Hästskötarexamen

Ja just hästskötare ska jag kanske inte bli.. Däremot måste jag ha avlagt ett godkänt prov för att bli behörig att söka C-tränarutbildningen, och det däremot! Det är det jag vill av hela mitt hjärta. Satt och läste igenom antagningskraven och uppfyller allting sånär som på att jag inte har en hästskötarexamen. Visst måste jag väl ha någon läsare som har gjort detta prov? Läste igenom momenten på ridsportförbundets hemsida och det är ingenting jag känner mig osäker på, däremot är det alltid bra att få tips innan.
 
Så ni som har tagit detta, berätta!
 
 

åh, kul med tränarutbildning! Har du fortfarande kvar planen på att bli domare också? :)

De flesta momenten är ganska enkla egentligen, plugga in dem lite extra bara, och gör allting överdrivet "korrekt" (korrekt på pappret alltså). Det tipset jag kan komma med är väl att majoriteten som blir kuggade blir det på longeringen, så är faktiskt värt att läsa på lite extra där och träna så man faktiskt åter igen följer allting korrekt (så som det faktiskt står på pappret, och inte så "som man alltid har gjort").
Många går in med tron om att de redan kan allting, och självklart kan de flesta det också, men det är en viss skillnad på att följa sina vanliga vardagsrutiner hemma med sina egna hästar (som det överlag inte är något fel på heller) som att faktiskt följa allting till punkt och pricka som det faktiskt "ska vara".
Följ allting från Hästhållning i Praktiken in i minsta detalj och det kommer vara en walk in the park.
Just det, många har svårt med foderdelen, så värt att lägga lite extra tid där.
Småsaker som jag kan komma på sådär på rak arm att folk har kuggat på: glömt att ta av sporrarna vid visning av häst vid hand, missa byten mellan två- och enhandsfattning under häst vid hand, knopparna är för lösa eller lindningen inte är exemplarisk (tror inte det är något problem för din del ioförsig), ha kvar fötterna i stigbyglarna om du ska ändra längden, hanteringen av spöt och linan vid longeringen (många misslyckas med just det!), "vandrar med runt" med hästen under longering, inte trär änden på longerlinan genom bettringen när man byter sida (alltså hästen är lös i någon sekund).
Vilken lång upprabbling det blev, men det är det jag kom på sådär på rak arm. Lycka till!

Läs på om fodersmältning, vilka olika hövärden som kan passa olika stadier i livet och att känna igen olika kraftfodersorter och olika växter i höet.
Gör allt med yttersta säkerhetstänk! Det finns inget som heter överdrivet när det gäller säkerhet innom hästskötarexamen. :P Allt sånt man fick lära sig på ridskolan: Aldrig släppa tyglarna vid justering av sadelgjord, justera stilgläderlängd med en hand, aldrig linan eller spöet i marken vid longering osv.

Träna mycket på häst vid hand och longering, de flesta blir kuggade där. Man måste göra allting löjligt korrekt, då kan man känna sig rätt säker :) och sen tappskokompetens, men det kanske du redan har. Annars lycka till! :))

Som ngn redan skrivit träna mkt longering och kolla upp så att du verkligen gör rätt. Du måste göra det helt rätt och relativt snabbt. De kollar ffa på hur du byter varv. Du ska kunna knoppa på tid och glöm inte att träna på knytlindor, Teorin var relativt enkel, du ska kunna lite om allt inte så djupgående. Se till att tänka säkerhet hela dagen det samlar du pluspoäng på. Lycka till!

Jag klarade provet -00 och hade Mats Mellberg som examinator. Det enda du behöver "plugga på" är att utföra longeringen som den beskrivs i "hästhållning i praktiken" och foderlära. Bra också att repetera häst vid hand. Alla utom två min provdag kuggade på just häst vid hand...

En stor utslagnings del är faktiskt longeringen, det är superviktigt att man inte korsar benen, att man använder rätt kommando ord och rätts kroppsspråk. Även hur man spänner in hästen är petig.

Fodersmältning och kunskap om olika fodermedel är också stor del, man ska kunna avgöra vilket hö/ensilage är mest lämpligt av några exempel de har med sig av att titta och lukta på det, göra en snabb översikt av en foderstat osv.

Jag vart supersäker och inte ett dugg tveksam men sedan när resultaten meddelas så blev man direkt fundersam. ;)

Mycket hänger på vilka domare man får, i min grupp fick alla sina diplomeringar medan gruppen efter kuggade 8 av 10.

Lycka till! :D

vilken fin häst!!

Åh jag har tagit hästskötarexamen! Jätte kul, men var väldigt nervös den dagen. Vilket jag nu i efterhand tänker att jag var helt i onödan, eftersom det faktiskt var väldigt kul att utföra och visa att man kan det. Det är faktiskt inte så svårt som många säger. Köp eller låna boken "Hästhållning i praktiken" allt går efter den. Vi skulle kunna den boken utantill innan vi fick utföra provet :)

Lycka till! :)

Det var superlätt och bedömarna var jättetrevliga. Det står tydligt på förbundets hemsida vad som ingår så träna på det du känner dig osäker på bara. Har du någon speciell fråga så hör gärna av dig :)

Åh vad kul att du siktar på att bli tränare! :)

AC

Kan du "hästhållning i praktiken" och gör allt utifrån den i princip, gör allt extra noga och tänka på att dom ställer även frågor ang tex longeringen så bör du klara dig. Ibland beror det nog på dom som examinerar också för jag vet att jag gjorde flera missar men klarade mig! Lycka till inför en ganska nervös dag! (:

När du skriver att du vill bli C-tränare blir jag glad. När vissa andra bloggare skriver det däremot, blir jag mörkrädd...

Plugga in hästhålling i praktiken, visa häst för hand enligt den och longera korrekt enligt skolboken så kommer du klara dig finfint :)

Om det känns enkelt eller inte beror till stor del på vilka examinatorer man har. Men som många tidigare har nämnt är longeringen och häst vid hand momenten de flesta kuggar på.... Lycka till!:)

Känns som evigheter sedan jag gjorde hästskötarexamen men det mesta är nog redan nämnt här ovan. Utöver tror jag att man kan behöva speeda upp knoppningen lite och träna på att knoppa med gummiband om du vanligtvis syr dina knoppar. Flyingeknoppar ska det ju vara naturligtvis.

tappskokompetensen är också nödvändig och Hjärt och lungräddnings kurs. Tappskokompetensen krävde ändå sin träning måste jag säga :) Lycka till!




Kom ihåg mig?