Falukalas

Ja ni, aldrig har jag väl haft så mycket tid för annat som jag har nu haha! Det är onekligen ganska skönt med lite "semester" ibland... Men längtar samtidigt till att Danny kommer hem och vi kan träna på, förhoppningsvis med lite byten inblandade!
 
Här i Falun har vi i alla fall "Falukalaset" vilket innebär festival med marknader, musik, karuseller etc. Det drar massor av människor (ca 35 000 stod det allt i tidningen) så under dessa dagar är det riktigt roligt att spendera kvällarna i stan. Gårdagen bjöd på grymt härligt sommarväder och jag och Elin började kvällen på Waynes och sedan kikade vi cruising, träffade folk och hade det trevligt. 
 

Ännu en update

Men denna gång var det Danny själv som hörde av sig! Han verkar uppenbarligen få lära sig både det ena och det andra på Segersta, inte visste jag att han var en sådan talang på sms. Hur träningen går får ni läsa själva, och bilderna som ligger uppe är bifogade från samma sms. Vilken ego'picare ;)
 
Jag tänkte även ringa Jeanna idag så mer info kommer om hon har något annat att tillägga, även om jag tyckte att Danny sammanfattade det hela ganska bra haha...
 
 

Duktig!

Skickade sms till Jeannas hästkötare igår, kände att jag behövde en liten update!
 

Svar på Segerstafrågor

Jag tycker också det är märkligt när folk hela tiden frågar vad det kostar här i bloggvärlden. Är man intresserad av att få hjälp eller träna för en viss tränare så frågar man väl dem!? Vissa har dessutom priser ute på sina hemsidor. Ett dressyrträningspass för proffstränare brukar ligga runt 500:-, som info... Väldigt kul att följa er just nu Frida! Händer väldigt mycket o han är ju SÅÅÅ himla fin "lille" Danny! :D
Svar: Jo men givetvis är folk nyfikna, det förstår jag. Men tycker också att om man är ärligt intresserad och själv vill ställa hästen på träning så tar man kontakt med tränaren i fråga. Tack för dina fina ord!
 
En fråga som inte är relaterad men vill gärna få svar! :) 
Vad har du för sadel på danny? :) kram
Svar: En måttbeställd Childeric.
 
Hur länge blir han kvar?
Svar: Vi tar det lite dag för dag, men Jeanna tyckte att han skulle vara kvar ett tag, sedan hem och vila lite och så kanske tillbaka en stund igen. Kan tänka mig ett par veckor nu första vändan :)
 
Kommer hon att använda Dannys sadel eller egen?
Svar: Givetvis Dannys sadel.
 
är du med & bestämmer träningsupplägget eller de gör jeanna själv ? :) Ska du vara med på fler träningar ? :) 
Danny är otroligt fin, vilket jobb du har gjort ! :)
Svar: Jeanna har helt fria händer! Jag åker förmodligen ner till helgen och kikar lite, men vi får se. Tusen tack!
 
Jag tycker inte det är ett dugg märkligt att folk undrar vad det kostar att göra något liknande, de flesta hästmänniskor tänker nog inte ens tanken att göra något liknande pga pengabrist;). Varför är det så tabu att prata om vad saker och ting kostar? (Jag skulle tippa på 8-10´+ moms om det är vitt, det tar andra dressyrstall för att ha hästar i träning). Betalar du för din ordinarie stallplats parallellt med avgiften hos Jeanna?
Svar: Jag tycker att det är ganska ouppfostrat att direkt hugga på "vad kostar det, och vad kostar det?". Bara för att jag är en offentlig person med en blogg behöver inte det betyda att jag skriver ut varenda summa jag lägger på ridningen. Ja givetvis betalar jag min ordinarie stallplats parallellt med utgiften hos Jeanna, det ena kan ju inte utesluta det andra.
 
Klart man undrar hur du kan ha råd? Jag skulle vilja rida för tränare oftare men får unna mig det rätt sällan. Jag har ingen som hjälper mig med att skjuta till pengar.
Jag rider för tränare väldigt sällan och tävlar sparsamt, så det går inga stora summor till detta "till vardags". Därför kan man baka ihop lite intensiv träning vid sånna här tillfällen.
 
Frida har ju jobb, där finns en anledning till att hon kan göra sådana här saker. Vill man träna mer måste man också jobba för att få pengar om inte ens föräldrar vill hjälpa såklart! 
Frida, kommer Jeanna upp och tränar något snart? Vart bor hon? :)
Svar: Exakt Anna! :) Jag vet tyvärr inte om hon kommer upp något snart, men hör med Annica Norén om detta. Jeanna håller till i Enköping!
 
 
Tycker inte det är konstigt att prata priser! Kan väl vara bra att skriva ut det ger ju förhoppningsvis Jeanna fler kunder?
Svar: Det går lika bra att kontakta Jeanna om man är intresserad!
 
Jag tycker precis som Frida skriver att man ska låta bli att skriva priser såhär. Det är ju Jeanna som bestämmer priset och hon kanske höjer priset och då blir någon förvånad över att dom förväntat sig något annat. Det var ett himla liv när jag skickade min till Helgstrand om priser och grejer, men självklart så får man kontakta personerna ifråga om man så gärna vill veta. Då blir det ju rätt, så inte jag eller Frida i detta fall, blir "boven" i det hela om det skulle skilja sig i pris.. 
Så för Jeannas skull tycker jag du gör helt rätt som inte skriver ut priset Frida :) för din egen med iochförsig.. :)
Svar: Helt sant helt sant! Klokt resonerat. Det är inte svårt att ta kontakt med dessa proffsryttare om man känner sig manad att ställa dit sin häst på träning :)
 
Om Danny inte lär sig byten, kommer du sälja honom då?
Svar: Haha! Jag är helt övertygad om att han kommer att lära sig byten framöver. Skulle han mot förmodan vara ett extremfall som inte under några omständigheter kan lära sig galoppombyten så ja då skulle han säljas, men den risken är nog väldigt liten haha ;)
 
Kanske ingen fråga men jag tycker det är bra du håller dig till få tränare... Många hoppar runt o ber om råd från alltför många och får då ingen som helst kontinuitet i träningen och ryttare och framförallt hästen blir bara vilsna!
Svar: Förstår inte heller varför man ska hoppa runt mellan en massa tränare, jag har Marika och Jeanna och dom är en perfekt kombo. Skulle inte vilja blanda in några fler namn bara för sakens skull. Det ger mer skada än nytta! Programridningar för olika människor där man kanske får lite extra tips och råd köper jag dock, det är ett bra koncept som jag "saknar" i mitt träningsupplägg.
 
