Fredagskväll i dimman

Att jag ska upp tidigt i morgon bitti hindrar mig inte! Ska ut på en riktigt galen utekväll med vänner. Hoppas ni också har en grymt rolig fredagskväll!
 

Snötur

Har varit nere på stan nästan hela dagen, köpt lite kläder och annat roligt. Därefter åkte jag till stallet i mjukisbrallor och tog en riktig mystur med Danny i snöovädret. Han var hysteriskt pigg och busig men jag höll i mig för allt jag orkade! Vi både skrittade, travade och galopperade, Busroligt!
 

SNOW

Då har vintern även hittat till Falun!
 

Ryttargalan 2012

Nu var jag inte där, men jag läste som många andra om det i tidningen! Nedan följer årets pristagare samt en liten text om vad jag tycker om det:
 
Årets bragd - Sara Algotsson Ostholt, fälttävlan
Givetvis är detta den som mest förtjänade denna utmärkelse! OS-silver säger allt.
 
Årets initiativ - gick till Tina Lundin som startade facebookinsamlingen så Sara Algotsson Ostholt kunde köpa Mrs Medicott.
Jag har inte tyckt så mycket om själva facebookinsamlingen här, men jag kan väl säga att jag hellre hade sett att pengarna hade gått till cancerfonden eller något liknande istället för att Sara ska kunna behålla en häst. En häst! Tänk om pengarna hade varit skillnad mellan liv och död för ett barn. Men grattis till Tina som dock gjorde en jätteinsatts.
 
Till Årets komet har Ridsports läsare röstat fram Oscar Eriksson (fälttävlan)
Här får jag erkänna mig helt okunnig inom fälttävlan. Vet inte vem denna Oscar är eller vad han har presterat. Själv röstade jag på Emilie Nyreröd! Stort grattis till Oscar i alla fall!
 
Morgondagens stjärna i dressyr blev Michelle Hagman
Jätteroligt! Har läst om hennes framångssaga men lite synd att hon inte är stationerad i Sverige så man kunde få se henne live på tävlingsbanorna.
 
Morgondagens häst i dressyr blev Zircoon Spring Flower
En fantastisk häst riden av Jennie Larsson. Ser fram emot att följa den! 
 
Alla övriga nomineringar och pristagare finner ni här: http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2012/11/Dags-for-Ryttargalan/
 
 
 
 
Foto: Peter Zachrisson, Tidningen Ridsport
 

Packar väskan

Kunde det bli bättre tajming än att Ridsport Special kom i onsdags och så den vanliga igår? Nu har jag massor att läsa på tåget! Börjar faktiskt fundera på vad jag ska göra i tre timmar ensam på ett tåg, men det ska väl gå bra. Dom vanliga stallkompisarna åkte i morse och mamma åker i eftermiddag. 
 
Har förresten sett en väderleksrapport över Falun som påstår att det ska bli ner åt 10-15 minusgrader över helgen! Hua. Får plocka fram det nya vintertäcket med hals åt Danny så det kan användas om det skulle bli så kyligt som det påstås. Även Stockholm skulle bli riktigt kallt så vinterjackan lär definitivt följa med, även om man mest är inomhus. Brukar ta med en tunnare jacka, typ skinnjacka, att ha inne på mässan. Inne i annexet har det varit rysligt varmt med alla människor som trängs!
 
Nu är ju mässan i ett tält på Söderstadion, ska bli kul att se om det är bättre eller sämre där. Jag hoppas på mer plats så att man kan röra sig utan att armbåga sig fram. Tänkte ta mycket kort så att ni som inte är där ändå får se lite utrustning. Alla älskar vi hästprylar!
 
 
 

Godnatt

Ska kika på sista avsnittet av Lying Game, sedan blir det sängen! Imorgon är en ny dag :) Har varit i stallet nu på kvällen och promenerat Danny en stund - passade på då det var teori för ridskoleeleverna, så ridhuset var helt fritt! Tänk så mycket tid man spenderar i stallet... Rykta, pyssla, pussa på Danny. Min stjärna 
 

Tillbaka som bushäst

Så glad! Danny gjorde verkligen en riktig kanonträning för Marika. Bad att vi skulle titta på lite programdelar bland annat öppnor, slutor och skrittpiruetter. 
 
Passet började med att jag kände att Danny var på bushumör. Hela förra vintern kunde han vara otroligt busig i ridhuset och verkligen bocka hejvilt av pur glädje. Då tänkte jag att äsch, han är en levandsglad 6-åring, han lugnar ner sig! Ack så fel jag hade... Efter en lugn sommar (kanske blir dom lite trötta av värmen) är vi tillbaka som ett riktigt opålitligt ekipage att rida i ridhuset samtidigt som...
 
Det är precis när man ska börja trava fram, då känner man hur det riktigt kryper i kroppen på honom. Öronen är spikrakt framåt och minsta ljud så tar han chansen att göra lufthopp! Smidig som en katt. Efter att man har galopperat honom en stund lugnar han ner sig. Har försökt berätta för honom att detta beteende inte är önskvärt från mattes sida men samtidigt kan jag inte låta bli att dra på smilbanden, han är så otroligt rar och glad! Inte vill han något illa och det är bara roligt att han tycker att det är så himla kul att vara i ridhuset med matte på ryggen.
 
Träningen gick i alla fall kanon. Han var riktigt het och taggad på träning! Vi slipade på öppnorna och att försöka få honom att släppa igenom i vänstersidan. Mycket lösgjörande jobb på volten och längs spåret. Lite tempoväxlingar och mot slutet tog vi och jobbade med samlingen i trav. Som bekant är Danny väldigt duktig på att springa fort och stort! Han blir gärna lite flack i traven och svischar fram utan kadens. Som min tränare säger så går det bra i MSVC, men sen måste han ha mer samling. Fick jobba på att verkligen samla honom i traven och behålla energin så att han stampar ifrån och kommer upp i luften (typ låtsas att vi rider passage). Mot slutet kändes det verkligen grymt, vi hittade det! Pyttelite kadens smög fram och jag hade världens bästa känsla. Då slutade vi, så nu går jag och ler stort på känslan.
 

Tack för alla svar

Över 50 kommentarer på inlägget "inner- eller ytterskänkel vid galoppfattning" och nu 20 kommentarer på försäkringsinlägget - ni är guld värda! Har fått massor av tips och kloka råd om försäkringsfrågan och jag har nu ett visst hum om hur jag ska göra.
 
På tal om något annat så har jag gått helt bet på att finna rundbalshö? Har kollat annonser, sökt på facebook och ringt ett par bönder som jag hade telefonnummer till sedan innan. Hö på rundbal finns ingenstans. Här i trakten kring Dalarna där hela sommaren regnade bort är hö en riktig bristvara. Är det någon som vet var det kan finnas hö på rundbal i Dalarna/Gävle-trakten så får ni väldigt gärna skicka ett mail till mig. 
 
Kontakta mig på: [email protected]
 
Vad är förresten oddsen för att det går in en rundbal i en vanlig (men stor) transport? Jag har en något mindre variant av ett Umesläp B60 (den med sadelkammare). Flyttar givetvis ur mellanväggen! Känns spontant som att det kanske blir lite tajt?
 

Uppdaterad shoppinglista Globen

Skrev tidigare en shoppinglista till Globen, nu är den uppdaterad och ändrad! Nu kommer jag givetvis inte köpa allt på listan och kanske blir det några andra fynd - men här är saker jag kommer att kika lite extra på! 
 
♥ Håraccessoarer till tävling
 
♥ Nya hagskydd (kraftiga strykkappor eller heltäckande terrängskydd) 
 
♥ En quiltad jacka
 
♥ Nytt pannband
 
♥ Fynda billiga schabrak, benlindor, boots etc.
 
♥ Snygga tröjor. Gärna långärmade pikéer!
  
♥ Nya, långa benpaddar 
 
♥ Tränsväska till tränset
 

Snart Marikaträning

Danny står på stallgången och är lindad och klar! Han får gå på träns idag då vi fortsätter jobba med lösgjörande arbete. Kandaret får vila till sig lite fram till nästa vecka, då blir det programträning under tävlingsformer - det vill säga med kandaret på.
 
 

Bloggadresser i kommentarsfältet

Några stycken har efterlyst bloggadresserna som tycks ha "försvunnit" i kommentarsfältet. Som jag tidigare sagt är det en del som ska finslipas på bloggdesignen och där är kommentarsfältet en stor del. Stina som gjort designen har dock fullt upp med annat i dagsläget och hon behöver inte känna någon stress från min sida. Designen är i det stora hela klar, men så snart den nya headern är fotograferad och klar hoppas jag att allt annat också blir färdigställt.
 
Dock vill jag att ni noterar att det står bloggadresser i kommentarsfältet redan nu - men det krävs att ni för musen över namnet på den som skrivit kommentaren. Då dyker det upp klickbara länkar!

Valle låser upp boxdörren

Stallets utbrytarkung visar hur det ska gå till. Han är inburad bakom galler just för att om han har fönstret öppet (som på filmen) så gör han precis såhär:
 
 
 
Haha! Alldels för smart för sitt eget bästa.
 

Det här med försäkring

Jag står lite i ett dilemma. Planerar att höja livförsäkringen på Danny då jag helt enkelt konstaterat att han är värd ganska mycket mer pengar nu än vad han var när jag köpte honom. Nu går det i och för sig aldrig att hålla en häst försäkrad för det den egentligen är värd, för det skulle nog inte många ha råd med. Men, jag känner i alla fall att han borde stå med lite högre livförsäkring än han gör just nu. Jag har i dagsläget en månadspremie på drygt 1000 kr i månaden och då har jag ändå 10% rabatt för att han är röntgad utan anmärkning. 
 
Detta är alltså 12 000 kr om året, en ganska stor summa. Höjer jag liv blir det ännu dyrare. Diskuterade frågan med vännen Matilda och fick flera kloka råd. Eftersom hon likväl står med en tävlingshäst som aldrig skulle kunna försäkras i livförsäkring till det värdet den har (just för att premien skulle bli skyhög), måste man helt enkelt lösa det på något annat sätt. Hon rekommenderade att jag skulle lägga undan pengar varje månad istället, det vill säga öppna ett försäkringskonto. Då har jag alltså kvar hans livförsäkring som den ser ut idag, men lägger också undan pengar varje månad som endast får användas till en situation där olyckan är framme. Då får jag (förhoppningsvis) ut det han är livförsäkrad för - och kan lägga till det beloppet jag har sparat på försäkringskontot. 
 
För på ett vis kan jag känna att förhoppningsvis ska jag aldrig behöva stå i den situationen - och då är det dyrt att ha stått och betalat in rejäla pengar till försäkringsbolaget.
 
Hur skulle ni ha resonerat? Alla råd är väl värda!
 

Onsdag

Danny vilar så det blir inte så mycket runt honom som måste fixas idag! Han ska få sig en ordentlig rykt och så tänkte jag ta en promenad i skogen med honom. Själv är jag ledig så det blir inte många knop för mig heller... Ska träffa en vän och kika på hennes nya häst, det är ungefär vad som är planerat. 
 
Imorgon ska vi i alla fall träna för Marika, ska bli jätteroligt. Det börjar bli dags att slipa på MSVC:2:an igen, för snart är det tävlingsdags. Bakdelsvändningarna måste trimmas och dom enkla bytena behöver fortsätta jobbas på! Hoppas kunna hålla honom lika fin och taggad inne på tävlingsbanan som sist vi startade. 

Rundbal i hagen

Min hovslagare gav förslag idag på att jag skulle ställa ut en stor rundbal med hö i Dannys hage så snart marken (den hemska leran) frusit. Varför har jag aldrig tänkt på detta innan? Då står han och äter hö hela dagen. Springer inte, fryser inte, behöver aldrig vara orolig och arg på dom andra hästarna vid lunchfodring (han gör utfall mot staketet haha...) och har massor att göra hela dagen!
 
Dessutom skulle det passa bra för en svårfödd häst som Danny, han kan äta hur mycket som helst. Jag är utan tvekan inne på filosofin att man ska ge så mycket grovfoder som möjligt. Ska sätta mig och kika på höannonser nu!
 
Dessutom, tänk så skönt han hade det förra vintern. Eftersom han var så smal när han kom fick han fri tillgång på hö, så varje morgon ställe jag ut nästan en hel småbal i hagen. Han åt mycket och det som blev över låg han och gosade i. Nu är denna bilden från i våras, men se hur mysigt han hade det! Tänker mig att en rundbal nog blir ganska raserad efter ett tag och hö överallt, men det gör egentligen inte så mycket - då kan han fortsätta gosa i hagen.
 

Spinner vidare på galoppfattning

Wow så roligt att så många svarade! Måste dock säga att det verkligen var 50/50 hurvida man fattade med inner- eller ytterskänkel. Jag tror som så att det inte finns något "rätt" eller fel. En del tränare lär ut det ena, någon annan det andra. Som någon sa så är bland det svåraste man kan göra på en ny, välskolad häst, just att fatta galopp. Ni vet den lilla B-ponnyn Spirit som jag sitter på ibland? Han förstår inte alls när jag gör galoppfattning, då gör han bakdelsvändning istället. Så då får jag fatta galopp på det sättet som han är lärd istället. Det är inte bara att bryta ett inlärt mönster hos en välskolad häst, då blir hästen bara förvirrad.
 
Några var även nyfikna på vem som gjorde vad av mig och Jeanna. Jag fattar galopp med ytterskänkel, Jeanna med inner. 

Portkod 1321

Har precis kikat på säsongsavslutningen av Portkod 1321, en ungdomsserie som sänds på SVT Play. En svensk serie om vänskap, kärlek och självrespekt. Blev övertalad att se första avsnittet av en yngre kompis och sedan dess har jag varit fast. Lämpar sig kanske lite åt dom som är lite yngre än jag, men jag tycker ändå att den är riktigt bra!
 
Första avsnitten är lite smålöjliga, man fnissar åt skådespelarinsatserna och handlingen. Sedan blir dom varma i kläderna och jag rekommenderar serien skarpt! Marcus Hasselborg som spelar "Hannes" är inte helt fel heller...
 
Klicka in er på avsnitt 1 och kika! Ni hittar serien härhttp://www.svtplay.se/portkod-1321
 
 

Snart Stockholm horse show

Globen är magiskt, alltid. Se fantastiska hästar, gå på mässan och träffa vänner. På något sätt springer jag alltid på tävlingskompisar, gamla bekanta eller nya kompisar. Det är stort, och ändå så träffar man så många man känner! Detta år är första gången som jag kommer att vara där och samtidigt driva bloggen, för förra året hade jag inte startat fridahallgren.se ännu. 
 
