Framme och färdigtränade dag 1

Ja nu är vi äntligen här! Som vi har längtat efter detta. Att köra hit hästarna gick bra och tog väl ungefär 2,5 timme så inte så farligt. Danny var lite smågalen när vi lastade ur och jag var glad över ledtränset jag hade på honom! Tiara eller "Loppan" som hon kallas tog det hela med lite större ro. 
 
Hästarna har fått två fina uteboxar och står bredvid varandra. Förhoppningsvis blir det inte så kallt, men vi har med oss täcken för alla grader. Ungefär ett par timmar efter vi kommit red Therese sin första träning och jag strax efter. Vi har såklart enskilda träningar men jag hoppas att några träningar blir en stund mellan varandra så vi får chans att filma varandra! Kameran är med i alla fall.
 
Men, lite mer om träningen! Danny kändes väldigt fin från början, han var het och väldigt i gasen över att vara på plats på Segersta. Fick lite hjälp med min sits då hon tyckte att jag vred axlarna i högervarvet och sedan började vi med galopparbete. Visade vilken fas bytena är i och han gjorde väl ungefär hälften rena, hälften orena. Men ingen fara tyckte Jeanna, vi har ju precis börjat med bytesarbetet. Lite galoppslutor och sedan tog vi trav som kändes bra. Imorgon ska Jeanna rida hela passet och se om hon kan få någon ordning på bytena, ska bli väldigt spännande att se.
 
Nu ska jag hoppa in i duschen och sedan ska vi åka iväg och handla mat för i kväll! Vi är installerade hemma hos Jeanna (ja det är där vi bor haha!) och är trötta och nöjda. Så underbart att vara här!
 
 
 

På väg!

Hästarna är på plats i transporterna och vi åker nu mot segersta!

Just nu:

Nog är jag på jobbet, men packlista kan man i alla fall skriva! Tänkte att om jag gör den noggrann och detaljerad så blir det enkelt ikväll när jag kommer till stallet efter jobbet.
 

Upplägg hos Jeanna

Eftersom jag inte hinner svara på frågestunden innan vi åker så får jag snabbt svara på en fråga skriftligt istället. Någon undrade över upplägg hos Jeanna med träning och så vidare. Först och främst vill jag säga att det nog inte är helt bestämt hur vi kommer att göra med träningarna mer än att jag vet att Jeanna kommer att rida mycket på Danny. Kanske inte hela ridpass, men hon kommer att få rida en stund då och då (börja befästa byten etc.) Eftersom det var längesedan hon såg mig och Danny tänkte jag dock rida för henne helt själv första dagen så hon får kika på var vi är någonstans i utbildningen just nu. Därefter kan hon med egna ögon se vad vi behöver träna på och vad jag behöver hjälp med.
 
Så, på onsdag när vi kommer dit så rider alltså jag för henne. Dagen efter rider förmodligen hon en stund och sedan får vi se helt enkelt! Kommer ju att uppdatera er eftersom. Till helgen är planen i alla fall att vi följer med Jeanna på Enköpings regionala/nationella dressyrmeeting och kikar på lite tävlingar vilket ska bli kanonkul. Träna ska vi givetvis också göra dessa dagar, men vi kommer hinna med mycket annat också! Ska verkligen bli underbart med semester.
 

Stressig tid

Ska vara ärlig och säga att det blir ett par dagar nu som kommer att bli galet stressiga och att uppdateringen inte kommer att vara som vanligt. Det här inlägget skriver jag i all hast och ska strax kasta mig iväg till stallet för att fixa Danny, sedan blir det jobb 09.00-21.00. Snacka om att jobba in i det sista, men sedan blir det semester på Segersta hos Jeanna! Träning, inspiration och helt underbart tillsammans med Therese.
 
Direkt efter jobbet blir det en sen sväng in till stallet för att slänga in lite grejer i tävlingsskåpet och packa ihop det sista, sedan hem och få ordning på allting hemma. Hoppas hinna skriva en rad här efter det!

Twilight-maraton

Ligger i soffan och har riktigt film-mys med en kompis. Vi har köpt godis och en massa annat gott så nu är vi redo för en hel drös twilight-filmer. Vi kör new moon, eclipse och breaking dawn del 1! Uppladdning för del 2 som snart har premiär på bio.
 

Panik-packning

Ahh! Blev bokad på jobb 9-21 i morgon, den dagen jag hade tänkt ägna åt att packa! Dumt av mig att ligga tillgänglig för jobb på, men vad gör man..
 
Nu panik-packar jag för full rulle eftersom jag ska spendera kvällen med en kompis. Ridkläder, vanliga kläder, lite mat för någon dag och så alla Dannys grejer, hjälp. Tur vi har bil där nere så vi kan åka och handla där! Blir helt snurrig i huvudet av alla grejer. Men snart åker vi, fy vad kul!

Dagens stalloutfit

Haha! Såhär kommer jag inte se ut när vi åker till Segersta och tränar i alla fall.. 
 

Snöbilder

Lite fundersam, men Danny verkade tycka att det var helt OK att vintern kommit redan.. Dessutom var jag tvungen att ta kort på Tiara som hade dagens mest färgade outfit i hagen. Orange grimma, rosa täcke, beige täcke, blått halstäcke, reflexgröna boots och svarta skydd? Hur Therese tänkte där kan man ju fråga sig... ;)
 
Lägger till: Alla kommentarer som rör hurvida Danny ska ha ett halstäcke eller inte på sig i hagen är så otroligt löjliga att jag bara skrattar, så snälla lägg ner bara. Suck och stön.
 

Vad i hela friden..

Gapade som en guldfisk när jag rullade upp gardinen i morse. Det är snö överallt, verkligen överallt! Inte lite heller utan ett rejält lager och ute verkligen vräker det ner mer... Det kan väl inte bli vinter redan heller? Var bara tvungen att ta med kameran i morse för att ta lite bilder på Dannys förvånade uttryck när han klev ut i hagen. Slänger upp snart!
 
Tills dess... Såhär ser det ut hos mig, hur ser det ut hos er?
 

Mysfaktor på jobbet

En grymt lång dag på jobbet börjar faktiskt gå mot sitt slut. Helt underbart. Har för tillfället gosat ner mig i soffan tillsammans med min brukare, vi kikar på TV och har tänt levande ljus. Ute är det mörkt och kallt så sockorna är på... Ganska mysigt! Inte alla gånger det är såhär lugnt, men idag hade jag tur. Så idag får jag faktiskt också söndagsmysa...
 
Snart solsidan!
 

Söndagsmys

Här kommer fyra filmtips för er som vill njuta av en lugn söndag i kväll! Själv jobbar jag från 08.00-21.00 så det blir ingen ro för något sådant idag. 
 
Red Riding Hood, The Last Song, LOL, The Lucky One - se någon!
 

Jobbig fråga från frågestunden..

"Om du hade fått välja att ta tillbaka Klas och då aldrig ha träffat Danny, hade du gjort det?"
 
Kände direkt att den sådan fråga kan jag inte svara på i ett videoinlägg, det blir för känslosamt. Vill ha vanliga, lätta frågor som jag kan svara på utan att se ut som sju svåra år. Men ett svar ska det givetvis bli, även om jag nu skriver det i ett inlägg i stället.
 
Hade jag fått välja att få tillbaka Klas som en frisk och hållbar häst finns det ingen tveksamheter i världen till att jag skulle ha valt att ta tillbaka honom. Jag älskar min lilla Danny-häst men Klas var \"a one in a lifetime-häst\". Jag kommer aldrig att ha en häst som honom igen. Min bästa vän tusen gånger om. Men, det var inget val eller någonting jag kan \"ångra\", utan Klas hade en skada som aldrig kunde bli läka och bli bra. Därför är det bara dumt att jämföra dom två på det viset. Att kunna trava, galoppera, rida ridpass längre än 20 minuter och framför allt ha en häst som håller för detta är viktigare än allting annat - och det har Danny som inte Klas kunde.
 
 
Träning med fantastiska Klas..
 

På händerna

Tre favoriter för ett bra grepp i tyglarna! Alla tre är testade och suveräna enligt mig.
 
 

Film från träning 27 oktober

Bjuder på min "åka-häst-ridning" för att ni ska få se vad jag menade med förra inlägget. Danny var mycket pigg och glad i alla fall (att det kan vara så roligt att träna dressyr säg). Och ja, det första som händer på filmen är att han sticker haha!
 
Eftersom vi inte lyckades få till ett enda rent byte på film så bjuder jag på det sämsta i stället, haha knäppis :)
 
 

Men ååh

Har nu suttit och studerat filmen och blir så trött på mig själv haha! Jag hade en superbra känsla genom hela passet, han var loss i handen och en jämn, bra bjudning. VARFÖR rider jag då inte? Jag måste vara expert på "åka-häst-ridning"......
 
Istället för att då ta till vara på en bra känsla så låter jag honom "lulla runt", i stället för att sätta tryck, power och energi. Ska det vara så svårt att faktiskt rida när man sitter i sadeln? Tydligen. Blir så väldigt trött på mig själv, men det är hemskt nyttigt att se videos när man tränar. Blir så uppenbart att man bara glider runt på en bra känsla i stället för att jobba honom och sätta lite elektricitet! En häst som Danny behöver verkligen ha massor av tryck för att komma till sin rätt, för på dagens film ser han mest tråkig ut haha.. Jaja! Jeanna kanske kan lära mig att rida lite, vet ingen som kan sätta tryck i hästar som henne. Danny är bäst i alla fall haha :)
 

Sugen på photoshoot

Tänkte bara skriva lite om en idé jag har planerat framöver.. Vill gärna förnya headern men inte nödvändigtvis med ridbilder, utan kanske några fina "stå-bredvid-bilder". Tänk er en välryktad Danny med stora sydda rosenknoppar och ett blankt kandar med gnistrande stenar. Jag med utsläppt stylat hår (händer aldrig annars i stallet haha) och några snygga ridkläder. Brunstövlarna på och så någon härlig bakgrund!
 
Visst skulle det kunna bli fina bilder? Tål att tänkas vidare på..

Räddaren

Ja utan dessa skulle jag faktiskt inte ens kunna använda mina bruna stövlar i dagsläget. Man glider ner så smidigt i stöveln och så känns det som att dragkedjan går lättare utanpå nylontyget.
 
Så dagens hiss går till mina nya nylonstrumpor för 29 kr (5 par). Snacka om att vara glad för det lilla :)
 

Morning lördag

Åkte direkt från jobbet till stallet och tittade till D i hagen (stod lugnt och snällt) och sedan fixade jag stallpysslet. Så skönt att ha allting gjort! Ska faktiskt bara ta det lugnt och ligga och titta på film hela dagen, välbehövligt efter ett dygnspass.
 
I eftermiddag blir det i alla fall lite ridning och jag är vansinnigt ridsugen redan. Hoppas brunstövlarna tänker vara medgörliga och trevliga idag också. Mamma skulle filma om hon hinner, så kanske blir det lite träningsvideo också... Men nu, film! Säng, ett varmt täcke och en fluffig hund (eller två) i sängen ska nog tina upp mig efter en kall morgon i stallet.
 

Dagen går mot sitt slut..

Äntligen börjar dagen att bli kväll och då innebär det att jag inte har så enormt långt kvar av mitt dygn på jobbet. Ute faller det snö! Så lite mysfaktor är det. Imorgon bitti kanske det ligger jättemycket snö på backen när jag kör hem.. Tur vinterdäcken är på (tack papi).
 
Fortsätt att skicka in frågor till frågestunden där jag svarar på allting i ett videoinlägg, jag hoppas på roliga frågor!
Ska bli helknäppt att sitta framför en filmkamera och prata, men det får gå haha.

FRÅGESTUND MED VIDEOBLOGG

Jag jobbar dygn idag och går inte av förrän lördag morgon. Eftersom jag kom hem sent igår så hann jag inte skriva några vettiga inlägg till idag utan väljer istället att köra en frågestund!
 
Dessutom svarar jag för första gången på alla frågor i ett videoinlägg! Ååh så töntig jag kommer känna mig, men allt för er.
 

