Bobybuilder vs dansös

Detta med dressyrhästars hull är en balansgång.. Jag har sett mer och mer att dagens "mode" är att dressyrhästarna snarare ska vara i överhull för att klassas som normala. Tjocka nackar klassas som muskulösa trots att det kanske handlar om att hästen är i överhull (mankammen är ett vanligt ställe för fett att samlas på).
 
Jag fick även en kommentar tidigare om att Danny såg ut som en fälttävlanshäst, att en dressyrhäst ska vara en "bodybuilder" inte smal. Detta var visserligen i höstas när Danny hade fallit ur efter pälssättningen, men någon enorm skillnad från hans vanliga jag var det inte. Redan då tänkte jag att vänta va? En bodybuilder? Givetvis kan man jämföra piruetter och passage med rena styrkeövningar för en människa, ex. armhävningar och man talar mycket om att man stärker en dressyrhäst. Men för mig handlar det om en balansgång mellan att bygga muskler, samtidigt som hästen måste vara smidig och mjuk. Dressyr handlar om att dansa, inte om att pressa och byggas upp till en bodybuilder. När jag tittar på en häst som genomför ett dressyrprogram vill jag att det ska se "lätt" ut. Hästen ska se smidig ut, kunna dansa åt sidan i slutorna och ingenstans vill jag att det ska se tungt ut. Därmed inte sagt att en smal häst gör detta bättre, utan det jag vill få fram är att det hela handlar om en vältränad häst i normalhull. Sedan finns det såklart hästtyper med olika grund, där en tung häst kanske ska hållas i något lägre hull medan en häst som Danny kan hållas i något högre hull för att dom ska orka jobba som bäst.
 
Kanske tycker ni helt annat, men som ovan resonerar jag. 


Jag håller med dig. Jag tycker att de allra flesta hästar man ser i VC och liknande har för mycket hull, och framförallt runt magen - något de själva borde se!? Jag skulle gärna ta några kilo på både Valegro och Anton. Jag gillar inte var dressyren är på väg, men hoppas att det snart styr upp sig, för jag vill ju se dig i de högsta klasserna! Danny är precis den typ av häst som jag gillar: smidig och elegant, utan att på något sätt bli vek eller "fladdrig".

Normerna för normalhull har helt spårat ur. Det är sällan man ser en dressyrhäst i bra hull, dvs inte fet. Kan man inte se skillnad på fläsk och muskler bör man läsa på om exteriör. Tycker att Danny är superbra i hullet. Hållbarhet på senor, skelett o ligament påverkas negativt om hästen blir för tung... Dressyrhästar ska vara eleganta, inte stabbiga :)

Håller helt med dig! "normalhull" idag är inget annat än feta djur!
Skulle revbenen råka synas i nån konstig vinkel så är hästen genast mager idag, medan förr i tiden så skulle du kunna svagt urskilja revbenen när hästen till exempel vänder sig om snävt. inte konstigt det är sådana problem med fång och förslitningsskador (det är tungt att släpa på 30 kg extra 24/7) hos hästarna idag!

Jag håller med dig. Jag tycker hästen ska ha tillräckligt med muskler för att klara av de fysiska arbetet men den ska vara mjuk och smidig. Jag tycker att Damonhill är en "nätt" häst som ser mjuk och smidig ut medan Valegro är kraftig och har mycket muskler. Men de är båda två fantastiska hästar som rör sig magiskt och är mjuka fast de är uppbyggda på två olika sätt. Alltså bör man anpassa efter hästen. :)

Amen! Dagens dressyrhästar är alldeles för tjocka..

Ida

Man kan vända på det också. Fälttävlanshästarna idag mot vad de var för 15 år sedan är annorlunda. Förr var det mest rena fullblod man red fälttävlan på, medan det idag är desto fler halvblodstyper som går lätta och msv ft-klasser. På gott och ont. De står sig bättre i dressyren, men är inte lika smidiga i terrängen, är min uppfattning som förr red fälttävlan, men nu bara dressyr. Generellt tycker jag också att hästarna går mot lite i överhull.

Ingen häst mår bra av att vara tjock, oavsett gren!
Men det finns många olika typer av hästar, Danny är en spinkig typ och även om han får en för hög fettprocent så kommer han fortfarande att se mer slimmad och elegant ut än en större och kraftigare häst med lägre fettprocent. Tex Wanda.
Det är även olika hur de bygger muskler, tex har hingstar eller sent kastrerade valacker lättare att få stora bulliga muskler. Så det går ofta inte att avgöra om hästen är för tjock utan att faktisik känna på den.

Men späcknacken man ser på en del dressyrhästar i dag får mig att rysa, där finns det ingen tvekan om att det är fett..... Jag undrar om folk VILL att deras hästar skall få fång och utslitna leder?? :/

Jag tycker Danny ser ut som en dressyrhäst! Dessutom tycker jag att alla hästar som tränar rätt och har muskler är "bodybuilders", oavsett om hästen kraftig eller smäcker som Danny. :)

Sveriges hästar är överlag feta .. De är för att folk inte förstår att de inte behöver 70 kg kraftfoder. Våran travhäst som tränar hårt får inte ens 1 kg kraftfoder på ett dygn .. De är lite istället äter hon fri tillgång på grovfoder och mår alldeles utmärkt. Nej välfärdssjukdomen fång sprider sig som löpeld inte bara bland ponnyer utan även hos stor hästar (!) Blir mörkrädd för de är en hemsk sjukdom. Har en ponny som haft de.

