En dag jag aldrig glömmer på gott och ont

Jag vet knappt vad jag ska skriva, men den här dagen började verkligen fruktansvärt. Danny var klar och påklädd för transport och vi skulle lasta honom för att åka mot Dyltabruks tävlingar. Han är ganska laddad och på tårna, så som alltid hade vi longerlina på honom. Men idag hjälpte det inte.. Danny kastar sig och kommer lös, med longerlinan hängandes bakom honom. Han skenar. Mellan hagar, på bilvägen, genom diken och genom skog. På alla ställen en häst kan slå ihjäl sig. Vi är flera personer som skriker i fasa när han drar ut på vägen. Men någon där uppe var med oss.. för den änglavakten som Danny hade är osannolik. Det kom ingen bil, han gick inte omkull och på benen hade han rejäla skydd och boots eftersom han skulle åka transport. Till slut fick vi tag i honom och jag trodde aldrig att jag skulle hitta honom hel. Kylde alla benen, gick igenom honom från topp till tå. Sedan avvaktade vi.. Två timmar senare var han fortfarande helt kall i benen, vid gott mod och rörde sig lätt och ledigt vid longering. Ringde till Dylta och förklarade situationen som gav mig senare starttider. Bestämde att vi åker, men minsta känsla av att något är fel vid framridningen så avbryter jag. 
 
När han sedan mjukt, lätt och med spetsade öron travar fram på framridningsbanan så rann tårarna av lättnad. Älskade tokiga häst! Bytena satt, traven var så otroligt mjuk. Även om jag inte satte max tryck i honom så gav han mig rysningar. In på banan och startar MSVB:2, och sätter allt. 70,3% och Danny vinner klassen!!! Jag tror aldrig att jag har gråtit så mycket, det var en sån känslostorm med chocken från morgonen och så lättnaden över att han var hel och dessutom går in och vinner över 70-strecket. "Jättefin uppvisning! Härlig häst som rör sig mjukt med mycket energi. Fint placerad i uppförsbacke"
 
Efter att ha återhämtat mig från alla tårar så satt jag upp och laddade om till MSVB:4 som var lagklassen. Danny gjorde ett helt suveränt program men kanske lite mattare i traven mot första klassen. Sedan kom galoppen och ni vet ju hur uppgiven jag var efter förra tävlingen där vi missade alla fyra byten. Idag kan jag med glädje säga att vi satte vartenda ett!!!! Leendet efter sista halten kunde inte ha varit bredare :D Men en något svårcharmad domare höll oss kvar på jorden, 65,6% blev resultatet. Laget kom 5:a av 7 lag, men det var väldigt jämnt upp till toppen så vi tränar på till nästa omgång! Båda lagkompisarna gjorde stabila ritter och mer finns att hämta för oss alla tre. 
 
Nu är jag hemma, Danny sover gott i boxen och jag vill bara försöka glömma förmiddagen och fokusera på starterna i Örebro. För det har varit en fantastisk eftermiddag! 
 
 
 
 
 

Dagens Danne

Danny gick ett fint pass på utebanan med lite hjälp av mamma. Red igenom MSVB:4 och bytena kändes supersäkra! Fick lite kritik för att han var forcerad i traven och att jag hamnade för mycket framåt med överlivet även där mest i traven. Så gjorde om och tänkte mer på att behålla en aktiv stor trav utan att det gick för fort. Kändes prima! Även skrittpiruetterna gick bra och han gjorde dom enkla bytena säkert och fint. Efter ridpasset blev det tyvärr en riktigt olycklig händelse där Danny fick till en spark i ansiktet på vän (givetvis inte med mening). Det kunde ha gått ännu värre än det blev, men vilken chock. Det är mycket kraft i våra stora djur.. 
 