Hej Frida, 
jag har också en dressyrhäst född 2006 e: Figaro R-Electro. Kul att följa någon som har en häst i samma ålder. Vad roligt att du ska få hjälp med bytena, när de sitter sen så är jag övertygad om att resten kommer gå som en dans. Han verkar ha lätt för samling och det är ju viktigt för en dressyrhäst=) 
Min fråga till dig är: Hur länge kommer du ha Danny hos Jeanna? Kommer du själv att åka dit och träna under tiden han står där eller kommer du överlåta allt till Jeanna?
Svar: Kul med en lika gammal! Ja jag hoppas desamma, bytena behöver sättas nu under sommaren så att vi kan gå vidare under hösten. Som jag skrev högre upp tyckte Jeanna att vi skulle ta lite "dag för dag" och att han kanske blir där en period först (säg 2-3 veckor) och sedan hem för lite vila, sedan eventuellt tillbaka igen. Jag kommer att åka dit och titta på honom någon gång men förmodligen inte träna själv. Överlåter alltså allt åt Jeanna och hon har helt fria händer!
 
Jag tycker du gör helt rätt som inte diskuterar en tränares avgifter på din blogg. Jag vill inte ens diskutera vilka avgifter vi har i vårt stall när det kommer folk och söker stallplats utan hänvisaar alla sådana frågor till stallägaren. 
Kan du berätta lite mer om bytesträningen. Vet du hur Jeanna lägger upp träningen på ett ungefär?
Svar: Skönt med lite förståelse! Tyvärr kan jag just nu inte ge någon beskrivning på hur Jeanna kommer att lägga upp träningen, för hon kommer säkert att "prova sig fram" en hel del nu i början. Ska ringa henne och höra om allt när hon har ridit några träningspass så då berättar jag självklart mer! :)
 

Många frågor - ställ dom här!

Det dök upp många frågor på inläggen om Segersta, allt från foder till kostnader etc. Jag kommer inte att svara på vad det kostar att ha honom ståendes i träning där, är man intresserad av att ställa sin häst hos Jeanna kan man kontakta henne. Däremot så svarar jag gärna på alla övriga frågor om hage, träningsupplägg och annat ni undrar över!
 
Tänkte därför samla lite frågor om detta i ett eget inlägg, så funderar ni något över träningen på Segersta - ställ dom frågorna här! Jag svarar på allting så fort det trillat in tillräckligt många frågor.
 

Bra första träning

Det blev tidigt upp i morse efter en fantastiskt trevlig kväll hemma hos Matilda! Danny verkade ha sovit gott och vid 08.00 klev vi in i ridhuset för lite träning. Jeanna trimmade sin Liza för fullt och det är alltid riktigt inspirerande att se så duktiga ekipage. Danny kändes het men fin, red fram och sedan kikade Jeanna lite på var vi var i dagsläget. Hon sa genast att han blivit lite flottare i formen, mer resning och lite mer elektrisk i traven! I galoppen fick vi jobba med att han inte ska lägga in högerbak på rakt spår och sedan tog hon över. Åhh... Tänk så skickligt det är att ryttare som henne bara sitter upp och rider ens häst BÄTTRE än vad man själv gör. Danny såg grymt flott ut i traven och sedan började hon trimma bytena...
 
Ja vad ska man säga, hon kommer att få pyssla på med detta ett tag! Några rena, många orena. Jag tror inte riktigt att poletten har trillat ner hos honom för det blir verkligen mycket olika "fel". Efter bak, före bak, jämfota, med hopp och skutt. Inga byten är lik det andra :) Men som sagt, ett par helt rena och massor av beröm! Det finns hopp om att han förstår detta så småningom haha... Efter passet fick han gå ut i hage och jag gick igenom hans "bruksanvisning" med hästskötarna. Det är mycket som ska vetas om, benskydd hit och benskydd dit. Allt blev i alla fall nedskrivet så det kommer säkert att gå väldigt smidigt! 
 
Ett par bilder från dagens pass, vi trivs så bra på Segersta! :)
 

Installerad på Segersta!

Lång dag men nu är vi på plats allihopa, Danny på Segersta och jag och mamma hemma hos familjen Holmström! Men vi tar det från början :)
 
Vi åkte hemifrån vid strax efter lunch och efter 2,5 timmes färd var vi framme på Segersta. Danny stod snällt och hela transporten var packad med tusen grejer. Tänk så mycket som ska med, allt från sadel till benskydd och foder. Han kommer att äta sitt vanliga kraftfoder men få grovfoder från Segersta! Sedan blev det lite packning för min del också eftersom jag ska träna för Jeanna imorgon bitti. Förmodligen blir det så att jag värmer honom, visar lite var vi är just nu och sedan tar hon över. Spännande!
 
Väl framme i Enköping blev vi mötta av Jeannas praktikant som hjälpte till att bära in lite grejer och visa var allt skulle ligga, nog för att jag har varit på Segersta flera gånger med olika hästar men det är faktiskt första gången jag lämnar en häst där själv på träning. Jag har alltid varit med tidigare så detta blir lite ovant. Danny gick rätt in i sin box, rullade lite och ställde sig sedan och åt hö. Kändes jätteskönt att han kom till ro så snabbt och det kommer nog inte bli några problem där. Vi kikade runt lite som vanligt och sedan åkte vi alltså hem till Matilda där vi blivit bjudna på middag och ska sova natten, så nu mår vi! God mat och så härligt sällskap.
 
Lite bilder från idag!
 
 

Men kom igen

Först kraschades bilen och nu gick lagningen på min en gång halvt utslagna framtand av. Kom igen! Nu får detta oflyt vända... Och varför händer allt detta dagen innan viktiga saker, imorgon är det ju Segersta! /Frida, som nu ser ut som en pirat med en halv framtand.

