstövlar med eller utan snörning vid ankeln 
 
Svenska eller amerikanska pannkakor 

Rida ut på vägar/skog eller rida på äng 
 
Skäck eller prickig dressyrhäst

Samma liv, samma förutsättningar med pengar, häst och sambo, skulle du bo kvar i sverige eller flytta utomlands
 
 

Ooo vilken dag

Solen sken och Dannepanne gick som klockan. Bytena har varit lite små och smygiga senaste dagarna så idag satte jag en stor galopp i honom redan från början och red diagonalerna med mera kraft framåt, då blev bytena mycket luftigare och mer stuns och gest, jättenöjd. Vi avslutade med att rida ut i det underbara vädret och vi njöt nog lika mycket båda två :)
 
Några pics från idag också!
 
 
 

Flerdagars-update

Dannepanne är verkligen min guldpärla nu! Han går så fint i ridningen och vill hela tiden. Hade tyvärr en dag med vansinnes-spring i hagen, men det gick bra trots brodd i. Hittills har han klarat sig från broddtramp, men så har han alltid boots på alla fyra ute också. 
 
Måste bara skriva en rad om hur roligt det är att jämföra brorsorna vi har.. Dom är så lika! Alltid vänliga och med pigg blick. Häromdagen slutade jag jobbet 17.00 och när jag tittade in hos Danny hade han sin vanliga eftermiddagslur då (han ligger ned och sover). Oki, inte störa! Kilade vidare till Aval med större förhoppningar men nej då följde han samma schema som brorsan.. Tupplur även där. Så söta haha!
 
 
Dagens morgon var även den väldigt härlig! En underbart solig dag. Gick först och gosade med Danny i hagen och sedan vidare till Aval. Måste säga att det ser bra skönt ut att vara som Aval, naken utan täcke, en vårdag som idag. Det såg riktigt ut att värma i pälsen på honom!
 
 

Svar på frågestunden del 2!

Vad tycker du om reglementet för tävling
Det är väl väldigt bra att det finns ett TR att följa :)

Vad tittar du på hos hästar? Vad är det som tilltalar dig? :) 
När jag letar häst tittar jag på följande; Är den korrekt exteriört? Rör den sig väl? Har den tre jämna gångarter? Ridbarhet och arbetsvilja är viktigt. Den måste även ha en storlek som passar min längd och så är det såklart trevligt om hästen har en fin teckning och färg.

Hur gör du för att hålla nerverna i schack på tävling?
Jag följer mina rutiner, har packlistor, gott om tid - på så vis är det betydligt lättare att hålla nervositeten borta. Lite fjärilar i magen är dock något som gör att jag presterar bättre, men det får inte gå över till en stor nervositet med stress. 
 
Hur tar du hand om Dannys ben? efter träning, dalig vård mm? 
Danny har inga speciella rutiner kring detta utan det är mer "sunt förnuft" som gäller där. Han har rena och fina ben helt utan gallor så då tycker jag inte att det behövs något "extra" med liniment, back on track varje dag etc. Däremot så är jag väldigt noga med det vardagliga alltså att känna igenom benen, skydd i hagen samt att han oftast är lindad inne nu på vintern eftersom dom lätt river sig på brodden annars. När han är iväg på exempelvis Segersta lindas han med back on track över nätterna eftersom han då tränas lite mer än vanligt.

Är stallet fullt i Källviken där du står? 
Ja det är fullt.

eftersom du inte rider ut så ofta, hur stärker du ligamant och senorna på danny? :)
Rider klokt, korta pass och inte en massa trimmande i tävlingsform med tokmycket tryck. Utan jag rider sparsamt men med mycket uppbyggande och stärkande arbete. Sedan är jag väldigt noga med vilodagar och att han inte tränas för mycket. 
 
Jag undrar hur du planerar årets tävlingssäsong. Vilka klasser tänker du rida och när är tänkte du starta för första gången i år? :)
Jag har tänkt att rida MSVB-klasser i år. Jag kommer inte att starta några fler MSVC om det inte känns som att vi måste backa och repetera lite om det skulle krångla inne på banan (detta har jag dock svårt att tro, men man vet aldrig). Hoppas även kunna debutera MSVA under 2014! Säsongsdebut blir förmodligen den 16:onde mars i Heby, MSVB:2. Ligger som reserv just nu men hoppas komma med.
 