Jag hoppas verkligen att många av er kommer fram och hälsar! Det är så otroligt roligt för mig att få ansikten på dom som är inne här och läser varje dag. Jag delar med mig av mitt liv men vet så lite om er. 
 
Jag åker ner med mamma, det gör jag varje år. Eller rättare sagt - hon åker dit med sin väninna och jag får följa med haha! Dom kommer att ha långhelg och vara i Stockolm fredag-söndag medan jag inte tar tåget ner förrän på lördag förmiddag. Sedan möter jag upp mamma och hennes väninna för att sedan gå på lördagens matiné. Bara för att jag ska föreställa någon slags tävlingsryttare har jag inte släppt den underbara showen! Agilityn, shettisgalopp, riddarspel och alla andra showinslag - jag älskar det. På söndagen ska vi se küren och det är några ekipage som ska bli hur kul som helst att se. Jag ser bland annat fram emot fantastiska Kristina Sprehe med Desperados, Siril Helljesen med det underbara stoet Dorina och så självklart våra svenskar Patrik Kittel - Scandic och Tinne Vilhelmson-Silvfén - Don Auriello. 
 
Kristina Sprehe - Desperados.
 
 

Galoppfattning - för inner- eller ytterskänkel

Visste ni att Danny sällan förstår när Jeanna fattar galopp? Det är för att jag och J har olika hjälper för galoppfattning. Tänkte därför se vilket som är vanligast bland mina läsare...
 
Fattar ni galopp för inner- eller ytterskänkel? 
 

Ridsport Special

Har precis kommit hem från att ha jobbat natten, dödstrött och vill bara krypa ner i sängen och sova en stund. Vad ligger då och väntar i hallen? En Ridsport Special! Åhhh så roligt. Hoppas den är riktigt bra med många roliga reportage. 
 

Dutch Horse Photography

Mina ögon är typ hjärtformade.... Vet att jag har sagt åt er att gå in och "gilla" Dutch Horse Photography på facebook förrut, men jag gör det igen. Att nästan varje dag få se bilder på så fantastiskt vackra hästar är som en riktig chokladbit för själen!
 

Jobbkväll

Har rast så kilade iväg till datorn för att spana in om det kommit några förslag på pannband, och det hade det! Kul! Ska bli spännande att se vad Globen-shoppingen erbjuder i år. Det brukar vara lite klent, men ibland kan man slå till på riktiga fynd.
 
Jag spenderar kvällen och natten på jobbet, men det känns bra. Danny är riden och klar så alla "måsten" är gjorda för idag. Får hoppas han sover skönt i sin box utan godnatt-puss från matte idag! 
 

Om ni fick välja pannband?

Ja snart är Stockholm Horse Show på ingång och mässan är i sikte! Jag gjorde tidigare en shoppinglista men här kommer en prioriterad pryl som jag kommer att leta extra noga efter. Ett nytt pannband! Så som det ser ut nu så har han två stycken likadana huvudlag. Eller ja, det ena är kandar och det andra träns - men dom ser likadana ut. 
 
Det som skiljer dom åt just nu är att på kandaret sitter mitt OS-pannband med stora silvriga/klara stenar. På tränset sitter ett rundsytt pannband. Jag är egentligen väldigt sugen på att ha ett rundsytt på det ena för att det ska bli lite skillnad på huvudlagen - men dett rundsydda pannbandet som sitter på tränset är för litet.
 
Därför har jag lite beslutsångest över vad jag ska leta efter för pannband till tränset? Vill han ha glitter eller rundsytt?
 
Om ni får välja på alternativen nedan, vad hade ni valt? Tänk på att det ska matcha en vitfodrad nosgrimma.
 
- Ett rundsytt böjt pannband (som det som sitter på nu, fast i rätt storlek)
 
- Ett pannband med stora stenar (i så fall, vilken färg? Guld, silver, champagne osv)
 
- Ett pannband med många små stenar (färg?)
 
- Ett pannband med pärlor?
 
- Något annat alternativ?
 
Mitt pannband till kandaret... Mmm...
 

Lysande

Behövde inte vara besviken länge över min lilla häst... Bestämde mig igår för att faktiskt rida dressyr idag också trots gårdagens "monsterpass" för att se om vi inte kunde avsluta med lite bättre känsla än igår. Så tråkigt att ge honom vila, rida i skogen och sånt utan att ha slutat på ett bra sätt.
 
Ändrade lite på bettet, höjde nosgrimman och fixade lite. Snokremmen fick också vara lite lösare. Sedan red jag fram honom med väldigt mycket lösgjörande. Åttvolter, överdriven böjning i sidan (både genom att ställa utåt och inåt) och skänkelvikningar på diagonalen och längs långsidan. Allting med nästan lite glappande, väldigt lösa tyglar. Ville inte ha den där känslan när han verkligen biter sig fast i bettet igen. 
 
Behövde inte oroa mig. När jag väl började jobba honom var han klockren i handen. Jämn i båda tyglar, loss och väldigt framåt. Jag gjorde att galoppjobb med lite längningar och upptag samt ett kortare samlingsjobb. Han är så himla frän nu när han har "fattat grejen" med samling i galopp! Åt höger där galoppen är bäst kan han verkligen samla upp och nästan nästan gå ner i piruettgalopp helt. Kanske inte helt enligt skolboken, men vi gör det "på lek" ännu. Så duktig! I traven blev han ganska öppen i formen, men jag lät honom vara lite eftersom han ändå var så jämn i handen. Ville inte ta någon stid utan så länge han höll sig hyffsat rund på tygeln fick han vara där.
 
Favoritbild från igår! Samla samla...
 

Stallmorgon

Ja alltid händer det någonting! Morgonpigga (eller trötta?) tjejer och glada hästar. Några rider, andra stallfixar - sen har vi sånna som jag som bara går runt och pratar och aldrig får något gjort. Älskar att det är ett så härligt gäng av helt underbara tjejer som står där med sina fina hästar. Det är så roligt att komma till stallet - varje dag! Hoppas alla mina läsare också känner så för sina stall ♥ 
 
Therese longerar Loppan..
 
 
 
Jonna och Barock trimmar lite! Känner ni igen hästen? En 18-årig valack som har gått St. George. Jag red honom ganska mycket innan. Här syns han med sin nuvarande medryttare (som även äger en annan häst på Falu RK).
 
 
 
Loppan blev trött...
 
 
Vissa sliter...
 
 
Andra (jag) sitter på bänken, latar sig och är nöjd med livet! 
 
 

Oense

Men han är bäst i alla fall.
 

Allt ordnat

Fick sms av Stina att allt är fixat nu! Statistiken är tillbaka och även om helgens besökare fortfarande är nere på noll så räknas det som vanligt i morgon. Även bloggportalen är uppdaterad och förhoppningsvis ska jag stiga upp till min vanliga plats snart igen. Så skönt!
 
Nu: Solsidan!
 
 

Suck...

Varför inte åka 2 timmar till Enköping för att rida ett riktigt dåligt ridpass haha? Suck och stön! Väl på plats på Segersta red jag fram honom och hade en ganska dålig ridkänsla, så när Jeanna kom fick hon sitta upp nästan direkt. Redan efter ett par varv sa hon direkt att "oj så han sitter fast i höger tygel".
 
Jo tack.... Det största "problemet" jag och Danny har är helt enkelt att han han bli väldigt stark i höger tygel, medan man har noll stöd i vänster tygel. En snedhet som vi har jobbat med sedan dagen han kom. Vissa dagar är det mer, andra dagar märker man det inte alls. Idag var det riktigt mycket! Jeanna jobbade och försökte få loss honom, hon tyckte att hon kom halvvägs ungefär. Sedan red jag och från början hade jag en helt OK känsla, sedan blev det bara värre och värre. Tänk er att ni knytit fast tygeln i en husvägg? Så försöker ni leda/ställa åt höger men det sitter bara fast. Helt fast... I galoppen gick det lite bättre och han gjorde att ganska bra samlingsjobb på liten volt. Sedan tog vi trav igen - samma usla känsla. Avslutade och lät honom trava riktigt rund och låg - först då kändes det ganska bra igen.
 
Nu blir det tandläkarbesök för Danny så får vi se om det kanske är något vasst i munnen som gör att han biter fast så i höger tygel. Inga bra bilder blev det heller! För någon duktig fotograf går det säkert utmärkt att fotografera där inne, men för oss amatörer som kör på "auto" var det svårare haha...
 
Men, om vi ska skriva ner dagens positiva lista:
 
✓ Jag skötte körningen av transporten helt själv. Har egentligen mest kört transporten själv vid kortare turer innan (mamma var med som stöd i passagerarsätet haha)
 
✓ Jag lastade på Danny helt själv, utan medhjälpare. Han traskade in ganska snällt, jag gick med honom in i transporten ungefär halvvägs (gick på andra sidan mellanväggen) och gick sedan bak lite snabbt och stängde dörren bakom honom. Sedan traskade jag fram, satte fast honom och till sist fällde jag upp bakluckan! Inga problem.
 
✓ Jag lastade av Danny själv! Öppnade bakluckan, kilade fram och knäppte loss honom. Lade grimskaftet så att jag kunde komma åt det över mellanväggen och öppnade sedan dörren bakom honom. Han har inte sådär jättebråttom bak så jag klev in på andra sidan mellanväggen och "gick med" honom ut. Duktig häst!
 

Mot Enköping

Ja dagen spenderas alltså på Segersta i Enköping! Tar med mig mami och kör ner för lite träning. Tanken är att Jeanna ska rida, men hon vet inte om det än. Får se vad hon säger om det! Annars blir det träning som vanligt och vi blir borta nästan över hela dagen då det tar 2,5 h att köra dit. Vad gör man inte för att bli bättre haha...
 
Kameran följer nog med! Det är så pass ljust i ridhuset där att det kanske går att ta några kort? Vi får se. Skriver om allting ikväll och ni får hålla ut till dess.
 

Vad hände här?

Har ni bojkottat mig hahah?! Nej, får hoppas att statistikräknaren helt enkelt har lagt ner och gått på semester någon gång mitt på dagen i torsdags haha! Har mailat kundservice men dom är inte tillbaka förrän måndag. Till dess får jag leva i ovisshet! För inte kan det vara problem att komma in här? Någon som upplevt att det krånglat? Tycker att kommentarerna har rullat in som vanligt, så att det är noll (!) personer som kikat in idag kan ju inte stämma. 
 
Någon mer som bloggar från blogg.se som har problem med statistiken? Allting annat fungerar fint :)
 
 

Pust, hemma!

Lång dag med jobb, granngården för att köpa foder, fika hos vänner, sedan direkt till stallet. Red ett kort pass i ridhuset och han kändes loss och trevlig! Imorgon blir det Jeanna-träning i Enköping.
 
Danny sköter stretchingen själv efter ridpasset haha...
 

Morgonrutiner i stallet

Hade roligt med kameran igår och klickade lite bilder på mina morgonrutiner i stallet. Är ju där varje morgon och gör samma sak, så nu får ni det på bild!
 
07.20: Jag trampar iväg på cykeln till stallet. Är där på någon minut och kilar in i stallet - oftast sen för att jag inte velat lämna sängen. Så fort jag kommer dit kilar jag in i boxen hos Danny, sätter på benskydd, byter täcke och ser till att jag packat hag-hö.
 
07.30: Jag traskar ut med Danny i hagen. Vi har egentligen personal som gör detta, men jag brukar gå ut med Danny för underlätta - det är många hästar som ska ut. Dessutom kan jag då lägga hag-höet på en bra plats i hagen och kolla vatten!
 
Därefter: Mockning! Fyller även spån om det behövs men är försiktig med att bara ha "för rent" spån i boxen. Nu står det visserligen på spånbalarna att dom är dammfria, men jag tycker ändå att det blir lite smådammigt när man spånar upp helt nytt spån. Vattnar i så fall litegrann vid behov! Någon häst som får problem med luftvägarna vill jag inte ha. Sedan sopar jag utanför min box.
 

Därefter: Göra ren vattenkoppen! Varje dag eftersom Danny är en mästare på att doppa hö. Är inte pedantisk, men gör rent koppen så att den är fräsch att dricka ur. Brukar även trycka upp vatten så att det bara är att dricka direkt.
 
 
Sedan blir det raka vägen till höpåse-packning! Då får man traska till höförrådet. Tar med mig alla höpåsarna och fyller upp. Sedan hängs påsarna upp på krokar och så fodrar personalen (morgon, haghö, lunch, em, kväll). 
 
 
 
Sista som fixas innan jag åker hem är kraftfoder! Jag fyller Dannys hinkar (morgon, em, kväll) och ställer upp på hyllan som är till för privathästarna. Lite trångt som ni ser haha...
 
 
 
Nu är klockan cirka 08.00 eller något senare, beroende på hur mycket jag har pratat med andra istället för att göra det jag egentligen ska... 
 
Därefter åker jag oftast hem och äter frukost. Sedan blir det kanske raka vägen till jobbet (börjar oftast 09.00) eller något annat som ska göras! Allt ovan är i alla fall en vanlig morgon för mig, vardag som helg.

Lackade luddboots

Fick tips om att Hööks hade fått in luddboots till en rimlig penning! Dock måste jag bua lite över att dom är i lack? Kunde dom inte gjort ett par budgetboots med fårskinn och det vanliga matta materialet på nederdelen. Fast måste nog se dom i butik och klämma lite innan jag väljer att hissa eller dissa... Kanske är dom urläckra i verkligheten.
 
Kan dock se det lite praktiskt att det nog inte borde fastna så mycket ridhusunderlag på ett par lackade boots? Priset var i alla fall bra, 229 kr/paret och luddet är äkta fårskinn.
 
Vad tycker ni, hiss eller diss?

Morning

Jag är uppe med tuppen som vanligt och har precis fixat det vanliga stallpysslet. Ska strax bege mig till jobbet vilket innebär att det blir sen ridning idag. Tänkte låta Danny jogga lite i ridhuset ikväll så att han är mjuk till söndagens träning för Jeanna. 
 
Har skrivit något inlägg som dyker upp kring lunch, i övrigt får ni helt enkelt vänta till ikväll! 

Kvällen i bilder

 En liten sneakpeak på hur det ser ut hemma hos mig...
 

