Hästskötarexamen

Ja just hästskötare ska jag kanske inte bli.. Däremot måste jag ha avlagt ett godkänt prov för att bli behörig att söka C-tränarutbildningen, och det däremot! Det är det jag vill av hela mitt hjärta. Satt och läste igenom antagningskraven och uppfyller allting sånär som på att jag inte har en hästskötarexamen. Visst måste jag väl ha någon läsare som har gjort detta prov? Läste igenom momenten på ridsportförbundets hemsida och det är ingenting jag känner mig osäker på, däremot är det alltid bra att få tips innan.
 
Så ni som har tagit detta, berätta!
 
 

Idag skulle vi ha tävlat i Edsbyn..

Men så blev det ju inte tyvärr eftersom dom ställde in hela sin tävling på grund av för få anmälda. Jag tävlar gärna i så stora klasser som möjligt, men just den här gången spelade det egentligen ingen roll om jag så hade startat ensam i min klass. Skulle ju ha debuterat MSVA:1.. :) Och då kändes det inte som att antalet placerade eller motståndet hade spelat någon som helst roll, vi ville ju bara prova att rida igenom programmet på tävling! Menmen.
 
Danny gick istället ett träningspass på banan occh kändes kalasfin. Red honom på träns och gjorde lite basic arbete för att sedan ta serierna. Jättefina byten i vart fjärde och ännu bättre serier i vart tredje! Vi börjar kunna detta :D Högerslutan i galoppen är dock lite knölig.. Åt vänster flyter det så himla fint och åt höger får jag jobba betydligt mer för att hålla honom jämn och formad. Men något ska man väl ha och jobba på! :)
 
Next up:  
 
Söderhamn 14 september, MSVB:4 och MSVA:1.
 
 
 
 

Hölåda

Nuu behöver jag er hjälp! Det drar ihop sig till höst och sen även vinterhage. Danny får ju så mycket hö han vill äta, men han är tyvärr en expert på att lämna kvar om höet blir blött eller minsta lilla smutsigt. Tänkte i vinter bespara mig jobbet att alltid behöva kratta hö, slänga hö och hela tiden balansera på hur mycket jag kan ge utan att han ratar det för att det legat på marken och blivit - i hans tycke - oätligt. 
 
Därför tänkte jag nu inta snickarrollen och bygga en hölåda! Den ska vara så säker som möjligt, inte så låg att han kan kliva ner i den och helst ganska lätt att bygga. Någon av mina läsare som vill ge mig tips?? Har ni byggt en själv? Hur?
 
Kanske något i den här stilen..?
 
 

Men titta :D

 
http://www.dt.se/sport/ridsport/frida-hallgren-alive-glanste-pa-hemmaplan
 
 

Olika plan

Idag hade vi ett intressant träningspass jag och Danne. Han hade en såndär dag när han blir lite för ambitiös och i samma veva börjar han sedan ta lite egna beslut. Vi började med serierna ganska direkt och först satt serierna som klockan. I vart fjärde, i vart tredje och vi provade även några i vartannat som gick kanon! Tvåorna har Jeanna sagt att vi ska leka med och prova, kanske rida ett par eller tre stycken byten efter varandra, sedan rida några språng och så på't igen. Gick prima! Men sedan blir han allt lite lurig min kära hästkompanjon.. För när han väl kommit på vad jag vill, då vill han göra det lite för mycket. Några diagonaler kändes det som att jag styrde in på linjen med en plan, men på samma linje har Danny en helt annan plan. Han blir så känslig och väntar nästan inte på hjälpen, utan blir "för redo" och byter så fort jag rör mig lite i sadeln. Detta resulterade i att treorna blev mer åt "gott och blandat" med både byten i vartannat eller varje eller ingenting alls - puh...
 
Jag tog lite trav och sedan ett par diagonaler treor igen. Inte riktigt lika säkert som i början, men dom diagonaler som det satt var det verkligen super. Stora, jämna och luftiga! Vi är på god väg :D 
 
Idag hoppas jag förresten att ni har kikat på VM-dressyren. Så fin ritt av Tinne! Ska bli roligt att se küren på fredag.
 
 
 

Sitter bänkad

Ingen har väl missat att SVT 1 sänder VM-dressyren nästan hela dagen idag. Jag är ledig och har byggt bo i soffan, för här kommer jag att stanna hela dagen. Patrik startar kl. 12.00 och Tinne 17.27 ikväll!
 
 

Gråter nästan i kapp med min tränare..

För så jäklarns bra var det!!! Tjöt hemma i soffan efter att hon gjort sista halten och kramade om underbara Darcia.
 