GÅRDAGEN

Som sagt, mat ute och sedan bio! Vi avslutade kvällen med utgång på Rådis som är en större uteservering i Falun.
 

Fredagshäng med mat ute och bio

Fin dag med lite sol! Har ridit Danny som gick fint och hör och häpna gjorde ett klockrent byte på första försöket! Sedan gjorde jag inga fler haha... Kom i galopp snett mot spegeln, hade ett bra läge, galopp, galopp byteshjälp, klockrent byte, matte dog av lycka. Massor av beröm och nu känns det som att det finns hopp för att Jeanna ska kunna lära honom ett och annat :)
 
Ikväll ska vi möta upp Elin och äta med henne ute, sedan kör vi bio med Fast & Furious 6! 
 

Nya dieten

Jäklar vad grym jag kommer bli i sadeln nu! Haha eller vad säger ni? Nya träningsformen ser ni även på bilden längst ner, tror den kommer att komplettera ridningen perfekt...
 

Godnatt

Levande ljus och massa mys. Godnatt! :)

Godmorgon

Är på jobbet från 07.00-15.00 så bloggandet blir lite lidande idag, ska försöka skriva mer ikväll. Några önskade "före-bilder" på Danny och ska försöka ordna detta! Har nog ganska många i iphonen som jag kan visa.
 
I övrigt känns beslutet att han ska till Jeanna jättebra även om jag är lite nervös för att lämna honom där. Med tanke på hur lättstressad han kan vara känns det inte så tryggt att ställa ut honom i nya hagar och allt sånt, men det får helt enkelt bli så. Byten lär han lära sig så vi kommer vidare! Mycket hö så är han förhoppningsvis ganska lugn trots ny miljö. Jag stannar som sagt till måndag och bor förmodligen natten hemma hos Matilda! Ska bli så roligt att träffa henne för det var längesedan nu. Vi har dessutom planerat in Dyltabruks meeting tillsammans i sommar (7-8 juli) och där var vi även förra året. Det är så mysigt att kunna tävla på dagen, umgås och kanske ut och äta och sådant tillsammans på kvällen under dessa härliga sommarmeeting! Längtar redan. 
 
Men ni får ha en toppendag så länge så blir det mer update senare :)
 
Segersta!
 

Bjuder på lite fler bilder

Blir alltid några bilder i "andrasorteringen" som ändå duger att visas upp, hoppas ni gillar! Lite blandat från framridning, prisutdelning och efteråt. Lovar att detta är sista omgången bilder så ni inte tröttnar ur alldeles haha!
 
 

Ny favoritbild

Mamma klickade en underbar bild i helgen! Mycket glada båda två.
 

Ops lite tyst här kanske

Mycket nu! Men livet rullar på. Idag blev det även bestämt att Danny åker till Segersta på söndag. Jag kommer att stanna en natt och se lite träning på måndagen, sedan lämnar jag honom där och åker hem. Gud så tomt det kommer bli ett tag! Ska i alla fall åka och spana lite träningar så ofta jag har möjlighet. Jeanna sa att vi får ta lite dag för dag, så hur länge han blir kvar är inte bestämt. 
 
Nu ska jag i alla fall sova, trött och sliten! Kram på er.
 

Visste ni att..

En av mina duktigaste "vänner" fullkomligt hånade mig bakom min rygg när jag köpte Danny. Skrattade, sa att han aldrig kunde bli något och vilket nerköp mot min tidigare häst Klas. Visst var han smal, långhårig, gänglig och ganska "ful" då, men kan man inte se från det och faktiskt granska modellen på häst, hur den rör sig och arbetsviljan så vet jag inte hur kunnig man faktiskt är. Klart är det roligare att ta hem en häst som är så glansig att man kan spegla sig i den, men när jag hittade Danny fick jag bortse från detta för jag visste att den här hästen kan bli BRA. Jag litade på mitt omdöme och magkänsla och slog till, och tänk så bra det blev.
 
Jag hoppas hon fått äta upp alla sina elaka ord hon kastat över mig och mitt hästköp nu.
 

Godnattinlägg

Tack för alla grattis och fina kommentarer, jag blir så glad! Danny har fått massor av klappar och står lite extra ompysslad i stallet. Det lönar sig att prestera så fint.. :) Nu blir hela juni månad tävlingsfri och nästa inplanerade start är på Dyltabruks sommarmeeting. Jag var där förra året och red MSVC-klasser på PRE'n Esco men i år får Danny följa med. Hans livs första meeting blir det! Har anmält honom till totalt tre MSVC-starter fördelade på två dagar. Det ska bli otroligt roligt att rida så stora klasser som det är där (verkar bli fulla klasser så upp till 40 startande) och även se lite hur han står sig i konkurrensen där. Någon MSVB-start blir det inte förrän bytena är på sin plats, i övrigt gör han alla rörelser på den nivån utan problem.
 
Menmen, nog om det! Har spenderat kvällen med bästa Elin. Gått en pw i kvällssolen och sedan hem till mig och snackat massa. Nu har jag krupit ner i sängen och ska se film tills jag somnar, godnatt!

Bildbomd

Jag kan bara le över denna häst!
 
 

Allt om gårdagen

Ja ni, vilken dag det blev! Vi åkte vid 10-tiden på morgonen så Danny fick inte gå ut i hagen utan promenerades istället. Sedan fick han fina knoppar och vi lastade på för att bege oss till Gagnef! Väl på plats så var det en ganska stor parkering med mycket hästar och rörelser, det var kombinerat ponny/häst och massor av ekipage överallt. Danny som är stresskänslig och dessutom var hemskt taggad blev ganska rörig i transporten och vi fick hålla ett rejält öga på honom ett tag. Det var dock inga problem då vi var "hela teamet" med både mamma och pappa på plats! Vi turades om att vakta honom helt enkelt.
 
När han var urlastad blev han dock ännu värre och laddade till så rejält att det nästan tog 10 minuter att få på sadel och benskydd hahah... Han var mer i luften än på marken och longerlinan fyllde sin funktion så att säga :) Puh! Jag tror att mamma var ganska glad när jag äntligen kommit upp i sadeln och han började lugna ner sig lite. Valde dock att rida fram honom inne i ridhuset då jag kände hur det riktigt kröp i honom. Bra framridningskänsla och sista 10 minutrarna gick vi ut och red på utebanan bredvid tävlingsbanan. Hörde i högtalaren att föregående ekipage just gått upp i ledning på 68,7% och då var det bara att lägga in 100% fokus och ge järnet. 
 