My sisters keeper

Eftersom det är fredag och många förmodligen är lediga och kan sjunka ner i soffan hemma vill jag passa på att lägga upp ett filmtips. Det har varit uppskattat innan och jag är väldigt kräsen när det kommer till bra filmer, så tipsar jag om något vet ni att det är bra. Är riktigt svag för tragedier, sorgliga filmer och mycket kärlek. Sånna filmer som man både får gråta till samtidigt som man i en annan scen får fjärilar i magen av någon löjligt snygg kille som spelar "the one" i någons ögon. 
 
Dagens tips är dock ingen kärleksfilm på något sett. Det är filmen My Sisters Keeper som jag varmt rekommenderar. Filmen är hemskt sorglig men också helt fantastisk och det är nog få som inte fäller en tår. Den handlar om syskonkärlek och hur en hel familj drabbas när det värsta händer - ett barn får cancer. Jag sträckläste boken och har sett filmen både två och tre gånger. Skådespelarna är makalösa och känslorna river i en... Se den!
 
 

Tacomys

Haha jag vet att jag använder ordet "mys" hopplöst mycket, men det är så himla rätt beskrivning på mitt liv. Jag jobbar, är i stallet och så myser jag. Med vänner, med familjen. Uteritten med Danny var förresten hur härlig som helst! Han var hemskt busig och glad, men vem blir inte det när man kommer ut och får sträcka på sig längs skogsvägar. 
 
Ikväll blir det i alla fall en god tacosmiddag med familjen. En klar fördel med att bo hemma - för hur hemskt vore det inte att sitta och äta tacos (och annan mysmat) själv! Skära grönsaker, riva ost, laga köttfärs och sedan sitta där för sig själv, nej hu så tråkigt. Eller juste, det är kanske då man skulle ha en pojkvän att äta med? Haha.......
 
Hoppas ni får en underbar fredag ni med! Slänger kanske upp några filmtips till kvällen också, men det blir lite senare :) 
 

Lädervård

Ett helt inlägg fullt av putsrutiner blir det nu! Många har undrat hur jag sköter min läderutrustning och jag tänkte gå igenom allting, pryl för pryl.
 
Vi börjar med det viktigaste! Min fina Childericsadel, sprillans ny och därmed pedantskött. Efter varje ridpass torkar jag av den med en trasa om det blivit något dammlager eller stänkt upp någon lerfläck. Sedan använder jag en svamp och putsar den noggrant med Childerics sadeltvål. Hela sadeln putsas! Är framförallt noga med sitsen, kåporna och stropparna. Därefter sätter jag på sadelskyddet som alltid är på när sadeln inte används. Samma procedur sker med sadelgjorden som även den putsas till nyskick efter att jag har använt den. Både sadel och sadelgjord putsas alltså nästan varje dag (dock inte om jag bara ridit ut). Ungefär en gång om året ska även sadel/sadelgjord oljas in (eller vid behov) och detta görs även det med Childerics produkter.
 
Jag rekommenderar att man använder sig av produkter som kommer från samma tillverkare som sadeln är gjord av. På det viset vet man att det är anpassat för lädret!
 
 
Sedan har vi nästa på listan och det är ridstövlarna. Dom brukar jag bara borsta av med en borste på foten, torka av skaftet med en trasa och sedan ställa ner dom i stövelväskan. Vid behov putsar jag dom med ofärgad skokräm. När jag hade svarta stövlar var jag mer noggrann men dom bruna är snyggare lite matta. Dom svarta jag har är ju lackade, så dom behöver inte heller så mycket skötsel numera. 
 
Sedan har vi träns/kandar. Dessa putsas efter varje användning och jag har även ett speciellt sätt som jag hänger upp dom på när dom är "putsade och klara". Jag brukar börja med att skölja av betten så att dom är rena och sedan tar jag fram min bästa vän babyservetten. Eftersom jag har vitfodrade nosgrimmor blir dom lätt smutsiga efter ett svettigt ridpass, men mer pedant än mig finner ni inte i detta fall. Jag gör ren varenda prick på den vita fodringen efter varje ridpass, så insidan ser ut som ny även på kandaret som jag har haft ett tag. Där använder jag babyservetter och gnuggar! Det brukar lossna lätt eftersom jag gör det varje gång. Har Danny blivit så svettig att han skummat ner tränset drar jag av det ordentligt med en babyservett eller trasa innan jag putsar det.
 
Använder mig sedan av något vanligt läderfett som gör lädret mjukt, har några olika sorter. Putsar av alla delar utom nosgrimman eftersom dem är lackad på både mitt träns och kandar. Den lackade delen drar jag bara av med babyservetten, dem är glansig och snygg av sig själv.
 
 

Härliga fredag

Några har skrivit att texten är väldigt liten när man läser bloggen från mobilen - jag har samma problem. Tyvärr verkar det vara svårt att göra något åt detta då det ser helt normalt ut från datorn. Om någon vet hur man skall råda bot på denna får ni gärna skriva en kommentar!
 
Solen strålar i alla fall och vi har 9 plusgrader. Det blir utan tvekan uteritt idag! Har varit i stallet nu på morgonen och fixat lite. Dessutom var kameran med! Har tagit lite bilder för ett "puts-inlägg" som dyker upp i eftermiddag. Det handlar alltså om hur jag sköter mina lädergrejer vilket många har undrat över.
 
En incident där jag börjar fundera på om Therese försöker bli av med tävlingskonkurrens i form av att att sakta mörda min häst av värmeslag hände även idag. Eftersom jag jobbade natt bad jag henne sätta på benskydd och det mörkblåa regntäcket över det tunna stalltäcket. När jag kommer till stallet har han det tunna stalltäcket, och över har han det mörkblåa vintertäcket haha! Nu dök jag ju upp direkt efter jobbet så han hade inte gått med så varma kläder på sig så länge, men jag frågade honom om han var lite varm? Jo det var han och han berättade även att han blivit lite ledsen i ögat av Therese täckesmiss... Haha! Han överlevde i alla fall och Therese får bli skyldig honom en extra morot... Tur ändå att jag har hennes hjälp när jag jobbar, så han kommer ut med några kläder på sig alls :)
 

Nöjd

Ja jag tänkte skriva en rad om vad jag själv tycker om designen. Många tyckte att headern skulle bytas ut, men det kommer inte att ske förrän jag har gjort header-fotograferingen jag skrev om tidigare. Nu fick jag helt enkelt ta det som fanns närmast till hands. Men, snart photoshoot! Vill bara låta det bli lite mer vinter så att man kan få en sådär härligt frostig bakgrund. Tänk knoppad Danny, pärlörhängen och en snygg håruppsättning. Mums! 
 
I övrigt är jag in love! Stina har gjort ett fantastiskt jobb och när den är helt klar kommer det att bli perfekt. Håller tummarna för att allting kommer att fungera som det ska framöver med menyer och annat!

Totilas-debatten

- Allt som kunde gå fel med Totilas har gått fel, säger Paul Schockemöhle i en intervju med tyska magasinet Spiegel.
 
Dom flesta har förmodligen en åsikt i "Totilas-debatten". Många vill se Gal med hästen igen medan andra tycker att Rath borde få sin chans. Nu börjar dock åren gå, tänk att det var redan 2010 hästen såldes! Själv tycker jag att det är synd på en fantastisk häst - samtidigt som sporten började bli rätt förutsägbar när Gal och Totilas var ett par. Splittandet av ekipaget gjorde att andra ekipage kunde träda fram och årets OS blev onekligen spännande. Det jag dock kan tycka är som mest synd är för hästens skull. Nu har jag i och för sig aldrig sett hästen i verkligheten, men utifrån TV-skärmen att döma verkade Totilas älska att tävla och få visa upp sig med Gal i sadeln. Det var magi och öronen rätt fram!
 
Med Rath har magin uteblivit och ska jag vara ärlig har dom två mest sett ut att missförstå varandra på banan. Vet någon start där sista hälsningen var över på två sekunder och sedan såg man ett bistert ansiktsuttryck från Rath och inte ens en liten klapp utdelades till hästen.
 
I år har i alla fall ett nytt samarbete inletts. Sjef Janssen har nämligen tagit sig an Totilas med Rath i sadeln. Ska bli spännande att se vad som händer under 2013 och hur det samarbetet kan utveckla ekipaget!
 

Vad tycker ni?

Ja som ni ser så har hela designen bytts nu! Hoppas ni tycker att det blev till det bättre. Det är fortfarande kvar lite finlir som ska göras, bland annat ska kommentarsfälten ligga under inläggen och inte över som dom gör för tillfället. 
 
Det som är mest nytt är ju då såklart detta:
 
 
Ni kan nu klicka in er på "Om Frida, Om Danny och Tidigare hästar". Jag har gjort helt nya presentationer så klicka in er och läs! Kanske har ni missat något tidigare som ni nu får svar på.
 
Sedan är också headern uppdaterad samt nya menyer. Även bakgrunden har blivit i en annan färg och temat är en grå/vit nyans som jag tänkte passade för den kommande vintern. Kanske inte så färgrik, men som jag skrivit tidigare är jag inte sådär jättemycket för att använda färger i något sammanhang faktiskt. Det blir mest jordnära färger både till vardags och i stallet, så då fick även bloggen följa det temat.
 
Ni får väldigt gärna skriva vad ni tycker och framförallt om det är något som inte fungerar! Vi är fortfarande lite i teststadiet så skulle någon meny krångla eller ni inte kommer till rätt ställe - låt mig veta detta direkt så jag kan åtgärda det. Stort tack till Stina som har gjort hela desginen! Tveka inte om ni själva är sugna på att förnya er blogg eller hemsida lite. Hon kan fixa allting! Det finns en direktlänk till henne högst upp till höger i menyn.
 
 
 
Sist men inte minst så ligger det nu även en direktlänk till videofyme! Alla mina filmer går att nå med några enkla klick. Ni finner videofyme-remsan till höger på sidan, under presentationerna. Allt för att göra det enklare för er.

Skriver för fullt

Är nästan klar med dom nya presentationerna nu! Det blir väldigt bra. Även om trogna läsare redan vet det mesta kan det vara skönt för nya läsare att snabbt klicka in och få en överblick om vem jag och hästarna är. Dessutom kanske någon läsare som hängt med ett tag ändå vill köra en snabbrepeat på någon info!
 
Idag har jag varit i stallet på morgonen och fixat det vanliga. Mockade, packade hö och fixade krafft. Har ändrat ganska mycket i foderstaten och han börjar bli riktigt fin i kroppen. Rundare i överlinjen och lite mjukare intryck överlag. Men han ruinerar mig... Det hade onekligen varit billigare med en lättfödd häst! Vet ett par hästar som blir tjocka bara dom sneglar åt en stor hö-hög... Lite avundsjuk är jag.
 
Numera äter han i alla fall så gott som fri tillgång på hö vilket blir ungefär 13-14 kg hö (han äter tyvärr inte mer än så, då lämnar han det) och 1 liter krafft muskel samt 1,5 liter krafft groov 125. Sen även lite extra olja och så salt såklart. Verkar vara en bra kombo som passar bra med nya höet (ja, det är analyserat).
 
Vädret ser inte lysande ut idag men om det inte börjar regna väldigt mycket ska vi ge oss ut på en tur i skogen. Han ska få lite vila nu fredag och eventuellt lördag, för på söndag åker vi förmodligen till Segersta igen! Dock bara för en endagsträning, men i alla fall. Hoppas hoppas! Jeanna skulle höra av sig om det blev någon ändring men det skulle nog gå bra. Wiho! Sedan kommer hon ju till Falun den 4:e december så då blir det träning igen även då. 
 
 

TV-serier och mys

Nej vet ni vad. Jag lägger ner bloggandet för idag och kryper ner i sängen redan nu! Min kompis Stina skickade upp ett USB-minne fullproppad med massa avsnitt av The Lying Game, en serie från 2011 med samma författare som Pretty Little Liars. Ska tydligen vara svinbra så nu kör vi!
 

Helt ny design på G...

Åh jag önskar att jag kunde visa er! Det blir så himla bra... Gråtonad design med en jättefin header och helt nya presentationer! Det blir direktlänkar till presentation om mig, om Danny och om tidigare hästar. Snart så! Tusen tack för alla inskickade bilder och tips.
 
Har förresten provat tränset redan, det är verkligen stort i storleken. Danny hade på näst innersta hålen och det är ett COB... Visst har han litet huvud, men inte överdrivet. Så tänk på det ni som tänker beställa! Men det satt i vilket fall väldigt bra. Red ett pass i ridhuset och han kändes väldigt fin. Pigg, lätt i handen och flexig! Så tränset får mer än godkänt av Danny. Utvärdering tyglarna: Superbra....
 

Premiera Monaco

In love... ♥ Svart, rundsytt, vitfodrad nosgrimma med lackad utsida. Pannbandet var rakt från början men jag doppade det i varmt vatten och böjde till det, våga vägra raka pannband!
 
Det enda minuset är att tyglarna som följde med inte var läder hela vägen, dom är i rundsytt läder längst fram (halva tyglarna typ) och sedan är det vävribb. Båda tyglarna som följde med kandaret var rundsydda längst fram precis som dessa, men där var även delen man håller händerna på i läder. Ska prova rida med dessa så utvärderar jag det sedan! 
 
I alla fall... Visst är det fint!
 

Nya tränset

Efter en intressant natt på jobbet (minst sagt haha) har jag nu äntligen kommit hem och kunnat pusta ut. Fixade Danny direkt efter jobbet så han är klar, förrutom ridningen.
 
Hemma låg det även ett avlångt paket och väntade... Från Hypostore. WOHO MITT NYA TRÄNS! Precis lika perfekt som jag förväntade mig. Inte en dag försenat denna gången heller! Är det inte lite galet att det bara tar två knappa dagar från lagret i Holland till min trapp här i Sverige? Jag är i alla fall grymt imponerad.
 
Slänger upp bilder på det senare... ;)

Geographical Norway - white

Inte kom det något rundsytt träns igår... Men min nya pikétröja dök däremot upp! Satt som en smäck och jag längtar ihjäl mig till i sommar när jag kan använda den - mums.
 

Hjälp!

Blev hemskt avundsjuk när jag såg att flera bloggare hade uppdaterat sina sidor med nya headers och designer... Har faktiskt en bild som jag gärna skulle vilja använda som headerbild, men vet verkligen inte hur jag ska få till den.
 
