Mitt i allt elände...

Har vi fått en ljuspunkt. Önskar så att jag kunde berätta, men ni kommer garanterat att få veta längre fram. Pirr i magen och ett stort leende. 

Morgonridning

Ja livet måste gå vidare som vanligt även när hemska saker händer. Det är inte lätt, men jag har en familj som stöttar på alla sätt och en underbar sambo. Sen har jag Danny. Som inte förstår varför matte är ledsen, men som ändå tröstar genom att bara vara. 
 
I morse var det som att han visste att jag behövde få le lite. Han stod som ett ljus på stallgången när jag sadlade på innan 7-tiden i morse (han kan vara lite otålig i vanliga fall), sedan skrittade han fram med pigga steg och spetsade öron i ridhuset. Att matte tyckte att dagen skulle börja med motion istället för att stå och tugga frukost i hagen gjorde honom absolut ingenting. 
 
Ett kanonfint pass som innehöll lite bytesträning, lite passage, piruettjobb och mestadels skolor i trav. Det börjar närma sig tävling igen och vi repeterar rörelserna ut MSVC. Danny känns stensäker på krumelurerna och är mer arbetsvillig än någonsin. Han vill vara till lags till 100% och vrider in och ut på sig själv för att få höra beröm från matte. För att få beröm är det bästa han vet, hela Danny lyser :)
 
Världens bästa tröst
 

Ofattbart..

Grät hela morgonen i stallet hos Danny, bröt ihop på jobbet och just nu känns det bara ofattbart. Det var igår eftermiddag och när jag hade två tätt missade samtal av mamma förstod jag att något hade hänt. Precis när jag skulle ringa upp så ringde pappa och berättade, så vi åkte direkt från Borlänge hem. Då hade dom hämtat Smilla och hon låg på en filt i bilen. Hel och lika fantastiskt vacker som vanligt.. Det såg bara ut som att hon sov.

Vi grät och grät och grät. Hela familjen. Kramades och sa farväl. Älskade Smilla. Kvar är vi nu, tröstlösa så ledsna. När vi tog bort Klas, min första storhäst som betydde hela världen för mig, så tänkte jag att det är värst att behöva ta beslutet själv. För där planerade vi ett datum och sedan var det enormt tuffa dagar fram till den dagen. Dagar som gjorde att jag önskade att det skulle varit motsatsen, att man inte behövde sätta datumet.

Men nu står jag här och inser att det är precis tvärtom. Att kunna bearbeta det, säga farväl och göra den sista tiden till den finaste någonsin är något jag tusen gånger hellre upplever - hur smärtsamt det än är. För att när en älskad vän rycks bort utan att man har hunnit fått en chans att säga farväl, att få le några gånger tillsammans med den i livet. Det är värre än någonting annat.


Tänder ett ljus..

Det vänder fort.. Är inte längre i något läge att leverera några toppeninlägg då min vackraste Smilla idag hamnade på fel sida järnvägen när tåget kom. En ren olycka och hela familjen är i sorg. Lider och sörjer med min yngre bror som fick bevittna hela händelsen och givetvis är väldigt chockad. Älskade Smilla, en familjemedlem sedan 8 år tillbaka. Ofattbart och jag är tom på tårar.
 
 

Så glad!

Vill börja med att tacka för alla fina kommentarer och lyckoönskningar som jag har fått efter att jag lade upp filmen. När jag red igår, alltså dagen efter hans "aha-upplevelse" med passagen så fanns allt där. Han gick att reglera framåt och sedan bad jag honom att trampa uppåt istället och då gick han in i passagen som en klocka. Inte verkar han tycka att det är speciellt jobbigt heller för han trampar på tills jag säger stopp. Kanske har styrkan funnits där men tekniken hur han ska göra inte riktigt landat förrän nu. 
 
I övrigt red jag ett bra galoppjobb med fina (om än stora) piruetter åt höger. I vänster går jag inte in och vänder honom på samma sätt ännu, utan han får sitta i piruettgalopp på en stor volt med lite tagen bakdel. Styrka styrka styrka! Snart hoppas jag kunna vända åt vänster med.
 
Nu blir det vila idag, lite extra pyssel och imorgon ska vi ut i skogen. 
 
 

Han vet hur jag ska tas.. Tack älskling! Ikväll blir det en sväng på nya IKEA i Borlänge, så trevligt att ha lite närmare dit än att behöva åka till Gävle.
 
 

Lite off

Sambon kommer hem idag efter att ha varit i Österrike och åkt snowboard i 9 dagar, så blir lugnt på bloggfronten idag. Danny gick suveränt även idag och sedan gårdagens "aha!" finns nu en passage-knapp. Det är som att han har gjort det i flera år, helt otroligt.

Passage!

Nog för att jag har skrivit tidigare att vi har tänkt åt passage-hållet, men vi har snarare lekt med kadensen än gjort någon slags passage. Idag var mamma med och hjälpte och hon bad mig samla traven så mycket jag kunde.
 
Mamma: "Hur mycket kan du samla?"
Jag: "Ingenting alls!!!!"
 
Så var känslan just då. Men så plötsligt trampade han till två steg. Nästa långsida tre steg och jag tittade upp mot mamma och sa att "Du måste filma...!". Sedan släppte det och Danny dansade. För första gången någonsin hittade han tekniken och han förstod. Nästan en liten glädjetår.
 
Tyvärr blev ljuset helknasigt men tryck upp i helskärm och välj HD-kvalité - för det här måste ni se!! :)
 
 

JAA

Danny gör passage och jag har det på film!!!!!!

