Att köpa dressyrhäst

Ja det är en smärre konst att lyckas med, i alla fall att hitta helt rätt häst till en själv. Många har efterfrågat ett inlägg om detta och jag tänkte att varför inte dela med min syn på det hela. Jag är ingen expert på att "köpa häst" eller vet precis i vilka vrår man ska leta, men däremot kan jag på rak arm säga att jag inte ångrar en enda häst jag har haft i min ägo. Men, för att börja någonstans:
 
Steg 1. Fundera på vad du letar efter för häst. Är det en äldre läromästare eller en ung talang? Hur ser din budget ut? Kanske vill du ha en riktigt bra häst men inte riktigt har pengarna, då finns det några alternativ. En ung häst med talang (säg 3-4 år) som du köper baserat på stam och hur den för stunden ser ut rent exteriör/rörelsemässigt. Eller en äldre läromästare (kanske 17-18 år gammal som redan har gått sina höga klasser). Sedan har vi då mittemellan och där lyckades jag ju finna ett guldkorn, men då ska man ha enormt med tur och ett hyffsat tränat öga för att se "utanför boxen". Danny var 5 år gammal när jag provred honom, han låg efter i utbildning mot sin åldersgrupp och var mest ett långbent rangel. Helt otävlad och väldigt grön på det mesta i livet. Har du ögonen att se förbi detta, då kan du även finna riktiga talanger i den åldern utan fantastipriser. Då krävs det dock att du kanske måste acceptera att hästen inte "hinner ikapp" i sin åldersgrupp utan ligger ett år efter, men där får man tänka långsiktigt istället.
 
Steg 2. Finna hästar att provrida. En lurig bit! Jag själv skulle vilja slå ett slag för att kika hästannonser ex. Hästnet eller Bukefalos för där kan du via menyer lätt sortera hästarna efter vad du letar efter. Sedan tycker jag att man ska tala med kunniga människor om att man letar häst och vad för typ av häst man letar efter. Är det en yngre häst - ring uppfödare som avlar efter ditt ändamål (ex. sporthästar - dressyr) eller en äldre häst, tala med din tränare som säkert i sin tur har fler kontakter. Jag själv undviker att provrida hästar som står hos proffs för försäljning eftersom många tar ut hutlösa priser enbart för att deras namn gör att dom "kan" göra det. När du väl har ringt på några hästar, sett videos och bestämt dig för en tur för provridningar försöker du se till att få med dig någon person. Dels för att det är bra att ha någon som filmar, dels för att det är skönt att ha någon att bolla med i bilen på vägen hem. Sedan finns såklart även steget att åka utomlands och prova hästar som jag gjorde, men är ni intresserade av att veta mer om det får det skrivas om i ett eget inlägg.
 
Steg 3. Provridning! Jag vill först se hästen i stallgången. Klämma igenom ben, rygg och titta i hovarna. Göra en allmän bedömning av hur hästen verkar vara i humöret och hur den ser ut exteriört. Sedan vill jag se hästen visad för mig i skritt, trav och galopp under ryttare. Se lite tempoväxlingar och samling, rörelser visas utifrån hur utbildad hästen är. När jag har sett detta sitter och själv upp och känner lite på hästen. Rider i alla gångarter och några rörelser, men mest känner jag hur hästen är rent ridmässigt. Stark? Het? För långsam? Hur svarar den för skänkeln och vilken attityd har den till arbete? Provridningen filmas alltid.
 
Steg 4. Fundera fundera fundera. Sålla bort dom hästar som inte passade, välja ut ett par som kanske kändes bra och eventuellt provrida igen. Under denna tid kanske det dyker upp några fler hästar att titta på men ibland hittar man en häst som passar perfekt direkt. Dock vill jag poängtera att det alltid är lite "grisen i säcken" när man gör en bedömning av en häst på en provridning, men oftast säger magkänslan ganska bestämt om man gillar hästen eller inte. 
 
När man väl har bestämt sig är det såklart en hel procedur med besiktning, kontraktskrivning och allt som rör själva köpet - men det här inlägget var mer tänkt hur man hittar rätt och vad man kan tänka på. Tänkte att ni som har några frågor som rör mina hästköp gärna får ställa dom nedan, eller om ni undrar om några andra tips för att finna hästen med stort H. Kanske har ni även egna tips för dom som letar häst! :)
 
 

Gofrulle

Dagarna ser ganska likadana ut denna vecka, upp vid 06.45 (06.00 om jag börjar 8) och så äta en stadig frukost i lugn och ro med tidningen framför mig. Älskar den stunden, riktig kvalitetstid för mig. Sedan iväg till stallet innan jobbet för att fixa Danny så att stallet är klart för dagen. Som idag jobbar jag till 21.00 och då kommer jag inte att åka dit något mer, och igår var det skönt att bara ha ridningen kvar på kvällen när jag slutade 17.30.

Känns skönt att vi ändå är inne på onsdag nu, jag betar av jobbpassen en efter en. Imorgon har jag mitt kortaste pass denna veckan (09.00-16.00) och det ska bli ljuvligt! Förhoppningsvis träning på kvällen och sedan vila ordentligt eftersom jag går på ett dygnspass på fredag morgon. Slitigt men min pappa påpekade klokt att det var tur att jag har denna monstervecka nu och inte veckan innan jag ska till Gävle och tävla. Helt rätt!

Har förresten en idé om ett åsiktsinlägg framöver och det ska bli superkul att höra om era erfarenheter och vad ni tycker om ämnet. I hästvärlden är vi ju alla så lika, men ändå väldigt olika ;)

Dagens frulle, mums!



Hoppsan

Ja man ska inte rida för länge utan tränarhjälp och tre veckors "hemmabygge" hade visst satt sina spår haha... Började rida fram med en väldigt bra känsla i galoppen, tyckte jag. Det fick ett abrupt slut när Marika direkt sa att han var alldeles för låg och öppen i formen, nästan i lite framvikt. Wops! Det hade jag inte räknat med att hon skulle säga, så det fick jag ändra direkt. Upp i formen, lite mer "ostbågenacke" och näsan på plats. Några varv senare hade hon fått ordning på oss igen och vi började med bytena. Från vänster till höger var alla rena och från andra hållet kom ett par orena, men där såg Marika direkt att jag inte red honom tillräckligt rak innan bytet - och när jag ändrade på det så blev alla rena. Tänk så lätt det blir när man har skicklig hjälp från marken som säger vad man ska göra!
 
Vi arbetade även med lite piruettjobb och fick till några riktigt fina språng! Han är inte speciellt stark i den riktigt samlade galoppen - men det är ju därför vi tränar. Red in på linjerna som dom ligger i PSG men vände runt hela varv istället eftersom han gör dom ganska stora ännu. Styrketräning helt enkelt! Måste filma piruetterna någon dag för dom börjar minsann ta sig.
 
Därefter tog vi trav och HERREGUD vad han travade! Mamma som stod bredvid tappade hakan ner i ridhusspånet och jag log från öra till öra - men Marika bara skakade på huvudet hahah... Nog för att det var galet mycket tryck i honom men det var egentligen bara en jättestor trav med massa framben, ingen direkt samling. "Nu är det MSVB ni ska rida inte MSVC och då måste du samla!!" Fick bromsa tempot och tänka mer passage-trav än framåt. Det var lätt på rakt spår men genom kortsidorna hade han gärna tagit den linjen på två steg om han fick välja - vi flög genom hörnen haha! En otrolig känsla och även om Marika skakade på huvudet så skrattade hon allt åt hans iver och stora trav. Lite mer tillbaka och mer upp i luften - då börjar vi närma oss högre klasser. För rent krasst så kan man susa igenom en MSVC i mellantrav och domarna jublar (det har vi gjort hittills), men nu är det dags för lite högre krav och mer samling annars plockar vi inga poäng framöver. 
 
I det stora hela gick passet i alla fall väldigt bra och jag hade en suverän känsla. Bad om att få en ny träningstid på torsdag eller lördag och jag hoppas att det går i lås någon av dagarna så vi kan arbeta vidare! 
 