Danny kan han

Joggade som sagt Danny på morgonen idag och han var riktigt het, nästan så att det slog över till för mycket, men efter en stund var det tillbaka i kontroll. Vi åkte sedan till tävlingsplatsen som var Falu Ryttarsällskap som alltid arrangerar lika välordnade tävlingar. Vädret hade dom dock inte riktigt fått på sin sida och det var en sjö på framridningsbanan som var utomhus. Nattens mängder regn hade lagt hela ridbanan under vatten och det var endast torrt i ytttersta kanten längs staketet. Åh nej! Jag som alltid brukar checka lite byten och enkla byten på dom linjer som dom ligger i programmet, samt rida lite diagonaler. Nu var jag tvingad att rida runt fyrkantsspåret, men det var å andra sidan alla andra också. En värmning som inte blev riktigt som jag ville, men tänkte att va tusan nu får jag lita på att bytena sitter inne på banan - att vi kan detta och inte behöver ha checkat det just idag på denna framridning. 
 
Behövde inte vara orolig :)) Danne kan ju detta nu! Kom in i det fina ljusa ridhuset och travade upp mot domaren som den prins han är. Superfint travprogram med jättebra ökningar, fina skolor. Kalas i formen idag! Sist dök han ju lite och blev för låg, där var han absolut inte idag. Mjuk och spänstig men domaren önskade lite mer samling och tyckte att jag red aningens för mycket framåt. Danny är ju väldigt lätt att reglera och eftersom denna domare dömer väldigt mycket MSVA häromkring så var det jättebra att veta hur hon vill ha honom för framtida starter :) Galoppen var kanon, hade kunnat gripa tag framåt lite mer i dom enkla bytena om man ska vara petig, och så fick vi ett omslag i en övergång från ökad till samlad galopp (4:a). Men i övrigt ett prickfritt program och Danny var så himla fin, jättejättenöjd :D
 
Resultatet blev alltså 69,23% och med det vann vi klassen :D Mamma filmade men tyvärr blev det fel knapp på fel ställe, så hon filmade sina fötter och underlaget för att sedan inte filma när hon höll den mot mig. Så kan det gå haha!
 
 

Vinst tjohoooooo

Med 69% i MSVB:4 :DDDD
 
 

12.40

Håll tummarna vid 12.40, då startar vi MSVB:4 idag! Ska ut och jogga honom nu :)

Tävlingsdag

Fast inte för mig! Har varit funktionär på Falu RS dressyrmeeting idag och satt som sekreterare i en LC:1. Mycket blandad nivå på ritterna och det var väldigt roligt att höra vad domaren hade att säga. Jag trivs väldigt bra med att vara sekreterare och har skrivit många gånger nu i allt från LC till MSVA, alltid lär man sig något nytt. Efter detta gick jag och pratade med lite vänner och såg även några fina ekipage i MSVC-klassen. Danny gick ett ridpass tidigare i förmiddags och kändes väldigt fin. Red igenom det mesta ur programmet vi startar på söndag och han kändes väldigt säker. Fick fina ord och beröm från en duktig tränare som hade lektion för ett annat ekipage under tiden, det värmde.
 
Nu ska jag spendera kvällen hemma hos min familj då jag och sambon ska dit och äta middag. Ska bli jättemysigt att träffa dom och så saknar jag hundarna trots att jag träffade dom nyss. Är man uppvuxen med hund är det väldigt tomt att komma hem utan att bli välkomnad av viftande svansar..
 
 
 
 

Svar på frågestund del 1

Hej Frida! Jag är en ny läsare som följer dig efter att ha blivit dödskär i din häst genom ett klipp på youtube! Det skulle vara superintressant att höra om när du köpte honom, vart han var då, vad du såg då and so on. Har förstått att du gjort det mesta jobbet själv? Dessutom skulle det vara intressant att höra överlag vad du tycker att en bra dressyrhäst ska ha för egenskaper, hur den ska se ut och sådär. 

Ser fram emot svar! 
Kram Linn, 
www.linnolsson.se
 Hej Linn! Vad kul att höra att du tycker om Danny. Jag provred honom för första gången för två år sedan, då var han en gänglig 5-åring som aldrig hade tävlat och var utbildad ungefär LB-LA. Hade då provat ett gäng yngre hästar (3-4 åringar) eftersom dom låg i min prisklass för att få tag i en riktigt bra häst. Att vi lyckades komma över Danny var ren tur och eftersom han då inte hade visat några framfötter på tävlingsbanan eller var utbildad tillräckligt för att kunna gå ålderschampionat var han fortfarande en "rimlig" häst att köpa då. Det som gjorde att ha imponerade på mig var framförallt att han var så ridbar. Lätt i handen, mjuk och väldigt kvick. Han var korrekt exteriört och hade tre jämna och rörliga gångarter - detta letar jag efter när jag tittar på häst. 
 