Tänkte att några av mina läsare kanske är lite kreativa/duktiga på photoshop? Ni får fria händer att göra vad ni vill med bilden nedan! Vit bakgrund? Någon snygg text? Annan bakgrund? Klippa ut och klistra in, gör vad ni vill. Det ska stå "FRIDA HALLGREN" på ett eller annat sätt. Det är även OK att plocka bilder ur bloggen om ni vill ha flera bilder i headern, eller om ni känner att ni vet någon bild ni tycker passar bättre. Vill dock inte ha det för "plottrigt" utan less is more så att säga.
 
Klickar ni på bilderna får ni upp dom i den rätta storleken. Den nedersta är det formatet min header ska vara! Känn inga krav på att det måste vara superproffsigt, ni är välkomna att maila vad ni vill. Lek med bilder och blir det bra är det bara att skicka!
 
Min mailadress är: [email protected]
 
 

Facebook-gruppen "Hästar finns inte"

Det är väl ingen som har missat detta? I skrivande stund har dom över 43 000 som gillar. Jag själv kan inte sluta skratta, så otroligt roligt. I någon slags ironi skriver gruppen att hästar är en frukt som inte finns och varje dag följer flera frågor/teorier om vad hästmänniskor egentligen pysslar med när dom är i stallet (eftersom hästar inte finns). Dom får förslag på allt från krinimella handlingar till att vi dansar Gangnam Style (vilket ju är sant, det har jag videobevis för).
 
Själv gillar jag givetvis denna sida! Men för att göra det måste jag nog varna för att man måste ta det med en nypa salt och försöka se det roliga i det - inte bli upprörd. Haha dagens tips i alla fall!
 

Brun vs. Grå

Måste böja mig till slut. Efter tre klippningar är han inte längre den fina, bruna häst, som han var i somras..
Fortfarande glansig och mjuk i pälsen, men det går inte att jämföra med hans vackra sommarpäls. Menmen, jag vet nog inte en häst som är finare i pälsen som klippt under vinterhalvåret.
 
Tänkte visa er nederlaget i bilder, från sommar till första klippningen till nu.... Om han hade varit oklippt, då hade han nog nästan varit svart nu! För precis som nedersta bilden såg Klas ut när han var klippt.
 
 

Tisdagsplaner

Idag kommer förmodligen min nya pikétröja! Wiho. I så fall ska den fotas i alla vinklar och vrår så ni får se dem ordentligt. Ivrig väntan på posten....
 
I övrigt ska jag bara njuta av en helt ledig dag. Inga måsten utan bara göra det jag vill. Danny fixade jag i morse, så nu ska jag se någon film nermyst i soffan med ett tjockt täcke runt mig. I eftermiddag ska jag åka tillbaka och pyssla lite till i stallet och vid 20.30 åker jag mot jobbet för lite nattjobb. Bra dag!

 

Min bästa tävlingsstart

En av frågorna som dök upp som önskan löd enligt nedan:
 
Kan inte du berätta om din bästa start, kanskte din första vinst? Den starten som är din favorit bland alla som du minns med ett leende. berätta gärna varför =)
 

Blir nästan gråtfärdig när jag tänker på den tävlingsstart som jag minns allra starkast och som gjorde mig till den lyckligaste på jorden. Har visserligen flera tävlingsstarter som varit höjdpunkter, varav en är när jag kvalade in till SM med Fidolina, en annan är senast när jag red en superritt på 68,5% i MSVC med Danny.
 
Men det är ändå en ritt som övervinner alla tävlingar jag någonsin ridit. Det är min första tävling med Klas. Egentligen var jag anmäld till en lokal LB:1 med min dåvarande 5-åriga häst Norma, men en hovböld två dagar innan tävlingen spökade till planerna. Först tänkte jag stryka mig, men så vet jag att mamma föreslog att jag skulle rida Klas istället... Först tänkte jag att det var galet! Han var ganska nyligen tillbaka från sin senskada och hade visserligen varit i full träning ett tag - men jag hade aldrig tävlat honom innan. Efter mycket om och men bestämde vi att jag skulle åka med Klas. Det var bara en LB:1 och för säkerhets skull skulle jag bara jogga igenom programmet utan att sätta vare sig tryck eller spänst.
 
Sagt och gjort, vi åkte med Klas. Han var lugnet själv och stod vant i transporten och väntade innan vi skulle lasta ur honom. När jag satt upp och speakern hördes kommer jag ihåg att Klas spetsade öronen och bara lyssnade, sedan krökte han sin väldiga hingstnacke och trampade runt - taggad till tusen och helt säker på vad som skulle ske härnäst.
 
Själv var jag så nervös att jag mest ville åka hem. Klas var stor och stark och jag visste precis hur het han kunde bli. Inne på banan höll jag mest i mig och han gick runt programmet som ett ånglok med öronen rätt fram. Vet att jag red sist och knappt hann ur ridhuset innan speakern ropade ut att vi som sista ekipage gick upp i toppen och vann klassen på 74%. Den lyckligaste stunden i mitt liv. Efter ett år av förbannelse med den allvarliga senskadan där vi många gånger trodde att han aldrig skulle kunna träna eller tävla igen. Att då få ta emot en blågul rosett var det största vi kunde få göra ihop, jag och Klas. Fantastiska, underbara häst....
 
Efter det red vi två till tävlingar ihop, en till LB:1 och en LA:4. Vi vann båda dom starterna också. Sedan kom sommaren nere i skåne och efter det även återfallet av senskadan... Är så lycklig över att vi hann uppleva dessa tävlingsstarter tillsammans innan detta hände. Dom tre bästa starterna i mitt liv - oavsett vad jag någonsin kommer att tävla med resultat i framtiden. 
 
Tre bilder från tre olika starter...
 

Tränset skickat... wiho

Fick precis mail om att mitt träns blev paketerat och skickat från Holland idag! Blev så glad att jag var tvungen att gå tillbaka i arkivet och kika hur lång tid det tog för kandaret att komma, från att det blev skickat... 2 dagar!
 
Så på onsdag bör det alltså dyka upp, åh så spännande. Sist fick jag kandaret levererat hem till dörren - undra om det blir samma nu med? Hoppas hoppas. Fick ett litet hån från min tränare idag när jag klagade på att jag inte hade något träns... "Du som shoppar hela tiden har väl hur många träns som helst?! Till och med jag har tre träns!" Nej tänk för att jag är helt tränslös för tillfället. Har sålt eller slängt alla mina gamla träns, så kul med nytt! :)
 
Någon skrev även att det kommer att säljas Premiera träns/kandar på Stockholm Horse Show i år. Dock från den svenska återförsäljaren Tophorse som har mycket dyrare priser. Precis det tränset jag beställde från Holland för 870 kr inklusive frakt kostar 1159 kr på Tophorse, och då tillkommer frakt på 59 kr... Vet inte om dom kommer ha några mässpriser - men ni får ändå ha i åtanke att det nog är billigare att beställa från Hypostore. Ett tips bara!
 

Tillbaka i gamla spår

Ja lite så känns det! Först red ju Jeanna honom varje dag i nästan en vecka - då gick han lysande. Veckan efter vi kom hem satt det i och han sprang på så himla flott, vilket han även gjorde helgen efter när vi tävlade i Gyttorp. Sedan vilade han som bekant och nu när jag satt igång honom igen är vi lite tillbaka i samma spår igen. Lite oengagerad, utan det där extra trycket och lite statisk i formen.
 
Red i alla fall för Marika och påtalade det som vi fått sämre på i senaste tävlingsstarterna. Detta var framförallt galopp-skrittövergångarna i dom enkla bytena som gärna blir lite tvärstopp bak! Fick rida mycket övergångar och verkligen försöka tänka mjuka, engagerade bakben ner till skritten. Sedan tog vi lite galoppjobb i form av förvänd galopp samt lite samlingsarbete - lysande åt höger och sämre åt vänster. Överlag kändes han i alla fall ganska bra. Jämn i handen men lite statisk i formen och blir lite stum i ryggen. Tyckte även att han var lite seg med att trampa till med bakbenen när jag lade på skänkeln - men inget som jag tänkte sådär jättemycket...
 
Tillbaka i stallet visade det sig dock att förvirringen från i morse hade hållt i sig! Skulle ta av mig sporrarna - men då satt det inga sporrar på fötterna? Det var tomt. Hade alltså ridit hela passet utan sporrar haha.... Lite förvånad blev jag allt eftersom jag alltid har sporrar när jag rider i ridhuset. Menmen, då fick vi träna på det också!

Just nu:

 Danny redo för ett träningspass för Marika! 
 

Förvirringens dag

Ibland undrar man ju alltså.... Det började med några schemaändringar på jobbet (bara där börjar det ju snurra i huvudet) och när jag sedan satt i bilen påväg till stallet i morse började jag fundera på om jag möjligen hade lämnat kvar hjärnan på jobbet. 
 
Detta ledde till att jag kom till stallet helt fel tid och eftersom jag inte är med i täckestjänst byts inga täcken på Danny. Är inte med i detta då jag ändå är där varje morgon (förrutom idag då). I alla fall så har vi som tur är skarpsynt personal som noterade att Danny hade 1. stalltäcke 2. inga benskydd (mamma mia!) och 3. inget haghö. Han släpptes därför inte ut i hagen så trots att jag kom till stallet lite för sent kunde jag pusta ut och göra i ordning honom som vanligt! Puuuuuuuh.
 
Nu är jag i alla fall hemma igen, Danny är i hagen (med rätt kläder på sig) och jag ska äta frukost. Ska sedan gå igenom era önskeinlägg och skriva ett par stycken! 
 

Välj ämne till ikväll!

Är på jobbet till sent ikväll så tänkte att det vore en lyx att komma hem och få blogginspiration "severerat" direkt av er. Ni får därför kommentera precis vad ni tycker att jag ska skriva om - kanske är det "sätt rubriken", ett speciellt ämne eller någon bildönskning.
 
Valet är i alla fall erat och jag väljer ut dom roligaste när jag kommit hem från jobbet! 
 

Ny piké på ingång!

Eftersom jag har -->världens snällaste bloggläsare<-- så vill jag hylla henne lite! Ni vet Geopraphical Norway-tröjorna jag lade upp bild på? För 659 kr? En läsare visste var det fanns sånna för 299 kr på en outlet.... 
 
Eftersom ingen hemsida för detta fanns så löste det sig helt enkelt att hon åkte dit, mms:ade en mängd bilder på tröjor som fanns och så fick jag välja en! Hittade en riktig favorit som till slut blev "the one". Camilla lade ut pengar och jag har nu satt in dom på hennes konto. Tror hon skulle skicka upp den idag!
 
Den här ville jag helst ha men den fanns inte i rätt storlek, så synd!
 
 
Och den här blev det! Jag vet, opraktiskt med vitt i stall men jag ska akta mig för smutsen i sommar...
 
 

Godmorgon söndag

Eller ja, om det vore så väl den här tiden. Själv har jag varit uppe sedan tidigt och ridit, mockat, packat hö och allt där till. Träningen gick väl inte helt lysande men mycket handlade redan innan om att jag hade inställningen att jag ville rida på träns. Eftersom mitt träns, som ni vet, är i två delar fick jag helt enkelt rida med kandaret ändå.
 
Ska försöka ordna träning för tränare i morgon och någon till gång under veckan. Så blir det kanske lite ordning! 
 
Dagens hiss får även att vi har fått på värmen i stallet på Falu RK. Alla utrymmen där man ryktar (skötspiltor), gör i ordning hästar, förvarar utrustning och stallgången är uppvärmda medan självas stallarna är kalla. Perfekt för både hästar och människor med andra ord! Nu kanske det låter konstigt att stallgången är varm medan stallarna är kalla... Men gången mellan boxarna nedan är inte den riktiga stallgången med skötspiltor... Ska filma någon dag så förstår ni vad jag menar! 
 
 

Snart slut på dagen!

Även denna jobbdag gick mot sitt slut, otroligt haha... Har rast men ska strax gå tillbaka och fixa kvällsfika till dom boende. Själv ska jag hungrigt titta på eftersom jag inte tog med mig någon extra macka! Menmen, får ju åka hem snart. 
 
Förresten tack för era tips om stigbyglar! Har inte hunnit läsa alla kommentarer men ska gå igenom dom lite senare hemma vid datorn.

Säkerhetsstigbyglar

Blir väldigt illa berörd av att läsa om dessa dödsolyckor i ridsituationer - senast om den 15-åriga flickan i Flyinge denna veckan. Danny är ingen "säker" häst i någon situation och det är ett smärre under att jag inte har ramlat i backen ännu. Han är ung, busig och full av liv - inget negativt men något som faktiskt gör att risken för att ramla av ökar.
 
Det som slog mig var i alla fall att jag inte ens har säkerhetsstigbyglar. Att använda det kan faktiskt kan minska risken drastiskt för att en livsfarlig situation kan uppstå! Vilken mardröm att fastna i stigbygeln och bli släpad efter hästen. Därför tänkte jag faktiskt önska mig ett par i julklapp. Slog en snabb googling och insåg att det fanns ganska mycket olika sorter. Dock vill jag såklart ha ett par diskreta, "dressyriga" stigbyglar - men givetvis också säkra.
 
Vilka stigbyglar bör jag titta efter? Är Kwick-Out stigbyglarna från Hööks något att hänga i julgranen? Samma motsvarighet från Globus? Behöver inte vara några värstingvarianter men en säker modell som är väl beprövad.
Ge gärna tips!
 
 

Visste ni att...

Jag onekligen är beroende av att kolla hästannonser. Kan nästan må dåligt när jag inte har kollat på en hel dag, går runt och tänker på alla hästar jag "missat" och måste ta igen direkt när jag kommer hem. Inte för att jag ska köpa något häst just nu, nej jag har alltid varit såhär. Kollar annonser i tid och otid och nöter alla videofilmer.
 
Dock har jag begränsat det till att i alla fall bara kolla storhästar - dressyr. När precis hade gått från ponny (eller ja, även två år efter det) var jag tvungen att hålla koll på både ponnyerna och storhästarna. Älskade när det dök upp en ponny som jag visste vem det var och kunde känna att "åh det är ju den!". Numera har jag dock tvingat mig själv att bara kolla på storhästarna, för att begränsa tiden jag lägger ner på detta. 
 
Någon som känner igen sig? Försöker inbilla mig att detta är ett vanligt "problem" men det kanske bara är jag haha.
 

