Hööks-shopping

Eftersom vi inte har något Hööks i Falun (eller i närheten) blev jag jätteglad när vi åkte förbi ett stort köpcentrum i Västerås.

I samma mun som jag utbrast "Kolla, HÖÖÖKS!!" hördes mammas "Kolla, IKEEA!!". Sagt och gjort, vi svängde in. Mamma fick sig några kuddar på Ikea och jag fick med mig några hag-boots på Hööks eftersom Danny har en förmåga att trampa sönder sina.



Sadelprovning på Strömsholm - ris och ros

Då var vi äntligen hemma igen! Tänkte faktiskt berätta om hela dagen, och precis vad jag tyckte om bemötande, sadelprovning etc.

Kl 8.00 började vi med att lasta Danny. Eller rättare sagt, inte lastade Danny. Han stod, tjurig som en åsna och sa att "no way" att jag går in där. Efter viss övertalning traskade han dock snällt in.

Vid 10.45 var vi på plats på Strömsholms sadelmakeri. Gick och frågade var vi skulle ta vägen och fick svaret att de brukade lägga på sadlarna på parkeringen precis utanför sadelmakeriet, och sedan gå upp till ridhuset och prova dom som låg bra. Konstaterade att parkeringen låg precis vid bilvägen och det blåste full storm ute, tänkte dessa människor att vi skulle stå här ute?! Nu var det min tur att säga "NO WAY" och bad att de skulle ta upp alla sadlar till ridhuset direkt, vilket de också gjorde. Eftersom det var både jag, min tränare och en till som var där och skulle prova togs det med diverse sadlar efter önskemål.

I ridhuset var jag sist ut, så jag och mamma promenerade runt med Danny. Under tiden lyssnade jag på vad som sades om de andra hästarna och vad de skulle ha för sadlar. 

När det var dags för Danny fick jag leda honom så hon fick kika på honom i rörelse, sedan gjorde jag halt och hon tittade på ryggens vinklar. Hon lade sedan på sadlar från Equipe och Amerigo, ett flertal olika modeller. Vi tog en i taget och jag fick testa att rida i alla modellerna. Men redan här måste jag säga att jag blev ganska besviken på utprovningen. Hon lade helt enkelt på sadlarna, direkt på schabrak och spände gjorden. Utan att kolla speciellt noga på det hela och sedan fick jag rida. Jag reagerade på ett flertal sadlar att "aldrig att den här ligger" och mycket riktigt, det glappade, gled.



Tänkte att, jaja i vilket fall får jag testa rida i flera olika modeller. Några Equipe-modeller blev blankt nej, jag satt av efter bara något varv då det inte passade mig som ryttare. Egentligen kändes ingen Equipe helt rätt och inte förrän hon lade på en Amerigo Cortina kände jag att "nu känns det rätt". En modell som låg ganska bra på Danny, men denna demosadel var för trång vilket ledde till att den gled fram.

Ska jag vara ärlig tyckte jag att själva utprovningen var kass. Inga sadlar låg egentligen speciellt bra på Danny och det kändes inte alls som att hon tittade speciellt noga. Jag reagerade även väldigt stark på att hon höll med om allt man sa, tyckte jag inte om sadeln tyckte hon inte heller om den och vice versa. Funderade ett tag på att säga att jag "älskade" en sadel som jag visste låg katastrof för att de om hon skulle säga att "den är super på honom" bara för att se om hon bara var ute efter att sälja.



Dock har jag i alla fall fått konstaterat att jag inte trivs i Equipe-modellerna, jag får panik av de upphöjda sätena och känslan att puttas framåt. Amerigon kändes helt rätt för mig, ska kika vidare och se om det finns en Cortina eller Cervina ute med bredare bomvidd att låna hem och prova.c

I bilen hem hade jag dock ett långt telefonsamtal med Ellen och även Carro som säljer Childeric, jag måste säga att DET bemötandet är vad jag är ute efter! Jag fick svar på alla mina frågor, stora som små. Hur jag skulle gå till väga om jag måttade en helt ny, hur jag skulle tänka om jag provade begagnade childeric's etc.

Det lutar väldigt mycket åt Childeric, men skulle vara intressant att se de två Amerigo-modellerna innan.

Hemma

En galet lång dag! Berättar allt om en stund, först: Mat!

Sadelprovning

Just nu sitter vi i bilen påväg till Strömsholm. Danny står i transporten bakom! Vi ska till sadelmakeriet och prova ut sadlar, främst av märkena Amerigo och Equipe.

Min tränare är med, hennes häst ska också prova ut sadel. Mycket tryggt att hon är med och har ett vakande öga över det hela!

Känns spännande, kanske hittar vi idag en sadel som faktiskt ligger bra på Danny så vi kan komma igång på riktigt, träna mer och kanske tävla framöver. Hoppas!

Motiverad

Det kliar i fingrarna.. Sitter och kikar igenom bildmappar på datorn och trillade över bilderna från fjolårets SM för juniorer/YR. Blir så galet inspirerad!

















Hahaha

Wilma och Smilla härjar lite i en premiärvideo på de övriga fyrbenta i familjen...

En notering för er som inte är så hundvana, Smilla biter mig inte. Hon försöker att apportera mig (bär iväg med min arm) och håller ett stadigt och försiktigt grepp. Kan dock medge att det ser roligt ut haha!





Ny header

Det blev en ny header ändå! Jag har dock väldigt ljus datorskärm, så om den ser för mörk ut för er får ni väldigt gärna säga till så ljusar jag upp den lite. Är lurigt när det inte ser likadant ut på alla datorer..

Ni som inte ser den, högerklicka och tryck på "uppdatera" alternativt tryck ner F5.

Läget lugnt

Han har verkligen klarat sig utan en skråma.. Helt otroligt efter denna springtur! Har kylt benen på Danny flera gånger om i eftermiddag och islinimentet har tagit slut efter all användning. Men han mår bra, och jag är så lättad.

Esco har haft en ganska lugn dag. Jag var så uppskakad efter händelsen med Danny att jag inte riktigt "kom till ridning", men vi gjorde ett lättare pass med lösgjörande rörelser i ridhuset. Checkade lite skänkelvikningar och skrittpiruetter.

Min fina fina häst, vilken tur vi hade ändå..

Hagmys

Ja efter allt det otäcka med lös Danny fick han till slut komma ut i hagen och äta lite mat. Skönt och mysigt tyckte han...










Och en bonusbild på en syn man inte ser varje dag i stallet:



Haha! Anna hade tagit med en skolklass (med endast killar?) på studiebesök. De fick klappa hästar, kika på hur hästarna bor och vad de äter. Detta är andra gången hon gör så, men jag tror inte att det var samma klass.

Det som inte får hända

Hände idag. Danny kom lös och sprang upp på bilvägen.

Jag skulle bara ut och gå med honom en liten sväng men hann inte mer än några meter utanför stalldörren så reste han sig, ganska högt. När han vevade med frambenen fick han in longerlinan mellan och när han sedan landade klev han på linan, vilket gjorde att spännet som satt fast uppe vid munnen gick rätt av.

Först fattade han inte att han var lös, men sedan vansinnesgalopperade han runt ridhushörnet och ut på bilparkeringen, upp på bilvägen (där det tack och lov inte kom någon bil) innan han vände och galopperade in mellan hagarna. Där fick vi tag i honom och ledde in honom i stallet igen.
Kylde alla benen i 20 minuter, sedan fick han rejäla lager med kylande isliniment på knän+hela benen ner till hoven. Fick stå inne i boxen en stund och sedan kylde jag med vatten igen. Sprang lite med honom i ridhuset och han såg ut att trava på som vanligt.

Inga sår, inga trampskador eller svullnader syntes vid första anblicken. Jag såg honom springa hela tiden och han gick inte omkull, men det var hög fart och han tog sig genom både bilväg och diken så oddsen att han klarat sig utan en repa är väl inte de bästa.

Nu går han i hagen och äter hö, ska tillbaka igen och visitera honom senare för svullnader kommer inte alltid direkt. Så hemskt otäckt det är när det händer, och höjden av otur att han klev ner på linan så att den gick av.

Väx upp

De senaste dagarna har jag funderat lite på hur otroligt olika snabbt människor mognar och växer upp. Tänker främst på människor/barn inom hästvärlden.

Jag till exempel, har haft fantastiska föräldrar som har hjälpt mig ekonomiskt med hästarna under tiden jag har gått i skolan. MEN jag har skött allting själv, jag har ringt hovslagaren, jag har ringt veterinären, jag har tagit ansvar för att foder köps, att hö hämtas, jag har skött alla papper och telefonsamtal i samband med hästköp och hästförsäljningar.

Jag sökte jobb långt innan jag tog studenten för att kunna betala hästarna när jag slutat skolan. Sedan dagen jag fick jobb med en månadslön att leva på har jag betalat varenda öre på stallhyra, foder, träningar, försäkringar och allt där till. Jag betalar dessutom av ett lån till mina föräldrar á minimum 2000 kr varje månad, det totala lånet motsvarar den summa som mina hästar totalt har kostat i inköp.

Det jag vill komma till är att jag har personer i min närhet, som är ungefär jämngamla med mig (minst fyllda 18) och som bara lever runt i sin drömvärld. Personer som verkligen inte växt upp överhuvudtaget. De låter sina föräldrar betala sina hästar, bor hemma utan att söka jobb och har dåliga betyg för att de misskött skolan. De tror att "allt ska ordna sig" och lyfter inte ett finger.