Marikaträning tjoho

Ska träna för tränare ikväll för första gången sedan innan Dyltabrukstävlingarna. Ska bli så roligt att höra vad hon säger för det har hänt massor sedan dess! Bytena är betydligt mer befästa och han gör så fint samlingsarbete i galoppen. Oftast rider jag för tränare i alla fall någon gång i veckan, men med mitt jobbschema nu har det varit helt omöjligt att få tid för träning. Men ikväll så!

Skriver om passet sen såklart och kanske någon bild! :)

Ovisat rosettfladder

Kanske kan vara roligt att se.. Tjoho hoppas vi får rida prisutdelning snart igen :)
 
 

Tröstlunch

Men inte lider jag av att vara på jobbet heller :) Precis gått lös på hallonbusken och nu blir det en underbart god lunch med hallon och mjölk, mmmm...

Hejdå tisdag

Glöm det jag sa, varför inte lägga in ett 9-17.30 pass på tisdag när vi ändå håller på. Undra om jag står på benen söndag kväll? :) Vilken vecka, puuuuh...

Måndag med galen vecka framför mig

Gårdagen spenderades på Falu RK's tävlingar som funktionär och det var en hel del fina ekipage i PSG att titta på! Vackrast var givetvis spänstiga Sir Dee som travade hem segern på 71%, men även tvåan Silenzio (som vann MSVA:1 i lördags) var helt magisk att titta på. Menmen, nog om det! Nu vill jag istället skriva en rad om min egen lilla springare som senaste träningarna gett matte en ridkänsla värd att höja till skyarna. Wow, wow och åter wow! På söndagens pass gjorde han byten som var så suveräna att man kunnat ställa klockan efter dom. 6 byten totalt, tre år varje håll (red varannan diagonal) och alla var klockrena. Inte ett felsteg och nu kan jag till och med rida på i en stor rund arbetsgalopp in på diagonalen, ställa om och få ett luftigt och rent byte för att sedan fortsätta i den nya galoppen - totalt lugn. Han ändrar inte takten en sekund och varken taggar till eller hetsar upp sig över att det ska komma ett byte. På något vis känns det som att han har landat lite i vad byten är för något, han har börjat förstå vad vi vill att han ska göra och blivit trygg med att han vet precis vad som är rätt. 
 
Som med flera andra rörelser som vi har lärt in har det tagit ett tag innan han förstått vad vi vill att han ska göra, men när det väl faller på plats så är det så fantastiskt enkelt. Hoppas att det håller i sig nu och att vi även kan jobba vidare med bytena på andra linjer än diagonalen! Nu blir det tyvärr en vecka som innebär lite mindre träning än vanligt, men snart går jag in på lite lugnare schema. En riktig krigarvecka till, sedan får jag äntligen lite tid till annat än jobb igen! Veckan som kommer ser ut såhär:
 
Måndag: Jobb 08.00-21.00 (Danny vilar)
Tisdag: Ledig (Danny tränas)
Onsdag: Jobb 09.00-21.00 (Danny vilar)
Torsdag: Jobb 09.00-16.00 (Danny skogen)
Fredag: Jobb dygnspass 09.00------>
Lördag: -------> 08.15 Går alltså av på lördag morgon så Danny vilar fredag men tränas idag.
Söndag: Jobb 08.00-16.00 (Danny tränas)
 

 

Varför inte jag tävlar på Falu RK's hemmatävlingar :)

Fick frågan om varför inte jag tävlar under helgen, hemmaplan och allt! Det finns två väldigt bra förklaringar till det.
 
1. Tävlingarna är fredag-söndag. Jag jobbade 08.00-16.00 i fredags och dygn från lördag morgon till söndag morgon. Alternativet var alltså att tävla på söndagen men då inte ha ridit dagen innan, det gick bort.
 
2. För lätta, och för svåra klasser. MSVC ville vi inte starta (nu vill vi vidare) och då fanns det MSVB:4 och MSVB:5 att välja på - lite för svårt för Danny ännu.
 
Hoppas ni förstår! Samma sak gällde för Falu RS tävlingar om ett par helger, lite för svåra MSVBklasser att välja på helt enkelt. Nu siktar vi på våran MSVB:2 debut i Gävle om tre veckor helt enkelt!
 
 

Hööks nyheter - mina klädfavoriter!

Väst Dudley, 399 kr
 
 
Pannband Verona, 129 kr
 
 
Väst Tara, 399 kr
 
 
Huvtröja Pepper, 349 kr
 
 

Middag vid gruvan

Jo men mysigare än gårdagens middag kan det knappast bli :) 
 
 

Läsarfråga angående vila

"Om du hade varit arbetslös: hade du ändå låtit Danny vila helt 2 dagar i veckan? För mig låter det mycket eftersom han går ensam i en liten hage. För mig kan vila mycket väl vara att skritta ut i en timme men att BARA låta hästen gå i hagen (vi har också små grushagar och våra hästar går en och en) händer mycket sällan- max en gång var 14:e dag."
 
Om jag hade varit arbetslös, eller haft ett arbete som gjorde att jag alltid hann rida varje dag så skulle jag nog ändå låta honom vila ett par dagar i veckan. När Danny vilar så går han antingen "bara" i hage eller hage plus en promenad på eftermiddagen. I dagsläget går han i en stor hage där han har möjlighet att röra på sig i alla gångarter om han så vill, så där trivs han väldigt bra. Det är spännande att driva en blogg för man får höra så mycket olika koncept rörande allt som gäller hästar och träning genom era kommentarer. För mig är det inget konstigt alls att hästen vilar två dagar i veckan, men jag ogillar "överträning" oavsett om det gäller nötande av ridpass "timme ut och timme in" i ridhus, eller ridning av hästen 7 dagar i veckan. Sedan är det givetvis olika från häst till häst och en häst som börjar närma sig 18-20 år och fortfarande rids aktivt kanske behöver hållas igång på ett annat sätt och ridas lite lugnt varje dag, medan en yngre bara mår bra av att få vila.
 
Summa summarum; Ja Danny hade fortfarande vilat/promenerats ett par dagar i veckan även om jag hade haft möjlighet att rida varje dag om jag ville. 

Tävlingspepp

Han är ju för rolig min lilla hästapålle! Vi har som sagt regionalt/nationellt dressyrmeeting under helgen på Falu RK och tävlingarna började redan idag under eftermiddagen. Jag slutade jobbet 16.00 och ville gärna rida ett pass i ridhuset eftersom han vilade igår och jag jobbar dygn lördag morgon-söndag morgon. Därmed hinner jag inte rida någonting imorgon. Hörde med överdomaren om det var OK att jag red i ridhuset och eftersom det inte var en "framridningsbana" (vi har flera banor ute som var till för de tävlande) så fick jag träna där trots tävlingarna. Dock var det ett par tävlingsryttare som hade letat sig in i ridhuset ändå, kanske ville de skydda sig mot den värsta värmen och solen. Därför fick vi tävlingssällskap på dagens träning och det var otroligt roligt att se hur Danny reagerade.
 
Att tävla Danny är bland det roligaste som finns eftersom han blir så otroligt taggad, och även idag märktes det skillnad direkt. Jag satt upp inne i ridhuset men porten ut var öppen, och när Danny hörde speakern och det plötsligt blev ett par trimmande tävlingsekipage runt honom kändes det ungefär som att han växte en decimeter. Han krummade upp nacken och spetsade öronen, det är tävling på gång! Jag kunde inte annat än le, det är fantastiskt att han reagerar på det viset istället för att kanske bli spänd eller stressad. Ett suveränt tillfälle att träna på byten i lite mer tävlingsaktiga former! För det är stor skillnad på att rida rena fina byten hemma i ridhuset, kontra när man kommer på tävling och hästen kanske blir lite spänd eller ur fokus med mycket ekipage runt omkring. 
 
