Svar på läsarfråga - varför hästarna i olika stall?

Fick en fråga om varför jag har Danny och Esco i två olika stall. Först och främst, Esco är inte min egen häst utan ägs av Petra Back. Jag har honom visserligen 7 dagar i veckan, men förr eller senare kommer hon vilja ha tillbaka sin fina häst! Men detta innebär att val av stall ligger hos henne, inte hos mig.

Jag har stått i 7 år på Källvikens Gård (där Esco står) med olika hästar. Jag kan stallet, rutinerna, människorna och allt annat utan och innan. Men i samband med att jag flyttade till Skåne sa jag upp min stallplats där och när jag sedan flyttade hem igen och köpte Danny fanns det ingen boxplats ledig. Såhär i efterhand är jag verkligen jätteglad över det då jag fick ställa mig "tillfälligt" på Falu Ridklubb i väntan på box.

Det är 3 månader sedan och jag har inga som helst planer på att flytta ifrån Falu Ridklubb nu. Jag trivs otroligt bra och förutsättningarna för att utvecklas som ryttare är mycket större här för mig med tränaren på anläggningen samt helt otroligt inspirerande miljö att träna i. Duktiga ryttare och flera fantastiskt fina hästar gör så mycket för motivationen!

Hade jag fått välja hade jag givetvis gärna haft Esco på Falu Ridklubb också, men det är inte mitt val. Så just nu blir det ett evigt fram och tillbaka mellan stallen - men det går det med! Jag trivs bra på Källviken också.



Esco wild N crazy

Idag gjorde jag ett försök till att rida lite lugn dressyr på utebanan med Esco. Jo tjena, det var ingen hit. Meningen var att han skulle rulla på i lugnt tempo och bara sträcka på sig lite men Esco hade helt andra planer. Det skulle vara fart och fläkt annars var det väl ingen mening...

Några gånger fick jag säga till honom ordentligt att "nu väntar du!!" när han la sig i handen och bara drog framåt. Han trivs inte alls med upplägget att ridas såhär lugnt och inte få jobba på ordentligt som vanligt, det märks tydligt. Ska smyga igång lite längre pass framöver och hoppas att han blir nöjd så!

Elsa tog en - enligt henne - outfitbild från dagen. Dock måste jag påstå att det inte gills som outfit, skydd och shortchaps.. näee.

Gårdagens ridpass

Tack för alla fina kommentarer! Jag tänkte berätta lite om gårdagens ridpass på utebanan med Danny. Mamma ledde oss ut till banan och gick runt med oss en stund innan hon släppte. Det var ungefär som att tända eld på en raket och iväg for vi! Ursäkta mig, men jävla dåre Danny! Började trava på en gång sedan då han bara gick och laddade upp sig i skritten. Mamma höll för ögonen och ett tag trodde jag nästan att hon skulle be mig sitta av hästen, för han var som en smärre explosion.

Istället för de sedvanliga "kasten" han gör (tvärnita, vända på en femöring och sticka åt andra hållet) var det nu dags för pip-hoppen. Dessa pip-hopp är också ganska vanliga i Dannys värld. Ett pip-hopp innebär att Danny laddar och helt plötsligt piper till, samtidigt som han på en mikrosekund hoppar rakt upp i luften och kröker ryggen som en ostbåge. Ett tväräkta bocksprång kan man också kalla det...

Efter några pip-hopp var den värsta explosionen över och jag kunde andas ut, jag satt kvar idag också! Det är oftast precis i början han laddar såhär, det är likadant i ridhuset. Han blir så pigg och glad över att få jobba att han inte vet var han ska göra av sig själv. När det har gått en stund och han har fått rulla på i trav och galopp är det som att luften går ur och han blir lugnet själv. Då kan man börja jobba! Gårdagen var inget undantag utan vi kom till jobb efter en stund och då blev han riktigt bra! Duktiga killen. Mjuk, pigg och en jädrans massa tryck.





Danny på utebanan

Jag låter det vara osagt hur ridpasset gick och låter er kommentera fritt vad ni tycker istället!
















Smakprov

Dagens ridpass på Danny finns på kort! Men först: Mot nästa stall - Esco.

Underbart väder

Behöver jag säga så mycket mer? Helt fantastiskt väder! Har jobbat från 9-14 och nu är det dags för ridning av både Danny och Esco.

Önskeinlägg: First Class "Klas"

Eftersom bloggen växer hela tiden har förmodligen många nya läsare inte riktigt förstått vem den svarta hästen "Klas" var. Är ni intresserade att läsa mer om mina tidigare hästar finns det under kategorin presentation av mig och hästar i vänsterspalten.

Men jag skriver gärna en extra rad om den mest fantastiska häst jag någonsin ägt. First Class var en godkänd hingst född 1994 som vi importerade från Tyskland hösten 2009. Jag minns så väl när vi flög ner till Hamburg och provade honom.. Jag var helt salig efteråt. Klas som han kallades hade gått internationella klasser med en junior och var tävlat upp till St. George med vuxen ryttare. En fantastisk läromästare som hade en arbetsvilja jag aldrig tidigare upplevt hos en häst.

Jag ägde Klas i två år. Under dom två åren var han fullt ridbar i ungefär 6 månader... Han fick ganska tidigt en allvarlig senskada på ett framben. Vi gjorde allt för att försöka få honom frisk och stark i benet, han fick dubbla tiden i rehabilitering mot en normal häst, han behandlades med laser, chockvågor, magneter. Skrittades för hand på oändligt långa promenader i skogen. Jag tror ingen varit inne på kliniken så många gånger med en häst, det blev vardag. Mitt under igångsättningen gick senskadan upp. Min veterinär skakade på huvudet, men vi gjorde ett nytt försök. Denna gång höll han så länge att vi kom igång med lite tävlande och jag tog med honom ner till Haid-Bondergaard och tränade. Där gick det inte längre, mitt under en träning hände det igen. Senskada igen, på samma ställe för tredje gången. Denna gången såg det sämre ut än någonsin..

Den 14 oktober 2011 fick Klas somna in.. Den sorgen jag har genomgått går inte att beskriva. Jag kommer aldrig någonsin ha en häst som går att jämföra med honom, han var en på miljonen. Jag har aldrig älskat en häst så gränslöst som honom. Tårarna rinner så jag knappt ser datorskärmen när jag skriver detta, men jag är samtidigt så otroligt glad att jag fick tiden med honom. Inget slår dom dagar han var frisk!



Totilas comeback

"Lite av magin kring Totilas är tillbaka. I sin årsdebut visade den omskrivna dressyrhästen en härlig lätthet och elegans tillsammans med Matthias Alexander Rath. Ekipaget fick 83,809 procent och vann GP-klassen på det fyrstjärniga meetinget.

Skriverierna om splittringen av det holländska världsmästarparet Totilas och Edward Gal verkade aldrig ta slut. Affären gjordes upp i slutet av 2010 och sedan dess har dressyrvärlden förgäves väntat på att den svarta hingsten ska glänsa lika magiskt med sin nya ryttare under tysk flagg.


2012 inleddes med en lättare skada på hingsten, men i dag gjorde ekipaget sin årsdebut i tyska Hagen. Matthias Alexander Rath sken i kapp med solen när hans uppvisning var klar. Och det med all rätt. Ekipaget visade ett uttrycksfullt program med mycket lätthet och elegans. Trots en liten taktmiss i övergången mellan skritt och passage och en inte helt lyckad piruett blev segern solklar med 83,809 procent."

Källa: Tidningen Ridsport

Att rida utan hjälm - åsiktsinlägg

Då var det dags för ett efterlängtat åsiktsinlägg igen. Denna gång tänkte jag skriva lite om ämnet rida utan hjälm.

Hade man frågat mig vad jag tyckte om saken för ett år sedan, när jag satt i sadeln på min finaste häst Klas hade jag utan tvekan svarat annorlunda mot vad jag nu gör - därför att då var det en relativt vanlig syn att jag red utan hjälm. Nu har jag blivit klokare, fått tag i en häst som är raka motsatsen till Klas och därför kommer jag att svara på ett annat sätt än jag då gjorde.

Jag anser att självklart ska man alltid rida med hjälm, i synnerhet på de moderna sporthästarna som det är mycket nerv och tryck i. Vem som helst kan ramla av och slå i huvudet och dödsolyckor förekommer. Den snällaste hästen kan snubbla och stå på näsan med dig under. Det finns inga försvar att inte rida med hjälm, men jag är inte heller den som argumenterar i år och dar för just denna åsikt.

Klas kände jag utan och innan i alla situationer, jag visste precis hur han reagerade om det så blixten skulle slå ner två meter ifrån honom eller om ett täcke skulle rasa ner på sargen i ridhuset och "skrämma honom". Han var het men helt orädd, det tryggaste som fanns på fyra ben. De gånger jag red utan hjälm på honom var ofta i situationer där vi skulle fotografera eller filma. Rent estetiskt tycker jag att det är snyggare utan hjälm vid sådana tillfällen.

På Esco skulle jag utan tvekan kunna rida utan hjälm, han är det säkraste jag har suttit på. Därmed inte sagt att jag kommer att göra det. Danny är raka motsatsen, på honom skulle jag aldrig i livet sitta upp på utan hjälm! Det vore så idiotiskt att det inte ens går att diskutera. Han är så långt ifrån "safe" som det går och totalt oberäknelig. Ibland är han lugn ett helt ridpass och ibland gör han sina tvära kast och krummar ihop ryggen som en ostbåga i galoppen och bara studsar.

Jag anser att man har ett eget val, rider man med hjälm så gör man, rider man utan så är det inte bra men upp till den som gör det. Med dagens moderna lättvikshjälmar går dock argumentet att "hjälm är obekvämt" helt bort i min värld. Men som sagt, det är ens eget val och det finns alltid risker.

Jag och Klas





Jobb nio till nio

Idag är det hårda bud då jag jobbar från 09.00-21.00. Så går det när man är ledig mycket i veckorna.. man får ta igen det på helgen.

Därför blir det lite lugnare på bloggfronten idag, ni som är lediga får ha en trevlig lördag! Ett åsiktsinlägg "att rida utan hjälm" dyker upp under eftermiddagen..