Vad ska de bli av dessa människor? Hur ska de komma in på högskolan för att få någon utbildning med kassa betyg? Och hur i hela friden ska dessa människor någonsin få ett jobb när de helt saknar driv, och där deras föräldrar skött allt från att ringa hovslagaren till att boka träningar för tränaren. Jag är helt förbluffad över hur man kan vara så nonchalant och tycker att det är så hemskt tragiskt att de inte blivit vuxnare i denna åldern. Lika förvånad blir jag över de föräldrar som bara "ger och ger" utan att kräva ett smack? Skulle jag ha ett barn som ex. misskötte skolan pga lathet/skolk och kanske inte ens hade betyg (IG) i något ämne skulle jag ge ridförbud tills skolan sköttes igen, eller annat motsvarande.  

Jag börjar inse mer och mer att jag faktiskt vuxit ifrån vissa människor, utan att de egentligen gjort något speciellt som fått mig att inse detta. Jag må vara 19 år ung, men ibland känner jag mig betydlig äldre om jag jämför med jämnåriga "småbarn".


Danny vill ha..


Repetition för Danny

Bestämde mig för att Danny fick gå i ridhuset en gång till och repetera lite efter gårdagens Marikaträning.

Började med galopp och han kändes ganka "yvig" och inte helt rund i sprången. Tog då ett spö i handen och hjälpte honom att kvicka till sig lite. Det var hemskt längesedan jag hade spö i handen när jag red Danny så han blev väldigt het och slog nästan knut på sig själv.

Tänk så fort de "vänjer av" sig vid spöet. När han kom var han riden så gott som dagligen med spö och då hände egentligen ingenting när man duttade till bak på rumpan. Nu rycker han åt sig bakbenen.

I eftermiddag ska jag in till stan och göra lite ärenden och sedan vidare till Esco. Han ska förmodligen ridas ut en liten sväng om vädret tillåter!

Umesläp

Fick ett önskemål om att lägga upp bilder och info om min transport och det kan jag absolut göra.

Transporten är ett stort Umesläp med sadelkammare. Det har dörrar bak och jag tycker att det är smidigt på alla vis. Sadelkammaren är så stor att man kan stå raklång där inne och byta om.





Dagens Esco + fler tävlingsbilder

Idag red jag Esco för första gången på två dagar då han fick vila efter tävlingen. Dagens fokus låg på:

- Mer engagemang, lugnare takt
- Kvickare för skänkeln
- Bättre övergångar


Att få mer engagemang och samtidigt få en lugnare takt är svårt! Oftast hastar han bara iväg istället för att vila på steget. Idag tog jag faktiskt ett spö i handen en kortare stund, något som jag aldrig har annars. Red små travsteg i en lugn takt och "hjälpte" honom sedan att vinkla till bakbenen med en dutt av spöet.

I galoppen gjorde jag samma arbete, samla --> stora språng --> samla. Fick dutta till med spöet några gånger för att få honom att behålla rundheten i galoppen även när man samlade ihop honom.

Mot slutet hade jag ett magiskt tryck i traven och lade ifrån mig spöet. Red sedan skänkelvikningar som var helt super! Aldrig har han flutit på så fint åt sidan. I ren nyfikenhet tog jag även öppnor och sedan slutor på diagonalen. Jösses, han överaskade även där! Travslutorna flöt och han var mjukt ställd i rätt riktning utan att bli stark.

Nedan kommer några tävlingsbilder som Anna skickade till mig idag. Hennes Martin tog bilderna när vi var och tävlade i helgen!











Lina och Casper

Tog ett par bilder i för några dagar sedan på Lina och hennes mysiga ponny Casper som är 19 år gammal. Visst är dom helt underbart söta!




Dagens outfit

Iphonen åkte fram när vi för en gångs skull var lite välmatchade haha..



Hjälm: Charles Owen
Piké: Gina Tricot, falsterbokollektion
Ridbyxor: Back 2 Back

Sadel: Amerigo CC
Schabrak: Mias RS
Lindor/Långa paddar: Hööks/Aubiose
Boots: Horse Guard
Träns: Ihopplock med 5 cm nosgrimma och swarovskipannband

Träning för Marika / Vikten av beröm

Onsdag = Marikaträning, jippie! Danny har varit lite bortprioriterad när Esco har tävlat så vi hade inte hunnit träna så mycket sedan sist.

Idag låg fokus på att "leka fram" lite luft under magen på honom. Danny går gärna i sin takt och sitt tempo där han blir lite rakbent. Att rubba den takten är inte det lättaste! Fick rida massor av tempoväxlingar, trava i grundtempo --> samla så mycket jag kan --> rida fram igen.

Samma sak gjorde vi i galoppen, --> rida framåt, samla upp så mycket jag kan (kvicka ben!) och så fram igen. Några gånger i galoppen kändes det riktigt bra!

Dagens ledord var beröm och ha kul. Jag fick sitta och prata massor med honom i samlingarna "braaa, duuuktig, kom igen, smack smack, braaaaa". Kände mig först jättedum haha, men Marika uppmuntrade och jag förstår verkligen vad hon menar. Att börja samla sig ska vara något kul, inte ett jobbigt "måste" för Danny.

Ju mer han får höra att han är duktig, desto mer kommer han att anstränga sig för att få göra rätt och få mer beröm. Jag som har arbetat mycket med hundar vet verkligen vikten av att ge ett "braaaa", men med hästarna glöms det lätt bort!



Framridning del 2











Helt slut

Dagen började riktigt tidigt för att jag skulle hinna rida i sadlarna så klockan 7 fick Danny gå ur boxen och börja ryktas. Efter lite ridning i ridhuset och sadelprovning kastade jag mig sedan hem för att hinna duscha innan jobbet.

Åkte sedan från jobbet till Danny igen och mockade, packade hö etc. och vid 15 satte jag mig i bilen till Gävle för att lämna tillbaka sadlarna. Inte förrän 2,5 h senare var jag hemma i Falun igen och då blev det direkt till Källviken för att ta hand om Esco. Han fick vila igår och idag eftersom jag har ridit på ordentligt dagarna innan tävlingen. Skönt tyckte Esco! Imorgon ska vi trimma igång igen.

Först nu vid 20.00 på kvällen är jag hemma igen. Ska först och främst ÄTA MAT eftersom jag avlider i hungersnöd annars.

Ikväll kommer det upp fler bilder från tävlingen på Esco!

Tidningsartikel om Escritor

Fick sms från Petra som sa att det var en stor artikel om mig och Esco i tidningen Dalademokraten! Jag blev ju intervjuad efter ärevarvet så visste att det förmodligen skulle komma en artikel, men förväntade mig ingen stor.

Jätteroligt!

Länk till artikeln:
http://dalademokraten.se/Sport/Hastsport/Frida-och-Escritor-visade-upp-fin-form-/

I brevlådan

Idag fick jag paket! Jippie! Det var inget mindre än pikétröjan som jag beställt från Gina Tricots falsterbokollektion! Kollektionen hittar ni för övrigt HÄR.

199 kr, vilket kap! Bara lite fail att det står "showjumping" på baksidan.. Men jaja, jag är väl hoppryttare då.






Inget napp

Nej så enkelt gick det inte.. Båda sadlarna låg ganska bra, den svarta av modell DFL låg absolut bäst. Den var faktiskt bäst av alla jag har provat hittills - men den var för vid. Detta resulterade i att den gled fram och jag vågar inte chansa på att han breddar sig mer för han är ganska "färdig" i ryggen.

Provade den svarta med padd också, gled lite mindre - men ändå inte helt still. Vågar inte chansa med en sadel för 26 000 kr och "tro att han ska bredda sig så den ligger still sen".

Den bruna modell modell DAC låg också OK, men även den för vid = glider fram.

Den bruna kommer från en läsare som var otroligt generös och lät mig låna hem hennes fina sadel. Tusen tack!



Just nu:

Är i ridhuset och provar sadlarna. Vi lade på båda childericarna jag fick hem igår och den ena låg lite bättre än den andra, men båda var helt OK men lite vida. Nu ber vi en bön att den som låg bäst ligger still och inte glider framåt..

Återkommer!

Film från LA:1

Här kommer filmen från tävlingen i Ludvika. LA:1, 72.10%

Det allmänna intrycket skrivet längst ner i protokollet från domaren:

"Prydligt och noggrann uppvisning!! Välriden och stadig häst som kunde visa sig lite mer böjbar."


Utvärdering tävlingsplats: Ludvika Ridklubb


Parkering: Stor! Bra underlag, inte speciellt lerig trots blött överallt annars.

Framridning: Framridningen var utomhus på två stycken stora banor. Enormt mycket plats att rida fram på! Dock lite dammiga och stumma, men överlag helt OK underlag.

Tävlingsbana: Jättebra inne på själva tävlingsbanan! Trevligt underlag, stor collectingring där man fick vara helt själv så gott om plats.

Hederspriser: Bra för att vara lokalt! De körde systemet att det fanns ett antal priser och man fick välja utifrån vilken placering man kom på. Vinnaren fick välja först etc. Jag valde ett schabrak (kommer bild senare) och kunde välja mellan longergjord, pälsglans, stigbyglar, läderbalsam.

Cafeteria: Handlade tyvärr ingenting så har ingen aning. Såg dock skyltar om "dagens rätt" vilket skvallrar om att det var bra!