Lyckat spökande

Hahah åh jösses vad roligt vi har haft! Åkte till skolan spökvandringen skulle vara på vid 16.30 och direkt var det dags att sminkas, byta kläder och fixa hår. Jag fick ett stort sår målat på ena kinden och var i övrigt blek och svart runt ögonen. Min kompis Elin såg ungefär likadan ut och vi hade en egen "scen" i en trappuppgång.
 
Efter en genomgång av hur allting gick till och hur dom olika rummen skulle genomföras så började det samlas elever i parken utanför skolan. Vid 18.00 började spökvandringen och alla statister stod på sina platser. Eftersom hela skolan var nedsläckt och det var mörkt ute blev det extremt effektfullt! Jag och Elin blev till och med rädda när alla skrek i korridorerna över oss.
 
Klicka på den här länken för att se SVT-inslag från spökvandringen: -----> http://www.svtplay.se/gavledala  <-------
Det är klippet från 25/10 kl. 19:15 ni ska klicka in er på. Se från 11 minuter och 50 sekunder in i klippet!
 
Ser ni mig?! Vi stod helt blickstill och när gruppen hade passerat så sprang vi efter dom i trappen och skrek - hahah åh så rädda en del blev. 
 

Spökvandring

Ja ikväll så ska jag iväg på hemskheter... Nej, faktiskt så är det inte jag som ska bli rädd, istället ska jag skrämma andra tills dom skriker sig blåa! Ska nämligen vara statist på en spökvandring som ska arrangeras på en gammal skola i stan. Spökvandringen arrangeras för denna skolas elever och jag vet faktiskt inte hur många som kommer då det är frivilligt, men det är väl ungefär 300 elever som går där. 
 
Det är i alla fall ett ruskigt bra ställe att ha en spökvandring på! Gammalt, massor av trappor och vindsvåning... Lite tidig halloween, men nästa vecka går eleverna på höstlov så det blir nu istället. Akta er ikväll!
 
 

Rätt svar på gissningstävlingen

Ja rätt svar var att ingen mindre än hovslagaren Tobbe kravlade omkring på stallgolvet och tog bilden på våra stövlar, fotograferad med Therese mobil. Han är bra till mycket han! Tydligen oavsett om det handlar om att sko om fötterna på våra hästar (på ett suveränt sätt dessutom) eller ta kort på nöjda ryttarinnor med brunstövlar.
 
Rätt svar hade: 
http://kissmevandebonte.blogg.se 
http://kellyshastliv.blogg.se 
http://ellenfreij.blogspot.com 
http://emelieeld.bloggplatsen.se , 
http://jjustjessica.blogg.se 
http://huskylife.blogg.se 
http://ryttarduon.blogg.se
 
Nu tycker jag att alla passar på att klicka in sig på bloggarna ovan eftersom dom var så duktiga och svarade rätt! Kanske är någon av dom din nya favoritblogg i hästvärlden?

Jodå, det går!

Brunstövlarna var riktigt snälla och trevliga idag. Red ett ganska lätt ridpass i ridhuset med mycket galoppfokus. Det stod en hel hinderpark uppe i ridhuset då det skulle vara hoppträning senare, så vi fick snirkla runt hindren. Han var riktigt loss i handen och väl framme för skänkeln, så mycket duktig.
 
Stövlarna börjar faktiskt kännas som dom svarta nu efter två ridpass, visst gör det ont i knävecken men det går och jag överlever. Skrev jag att jag plockat hem mina lackade? Så nu är jag i alla fall tvungen att rida i dom bruna vare sig jag vill eller ej. Men fortsätter dom vara såhär duktiga så får dom definitivt följa med till Jeanna nästa vecka! 
 

Frostmorgon

Tackar för en otroligt lugn natt på jobbet! När jag körde hem i morse var det så fantastiskt vackert ute. Fyra minusgrader och frost överallt, solen trängde igenom träden och löven glittrade i alla höstens röda färger. Wow!
 
Nu har jag precis ätit frukost och ska bara njuta lite av stillheten här hemma innan jag åker till stallet. Danny vilade igår, eller rättare sagt promenerades i skogen - så idag tar vi nya tag med lite jogging i ridhuset. Förmodligen i dom bruna stövlarna om jag inte får panik och kastar av mig dom efter något varv i ridhuset, men det gick ju faktiskt bra sist!
 
Ska förmodligen iväg på lite spännande saker ikväll haha.. berättar mer sen!
 

Godnatt

Lite kvar att fixa, men lite senare ska även jag släcka ner lampan här på jobbet. Har varit i stallet nu på kvällen och ryktat Danny samt klippt några strån i manen som såg lite ojämna ut. Varför blir det alltid så haha? Man klipper manen en dag och är hypernoggrann så att inga hårstrån är ojämna eller sticker fram. Man borstar igenom manen åt alla håll och klipper igen - tills det är perfekt.
 
Så kommer man dagen efter och vips så är det en massa strån som är för långa! Jaja, nu är dom bortklippta. Godnatt!

Dagens Danny-shopping

Ja roligare än såhär blev det inte! Blev lite nödvändiga saker när jag var uppe och handlade på CityGross bara.. (vi i Falun har ju hästavdelning på vårat CG).
 
Pälsglans, rapsolja och babyservetter (klarar mig inte utan dom i stallet, funkar till allt).
 

Intressant!

Läste DET HÄR inlägget på dressyrmupparnas blogg och fick med ens svar på många funderingar jag haft på senare tid. I inlägget kan man bland annat läsa att det går åt mer foder för att bygga upp 1 kg päls än 1 kg muskler.
 
Danny har ju fallit ur ganska rejält under senaste tiden trots samma foderst som tidigare. Eftersom träningen inte har ökats har jag funderat mycket över varför det blivit som det blivit. Nu fick jag svar på många frågor! Som ni vet har han satt mängder av päls och har redan blivit klippt två gånger, förmodligen har massor av näring från maten alltså gått till detta.
 

Asmar Coat

Dessa bilder på en jacka från märket Asmar har cirkulerat runt på ett par bloggar jag läser. Först kände jag "wow" men med lite eftertanke kände jag också "skulle jag kunna ha en sånhär i stallet?". Den sticker ju onekligen ut och ser nästan lite ut som en frack eller kavaj, fast i form av en jacka. Blev lite tveksam.. Eller? Ställer mig mycket osäker till om jag vill hissa eller dissa denna jacka.
 
Eftersom den går loss på cirka 3300 kr skulle det aldrig falla mig in att lägga pengar på en sådan, men om vi antar att pengarna inte är problemet. Skulle ni köpa den? Hiss eller diss från eran sida? 
 
 

Halloweenspecial

Igår kväll klockan 20.00 i USA släpptes avsnitt 13 från tredje säsongen Pretty Little Liars. Har redan funnit den på nätet så nu ska jag titta på en gång - som jag har längtat! För er som inte hänger med i svängarna kan jag rekommendera denna serie tusen gånger om, så spännande att jag får rysningar över hela kroppen. Skulle aldrig våga se om jag var ensam hemma en sen kväll... Huuua.
 
Jobbar även natt så åker inte dit förrän 20.30 ikväll, därför har jag hela dagen på mig att koppla av och ska nu dra en filt över huvudet och rysa till halloweenavsnittet. Danny fixade jag i morse så ska bara tillbaka och promenera honom i eftermiddag. 
 

Manfrisering

Efter vissa påtryckningar i stallet fick jag så lov att klippa manen på Danny idag... Blir retad lite varje dag om att jag väljer att hålla den så lång - men det gör mig inget, vill ju ha den så! Jag tycker att det ser betydligt finare ut med en lite längre, välklippt man än en militärkort man.. Men det är ju en smaksak.
 
Glömde ta bild innan, men jag klippte inte många millimeter haha! Ska kanske (väldigt kanske) fortsätta att klippa lite i morgon.. Är inte mogen att ta mer än pyttelite varje dag. Är så rädd att det vips ska bli för kort!
 

Gissningstävling!

Vem kröp omkring på stallgolvet för att ta bilden på våra stövlar nedan? Alla som gissar rätt får en länk! Men man får givetvis gissa även om man inte har någon blogg.
 
1. Min tränare Marika?
 
2. Stallpersonal Ove?
 
3. Hovslagare Tobbe? 
 

Tävlingsplanering

Ja om en vecka åker vi ju till Jeanna, så alla tävlingar ligger efter det. Tävlingarna nedan är dom som jag är anmälda till i TDB, men kanske dyker det upp någon till under senhösten.
 
10 november Gyttorps RK: MSVC:1, MSVC:2
 
8 december, Falu RK (hemmaplan): MSVC:2
 
Tävlingen som är på Falu RK i december är lite extra spännande, det är nämligen en del av en dressyrdomarutbildning. Klassen kommer att dömas av minst 3 domare (men när jag pratade med en domare om detta trodde hon att det skulle vara cirka 10 domare, även om nog inte alla dömer haha). Det är en vanlig regional tävling med två klasser. En klass (LA:P1) som endast är öppen för 4 stycken ponnyekipage samt en MSVC:2 som endast är öppen för 4 stycken juniorer och Young Riders på storhäst. 
 
Det står i proposiotionen att tävlingen benämns som "Jubileumsdressyr" och att hederspriser med jubileumstema delas ut till alla startande. Om det är något extra som clinic, shower eller något annat under dagen har jag faktiskt ingen aning om - anmäld är jag i alla fall! 
 

Vilken höstdag!

Har precis kommit in från en ljuvlig långpromenad i strålande sol. Tog med mig tokstollarna nedan! Flatcoated retriever-tanterna Wilma och Smilla är 7 respektive 9 år men som ni ser på filmen är dom som unghundar i sinnet haha! Mina älskade små vovvar. Helt galna.
 
 

Jag red i brunstövlarna!

O herre min skapare, jag gjorde det verkligen! Tänkte att eftersom jag ändå skulle köra på tidig morgon-ridning så kunde jag passa på att pröva om det ens var fysiskt möjligt att rida runt i dom bruna stövlarna... Man är ju smalast om benen på morgonen - så det låg lite taktik bakom!
 
Satte på mig dom någosånär smidigt och sedan gjorde det gjorde ont, ondare, ondast ett tag. Sadlade och gick sedan in i ridhuset. Har märkt att ju längre jag har dom på mig vid varje tillfälle desto skönare blir dom (antar att lädret blir mjukare när det blivit lite varmt). Skrittade runt och var lite plågad innan jag tog tyglarna och började jobba  Danny. Tack och lov var Danny på ett lysande humör och arbetade jättefint utan någon större ansträngning från mattes sida, så jag kunde koncentrera mig på att överleva i stövlarna istället. 
 
Sedan började jag sakta men säkert flytta fokus från aj-stövlarna till Danny och fick hjälp av Therese som red runt med Tiara där inne. Hon kikade när jag gjorde lite byten i galoppen och konstaterade att bytena höger till vänster var rena! Medan vänster till höger var lite efter bak... Jaja, vi ska nog få ordning på detta, speciellt med en Jeanna-vecka framför oss. Sedan tog jag lite trav och han kändes väldigt loss och jag hade ett kanontrevligt sug framåt. Visst kan han vara lite mer elektrisk och rörlig - men en mycket bra känsla överlag.
 
Travade sedan av honom och skrittade runt en stund. Vid denna tidpunkt gjorde stövlarna inte ens ont! Tajta som tusan, ja absolut - men inte alls samma smärta som när jag började ridpasset. Nu tänker jag faktiskt plocka hem dom svarta lackstövlarna och tvinga mig själv att rida i dom bruna, för ju mer jag rider i dom desto bättre blir dom ju... Sammanfattat så är jag lättad och nöjd, hade förväntat mig att det skulle vara tre tusen gånger värre att rida i dom första gången. Föreställde mig blodstopp i benen, blod och tårar.. Inget av det dök upp under dagens ridpass haha! Lycklig.
 
Vi tog lite bilder haha.. Första gången vi kunde jämföra stövlarna! Egentligen är dom samma färg i grund och botten men Therese stövelfärg heter "Antik Whiskey" och mina endast "Whiskey". Det är då Therese stövlar har lite mörka inslag, tänk er att dom är lite lite svartborstade. När vi ställde dom bredvid varandra var det inte så stor skillnad mer än att mina är lite mer orange och hennes mer åt det röda hållet - men då ska man stirra riktigt noga. Lite mer skillnad i verkligheten än det ser ut på bilderna är det i alla fall! Båda stövelparen är i alla fall helt fantastiskt snygga.
 

