Esco longeras

Mina ridmuskler var som sagt alldeles för trötta efter ridpasset för Marika så Esco fick finna sig i att longeras.. Han såg riktigt trevlig ut vissa stunder men blev lite för snabb i takten ibland (as usual). Mot slutet vilade han riktigt fint på steget i traven men det filmade jag tyvärr inte (hade fullt upp med att tjoa "braaa" och "duuuuktig").

Stark som en oxe

Herregud. Att en så spenslig häst som Danny kan bli så vansinnigt stark som han var idag är helt otroligt. Red som sagt för min tränare Marika så hon kunde tack och lov hjälpa mig.

Det var egentligen mot andra halvan av passet han började bli längre och längre i halsen. Danny tryckte fram näsan och blev sådär "halvt på tygeln" istället för att böja ihop sig. Sedan blev det sämre och sämre och till slut var han tametusan opåverkbar. Stark som tusan och jag fick mer och mer ont i armarna. Gjorde halt och fick fram "VAD SKA JAG GÖRA...?"

Lite diskussion och sedan fick jag ta ett spö. Jag rider inte med spö i vanliga fall men dagens ridpass var i lite "krisläge". För egentligen är det givetvis inte munnen som är stum utan det är hela kroppen ner till bakbenen som man känner i händerna. Ett varv med spö och sedan var finkänslan tillbaka. Massor av power och sedan var det fart på bakbenen. För första gången i samlingarna i traven trampade han till på riktigt och blev som Marika sa "25 cm kortare" haha..

Även om inte hela ridpasset var så lyckat kändes det ändå som att vi kom åt det på slutet. För att skylla på någonting så har jag väldigt svårt att sitta ned i sadeln och det problemet är förhoppningsvis löst så snart jag får hem min måttbeställda. Ska försöka träna massor för Marika nu och komma över denna tröskel!

Typiskt exempel på den öppna formen..

Bära mer hö, rida Danny, longera Esco..

Dagen har varit lång och effektiv! Escos hö har burits in på Falu RK så nu har han så han klarar sig ett tag. Därefter har jag ridit för Marika på Danny och sedan longerat Esco i ridhuset (ridmusklerna var helt slut efter Marika-träningen haha).

Skriver om allt senare! Ska beställa pizza med brorsan först haha..

Kvällspyssel med båda hästarna

Kom hem på eftermiddagen idag efter en ganska påfrestande dag på jobbet, åt middag och sedan var det dags för hästarna. Eftersom bästa Petra hade gjort all stallskötsel hos Esco var jag egentligen inte tvungen att åka till honom men det kliade i fingrarna haha..

Började i alla fall hos Danny och konstaterade att han hade blivit skodd! Tack tack Tobbe. Hovarna såg fina ut så jag oljade in utsidan och sprayade strålen. Därefter fixade jag mockning, hö, krafftfoder etc. Danny var helt hopplös på stallgången och hade myror i fötterna. Gick fram och tillbaka och stod inte still en sekund. Han är ett riktigt uppmärksamhetsbarn.. Det räcker nämligen med att man ställer fram ryktväskan så ställer han sig blickstilla och väntar på att man ska börja pyssla om honom haha.

Sagt och gjort, han blev riktigt kvällspysslad. Jag ryktade honom, flätade ner manen, satte på täcke och lindade på nattlindor (back on track). Därefter handbetades han i runt 40 minuter och sedan tyckte jag att han hade fått tillräckligt med uppmärksamhet och åkte till nästa häst. På Källviken kikade jag lite på träningar i ridhuset och sedan myste jag lite med Esco.

Stallet är terapi efter en dryg jobbdag.

Stallflytt

Skrev tidigare att det nog skulle bli en förändring i hästlivet för mig.. Nu är det klart! Kontraktet skrevs på igår och från och med söndag sker detta:

Esco flyttar till Falu RK!!!

För mig blir detta en stor förändring! I 4 månader har jag flängt mellan två olika stall och samtidigt jobbat - ett projekt som har varit svårt att få ihop. Jag har inte skrivit så mycket om hur jobbigt jag faktiskt tycker att det är ibland - för jag tycker att det är så värt det i vilket fall. Men jag kan samtidigt inte förneka hur otroligt skönt det ska bli med hästarna i samma stall! Att kunna dra fram kärran och mocka åt båda på samma gång, packa alla höpåsar i samma veva på höskullen och allt där till. Förstå vilken tidsbesparing haha!

Det är i och för sig en liten "test". Kanske trivs inte Esco, kanske trivs inte Petra. Jag hoppas dock att det går bra och att Esco ska trivas med sin nya boxgranne Danny. Hurra!

Sagohästen Rut

Måste bara visa er bilderna som jag tog på den lilla islandshästen Rut häromdagen! Hon är helt vit med kolsvarta ögon... Den sötaste häst jag vet! Som en liten sockerbit.. ååh.












Rascal mot Tyskland

Idag vinkar vi av Royal Rascal! Han ska ställa sig på lastbilen mot Tyskland och hans ägare Emma ska också med, men hon åker inte förrän till helgen.

Om cirkus 3 månader kommer dom hem igen, förmodligen bättre än någonsin. Håller alla tummar för att resan går bra för hästen! Ska faktiskt bli rent ut sagt skittråkigt när Emma åker haha... Men det unnar vi dig!! Bara det att stallet blir lite tommare här hemma :)

Tisdag

Pust, idag har det verkligen gått i ett!

07.15 - Hos Danny en snabbis, packade "hag-hö" och fyllde vatten
08.00 - En sväng på sjukhuset
11.00 - Tillbaka hos Danny, fixade stallpyssel och red ut (flängde omkring i skogen)
14.00 - Dags för nästa stall - Esco. Fixade stallpyssel och red i ridhuset på kandaret, kändes ganska fin
17.00 - Hem!! Äta mat.
19.00 - Hämta nytt hö.... bära bära bära.

Ikväll kommer jag att vara död.


Blir så trött

Åhh jag orkar inte. Har ägnat dagen åt att planera in morgondagen till punkt och pricka, ringt hovslagaren och fått tid att sko, krånglat med tider för träning och lyckats få till träning för Marika på morgonen. Då plingar det till i mobilen och ett sms ligger i inkorgen "Du har blivit bokad..."

Jajemen, jag har blivit bokad på jobb 8-16 imorgon. Därför att klantig som jag är har jag lagt mig tillgänglig att bli bokad för jobb just imorgon. Åhhhh det var bara att lägga ner träning och allt, suck. Sånt är livet som vikarie... menmen snart går jag in på sommarschema! Då kommer jag veta precis hur jag jobbar redan innan veckan drar igång.

Kavalkade paddar

Satt och bläddrade mellan bildmappar och såg att jag glömt visa er lite shopping från dalahoppet! Både jag och Emma hade letat som galningar efter dessa paddar då dom inte finns någonstans. Så plötsligt i ett tält med hästgrejer säger Emma "Frida TITTA!!" Där, mitt på en hylla, uppenbarade sig fyra stycken kavalkade-paddar.

Vi slog på stort och köpte två var, men förr eller senare går någon sönder eller man tappar bort den andra. Så himla nöjd! Man har dom under nosgrimman, antingen under pullback-knäppningen eller uppe på nosryggen - eller som hos Haid-Bondergaards där jag jobbade - både och. Paddarna är tryckutjämnande och ligger suveränt på plats även om man spänner nosgrimman ganska löst.

Sommarbilder Esco

Här kommer äntligen bilderna som togs i fredags. Han blir så vacker på bild med sina kloka och snälla ögon.. Är det någon speciell bild som ni tycker är finare än dom andra? Jag smälter av den andra bilden... ♥










Måndag

Rusket är tillbaka och nu har vi 15 grader i luften.. Menmen! Jag red Danny imorse och han fick gå ett pass i ridhuset. Eftersom han vilade igår tyckte han att "livet är en fest!" när jag äntligen kom upp i sadeln igen och han var helt dunderpigg. I galoppen susade vi omkring och om Danny hade fått bestämma hade vi tagit kortsidorna i två stora galoppsprång. Han kändes dock jättefin, om än lite busig. Gjorde ett kast precis i början när jag travade mot porten (som har sett likadan ut alla andra femtioelva gånger vi varit där inne..) och tvärvände och galopperade åt andra hållet "huuuuh läskigt!".

Nu tänke jag åka till Esco och pyssla lite - ridningen sparar jag till ikväll! Glömde visst att lägga upp bilderna på honom igår, men den som väntar på något gott..

Instoppade piketröjor - hiss!

Nu när det börjar bli riktig sommar och all ridning sker i t-shirt eller piketröjor.. Stoppa in tröjkanten! Enligt mig finns det inget snyggare än instoppade tröjor i stallet. Snygga ridbyxor, en välsittande tröja och ett skärp - mums. Det får en riktig hiss av mig.

Att ha piketröjan hängandes och slängandes över ridbyxkanten.. nej. Om ni inte har haft tröjorna instoppade innan kanske det känns lite ovant, men det är så grymt mycket snyggare. 



 

Love life

Vilken jäkla underbar dag! Har jobbat dagpass men kom hem lagom i tid för att hinna stallet innan maten. Vi firar mors dag med en riktig pangmiddag med restaurangmat och sedan jordgubbar till efterätt. Ikväll åker vi dessutom ut på sjön för en premiärtur med båten!

Slänger in helt underbara bilder på Esco ikväll också..

Ribbade paddar

Nya paddar till ridning måste verkligen införskaffas.. Problemet är att jag gärna vill ha långa paddar men inte längre än 40 cm på höjden. Så gott som alla paddar jag hittar är 45 eller 50 cm på höjden om det är modell "lång padd" - och det är jag inte ute efter.