Övrigt: Trevligt arrangerad tävling! Mysigt med "kaffebiljett" till alla som tävlade och bra funktionärer. Riktigt snabba med resultat.

Sammanfattat en trevlig tävlingsplats!

På Childeric-jakt

Just nu: Sitter i bilen och är påväg till Gävle för att hämta två stycken Childeric sadlar. Ska få låna hem dom över natten och kör tillbaka dom imorgon, förhoppningsvis ligger någon av dom bra på Danny?


Prinsesslockar

Esco blev riktigt fin när vi tog ur knopparna igår .. Hur söt som helst i kort man haha! Kungen Esco blev prinsessa..






Framridning del 1

Här kommer första delen med bilder från tävlingen idag! Eftersom det är framridning får ni ha överseende med att han går lite bakom med näsan på vissa bilder - jag varierade formen. Inne på banan plockas han upp i tävlingsform.













Vinst med 72,10% i LA:1

Ja rubriken säger kanske allt! Esco dansade och jag fick vara med. Han gick in som sista startande i klassen och den som ledde låg då på 70%.

Tänke att "nu kör vi" och Esco gasade in på banan och gav allt! Han är för otrolig den där hästen, öronen rakt fram och bara går in och nästan slår knut på sig själv för att vara till lags. Längningarna, skänkelvikningarna, förvända galoppen, allt satt.

Efter ritten satt jag inte av eftersom jag startade sist, kände att han nog skulle vara placerad i alla fall. När resultatet kom tappade vi nästan hakan, lilla fina Esco slog till med hela 72,10% i LA:1 och tog därmed segern i klassen!

Han är så himla grym Esco, jag är så lyckligt lottad som får sitta i sadeln på honom.

Bilder och film kommer!!!



Fantastisk tävlingsdag

Nu har jag äntligen kommit hem från en lång tävlingsdag i Ludvika. Jag kan inte säga mer än att det har gått helt fantastisk! Ska lägga in alla bilder på datorn och skriva ett inlägg om dagen alldeles strax.

En tjuvkik på rosettfärgen..

Förmiddag

Ägnar förmiddagen åt att först rida Danny och sedan åka direkt till Esco och börja knoppa, rykta och göra honom så snygg som bara möjligt för dagens tävling! 

Under tiden får ni njuta av en bild på Källvikens islandsprinsessa Rut som verkligen är helt underbar. Kritvit och kolsvarta kloka ögon. Kan det bli sötare?





Vårbilder på Danny, sista delen!

Här kommer de allra sista bilderna på Danny från när vi fotade på ridbanan. Hoppas ni tyckte om alla bilder och ser fram emot nästa fotografering!









Genrep med Esco

I morgon är det tävling! Vi är taggade och ska göra vårat allra bästa för att det ska gå lika bra inne på banan som sist. Esco har varit ute hela dagen i hagen (dock med täcke idag) och fick sig en ordentlig rykt innan vi gick in i ridhuset.

Väl inne i ridhuset möttes jag av en smärre pool av vatten - vem har hällt vatten i hela ridhuset?! Det var katastrofdåligt underlag och Esco halkade och kändes lite osäker när han inte kunde lita på att underlaget höll. Efter att ha skrittat upp lite torrt underlag (det blev spår) blev det tack och lov lite bättre och jag kunde ta trav och galopp. Esco hade inte någon lysande dag och blev nästan mot hand i högergaloppen.

Efter mycket skritt --> galopp --> skritt lyssnade han bättre och jag kunde galoppera på i en låg och rund form för att få loss honom. Ställde inåt, ställde utåt och lossade med massor av mjukgörande. Vänstergaloppen var skrattretande bra, tänk att det kan vara sådan skillnad! Även traven var luftig med massor av tryck. Tempoväxlingarna satt som en smäck!

Imorgon startar vi inte förrän 17.15, så det blir en lång dag.

Sadelprovning

Idag provade jag en annan Childeric till Danny, den låg lite i bakvikt och gled fram när jag ridit en stund. Suck och stön, finns det ingen sadel som tänker ligga bra på honom? Nu lutar det åt att jag faktiskt måttar en Childeric och alltså köper en helt ny, men då blir jag verkligen ruinerad haha..

Är det någon av er läsare som har en Childeric hemma, oavsett modell, som är till salu är jag jätteintresserad av att prova den för köp.

Royal Rascal

Fotade Emmas häst en snabbis när hon hade duschat honom. Någon dag ska jag lura ut dom på utebanan och ta massor av foton, för det här vänner - det är en dressyrhäst värd att fotografera!

Royal Rascal f. 2008 e. Rascalino - Florestan I - Donnerhall












Just nu:

Höhämtning till Danny!

Funderar på ny header

Har suttit och klurat, fått hjälp av kompisar, och klurat ännu mer på en ny header. Jag älskar den jag har, men det är ändå Danny som är min häst nu och även om det skär i hjärtat att ta bort vackra Klas från headern känns det som att det börjar bli dags..

Min tanke är ungefär som det exempel nedan, men tänkte att ni gärna kunde komma med andra idéer och tips om ni känner att "jag vet hur hon borde ha!". Enda kravet är att det inte är vansinnigt svårt att göra då jag inte är någon stjärna på att få till saker i paint/photoshop.

Vad tycker ni?

Efter lite slit..

Jag bestämde mig ganska snabbt för att det inte var någon idé att börja rykta Esco, utan vattenslangen fick sköta jobbet. Kopplade vatten från stallet så han fick duscha i varmt och skönt vatten!

Det tog sin tid.. Han hade verkligen lera överallt. Tur Esco stod blickstilla och tog det hela med ro - kan den hästen ens göra något dumt? Tror inte det haha. Efter mycket om och men blev han i alla fall ren!

När han hade torkat en aning ryktade jag honom och borstade igenom trasslet till man. Sedan följde vi med Cina och hennes islandshäst Rut på en skogspromenad där jag faktiskt satt barbacka på Esco haha! Tänkte att "går det så går det", annars går jag brevid och promenerar honom istället.
En förvirrad blick från Esco fick jag när jag hemskt osmidigt kravlade mig upp på ryggen på honom, men väl uppe var det inga problem och han blev väldigt nöjd över att få komma ut och titta på lite träd istället för ridhuset.

Vill även gärna veta vad ni tycker om den här typen av bilder? Är det bara ridbilder som gäller, eller är det även kul att se lite fina bilder "från marken" som dessa? 
Om ni gillar dessa blir det mycket lättare att uppdatera med fler bilder, eftersom jag då själv kan ta med kameran och fotografera utan att vara beroende av mami.
 









Leriga vårhagar

Jag kom till stallet i hopp om att ta vackra bilder på Esco utomhus i det soliga vädret.. Möttes av ett lermonster som verkade ha ägnat hela förmiddagen åt att dyka ner i det lerigaste hörnet på hagen.

Haha, vad ska man säga? Han njöt i alla fall..







Mängder av foton

Äntligen hemma! Har varit i stallen precis hela dagen och kameran har varit med, har därför mängder av bilder att lägga upp. Det kommer dock att ta sin lilla tid att beskära, ljusa upp och radera dåliga bilder - därför får ni se allt senare ikväll.

Det togs bland annat bilder på Emmas vackra häst:

Hemklickad

Såg annonsen i Tidningen Ridsport och kunde inte hålla mig. Jag köper egentligen aldrig onödiga saker eller spontanshoppar något "fint" bara för att, så just därför därför unnade jag mig för en gångs skull en ny tröja till sommarens träningar.

Finns på Gina Tricot som har ett samarbete med Falsterbo Horse Show.

Reapris 199 kr.

Vårbilder på Danny del 2

Vilken är eran favoritbild?










Finn ett fel

Mina föräldrar menar på att jag måste köpa nya ridskor, själv förstår jag inte vad dom menar? Såhär har dom sett ut senaste halvåret..



Dagens Danny och Esco

Idag har båda hästarna gått i ridhus! Tänkte faktiskt att båda skulle ridas ut imorgon också, så dom följer varandras schema haha..

Danny: Kändes ganska fin, men kanske lite matt? Gick ju ett ordentligt pass för tränare igår, så det vore inte konstigt. Släppte dock igenom jättetrevligt i traven på slutet! 

Escritor: Började väldigt fint, loss och trevlig. När jag började rida lite programdelar i galoppen blev det något sämre, han blev stark och mot hand. Gick då tillbaka och red mer lösgjörande, och smög sedan in programdelarna igen. Då blev det bättre! Avslutade med att rida igenom hela LA:1 och det gick kändes mycket bra - vi är taggade för helgen! Imorgon blir det som sagt en lugn tur i skritt för honom och sedan har vi fredag och lördag på oss att checka av alla rörelser igen.


Danny "före / efter"

Ja ni.. Han kom till mig som en tanig kille med dassig päls, skav överallt och ganska försiktig "uppsyn". Nu har han lagt på sig och verkligen blommat ut till en vacker kille.

Bytt färg har han tydligen också gjort haha! Men visst är det skillnad i övrigt också? Och jag har inte ens haft honom i 2 månader ännu. Mat och kärlek löser allt haha!





Programridning med Esco

Efter träningen på Danny kastade jag mig iväg på cykeln och stressade till Esco som även han skulle trimmas ordentligt idag. Jag brukar sällan rida honom när jag har haft träning på Danny på morgonen, då jag helt enkelt inte hinner.