Inne på banan gick han som tåget (som vanligt) och var perfekt tempererad. Het men inte så laddad att det brister. Ett jämnt program med en kostsam miss i det andra enkla bytet. Fin nedgång men fattar sedan fel galopp, byter galopp och blir till sist rättad och vi tar oss vidare. En 4:a med kofficient 2. I övrigt inga missar alls och en riktigt fin ryggning till och med! Vi fick hela nio stycken 8:or och flera 7,5:or! 8:orna fick vi på mellantrav, övergång mellantrav/samlad trav, samlad galopp, mellangalopp, övergång till trav, sista uppridningen, Dannys gångarter och min sits! Dom två sista punkterna värme extra mycket.
 
Domare Christina Strand skrev: "Underbar häst med naturlig lätthet som du visar så väl! Lycka till! :)"
 
 

MSVC:1 71,06%

Valde att ladda upp på youtube istället för videofyme då det blev så suddigt där... Nu blev filmen fel format i stället så Danny blev lite som en tax, går detta att ändra?! Menmen, ni ser lite i alla fall. Viktigt att ni ändrar till HD-kvalite annars blir det inte skarpt (ni gör det via kugghjulet nere till höger på filmen). Bästa killen!
  

Sneakpeak

Ganska mycket luft för att vara "vanlig trav", eller vad säger ni? :D
  

All ära till honom ❤

Behöver jag säga så mycket..?

Vi trycker upp 71% och vinner dagens start i MSVC:1!!! Han var så taggad att vi knappt fick på sadeln. GRYMMA DANNY!
 
 
 
 

12.40

Håller ni tummarna för då startar vi MSVC:1 ! Förmodligen sista starten innan ett rejält träningsuppehåll, så det vore roligt om det gick bra. 

5 SVAR

Valde några frågor som har varit återkommande i kommentarsfälten, samt några jag tyckte var roliga att svara på!
 
Vad hände med Adam?
Svar: Ja inget direkt hände. Jag gjorde slut och vi är alltså inte tillsammans längre.
 
Hur får du sånt där bra tryck i Danny i traven? Hur tränar upp det liksom?
 Svar: Startar motorn! Jag vill ha elektriska hästar så ser till att dom svarar för skänkeln så fort jag lägger till den, på så vis går dom av sig själva. Det får liksom inte finnas på kartan att energin försvinner bara för att jag inte driver, hela grejen är ju att hästen ska "gå av sig själv" utan att jag gör så mycket.
 
Varför däckar du "ofta" när du festar? Ingen tanke på att dra ner på alkoholkonsumtionen?
Svar: Men haha! Jag minns inte senast jag "däckade" på en fest, det är flera år sedan. Så var du har fått det i från har jag inte det blekaste. Att dra ner på alkoholkonsumtionen har jag inga planer på haha, man lever bara en gång och vi har ju svinkul. Uppenbarligen lider inte tävlingsresultaten av det heller haha... 
 
Får du betalt från bloggen?
Svar: Japp men bryr mig inte speciellt mycket om detta. Har mitt vanliga jobb och bloggen är bara för kul, skulle aldrig vilja ha bloggandet som "jobb". 
 
Ska du börja plugga och i så fall till vad?
Svar: Ja absolut, men inte nu! Inom ett par år skulle jag dock ha viljat påbörja en utbildning. Är väldigt sugen på socionom.
 
 

5 snabba

Skicka in frågor så svarar jag på 5 utvalda! Om alla ämnen. Svarar idag!
 

Puuh

Mitt liv just nu alltså.. blir nästan full i skratt. Så rörigt, stressigt men samtidigt har jag aldrig haft så mycket tid för att göra saker jag verkligen VILL göra. Idag fick dock bli undantag då huvudet snurrar av både det ena och det andra, men en grymt rolig dag på jobbet hade jag i alla fall! Tänk så många fantastiska människor det finns. Att jobba som personlig assistent är en så rolig del i min vardag.
 
Danny körde jag lite chansning på idag! Han har fått vila två dagar efter Marikaträningen och vi kör genrep inför söndagens tävling imorgon. Men han brukar bli bättre av lite vila och på söndag vill jag ha honom sådär riktigt het... Nu börjar vi bli varma i kläderna på tävling och jag vet mer hur jag ska hålla styr på honom - då kan man låta honom tagga till lite mer.
 
Imorgon blir det Dalahoppet! Även jag älskar att gå på dessa grymma och stora (!) hopptävlingar som Falu RS arrangerar uppe på lugnetstadion med klasser upp till 150 cm. Om inte annat ska jag gå och glo på alla enorma hästlastbilar för flera miljoner som står uppradade vid stallarna... wow.
 

Nytt jobbintro - igen

Snart går jag som vikarie på varenda ställe i hela Falun... Skäms åsido :) Men ärligt så är jag idag på intro på ett fjärde ställe! Allt är inom LSS och jag går alltså som personlig assistent, nu på ett boende och tre dagliga verksamheter. Snart går jag dock in på sommarvikariat så då blir det enbart boendet, men än så länge så knegar jag mig fram som timvikarie så då gäller det att försöka gå på så många ställen som möjligt så man får ihop timmarna.
 
Detta är ett ställe där den dagliga verksamheten är ett café och det ska bli jätteroligt! Spännande spännande. Mot kvällen blir det Danny, hem och äta god mat hos familjen och träffa bästa vän. Bra fredag med andra ord!
 

Rutiner kring tävling

Ja jag tänkte att ni kanske var nyfikna på hur det fungerar kring "team-Danny" på tävling! Allt från dagen innan till väl hemma i stallet igen. Nu när jag inte bor hemma har väl vissa saker ändrats lite, men egentligen inte. Jag har mina tävlingsprylar hemma hos mina föräldrar så dagen innan åker jag dit och packar i ordning allting, ser till att saker är tvättade och passar förmodligen på att äta middag hemma. Vi lägger upp en tidsplan för morgondagen och sedan åker jag hem igen och sover i lägenheten. Då har jag packat klart bilen så att alla tävlingssaker är redo!
 