Nu kunde det inte ha gått bättre, han var verkligen duktig. Flera luftiga och rena byten på diagonalerna och han var lugn som en filbunke. Att det var lite rörigt runt honom bekymrade honom inte det minsta utan han var helt på det klara med att nu skulle vi koncentrera oss på våra krumelurer, inte titta på något annat. Lovande inför kommande tävlingar! Tog även lite trav och han kändes spänstig och mjuk. Fick beröm från en av de tävlande som tyckte att han var så fin och det värme verkligen. Nu jobbar jag som sagt 24 timmar från imorgon bitti, men på söndagen jobbar jag som funktionär under PSG-klassen och det ska bli inspirerande och roligt att se. Flera fina ekipage ska starta och jag hoppas på fint väder så jag bara kan njuta av fina hästar!
 
Dagens D:
 
 
 

Uterittsfråga

En läsare undrade hur mycket Danny rids ut i skogen och det beror lite på. En vecka där jag jobbar så mycket att jag bara hinner rida 3-4 dagar så går han förmodligen alla dom passen i ridhus eller på ridbana och vilar övriga dagar. En vecka där jag hinner rida alla dagar så går han kanske 3 pass i ridhus och två turer utomhus i skogen. Oftast vilar han helt två dagar i veckan i alla fall (jag tror inte på varken för långa ridpass eller överdriven träning).

Däremot är jag helt ärlig med att om jag har en vecka med tufft jobbschema så prioriterar jag absolut att han går dom pass jag hinner rida i ridhus. Rider man klokt (korta pass och inget nötande) så är det ingen fara för honom. Ett vanligt ridpass för mig i ridhus är ca 30-40 minuter långt inklusive framskrittning/uppvärmning. Längre än så jobbar vi sällan då jag koncentrerar mig på olika rörelser vid varje pass. Man behöver inte nöta alla programdelar i ett enda pass, utan ta exempel skolor och enkla byten på måndagen, repetera det på tisdagen. Vila/uteritt onsdag och så fortsätter man med kanske förvänd galopp och samlingsjobb på torsdagen. Förstår ni hur jag arbetar? Just nu får dock Danny göra byten i början av varje pass för det kräver såpass mycket repetition och träning eftersom han är "mitt uppe i". Dock blir det absolut inget nötande där heller utan gör han två rena åt varje håll slutar vi där, och gör han något orent kanske vi tar ett extra byte för att sluta med ett par klockrena.

Nu blev det kanske inte riktigt svar på ursprungsfrågan, men han rids ut beroende på hur veckan ser ut i övrigt med vanliga träningspass. När han rids ut får han röra sig i alla gångarter och jag låter honom gärna sträcka ut i en stor galopp längs en grusväg, det älskar vi båda två!

Hööks höst 2013

Tycker alltid att det är lika roligt när Hööks presenterar sina nyheter och är som ett barn på julafton när katalogen kommer hem. Visst har jag egentligen inte speciellt mycket prylar därifrån men kan inte låta bli att älska att handla all förbrukningsutrustning där. Benskydd, lindor, boots. Har även köpt någon tröja där någon gång och varit jättenöjd!

Har ni sett några nyheter ni blivit sugna på? Jag ska kika igenom ordentligt och slänga upp mina favoriter här i bloggen imorgon.

Dannyhälsning

Första passet på 5 dagar gick jättebra och matte klappade och berömde mig massor! Jag fick jobba i ungefär 20 minuter och det var skönt, blev inte ens svettig! Från början travade jag bara på lite lugnt och sedan fick jag fortsätta träna på att galoppera snett över ridbanan och byta galopp på mitten. Svårt tycker jag men eftersom jag fick så mycket klappar gjorde jag nog alla rätt idag! Matte sa att jag var jätteduktig.

Nu får jag vila lite idag också för matte måste vara på sitt jobb från 09.00-21.00. På fredag fick hon dock sluta redan vid 16.00 så då får jag jobba igen! Längtar redan för jag blir rastlös och lite stressad av att inte få träna.

Nu ska jag fortsätta äta lite hö och några grässtrån i hagen.

/Gnägg från Danny




Tavla på ingång

Kommer ni ihåg att jag vann en tavla i Dyltabruk? Eller snarare en tom duk med ram, man fick nämligen sin häst avmålad. Tjejen som målade hade med sig flera målningar som hon hade gjort tidigare och dom var helt fantastiska, så jag är otroligt nyfiken på min tavla. Jag har skickat iväg bilden som ska målas och hon meddelade att det skulle ta några veckor, sedan är hon klar. Självklart visar jag er resultatet när den har kommit! 
 
Bilden:
 
 

Ledig dag

Jobbar 60 timmar denna veckan, och 62 timmar nästa. Det säger väl ungefär allt.... Jag hade nästan kunnat slå upp ett tält i trädgården där på jobbet, för jag åker oftast bara hem och sover en sväng och sedan ska jag tillbaka igen. Menmen, jag älskar stället jag har sommarvikariat på och kollegorna är guld, så att spendera tid där känns inte speciellt tungt. Rhodos närmar sig med stormsteg och då får jag den här sommarens semester! 
 
Idag har jag dock en ledig dag och det är den enda på veckan (sånär som på söndag när jag har jobbat natten från lördag och går av på morgonen). Har hunnit med en lång frukost, lite träning, sol och bad. Eftermiddagen blir fullt upp med stallet och jag ska sitta i sadeln för första gången på 5 dagar! Längtar ärligt talat ihjäl mig. Danny kommer att gå ett lättare joggingpass i ridhuset, skriver förmodligen mer om det senare med kanske någon bild! :) Det har förresten varit tekniskt fel på kommentarsfunktionen så hade ni kommenterat något speciellt (kanske en fråga eller annat) igår så är det tyvärr inte säkert att den syns i bloggen. Nu är det dock ordnat så ni kan kommentera igen. 
 
 

Heldag på jobbet

Så tänkte passa på att fråga om det är något speciellt ni vill läsa om framöver? Kanske något speciellt ämne ni vill att jag skriver om, eller om ni önskar mer/mindre av något. Hoppas förresten att mamma ska komma ut och köra lite vanlig träningsfotografering på utebanan någon dag så ni får lite annat än tävlingsbilder. Hoppas ni är sugna på det :)
 
 

Härlig dag på sjön

Oj hjälp, har inte hunnit så mycket bloggande idag! Började dagen med att högtryckstvätta stallarna och det blev så fint! :) Eftersom vi har regionala och nationella dressyrtävlingar i helgen är det roligt att kunna visa upp anläggningen i sin bästa sida, ren och snygg. Därefter drog vi direkt ut på sjön i det fina vädret och myste lite med sol och fika.
 
På eftermiddagen har jag och Elin varit i Borlänge på Ticnet och betalat sista delen av resan till Rhodos. Det blev en några tusenlappar fattigare Frida, men åh så jag längtar! Vi åker den 25 augusti och det kommer att bli en vecka full av fest, sol och semester från allt - underbart. Därefter blev det middag på restaurang och till sist ut på en PW i solnedgången. Vilken grym dag rent ut sagt! Morgondagen ser inte riktigt lika spännande ut med jobb från 09.00-21.00, men det överlever jag. 
 
Danny hälsar förresten att han har tagit det lugnt sedan i fredags (vaccination) och går sitt första träningspass på onsdag igen.
 
 

Effektiv

Är man ledig innebär det så gott som alltid MASSOR att göra för min del tyvärr. Idag har jag dock hunnit allt jag skulle och det känns kanon! Danny vilar efter vaccinationen och fick bara en puss idag.

Har därefter solat en sväng, sedan tvättat, tvättat, tvättat massor av kläder. Avskyr tvätt-tider, det förstör hela dagen att man är låst i 4 timmar. In med tvätt, ut igen, in i torktumlare etc. Ni fattar. Sedan hem och städa lägenheten och till sist ut på PW. Gick en mil och benen kändes pigga! Nu ska jag i alla fall äntligen få slappna av efter allt härjande och har tagit en lång dusch, kokat jordgubbste och laddat hem filmen Stockholm Boogie. Kvalitetstid med mig själv på gång! Är ren terapi det.

Fler framridningsbilder

Från Dylta!
 
