Provat sadlar + ridning av Danny och Esco

Började som sagt dagen med att prova ett par sadlar på Danny. Fick hem en Amerigo Classic som tyvärr var för svängd och lättade baktill. Den var även lite för vid och lade sig i framvikt. I övrigt var den ganska bra.
Bild på Classic'en när den ligger på Danny:



Sedan lånade jag en Amerigo Close Contact, vilket är samma sadel som jag redan har, men denna var betydligt vidare i bommen. Tyvärr gick inte det heller, den ligger fortfarande i bakvikt och Danny är alldeles för hög fram för att den ska kunna lägga sig i ett bra läge.
Bild på Amerigo CC när den ligger på Danny:



Så nu står vi på noll igen, suck! Hoppas kunna prova en annan modell snart, ska prata med Maria på ridin (amerigo) imorgon igen..

Danny gick inte så mycket rent ridmässigt idag då jag mest ville känna på sadlarna, så vi styrde mest runt i ridhuset i lite olika gångarter. Pysslade även på lite i stallet, smörjde träns med Sofia och ryktade Danny lite extra på kvällen. Imorgon ska vi premiära för tränaren (dock har hon redan sett honom ridas). Blir 5'e gången jag rider honom i morgon!

På eftermiddagen var jag även på Källviken och red Escritor i ridhuset där. Han var helt makalöst fin! Lite stark i galoppen, men ett sug i traven som vi har letat efter länge. Han bara gick, och gick, och gick! Duktiga duktiga Esco!


GALET!

Hittade länken på en 3-åring som finns hos Helgstrand Dressage. Den är TRE år och rör sig helt makalöst! Frågan är väl hur länge en sådan häst håller, men förhoppningsvis en framtida världsstjärna.

Kan tillägga att hästen är e. Blue Hors Romanov, samma pappa som Danny med andra ord!

Sadelprovning

I denna stund anländer snart en Amerigo Classic till anläggningen.. Ska lägga på den och ser det bra ut även rida en sväng i sadeln. Hoppas det kan vara någonting för Danny!

Mitt blå/gula äkta swarovskipannband säljes

Säljer mitt äkta swarovskipannband med blå och guldfärgade stenar. Pannbandet är storlek FULL och är otroligt välskött. Som nyskick, alla stenar kvar. Svart läder. Inköpspris 1019 kr och jag säljer det för 450 kr.

Vid intresse, hör av er via mail. [email protected]  SÅLT!



Hunden Smilla lunchar hästarna



Min hund Smilla hjälper mig att luncha hästarna på Källvikens Gård genom att bära höpåsarna.. Huur sööt!!

Sadeldjungeln

Ringde och pratade med Ridin idag (Amerigo) om sadel till en Danny. Jag har ju en Amerigo Close Contact nu, men den tippar bakåt på honom. Lade på en annan "CC" fast med bredare vidd och då låg det mycket trevligare.
Ringde dock för att höra vad de trodde, alltid bra att få råd av de som provar ut just det sadelmärket.

Fick råd att också prova en Amerigo Classic som passar högställda hästar med kort rygg. Förhoppningsvis har jag en Classic som kommer redan imorgon klockan 11 och kan provas, så då får vi se hur den ligger.





Min älskade "CC" som alltså inte ligger optimalt på Danny..
 

 

Har även kikat lite på vad det finns för childeric's till salu på marknaden men det är tyvärr väldigt klent på den fronten. Amerigo och Childeric ligger lika prismässigt, och jag tycker mycket om båda märkena. Känner dock att jag har ridit i Amerigo's senaste åren och trivts väldigt bra, så hoppas hitta en passande sådan till Danny.

Även Esco har till min stora lycka också en egen Amerigo! Mycket bra val där Petra! (ägare).  

Är ni intresserade av min Amerigo CC som förmodligen är till salu snart går det bra att höra av sig till mig via mail. [email protected]

Duktig Danny i ridhuset idag

Var och red Danny imorse. Han promenerades ju bara igår så var lite "vaksam" på honom idag eftersom han är full i hyss och bus! Det gick dock riktigt riktigt bra! Inget testande óch massa motor framåt!

Red lite förvänd galopp och på en kortsida tappade han balansen - men istället för att bryta av till trav så gjorde gjorde han ett rent byte över till den andra galoppen haha! Någonting säger mig att bytena inte kommer att bli något problem..





Dagens vill ha: Väst från Kingsland

Var inne på Kingslands hemsida och hittade en snygg väst som verkar lagom varm att träna i såhär års.. Åhh. Googlade lite och verkar dock som att man får ge ca 1500 kr, lite väl..

Promenad

Jag och Danny var som sagt ute och promenerade idag. Vi lyckades även hamna på bild, tack Amanda! Hade med mig en spö som säkerhetsskull då han har varit hingst länge och är lite ouppfostrad att gå med. Gick dock jättebra idag i det mysiga vädret!

Haha typisk outfit på mig när jag inte ska rida.. Mjukisbrallor, en tjock dunväst och en ännu tjockare jacka över. Då överlever man allt haha!


Världens sötaste

Haha! På klubben där jag står med Danny finns det 6 (?) stycken shettisar som går lektioner med pyttesmå barn några dagar i veckan. "Shettisridskola" tror jag det kallas. Tre stycken av dom stod på gången när jag kom dit idag så kunde inte låta bli att ta kort haha!!

Dessa går på lösdrift utanför stallet i vanliga fall när de inte går lektion ;)
Söööta!

Morgonmys i stall 1

Nu har jag precis kommit hem från stall 1 hos Danny. Bevakade honom lite när han släpptes ut i sin lilla hage och konstaterade att han stod lugnt och mumsade hö i solen! Sedan packade jag lite hö och gjorde i ordning annat stallpyssel.
Ska tillbaka och promenera med honom utomhus idag är tanken! Ingen ridning idag, man ska ta det lugnt med ridning på nytt underlag.

Ridning blir det dock på Esco, ska bara äta lite frukost så ska jag bege mig till stall 2 och honom! Är fint väder ute så eventuellt blir det kanske en tur utomhus.

Finaste killarna ♥
Danny


Escritor

Svar på läsarfråga

Fick en fråga: 

Madde: Vilken snygging ;)
JO jag läste ganska långt ner i din blogg om att klas inte gick ute alls speciellt mycket, vilket jag förstår jag menar han kostade väl en hel del dessutom ^^ Men hur ofta går Danny ute? och i hur stor hage?

Svar:
Tack! Ja det stämmer, Klas gick inte ute i hage. Danny är van vid att gå ute förmiddagar sedan tidigare, så han är van vid hage (liten iaf). Här kommer Danny gå ute från ca 8-13.30! Blir lite olika tider beroende på när ridskolehästarna går in eftersom han alltid går in innan dom. Men ungefär dom tiderna. Han går i en "stor sjukhage" och går själv i hagen. På benen har han benskydd! Hoppas du fick svar på dina frågor.

Bomb i stallet?

När jag kom tillbaka från ridhuset och gick in i stallet mötte jag Elsa i dörren.

"EH.. Det är lite stökigt!! Ska ta bort alldeles strax!"

Well I say no more.. En bild säger mer än tusen ord.


Hahahaha!! Får dock lov att säga att Elsa är pedantisk och har alltid ordning och reda omkring sig, men idag var hon iväg och tävlade med två stycken hästar och hade precis kommit hem vid detta tillfälle. Det gick förmodligen lite snabbt när grejerna skulle av hennes ponnyer och tja, ni ser ju själva haha!

Och innan ni kastar er över tangenterna och skriver något dumt, golvet var prickfritt efter tio minuter och jag kan verkligen inte låta bli att skratta över detta.. Mitt rum är väldigt likt!

Dagens ridpass på Danny och Esco

Tänkte skriva lite om det jag arbetade med i ridhuset idag, för båda två.

Danny:

Red i ridhuset. Skritt rakt fram och var noga med att han inte stoppade upp och utan gick på framåt. I trav red jag nästan bara lättridning då jag inte riktigt kan sitta ner i traven ännu. När jag tappar balasen i nedsittning blir det väldiga kommunikationsproblem :) Galoppen kändes också bra, red på spåret och lite volter. Sedan fick det räcka, såhär i början tränar vi mest start, stopp och styrning!

Escritor:

Esco hade vilat i ett par dagar så vi red ett lite lugnare pass i ridhuset. Tränade mycket på tempoväxlingar i traven där vi gick från normaltempo ner till hans lite sirapstempo. Eftersom Esco lätt blir lite för snabb i fötterna är det jättenyttigt för honom att joggas i ett samlat tempo några steg, för att sedan gå upp i normaltempo igen. Jättefin idag!

Glad Esco i ridhuset!


Första "riktiga" bilderna på Danny

Mamma var med och fotade idag! Först red jag i en knapp halvtimme i ridhuset och Danny låg på med mycket motor, dock lite kommunikationssvårigheter ibland haha! Han testade lite fortfarande, men hade spöet med från början och då lade han ner tramset.

Red i alla gångarter och han är för trevlig att rida! Åh så roligt det är att sitta i sadeln på honom. Vi tar det dock lugnt såhär i början och rider korta pass.