Jag tycker att din Danny är en helt fantastisk häst, en av de mest lovande yngre hästar i Sverige just nu faktiskt. Tror att ni har en fantastisk tid framför er.
Men jag tycker faktiskt att han är för tunn. Inte så att han är mager eller undernärd men han har tappat den fina halsen och överlinjen han hade i somras. Tänker också att han behöver en hel del för att kunna bygga fina muskler.

Här en film på Valegro som 8-åring
http://www.youtube.com/watch?v=RZX5jskGds0
Kan inte alls tycka att han är fet men däremot rund och välmusklad. Skulle gärna se mer av detta på din.
Men det är din häst och du ska självklart göra som du själv anser bäst själv och jag vill inte vara någon besserwisser som kommer med pekpinnar.

Håller själv på o matar upp min som föll ur väldigt mycket i höstas. :-)

Jag förstår vad du menar, men jag tror att hade du haft tvärtom en häst som hade lätt att lägga på sig så föredrar man det osv. Sen är det ju skillnad på lite hull och fet! Hästen ska absolut inte vara fet men lite hull måste finnas. Jag tycker inte att som någon här uttalat sig om att vissa hästar i eliten är feta, tror inte de skulle orka ta sig runt i ett program om så var fallet ;)

Finns inget som heter "fett i mankammen" det kallas exteriör eller ev hingstnacke.
Detta är vanligt på "riktiga" halvbloden och PRE.

Svar: Men du.. Jag tror att du behöver göra dig en enkel googling på ex. "Fettdepå mankam eller som du själv säger; fett i mankammen". Detta är ett väl använt uttryck som används på överviktiga hästar.
Frida Hallgren

Jag håller delvis med dig!:) Visst ser man dressyrhästar som är feta och som skulle må bra av att gå ner i vikt för att hålla längre osv, det är ju en balansgång det där att ha rätt hull på sin häst.
Jag gillar också eleganta och sportiga hästar men tycker det är helt naturligt att hästen med rätt träning lägger på sig muskler och massa, det är vell bara att titta på ex en 4 åring hur den ser ut i kroppen kontra hur den ser ut när den är 10 och går GP. Jag skulle nog säga att det är lite "bodybuilder" muskler som behövs om hästen ska orka bära sina 6-700 kilo på ett bakben i centrerade piruetter, eller orka sitta i en piaff. Man ser ju inte jättemånga GP hästar som har för lite hull. Lite så tänker jag:)

Jag tror som nån annan skrev också att det oftast är så att man förväxlar fet vs muskler för att man så gärna vill tro att hästen är välmusklad ;) Sen tror jag det har blivit såhär pga att många gärna ger mer och mer kraftfoder istället för grovfoder (vilket jag ser som skadligt på många fler plan än just hull-frågan!). Däremot behöver hästen något att "ta av" när de jobbar och bygger muskler så de bygger muskler och inte bryter ned dem, men det är ju inte 50kg övervikt vi snackar om du utan bara något kg! Det sista tror jag de flesta glömmer när de blir viktfixerade och ska banta och bygga muskler!
Jag har alltid lärt mig att man ska känna revbenen (inte se och inte heller behöva trycka hårt) och min erfarenhet säger att det gör man på de flesta hästar jag tycker ser bra ut i hull :)

Alldeles rätt! Dressyrhästar ska vara som balettdansöser! Smala o smidiga med precis lagom med muskler för sitt arbete! Brukar ofta få höra av folk att min ponny ser ut som en kapplöpningshund men får alltid beröm av veterinärer o hovslagare att hon är i bra hull. Så de är väl ett tecken på hur illa syn folk har på hur en dressyr häst ska se ut! När jag letar häst vill jag ha en "spinkig" häst, för att när dom bygger muskler ska dom bli lagom biffiga o inte åt de kraftiga hållet.

fio

Ja Frida, det var jag som skrev det, men nu erkänner du ju att han hade fallit ur vilket du inte gjorde i den aktuella tråden i höstas där han hade tappat hela överlinjen! Att en dressyrhäst och en ft-häst inte har samma slags muskulatur är ju ganska självklart för dom flesta iallfall!! Som Danny ser ut på din omslagsbild/banner där är han jättefin. Dock kommer han lägga på sig en hel del massa på vägen mot GP vare sig du vill eller inte ;) Det är väl rätt självklart att sporthästar inte ska vara feta? Oavsett gren!

Shit vilken fin headerbild!!

åh vad fin bild!

J

Jag gillar Danny skarpt, men jag tycker att utifrån det man kan se på bilder att han nu drar lite åt fel hål när det gäller hullet. Det som jag upplever som den största skillnaden är framförallt hans överlinje och hals som han tappat lite. Men så är det ju också med hästar, de ser mer eller mindre bra ut i perioder, det är mkt som påverkar.

Z

Man kan inte förväxla fet med muskelmassa. Många dressyrhästar är feta, men det finns oxå många som är bodybuilder-muskliga. Att dressyr skulle vara dans och inte bodybuilding är en sanning med modifikation, du kommer bli varse att hästen verkligen behöver sina bodybuilding-muskler när den ska göra alla svåra saker.

Förmodligen kommer även din häst få en rejäl rumpa när man jobbar mer avancerat med piruetter och piaff/passage :)




Kom ihåg mig?