Men idag var det andra bud! Han vilade igår och behövde därmed ridas idag. Det är tävling igen på söndag så det blev programridning idag. Denna gång är det LA:1 som gäller och jag är inte helt nöjd med hur det programmet är uppbyggt.. Många små volter på knasiga ställen och skänkelvikningar som ligger märkligt. Men vi ska göra vårat bästa av saken och jag red igenom programmet 2 gånger.

Esco kändes fin! Jag hade glömt sätta på mig sporrarna så jag tog spö ett litet tag och hjälpte honom att flytta bakdelen mer i skänkelvikningarna då han gärna "tappar den". Han var lite mot hand i galoppen så jag la ner honom i en rund låg form och lösgjorde genom att ställa åt båda håll på rakt spår. Efter det plockade jag upp honom i tävlingsform igen och oooh så trevligt det blev! En rund, luftig galopp utan motstånd i handen.






Hemma hos: Lövsta South

Tinne Vilhelmson Silfvén har som bekant en dressyranläggning i Florida som hon flyttar sina hästar till under det svenska vinterhalvåret. Det är Antonia Ax:son Johnson som äger anläggningen.

Hippson var där och tog bilder och fotografen som tagit helt underbara bilder är Johan Sjögren.

Vad ska man säga? Vilket paradis!

















Träning för Marika med Danny

Idag är det onsdag och därmed stod träning för Marika på schemat i morse. Det är verkligen suveränt att stå uppstallad på samma stall som sin tränare! Innan hade jag svårt att få till tider för henne men nu blir det varje vecka vilket ger såå mycket. Hade jag haft råd hade jag ridit för tränare 3 gånger i veckan haha...

I alla fall! Vi började med lite trav och han kändes ganska aktiv från början, inte världens största sug - men helt OK. Sedan tog vi galopp och checkade av att han kunde gå längs långsidorna utan att byta galopp (för det gjorde han hela tiden sist).
Det gick super! En gång bytte han men då kickade jag till honom med skänkeln och då bytte han - hör och häpna - tillbaks till den andra galoppen. Nästan så man tyckte att han var lite duktig trots att det egentligen inte var meningen att han skulle byta alls haha..

Det blev även en hel del jobb med samling i galopp, skänkelvikningar i trav etc.

Sammanfattat ett bra pass! Kanske inte helt 100 fram för skänkeln och det där sista "suget" fattades i traven, men jag är nöjd. Fick beröm över att han hade utvecklats och det känns som att det börjar ta sig!



Långa paddar?

Fick (som väntat) frågan varför jag har så långa paddar på bilderna på Danny.

1. För att det skyddar större yta
2. För att det är snyggare

Sen har jag inte alltid långa paddar, men oftast. Hade kanske inte använt det på en ponny med korta ben..  Skulle nog se lite klumpigt ut haha.

Sen har jag lindat väldigt lågt på bakbenen (med flit) då jag inte visste om han skulle vara tokbusig ute på banan och hoppa runt hejvilt, ville ha lite skydd över kotorna då i så fall.

Gårdagens outfit




Sadel: Amerigo Close Contact
Schabrak: PolyPad
Träns: Ihopplock
Lindor+långa paddar: Aubiose/Hööks

Hjälm: Charles Owen
Tröja: HV POLO
Ridbyxor: Back2Back
Ridstövlar: Petrie

Överdrag för benskydd/lindor

Hittade en smart grej som jag borde införskaffa.. Överdrag för lindor/benskydd! Är ju helt perfekt att ha om man skrittar fram utomhus där det är lite lerigt eller rider ut en regnig och blöt dag.

Tänkte även att Danny som alltid har skydd i hagen skulle kunna ha nytta av dessa över skydden. Frågan är hur bra dom sitter? Skulle kunna tänka mig att de kanske glider ner..

Kostar 85 kr för två stycken.




Nya speglar i ridhuset

Morgonens planerade ridning i ridhuset för Danny blev stoppad av ett angenämt problem! Det sattes nämligen upp nya speglar i ridhuset på Falu Ridklubb.

Jag och Emma red istället ut tillsammans på en skrittrunda i skogen. När vi kom tillbaka var speglarna monterade och vilken wow-känsla!

Det är en lång spegel som täcker nästan hela kortsidan, suveränt!

Vårbilder på Danny del 1

Här kommer ett par ridbilder från idag. Det har hänt lite grejer sedan sist ni såg oss.. Eller hur?!









Stormväder och ridning utomhus

Idag trotsade vi vädret och tog ut Danny på stora ridbanan för att fotografera honom. Oj oj så det blåste! Vi började med att mamma longerade honom när jag satt på för att se hur pass busig han skulle bli av vädret. Några hopp blev det och jag var glad att mamma höll i honom i lina!

Efter ungefär 10 minuter släppte mamma och jag började trava honom. Helt otroligt fin var han! Det har hänt så otroligt mycket på kort tid och han har verkligen börjat spänsta på, speciellt nu när han var taggad och het. Efter ungefär 10 minuters trav arbete där jag red lätt hela tiden tog vi galopp.

Först trodde jag att han skulle dra iväg i 1000 bocksprång, men efter något litet skutt föll han in i en lugn stor galopp. Duuktig kille! Åh vad glad jag blev. Efter lite galopp åt båda varv avslutade vi, det är dumt att utmana ödet för mycket i sådan blåst.

Vi tog jättefina bilder som jag lägger upp lite senare, nu ska jag äta lite och sedan åka till Esco.

Anställningsintervju och fotografering

Precis hemma från en anställningsintervju som gick helt OK, men lite nervös var jag allt. Nu ska jag åka tillbaka till stallet och släppa ut Danny i hagen eftersom han fick stå inne nu på förmiddagen (storm ute). Det blåser lite mindre nu i alla fall.

I eftermiddag följer kameran och mamma med ut till stallet och fotograferar mig och Danny!

Svar på frågestunden

Vad har du för långsiktiga mål med Danny? Och har du något riktigt drömmål med honom? :)
Svar: Mitt drömmål är att Danny är färdig för MSV A under 2013 då det är mitt sista YR-år och jag väldigt gärna skulle vilja starta ett sista SM som ungdomsryttare. Dock vill jag gärna kalla det just "drömmål" då jag vet att det är långt till dessa rörelser är befästa och att tidsschemat är kort.

Det "riktiga" målet är att han ska gå MSV B under 2013.

Hur hög är Danny och hur hög är Esco?
Svar: Danny är runt 167-168 cm och Esco är 158 cm. Såg att Escos ägare Petra svarat på detta i kommentarsfältet, men jag skriver det igen här så blir det ännu tydligare.

Beskriv känslan hur både Danny och Esco är att rida?
Svar: Oj, den här frågan krävde sitt svar haha!

Danny: Otroligt lätt i handen och trevlig motor! Väldigt känslig och flyger iväg om du trycker till med skänkeln för hårt. På minuslistan: Lite vinglig och gänglig på unghästvis. Har en riktig räv bakom örat och det går absolut inte att lita på att han har alla fyra ben i marken...

Esco: MASSOR av turbo! Är som ett energimoln i ridhuset. Känslig, ganska "mycket" i handen. Ärlig och gör till skillnad mot Danny aldrig något dumt.

Båda hästarna är ganska lika egentligen, lättridna (läs: välridna/hög ridbarhet), jämna i handen och mycket energi.




Hur uttalas "Escritor" ? :P
Svar: Ässkritåår

vem är den bästa tränaren du ridit för?
Svar: Min huvudtränare Marika Schön

Hur känns det när du rider överhuvudtaget? om du kan beskriva känslan :)
Svar:
Väldigt olika från häst till häst. Strävar efter att hästen ska vara jämn i handen och ha mycket energi.


Jag tyckte du gav ett jättebra svar på frågan kring om att jobba med hästar på heltid eller ej. Men det jag undrar är helt enkelt Vad du vill arbeta med i framtiden, vad har du för visioner och mål för det?
Svar: Om jag det visste! Har varit väldigt sugen på att söka till polishögskolan men skulle även kunna tänka mig att arbeta som lärare. Har på senare tid även börja kika lite på socionomprogrammet.. Nä detta var en alldeles för svår fråga haha!


Hur går det med sadelletandet, har du bestämt dig för Childeric'en eller letar du fortfarande? Tror du Danny har kapacitet att gå "hela vägen"? Var hoppas du att ni är om 5 år?
Svar: Suck, blir nere bara av att tänka på det.. Jag hade bestämt mig för en Childeric, men tjejen som säljer den kan inte släppa den förrän hennes måttade sadel kommer vilket är om ca 2-3 månader. Eftersom jag gärna vill ha en sadel så snart som möjligt har jag börjar leta lite så länge. Vi får se hur det blir! Ska prova hennes andra Childeric igen, då Danny har blivit betydligt rundare i kroppen än sist vi lade på den.

Jag har väldigt svårt att föreställa mig 5 år fram i tiden. Det är så pass lång tid fram att det är svårt att avgöra vilket hästmaterial man har, på vilken nivå man tävlar eller hur livet i övrigt ser ut.


Hej! Jag skulle vilja veta vad du har för tips när man rider en häst som ibland låser sig, vad gör man? Han blir helt stum och hänger sig liksom eller vad man ska förklar. Mvh Josefin Jqsefin.blogg.se
Svar: Hej! Det låter inte så roligt! Om hästen låser sig för att den är spänd skulle jag klappa den på halsen och sedan snällt kräva att den "kom tillbaka" och började lyssna på mig igen. Oftast finns den en anledning till att en häst blockerar sig, och det kan det bero på att man som ryttare ger för många signaler samtidigt. 