Mums

Nä nu har det blivit alldeles för många inlägg med massor av text. Ska låta er vila ögonen lite och bjuder istället på helt sjukt snygga saker från Exklusiv Horse Wear.





På djupt vatten..?

Igår kände jag att nä, jag stryker mig från tävlingen på Danny nästa helg. Vi har aldrig ridit program, han står inte still i halterna, vi vinglar omkring och han är ostadig i formen. På toppen av det har vi en sadel som inte passar någon av oss, vilket gör det hela ännu sämre.

- Ska vi dessutom åka och tävla på detta? Det är som uppgjort för att gå dåligt redan från början. Men sen landade jag lite och började tänka klart igen. Danny ska inte ut och tävla för att få massa poäng och placeringar nu i början, han ska ju tävla för att träna på att vara på tävling! Han måste få chansen att vänja sig vid parkeringar, massa hästar och människor, dressyrstaket och domarbord. Hela det "kaoset" som tävling innebär är helt nytt för honom.

Då spelar det ingen roll om han vinglar omkring på banan! Första gångerna ska vi ändå bara försöka komma förbi alla läskiga grejer, kanske måste jag rida lätt något moment för att han blir spänd och avbryta om han "kokar över". Det är en känslig häst och jag räknar med att första 3-4 tävlingarna kommer gå åt att bara vänja honom vid miljön, först efter det kan man börja rida på riktigt.

Så nu känner jag mig betydligt tryggare i "vad jag håller på med" och har en plan för det jag gör. Tänk så bra om han redan är van vid tävlingskaoset när jag får hem den nya sadeln - då kan vi verkligen ut och ha kul i sommar!

Sanna Nilsson och Go Dutch får stå för bilden, inspiration..


Veterinärundersökning Esco

Igår var det alltså dags för Esco att undersökas och se om vi kunde finna något mer än blödningen i hoven som upptäcktes vid skoningen.
För mig som tyvärr varit inne på oändligt många hältutredningar med Klas går det på rutin, men kan skriva lite om hur det går till på en sådan utredning om det är någon som inte vet.

Jag fick börja med att leda Esco fram och tillbaka på hårt underlag, rakt mot veterinären för att hon skulle kunna se några rörelsestörningar. Samma sak gjorde vi i trav. Veterinären kunde se att han hade lite ojämnt påskjut bak, men att det i övrigt var OK. Därefter longerades han på böjt spår i skritt, trav och galopp och inga direkta rörelsestörningar syntes här heller. Då gick vi vidare med böjprov på alla fyra ben - ingen reaktion. Skönt! Vid den allmänna kontrollen tyckte veterinären även att han var i ett bra skick, men något öm i ryggen och lite ojämn i sitt påskjut bak. Vid kontroll av hovarna visade det sig att han fortfarande var öm i hoven precis vid blödningen.

Vi diskuterade ganska länge om hur han känts i ridningen, om att galoppen blivit sämre och att vi kanske hade tränat lite väl flitigt. Den slutgiltiga "diagnosen" blev att han förmodligen var lite trött i kroppen, ingen direkt hälta men överlag lite överansträngd. Hoven hade förmodligen påverkat honom i dagarna kring tävlingen och det var därför han var oren.

Vi bestämde att han skulle få lite antiinflamatoriskt i 10 dagar och ridas/joggas lugnt under tiden. Gå mycket i skogen och få sträcka på sig. Därefter ska vi sätta igång och träna som vanligt och se hur han känns. Förhoppningsvis är han då riktigt fräsch i kroppen och redo för jobb igen. Det viktigaste är att fina killen mår bra och inte har något som spökar i kroppen!

Måttande av Childeric

Ja idag gjorde vi det! Måttade en Childeric-sadel till mig och Danny. Det känns helt fantastiskt.

För er som inte vet finns det två stycken människor i hela Sverige som är återförsäljare för franska märket Luc Childeric och det är Ellen och Caroline. Efter att ha pratat med båda per telefon om allting bestämde vi att "Carro" som finns i Stockholm skulle komma hit till Falun och måtta sadeln. Jag behövde alltså inte flytta Danny en meter utan hon kom hit och vi fixade allt på plats (dock var det två till som hon skulle måtta åt i närheten, så dom kom också hit).

Vi började med Danny och Carro klämde på hela ryggen, tog mått på bredden, över manken, på längden. Sedan fotograferade hon honom i profil och bakifrån. Sedan gick vi in i ridhuset!

Med sig hade hon ungefär 10 childericsadlar och jag fick ge önskemål och sedan sitta i dom som skulle kunna var något. Jag sa ganska direkt att jag ville ha en sadel av "flatback-modell" men att jag gärna provade några andra också. Så vi började med en sadel som tydligen var väldigt omtyckt av många men den kände jag redan efter några varv att det inte var något för mig. Sadel nr 2 var en DI och med andra ord en smärre islandshästsadel. Den var rejält flatback och mjuk som smör. Åh herregud, jag var i himlen! Helt fantastisk sadel, jag satt helt underbart. Red dock i en DAC också för att jämföra lite och känna på några andra knästöd, men det var inte jämförbart. Min rumpa vill ha flatback!

För Danny var det dock mycket bättre med en DAC så eventuellt måste dom göra en DI-modell åt mig, men med DAC-panel åt Danny. Blir som två sadlar i ett för att det ska passa oss båda.

När modell var bestämt mätte vi Danny igen när han var varm i musklerna och det var faktiskt en liten skillnad (ca 1 cm). Därefter mättes mina ben, först hela benen från höft och sedan lår+underben separat. Vi konstaterade att jag var tillräckligt lång för en "normal kåpa". Vi bestämde även att det skulle vara vadderade kåpor och lillkåpa. Dom normala knästöden blev det också då jag trivdes bättre i dom än i dom "moderna".

Sedan kom det verkliga problemet, färgval!! I grunden skulle den självklart vara svart, men det fanns ju så otroligt mycket detaljer man kunde få i andra färger... Slutade faktiskt med att det blev en svart sadel med mörkt brunröd undersida. Sömmarna kommer även att vara mörkbruna. Lite utstickande, men ändå neutralt!

Imorgon skickas beställningen till Frankrike och sen är det 8-10 veckors lång väntan innan sadeln kommer. Men det är det värt!

Här har ni läderfärgerna min sadel kommer ha:




Fick även en fråga om vad sadeln kommer att kosta, och eftersom det inte är någon hemlighet vad Childericsadlar kostar svarar jag faktiskt på det. Ca 35 000 kr kommer kalaset att landa på och jag betalar allt helt själv, så några spekulationer om annat behövs inte.

Vilken dag

Oj oj.. vet knappt var jag ska börja skriva! Åkte till stallet vid 07.30 imorse och kom hem först 17.30, 10 timmar senare!

Har hunnit med beställning av Childericsadel, provat alla modeller och blivit måttad på längden och tvären. Dessutom har jag hunnit iväg och varit med när Esco veterinärundersöktes. Måste bara andas lite, äta mat och sedan ska jag sätta mig och berätta om allting.

Är det något speciellt ni undrar över om måttningen av Childericen, passa på att lämna en kommentar i detta inlägg så svarar jag på det i sadelinlägget senare!

Just nu

Provrider jag olika childeric-modeller, vi måttar Danny och allt där till.. Berättar om allt senare!

Haghäst

Fotade Danny lite i hagen häromdagen.. Har ju redan slängt upp några bilder, men kan inte låta bli att visa alla tillsammans!
Har tagit nästan alla bilder när jag sitter "på huk" så jag är varken dvärg eller min häst jättestor, tycker bara att det blir fint så.

Har ni någon favoritbild?











Oops mer glitter

Har en hel del svarowskikristaller kvar efter hjälmblingandet.. Det är farligt! "Vad kan jag blinga mer för något?".. Den eviga frågan som har gått på repeat i stallet senaste dagarna. Har fått flera förslag men vågar inte blinga sådant som ska tvättas i maskin, tror att det är lätt att det ramlar av då tyvärr.

Däremot kom en snilleblixt när jag såg Emmas vacka träns, eller rättare sagt hennes tyglar.. Små, diskreta kristaller som glittrar helt underbart i solen. Klart att Danny också vill ha bling på tränset!

Sagt och gjort:







Något som föll er i smaken? För mycket? Neej det kan inte bli för mycket i en glittrande, *nästan* tonårings värld (min). Mmmmmm...

Första riktigt dåliga passet

Jaha, då var det avklarat! Det första ridpasset på Danny som verkligen inte var bra haha. Måste dock säga att vi har klarat oss rätt länge utan detta! Nästan tre månader av ridpass som bara blivit bättre för varje träning, då är det nästan hög tid för en liten försämring..

Tränade alltså för Marika idag. Vad var det då för fel? Vi började passet med att lägga ner honom i formen rejält i trav, för han var riktigt spänd och stum i ryggen. Därefter tog vi galopp och checkade lite förvänd, eller rättare sagt det blev ingen förvänd eftersom Danny bytte galopp hela tiden. Till slut fick vi "ge upp" och lägga in förvända på supersnälla linjer i svaga serpentiner längs långsidan.

Sedan tog vi traven som idag var spänd och rakbent. Han var riktigt stark och hängig i handen vilken han aldrig är annars! Jag hade jättesvårt att runda till honom i formen och Danny tryckte ut näsan allt han kunde. När formen inte gick att få OK tappade vi även takt och balans och han blev väldigt springig. Det "häng" vi tidigare hittat i traven var som bortblåst.

Vi tog även lite galopp på slutet och då, äntligen kom något positivt! Suuupergalopp! Tack och lov, något bra. Avslutade sedan då Danny var trött och vi förmodligen inte fått ut något mer ändå.

Sammanfattat: Alla dagar går inte på topp! Det har gått så himla fort fram att man tror att det ska fortsätta så hela tiden, men så fungerar det såklart inte. Senaste veckan har Danny mest gått i skogen och det var längesedan vi checkade rörelser i ridhuset - då är det inte konstigt att han blir lite motig. Vi tränar vidare!

En till superbild från igår i hagen:

Bilder på Runis

Släpade ut Sofia och hennes häst Fürst Rainier B (Fürst Heinrich - Royal Diamond) i regnet för att ta några bilder. Han är väl för fin Rune!

I övrigt har dagen varit lugn. Danny har vilat och Esco har varit ute och kikat på träd i skogen. En helmysig dag helt enkelt! Imorgon blir det mer allvar med träning för Marika.