Bums i säng

Har precis kommit hem från jobbet och nu blir det en kvällsmacka innan jag dyker ner i sängen. Blir helt omöjligt trött när jag jobbar kväll haha! Men går ju upp tidigt varje morgon också..
 
Tänkte se den här filmen innan jag somnar.. Har tänkt se den massor av gånger men inte tagit mig tid, men nuså!
  

Tecken i pannan?

Stod och pratade lite med Emma i stallet och konstaterade att jag verkligen saknar en häst med fina tecken på huvudet. Nu köper man ju inte hästar efter färg och tecken, men jag kan komma på mig själv med att önska att Danny hade en stor välformad stjärn i pannan samt en ljus pussfläck på mulen. Det är det finaste av allt! Men han har ju ingenting...
 
Tror att anledningen till att jag går runt och drömmer om detta är för att mina tre senaste hästar helt enkelt inte haft ett vitt hårstrå på ansiktet. Fidolina hade visserligen en otroligt vacker färg (gulbrun) och Klas var outstanding eftersom han var kolsvart, helt utan vita tecken. Men Danny då? Han är en vanlig mörkbrun häst, kunde han inte fått lite vitt i ansiktet haha?!
 
Jaja, det spelar ju ingen roll egentligen - men drömma kan man ju få göra!
 
 

Snabb info om träningen

Danny kändes helt OK, men inte så mycket mer. Är arg på mig själv för att jag har ridit för mycket med spö i handen på senaste tiden för då blir det lite "tomgång" när jag rider utan. Stor skärpning helt enkelt, från och med nu ska spöet lämnas kvar i stallet dom närmsta ridpassen. Jag vet ju att ju mer jag rider utan spöet desto mer lyssnar han på skänkeln, men det är väl av lathet jag helt enkelt haft det i handen. Suck på mig!
 
Jaja, vi red igenom lite växlingar i traven och några byten i galoppen. Traven kändes ganska bra, men lite oengagerad och inte så elektrisk. I galoppen blev det väldigt mycket tomgång vilket färgade av sig på bytena som vi visserligen lyckades få ganska rena - men dom blev små och utan gest. 
 
Nya tag imorgon, då ska jag fortsätta jobba på det vi tränade på idag, fast utan Marika. Får hoppas jag kan rida hyggligt utan hennes hjälp ändå!

Bråttom bråttom

Åkte till stallet i morse som vanligt och fixade allt stallpyssel så som mockning, packa hö, fixa kraft/vatten etc. Sedan trampade jag hemåt på cykeln och föll pladask ner i sängen igen - för att somna som en stock!
 
Nu jag har lite yrvaket vaknat och konstaterat att jag ska vara i stallet om 20 minuter för att börja göra i ordning Danny - ingen omöjlig gräns men med lite bloggande på listan blev det tajt! Nu ska jag i alla fall ge mig iväg, träning för Marika klockan 12, så kul!
 

Söndagskväll

Hela familjen har precis suttit i soffan och skrattat åt solsidan, alltså det är ju för underbart. Nu blir det lite mer TV då jag och pappa ska se en deckare klockan 21.00
 
Sedan blir det att hoppa in i duschen och ner i sängen. Imorgon blir det dressyrträning för Marika och på eftermiddag/kvällen ska jag jobba, så en måndag med full rulle helt enkelt :)

Återförening med Norma

Först och främst ska jag förklara lite kortfattat vem Norma är egentligen. När Klas var som mest skadade och hade ett halvårs total vila framför sig, för andra gången, började jag leta efter en häst att låna. Lade ut en annons, ringde på annonser och provred massor av hästar. Om det är svårt att hitta en bra häst att köpa, då är det definitvt ännu svårare att hitta en bra häst att låna! 
 
Men sen provred jag Norma långt uppe i Bollnäs, då kändes det äntligen som vi hittade rätt. Då var fröken Norma bara 4 år gammal, men väl framme för sin ålder. Tog hem henne i oktober 2010 och vill minnas att jag hade henne i 8 månader innan hon flyttade hem till sin uppfödare igen, när Klas var frisk igen. En kanonrolig tid och gud så jag grät när vi lämnade tillbaka henne! Har sedan dess haft regelbunden kontakt med Malin som fött upp Norma och rider henne numera. För ett tag sedan fick jag höra att hon hade flyttat Norma till Gävle där hon pluggar och eftersom det bara är ca 1 timme från mig ville jag såklart åka och hälsa på! 
 
Sagt och gjort, igår tog jag med mig kompisen Elin och åkte dit. Malin hade bett mig ta med ridstövlarna och rida lite på Norma, såklart svarade jag! Har alltså inte ridit henne på ungefär 1,5 år så det var jättespännande att se vad som blivit av henne, nu 6 år gammal (samma årgång som Danny!).
 
Malin red lite först och visade vad dom tränat på och sedan satt jag upp. Ganska stor skillnad mot när jag hade henne på heltid, men man formar ju sin häst väldigt mycket själv. Jag rider ju mina hästar på ett sätt och vill ha dom på det viset, medan någon som sitter upp på Danny kanske tycker "huh vad hemskt!". Men alla vägar bär till Rom! Tyvärr stod det en hel hinderpark i ridhuset då det var hopptävlingar, så vi fick trängas på en liten volt i collectingring. Jobbade i alla fall med att hon skulle korta ihop sig och bära sig själv, utan att bli framtung. Hade Norma fått välja hade hon nog varit lång som en flaggstång haha! Fick helt enkelt rida ihop henne på lite stryrka i början innan jag kände att hon bar sig själv. Mycket skänkel! Slutresultatet blev kanske inte så lysande, men jag tyckte att det blev bättre och bättre ju längre jag red.
 
Malin satt upp en liten stund efteråt och jag hoppas hon tyckte att det kändes bra, för hon såg riktigt trevlig ut! Kort och snygg i kroppen med lite rundare sida.
 
Film från igår när jag red henne:
 
 
 
 

Jeansridbyxor

I flera år har jag stretat emot, avskytt och inte kommit på tanken att köpa ett par egna. Tills igår. Då fick jag se ett par helt underbara jeansridbyxor på Hööks. Provade och dom satt som en smäck! Dessutom kunde jag få på mig smickrande storlek 36 (är det med flit dom är stora i storlekarna, så man som kund ska få känna sig lite nöjd eller haha??). 
 
Dessa godingar följde i alla fall med hem! Nästan så man skulle kunna ha dom till vardags haha... Och ja, jag var tvungen att ta kort på ridbyxorna när jag hade stövlarna på mig för det var så satans snyggt! Dock höll jag på att dö av smärta, för stövlarna stryper mina ben. Kommer inte kunna rida i dom på länge. 
 
Jaja, nog tjajat om stövlarna! Vad tycker ni om ridbrallorna? Det ljusa på sidorna är dragkedjor, tror det reflekterades lite i kameran. 
 

God morgon! (eller lunch?)

Åkte till stallet i morse och snabbfixade Danny innan jag åkte hem och snyggade till mig för möte med chefen ute på skidbacken. Lite prat om dom nya byggnaderna då bland annat serveringsdel och försäljning blir helt nytt, och där är det ju jag som håller i trådarna. Frida som jag jobbade med förra året kommer inte längre att vara kvar utan det blir jag som tar kommandot och har även värvat Therese från stallet.
 
Dock är inga kontrakt påskriva ännu då det inte var helt hundra vilket avtal vi går på. Lite löneförhandling kom dom inte undan med haha... Tror dock att dom ger med sig då dom är mån om att någon som var där förra året kommer tillbaka. Håller alla tummar för blev helt pirrig och glad i kroppen av att vara där, saknar det litegrann!
 
Tänkte även klaga på vädret lite... Hela gårdagen öste det ner regn och även idag hänger det i luften. Hagarna ser hemska ut och det är lera överallt. Längtar faktiskt efter lite minusgrader du så marken fryser... Tog en bild när jag fyllde vatten i hagen i morse, ni ser ju omgivningen. Lera, lera och åter lera.
 

Årets film = hoppfilmen

Ja den här filmen är verkligen inte att leka med, och jag lovar er att varenda minut av den är värd att se. Skruva upp ljudet och skratta! Dels åt våra kommentarer, Marikas kommentarer och våra helt talanglösa hopphästar med lika dåliga hoppryttare ovanpå. 
 
Hästarna som är med på filmen är:
 
Champis, en fyraåring dressyrponny som faktiskt var ganska duktig men inte riktigt förstår.
Fürst Rainier, en 7-årig dressyrhäst som liksom Danny river nästan varenda hinder (ska man lyfta på benen?)
Danny, river allting
Loppan (Tiara), 11-årig dressyrhäst som är hoppgalen rent ut sagt. River INTE men hoppar ungefär tre meter ovanför hindren istället och bockar som en dåre.
 
Har dock inte tagit med alla plockepinn-rivningar av Danny haha! Vill inte visa riktigt hur värdelösa vi var.
Sista språnget är --->80 cm!!!!<-----
 

Åh pust, nu är vi hemma!

Ja efter en lång och kalashärlig dag med bästa Elin är jag på plats hemma igen. Vi hann med lite shopping på Hööks, en lunch på Ikea och lite kikade där inne innan vi åkte mot Norma. Red en stund på henne och pratade lite med hennes ägare, men mer om det i ett annat inlägg. Sedan åkte vi och åt lite glass innan vi begav oss hem till Falun igen.
 
Danny fick den bruna grimman från JH Collection (som typ alla redan har i stallet, men men!!) Älskar den.
 

Vi överlevde

Men jag måste vara ärlig och säga att vi var grymt talanglösa. Danny rev bommarna som plockepinn och verkade inte alls förstå varför hindren inte flyttade på sig när han kom galopperande (det gör ju buskar och sånt i skogen). Men, det var nog första gången i hans liv som han var med på en hoppträning så det var klart godkänt. Slänger upp en film ni kan skratta åt senare!
 
Nu blir det ett snabbt ombyte och sedan åker jag och en kompis först till Hööks och lite andra affärer i Valbo (Gävle) och sedan åker vi till Norma. Skriver sen.

Håll tummarna!

För att jag överlever hoppträningen helt enkelt. Mamma är med och bevakar och kanske filmar lite! Skriver sen...

Blöta strumpor?

Har nu fått råd av flera stycken att jag ska blöta höga strumpor med varmt vatten och sedan sätta på mig stövlarna. Sedan knalla runt en stund tills det har torkat. Efter lite googlande insåg jag att detta tydligen var en väl beprövad metod för att töja skor av olika slag och nu måste jag nog prova!
 
Någon som har några invändningar innan jag blöter strumporna?! Kan väl inte hända så mycket tycker jag? Är ju ändå lädret på insidan som blir lite blött och om det får någon fläck kan ju inte spela någon roll?

LYCKA ♥

Måste dock säga att det var extremt svårt att ta kort på dom så att det blev "rätt färg". På dessa bilder är dom alltså ute i dagsljus och då är dom orange-bruna medan inne blir dom mörkare och mer röd-bruna. Färgen som dom är utomhus är precis den färg jag har drömt om så jag anser att den är mest rätt haha!
 
Nu är jag komplett. Lackstövlar för tävling, bruna stövlar för träning och min älskade childericsadel. Ingen kan vara lyckligare än mig.
 
Här har ni dom, drömstövlarna!
 

AJ.

Mina bruna ridstövlar kom, gjorde ont och sedan ännu ondare. Dom är HELT FANTASTISKT SNYGGA! Men jag överdriver inte om jag säger att jag har blodstopp i benen. 
 
Den ena stöveln gick bra, smalvaden. Lite tajt, men det gick! Däremot hade jag lite problem att få i foten då den var väldigt smal vid vristen. På tjockvaden gick det först inte alls, jag fick helt enkelt inte upp dragkedjan. Gick omkring en stund och provade igen - nej det gick inte. Knäppte stöveln högst upp i knappen och gjorde ett nytt försök och då gick det, sakta sakta kröp dragkedjan uppåt. Nu sitter dom på mina ben och jag vågar inte ta av mig dom haha! Tror jag ska låta dom sitta på ett par timmar så kanske dom hinner mjuka upp sig pyttepyttelite tills jag gör nästa försök.
 