Jobb 8-21

Ja jag som trodde att det skulle bli en ledig lördag - så blev det inte. Men med tråkigt väder och inget annat speciellt att göra så var det lika bra. Vi lider inte här på jobbet ;)
 
 

Nytt till D

Nu blir han inpackad min lilla häst.. :)
 
Nej, skämt åsido men han har faktiskt fått ett par hasskydd som han får sova med på natten. Danny har en tendens till att få liggsår på haserna trots enormt mycket spån så jag har alltid haft lite bädd åt honom. Då ligger spånet still trots att han rullar och har sig. Men nu när han bytte stall fick han en nyspånad box med helt nytt spån som bara flyger åt sidorna, så han har skrapat sig på båda haserna.
 
Nu blir det alltså såhär tills jag fått till en ny bädd åt honom. Dom satt kanon, men då har jag alltid lindor nedanför så att det inte ska glida.
 
 

Fullt upp

Men nu så! Började dagen med träning för Marika och det gick både upp och ner. Stundtals var han lysande, stundtals alldeles för stark. Ju mer tryck vi sätter, desto starkare blir han i handen eftersom han inte riktigt orkar bära sig där. Men man måste tänja gränserna :) Såhär löd dagens träning:
 
Galoppen: "Alldeles för tråkigt att titta på!!" Löd domen från Marika när jag startade.. ;) Ska rida mycket mer på samma sätt som i traven, sätta tryck och verkligen power "här kommer vi". Stora luftiga språng, sätta honom mer på bakbenen och visa upp galoppen. Hittade en superkänsla ett tag, men fick tyvärr några orena byten åt vänster-höger. Det har smugit sig in senaste tiden, massor av rena men så kommer det några orena? Fick bra hjälp med detta och höll honom rakare i halsen och mer stuns i galoppen innan bytet. Gjorde även ett par byten från förvänd som satt!
 
Traven: Stark i handen! Fick lossa honom riktigt några gånger och då kunde jag "leva" på det i några varv, men sedan gick han på handen igen. Fick rida mycket öppnor, öka och minska tempot i dom och göra riktiga upptag för att få honom att vinkla in bak och hamna i mer uppförsbacke. Han har ju sin knapp "framåt" och när han går in i den så är det otroligt svårt att hejda honom, han ligger på som ett tåg. 
 
Skritt: Duktig. 
 
Titta så tjusigt det blev när han blev mörk efter senaste klippningen, medan manen fortfarande är solblekt :)
 
 
 
 
 
 

Fredagskväll

Vill bara sätta mig ner och skriva om allt som har hänt under dagen, men får vänta lite! Idolkväll i bra sällskap står först på listan - men sen ska jag ta tid att berätta om allt från träningen för Marika och lite nytt inköp till Danny.

 

Naawie

Hittade en close-up bild i mobilen på nyklippt häst. Fräsch och snygg - här ska det se välvårdat ut :)
 
 
 

Ut i skogen tjoho

Haha jag har stått i nästan två veckor på Källviken men inte tagit mig ut i skogen, så idag var det dags. Valde ut säkraste hästen i stallet som sällskap och styrde in bakom den! Så skrittade vi en runda som går över broar, under broar, förbi bilvägar, förbi ängar, förbi skog. Ja man passerar verkligen allt och Danny hade väl ögon stora som guldfiskar när han såg allting, men det gick hur lugnt som helst. Blir lika imponerad varje gång han är så cool!
 
Imorgon ska vi träna för Marika så blir mycket update om det då :)
 
 

Lite stallbilder

Här står Danny alltså nu. Han är uppstallad i ett seperat stall på gården med tävlingshästar (hoppning) där han passar in bra. Mer rutiner som passar honom, med benlindor hit och benskydd dit. Hästarna själva i hage och ja, det passar oss väldigt bra helt enkelt. Han blir så väl omhändertagen :)
 
Detta är en privat anläggning med ett vackert ridhus, ridbana med dressyrstaket (20x60), fantastiska hagar (ska se om jag har några bilder på sommarhagarna någonstans), 19 stallplatser + 2 uteboxar. 
 
Glad D i hage!
 
 
Hmm.. märks det att jag står med hoppryttare? Dannys träns till höger, hoppnissarnas till vänster.. :D Allting välputsat och fint.
 
 
Det ska vara matchat... 
 
 
Välkommen in!
 
 
Stora stallet
 
 
Dressyrbana
 
 
Vinterhagar
 
 
Ridhusvy
 
 
Ut-mot-skogen-vy!
 
 
 

Toknervöst

Ja idag kom det där väldigt spännande paketet på posten.. !

Höstens planering

Jag veet att jag sagt att jag inte ska tävla MSVC mer, men vad ska man göra när det inte existerar några MSVB:2 förrän nästa år och MSVB:4 känns lite för svårt :) Dessutom har Danny mer än en gång bevisat att han behöver tävlas lite regelbundet annars blir det kaos/överladdad/crazyhorse på tävlingsbanan och det är onödigt. Han behöver fortfarande rutin och har bara gjort 6 tävlingar i år totalt, så vi tar ett par sista starter nu i höst innan vi går in i vinterträning!
 
Så som det ser ut nu blir hösten såhär:
 
9 November - Örebro Fältrittklubb, MSVC:1 och MSVC:2. Över 35 start i varje klass, härligt!
 
16 November - Gyttorps Ridklubb, MSVC:1 och MSVC:2.
 
 

Ledig måndag

Började dagen med att ta en riktig sovmorgon, första på riktigt länge. Termometern visade -8 grader så det var skönt att ligga kvar under täcket..
 
Vid 14-tiden tog jag en promenad till stallet och passade på att gå förbi och hämta vovvarna som fick vara stallsällskap idag. På vägen upp mot stallet fick jag ett riktigt hjärtsnörp när jag till min förskräckelse inte hittade Danny i hagen?!
 