Varför har du i princip alltid vitt på både Danny och Esco? :D Inget fel i det, jätte snyggt. Jag rider mest bara dressyr själv men har alltid färg på min häst! Och har bara vitt vid speciella tillfällen.
Svar: Jag tycker inte att det är snyggt med massa färg. Föredrar jordnära färger, brunt, beige, vitt etc. Lindar bara vid träningar och använder då olika färger, när vi fotograferar/filmar tycker jag dock att det är snyggast med vitt.


Rider Escos ägare Petra inte själv? Eller har jag uppfattat det fel? Jätte tråkigt om hon inte kan det ju :/ Men såklart bra att du kan hjälpa henne i så fall.
Svar: Nej du har uppfattat det helt rätt, hon rider inte alls själv sedan några månader tillbaks. Detta för att det nog vore svårt att få plats med magen i sadeln då hon ska få en liten bebis vilken dag som helst haha..

Petra och Esco i somras:



hur mycket pengar lägger du på hästsaker i månaden? :)
Svar: Saker som i prylar/utrustning? I så fall försöker jag att hålla månadskostnaden på noll. Jag har redan allt och är inte så mycket för denna prylhysteri med tusen schabrak och fjorton träns.
 

Hur mycket kostade Klas och hur mycket kostade Danny?
Svar: Varför skulle jag skriva ut det i en offentlig blogg?


Ångrar du någonting du gjort när det gäller ridning, i så fall vad?
Svar: Fick tänka länge på denna frågan! Men jag kom fram till att jag nog inte ångrar någonting. Eller jo, jag ångrar att jag inte red lite bättre när jag väl hade en superponny som Fidolina.


Vad har du för tidigare meriter på egna hästar? Hur gick det på ponny sm, resultatmässigt?
Svar: På ponny har jag ridit division 1, elitserien, nationellt, elit och svenskt mästerskap (SM).
På SM kom jag på 10:onde plats av 40 kvalade ponnyer första dagen, men andra dagen gick det sämre vilket gjorde att jag hamnade utanför final totalt.


Får du betalt för att rida Esco? Vad är dina mål med honom?
Svar: Haha nej! Jag är världens gladaste bara av att få sitta i sadeln på honom. Eftersom det inte är min egen häst sätter jag inte upp några mål för honom. Jag hoppas bara att Petra som äger honom är nöjd och tycker att han känns fin när hon sitter upp igen! Dock vore det otroligt roligt att sätta på honom kandaret ..


När blir första start med Danny?
Svar: Än så länge är han på sådan bebis-nivå (LB) att det känns onödigt att starta honom. Vill gärna befästa form, bärighet och debutera i LA så snart vi är redo (och framförallt har en SADEL som passar).


Hur ofta rider du för tränare?
Svar: Marika Schön rider jag för 1 gång i veckan och Jeanna Högberg rider jag för 1 gång i månaden, så 5 ggr i månaden alltså.


Vad är ditt mest pinsamma dressyr minne? Inget tråkigt som glömt bort vägen bara ;)
Svar: Haha men oj, jag visste knappt att man kunde göra pinsamma saker i dressyr. Själv har jag aldrig något pinsamt på dressyrbanan. Eller kanske skulle vara när jag red in med benskydd på banan och blev diskad - men det var mest irriterande haha.


Hoppas alla är nöjda med svaren!

Hemma hos: Segersta Equestrian, del 2











Schema för dagen

Frida: Jobbar och sliter 8-17 på skidbacken, hoppas på fint väder!

Danny: Vilar helt. Ska ryktas och pysslas på ordentligt och går kanske en promenad utomhus på eftermiddagen.

Escritor: Rids av tränare idag!


Stort grattis till SM-KVAL!

Idag har min gamla ponny Köhls Fidolina som jag sålde för två år sedan tagit sitt första kval till Svenska Mästerskapen med sin nya ägare! Första tävlingen för året och hon red en nationell FEI Lagtävlan på 65.99%. Stort grattis!

Köhls Fidolina hade gått Lag-SM, SM och elit med ryttaren innan jag köpte henne, sedan gick hon SM och elit med mig och är nu på god väg att gå SM med en tredje ryttare - är det inte fantastiskt! Hon är en sann läromästare min vackra lilla flicka.

Malin och Fidolina har sedan tidigare segrar på över 70% i LA:P1 och har placeringar på nationell nivå, men nu går de mot högre höjder!

I dagens sms från Fiddos ägare Malin:






Danny longeras - film

Försökte filma lite när jag longerade Danny idag - det gick sådär haha. Han var väldigt pigg eftersom han hade stått inne hela dagen och hoppade runt som en galning på volten. I början hade jag fullt upp med att försöka coola ner honom, men efter en stund tog det sig!

Lyckades ändå få med lite hopp och brall på filmen.. Tur han har ordning på sina ben, bushäst!

 

FRÅGESTUND

Då jag ägnar hela dagen åt jobb 8-17 och sedan åker direkt till stallen och tar hand om hästarna finns inte mycket tid över åt bloggen idag. Tänkte därför slänga in en frågestund då det var väldigt längesedan nu! Försök gärna begränsa er så det inte blir massor av frågor från samma person, utan hellre en stor fråga än massa små.

Det är bara att köra igång, alla frågor är välkomna!

SLUT på frågestunden!


Sugen på ridbilder..

Var så himla längesedan vi fotograferade ridbilder på Danny eller Esco, men det har varit helt omöjligt när det är isgata på ridbanan ute.

Men nu äntligen börjar det tina upp och en stor del av ridbanan är isfri! Hoppas kunna fotografera lite till veckan.


Favoritskydden

Mina absoluta favoritskydd! Fluffiga, snygga, enkla att sätta på/ta av. Du slänger bara in dom i tvätten när dom är smutsiga och de kommer ut som nya. Ca pris 299 kr för två stycken.

Esco har fått ta över dessa skydd då Danny har fyra stycken vita.


Hemma hos: Segersta Equestrian, del 1

Foto: Frida Hallgren











Utgifter utgifter..

Då var det dags igen att styra bilen mot Granngården i Borlänge för att köpa foder till Danny. Han ruinerar mig den där hästen genom att äta så mycket haha!

Men just idag är han verkligen värd det. Red ett magiskt pass imorse i ridhuset och han var så otroligt fin! Helt klart bästa passet hittills sen jag köpte honom. Det var så mycket tryck i honom att han knappt visste var han skulle göra av benen, men med lite uppmuntran från matte gick energin åt att pumpa upp både trav och galopp. Grym!

I eftermiddag ska även häst nr 2, Esco, jobba ett pass i ridhuset. Han ska tävla igenom den 25e mars (nästa helg) och eftersom LB:1 uppenbarligen var för lågt hoppar vi nu upp en klass till LA:1an! Kul!



Vad äter Danny?

Efter inlägget igår på hur stor skillnad det har blivit på Danny sedan han kom i både hull och päls var det några stycken som undrade vad Danny fick för mat.

Danny äter ett kraftfoder från Krafft som heter Groov 125. Detta foder har jag gett till alla mina hästar under alla år och aldrig blivit besviken, det är optimalt! Mycket protein och fibrer. Han får ungefär 2,5 L av detta varje dag.

Han får dessutom rapsolja i maten för att få finare päls och bättre hull samt salt vid mycket träning. Några mineraler behövs inte då han får såpass mycket av "grooven" att det täcker hans behov.

Tillägg: Han har fri tillgång på hö, äter uppskattningsvis 12-13 kg om dagen.


Balsam i svansen - tips!

Har ni en trasslig svans som aldrig blir skinande ren trots att ni tvättar den med hästschampo? Då kommer ett tips till er!

1. Blöt svansen, schamponera grundligt med hästschampo, skölj ur

2. Ha i schampo på nytt, gnugga in ordentligt och låt sitta i medan resten av hästen tvättas

3. Skölj ur schampot ordentligt, gnugga sedan in vanligt balsam (till människohår) i den nedre delen av svansen. Jag brukar ha balsam i så mycket av svansen jag kan, utan att det kommer i kontakt med svansroten.
Viktigt att tänka på att vanligt människobalsam kan vara starkt parfymerat och inte ska komma i kontakt med hästens hud!

När man sedan har sköljt ur balsamet får man en magiskt glansig svans som är lätt att borsta!

Paket påväg

Plastrongnålen som jag lade upp bild på igår blev såld direkt, kul! Hoppas du tycker om den! Den är nu skickad och påväg genom hela Sverige till sin nya ägare.



Tävlingsbilder Escritor del 2

Det blev inte allför roliga tävlingsbilder med en framridning där underlaget tillät skritt och lite knapp trav, men alltid något. Han är så himla vacker i Dannys träns!










Min andra plastrongnål

Jag älskar vackra plastrongnålar. Har dels min superglittriga stora som jag använder nu på tävling, men så har jag även den här, en lite mindre nål med mindre glitter men ändå, ooh så fin den är.

Funderar på att sälja den, det är så synd att den inte används och bara ligger här hemma i sin ask..