Magisk

Lyckades fånga en helt otroligt vacker bild på Danny idag i hagen! Han ser så stolt och lugn ut.. Lillprinsen börjar bli kung ♥

Mer hjälmbling

Utlovade ju ett par till bilder på hjälmen, i solsken... Syns lite mer glitter i alla fall. Jag är så grymt nöjd!




Hjälmbling

Under hopptävlingarna i helgen såg jag en tjej som hade likadan hjälm som mig - fast blingad! Det tog inte många sekunder innan jag hade bestämt mig för att göra samma sak..

Jag har två hjälmar, en Charles Owen sammetshjälm som jag har hos Danny och som jag även tävlar i. Sedan har jag även en lättvikshjälm som jag har hos Esco, och det var den som fick "offras" för silvrigt bling!

Min kamera ville dock inte riktigt samarbeta, svarowskikristallerna ser mest vita ut på bilderna ju.. Det som glittrade så himla fint i verkligheten! Får försöka ta nya bilder i dagsljus imorgon istället.

FÖRE:



EFTER:


Anonyma idioter

Jag är så himla arg och besviken på hur internetvärlden fungerar ibland, hur man kan sitta bakom en datorskärm och häva ur sig en massa idioti på en viss person - anonymt. Jag må ha klarat mig utan dessa kommentarer, men ibland när jag klickar in mig på kommentarerna hos andra bloggar får jag en chock av hur folk skriver, hur de verkligen går till angrepp och smutskastar.

Det värsta jag har sett är när man möts av kommentarerna, från vad jag förstått är en person, på min vän Matilda Holmströms blogg. Det är helt sanslöst hur någon kan sitta och kommentera anonymt på hennes blogg och verkligen vräka ur sig det värsta man kan få höra. Att Matilda är "äcklig, en looser, illa omtyckt av alla, ser förjävlig ut" etc. så fortsätter det i alla oändlighet.

HUR I HELVETE KAN MAN SKRIVA SÅ? Det är så ofattbart och sjukt att jag nästan tycker synd om denna person, för gud vet vad jag skulle göra om jag fick veta vilken idiot som skriver på detta vis om fina Matilda.

Oavsett vad man tycker, om man hatar någon så djupt och avundsjukan lyser, så skriver man inte en anonym kommentar i dennes blogg om detta. Stör man sig så hemskt på denna person, LÄS INTE DENNES BLOGG DÅ? Lägg ner för i helvete, det är bara sjukt. Matilda gav mig friheten att visa en kommentar av denna person som alltså skrivits nyss i Matildas blogg.



Personen som skrivit detta måste vara den ynkligaste människa jag någonsin hört talas om, jösses.

Hur är det med Esco?

Har fått flera frågor om hur det går för Esco, hur han mår etc. och jag förstår att ni undrar eftersom jag har varit förtegen om detta.

Esco var alltså oren när vi tävlade senast och med lite eftertanke kunde jag konstatera att han inte känts helt OK dagarna innan start heller. Hade väldigt dåligt samvete och var jätteledsen över att jag tog honom till start trots att han var oren, men det var såklart inte min mening.

Efter tävlingen fick han vila, han reds inte alls och veterinär kontaktades. På torsdag ska han veterinärundersökas och utredas, men i dagsläget syns det ingen hälta. Idag var hovslagaren här och kikade på hovarna, han hittade då en blödning i hoven på ett bakben, under skon. Jag var inte med, men förstod på Petra som att blödningen var i läkningsfas nu och borde haft sitt "akuta" tillstånd i dagarna runt tävlingen. Enligt hovslagaren kunde detta vara en möjlig osak till att han var oren, då Esco är känslig i hovarna och absolut kunde ha känt av detta.

Vi vill i vilket fall utesluta att det är något annat och han ska veterinärundersökas på torsdag ändå, men tänk om det "bara" är en så enkel sak som detta - då bör han vara frisk så snart blödningen läkt ut (ca 1-2 v).
Vi håller tummarna!

Dressyrbling

Köpte nya örhängen för någon dag sedan, avsedda för stallbruk! Ganska stora så dom syns mycket och glittrar underbart i solen. Blingbling!



Hopptävlingar

Har varit på jobbet från morgon till eftermiddag och åkte sedan direkt till Falu Ridklubbs hopptävlingar! Var funktionär en stund och satte mig sedan på läktaren med Micaela och växlade småprat med trams, oj så mycket jag skrattade - tack Micaela för sällskapet!

Att titta på hoppning är verkligen hur roligt som helst, en massa gas och heta hästar kombinerad med mycket tävlingsinstinkt hos ryttarna gav många "ooo" och "ååååh" på läktaren. Underlaget var väldigt halt vilket gav några omkullridningar och då gick det verkligen ett sus genom publiken - verkar dock som att det gått bra för allihop!

Man blir verkligen sugen på hoppningen när man sitter på läktaren men mina nerver tackar mig för stillsam dressyr - det är trots allt färre avramlingar på en dressyrbanan.. Men kul vore det!

Gårdagen

Tänkte att jag kunde ju ta och skriva lite på gårdagen också! Var lokal ponnyhoppning på Falu Ridklubb igår (idag är det storhäst) och jag var funktionär på banan. Ponnyerna gick i 180 km/h och ponnymammorna och ponnypapporna stod på läktaren och skrek "RIIIIID" för fulla muggar. Det var inte tyst en sekund, hejaramsorna gick i ett och alltid var det någon som tjoade haha! Har nog förträngt hur det är på ponnyhoppning efter alla år på dressyrbanorna...

Efter det var klart tyckte jag och mamma att vi skulle lastträna Danny eftersom han stod still, envis som en åsna, sist vi skulle lasta haha. Sagt och gjort, kopplade på transporten och lindade benen/satte på boots - "för kanske går han på efter mycket om och men, och då lär vi ju köra en liten bit!"

Tror ni han gick rakt in utan att blinka? Japp! Lite snopna blev vi haha.. 2 timmar till middag hemma, äh lika bra att åka och träna! Så vi lastade in sadel och åkte till Källvikens ridhus. Första gången vi åkte iväg med Danny dit och han var jätteduktig verkligen. Klev rätt in i ridhuset, blev lite pigg och gjorde något hopp upp i luften men sedan var han cool. Mamma ledde oss första varven uppsuttet men kunde släppa ganska snabbt då han kändes lugn.

Kände på lite skritt, trav och galopp och red inte så länge, vi var bara där för lite miljöträning och det fixade Danny nemas problemas!

Hahah

Är ytterst tveksam till att visa denna film för jag har suttit och garvat i flera minuter åt hur vi ser ut. Men! Jag bjuder, allt för er vänner.
Att bli filmad är så himla nyttigt, man ser alla fel och kan rätta till dom. Just nu undrar jag till exempel varför i hela friden jag inte rundade till formen i traven utan lät honom springa runt med huvudet i vädret och ryggen spänd? Ibland är man bra dum va...

Dagens ridpass kan beskrivas som duktig häst men dålig matte. Galoppen - bra! Traven - haha? Vad gör vi? Runda till formen Frida Hallgren!!!!! (Ni ser ju själva hur mycket trevligare han ser ut när jag rider lätt i rund form kontra när jag sitter ned och vinglar omkring). Hade min tränare sett denna film, vilket jag hoppas att hon inte gör, hade hon spikat upp mig på väggen likt jesus.

Jaja, nog klagat - vi återkommer när vi är lite bättre haha...

Kompensation

Oj, bloggningen har inte varit på topp idag! Har varit så mycket under dagen med hopptävling, sjuka hästar (ridskoleponny) träning etc - men nu är jag hemma igen..

Kompenserar det hela med att ge en sneakpeak på vad dagen erbjöd - film på Danny!


Jag lever

Har kommit hem efter gårdagens festande och är safe på plats igen haha. Har ägnat dagen åt hopptävlingar och uppdaterar lite om dagen senare!

Party

Blir tyvärr ingen mer vettig uppdatering här idag, för nu ska jag käka lite middag ute med kompisar och sedan in i dimman.

Dressyr på TV

Glöm inte att bänka er framför TVn om en halvtimme! Då sänds ett sammandrag från världscupfinalen i dressyr. Först börjar det kl. 16.00 på SVT2 och sedan kl. 16.30 på SVT1!


Storstädning

Idag var det dags för storstädning igen, denna gång utav mitt stallskåp hos Danny.

Började med att sortera allt som skulle tvättas, så täcken, lindor, schabrak etc. slängdes in i tvättmaskinen på en gång. Övrigt sorterades på hyllorna. När tvätten var torr och redo att användas igen (vi har torkrum med varmluft, så det går snabbt) rullade jag upp lindor och lade detta på sin plats i hyllan igen.

Är så skönt med luftiga och bra skåp på Falu Ridklubb, smarta lösningar med höga hyllplan gör att man får plats med mycket.

FÖRE:









EFTER:















Nytt från Hööks

Såg att det släppts en ny kollektion "Go For Gold" på Hööks. Fanns ganska mycket snyggt till snälla priser! 

Är det något ni blir speciellt sugna på att köpa?








Ny outfit

Var som sagt på Aubiose idag och tack vare Petras presentkort kunde jag köpa min drömoutfit. Ett helt underbart schabrak i caffe latte färg med lindor i precis samma nyans.
Danny kommer att bli så vacker! Kan knappt vänta tills vi kan ta ut honom på stora utebanan och fotografera i detta.. Wow!

Svårt att ta kort på dock haha.. det är väldigt "metallic" och skimrar i guld. Passpoalen är beige och märket i hörnet är brunt.
Märket är HV POLO - såklart!



Träningspass och kanske lite shopping..

Den vanliga onsdagsträningen för Marika blev idag istället!
Som vi fick jobba, åh herre jesus.. Massor av tempoväxlingar, mellantrav --> samla "passagetänk" --> fram igen. Mycket jobb med förvända galoppen och lite rörelser ur MSVC. Danny var grym och jag lite mindre grym, skyller på sadeln... Dock mycket nöjda.