Sedan gick vi ut och tog ett par bilder i snön!





Vad tycker ni om honom? Han må vara gänglig, men han är ung och jag tror att han blir mer "maffig" ju äldre han blir!

Stallpyssel

Är i full gång med att märka burkar till Danny som hans kraftfoder kommer att ligga i. Blir fint!



Dålig kvalité på bootsen från Catago?

Åh vad besviken jag blev.. har fått ett gäng kommentarer på inlägget om guldbootsen från Catago. De flesta lyder såhär:

"De är snygga en halvtimma, sen flagar de tyvärr, skitdålig kvalité på både guld och silver. Det vore att slänga pengarna i sjön tyvärr. Men du gör ju som du vill :) Ett alternativ är att köpa ett par mer tåliga i svart och spraymåla dem med guldfärg, det gjorde en kompis till mig, och de har hållit betydligt bättre än catagobootsen haha."

Vad tråkigt! Då känns det inte alls värt att lägga pengar på dessa boots. Blev dock sugen på att testa spraymåla haha!
Googlade på detta och hittade en tjej som hade gjort så. Hon köpte billiga boots och sprayade med guldfärg.

Resultatet blev ju strålande!



Ni hittar hennes blogg HÄR 

Lite tankar från mig

Tänk så livet kan vända. Från att ha haft Klas som jag kände utan och innan till att lära känna en helt ny individ. Med Klas visste jag exakt hur han skulle reagera i olika situationer. Jag visste allt från exakt hur mycket vatten han drack på en dag, till hur han reagerade på bilar, saker som ramlar ner från sargen i ridhuset etc.

Nu står jag med en helt ny individ, Danny, som jag inte känner alls. Efter alla hästar borde man ha vant sig, men Klas köpte vi för två år sedan och Norma kom för knappt 1,5 år sedan. Det är alltså ett bra tag sedan jag stod med en helt "ny häst". Esco har jag visserligen inte ridit innan, men han "kände" jag redan mycket väl.

Det är en ovan känsla, men jag kommer förmodligen att lära känna honom och hans personlighet ju fler dagar som går!

Foderstat till boxdörren

Har gjort en foderstat som ska sitta på boxdörren. Det står inte på lappen vad han äter för något eftersom jag har färdigpackade höpåsar och foderhinkar med kraftfoder som jag har fyllt på själv.

Tanken är att han ska äta så mycket hö han orkar (får iprincip fri tillgång) och sedan kraftfoder på det.
Vi har inte gett honom något kraftfoder alls nu första dagarna, då det är lätt att de får problem med magen vid en så stor omställning som det är vid flytt/nytt stall/nytt hö.

Imorgon ska vi dock smyga igång med lite kraftfoder! Han kommer att få äta Krafft Groov 125 som alla mina hästar har ätit. Sedan får det visa sig hur han fungerar på detta foder.

Visst blev den snygg! Fixade lite färg mm. i paint haha.




Dagens jag ska ha!!

Idag blir det ett dagens jag SKA ha, inte dagens vill ha. För detta träns ska jag verkligen köpa från Hööks! Danny ställde till det lite då han har liten COB i storlek på huvudet, och alla mina saker är anpassade efter Klas jättehuvud (FULL). Det kräver förmodligen ett inköp av ett träns och jag är förälskad i detta...

Tränset är från Hööks produktnyheter och kostar 659 kr. Min tanke är att byta ut nosgrimman mot min 5 cm breda vitfodrade nosgrimma och sätta på ett glittrigt pannband. Det skulle bli DRÖMTRÄNSET! Ska självklart ha det i svart även om det bruna var mycket snyggt också (alla med fuxar, kööp!!)



Med exempelvis detta blinget från http://skaerlund.eu/ :



 

Första ridpasset hemma på Danny

Satt upp i sadeln för första gången hemma på Danny! Har ju bara ridit honom en gång innan (provridningen) så det var mycket spännande.

Han betedde sig jättebra i nytt ridhus och kändes mjuk och fin. Dock har han allt en räv bakom örat den där hästen.. Han testade rätt rejält och stoppade upp + lättade fram, men efter att ha fått en "dask" på rumpan av spöet lade han dock ner försöken haha :) Det är lite humör i honom, men oh vilken känsla när han går!

Min gängliga häst som för tillfället mest består av fyra långa ben:



Danny fick på sig lite prylar för ridning :)




Han tog även en liten eftermiddagslur och sov gott i boxen. Det är så roligt att se hur alla hästar är olika individer och beter sig olika! Klas hade aldrig lagt sig ner på eftermiddagen sådär så först trodde jag att det var något fel på Danny haha! Men han var på benen efter en stund och var lika pigg som vanligt!



Första dagen i nya hagen

I morse släpptes Danny första gången i sin nya hage. Han hoppade runt som en kalv och joggade sedan runt lite innan han kom till ro och började äta sitt hö. Han gick ute från 8-10 och sedan mellan 11-12.30!

Jag höll stenhård bevakning på honom och det gick verkligen jättebra! Han stod så lugnt och stilla.

Info:



Hage utan häst:



Danny i hagen! Lugn och duktig.





Dagens jag vill ha: GULDBOOTS från Catago

Kom igen! Hur snyggt är det inte.. ååh. Dels för ärevarv vid eventuell vinst, eller matchade med bruna lindor!
Bild till vänster: Guldboots från Catago. Bild till höger: Totilas på ärevarv

Jag är nästan helt säker på att Danny vill ha sånna här.. ;)



Frågor och svar på inlägget om Norrehee Dressage

vem skötte mockning? när hästarna står inne brukar man ju behöva mocka flera gånger om dagen.
Svar: Polacker skötte mockningen

Hur många var ni som jobbade där? var ni många som bara jobbade i stallet eller var de även många som bara var beridare?
Svar: Det var 4 hästskötare och en beridare utöver Charlotte och Rasmus

Fick du lön eller var du där som praktikant?
Svar: Jag var anställd och fick således lön.

Vad fick hästarna för mat? :)
Svar: Hästarna åt mat från märket PAVO. Fodret som användes var mest PAVO EnergyControl och PAVO Condition




Var det viktigt att typ borsta av schabraket och putsa tränset varje dag osv..? :)
Svar: Schabrak hängdes upp på en ställning och fick torka innan det användes igen. Tränsen putsades varje dag!

Varför går bara ponnyerna i hage? Trodde att det var lag på att alla hästar ska gå i hage/kunna röra sig fritt i alla gångarter? Ha skrivit ett inlägg om detta, och även ställt frågan till mina läsare, så kanske man får lite klarhet i hur det fungerar :)
Svar: Vissa hästar gick ute under sommarhalvåret, men det fanns bara ett begränsat antal hagar och användes dessa på vintern förstördes marken/betet till sommaren. Det är lag på detta men så som lagen är utformad idag kan man lika gärna släppa hästen lös i ridhuset under några minuter så är lagen uppfylld eftersom det inte finns någon "minsta tid" för att röra sig fritt.

Hur fick du det jobbet? Var det genom någonutbildning eller ansökte du bara? :)
Svar: Jag hade varit och provjobbat på flera ställen (bland annat ett tyskt GP-stall + ett danskt stuteri och GP-stall) innan men kände att det var för långt bort från familjen. Mailade då Haid's och skrev vad jag sökte för typ av anställning och Charlotte ringde upp mig. Jag åkte sedan ner och provjobbade i ett par dagar och vi bestämde sedan att jag skulle komma ner med hästen och börja arbeta där.

Presentation av Alive, valack f. 2006

Allt har gått så himla bra! Han gick rakt in i transporten och stod som en ljus hela vägen hem. Hemma i stallet lade han sig ner och rullade i den nyspånade boxen två gånger, och var sedan kolugn och nyfiken på det nya stället. Fick lite hö och hälsade på sin nya boxgranne.

Anledningen till att jag har kallat honom dansken är för att det är en dansk häst med danska ägare, det blev naturligt att ge honom det smeknamnet innan jag hade gått ut med namn, info etc. på honom.

Men nu kommer all info!

Dansken heter Alive men kallas "Danny" och är ett danskt varmblod e. Blue Hors Romanov (som Edward Gal har tagit över nu). Han är född 2006 och blir alltså 6 år i år. Danny är 166 cm hög men väldigt nätt. Han ser lite ut som en "tonårskille" med gänglig kropp och långa ben, men växer förmodligen till sig framöver.

Danny gör lite skolor, förvänd galopp och övriga krumelurer på LA-nivå. Han har ej börjat med byten men verkar ha väldigt lätt för sig.

Jag har provridit honom för ett par veckor sedan och föll pladask! Han är en ärlig häst med mycket motor, bra balans och rörliga gångarter. En god exteriör och väldigt välriden. En lagom häst som förhoppningsvis har talang för att ta sig en bit i klasserna framöver!

Snabb update med mobilen

Vi är på plats hemma i stallet!



På väg hem med dansken

Sitter i bilen med dansken i släpet bakom.. LYCKA! Både svenskt och danskt kontrakt är underskrivet och jag är nu ägare till denna fantastiskt fina häst.