Update Avalanche är inte så mycket mer än bilderna nedan! Han går i en enorm sommarhage, äter, sover, njuter. Bara är häst. Tänk att efter sommaren börjar det bli dags att hänga och klänga lite, så stor är han nu :) Ska försöka få ut systemkameran till stallet någon dag och ta "riktiga" bilder på honom. Alltid kul som minne, för dom växer onekligen så det knakar i den åldern. 
 
Nu ska jag krypa ner i soffan med lite TV-serier och mys. Skriver kanske en uppdatering om morgondagens genrep, annars håller ni tummarna på lördag och starterna i Dyltabruk!
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad Aval gör;

Han bara är häst.. Underbart. 



:D

Filmklipp på byten i vart fjärde finns på instagram, fridahallgreen



Division 1 omgång 1

Lagvästarna är inlämnade på tryck och vi kommer att vara så fina på första lagomgången som går i helgen! Det är division 1 Dalarna-Värmland-Örebro som drar igång och vi från Falu RS har ett lag med i serien. Danny kommer att starta MSVB:2 och MSVB:4 (lagklass) i Dyltabruk nu på lördag.

Lägger upp bild när dom är klara också!


Freeee

Danny inviger sin alldeles egna sommarhage❤ 




Danny hemma igen och nu är jag tillbaka på riktigt!

Vilken känsla det var att komma in i stallet där Danny stod! Det blev en riktig bamsekram. Hästskötarna hade nog ägnat ett stund åt att lämna hem honom i bästa skick för han var riktigt blankpolerad med glänsande päls och en svans utredd och len som silke. In med alla grejer i transporten och sen åkte vi hem mot Falun med honom. Jeanna hade ridit honom på fredagen, sedan hade han bara promenerats på lördagen så jag joggade honom på söndagen när han var hemma igen. Det var nästan nervöst att sitta upp i sadeln men det var med ett leende :) 
 
Om jag tycker att jag kan sätta relativt mycket tryck i Danny så höll jag nu på att ramla ur sadeln så mycket tryck var det i honom nu. Han riktigt sprakade och det kändes magiskt!! Litet tryck med skänkeln och han gick in i ökad trav, liten förhållning och han svarade in i passage. Nu skulle han bara ta ett litet lugnt pass så jag fick hejda både honom och mig, men det gav mersmak på vad som komma skall :) För idag satt jag upp igen och red ett riktigt pass på honom för första gången på ett par veckor. Tok så bra det var!! Bytena är stora, luftiga och klockrent på hjälpen. Jag gjorde till och med en diagonal i vart fjärde men sen vågade jag inte göra något mer i serieväg för då vill jag ha Jeanna på marken som hjälp. Jag tog istället lite piruettarbete och här var det stor skillnad! Centrerade, aktiva galoppsprång i hela piruetten och helt på stället. Jag fick nästan rysningar för att det var så enkelt, det kändes som att jag hade fått låna en GP-häst som visade mig hur man gjorde - men det var ju Danne som kunde själv nu! I traven red jag sedan lite skolor och i diagonalslutorna höll jag på att börja skratta för han FLÖG åt sidan. Jag brukar få lite skäll för att jag tappar stora traven i slutorna men nu var det bara att hålla i sig för nu hade Danny i alla fall lärt sig att man ska trava med dubbla steglängden åt sidan. 
 
Dagens glädje var även att se honom gå ut på hage igen. Han har haft väldigt begränsad utevistelse denna period och att släppa honom i sin stora hage nu var härligt! Jag hann inte mer än ta av grimman så for han iväg. Nu blir det lite gräsvänjning för snart ska han även ut på sommarhage :)
 
 

Åter till vardagen

Puh, har precis klivit innanför dörren till lägenheten hemma i Falun efter en underbar vecka i Grekland, men lite skönt att vara hemma också. Jag och Max blev varmt välkomnade på tågstationen av min mamma och min lillebror som stod med familjens nyaste medlem i famnen. 8 veckor gamla valpen Alice som liksom familjens nuvarande hund är en flatcoated retriever. Ljuvlig!
 