 

Morning

Solen skiner och jag har en timme kvar på mitt dygnspass, sedan går jag äntligen av och får åka hem! Dagen ser ut ungefär såhär:
 
Hem och vila en stund
Fixa Danny
Fodra lunchen på Falu RK
Hoppas på mer soligt väder, i så fall sola!
Lång PW
Hem och lägga mig framför en film i soffan (Lina på jobbet har skrivit en hel lista med bra filmer och vi hade verkligen samma filmsmak, wiho).

Nyfiken

Danny vaccinerades ju igår, vanliga mot hästinfluensa. Som vanligt blir det vila, men min fråga till er är hur många dagar ni vilar era hästar efter vaccination? Jag kommer att göra som jag alltid gör, men är nyfiken då det kan vara lite olika bud på detta beroende på veterinär.

Så, hur länge vilar din häst?

Trampträning "något steg fick vi till"

Tänkte visa allra första trampvideon! Nu innehåller den nästan inga tramp alls för det är hemskt svårt att få till det utan någon som hjälper oss från marken, men vi tränar på. Egentligen är det kanske inget att visa, men varför inte låta er vara med från allra första början i inlärning av dessa nya krumelurer. Tänk om ett år, då kan man kika på gamla filmer och konstatera att "tänk när vi tränade på det där, det kan vi ju nu!". Låt oss jobba lite framöver så får ni förhoppningsvis en rejäl skillnad snart :) Danny är alltså total nybörjare på detta och har precis börjat förstå att bromsa+framåt=trampa till. Det blir något steg här, och något steg där. Ibland blir det nästan ingenting, men sålänge han tänker "kortare steg" och bromsar upp lite i något slags brysselsteg är matte nöjd!
 
Som med nästan alla rörelser Danny har lärt sig sedan han kom (förvänd galopp, enkla byten etc.) så brukar det krävas att han får en "aha det är så ni menar!" innan han gör grejerna på riktigt. Just nu förstår han inte vad vi vill, men så snart han gör det brukar han ha väldigt lätt för sig. Vi tränar vidare sålänge så får ni se skillnad snart.
 
Glöm inte ändra till HD kvalité..
 

Hur jag tänker när jag går upp en klass..

Tidigare i våras skrev jag ett inlägg med över 40 kommentarer (väldigt intressant diskussion) som ni kan läsa här om ni vill: http://fridahallgren.se/2013/may/nar-gar-ni-upp-i-klasserna.html Det handlade om när det är dags att gå upp en klass, exempel gå från LA till MSVC, eller MSVC till MSVB. Ni hänger med.
 
Nu har jag alltså anmält Danny till en MSVB om en månad och det innebär debut i den klassen. Jag tror att vi kommer att vara redo då, men jag har tid att fundera på det till dess. Precis som jag tidigare skrivit så startar jag inte en klass om jag inte vet att vi kan vara placerade, om allt går som det ska. Det som tillkommer i MSVB är alltså rena byten och det arbetar vi för fullt med. Om en månad hoppas jag att dom är befästa, men sen vet man aldrig hur det blir på tävling när han är lite extra laddad och kanske lite svårare att "nå" inne på banan än hemma i vanliga ridhuset. Dock så känner jag ändå att vi vågar prova och själva bytena är två moment i MSVB:2 som vi ska starta. Två moment av tjugofem stycken övriga moment! Visserligen med kofficient 2 (poängen räknas dubbel) men det är det på skolorna också som han gör väldigt bra.
 
Det som gör att vi känner oss redo att gå upp i klass är dels för att han har visat att MSVC är relativt enkelt för honom att springa igenom på fina poäng, dels för att jag vet att han gör alla övriga moment i MSVB väldigt bra. Nu hoppas jag givetvis att bytena sitter som en smäck även på tävlingsbanan om en månad, men jag tror inte att han kommer att gå på några katastrofpoäng även om han skulle busa bort bytena. Därför är vi modiga och debuterar förmodligen den 17:e augusti!
 
Förstår ni mitt tänk? :) För att traggla mer MSVC vill vi inte göra nu.. Nu vill vi förbi det och framåt! 
 
 

Puh

Slutade jobbet 08.15, 09.00 satt jag i sadeln och 10.00 var Danny avskrittad och redo för att bli vaccinerad (vilket mamma fick rycka in och bevaka då jag kastade mig iväg igen). Nu har jag ägnat dagen åt att ta massor av blodprover och träffa läkare - kanske kan jag nu äntligen få svar på vad det är för fel på mig. Puha!
 

Hjälp.. :D

Men nog är vi redo att debutera MSVB!!! En hel månad har vi dessutom på oss att träna innan det är dags. 17 augusti startar vi på Gävle Ryttarsällskaps tävlingar. WOHOOO!
 
 
 

SuperDanny

Wow, wow, wow! Nu MÅSTE vi filma honom igen! Ni är säkert så trötta på mitt tjat om att "han blir bättre hela tiden!" men han blir verkligen det på riktigt haha. Senaste träningarna har varit helt galet bra, idag var det nästan lyckotårar! Kanonfina byten åt båda håll och jag tror allt att varenda ett var klockrent. Från vänster till höger så är det verkligen enkelt, man styr in på diagonalen och han är kolugn för att sedan som en klocka göra ett luftigt byte precis när jag säger "varsågod". Åt andra hållet kan han bli lite ivrig och byter inte med samma gest, men det är utan tvekan rena byten. 
 
Än så länge är dom inte på hjälpen (med skänkel) utan jag går in på diagonalen med honom svagt ställd åt det håll han galopperar åt. Med halvhalter säger jag "vänta, vänta" och när det är dags att byta ställer jag om i nacken åt den nya galoppsidan, och då byter han. Precis på det sättet Jeanna jobbade med honom, och det känns jättebra att jag har hittat tekniken och kan fortsätta jobba enligt hennes plan. I övrigt red jag lite samlingsarbete i galoppen och lite travslutor. Suverän känsla i handen och som alltid när vi tränar byten red vi på träns.
 
Nu blir det eventuellt ett ridpass imorgon bitti innan han ska vaccineras, sedan får han ta det lugnt i några dagar!
 
 

Dagens outfit á la Danny

Träns: Premiera
Sadel: Childeric DI
Schabrak: Schockemöhle
Lindor: BR
Skydd: Hööks
Boots: Jockey 
 
 

Glömde nästan

Fick en hel drös härliga bilder från en läsare, alla tagna i Dyltabruk! Ni kan gå in och läsa hennes blogg här: http://dressyrhastar.horseworld.se Borde passa er som gillar min blogg för hon skriver om samma tema, dressyr! :)
 
 
 
 

Glasshäng och grym träning, igen!

Började dagen på jobbet då jag hade nattpasset, men passade på att åka förbi stallet påvägen hem vid 09-tiden. Gjorde allt stallpyssel så att stallet var klart och sedan åkte jag hem och vilade en stund. Lite lunch och sedan blev det lite utflykt till Torsångs café (ligger precis vid vattnet, man kan åka båt dit). Glass, sol och en underbar pojkvän - det kan inte bli bättre.
 
Efter detta var det dags för den andra mycket bra delen i mitt liv, Dannyman! Han skulle motioneras och vi trimmar på med bytena varje träning. Gjorde samma upplägg som igår, nämligen att börja arbeta med något vi är bra på (även idag piruettarbetet i galoppen) med mycket beröm vilket ger en Danny som är lugn och glad. Då är det bra läge att börja med bytena. In på diagonalen gick vi och tametusan blev inte varenda byte klockrent! Gjorde kanske 3 år varje håll idag med och det var så himla enkelt. När jag rider bytena så styr jag in på korta diagonaler och han byter fortfarande mycket "av sig själv" även om jag till viss del påverkar i vilket steg bytet ska ligga. Men det viktigaste är att han byter rent, inte att det är exakt på hjälpen såhär i början. Summa summarum - duktiga duktiga Danny! Tog sedan lite trav och han var spänstig som en gummiboll. 
 
Imorgon blir skritt ute i skogen så han får pusta ut lite och vila kroppen, även om han har gått väldigt korta pass i veckan är det nyttigt med lite paus. 
 