Därför kan ni tyvärr inte få bilder på dom på ett tag, för dom kommer helt enkelt sitta på mina ben. Då är den stora frågan? Ska jag lästa ut dom eller ägna 10 minuter åt att få på dom varje gång? Det är ju faktiskt så att dom formar sig och blir mjukare efter ett tag, och eftersom jag ska rida med dom varje dag 365 dagar om året så vill jag inte att dom till slut blir så mjuka att dom inte sitter tajt längre. Tror faktiskt att jag försöker ett tag, jag märker ju om det blir för jobbigt.
 
Lägger upp bilder sen, ni kommer älska dom!

Som sagt haha...

Ni får ta det med en nya salt, men ska två dressyrryttare hoppa så skare vara....
 

Fredag och lite roliga planer

Ja då var det äntligen fredag igen! Grått och dystert ute, men det ska man nog överleva ändå. Sitter och väntar på sms från DHL att stövlarna har kommit, men förmodligen blir det väl att dom kommer på måndag. Varför leveraras inte post på helgerna, eller i alla fall lördag?!
 
Jaja, jag får stå ut. Har börjat bli nervös för morgondagens hoppträning och inte blir det bättre för att jag och Therese stressar upp varandra - vad ska vi ha på oss? Vad ska hästarna ha för skydd? (där kom vi överens om hockeyutrustning, det vill säga alla skydd vi äger och har). Vi kommer ramla av och dö, jag svär. En vecka innan vi åker till Jeanna envisas vi med hoppträning - det är ju som gjort för att vi ska brya en arm eller två.
 
Kan förresten berätta lite om morgondagens planer för eftermiddagen! Då ska jag åka och hälsa på Norma, ett sto f. 2006 e. Twiligt - Vivaldi som jag hade hos mig i 8 månader för något år sedan. Ska bli otroligt roligt att se hur hon har utvecklats senaste tiden och vad det har blivit av denna flotta, rörliga häst. Hennes ägare sa åt mig att ta med stövlarna... Iiih! 
 

En klar fördel med bloggandet...

Är att det redan har ramlat in erbjudanden om helt fantastiska småttingar på mailen! Men kära vänner, det är inte dags ännu! Jag får tacka och bocka, men planen från första början var att boka en fölis född våren 2013, för leverans nästa höst. OM absolut rätt dyker upp kan det vara aktuellt med en 2012:a, men då ska allting klaffa.
 
Ni är guld värda när ni tipsar, vet "den och den till salu" och allt jag fått mail om - men spar på detta! Jag ger klartecken när jag aktivt börjar leta och då vill jag ha all hjälp jag kan få. Ni är bäst.

Galoppeti

Ut i skogen

Tack och lov inget regn idag, även om det var lite smårisk när jag begav mig ut i skogen. Danny trodde att han skulle bli uppäten av 1. buskar 2. stenar 3. för matte osynliga spöken. Det gick bra ändå och han är ju en pärla att rida ut på ändå! För att inte ridas ut på sådär extremt ofta och dessutom vara en känslig häst med lite nerv går det hela hur bra som helst. 
 
Visst går han och blåser upp sig, trampar lite och spökar runt men efter en stund inser han att det inte var så konstigt att gå omkring i skogen och slappnar av. Idag har vi både skrittat, travat och galopperat! Jag rätt upp i fältsits och Danny i en stor rund galopp med öronen rätt fram - det är livet.
 
Väl hemma blev han lite borstad, fick avspolade ben och Agria-pyjamasen på. Ironiskt att jag har två Agriatäcken som jag använder jämt - så har jag Folksam som försäkringsbolag! Jaja, jag har ju faktiskt vunnit täckena på tävling så jag behöver inte ha dåligt samvete för det.
 
 
 

Update

Stövlarna hämtades tydligen av DHL från Hogsta idag... Med min vanliga otur kommer dom förmodligen inte förrän på måndag, åh.....

Var är stövlarna tro...?

Har precis mailat till Hogsta och efterlyst mina bruna ridstövlar.. Borde dom inte ha kommit nu? Hm. Så himla nära att vara "komplett" nu! Sadel, stövlar x2, kandaret.... Mumsi! Sen är det shoppingförbud, men å andra sidan har jag ju köpt allting som är dyrt nu. Väl investerat! Stövlarna kan jag säkert ha i 10 år.
 
Gjorde förresten en fasansfull upptäckt igår - jag har missat en fläck på bogen när jag rakade honom! Visserligen är det hemskt lite men rätt ska vara rätt, så nu får klippmaskinen följa med i eftermiddag igen. Ska allt raka bort den lilla tussen haha.... En av dom stora fördelarna med egen maskin - man kan missa något litet och bara klippa det dagen efter. Han är förresten helt otroligt fin! Dom där småsmå ränderna jag pratade om, dom var puts veck dagen efter. Börjar nästan tro att jag hade inbillat mig att det var något där från början haha... 
 
Alla ni som sa att Danny skulle bli ful i pälsen efter andra klippningen - nehe då! Han är så glansig och tjusig i sin nya kortklippta kostym. Dock blev han betydligt gråare/mörkare i färgen denna klippning än den förra, då blev han mer brun. Tycker nog bättre om den nya färgen faktiskt.
 
 

Morgonmys med Ridsport

Åh det är verkligen guld att få hem Tidningen Ridsport på morgonen! Nu blir det frukost efter en tidig morgon i stallet.
 

Många spekulationer

Men vissa har tydligen mer koll än andra haha... Nu blir det godnatt! Imorgon ska Danny ut i skogen och kika på lite träd. Mysimys. 

Kikar på hästnet...

Söker på hingstar, kikar på youtubefilmer, hänger på BLUP och googlar som en galning... Vad är på gång? Visserligen inte riktigt dags ännu, men det skadar inte att vara lite förberedd. 
 
En bild på Avalanche, Dannys helbror.. Han har visserligen ingenting att göra med ovan nämda... men? ;)
 

Duuuktig

Om gårdagen var katastrof så var dagens träning motsattsen. Duktiga duktiga Danny! Mjuk som en gummiboll, loss i handen och ett stort tryck framåt.
 
Vi red igenom öppnor som blev bra, några slutor - också bra. Mycket halvhaltstänk i traven för att få honom luftigare. I galoppen lite samlingsjobb och några galoppslutor som måste vara det enda som inte riktigt lyckades idag. Mot slutet red jag in på diagonalen och gjorde två byten åt varsitt håll - båda orena. Skärpning sa Marika och sedan tog vi två diagonaler till från båda håll, båda klockrena! Lugn energisk galopp och helt rena byten. Lycklig.
 
Sedan fick Danny gå in o boxen och sörpla i sig sin kraftfoderblandning med massor av vatten och extra salt. Ikväll ska jag åka dit och pussa lite extra på honom. Nästkommande dagar blir ut i skogen för nu har han minsan förtjänat lite vila :)
 
Iihhh glad.
 

Dagens happening

Jag är anmäld till hoppträningen på lördag! Eftersom vi uppenbarligen inte kan rida dressyr (syftar på gårdagens träning) så får vi väl helt enkelt byta gren..........
 
(skämt åsido, men hoppa ska vi) 

Godnatt från jobbet

Ja nu börjar det dra ihop sig för kvällning hos alla boende och lite senare ska jag också krypa ner i sängen i jourrummet. Hoppas få sova!
 
I morgon blir det som sagt nya tag med träning igen för Marika. Denna gång försöker vi med träns istället för kandar!

Reflexdax

Nu börjar det bli riktigt mörkt på kvällarna och det är dags att plocka fram lådorna med reflexer.. Rider man utomhus är det för mig självklart att man slänger på rejält med reflexer när det börjar skymma! Tänker ofta på att "om jag ramlar av, har även hästen reflexer?". För ett vanligt misstag är att man sätter på reflexväst och ett skritt-täcke som man knäpper ovanpå sina egna ben för att det ska vara lite extra varmt. Men ramlar man då av och hästen kommer lös kanske den knappt har en enda reflex?
 
I hagen har jag faktiskt aldrig haft några reflexer eftersom dom bara är ute dagtid när det är ljust - men börjar  känna att det vore trevligt med något litet även där om dom kanske kommer lös en tidig morgon (mörkt). Kikade lite på öks och fann en reflexgrimma, det var ju smidigt och enkelt i alla fall!
 
Tänkte även höra med er för att få tips. Hur ser ni ut under följande situationer:
 
1. Uteritt, det är rejält mörkt och du ska rida en bit på en trafikerad väg där det kan komma bilar! Vilka reflexer använder du? (både på dig själv och hästen)
 
2. I hagen. Din häst går ut tidigt på morgonen när det är mörkt och lite dimmigt. Hagarna går i närheten av en trafikerad väg så vid extremt otur kan en häst komma upp på vägen om den kommer lös. Menar exempelvis om hästen blir rädd och kastar sig när den leds till/från hagen. Har den reflexer på sig? I vilken form då? (täcke, påsydda reflexdetaljer, grimma, benskydd?)
 
 

Dagens träning = katastrof

Ja vad ska man säga? Helt enkelt en riktig katastrofträning. Usel ridkänsla redan från början som sedan blev sämre och sämre. Extremt statisk i formen, ojämn i sidorna och jag kände mig ungefär som "Anna, ridit ett halvår på ridskola".... Suck.
 
Till slut blev det så illa att min tränare valde att sitta upp, tack gode gud. Vips så såg Danny kalas ut, men Marika kände i och för sig direkt problemet. Hon red en stund och sedan fick jag sitta upp igen - klart bättre känsla men fortfarande inte på topp. Bestämde direkt att vi tränar imorgon igen och ser om dagens ridning gjorde någon skillnad... Känns det bättre på morgondagens träning får han gå i skogen ett par dagar sedan.
 
Tur det börjar närma sig för Jeanna... Hon ska få rida massor på D. Två veckor dit!

Seriösnivån på Falu RK

Jonna och Emma står för några dansmoves i stallgången - jag filmar. Hästarna är förvånade. Gangnam style! Nej vi har inte vuxit upp ännu hahah...
 
"Alltså jag har apelsiiin på hjälmen"
 
 

Tisdag

Dagens checklista..
 
✓ Träna för Marika med Danny. Gå igenom allt vi fick kritik på under söndagens tävling
 
✓ Ut och gå med hundarna i skogen (hoppas på bra väder)
 
✓ Packa väskan för lite långjobb
 
✓ Jobb 15.00-09.00 dagen efter
 
Saknar sommaren... Värme och nakna hästar i hagen. Åhh...
 

Utvärdering klippmaskin

Åkte in till Jula och köpte deras klippmaskin, har flera i stallet som har den och söker man runt på google så hittar man många som är nöjda! Därför slog jag till på denna budgetmaskin för 1295 kr.
 
Man fick med 1mm skär och 3mm skär - jag bytte till 3mm då jag tycker att det andra blir för kort. Olja och lite reservdelar följde också med. Ska jag utvärdera maskinen skulle jag säga att det första man kan säga som är negativt är givetvis ljudnivån - den är inte speciellt tyst av sig. Öronproppar på både sig själv och hästen är att rekommendera. Dock måste jag säga att Danny inte verkade reagera på det höga ljudet mer än med den andra, tystare maskinen han blev klippt med först. När jag började klippa blev jag imponerad! Det klippte väldigt fint och gick lätt. Blev några små ränder men tror det mer handlade om min otränade teknik snarare än maskinens fel. Sen är ju inte Dannys uppförande under klippning något lysande exempel för att utvärdera en klippmaskin på, för han stökar runt mest hela tiden och tycker att det kittlas och är läskigt. Det gjorde han dock precis lika mycket med Therese's Elds proffsmaskin.
 
För det priset är jag extremt nöjd och Danny blev riktigt snygg till slut. Eftersom jag inte klipper mer än min egen häst tror jag inte heller att det hade lönat sig att köpa en mer kvalitétsmaskin - då hinner jag avverka ett par Jula-maskiner i så fall och man har ju garanti i alla fall 1 år också. 
 