Är nog hemma för uppdatering först ikväll. En fullständig presentation om honom kommer då!

En bild fotad med mobilen på dansken + danskan (Kristina) haha! Precis innan vi lastade som för övrigt gick hur bra som helst, han gick rakt in. Han står även som ett ljus i transporten där bak! Inte ett enda omtramp.

Norrehee Dressage Stable, rutiner mm.

Här kommer då inlägget om Norrehee Dressage Stable där jag arbetade i två månader och hade med min häst Klas. Jag skulle egentligen ha arbetat mycket längre, men när Klas avlivades valde jag att åka hem med familjen för stöd i den enorma sorg och saknad Klas gav mig.

Det är familjen Haid Bondergaard som driver denna fantastiska anläggning som ligger i Hörby i Skåne.
Vill ni se fler bilder eller läsa mer, gå in på http://www.haid-bondergaard.se/ 






En vanlig dag för en försäljnings/tillridningshäst såg ut såhär:
Morgon: Fodring
Förmiddag: Ridning, longering eller skrittmaskin
Lunch: Fodring
Eftermiddag: Ridning, longering eller Skrittmaskin.
Kväll: Fodring

För tävlingshästarna (GP-hästar) såg dagen ut såhär:
Morgon: Fodring
Förmiddag: Ridning eller promenad för hand
Lunch: Fodring
Eftermiddag: Ridning eller promenad för hand
Kväll: Fodring

Inga hästar gick i hagen förrutom ponnyerna som gick ute mellan 08.00-10.00. Endast försäljningshästar/tillridningshästar gick i skrittmaskin. GP-hästarna promenerades för hand ett flertal gånger om dagen och reds dessutom utöver det.

Tävlingshästarna promenerades mycket utomhus och betades för hand (istället för att gå i hage). Toppskötsel och alla hästar, inklusive försäljningshästar ryktades ordentligt på stallgången varje eftermiddag. Inga hästar promenerades utan benskydd utan alltid boots+skydd på alla fyra på!

 

Jag arbetade som dressyrelev/hästskötare och mina dagar såg ut såhär:

06.30 Fodring + sätta på benskydd på hästar till skrittmaskinen + släppa ut dom där.

08.00-13.00 Göra i ordning hästar till Charlotte och Rasmus. Hästarna borstades av lite snabbt, fick lindade ben och sadel + träns/kandar. Sedan lämnade jag antingen över hästen direkt om dom var klar med föregående häst, eller red fram hästen.
Under dessa timmar ingick också ridning av några försäljningshästar för mig, och jag red även Sir Lancelot och min egen om jag skulle ha träning på honom den dagen. 

13.00-15.00 LUNCH för oss människor, fast jag sov nästan alltid!

15.00-18.00 Ibland red Lotta/Rasmus någon häst men oftast var det lugnt. ALLA hästar ryktades noggrannt och länge på stallgången, visiterades mm. Hästar promenerades även/gick i skrittmaskinen.

Mellan detta skedde såklart fodringar, puts av utrustning, sopa stallgång etc. och annars som ingår i vanliga "stall-livet".



Det var långa och slitiga dagar, men man lär sig otroligt mycket. Att se proffs rida varje dag, hur de lägger upp träning med unga hästar/GP hästar och liknande är så intressant och lärorikt!

Bildkälla till bilderna

Jag och Sir Lancelot utanför stallet:



Har ni några frågor om övriga rutiner, vad hästarna åt för foder etc. Ställ dom i en kommentar i detta inlägg så svarar jag på det så fort jag kan!

Inlägg om Norrehee dressage

Kommer ikväll! Hinner inte skriva en massa nu för jobbar hela em/kvällen (15-22) men planen är att jag ska sätta mig ner när jag har kommit hem och skriva ner ett inlägg om rutiner, en vanlig dag för hästarna etc. på Norrehee Dressage Stable (Haid-Bondergaard).

Hoppas ni tycker att det blir intressant läsning!

Haha bild från Norrehee's ridhus, i sadeln på Klas.

Patrik Kittels nya stjärna

Har varit hemskt nyfiken länge nu om vilken den "hemliga hästen" var som alltså skulle blir Patrik Kittels nya stjärnhäst.
Det visade sig idag att det är det 8 åriga stoet Uno Donna Unique som Andreas Helgstrand tidigare har haft i träning.

"- Det är en fantastisk häst, kanske den allra bästa hästen i hela ålderskategorin och det känns otroligt bra inför framtida mästerskap, säger Kittel om sin nya häst.
- Hon är het, precis som de måste vara, men ändå otroligt lugn och mycket ridbar, begåvad, mycket begåvad för de svåra rörelserna."


Säger Patrik i en intervju med Tidningen Ridsport.

Uno Donna Unique (f-04 e Blue Hors Don Schufro-Falkland) var tvåa på unghäst-VM som 5-åring och vann som 6-åring, båda gångerna riden av Andreas Helgstrand. Det kolsvarta stoet har vunnit nästan allt som går att vinna i Danmark.

Källa

Nedan är en video på "Donnan" under Andreas H. Notera den glittriga fracken haha...




Bild på Patrik och Uno Donna. Foto: Lyndal Oatley



Åh så roligt det ska bli att följa detta ekipage!

Lite mer ordning på läget..

Har lagt alla saker i påsar som är uppdelade efter vad det ligger i dom.. Allt detta ska med till stallet! Kommer som tidigare sagt alltså att flytta till en ny anläggning  med denna häst och har inte en enda grej där nu.



Åkte sedan till anläggningen och spånade boxen, fick lite mer info om hur rutinerna fungerar mm.
Tog lite bilder under tiden också haha! Vet inte hur många gånger jag sa kommentaren "Ska bara ta en bild.. måste ha bloggmaterial haha!!!"

Nyspånad box



Det är en ganska stor anläggning och varje "stall" ser ut såhär. Det finns 5 stycken likadana stall med 8 boxar i varje! Här ett av dom:



Skåp att inreda med grejer! Det gör vi imorgon :)



Dansken har fått sig en hage också. Tillräckligt stor för att han ska kunna röra på sig och tillräckligt liten för att inte jag ska få en hjärtinfarkt av nervositet för att han går ute..



Entré till anläggningen



Har burit ner alla hästgrejer från vinden..

Åh herregud. Hur mycket hästsaker har man egentligen? När vi tog bort Klas så var jag så ledsen att jag inte ville se sakerna, så mamma (ängeln) tvättade allting och så lade vi ner det i flyttkartonger uppe på vinden. Idag var första gången jag bar ner allting, öppnade lådorna och faktiskt såg på sakerna igen. Det är blandade känslor, jag blir jätteledsen när jag tänker på att Klas har haft allting, men samtidigt superglad och lycklig inför morgondagen när dansken ska få börja använda allting.

Här är en bild från när jag har släpat in allting.. sortering ska börjas NU! Hörs senare!



Dansken snart min!

Jo men visst gick det bra! Folksams veterinär berömde röntgenbilderna och hela hästen är alltså så "utan anmärkning - U.A" den kan bli, inklusive röntgen.

Vi hämtar honom på torsdag!!!

Jag är världens lyckligaste tjej som snart är ägare till världens finaste dansk!! ♥


Då var beslutet taget om dansken

Folksams veterinär hörde av sig idag med resultatet och vi har därmed tagit ett beslut om hästen. Detta är den fjärde veterinären som har tittat på röntgenplåtarna haha.. Nyfikna?

Dagens slit haha

Jag har gjort någon nytta denna förmiddag i alla fall.. Slängde in det min vita set med lindor, paddar och boots i tvättmaskinen och det kom ut som ett smärre ormbo.

Detta är endast 4 stycken lindor, hur i hela friden kan det bli en sån röra? Ungefär som när man stoppar hörlurarna till iphonen/ipoden i fickan och plockar upp dom 10 sekunder senare. Ett enda stort helvetes trassel haha!

 



Till slut efter lite slit blev det dock ihoprullat och fint igen, skönt!

Huuh vad kallt det är idag..

Började dagen med att ha "morgonen" i stallet vilket innebär att jag var på plats vid strax före 7 i stallet och fodrade/täckade/släppte ut 5 stycken hästar. Det är självklart drygt att gå upp ur sängen så tidigt, speciellt för mig som jobbar till 22 och inte är hemma förrän sent på kvällen. Men när man väl är på plats och går mellan hagarna i rimfrost och soluppgång, då må jag säga att det är väldigt väldigt mysigt!

Dock riktigt kallt idag, huah! -10 visade termometern i morse. Fast tänker hela tiden på förra vintern som var det värsta jag har varit med om.. där låg normalen på -20 istället.

Någon morgonpigg själ vistades i ridhuset denna tidiga morgon..

Vill ni att jag berättar om Norrehee Dressage Stable?

Såg att Stina hade skrivit om sin praktik på Tullstorp där hon berättade om deras rutiner med mera. Tänkte att jag kunde skriva ett liknande inlägg fast om Norrehee Dressage Stable där jag arbetade i två månader. Det är alltså de fantastiskt duktiga människorna Haid-Bondergaard som driver denna makalöst vackra anläggning.