Är förresten några som undrat om det inte är dags för Esco att "komma hem" men han kommer att stanna hos familjen Skatt ett år till. Han trivs kanon och dom trimmar på för fullt!
 
 

Börjar bli redo för uvex...

Jag minns när jag såg dessa hjälmar för första gången, åh så fula jag tyckte att dom var. Människorna som hade dom såg ut som insekter och nej, jag var alldeles för konservativ för att tycka om dessa moderna plasthjälmar.
 
Tänk så man kan ändra sig haha... Nu smälter jag när jag ser dessa hjälmar på tävlingsbanan. Dom är sportiga, snygga och stilrena. Har helt klart vant mig nu och det börjar bli dags att köpa en ny hjälm, så jag kikar runt litegrann på dom olika modellerna. Har just nu en Charles Owen sammetshjälm på tävling och en lättviktshjälm från Lamicell på träning. Den nya hjälmen kommer att byta ut sammethjälmen som det absolut inte är något fel på, men den har blivit lite sliten och jag har nog haft den i några år nu. Hjälmar är en färskvara och dom nya moellerna blir säkrare och säkrare, därför börjar det bli dags att byta ut den - eller i alla fall inom en hyffsat nära framtid.
 
Min Lamicell! Den gillar jag jättemycket men den är lite för sliten för tävling efter mycket användning. 
 
 

Wow-passet

Som sagt har det gått skrattretande dåligt i två dagar innan. Bytena har strulat och han har gått in i ett läge där han blivit totalt blockerad och bara hetsar (laddar massor innan, byter och sedan rusar rakt fram i den nya galoppen). Har dessutom ridit på eftermiddagarna och det avskyr jag, så då har inte jag varit på något bra humör för krångel heller.
 
Pust säger man då, tar några djupa andetag och försöker vara smart och lägger upp en ny plan. Tänk så mycket mentalt det handlar om med dressyr, både för häst och männska. Bestämde mig för att försöka byta denna usla träningstrend och bara tänka om. Ställde klockan på 06.45 trots att jag var ledigt för att åka till stallet tidigt och rida på morgonen (det är egentligen den vanliga rutinen). Sedan var taktiken att få bort kaoset i huvudet på honom som blivit med bytena och därför valde jag att inte börja med bytena det första jag gjorde, som jag gjort tidigare dagar. Istället började vi med det som blivit Dannys paradnummer, nämligen samlingen i galoppen. Massor av piruettförberedande jobb och han var så loss, mjuk och fantastiskt duktig! Samlade så han nästan kunde styras runt i en halvpiruett och sedan tog vi en skrittpaus. Efter att galoppen var härligt samlad så tog vi nu ett nytt försök med bytena och trots att det är "Jeanna-order" att ha ett spö i handen nu i början för att få honom riktigt kvick i bytesjobbet plockade jag inte ner spöet från sargen idag. Ibland får man helt enkelt tänka utanför boxen :) Istället valde jag att gå in på diagonalerna med massor av rösthjälper "luugn, prooo" för att han skulle behålla fokus och inte bara hetsa iväg.
 
Det kunde inte ha blivit bättre! Lugn som en filbunke gick han in på diagonal efter diagonal och bytte det ena rena bytet efter det andra. Matte log från öra till öra och hela stallet hörde nog mina "braaaaaa, DUKTIGA DUKTIGA KILLE" från ridhuset. Gjorde kanske 3 byten åt varje håll och sedan fick jag verkligen behärska mig för att inte fortsätta. När det gäller bytena MÅSTE man verkligen lägga band på sig själv och sluta när det går som bäst, extra viktigt såhär i början. Supernöjd tog vi en skrittpaus och sedan försökte jag få honom att trampa lite men det var svårt utan någon från backen. Däremot var det betydligt mer lättjobbat med kadensen i traven och nu räcker det nästan med att tänka "upp i luften" så kommer hänget i traven. Passagen är allt på god väg, wohoa! Med en suverän känsla ville jag tänja gränserna och red branta travslutor och sa "mellantrav" och Danny flög åt sidan. Jag ville aldrig sitta av och Danny ville nog inte sluta jobba heller - han märker så väl när matte är nöjd och då blir han lika glad! 
 
För att sammanfatta dagens ridpass: Wow wow wow. Nu fortsätter jag rida enligt den här planen och hoppas att det håller i sig, men det är jag övertygad om. Ibland gäller det att vara taktiskt!
 
 

Tack

Efter två usla ridpass med så dålig känsla bröt vi den trenden genom att sätta bästa passet någonsin idag, WOW! Helt annat upplägg än dagarna innan och så skönt att lägga en plan och sedan verkligen få till det. Skriver om allt senare! Nu ska jag njuta resten av dagen av denna känsla.

Myskväll på ingång

Vi ska strax åka till pizzerian och käka lite, sedan blir det biomys med World War Z! 
 
 

Upp och ner

Puha vilken dag. Började kanonfint med strålande sol och underbart väder! Vi drog en riktig långfrukost med gott bröd, crunchy, frukt och annat gott. Sedan blev det direkt ut i solstolen på balkongen och bättra på brännan, skönt. Tyvärr upptäckte jag sedan att våran hund Wilma (vi passar ju hus och hundar den här veckan) såg väldigt svullen och konstig ut på ena ögat, så vi fick ringa till djursjukhuset och komma dit. Hon kisade och öppnade inte ögat, så det var väldigt synd om henne. Jourtid uppe på ett djursjukhus en helg är inte att leka med så där blev vi kvar, timme ut och timme in.. Mötte bland annat två huggormsbitna vovvar och ett akutfall med en döende hund som fått magomvridning - hua! Wilmas öga kändes med ens ganska lindrigt.
 
Hon klarade sig i alla fall fint och veterinären trodde att hon slagit i ögat, kanske hade hon busat för hårt med våran andra vovve. Lite antiinflamatoriskt och vila så hoppas vi att det inte blir värre! 
 
 

Inne på tävlingsbanan

Givetvis ska ni få se ett gäng bilder från själva banan! Där är dock bilderna lite oskarpa, men mamma hade fullt upp med att kika över kameran för att se oss "live" och inte genom kameran. Då blir det som det blir, och såklart är det viktigare att hon ser ritten än att det blir perfekta bilder.
 
Jag gillar bilderna ändå, Danny ser glad ut! :)
 
 

Lite övrigt från Dylta

Lite fina ekipage:
 
 
Hotellet vi bodde på:
 
 
Tältstallar:
 
 
Dannys fina stall i permanentbox:
 
 
Tävlingsplatsen:
 
 
 

Balkongmys

Har ridit Danny och det gick kanon! Lite het i början och sedan ett par orena byten för att han blev så laddad, men efter lite "prooo" och "lugn" så blev han cool och då blev det bara rena byten åt alla håll och kanter, tjoho!

Nu: Tidningen ridsport och kvalitetstid på balkongen hos mina föräldrar. Vi passar huset en vecka medan min familj är på västkusten. Lite mer plats än i lägenheten haha... :)

Just nu:

Framskrittning inför första trimmet i ridhus sedan helgen! Undra om han glömt bytena... Spänning.

Looking good

Såhär vill vi att året fortsätter, vilken säsong hittills!!!

Långpass

Danny har bara skrittat sedan i måndags (igår red vi ut) och vilar även idag. Imorgon ska vi jogga igång så sakta igen! Är kanontaggad på att börja med bytena igen och hoppas för allt i världen att han inte har glömt hur man gör nu... Spännande. Har även kikat igenom MSVB-programmen och konstaterat att MSVB:2 såg snäll och bra ut, den ska vi sikta på att rida så snart vi kan!
 
Nu ska jag återgå till jobb, 09-00-21.00.