Det blev dagens aktivering för Dannymans del i alla fall! Han har gått i hagen och vilat lite. Imorgon blir det träning för Marika igen, då ska vi gå igenom all kritik från söndagens tävling.
 

Dags för protein!

Har märkt att Danny har blivit tunnare i överlinjen sedan vi bytte hö... Analysen visade i och för sig på mindre protein i denna leverans, men det var inte någon enorm skillnad. Har inte ändrat så jättemycket på foderstaten innan men nu börjar det bli uppenbart att det är dags.
 
Köpte hem Krafft Muskel idag och kommer att ge honom det som komplement framöver. Förhoppningsvis tar det inte alltför länge innan han blir rund och fin i överlinjen igen!
 
 
 
 
 

Bilder fotograferade av Amanda

En kompis tog lite bilder på Danny igår! Tusen tack :) Måste dock säga att han kanske inte riktigt är i sitt esse i lång, matt vinterpäls.. Jaja, ikväll ska han klippas!
 

Våran bedömning från igår

Tänkte skriva en rad om vad vi fick för poäng och bedömning igår! Över lag jämna poäng, ingen katastrof - ingen topp. Vi hade ju egentligen inga jättemissar utan det var mer spänst och power som saknades (men det hade jag ju faktiskt kunnat visa....)
 
Vi fick 7:or på båda diagonalerna med mellantrav (det var allt generöst, han längde väl hälften så mycket som på träning haha!) Även 7:or på båda övergångarna från mellantrav. En 7:a på en skrittpiruett, 7:a på ökad skritt, 7:a på mellanskritt, 7:a på mellangalopp, 7:a på första enkla bytet, 7:a på samlad galopp, 7:a samlad galopp på annat ställe och 7:a ökad galopp.
 
Sedan fick han 7:a gångarter och jag fick 7:a på sits. Blev ju faktiskt en hel del sjuor totalt! Sen dalade ju tyvärr 5:orna in på ena öppnan, båda slutorna, ena skrittpiruetten och ett enkelt byte. Alla skolor samt dom enkla bytena har ju kofficient 2 (poängen räknas dubbel) och eftersom vi lyckades pricka in poäng 5 på nästan varenda kofficient blev det hela ganska dåligt haha........
 
Jaja, nu är det bara att träna och nästa gång vi tävlar ska jag trycka på herr D och säga att nu visar vi lite glöd!

Klippmaskins-shopping

Med tanke på att Danny sätter päls i racerfart och nu är som en ullig, gullig teddybjörn så ska jag faktiskt åka och köpa en egen klippmaskin idag. Tror faktiskt att det är en bra investering ändå..
 
Dock blir det absolut ingen värstingsort! Jag ska inte klippa en massa hästar utan är ju bara för eget bruk, så det får räcka med en billigare sort. Min kompis Therese köpte precis en sådan som jag nu tänkt köpa och hennes häst blev mycket fin efter klippningen! Inga ränder och fin i pälsen.
 

Film MSVC:2

Ja mycket spänstigare kan vi allt trava! Men tycker ändå att vi gör en prydlig debut och han ser lydig och koncentrerad ut, speciellt i galoppen. Duktiga duktiga Danny.
 
LÄNK: http://www.videofy.me/v/648958 
 
 

MSVC:2

Nu är jag hemma! En otroligt lång dag även om tävlingen var på hemmaplan :) Danny började med att rulla i hagen, inte okej haha! Jaja, ren blev han i alla fall. När jag stod och knoppade honom var han så stillsam och lugn att jag nästan började bli orolig om han var sig själv, men ute på framridningen blev han sitt vanliga pigga jag.
 
Red fram ungefär 30 minuter och han kändes jättetrevlig. Framåt, glad positiv! Det där extra trycket och glöden i honom saknades och jag hade en inre diskussion med mig själv hurvida jag skulle ta ett spö och "kräma på" lite mer. Valde att inte göra det med tanke på våran senaste start inomhus när Danny mest galopperade jämfota, het som en galning hela programmet. Man får inte glömma att han bara har tävlat 4 gånger i hela sitt liv, det här var hans andra inomhustävling. Jag vill ge honom en positiv upplevelse, inte skrämma ihjäl honom genom att sätta så mycket tryck (vilket ger lite spänning) att han bara exploderar inne på banan och tycker att det är obehagligt med publik, domarbord och allt.
 
Inne på banan genomförde vi ett lugnt, prydligt program utan speciellt mycket tryck. Vi fick 5:or på skolorna som tyvärr blev för raka och det är kofficient 2, samt ett enkelt byte som blev pannkaka (trav-skrittövergång). I övrigt kändes han fin och jag var verkligen jättenöjd. Såhär i efterhand kan jag visserligen känna att jag hade velat prova att trycka lite på honom, visa upp den fina spänst han kan ha och visa energi och power - MEN vi har massor av tävlingar framför oss. 
 
Resultatet blev 62,22% och strax utanför placering. Domarens Maarit Ljungs kommentar var: "Mjuk uppvisning på trevlig, utvecklingsbar häst med lätta rörelser. Behöver lite mer styrka. Försök visa tydligare övergångar"
 

Tävling på Falu RK (hemmaplan)

 Idag startar vi alltså MSVC:2 på Falu RK. Min starttid är 13.20, håll tummarna då!

Lite tankar och dagens genrep

Började som sagt dagen med hästloppisen, men sedan åkte jag rask tillbaka till Falu RK eftersom jag skulle vara domarsekreterare i LA:P1 och Lagtävlan för ponnyallsvenskan-programmet. Satt tillsammans med en jättetrevlig domare som berättade mycket om vad hon gillade hos vissa ponnyer och vad hon tyckte sämre om. Överlag var det några riktiga toppar och några riktiga dalar bland ponnyerna. Måste buga åt den lilla B-ponnyn Tornado som kammade hem vinst i LB:1 på 75% och vinst i Lagtävlan på 70% och den var med råge värd sina fina poäng. Vilken ponny! En sån skulle man ha haft när man var 10 år gammal....
 
"Min" domare berättade även att hon på den här lägre nivån inte är rädd för att ge riktigt höga poäng, samtidigt som hon håller rejält i poängen på dom som inte når upp till nivån heller. Det krävs ju faktiskt inte enormt mycket för att få en 7:a eller 8:a på något moment i LB-LAprogrammen, och då ska dom som är riktigt bra också få poäng. Var mycket spännande att höra hennes resonemang och ett tag satt jag och gissade poängen på varje rörelse, det var väldigt blandat om jag hamnade rätt (ibland höll jag högre, ibland lägre) men vissa gånger träffade jag helt rätt. Sen handlar det såklart också om smak och tycke, även om jag inte är outbildad domare.
 
Ganska direkt efter tävlingarna så red jag Danny. Var faktiskt ensam i ridhuset och dressyrstaketen och domarbordet stod kvar, vilket var perfekt träning inför morgondagen. Danny brydde sig dock inte nämnvärt utan travade på som vanligt. Mamma var med och hjälpte mig lite och han kändes väldigt trevlig. Framåt, loss och spänstig. Red igenom programmet och även den förvända linjen blev riktigt kalas, så nu är vi redo. Efter ridpasset skrittade jag av honom ordentligt och sedan schamponerade jag honom. Nu står han med två tjocka fleecetäcken och ett termo ovanpå, så jag tror inte han ska frysa även om vi har riktigt kallt idag! 
 
Ska åka tillbaka ikväll och byta täcke samt plocka ihop det sista inför morgondagen. Håll alla tummar!
 
Vyn från domarbordet...
 

Fynd!

50 kr betalade jag för denna skönhet. Ser knappt använd ut och satt jättesnyggt på. Precis vad jag letat efter! Loggor både fram och bak och så krage...
 
Så otroligt nöjd! Visst var den väl värd pengarna?!
 

Hästloppis på Källvikens Gård

En väldigt trevlig loppis på mitt gamla stall! Tog med mig min kompis Elin och spanade in alla hästsaker. Otroligt mycket grejer, allt från sadlar till benskydd och täcken. Mycket folk där redan vid öppning när vi kom (vi ville inte att det skulle bli urplockat). Var även jättetrevligt att träffa alla gamla stallkompisar, saknar dom allihopa otroligt mycket.
 
Jag hamnade av någon konstig anledning (?) nästan bara hos dressyrryttaren Kerstin Ahlgrens saker... Massor av fina fynd! Köpte en ursnygg långärmad pikétröja där och så kammade jag även hem ett kalasfint schabrak. Lägger upp bilder sen.
 
Mitt i loppisen kom det även in en minigris i koppel.. Jag dör haha!
 

Iiiiiiihhh

Dom bruna stövlarna är på gång! Något så grymt försenade, men den som väntar på något gott? Fick i alla fall mail från Hogsta Ridsport som räknade med att paketet skulle komma till dom på tisdag nästa vecka.
 
Då borde stövlarna rent teoretiskt kunna komma till mig i slutet av nästa vecka? Woho!!!!
 

Lördag, hästloppis och genrep

Godmorgon alla! Är i full färd med att äta frukost, slänga på mig något annat än mjukisbyxor och dra en borste genom håret. Har redan varit i stallet en sväng (nej, man behöver inte vara snyggare än så där) och ska snart åka iväg på hästloppis på mitt gamla stall. 
 
Vid 12.00 så ska jag sitta som domarsekreterare och skriva lite åt ponnydressyren, sedan blir det nog raka vägen och pussa på Danny. Rider honom lite senare i eftermiddag! Sedan ska han såklart schamponeras, ryktas och pysslas om. Visserligen tror jag han kommer att smutsa ner sig i hagen under söndagen innan jag ska börja knoppa och så, men det skadar inte att ha en ren grund att stå på!
 
Vet inte hur mycket jag kommer att kunna uppdatera här under dagen, men ni får en utförlig rapport när jag hunnit sitta en stund vid datorn. 
 

THE VOW

Slänger in ett fredagstips till er! Det är filmen The Vow som jag såg igår och gillade mycket. Jättefin story och en film att krypa ner i soffan till. 
  

Videblogg haha

Åh jag skrattar ihjäl mig, är verkligen inte bra på det här med att videoblogga men här har ni:
  

Dagens tips

Jag tycker att alla mina läsare ska gå in och gilla "Dutch Horse Photography" på facebook för att nästan dagligen få se helt fantastiska hästbilder. Ni kan även gå in på ww.sjoert.com för att se portfoliot. Jag säger bara wow! Alla bilder nedan är från facebook och jag ryser bara jag ser dom, amazing.
 

Planering

Idag har Danny en dag där han bara får vila kroppen och gå i hagen. Ska promenera honom på eftermiddagen så att han får röra musklerna lite efter de senaste dagarnas träning också. Min tanke är att jag sedan ska rida honom tidigt tidigt på lördag morgon (tänk typ sitta i sadeln 07.00) innan tävlingarna då det är ponnyklasser under lördagen. Banorna kommer tyvärr göras i ordning efter detta, så vi får ingen chans att hinna träna på att rida på tävlingsbanan. Detta tänkte jag dock lösa genom att promenera honom i ridhuset på lördag kväll, så får han chans att kika lite på staket och domarbord.
 
Det är ju faktiskt lite speciellt att tävla på hemmaplan. Plötsligt står det "konstiga saker" i det vanliga ridhuset man brukar träna i och många hästar kan bli lite spooky då. Dessutom har Danny bara tävlat inomhus en gång tidigare och då var han lite halvgalen, så det ska bli spännande att se vad som händer på söndag. 
 
Ska även sitta som domarsekreterare under Lagtävlan för ponnyallsvenskan och LA:P1 på lördag, så ni som kommer med era ponnyer blir lite extra granskade av mig haha!

Dom utan tvekan bästa bootsen

Är faktiskt från Hööks! Dessa boots kostar ynka 99 kr och jag älskar dom. Bootsen är mjuka, omöjliga att få skav av och dessutom extremt hållbara. Jag har dom både i hagen och när jag rider. Är faktiskt riktigt kräsen när det gäller boots och eftersom jag använder mig av dessa skydd jämt i alla situationer (hage, ridning, transport, promenad etc.) så måste jag säga att dom boots som hyllas av mig faktiskt är testade och fungerar.
 