På morgonen åker jag till stallet (tid beror på starttid) och gör i ordning Danny på alla sätt. Där är förmodligen allt packat och klart, men sista finishen med knoppning och rykt fixas. Vid överenskommen tid dyker mamma (och ibland pappa) upp och vi lastar då ganska direkt på Danny eftersom jag har gjort klart allting innan. En matsäck med lite mackor och kaffe finns då oftast i bilen, jag brukar kasta mig över den då jag oftast ätit frukost vid omänskligt tidig tid på morgonen. 
 
På tävlingsplatsen brukar mamma gå och startanmäla av den enkla anledning att Danny kan vara rätt taggad precis när man stannat och det känns skönt att jag som är van vid att hantera honom stannar vid transporten. Efter en stund brukar han mumsa på hö och stå lugnt och då passar vi på att se oss runt, checka framridning, tävlingsbanor etc. När det börjar närma sig urlastning så fixar mamma min frisyr och jag klär på mig tävlingskläderna. Danny tränsas och sedan gör vi i ordning honom tillsammans. Borstar ur svans, sätter på benskydd, sadel och allt annat. Jag sitter sedan upp och då håller mamma i honom med longerlina eftersom han kan vara otroligt taggad och det är en trygghet att någon från marken har honom under kontroll om jag (mot förmodan) skulle ramla av. Hon brukar leda oss till framridningen och där släpper hon oss när jag känner att "nu är han lugn".
 
Under själva framridningen får jag lite hjälp att hålla koll på tider, hur han ser ut och så plocka av benskydden/putsa av stövlar en sista gång och annat småfix. Sedan gör jag min tävlingsstart och efter ritten brukar vi prata lite om hur det gick och sedan väntar vi på protokoll. Mamma hämtar resultat och jag skrittar av Danny. Blir det prisutdelning och vi inte ska lasta in i väntan på detta så brukar mamma ta honom så jag får chans att kika några fina hästar och hon får chans att klappa om Danny ordentligt :) Därefter slänger vi på lite benskydd, rider ett ärevarv och sedan lasta och åka hem!
 
Några frågor på detta?!
 
 

Frukostbloggning

Idag börjar jag inte jobbet förrän 09.30 så fick en härlig sovmorgon och sedan blev det frukost. Ett ägg, apelsinklyftor och så en brödbit - nu står jag mig allt ett tag, mmm... Ska dra en prommis innan jag sätter mig på cykeln upp till jobbet också, kickstarta dagen med lite träning helt enkelt.
 
Har även kommit startlistor till helgen då vi ska till Gagnef, lite ekipage jag kände igen och några som jag inte alls kände igen. Spännande! Blir lite lugnt på bloggfronten nu sålänge jag är på jobbet, men ikväll tänkte jag skriva ett långt inlägg om alla mina (och mammas) rutiner på tävlingsplatsen. Kanske kan vara lite roligt att höra hur allting fungerar kring team-Danny :)
 
 

Lite bättre

Jodå, lite mer ordning blev det efter dagens träning för Marika. Inte lika stark i handen och mer jämn i båda tyglarna. Fick rida mycket diagonalslutor i både trav och galopp samt lite samlingsarbete i traven. Dessutom finslipade vi skrittpiruetter!
 
Nu ska jag ställa mig och få till lite mat av allting jag handlade igår. Massor av matlådor ska ordnas! Är så trött på pasta att jag bara vill slänga ut paketen genom fönstren, men istället blir det nu mycket ris. Korvstroganoff/ris och kyckling/jordnötsås/ris står på menyn! Mums.
 

Morning onsdag

Solen skiner verkligen och det kunde inte ha blivit bättre tajming då jag är LEDIG! Underbart. Har tagit en riktig sovmorgon fram till 09.30 och nu har det blivit en långfrukost med bloggläsning och lite annat. Ska städa igenom lägenheten en snabbis och sedan ge mig ut på en springrunda innan det blir för varmt ute! Lite senare blir det även träning för Marika eftersom jag fick krisfråga henne om en "akut-tid" idag hahah...
 
Då blir det garanterat ridning på kandar då jag nu bojkottar träns på ridhusträningarna helt ett tag. Fy. 
 

Det finns dagar..

När man funderar på om inte frimärkssamling är en bättre hobby än att sitta i sadeln. När det verkligen går dåligt haha. Idag var en sådan dag. 
 
 

Lite igår och idag

Ja gårdagen blev mest jobbande för min del och även lite motionering av både mig själv och Danny. Jag gick en mil och Danny reds ut i skogen och galopperade! Nöjda båda två. Tycker ändå att det är fantastiskt att man bara kan sätta på tränset och styra ut i skogen utan bekymmer på honom, visst är han het och lite "spookey" men det är aldrig någon fara bara man är med och inte sitter i andra tankar. 
 
Idag blir det dagtidsjobb igen och sedan tänkte jag trimma lite i ridhuset ikväll! Slipa lite på rörelserna i MSVC:1 och fortsätta jobba vidare med travsaxar och galoppiruetter. Skriver förmodligen en rad om passet ikväll :)

Ovisade bilder

Slänger upp några ovisade bilder på kungen! Hoppas ni gillar :)
 

Det visste ni inte...

.. Om ni skulle se mig trava fram/värma upp Danny under en framridning skulle ni aldrig tro att det är samma häst som när jag sätter mig ner och sätter TRYCK. Jag rider nämligen fram i "ponnytrav" med små mjuka steg. Blir en ganska stor kontrast haha!
 
.. Jag har så gott som alltid musik i öronen, i alla fall när jag tränar. Skulle inte gå en meter utan min housemusik ❤ Vill ni nöta grymmaste listan kan ni följa min partylista här: 100%party by FRIDA

 
.. Jag längtar efter att bo någon annanstans än Falun. Lite större stad, lite mer söderut men samtidigt inte alltför långt från familjen. Kanske Uppsala? Någon gång ska man väl plugga och en riktig studentstad vore riktigt roligt. Menmen, har inga planer ännu.
 