Träning för tränare

Idag är det onsdag, vilket innebär träning för Marika med Danny. Jag varnade henne innan om att han har börjat byta galopp så fort man rider på rakt spår och mycket riktigt - vi kunde inte rida ett enda helt högervarv längs fyrkantspåret utan att Danny bytte till vänster galopp. I vänster varv var det lättare, men några byten till höger kom där också haha.. 

Efter mycket jobb i öppna/förvänd sluta i galoppen fick vi till några språng utan att han bytte galopp men han är så himla kvick att jag inte hinner stoppa honom innan bytet kommer. Marika försökte tala honom till rätta - "Det är inte dags för byten än.."

Några stopp där han stod och viftade med frambenen i luften fick vi också, men nu har jag lärt mig hantera det bättre. I slutet var han kanon i traven, duuktig!
 
Min gödning börjar även ge resultat, tiitta vad fin han börjar bli.



5 månaders tomhet

Idag är det 5 månader sedan jag sa farväl til världens finaste First Class, Klas. Helt ofattbart att det har gått så lång tid, för det känns som om det vore igår.. Det river i hjärtat att tänka på honom, jag saknar honom så enormt. 

Det här inlägget skrev jag igår kväll, för jag visste att jag inte skulle orka idag, på samma datum som det skedde. Ändå rinner tårarna så mycket att jag knappt kan se det jag skriver.. Han var det finaste jag hade.

Utvärdering tävlingsplats: Svärdsjö Ridklubb

Har fått önskemål tidigare om att göra utvärderingar av tävlingsplatser, så tänkte att då börjar jag med Svärdsjö Ridklubb där jag var och tävlade igår!

Parkering: Ganska liten och alla kunde inte stå parkerade på samma ställe. Dock nära till både framridning och ridhus man tävlade i, så helt OK.

Framridning: Det var framridning utomhus, vilket också framgick i ryttarmeddelandet. Med den årstiden vi har nu innebär detta glashal is vilket inte arrangörerna kan hjälpa. Dock gott om plats och det kändes aldrig trångt. Kanske berodde på att alla bara skrittade haha..

Tävlingsbana: Jättebra inne på själva tävlingsbanan! Liten collectingring, men man fick plats att rida två stycken med nöd och näppe. Trevligt underlag.

Hederspriser: Mycket bra! Här var det inte frågan om någon ful plastborste eller en hovkrats utan påkostade priser. Jag fick bland annat schampo, hudprodukter, en vacker tavelram, rosett och plakett.

Cafeteria: Låg lite konstigt till med själva serveringen under en trappa. Trångt utrymme att sitta och äta på. Halvroligt utbud, dock otroligt väl lagad "dagens rätt" som fanns att välja på! Stort plus. Tror att man kunde välja på två olika rätter.

Övrigt: Mycket trevliga funktionärer och allt flöt på mycket bra. Otroligt snabba med resultat och bra speaker. Saknade dock att hästarna inte presenterades med stam och ålder. Mycket trivselstämning med tända ljus på toaletterna och rent och snyggt överallt.

Sammanfattat tycker jag att Svärdsjö Ridklubb har välarrangerade tävlingar och att de verkligen gör sitt bästa med den anläggning de har. Jättekul!


Edward Gal och Blue Hors Romanov

Detta ekipage är väldigt "i ropet" just nu och tanken är att Edward ska rida Romanov i det kommande OS. För er som vill se en video på ekipaget finns det nedan.

Jag tycker att det ser ut att vara en riktig super-duo! Romanov är ingen Totilas, men har han otroligt fina kvalitéer! Jag håller en extra tumme för detta ekipage då Romanov är Dannys pappa.

Wild N Crazy

Idag red jag och Esco ut i det soliga och blåsiga vädret. Det var längesedan han fick sträcka ut i både trav och galopp ute, och idag när det är så mjukt i marken var det perfekt underlag!

Vi red i ungefär 45 minuter, varvade skritt, trav och galopp och lät honom ladda ordentligt ordentligt i en lång galoppbacke. Vi njöt! Esco är världens bästa häst att rida ut på, han är så himla cool och blir inte rädd för något. Även om han laddar upp sig rejält i galoppen är det aldrig något problem att hålla honom.

Danny däremot fick inte vara ute och ladda i galoppbackar, han fick gå ett pass i ridhuset. Kändes jättefin, men det känns han alltid haha. Fokus just nu är stabilare i formen och att gå rakt framåt! Att det ska vara så svårt för dessa unga pållar att bara gå rakt fram utan att vingla på spåret haha..


Tävlingsbilder Escritor












Tävlingsfilm på Escritor

Här kommer då filmen från igår när Escritor gick på 72.06% i LB:1. Escritor dansar runt på banan och jag fick vara med. Duktiga killen!

Ni som noterar att jag under ritten höjer båda händerna ibland kan få er förklaring direkt - jag gör uppresande tygeltag för att han inte ska hamna bakom lod. Det är ingenting som man får avdrag för.

Fritt fram att kommentera, vad tycker ni? Det är inte så ofta man ser spanjorer på tävlingsbanorna, så någon åsikt kanske ni har.


Bushästen Danny

Jag valde att longera Danny idag då han har vilat från ridning i två dagar. Klokt val! Han var hemskt busig och sprallig! När man är ung kryper det uppenbarligen i fötterna efter några dagars vila..

Stackars Sofia med Rune skulle rida samtidigt i ridhuset som Danny gjorde seriebockar på volt, kanske inte det lättaste när hon själv har en riktig bushäst som också ville leva livet haha.

Nu har han i alla fall fått hoppa av sig det mesta, imorgon ska jag rida honom som vanligt!




Massa trevligt folk

Det var så roligt igår på tävlingen, massor av människor som man sällan träffar kom fram och hälsade, berömde Esco och var jättegulliga! Det är så himla roligt att träffa er, till och med en bloggläsare som jag aldrig träffat innan kom fram och presenterade sig och var jättetrevlig.

Sånt är så himla roligt! Keep up the good work, så ses vi mer framöver!



Vilken tävlingsdag

Jösses! Vi är så otroligt nöjda och glada, äntligen på plats hemma. Esco har varit helt fantastiskt duktig trots framridningsförhållanden som var under all kritik (isgata).

Vi red fram så gott vi kunde och tog sedan all trav och galopp i collectingring där vi hade ca 10 minuter på oss att få läget under kontroll innan det var dags för programmet.

Väl inne på banan var han het, men ändå cool och reagerade inte på varken publik eller domarbord. Han har ett psyke av guld Esco! Inga missar och massa tryck i honom! Domaren sa "super" och vi landade på 72.06% i LB:1, vår första tävling tillsammans! Blev tvåa i klassen med nästan 30 starter.


Tävling i Svärdsjö med Escritor

Vi är jättenöjda! Har precis hunnit hem, men återkommer med resultat, bilder och film från dagen senare! Nu måste jag åka till Danny som har varit helt bortprioriterad under dagen.

Mitt uppe i tävlingsfixet..

Det flätas, knoppas, sprayas med pälsglans, lackas hovar..


Tusen tack Therese!

Fick oväntat ett par långa benpaddar av Therese i stallet idag, precis likadana som jag redan har två stycken av. Tusen tusen tack! Nu kan Danny gå med långa paddar både fram och bak, han (eller matte) kommer att bli såå nöjd!

Laddar för tävling

Pust! Dagen började klockan 07.15 hos Danny, där hann jag bara mocka, packa hö etc. innan jag var tvungen att åka till jobbet klockan 8.

Väl på jobbet var det ganska lugnt, inte så många skidfantaster i backen idag! Redan vid 16.30 var jag klar och kunde åka direkt till Danny igen. Pysslade lite med honom, sedan åkte jag till Esco. Min snälla mami följde med och mockade medan jag sadlade upp Esco direkt och red i ridhuset. Jättejättefin! Mums! Nu är vi laddade för imorgon.

Sedan åkte vi hem, tog med träns mm. och sitter nu och smörjer allting så det är skinande blankt! Startar imorgon vid lunch ungefär.

Vill även säga tusen tack för alla fina kommentarer om bebis-Danny! Han blir så glad!

Hoppning för Danny

Har planerat att ponnyryttaren Elsa ska hoppa Danny någon dag.. Jag tror att han skulle tycka att det vore roligt! Jag är dock värdelös på allt som har med hoppning att göra (haha) så tror att det är bättre att jag överlåter det åt någon som kan..

Dock vet Elsa inte om den här planen ännu, men nu gör hon det haha! (Vi hörs om detta Elsa).

Sanering av Esco

Igår fick Esco genomgå en fullständig sanering. Han har varit så otroligt smutsig och stövig att det inte fanns något annat val än att schamponera honom!

Först blötte jag ner hela honom, schamponerade svansen, sköljde ur, schamponerade svansen igen och sedan lät jag det "sitta i" medan jag tog resten av kroppen. Efter en grundlig rengjöring sköljde jag bort allt schampo och satte på honom täcken.

När han hade torkat lite sprayade jag svans + rumpa + hals med pälsglans och smorde in hovarna med olja. Sedan började frisering! Lite hår i öronen, under hakan och på benen klipptes bort.

Nu är han fräsch, friserad och redo för tävling!






Som ni ville - här är premiärfilmen på Danny

Han är, som jag redan har sagt, både valpig och "omogen" för sin ålder. Saker som borde vara befästa är inte det, utan skolor, skänkelvikningar etc. är påbörjat, men långt ifrån färdigt.