Dressyrträning med traktormoment haha

Alltså lite imponerad över min häst är jag idag... När jag kommer ut på utebanan och ska börja rida upptäcker jag att det är en bana uppställd på ridbanan och att några elever från något gymnasium är där och kör traktorträning haha?! Fram och tillbaka körde dom, grävde lite i en hög och sedan runt något varv igen. Dock väldigt trevliga och frågade om det var OK att dom körde lite slalom bredvid dressyrbanan och jo visst sa jag, jag har ingen aning om hur Danny reagerar men vi provar!
 
Lite darrigt och några luftsprång när dom tippade grus, men när jag påminde Danny att han skulle vara koncentrerad på mig och inte på vad traktorn gjorde så fungerade det riktigt bra. Mot slutet måste jag säga att jag (eller Danny för den delen) inte ens tänkte på att dom brummade omkring bredvid oss. Jag höll mig inne på dressyrbanan och dom var ju utanför, så det spelade egentligen ingen roll när han var så lugn och duktig. 
 
Red i alla fall igenom några delar ur programmet och kände på den förvända som är väldigt svår ute där han är lite spänd och ytlig. Well, från början bytte han hejvilt i vänstergaloppen och jag fick inte till en enda förvänd linje - något frustrerad påminde jag honom rejält om att man faktiskt kan galoppera lugnt även utomhus och efter det höll han faktiskt förvända. Red igenom några öppnor och slutor i traven som satt som en smäck, allt bara flöt. Nöjd!
 
Kika på himlen.. Vilket väder! Och kolla pälsen haha... nallebjörn.
 

I farten

Måste till stallet nu men skriver om dagens ridning och lite annat ikväll! Danny väntar :)

Viktigt med bra gångarter?

Satt och kikade genom en tråd på bukefalos som handlade just om ovan nämda. Är det viktigt att ha en häst med bra gångarter när man tävlar dressyr? Påverkar det bedömningen?
 
Ja givetvis påverkar det bedömningen. Dressyr går ut på att få nånting att se vackert och enkelt ut - givetvis leder det då till att en häst med lite tyngre, obalanserad gång inte får samma poäng som en annan häst i samma klass som rör sig lätt och ledigt. Men samtidigt vill jag poängtera att när du tävlar i dressyr finns det en mängd andra faktorer som ger dig poäng, där inte gångarterna spelar någon roll. Visar du din häst skickligt, har den i en trevlig, stadig form och rider ett noggrannt program så kommer du att få bra poäng - hur den än rör sig. Sen får man såklart fundera på vilken nivå man talar om. Inte alla hästar kan gå GP, inte alla hästar tar sig över MSVA (hur skicklig ryttaren än är) men då handlar det även om mycket mer än bara gångarterna. Den ska ha psyket, vara extremt arbetsvillig, lätthet för samling och en mängd mer kvalitéer för att nå högre klasser - inte bara kunna visa en fin travlängning.
 
I tråden jag talar om skriver många i frustration att dom tycker att det är orättvist hur hästar som rör sig fantastiskt men gör massor av missar ändå får höga poäng i slutändan - ja med det säger ju sig själv? Får den 7:or och 8:or på alla moment som den genomför bra och 4:or på missarna - då kanske den ändå har såpass mycket höga poäng att slutresultatet kan bli ganska bra ändå. Jämför det med hästen som rör sig riktigt dåligt, men är hyffsat stadig och inte gör några missar. Den kanske istället har ett protokollt fyllt av enbart 6:or och någon 7:a. 
 
Jag hävdar dock bestämt att alla hästar kan gå klasser upp till MSVB utan problem och på ganska bra poäng, tack vare skicklig ridning av ryttaren. Hästarna behöver inte vara några gångartsmaskiner för att gå MSVB/MSVA, men dom behöver vara hyffsat korrekt byggda, ha lite lätt för samling och gå i en god form. Lägg ner massor av tid på träning för duktiga tränare och låt även dom rida mycket så kommer ni snart ha fantastiskt fina hästar. Jag vet så många som går runt och tycker att dom har "halvdana" hästar, men som i sjävla verket har så otroligt bra grundmaterial att jobba med. Det är bara att köra, träna och med lite vilja så går det att ta dessa hästar långt.
 
Vet inte riktigt hur jag ska knyta ihop det här, men menar att givetvis underlättar det om man har en väldigt rörlig häst - men det är inte allt. Jag har massor av exempel på hästar som tagit sig otroligt långt tack vare skickliga ryttare som gjort dessa hästar till dom lydigaste i världen, inte för att dom rör sig fantastiskt. 
 
Alla har inte en totilas hemma i stallet, men det går ändå (i alla fall på den lagoma nivån).
 
 

Morning

Solen skiner! Det må vara kallt ännu men jag väntar med ridningen till lunch när det är lite varmare. Ska rida på utebanan och jogga honom lite, kanske känna på några öppnor och sådär. 
 
Har i alla fall pysslat lite i stallet i morse. Mockade, packade hö, fixade kraft och satte på en maskin med tvätt. Nu får han rena och fina täcken till helgen.
 
Har även skrivit ett åsiksinlägg som dyker upp vid lunch.. Kika in då!
 
 

21 dagar kvar

Danny och Loppan är jättesugna på att åka till Segersta tillsammans nuuu!!! Fina duktiga hästar :)
 

Nöjd!

Som jag skrev tidigare har mitt vintertäcke kommit nu! Det var kanonfint och grymt tjockt (utan att vara tungt). Är så himla nöjd och det satt super på Danny. En positiv överaskning var att det var kardborre på den extrabit på halsen som går ner över bogen. Det gör att man kan fästa täcket över glipan så att det inte kommer in snö eller blåst - helt suveränt!
 
Försökte ta lite bilder på extrakardborren, tror ni förstår? Glad häst över fint, fluffigt vintertäcke!
 

Programträning

Körde lite programträning för Marika idag och red igenom både delarna ur MSVC:2 och hela programmet. Vi började med lite galoppjobb och han kändes loss och fin - men inte helt rund i vänstergaloppen. Han blir lite kortare i sprången och spänner till i nacken. Åt höger var han däremot i sitt esse, lugna stora språng och flexig i nacken.
 
I traven var han helt OK från en början men när vi började med öppnorna stod han emot ordentligt. Spände till i nacken och tog inte skänkeln. Fick dunka på ett par gånger ordentligt framåt för att få igång någon reaktion och efter det tog han skänkeln fint. Öppnorna kändes bra medan höger sluta blev lite rak (vänster dock fin!). Sedan red vi igenom programmet och fick kritiken nedan:
 
- Inte satsa så mycket i travlängningarna att vi kommer ur balans. Hellre en mindre längning utan taktfel och i balans. Han har såpass mycket påskjut redan att jag inte behöver överdriva det hela.
 
- Mer böjning i höger sluta
 
- Kvickare i bakdelsvändningarna
 
- Försöka samla ihop honom ännu mer i förvända innan enkla bytet (dock var Danny riktigt duktig på dessa idag).
 
- Rakare i sista uppridningen som blev katastrof haha!! Men nu vet jag i alla fall hur jag inte ska rida den..
 
Nåja, det kändes ändå ganska bra överlag. Imorgon ska vi jogga lite på stora utebanan så att han är lugn där när jag ska rida fram på söndag. 
 
 

Just nu: Fix inför träning

Snart dags för träning med Danny och jag är i full fart med att rulla upp nytvättade lindor. Vi kör på schockemöhleoutfiten idag med! Skriver en rapport sen.

Fler kandarbilder med D

Duktig häst! Vilken bild tycker ni bäst om?
 

Lite smådarrigt i skogen

Idag var planen att jag skulle rida ut på en uteritt med Danny och det var ett tag sedan sist. Därför blev jag lite småskeptisk när jag såg hur träden dansade av all blåst utanför fönstret.. Smsade några för att höra om jag kunde få sällskap ute som lite extra trygghet - men ingen skulle ut.
 
Väl i stallet gjorde jag i ordning Danny och tack vare lite tajming kom Lina och skulle rida ut med sin 4-åriga dressyrponny. Kanske inte det tryggaste valet att rida ut med på en laddad Danny - men definitivt bättre än att vara helt själv. Vi styrde ut i skogen och vi kunde andas ut båda två - hästarna var lugna och trevliga. Vi både skrittade och travade runt på grusvägar. På hemvägen blev det lite väl darrigt för Danny och han hittade spöken i buskarna. Då styrde Linas ponny upp det hela och gick tryggt först istället för Danny - ironiskt nog haha... Nu är inte Danny speciellt gammal med sina 6 jordsnurr, men tryggare än en 4-åring borde han allt vara.
 
Vi överlevde i alla fall ridturen och nu kan vi med gott samvete träna för Marika imorgon igen! Då blir det programträning inför söndag :)
 

Tävla på träns eller kandar?

Har fått ett par kommentarer om samma sak nu så tänkte att det är lika bra jag skriver ett inlägg så alla ser. Det som har undrats över är om jag kommer att tävla på träns eller kandar på söndag? Det kommer att bli med kandar. Jag ser ingen anledning till att tävla med tränset nu då han tränas med kandaret. Som jag skrivit innan är jag inte för att man "byter hejvilt" utan går han på kandar ska han tränas med det under ett tag, sedan kan han gå på träns en period igen. 
 
Danny är väldigt duktig med kandaret och trivs fint. Dessutom är tanken att han ska gå kandarklasser framöver och därför är det hög tid att börja. 
 

Tisdag

Har precis kommit hem från stallet där jag fixade allting hos Danny. Nu vill jag verkligen att det ska frysa i marken, för hur hemska hagarna ser ut går knappt att beskriva... Lera och vatten. Hu! 
 
Tänkte i alla fall krypa ner i soffan en stund och kika på sista avsnittet av Pretty Little Liars. Har gått igenom säsong 1, 2 och nu halva 3:an (alla avsnitt är inte släppta ännu). Sedan ska jag sätta mig och kika igenom era tips på tröjor! Ska även åka och hämta mitt vintertäcke som nu har kommit till posten, wiih.
 

Långärmad piké... typ?

Har börjat inse att jag verkligen måste ha någonting snyggare att rida i nu när det börjar bli kallt. De kortärmade pikéernas tid är snart förbi och samtidigt är det för varmt för dom riktigt tjocka vintertröjorna. 
 
Konstaterade att HV Polo har grymt snygga tröjor (såklart) och jag har visat den nedan tidigare.. Ojoj så stilig! Men när plånboken ekar tom är det inte riktigt min prisklass att klicka hem en massa HV Polo-grejer.. Om det är någon läsare som har koll på några liknande tröjor (gärna med lite loggor och grejer) men lite billigare kan ni väl skicka en länk! 
 
Tänkte typ en stilren tröja, med krage och någon logga?
 
 

Massor av bilder

Är så himla sugen på att slänga upp resten av kandarbilderna på Danny! Har sparat en hel del favoriter som jag tänkte visa er. Men är lite tidigt att lägga upp redan kanske? Imorgon? När vill ni se fler?
 

Nerverna börjar komma..

Startlistorna ligger nu ute och det blev allt en liten fjäril i magen som susade runt när jag klickade. MSVC:2 har 22 starter och jag rider någon gång i slutet, känns ganska bra. Blev även en liten lycklig själ när jag såg vilken som dömde.. Inte för att hon har sett Danny innan, men jag tror inte att jag kommer att bli halshuggen heller.
 
Nu ska jag sätta mig och sätta videoklippen från Breeders på repeat ett tag. Suga i mig tävlingskänslan och börja tagga!

Jättebra träning

Gjorde i ordning Danny och red honom i ridhuset i morse. Helt själva var vi, så passade på att rida igenom MSVC:2 som träning inför söndagen
 
Men först, lite kort om ridpasset! Eftersom han har varit lite öppen i formen på senaste tid blev fokus att han skulle vara loss i handen och inte krypa fram med näsan. Red mycket längs spåret och ställde inåt/utåt, lade ner formen och plockade sedan upp igen. Allt för att han skulle vara flexig genom halsen och ryggen på ett bra sätt. Jobbade mycket med förvända galoppen som gick strålande. Sedan tog vi ett ordentligt travjobb där han fick trava med stora steg och lite högre tempo. Satte tryck och red "som på tävling". Han kändes bra, men lite långsam i reaktionerna. Det är inte det att han känns trött eller inte svarar fram, utan snarare mer att han är lite reaktionsseg. När jag lägger på skänkeln vill jag ha en reaktion i bakbenen direkt, idag var han lite långsam.
 