Hej! jag undrar hur du gör dina knoppar!! Hur får du dom till att sitta en hel tävlingsdag?!?!? :D 
Jag syr dom! Då sitter dom utan problem en tävlingsdag.
 
När hade ni tänkt att börja rida in Avalanche? :) 
Aval går fortfarande på bete men kommer snart in från detta. Då kommer han att börja jobba med sadelvänjning och framöver även hängas på litegrann. Så det blir uppsittning under denna höst!
 
Hej Frida! Jag undrar när det var du började blogga? Vilken häst hade du då? Bloggade du något när du ägde Claes, eller började du när du köpte danny? :)
Jag började ungefär när jag köpte Danny, så bloggade ingenting under tiden jag ägde Klas.
 
Hej :) 
När i utbildningen tycker du att man kan börja rida på kandar? 
Vissa menar att kandarstången ska vara en storlek större än bridongbettet, hur har du?
Jag tycker att man kan börja med kandar när man tränar på den nivån att man tränar rörelser som ingår i klasser där du enligt TR får använda kandar. Min stång är lite längre än bridongbettet.
 
Två frågor 
Är de inte konstigt att folk "går till attack" när du skriver att danny är het och på tårna hela tiden när han får så mycket kraft och vi bara får läsa att han går dressyr och aldrig ut och galoppera av sig energi i skogen? 
Som jag tidigare skrev så äter Danny inte så mycket kraft i förhållande till hans träning och den typ av häst som han är. Jag kan garantera att Danny inte blir mindre het av att ut och galoppera i skogen, därmed inte sagt att han inte skulle klara av det. Jag har galopperat Danny utomhus nu under denna sommar och det har gått jättebra.
 
Är det inte dumt att ha han själv i hage så han aldrig får leka av sig? Tom Matildas wanda har ju sällskap i hagen samt är mer utbildad, och inköpt för mer pengar? Sett annonsen på danny så såg även priset.
Först och främst, som flera kommenterade efter dig. Det pris som Danny köptes in för när han var 5 år är inte ens en bråkdel av det han är värd idag. Jag tycker också att det är dumt att jämföra hästar på det sättet som du skriver. Jag tycker att det låter jättebra att Matildas Wanda får ha sällskap i hagen, det är däremot ingenting som jag hade vågat med Danny i dagsläget. 
 
Tror du att du och Danny tillsammans kommer gå hela vägen till Grand Prix?
Vet du vad, det hoppas jag av hela mitt hjärta! Däremot är det så många faktorer som spelar in där det främst handlar om att båda ska få hålla sig friska i många år för att vi ska ha den möjligheten. 
 
Hur känns allt det här med danny, din satsning och att ha kommit så långt med din egna häst? Det måste ju vara otroligt häftigt att känna att du kommit dit du är idag, jag är grymt imponerad :)
Det känns såklart jätteroligt att jag får uppleva allt det där med Danny! Tanken när vi köpte min förra häst Klas var givetvis att jag skulle lära mig rörelser upp i lite högre klasser på en läromästare som "visade mig" hur det gick till. Nu blev det inte så och jag och Danny får lära tillsammans - men det har gått fint det med. 
 
Skulle inte du börja plugga? Har inte hört nått om det på ett tag. :) (kan vara så att jag missuppfattat eller blandat ihop med någon annan)
Jo det ska jag! 1 september börjar skolan för min del. Jag ska alltså läsa till personalvetare och tror att det kommer att bli kanonbra.
 
Hur skulle ditt drömstall (eget eller stå som inackorderad) se ut? Rutiner, storlek på stallet etc,
Jag har ingen dröm om att ha ett eget stall, trivs jättebra med att stå inackorderad och det passar bra ihop med min vardag. Drömmen skulle absolut vara att ha råd att ha hästen uppstallad på ett fint stall med stora boxar, stora stallgångar och alla faciliteter så som spolspilta, solarium, uppvärmda ridhus etc etc. Jag skulle nog inte vilja ha fullservice, tycker om att göra "pysslet" men utöver det skulle jag kanske helst inte ha så mycket stallpass. Sedan är det ju guld att stå på en större anläggning med tränare på gården. Rutinerna skulle passa dom hästar jag har, men viktigt med fina hagar och bra säkerhetstänk (ex. bra staket). 
 
 
 
 
 

Det sitter!

Det trodde jag väl aldrig! Danny joggade igår efter lite vila och idag red jag ett mer normalt pass, om än lite kortare än vanligt och mer fokus på en rund härlig form än så mycket tryck. Red på träns idag igen :) Vad är det då som sitter? Treorna!!! Lät honom först rulla på i en stor rund galopp och red lite byten efter varandra utan att räkna, då blir det kanske en linje med ett byte, fem galoppsprång, byte, fyra galoppsprång, byte igen. Inget allvarligt och bara beröm och noga med att han gör bytet direkt på hjälpen och att det är rakt. Detta för att avdramatisera serierna lite så att han inte blir spänd över att det ska bli många byten efter varandra direkt. Sedan tog jag en diagonal i vart tredje men bara med tre stycken byten i serien, det satt så fint! Diagonalen efter lade jag in alla fem byten i vart tredje och det satt hur säkert som helst, duktiga goa Danne! Han är så cool och lugn i serierna, bara tickar på i vart tredje som om han aldrig har gjort något annat - och då är det ändå så otroligt nyss han började med detta .
 