Jag fortsätter dock jakten på 40 cm höga, ribbade paddar! Vet ni någonstans där det finns får ni gärna slänga in en kommentar.





Anna och Macallé

Det var som sagt flera hästar som blev fotade här för någon dag sedan och här får jag presentera Macallé med sin ägare Anna. Vi har åkt på många tävlingar ihop senaste tiden och jag hoppar på många fler! 

Jag tycker att det är så himla roligt att ta bilder från marken på både häst och ägare! Det blir så fina bilder. Tyvärr är det inte så många som brukar vilja vara med på bild när jag frågar. Hästen går bra, men när de själva ska stå med backar de ur haha..








Dressyr för hela slanten

Idag var det dags för dubbla dressyrpass! Jag njuter i värmen. Hästarna var så himla fina båda två och när jag inte suttit i sadeln har jag solat med en tidning i handen. Är man ledig så är man!

Esco var först ut! Han har gått på kandar i en vecka nu. Man ska inte hålla på och "hoppa mellan huvudlagen" utan är det träns så är det träns ett tag och samma gäller för kandaret. Det gäller att renodla för hästen och göra det så enkelt som möjligt för dom att förstå vad vi vill dom i ridningen! Han gick i vilket fall på utebanan och idag var det programridning som stod på listan. Delar ur MSVC:2 reds igenom och det kändes som att det mesta var på sin plats. Öppnorna är bättre än slutorna som måste jobbas på lite till...

Danny gick i ridhuset och med honom hade jag en tydig plan för ridpasset. Idag var det lösgjörande jobb som stod på schemat! Stretcha ut ordentligt och bli mjuk och loss i kroppen. Detta innebär bara lättridning i traven och en lite lättare sits i galoppen - allt för att hålla ryggen fri. Travade på stora volter, långa skänkelvikningar och mycket ställningar utåt (åt fel håll) på långa linjer. Hela tiden i ett friskt tempo med långa steg. I galoppen lät jag honom galoppera på i sin stora mellangalopp och red långa linjer förvänd. Genom hela passet fick han gå i en rund och låg form och verkligen sträcka ut genom ryggen. Han kändes jättfin och det är ett privilegium att ha en häst som är så fin i handen. Han är så lätt och känslig!

Drömstövlarna

Blir lika avundsjuk varje gång jag ser bilder i Elins blogg där hon lägger upp bilder på sina bruna ridstövlar. Helt perfekta!!! Det är precis den bruna färg jag ska ha på mina träningsstövlar när dom ska beställas. Den dagen kommer i och för sig inte förrän sadeln är betalad och jag har fått in nya pengar på kontot...

Så glad!

Ganska snart sker det förmodligen en stor förändring i mitt hästliv. Om det går i lås så kommer det att bli så himla bra!!!!

Esco på tömkörning

Igår var vi som sagt iväg på tömkörningskurs för Anders Eriksson! Esco blev finryktad och lindades på och sedan lastade vi och åkte till Svedens ridhus där träningen var. Väl på plats kikade vi lite på den som tränade innan oss och sedan lastade vi ur och satte på tömkörningsgjorden.

Det var alltså Petra som höll i tömmarna och jag stod i hörnet och lyssnade. Anders var så lugn och full av kunskap, häftigt! Han förklarade lite hur man skulle tänka gällande upplägget av ett tömkörningspss och han tyckte att man skulle jobba honom. Någonstans här måste jag åka!! Så himla tråkigt! Hade verkligen velat vara kvar men hade tider att passa och sedan till jobbet. Men Petra ringde mig och berättade var de hade gjort efter jag åkt så har hyffsad koll ändå.

Anders har sett Esco en gång innan och tyckte att det var stor skillnad - kul! Han visade Petra hur hon skulle slappna av i axlarna och flytta honom med hjälp av kroppen. Hon fick även hjälp med hur man kunde fästa tömmarna för att komma åt honom på olika sätt.

Tömkörning är himla häftigt och ett riktigt bra komplement till ridningen! Jag är värdelös på sånt men det är så roligt att se Petra jobba Esco. Klas kunde jag dock ha på töm om jag gick runt fyrkantsspåret i ridhuset utan att mixtra för mycket med att svänga och så.. Han var inlärd piaff på töm och det var bara att klicka till med spöet så började han trampa - hur häftigt som helst!

Esco, Anders och Petra idag!

Porträttbilder: Vilja

Det blev som sagt några fina bilder på hästarna igår. Tre hästar fotades och först ut är stoet Vilja! En otroligt vacker tjej, inte sant?







Tömkörningskurs för Anders Eriksson

Även idag skiner solen och prognosen sägr 26 grader varmt mitt på dagen, puh! Danny vilar idag efter gårdagens galopper och få bara gå i hagen och ha det skönt.

Esco däremot, han ska gå tömkörningsträning för Anders Eriksson! Vi ska lasta och åka väg till Sveden som är en närliggande ridklubb och där ska det var träningar hela dagen. Petra som äger Esco har tömmat honom väldigt mycket tidigare och ska nu få ännu mer hjälp. Jag ska följa med dit men måste tyvärr åka mitt i träningen då jag ska iväg.

Petra får berätta om träningen senare! Spännande blir det.

Vilken flugspray har du?

I och med varmare dagar kommer också insekterna.. Jag har insektstäcke på hästarna i hagen men vid ridning är flugsprayen ett måste på sommarkvällarna.

Tycker dock att det finns en uppsjö av olika sorter numera och jag har inte hittat någon riktig favorit. Vilken sort bör jag satsa på? Ultrashield? Effol? Renons? (eller eget förslag).

Fotografering: Porträttbilder

Har spenderat kvällen på Källviken och tagit flera fina bilder på bland annat Esco. Har även tagit kort på en annan lång-manad sagohäst...

Håll utkik imorgon!

Full fart!!!

Gud så jag har skrattat idag, världens bästa Danny har gjort min dag helt underbar! Vi har idag ca 24 grader och helt blå himmel, hästarna är helt tagna av värmen. Eftersom Danny har varit helt rabiat att rida ut senaste tiden utnyttjade jag tillfället till att faktiskt ta tag i saken och ge mig ut på en långtur.

Bättre att passa på en dag som detta när han är trött från början! Mycket riktigt, han var snäll som ett lamm. Jag hade kortat upp lädrena och gramanen var kvar hemma i stallet. Efter en galet mysig ridtur i skogen med både trav och galopp (!!) styrde vi mot den stora utebanan på Falu RK.

Den banan har nästan blivit min död på senare tid.. Det är en enormt stor "hoppbana" som man säkert skulle få plats med 4 stycken 20x60 banor utan problem. I och med att den är så stor är den väldigt inbjudande till Dannys "räv bakom örat" och han har vid ett flertal tillfällen varit påväg att dunka ner mig i sanden. När han går in och bockar som en dåre är det inte kul att sitta i sadeln och det har gjort att jag faktiskt blivit lite rädd för att rida där.

Men inte idag! Magkänslan sa att han var trött och snäll och eftersom ridturen hade gått så bra vågade jag mig ut på banan. Travade några varv och sedan fattade jag galopp, ställde mig upp i fältsits och gasade! Jag vill nästan påstå att även självaste hoppryttarna i stallet hade blivit imponerade. Vi tog yttervarvet och galopperade i full kareta runt hela banan i båda varv - och i bara farten hamnade vi mitt framför en liten "sockerbit" (ett hinder a 30 cm). Det hoppade vi över! 

Visst var han het - men hur snäll som helst. Nog för att jag är dressyrryttare, men ibland måste man få leka lite och gud så roligt det var! Jag tycker om när det går att göra lite allt möjligt med hästarna. Som med Klas, han älskade att bada och var som en säl i vattnet.



Gräshoppa? Groda?

Fortsätter med några "I believe I can fly" bilder. Det blev en del haha...










Check check

En helt vanlig, ledig torsdag:

✔ Fixa stallpyssel hos båda hästarna

✔ Rida båda hästarna

✔ Städa hemma...

✔ Sola och njuuta av sommarvädret

Utgifter utgifter..

Huha! Har precis betalat räkningar för 7348 kr och då går Dannys försäkring på autogiro så den kommer också att dras snart. 2000 kr till mina föräldrar dras också på autogiro varje månad för avbetalning på lånet.. Och så var det skoning denna månad också, tajming!

Nä hu man ska inte börja räkna sådär på allting, då blir man mörkrädd. Snart sommar och massor av jobb!


Dannys sommarskola: Hur du får din matte att slita!

Bildserie för er andra hästar som tycker att era hussar eller mattar också ska få slita lite. Här springer vi omkring på ridbanor med människor som säger åt oss att springa med benen på korsen och tvärsen och inte gör dom själva ett dyft.

Tycker du som jag att det är dags att låta dessa människor jobba lite? Följ då min sommarskola. I första delen visar jag hur du på ett enkelt sätt får en skön massage av din matte i form av en garanterat lång rykt. Vet du att din matte gärna slarvar lite med borstningen - rulla ett par extra gånger, gärna i det lerigaste hörnet du hittar i din hage.

1. Retas lite. Räck ut tungan åt matte men se till att vara kvick ner på marken annars kanske hon eller han misstänker den blivande rullningen och tar in dig i boxen.



2. Snabbt ner på marken! När du väl lagt dig kan du inte bli stoppad.





3. Gnussa in leran ordentligt! Är du inte tillräckligt smidig för att rulla över gäller det att hinna med att lägga dig en gång till för att få den andra sidan lika smutsig.