Om du skulle sälja Danny idag till ett marknadsmässigt pris, vad skulle du då uppskatta att han var värd? :-)
Han är värd mycket. Det är svar nog på denna fråga då jag inte vill skriva ut summor som börjar diskuteras och spekuleras i.
 
Har du någonsin funderat på att lägga av med ridningen? På riktigt alltså, inte precis efter ett dåligt dressyrpass. ;)
Nej, jag har aldrig någonsin funderat på att lägga av med ridningen från det att jag började på ridskola till nu. Det finns inte på kartan, jag älskar detta och skulle aldrig kunna sluta. Det är värt allt!
 
kan du göra ett inlägg där du visar hur du lindar benen i hagen/boxen och när du rider!! kram
Jo det skulle jag kunna göra.
 
Vem var det du jobbade hos i skåne?
Hos Charlotte och Rasmus H-B
 
Hur lär jag min häst passage :)?
Först och främst gäller det att hitta lite kadens i traven, det vill säga trav med en lite långsammare takt och mer häng i steget. Detta utan att hästen tappar kvickheten vilket är en lurig balansgång! Börja gärna med att gå ut på fyrkantsspåret och trava aktivt framåt, sedan tar du en halvhalt, ber hästen "vänta" några steg och så rider du framåt. I början handlar det bara om att få hästen att ta ett par steg med lite mer häng, något som du sedan utvecklar efter hand. Jag rider aldrig med spö i vanliga fall, men just vid inlärning av nya saker kan det vara bra att ha en extra liten hjälp för kvickheten. Rid mycket tempoväxlingar och försök att hitta känslan att "där" hittade vi en lugnare takt några steg, sedan rid framåt. Jag tror inte på att försöka hitta "passage" genom att rida varv efter varv i långsam trav, utan det är aktiv trav framåt, förhållning, några steg tillbaka, sedan fram igen. Dock kan jag aldrig från ett tangentbord skriva hur just du ska hitta passage på din häst, utan det får genom ett samarbete med tränare jobba vidare på. Ovan är dock hur Danny fick lära in passagen. Lycka till!
 
Vad gick du för program på gymnasiet? 
Hur tänkte du inför gymnasievalet?
Jag gick ett program som hette idrottsprogrammet (samhällsvetenskapligt) och hade ridning på schemat. Gick i en blandklass med fotbollstjejer, hockeykillar etc. Hade vanliga ämnen men även grenspecifik träning där alla fick chans att träna sina sporter på skoltid. Jag ville gå ett program där jag fick högskolebehörighet, läste mycket vanliga kurser samtidigt som jag inte kände att jag hade tiden för att gå natur. Jag ville hinna ha bra betyg och satsa på hästarna fullt ut på samma gång, och då fungerade sam/idrott kanon.  
 
 
 

Valentine's day

Hoppas ni får en kanondag allihopa! Själv startade jag dagen med mysfrulle med pannkakor tillsammans med sambon. Därefter blev det direkt till backen eftersom jag jobbar 10.30-21.00 dagen i ära. Dannepanne tränade ordentligt igår så han får lite vila idag. Har börjat jobba mycket med programdelar och finslipar nu rörelserna ur MSVB:2 och MSVB:4 som är programmen jag har tänkt starta under våren.
 
Dagens frulle.. Mmm...
 


 

Morning

Dagen började med superfrulle framför OS och sedan pallrade jag mig iväg till stallet. Danny vilade men Aval fick longeras en vända med tömörningsgjorden på. Mycket hopp och bus i början men sedan både travade och galopperade han perfekt runt mig på volt. Duktig lillkille!
 
Någon påminde mig att jag visst inte hade svarat på alla frågor från frågestunden så ska försöka ta mig tid och göra detta, sedan blir det även svar på this or that-inlägget!
 
På instagram kan ni förresten se en liten sneakpeak-video på arbete för hand med piaff för Dannepanne.. fridahallgreen heter jag där, så in och följ!
 
 
 

Oj

Sjukaste jag har sett haha. Själv anmälde jag 14 sekunder efter att anmälan öppnades till Strömsholms MSVB:4 och det var på målsnöret att jag kom med bland 30 platser. Bara minuten över 18.00 började reservlistan fyllas.. Galet! Är det såhär där ni tävlar också? Och var i landet bor ni?
 