Utöver detta red vi igenom lite galoppslutor och några skolor i traven. Jag red som sagt inte så länge utan lät honom mer ta ett pass fullt av "lek och beröm" där han fick göra några byten och känna att han var duktig. Han är så rolig i serierna för då ser man tydligt hur öronen är riktigt koncentrerade åt sidorna tills sista bytet är klart och jag ger beröm, då spetsar han dom spikrakt framåt och man ser hur glad och nöjd han blir över att han fixade uppgiften. 
 
Gammal bild. här hade vi fullt sjå att få till enstaka byten - nu rider vi säkra serier! 
 
 

Frågestund

Dett har ju ändå hänt lite saker den senaste tiden, vi har flyttat, Segersta, stundande debut i MSVA och mycket  annat. Tänkte ta en frågestund om någon har några funderingar kring detta eller något helt annat.
 
Kommentera nedan! :) Start NU.
 
 

Besviken

Nääääääeeee Edsbyn ställer in sin tävling vilket innebär att det inte blir någon start i MSVA:1 för mig där. Vi som tränat på för detta! Istället blir det MSVA:1  i Söderhamn den 14 september, utomhus... Hade hoppats få starta inne ju. Menmen nu var det inte mycket att göra åt saken och vi får ladda för start där istället. Dock tävlar vi redan på söndag, men då är det en MSVB:4 som står på schemat. Joggade Danny idag som kändes mjuk och "som vanligt" trots några dagars vila. 
 
 

Angående kraftfoder

Eftersom det vällde in "attack-kommentarer" om hur Dannys foderstat såg ut, snälla er, det är precis sånt här som gör att jag hellre håller till på instagram än skriver här nuförtiden. Är ni mån om att jag överhuvudtaget fortsätter att hålla den här bloggen vid liv så gör inte som ni gör, kastar ur er saker som ni egentligen inte vet det något om gällande just någon annans häst. 
 
Danny har gått på gräs hela sommaren och har för första gången i sitt liv varit åt det rundare hållet i hull. Ni som följt oss vet att han kan tappa i hull enormt fort och att vintrarna är riktigt svåra, han blir smal fort. Under sommaren nu har han tävlats för fullt och gått full träning, trots detta har han bara ätit gräs, lite hö till natten, salt och 0,5 liter krafft om dagen. Läs nu föregående mening en gång till - 0,5 liter krafft per dag. På detta har han hållit sig super i hull och varit kanonpigg, ja precis lika het som han alltid är. Danny är inte het för att han överfodras med krafft, utan för att han har ett psyke som är sånt. Han har en motor som gärna går för fullt alltid och ett huvud som lätt tänder till. Enormt bra till träning, lite mindre bra när man ska hantera honom "runt detta". Jag har jobbat hos landslagsryttare, jag vet hur dom bästa hästarna är. Det är ett fåtal som är lugna som filbunkar alltid, utan snarare att dom behöver ha den där extra gnistan för att just kunna vara där dom är. Nu är Danny en ung häst som saknar erfarenhet av mycket, han blir förhoppningsvis lugnare för varje år som går. 
 
Men då angående kraften, nu står vi här igen. Han går fortfarande på gräs, men det börjar bli gult och höstigt utan samma näring som det var i sommras. Han äter mer hö nu, mer kraftfoder för nu börjar hullet rasa. Senaste säg tre veckorna har det gått fort, och tro mig - jag vill behålla så mycket rundhet jag kan. Det har varit tacksamt att ha honom på gräs, men under vintern måste han äta. Jag om någon är mån om att den mesta energin ska komma från grovfoder - men det räcker inte till på långa vägar. Bara att ta helbror Aval som exempel, han har gått på bete hela sommaren och dom andra hästarna har varit KLOTRUNDA, medan han ser ut som ett staket. Generna på dessa hästar innebär inte att man kan hålla dom på nåt kilo kraft och tro att det ska fungera.
 