Är det något speciellt ni vill att jag skriver om? Rutiner för hästarna? Vad mina arbetsuppgifter var?


Bildkälla

Charlotte och Lydianus "Ludde" som bland annat ingår i svenska landslagets A-trupp och var uttagen till VM i Kentucky, USA 2010


Foto: Sara Strandlund

Motgång, igen!

Sitter på jobbet och är riktigt frustrerad. Veterinären från Folksam ringde idag och hade strul med CD-skivan och kunde inte öppna filerna... stor suck!! Hade han kunnat öppna filerna hade alltså allt varit klart IDAG!

Men nej så enkelt gick det inte.. Ringde min veterinär som sa att han också hade haft problem, men att han hade en lösning som vi nu hoppas ska göra att Folksam ska kunna öppna filerna imorgon. Hur som helst bör vi får svar på onsdag för nu ska vi dessutom skicka bilderna via mail..

Kan det bli mer motgång och strul nu? Vill bara att allt pappersarbete blir klart och framförallt godkänds så att vi kan hämta hem honom..

Min viktigaste ägodel

Är onekligen min kalender!! Hur klarar sig folk utan? Skriver upp vilka tider/dagar och ska jobba eftersom det varierar (jobbar varannan helg) samt vilka stallpass jag har. Esco står i ett privat kollektivstall utan anställd personal vilket innebär att man delar upp passen. Det är 5 hästar som ska "tas om hand om" varje gång man har ett stallpass och jag hjälper ägaren Petra med några pass i veckan.

Exempel på en vecka i min kalender (haha tro mig, den fylls på allt eftersom)



Nu går vi på tå här hemma..

För nu borde danskens CD med röntgenbilder + veterinärintyg ha kommit fram till försäkringsbolaget! Folksam har dock sagt att de hade mycket att göra men att senast onsdag bör vi få svar. Hoppas ändå på att dom ska få en lucka och hinna titta idag eller på tisdag!

Fotografering del 2

Här kommer sista bilderna på mig och Esco!

















Bloggar som jag följer, och motivering varför!

Tänkte att jag skulle göra ett inlägg om vilka bloggar som jag själv följer. Det finns flera bloggar som jag läser lite ibland, men tänkte bara ta upp de fyra som jag följer dagligen.

www.TLOP.se
Har visserligen redan skrivit om denna blogg innan, men gör det igen. Enligt mig den bästa bloggen "på marknaden", är dock lite partiskt eftersom jag känner Matilda Holmström. Fina bilder, otroligt bra uppdatering med intressanta inlägg. Dessutom en av få bloggar med tävlande på lite högre nivå.

www.dressyrmupparna.se
Varför läser jag denna dagligen? Jag har ingen motivering till det. För att det då och då läggs upp bilder på snygg utrustning tror jag.

www.dressyrsnack.se
Ännu en blogg med tävling på lite högre nivå! Bra ridning, bra uppdatering och mycket filmer (som dessutom läggs upp från youtube och inte videofyme eller sånna tramsigheter med reklam) Känns dessutom som en mycket mer "mogen" blogg än många övriga, förmodligen beror det på att tjejerna är lite äldre. De bor dessutom hyffsat nära så hoppas stöta på i alla fall Emma på tävling framöver!

www.sodressage.se
Min vän Stina som har designat min blogg helt och hållet. Följer dock inte hennes blogg därför haha! Utan för att hon fullkomligt delar min smak på utrustning och kläder och skriver väldigt intressanta och kloka inlägg.

Har ni någon annan dressyrblogg att tipsa om?


Aldrig mer få tävla eller aldrig mer få sköta om hästen i stallet?

Läste ett inlägg i kategorin "This or That" på Dressyrmupparna för någon dag sedan. En av mupparna kryssade i att hon hellre tävlade än skötte hästen, och folk blev hemskt upprörda. Det visade sig sedan att hon hade kryssat fel och folk blev glada igen.

Detta satte dock igång tankarna hos mig själv - om jag verkligen var tvungen att välja, och aldrig mer göra det ena eller det andra, vad hade jag valt? 
Jo jag hade valt att aldrig mer sköta om hästen i stallet. För att tävling är mitt liv, jag älskar det och det är en stor del i varför jag håller på med hästar. Jag är aldrig så lycklig som när jag ska tävla! Nu förutsätter jag självklart att hästen sköts om av någon annan i detta påstående och tas hand om precis lika bra som vanligt trots att jag inte är där. Vi antar alltså att för hästens skull spelar det ingen roll vad jag väljer.  

Jag älskar att pyssla i stallet, att rykta, fläta och mysa med hästarna - det är som balsam för själen. Men väger man det mot att aldrig mer få tävla, det skulle inte gå. Hela mig andas tävlingsmänniska. Dock skulle jag aldrig välja tävlandet framför hästens välmående, så skulle det krävas att jag lade ner allt som hade med tävlandet att göra för att hästen skulle må som bäst - självklart går hästen i första hand!

Jag och Klas efter vinst i LA:4:


Dagens ridpass på Esco

Blev ett jättebra pass på Esco idag! Mycket enkla byten och stämde av så han "väntade" på mig istället för att hela tiden tänka framåt framåt framåt. Han blir även lite snabb i fötterna när han har så bråttom och då tappar vi både takten och balsansen på samma gång haha.. Men sammanfattat ett bra pass ändå!

Har faktiskt aldrig ridit en häst med så mycket energi framåt som Esco, samtidigt som han är otroligt trevlig i handen! Klas var också väldigt het och framåt, men han kunde bli väldigt stark istället. 

Jag och Klas i ett nötskal (när bromsen inte fungerade):



Bild från Tidningen Ridsport, Illistration: Lena Furberg

Live update

Just nu: Påväg till stallet för att rida lite på Esco med ägaren Petra's stränga blick på oss. Nu gäller det att prestera haha! Nej skämt åsido, Petra hjälper oss jättemycket!



PS. Om ni tittar noga på bilden så ser ni en liten del av min arbetsplats i bakgrunden.. och ja, det ligger en skidanläggning på andra sidan gatan hahaha. Kan gå från stallet direkt till jobbet på 60 sekunder haha!

Söndagsmorgon med Tidningen Ridsport

 

Alla söndagsmorgonar innebär att jag äter frukost framför det senaste numret av Tidningen Ridsport, detta för att det inte kommer några vanliga dagstidningar denna dag här hemma..

Har blivit lite av en vana och jag tycker att det är jättemysigt att bläddra igenom allt igen och läsa lite noggrannare, kanske missade man något innan? Mamma brukar alltid skämta om att "det där är verkligen din bibel haha.."


Världens bästa pappa

Min papi har ägnat hela förmiddagen idag åt att byta däck och allt annat pyssel på transporten utifall det blir så att vi ska ut och hämta någon häst framöver. Eftersom jag vet att du läser detta, TACK papi för att du är dagens hjälte som gör detta i -10 graders kyla när du är ledig! ♥

Vill ni se några bilder på våran transport så är det den på bilderna nedan. Ett stort umesläp med stor sadelkammare (jag kan stå raklång där inne och byta om haha). Supernöjda med denna!!



Alla frågor om dansken

"Vem är dansken efter" etc. får vänta tills vi vet hur allt kommer att bli. Självklart besvarar jag alla frågor och berättar allt om honom den dagen vi vet om han kommer att komma hem till mig eller inte. Först är det försäkringsbolaget Folksam's veterinär som ska få säga sitt innan sista beslutet om hästen tas, och detta gör han senast onsdag nästa vecka.

Under tiden får ni vara nyfikna utan att få svar på era frågor ;)

Frida shoppar

Var på ridsportaffären Aubiose (ligger i Borlänge) i förrgår och shoppade ett par nya ridbyxor. Märket är Back2Back och dom kostade knappt 700 kr. Jag har redan ett par i exakt samma modell som är mörkgrå men eftersom dom är de bästa ridbyxorna i min garderob fick det bli ett par till i annan färg. Ridbyxor är ju lite förbrukningsvaror så jag brukar sällan köpa de allra dyraste till vanlig "vardagsträning" och tycker att Back2Back är hållbara och sköna! 

Eftersom jag alltid stoppar in mina tröjor i ridbyxorna tycker jag att det är snyggast med bred linning och två knappar.

Åkte även förbi CityGross på vägen hem. "Grossen" hos oss har hästgrejer man kan frossa i varje gång man ska handla mat haha! Måste verkligen hylla detta, dom har allt från foder till bett och ridstövlar, helt underbart. Så CityGross i Falun = stor tumme upp!

Det blev ett schabrak från Källqvist och modellen hette "protector". Har mest (bara) Mia's schabrak så nu klev jag in i en ny värld. Googlade lite och fick bland annat upp "bäst i test" i Tidningen Ridsports test för schabrak så det verkar ju lovande. Schabraket var tjockt och skönt! Dessutom löjligt billigt, 250 kr på grossen! Vet dock inte vad de ligger på i för prisklass i vanliga fall haha..