.. Danny har en 1-årig helbrorsa som jag är hemskt sugen på. Men, jag ska inte för allt i världen ha en till häst nu - men tänk er en Danny-kopia som inte ligger ett år efter i utbildning. Ser championat, falsterbo och annat roligt framför mig. Åh!
 

Lever

Någon undrade om jag dog igår men så är inte fallet, har bara haft helt fullt upp under dagen. Blev som sagt utgång igår med förfest hemma hos mig och några kompisar. Sedan blev det Etage och dansa hela natten, massor av folk då vi hade Axa Floorball Cup i Falun under helgen. Galen och härlig kväll som vanligt! 
 
Idag har jag dragit en sväng på kupolen med Elin, snackat och umgåtts. Köpte ett nytt träningslinne, tänk så motiverande det är :) Har verkligen kommit igång med träningen nu, är helt fantastiskt att ha hittat tillbaka till att tycka att det är KUL igen! Vädret och värmen gör att det är ljuvligt att vara ute på kvällarna och springa eller köra pw. Tog en runda hem till mina föräldrar och blev bjuden på god mat och åt så mycket att jag var tvungen att stanna en timme bara för att smälta maten innan jag promenerade hem igen haha.. Är verkligen mysigt att kunna komma hem och äta då och då, träffa familjen och prata lite. Sedan trivs jag väldigt bra själv i lägenheten också, men just att sitta och äta ensam är inte helt klockrent alltså.
 
Imorgon ska jag kicka igång Danny igen som haft det lugnt och sedan torsdagens tävling! Han har mest promenerat och sett lite träd i skogen, men nu blir det lite trimmande under veckan. Till helgen kör vi nämligen en start i MSVC:1, vilket förmodligen blir sista starten innan en riktig träningsperiod igen. Huruvida det blir inlämning hos Jeanna eller ej just nu är inte riktigt bestämt ännu... Planen var inte riktigt att jag skulle krascha bilen som kostar multum att laga och kanske till och med ska skrotas... Min ekonomi täcker inte riktigt både träning och bilkrasch tyvärr. Men vi får se hur det blir med allt.. :)
 
Nya linnet, matchar kepsen till och med hahah... Undra om inte träningen går lite extra bra då!
 
 

På gång

Utgång!!!
 

Bra team det där!
 

Lördag

Vaknade upp hos mina föräldrar och pysslade på lite där på förmiddagen. Tvättade tävlingskläderna, packade ihop lite saker och annat som inte hunnits med. Sedan blev det lite stalltid och Danny är "klar för dagen" men jag ska tillbaka lite senare och spola av honom då han var täckt i lera från topp till tå..
 
I övrigt har jag städad lägenheten och gjort en massa tråkiga saker som slängt glasflaskor, pantat burkar och annat som fylls på hemma allt eftersom. Nu ska jag hämta lite paket på posten (kepsen?) och dra en repa på stan. Kram!
 

Long day

Har jobbat 08.00-21.00 så har inte hunnit så mycket mer än det idag! Danny fixades imorse och nu på kvällen har jag gått en powerwalk mellan 22.00-23.30 med hundarna. Rätt nere då det är så stora skador på bilen att försäkringsbolaget kanske inte lagar den, och dessutom har jag börjat skifta i blått över hela kroppen. Förmodligen var det så stort adrenalinpåslag när jag krockade att jag inte kände att jag slog mig, för nu ett par dagar senare är jag så mörkbultad att jag känner mig överkörd av ett tåg minst. 
 
Nog om det! Nu ska jag krypa ner i sängen och sova. Godnatt fina!

Ny header

Slår till med lite fräschare header nu när det faktiskt är vår! Snöbilden kändes inte så aktuell. Hoppas ni gillar! Är (som alltid) Stina som hjälpt mig med allt. Ni kan spana hennes hemsida här: http://www.stinafoto.se/
 

Film MSVC:2

Ja filmkameran har ju som bekant gjort ett totalhaveri med att kunna synka till datorn, så gårdagens ritt filmade mamma med sin iphone för att jag skulle kunna ha möjlighet att lägga upp det här. Ingen zoom men i övrigt ok kvalité. Skulle rekommendera att ni tryckte upp den i helskärm och väljer HD kvalité för att se lite bättre!
 
Felridningen bjuder jag på.. haha ;)
  

Insjöns RK

Tyvärr inte så många bilder tagna så denna gång får det helt enkelt bli en enda bildbomb från dagens tävling! Första bilden är på vännen Lina som jobbar som beridare hos Adelinde Cornelissen, men som är hemma på snabbvisit i Sverige. Alltid kul att träffas! Det är dock mamma i sadeln och Lina på backen, ombytta roller mot mitt Dannyteam haha! 
 
 
 

Bra dag ändå

Först och främst, tack för era snälla kommentarer om bilkrocken! Det värmer. Hade en väldigt ledsam natt, tror att jag var ganska chockad över allt och vaknade vid 04.00 och kunde inte sova efter det. Låg och var totalt oladdad för tävling, ville inte åka och kände att jag bara hade ont i magen över allting. Bestämde mig i alla fall för att åka till stallet och känna efter lite, drog på mig vita ridbrallor och så eftersom allting var packat. Lite pepptalk med mamma och en varm Dannymule fick mig i alla fall att bestämma mig för att åka till Insjön. Dannys gjordes fin, knoppades och transporten packades. 
 
Påväg dit fick jag en riktigt down igen, ville inte starta och kände bara att det omöjligt kunde bli en bra prestation efter gårdagens helvete. Lite uppryckning senare satt jag i alla fall upp i sadeln och då släppte det, nu kör vi! Beräknade framridningstiden till 40 minuter vilket tyvärr visade sig vara en aning för länge men det är otroligt svårt att veta hur man ska lägga upp framridningarna såhär i början av säsongen. Är han tokladdad behövs minst 40 minuter, men idag var han lugn och härligt avspänd från början och då blev det lite för länge. Inte lätt, men jag skrittade mycket för att inte ladda ur honom helt. Underlaget var dessutom väldigt tungt efter allt regn. Fick i alla fall en jättefin framridningskänsla!
 