Såhär såg vyn ut; Ser ni honom?;)
 
 
När jag äntligen hittade honom i sin hage blev det den där halvt panik, halvt förtjusta känslan. Jag vet ju att han gärna ligger ner i hagen, men det var så länge sedan jag såg det sist. Förra vintern när han hade fri tillgång på hö ute i hagen så låg han alltid nergosad sin hög så fort solen värmde. Men som alla hästägare hann jag tänka på både kolik och brutna ben innan jag såg att han mådde prima och bara vilade lite i sin mjuka gräshage. En vecka på nytt stall och han är redan så trygg att han sover utomhus!
 
 
 En bonusbild på dagens stallsällskap också:
 
 

Gårdagens outfit

Jag klippte honom för andra gången i år precis innan ridpasset, han blev väldigt mörk och tjusig :)
 
 

Duktiga duktiga Danny

Oj så längesedan det var vi filmade ett riktigt trimmande i ridhuset! Har mest blivit att vi filmat på tävling och så sist när vi flummade runt på utebanan. Men nu hörni är det dags för den första "riktiga" filmen på länge och nog är det skillnad. Är så glad att han har utvecklat traven till att röra sig med betydligt mer framknän istället för dom raka frambenen som han travade med när jag köpte honom. Nu är det mekanik och mycket mera rörelse genom kroppen. Han är även starkare överlag, lite rundare i kroppen och blir mer och mer "vuxen" för varje dag. Unghästen i honom börjar sakta men säkert att försvinna. 
 
Galoppen kändes också riktigt härlig och ni får se så rena och luftiga byten på filmen :) Enda minuset som stör ögat lite är att han stundtals hamnar lite bakom lod på filmen och profilen blir trevligare när han lyfter fram näsan. Men det visste jag ärligt inte när jag red, så till nästa pass kommer jag garanterat att lägga fram näsan mer. 
 
Men i det stora hela, jag får rysningar. Han är underbar! Skulle vilja att varenda en av mina läsare fick sitta upp och känna känslan när han sätter på "ON-knappen". 
 
Välj gärna HD-kvalité och helskärm för att se bäst! :)
 

Fångade på film

... Och ni kommer att slå hakorna i tangentborden så mycket som har han utvecklats senaste tiden!!!

Små vardagssaker som jag gör;

För er som undrar över vardagsrutiner;
 
♥ Lite vaselin eller idomin i mungiporna på Danny innan ridning
 
♥ Liniment (Arnika), används på ben och rygg
 
♥ Spraya blåspray i hovarna vid vår/höst (när det är blött i hagarna). Förebygger strålröta då blåsprayen torkar ut lite 
 
♥ Alltid babyservetter till hands! Torka ögon och näsa eller dra ett tag över pälsen för att få bort det sista dammet :)
 
♥ Stretchar hals/rygg med morotsmetoden, dock inte regelbundet utan om det känns som att det behövs (han är väldigt mjuk och loss i sig själv nu)
 
♥ BackOnTrack på benen eller tjocka och fluffiga paddar (ofta lindad i färgglada färger haha! Använder dom lindor som är "förbjudna" för träning som lindor till stall/hage, kan bli ljusblå, lila, grön..)
 
 

Så sann

Hahah ramlade över denna och kunde inte låta bli att slänga upp här och på instagram (@fridahallgreen). Verkligen sant!

Kanon idag igen

Fullträff idag igen! Kalasfin på dagens pass. Imorgon jobbar jag 09.00-21.00 så då får han vila. Går även och väntar på något galet spännande som kommer att dyka upp i posten i början av nästa vecka.. Ahh! 
 
Danny spanar in i stallet och undrar om det inte är dags att gå in och få på sig ett varmt täcke och lite liniment efter dagens träning. "Sluta ta kort och börja pyssla med mig istället :D".
 
 

Fredagsmys på jobbet

Sista dagen på schema på min underbara dagliga verksamhet som jag har gått på i nästan en månad. Hit hoppas jag få komma många fler gånger! Som vikarie har du ju fördelen att få vikariera på olika ställen vilket ger en riktig variation av arbete. Samtidigt ska det såklart bli skönt att gå på schema igen under hela vinterhalvåret i backen, det ger en trygghet att veta exakt hur många timmar man kommer att få varje månad.
 
Är just nu fullt upp med en morotskaka till fredagsfikat, hela gänget sitter förväntansfullt och väntar och det doftar kanel och kardemumma i hela huset. Mmm!
 
 

Trimma trimma

Idag har han dansat i ridhuset! Helt själva var vi också, så vi hade hela dansgolvet för oss själva... :) Senaste ridpassen har varit intressanta och dom första två ridpassen i nya ridhuset gjorde nästan att jag trodde att det "gick troll" i ridhusväggarna. För efter klockrena byten senaste månaden så bytte han plötsligt orent från vänster till höger, flera gånger. Jag kände ungefär; Vad i hela friden?! Ganska handfallen. Men så tredje passet vände det, oj vilken lättnad! Bara rena byten och inte var det svårt heller.
 
Kanske hade Danny så fullt upp med stallflytten i huvudet att han helt enkelt glömt bort vad vi pysslat med på träningarna senaste tiden ;) Tur i alla fall att det kom tillbaka snabbt haha! Men till dagens ridpass där jag bara kan prisa honom. Duktiga duktiga häst! Vilken ridkänsla han ger mig, han vill bara mer och mer och mer... Jättefina byten (diagonalen) och ett travjobb som gav mig rysningar. För första gången någonsin kunde jag reglera honom bakåt. Att rida framåt på en häst som Danny är inte ett dugg svårt, det är bara att be om större steg så länger han. Däremot har jag haft väldigt svårt att få honom att vara i en sådan kontroll att han stannar kvar hos mig när jag ber honom bromsa upp och få mer "häng" i traven, tänk passage. Han svarar några steg, sedan vill han framåt igen och när han inte släppts iväg blir han stark och trutar lite i handen. Det är givetvis en styrkefråga, man lär sig inte passage på en dag. Men samtidigt måste man hela tiden flytta gränsen framåt för hur mycket han orkar, och det gäller att varje gång få "lite till".
 