Helg på jobbet

Ja nu stämplar jag in på en riktig helg på jobbet! Men med tanke på att jag har varit ledig nästan hela veckan går det ingen nöd på mig. Ska faktiskt bli riktigt roligt. Jobbar i alla fall 09.00-21.00 idag så fick tidsinställa en hel del inlägg igår!
 
Tänkte även klaga lite på vädret... Det var faktiskt bättre när det var ett par minusgrader! Nu är det ju bara lera, lera och åter lera i hagarna igen. Svårt att tro att vi hade det som på bilden nedan för 14 dagar sedan...
 

Fredagsmys med brorsorna

Ja jag och brorsorna har huset för oss själva fredag-lördag så vi passar på att mysa järnet. Beställde hämtpizza och skruvade upp volymen på TV'n i köket. Så skönt! Blir film senare och jag ska bara njuta av att vara ledig eftersom jag jobbar hela helgen.
 

Premiera Monaco på väg

Jag älskar mitt kandar. Det är snyggt, mjukt, välsytt, perfekt och dessutom verkar det ha en suverän kvalité. Har ju ändå haft det ett tag nu! Varför inte fortsätta på den vägen? Visst kanske lite (pyttelite) tråkigt att ha ett träns som ser precis likadant ut som mitt kandar - men jag tänkte ha kvar det rundsydda pannbandet på tränset så lite olika blir dom ju. Bestämde mig i alla fall för att beställa hem ett Premiera-träns från Holland nu i förmiddags. 
 
Så var det med det! Skickas idag men eftersom det är helg dyker det nog upp på måndag/tisdag, wiho. Nu får vi hoppas att Danny tycker bättre om detta än det tränset som han hade sönder idag. 
 
Dessutom, var annars hittar jag ett helt rundsytt träns (inklusive snokrem) och med spännen i nacken för 870 kr inkl. frakt.... Ja, så är det!
 

Prickig häst

Till min förtjusning har Danny börjat odla prickar... Inte så många och ganska otydliga, men det blir fler för varje dag! 
 

Bortskänkes: Danny

Ja det är allt tur att han inte ligger under bortskänkeskategorin på blocket redan... (skämt åsido, han är ju bäst).
 
Men! Lite måste jag få klaga på honom. Han har nämligen haft sönder mitt fina träns idag. Hade ridit ett ridpass i ridhuset och han var sådär småsvettig och ville klia sig på frambenet hela tiden - något som han vet att han inte får. Så plötsligt på en microsekund när jag tittar bort så passar han på! Dyker ner med huvudet och kliar på frambenet. Givetvis kliver han också på den uppknäppta nosgrimman med den långa flärpen hängandes....
 
Han drar upp huvudet och mitt fina träns går i två delar. DANNY FÖRIHELVETE. Inte såg han ut att skämmas det minsta heller trots att jag blängde mot honom med min mest dömande blick. 
 
Nog för att jag hade tänkt att köpa ett nytt träns, det stod ju redan på globenshoppinglistan. Men inte än! Hallå... Nu blev det plötsligt väldigt akut och att vänta till globen känns inte som något alternativ. Jag som till och med skrev här att jag bara skulle rida på träns framöver (varför skrev jag det, som gjort för att det här skulle hända haha). Att rida ut med kandaret är lite överkurs... Jaja, nu fick jag en anledning till att googla träns hela förmiddagen. Tänker rundsytt....
 
På ena sidan släppte den längs ner (går att laga?) medan den andra sidan gick av mitt på. Suck. 
 

Bloggvärldens två sidor.. #Deep

Tänk så olika det kan vara från dag till dag. Senast i eftermiddags var jag ganska frusterad och sa rätt irriterat till två stallkompisar "Nu har jag över 30 kommentarer på haginlägget, jag orkar inte." När jag lämnade datorn hemma var det djurplågeri, extrem noja, och "om några år är han deprimerad eller tokig". 
 
Känner rent spontant att det är imponerande att dessa haters orkar lägga så mycket energi på en häst som:
1. Går ute i en stor hage där han kan röra sig fritt hela dagarna
2. Regelbundet rids ut i alla gångarter
3. Promeneras på eftermiddagar/kväll (utomhus)
4. Pysslas och tas om hand om med gränslös kärlek varje dag
5. Får regelbunden träning, skoning, noggrann utfodring (med så gott som fri tillgång på hö) och tillsyn flera gånger om dagen
 
Kom igen. Det finns så oändligt många hästar som far illa. Som knappt får mat, som inte får hovarna verkade, som står i ett skitigt stall dag in och dag ut. Det finns hästar som utsätts för träning som kan innebära ren misshandel, eller hästar som tvingas träna med skador som gör ont - och där ägarna tror att protesterna är ren "dumhet" från hästens sida. Så mycket ilska eller okunnighet där det är hästarna som får ta smällen. Iställer lägger ni energin på att gnälla över exemplet ovan.
 
Men visst, jag bloggar och ordet är fritt. Jag är fullt medveten om att ni har full rätt att få säga vad ni tycker. Men tänk gärna ett steg längre innan ni skriver dessa "OH HERRE STACKARS HÄST" kommentarer.
 
Sedan finns det givetvis den underbara sidan av bloggvärlden. Den sidan där jag får underbar respons för det jag gör, beröm som kan göra att jag går runt och ler en hel dag. För att inte vara orättvis så är det en enorm del som består av detta, men det är lätt att haka upp sig på det negativa. Det är mänskligt. Vill dock passa på att ge er ett stort TACK för alla tips, inspiration och fina kommenterar som jag fått av er den senaste tiden. Senast idag hörde jag av mig till tjejen som tipsade om pikétröjorna, hon visste nämligen ett ställe där man kunde köpa dessa för grymma priser. Ingen hemsida fanns, men tack vare att många bloggläsare är som henne (det vill säga underbara) skulle hon försöka hjälpa mig med att köpa en där nere. Sedan skickar hon upp den när jag satt in pengar på hennes konto - hur snäll får man bli? 
 
Blev lite flummigt och sådär, men kände för att skriva av mig såhär på kvällen. Avslutar med en kommentar som gjorde min dag.
 

 

Geographical Norway

Camilla tipsade om ett märke som jag aldrig hört talas om innan, nämligen Geographical Norway. Hon länkade till en sida som säljer detta märke och där fanns en hel drös med produkter som jag föll pladask för. Nu är jag egentligen lite konservativ och tycker att det ska vara jordnära färger i stallet - men, jag böjer mig för dessa.
 
Tänk er en rätt nedtonad outfit i övrigt (ridbyxor, lindor och schabrak) och sen en rejäl färgklick i form av någon av pikéerna nedan. Lovely!
 
Tog med några från herravdelningen också.. För mig som alltid har pikétröjor instoppade spelar det ingen roll om den blir lite pösig/stor, det är bara snyggt mot ett par tajta ridbrallor. Pris 650 kr för damtröjorna och 695 kr för herrmodellen.
 
 

Ut i skogen med D

Idag travade vi faktiskt lite för första gången sedan förra helgen, något som var hemskt roligt tyckte Danny. Red ut och lät honom vara lite, lät honom trava på i sin takt och göra av med lite energi. Ska börja sätta igång honom så sakta nu till helgen. Jogga lite i ridhuset och låta honom arbete lite lätt. På träns! Blir en period med fokus på lösgjörande och då låter vi kandaret vila sig lite tills det är dags för tävlingstänk igen.
 
Vi hade det i alla fall underbart i skogen! Strålande sol och några plusgrader. Försökte ta några bilder med Iphonen men eftersom det gäller att hålla tungan rätt i mun när man rider ut på Danny blev det väl inte helt lysande. Passade dock på när han fick syn på två rådjur och då stod blickstilla och stirrade på dessa - i Dannys tycke - mycket läskiga varelser.
 

Mitt i prick

Therese, kompisen jag åkte med till Segersta, sms:ade i förmiddags... "Kolla Lena Furberg-serien i Ridsport". Sagt och gjort, jag bläddrade fram till serien längst bak. Därefter fick jag nästan ont i magen efter att ha skrattat så mycket hahahah......
 
Danny mitt i prick. Helt klokren beskrivning av denna säsongs pälssättning!
 

Vill tillbaka

Tror det har gått i runda svängar 10 dagar sedan vi kom hem från Jeanna. 10 dagar som känns som 10 år. Vill bara gömma mig från jobb och allt och åka tillbaka NU. Träna, inspireras, andas dressyr.
 
Men just nu är det ju värre än värst i och med att Danny vilar. Det kliar i fingrarna och jag klättrar på väggarna. Är så otroligt träningssugen att jag får behärska mig rejält för att inte lägga på sadeln och promenera in med Danny i ridhuset. Några dagar till, sedan ska vi sätta igång igen. Träna för Marika och fortsätta med bytesträningen. Ska även planera in en tvådagarsträning hos Jeanna snart, med eller utan Therese (helst med haha). 
 
Har även börjat klura lite på hemmatävlingen den 8:onde december. Ska jag rida? Framridningsmöjligheterna är lika med noll eftersom vi bara har ett ridhus. Om det är isgata ute? Ska man bara skritta fram då? Har några dagar på mig att fundera. Samtidigt, vilken chans att får rida igenom MSVC:2 för tre domare "mitt i vintervilan". Då blir det inte lika långt tills vårsäsongen och jag rider hellre en tävling i tidig december än i sen januari/mars. Tål att tänkas på!
 

Kvällsfunderingar

Alltid lika intressant att lägga upp någonting som rör hagviselse. Det måste alltid kommenteras om både bu och bä! Ordet är fritt.
 
Själv ska jag i alla fall åka tillbaka till stallet. Rykta massor och pussa på Danny. Finmocka och packa någon höpåse. Har ni förresten begreppet finmocka i erat stall haha? Innebär i alla fall att man redan har mockat en gång (exempelvis på morgonen) och sedan "finmockar" lite igen på kvällen. Dels för att det är trevligt med en ren bädd till natten, dels för att det underlättar för en själv på morgonen. 
 

Tränarfrågor - behöver ER hjälp!

En vän gör ett skolarbete och skickade ut en enkät till hästmänniskor i närheten. Tänkte att hon ville ha fler svar så erbjöd mig att lägga upp den här! Hoppas nu att ni vill hjälpa till att svara på frågora, ska bli jätteroligt att läsa senare. Skriv era svar i kommentarsfältet och kopiera gärna frågorna nedan så att det blir lätt för henne att föra över resultaten sen.
 
Exempel:
 
1. Hur lär du dig bäst?
Svar: Alternativ 3
Kommentar: "Tycker att det är lättast att se min tränare göra rörelserna, då vet jag själv hur jag ska utföra den när jag själv försöker"
 
Ett tips är att kopiera hela enkäten nedan, klistra in i kommentarsfältet och sedan ta bort/svara på det som ska svaras på. Lycka till!
 

Hur ska en tränare vara inom ridsporten?

1. Hur lär du dig bäst?

1.      Genom att lyssna på din tränare när han/hon förklarar övningen (auditiva)

2.      Genom att läsa om övningen (read and write)

3.      Genom att se din tränare utföra övningen (visuellt)

4.       Genom att själv få utföra övningen (Kinestetiska)

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

 

2. Vill du själv kunna påverka träningsupplägget eller är det upp till tränare att göra en träningsplan?

1. Jag vill vara med och påverka.

2 Jag vill att tränaren gör en träningsplan

3.Tillsammans

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

 

3. Hur ärlig ska en tränare vara på en skala 1-10 där 10 motsvarar väldigt ärlig? Ska han/hon alltid säga precis som det är eller bara säga de bra sakerna?

_______________________________________________­­­­­­­­­­­­____________________________

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

 

4. Är det viktigt att din tränare har meriter/erfarenheter?

1.Ja

2.Nej

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

 

5. Har kön/ålder någon betydelse när du väljer tränare?

1.Ja

2. Nej

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

 

6. Är det viktigt att din tränare är engagerad utanför träningstillfällena?

1. Ja jag villatt min  tränare ska vara med i vid alla tillfällen, såsom vid tävling. 

2. Ganska, jag vill att hon/han ska vara engagerad i mina tävlingsresultat men behöver inte alltid vara med på plats.

3. Nej, det har inte så stor betydelse för mig. 

 

Egen kommentar: ____________________________________________________________

 

Tack för din medverkan!

 

Vildhäst

Jaha idag var vi tillbaka till förra vinterns dilemma - springandet i hagen. Nu menar jag inte att han plötsligt, idag började springa igen - nej det har han allt gjort hela hösten. Men idag sattes brodden på i alla fyra hovar vilket ökar skaderisken rejält, trots alla benskydd. Is och halka är även det bidragande orsaker till den ökade skaderisken under vinterhalvåret.
 
Problemet ligger egentligen i att Dannys hage gränsar till ridskolehästarnas hagar. Eftersom ridskolan har systemet att ridskolehästarna släpps in lösa (genom begränsande trådar givetvis) och sedan hittar till sina boxar själva kan det ske att det ibland blir full galopp hem den lilla biten till stallet, ibland lugn skritt. Enligt stallpersonalen är Danny oftast lugn när dom springer förbi - men ibland gör han som han gjorde idag. Han exploderar och kör sitt race i hagen - förståeligt när det galopperar förbi hästar på andra sidan tråden. Med brodd och vinterunderlag i hagen är jag inte sugen på att han ska fortsätta på det viset.
 
Ni kanske tänker, byt hage? Om det vore så enkelt. Det finns helt enkelt inte sådär jättemånga hagar och dom bästa är givetvis tagna. Sedan går ju Danny själv i hage vilket leder till att han får ta dom mindre hagarna som "blir över". Nu har han dock gått i en stor hage hela sommaren och hösten och det vore synd att byta ner sig och ställa honom i sjukhage igen. Därför ser jag gärna en lösning när han går kvar i sin nuvarande stora hage.
 
Har därför bestämt att han ska få börja gå in innan ridskolehästarna går in, som förra året. Detta innebär såklart att han kommer in lite tidigare än dom andra privathästarna - men jag känner att han hellre får gå ute i en stor hage på dagen men komma in något tidigare, än att gå i en liten sjukhage längre bort och gå in med dom andra.
 
Svårt val men jag tror att det blir bra såhär.

Så förbannat bra

Ursäktra rubriken men alltså wow hundra gånger om! Filmen var grym, grymmare, grymmast. Slutet var ihopknutet på ett suveränt sätt och jag satt med chock och panik ett tag (som gick över).
 
Är avundsjuk på alla som har den framför sig nu! Vill se den igen, fast utan att ha sett den innan...
 