På banan börjar jag med att rida fel det första jag gör. Går in i öppna på en gång utan att ha ridit mellantraven, bra där! Kanske slog jag i huvudet litegrann igår ändå... Fortsatte sedan och gjorde ett bra program utan några egentliga missar mer än att han gick lite bakåt i en halt. Jämn, lydig men lite mer tryck och det hade varit fullträff! I vilket fall så fick han fina poäng med mycket 7:or och 7,5 poäng på samlad galopp, en till samlad galopp (vi är tydligen bra på det) och så sista mellantraven. 
 
Domare Christina Lundin skrev: "Mjuk o trevlig ridning på lydig häst. Fin takt och lätthet. Blev ngt spänd vid några tillfällen men det hanterade du väl. Lycka till!".
 
Resultatet blev alltså 68,00% och en andraplats!
 
Från vänster: Falugäng! Margona som placerade sig 4:a, jag och så Emma som vann! 
 
 

68% och andraplacering

Emma Mattisdotter och fantastiska Cocu tog vi inte, men tvåa i ett jättefint startfält är inte fy skam! Dessutom med en retlig felridning. Danny kändes jättefin om än lite "matt" av ett väldigt tungt underlag efter nattens regnväder.
 

Om vi ens åker..

Har inte bestämt mig för om det blir tävling eller inte, är riktigt ledsen och att prestera på tävling känns riktigt långt borta. Krockade sönder hela fronten, dörren, fälgen och däcket på bilen som alltså är totaltrasig. Med mig är det ingen fara och det var så mycket mitt fel det bara kan bli då jag körde rätt in i ett metallräcke som jag uppenbarligen inte såg (ösregn).
 
Om vi kommer iväg så kan ni i alla fall följa oss online här:
 
http://online.equipe.com/sv/competitions/6546

Ledsen

Förlåt för dålig blogging men krockade sönder mammas bil och är så ledsen att jag knappt vet var jag ska ta vägen. Ni får ha överseende. 

Massor av rundor

Dagen har bjudit på massor av utetimmar! Har spelat fotboll hela eftermiddagen med gänget från jobbet och sedan blev det en löprunda direkt efter jobbet. Har dock bästa promenadturen kvar för idag, tillsammans med Elin! 
 
 

Mums

Men fri frakt på Horze kunde jag inte låta bli. 69 kr, stört snygg. Påväg hem till mig!
 

Tisdag

Ganska fint väder och varmt i luften! Har dragit på houselistan och nöter lite bloggläsande och annat för tillfället. Tänkte skriva lite hur veckan ser ut eftersom det är tävling på torsdag!
 
Måndag: Vilade
Tisdag: Ska gå ett träningspass i ridhuset
Onsdag: Lättare träningspass kanske på någon utebana
Torsdag: Tävling i Insjön! MSVC:2 
 

Badsugen

Blev allvarligt badsugen på dagens pw hem. Solen skiner fortfarande efter en fantastiskt fin dag! Jag har varit på jobbet 07.45-17.30 och är rätt trött, men hade en underbar dag där med promenader ute, trädgårdsarbete och annat. Jag är lycklig bara jag får vara ute och få lite färg i ansiktet. 
 
Lite lockande ser vattnet allt ut..
 

New in

Vi vann ett täcke förra helgen men har inte tittat på det förrän nu. Fint var det! Ett sommartäcke från JH Collection. Fleece över ryggen och nät på sidorna, med glansig utsida så att det inte fastnar en massa smuts. Perfekt. Finns på Hööks!
 

Gårdagens träning..

.. Gjorde mig ännu mer övertygad om att iväglämnandet till Jeanna är helt rätt. Vi får inte till bytena och min tränare tycker att nu är det dags att lämna över det hela. I övrigt är han fantastisk, vi har nu börjat titta på galoppiruetterna på allvar, på galoppslutorna, på "passagen". Hela alltet. Att sitta och leka med dessa rörelser är det häftigaste jag varit med om, eftersom allt är nytt för honom. Jag fick en Klas som var utbildad GP, det lärde mig massor men inte hade jag utbildad honom ett smack själv.
 
Med Danny lär jag tillsammans med honom, vi är ett team som växt så otroligt mycket på bara ett år. Igår fick vi även rida travsaxar för första gången, det kändes hur lätt som helst! "Det ser ju ut som att ni aldrig har gjort något annat!". Ibland känner jag mig väldigt fånig som efter varje träning skriver ett inlägg om att "ni måste se honom nu, jag måste filma, han utvecklas hela tiden". Ni vet precis vad jag menar eftersom jag skriver så varje gång (haha). Men jag menar verkligen varje ord och han är inte samma häst nu som för en månad sedan. Det går så fort!
 
Flummigt inlägg, men vill mest ge en stor hiss till min mörkbruna pålle som överaskar mig för varje dag.
 

Filmkväll

Har varit ute och gått i 2,5 timme, ridit ett träningspass för Marika och ätit mat. Nu söndagsmys med film! Ska se Safe Haven, se trailern nedan :)
  

Fullt upp

Vilken dag! Solen skiner och klart.se lovar 17 grader idag, och under veckan 20 grader och fortsatt soligt väder. Äntligen! 
 
Danny ska eventuellt trimmas för Marika idag också, lite beroende på hur mycket ledig tid det finns i ridhuset. Själv ska jag dra en pw och njuta av värmen. Blir förmodligen rätt fullt upp idag, men skriver om hela dagen senare ikväll. Kram på er! 

Lördagshäng på Pitchers

Social kväll med bra människor står på schemat!
 

Sista gänget bilder

Ja nu var det slut på bilder för den här gången, hoppas ni uppskattade dom. Nu kan ni i alla fall inte klaga på att det är för lite "häst" i bloggen, eller hur? ;)
 
 

Tack!

Fick så fina ord av Ingrid på Dressyrmupparna. Blir alldeles varm i hjärtat av att det är så många fler än jag som tycker att han är ganska fin. 
 