Idag satt det! Jag travade på med friska steg, samlade upp och han gick in i passage både ett, två, tre - flera steg!! Lätt i handen, kvar i kontroll och utan att trycka framåt. Jag jublade för mig själv! Tog även lite piruettarbete och som vanligt är jobbet i höger galopp riktigt bra, medan vänster är svagare. Men vi jobbar på och jag får hela tiden passa mig själv, för ni kan ju förstå att det är väldigt roligt att sitta och rida högergalopp när man verkligen kan gå in och vända en piruett i den - medan vänster är mycket svårare.. Och vilken galopp är det som jag egentligen behöver jag träna mest?! ;) Vänster såklart!
 
 

Riktigt glad!

Efter snart en vecka på plats i Källviken vill jag bara le mitt bredaste leende, som vi trivs! Jag kan ärligt talat säga att jag hade några dagars riktig "down" när Danny flyttade in, började stressa och jag kände verkligen att "det här går inte". Men att jag ens oroade mig, nu är han lugnare än lugnet själv och går nöjd i sin stora hage. ...Och tror ni att matte är lika nöjd hon som får träna i Dalarnas finaste ridhus varje dag! Dessutom har jag här möjlighet att träna vilka tider som helst på dygnet, varje dag. Om ni bara visste vilken frihet det är :) Åh vad glad jag är att detta blev så, rent ut sagt, jäkla bra.
 
 

Regniga torsdag

Vilket deppväder det är ute! Mörkt och kallt med regnet hängandes i luften, hua..  Jag jobbar till 15.00 och sedan så blir det direkt till stallet. Danny joggade utomhus igår och idag är det dags för "riktigt" jobb igen, åh så roligt! 
 
Ska skriva en rad om höstens planering med tävlingar snart också, så att ni hänger med i svängarna :)
 
 

Mina tips för bästa prestation på tävling (mental träning, knep och planering)

Jag tycker att det blir mer och mer vanligt att man hör att ryttare tränar mycket mental träning. Det är så härligt att höra! Dressyr är trots allt en riktigt psykologisk sport i många lägen och det gäller att vara mentalt stark och fokuserad på uppgiften. Ju högre program du rider desto fler rörelser ska du komma ihåg på rätt linjer och bara att kunna programmet utan att tveka en enda gång är oerhört viktigt när man ska tävla. När jag är på tävling har jag en hel del rutiner som jag följer och för mig är det viktigt att det alltid blir på samma sätt. Denna sommaren har jag haft tur att båda mina föräldrar varit med på många tävlingar, men annars är det jag och mamma som åker. 
 
Jag ägnar mig mycket åt mental träning, eller träning vet jag inte om jag ska kalla det. Men det jag ägnar mig åt är väldigt viktigt för att jag ska prestera och det är att jag går igenom programmet om och om igen i huvudet. Säkert 10 gånger i bilen påväg till tävlingen. Jag brukar vänligt be dom som befinner sig runt mig att "nu tar vi en tyst minut!" och så repeterar jag programmet med stängda ögon. Är det rörigt runt mig så kopplar jag in hörlurarna i öronen och sätter på musik. Har en speciell tävlingslista på spotify med musik som verkligen får mig att tagga till. Det är också ett tips! För dig som är nervös och kanske lite stressad, använd lugn musik. Du som behöver tagga till - använd motsattsen. 
 
✔ Men för att börja på steg 1; Ha gott om tid. Gör en dagsplan som innehåller allt från knoppning på morgonen till hur lång tid det tar att köra till tävlingsplatsen. Ha gärna en standard checklista med packning som alltid finns bland tävlingsutrustningen - på så sätt blir det aldrig ett stressmoment om "har jag verkligen med allting nu?". Väl på tävlingsplatsen är vi alla olika, en del vill prata med allt och alla och andra vill hellre gå in i sig själva och vara med hästen. För att ge exempel så är min rutin alltid att mamma oftast startanmäler medan jag tar reda på var framridning/tävlingsbana är. Jag passar på att se något ekipage och repetera programmet medan denna rider. För mig är det väldigt psykologiskt att jag ska ha sett tävlingsbanan och gått igenom programmet en gång där - för då kan jag sedan se alla linjerna i huvudet på just den banan. 
 
✔ Ett annat bra tips är att du tydligt har informerat ditt "team" (föräldrar, tränare etc) om hur du vill bli bemött innan start. Alla vet vi att man lätt blir stingslig och lättirriterad i tävlingssituation där man är nervös, men ingenting blir bättre av att bli arg på dom som vill hjälpa dig. Vill du bli peppad? Vill du klara dig helt själv utan "tips"? Vill du ha all hjälp du kan få? Berätta detta innan!
 
✔ Sedan kommer nästa viktiga grej och det är en tydlig plan för framridningen. Låt det inte bli en planlös ridning utan se till att du har en tidsplan för din start. Vill du exempelvis ha 40 minuters framridning så ser du till att du har lastat ur hästen i god tid innan dess så att det aldrig blir ett stressmoment. Redan innan ska du ha tänkt igenom hur du vill värma hästen, oftast gör man som man gör hemma. Danny skrittas, sedan joggas han i låg form och efter det börjar jag alltid med galopparbete. Eftersom hans uppvärming alltid går till så hemma så håller jag på samma sak även vid framridning till tävling.
 