4. Res dig och se så glad ut du bara kan när din matte kommer och hämtar dig i hagen! Risken finns att hon/han muttrar några griniga ord men ger du "hundvalpsblicken" kommer hon att smälta.. Lycka till!

Uteritt med Esco

Wiih idag begav jag och Esco oss ut på banvallen och galopperade! Banvallen är en lång, bred sandväg som sträcker sig långt genom skogen. Man rider vid vatten, skog och ängar - jättefint!.

Esco verkade lite tagen av värmen men blev nöjd över att få rulla på i galopp. Jag är inte den som "tokrider" utan hade honom i en mjuk och rund form hela tiden. Han var riktigt svettig när vi kom tillbaka eftersom det var så varmt så jag duschade av honom och sedan fick han gå in i boxen. Där fick han en näve krafft och salt i en hink med massor av vatten som han sörplade i sig så snällt. Att se till att dom dricker och får i sig tillräckligt med salt är jätteviktigt i sån här värme!

Varför jag alltid har hjälm när jag longerar Danny...

Stilstudie a la Danny del 1. Den omtalade "ostbågeryggen" som jag har försökt beskriva närmare nu på bild (nr 2).

Man få ta honom med en nypa salt! Det är med skräckblandad förtjusning man longerar honom men samtidigt vill jag hellre att han hoppar av sig när jag står på marken istället för på ryggen. Jag tror ni förstår varför hahah.. Tusen tack Ellen för bilderna!









Sommarkänslor

Åh så ljuvligt det är ute! Hela dagen har bara varit sådär riktigt somrig med underbart väder. Jag har hunnit med lite pappersarbete på jobbet inför sommaren och en sväng på stan efter det.

Denna sommaren kommer att innebära grymt mycket jobb för min del och när jag kikade i kalendern insåg jag att jag har en enda helg ledig från 23 juni till 18 augusti. En enda! Denna helg fick äran att spenderas på tävling då jag anmälde till Örebros regionala sommarmeeting med Esco. I övrigt har jag som sagt anmält Esco till Ludvikas regionala meeting den 16-17 juni där han ska gå MSVC:2 båda dagarna. Danny ska starta en liten LB:1 den 9:onde juni i Borlänge innan min jobbsommar drar igång.

Det var ungefär min dag. Jobb och stall - då är det som vanligt! Nu på eftermiddagen har jag longerat Danny utomhus för första gången och det gick ungefär som väntat. Han var mer i luften än på marken - stilstudie a la Danny kommer då Ellen fotograferade haha...

Det börjar närma sig..

OK, det var att ta i men snart har halva tiden gått! Kändes faktiskt bra att få hem fakturan, då är det lite mer på rikigt.

Först betalas det en handpenning på 5000 kr och resten betalas när sadeln är klar. Så lite fattigare blir jag nu men värre blir det sen haha...



Några bilder

Det blev tyvärr inga fina uppsuttna bilder på Danny i helgen för han vägrade stå still när vi skulle ta kort efter ritten haha! Mamma som höll i kameran fick istället släppa allt som hade med fotografering att göra och hålla hästen så vi inte skulle försvinna till skogs...

Om jag säger att det här är den finaste bilden mamma tog förstår ni hur resten såg ut;



Dock knäppte jag ett par från marken strax innan vi skulle lasta, blev riktigt fina bilder med den gröna bakgrunden och hans fina täcke!






Esco trimmar vidare

Det börjar verkligen bli häst av denna lilla skapelse! Han är som en dröm att rida på kandaret! Precis den känslan jag har längtat efter. Mjuk, "ingenting i handen" och idag satte jag för första gången på kandar tryck i honom.

Alla borde få ha en liten Esco-häst i stallet - för rent ridmässigt finns det ingenting som slår honom. Massor med energi men samtidigt inte ett uns av bus. Lugna ögon och ett hjärta av guld. Raka motsatsen till min monsterdanny (som är väldigt fin han med, på ett annat sätt).

Jag är så himla lyckligt lottad som får sitta i sadeln på så fina hästar varje dag.


Danny tävlar - filmen

Hur det kan vara så himla roligt att springa ett dressyrprogram förstår jag inte, men Danny laddade som om det vore en 1,50 bana i hoppning minst!

Skåda även hur man gör för att sätta poäng 0-5 genom ett helt galopprogram. Felfattningar, ej visad förvänd galopp åt höger (poäng noll, kofficient två!!) och en sista mellangalopp som ja.. den får ni bedöma själva (det är inte jag om gasar!!!).


Domaren skrev: "Mycket flott häst m. kapacitet, men när du kommer till galoppen blev det för mycket spänning och missar".

 


Vissa verkar ha problem med att inte filmen syns (videofyme verkar ha lite problem) men då kan ni trycka på denna länk istället: http://www.videofy.me/v/519789

Blir så glad!

Fick en kommentar igår av en (tyvärr) anonym läsare som skev så himla fint! Blir så otroligt glad av att läsa sånna kommentarer och det gör så mycket för motivationen att faktiskt ta sig tid och skriva alla rader i bloggen. Så tusen tack för så fina ord! Har du glömt skriva namn/blogg så skriv gärna en rad så lägger jag upp eventuell länk här. Stor kram!

"Jag fullkomligt älskar din blogg Frida! Jag älskar varenda inlägg du skriver för de är så skickligt upplagda och innehåller både humor och allvar. Danny är den fränaste häst jag någonsin sett och jag går varje dag och funderar på "hur gick det för danny och frida idag tros". Jag älskar även att du tar allvarligt på livet och vet vad du vill (Att jobba så som du gör vet jag inte många ungdomar som klarar av), och du har en härlig syn på hästeriet! Ta åt dig varenda bra kommentar du får här på bloggen, för det är inte många som är så makabra som dig!!!"

Herregud Danny

Jösses jösses, idag visade han vem han är inne på banan! En ritt som gav både poäng med allt från 0-8.
Men för att ta det från början. Eftersom Danny hade varit så lugn hela veckan, inga bocksprång, inga kast utan jämn och snäll valde jag att inte rida eller longera honom innan vi åkte idag. Dåligt val såhär i efterhand haha!

Han var väldigt snäll att sadla och mamma ledde oss upp till framridningen som var i samma ridhus som själva tävlingsbanan. Började snällt i skritt och joggade även runt i trav hur snäll som helst. Laddad, men kontrollerad. Efter att ha värmt honom ganska länge fattade jag galopp och det är ungefär som att trycka på "startknappen" på denna häst. Några riktiga bocksprång med ryggen som en ostbåge och en matte som hängde som en vante på ryggen. Han blir så svår när han blir så het, för då går han inte framåt utan bara studsar i galoppen. Det tog sin tid innan han var lugn men efter ett tag när han hade fått galoppera på i båda varv var det som att luften gick ur.

Trodde jag ja! Inne på banan var Danny i sitt esse igen. Räven var tillbaka bakom örat och han klev på med stora steg. Ingen tvekan för varken staket eller publik, däremot var han laddad till tusen. Travprogrammet började riktigt bra med mycket tryck och fin i handen. Lite ostadig och mot hand i vissa moment, men överlag jättebra! I skritten kände jag hur han började ladda och sedan var det dags för galoppen. Började med en felfattning och sedan kom vi in i rätt. Åh herregud så laddad han var!!! Galopperade uppåt och det var på bristningsgränsen precis hela tiden. Första förvända bryter han av = 0 poäng och kofficient 2 (poängen räknas dubbel) haha, bra jobbat! Andra fattningen fattar han fel igen! Tredje fattningen fattar han rätt galopp men då var det dags för mellangalopp och då drar Danny tyglarna ur handen på mig och för att citera domaren "rusar iväg"....

Åh gud vilken ritt. Han är för underbar min lilla fina häst! Resultatet blev skyhöga (...) 55% och jag kan bara skratta åt eländet. Det var hans allra första tävling inomhus och det blev för mycket för honom. Men jag är inte bekymrad över detta! Han kommer att bli så himla bra och om ett par år kommer jag att skratta åt våra första tävlingar tillsammans.

När vi har tränat lite mer, coolat ner oss ett par hekto och Danny tycker att det här med tävling är hellugnt - då kommer vi att vara farliga! Nu ska vi ladda om och jag ska pussa massor på min fina häst. Och vet ni.. jag kommer faktiskt att bjuda på filmen!

Påväg hem

Han var galen. Gjorde ett fint travprogram men ballade ur i galoppen. Knasiga älskade Danny haha! Skriver mer ikväll!

Tävling på sena kvällen

Startar vid 18.54 ikväll, håll tummarna! :)

Ni kan följa allting online om ni trycker på denna länk: http://online.equipe.com/sv/class_sections/46109/starts

Esco på kandar - film!

Mamma filmade lite när jag red Esco idag och jag tänkte att ni är säkert sugna på att se. Som jag skrev i förra inlägget är det ganska kravlös riding "utan tryck" då jag inte ville få för mycket i handen första gången på kandar.

I övrigt gör vi lite snälla rörelser som öppnor, slutor, enkla byten, galoppslutor etc. Enjoy!

Kandarpremiär för Esco

Idag var det dags! Esco fick provsmaka kandaret för första gången. Jag hade satt på en väldigt snäll stång och en en bridong som var väldigt likt hans vanliga tränsbett för att det inte skulle bli någon dramatisk skillnad.
Esco gapade snällt och såg väl lite förvånad ut när han stängde munnen, men några sockerbitar senare var han övertygad och nöjd. På ridbanan skrittade jag några varv på helt lång tygel och mamma kikade så att han inte gapade eller såg obekväm ut. Han verkade nöjd och gick med sluten mun och sög på betten. Redan innan jag hade kortat tygeln skummade han massor vilket är jättepositivt.