Hejdå Danny

Ja så blir det förmodligen! Får vinka farväl av honom någon gång ganska snart framöver. Inga datum bestämda, men har pratat med Jeanna och hon var med på noterna. Ska nämligen lämna in min ferrari så den kommer tillbaka nyservad och trimmad med full turbo. Han ska få åka på bytesträning helt enkelt! Vet inte hur länge han blir kvar, men hon får lägga grunden. Vi har ju börjat lite med bytena här hemma, men det är så stor risk att det kan bli fel så nu får helt enkelt proffsen lära honom resten :)
 
Kommer förmodligen att åka ner och stanna med honom ett par dagar först, träna lite och se till att han är lugn. Danny är en rätt känslig häst och kan bli ganska stressad i nya miljöer. Vill därför hålla ett öga på honom så han får komma ner på jorden och vara lugn och glad innan jag lämnar honom! Känns jätteskönt att ha tagit det här beslutet och förhoppningsvis ska Jeanna få honom att förstå grejen med byten. Det är ju synd när allt annat börjar befästas så som piruetter, galoppslutor och börjat nosa lite på passage - men så sitter inte bytena. 
 
Det blir säkert reaktioner på det här inlägget men det är en för bra häst för att jag ska våga "förstöra" inlärningen av bytena. Sedan kommer han förmodligen inte att fatta grejen på bara några veckor, men det kommer att bli regelbunden träning av detta efter själva "boot-campen" också. Så nu vet ni hur det framtida upplägget kommer att se ut! 
 

Trimmat lite

Danny gick ett pass för Marika i morse, gick toppen! "Nu är han som en MSVA-häst, fast utan att göra byten" sa hon. Haha....
 
Red faktiskt på träns och det kändes jättebra. Tror han får gå med det till måndag ungefär, sedan slänger jag på kandaret igen då han ska tävla på torsdagen (ja ni läste rätt). En MSVC:2 i Insjön! Det blir alltså nästa tävling och då går han tyvärr bara en klass. Verkade ju uppenbarligen som att han behövde busa av sig i första, men jag hoppas på sen start så jag kan rida en stund hemma i ridhuset innan vi åker istället. Ska bli kul i alla fall, väldigt fint startfält så mycket inspiration om inte annat.

En mil

Nu är jag trött och vovven med. Över en mil har vi gått! I backar upp och backar ner. Dags att jobba lite på strandkroppen haha :)

När går ni upp i klasserna?

Ett intressat ämne tycker jag är när man ska gå upp en klass eller inte. Fick dels en kommentar här som löd ungefär "Såg att Danny var anmäld till fler msvc-starter framöver, du funderar inte på att gå upp en klass? Känns som att har man gjort ett par starter över 68% med placeringar/vinst kanske man ska fundera på att byta klass".
Sedan så diskuterade jag även saken med en kompis som också tävlar och vi tyckte ungefär lika, men inte helt.
 
Till kommentaren jag fick vill jag ge svaret att vi är LÅNGT i från klara med MSVC. Danny är riktigt grön i dessa klasser och bytena är dessutom inte befästa. Han är bara 7 år och vi har inte bråttom! Nu kommer fokus givetvis bli att sätta bytena så han kan upp i MSVB till hösten, men än så länge kommer han att få snurra på i dom klasser vi behärskar. Jag har ju inställningen att jag inte startar en klass om jag inte vet att vi bör bli placerade, förutsatt att allt går som det ska. Nu kan det finnas tusen anledningar till att man ändå inte blir placerad, kanske överladdad häst, för många missar eller något annat - men i grund och botten tycker jag att man ska rida klasser som man behärskar.
 
Många delar inte den uppfattningen med mig, dom tycker att efter några placeringar i någon klass är det dags att gå vidare mot nya utmaningar. Ja absolut, men inte förrän man behärskar "nästa steg". Jag har så svårt att förstå varför man vill sitta och harva i klasser som man inte riktigt platsar i, ständigt rida på 60-61% och ligga mitt i resultatlistan. Vad är det roliga med detta? Då hade jag tusen gånger hellre gått ner en klass. Är det för att kunna säga att "jag rider den och den klassen" eller varför gör man så? 
 
Sedan strävar jag givetvis högre och högre med Danny, men se på honom - han gick LB förra året med vinster. Då var det flera som undrade vad han gjorde i dom klasserna, men han var inte redo för något annat just då. Nu går han MSVC och vi har inte kommit så långt att vi är redo för något högre ännu - men det kommer snart. 
 
Det jag är nyfiken på nu är vilken inställning ni har till när det är dags att gå upp en klass? Är det efter några placeringar, efter någon viss procent eller något helt annat? Berätta!
 

Upp och ner

Kan ju börja med gårkvällen som slutade med att jag blev körd hem av en snäll kille vid 23.00 (ja ni läste rätt). Suck och stön. Ibland går det inte på topp och gårdagen var verkligen en sådan. Vaknade i morse av klockan som ringde då jag skulle upp och ha morgonpasset i stallet, det var som en mardröm. Har aldrig varit så lycklig som när det eviga släppa ut pållar, sopa och allt det där var klart så jag kunde åka hem och sova några timmar till.
 
På eftermiddagen åkte jag tillbaka till stallet igen och red ut i skogen med Therese och Loppan. Vi travade och galopperade runt på vägarna och kände oss jättebusiga som lekte med våra dressyrpållar i skogen haha! Therese tog en dagens skogsmulleoutfit-bild på mig och Danny men den var verkligen för ful för att visas så den får ni inte se. Efter detta åkte jag till Österå och red lite till men då blev det trimma ponny. 
 
Nu sitter jag i soffan och tänker lite. Har varit omtumlande senaste dagar och huvudet snurrar. Imorgon ska jag i alla fall åka hem till mina föräldrar och hämta min hund då jag är ledig torsdag-fredag. Kände att en gosig flatcoated retriever var precis vad jag behövde.

Är ni sugna på del 2?

Här kommer fler bilder från i söndags! Vad tycker ni om tävlingsoutfiten? En konversation mellan en man och en kvinna som satt bakom min mamma på läktaren när jag red löd:
 
Mannen: Oj så dom glittrar och blänker! Det var stiligt!
Kvinnan. *Muttrar* Äh! Inte hade min häst blivit nå bättre för att jag slängde på honom sånna där prylar"
 
Hahah mamma fick sig ett gott skratt! Visst har kvinnan helt rätt i att det inte gör ett ekipage "bättre" med gnistrande pannband och blanka stövlar, men nog är det roligt att vara lite extra fin på tävling :)