Därefter satt jag och tittade en stund när Sofia och hennes Fürst Rainier B (valack f. 2005 e. Fürst Heinrich - Royal Diamond) tränade, även dom för Marika. En jättefin häst som fick göra väldigt liknande arbete som Danny. Speciellt kul att se tempoväxlingar där hela hästen satte sig på rumpan och pumpade iväg med riktigt frambenshäng i luften i travlängningarna, mumma! En riktig kalashäst, måste fotografera dom någon dag snart...

Nu under eftermiddagen tänkte jag åka en sväng till ridsportaffären Aubiose, har inte siktat in mig på något speciellt men vet av tidigare erfarenheter att det räcker med att svepa blicken över hyllorna för att få riktiga ha-begär....

Spännande

Detta trillade in i inkorgen på mailen igår, kan nog bli riktigt roligt..


Hästiga presenter

Fick som sagt några hästrelaterade presenter idag!

- En backkamera till bilen så att det blir lättare att koppla på transporten
- Fotografi på mig och Danny i canvasduk (tavla)
- Bidrag till sadel
- Presentkort på ridsportaffären Aubiose (från bästa Petra)

Jag kan absolut tänka mig att fylla 20 år fler gånger haha....

Dagens vild-danny

Puha! Danny tog då ingen hänsyn till att matte fyllde år idag inte. I och för sig var det jag som valde att vi skulle vara på stora utebanan och jobba, men lite hade han väl kunnat skärpa till sig haha...

Gramanen var på för säkerhetsskull och jag höll honom kort redan i skritt då det kändes ungefär som att han skulle explodera vilken sekund som helst. Efter lite övervägande tog vi trav och han spänstade på i full rulle, proooooo!!!!

Efter ca 10-15 minuters trav under lättridning hade han lugnat sig lite och jag sa "försiktig galopp" men Danny förstod det ungefär som "YEEHHHAAA!!!" Ryggen som en ostbåge och hoppandes runt med en jädra fart innan jag fick tag i tyglarna och kunde stoppa eländet. Vi lyckades efter lite om och men galoppera några varv åt båda håll och sedan är det ungefär som att spänningen släpper. Han lugnar ner sig, lyssnar och är helcool. Duktiga häst! Lite mer träning på att rida utomhus så blir det där bra!

Lina och Danny idag:


Födelsedagsmys

Har blivit firad av familjen nu på morgonen med god frukost och paket. Åkte sedan till Danny och fixade lite hos honom och sedan hem igen för att äta tårta med Petra. Fick ett presentkort på hästaffären Aubiose av henne - gissa om det kommer att bli använt! Tusen tack!

Idag är jag som sagt ledig och har planerat att rida ut på Danny om det fortsätter vara fint väder. Esco rids givetvis inte, men ska dit och pyssla ihjäl honom istället.

Lägger upp någon bild på mina hästiga presenter i eftermiddag!

20 år

Idag blir jag lastgammal. Hela 20 år firas med frukost och tårta! Lyxigt värre är jag dessutom ledig idag och solen skiner - ibland vill det sig!

Hur går det med sadel till Danny?

Den eviga frågan dyker upp då och då. Har sparat lite på att svara då jag inte riktigt vetat hur det blir, men nu fick jag ett sms som bekräftade det hela.

Han ska få en måttad Childeric.

Hukar mig nästan när jag skriver det då det handlar om så ofattbart mycket pengar som jag själv ska hosta upp och betala, men nu orkar jag inte leta mer. Det kostar massor i bensin att åka och hämta sadlar överallt för att prova och fraktkostnader för att skicka över lånesadlar är inte det billigaste det heller. Dessutom har jag nästan vänt ut och in på Ellen om själva sadelköpet. Om det blir fel? Vad händer om hästen ändrar sig, om den inte passar? Kommer sadeln att passa andra hästar än Danny? Alla mina frågor har fått kloka svar och bemötandet gör att det känns jättetryggt.

För er som är insatt i childericvärlden vet dock att detta innebär 10-12 veckors väntan, och den är inte ens måttad ännu. Preliminärt datum är 26/4 för måttning.

Träna på att tävla

Kan börja med att säga att det gick finfint att rida Danny i ridhuset idag. Från början var han dock rädd för allt, för väggarna, för porten, för fläckar i sanden... Han har ju inte varit där inne på en heeeel vecka och då var plötsligt allt läskigt igen, suck och stön. Efter viss övertalning kunde vi dock börja jobba och så fort han var "varm i kläderna" gick det som smort igen.

Detta fick mig att besluta att helgen kommer att ägnas åt:

1. Lastträning
2. När vi väl fått in honom, åka dom få meterna till Källvikens Gård och lasta ur
3. Träna i nytt läskigt ridhus
4. Åka hem igen

Som om inte det vore nog har jag även anmält häststackaren till en tävling om 14 dagar. Här ska tränas på att tävla! Mig veterligen har han inte varit ute på en endaste tävling innan. Därför är kraven inga alls och vi är glada om det går att styra runt honom hyffsat utan att han lägger sig ner och dör i blotta förskräckelsen av domare och andra "livsfarliga saker". Vi tar med en fikakorg och tränar lite på att tävla helt enkelt!

På ett sätt är det så himla skönt att han är så grön som han är. Man har inga krav eller press och kan göra det som en rolig grej. Jag vet att han är en fin häst och att det kommer att bli helt otroligt bra oavsett om han skruttar runt på tävlingsbanorna hur som helst nu i början.

Har en vän som inspirerar mig massor i dagsläget, hon har en orutinerad häst som bara är ute och tränar på att tävla. Hästen är fantastisk men hon har utgått i säkert 4 av 5 tävlingar för att den blir "för mycket". Ändå skickar hon glatt ett sms och skriver att "han var för het och vi fick utgå, men han var jätteduktig!!!". Den inställningen kommer jag att ha med mig på alla tävlingar med Danny nu i början!

Fina Klas på en tävling förra våren..

Danny

Gosebjörnen Danny har haft det ett lugnt liv sedan Jeannaträningen. Ridits i skogen, gått på promenader och ryktats så han blänker. Detta då han har gått mycket i ridhus före detta, många nya rörelser har lärts in och han behövde paus för både kropp och själ.

Nu, en vecka senare har han förhoppningsvis hunnit landa lite och är redo för att inta ridhuset igen. Ska känna på honom lite inne idag så får vi se vad han säger om detta. Sist han hade vilat/gått i skogen några dagar var han så laddad inne i ridhuset att han gjorde trehundra "kast" och jag var halvvägs ner i ridhusbotten ett flertal gånger. Kanske lyckas vi bättre idag?

Rätt nere

Dags att skriva lite igen.. Har känt mig väldigt låg hela dagen och inte sprudlat av glädje precis. Har varit och pysslat med Esco hela eftermiddagen, ryktat, klappat och bara myst med honom. Sagt förlåt till honom tusen gånger om jag bara gosat. Tror inte han riktigt förstår varför, men han blir förhoppningsvis lite extra glad ändå.

Känner mig fortfarande så hemskt ledsen över att han inte är OK, men tusen tack för alla varma kommentarer jag har fått! Det betyder massor. Förhoppningsvis är det ingen fara med Esco, men efter Klas alla turer till och från veterinären blir det så himla känsligt. Jag ser allt framför mig igen och det blir "repeat" på allt elände. Börjar klandra mig själv och blir väldigt ledsen. Hoppas att ni är förstående, ska försöka ta tag och skriva några inlägg igen under morgondagen.

Ledsen

Har precis kommit hem och är jätteledsen. Esco tävlade som sagt idag men var oren genom hela programmet. Att vi inte blev utblåsta av domaren är för mig obegripligt då det är kommenterat i hela protokollet att han gör både taktfel och tappar renheten.

Har precis sett filmen och började storgrina när jag såg hur illa det var. Känner mig hemsk som inte avbröt ritten och gick ut trots att jag kände att det inte stod rätt till. Såhär i efterhand när man börjar tänka och han har inte varit 100 senaste veckan. Ingen hälta, men stoppar upp och blir oren. Har trott att han blivit "tygelhalt" och att jag har krävt för mycket och att han bara tappar takten, men det är inte det.

Har en stor klump i magen och det känns verkligen som att det är mitt fel, jag har ridit hästen och borde ha känt att han inte är OK. För han har inte varit sig själv, han brukar alltid "ge allt" och aldrig stoppa upp. Men det har kommit så smygande, man förstår inte förrän det är över en. Åh jag är så himla ledsen, lilla Esco..

Frukost

Har precis kommit hem från Danny där jag har fixat allt pyssel åt honom, så nu är han "klar för dagen". Ska sätta mig ner och äta frukost innan jag beger mig vidare till Esco. Har ju inte direkt bråttom och har inte ens börjat putsa sakerna ännu..

Hos Esco ska jag i alla fall göra i ordning allt och sedan schamponera honom från topp till tå. Olja in hovarna och fläta ihop svansen. Jag älskar verkligen allt pyssel innan tävling! Har förmodligen ingen tid att uppdatera någonting under dagen, men återkommer sent ikväll med resultat. Hoppas att vi ska kunna ta några bilder, men är osäker på hur mörkt det är vid åtta på kvällen.

Taggar för tävling

Kände mig först lite opepp för att tävla så sent på kvällen.. Ska jobba dagen efter och nä, det kändes inte kul. Men efter en dag full av prydliga, tävlingsklädda ekipage har jag taggat till lite! Det blir en lång dag imorgon men förhoppningsvis en rolig sådan!

Danny har vilat helt idag. Nu på kvällen var vi dock inne i ridhuset efter att tävlingarna var slut och "tränade på dressyrstaket".. Eftersom staket och domarbord var kvar passade vi på att kika lite på detta för framtida äventyr! Lite skeptisk var han men efter lite övertaling kunde han ledas omkring förbi både dressyrstaket och domarbord (dock utan domare) utan problem!

Esco har gått ett lättare pass i ridhuset. Först i rund och mjuk "joggingform" och sedan plockade jag upp honom i tävlingsformen mot slutet. Red ungefär 30 minuter och var nöjd. Han kändes jättefin!

Tävlingsdag

Idag har det som sagt varit ponnyernas tur att tävla på Falu Ridklubb. Här kommer en liten bildbomb från dagen!
Att det var lokal ponnydressyr hindrade inte tjusiga lastbilar från att ta över parkeringen haha..





















Men kom igen..