Red några varv i skritt och sedan kortade jag bridongen men lät stången vara lite halvlös. Ett vanligt fel man gör är att rida omkring på helt lös stång i början för att "vänja hästen" men det tycker jag är fel. En helt lös stång kan slå i munnen när man travar/galopperar och det är inget bra sätt att börja med kandar på. Istället kan man ha lite halvmjuk kontakt men låta armen vara mjuk och "flexa" lite med händerna.

Esco kändes nöjd och sög fint på betten. Helt stängd mun och inget tecken på att han saknade sitt tränsbett. Jag red mjukt och lugnt och kände på lite rörelser. Satte inte upp något jättetryck i varken trav eller galopp utan lät honom ha det ganska mysigt för att han skulle ha en bra känsla av betten.

Kanonduktig kille och jättenöjd Frida som fick damma av sitt kandar och börja använda det igen! Esco är en typisk häst som går bättre på kandar än tränsbett då han har ganska mycket sug och ligger på i handen. Med ett kandar blir det mycket lättare att "finlira" med mindre handrörelser.

Dusch och tävlingsfix

Danny reds ett kort pass i morse och jag checkade lite rörelser, han kändes jättefin! Vi är jättetaggade inför imorgon. Eftersom han ändå skulle duschas och schamponeras på eftermiddagen inför tävlingen så släppte jag ut honom utan täcke så att han fick rulla sig ordentligt. Han blev glad! Fick ett mms av en kompis när jag hade åkt därifrån - föreställande en Danny som hade gått och lagt sig i hagen. Han är så himla go som sover så skönt där ute!

Nu på eftermiddagen har jag pustat lite grejer, schamponerat Danny och packat ihop lite inför imorgon. Startlistor med tider kommer under kvällen så jag vet inte riktigt när jag startar än.

Danny i sin badrock!

Svar på minifrågestunden!

Fick flera roliga frågor så jag väljer ut fem stycken istället för tre som jag sa från början. Ni som inte får svar på era frågor nu får hålla utkik framöver, jag tänkte nämligen skriva egna inlägg om några.


Är nyfiken på hur dina mål ser ut med Danny? Vad har du för plan när det gåller tävlingsnivå osv?
Svar:
Jag siktar på att galoppombyten ska läras in under 2012 och att han ska starta MSVB under 2013. Lite mer långsiktigt är att han ska gå MSVA/St. George.


Vilka tillskott du använder dig utav? Såg härlig ut bilden när esco står i gräshagen! Får danny också gå i gräshagen på sommaren?
Svar:
Eftersom hästarna äter färdigfoder innebär det att dom inte får några speciella tillskott. Det som ges utöver detta är salt, olja, B-vitamin + Energy Booster (doseringssprutor i munnen). Danny kommer att handbetas men tyvärr finns det väldigt begränsat med gräshagar på Falu RK och det är hästar som går i grupp som har förtur på dessa. Hoppas dock att det ska växa på ordentligt i hagarna runt stallet där Danny ska gå!

Vilken av Esco och Danny anser du är "bäst"/har bäst förutsättningar för att gå långt i dressyr?
Svar: Den som har bäst förutsättningar är Danny som är avlad för ren sportdressyr. Han har exteriören och rörelserna för att nå längre. Däremot har Esco en ridbarhet som gör att han kan komma väldigt långt och han rör sig väldigt bra "för att vara en PRE". Hans fördelar är att han har lätthet för samling och är väldigt jämn och välriden.

Har du några "favorithästar" som du sett när du varit ute på tävlingsbanorna och ridit lite lägre klasser den här säsongen? Några guldkorn med kapacitet att gå längre?
Svar:
Oj den var svår! Rent generellt - nej. Inga som har fångat min beundran, men det är väldigt svårt att hitta sånna på lokal nivå. En riktigt wow-häst var dock Emma Mattisdotters "Chanel" som vann en LB:1 på 74% i början av säsongen när Esco var tvåa.

Berätta om din första egna ponny och hur du blev intresserad av hästar! :)
Svar:
Jag hade en ponny från Halland på helfoder i ett år innan jag köpte min första egna häst. Så egentligen räknas nog den som "första hästen" men då var jag bara 13 år och jag kommer inte ihåg så jättemycket så jag berättar om den första köpta hästen istället.

Min första egna ponny hette Cashmir och var en isabellfärgad D-ponny född 1994. En fantastiskt snäll ponny som man kunde göra allt med! Bada, galoppera barbacka över ängar, hoppa stockar i skogen, hoppa, rida dressyr etc. Jag hade honom i 2,5 år och tävlade både dressyr (FEI) och hoppning (LB).  

Jag började rida när jag var 3 år (!) och har hållt igång sedan dess, så det var nog inte jag som var intresserad av hästar då utan mina föräldrar som tyckte att jag skulle bli en hästtjej! I den åldern har man inte så mycket vilja haha..

Cashmir

Vi springer baklänges!

Idag fick jag hjälp med Danny av Marika. Vi red igenom alla delar ur LA:1 och framförallt tränade vi på ryggningarna.

Marika hjälpte till och fick med ett spö snett framför honom och det var ungefär som att en lampa tändes mellan ögonen på Danny "är det så man gör!!". Mycket beröm och klapp och sedan var det kört. Danny sprang baklänges hela ridpasset. Så fort vi gjorde en halt hängde hela hästen bakåt och minsta förhållning så ryggade han. Inte det minsta bra haha!! Så då fick resten av ridpasset gå ut på att rida halter utan att rygga.

Well, det gick sådär. Danny var överlycklig över att han hade "kommit på vad vi ville" och kunde inte sluta rygga. Med öronen rakt fram trippade han bakåt huuur fint som helst alla gånger det var meningen att vi skulle göra halt och inte gå bakåt! Hahaha alltså vad ska man göra, det är bara att le och se glad ut! I övrigt kändes han ganska trevlig! Lite av och på i bjudningen men ingen katastrof. Förvända galoppen var jättefin och skänkelvikningarna likaså.

Skrittade av honom ordentligt ute i skogen för hand och sedan blev han ompysslad. Spolade av honom, kylde benen och linimentade ryggen. En vitamin/elektrolytspruta i munnen senare var han nöjd och fick äta hö i boxen. Imorgon ska jag bara rida ett kort pass och checka lite inför söndagens tävling.

Minifrågestund

Väljer tre frågor som jag publicerar svaret på imorgon (fredag)! Så passa på att få svar på din kommentar.
- Om det är något speciellt just du undrar över?
  Stopp stopp!!

New in

Babyolja från Gunry. Oparfymerad!! Nu kommer Dannys mule bli len och gosig och svansen glänsande vacker.

Happy horse

Behöver jag säga så mycket mer? Esco släpptes en stund i sin stora sommarhage efter att ha gått ett suveränt ridpass på utebanan. He was in heaven!

Träna, träna...

Igår anmälde jag Esco till ett regionalt meeting. Han ska gå MSVC båda dagarna vilket känns om en helt otroligt rolig utmaning! De var så längesedan jag red långbana och fick "tänka lite". Att rida LB:1, LA:1.. nä.. När man har ridit FEI-klass på ponny i alla år känns det verkligen som ett kliv tillbaka.

Därmed inte sagt att jag och Esco kommer att gå in i en MSVC och leverera! För det är en bra bit kvar innan alla rörelser i dessa program är befästa. Men jag behöver moroten, den där extra motivationen som behövs för att verkligen satsa med träningen. Det ska bli helt fantastiskt roligt!!!

Därför ska jag nu hoppa i stallkläderna och bege mig till Esco. Idag ska det trimmas dressyr på banan! Öppnor, slutor, bakdelsvändningar... Nu ska rörelserna sitta. Imorgon får Esco det superkul för då ska Lina rida ut och galoppera honom i skogen. Det är han välförtjänt av!

Ute i god tid.. eller?

På söndag ska vi faktiskt starta en LA:1 jag och Danny. Det blir dock lite "nydebut" då det denna gång blir inomhus! Jag känner att han absolut är i sitt esse inne, men att han förmodligen kommer att tycka att domarbord är det läskigaste som finns. Så om vi kommer förbi domarbordet går det som en dans! Gör vi inte det, nä då har vi i alla fall tränat på att vara på tävlingsplats (alltid bra).

Dock insåg jag idag att visst sjutton, det är ryggning i LA:1! Det har vi aldrig gjort någon gång. Därför gjorde vi det för första gången idag på träningen. Jag får nog lov att påstå att det var första gången Danny ryggade i hela sitt liv (eller rättare sagt, inte ryggade!!).

Han fattade ingenting. Absolut ingenting. "Jag har ju gjort så mycket halt jag kan!!!!!" ungefär så kändes det som att han tänkte. Att man skulle gå bakåt, det var ingenting som överhuvudtaget verkade finnas i hans tankebanor.
Stackarn fick tänka så det knakade och efter 100 försök verkade det som att han äntligen förstod, för då gick han bakåt. Sen att han gick bakåt med huvudet som en giraff och nästan hamnade med näsan åt fel håll efteråt eftersom han gick bakåt så snett är väl en annan sak - men där fick vi något att träna på i alla fall haha...

Jaja, vi ska till Gävle och träna på att tävla inomhus - inte för att "plocka poäng". Så om han sätter en nolla i protokollet på momentet ryggning så är det så, det spelar ingen roll. Vi har några dagar på oss att bli lite bättre på detta, närmare bestämt 3 dagar. Man är väl ute i god tid?

Läsarfråga: Vad jobbar jag med?

Birgitta: Exakt vad arbetar du med eftersom du kan/ får jobba 24 timmar i sträck?