✔ En målsättning för tävlingen är också viktigt! Det behöver absolut inte vara resultatmål utan sikta hellre på att "jag ska ha en fin känsla genom hela ritten!". Är du duktig på att uppskatta eran nivå och kanske har tävlat klassen några gånger är det också OK att sätta upp rena resultatmål, ex. "jag vill rida över 60%". Jag vill dock påpeka att jag tycker att det är oerhört viktigt att man är realistisk, annars leder det bara till besvikelse. Försök att alltid filma! Det är oerhört lärorikt att sitta och granska protokollet rörelse för rörelse och samtidigt se det på film. 
 
✔ Försök att alltid hålla dig till dina rutiner som fungerar på tävling. Det är oftast när något ändras som man blir stressad! Ibland inträffar såklart saker som man inte kan påverka (det blir förseningar, något är mot förmodan glömt hemma etc.) men då får man försöka lösa det. Du tävlar ju för att det är roligt, eller hur? :)
 
 

Kvällsskriverier

Är i full fart med att skriva det första inlägget med en av rubrikerna i tidigare inlägg. Det dyker dock inte upp ikväll som jag lovade, men jag kommer att skriva klart det nu och publicera det imorgon förmiddag - håll utkik!
 
Danny har vilat idag, det var dags efter tre dagars arbete. Han tyckte väl inte att det var det roligaste men fick sig en kvällspromenad i ridhuset i alla fall där vi fick spana på några andra hästar som trimmade :) 
 

Ni väljer!

I kväll kommer första inlägget av rubrikerna ni såg i det tidigare inlägget! :) Vilket vill ni läsa först?!

Ett par tuffa dagar

Jag ska inte förneka någonstans att Danny är en rejält stresskänslig häst med lätt för att bli blockerad i situationer där saker inte går på rutin. En stallflytt innebär en rejäl omställning och han är nu mitt uppe i allting och därmed ganska orolig. Men idag kändes det som att det vände lite, han var lugnare vid morgonfodringen och har gått så bra i hagen. Det kommer förmodligen att ta sin tid innan han har installerat sig och känner sig trygg i sitt nya stall, men jag är helt övertygad om att han kommer att trivas kanon så snart han har landat i hela flytten. Skillnaden mot att stå på en stor ridskola med människor och hästar överallt, kontra ett enskilt stall med fyra boxar på en privat anläggning är väldigt stor - och absolut åt något som jag hoppas kommer att bli positivt för Danny framöver. 
 
Något som han redan har uppskattat mycket är stråna med höstgräs i sin stora hage och att han får gå ute lite längre på dagarna! :) Idag gjorde han även ett jättefint jobb i ridhuset, så glad. 
 
"Hejhej från nya hagen :D"
 
 

Din dag..

14 oktober för två år sedan. En av dom värsta dagarna i mitt liv. Hoppas du sover gott i himlen.. ❤

Kommer framöver..

❤ Mina tips för bästa prestation på tävling (mental träning, knep och planering)

❤ Vad jag letar hos efter en häst och varför jag vill ha just dom egenskaperna

❤ Dannys fördelar och nackdelar, både ridmässigt och i hantering

❤ Bilder på nya anläggningen och såklart mer info om hur allt går där

❤ Höstens planering


Glömde ju!

Danny spejar ut över nya hemmaarenan; Ljust och fint! För någon som är lite duktig med kameran är det nog inte så svårt att få fina bilder här inne :)

Kaosdag

På riktigt. Sitter i soffan helt slut som människa, både känslomässigt och fysiskt. Började som sagt morgonen med morgonpasset på Falu RK, leda ut hästar i hagar, mocka åt alla ridskolehästar, sopa stallgångar, ja arbetet tar aldrig slut. Därefter började jag direkt att fylla transporten med alla miljoner täcken, prylar, utrustning. Vid lunchtid körde vi över alla saker och även Danny till Källviken. Han fick promeneras lite och sedan gå ut i en hage precis vid stallet, där började han härja runt som en galning och hagen var väldigt hal. För att inte riskera en fläkskada fick han byta hage till en jättestor hage med lite gräs i (till Dannys förtjusning!). Där kom han till ro efter en liten stund och det var tacksamma hästar runt honom som stod still och spanade på hans uppvisning utan att röra en hov. Det hade onekligen en lugnande inverkan på Danny som sedan stod som ett ljus och spanade över alla stora hagar runt honom. 
 
När jag visste att han stod lugnt så spånade jag upp boxen, bar in tusen grejer och "kom i ordning". Danny fick sedan vara ute i hagen i ett par timmar innan jag var tvungen att åka tillbaka och ha eftermiddagspasset på Falu RK igen. Då fick han premiärprova stallet och han verkade nöjd. Åt hö, drack lite vatten och hälsade på sin nya boxgranne.
 
Nu på kvällen har han joggat ett pass i ridhuset och i morgon bitti så ska vi trimma på riktigt! 
 
 

Packar-dag

Åkte direkt från jobbet mot stallet nu på eftermiddagen för att börja packa i ordning inför morgondagen. Har tvättat en maskin så att allting är rent och börjat sortera alla saker som ska med i stallflytten. När man plockar ur stallskåp brukar man oftast hitta väldigt många "bra och ha-saker" som man egentligen aldrig använder. Precis så var det, herregud hur kan man samla på sig så mycket?! Det är 1,5 år sedan jag flyttade in till detta stall och även då gjorde jag en rensning bland utrustningen - likväl var det en massa saker nu som jag bara kände varför har jag kvar detta? Haha, men det är typiskt mig att tänka att "någon gång kanske jag ska ha det...". Kanske slänger jag ut några saker till salu här på bloggen, ni får hålla utkik! Har massor av fina saker som jag egentligen inte borde spara.
 
Morgondagens schema är verkligen körigt men jag lovar er update om hur Dannyman tar dagen!
 