Att då Danny äter 3 liter krafft om dagen, kanske lite mer om han tränar mer exempelvis på Segersta, kan omöjligt vara så chockartat som ni kastade ur er kommentarer om. Han var lika het i sommras på gräs och 0,5 l krafft som han är nu och han behöver mat för att hållas i hull. Jag rådgjorde dessutom med J sist jag var på träning och hon gav mig exemel på vad och hur mycket hennes hästar åt eftersom jag då berättade att jag var tvungen att ge så mycket foder för att hålla honom i hull. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inget DM i år

Anmälde till DM för några veckor sedan men har nu tagit bort den anmälan. För oss i Dalarna går senior-DM i MSVB:4. Det fanns ingen MSVA utöver det, utan jag anmälde till B:2 och B:4. Sedan satte jag mig och tittade igenom tävlingarna på TDB och insåg att rider jag DM kommer jag att tävla tre helger i rad, det kändes inte riktigt bra. DM ligger mitt mellan två tävlingar som har MSVA:1 som jag vill rida, och det känns viktigare att komma ut och "träna" på MSVA. Lite synd för DM är ju ändå något som jag på ponny tyckte var jätteroligt att rida, men nu är det som de är. 
 
Har förstått att DM kan gå i lite olika klasser i olika distrikt, hur är det hos er? Ska ni rida DM och i så fall, gren och vilken klass? Lycka till!
 
Sist jag red DM satt jag i sadeln på Fidolina och tog brons.
 
 

Sommarjogg

D och J ute och motionerar för ett tag sedan :D 
 
 

Onsdagsmorgon

Nu är vi hemma igen efter några fantastiska dagar på Segersta. SÅ glad att jag har ett träningsupplägg som fungerar så bra, även om det såklart hade varit lättare med en tränare på "hemmaplan". Så idag vaknade jag upp i min egen säng, tog en lång sovmorgon och åt frukost framför TVn. Ja, jag är ledig idag! Underbart. Därefter på med lite kläder och gick ut till stallet. Det är helt magiskt att inte behöva ta bilen till stallet utan faktiskt bo där, kliva rätt ut genom dörren och dra in den friska luften och se hästarna betandes i hagarna.. På tal om friskt, nu ligger det verkligen höst i luften - men på ett härligt sätt. Man kan fortfarande träna utomhus i t-shirt med solen värmandes mot huden - men det är inte lika kvävande varmt. Friska vindar och luften känns så klar! Om det bara kunde fortsätta så och man slapp vintern..
 
Danny har arbetat på utebanan idag efter att bara ha gått inomhus på Segersta, tror han tyckte att det var roligt för han var extremt pigg och busig. Öronen spetsade och när jag fattade galopp blev det allt ett par krumsprång. Nu har tiden för hyss börjat för honom och det kommer att bli en intressant höst på tävlingsbanan haha! Alltid lika busig i början av säsongen, för att sedan lugna ner sig under sommaren. Sedan kommer hösten med kyliga vindar och det blir dags att klippa pälsen.. Då blir Danny full i bus och har mycket svårt att behärska sig. I år är han dock 8 år och känns överlag lite mer vuxen och cool. Vi arbetade i alla fall vidare på dom rörelserna vi gick igenom på Segersta och idag satt 4 av 4 diagonaler med byten i vart tredje - tjoho!! Piruetterna var verkligen super och han var så mjuk och härligt spänstig. Det känns faktiskt en smula overkligt allting just nu, tänker på i våras. Då skulle vi debutera MSVB och jag minns hur svårt jag tyckte att det var att få till allting på banan. Det var byten överallt, rörelserna kom så snabbt inpå och hujedamej. Nu känns B4:an busenkel och vi har ett helt annat lugn inne på banan. Vi kan ju detta! Danny är så säker och jag är mer säker på programmen. Visst drömde jag om att vi skulle debutera MSVA i år, men att vi skulle rida serier, helpiruetter, piaff och passage redan i augusti fanns nog inte på kartan i våras. Jag har nog världens ambitiösaste häst och dessutom världens bästa tränare som hjälper mig att matcha honom.
 
 
 

Segersta dag 2

Efter en god natts sömn var det dags för träning igen! Danny var pigg och glad att göra i ordning och sedan värmde vi inne i ridhuset. Nu var det i vanlig ordning full fart på Segersta men alla höll till på uteridbanan på förmiddagen (innan regnet kom) så jag hade turen att vara själv inne i ridhuset igen! Kanon när jag ju skulle rida program. 
 