Warm up

Här kommer lite bilder från framridningen till första klassen! Hoppas ni tycker om dom :)
 
 

Några rader om helgen

Ja som jag tidigare skrev så anlände vi till Dyltabruk på lördagen ungefär tre timmar innan start. Vi lastade in alla prylar, ställde in Danny i boxen så han fick vila lite efter resan och sedan kikade vi på lite fina hästar. Danny fick "se och lära" av Wanda som stod helt cool i boxen bredvid och tog allting med upphöjt lugn. Det märkts på dom mer rutinerade hästarna att dom har mer "på- och av-lägen" och vet när man ska stå och vila, för att sedan slå på motorn när det är dags för start. Men Danny kommer att lära sig det han med, det är jag övertygad om. 
 
Som sagt gick det väldigt bra första dagen och han fick ta täten på prisutdelningen. Det enda frågetecknet var att han kröp ihop och blev kort i halsen i galoppdelen under programmet - men funderade inte så mycket mer på det just då. Kanske hade han hamnat lite fel med tungan eller så blev han lite överladdad och visste inte riktigt var han skulle ta vägen. Egentligen är ju våran svaghet att han blir stark och öppen i formen ibland. Menmen, han promenerades på kvällen och sedan sov vi på ett hotell i Örebro. 
 
Söndag morgon åkte och jag fodrade vid 06.30 och sedan promenerade jag honom ordentligt så han fick sträcka på sig. Tog av stallbandage och täcke och lät honom stå och äta hö medan jag åkte hem och åt hotellfrukost med mamma :) Mmmm... Vid 12-tiden gick han sin andra start för helgen (MSVC:1) och där lyckades vi verkligen inte få till det. Nu märktes gårdagens konstiga form-problem redan i traven och han kröp ihop och blev kort, kort, kort i halsen! Riktigt mycket bakom lod och ingenting i handen, hjälp! Funderade på om tungan hamnat fel men kändes inte riktigt så heller. Gick in i första öppnan och han fullkomligt kör in näsan i bringan varav jag ger en hel eftergift och kickar till med skänkeln. Danny fattar galopp och blir upprörd och där var den öppnan borta (kofficient 2). Men, näsan måste fram! Fortsatte sedan lite bättre men så kom det tillbaka i galoppen igen. Gjorde lite märkliga missar bland annat felfattning, bytte bak i galoppen på en kortsida och så tog han två travsteg i en förvänd galopp. Men överlag var det egentligen bara den konstiga känslan i handen som jag funderade mest på. Ringde min tränare efter ritten och lät ungefär "HJÄLP VAD SKA JAG GÖRA? DU FÅR GUIDA VIA TELEFON". 
 
Marika sa att antingen 1. sätt på träns i nästa klass, eller 2. läng kedjan på stången så att den blir lös och sedan rider du bara på bridongen. Valde att behålla kandaret för att det är det som ska vara på i framtida klasser och jag ville veta hur jag skulle lösa problemet om det hände igen.
 
Några timmar senare satt jag i sadeln för sista klassen och hade bestämt mig för att rida lugnt och metodiskt, inte sätta för mycket tryck utan sikta på att rida ett jämnt program utan missar (ville inte upprepa förmiddagen). Som en ny häst blev det, och även om han inte sprang med dom högsta frambenen så kändes han otroligt mjuk och rörlig. Hade ändrat kedjan och höll även betydligt mer i bridongen denna gång. Som en gummiboll! Inte en miss och formen var perfekt från första hälsningen till sista. Längre överlinje, ett mjukt stöd och en näsa som var på centimetern rätt. Så härligt att avsluta på det viset! Var enormt nöjd med ritten och det blev bara en bonus att han vann den klassen på fina poäng också. 
 
Överlag har han varit perfekt tempererad rent ridmässigt under helgen. Massor av motor och tryck, utan att bli stark. Däremot var han väldigt stressad innan första starten på söndagen. Det kom massor med hästar, han hade inte fått jobba och det dög inte alls att bara promeneras. Att stå och vänta är inte hans grej om han inte är motionerad samma dag. Så länge vi var hos honom var han i alla fall relativt lugn, så vi turades om att bevaka honom under ett par timmar. Det gjorde ont i mig att se hur stressad han var, men jag visste även att så snart han har gått en start kommer han att bli lugn och tillfredsställd igen. Och så blev det! En start senare stod han i boxen och tuggade hö, lugn, glad och nöjd. Men det beteendet har han även hemma litegrann, får han inte jobba blir han väldigt olycklig men så snart han har fått göra sitt vanliga jobb är han lugn och står som ett lamm. Det är en stresskänslig häst, men med rutin hoppas jag att han kommer att lära sig konsten att "vila" trots lite kaosartade miljöer. 
 
I övrigt har han ätit och druckit jättebra och varit en ängel att promenera. Så hans första meeting får betyg 10 av 10 möjliga trots lite stress på söndag förmiddag, men det har matte överseende med :) Nu ska vi träna ordentligt och sedan blir det debut i MSVB så snart bytena är mer befästa. 
 
Danny drunkar i rosetter efter 3 placeringar av 3 möjliga!
 
 

Varmt i magen

Fick även beröm för Danny från självaste K von K igår, det blev jag lite extra glad över! Givetvis är det alltid roligt att få fina kommentarer för sin häst från okända människor, men det värmer allt lite extra när man vet att det är från en väldigt kunnig. 
 
Han hade för övrigt med sig en halvbror till Danny, ser ni någon likhet? Romanov-generna är allt ganska tydliga :)
 
 

Tusen tack

Vill bara tacka er alla och ge er en jättekram för alla fina kommentarer och gratulationer över helgen! Och så vill jag bara buga åt min fantastiska lilla häst som har gjort allt så bra han kunnat hela meetinget. 
 
Dyltabruk har levererat helt otroligt bra tävlingar som alltid. Jag vet ingen annan tävlingsplats som har så välarrangerad och grymma tävlingar! Var där förra året i ösregn och årets tävlingar gav istället extremväder åt andra hållet med 25-26 grader och stekande sol. Trots detta vill man bara le över hur väl allting fungerar, Alla vackra blomsterarrangemang runt hela anläggningen, alla välsladdade banor, suverän resultatrapportering, trevliga funktionärer och framförallt FANTASTISKA priser! På tre klasser har jag fått in 2050 kr i premier, fått porslin (som jag tyvärr tappade i betonggolvet precis efteråt..) ljuslyktor, böcker och DVD från Birthe Vogelius, ryttarsmycken samt en stor tavla utan motiv - för där kommer Danny att bli avmålad! Värde 1500 kr. Helt galet med tanke på att det "bara" är MSVC.
 
När jag sedan kom hem väntade en stor bukett rosor och en skål med mitt favoritgodis hemma på bordet från pojkvännen. Kan man bli mer lyckligt lottad än såhär?! Wow på allt just nu.
 
 

Wrooooooooooooom

Nu är vi äntligen hemma i Falun och ska fira helgens segrar innan vi stupar i säng! Danny stod som ett ljus hela vägen hem och dök ner i spånet i boxen när vi ledde in honom hemma på Falu RK. Nu blir det några dagars ledigt för hans del :)
 
Här är några bilder från sista klassens prisutdelning, vi njuter båda två!
 
 

Seger igen!

Vi började dagen med en lite förvirrad första start (MSVC:1) som gav 66,5% och en 6:e placering av 36 startande. Jag red fel väg, Danny började galoppera i en öppna och gjorde sedan alla möjliga märkliga missar i galopprogrammet. Nej den ritten glömmer vi haha!

Sedan laddade vi om till MSVC:2 och fick bästa möjliga avslut med ännu en seger! 69,44%

Har MASSOR av bilder att visa och så mycket att berätta, men nu är jag helt slut. Tar allt imorgon...

Kvällsmys

Gårdagen bjöd på en helt magisk sommarkväll! Danny var ute på promenad och fick syn på en hästätande stock liggandes i gräset. Efter mycket övertalning från matte vågade han nosa på den, strongt haha!
 
 

Suverän början

Dagen började ganska tidigt, vi lastade vid ca 08.00. Innan det hade Danny varit totalt omöjlig att knoppa och vägrade stå still, men det brukar vara ett gott tecken. Då är han laddad! En 2 timmar lång resa senare var vi på plats i Dyltabruk och blev varmt välkomnade av funktionärer med en "gott och blandat-påse" med lite roliga prylar. Frukt, morötter och knäckebröd och så lite olika broschyrer tror jag det fanns där i. Alltid uppskattat!
 