07.00: Morgonpasset på Falu RK/stalltjänst
Förmiddag: Flytta Danny, köra massa grejer
14.00: Eftermiddagspasset på Falu RK/stalltjänst
Därefter: Åka tillbaka till Källviken, köra lite mer saker, jogga Danny i ridhuset där! :) Packa upp och se till att han trivs och är lugn. 
 
 

Upp tidigt, lång dag och så glad

Ja idag var det mycket! Gick som sagt upp vid 05.00 och var på plats i stallet vid 05.30. När jag är där sådär tidigt brukar jag fodra Danny med hö och låta honom äta och dricka en stund, morgonkraften får han äta efter träningen. Vill inte rida direkt efter en ganska stor giva kraftfoder (1 kg). Danny kändes härlig och gjorde ett suveränt bytesjobb. Stora och luftiga byten och jag vågade även på att rida några ur förvänd (MSVB:4), klockrent! Häftig känsla. 
 
Sedan blev det jobb och jag är väl lyckligast på jorden där ungefär. Har fått tre veckors heltid på en daglig verksamhet som är suveränt. Vilka härliga människor! Åkte sedan och hämtade hö och ställde in detta på nya stallet. Träffade en massa gamla stallkompisar och det kändes så roligt, Danny flyttas på lördag. Både spännande och lite läskigt! Men vi kommer att trivas kanon, det är jag helt säker på. Jag har ju stått där i 7 år innan, det är bara Danny som blir ny som "källvikshäst" :)
 
Nu på kvällen blev vi bjudna på mat hos mina föräldrar (tack tack!) och nu lite Brottskod på TV.
 
 
 

En sådan dag...

 

Ojoj

Idag har det hänt spännande grejer! Dels blev målsättningen för nästa år spikad då jag fick ett förslag jag absolut vill tacka ja till. Det kräver enormt mycket träning i vinter och från och med nu ska inget lämnas åt slumpen. Vi har kommit till ett trappsteg där vi står lite still (fast att träningen går jättebra) och jag kommer att åka till Jeanna en längre period så snart jag har möjlighet för att kunna ta oss vidare direkt igen. Piruettjobbet ska centreras och bytena måste sitta 100% för att sedan börja med serier. Det är alltså egentligen mer nya rörelser som måste läras in. Vi har massor att bita i!! 
 
Den andra händelsen är ett drömscenario, men jag vet ännu inte om möjligheten finns. Håller på att reka för fullt och oavsett hur det blir så skriver jag om det längre fram.
 
Min vackraste kille!
 
 

Skogsmys

Tog med mig sambon till stallet där han matade Danny med havre helt själv, imponerad! Trevligt att se sina favoritkillar på samma ställe, måste nog smygfota det någon dag!! Sedan blev det hem till mina föräldrar och där tog vi ut hundarna på en långpromenad. Jag flyttade hemifrån för 8 månader sedan och det känns fantastiskt skönt att stå på egna ben, men det jag saknar oändligt mycket är hundarna. Jag har ju "min" vovve kvar hemma och det är tufft. Men samtidigt är det inte försvarbart att ha en stor flatcoated retriever i en liten lägenhet på 6:e våningen. Hon börjar dessutom bli gammal (8 år) och bor så bra hemma med den andra hunden. Längtar så till den dagen jag flyttar till en större lägenhet och har ett jobb som gör att jag har möjlighet att ha hund igen.
 
Idag jobbar jag 08.00-12.00, och sedan 16.00-21.00 (på två olika ställen) vilket faktiskt är underbart! Det innebär nämligen att jag förmodligen kan komma in i ridhuset utan att behöva gå upp vid 05.00 på morgonen. Ska kasta mig till stallet mellan jobben och rida. En av dom absolut största fördelarna med stallbytet på lördag kommer att bli ridhustiderna. Att stå på privatstall där ridhuset alltid är ledigt, har nästan glömt hur smidigt det är. 
 
Här är några härliga bilder från igår! 
 
 

Fridahallgreen @ instagram

Har precis skaffat instagram för mer "vardagsbilder". Hoppas att ni vill följa mig där också! Dyker förmodligen upp lite saker där som kanske aldrig hamnar här på bloggen.. ;)
 
Fridahallgreen heter jag där! 
 
 

Matte får hålla i sig... :D

Leker lite med traven och sedan lite piruettjobb på volt, fast det var svårt ute! 
  

Ibland vill man inte sitta av..

Idag var en sådan dag! Med lektioner hela eftermiddagen i ridhuset så fick det helt enkelt bli utebanan idag. Jag känner ingen större kärlek för att rida på den, det är för stort, helt utan dressyrmått och dessutom står det hinder utplacerade lite här och var. Nja, den sanna dressyrnörden i mig hade gärna placerat ut dressyrstaket mitt på banan - då hade jag uppskattat den mer. Ser det i alla fall som nyttig träning att träna i en miljö som är ganska annorlunda mot en dressyrbana och jag tror att Danny uppskattar lite variation :)
 
Först joggade jag runt lite, mycket "proo" och "lugn" för att hålla honom cool, det gick kanonbra. Väldigt het när jag fattade galopp men inte alls som i Söderhamn, idag var det kontroll från början. Gjorde lite arbete i piruettgaloppen och red sedan lite trav rakt fram. Härligt med tryck och både fin i handen och formen. Inget att klaga på! Kommer dessutom film :)
 
Under tiden filmen laddar upp får ni nöja er med en bild på mig/Danny och Therese/Loppan från idag. Trimma trimma!
 
 

Mysig söndag

Var helt ledig igår och valde att ta en såndär helmys-dag utan måsten. Danny vilade dagen eftersom han tävlat så åkte bara och pysslade lite. Några extra morötter för att han varit så duktig i Söderhamn :)

Sedan åkte jag och sambon och handlade mat och godis, myste ner oss i soffan och såg filmen The Lone Ranger. Hur bra som helst! Bra avslut på en skön söndag.