Vi fick börja med att gå igenom alla rörelser, ungefär som om jag hade ridit fram på tävling. En check av allt, först lite singelbyten, några galoppslutor, en serie i vart tredje, en piruett åt båda håll och så några travskolor. Danny kändes pigg och glad! Sedan red jag igenom hela MSVA:1 och det gick riktigt bra! Typiskt nog ett räknefel i serien i vart tredje men sen gjorde vi om den diagonalen ett par gånger och då satt det fint igen! Men piruetterna var jättefina och alla singelbyten (är ju en hel drös i programmet) satt klockrent! Luftiga och med gest! Han är så tacksamt lugn i bytena numera så det känns verkligen jätteskönt. Efter att jag hade ridit programmet tog vi lite mer trav, red lite ökningar och skolor. Jättejättefin. Sedan tragglade vi en stund med linjen galopp-halt-ryggning-galopp som också ligger i programmet. Detta har vi knappt tränat på alls förrut så det är hög tid att få det att sitta bra! Efter några gånger blev det dock riktigt bra. Sist men inte minst fick jag prova på att rida några byten i vartannat. Danny gjorde ju detta någon gång med Jeanna när han stod där sist, men det är absolut ingenting som han har provat mycket. Första, säg fem (haha) försöken blev det bara i vart tredje. Hela tiden. Danny var jättesnäll och bytte lugnt och fint, tror inte alls han förstod att jag menade i vartannat och inte gjorde jag rätt hjälp för det heller. Sedan hittade jag äntligen räkningen och förstod när jag skulle ge hjälpen för att det skulle bli vartannat istället för vart tredje! Oj så snabb man var tvungen att vara men jag fick till det! Tre stycken byten i vartannat flera gånger :D Tjuhhooooo!! Vartannat är ju ändå Grand Prix.. wow !!
 
Jeanna tyckte absolut att jag skulle fortsätta prova serierna hemma, rida treorna, prova vartannat.. Danny är så imponerande lugn i serierna nu att det inte gör något om jag räknar lite fel, han håller sig cool. Tidigare var det ungefär som att han skulle hoppa 1.50 hinder på diagonalen så fort det var frågan om flera byten i rad, det är helt borta nu. Duktiga fina Danny! 
 
Jätteglad för två kanonbra träningar dessa dagar. Danny har varit glad och spänstig som en gummiboll! Nu åker J till VM på torsdag så jag och D får stå på egna ben fram till MSVA-debuten 30 augusti. Spännande!
 
 
 

Segersta dag 1

Nu har jag fått lite tid över så tänkte skriva om gårdagens träning för Jeanna. Någon efterlyste film men jag åkte som sagt ensam med Danny så hade ingen med mig som kunde filma. Resan till Enköping tar ungefär 2,5 timme men det är väldigt bra väg dit så turen flöt på bra som vanligt. Väl framme installerade jag Danny i sin box och sedan gjorde jag i ordning honom för träning. I vanliga fall är det verkligen full fart på Segersta med hästar överallt och ständiga träningar, men idag var jag helt ensam i ridhuset i väntan på Jeanna. Blev nästan överdrivet mycket plats att rida på haha! Danny kändes jättefin när jag värmde honom.
 
När J kommit så pratade vi lite om dom senaste tävlingarna och jag erkände att jag smyganmält oss till en MSVA:1. Vi la upp en plan där jag skulle rida alla rörelserna första dagen och sedan rida igenom programmet under nästkommande dag. Fick först rida galoppslutorna som gick ganska bra men J ville att han skulle galoppera mer av sig själv åt sidan och att jag inte skulle behöva jobba så mycket för det. Sedan tog vi lite serier och jag berättade att jag bara koncentrerat mig på byten i vart tredje och att vi kunde det hyffsat nu :D "Jaha ja då tar vi byten i vart fjärde då" fick jag som svar. Haha platt fall... Huh så svårt! Jag som äntligen fått in rytmen i vart tredje skulle plötsligt börja räkna fyra språng istället och det tog allt ett par diagonaler innan dom satt. Men visst fick vi till det! Sedan fick vi "äntligen" ta treorna och dom kunde vi ju faktiskt ganska bra, det tyckte J med. Någon diagonal blev lite tok men helt 100 hade jag inte lovat att dom satt. Vi tränar på! Anledningen till att vi måste kunna bytena i vart fjärde är ju för att han förhoppningsvis även ska gå PSG framöver, och då behöver han kunna både byten i vart fjärde och i vart tredje. 
 
Piruetterna fick godkänt, vänster är lite stor medan höger nästan blir översamlad. Detta fick vi dock till riktigt bra efter lite hjälp! Därefter lite trav men där behövde jag inte ändra någonting speciellt utan fick mycket beröm. Sist men inte minst tog vi lite piaff med mig uppsutten och J på marken. Längesedan nu sa Danny som inte riktigt förstod först men sedan fick till bästa piaffen hittills ! Några riktigt fina tramp fick vi till. Det vi jobbar på nu är att han ska vara aktiv själv och kunna hålla takten utan att J hjälper honom med spöet. Jätteduktig! Vi avslutade sedan och Danny fick sig en dusch och sedan en långpromenad på kvällen så att han skulle vara mjuk och fin i kroppen även under morgondagen. Skriver ett inlägg om dagens träning och programridning sen! 
 