Svar:
Jag är omsorgsassistent (LSS) på ett gruppboende. Arbetar med människor som har särskilda behov och alltså har stöd av assistenter dygnet runt. Eftersom det är "sovande natt" kan jag arbeta 24 timmar, exempelvis börja 08.00 på morgonen och jobba till 08.00 dagen efter. Ett suveränt och trivsamt jobb där jag trivs jättebra!

Ridbilder på Esco del 2

Några fler bilder på fina Esco..











Personalmöte

Pust! Har suttit i möte hela förmiddagen (9-13) och ordnat schema för all personal i sommar. Vi var imponerande överens och jag har fått tider som jag är jättenöjd med. Kommer bara att arbeta 12-timmars eller 24-timmarspass (dygn) hela sommaren vilket innebär mycket jobb, men sedan mycket ledig.

Har även ganska många 24-timmarspass på helger vilket innebär att det inte blir tävlingar jämt och ständigt i sommar - men det hade jag å andra sidan inte tänkt heller. Det är på helgerna som pengarna sitter och lite extra mycket i plånboken skadar inte haha...

Nu ska jag bege mig till stallet och trimma lite på Danny. Ikväll kommer fler bilder på Esco upp!

Tonårstjejer åtalas för skadegörelse

Jag antar att de flesta har läst om tjejerna vars ponnyer fick manar och svansar avklippta på Hudiksvalls Ridklubb i vintras. Jag har sett både tv-inslag och bilder på ponnyerna och det är helt ofattbart att någon faktiskt gjorde sådär. Tydligen var det misstanke att avundsjuka låg bakom det hela och nu har tydligen tre tjejer blivit åtalade för brottet.

Såhär skriver Tidningen Ridsport:

"Tre tjejer - 16, 17 och 18 år gamla - åtalas nu för skadegörelse, då de ska ha klippt av man och svans på flera hästar på Hudiksvalls Rid- och ponnyklubb en natt i februari i år.

En av tonårsflickorna ska ha känt sig utfryst och hade därför lämnat ridklubben sedan en tid tillbaka. När flickorna träffades bestämde de sig för att ta sig in i stallet för att hämnas, och klippte av man och svans på fem hästar och ponnyer. De släppte även ut två ponnyer utan täcken. Händelsen upptäcktes på morgonen efter, då några ryttare kom till stallet, skriver Hela Hälsingland.

Tjejerna åtalas nu för skadegörelse, och fallet kommer inom kort att tas upp i Hudiksvalls tingsrätt. Den yngsta flickan har erkänt att hon var med i stallet under natten, men menar att hon inte klippte - hon ska istället ha lyst med sin mobiltelefon så att de andra flickorna såg vad de gjorde. 17-åringen har erkänt att hon klippte av svansar och manar, och den äldsta flickan har enligt tidningen skrivit på Facebook att det var hon som gjorde det, men hon nekar nu till brott."




Jag tycker fortfarande att det är ofattbart.. Herregud, det finns människor till allt! 16, 17 och 18 år gamla - då är man väl för i helvete tillräckligt gammal för att förstå att man inte gör på detta vis hur avundsjuk man än är.

Transportskydd

Inser att jag måste investera i ett par transportskydd.. Jag har alltid haft lindade ben + boots i transporten då jag tycker att transportskydd är ett otyg, men med Danny går det inte just nu. Han är väldigt het och studsig precis när man har lastat ur honom och att då ställa sig och krångla med att linda av benen, nej det tar för lång tid. En säkerhetsrisk helt enkelt!

Därför skulle jag behöva några transportskydd som är lätta att bara dra av lite snabbt men som samtidigt skyddar. Jag är helt emot dessa meterhöga transportskydd som går över knän och haser och anser att det i många fall ger mer skada än nytta. Har sett alltför många hästar som står och sparkar för att bli av med skydden och på så vis skadar sig. Det fungerar kanske för några hästar, men jag har inga bra erfarenheter av sådana skydd.

Är därför ute efter ett par smidiga, korta skydd! Inte med för många kardborrespännen utan hellre stora, enkla spännen. De på bilden nedan kommer från Hööks och verkar matcha mina krav - någon som vet hur dom är? Billiga var dom också! (249 kr).

Super-Esco

Bästa bästa Esco! Så otroligt duktig var han idag. Red på utebanan och idag var fokus "MSV C". Vi red öppnor, slutor, skrittpiruetter, enkla byten. Allt ur MSV C-programmen och på samma linjer.

Till hjälp hade jag satt en lös "gummisnodd" på sidorna om honom. Den var helt fri när han var på tygeln och tog emot lite om han gick mot hand. Precis den hjälpen vi behöver ibland för att enklare lära in rörelserna på ett bra sätt. Jag minns hur jag på samma sätt hade denna hjälp på Fidolina i enkla bytena där hon gärna kunde bli lite för öppen i formen. Ett par dagar med en snodd så var hon klockren i bytena för en månad framöver.

Han kändes helt magisk! Jag började med att rida alla rörelser med snodden på och han bara tickade på som om travslutor var något han gjort i hela sitt liv. Skrittpiruetterna = super!!! Allt fungerade. Efter en stund släppte jag loss snodden och red vidare, fortfarande helt suverän i handen och bara gick. Galoppslutorna var kalas! Åh det är verkligen dags att filma honom nu. Lite antiiflammatoriskt och vila har verkligen gjort honom gott. Nu gäller det att rida klokt och ta det lugnt även om han känns såhär fin så det inte blir något mer.

Dagens känsla: Skitsamma om Danny ballar ur på tävlingsbanan i helgen och dunkar ner mig i sanden - "jag" har ju världens finaste lilla Esco-häst ståendes i stallet!! Honom kan man alltid lita på. (Fast Danny är också bäst).

Blandade mässbilder: Dalahoppet 2012

Eftersom kameran var med i helgen blev det några bilder.. Bland annat på lite prylar! Notera den glittriga kanten på schabraken.. Mmm!!
















Sol?

Efter en veckas regnigt, grått skitväder verkar solen äntligen ha hittat tillbaka! Inte klarblå himmel, men man kan ana lite sol bakom molnen. Äntligen!

Har varit hos Danny i morse och pysslat med honom. Han vilar idag och då brukar jag alltid fixa lite extra. Klippa manen, fixa hovskägg, smörja hovar etc. Esco ska ridas! Han longerades igår och var verkligen kanonfin, så det ska bli jättekul att se hur han är under sadel idag.

Brandkåren på Falu Ridklubb

Idag hade vi finbesök! Personalen sa åt mig och Emma imorse att vi skulle "snygga till oss" då det snart skulle komma en hel drös brandmän haha. Nog kom det många! Två fulla bussar anlände till stallet.

Ojoj, ögongodis! Unga vältränade brandmän är inte helt fel och vi fick allt lite röda kinder allihopa hihi...

Brandkåren var på plats för att gå igenom precis hur det skulle gå till om det började brinna i stallet. De fick se alla utrymmen, träna på att hantera hästarna och hur de skulle agera. Fantastiskt bra! Inte nog med att Falu Ridklubb är väldigt brandsäkert med brandlarm, branddörrar etc. överallt - nu har dessutom brandkåren varit där och tränat på hästhanteringen OM olyckan skulle vara framme.
 
Detta får bli ett tips till er där ute! Ta kontakt med er lokala brandkår och gå igenom alla rutiner ordentligt för hur de ska bete sig om det börjar brinna i erat stall.

Eline tog en smygbild på några...


Yes please

Dalahoppet bjöd på en hel del lastbilar... Danny och Esco vill också åka som kungar på vägarna :) Mami, papi?? (Haha)









Ridbilder på Esco del 1

Det har nästan aldrig blivit av att vi har fotograferat Esco på träning.. Ni har ju sett massor av tävlingsbilder, men inte på hemmaplan. Därför kände jag att det var dags!









Shopping!

Både jag och Emma hamnade av någon outgrundlig anledning bland alla montrar med hästsaker istället för att titta på hoppningen..

Jag har länge letat efter ett helt ofodrat (0 gram) täcke med blank utsida som ska fungera som stalltäcke på svala sommardagar, inför tävling när man inte vill att hästen ska bli smutsig och vid transportering. Skrev tidigare om bävernylontäcken som jag tyckte matchade mina krav men de var så himla dyra..

Istället blev det nu ett Amigo Mio Stable Sheet. Det är perfekt! Endast 260 kr på Dalahoppet.





Gårdagens outfit

Ni ville ha vardagoutfit's.. Nu blev det väl kanske lite överdrivet fult haha. Shortchaps, leriga skor och en smutsig jacka. Blingar upp lite med min hjälm som får "göra outfiten".

Esco har fluffiga benskydd från event.

Tävlingar och shopping

Idag spenderar jag dagen på Dalahoppet tillsammans med Emma och ska titta på 1.50 hoppning (!) samt shoppa lite om det finns något fint i montrarna. Eventuellt följer kameran med!

I övrigt ska båda hästarna ridas på ett eller annat sätt.

Kaos

Idag fick det bära eller brista. Danny har varit tokig att rida och efter en dags vila vågade jag inte chansa och sitta upp, men risk för att ramla av och slå mig rejält när han exploderar.

Så jag bestämde mig för att ta honom på lina och longera. Visste redan innan att det här kommer att gå så in i helvete fort och det kommer att vara ben överallt, så jag som aldrig någonsin haft något på huvudet när jag longerar tog hjälm. Att longera en häst som man vet kommer bete sig på ett sådant sätt är en grym skaderisk för både häst och människa, men i dagsläget kände jag att rider jag kommer han förr eller senare dunka ner mig i ridhusbotten och då kommer 1. jag att slå mig, 2. han kommer lös = skaderisk det med.