Denna vecka är det full fart med jobb måndag till fredag, plus söndag. Danny flyttas förmodligen på lördag och det känns både spännande och roligt.

Film från MSVC:1

Lugnt, säkert och utan spänning. Valde att inte sätta så mycket tryck utan mer visa en rörlig och lätt uppvisning, blev fullträff. Så nöjd!!! 
 
Som vanligt, välj HD kvalité (kugghjulet nere till höger) och gärna helskärm så blir det knivskarpt!
 

Gårdagens omdömen

Är väldigt nöjd med gårdagen! Det blygsamma resultatet i första klassen (65,6%) tar jag helt på mig då jag verkligen missbedömde framridningstiden. Borde ha tänkt på att det var ett tag sedan han var ute på tävlingsbanan och att kyliga vindar kan få vilken häst som helst att tagga till. Och Danny är Danny, han är "crazy-man" och om jag i vanliga fall får bromsa, bromsa på tävling så säger det sig självt att det blir 10 resor mer laddat i sådant väder. Jag är mest glad att jag höll mig kvar i sadeln och inte for i backen. Försökte säga till honom att inga andra dressyrhästar gör så, men det gick inte riktigt hem hos honom. 7 år gammal är det fortfarande OK att härja runt med matte som om man aldrig tävlat förrut tyckte han :D
 
MSVC:2, Domare Moa Belin skrev: "Härlig häst med mycket gummi i sig! Blir idag för laddad och bitvis kort i nacken, Mjukt parerat av dig!". 
 
När prisutdelningen till första klassen var klar var det 1,5 h till min nästa start. Mamma gick med honom i 30 minuter och försökte få honom cool, sedan satt jag upp. Så fort jag kom in på framridningen var det fullt ös på honom igen och det fanns inget annat att göra än låta honom gå i galopp. Rida framåt, lägga tillbaka, fram igen. Få honom lugn och få honom att lyssna. En timmes framridning i ösregn, sedan var det faktiskt kontroll på läget igen. Jättefin! In på banan och en helt annan känsla än första klassen. Nu var det ridbart! Valde att inte sätta något jättetryck för att riskera att han gick in i explosionsläge igen, utan styrde bara runt honom mjukt och härligt. 67,4%, ett lagom resultat för en lagom ritt. Kunde inte ha varit nöjdare, det gick precis som jag planerade.
 
MSVC:1, Domare Ingrid Nyström skrev: "Elegant häst med trevliga grundgångarter och lätthet. Önskar ytterligare eftergift i sidan i skolorna, böj ej halsen mer än bålen. Annars välplanerat!"
 
Dagens enda bild på grund av regnet. Så såg vi ut i alla fall!
 
 

Tvåa och trea!

I fullkomligt ösregn har vi ridit två klasser utomhus i Söderhamn. ALLT var genomblött!! Tyglarna gled och det rann vatten ner i nacken från hjälmen, haha glamourös sport! 
 
Jag började med att missbedöma framridningen för första klassen, en nyklippt Danny i blåst var ordet sjövild en klar underdrift. Vi var lite tillbaka i starterna i våras, för det var rena rama explosionen på framridningen. Vi var mer i luften än på marken och han laddade som om han hoppade 1,60 hinder i galoppen. Mamma blundade och jag bad en tyst bön att jag skulle kunna hålla mig kvar i alla bocksprång och tvära kast. Men glad var han ju, det var ett som var säkert haha... 
 
Hade inte en chans att hinna lugna honom och det var bara att gå in på banan och försöka hålla i sig. Danny var så laddad att jag kände hur han darrade genom sadeln och ja, den ritten gick därefter. Riktigt många missar, stod inte still i halterna, gjorde luftsprång i galoppen. Jag bara skakade på huvudet efter sista halten, herregud.
 
Hur vi lyckades skrapa ihop 65,6% vet jag inte, men någonting mellan alla missar måste ha varit OK. Blev tvåa på detta och det kändes ändå ganska imponerande haha!
 
Till nästa klass red jag fram en timme. Danny var precis lika het, men nu hade jag tid att få honom lugn och lite mer kontrollerad. Efter mycket härjande var han tillbaka hos mig och det kändes som att vi red dressyr igen, inte omhoppning a la ponny. En suverän ritt men tyglarna gled ut händerna i regnet och han blev något öppen i formen. Mjukt, lugnt och missarna var som bortblåsta :-) Bredaste leendet i sista halten!
 
67,4% och en tredjeplats i lite tuffare motstånd. Go Danny! Red alltså MSVC:2 och MSVC:1.
 

Packat och klart!

Nu har jag putsat allt i minsta detalj och utrustningen blänker som aldrig förr. Här lämnas inget åt slumpen ;) Danny prommades nu på kvällen och ska badas imorgon bitti, ska se till att han blir minst lika blank som lacken på nosgrimman!!
 
Vi startar vid 13.50 och sedan vid 15.20! Tyvärr finns inga online-resultat så nu får sitta nyfikna till jag uppdaterar här! Håll tummarna imorgon nu :) 
 
 

Sista utomhusfikat

Utflykt med jobbet till det mysiga cafét i Torsång. Njuter förmodligen av det sista utomhusfikat! Idag skiner solen i alla fall. Startlistor har kommit för helgen och Danny red jag vid 06-tiden i morse. Vi börjar nästan vänja oss vid extratidig morgonträning nu ;-)

Skriver mer lite senare, då blir det läderputs i massor! Som vi ska skina och glittra imorgon.