"Röran" runt dansken, från besvikelse till hopp

Tänkte skriva ett inlägg i ren frustration. Som jag tidigare skrev besiktigades dansken i måndags och gjorde allt UA men fick en anmärkning på en av röntgenplåtarna där det enligt veterinären som besiktigade fanns ett mindre fynd.
Detta har nu visat sig vara helt fel, och plåtarna är i så gott som perfekt skick. Det hela tog sin vändning då röntgenbilderna direkt efter besiktningen skickades dels till en dansk specialist, dels till min veterinär. Igår ringde min veterinär till mig och konstaterade precis samma sak som den danska specialisten - det finns inget fel på röntgen som går att anmärka på. Det är alltså två veterinärer som nu har sagt att plåtarna är ovanligt bra och att veterinären som besiktigat har gjort fel som påpekat detta fynd.

Vi står nu i ett läge där veterinärintyg + röntgenbilder är skickade till vårat försäkringsbolag Folksam's veterinär. Han ska göra den slutgiltiga bedömningen och säger han att det är UA (utan anmärkning) så tecknar jag alltså en försäkring för hästen hos dom och köper en fullt frisk häst nästa vecka.

Just nu är vi rätt "matta" på denna röra, både säljaren och vi. Allt detta krångel om röntgenfyndet helt utan anledning eftersom det inte är något fel. Men vi försöker att se allt positivt, hästen är fullt frisk och blir förhoppningsvis i min ägo nästa vecka! Bara det ger mig lyckliga fjärilar i magen.

En bild på den eventuella dansken.. ♥

Fotografering med Ida och Mamma Mia

Jag blev kallad till stallet för fotouppdrag idag! Ida ville ha lite nya bilder på sin fina dressyrhäst Mamma Mia. Självklart ställde jag och kameran upp. Det var lite dimmigt men blev ändå ganska fina bilder trots att jag stod på långt håll.

Visst är de vackra tillsammans? Ida och Mia har tävlat till och med MSV C.













Film på Frida och Escritor

Här kommer en film på mig och Esco. Från början rids han low, deep and round (LDR) för att stretcha sin stora hals och höja ryggen, sedan plockar jag upp honom i vanlig form. Han har en tendens att lägga in näsan lite för mycket i vanliga formen, men det är en styrkefråga och kommer att komma framöver.

Kommentera friskt nu!

Svar på frågestunden

Hur långt tror du att kan "gå" inom dressyrsporten? vad har du för vision?
Jag har inga ambitioner att rida GP, men siktar på att komma så långt som jag kan med den budget jag har. När jag arbetade hos Haid-Bondergaard var det första gången som jag insåg vilka enorma summor pengar det krävs för att rida på den nivån som dom gör, något som jag förmodligen inte kommer att ha i framtiden. Men vem vet, jag kanske finner mig en rik man ;) Min vision är att rida Intermediaire den dagen jag har en häst som kan nå dit.

När började du rida? Ridskola?
Jag började rida som 3,5 åring på ridskola och fick min första ponny vid 13 års ålder.

Vilken är i dina ögon den bästa hästen du suttit på?
Menar du rent utbildningsmässigt? I så fall är det Julia Augustssons storhäst "World of Dreams" som är utbildad GP och vunnit två guldmedaljer i Junior-EM för Tyskland. Honom hade jag turen att få rida på under ett pass för Charlotte.

Eftersom jag nyss hittade din blogg:
Hur många hästar har du? Ålder på dem? Vilken är den mest utbildade? :)
Ingen haha! Var tvungen att ta bort min första storhäst i Oktober och letar nu efter en ny. Har däremot två hästar i ridning och det är Escritor, hingst född 1997 utb. MSVC och rider även lite på Barock, valack född 1994 utb och tävlad. St. George + kan lite extra krumelurer som seriebyten mm.

Hur gammal är du? Vart i Sverige är du bosatt? :) favorit "kändis" häst inom dressyren? Har du ridit Islandshäst någon gång, isåfall, vad tyckte du? =)
Jag är 19 år gammal och bor i Falun, Dalarna. Favoritkändishäst är självfallet Totilas även om jag gillar Blue Hors Romanov mycket också! Jag rider islandshäst förvånansvärt ofta! Mamma och jag älskar att rida ut på tur, oftast rider vi med Sör Sellnäs Islandshästar och det blir ett par gånger om året.

Vad har hänt med First Class? :/
Han har tyvärr avlivats på grund av en allvarlig senskada som återkom tre gånger, till slut höll han inte ens för jogging i ridhuset och hade väldigt ont.. Det är en ofattbar sorg att skriva det svart på vitt och jag saknar honom något så fruktansvärt.

Var jobbar du?
På en skidanläggning (Falu Snowpark) där jag säljer liftkort, arbetar i serveringen med mera. Ett mycket socialt jobb och jag träffar väldigt mycket människor i min egen ålder!

Hur ofta rider du dressyr på en vuxen häst?
En vuxen häst? Haha vad menas med det? Jag rider nog på vuxna hästar varje dag, för har inga unghästar nu.

Tränar du ngt utöver tidningen?
Haha nej..

Kan du ge exempel på någon bra lösgörande övning?
Skritt! Jag brukar rida alla krumelurer i skritt innan jag ens börjar tänka på att göra det i övriga gångarter. Öppna, sluta, piruetter, skänkelvikningar, ställa utåt mm! Allt i skritt!

Ditt bästa sexminne? (detaljerat
)
Haha och det här trodde du allvarligt att jag skulle skriva ut?

Är nyinflyttad Falubo och på jakt efter stallplats, men har inte riktigt hittat någon som fyller min standard. Kan du rekommendera Källvikens gård? (du stod väl där nyss eller?). Har funderat på Falu Ridklubb, men är inte stenförtjust i tanken att ha slippa trängas med ridskoleungar...
Kan tyvärr meddela dig att det är fullt på Källviken men att det är ett väldigt trevligt stall annars.

Hur länge jobbade du i Skåne?
Tänker du ta ett "hästjobb" igen?
Jag jobbade tyvärr bara i två månader, sedan valde jag att åka hem i samband med att vi avlivade Klas då jag var så fruktansvärt ledsen att jag inte var i skick att arbeta då. Jag absolut kunna ta ett hästjobb igen, men det är inget som jag vill ha som arbete i framtiden. Jag är rätt nöjd med vanligt jobb, att vara ledig på röda dagar, jobba 8h om dagen och tjäna ungefär tre gånger så mycket som man gör på hästjobb ;)

Hur högt tävlade du med din förra häst?
Hur högt har du tävlat på stor häst?
Hm, är förra hästen Fidolina du menar? I så fall red jag nationellt, elit och Svenskt Mästerskap på henne. På storhäst har det nästan inte blivit några tävlingar alls då Klas var skadad nästan hela tiden. Har dock ridit LB på 75% på storhäst om det gills haha!

Vem betalar dina hästar?
Mina föräldrar har varit generösa och gett mig ett lån av deras pengar för att betala alla hästar, ett lån som jag kommer att betala tillbaka sakta men säkert tills de har fått tillbaka varenda öre de har betalat i inköp för mina hästar.

Vem tränar du för?
Marika Schön

Hur mycket pengar tänker du lägga på en stor häst?
Det är inget man skriver ut på internet.

vilken linje läste du på gymnasiet och vilken skola? :)
Jag gick på en idrottslinje och det var på Lugnetgymnasiet i Falun!

Favorit schabrak & benlindor?
Mias schabrak och lindor.. haha vet inte! Kör mest på märkeslösa grejer av "förbrukningsgrejer".

Vad är "typiskt Frida"?
Att använda babyservetter på hela hästen...

Ditt bästa tävlingsminne?
Skulle startat en LB:1 i våras på min 4-åring men hon fick en hovböld dagen innan och för att slippa kasta pengarna i sjön (startavgift) tog vi dit Klas istället haha.. Han vann på över 75% och det var våran första tävling tillsammans, helt oförberedda haha!

Vad har du för ambitioner till ridningen?
Har redan skrivit lite om det men jag satsar inte på att rida GP eller OS som många andra "fantasiryttare" rider runt och tror att dom ska till. Har rimliga mål och hoppas komma upp i Intermediare någon gång i framtiden med rätt häst.

Hur ser dagen innan tävling ut för dig?
Jag rider ett kortare pass i ridhuset (ca 35 min), checkar av att allt känns bra och fixar sedan allt pyssel som är för långt för att skriva om. Bada, pusta, packa etc.

Vilket foder o tillskott ger du dina hästar? (Något att rekommendera till en het dressyrhäst)
Till Klas som var HET HET HET att rida gav vi ingen krafft haha, för han blev galen och sedan klarade jag inte ens av att hantera honom. Så han åt faktiskt bara hö, salt och vatten haha! Men i normala fall ger jag mina hästar Krafft Groov 125 som grundfoder och kompletterar med tillskott efter behov (Fiddo fick glucosamin mm.)

Gärna fler '"a'la hårspray" tips! Hur man sköter dressyrhästar på elitnivå, hur vardagen ser ut etc. Riktigt bra blogg! Keep up the good work
Babyservetter! Har alltid ett flerpack i stallet. Används från allt till att torka av damm från hårremmen på hästen till torka sig i ansiktet om man är svettig efter ett ridpass till att torka stövlar mm.