Så sagt och gjort, jag tog ut honom på volten och han hann nog inte skritta mer än 3-4 steg innan explosionen kom. För att citera en tjej i stallet; "Han såg ut som en såndär rodeohäst man ser på youtube". Det gick fort, han vansinnesbockade och jag vågade knappt titta. Efter 15 minuters helvete och galenskap gick luften ur honom och han saktade av till skritt när jag bad honom.

Efter skritten var han lugn. Inga bockningar, inga ryck i galopp utan helt med på noterna. Jag hoppas att han är avrastad för någon dag framöver nu..

Filmade lite när han var relativt lugn. När han är som värst precis i början skulle jag inte komma på tanken att börja fippla med mobiltelefonen, så det behöver ni inte bekymra er om.

Royal Rascal

Idag fotade jag alltså Emmas vacka 4-åring Royal Rascal. En snygg herre med mycket vilja och motor som matchas mot årgångsklasser. Dom är tyvärr lite för busiga för att fotograferas utomhus under ridning ännu, men så snart de har tränat lite mer på att rida på utebanor ska jag vara på plats med kameran.

"Rackarn" är e. Rascalino - Florestan I - Donnerhall

Visst är han underbar!















Massor av bilder

Ikväll kan ni räkna med flera nya bilder! Jag har bland annat fotograferat Emmas dressyrhäst från marken (porträttbilder) samt mamma har tagit nya ridbilder på mig och Esco.

Håll utkik!

Frisyrfrossa

Om någon har lite idétorka för frisyren inför kommande tävlingar bjuder jag här på lite inspiration! Alla accessoarer på bilderna kommer från Skaerlund Design.

Hur har ni håret på tävling? Donut? Hårnät?





 

Lördag

Det blir inte lätt att få ihop denna dag heller med någon vettig update här då jag jobbar även idag. Idag är det dock riktig glidartid 09.00-14.00. Sköönt!

Både Danny och Esco ska ridas idag, men dom får spendera dagen ute i hagen tills jag kommer hem. Är så trött på det här vädret med ösregn varje dag, men idag verkar molnen faktiskt lätta upp lite. Håller tummarna!

Dalahoppet

Jag må vara dressyrryttare i hjärtat men under helgen släpper jag vissa hämningar och beger mig till Lugnetstadion i Falun och ser på en av landets största hopptävlingar. Dalahoppet har över 1000 starter under 4 dagar och har hinder så stora att jag hukar mig i rena rysningar.

Men det är kul! Jag ska vara där på söndag och kolla de stora klasserna samt springa lite i alla montrar. Kanske blir det lite shopping? Har även hört att SVT är där och sänder live på söndag.

Bild lånad från Linnea Boberg som kommer att vara där och tävla i helgen.

Utvärdering tävlingsplats: Insjöns Ridklubb


Parkering: Rymlig parkering som tyvärr ligger långt från själva tävlingsplatsen med tävlingsbanorna. Känns inte så roligt att man lämnar hästen och sedan går och startanmäler etc. en bra bit därifrån.

Framridning: Framridning var möjlig i både ridhus och på utebana som låg intill tävlingsbanorna. Eftersom det var dubbla banor och massor av starter var det ganska trångt.

Tävlingsbana: Ganska bra underlag! Ett minus på att dressyrstaketet på ena banan blåste ner två gånger på den lilla tiden jag satt och tittade på några ekipage. Borde fixas så att det blir mer stabilt.

Hederspriser: Bra för att vara lokalt! Fick en fin armbandsklocka + rosett och plakett. Hästen fick dessutom en stor knäckebrödsförpackning.

Cafeteria: Handlade tyvärr ingenting så har ingen aning.

Övrigt:
Helt OK tävlingsplats, men inte ställe jag skulle åka långt för att tävla på. Dock stort stort plus att det var onlineresultat via Equipe!

Jobb 08.00-21.00

Alltså rubriken säger väl allt. Idag jobbar jag från 08.00-21.00! Med en paus på 30 minuter allt som allt. Får ibland kommentarer om "hur hinner du två hästar på olika stall och jobb?".

Ja sånna här jobbpass är svaret. Jag arbetar mycket helger och kvällar, långa pass. Har jag väl jobbat av många timmar på kort tid blir jag mycket ledig sedan. En dag som detta har jag dock ordnat så att Petra tar hand om Esco och min egen fixar jag mellan 07.00-07.30, sedan åker jag direkt till jobbet.

Tänk att jag dessutom sköter en blogg mitt i allt, man är väl bra galen. Min räddning heter tidsinställda inlägg och jag har ordnat så att "bloggen sköter sig själv" under dagen med lite uppdateringar.

Hoppas ni andra får en trevlig fredag!

Lös häst (igen) och Marikaträning

Idag var det dags för träning igen och det började väl sådär.. Jag tappade Danny. Hade kommit in i ridhuset och han var så grymt laddad att jag bestämde mig för att skritta honom för hand några varv innan jag skulle sitta upp. Efter 1,5 varv i ridhuset med en häst som verkligen gått på tårna exploderade Danny. Han dök ner med huvudet och bockade runt mig som en galning. Eftersom det var hästben precis överallt blev jag tillslut tvungen att släppa honom för att inte komma till skada själv.

Danny bockade sig genom hela ridhuset med tyglarna hängandes farligt nära frambenen och jag trodde att jag skulle svimma. Efter en långsida stannade han och tittade upp på mig, ungefär "släppte du mig?!". Jag ropade lågt "Dannyyyy" och döm om min förvåning när hästen faktiskt vänder och travar med spänstiga steg genom hela ridhuset fram till mig. Puha!!!! Konstaterade att han såg hel ut och gick något varv innan jag satt upp.

Väl uppe i sadeln var räven tillbaka bakom Dannys öra och det hade nog räckt att en mus krupit upp långs sargen för att jag skulle legat på ridhusbotten. Sedan kom Marika in till vår räddning och jag beklagade mig lite över Dannys påhitt. Fick svaret att "äsch, han kommer att lugna ner sig... kanske innan han är 10 år om du har tur". Haha!

Träningen i sig var faktiskt en riktig höjdare när Danny väl hade börjat andas igen! Lugn, spänstig och suverän i handen. Mycket roligt!

Mina (ful)stövlar

Någon undrade vad jag har för ridstövlar och givetvis kan jag presentera mina pinsamma fulstövlar närmare. Dom är av märket Petrie och jag har haft dom i 6 år. Kvalitén är helt fantastisk och dom är inte nötta någonstans. Lädret är fortfarande kolsvart på insidan och det finns inte en skråma. Från början hade dom ingen dragkedja, men det har satts in i efterhand av en skomakare. Jättefina stövlar egentligen..

.... men dom är för korta. Typ en decimeter. Finns det något fulare?! Nej. Men min kära plånbok ska snart betala 35 000 kr för en sadel och att skrapa fram ytterligare 10 000 kr för ett par nya stövlar, nej.

Så snart min sadel är betalad ska jag sätta igång och spara som en galning igen, för ett par nya ridstövlar måste investeras. Om man vore gord av pengar...

Träning och veterinärbesök

Idag står det träning för Marika på schemat! Missade gårdagen då jag jobbade.. men det tar vi igen på en gång! Är så himla glad att jag har en så bra tränare så ofta som en gång i veckan.

Efter träningen ska jag även följa med till kliniken med hennes häst. Den ska förhoppningsvis friskförklaras! Ska bli trevligt att träffa min veterinär på "nära håll" igen, nu när det inte ens är min häst det gäller. Det var trots allt ett tag sedan nu, tack och lov.

Ska även under eftermiddagen sätta mig och skriva ihop en utvärdering om Insjöns Ridklubbs tävlingsplats!

Galen dag

Alltså jösses.. Började dagen med att försova mig. Klockan 07.15 skulle jag åka med pappa då han skulle köra mig till jobbet. Innan detta skulle jag ha fixat Danny så jag ställde klockan på 06.00, då hade jag gott om tid för både häst och frukost.

07.00 vaknar jag av mig själv och inser att om en kvart ska jag åka till jobbet! Kastar på mig kläder, kör som en galning till stallet, slänger på ett regntäcke på Danny och fixar haghö. 07.19 är jag tillbaka hemma och sätter mig direkt i bilen. Snälla pappa ger mig en macka och jag sminkar mig i bilen. Haha puh! Men det gick det med!

Efter jobbet fixade jag först Esco och red honom i ridhuset. Jämn, pigg men lite stark. Sedan åkte jag till Danny och fixade allt jag egentligen skulle ha hunnit på morgonen. Han var glad! Imorgon blir det träning för Marika.

Tävlingsbilder Danny

Fick helt underbara bilder på mailen från en läsare igår. Sofia Andersson heter tjejen som har tagit dessa foton, tusen tack! Ni hittar hennes hemsida här: afoto.se









Dagsschema

✔ Snabbfixa Danny (mocka, packa hö etc.)
✔ Jobba 08.00-17.30
✔ Fixa Esco + ridpass
✔ Åka tillbaka och pussa lite på Danny igen

När man jobbar hinner man inte med allt. Idag får Danny vila!

Meeting i Gagnef/Ludvika

Åh har precis konstaterat att både Gagnef och Ludvika har regionala meeting i juni. Båda med klasser från LB-MSVB (MSVA i Ludvika).

Jag vill dit!!! Älskar att åka på meeting. Få packa med sig alla saker inkl. häst, installera sig med tävlingsskåp och boxgardiner. Boka boende och vara mitt i hela kalaset. Fodra hästarna på morgonen, tävla hela dagen och spendera ledig tid på att ligga i gräset och titta på fina hästar. Gå ut och äta på någon mysig restaurang på kvällen tillsammans med andra tävlande och bara ha det helt underbart!