Sedan red vi igenom programmet och jag konstaterade att det faktiskt var lättare att rida in i den sämre galoppen, det blev rakare... Travprogrammet kändes mycket flott och han sög tag i öppnorna ordentligt. Slutorna är lite raka och skrittpiruetterna kan bli klockrena eller inte alls (beror lite på hur kvick jag får honom i skritten). Galoppen kändes fin! Dom enkla bytena blir lite pannkaka, men att begära att han ska kunna samla sig ner till ett fint byte i den ganska obalanserade förvända galoppen är inte att begära ännu.
 
Överlag väldigt duktig häst! Imorgon blir det förmodligen en tur ute i skogen och sedan hjälper Marika oss igen på onsdag.
 

Bus

Jag och Danny kan också... hihi. Nu såg det i och för sig inte ut att gå så fort på bilderna haha... Men det gjorde det! (i alla fall i dressyrmått mätt)
 

Jobba jobba

Glömde kanske säga att jag är på jobbet idag, 8-21. Men har laddat med en till bildbomb som dyker upp ikväll! Enjoy.

Fluffproblem

Jag tror jag blir galen haha! Förmodligen är Danny en korsning av shetlandsponny/islandshäst, eventuellt med några inslag av siberian husky... 
 
Det kan inte vara många veckor sedan han klipptes? Kanske 2-3? Han är redan långhårig och inte lite heller. Hela halsen är som ett stort fluff och magen börjar även lurva till sig.. Hur är detta möjligt?! Jag som klätt på honom med så tjocka fina täcken haha...
 
Men eftersom jag vill att han ska vara nyklippt när vi åker till Jeanna får han helt enkelt tävla som en nallebjörn i helgen. Vill inte klippa så nära inpå den förra klippningen, för rumpan och ryggen är fortfarande riktigt korthårig, så är inte riktigt snällt mot pälsen där. Jaja!

Gårdagens outfit

Hjälm: Lamicell
Pike: HV Polo
Ridbyxor: Back 2 Back
Stövlar: Königs Grandgester
 
Kandar: Premiera
Sadel: Childeric DI
Schabrak: Schockemöhle
Lindor: Schockemöhle
Boots: Hööks
 

Så himla glad...

Över att jag har en häst som Danny! Många blir faktiskt förvånade när dom ser honom numera. En enorm skillnad mot när jag köpte hem honom i både utseende, gång och styrka.
 
Jag vet hur många som undrade vad jag egentligen höll på med när jag tog hem en häst som D, men jag visste vad jag gjorde. Jag vet att det finns där. På 9 månader har han utvecklats i en rasande fart och tänk då ett, eller två år till? När han kan piruettgaloppen (samlingen) kommer galoppen att vara suverän, när han lärt sig att kadensa i traven kommer den att förbättras avsevärt och han har en bra skritt. Jag menar inte att han är, eller kommer att bli, någon fantastihäst - men jag är övertygad om att han kommer att kunna utvecklas till en riktigt bra häst. Dessutom är han bara 6 år, vi har tid på oss. 
 
glad för honom.
 
 

Dannyman på kandar

Premiärbilder med kandaret tror jag? Är så kul att se bilderna för då ser man så tydligt hur duktig han är med dessa nya bett i munnen. Helt sluten mun och inga problem.
 
Dagens ridpass var inte så allvarligt, han fick gå i friare form och susa runt lite på banan. Kul tyckte både matte och Danny denna fina höstdag!
 
Visst ser han vuxen ut med kandaret? Vad tycker ni? :)
 

Smakprov

Photoshoot

Jag gick av jobbet imorse och åkte sedan direkt till stallet på morgonen. Kikade på "hoppning för dressyrryttare-träningen" och höll på att skratta ihjäl mig, men duktiga var dom. Nästa gång... (blir nog ännu roligaste om jag är med med Danny haha).
 
Solen skiner i alla fall och tanken är att vi ska ta kort på Danny på utebanan idag. Slänger upp eventuella bilder senare!
 
 

Snart godnatt

OK, inte riktigt men det här var enda chansen att komma i från en stund och skriva. Har haft en bra dag på jobbet och nu är det snart bara natten kvar - skönt!

Visste ni att...

... Det kommer att vara hoppträning för fegisar på Falu RK? Min tränare tyckte att dressyrhästarna hoppades för lite och tog tag i saken. Nu ska det alltså bli hoppträning där alla privathästar är välkomna, även för hopprädda dressyrryttare. Små, enstaka hinder står på agendan.
 
... Jag faktiskt anmält mig och Danny till detta men missar första gången som är lördag morgon. Går av jobbet 08.15 och hoppträningen börjar klockan 9, lite för tajt även om några erbjöd sig att göra i ordning Danny. Men måste nog dock ladda mentalt ett tag innan haha... Hoppas dock på fler träningar (eller hoppas jag verkligen på det?)
 
... Flera skämtade om att vi borde ta inträde för publiken på denna träning, det kommer nog att bli fruktansvärt roligt haha! Ett gäng fega dressyrryttare på långbenta dressyrhästar som ska kravla sig över hinder, vet inte om det kan bli värre faktiskt haha.
 

Horze Avalanche Combo stalltäcke

Var tvungen att hålla hårt i plånboken när jag beställde vintertäcket från Horze. På samma sida fanns nämligen denna skönhet som Danny hade velat fluffa runt med i boxen på vintern... Men jag har redan trehundrasjuttiofyra stalltäcken av olika tjocklekar, jag ska inte ha något till (eller?) Nej.
 
Titta så fiint!
 
350 gram, hel hals. Kostar 1090 kr...
 

Dygnspass

Då var det dags igen att kliva på ett dygnspass på jobbet! Känns mycket bra. Ägnade gårdagen åt att skriva ihop några inlägg som dyker upp, i övrigt får ni ha en bra fredag 
 

New in.. neej

Åhh önskar bara att det var jag som hade köpt dom, men icke. Det är min brorsa som numera äger världens snyggaste kängor. Rödbruna och alldeles fluffiga innuti... Jag själv kan ju tycka att dom hellre skulle hamnat på mina fötter då dom skulle sätta pricken över i:et på en snygg stalloutfit!
 
Stal kängorna för en snabb fotografering innan han märke något...
 

Tränings- och tävlingsplanering

Tänkte att ni kanske var nyfikna på hur den närmaste tiden ser ut för Dannyman? 
 
14 oktober, tävling Falu RK, MSVC:2
 
31 Oktober, JEANNAVECKA
 
10 november, tävling Gyttorps RK, MSVC:1, MSVC:2
 
Kör bara kör.
 
 

Bakom kulisserna på Hööks-katalogen

Det roligaste av allt måste ändå vara att allting är fotograferat på Norrehee Dressage Stable där jag jobbade. Känner igen varenda häst och stallkrok eftersom jag spenderade väldigt många timmar där varje dag. Vill ni titta in var jag jobbade, kika på filmen!
 

Duktig Danny

Ett bra ridpass med nyttig träning för Marika! Långsamt börjar han kännas riktigt reglerbar. Även stövlarna var riktigt duktiga och, hör och häpna, inte lika plågsamma som tidigare!
 
Började med lite travjobb följt av galopp där vi jobbade med styrkan i förvända. Faktiskt riktigt klockren idag med undantag för ett ofrivilligt byte, men då sjabblade jag bort det innan och tappade galoppkvalitén. Det svåraste just nu är att han är väldigt flexig i galoppen, kan gå från piruettgalopp till stora språng och behålla en lösgjord form utan problem, medan traven blir väldigt statisk både i form och rörelser. Han har kalaslätt för att skjuta på och länga men blir väldigt stum i ryggen i den vanliga grundtraven. Vi jobbade därför med att variera formen mycket, runda till, plocka upp, ställa höger, ställa vänster. Kändes jättebra på slutet!
 
Är väldigt nöjd med känslan överlag i alla fall! En Jeanna-vecka på det här så ska ni se att det blir riktigt bra... 
 

Träning

Ska snart sitta upp på Danny och träna ännu ett ridpass för Marika, skriver om träningen sen!

Vila i frid Fidolina

Världens bästa ponny fick igår lämna jorden.. Jag sörjer med hennes familj som älskade henne så innerligt och det gör ont i hjärtat även hos oss. Det är inte längre än tre år sedan vi sålde henne till underbara Malin som har förvaltat henne så väl under denna tid. Men nu slipper hon ha ont längre.. 
 
Köhls Fidolina var den ponny som lärde mig allt och jag har så otroligt många roliga minnen med henne. Vi tog DM-medaljer, red lag i division 1, red lag i elitserien, red SM. Tog ett flertal nationella placeringar. Det må bara ha varit på ponnynivå, men jag kunde inte ha haft en roligare tid än då. En fantastisk liten personlighet som hade alla egenheter. Det första som hände när jag fick hem henne var att hon bet mig när jag skulle sätta på täcket, för att sedan stå med öronen spikrakt framåt oskyldig som en ängel. Precis sådan var hon och man lärde sig att älska alla hennes hyss. 
 
Hon har skapat så många minnen och fyller en stor plats i mitt hjärta. Minns när vi åkte till Högbo för att titta när Malin och Fidolina skulle tävla en nationell klass i slutet av april 2011 - 1,5 år efter att jag sålt henne. Jag gick i förväg och gick direkt in till framridningen där dom red fram. Hann inte mer än komma in, se Fidolina komma i en travlängning på diagonalen - klart finast i hela högen av ponnyer. Då började jag storgrina, gick rakt ut från framridningen och tårarna bara forsade. En så fruktansvärd saknad att det bara högg i magen, men ändå så lycklig över att Malin red henne så otroligt fint. Världens bästa lilla ponny.
 
Malin, vi tänker på er hela familjen här hemma. Jag vet precis hur det känns. Livet kommer att gå vidare och jag är övertygad om att du kommer att hitta en underbar storhäst att gå vidare med så småningom. Låt alltid Fidolina finnas i ditt hjärta 
 

Lite tävlingsbilder från Strömsholm 2011

Satt och bläddrade bland bildmapparna och hittade på lite bilder från Strömsholmstävlingarna 2011 (med SM J/YR). Har för mig att jag har slängt upp några bilder tidigare, men vet inte om jag har visat alla?  
 
Jag måste vara prylfixerad, för kan sitta och studerna varje bild för att kika vad ekipaget har för grejer.. Kandar, stövlar, sadel, etc... haha!
 

Vilodag

Idag har Danny vilat helt från all träning och ryttare på ryggen. Istället gick vi ut och gick en ganska lång sväng i skogen för att han skulle få röra på sig (och jag med för den delen). Imorgon blir det nämligen träning för Marika igen, vi måste repetera lite rörelser då debuten i MSVC närmar sig i rasande fart, hua!
 
Har även ryktat lite på honom och lindat på nattlindor. Glad häst! Känns faktiskt riktigt pirrigt inför näst helg, men kul.
 

Flotta hästar

Hua, det var alldeles för roligt att kika på championatet! Kom aldrig ur soffan haha... Så roligt när speakern berättar domarnas kommentarer och poäng direkt efter ritten, man lär sig mycket.
 
Mina favoriter är helt klart Dixiland, Carlton Hill, Faustino, Rausing och Sohn Der Sonne bland femåringarna hittills, grymt fina hästar som visades väl. Om bara Danny kunde vara ett år yngre! Nästa år som 7-åring krävs det att han går St. George för att kvala in och det var väl att ta i något (haha).
 

Svenskt avel- och sportchampionat

Ni glömmer väl inte att följa? Start- och resultatlitor finner ni här: http://online.equipe.com/sv/competitions/5285
 
Dessutom går dressyren att följa på webb-TV med riktigt bra kvalité och ljud, heja! Klicka in er här för att se.
 
 

Hemklickat

Passade på att klicka hem ett vintertäcke åt Danny när det var 10% rabatt hos Horze. 350 gram tjockt och hel hals! Nu blir han (och matte) nöjd. 1071 kr blev det. 
 
Gillar att halsen går ner en bit på bogen, känns som att det skyddar mot vind och blöt snö. Var tydligen en ny design, bravo!
 