Mot bion

Ja nu börjar det dra ihop sig! Ska strax sätta mig i bilen och hämta upp tre kompisar som bor i närheten - resten träffar vi nere på stan. Lite handling av godis och dricka, sedan beger vi oss mot bion. 23.59 börjar filmen, wiih.

Svar på frågestund med video, del 2

Ja då var det dags för del 2 på svaren! Videon är väldigt lång (cirka 10 minuter), men jag har svarat på frågorna i ordningen nedan. Detta för att ni lätt ska kunna spola fram till någon fråga som ni gärna vill veta svaret på. Det är bara att lyssna på vad jag pratar om och sedan spola fram/bak beroende på vilken fråga ni är ute efter. Blev lite abrupt slut men batteriet tog slut i kameran. Hann med några frågor i alla fall!
 
1. Var har du gått på gymnasie/universitet och vilken inriktning/linje? :)
 
2. Hur länge har du ridit? 
 
3. Hur gammal är du? 
 
4 .Planer i framtiden?
 
5. Kan du visa hur man lindar benen på en häst?
 
6. Hur ser du på longering/tömkörning som träningsform? Danny är 6/7 år va; Hur ofta/mycket vilar du honom? Och hur är han betslad och varför?
 
7. Blir du stressad av bloggen, alltså att du tycker det är jobbigt ibland och tänker att det hade varit skönt att inte ha den? Skulle ditt stalliv se annorlunda ut utan bloggen (typ skulle du vara lika noga med att matcha outfits och sådant utan bloggen)? Älskar din blogg så det är absolut ingen kritik utan bara en fundering. Driver själv en blogg inom ett annat intresse och känner ibland att jag nästan blir utbränd av det, trots allt positivt och kul det medför.
 
8. Vad driver mestadels tjejer att ha en blogg? Uppskattning från andra? Och varför söker/behöver man den uppmärksamheten? Bara nyfiken, ....blir både förvånad och imponerad att någon törs!!
 
9. Vad har Danny gjort innan? va han helt grön när du köpte honom eller lite utbildad?
  
10. Jo, skulle inte du kunna göra en rundvandring i stallet där du står? filma så man får e hur det ser ut..sånt är så roligt! ;P
 
11. Vad har du för benskydd på Danny i hagen? Var har du köpt dom, modell osv? Och brukar du ha på dom på honom över natten eller hur fungerar det i ditt stall med hagskydd?
 
12. Hur kommer det sig att du valde Childeric, och varför just den modellen? Är du nöjd med den samt hur mycket gick det för totalt? Varför valde du att köpa en ny?
 
13. hur säger man jeanna?
 
14. Vad gjorde du för projketarbte i skolan, och är du nöjd över resultatet?
 
15. Hej! Hur tycker du man gör med röntgen på en häst som kostar 50-60 tusen. Vet ju att du tycker det är en struntsumma för en häst, men har man inte stora tävlingsambitioner duger det ju gott och väl! 
 

Globenshopping

Ja visst är det lite tidigt... Men jag kan inte hålla mig! Dags att börja skriva shoppinglista för Stockholm Horse Show 2012. Denna lista kommer förmodligen att fyllas på lite innan det är dags, men jag börjar såhär. Givetvis hittar man aldrig allting man är ute efter, men jag ska göra ett försök!
 
Nytt för i år är ju att mässan är belagd på söderstadion, större yta och fler utställare. Blir kanon det!
 
♥ Håraccessoarer till tävling
 
♥ Nya jodphurs
 
♥ Nya hagskydd (kraftiga strykkappor eller heltäckande terrängskydd)
 
♥ En quiltad jacka (liknande den jag lade upp i förmiddags)
 
♥ Nytt pannband? Träns? 
 
♥ Något snyggt tävlingstäcke 
 
♥ Fynda billiga schabrak, benlindor, boots etc.
 
 

Mountain Horse Sonata

Alltså lägg ner! Hur snygg är inte denna jacka?! Figursydd, quiltad och så lite loggor... Wow. Cirka pris 1499 kr. 
 
 
 

Dagens planer

Eftersom Danny egentligen aldrig fick någon ordentlig vila efter att vi kommit hem från Jeanna (på grund av att vi behövde hålla igång lite för helgens tävling) väljer jag nu att låta honom få en paus. Han har presterat fantastiskt hos Jeanna och lika strålande i Gyttorp, så nu är det dags att bara vara häst ett tag. Gå i hage, ridas ut i skogen och bara pysslas med.
 
Minst 5 hela vilodagar kommer han att få, räknat från i söndags. Därför blir det inga träningsrapporter förrän kanske till helgen, skönt tycker nog Danny. Han brukar ta vilodagar ganska bra, kanske lite rastlös och vild - men absolut inte omöjlig. 
 
Själv ska jag bara unna mig världens roligaste kväll idag! Vid 23.59 inatt ska jag och ett gäng kompisar vara på plats på bion för premiären av Breaking Dawn - part 2. Som vi har längtat! Jag älskar böckerna och filmerna är också riktigt bra. Dessutom är det något alldeles extra att se premiären. Det är tre fullbokade salonger på bion, så det kommer att vara mycket folk och förmodligen en grym stämning. Någon läsare som också ska se premiären inatt eller kanske se den imorgon på vanlig tid?
 

Fler tävlingsbilder

På världens bästa! Tycker mycket om våran tävlingsoutfit... Det fina kandaret är som pricken över i:et!
 

Ett litet experiment...

Några dagar innan Danny skulle tävla nu i helgen hängde jag in en vattenhink i boxen. Han drack ju ur hink hela veckan vi var hos Jeanna och eftersom han dricker MYCKET när han tränas tyckte jag att det var bra att han hade extra vatten i boxen innan tävling. 
 
Nu är han visserligen van vid att dricka ur vattenkopp och Falu RK har moderna bra koppar. Bra vattenflöde och stor yta att dricka på. Men, jag har faktiskt ändå aldrig varit med om en häst som valt bort vattenhinken. Tror många hästar tycker att det är lättare att dricka ur en hink där det är mycket vatten som man lätt kan sörpla i sig helt enkelt. Tror ni Danny var undantaget? Japp! Jag provade i 5 dagar och han rörde inte vattenhinken. Istället stod han och sörplade gott vatten ur sin vattenkopp precis som vanligt...
 
Hur fungerar era hästar? Vad dricker dom ur om dom får välja? Ni som har vattenkoppar, använder ni hink också? Fördelen med hink tycker jag är att man har koll på hur mycket dom dricker (om dom nu inte väljer bort den som Danny haha).
 
EDIT: Hehe oops.. Kryssade av misstag i "tillåt ej andra att kommentera" när jag publicerade detta. Nu har jag ändrat!
 
 
 
 
 

Piggar upp måndagen lite

Med några härliga reklamfilmer! Var längesedan jag kikade på dessa så tänkte att det var dags nu, en trist måndag. Så underbara.
 
  
 

Haha oops...

Satt i morse och surfade runt lite. Kollade facebook, lite bloggar, bukefalos och allt annat som jag brukar ägna tid åt. Har några sidor som jag brukar "checka av" innan jag stänger av datorn. Idag tyckte jag dock att det gick ovanligt fort att kolla igenom allting! Jaja, tänkte jag och stängde av och satte mig för att äta frukost. Plockade ihop lite saker och sedan slog det mig - jag glömde att jag också hade en blogg haha....
 
Där hade vi den lilla detaljen som brukar sluka lite tid. Alla inlägg som ska skrivas och bilder som ska laddas upp. Läsa kommentarer och svara på mail. Menmen, jag kom på det efter en stund i alla fall! Tur det.

Gårdagens knoppar

Vad säger ni!
 
För fluffiga?
För få?
För många? 
Ska bli ännu fluffigare?
Eller, alldeles lagom?
 

Söndag - fars dag

En härlig dag där jag bara har varit i stallet och pussat på min fina häst. Tänk om han förstod att om han alltid springer sådär fint på banan blir det massor av extra godis och klappar haha...
 
Det är helt galet hur slut man blev i kroppen av gårdagen! Vi lastade vid 07.00 på morgonen och kom hem efter 19.00 på kvällen, snacka om heldag. Jag brukar bli extremt trött efter en tävling, tror det handlar mycket om att man frestar på psyket rätt rejält när man är nervös och fokuserad. Dock är det verkligen skillnad på att tävla Danny kontra Esco faktiskt.. Med Esco var jag aldrig nervös vilka klasser jag än red. Tror det handlade mycket om att det inte var min egen häst och att jag släppte lite på kraven då. Jag vill så gärna prestera väl och med ens egen häst som Danny blir det dubbelt så jobbigt rent mentalt, men samtidigt dubbelt så roligt när det går bra! 
 
Är i alla fall jättenöjd med min egen rid-insats igår! Jag kom verkligen till ridning inne på banan och blev inte sådär passiv som jag har en tendens till att bli. Nu gäller det att fortsätta på den vägen också inför framtida tävlingar.
 
Idag har i alla fall Danny vilat, men tog en promenad för att han skulle få sträcka på benen lite. Själv fick jag i alla fall jobba lite då jag red en annan häst idag! Nog tur att jag fick lite motion för nu blir det en stor middag med familjen för att fira fars dag. Kram till världens bästa papi!

En glädjetår

Ja det får jag allt i ögat av att titta på den här filmen! Bjuder på missar och allt, inte är det perfekt men vilken otrolig skillnad mot förra MSVC:2-filmen jag lade upp. Då debuterade vi väldigt blygt och försiktigt - på denna film är det raka motsattsen. Jag maxar och visar upp honom där han är som flottast!
 
Jag hoppas verkligen att ni tittar på denna film, för här har vi Danny i sitt esse! Sista uppridningen... ♥ (eller ja, om vi bortser från att jag gör halten på fel ställe haha!)
 
Visst kan jag väl vara nöjd med detta?!
 

Omdömen och lite om ritterna

Ja vad ska man säga? Jag är så grymt nöjd! Första ritten var helt enkelt outstanding, han gick helt otroligt bra. Ett enormt tryck, sådär på gränsen till explosion men han höll sig på mattan.
 
18 stycken 7:or varav flera med kofficient 2! Dessutom 8:a på inridning, 8.a på mellanskritt, 8:a på galoppfattning, 8:a på mellangalopp, 8:a uppridning/halt, 8:a på framåtbjudning (no shit) och 8:a korrektheten i uppvisning. Enda riktigt grova missen var på ryggningen när han slog sig fri helt och där åkte vi på en 4:a. Domare Lina Häggs omdöme var så roligt att läsa! "Vacker häst med mkt utstrålning och dessutom en fin lätt framdel. Bra matchad. Fin balans och samling, blev några missar som drar ned"
 
Resultatet blev alltså hela 68,51% i första klassen som var MSVC:1. Det räckte till en tredjeplacering!
 
I den andra klassen blev det lite dåligt framridningsupplägg då jag var tvungen att rida prisutdelning mitt i. Dock hittade jag även där en bra känsla. Inne på banan blev det lite fler missar. Dom enkla bytena blev ganska abrupta och han bytte galopp i sista galopplängningen (haha ni kommer skratta på filmen). Dessutom fick jag någon slags kortslutning i huvudet och gjorde sista halten på fel ställe?! Det ska ju vara ökad trav - övergång till samlad trav - halt längst fram vid domaren. Det gjorde inte jag, nej jag tyckte att det var en bra idé att göra halten en bokstav för tidigt i stället - avdrag för felridning. Klantigt men sånt händer! 
 
Domare Agneta Nylander skrev: "Härlig häst med spänstiga gångarter. Brister dock ngt i bärighet ibland. Trevligt!" och där blev resulatet alltså 66,00% i MSVC:2 och en andraplacering.
 
 

LYCKLIG

Resultaten som står på equipe nu stämmer. 68,5% i MSVC:1 (trea) och 66% i MSVC:2 (tvåa). DANNY VAR GRYM.

Ni följer oss här:

http://online.equipe.com/sv/competitions/5624
 
Starttider ca 11.30 och 14.00!

Fredagskväll med vänner

Ja den här dagen blev lite hipp som happ! Jag har i alla fall packat ihop mina tävlingsgrejer och fixat lite hos Danny. Spenderar kvällen med en massa vänner och därför blir det ingen mer blogging förrän jag kommit hem igen. Blir nog ingen jättesen kväll, vi åker tidigt i morgon bitti.
 
Slänger upp länk till onlineresultaten senare också!

Svar på frågestund med video

Dessa frågor svarar jag på:
 
1. Tycker du att det är värt att lägga ner lite extra pengar och köpa en childeric kontra "en vanlig sadel"
 
2. hur många outfits har du som du använder till träningar och sånt? några som du ofta använder eller blir det en massa olika hela tiden?
 
3. vilka handskar rider du i? vilka är favoriterna?
 
4. Var ser du dig själv i framtiden? (Jobb, familj, hästlivet, boende osv)
 
5 .Hur får inspiration och motivation till att rida? Vad är det som driver dig framåt? Har du några tips på hur man kan få tillbaks motivation i ridningen? :)
 
6. Vad tänkte du på när du skulle köpa häst? Varför blev det just Danny? Klickade det direkt?
 
7. Hur hög är Danny? :)
 
8. Vilka andra bloggar läser du?
 
9. Vad är det som du tycker gör Marika till en bra tränare? Hur tycker du allmänt att en bra tränare är? Är det viktigt att de har en.tränarutbildning? (ex c-tränare eller så) :)
 
10. Har Danny motsvarat dina förväntningar? Är han bättre eller inte lika bra som du trott?
 

Just nu: Packa!

Fredag wiho

Jag är ledig, det är tävling imorgon och jag världens gladaste! Planen idag ser ut som så att jag precis kommit hem från stallet där jag red Danny. Han kändes bra och jag red igenom hela MSVC:1 i en följd. Kände lite på bakdelsvändningarna från det andra programmet också och det gick bra! Sedan fick han ut i hagen och står förhoppningsvis där nu och lugnt äter hö.
 
Själv packade jag i ordning lite tävlingsgrejer men är långt ifrån klar ännu. Putsade i alla fall kandaret och sadeln! Stövlarna bor hemma och står färdigputsade redan, en klar fördel med att ha ett par träningsstövlar och ett par att tävla i. Dessutom är det nästan bara att dra med en trasa på lacken, klart! Tänkte åka tillbaka i stallet på eftermiddagen och plocka ihop det sista samt rykta på Danny så han blir fin. Vi åker tidigt imorgon bitti så ska bara knoppa honom då, allt annat ska vara klart.
 