Veckan i Grekland har varit kanon. Ett superfint hotell med underbar frukostbuffé och egen strand. Vi har utöver detta åkt runt på Skiathos och sett mycket av ön, gått längs vackra stränder och badat i havet. Ätit god mat varje kväll och bara njutit! Väldigt skönt avbrott från vardagen med lite lugn och ro. Men nu är vi hemma och imorgon åker jag och hämtar hem min pärla från Enköping.. Och Danny har jag allt längtat efter! Det ska bli jätteroligt att rida honom nu efter ett par veckor hos Jeanna. 
 
Uppdaterar er mer framöver :)
 
 

Underbara Skiathos

Jag är som sagt på semester medan Danny står i träning hos Jeanna - världens bästa kombo. Är med pojkvännen på Grekiska Skiathos och vi har det fantastiskt! Massor av god mat, hotellfrukost varje dag, sol och bad. Vi har åkt runt på ön med moppe och besökt flera paradisstränder. Bilder kommer när vi kommit hem :)


:D


Danny på bortaplan

Ja snabba ryck. Efter Jeannas SM-silver ändrades hennes planering då hon fick åka iväg på internationell tävling så då ändrades Dannes planering med. Istället för vila denna vecka när jag är i Grekland (jag åker på lördag) så har han redan körts till Enköping och står i träning hos Jeanna sedan i tisdags. Jag klappade honom hejdå och lite ont i matte-hjärtat gjorde det ju att lämna honom där, men jag vet att tjejerna i stallet är suveräna och tar hand om honom så väl utöver ridningen. Sms från J har jag också hunnit få och Danny var "jättejätteduktig" så det lät ju prima.
 
Nu tar jag tåget till Stockholm imorgon och från lördag blir det Skiathos, Grekland med pojkvännen. Underbart! Tänkte blogga lite under tiden och skriver givetvis direkt om jag får någon rolig rapport från Jeanna och Danny! 

Danne spanar ut från boxen .. Hingsten Wellington försökte äta upp honom vid ankomst i tisdags, men denna häst verkar trevligare
 


 
 
 
 
 
 
 
 

Suverän programträning igår

Igår arrangerades det programträning på Källvikens Gård där jag står uppstallad. Framridning i ridhuset och eftersom det redan står en 20x60 ridbana med dressyrstaket kunde det inte passa bättre än att drillas där ute. Fint väder för första gången på länge och vilken härlig kväll! Över 10 ekipage kom till start med program från LB till MSVB:4 och vi startade med en kvarts mellanrum vilket gjorde att varje ekipage hann rida sitt program och sedan få gott om tid för lite hjälp från domare Tina Lundin. Vi fick inte bara ett protokoll med siffror utan massor av hjälp och feedback på ritten. Flera fick rida om rörelser, gör rätt och "så hade poängen blivit högre" Helt super. Jag skrev dessutom åt ett par ritter i MSVC och bara det lär man sig verkligen mycket på. 
 
Danny startade MSVB:4 och ville verkligen få till bytena nu eftersom dom suttit så fint på träning senaste veckan. Nu blev det ändå under "tävlingsmässiga" former även om det var på hemmaplan. Lindade på vitt och knoppade på, men tror inte att han förstod att något var på gång utan han stod som en filbunke.. In i ridhuset där det var flera jättefina hästar :D Dels en JSM-kvalad häst och så dom två tjejerna ur mitt division 1 lag som skulle rida igenom MSVC:2 inför kommande omgång. Danny kändes lugn och superfina byten, åh vad skönt det vore att få sätta dom i programmet nu! Jorå! Fint travprogram men fick till galopp i ena travlängningen.. 7,5 vänster öppna! Sedan kom skrittpiruetterna och Danny tar inte skänkeln i första.. Tänkte att nä tusan detta är bara programridning, varför inte passa på att korrigera - så istället för ett halvt varv i piruett gjorde jag 1,5 varv haha.. vände ett helt varv extra för att känna att han tog skänkeln innan vi gick in i nästa (som blev super, nu mer skärpt för skänkeln). Sedan 8:a på ökade skritten!! Galopp, tre av fyra byten kanonfint på plats. Lite markbundna och kanske inte så luftiga som man hade önskat - men rena och på hjälpen! Det fjärde bytet studsade han bak. 7:or på många moment i galoppen och sedan många 7:or på allmänt intryck.
 