Sänder en tanke

Varma kramar till en vän som måste säga adjö till världens finaste ponny imorgon. Livet är inte rättvist ♥ Vi tänker på er och tänder ett ljus här också.. 
 

Pain + film på Danny

Mina knäveck... Smärta! Snacka om självdestruktivt beteende att köpa så höga ridstövlar haha (innebär att man skadar sig själv). Ajaj. Men snygga är dom!
 
Red i alla fall för Marika för första gången på 5 veckor, ringrostiga var vi allt! Däremot tyckte hon att han såg bättre ut i galoppen vilket inte är så konstigt eftersom vi nästan enbart galopperat när sadeln varit borta (jag har inte kunnat sitta i traven med den andra sadeln). Vi red igenom lite rörelser ut MSVC och han kändes bra. Danny verkar trivas fint med kandaret men blev lite stark stundtals. 
 
I det stora hela känns det jättebra! Han är inte riktigt lika klockren i formen nu som han var innan, men efter ett så långt uppehåll är det inte så konstigt. Jag tror att vi hittar tillbaka till det snabbt med lite träningar. Hoppas träna igen på torsdag!
 
Elin filmade oss med sin Iphone (tack!) och tja, vi visar lite travlängning, öppna och förvänd galopp. Danny visar även hur duktig han är på piruettgalopp i en överdriven samling inför travövergång :)
 
Ett tips är att trycka upp filmen i helskärm, annars är allting ganska litet.
 
Länk: http://www.videofy.me/x9a0pstu/637506
 
 

Morning

Har precis blivit bokat på ett dygnspass och ett långpass (8-21) till helgen så nu är jag nöjd och kan slappna av lite för den här veckan. Ligger visserligen tillgänglig för jobb i veckan men hoppas på några lediga dagar :)
 
Vid 11.30 ska jag rida för Marika och nu är det fokus på att ta oss igenom rörelserna i MSVC:2. Två veckor har vi på oss att lära oss krumelurerna så det är hög tid att börja. Skriver om träningen senare!

Dannys look a like

Alltså.. Det här är så läskigt. En fullständig kopia av min Danny! Men det här är faktiskt en helt annan häst vars enda skillnad är att den är yngre. Hästen heter Carmichael LM, född 2008, e. First Wish ue. Amiral. Hade någon skickat ett bild på denna häst utan att jag visste att det inte var Danny hade jag utan tvekan sagt att "det där är min häst" haha. Vill se se fler bilder och jämföra kan ni gå in på den HÄR bloggen..
 
Det märkliga är att det är inte ens samma stam på hästarna, två skilda linjer och ändå blev det två så grymt lika hästar.
 
Eller vad säger ni?! En bebis-Danny?
 

Invigning av både sadel och stövlar

Idag var vi det snyggaste ekipaget jag skådat på längre. Speglade mig i ridhusspeglarna hela tiden haha! Vi hade på oss den bruna schockemöhle-outfiten, det nya premierakandaret, childericen och dessutom red jag i mina nya stövlar.
 
Det första som hände var att jag inte kunde sitta upp. Gjorde fyra försök, nej det gick inte och då stod jag ändå på den högsta pall som fanns tillgänglig. Stövlarna tog emot när jag försökte böja benet och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta haha, jag kom inte upp! Till slut längde jag ner stiglädret till absolut längsta och då kunde jag med nöd och näppe få upp benet i stigbygeln. Väl uppe satte jag stiglädrena på ett hål längre än jag brukar ha, ville inte lida mer än nödvändigt i stövlarna. Dessutom hade jag satt plåster över hela knävecken innan haha...
 
Skrittade runt och njöt av sadeln en stund och försökte intala mig att stövlarna nog inte gjorde så förskräckligt ont ändå (fast det gjorde dom). Med lite beslutsamhet började jag jobba Danny i både trav och galopp och thank heaven - han var som en dröm! Gårdagens bråk var som borta med vinden och idag var han mjuk och travade på med spänstiga steg. Red ett kort arbete med lite öppnor och förvänd galopp (som idag var klockrent) och avslutade sedan både för Dannys och mina knävecks skull. Danny ska nämligen gå träning för Marika imorgon för första gången på 5 veckor, lycklig! 
 
Tänkte nog faktiskt rida med stövlarna imorgon också...
 

Supermegaduperlycklig

Aaaaaaaaaaaah!! Vill bara skrika rätt ut så ni förstår hur glad jag är! Sadel låg som en smäck, helt suveränt bra. Den följer varje kurva och ligger i en jämn balans på ryggen. Inte längre någon bakvikt utan helt plant.
 
Skickade sms till Ellen, ringde Carro (och höll på att börja gråta för att jag var så glad) och bara berättade för dom hur lycklig jag var och tackade dom tusen gånger om. Jag kan nog inte beskriva för er hur hjälpsamma dom har varit båda två och jag rekommenderar alla mina läsare att välja Childeric alla gånger om. Den service man får av Ellen och Carro går inte att jämföra med någonting annat. Det är som att dom rullar ut röda mattan för varje kund, minst sagt. Min sadel är en dröm, helt fantastisk. Sydd efter Danny, sydd efter mig. 
 
Som sagt, funderar ni på ny sadel - tänk till en extra gång. Vänta ett par månader och spara ihop lite extra pengar för att köpa en Childeric av Ellen och Carro är det bästa ni kan göra, både för er själva och eran häst. 
 
 

Welcome back!

Lyckligast i världen.
 

Svar på stövelfrågestunden

Jag har en fråga angående mätningen. Jag har 44 i längd från häl till knäväck. Hur många cm ska jag plussa på för att de ska sitta perfekt när de är inridna?
Svar: Beror lite på hur mycket du kan tänka dig att lida när du rider in dom haha... Jag plussade på 3 cm och då kan jag inte böja benet alls, med när jag la i kilar i stövlarna på 2 cm så gick det naturligtvis. Jag brukar räkna med att stövlarna i värsta fall kan sjunka upp till 2 cm och då vill man ju inte att dom ska bli för korta sen. 
 
När betalar man ? När man skickat in måtten eller när dom kommit? Om det skulle bli fel när stövlarna kommit, vems ansvar är det? (måste du köpa ändå?)
Svar: Man betalar när stövlarna har kommit. Om man har måttat stövlarna enligt konstens alla regler ska det ju inte bli fel, men det är ditt ansvar som kund att köpa dom ändå (såvida inte butiken skickat in fel mått). Men ibland blir det ju fel, då får man sälja dom (därför du kan finna stövlar i nyskick på ex. hästnet). Är det alltså inga fel som butiken gjort så är det ditt ansvar.
 
Tycker du att dom var värda det du betalade? :)
Svar: Ja det tycker jag.
 
varför är de int lackade på insidan? Och varför könings, köpte själv könings för några år sedan och är nog missnöjd över mina:D Lädret drar ihop sej plötsligt och måste föras på utlästning.
Svar: Man vill inte att insidan ska vara hal, där ska man ju ha stöd för att rida så bra som möjligt. Dessutom skulle det säkert gnissla hemskt mycket och jag ser ingen mening med att ha lackad insida? Om du nu har Königs-stövlar borde du veta att det heter Königs, inte Könings... :) Ett läder kan aldrig "dra ihop sig plötsligt" men man kan däremot gå upp i vikt och då kanske stövlarna känns tajtare? 
 
Hur mycket kostade dom och vilken "service" ingick då (frakt hit osv :P) Betalade du allt själv?
Svar: Dom kostade 8522 kr och då ingick frakt och sådant hem till mig. Ja jag betalade allt själv vem skulle annars betala?
 
Undrar också om du verkligen betalar dina saker själv, så som childeric sadel och två par stövlar för så mycket pengar?
Svar: Ja jag betalade mina saker själv, både childericsadeln och mina två par stövlar själv. Tycker jag skriver om detta jämt och ständigt men det verkar inte gå in hos en del?
 
Hur hög båge kan man få på stövlarna? För visst var det 8 cm båge på dina och Thereses stövlar? Kan man få högre eller är det "max".
Svar: Ingen aning faktiskt! Allt från 6-8 cm tycker jag är högt och blir det ännu högre vet jag inte om det blir sådär jättesnyggt. Är lite rädd att bågen ska "smalna av" för mycket då men jag vet inte.
 
Har du några "skönare" stövlar som du varierar mellan eller kör du stenhårt på dessa nu när de har kommit? :D 
Sjukt snygga är de! Vilka är topp tre dressyrstövlar som säljs enligt dig?
Svar: Tanken är väl att jag ska träna i mina bruna alltid och att dom ska vara sköna sedan haha.. Men nu i början när jag garanterat kommer att ha sår i knävecken ett tag kommer jag säkert att rida i mina gamla stövlar för att vila mina stackars ben ibland.
 
Hade du rekommenderat dessa stövlar före ett par lackade Petrie? Om det är någon större skillnad? (tänker ifall du har att jämföra med kompisars stövlar eller egna tidigare stövlar) 
Therese köpte ju exakt samma modell och allting fast utan lack - hur hårda är dem i jämförelse med dina lackade?? :)
Svar: Hm, tror faktiskt inte att det är någon större skillnad på Petre vs. Königs. Matilda Holmström har ju lackade Petrie och hennes är superfina men att beställa sånna skulle bli lite dyrare än Königs så det var det det föll på. Två jättebra stövlar i vilket fall! Therese's stövlar har hård utsida och mina lackade har nog lite hårdare utsida, tror inte det är någon enorm skillnad eftersom insida/fot inte är lackat och det är där dom kan kännas hårda. 
 
Såg att du skrev att du var tvungen att välja vidd på stövlarna. Kan man inte få en vidd på ena stöveln och en annan på den andra? Trodde det var därför man måttade, för att dom ska sitta perfekt på benen? Riktigt snygga iaf, och då är jag ändå ingen lackgillare;)
Svar: Det är skillnad på måttade stövlar med standarsmått och måttade stövlar enligt personliga mått (det sistnämda är svinigt dyrt). Mina är måttade fast finns i en standardmodell. Finns en mängd olika mått och kombinationer vidd/höjd/fot som man kan beställa som fortfarande är standard. Problemet är när det kanske finns en fot/bredd som passar men så finns dom inte i rätt höjd eller något annat. Då måste man antingen kompromissa och kanske ta en storlek större i fot för att resten ska finnas i rätt mått. Svårt att förklara, men beställer du med personliga mått så kostar stövlarna multum. För min del fanns stövlarna i rätt mått sånär som på vidden där jag fick väga för och nackdelar på om olika vidderna (men det blev ju perfekt ändå).
 
Skulle vilja veta hur man sköter lacket? Hur ömtåligt är det? Blir det lätt repor osv.? Sen är det ju fruktansvärt frustrerande att flera frågor handlar om pengar i sig, frågan över vad stövlarna kostade, okej, men varför är det intressant att veta om Frida betalar själv? Det står i var och vartannat inlägg att hon jobbar, hon bor hemma och lägger alla pengar på sitt hästliv. Är inte det vad vi alla egentligen vill? Vad hade det gjort för skillnad om hon fått alla saker av sina föräldrar? Det finns många som har den "lyxen" om man nu vill kalla det för det. Sorry för lång kommentar, men blir ganska less på att det så ofta ska kretsa kring andras ekonomi.
Svar: Tro mig, det är frustrerande att alltid få samma frågor om "vem betalade". Det är alltid jag som betalar, om folk bara ville förstå det. Det blir nog ganska lätt repor så man får vara försiktig med dom och det är inga stövlar jag hade haft som vardagsstövlar. Lacket "sköter sig själv" så det är bara att torka av dom med en vår trasa när dom ska bli rena och sen putsa med lite lackputs efter. 
 
 

Eventuellt ledig..?

Hm, inget sms dök upp i inkorgen i morse vilken förmodligen betyder att jag är ledig i dag? Det satt inte fel! Visserligen kan det dyka upp någon bokning till kvällen men då är i alla fall dagen fri.
 
Tänkte skriva lite svar på stövelfrågorna nu, det enda jag blir lite irriterad är över dessa ständiga pengafrågor. Hurvida jag betalar själv eller inte, varför är det intressant? Svar kommer i alla fall senare.