På söndag ska vi tydligen tävla mitt i natten jag och Esco.. Vi startar kl. 20.01 och sista start går vid 20.50 på kvällen. Helt galet! Nästan så man får återuppleva hur det är att rida nationellt på ponny igen..

Tur vi tävlar på hemmaplan, bara att lasta på hästen och åka tillbaka till Källviken efteråt (ett stenkast bort, med lite vilja hade jag kunnat rida till tävlingsplatsen haha..)

Det är som det är! Kul med helt otroligt mycket starter. Mycket har att göra med att det arrangeras division 3 för storhäst och det är hela 12 (!) lag anmälda till detta.


Ponnydressyr

Idag är det lokala dressyrtävlingar med klasser upp till LA:1 för ponny på Falu Ridklubb! Kommer att vara där och titta mest hela dagen och ska även försöka fånga några fina ponnyer på kort på framridningen som är utomhus.
Lägger upp lite senare!

Saknar ponnytävlingarna.. Ska försöka ta mig till nästa tävling "min" Fidolina tävlar i närheten. Ta lite kort och krama massa på min gosiga gula flicka.

Jag och Fiddo på SM 2009.


Vilken piké är snyggast?

Har ju investerat i några snygga pikétröjor på senaste tiden.. Har massor av enfärgade men tycker att det är riktigt snyggt med några som sticker ut på detta vis! Sen är jag förstås en riktig sucker för stora loggor och tryck haha..

Vilken av dessa tre pikéer tycker ni är snyggast? Jag har min favorit redan.. men kul att se vad ni tycker!


Ridpass x 3

Har precis kommit hem och varit borta hela dagen non-stop! Ska slänga mig in i duschen och sedan läsa lite bloggar innan maten.

Red två hästar inne i ridhuset och en häst ute i naturen idag!

Adrienne: Jobb i ridhuset. Kändes ganska "tom" och var inte något under av energi idag. Förmodligen på grund av att hon brunstade hemskt mycket för en ny häst och hade fullt upp med hormonerna. Jobbade i alla fall mycket med övergångar och att hon skulle ta skänkeln direkt. Lite hängig i handen men jämn.

Esco: Jobb i ridhuset. Började i en riktigt låg, rund form och arbetade honom i trav och galopp. Kändes mjuk och loss. Red sedan lite mer tävlingsform och checkade av programmet. Lite ojämn i bjudningen och några taktfel här och var. Menmen, det är en dag i morgon också!

Danny: Reds ut! Skrittade och travade längs mysiga småvägar ute i skogen. Danny var pigg och nöjd över detta påhitt. Hade gramanen på för säkerthetsskull men kunde låta den hänga mestadels av tiden. Eftersom han har gått så mycket inomhus för tränare blir det nu en liten paus med 4-5 dagars mysturer i skogen så han får vila kroppen lite efter all träning.

Åsiktsinlägg: Kan du som rik lyckas bättre i ridsport?

Tänkte skriva lite om ett ganska omskrivet ämne, nämligen om man kan lyckas bättre inom ridsport med mycket pengar i plånboken.

Någonstans får man vara realistisk, självklart kan man lyckas bättre om man har pengar att köpa fantastiskt hästmaterial. Men samtidigt vill jag skilja på "kan man lyckas bättre som rik" och "kan man lyckas lättare som rik". Jag anser att självklart kan alla lyckas lika bra, oavsett ekonomi. Det finns mängder av ryttare som har arbetat sig uppåt till toppen, helt utan någon stark ekonomi.

Men då får man gå den hårda vägen och jobba sig uppåt i tiotals år med massor av slitgöra. Ingen kommer att sponsra dig, ingen kommer att vilja att du rider deras fantastiska hästar - inte förrän du har skapat dig ett namn. Ska jag vara ärlig tror jag att många försöker sig på detta, ger sig ut utomlands och arbetar i stall. Många återvänder hem, besvikna över att det "inte blev bättre" och några få sliter på. Det tar vansinnigt lång tid, har du inte en budget att köpa dig fina hästar själv är det svårt att slå igenom. Många fina hästar som du väl fått i träning kommer förmodligen också att säljas iväg innan du har hunnit slå igenom på dessa.

Har du istället en budget som den normala svensken inte har - visst fasen är det lättare! Då kan det köpas in fantastisk hästmaterial och du har dessutom råd att ta otroligt mycket hjälp med träning. Kanske står hästen uppstallad hos proffstränare där du kan ha någon som dagligen hjälper dig, för 12 000 kr i månaden är inget hinder. Dessutom har du råd att köpa dig flera fina hästar istället för en, detta gör möjligheterna ännu större då det inte blir lika katastrof om hästen blir skadad under en period.

Det säger även sig självt att har du råd att köpa det bästa av allt, sadlar, foder, uppstallning, träning etc. listan kan göras lång - självklart har du möjlighet att lyckas bättre än medelsvensson. Den som tror något annat är inte tillräckligt realistisk. Därmed inte sagt att det inte finns som som lyckas helt utan stark ekonomi - för dessa kämpande guldkorn finns, men dom är hemskt få.

Högen av hö

Har fått flera kommentarer om att jag "borde kratta ihop höet i Dannys hage". Varför? Fine, han har säkert 10 kg hö som ligger utspritt i en stor hög i hagen, och han får nytt varje dag. Men han älskar sin hög, han äter i den och han sover i den. Man ser honom dagligen ligga ner och mysa, i en stor torr bädd.

Hade han gjort detta om han hade haft blött och lerigt underlag för att jag envisades med att kratta ihop höet till små högar? Nej det hade han inte. Han vill ha kvar sin hög, tro mig.



Morgonmys

Har precis kommit hem från en kort visit hos Danny på morgonen. Han fick lite extra hö i hagen och jag mockade och gjorde fint i hans box. Skulle egentligen ha ridit ut honom nu på morgonen men ändrade lite på planeringen.

Istället ska jag rida två hästar (Adrienne och Esco) i ridhuset på Källviken nu på förmiddagen och så rider jag ut Danny på eftermiddagen istället.

Har faktiskt träningsvärk efter träningen för Jeanna igår haha.. Det var riktigt längesedan jag hade ont i kroppen efter att ha ridit haha! Det var tydligen inte bara Danny som fick jobba hårt igår..

Häst nummer 2: Esco

Måste såklart skriva en rad om dagens Esco också! Han vilade helt igår och idag fick han röra på sig utomhus.
Vi har en lång banvall precis utmed stallet som var helt underbar att rida på idag när det har regnat så mycket. I vanliga fall är det hårt packad sand/grus, men idag var det ungefär som att rida på en hårdare ridbana.

Helt underbart väder fick oss båda att bara njuta, nu börjar det faktiskt bli riktig vår. Vi skrittade mycket på lång tygel och myste men tog även lite mjukt jobb i galopp så han fick sträcka på sig lite.
Nu är vi lagom luftade och ska checka lite rörelser i ridhuset imorgon. På lördag, dagen innan tävling, kommer vi rida ett lugnt pass och bara mjukgöra lite. Detta upplägg har fungerat väldigt bra och han har varit precis lagom på tävlingsbanorna hittills.

Har räknat lite på startlistorna och det verkar som att vi startar närmare kl. 17-18 på söndag kväll, uuh! Tur det är nära ..

Dressyrträns till salu

Ett träns i nyskick säljes, strl liten full. Lackad nosgrimma och pannband! Nosgrimman är 4,5 cm bred.
Vadderad i nacken och pullback-knäppning på nosgrimman. Fina mässingdetaljer.
SÅLT!

Pris: 400 kr. Vid intresse, maila [email protected]





Jeannaträning

Halv 8 åkte jag till stallet imorse och nu vid strax före 19 på kvällen är jag hemma igen haha. Är man hästtjej och ledig innebär det ofta heldagar hos dom fyrbenta..

Började som sagt dagen hos Danny där det var dags för träning för Jeanna Högberg. Massor av intressanta ekipage tränade och ju fler man såg desto mer ridsugen blev man! Hade tänkt att Jeanna skulle rida Danny, men efter uppvärmingen sa jag att "jag ska bara rida lite till!" och så blev han finare, och finare, och finare..

Jag satt kvar i sadeln hela passet, kunde inte låta bli! Han var super! Massor av tryck och Danny jobbade och jobbade. Gjorde massor av öppnor, diagonalslutor, skänkelvikningar och förvänd galopp. Jobbade även med samlingen i galoppen, förberedande piruettgalopp. Efter passet var han så svettig att det rann på hela halsen, supertrött häst! Fick gå in i boxen och dricka, sedan kyla benen och linimentas innan vi tog en promenad utomhus för en "extra avskrittning".

Jag kan bara le! Vilken häst jag har köpt.

Massor av idéer

Tusen tack för hjälp med åsiktsinläggen! Har redan planer på vilka inlägg jag ska börja skriva och det ska bli jättespännande att se era reaktioner.

Fick även en fråga om man kan maila till mig - självklart! Är det något du undrar över som du inte vill ta genom bloggen, eller vill vara helt säker på att få ett svar är det bara att skicka din fråga till [email protected]

Inspirationsdag

Idag består dagen av massor av träningar och fina hästar. Börjar på Falu Ridklubb där det är träningar för Jeanna Högberg under förmiddagen.
10 ekipage ska träna och det dras en hel del duktigare ryttare till dessa träningar. Jeanna kommer att rida Danny idag!

På eftermiddagen är det dags för nästan stall och på Källviken är det träningar från kl. 15.00-20.00 för Lotta Pettersson i ridhuset. Jag tränar inte för Lotta själv och Esco ska ridas ut, men jag brukar sitta bänkad på läktaren när det är någon intressant som tränar.

Hur som helst är det väldigt nyttigt och otroligt motiverande att sitta och kika på duktiga ekipage!

Jeanna


Startlista

Nu är startlistan uppe för helgen.. Känner igen några stycken! Ska bli jätteroligt att tävla på hemmaplan (Falu Ridklubb) med Esco eftersom det är få som har sett honom när han står uppstallad på Källviken.

Har aldrig ridit för denna domare förrut, ska bli spännande.. Egentligen spelar det mig ingen större roll vem som dömer (om jag inte har helt delade åsikter med någon). Man får rida och förtjäna sina poäng oavsett!


Träning på Danny, tankar

Red som sagt Danny för Marika imorse och tänkte dela med mig av en massa reflektioner om passet i sig.