 
 
 

This or that

Detta är något jag sällan (eller aldrig??) har gjort så det ska bli roligt att prova! Bomba med "this or that-frågor" med alla teman, vardagsliv, stall etc. Kör!


Helan och halvan ❤

Idag släppte vi Aval i ridhuset igen så att han skulle få galoppera lite och idag höll han två varv i ordentlig galopp åt båda varv men puh det är lite jobbigt.. Mycket lättare att trava med stora kliv än att koordinera alla benen i galopp. För som han travar! Han har fått lite mer självförtroende inne i ridhuset nu och vågar sticka iväg själv till andra sidan utan att söka sig till oss - och då vågar han även röra sig lite mer. Det är häftigt att se honom som rör sig mer naturligt stort och lätt i traven, medan Dannys trav är lite mer framriden med hjälp av tryck och kadens (även om den också förstås är väldigt bra i grunden). Jag tror utan tvekan att Avalanche är en Danny 2.0.... Speciellt eftersom han får chansen att matchas redan från början, istället för Danny som köptes hem först som 6-åring.
 
Danny satt jag i sadeln på idag för första gången på ett par dagar - härlig känsla! Han arbetade som sagt med piaffen för hand i fredags och vilade i lördags.Tänkte rada upp det vi arbetar med nu och skriva hur det går;
 
Piaffen: Arbetas nästan varje ridpass för hand (brukar göra det före och efter ridpasset) och han är riktigt duktig nu! Mycket jämnare i trampen även om man kunde önska att han blev mer aktiv. Men han har verkligen förstått vad jag är ute efter och trampar helt rätt, även flera steg i följd. 
 
Passagen: Klockren i vänster varv där han även är lättare att rida traven på. En halvhalt så är han igång och tappar aldrig takten - passagen har han hittat väldigt naturligt och det är inte svårt för honom. I höger varv är det inte riktigt lika lätt, men han gör den utan taktfel dock med lite mindre samling. Han har en tendens att droppa in högerbak och blir lite svårställd, så där jobbar vi med att hålla honom loss och mjuk.
 
Bytena: Fina! Klockrena på hjälpen från höger till vänster, medan bytet åt andra hållet ibland kan bli en efter hjälpen. Men nu har han verkligen befäst rena byten och istället jobbar vi på att få dom större och med mer gest - och så självklart att dom ska vara direkt på hjälpen. Jätteroligt och även om bytena har tagit lite tid och är något vi ständigt jobbar på så har det blivit stor utveckling senaste halvåret. Jeanna sa sist att vi skulle hem och fokusera på att singelbytena är 10 av 10 på hjälpen, för sitter singelbytena är det absolut inte svårt att sätta ihop dom till treor och fyror. Därför har jag lämnat serierna en stund och hoppas kunna lägga ihop bytena nästa gång vi är på Segersta.
 
Piruetterna: Otroligt duktig. Högerpiruetterna är centrerade och han vänder hela varv väl undersatt och luftigt. Vänster har blivit mycket bättre men är en bit från högerpiruetterna. Han vänder hela varv men är inte lika undersatt som åt andra hållet. Arbetar mycket på volt fortfarande med vänstergaloppen för det är dumt att sitta och rida massa vändningar där han inte riktigt orkar. Jobbar istället med att höja grundkvalitén på samlingen i vänstergaloppen och det går framåt. 
 
Blir för övrigt tokigt stolt över att jag kan skriva raderna ovan, tänk att vi faktiskt nosar på GP-rörelser och att Dannepanne (när han väl förstått haha..) inte har speciellt svårt för det.
 
Här är dagsfärska bilder på grabbarna grus/helan och halvan/Alive och Avalanche. Tänk att vi har dom båda två, guldkillar!
 
 

Time to study



fredagsnöje

Fredagen var härlig! Först jobbade jag på poliscafét och fick baka massa godsaker.. Typ brownies med marshmellows...
 