Solskenstorsdag

Wiii vilket väder det har varit idag! Har varit på jobbet hela dagen, sedan åkte jag och pojkvännen en sväng till Borlänge och kikade på nya köpcentret med IKEA (som dock inte öppnat ännu) men vi hann med Elgiganten (ny TV-letande) och sedan lite Intersport och på vägen hem Faluns CityGross som har hästavdelning. Var nämligen ute efter lite läderputs då mitt verkligen var på gränsen till slut. Dessutom fick jag idag hem min beställning på mer läderputs till Childericen så nu är putslådan full med nytt, skönt! Köpte dessutom med lite svampar och babyservetter, förbrukningsprylar som alltid måste finnas i stallet.
 
Danny gick som sagt ett pass i morse, väldigt fin! Klar förbättring i galoppen och idag var bannemig piruetterna så fina att vi hade kunnat visa dom på tävling :) Men nu är det bara MSVC vi ska försöka kravla oss igenom i helgen, men vi får drömma om framtiden istället. Rider sista passet imorgon bitti och då blir det lite jogging och så en check på några rörelser ur programmen, sedan brukar jag nöja mig. 
 
Hemma igen vd 18.30-tiden hade vi köpt med oss lite gott till godaste tallriken, mmmmmm;
 
 

Puh

Klockan är 08.00, två hästar ridna och nu påväg till jobbet! Verkar bli helt fantastiskt höstväder ute :) Dannymannen var tillbaka i sitt vanliga jag och galopperade säkert runt linjerna i programmet. Nu är vi redo för helgen!!


Alla har vi sämre dagar ibland

Det är inte ofta jag behöver skriva att ett träningspass med Danny har gått dåligt, men idag kan jag i ärlighetens namn inte påstå att det gick speciellt bra. Absolut ingen katastrof, gud vi har haft ridpass som varit tio tusen gånger värre än detta. Men inte heller den där magiska känslan där jag bara ler.
 
Dagen började tidigt kan man säga, 05.00 ringde väckarklockan och jag trodde att jag skulle dö (nästan). Bara en sann hästentusiast kan ha förståelse för att man kan masa sig iväg till stallet vid den tiden på morgonen. Träningspass innan jobbet stod på schemat och nej, jag hade inte frivilligt ridit vid den tiden egentligen - men vad gör man när ridhuset bara är ledigt dagtid (ridlektioner kväll) och jag i dagsläget jobbar enbart dagtider?! Puh... Upp och hoppa helt enkelt! Samtidigt älskar jag att rida på mornarna, vara färdig tidigt och sedan känna att man är "klar" med det och fri resten av dagen. Men kanske inte riktigt så tidigt då..
 
Danny prommades bara igår och nu var det dags för ett pass igen! Han kommer att gå två riktiga träningar nu onsdag+torsdag, och sedan ett joggingpass på fredag eftersom vi tävlar på lördag (två klasser). Men till dagens jobb som inte var något att direkt höja till skyarna. Började som vanligt med travjogg och när han var ordentligt varm började jag arbeta galoppen. Redan där blev det svårt, han var kantig och nästan i lite framvikt. Trutig i handen och jag fick inte till den där runda överlinjen i en stor luftig galopp. Red mycket fram, sedan tillbaka och så fram igen. Flexade fram och tillbaka och letade efter en bättre känsla. När jag hade hittat den hyffsat så tog jag programdelarna med förvänd ur MSVC och då hamnade vi i samma läge. Det märks absolut att den förvända inte arbetas med lika mycket nu som förrut, för den är inte lika rund och säker längre. Samtidigt var vi tvugna att "störa" honom lite i den förvända så att han inte blev FÖR säker i den, då blir det väldigt svårt med bytena sedan. Till slut hittade jag en fin känsla och då tog vi piruettarbete. Där blev det svårt, istället för att verkligen galoppera in i piruetten så stannade han av och blev lite "gunga" och hävde sig runt istället för att verkligen arbeta. Hm, tur det bara är MSVC vi rider i helgen haha! Piruetterna kan vi arbeta vidare med framöver :)
 
Traven var bra, mycket tryck och härlig i handen. Att galoppen är svårare att rida än traven hör verkligen till ovanligheterna! Trots att traven är hans paradnummer är det den gångart som är absolut svårast att rida på honom. Galoppen brukar vara superenkel, men idag var det tydligen tvärtom.
 

No words needed

 

Nyklippt

Ja igår var det dags för årets första klippning! Han blev så fräsch och snygg, älskar när dom är nyklippta. Klippte som vanligt bort allt, hela kroppen, hela ben och ansikte så att det inte blir några linjer (ungefär fram till sidostyckena på tränset). 
 
Han går förresten på gödningskur sedan 3-4 veckor tillbaka, tycker redan att det har blivit lite bättre! Han är lite rundare i kroppen och överlinjen ser bättre ut. Men det är en svår häst att hålla i lagom hull, huh så mycket mat han kräver nu när han går ganska mycket träning. Har även märkt att han alltid ser mycket rundare ut på bild, många som ser honom i verkligheten säger direkt att "oj så nätt han är" eller "det är ju bara långa ben!". Det är inte det att han är smal, absolut inte. Men han är inte den med så mycket massa på kroppen heller.
 
Visst är han ganska lagom nu?! :)
 
 

Tisdag på sportchampionatet

6-åriga dressyrhästar körde igång idag! Topp tre blev Sandra Stenstorp - Rausing 1233 (88,20%), Cecilia Kristoffersen - Calaiza T (82.40%) och så Mads Hendeliowitz - Chupa Chup A.S. (81.80%). Dessutom har vi falu-ekipaget Emma Mattisdotter med i final efter att hon ridit ihop 77,40% med Cocu, tjoho stort grattis!
 
Läs mer på Tidningen Ridsport: 
http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter1/2013/10/Dressyr-for-6-aringar-pa-schemat/