Att köpa dressyrhäst

Ja det är en smärre konst att lyckas med, i alla fall att hitta helt rätt häst till en själv. Många har efterfrågat ett inlägg om detta och jag tänkte att varför inte dela med min syn på det hela. Jag är ingen expert på att "köpa häst" eller vet precis i vilka vrår man ska leta, men däremot kan jag på rak arm säga att jag inte ångrar en enda häst jag har haft i min ägo. Men, för att börja någonstans:
 
Steg 1. Fundera på vad du letar efter för häst. Är det en äldre läromästare eller en ung talang? Hur ser din budget ut? Kanske vill du ha en riktigt bra häst men inte riktigt har pengarna, då finns det några alternativ. En ung häst med talang (säg 3-4 år) som du köper baserat på stam och hur den för stunden ser ut rent exteriör/rörelsemässigt. Eller en äldre läromästare (kanske 17-18 år gammal som redan har gått sina höga klasser). Sedan har vi då mittemellan och där lyckades jag ju finna ett guldkorn, men då ska man ha enormt med tur och ett hyffsat tränat öga för att se "utanför boxen". Danny var 5 år gammal när jag provred honom, han låg efter i utbildning mot sin åldersgrupp och var mest ett långbent rangel. Helt otävlad och väldigt grön på det mesta i livet. Har du ögonen att se förbi detta, då kan du även finna riktiga talanger i den åldern utan fantastipriser. Då krävs det dock att du kanske måste acceptera att hästen inte "hinner ikapp" i sin åldersgrupp utan ligger ett år efter, men där får man tänka långsiktigt istället.
 
Steg 2. Finna hästar att provrida. En lurig bit! Jag själv skulle vilja slå ett slag för att kika hästannonser ex. Hästnet eller Bukefalos för där kan du via menyer lätt sortera hästarna efter vad du letar efter. Sedan tycker jag att man ska tala med kunniga människor om att man letar häst och vad för typ av häst man letar efter. Är det en yngre häst - ring uppfödare som avlar efter ditt ändamål (ex. sporthästar - dressyr) eller en äldre häst, tala med din tränare som säkert i sin tur har fler kontakter. Jag själv undviker att provrida hästar som står hos proffs för försäljning eftersom många tar ut hutlösa priser enbart för att deras namn gör att dom "kan" göra det. När du väl har ringt på några hästar, sett videos och bestämt dig för en tur för provridningar försöker du se till att få med dig någon person. Dels för att det är bra att ha någon som filmar, dels för att det är skönt att ha någon att bolla med i bilen på vägen hem. Sedan finns såklart även steget att åka utomlands och prova hästar som jag gjorde, men är ni intresserade av att veta mer om det får det skrivas om i ett eget inlägg.
 
Steg 3. Provridning! Jag vill först se hästen i stallgången. Klämma igenom ben, rygg och titta i hovarna. Göra en allmän bedömning av hur hästen verkar vara i humöret och hur den ser ut exteriört. Sedan vill jag se hästen visad för mig i skritt, trav och galopp under ryttare. Se lite tempoväxlingar och samling, rörelser visas utifrån hur utbildad hästen är. När jag har sett detta sitter och själv upp och känner lite på hästen. Rider i alla gångarter och några rörelser, men mest känner jag hur hästen är rent ridmässigt. Stark? Het? För långsam? Hur svarar den för skänkeln och vilken attityd har den till arbete? Provridningen filmas alltid.
 
Steg 4. Fundera fundera fundera. Sålla bort dom hästar som inte passade, välja ut ett par som kanske kändes bra och eventuellt provrida igen. Under denna tid kanske det dyker upp några fler hästar att titta på men ibland hittar man en häst som passar perfekt direkt. Dock vill jag poängtera att det alltid är lite "grisen i säcken" när man gör en bedömning av en häst på en provridning, men oftast säger magkänslan ganska bestämt om man gillar hästen eller inte. 
 
När man väl har bestämt sig är det såklart en hel procedur med besiktning, kontraktskrivning och allt som rör själva köpet - men det här inlägget var mer tänkt hur man hittar rätt och vad man kan tänka på. Tänkte att ni som har några frågor som rör mina hästköp gärna får ställa dom nedan, eller om ni undrar om några andra tips för att finna hästen med stort H. Kanske har ni även egna tips för dom som letar häst! :)
 
 

tack för efterlängtat inlägg!
ar du fler tips tar jag gärna emot dom, letar själv efter häst och har svårt att hitta något. Hu hittade du Danny? När du ringer på en häst, vad vill du veta i telefon innan du bestämmer dig för att åka o kika på hsten?

Hade varit jättekul om du skrev om frågorna ovan och jag ser jättebra ett inlägg om att importer och köpa häst utomlands :-)

Jättegärna och importera skall det såklart stå ovan :-)

Gissa om jag blev glad när jag såg detta inlägg? Går i köpa hästtankar- och detta var ett guldvärt inlägg. TACK!

MvH Erika

Väldigt intressant inlägg tycker jag allt! Jag själv har en fjording som jag har börjat lite smått med msv med. Men jag känner att jag behöver en till bästa vän att utvecklas längre med kanske till min OS dröm vem vet! Så jag har köpt/tingat en häst nu efter e:Chappman(hans sista avkomma) ue:Donnerfly! Jag har köpt grisen i säcken helt och hållet kan man säga, han är 2 år hingst (ska kastreras) men vad ska man egentligen titta på när man kollar på så unga?? Man får vänta att se! Jag är 15 år och har mycket erfarenhet om unghästar för att jag jobbar hos min tränare som har unghästar och har haft en 3 st själv! Men jag är riktigt glad över ett sånt här inlägg pga att många har problem med detta!
Nu är det slut babblat jag undrar vad du har för stam på dina hästar? (Börja att följa den här bloggen nyligen)
Ha det bäst :)

Jättebra inlägg! Stor hjälp för mig som är i lite hästletarfasen. Undrar också vad du frågar i telefon när du ringer första gången?

Skulle vara spännande att läsa om hur man gör med att fota hästar utomlands, fixa provridning, hur det går till att importera och hur hela försäljningsprocessen är annorlunda (om den är det på något vis), vad är extra viktigt att tänka på när man vill köpa häst utomlands ifrån :)

Det är minsann inte lätt^^
man ska tänka till många gånger innan man köper häst.
Så bra inlägg framför allt till dom som ska köpa häst.

Tack för ett kanonbra inlägg!

Jättebra inlägg !:) kan vi inte få bilder å kanske lite film från provridningen på Danny om du har? å när du precis fått hem honom..hade varit så kul! ;)

Åh tack så mycket för inlägget Frida! Och visst stämmer det med att proffs sätter enormt överpris. En häst av samma
kvalité kan kosta 80.000 hos en privat och 170.000 hos en utbildare med höga meriter..!

Återigen, tack! Och jag har äntligen hittat min nya stjärna!

Skriv gärna om att köpa häst utomlands samt hur besiktningen och de går till där! :)




Kom ihåg mig?