Poängen blev 66,4% och Tina Lundin skrev: "Härlig uppvisning på mjuk häst med 3 goda gångarter. Detta blir BRA! Du är helt på rätt väg i samling och bärighet"
 
Efter programmet fick jag sammanfattat att hon tyckte att det saknades lite bärighet men att det kommer med ålder och styrka. Näsan var fint framme idag men han blir lite låg i vissa stunder. Hon tyckte att det var en väldigt fin häst som var på rätt väg och att jag skulle fortsätta att arbeta honom på samma sätt som jag gör, hon tyckte inte att det var något speciellt som skulle ändras och jag fick beröm för skolorna som var fina!
 
Det som kändes allra bäst (trots lite missar i programmet) var att det för första gången inte kändes så svårt att rida MSVB:4, utan tvärtemot ganska enkelt! Jag har tyckt att B:4an varit hiskeligt svår med många moment tätt efter varandra men nu äntligen efter tre starter i programmet börjar jag känna mig hemma i vägarna. Jag kan nu plocka isär rörelserna och verkligen rida varje moment utan att ha för bråttom in i nästa. Känner mig mycket tryggare inför nästa start som går av stapeln i Dyltabruk 31/5 (division 1 omgång 1). 
 
 
 

Plan

Danny kommer att vila under veckan som jag är i Grekland, välförtjänt efter några tävlingshelger och mycket träning. När jag sedan kommer hem blir det bara några snabba pussar innan det är dags för honom att åka till Jeanna på träning utan mig. Ingen har väl förresten missat att hon skrällde och tog SM-silver idag? :D Han blir hos henne så länge som det behövs, hon trodde ungefär 2-3 veckor nu i början. Sedan hem och träna lite med mig och så eventuellt tillbaka en sväng antingen ensam eller med mig. Precis samma upplägg som vi hade förra vändan han var där, skillnaden nu är att han ska lära sig flera byten i rad istället för bara byten :D Lite piaff står också på schemat..
 
Dagens Danny var förresten tokigt bra. Lugn och smidig på lite arbete på utebanan. Bytena har aldrig varit så säkra, tusan att vi inte fått till det på tävling ännu för han är ju så duktig hemma nu!! Super piruetter också.. Imorgon ska han gå programridning MSVB:4 på hemmaplan, för riktig domare. Mycket nyttigt!  
 
 
 
 

Trötter

Sambon är i riksgränsen och åker snowboard så jag har passat på att jobba dubbla pass denna vecka, det börjar kännas nu.. Puuh.. Bara ledig lördag och då ska jag njuta!! 

Danny har fått en plan för framöver och han kommer att vila veckan jag är i Grekland. Ganska direkt efter vi kommit hem åker han till Jeanna och kommer att stå på träning där. Jag lånar honom bara över dagen den 31:a maj och åker iväg och tävlar division 1 omgång 1 med laget! Efter det ska han tillbaka igen :) 

Avalanche har ingen plan ännu haha.. Men han ska ut på bete snart och sedan är det dags att börja hänga lite på honom. Tänk att i höst får ni förmodligen se bild när jag sitter på honom - wow!! Det går så fort, tyckte att det var nyss han kom som 1-åring från Danmark. 

Gårdagens frulle.. Kvarg, jordgubbar, banan, lite müsli, knäckebröd och kaffe!! Sistnämnda viktigast hehe.. 