Idag började vi jobba med rörelser på ett annat sätt än vi gjort förrut. Närmare bestämt diagonalslutor i trav.
Danny har inte jobbat med detta alls innan och är väldigt grön. Jag som varit van vid Klas som redan kunde allt och visste precis vad han skulle göra har haft lite svårt att ställa om mig till en grön unghäst som dessutom ligger lite efter i utbilning. Detta gör att jag gärna "vill för mycket" på en och samma gång. Jag vill att Danny är böjd korrekt, fin i formen, rätt tempo, mycket tryck/gång etc etc. från första början.

Här fick Marika stoppa mig, jag kan inte kräva allt det på en gång! Hästen har precis börjat med rörelserna, det är inte perfekt men det ska jag inte kräva heller. Nu när man sitter och skriver det är det så självklart, men i sadeln ville jag "mer och mer" och till slut förstod han inte. När Marika sa till vikten av att "leka fram det" och att det behövde inte vara i uppvisningsskick, vi tränade bara! Då blev det mycket mycket bättre. Danny förstod, han försökte och fick massor av beröm för att han var på rätt väg.

Det jag vill komma till är att vi pratade mycket om att man "kan inte kräva allt på ett och samma pass" på dessa yngre hästar. Vissa dagar rider man mycket rakt fram (ej så mycket rörelser) och tränar på gas och broms, öka trycket och samla ihop det igen. Fullt fokus på att få igång motorn på högsta effekt!

Andra dagar är det fokus på inlärning av rörelser. Man kan inte kräva att det ska vara massor av tryck och gång i den första travslutan hästen gör, det räcker att den förstår "tänket" och är på rätt väg. Liksaså skänkelvikningar, öppnor etc. listan kan göras lång. När hästen befäst rörelsen, DÅ kan man leta efter tryck eller samling.

Nu när jag tänkt en stund på detta är det så självklart, men det var så otroligt nyttigt att höra det! Jag blir gärna för ivrig, men det är tur att jag har en tränare som får mig att tänka till och bromsar eller gasar mig när det behövs.


Tyck till

Fick önskemål att skriva mer inlägg om mina åsikter. Tänkte dock höra om det finns några mer specifika önskemål om vilket ämne jag ska skriva om? Har några förslag, men ni får gärna tycka till om vilket eller vilka jag ska skriva om.
Givetvis får ni även (nästan hellre) lägga till egna förslag.

- Användning av hjälm vid ridning?
- Benskydd i hagen?
- Kan man lyckas bättre i ridsport om man har mycket pengar ?
- Vilket föredrar jag att arbeta med, sto, hingst eller valack?
- Märkesutrustning eller billigare kopior?
- Vad jag tycker om travare/islandshästar/fjordingar (eller annan ras) etc?
- Eller andra förslag...

Blött och lerigt

Regnet öser ner ute och det är helt grått.. Vissa dagar är det tuffare att ha häst!

Har precis kommit hem från Danny, red för Marika imorse. Ska sätta mig ner och skriva ett långt inlägg om passet för det gav verkligen så mycket även om Danny i sig inte var helt perfekt. Hon är så otroligt bra på att sätta ord på allt och förklara precis så jag förstår.

Nu ska jag skriva klart träningsinlägget och dricka upp mitt te, känner hur värmen äntligen börjar komma tillbaka till mina stelfrusna fingrar. Det ska tydligen också städas en massa i huset idag, av anledning att det kommer städare för att städa imorgon.. Jag ser inte helt logiken i detta? Förmodligen vill mamma att det ska vara snyggt även om dom kommer och städar ännu mer haha.. Fast jag vet inte. Dammsugas ska det!

På eftermiddagen blir det pyssel på Esco och lite handling för mig del!

Respons efterlyses

Ni blir bara fler och fler.. Ändå får jag en känsla av att kommentarerna bara blir färre och färre? Hur den ekvationen är möjlig vet jag inte, men efterlyser gärna fler kommentarer!

Är så svårt att veta om ni gillar det jag skriver om, om det är något jag ska ändra på eller skriva mer om - så lämna en kommentar ibland, det underlättar massor för mig! :)

Outfit



Hjälm: Charles Owen
Pike+Tröja: Cubus
Ridbyxor: Back 2 Back
Ridstövlar: Petrie

Träns: Ihopplock
Sadel: Amerigo CC
Benskydd: Protector
Boots: Horse Guard
Schabrak: Jacson

På utebanan

Några halvroliga bilder från ett joggingpass på utebanan..








Regn och blåst..

Vaknade upp till ett riktigt skitväder imorse. Motivationen för att kliva ur den varma sängen och åka ut till hästarna var nog på ungefär minus 100.

Tog mig dock ändå ut och pysslade åt Danny som vilar idag eftersom han ska gå för Marika imorgon och för Jeanna på torsdag. Med honom var det bara bra och han får gå och äta hö i hagen istället.
Sedan åkte jag till Esco som jag red i ridhuset och checkade av/repeterade gårdagens tips för Marika. Nu har han ridits mycket i ridhuset och kommer att få några dagars vila/gå i skogen innan det blir dags att checka av honom igen inför söndagens tävling!

Nu är jag nästan klar med hästarna för idag och ska äta lite lunch. Sedan dags att göra i ordning sig för jobb hela em/kvällen.

Dagens skratt: Min hovslagare ska beskriva en tjej på FRK för sin lärning. "Hon säger inte så mycket, pratar ungefär 1/4 så mycket som Frida gör ...... " Haha!

Three Crown Horseline stalltäcke säljes

Ett stalltäcke från Shires, Three Crown Horseline säljes. Täcket är 200 gram och glansigt. Jättefint skick och täcket är verkligen supersnyggt. Snabbspännen och svansskydd bak. Strl. 145 cm.

Säljes till riktigt fyndpris! 200 kr.

Är ni intresserade, hör av er via mail: [email protected] SÅLT!



Mys

Såhär ser det ut dagligen om man går förbi Dannys hage vid fint väder.. Hur söt!
Tack Marica för bilderna.



Premiärträning på Esco

Idag red jag för första gången någonsin ett pass på Esco för tränare! Wiih så roligt det var! Men mer om det längre ner, skriver hästarna i ordning efter de reds.

Adrienne: När man sitter i sadeln på "Adde" är det bara fokus framåt då hon gärna backar av och blir långsam för skänkeln. Red mycket på spåret, försökte få henne jämn mellan hand och skänkel och inte gå på dubbla spår. Tar hon inte skänkeln = pang på med benen direkt! Mot slutet kändes hon jättefin i traven, gick av sig själv helt enkelt. Även vänstergaloppen är fin, hon har inte svårt för sig men är lite "bekväm".
Kände mig nöjd med henne, hon blir nog en jättefin häst det där!

Danny: Räknade ut att Danny inte hade varit i ridhuset på hela fyra dagar?! Istället har han ridits på utebanan, skrittats ut och vilat lite. Jädrans vad het han var! Nog för att han alltid har mycket turbo, men idag var det helt galet mycket häst att rida på. Passade på att utnyttja energin till att rida lite tuffare saker. Mycket öppnor, diagonalslutor och skänkelvikningar i trav. Samlingsjobb i galoppen. Magisk känsla genom hela passet! Han blir verkligen bättre och bättre för varje ridpass. På torsdag kommer Jeanna och rider, tanken är att galoppombytena ska presenteras för Danny-mannen då..
 
Esco: Premiärträning för Marika. Jag hade alltså aldrig någonsin ridit ett ridpass på honom för tränare, och kände att nu är det verkligen hög tid!
Jag har känt lite att jag "är ute på djupt vatten" då jag bara sitter och trimmar själv hela tiden, ingen är med och tittar, påpekar etc. Därför var det guld värt att Marika tog sig tid och hjälpte mig litegrann idag.
Fokus låg på:

- Lugnare tempo, men med större steg. Mer "häng" i traven och inte en massa paddlande framben utan att bakbenen hänger med. Fick rida i vaggor, "passage-tänk" --> längre steg --> samma igen. Korta intervaller med små förändringar.

- Samma sak i galoppen, större galoppsprång men INTE öka tempot!

- Skänkelvikningar på samma linjer som de ligger i LA:1, att där tänka på att visa tydligare steg. Det ska inte vara en OK skänkelvikning för ex. en 6:a utan en tydlig skänkelvikning med gest --> en 8:a!

- Visa honom mer böjbar i formen, ställa ordentligt i hörnen. Detta är även något jag fick kommentarer på sist när jag tävlade - jag rider honom för rak!

Esco var kanon!!! Mycket att tänka på och jobba vidare med.

Trött

Puh.. Verkligen en lång dag! Började tidigt och var i stallet vid 07.00 för morgonfodring och utsläpp av hästar på Falu Ridklubb. När det är helgdagar delas passen upp på privatryttarna och idag var det min tur tillsammans med Emma och Elin.

Vi var klara vid 9 och då åkte jag hem och åt frukost innan jag begav mig till nästa stall där jag skulle rida Adrienne igen.
Därefter åkte jag tillbaka och red Danny i ridhuset, sedan hem igen och åt lunch och därefter tillbaka till Källviken och träna på Esco. Skrivet ett separat träningsinlägg om alla ridpass strax!

Ett evigt fram och tillbaka åkande när inte alla hästar står på samma ställe haha..

Minifläta

Haha.. Flätade som sagt ner Dannys man igår och högst upp vid öronen har han haft manen nedklippt precis vid tränset. Problemet är att jag tycker att klippningen har varit för långt bak så nu sparar jag ut det..

Från början var det alltså bara några millimeter långt, nu har det vuxit mycket! Det är dock kort ändå och står rakt upp. Hur jag lyckades få ihop spretet till en fläta är ett mysterium..



Dagens schema

Idag ser dagen ut såhär:

- Morgonfodring på Falu Ridklubb
- Ridning av Adrienne
- Ridning av Danny
- Ridning av Escritor

Om det var vila igår så är det andra bullar idag!




Storstädning av häst

Idag fick Danny genomgå en smärre make-over. Schamponering av hela kroppen + man/svans, rengöring av hovar, frisering av hovskägg/öron och nedflätning av man. Sedan fick han klä på sig sin rutiga badrock ..