 
Sedan fick Danny gå ett pass i ridhuset för hand. Piaffdags! Ojoj så duktig.. Trots massor av hästar i ridhuset var han fullt koncentrerad och lyssnade på mig. Många fina piaffsteg, nu trampar han riktigt jämnt. Måste försöka filma detta någon dag så ni får se hur han arbetas. Efter många kloka tips från Jeanna sitter nu piaffen riktigt bra från marken.
 
Sedan var det dags för ännu lite mer nöje och utgång med några tjejer.. Ohh vilken kul kväll!! Får jag lista några saker som är det roligaste jag vet skulle det väl givetvis vara tävla, träna, hästar, hästar men en kväll på nattklubb med grym musik, underbara kompisar och några (många) drinkar i handen är verkligen idiotkul. Hahah åh.. 
 
 
 
 

Vad Aval gjorde idag...

Wihoo första gången han var lös i ridhuset förstod han inte riktig sin frihet, men idag hoppade han runt på yra ben! Men först tränade vi lite start och stopp, och att gå fint i koppel.. Gick mycket bra, duktig liten parvel.
 

Tävlingssugen

Ahh nu kliar det i fingrarna!! Vill ut och tävla! Ligger som 9:onde reserv i Hebys MSVB:2 så hoppas verkligen att vi kommer med.. Sitter och följer Equipe och TDB som en galning nu, kollar resultat och tävlingar att anmäla till. 
 
Hur ser det ut för er läsare? Har ni kommit igång med tävlandet eller är det säsongsdebut snart som gäller?
 
 

New in

Fint täcke från BR. Dannepanne gillar!!
 

 
Sen ville han inte följa med hem till stallet efter träningen.. "jag stannar nog här matte, kan träna lite själv för det är ju så roligt :))" Sen är det några som blir oroliga när jag lägger ut bilder på Danny när han är lös men han är expert på bloggbilder så han står alltid parkerad tills matte tagit sina bilder. Det finns inte så många "plötsliga saker" som han kan bli rädd för och hoppa iväg för i ett ridhus heller (fast han är cool och blir aldrig rädd och hoppar iväg) :) 
 


Så sant som det är sagt

Lappen från Jeannahelgen. Yohoo


Monday

Puh efter en riktig jobbhelg i backen så är vi äntligen inne på vardagspass igen. Då jobbar jag alltid 15.00-22.00 vilket innebär att jag hinner sovmorgon, frukost i lugn och ro, stall med ridning samt hem och äta lunch/duscha utan problem innan jobb. Underbart! 
 
Danny vilade under dessa två dagar som jag har haft långa pass så idag blev första gången jag kände på honom sedan i fredags. Lite väl laddad i början men efter en stund var han med mig och kändes väldigt fin. Jag vet att jag sällan skriver att det har gått dåligt, eller att han inte har känts bra - men senaste månaderna har vi inte haft ett enda dåligt pass. Han går som klockan alltid, alla dagar i veckan. Jag får nästan nypa mig i armen för att förstå att jag är bortskämd med en häst som alltid är mjuk, som alltid går för full maskin och som alltid gör sitt bästa. Detta är nog anledningen till att han utvecklas så fort, för man behöver aldrig gå tillbaka och repetera en massa grunder vid "dåliga dagar" utan vi tränar hela tiden framåt på nya rörelser. Vi är nu anmälda till Heby MSVB:2 i mitten mars och Sunne MSVB:2 och MSVB:4. Ligger som reserv på Heby men kommer jag med där åker jag inte till Sunne. Därför var det idag hög tid att börja rida lite programmoment som man lätt glömmer bort att träna - i dagens fall uppridning i galopp med tillhörande halt. Det märktes att det var ett tag sedan detta tränades för oj så vingligt det gick i början och övergången till halt var inte helt lysande. Men vi repeterade, om och om igen. Och dom sista uppridningarna finns det ingen domare i världen som kunde klaga på för jag såg minsann i spegeln att det var spikrakt! :)
 
Aval gör inte så mycket mer än går och myser i hagen. Han är så van vid det mesta nu att det inte finns någon anledning att överträna på en massa saker. Nästa steg är att låta honom trava runt lite med sadel och komma igång med lite tömkörning - men det är ingen panik. Det har gått så bra med tömkörningsgjorden och schabrak så att lägga på en sadel tror jag inte blir så stor skillnad. 
 
Hahah... gulle. Nästan längre ben än D..