 
 
 

Mot Enköping waaaooooooo

Äntligen äntligen äntligen, dags för Segersta igen!!! Jag och Danny åker dit själva i eftermiddag och tränar ett par dagar. Nu är det upp till bevis om Jeanna tycker att vi är redo för debut i MSVA hihoo.
 
 

Vi överlevde

Har igår för första gången ridit igenom hela MSVA:1 i en följd på träning och överlevt. Helt prickfritt!! Piruetterna satt, bytena satt, serien i vart tredje satt!!! Allt detta på första försöket. Visst var det mycket att hålla reda på, men absolut inte så det kändes som att vi var ute på djupt vatten. 
 
Serien i vart tredje är nästan helt säker på träning, ibland blir det lite tok första diagonalen men sen är han mer "med på noterna" och redo på vad som gäller och då byter han verkligen jätteduktig. Så glad, duktiga duktiga Danne! 
 
Om allt flyter på som det ska så ser planen ut såhär framöver:
 
24 augusti: MSVB:4 på Falu RS, inomhusdebut 
 
30 augusti: MSVB:4, MSVA:1 Edsbyns RK
 
14 september: MSVB:4, MSVA:1 Söderhamns RK
 
 
 

Hästar genom åren

Tänkte att det kunde vara roligt för er att veta vad jag har haft för hästar genom åren och lite info om var och en :)
Skriver dom i ordningen som dom stått hos mig.
 
Herkules: Första ponnyn! 145 cm och mörkbrun. Jag var 13 år gammal och minns jag rätt var han 7 år när jag fick hem honom. En snäll ponny som inte var speciellt utbildad. Jag red regelbundet på ridskola vid denna tid och fortsatte i min grupp, men med egen häst. Tillsammans tävlade vi LC-LB i både hoppning och dressyr. 
 
Cashmir: Efter att ha blivit mer intresserad av tävling så köpte vi D-ponnyn Cashmir, 148 cm och då 12 år gammal. Han var egentligen inriktad på hoppning från början och hade gått MSVB, men högre än så ville han inte hoppa. Tjejen började då tävla lite dressyr vilket gick bättre och han tävlade LA innan vi köpte honom. En perfekt allroundponny som man kunde göra allt med! Galoppera på ängar, bada i vattnet, rida gymkhana och allt där till. Dressyren blev dock det stora intresset och med honom startade jag regional FEI på. Efter två år med honom insåg vi tyvärr att han var för begränsad för dom högre ponnyklasserna i dressyr, så han såldes och fick fortsätta vara allroundponny.
 
Köhls Fidolina: Fantastiska lilla underbara "Fiddo"... Den ponny som ligger närmast hjärtat. Efter att ha sålt Cashmir började jag provrida "riktiga" dressyrponnyer. Ponnyer som hade gått nationellt, som var rutinerade. Fiddo var en gulbrun connemara, 145 cm hög och då 12 år gammal. Hon hade gjort det mesta, gått flera år nationellt och tävlat SM. Att få ta över henne var en dröm! Med henne red jag elitserien under två år, hade resultat över 71% i LA: P1, red nationella FEI klasser, tog DM-medaljer, red SM. Jag har henne att tacka för allt! En ponny som kanske inte rörde sig störst i startfälten, men som var mjuk, spänstig och otroligt lydig. Ställde upp perfekt i halterna, alltid satte 8-9:or på dom enkla bytena, aldrig gjorde några missar. Fiddo såldes sedan till en ny ryttarinna som tyvärr bara fick uppleva en liten del av detta innan Fiddo fick lämna jordelivet. Vi är väldigt ledsna tillsammans med familjen som köpte henne. 
 
First Class af Hvarre: Hösten 2009 köpte och importerade vi en godkänd hingst från Hamburg i Tyskland. Min första storhäst! Han hade då tävlat St. George och gått internationella klasser med en junior. En fantastisk läromästare som gjorde rörelser upp till GP och hade en arbetsvilja som jag aldrig tidigare upplevt hos en häst. "Klas" var född 1994 och 165 cm hög. Historien med Klas bör berättas för sig, men den kantas av tragedier och skador som gjorde att jag aldrig fick möjligheten att träna och tävla honom som det var meningen. Klas fick somna in den 14 Oktober 2011 efter den allvarliga senskada som förföljt honom under de två år som jag ägde honom. En häst jag aldrig någonsin kommer att glömma och det skär i hjärtat bara av att skriva om honom. På grund av alla hans skador blev han mer min "bästa vän" än träningskompis, eftersom han inte reds under långa perioder. Istället var vi ute på promenader, badade i sjön. Satt timlånga stunder i boxen och bara "pratade". Han förstod allt och förlora honom var fruktansvärt.
 