Nu har jag i alla fall kommit hem, ätit frukost och ska hoppa in i duschen. Sedan ska jag faktiskt ta mig tid för att göra videobloggen med svar på frågestunden som jag har lovat! Slänger upp senare. 
 

Det eviga höpåse-problemet är löst!

Ska börja med att förklara hösystemet på Falu RK. Alla privathästar packar sina egna höpåsar och hänger upp på krokar. Vi har morgon, lunch, eftermiddag och kväll samt de som vill har "haghö-påsar" som man ställer utanför boxen. Då tar personalen med dessa påsar ut i hagen på morgonen (kanonbra).
 
Men så har vi också problemet. När alla fodringar är klara läggs alla påsar i högar på golvet/i hövagnen lite hur som helst. Helt blandade! Säg att det är 20 höpåsar per fodring och så är det 4 fodringar om dagen... Jag som har stått på ett annat stall innan där höpåsarna hängs upp på sin krok efter har alltid haft klassiska Ikea-kassar som alla andra. Dessa påsar följde med när jag flyttade till klubben och efter det började jag förstå varför folk där var så mån om att köpa färgglada påsar eller smyckade ut sina påsar med långa färgade snören i handtagen...
 
Har i alla fall försökt med dessa blåa påsar ett tag och jag har tametusan börjat få öga för det där! I en stor blå hög kan jag liksom skilja på mina påsar enbart genom att känna igen slitningen på utsidan, helt galet eller hur. Men har samtidigt varit avundsjuk på dessa med färgade påsar haha... Men så hemskt snål som jag är vill jag inte betala 20-30 kr styck för färgade påsar på en ridsportaffär!
 
Nu blev det världens längsta inlägg om någonting som måste vara det mest ointressanta jag någonsin skrivit om, MEN jag har i alla fall köpt nya påsar igår! Från Biltema för 6 kr styck. En krona dyrare än Ikeas. Hoppas att Danny inte skäms över dom.... Matte är nöjd i alla fall!
 

Lite träning igen

Det blev lugnt med tiden! Åkte till stallet direkt efter jobbet och Danny var ren och fin när jag tog in honom från hagen. Det är näsan helt fruset i marken nu så dom blir inte så leriga om dom skulle rulla längre, klart den enda positiva saken med vintern. 
 
Lindade på honom (ja, jag lindade alla fyra ben haha lättprovocerade vänner) och satte på kandaret. Har höjt bridongen lite efter råd från Jeanna och det känns jättebra. Ingen större skillnad men det var väl dags, lädret har töjt sig lite sedan det passades in från början när det var nytt. Började jobba med galoppen, red dom förvända linjerna ur MSCV-programmen och det gick väl med blandade resultat. Han bytte någon gång och dom enkla bytena blev väl inte lysande - det blir lite tvärstopp eller så blir det trav-skritt i övergången. Hm, vi har mycket att jobba med! Sedan tog jag trav med ett spö i handen och herregud så elektrisk han var! Har aldrig haft den känslan innan. Red lite öppnor och slutor innan jag lade ifrån mig spöet. Skrittade lite och tog lite mer trav efter det. Bra känsla men mot slutet tog bensinen slut i honom. Dock mjuk och fin!
 
Marika hade lektion för en annan i ridhuset men jag frågade hur han hade sett ut (vi red ju runt i bakgrunden) och hon sa "Jättebra trav, inte så imponerande galopp". Haha jaha! Här red man runt och trodde att vi galopperade jättefint men så var det tydligen inte. Jag hade behövt rida för tränare varje ridpass. Jag var i alla fall nöjd och Danny verkar vara på G! Blir ett kort ridpass i ridhuset i morgon igen.
 

Fryser ihjäl

Har precis kommit hem från stallet och fryser så jag får ont i hela kroppen. Det var så vansinnigt kallt att vara där! Då har vi ändå bara någon minusgrad ute.. Men man klär väl sig för dåligt. Tror dock inte att värmen är på i stallet ännu heller (vi har uppvärmd stallgång). Brrrrr..........
 
Försöker tina upp med lite te och sitter inomhus med vinterjackan på mig haha. Inte för att det är kallt här hemma, men är som en isbit hela jag. Tänk att vi har hela vintern framför oss, gråter lite bara jag tänker på det.
 

En torsdagsdiss!

Idag tänkte jag utdela en diss. En riktigt stor sådan också! Det handlar om fenomenet att linda två par ben på hästen, och ha benskydd på det andra benparet. Jag begriper inte riktigt varför man gör på detta vis och det måste vara bland det fulaste som finns. Det finns dom som lindar frambenen och har benskydd på bakbenen - och så har vi snäppet värre där man har benskydd på frambenen och lindor bak! Kan någon berätta för mig varför man gör på detta vis?
 
I min värld rider man antingen med benskydd på alla fyra ben, eller med lindor på alla fyra ben. Om man bestämt ska ha lindor, varför inte linda alla fyra ben? Så fasligt lång tid tar det inte direkt att linda på det andra benparet också. Så slipper det se helt galet ut när man rider sedan..
 
Men jag kanske har missat någon poäng någonstans? Är det någon läsare som rider på det här viset, i så fall varför? Det kan väl inte vara någon som tycker att det är snyggt? Nu var inte min bild nedan så beskrivande över vad jag menar, men ni vet vad jag pratar om. Lindad fram, strykkappor bak eller vice versa. 
 
Helt OK!

 
 
Också OK!
 
 
INTE OK!
 

Dagens planer

Ja idag är det lite småstressigt för min del! Har ett riktigt kort pass på jobbet mellan 08.45-13.30, men sedan skruvas tempot upp. Som ni vet står jag på en ridskola med lektioner hela eftermiddagarna - det gör att man alltid måste rida innan 15.30 på vardagar om man vill rida i ridhuset. Eftersom Danny vilade helt igår måste han ridas idag om jag ska vara någosånär förberedd för lördagens tävling. Jag har en bit till jobbet så det blir att ta med mig stalloutfiten, dra på mig kläderna innan jag åker från jobbet och sedan köra i racerfart till stallet. Plocka in Danny från hagen (be till gud att han inte har rullat sig) och sedan göra i ordning honom lite snabbt. 
 
Men som ni vet tar det sin lilla tid från det att man plockat in hästen från hagen till att man står färdig i ridhuset - dock tänkte jag slå på turbon och verkligen se till att jag har ordentligt med tid att rida innan lektionerna drar igång. Tanken är att rida igenom lite rörelser ur MSVC-programmen.
 
Egentligen är det väl inte så stressigt men det värsta jag vet är att man måste hinna till någonting när man är i stallet. Där vill jag helst göra allt i min egen takt och bara ta det lugnt. Rykta länge, pussa lite på hästen, linda ben etc. Jaja, det blir nog kanon!
 

Lite smått och gott på kvällen

Åkte till stallet igen nu på kvällen och pysslade lite. Fixade allt stallfix i morse som vanligt och det är så grymt skönt att åka tillbaka och bara behöva göra ingenting. Rykta lite, prata med folk och "bara vara". Stallhäng helt enkelt!
 
Fick även ett telefonsamtal från min chef från skidbacken och som bekräftade att min löneförhandling gått hem! Så nu måste jag väl vara den gladaste på länge. Vilken förmån att faktiskt stå med dubbla jobb till vintern. Och folk klagar på att det inte går att få jobb! Snicksnack, lite driv och en trevlig personlighet går hem överallt. Så nu kör jag en andra säsong på Falu Snowpark vilket ska bli hur kul som helst. Det är suveräna arbetstider att ha häst på då man jobbar 15-22 på vardagar. Då hinner man faktiskt rida när det är ljust och allting blir så mycket lättare.
 
Men, tillbaka till hästarna. Danny skulle egentligen ha fått nya fötter av hovslagaren idag men fick höra att hovis hade fått ont i ryggen och inte kunnat sko alla hästarna idag. Hoppas han kryar på sig! Kan han inte sko innan lördag får vi hoppas att skorna sitter kvar under tävlingen...
 
Det har förresten kommit startlistor och sånt! Equipe online till er fördel haha.. Länkar när det är dags! Startar ca 11.30 och 14.00 - vilket verkligen var jättebra tider. Inte så lång väntan mellan klasserna, men ändå en liten paus där vi kan hämta andan. Är jättetaggad! 
 
 

Justja!

Frågestunden! Har helt glömt svara på den. Gör en video antingen i morgon eller på fredag! Håll ut. Vill ni passa på att ställa några extra frågor kan ni trycka här: http://fridahallgren.se/2012/july/videoblogg-1-2.html 

Vilken färg?

Någon undrade vad färgen heter som mina stövlar är i. Svar på det är Whiskey! Jag är kanonglad över att jag valde denna färg och det blev precis som jag hade tänkt. Ganska ljusa, lite åt det orangefärgade hållet och samtidigt rätt neutrala. Mums! 
 
Kommer faktiskt ganska bra överens med dessa nuförtiden... Dom hängde med hela Jeannaveckan och jag överlevde. Stövlarna har börjat se sådär snyggt använda ut och inte det där "stela nya" utseendet längre. 
 

Liten Esco-update

Har glömt att berätta för er hur det går för Esco och hans fodervärd i Knivsta! Jag pratar lite då och då med tjejen som har honom nu och även med Petra (Escos ägare) så lite koll på läget har jag.
 
Men, när vi var på Enköpings ridklubb i helgen och tittade på St. George stod jag och Therese en stund på framridningen. Plöstligt sprang jag in i halva teamet som Esco bor hos. Tjejen som har honom var tyvärr inte med, men hennes familj/tränare. Dom hade sin otroliga Sir Dee i klassen så jag passade på att prata lite om hur det går för Esco samtidigt som jag beundrade deras fantastiska häst! Dom var så glada över Esco och berömde honom så mycket. Fick höra att Paula tävlat honom för första gången och kammat hem en placering i LB:3 på 65% direkt, så roligt.
 
Det känns fortfarande lite konstigt med "bara" en häst, samtidigt som det är skönt. Jag har tid att jobba mycket och samtidigt lägga ner mycket tid på min Danny. Han kräver mycket träning just nu och det känns bra att lägga mycket fokus på honom ett tag. 
 
Men såklart saknar man denna lilla goding!
 

Träning för Jeanna - film

Då var det min tur att kasta mig till vargarna! Här kommer film från Jeannaträning när jag sitter i sadeln själv. Inte lika mycket tryck som när hon sitter i sadeln, men jag tycker att det ser mjukt och ganska trevligt ut. Den stora skillnaden är helt enkelt att jag är för passiv, jag måste komma till ridning. Släppa benen och låta honom gå av sig själv.
 
Jag lät ljudet vara kvar så att man kan höra vad Jeanna säger. Det är väldigt nyttigt att höra så lyssna noga!
 
UPDATE: Det är strul på blogg.se så många kommentarer som ska ligga under detta inlägg har hamnat på "Liten Esco-update" istället. Det är dock ingen fara, jag hoppas det löser sig under torsdagen. Jag läser allting i alla fall så fortsätt kommentera!
 
 

Nu rök pälsen, igen

Mitt fluff blev klippt för tredje gången den här hösten idag. Är det här något extremt päls-år eller vad är det frågan om? Det är ju inte direkt så att jag älskar att använda klippmaskinen, men vad ska man göra när hästen har fluffig päls över hela kroppen och blir svettig efter tre steg i ridhuset... Danny får i alla fall en stor guldstjärna för sitt uppförande under klippningen idag! Senaste två gångerna har han varit lite spooky och tyckt att det kittlats och varit läskigt. Idag stod han still och när jag tog dom svåra ställerna matade mamma honom med lite godis, då gick det också helt perfekt!
 
Red i alla fall ungefär 30 minuter vid lunchtid och kände på lite rörelser. Försökte tänka på allt som Jeanna sagt och han kändes urfin. Taggad och flott! 
 
Hahaha ursäkta outfiten.. Regnjacka är praktiskt när man klipper hästar. Danny har toffsar i hela manen och luggen, också praktiskt vid klippning! Mardrömmen vore om lite man rök med när man kom nära med maskinen.. Hua.
 

Wow!

Jag har aldrig varit någon av dom stora bloggarna och är egentligen väldigt "grön" om man jämför med alla andra. Har bloggat i drygt 10 månader och började från botten. Visste inte riktigt hur man gjorde, vad jag skulle skriva eller vad som drog läsare.
 
Igår drog jag 1500 unika läsare. Utan att blivit länkad, utan att jag skrivit något speciellt. En helt vanlig dag. Det må vara ganska få, men för mig är det stort! Tack vare Ingrid på Dressyrmupparna har statistiken dragits upp ett par gånger och gått över 3000 unika, men det gills inte riktigt. Det är ju inte dom läsare som dagligen är inne utan snarare sånna som blivit nyfikna och tryckt på hennes länk just den dagen. Tusen tack för det i alla fall Ingrid, för varje gång man blir länkad är det ju förmodligen någon som tycker att min blogg är något att hänga i julgranen och stannar kvar. 
 
Nu är nästa steg att förnya designen och faktiskt börja ta tag i det här på allvar. Skriva mer varierat, produkter och vardag. Mycket mer nya bilder och göra det seriöst. Jag har "lekt runt" en vecka på Segersta nu och släppt allt ansvar för bloggen, men nu är jag grymt inspirerad att börja göra det ordentligt. 
 
Hoppas ni tycker att det låter bra! Ska göra mitt bästa. Någon fråga är också hurvida ni vill ha det mer personligt, Frida "utanför stallet" eller köra på ordentligt med hästinläggen. Kikar man runt bland dom största hästbloggarna är det faktiskt lite olika.. En del kör stenhårt på "bara häst", andra på mer personliga inlägg om vardagsliv och kompisar. Vet faktiskt inte riktigt vilken stil jag vill följa? Ni får gärna ge råd och tips. Det är ju trots allt ni som ska läsa allting haha! 
 
 

Planering för lördagens tävling

Måndag: Skrittad i skogen
 
Tisdag: Lätt joggingpass i ridhuset, känna på lite programdelar
 
Onsdag: Vila helt
 
Torsdag: Lätt joggingpass i ridhuset, känna på lite programdelar
 
Fredag: Kort pass, lite jogging och sedan känna på tävlingsform och programdelar
 
Lördag: Tävling Gyttorp, MSVC:1, MSVC:2
 

Tisdag

Solen skiner och jag har precis kommit hem från jobbet, skönt! Dagen ser ut som så att jag ska åka och rida Danny ett lättare ridpass. Känna igenom lite programdelar och sedan rykta honom ordentligt. Eventuellt ska han klippas idag också... Ska inspektera hur långhårig han är egentligen.
 