Slutresultatet blev en blank och fin häst!






Vilodag

Idag vilar båda hästarna och istället är det jag och hundarna som får aktiveras! Ska strax ut på en powerwalk med vännen Louise.

Danny och Esco har gått i hagen hela dagen och bara haft det skönt. Nu på eftermiddagen har jag schamponerat Danny från topp till tå och flätat ner manen (vilket behövs då och då haha).

Bilder kommer senare tack vare Lina som knäppte några kort! .


Malin och Fiddo snubblar på mållinjen

Igår visste vi inte riktigt om vi skulle skratta eller gråta när vi satt framför datorn och följde onlineresultaten från Grums nationella ponnytävlingar.

Malin och Fidolina red på 63,98% i sista klassen och det fattades alltså 0,02% för att de skulle ta sitt andra SM-kval. Kan det bli närmare än så?!

Domarna var inte helt överrens och det var synd att domare M inte lyckades charmas som de andra två.. Poängen blev: Domare H: 65,6% Domare C: 65,1% Domare M: 61,2% = 63,98%

De fick i alla fall en fin tredjeplacering i klassen och det är vi riktigt stolta över! Malin och Fidolina har sina största supporters här i Falun.. Hon må vara såld, men vi känner oss fortfarande med i team-Fiddo!


Danny och Frida

Jag hoppas bilderna utstrålar precis det jag känner; Ooooooh vad jag tycker om honom!

Funderar på att göra en fotokopia på någon av bilderna, för att sätta upp som en tavla på väggen. Vilken bild skulle ni välja? Gillar både när man ser hela hästen och närbilderna.. Svårt!









Dagens inspirationsvideo

Såg att Josefine hade lagt upp en video på sin fina Miró i sin logg på facebook... Kunde inte låta bli, så in i helvete bra är dom!

Miró f. 2004, e. De la Gardie
Ryttare Josefine Krönfeldt


Smakprov

Adrienne, Escritor och Danny avklarade

Strålande sol, fina hästar och stall hela dagen! Jag njuter.

Började med att rida Adrienne, ett sto f. 2003 e. Don Primero. Vilka framsteg! Stor skillnad mot sist jag red henne. Prio 1 för henne är att hon ska röra sig med energi och vara fram för skänkeln. Jag var ganska nöjd med passet och jag hoppas att Adriennes ägare Åse som stod och tittade var ganska nöjd hon med.

Efter det red jag även Esco i ridhuset och kände på lite tävlingsform och tryck. Red igenom delar i LA:1 och plockade upp honom i formen. Han var loss, mjuk och hade massor av energi och tryck. Pumpade upp traven och dra mig baklänges så bra han längde i travökningarna på diagonalen! Nu har han hittat lite mer "häng" i traven.
Även galoppen var fin och jag red faktiskt inte mer än 20 minuter inne i ridhuset innan jag var nöjd. Skrittade av ute på banvallen men kunde inte låta bli att ta en liten galopp utomhus också..

Danny red jag på utebanan. Från början fick mamma hålla i honom i en longerlina och gå brevid oss eftersom han kastade sig hejvilt och kändes som att han skulle explodera vilken sekund som helst. Efter att mamma longerat oss flera varv i trav på utebanan kunde hon släppa och jag försökte hålla honom lugn.

Danny var på helspänn och gjorde flera "kast" där han piper till och bockar/vänder i luften och drar iväg. Helt galen! Red i minitrav och även något varv i kort, kort galopp då jag inte kände att situationen var helt under kontroll. Efter en stund coolade han ner sig och vi kunde ta några bilder med kameran.

Vi måste träna på att rida utomhus mer haha... För det var vi verkligen inte bra på haha!

Adrienne fångades på bild:


Tjocka ponnyer busar mer

Hahahah, jag trillade över en artikel som var lite smårolig. "Tjocka ponnyer busar mer" var rubriken i en artikel ur Tidningen Ridsport. En studie gjord i Australien visar detta;

"Enligt studien är hästar och ponnyer som är tjocka tre gånger busigare än sina normalviktiga rasfränder.

84 hästar och ponnyer från sju olika klubbar har deltagit i studien enligt Horsetalk. Hästarnas ägare har fört dagliga anteckningar över sina djurs beteende, kost, motion och hälsovård under ett år. Hästarna har också kontrollerats av veterinär regelbundet.

59 procent av hästarna i studien uppträdde olämpligt under ridning eller vid hantering från marken under studien. De överviktiga var överrepresenterade och inte helt oväntad var hästar som reds/hanterades sällan olydigare än de som fick arbeta regelbundet. Enligt studien finns det en tydlig koppling mellan kost, motion, vikt och olämpligt uppträdande hos hästar. Inte helt oväntat ger forskaren som att gjort studien hästägare råden att fodra rätt och ge sin häst regelbunden motion för att minska riskerna för olydnader hos sina djur.

Lite mer oväntat är att en liknande studie på människor i USA visar att det finns kopplingar mellan beteendeproblem och övervikt även bland barn."

Min första tanke på detta var: http://www.youtube.com/watch?v=aUaP0t5IUnM

Ridtimmar i sadeln

Idag är planen att jag ska sitta i sadeln på tre hästar, så hela förmiddagen går förmodligen åt det. Kommer hem och uppdaterar er om ridningen senare!

Billionaire

Jag är väl partisk eftersom det är Blue Hors Romanov som pappa men.. vilken go häst! Den må vara lite seg i bakbenen, men utstrålningen kompenserar. Jag gillar hans avkommor! (inkl. min egen)

Billionaire, f. 2006 e. BH Romanov - Donnerhall


Onlineresultat

Jag älskar Equipe! Att följa onlineresultat måste vara det roligaste som finns haha. Blir nervös och uppjagad framför datorn när det är dags för "mina" ekipage.

Idag och imorgon följer jag mina flickor Malin och Köhls Fidolina (som är min gamla ponny) i Grums där de tävlar nationellt i ponnydressyr.

De har sedan tidigare ett SM-kval och jagar nu det andra kvalet. Jag håller alla tummar! Idag red de på 62,9% i FEI Lagtävlan.


Dagens tips: Potatismjöl

Nu är det helg och säkert är det många som ska ut och tävla! Tänkte därför ge dagens tips som är lite tävlingsinriktat, men även fungerar till vardags.

Jag använder ofta potatismjöl för att få vita tecken riktigt vita. Pudra på en ganska stor mängd, låt sitta en stund, gnugga in, låt sitta lite till och borsta sedan bort! Det blir verkligen vitt!

Kanonbra på exempelvis meeting där du kanske inte alltid har tillgång till vatten för att spola av/schamponera hästens ben ordentligt.

Träning med Esco

Esco reds ut igår så idag tyckte jag att det var dags att gå in i ridhuset och repetera igen. Det är dags för tävling igen nästa helg så vi trimmar på!
Idag red jag Esco för första gången med gramantygel. Den behövs egentligen inte, men jag ville se hur han gjorde övergångarna galopp --> skritt, med en extratygel då kan gärna trycker upp sin stora nacke i dessa moment.

Började i en rund form där han fick känna att det fanns en extratygel, han sa ingenting om det och då började vi jobba på allt det han har svårt för, det vill säga upptag och övergångar nedåt. 
Red en miljon övergångar, galopp --> samla så mycket jag kan --> skritt --> galoppfattning. Detta är med andra ord enkla byten, och jag red dessa på alla linjer man kan tänka sig, på diagonalen, på spåret, på volt etc. Esco fattade direkt och efter en stund behövde jag inte ens hålla i gramanen, han gick inte mot hand en enda gång.

Så snart jag var klar och nöjd med övergångarna tog jag av gramanen och kände på lite trav och övriga delar i galopp. Super super super! Mot slutet checkade jag även dom enkla bytena, utan graman - perfekta!

Rider vanligtvis inte med graman på mina hästar i ridhus, men vid få tilfällen kan jag använda den för att få igenom exempelvis enkla byten eller andra moment där hästen blir stark och öppen i formen.

Stalltjänst

Idag har jag:

- Ridit ut Danny
- Fixat allt stallpyssel åt honom
- Ridit Esco i ridhuset
- Fixat allt stallpyssel åt honom

Detta gick på över 5 timmar?! Hur kan jag vara så seg, helt makalöst. Kanske för att jag fastnar i stallgången och alltid ska prata med allt och alla hela tiden. En tänkbar anledning...

Nu har jag i alla fall fått i mig lite lunch och ska åka tillbaka och ha "eftermiddagen" (ta in ridskolehästar+privathästar från hagen) tillsammans med två till personer. Det är röd dag vilket innebär att personalen som sköter allt sånt i vanliga fall är lediga, och då får vi privatryttare rycka in enligt ett schema.


Dannys specialbeslag, bilder

Träffade min hovslagare som hastigast i dörren igår så hann aldrig fråga vad han hade gjort med fötterna, hade så fasligt bråttom till jobbet att jag bara hann springa förbi honom. Ska förhoppningsvis hinna prata med honom någon annan dag!

I alla fall, herregud vilken skillnad!!! Red som sagt igår för Marika igår och då var det premiär med nya skoningen. Danny som tidigare slagit i skorna ungefär vartannat steg i skritten slog plötsligt inte ihop en enda gång på hela passet! Helt otroligt.

Fick en kommentar:

Gabriella
:
Överrullninsskor kanske? Som han en rund kant framtill för att snabba på överullningen!

Kikade på skorna och du kanske har rätt? Hur ser sånna ut? Alltså den största skillnaden tycker jag är att dom är så himla runda framtill, men det kanske bara ser ut så när sidokapporna är på sidan.

Framhovar (och ja, jag var tvungen att kladda på så mycket hovolja innan jag tog kort)



Byte av tävling..

Esco är faktiskt anmäld till ett tredagars regionalt meeting i maj. Han ska dock bara gå en av förklasserna på fredagen.

Satt dock och kikade i propositionen och såg domarlistan med ett flertal domare, där en av domarna är en människa som jag ett flertal gånger valt bort att rida för på tävling.

Ska ringa till tävlingsarrangören imorgon och höra vem det är som dömer klassen som Esco ska gå då der tyvärr inte stod i proppen.. Är det denna person som dömer kommer jag tyvärr att stryka mig ur klassen och har redan anmält till en annan tävling som back-up samma helg.