Danny fick sedan gå in i sin fina permanentbox bredvid Wanda och så kikade vi lite starter i MSVC:n som höll på från 09.00 på morgonen till 14.00 på eftermiddagen, puh många starter! Det var vansinnigt varmt så jag bestämde mig för att bara rida fram 25 minuter på Danny, en uppladdning som fungerade perfekt. Red lite jogging i trav och galopp och tog sedan ett spö och satte "sista trycket" 5 minuter innan start. Danny gick därefter in på banan med spetsade öron och gick som tåget. En 9:a på första travlängningen, därefter 8:or på öppnorna, båda halvcirklarna, andra mellantraven, vänster sluta och Dannys gångarter (den värmer alltid lika mycket). Ett gäng 7:or i traven och lite sämre i galoppen när han kröp ihop i nacken. Slutresultat 69,8%.
 
Domare Jenny Engström skrev: "Härligt travprogram på häst med luft under vingarna. Kröp ihop i skritt och galopp, där måste han bli mer självbärig och igenom i kroppen. Lycka till med din så fina häst!". 
 
 
 
 

Film från idag

Tyvärr så hann mamma inte filma uppridning och första travlängningen som vi fick en 9:a på, men ni får se från första öppnan och framåt. Sista travlängningen (den på uppridningen) är galen, wow! I galoppen blir han lite kort i halsen och kryper in med näsan lite, något som vi fick avdrag för. Imorgon ska näsan fram för att plocka fler poäng i galopprogrammet!
 
Blir så stolt! :)
 
Som vanligt, välj gärna HD kvalite och helskärm för att se videon skarp och bra!
 

Typ gråter

Danny vinner första dagen i Dylta, 34 startande. YEY!

Packar för fullt

Danny är schamponerad, allt läder putsat och tävlingsskåpet framplockat! Fick sedan med mig både pojkvän, hund och häst på en kvällspromenad i helt underbart väder och sedan hem till mina föräldrar på middag. Jag blir kvar hos familjen över natten eftersom jag ska till stallet ganska tidigt imorgon bitti och dom bor väldigt nära stallet. Nu: lite mer packning och sedan sova tidigt. Vi lastar 08.00 imorgon!
 
 

Boxgrannar

Fick precis ett mms från Matilda som redan är på plats i Örebro. Danny och Wanda har fått permanenta boxar, och dessutom bredvid varandra. Helgen börjar suveränt redan innan vi ens kommit dit, wiho!

Torsdag från en iphone

Folket i stallet lär ju ha tyckt att jag var helt knäpp som fotade allt jag gjorde haha, men det bjuder jag på! Började i alla fall med lite träning i morse. Brun outfit från Schockemöhle och nytvättade jockey-boots "tofflor"! 
 
 
Det fina kandaret blänkte fint och nyputsat sedan sist.
 
 
Sedan dags att dra på lite prylar på mig själv! Grabbade tag i några pyttesmå ridskoletjejer som fick agera fotograf åt mig. Hoppas även ni noterar den rosa foppatoffeln i bakgrunden! Japp, den är min! Standardskor i stallet på sommaren.
 
 
Sedan åkte jag och jobbade lite för att sedan återvända till stallet på eftermiddagen (kan man vara där för mycket..?). En rykt senare stod Danny blank och fin på stallgången med inoljade hovar och stallbandage på. Dags för promenad!
 
 
Sist men inte minst in i boxen, på med pyjamas och lite muta inför helgen med godis i krubban. Nu har ni fått en heldag med Dannymannen!
 
 
 

Handbromsen ur

Säga vad ni vill, men idag blir det mobilbilder från början till slut! Systemkameran följer med på helgens meeting, så då kan ni räkna med riktiga bilder :) Alla bilder från idag kommer i ett separat inlägg.
 
Började i alla fall dagen tidigt i stallet. Har fått tillbaka rutinen att åka dit på morgonen och har glömt hur mycket jag älskar det! Brukar försöka vara i stallet vid 07-tiden och då gör jag i ordning honom och rider direkt. Det är alltid lugnt i stallet, man är för det mesta ensam i ridhuset och sedan blir han alltid så lugn och duktig i hagen efter att ha jobbat ordentligt på morgonen. En harmonisk häst helt enkelt! 
 
Dagens ridpass hade några riktiga toppar men även några dalar. Började med galoppjobb och lite förvänd och enkla byten, suveräna. Inga ofrivilliga byten (hjälp, tänk så har han glömt hur man gör byten!) och riktigt fina övergångar galopp-skritt-galopp. Sedan tog vi en skrittpaus och efter det kom dalen. Började jobba traven som normat sätt är "enkel" att rida, men när jag lade på skänkeln för att sätta tryck hände ingenting. Verkligen ingenting. GUD FÖRBJUDE! Att mina hästar svarar för skänken direkt är för mig en självklarhet, det ska vara reaktion framåt på en mikrosekund. Gav en kraftigare hjälp, fick reaktion och sedan travade han på ordentligt ett par varv. Arbetade med lite rörelser men med en konstant känsla av att handbromsen var i fick Danny en rejäl påminnelse om att matte inte acceterar ett läge där han backar av för skänkeln. Jag tar mycket hellre en ordentlig varning om att det inte är OK att bromsa, än att sitta och "nöta" med skänkel/peta lite med spö/smacka som jag vet att många gör.
 
Danny är väldigt känslig för rösthjälper, så med ett spö i handen, en kraftig skänkel och en matte som röt "Nu går du FRAM" blev han så upprörd att han nästan hoppade in i sargen. Därefter travade han på, så elektrisk att det blev "bromsa, bromsa" resten av ridpasset. Dessutom med en trav där känslan var ungefär att nu är frambenen uppe vid mulen! Eller jaja, nästan i alla fall :) Massor av beröm och sedan var vi tillfreds och nöjda med varandra igen. Avslutade med två riktigt bra skrittpiruetter och nu känner vi oss redo för helgen! Imorgon ska han faktiskt bara skrittas då han ska gå tre klasser på två dagar i Dylta, det är mer än han brukar gå och det är även hans första meeting. Vi vilar oss i form inför detta och jag är inte orolig eftersom dagens ridpass slutade bra.
 
 
 

Kaffefärger

Tvättade en massa lindor nu på kvällen (alla syns inte på bild) och konstaterade att jag bara rider med kaffefärger när jag tränar haha.. brunt, cremé, beige... Överlag tycker jag att man ska hålla sig till neutrala och jordnära färger, det är absolut finast! :) Enda tillfällena Danny har lindor med "färg" är i boxen, just stalllindorna kan faktiskt vara allt från ljusblå till lila (haha), men till träning kör vi alltid milda färger.
 
 

Onsdag

Såg att Equipe efter många klagomål tagit bort funktionen att man kunde se ekipages personbästa, det tyckte jag var bra. Jag tycker att man ska ha en neutral startlista utan en massa procent hit och dit, det sätter bara griller i huvudet på ryttarna som ska starta.
 
Gårdagens ridpass på Danny gick i ridhuset för att repetera träningen från i förrgår. Började lika som då med traven och sedan tog jag galopp. Först hade jag svårt att få honom elektrisk i galoppen och rent generellt är jag betydligt bättre på att sätta tryck i trav än galopp. detta måste jag träna mer på. Efter några varv fick jag i alla fall igång en riktigt bra galopp med mycket stuns och kraft, då passade jag på att rida lite samlingsjobb och så tog vi även förvända. Idag inga ofrivilliga byten och han tickade på väldigt fint i dom förvända linjerna, skönt! Tragglade dock ingenting med dom utan satte igång med travdelarna ur programmen istället. Mycket tryck och kraft men lite stark i handen, det kan jag dock leva med så länge han är jämn i handen och han går som tåget i övrigt. Mycket nöjd med känslan och sedan slutade vi passet!
 