På eftermiddagen åker jag förmodligen till en hästaffär med en kompis och kikar på lite grejer, roligt roligt! Lägger upp bild om det är någonting som följer med hem.
 

Horze Saana fleecejacka

Har klickat in mig på denna tröja flera gånger på Horze hemsida... Tycker att det ser så otroligt mysig ut! Tänk er en riktigt kall vinterdag, så sveper man in sig i den här. Är det någon som har tröjan? Vad tycker ni om den?
 
Priset är väldigt snällt också, 359 kr.
 

Mer film på G

Satt i morse innan jobbet och klippte ihop film när jag rider Danny på Segersta. Inte lika proffsigt som när J sitter i sadeln, men det ser ändå ganska bra ut måste jag säga! Det hände mycket på bara några dagar. Hann dock inte ladda upp det på videofyme men det är prio 1 så fort jag kommer hem efter jobbet i morgon bitti (har natten).
 
Dessutom tänkte jag passa på att fråga om det fungerar bra med videofyme för er? Ibland får jag kommenterar om att det strular och att vissa inte kan se filmerna. Tyvärr kommer jag att fortsätta använda videofyme men till er som har problem råder jag att försöka titta på någon annan dator, eller kanske mobilen. Det bästa med att kika i mobilen är ju att man kan spola bort all reklam haha... Smygtips.
 
 

Verkligen tillbaka i vardagen

Ja nu var det inget snack om saken längre. Har blivit bokad på jobb idag, tisdag, onsdag och torsdag. Flera långa turer och även natten idag. Men det är väl lika bra, Danny ska ju ändå vila eller ridas i skogen.
 
Dock lite tråkigt då jag hade roliga planer med en kompis idag, men sånt är livet som timvikarie - ligger jag tillgänglig så kan man bli bokad på pass när som helst. Menmen, jobb ger pengar som ger mer Jeannaträning. Dessutom tycker jag ju faktiskt väldigt mycket om mitt jobb.
 
 

Många frågor om kostnad

Det har rullat in ett flertal frågor om vad denna vecka har kostat. Är man intresserad själv av en liknande vecka kan man gärna höra av sig till Jeanna för att få info och pris. Ni hittar kontaktuppgifter på http://www.jeannahogberg.se/contact/ 

Så lycklig över denna träningsvecka!

Samtidigt som är jag grymt deppad över att vi är tillbaka hemma igen är jag också så himla glad för att vi var iväg på detta. Det blev precis så bra som jag hade hoppats, om inte ännu bättre.
 
Vi har tränat och både Danny och Loppan har varit fantastiskt duktiga, dom (och vi) har utvecklats massor på dessa dagar och det har varit SÅ KUL att se båda hästarna kliva fram i sitt esse. En fantastisk tränare, en fantastisk anläggning. Som vi har sett fina hästar! Suttit i timmar på läktaren och studerat träningar med allt från ponny till GP-nivå. Inspirerats och motiverats.
 
Alla dessa dagar har vi bara andats dressyr. Bott mitt i det. Tittat på när hästskötarna slitit och själva inte lyft ett finger... Både jag och Therese vet så väl hur det är att vara i omvända situationen då jag jobbat hos Haid's och Therese hos Telde. Men nu var det vår tur att njuta, ha semester och bara vara!
 
På kvällarna har vi myst, sett på film och ätit godis. Lagat mat och analyserat videofilmerna från dagens träning. Precis som det ska vara. Gått ut och fodrat kväll åt hästarna och pussat godnatt! På lördagen åkte vi in till Enköping och kikade på tävlingarna. Hejade fram Jeanna och såg fantastiska hästar (bland annat Gunilla Byströms Wilton och Magdalena Skatt's Sir Dee). Och för att inte nämna dom Jeanna själv hade med sig...
 
Nu är det tillbaka i vardagen, tjäna ihop lite mer pengar och förhoppningsvis åka tillbaka på en långweekend igen i vår! Till dess får vi köra på en- och tvådagarsträningar helt enkelt.
 
Therese och Loppan!
 

Film - Jeanna rider Danny

Ja vad ska man säga... 
 
Tyvärr hamnade inte så många byten på film, jag var så engagerad med att ropa "BRAA" att jag glömde filma, eller så filmade jag ridhusbotten haha! Men har med mycket annat. På dagens femte och sista träning tog hon även ett spö i handen och trampade honom på riktigt uppsuttet, jag höll på att springa ett varv runt ridhuset i rena lyckofnatt! Då var tyvärr filmkameran inte ens med i stallet.
 
Menmen, här har ni filmen i alla fall - titta och njut på grymt bra ridning och en (faktiskt) väldigt fin Danny!
 

Hemma i Falun

Ja nu är vi hemma igen, ledsna och deppade över att vara tillbaka i vardagen. Har pratat med min vanliga tränare om Jeanna-träningarna och vi har lite plan framöver. Danny blev i alla fall mycket glad över att vara hemma och dök ner i spånet och rullade sig det första han gjorde, mys!
 
Nu ska jag själv börja packa upp och sedan klippa ihop filmen som ni väntat på, när Jeanna rider! Hoppas att det hinner komma upp i kväll. Håll utkik!

På väg hem...

Åh så ledsna vi är över att sitta i bilen påväg hem igen... Vi red 5:e träningspasset i morse och nu ska hästarna hem och vila lite. Vi hoppas åka tillbaka snart! Blir förmodligen några endagarsträningar framöver och så kör vi långträning igen i vår.

Just nu:

Jeanna blir trea på 70,877% i St. George med Darcia! Vi är hennes största hejarklack och mycket stolta!
 
Therese: "Trava fint! Trava fint!"
Frida: "Duuktiga Darciiiiia!!!"
 
 

Träningspass 4, nu är det på gång!

Vi körde samma upplägg som igår, fast nu med träns. Jag red fram och sedan tog Jeanna över direkt. Hon började med galoppen och tog bytena direkt. Flera bytesförsök helt rena! Jag ropade BRAA genom hela ridhuset och Jeanna klappade duktiga duktiga Danny. Inte helt på hjälpen, men han bytte rent och vi var supernöjda. Eftersom man ska sluta när det går som bäst tog Jeanna sedan traven i stället. Öppnor och slutor, wow så fina! Filmade ganska mycket som ni får se så fort vi kommit hem.
 
Sedan red jag en kort stund och kände på lite samma sak i traven, inte lika proffsigt som när Jeanna rider men han kändes ändå magiskt fin. Så lycklig över min fina häst! Nu kör vi sista passet i morgon och sedan ska han få åka hem och vila lite. 
 
Vi har sett så mycket fina hästar här nere att inspirationen svämmar över, helt underbart. Igår kväll kom det dessutom två ponnyer som skulle träna fredag-söndag varav den ena är den bästa ponny jag sett i mitt liv. Såg den förra året på ungponnychampionatet när jag tävlade Lancelot, men det är grymt kul att se den på träning. Wow, wow och åter wow! 

Omgivningsbilder Segersta del 2

Här inne bor vi, högst upp!
 

Ridbana:
 
 
Skrittmaskin:
 
 
Hagar och en rosa Loppan:
 
 
Uteboxar där våra hästar bor:
 

Lunchbreak

Har maten i micron och Therese framför mig vid köksbordet! Vi har tränat båda två nu på förmiddagen och hästarna har varit otroligt duktiga båda två. Skriver mer om mitt ridpass senare! Nu på kvällen ska vi åka in till Enköpings RK och kika på dom regionala/nationella dressyrtävlingarna där. Jeanna ska tävla två hästar så vi får väl sitta som en fanclub på läktaren. Ska bli riktigt roligt och bra inspiration inför nästa helg när vi själva ska tävla båda två.
 

Dagens träning dag 3

Ja då var vi inne på vår tredje träningsdag här på Segersta! Som jag skrev tidigare så vilade Loppan medan Danny fick springa lite inne i ridhuset. Vi har inte ridit så långa träningar så det är ingen fara för Dannys del att träna så mycket, han får vila och gå i skogen när vi kommer hem igen. 
 
Jag började med att värma honom i skritt, trav och galopp och han kändes riktigt fin. Det var ju Jeanna som red hela ridpasset igår så det var kul att känna så stor skillnad trots att jag bara red fram. Efter en stund tog Jeanna över och började med galoppjobbet. Idag hade hon ett spö i handen för att försöka få honom att trampa till ordentligt med bakbenen i galoppen. Han byter ju gärna lite efter bak och det är inte OK! Han såg riktigt elektrisk ut i galoppen och bytte galopp lite hur som helst med bakbenen, det fick han mycket beröm för.  Allt som är byten bak, även om han inte byter fram är bra!
 
Sedan fick dom faktiskt till ett par helt rena byten - DUKTIG DANNY! Mycket klappar. Tror dock inte att han riktigt har förstått det hela ännu haha... Jaja, mer jobb imorgon!
 
Mot slutet satt jag upp igen och red lite galopparbete i form av enkla byten och tempoväxlingar. Gjorde även lite travjobb och han kändes tokfin. Therese filmade ju och det var intressant att jämföra skillnaden mot när jag rider vs. Jeanna. Hon får honom så otroligt elektrisk och han verkligen stampar ifrån med benen i både trav och galopp - medan han mest springer framåt med mig. Men det är riktigt roligt att se vad som finns i min lilla häst och jag hoppas att Jeanna kan hjälpa mig mycket med ridning på honom framöver! I morgon blir det samma upplägg men då ska han ridas på träns (han har gått på kandar varje dag hittills).
 
Här tycker vi om att träna!
 

Omgivningsbilder Segersta del 1

Ja här har ni några bilder på vackra Segersta i höstkläder. Vi älskar att vara här!
 
Utsida ridhus/stallar:
 
 
Insida stallar:
 
 
Ridhusmiljö:
 

Film, men inte på datorn..

Blir så trött på mig själv... Idag har vi filmat, både när Jeanna och jag rider. Danny var kanonfin och har gjort ett par rena galoppombyten. Men så har jag givetvis glömt sladden som går mellan filmkameran och datorn, alltså kan jag inte lägga in på datorn förrän vi kommer hem. Vill så gärna visa er på en gång! 
 
Menmen, ni kommer att få se så snart vi kommit hem igen. Ska kompensera med att ta många bilder med systemkameran idag så får ni se anläggningen i alla fall. Slänger upp senare och skriver även lite mer noggrant om träningen då.
 

Plan för morgondagen

Har pratat med Jeanna om morgondagen och planen är att hon ska rida en stund från början. Fortsätta arbeta med bytena och se hur långt vi kommer. Sedan ska jag sitta upp en stund och träna som vanligt, men utan att jobba på bytena. Det är bättre att Jeanna kör sitt race där just nu. Jag ska rida igenom rörelser ur MSVC och det ska bli grymt roligt att rida honom igen.
 
Loppan vilar, så Therese har lovat att försöka filma lite under morgondagens träning med Danny. Hoppas kameran kommer bra överens med henne så vi fastnar på film! Dessutom tänkte jag ta några bilder med riktiga kameran på anläggningen och där våra hästar bor, så ni får se allting. Nu: Duschen!
 
Våran standardplats på kvällarna, utsikt från läktaren:
 

Tips: Ny kategori

Har nu lagt till en ny kategori "Jeannavecka" om någon skulle vilja gå in och läsa senare. Hoppas det blir bra! 

Duktiga hästar!

Nu är vi även färdigtränade för dag 2! Hästarna har varit duktiga och jobbat bra. Therese red först och Loppan såg väldigt fin ut (jag hann titta en stund). Dom fick jobba mycket öppnor, slutor och galoppombyten i serier. Det var fullt i hästar i ridhuset så jag fick se många olika typer av hästar, bland annat Mads och Jeannas. 
 
Danny red jag sedan fram en stund och sedan fick Jeanna rida honom från start. Fokus var att kvicka igång galoppen och sedan ta bytena. Han såg grymt fin ut i galoppen men bytena blev lite hejvilt. Han har inte riktigt förstått hela grejen ännu och bytte både efter bak, före bak, jämfota och hela baletten. Men, några rena blev det och mycket beröm! Jag tror att när poletten trillar ner så kommer han inte ha några problem med det, han förstår inte riktigt ännu. Det blev mest galoppjobb och Jeanna red hela passet. Hon tog även några försök att trampa honom från skritt och han svarade kanonfint! Tramp, tramp, beröm. Det är tydligen lättare än att byta med alla fyra ben på rätt ställe!
 
Sedan fick hästarna gå ut i varsin grushage och det var nog tur att Danny hade gått ett rejält Jeanna-pass innan för det första han gjorde var ändå att börja hoppa runt som en galning. Tack och lov lugnade han ner sig ganska snabbt och nu står dom och äter hö, puh. 
 
Lite bilder från dagen i kronologisk ordning.
 
Morgonpromenad:
 
 
Danny i utebox:


Leriga stallskor (mina):

 
Jeanna rider Liza:
 
 
Jag stal Liza.....
 
 
Danny reds!
 
 
Danny gick i hage..
 

Godmorgon dag 2!

Jag och Therese ställde klockan 06.45 i morse och gick upp för att fodra hästarna, som redan var fodrade när vi kom dit. Skönt, då vet vi det haha! Imorgon blir det nog lite mer sovmorgon... Var i och för sig skönt att gå och checka hästarna lite på morgonen. Danny var rätt vild så vi tog en promenad så dom fick sträcka lite på sig. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när dom är så laddade men jag höll ett stadigt tag i Danny och det gick bra. Men på tårna och taggade, det var dom båda två! Båda hästarna har även fått en varsin hage, men vi kommer nog inte att släppa ut dom förrän efter dagens träning så dom är lite trötta när dom går ut. 
 
Nu har vi i alla fall ätit frukost och ska gå ut och kika lite i ridhuset. Jeanna ska rida sina "förstahästar" och det ska bli löjligt roligt att se! Skriver senare ikväll när vi är färdigtränade för idag. Såg att många ville se film när Jeanna rider Danny och det ska jag försöka ordna. Filmar eventuellt idag, annars gör jag det när hon rider honom nästa gång. Förmodligen sitter hon på honom ett par gånger till innan vi åker hem!
 
Danny i uteboxen haha...