Hur ser ni på detta? Är det "fult" att stryka sig pga att man inte vill rida för en viss person?

Jag anser att jag betalar dyra pengar för att åka långt och tävla, och vill inte kasta pengarna i sjön när jag vet redan innan att det är en domare som dömer helt galet..

Dagens schema

Jag: Jobbar 8-16

Danny: Vilar alternativt promeneras

Escritor: Rids ut vid fint väder, rids inne vid icke-fint väder

Välkommen till Falu Ridklubb (utsidan)

Foto: Frida Hallgren






















- Kanske ska ta bilder inomhus någon dag också?

Specialbeslag

Igår skoddes Danny med lite "specialare" på fötterna. Han är fortfarande lite gänglig och med sina långa ben "knackar" han lätt skor (slår i skorna med fram och bakben).

Därför bad jag min hovslagare sko honom med andra skor den här gången. Sa vad problemet var och gav honom fria händer. Med en skicklig hovslagare litade jag fullt på att han visste vad som skulle vara bäst för Danny.

Jag var tyvärr inte med igår när han skoddes, så kan inte återge precis vad han har gjort med Dannys fötter. Det jag kan se i efterhand är i alla fall att han har sidokappor på alla fyra fötter och att skorna ser lite annorlunda ut, men är osäker på om det är något annat.

Ska bli jättespännande att rida honom imorgon och se om det är någon skillnad! Ska även höra med hovis närmare om vad han har gjort för något "extra special"..

Träning för Marika

Onsdagar är nästan den bästa dagen i veckan numera, för då är det träning för Marika!

Danny var het och nästan lite hängig i handen, vilket han väldigt sällan är. Han älgade iväg i jättekliv och Marika hojtade "SMÅ steg!!!!" och jag fick rida på en liten volt och försöka vinkla ihop honom lite. Sedan rakt ut längst spåret i trav och rida normaltempo --> minska/små steg --> fram igen.
Jättesvårt sa Danny och gjorde sina protester vilket innebär att han iprincip galopperar på stället eller hoppar upp och ner? Haha..

När jag fattade galopp sa Marika direkt att "Oj oj, vilken skillnad!!" Jo men nu har poletten trillat ner för den lilla Danny-hästen som börjar begripa precis vad det här med kvickhet i galopp innebär. Helt galet att det bara var en vecka sedan vi kämpade med att få honom att trampa till ordentligt i galoppen istället för att vara så "yvig".. Nu bara gick det av sig själv.

Fick rida öppnor i galoppen, samla --> framåt --> upptag. Sen var Danny väldigt trött och svettig och vi avslutade.
Så himla grym! Den 12 april kommer Jeanna Högberg igen och då är tanken att hon ska få introducera galoppombytena (från hästryggen).

Mitt tävlingsschabrak

Jag gillar Mias RS schabrak och mitt schabrak som jag använder till tävling är just ett Mias. Det används endast vid tävling och aldrig till träning, för att det ska hålla sig fräscht och vitt.

Har haft det i många år nu och tycker fortfarande att det är lika fint!

Bilden är dock tagen i skuggan vilket missvisar färgen lite, kanten ser mycket mörkare ut än vad den egentligen är. Det är marinblå och gul kant!

Underbara vardag

Insåg att jag lät lite stressig igår, men det var jag också haha.. Men när man får tid att verkligen "känna efter" måste jag säga att det var längesedan jag var så lycklig som nu!

Hästlivet går så otroligt bra, och jag tror inte ni förstår vilken otrolig känsla det är för mig. Från att ha haft en häst som var skadad till och från under två hela år, där jag aldrig kunde träna eller rida längre än 30 minuter i ridhuset för risken att han skulle gå sönder..

Att då ha två hästar jag rider dagligen, som är friska och dessutom väldigt fina hästar båda två - vilken känsla! Att vara tillbaka på tävlingsbanan, att sakta men säkert jobba upp ett namn här i Dalarna igen, när man har varit borta från tävling under så lång tid.

Det är helt magiskt! Jag blir nästan tårögd när jag skriver detta.. Fina fina Danny och Esco! Jag håller alla tummar för att våren och sommaren fortsätter lika bra, och att när Petra som äger Esco vill ta över honom på tävlingsbanorna igen ska jag kunna ge dom ett värdigt motstånd med Danny!


Jösses, lång dag

En dag kan nog inte bli längre än såhär! Vid 06.45 var jag på plats i stallet hos Danny, packade hö för dagen och slängde på ett varmt täcke då det var minusgrader idag.

Vid 07.30 rullade bilen mot mitt nya jobb där jag sedan var fram till klockan 16. Allt gick jättebra men huvudet snurrar efter all info! Hemma igen vid 16.30 och då var det bara att kasta sig i stallkläderna och åka tillbaka till Danny.

Fixade allt pyssel kring honom men kände att jag inte hann ge honom någon närmare kärlek. Ibland får man prioritera, och med två hästar på olika stall fanns inte tiden...
Istället blev det Esco som prioriterades idag. Stressade igenom alla sysslor och givetvis var han helt lerig. Vattenslangen fick arbeta lite och sedan satte jag på honom sina grejer.

Väl uppe i sadeln kom det där underbara "lugnet" jag alltid får när jag sitter på honom. Den hästen får en att le! Började lite stark men släppte ganska fint mot slutet. Massor av tryck och det blev många övergångar galopp --> skritt --> galopp.

Tips på handskar sökes

Vad jag har för något på händerna tycker jag är väldigt viktigt när jag rider och jag har stora problem på vintern när man "måste" ha så tjocka handskar (blir så klumpigt).

Har i alla år ridit i handskar från Roeckl och blir aldrig besviken - men! Jag nöter ut handskarna ganska fort. Har flera gånger tänkt att det egentligen är bättre att ha några "slit och släng" handskar vid longering, uteritt etc. där det är egentligen inte behövs värstinghandskar.

Vill samtidigt ha bekväma handskar utan en massa skavande sömmar. Dom ska vara tunna och ha kardborreknäppning runt handleden så man ska kunna dra åt.

Är det någon som har några bra och billiga som rekommenderas?

Paket påväg

Det lila schabraket blev sålt direkt! Hoppas du blir nöjd med det! Det blev tyvärr världshistoriens fulaste paket, tur innehållet är fint haha.



Introduktion

Idag ska jag på "intro" på mitt nya jobb! Ska vara där från kl. 8-16 så åtminstonde Danny vilar idag. Esco kommer förmodligen att ridas i kväll då han vilade igår.
Att få ihop vardagen med två hästar och jobb som sträcker sig på dagtid blir ett pyssel, men förhoppningsvis kommer jag även att få möjlighet att arbeta kvällar/helg vilket underlättar massor när man har hästar.

Ska bli jättespännande och jag är lite nervös, men det kommer förmodligen att gå bra.

Tack för alla fina ord

Om videon på Danny! Många har kommenterat att det är en jättestor utveckling sedan senaste filmen och jag kan bara hålla med. Han blir bättre för varje ridpass! Det fattas fortfarande mycket tryck, men fortsätter det i den här takten kommer han att vara otroligt fin om bara några månader.

Jag har haft honom i knappa två månader - och det har hänt så mycket! Han är verkligen en superkille och jag tror på honom. Fina lillkillen ♥



Gårdagens Esco

Igår gick Esco ett pass i ridhuset och tur var det då mitt under träningen lät det som att hela taket skulle falla ihop - det haglade ute!

Esco är dock en cool herre och brydde sig inte nämnvärt över detta så vi red på som vanligt. Började i galopp och där var det samling som gällde! Han är så mycket framåt att det ibland känns som att han inte riktigt "väntar" utan bara galopperar på. Vi gjorde därför massa övningar som Danny har fått göra, nämligen "galopp, galopp, samla, skritt" och sedan fatta och rida fram igen. Nästa gång rider man "galopp, galopp, samla, SAMLA, så fram i galopp igen.

Jag brukar bryta av till skritt varannan gång ungefär och det fungerar super på Esco som gärna lär sig övningen och sedan bryter av trots att jag inte ville det haha..

Sedan tog vi lite galoppslutor på diagonalen som Esco verkligen har börjat förstå sig på och gjorde superfint! Därefter lite travslutor, skänkelvikningar och öppnor.

Han börjar verkligen komma upp sig nu Esco! Han är så otroligt befäst och stadig i takt och form och nu börjar alla rörelser komma mer och mer. Duktig!

Storstädning

Gårdagens mantra var; tvätta, tvätta, tvätta...

Jag gick igenom hela mitt skåp på Falu Ridklubb och tvättade allt från lindor, skydd, paddar, täcken etc etc. ALLT blev tvättat, inkl. hagskydd+boots som var så leriga.

Körde nog 3-4 maskiner innan jag var klar med allt. Gud så skönt det är när man är klar och allt är rent! Helt underbart att ha en tvättmaskin i stallet och ett stort värmerum att slänga in grejerna i sen så det torkar.




Premiärvideo Danny och Frida

Här kommer då videon på Danny med mig i sadeln! Första videon ni ser på oss tillsammans. Gör inga direkta rörelser eller krumelurer, men det får bli i nästa film.

Mycket fokus på "kvick" och samling i galoppen. Vi gör vårat bästa vi kan med en sadel som inte passar någon av oss för stunden.

Vad tycker ni? Passar vi ihop jag och min fina springare?


Finaste Danny

Har hunnit kika igenom videon nu! Otroligt roligt att se, en jättestor skillnad! Ska in i duschen nu, äta lite mat och sedan sätta mig ner och redigera ihop med lite musik - så lägger jag upp videon senare ikväll.

Ska det bli kul att se preminärfilmen på mig och Danny?

Danny filmad

Idag följde pappa med och filmade när jag red Danny. Har visserligen inte sett filmen ännu, men ser det OK ut lägger jag upp den senare! Har ju inte lagt ut någon film när jag rider Danny ännu haha...


Mias RS Schabrak säljes till fyndpris

Ett knappt använt schabrak från Mias RS säljes. Superfint skick, ej slitet på något sätt. Storlek 17" Dressyr. Ljust lila med mörkare kantband.
Ludd uppe vid manken.
Nypris 459 kr, säljes för 150 kr.  SÅLT!

Är någon intresserad, skicka ett mail till [email protected]