Men om vi bortser från vad han "borde" kunna är han väldigt ambitiös och gör alltid sitt bästa! Jag är jättenöjd med honom, hoppas ni tycker om honom också!

Äntligen fredag

Idag är jag ledig och ska packa ihop allting inför tävlingen på söndag! Jobbar nämligen 8-17 imorgon så hinner inte allt imorgon.

Jag red Danny i ridhuset morse och han kändes jättefin! Lite tittig och fånig i hörnen, men lyssnade skapligt när matte sa att vi skulle gå förbi alla läskiga saker utan att hoppa omkring.
Nu blir det lite lunch och sedan ska jag åka till Esco. Han ska gå ett ordentligt pass i ridhuset och sedan badas och schamponeras så han blir fräsch och fin inför söndag.

Och just ja, eftersom så många ville se film på Danny så lägger jag upp den ikväll, så håll utkik!



Startlistor för söndag

Startlistorna har kommit upp för helgen! Det är ett ganska stort startfält med 34 startande. Är det någon av mina läsare som också står med på denna startlista tro? 

Detta blir både första tävlingen för året, och första tävlingen för mig och Esco tillsammans!

Behöver jag säga mer?



Så klockren hahahahaha!

Film på Danny

Jag filmade lite idag när Jeanna red Danny, kanske inte den bästa kvalitén men lite ser man såklart. Är det någon som skulle vilja se? Har ju inte visat något film på Danny här ännu.

Dock kanske det är roligare att jag lägger upp en film när jag rider? Vet inte när det finns möjlighet att filma igen, men det blir säkert någon gång framöver. Ni väljer!

Failbild

Danny "Lång-öra" ville inte att matte skulle synas haha..

Update från mobilen

Just nu: Träning för Jeanna Högberg. Danny går i hagen och ska snart gå in och styla till sig! Osäker på om jag hinner uppdatera om träningen idag, annars kommer det imorgon. Jobbar nämligen 15-22 och tidsschemat är tajt!

Uteritt på båda hästarna

Idag har båda hästarna gått utomhus. Inte världens roligaste underlag ute med blank is på sina ställen, men i skritt var det helt OK. Dom har båda gått mycket i ridhus och behövde en paus, och med fint väder ute klagade jag inte!

Imorgon är det träning för Jeanna Högberg med Danny och Esco kommer att gå i ridhuset.

Bonusbild på en av Falu Ridklubbs shettisar från "shettisridskolan". Helt oemotståndlig!


Nytt hönät

Blev lite shopping igårkväll.. Älskar att vårat City Gross har hästsaker!



Petras manfläta

Fick frågor och beröm för manflätan som syntes på bilden på Esco i gårdagens inlägg. Kan dock inte ta åt mig äran eftersom det inte är jag som har gjort den! Det är Petra som flätar Escos man på detta vis, som en inbakad lång fläta uppe vid mankammen.

Jag har försökt, slitit mitt hår och försökt igen. Det går inte. Jag kan helt enkelt inte göra en sådan fläta! Den ser snygg ut i 3 sekunder och sedan går den upp och hänger på halva halsen..

Petra har dock magiska flätar-händer och gör en stenhård fläta som sitter som berget tills man tar ur den, grymt!

Nakenhäst

Idag fick Danny premiära i hagen utan täcke. Skööönt tyckte han!



Träning med Esco på Falu RK

Eftersom Esco ska tävla på söndag och inte blivit lastad sedan i höstas bestämde vi oss för att provlasta och åka iväg med honom idag. Dessutom ville jag känna på honom i något annat ridhus än det hemma, så det inte blir nytt helt plötsligt när vi ska tävla.

Han gick rakt in i transporten, men jag hade faktiskt inte förväntat mig något annat.. Han gör aldrig något dumt. Sedan körde vi honom till Falu Ridklubb (där Danny står uppstallad).

Han kändes väldigt trevlig! Inga som helst problem med att det var nytt ridhus. Vi red mycket tempoväxlingar, förvänd galopp och skänkelvikningar. Fint framme med näsan och bärig!

Magiska

Hemma hos Jan Brink






 

Bildkälla: HIPPSON.SE / Foto: Lavaletto.se

Ge mig sommar

Jag är så hemskt trött på vintern. Visserligen är det vårkänslor i luften, men det känns så långt bort med full sommar.. När allt är grönt, det är varmt och så otroligt mycket enklare att ha häst. Man slipper täcken, man kan duscha hästen efter ridpassen och sedan ställa ut den i hagen där den får sola sig torr. Man slipper alla tjocka jackor och bara njuter i linnen och korta shorts..

Tänk när man bara rider i pikétröja och nästan är för varm i det en sommardag..



Dagens Danny och Esco

Dagen började hos Danny. Åkte till honom vid 07.15 och red ganska direkt. Det blev ett pass i ridhuset!
Han kändes inte jättebra i början, stod emot och blev springig i traven. I galoppen stod han också emot och till sist bara tvärnitade han och lättade fram - då fick det vara nog! Inga tramserier här inte.. Tog ett spö och så var det klart. Han har väldig respekt för spöet (jag rider aldrig med spö annars) och blir väldigt snäll när han får sig en dask i rumpan.

Några varv med spöet och så blev det en helt annan häst! Fram för skänkeln och lätt i handen. Då lade jag mig ifrån spöet och red som vanligt, jättefin! Red mycket galopp --> öka --> samla ---> öka längs långsidorna. Kanon!

Danny och Rune innan träningen.. båda redo för ett pass i ridhuset! Vill ni se en massa ridbilder när Sofia rider Rune kan ni trycka HÄR.



När allt var klart i stallet hos Danny trampade jag iväg på cykeln till nästa stall, Esco! Eftersom Petra är världens bästa hade hon redan mockat, packat hö etc. så jag behövde bara sadla på och sitta upp! Helt underbart, speciellt eftersom jag var ganska stressad (hinna hem och duscha innan jobbet).

Esco var vrålpigg haha! Så passet idag började med att han fick "rulla på" i arbetsgalopp längs spåret för att jobba av sig lite energi. När han var lugn började vi rida programdelar, serpentiner, delar ur LA:1 och lite skolor. Jag var väldigt noga med att näsan skulle vara framme, nästan så att han blev lite öppen i formen. Tidigare har han tappat takten och blivit stark när man lagt näsan längre fram, men idag höll han allt super! Uppenbarligen har han fått lite mer styrka och orkar bära sig med näsan framme utan att tappa takten.

Avslutade i en rund form och sedan var vi båda väldigt trötta..



ZONIK

En till häst med liknande linjer som Danny. Han har lite att leva upp till min Danny-boy haha!

Zonik, e. Blue Hors Zack - Blue hors Romanov f. 2008
(Danny är e. Blue hors Romanov - Flamingo)


Danny friseras

Idag gjorde jag en helrenovering av Danny. Hovskägg och man klipptes samt en stor mängd vinterpäls försvann med hjälp av ryktstenen.

När Danny kom hade han extremt kortklippt man och såg hemskt rolig ut haha! Nu har den sakta men säkert börja växa ut. Jag har låtit den vara helt eftersom den är så kort, men idag kunde jag inte låta bli..

När den tidigare ägaren klippte manen måste hon ha klippt väldigt ojämnt. Den har nämligen växt ut ganska lustigt haha...

FÖRE DAGENS FRISERING:




EFTER:




.. Visst blev det bättre haha!

Hur importerar man en häst

Camilla: Hur gör man när man importerar hästar? Är det några extra kostnader som tillkommer? (alltså förutom frakten för det förstår jag givetvis att det kostar) Är det någon "tull" liksom?

Svar:


Nu förutsätter jag att vi pratar om en häst som ska importeras från ett land som tillhör EU. Vet faktiskt inte hur det gäller med tull men skulle tro att är det import från land inom EU är det ingen tull. Vi betalade ingen tull från Tyskland.

Det man måste man tänka på att en vanlig köpebesiktning i ex. Tyskland kanske inte alls motsvarar en vanlig köpebesiktning i Sverige. Du måste kolla upp allt, be säljarna att boka en tid där allt som du vill ska ingå i besiktningen ingår (ex. böjprov, röntgen, blodprover).

När besiktningen är gjord ska du givetvis få se papper på detta samt skulle jag rekommendera att en svensk veterinär tittar på röntgenbilderna/papperna.

När allt är ordnat anlitas oftast en transportfirma (lastbil) som kör hästen till Sverige. Innan detta behövs också ett hälsointyg (utfärdas av en veterinär precis innan avresa).
Det som kostar extra mot att köpa i Sverige är givetvis transporten till Sverige. En bra transportfirma med lastbil brukar landa på ca 6000- 10 000 kr.

Hoppas du blev lite klokare!

Vill jag arbeta med hästar i framtiden?

Har fått en del frågor om just detta så tänkte att jag skulle skriva en rad eller två till svar!

Vill jag arbeta med hästar, det vill säga ha det som mitt yrke på heltid i framtiden? Nej det vill jag inte. Jag trivs väldigt bra med ett vanligt jobb där man är ledig på röda dagar, får OB-tillägg på kvällar/helger och har rimliga arbetstider (40 h/vecka).

Men betyder det att jag inte vill satsa fullt ut på ridsporten? Nej det betyder det inte alls. Jag siktar på att nå en rimligt hög nivå på tävlingsnivå och anser att med en bra utbildning och senare ett jobb med motsvarande bra lön har jag lättare att nå mina mål. Jag har då råd att betala många träningar för tränare, jag har råd att köpa bra hästmaterial och därmed blir det ett stort kliv på vägen framåt.