Jag har inga hästar på elitnivå så kan inte beskriva "min" vardag, men vet däremot hur det brukar se ut för de flesta hästdjur som springer runt på Grand Prix nivå och är lite värda rent pengamässigt. 
De får mat på morgonen, sen rids de eller promeneras. Sedan får de lunch och på eftermiddagen rids de/eller promeneras. Sedan får de eftermiddagsmat. Sedan kvällsmat. Och nej de går inte i hage (och gör de de är det undantagsfall och då står de i små hagar med bra underlag och nej, ingen hästkompis) På benen har de alltid benskydd/lindor/boots. På nätterna sover de i pyjamas och lindor.

Så! Hoppas alla är nöjda med svaren!

Fotografering del 1

Här kommer första delen av bilderna på Esco! Vad tycker ni?









Fotografering

Är hemma igen ikväll, uppdaterar då! Under tiden, glöm inte frågestunden (se bild nedanför)
En liten sneakpeak på vad dagen har bjudit på:



FRÅGESTUND! Passa på att få din fråga svarad på.

Vad jobbar du med? Hur ser vardagen ut för Haid-Bondergaards hästar? Bästa hästminne? Hur är du som person?

Ingen fråga är för liten och jag svarar på allt! Även anonyma ;)
FRÅGESTUNDEN AVSLUTAD!

Röntgenbilder

Fick CD-skivan med röntgenbilderna på dansken på posten idag. Tänkte åka till ATG imorgon och lämna dom hos min veterinär så får han komma med sitt utlåtande. Har ett enormt förtroende för min veterinär som har haft hand om mina tävlingshästar i 4 år nu. Tycker att det är jätteviktigt att man har en bra veterinär som man samarbetar med och inte låter en massa olika veterinärer titta på sina hästar. Det är guld värt att kunna ha en bra dialog!


Ledig = bättre uppdatering!

Har jobbat sista dagen på min 14-dagarsperiod (varje dag) så nu har jag hela fem dagars ledigt! Underbart! Fast jag älskar mitt jobb, få sitta och titta på snygga killar hela dagarna, kan det bli bättre? Ledig Frida resulterar även i bättre bloggning!

Imorgon hade jag tänkt be mamma fota lite, men nu lutar det åt att vi filmar inne i ridhuset istället då det är ett himlans snöväder ute. Har vädret lugnat sig till imorgon blir det foto istället. Blir det film imorgon blir det dock bilder till helgen och vice versa eftersom många önskade både och!

Ovisad bild från förra fotograferingen:


Frustrerande..

Sitter och funderar på hur det kunde ha blivit, imorgon skulle dansken kanske ha kommit till oss och sedan hade jag äntligen fått börja lära känna honom, ta bilder och vara lycklig hästägare igen. Men så enkelt fick det visst inte gå..
Jag har inte sagt att något beslut är taget än, men det känns som att man står på noll. Håller dock tummarna för att vi ska lyckas kunna få en bra deal ändå.

Har ändå ringt lite på några hästar under morgonen, mest för sakens skull. Tyvärr låter alla hästar otroligt fina per telefon, men när man sedan får videoklipp på dom är det inte alls vad vi söker. Vi åker aldrig och tittar på hästar som man inte fått se ett videoklipp på innan.

Jag blir galen. Återkommer haha.

Vill ni se när jag provrider en häst född 2008 är det bara att klicka nedan.  En trevlig häst med mycket power, en enorm galopp men tyvärr lite sämre trav. Men visst är den trevlig? Bara 3 år dessutom.

Ungponnychampionatet i dressyr 2011

Tänkte berätta lite om ett roligt äventyr som jag var med om i somras! När jag jobbade hos Haid-Bondergaard stod deras dotters 6-åriga dressyrponny Sir Lancelot på min ridlista varje dag. En helt makalöst rolig ponny att rida med energi så det räcker åt 5 andra små ponnysar!

Det bestämdes ganska snabbt att jag skulle rida ungponnychampionatet på honom istället för dottern och enda "problemet" var att championatet var redan 2,5 vecka efter dagen jag började rida honom haha! Eftersom han vann championatet förra året var han direktkvalad och behövde inte ta några kval.

Efter att intensivt ridit för Charlotte 9 av 10 ridpass kände vi oss dock mogna och 2,5 vecka senare satte jag mig bakom ratten i lilla lastbilen med Helena och åkte 3 timmar till Falkenberg för championat i dressyr!


Vi kom dit redan på fredagen och red ett lättare pass på banorna, han verkade nöjd och glad. Efter att ägnat halva kvällen för att montera boxgardiner och allt där till som Helena hade packat med åkte vi till vandrarhemmet där vi skulle bo och inväntade morgondagen med spänning, då var det dags för kval 1!

I ungponnyklasser rider man för 6-åringarna ett program som heter LA för ungponny som innehåller skänkelvikningar, förvänd galopp men inga skolor. Vi gjorde ett OK program men han var lite matt på grund av att det var otroligt varmt! Resultatet slutade på 78,4% och vi la oss på en tredjeplats inför finaldagen!






På finaldagen skärpte vi till oss och tog kritiken från gårdagen. Där visade han mycket mer energi, elastisitet och uttryck! Detta resulterade i smått otroliga 80,6% i LA för ungponny! Totalt blev det brons och därmed tredje bästa 6-åringen i Sverige, hurra! Han fick suverän kritik och bedömdes vara en ponny för framtida mästerskap.
Allt detta efter bara 2,5 vecka i sadeln, helt fantastiskt!


Vad vill ni helst se, film eller foto på Esco? + Dagens ridning

Tänkte börja med att säga att jag är ledig från jobbet i helgen, för första gången på länge! Har därför har möjlighet att bli fotad/filmad av mamma. Vad vill ni helst se, foto eller film på Esco?

Dagen började med att jag hade morgonen i stallet, vilket innebär att jag skulle fodra och släppa ut 5 stycken pållar innan jag kunde ta tag i lite ridning.

Väl i sadeln kändes Esco så himla trevlig! Rackarns att ingen stod på läktaren med filmkamera. Tror att det är dags för lite ny filmning på honom oavsett då den gamla filmen är när jag bara ridit honom några gånger. Är så roligt att knoppa, linda och borsta honom fin för fotografering eller filmning. Såhär när det inte är tävlingssäsong kliar fingrarna!


Mer inspiration

Tänkte länka ett till videoklipp som ger mig mycket inspiration! Jag gillar mest att se träningsvideor på ekipage. Det här är Cathrine Dufour från Danmark. Hon är Young Rider och tog EM-brons i kür somras, dock inte med denna häst.
En mycket välridande tjej! 

Dagens vill ha:

Satt och kikade lite på hästnets begagnade saker och trillade över dessa underbaringar...


Petrie
- Dressyr
Bruna Petrie dressyrstövlar med dragkedja fram, stl 7 (ca 40), vidd 39 och höjd 52. Måttbeställda. Knapt använda och i superfint skick!
 
Pris 3 800 kr (inkl. ev. moms)

Annonsen hittar ni HÄR. 

Så förbaskat snygga! Tyvärr alldeles fel mått för mig. Vill verkligen ha ett par bruna träningsstövlar, men steg 1 är att köpa ett par nya svarta eftersom mina är alldeles för korta. Tänk om man hade pengar till både bruna och svarta på samma gång.. Mmmm.. *drömmer mig bort*

Rör om lite i bloggvärldens gryta

Tänkte sammanfatta senaste dagarna lite. En storm verkar ha dragit in över hästvärldens bloggar och mycket ilska, irritation och spydigheter har uppkommit. Det verkar uppenbarligen som att jag har rört runt lite i grytan och mycket känslor om allt och inget kommer upp till ytan.

Kanske var det längesedan någon verkligen stod för vad den tycker? Kanske behövs det också en blogg där kommentarerna inte tas bort eller redigeras för att vara snälla och passande för bloggen. Jag anser att alla får tycka precis som dom vill, man har olika åsiker så är det bara. I min blogg skriver jag mina åsikter, men du är mer än gärna välkommen att kommentera dina!

Jag har i alla fall inte haft så här roligt på länge, att skaffa en blogg var verkligen en grym idé.


Besiktning av dansken

Att jag ens trodde att det skulle bli så enkelt som jag hade hoppats.. Nej nu står vi istället inför en mängd funderingar och frågor. Plåtarna skickas imorgon och kommer förhoppningsvis fram på onsdag till min veterinär. När han har studerat röntgenplåtarna och kommit med sina ord får vi se om något ändras.

Det handlar om ett mindre röntgenfynd, mer kan jag inte säga. Mycket handlar även om hur värdet på hästen ändras, hur villiga de danska ägarna är att förhandla och mycket annat. Detta kommer förmodligen att ta några dagar, under tiden kommer inga beslut att fattas.

Några spekuleringar undanber jag tacksamt, ni har ingen aning om vad röntgenfyndet är för något, vilken summa det handlar om på hästen och allt annat som rör det hela.