Norma (SWB): När Klas var som mest skadad valde jag att inleda ett samarbeta med en uppfödare från Bollnästrakten. Jag fick då hem Norma, ett sto född 2006 e. Twiligt som jag hade i träning under 8 månader. En rörlig och trevlig häst med en fantastisk galopp.
 
Escritor IX: "Esco" är en PRE-hingst född 1997 som jag började rida vid årsskiftet 2012. Hans ägare Petra var då gravid och behövde avlastning. Vi tävlade upp till LA på 72% med vinster och MSVC upp till 64% med placeringar. 
 
Alive: Eller "Danny" som han kallas. Min nuvarande häst! Danny är född 2006 och är ungefär 168 cm hög. Han är e. Glocks Romanov - Flamingo och med andra ord en dansk häst. Jag köpte honom av danskan Alice Lindholm och det var även hon som hade fött upp honom. Jag köpte honom i februari 2012 och då hade han alltså precis fyllt 6 år. En helt grön häst som aldrig hade tävlat och var utbildad ungefär LB-LA. Nu, två år senare, är han tävlad MSVB upp till 71% och jag tränar mot U25 Grand Prix. Han kan vara vansinnigt jobbig att hantera och innan man har kommit upp i sadeln på tävling vill man slita sitt hår. Men när man väl sitter i sadeln är han en dröm och jag har gråtit många tårar av lycka med honom. 
 
Avalanche: En helbror till Danny som vi fick hem från Danmark i vintras. Han är född 2012 och ska ridas in nu i höst. Följer han sin brors fotspår blir det en fantastisk häst att få matcha från början...
 

Hemma till ett rökfyllt Falun

Sitter i skrivande stund i soffan i vårt nya hem, det vill säga hemma från ett par dagar i Stockholm. Som jag tidigare skrivit har jag och min sambo flyttat från min lägenhet nära stan (där vi bott tillsammans i lite över ett år) till en flygel på stora Källvikens herrgård. Första dagarna var kaos. En säng på golvet och ett berg av flyttlådor runt om, men så är det väl alltid. Nu däremot börjar vi äntligen komma i ordning! Nästan allt är ur flyttkartongerna och vi har möblerat så det är riktigt hemtrevligt. Lägenheten är i grunden helt underbar med nytt kök, kaklat badrum, ljusa väggar och tak. Ska visa lite bilder när vi är lite mer klara.. Att vi fick chansen att flytta in här är för att paret som bodde i denna flygeln har köpt hela gården och flyttar in i stora boningshuset. All lycka till dom och jag tvekar inte en sekund på att dom kommer att driva denna anläggning suveränt.
 
Nu lite till senaste dagarna i Stockholm. God mat, fint hotell och lite "bara vara". Vi gick omkring ute på Djurgården och myste i solen, men puh så varmt! Jag tror att det var upp åt 30 grader, nästan som utomlands. Hemma i Falun var det dock värmerekord med 35,1 grader - det är galet. På kvällen sen var vi ut och åt med Max vänner som bor där och vi hade jättetrevligt! 
 
Nu är vi dock hemma och det var ganska otäckt att köra in i ett rökfyllt Falun. Branden i Sala lämnar sina spår och jag lider så med alla drabbade. Jag kan bara tänka mig hur fruktansvärt det måste vara att tvingas evakuera både sin familj och djur. Att lämna sitt hus och inte veta om det kommer att stå kvar innan elden är under kontroll. Nu håller jag alla tummarna för att SMHI's prognos om regn stämmer, det hjälper förmodligen otroligt mycket nu när det mesta är torrt som fnöske efter all värme. Många kramar till er som är drabbade. Är det någon av mina läsare som bor i Salatrakten? 
 
Bild från SVT.. fruktansvärt.
 
 
 

I vart tredje

Tjohoooo ni som följer mig på instagram , fridahallgreen kan se ett klipp där Danny gör 5 byten i vart tredje på film! Det börjar lossna ordentligt och nu bemästrar vi (nästan) detta. Ibland blir det lite gott och blandat på diagonalerna och till och med ett par byten i varje fick vi till igår (inte med flit) men i många fall får vi till det prima! Vi har ju ändå lite tid på oss att träna detta innan debuten är tänkt. Den 10-11 augusti åker vi till Segersta igen och då kanske vi får till ännu bättre kontroll på detta med serier :))
 
Men först och främst, Stockholm imorgon och ett par dagar med min favoritsambo! Utan häst, med god mat och boende på fint hotell. Behövligt efter mycket jobb och flytt! 

Hej och hallå

Jag lever, vi har flyttat in i flygeln och just nu står det en säng mitt på golvet med tillhörande berg av flyttlådor runt om. Dom närmsta dagarna kommer att ägnas åt att packa upp och på måndag åker jag och sambon till Stockholm! Lite semester för oss ett par dagar då ingen av oss haft något ledigt eftersom vi gått på schema hela sommaren.