Det är självklart att man utvecklas otroligt som ryttare av att arbeta med hästarna på heltid, kanske ha 10 hästar i träning och rida mängder av timmar varje dag. Men jag själv trivs fint med att ha en till två egna hästar som man istället hinner njuta av på ett helt annat sätt. För mig är det kvalitetstid att pyssla, rykta och bara mysa och skulle jag ha ridningen som ett heltidsjobb skulle förmodligen mycket av det falla bort.





Danny back in business

Igår kväll red jag Danny för första gången på nästan en vecka. Först var jag ju borta i Sälen och sedan var han lite svullen på insidan av frambenet så han fick vila några extra dagar.

Nu är vi dock tillbaka på banan! Han fick gå ett kort pass i ridhuset och han var magisk! Han är så otroligt okomplicerad, vilar en vecka och är ändå likadan att rida som om han hade gått ett pass dagen innan. Man sitter upp och han bara är där, mjuk och fin i munnen och positiv till allt.


Vilken håruppsättning är snyggast?

 



Varför Esco alltid har knoppar när vi filmar eller fotar...

 




Eftersom han inte är min häst är det ägaren Petras val av man-frisyr. Hon gillar lång man och jag suckar och skrattar! Men han är faktiskt lite söt i sin långa kalufs..

Programridning med Esco

Här kommer filmen på programträningen med Esco! Det var första gången på nästan en vecka som jag red honom eftersom jag har varit i Sälen. Han kändes mjuk och trevlig men viker in näsan lite för mycket bakom lod. Förmodligen är det bara tillfällig på grund av att jag inte har ridit honom och bärigheten kommer tillbaka efter några dagar i sadeln.

I övrigt är det fritt fram att kommentera, ge tips eller kloka råd!


Svullnaden borta

Skönt! Igår var svullnaden på Dannys framben helt borta. Han fick dock vila igår också för att vara på den säkra sidan.

Ikväll blir det dock träning i ridhuset för Danny! Han har vilat sedan förra söndagen och det ska bli jättespännande att sitta på honom igen. Vi kommer att rida ett väldigt lugnt pass.


Programridning

Har precis kommit hem från programridning med Esco! Han kändes fin, men det märkes att jag inte hade ridit honom på länge nu när jag har varit borta. Näsan kröp in bakom lod och han var inte lika bärig som han brukar kunna vara, dock mjuk och trevlig!

Tänkte kanske lägga upp filmen från programridningen, även om vi filmade mest för min egen skull. Är alltid väldigt nyttigt att se sig själv rida programmet någon vecka innan tävling, då hinner man se felen och rätta till dom.

Printat ut dagens film:

Dagens inspirationsvideo

Kan inte låta bli! Nu är det young ridern Cathrine Dufour från Danmark som får stå för inspirationen igen.


Hur hittar man rätt häst?

Madelene S: Hej! Jag ska ju snart (förhoppningsvis) köpa ny häst och jag är så nyfiken på hur du hittade Danny, och även din föredetta häst, Klas. Annonser, kontakter osv. Hur hittade du dem liksom? För jag förstår inte hur jag ska kunna hitta någon ny häst. Har kollat på hästnet och det finns ju inte särskilt många fina hästar där faktiskt. Så jag är lite orolig inför framtiden och skulle verkligen uppskatta om jag fick några bra tips hur man hittar en ny häst! Om du har några :)

Svar:

Hej Madelene! Så roligt att du ska leta efter en ny häst!

Att finna den rätta hästen är verkligen ett riktigt projekt i en snårig djungel. Att leta häst på annons är vad jag anser svårast, då många förskönar sina hästar ganska rejält. En punkt som bör följas när du letar häst:

- Åk aldrig och titta på en häst som du inte har sett video på innan!

Detta gör att du slipper bli besviken och vet betydligt mer om vad du kommer att prova i förväg. En bild räcker inte, utan att se film på hästen i alla gångarter innan man sätter sig i bilen och lägger dyrbar tid och pengar på att titta på en häst. En annan viktig sak är att sätta sig ner, skriva upp allt man letar efter hos en häst och sedan sålla bort annonser. Vad har man för prisklass? Vilken ålder letar man efter? Utbildningsnivå?

Det kanske inte är många hästar som matchar dina krav, men de som gör det är förmodligen väldigt värda att provrida!

Köhls Fidolina köpte vi via annons, hon hade det vi letade efter helt enkelt. Klas, min första storhäst köpte vi via kontakter! Jag fick höra av en konatkt att det fanns en häst som matchade det vi sökte och fick en videolänk. Vi gillade det vi såg och efter det tog vi kontakt direkt med den tyska ägaren och åkte ner och provred. Klas importerade vi alltså från Hamburg i Tyskland.

Nu när vi skulle leta häst igen sökte jag både via annonser, kontakter och hade dessutom ute en köpesannons. Första dagen jag lade ut min köpesannons hade jag över 70 mailsvar (!) och dessutom en stor mängd telefonsamtal. Jag tror att via en välskriven köpesannons finner man otroligt mycket hästar! En stor del av de svar jag fick på köpesannonsen var hästar som inte fanns på annons.



Som du ser har vi i annonsen skrivit med alla våra kriterier. Detta gör att man inte får en massa onödiga svar om hästar som är för stora, för gamla etc.

Sen gäller det att åka och provrida! Att finna rätt häst som man klickar med är inte det lättaste. Eftersom Klas var väldigt stark och egentligen lite för svår för mig hade vi bestämt från början att nästa häst skulle vara både lättriden och fin i munnen. Det skulle inte vara något "projekt" utan en häst som kändes helt rätt från början.

Danny hittade vi via en annons och efter 20 minuters provridning var jag såld. Han hade allt vi letat efter!

Kyla ben

Efter jobbet åkte jag en sväng till Danny och ryktade lite. Upptäckte då att han var lite svullen på insidan av sitt vänsta framben. En liten, varm och hård svullnad - nästans om ett litet överben.
Kylde benet med vatten i 15 minuter och smörjde därefter in med isbalsam över hela insidan på benet. Suck, dessa hästar.. alltid är det något!

Danny verkade dock inte speciellt påverkad och ser det bra ut imorgon rider jag honom som vanligt.

Esco ska även han gå i ridhus imorgon och förmodligen kommer mamma att filma när vi rider igenom programmet som vi ska tävla om en vecka.




Familjen - teamet

Blev så inspirerad av Matilda Hedlins inlägg om sin familj att jag bestämde mig för att även jag presentera min familj. Utan mina föräldrar hade jag aldrig varit där jag är idag inom ridsport!

Först och främst har vi mamma Carin!
Mamma Carin arbetar som gymnasielärare och har därmed lärt mig att skolan är väldigt viktig.
Hon red mycket när hon var liten men fick aldrig någon egen häst, det fick däremot hennes dotter (jag). Mamma rider inte så ofta nuförtiden, men tycker om att sitta i sadeln på islandshästar då och då.

Däremot är hon den som hjälper mig allra mest med hästarna. Hon är alltid med på tävlingar (världens bästa groom), följer alltid med till veterinären, går ut och går med hästarna om jag inte hinner rida, borstar och pysslar. Tusen tack för all hjälp jag får av dig mami! ♥




Sen har vi pappa Börje! Pappa är civilingenjör och arbetar på SSAB. Han har ingen hästbakgrund men tycker mycket om djur och engagerar sig i hästarna han med. Pappa hjälper till med allt möjligt runt hästen, han bär hö, pysslar med transporten och ser till att den är i bästa skick, kör till tävlingar och mycket mera. Följer till och med ponnyakuten på söndagar!




..Och sist men inte minst, mina två bröder Erik och Tobias. Erik och Tobias är tvillingar och går i årskurs 7. Dom tycker att hästar är stora och ganska tråkiga, även om dom faktiskt är med i stallet ibland.

Planering inför tävling

Nu när jag är hemma igen är det dags att börja planera ordentligt inför nästa helg, då är det nämligen dags för tävling med Escritor. Jag jobbar för fullt och kommer därmed att få prioritera bort Danny litegrann - självklart kommer han att ridas som vanligt men vissa dagar kanske Esco kommer att gå före.

Jag är inte den som slaviskt sätter upp ett schema om hur hästen ska ridas varje dag, istället känner jag lite "dag för dag" hur hästen känns. Givetvis är det bra att ha en plan, men risken finns att man får lite panik om planen rubbas på något vis (hästen tappar en sko, ridhuset var bokat etc.).

Inför tävling rider jag mycket program, både delar och hela programmen. Det är viktigt att kunna allt utan och innan, innan det är dags för tävlingsstart! Jag försöker även att rida utomhus någon dag veckan innan tävling, för att både häst och ryttare ska få slappna av ordentligt och rida helt utan press någon dag innan tävling.

En vecka innan tävling skulle kunna se ut ungefär såhär:

♥ Måndag: Dressyr ridbana/ridhus, checka program

♥ Tisdag: Vila

♥ Onsdag: Dressyr ridbana/ridhus, lösgjörande pass

♥ Torsdag: Lugn uteritt

♥ Fredag: Dressyr ridbana/ridhus, checka programdelar

♥ Lördag: Lugnt ridpass ridhus/ridbana, checka alla gångarter och sedan får man vara nöjd!

♥ Söndag: TÄVLING