Vem är sugen? Vore kul om man kunde boka boende på samma ställe för det är allra roligast att följas åt helt. Är det någon, för mig okänd, läsare som planerat att åka till någon av dessa ställen på meeting är jag öppen för det med!

Emma H? Anna G? Sofia N?! Matilda H? Therese B? Någon som känner sig manad att åka på meeting i juni?


Esco-update

Tänkte att ni säkert var nyfikna på en status i hur det går för Esco! Han har alltså fått antiinflammatoriskt i 10 dagar och ridits rakt fram i skritt, trav och galopp under tiden. Han har gått mycket utomhus på lite hårdare underlag och ridits i en rund och hälsosam form. Jag har även ridit litegrann på utebanan och han har känts väldigt fin!

Idag red jag honom första dagen utan medicin och det blev premiär i ridhuset för första gången på länge. Han kändes jämn, fin och bra påskjut. Lite "oriden" men överlag kanon! Nu ska jag rida på och se "vad som händer" när han har gått som vanligt ett tag men förhoppningsvis är han en frisk och glad häst som kan börja jobba igen!

Fina killen! Det vore såå roligt att rida någon till tävling på honom när han är tillbaka ordentligt.

Uteritt på Danny

Ja vad ska man säga, det gick inte direkt lugnt till. Det började med att vi skulle ta oss förbi stora utebanan där vattenspridarna var i full fart och då taggade han till direkt, steppade åt höger och vänster. Vi tog oss dock förbi ganska smärtfritt! Väl ute i skogen trodde jag att han skulle få en hjärtattack (och jag med) då han var rädd för minsta löv och slog med frambenet som en hingst.

Jaja, ut i skogen tog vi oss och det blev bara ett kast (Danny blev rädd för en stor stubbe....) Vi var så djupt inne i skogen att han faktiskt satte av i full galopp åt fel håll (stallet låg åt andra hållet) men jag tror han förstod det då jag fick stopp på honom ganska snabbt. Undra när han ska coola ner sig och uppskatta dom mysiga skrittstigarna i skogen istället för att stöka runt som en galning. Men jag tror faktiskt att han uppskattar det, öronen rätt fram och han gör inget "dumt" egentligen. Det är bara det att världen är lite för stor och läskig för en Danny-häst just nu.

Vi rider faktiskt ute flera gånger i veckan nu. Tanken är att vi ska "avdramatisera" det hela och att han ska bli lugnare och lugnare - vi har trots att kommit en bra bit på väg! Innan var gramanen alltid på, idag var den kvar hemma i stallet.

Tre snabba

Det har trillat in några frågor i senaste inläggen.

1. Vad är det för träns Danny har? Ett ihopplock med 5 cm bred nosgrimma och swarovskipannband.
2. Vad är det för kavaj du har? En Cavallo
3. Vilken klass tävlade du och Danny? En LB:1!

Några tävlingsbilder

Blev inte så mycket fotat då mamma antingen ledde hästen eller stod och var nervös i ett hörn, men några bilder blev det i alla fall!
 









Ridsport special

Just nu: Sitter på balkongen och myser med en Tidningen Ridsport Special i handen. Ett tjockt nummer som förhoppningsvis har flera roliga sidor att läsa.

Holländska knoppar

Igår knoppade jag Danny på ett helt annat sätt än jag gjorde sist när vi fotograferade.. Nämligen fluff-knoppar (holländska)! Han har inte världens största hals så då får man hjälpa till lite med knopparna... Jag tyckte att det blev grymt snyggt!

Vad tycker ni?
- Snyggt med hollänska knoppar eller
INTE OK!


Dagen från början till slut

Pust! Senaste gången jag var såhär nervös inför någonting var för min uppkörning för körkortet, och det var för två år sedan! Helt klart jämförbart med detta haha.

Danny fick i alla fall börja dagen med att gå ut i hagen, ville inte att han skulle känna att "något var annorlunda" just idag. Sedan fick han gå in och göras i ordning, knoppas, ryktas etc.. Han var jättesnäll och väldigt lugn. Gick rakt in i transporten när vi skulle lasta och stod snällt hela vägen till tävlingsplatsen.
Väl på plats blev han lite orolig och stökade lite i transporten. Gnäggade oavbrutet och tyckte att han var ensammast i världen. Vi lugnade honom så gott det gick och när vi sedan lastade ur honom stod han väldigt snällt och blev sadlad! Tog honom sedan i longerlina och promenerade honom - ville inte sitta upp på ett krutpaket. Först gick det jättebra, sedan exploderade han och drog världens bockserie - runt mig!!! Oj så glad jag var att jag hade hjälm på huvudet och handskar på händerna. Fick stopp på eländet efter ett tag och sedan ledde vi honom tillsammans jag och mamma, på var sida.

När jag suttit upp höll mamma i honom i linan hårt och vi gick direkt till ridhuset där jag vet att han är lugnare. Skrittade några varv med ledare och sedan släppte mamma. Joggade honom länge i trav och han kändes relativt lugn tills jag fattade galopp - då kom det. Ryggen i en båge och så en riktig explosion rakt upp!!! Men jag satt kvar, puh! När vi väl hade landat lät jag honom galoppera varv efter varv i ridhuset. Jag tror att jag galopperade i 15 minuter utan att stanna en endaste gång haha. När jag hade galopperat länge och väl åt båda håll kom den där underbara känslan av att "luften går ur" honom och han börjar andas på riktigt igen. Red dock på honom ordentligt efter det och först när han kändes trött gick vi ut på framridningsbanan som låg precis intill tävlingsbanan. Vågade inte ta några risker och hade jag tagit ut honom tidigare på utebanan hade jag legat på backen, det är ett som är säkert.

Ute på utebanan fick han en liten nytändning och kändes ganska laddad i första galoppen, något bocksprång men sedan var det lugnt. Mitt mål var att rida honom trött innan jag gick in på tävlingsbanan. Nu kanske ni tänker att "det var väl en konstig strategi?" men inte för mig. Målet med denna tävling var INTE att han skulle gå in på tävlingsbanan med en jäkla massa tryck och flash, spänna runt och visa en massa gångarter. Målet var att han skulle få en positiv tävlingsupplevelse och vara så avspänd som möjligt. Detta kändes absolut enklast att nå om han var lite trött.

Helt riktigt! Han kom in på tävlingsbanan och blev lite spänd för kortsidan där domaren satt. Ville inte gå förbi och fnyste lite åt detta påhitt. Efter lite klappar och övertalning var det inga problem! Hade han haft mer tryck och anspänning hade vi aldrig tagit oss förbi så lätt. Sedan styrde vi igenom programmet utan problem. Han gick förbi överallt och var jättefin i handen. Massa beröm och jag pratade med honom genom hela programmet! "Braaaaa".

Sen var det här självklart inte en ritt som man egentligen vinner på. Hade meningen varit att sätta en massa tryck i honom hade framridningen aldrig sett ut på samma sätt och jag hade ridit på ett helt annat vis. Men idag var inte det målet! Jag är så, ursäkta, jäkla nöjd med vad vi presterade och att det verkligen gick precis som planerat! Visst fick vi några missar när han bytte galopp och vände åt andra hållet mitt i en galopplängning, slog sig fri i en övergång etc. som inte var planerat - men det är hästens första tävling någonsin. Att han var så duktig som han faktiskt var är helt otroligt.

Domaren skrev: "Trevlig häst med fin takt och balans! Grundformen OK. Du ska bara bli lite säkrare på styrningen så inte vägarna blir ett problem...." Haha! Styrningen ska tränas på.

Lilla Danny vann!

Eftersom många har tjuvkikat och sett onlineresultat har jag redan fått några grattiskommentarer, men för er som inte vet kan jag nu avslöja att vi kom runt banan!!

Det var kanske inte den mest fantastiska ritt man kan visa, men vi tog alla mål med bravur!

1. Gå på transporten och åka till tävlingsplatsen - check!
2. Lastas ur och ridas fram utan att jag ramlade av - check! (fast denna punkt lyckades vi sämst med)
3. Snällt styra runt programmet - check!
4. Lasta på och åka hem - check!

På våran checklista fick vi även träna på en oväntad grej - nämligen prisutdelning och att ha en rosett på tränset (ve och fasa). Danny vann nämligen sin klass på 65%!


På tävling

Idag får bloggen vila. Jag är på tävling med Danny och uppdaterar er när jag kommer hem sent ikväll! Håll tummarna för min bruna dåre.

Jag och Danny imorgon




Hahahahaa jag älskar denna.

Dåre

Ja vad ska man säga, att jag inte fick en flygtur ner ridbanesanden idag var ren tur. Danny var helt hopplös.
Började med att rida ut en sväng i skogen - inga problem! Gick sedan in på den stora hoppbanan och skulle känna lite på honom.. Jo men tjena, han var galen. Kastade sig från höger till vänster och hoppade upp och ner. När jag bad honom trava klev han på i spända ministeg och steppade från sida till sida.

När han till slut kändes så lugn att jag kunde fatta galopp exploderade han. Rakt upp och ryggen som en ostbåge. Jag blev rädd och gjorde ett kraftigt tygeltag så att han skulle stanna och känslig som han är tvärnitade han och kastade sig bakåt. Sedan var han rädd för handen resten av ridpasset, bra jobbat Frida. Inte en enda galopp utan hopp och skutt fick vi till och spändare häst får man leta efter.

Känner mig rätt uppgiven inför morgondagens tävling utomhus. Det ska bli minst sagt spännande att se om jag kommer att kunna ta ett enda galoppsteg i programmet utan att han ballar ur helt...... Suck.