Godmorgon

Denna vecka är fullspäckat med jobb och Danny har fått vila två dagar efter helgens starter, men idag ska han arbeta lite igen! För min del så börjar det även närma sig semester med en vecka i Grekland, ska bli underbart. Vi åker 17:onde maj!
 
Utöver detta har jag nog ingenting speciellt att berätta :) Jag jobbar mest och hinner inte så mycket annat. Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva en rad om? Var längesedan jag hade frågestund så det kanske är dags igen snart. Har även lite bilder från Gagnef att visa er som också dyker upp under veckan. Är mest från prisutdelning men även lite från framridning.
 
Snart snart snart :D
 
 
 
 
 

Lite tankar om gårdagen

Oj vilken dag i Gagnef! Debut utomhus för året och det märktes. MSVB:2 gick bra, lite miss i en öppna där vi var in och vände i staketet men i övrigt fint! Lugna byten och en enormt glad matte! 

I MSVB:4 gick det desto värre. Danny började ladda i bytena och slog bakut eller exploderade rätt upp i säkert 9 av 10 byten på framridningen där solen hade gått i moln och riktigt blåsväder hade börjat. Väl inne på banan kommer en häst lös precis utanför och han taggar till ännu mer (jag fick dock vänta medan den fångades). Först ett prickfritt program med mängder av 8:or i traven. Sedan kom galoppen och Danny tar bytena i explosion. 2:a på första bytet (kofficient 2) och 4:a på två av dom andra, också med kofficient. Suck och stön... Var ganska ledsen när jag kom ut från banan men samtidigt, att det ska vara så svårt att se det som var bra! Vi har så mycket 7:or och 8:or att till och med min sambo som för första gången var med på tävling sa "men tänk när bytena sitter, vilka poäng ni får!" Och visst tusan har han rätt. Om vi kan kravla oss igenom på godkända poäng nu trots att vi missar bytena, tänk så bra det blir sen. Men klart man blir besviken när allting sitter hemma och det räcker med lite för laddat på tävling för att det ska brista. 

Men! Bytena ÄR färska och han är ung. Jag har en suverän känsla på banan i traven och jag kommer att lära mig att hantera honom i galoppen framöver också. Några fler starter i MSVB, ännu säkrare byten hemma och detta blir jättejättebra. 

Nu har vi inga tävlingar inplanerade förrän 31 maj och det blir en träningsperiod för Danny igen! Tusen tack för alla gratulationer. 

Glada! Segertäcket fick vi faktiskt inte för vinst i MSVB:2 utan för att vi blev dagens bästa ekipage i dom högsta klasserna totalt, superkul! 





Första vinsten MSVB!!

68,6% i MSVB:2 gav Danny seger i klassen!! Jättejättebra och formen perfekt. Sedan ladda om och 66,5% i MSVB:4 trots byteskaos igen (men vi travade hem mängder av 8:or). Tvåa i den klassen!! Så kvalade till MSVA och superfina poäng i båda rundorna, wehooo.



Lite nytt

Avalanche har fått en ny kompis till hagen. En 3-åring lekkamrat som han ska gå ihop med i sommar (+ ytterligare unghästar). Några minuter tillsammans, sedan stod dom och kliade mankar. Underbara!

Danne gjorde en heltokig träning igår där han bestämt sig för att byta galopp så fort jag andades i sadeln. Puh.. Jag tror vi red 5 diagonaler i rad där jag inte la byteshjälp utan försökte rida rakt fram, nej nog tusan bytte han ändå. Detta fick vi ju läxa på sist vi var hos Jeanna!! Jag måste kunna röra mig i sadeln, ställa om i nacken och massa annat utan att han byter. Byte ska komma på byteshjälp, inget annat! Idag jobbar jag 8-21, så det blir tyvärr vila. Men nya tag imorgon och sedan tävling på söndag! MSVB:2 och MSVB:4 i Gagnef.