Idag blir det vila men jag tänkte promenera honom utomhus på eftermiddagen, linda benen och pyssla om honom lite extra. Det blir oftast så på vilodagarna, man fixar lite extra noga med lång rykt och annat smått och gott. Han ska även friseras innan Dylta för nu har jag börjat märka att det vuxit ut små strån här och där. Hovskägg ska rakas med klippmaskin liksom eventuella strån under huvudet. Öronen ska klippas och svansen toppas. Sedan är han i snyggt skick!
 
Menmen, får skriva mer senare för nu blir det jobb och tydligen ska vi åka och bada - bara att packa bikinin!
 
 

Men va...?

Startlistorna för Dyltabruk har kommit ut, och nu såg jag även Equipes nya "funktion" nämligen att det står allas personbästa resultat i klassen. Väldigt märkligt att visa detta i startlistan tycker jag, för det påverkar ju ganska rejält mentalt. Även jag med ganska högt resultat tänkte ju "oj! när jag såg ekipage med mycket högre personbästa.
 
Vad tycker ni om detta?
 
 

YESTERDAY WORKOUT

Gick till min tränare och frågade hur jag skulle lägga upp veckans träning då jag kände att jag ville ha lite råd. Eftersom jag bestämt att denna vecka inte skulle innehålla några byten för att optimera inför Dyltabruk kände jag lite blandade känslor. Lite orolig för att han skulle "glömma" bytena nu under veckan och tråkigt att avbryta något som verkligen är på gång framåt. Marika lugnade mig i alla fall och sa att det snarare kunde vara jättebra att han får en paus nu när vi gjort så fina byten och att det är nyttigt för dom att "landa" lite i nya rörelser med ett kort uppehåll. En vecka är ingenting och vi fortsätter jobba med bytena direkt efter Dyltabruk, då ska vi även åka ner till Jeanna igen och träna på ordentligt! 
 
Däremot tyckte hon att jag skulle vara väldigt försiktig med att "nöta" någon förvänd galopp, det ska jag låta bli helt under veckan. Bara styra igenom förvända linjerna ur MSVC-programmen lite lätt och inte traggla på. Gör han linjerna utan att byta, även om det kanske är lite halvdan förvänd galopp så är det bra! Då ska jag rida andra rörelser direkt. Bara checka av lite snabbt helt enkelt och inte jobba något med förvänd galopp, för det kan strula till det med bytena sen.
 
Allt detta bestämde vi i alla fall igår innan jag red och sedan gjorde jag mitt första pass utan byten. Kandaret var på och det kommer jag att använda hela veckan. För att bryta tankemönstret lite för Danny började jag med traven istället för galoppen som vi gjort senaste tiden (vi börjar alltid med byten i början av passet när han inte hunnit bli trött) och det kändes bra. Han var loss och härligt mycket tryck! Sedan tog vi lite galoppjobb och så styrde jag igenom förvända galoppen. Serpentinerna ur MSVC:2 var inga problem, där visste han exakt vad han skulle göra och behöll förvända kanonbra. Sedan provade vi linjerna i MSVC:1 som innebär att man styr in på en diagonal i förvänd det första man gör... Aaah vi ska byta! sa Danny och gjorde två rena byten åt varsitt håll. Duktig häst, men nu var det ju inte det vi skulle göra denna gången. Fick lösa det genom att ställa kraftigt utåt åt det håll han galopperar i genom den förvända linjen, då behöll han galoppen även om han tappade lite kvalité i sprången. 
 
Sist tog jag lite trav och verkligen maxade på honom. Tänkte "Jeanna-ridning" och var noga med att inte vara för passiv från sadeln utan verkligen sätta tryck och hålla ihop honom. Suverän känsla och Danny var så flott!! Sedan blev det avskrittning och dusch/ut i hage. Bra pass överlag och vi repeterar idag!
 
 

Sista delen

Hur lär man hästen att trava med kadens?
Om hästen naturligt har lite kadens i traven från början så är det lätt, bara att bromsa upp samtidigt som man driver framåt och tänka "luft under magen". För en häst som Danny som snarare har en trav utan kadens från grunden krävs det lite mer för att hitta dit, men det går det med! Tänka framåt och så massor av halvhalter som gör att det går uppåt istället för framåt. 
 
Om du skulle sälja Danny idag, ungefär hur mycket hade han kostat?
 Det är inget som jag skriver ut i bloggen. 
 
Och hur var det när du jobbade i dressyrstall? Arbetsuppgifter? Tider? Lön? Hur hittade du det Mm..
Det var slitigt som alla sånna jobb är, väldigt långa dagar med fysiskt arbete som gör att man är helt slut på kvällen. Samtidigt som man givetvis lär sig massor och jag är jätteglad att ha det i "bagaget" hos en så meriterad ryttare. Jag gjorde vanligt stallarbete så som fodra, sopa, putsa och red ungefär 3 hästar om dagen. Helt OK lön som var vit vilket är det viktigaste av allt om man jobbar inom ridsportbranschen. Med en svart lön gäller inga försäkringar eller någonting, och förstå hur lätt hänt det är att man skadar sig antingen i hästhanteringen eller från sadeln. Gick ungefär 06.30-19.00 med två timmars lunch mitt på dagen.
 
Sa inte jeanna att du inte fick träna galoppombyten själv utan tränare? Har du hållit det? Verkar inte så i de tidigare inläggen ;)
Jag fick endast träna byten om jag antingen såg i speglarna om det var rent, eller om jag hade någon från marken (tränare) som kunde säga om det var rent eller ej. Detta för att man inte känner om bytena är rena/orena från ryggen ännu. Vi trodde inte att speglarna i ridhuset på Falu RK skulle räcka till för att se, så därför skulle jag inte träna själv utan någon med från marken. Sedan visade det sig att det gick utmärkt att se diagonalerna så då har jag kunnat träna massor själv vilket är kanon! 
 
Hur gör du för att sätta tryck i traven på D när ni är på tävlingsdagar ditt tänkt å dina hjälper? Samt hur lägger du upp träningen för att förbättra en trav, övningar och tänk gör han du så gör du så. Otroligt roligt att se eran fantastiska resa ihop! Ja längtar till att få se mer träningsvideos på er!!
Lite svårformulerad fråga men jag ska försöka skriva ihop något. Alltså det är inga direkta hjälper utan det handlar om att ha en häst som svarar för skänkeln och därmed blir elektrisk av sig själv. Jag driver fram någon gång med skänkeln, får jag inte svar ger jag en kraftig hjälp och då brukar Danny flyga framåt då han är rätt känslig. Så det handlar inte om några "övningar" utan ren lydnad, att hästen svarar för skänkeln. Tack!
 
Hej Frida! 
Jag undrar hur det var att jobba på Norrehee hos Charlotte och Rasmus. Lite hur din dag där såg ut. Hade du med dig någon häst där då? Hur ofta tränade du? :)
Det var långa och slitiga dagar men man lärde sig mycket och jag är väldigt glad att jag fick chansen att jobba hos så duktiga ryttare. Min dag började vid 06.30 med fodringar och sedan fortsatte det med lite stallarbete etc. Därefter red jag ett par, tre hästar och sedan tränade jag själv på egen häst. Jag hade med mig min Klas som ni kan läsa om under "tidigare hästar" som finns på högerkanten här på bloggen. Tränade 3-4 dagar i veckan på honom för Charlotte innan han blev skadad där nere.
 
Innan du flyttade hemifrån var du lite orolig hur vida du skulle ha råd att både ha lägenhet och häst. Hur går det nu då, går det bra att både ha häst och lägenhet? Behöver du prioritera bort något?
Det går runt även om det inte blir något direkt sparande. Jag lever ungefär som jag gjorde förrut med undantag att jag inte kan köpa så dyra saker som då (childeric, stövlarna etc.). Känner inte att jag behöver prioritera bort något speciellt. Sedan har jag haft det ganska tryggt med jobbtimmarna just nu, men blir kanske lite mer osäkert till hösten (då går jag "bara" som timvikarie). Det gäller att försöka spara och lägga undan det man kan en bra månad så att det väger upp en sämre månad helt enkelt! :)