Ja ja.. Schamponerad blev han och grejerna är putsade - vi ska åtminstonde göra ett försök.



Helbror till Danny

Fick ett meddelande på facebook av Alice som vi köpte Danny av. Ni ser säkert vad som står, men om någon har problem med danska kan jag översätta det till att Danny har fått en bror som föddes i lördags! Det är Alice som har fött upp Danny och hon blev så nöjd med honom att hon tog Romanov på samma sto igen - så nu har han fått en helbrorsa! Ska bli superkul att se bilder på skönheten.

Fler bilder

Han är allt bra fin min lilla kille! Någon frågade hur gammal han var och han är född 2006, så 6 år gammal.

Märkeshysterin

Tänkte skriva ett åsiktsinlägg igen.. Denna gång om märkeskläder och annan utrustning till hästen. Är det viktigt för mig? Är det något som ger en ryttare "status"?

Jag har delade meningar om detta. Dyrare varor kan vara dyrare av anledningen att det är bättre kvalite, det kan också vara dyrare på grund en en stor, fet logga. Jag är inte märkesfixerad någonstans utan köper kläder och utrustning som jag tycker är snygg, oavsett om det är en budgettröja från Hööks eller en märkesbyxa från ett visst märke. Sedan försöker jag dock köpa kvalite, saker som håller. Ett träns för 299kr går kanske sönder i sömmarna efter ett år, medan tränset för 1299 kr håller betydligt längre. Då lönar det sig ändå att köpa det lite dyrare märkestränset. Detta tycker jag är som allra tydligast i kategorin hästtäcken, där jag har ett bucastäcke som säkert är 5-6 år gammalt och alltid håller tätt i minsta söm.

Dock har vi en annan synpunkt och det är att oftast görs det snyggare kläder från vissa, dyrare märken. Jag är en riktig sucker för stora loggor och tryck - och då ramlar jag genast in på marknaden hos HV Polo och Kingsland. Hade det funnits lika snygga kläder hos budgetbutikerna hade jag varit en sann kund där istället.

Vissa rider omkring heltäckta med märkessaker från topp till tå - och jag tycker att det är helt upp till var och en. Hade jag haft obegränsat med pengar hade jag knappast sprungit på budgetbutikerna och köpt utrustning. Däremot tycker jag inte att just kläder till en själv/småprylar till hästen ger så mycket "status". Visst kan det vara fint, men jag blir betydligt mer imponerad av transporter, lastbilar och för att inte tala om hästarna själva..

Här har vi en riktig budgetoutfit utan ett endaste märkesplagg - men nog fin för det! Sadel och ridstövlar får dock räknas utanför outfiten, för det anser jag vara väl värt att lägga pengar på. 
 

Fredag

Sitter och äter lunch samtidigt som jag läser gårdagens Tidningen Ridsport och bloggar - på samma gång! Det gäller att ha många bollar i luften. En del önskar att jag ska göra fler inlägg per dag men jag hinner tyvärr inte det. Brukar försöka få till 3 inlägg/dag och det är ganska precis vad som hinns med.

Två hästar på olika stall kombinerat med jobb - det tar sin tid. Hoppas dock att ni uppskattar de inlägg jag gör!

Jag har i alla fall hunnit rida Danny i morse och det gick bra - bortsett från att vi var tvugna att rida inne istället för ute på ridbanan som var planerat. Detta för att det till min stora förskräckelse kom snö i morse... Kan inte detta helvetes väder lägga ner nu! Snö i maj är inte OK någonstans.

Startlistor har kommit upp för söndag och jag har faktiskt börjat bli nervös. Oftast är jag lugnet själv, men det känns inte helt tryggt med Danny på en tävlingsplats. Vi kommer att ta med longerlina så att mamma kan hålla i honom när jag har suttit upp och börjar skritta fram - för hästens skull, exploderar han och jag ramlar av så kommer han förhoppningsvis inte lös. Det ska i vilket fall bli jättespännande och vi ska göra allt för att han ska vara cool och tycka att det här med tävling är kalasroligt!













Snabb update

Idag provknoppade jag Danny och vi har tagit massor av kort. Han blev jättefin men jag kommer att knoppa lite annorlunda till nästa gång. Ska äta lite mat och fixa några stallgrejer som är kvar innan jag kommer tillbaka till datorn igen. Slänger upp bilderna senare!

För lat för att rykta?

Fick en massa kommentarer om jag "var för lat för att rykta" på mitt inlägg om vardagsschampo. Alltså tillåt mig skratta, tror ni på fullaste allvar att jag inte ryktar Danny? Ibland undrar man verkligen vilka det är som läser mig blogg haha.

När Danny kommer in från hagen kan han se ut som helvete. Lerig från mule till svansrot. Han duschas då, antingen med bara vatten eller med schampo om det är väldigt mycket smuts. Sedan får han torka (vilket går snabbt i solen) och efter det sätter jag igång och ryktar honom länge länge. Finns det något mysigare att rykta en ren häst så att den blir sådär vackert glänsande? Däremot tycker jag inte att det är speciellt roligt att rykta en redan smutsig häst så att det bara blir dammigt och man själv behöver stå med hostattacker. Hellre att man spolar av hästen när den kommer in från hagen är dom som istället sätter på täcken i 20 plusgrader för att slippa rykta bort en massa lera på kroppen när hästen kommer in...

Det är inte för intet min häst ser ut såhär i pälsen:

Två bilder

Som snälla Marica har fotat och skickat till mig!




City Gross i Falun

Alltså våran närmaste köpmarknad/mataffär är hemskt farlig att gå in i som hästmänniska.. Slutar alltid med att man kommer ut med minst en hästpryl! Här finns allt från schabrak till liniment.











Träning för Marika

Idag var det dags igen för ett träningspass för Marika. Förra veckan gick det som sagt riktigt dåligt att träna så idag var det dags för bättring!

Fick börja med att rida rörelser ur LB:n, serpentiner, uppridning --> halt osv. Gick helt OK! Sedan tog vi lite galopp och tempoväxlingar. Alla tempoväxlingar framåt är alltid bra och tillbaka är dom dåliga, oavsett gångart. Det måste vi träna på! Sedan fick jag försöka hitta trycket i traven och samtidigt runda till honom i formen. I början gick det sådär, han tryckte ut näsan och blev hängig i handen. Vi tog ett skrittpaus och gjorde sedan om jobbet - super!!! Rund i formen och massa tryck. Så ska det vara!

Efteråt fick Danny duscha av sig all svett och jag smörje in mungipor med idomin, hovar med olja och passade på att klippa av lite hovskägg. En dos vitamin/elektrolytspruta i munnen och sedan var han redo att gå ut i hagen! Danny gjorde en störtdykning ner i hagen, finns det nå bättre än att rulla sig när man är lite halvblöt på kroppen tro? 18 grader visar termometern idag och ännu varmare är det i solen - skönt!

New in

Insåg efter dagens schamponering av lerig häst att jag behöver lite mer "vardagsschampo".. Det blir så dyrt om jag ska hålla på att tvätta honom varje dag nu bara för att jag låter honom gå utan täcke i hagen.

Därför införskaffade jag 2,5 liter glansschampo från EMIN. Budget och bra! Duger fint åt de dagar man bara vill få ren hästarna efter en lerig dag i hagen.

Köpte dessutom två oparfymerade schampon! Smidigare flaskor att använda om jag bara ska skölja igenom svansen.

Täcke i bävernylon

Är i full jakt efter ett tunt täcke i bävernylon till Danny. Ska fungera som stalltäcke för att skydda mot smuts ex. natten innan tävling eller lite kyligare sommarnätter.

Var hittar jag sånna täcken till rimligt pris? Exklusive Horse Wear har jättefina bävernylontäcken men kostar nästan 1000 kr vilket jag tycker är lite dyrt... Har förstått att dessa täcken även kallas "travtäcken" så funderar på om det kanske kan finnas i någon travshop billigt någonstans.

Täcket ska vara helt ofodrat och ha blank utsida. Vet ni var jag kan hitta ett sådant vore det jättesnällt om ni skrev en kommentar.

Dressyrträning x 3

Tänk om alla dagar var såhär bra i sadeln! Hästarna har verkligen gått super allihopa.

Adrienne: Red på utebanan. Lite motig i början som sedan släppte till en riktigt bra känsla! Första gången jag red henne ute och hon var verkligen i sitt esse där. Pigg, glad och helt med på noterna. Fick till några kalasfina skänkelvikningar åt båda håll.

Esco: Red på utebanan. Kalasfin!!! Rider inte med några större krav mer än att han ska lyssna bakåt och idag var han lugnet själv. Rullade på i rund form i både trav och galopp. Superduktig i galoppen, verkligen rund och fin.

Danny: Red i ridhuset. Lite spänd och på tårna i början då det var träningar i ridhuset men lugnade sig sedan och var suverän i handen. Mjuk och loss, inget motigt alls. Riktigt mycket tryck mot slutet och vi red lite programdelar som fungerade bra! Otroligt nog kan vi faktiskt rida in på medellinjen, göra halt och hälsa - utan att han går iväg! Duktig.

Som sagt hade det gått såhär alla dagar hade det varit enkelt, men då hade man kanske inte uppskattat det lika mycket. Dagen gav oss dessutom superväder med ridning i t-shirt på alla tre hästar.


Laddar för lång dag

Tre hästar ska ridas och jag funderar på att provknoppa Danny. Var sjukt längesedan jag knoppade kort man haha! Kanske har glömt hur man gör? Har vant mig vid Escos hårsvall á la 50 cm..