Hahah road på jobbet

Sitter och läser kommentarer såhär på kvällskvisten på jobbet.. Åh så roande. Läsarrekord och kommentarerna bara väller in. Ni ska veta att ni är så välkomna så, ogillare som gillare! Konsten att provocera verkar jag kunna utmärkt.

Svar på tal

Alex om Ett inlägg från Sveriges största hästblogg som gör mig en smula irriterad:
Gosh! Ungefär som när du försöker framstå som väldigt duktig dressyrryttare. De framgångar du hat har du haft på en redan utbildad ponny och hingsten du hade kunde du knappt rida själv utan hade tränare som red hela tiden...

Vad fan spelar det för roll!? Som du vet kanske man inte berättar allting, ibland kanske man framställer sig själv som lite bättre än vad man egentligen är...

Svar:
Hej "Alex" Vad grundar du dina bekymmer på? Fidolina var högt utbildad och "färdig" när jag köpte henne, är det något fel? Man lär sig enormt på att köpa utbildade hästar (varför köper många juniorer äldre läromästare tror du). Många gör misstaget att köpa orutinerade hästar som dom sedan inte kan förvalta och harvar runt på utan framgång - skulle det vara bättre? Nej.
Dessutom, om man har möjlighet att köpa en schyst ponny som kan ta en upp i Sveriges elit, varför inte ta den chansen? Kan lova dig att det är otroligt mycket roligare att få uppleva mästerskap och stora tävlingar än rida runt i LB bara för att man envisas med att köpa en säg 3-4åring och göra allt själv. Så himla svenskt haha! Allt jobb ska man göra själv för det är "fint".

Tränare som red min hingst hela tiden haha! Det var dagens skämt. Säg att min tränare har ridit honom kanske 5 gånger på två år, det är ungefär var fjärde månad.


 

Då håller vi tummarna!

För precis i denna tidspunkt börjar danskens besiktning. Kommer självklart ta sin lilla tid med alla moment (speciellt röntgen tar tid). Jag kommer dock inte hem från jobbet förrän 22.00! Har svårt att veta om jag kommer att ha någon tid att uppdatera er om resultatet förrän då.

Tänk så enkelt det blir om den går igenom! Då har vi tittat på under 10 hästar och lyckats hittat en vettig.


Har ni tänkt på en sak?

Att desto större blogg man har, desto mer kan man döma personer man inte känner och komma undan med det? Illa.

Svar på frågor kring "outfit till hagen - inlägget"

Fick ett gäng kommentarer om inlägget jag skrev om min planerade "hag outfit" samt att jag även där nämde att min tyska import inte gick ute i hage alls. Alla kommentarer var ungefär likadana så jag har valt ut två stycken. Kommentarer från personer som endast skriver "stackars häst" besvärar jag mig inte ens med att kommentera - kom med argument så får du även ett svar tillbaka.

emelie: Får man fråga varför han inte gick ute? om jag inte har fel va han en äldre import va? Vet att de oftast är vana att vara inne hela tiden men man brukar väl försöka "skola" dem till att vara ute iaf någon timma?
men han kanske inte gillade det haha, en del hästar är ju såna.

Svar:
Du har helt rätt! Vi importerade Klas från Tyskland när han var 15 år gammal vilket är en relativt hög ålder. Innan det hade han aldrig gått ute i hage överhuvutaget (för er som inte förstår, i Tyskland/Holland etc. har man inte hästarna på hage på det sättet som vi har i Sverige). Han var då van vid att gå i skrittmaskin och promeneras istället.

Vi provade att ha honom ute i en liten hage och det kunde gå bra vissa stunder, men andra stunder exploderade han och blev stressad. Eftersom det handlade om en häst för relativt mycket pengar ville vi inte riskera att han skulle göra illa sig, alternativt komma lös eftersom han inte förstod vad elstaket var för något och gick emot flera flera gångar. Till saken hör självklart att hästen är hingst, det är med respekt för de andra hästägarna på anläggningen att man inte bara släpper ut en hingst i hage som aldrig tidigare gått i en sådan och lämnar den där.

Klas hade dock en liten "ruta" precis utanför stallet som han stod i när jag kunde vara där och "vakta" honom (när jag mockade, packade hö mm) Så på så vis kom han ur boxen en halvtimme då och då. Sen självklart stod han inte i box hela dagarna, har man inte en häst som går i hage ska den komma ur boxen på annat sätt för att hålla igång mage och kropp! Klas promenerades flera gånger om dagen.

Klas i hage, för stunden snäll:




Sofie - HorseGirlShip
: Undrar precis som alla andra.... varför fick han inte gå ute??? och varför alla dessa skydd i hagen?!

Svar:
Svar om hagen får du ovanför. "Alla dessa skydd" som du talar om handlar alltså om fram- och bakbensskydd samt mjuka boots på alla ben. När en häst kan skada sig på så många andra vis - varför i hela friden inte göra sitt bästa för att den inte skadar sig i hagen genom att skydda benen? Handlar det om välsittande, vattenavstötande benskydd som sitter bra tar hästen ingen som helst skada av detta.

Jag kan dock förstå att när det handlar om "kleti och pleti" som har sina skogsmullehästar för 50 000 kr i hagen spelar det ingen roll om den har benskydd eller ej. Jag skulle inte heller klä på hästen benskydd då, jag skulle till och med kunna tänka mig att ha den på hage med andra hästar men INTE när det handlar om tävlingshästar som ska matchas för träning/tävling. Dock tror jag att man måste ha sett den här världen för att förstå den, jag som har arbetat hos både GP och landslagsryttare ser inga som helst konstigheter i att hästen inte går ute i hage/har benskydd.



Mer vardagsinlägg

Stallkompisen Elsa klagade lite i stallet idag och ville se mer "vardagsinlägg" där jag skriver om stallet på vardagarna, hur dagen varit etc. Detta ska bli, självklart!

Tänkte bara ge läsarna chansen att läsa lite om mig, mina hästar och allt där till innan jag börjar komma igång på allvar med vardagsbloggningen. Hoppas ni känner er redo för detta nu!

För morgondagen bjuder på mycket spännande händelser... för då besiktigas dansken!!!

Missa inte säsongsstart av PONNYAKUTEN säsong 3

Jag må vara 19 år, men jag älskar ponnyakuten. Har sett varje avsnitt av säsong 1 och 2 och kommer inte att missa tredje säsongen!

Säsongsstart ikväll, missa inte! ----> Barnkanalen 19.00 <-----

Bilder på Norma

Fick fråga/önskan av en läsare (som råkade vara hästens uppfödare haha) att publicera bilder mig och Norma. Självklart kan jag göra det! Vill ni läsa mer om hästen Norma (sto f. 2006) och mitt samarbete med hennes ägare/uppfödare, klicka in på kategorin "Presentation av mig och hästar" i menyn till vänster.

















Fråga från läsare (som råkar vara Normas uppfödare)

Malin om: Heej :) Jag vill se bilder på Normis :) Kram Malin å Norma

Svar:
Hej Malin! Självklart kan jag ladda upp bilder på Norma också. Håll utkik imorgon söndag!
Malin är alltså den uppfödare som jag samarbetade med under 8 månader och hade då en av hennes hästar i träning.

Outfit till hagen

Det slog mig nyss att jag nog måste ägna mig åt lite shopping till en tänkbar ny häst.. Klas som var min första storhäst gick inte ute i hage alls vilket innebar att vi inte köpt några riktiga "utegångstäcken" i storhäststorlek. Alla ponnytäcken till Fidolina skickade vi med till de nya ägarna och Norma hade med sig täcken för hage när hon kom. Dessa täcken följde därför med henne hem igen!

Så kikade runt lite och hittade en bra outfit på Hööks.

Vintertäcke med hals, heltäckande benskydd till fram och bakben samt boots till alla fyra ben!


Ny anläggning

Var som sagt och hälsade på/skolade in mig igår på den anläggning som jag kommer att ha min nya häst på. Jag har  stått på samma anläggning "Källvikens Gård" i 7 år med olika hästar, men med den nya hästen kommer jag för första gången att stå på "Falu Ridklubb".
Detta är inget medvetet val, utan jag har tyvärr ingen stallplats längre på Källviken och nu är det helt fullt där. Det känns lite konstigt att byta anläggning efter 7 år, men jag hoppas att det ska kännas bra! Tävlar redan för Falu Ridklubb och har tränat mycket där så känner mig ganska "hemma" redan.

Jag kommer dock att fortsätta med Esco på Källviken, så kommer att spendera många dagar i veckan där också.

Källvikens Gård:
Privat anläggning med 19 boxar + 2 uteboxar om jag inte räknat fel. Ridbana 20x60, nybyggt ridhus 20x40, duschspiltor, uppvärmda sadelkammare, skötspiltor







Falu Ridklubb:
Ridskola med ca 40 boxar uppdelat i olika stall. Modern och nybyggd anläggning med bra lösningar som enskilda skötspiltor med dusch (11 stycken) i en uppvärmd "länga/stallgång". Ridbanor i olika storlekar, ridhus 20x60, uppvärmda sadelkammare

Det bästa är kanske att jag bor precis mittemellan dessa anläggningar (några minuterns promenad åt båda håll) så det kommer inte att bli någon skillnad i hur lång tid det tar tid.






Escos knoppar

Visste ni att under Escos knoppar döljer det sig ca 40-50 cm lång och tjock man! Det är därför som knopparna sitter så tätt (med längre mellanrum hade det blivit ännu större knoppar). Blir kanske inte så jätteproffsigt, men med tanke på att han har så enormt lång man är jag ganska nöjd ändå.




Mina egna hästar har alltid kortklippta, urtunnade manar vilket gör det väldigt lätt att knoppa!

Önskan från läsare - bilder på mina ponnyer

Fick en önskan från en läsare att jag skulle lägga upp bilder på mina tidigare ponnyer. Jag har tyvärr nästan bara bilder på min senaste ponny Köhls Fidolina så börjar med att lägga upp bilder på henne. Hoppas hitta lite fler bilder på de andra ponnyerna snart! Vill ni läsa om Köhls Fidolina eller mina andra ponnyer kan ni klicka in er på kategorin "Presentation av mig och hästar" i menyn till vänster på hemsidan.

















Svar på fråga från läsare

Malin: Kan du inte lägga upp några (många ;)) bilder på de ponnier du haft?
Du har en jättefin blogg!

Svar:
Tack så mycket! Det kan jag absolut göra. Håll utkik imorgon (lördag) så dyker det upp ett inlägg med bilder. Har tyvärr nästan bara bilder på Köhls Fidolina som var min senaste ponny. Hoppas det duger!

Ridbilder på Esco

Ja här kommer då ridbilderna på Esco! Bilderna är inte tagna av min mamma som alltid annars brukar stå bakom linsen, utan dessa är tagna av vår "stalltomte" som aldrig tidigare har fotat. Därför är det lite si och sådär kvalité på bilderna, men man ser ju att det är en häst i alla fall.
Jag är dock jätteglad att han ställde upp och är nöjd med tanke på förutsättningarna! Är man nybörjare på att fotografera är det inte det lättaste att fota en häst i rörelse det allra första man gör med en kamera!















Exteriörbilder på Escritor

Tänkte börja med att visa några bilder "från marken" på Escritor "Esco" som alltså är en hingst född 1997 som jag nu har i träning varje dag. Ridbilder från dagen kommer lite senare ikväll! Visst är han vacker!




Fotografering och inskolning på ny anläggning

Är påväg till en annan anläggning än den som Esco och Barock står på. Ska dit på "inskolning" (gå igenom hur allt funkar, rutiner, mm). Kommer nämligen att ha min nya häst på denna anläggning. Berättar mer sen!

Har dessutom hunnit med en fotografering på vanliga anläggningen med Esco, lägger upp alla bilder lite senare.

Svar på frågor!

Matilda: Va? Spreyar du hårspray på lädret?? Går det, haha! Blir det inte klibbigt och så? Hade varit kanon om det gick att fixa den där lilla extra finischen! :D

Svar:
Ja du har förstått helt rätt! Jag gör rent lädret och gör i ordning det med puts/shinekrämer så att det är i ett fint skick. Låter tränset torka helt och sprayar efter det hårspray över hela utsidan på nosgrimman etc.
Jag använder mig av PROFFS rosa hårspray och håller flaskan ca 30 cm ifrån lädret när jag sprayar. Inget tjockt lager, tänk ungefär så mycket som du sprayar pälsglans på hästen. Därefter hänger du tränset/stövlarna eller vad du nu har sprayat på tork och RÖR INTE vid det! Låt det stå tills det har blivit torrt och sedan kan jag lova dig en fantastisk glans!
Ibland blir det lite vitt av hårsprayen på lädret, detta kan du bara gnugga bort med en fuktig trasa.

Petra: Hej! Jätte fin blogg och hästar, absolut en jag ska börja följa! Men har en fråga angående hårsprayet? Har fått tipset av en bekant som säger att det ger en extra glans på tex träns men har aldrig testat själv. Undrar därför om det blir fint glansit eller så och om det inte blir klabbigt ? Du får jätte gärna svara här eller i min blogg så jag ser vart svaret kommer! :)

Svar:
Tack så mycket, vad glad jag blir! Du kan läsa svaret ovan, men du ska alltså inte spraya för mycket utan bara ett tunt lager som får torka utan att du petar på det (då blir det inte snyggt). Lycka till!

Sarah Hedengren: Vart kommer tränset med vita fodret ifrån? :)

Svar:
Jag har köpt det på ridsportäfferen Aubiose i Borlänge och det står tyvärr inte vad det är för något märke på det. Tror att det kostade 899 kr för hela tränset! Aubiose har telefonnummer 0243 - 23 95 30 och där kan du säkert fråga om dom har kvar dressyrtränset med 5 cm nosgrimma. Har för mig att jag har sett det där nyss, i alla fall i brunt! Går säkert att beställa svart.

IDA: OMG vad är det där för häst? VILKEN JÄKLA NACKE! :o

Svar: 
Ja han har lite nacke! Det är en spansk hingst och de brukar ha rätt mycket massa, framförallt på nacken.

Ett inlägg om TLOP.se

Vill först och främst tacka Matilda Holmström för länkningen till min blogg! Tänkte även skriva lite om Matilda/TLOP.se som jag har följt väldigt länge.

Från början läste jag endast TLOP.se för att jag ville följa Matilda som jag känner sedan tidigare. Vi har tävlat mycket mot varandra på ponny och eftersom vi bor relativt nära varandra så blir det ofta i tävlingssammanhang man ses.

Matilda är en av de mest imponerande och inspirerande människor jag vet. Hon är en skicklig ryttare samt har en fantastisk struktur och planering för sina hästars träning och tävling. Från början uppfattade jag henne lite som en person med "taggarna utåt" men ju närmare jag lärde känna henne desto ödmjukare blev hon.
När jag kom till läget där jag var tvungen att fatta beslutet att vi skulle avliva Klas efter alla skador var det Matilda som gav mig det största stödet man kunde ha fått. Hon hade ju redan gått igenom samma sak med Astiz och visste precis hur jag kände. Hon svarade på alla mina frågor, hur stora eller små de än var. Jag minns till och med att vi pratade bara timmarna innan det var dags att gå ner till Klas i stallet för sista gången, hur ledsen jag var och hur mycket stöd hon gav mig. Jag vill bara ge dig det största tack man kan för att du stöttade mig genom allt Matilda!

Numera kan jag bara säga att TLOP.se är den bästa bloggen som jag läser och jag ser fram emot att följa båda Matildorna inför årets tävlingsäsong och hoppas att vi ses på tävlingsbanorna så snart som jag har fått hem en ny häst!

Film på Klas

Om någon är sugen på att se en film när jag rider Klas finns det här:

Breda nosgrimmor

Antar att ni sett på tidigare bilder att jag är ett stort fan av breda nosgrimmor. Båda mina nosgrimmor (träns+kandar) är hela 5 cm breda.




På Klas som hade ett stort huvud såg det inte ens brett ut haha.. hoppas nästa häst har lite mindre huvud! Tänkte att Esco skulle få låna mitt träns imorgon vid den eventuella fotograferingen.

Esco i sitt vanliga träns (inte mitt träns utan ägarens):

Dagens vill ha:

Har länge suktat efter ett vanligt bävernylontäcke att ha på sommaren (ofodrat täcke med blank utsida) men klickade runt lite och hamnade på Back on Tracks hemsida. Jag använder BoT produkter men är inte helt övertygad om effekten, men det ger värme (vilket leder till ökad blodcirkulation) och det är oftast det jag är ute efter vid stallbandage mm.

Hittade i alla fall ett täcke från BoT som är precis det jag letat efter. Ofodrat (för sommarnätter) och blankt. Håller hästen ren och det fastnar inte spån på utsidan. Perfekt!



Finns HÄR

Priset är dock 2300 kr, är tveksam till om det är värt det. Ett "vanligt" bävernylontäcke brukar landa på ungefär 600 kr och ser ungefär ut som detta, men utan BoT effekt. 

Bilder på Klas

Usch tårarna rinner när jag öppnar mina bildmappar på datorn med alla fina bilder på mig och Klas.. Men jag vill gärna dela med mig av dom.





Sadeldjungeln

Jag är väldigt intresserad av sadlar och glor mer än gärna på alla som rider förbi i ridhuset. För min del är det bara några sadelmärken som "gäller" för mig. Jag har självklart inte provat alla märken på marknaden, men hunnit sitta i mycket olika sadlar under dessa hästår.

Det finns två märken som jag använder, det är Amerigo och Childeric. Två kvalitetsmärken. Jag har inte suttit i en enda modell som inte passat mig som handen i handsken av båda märkena. Från början när Childericen kom ut på marknaden tyckte jag att den såg hemskt ful ut rent estetiskt. Men efter att ha provat en blev jag fast! Fantastiskt sköna. Numera tyckter jag nästan att det är snygga sadlar haha.. Man har nog vant sig.
Amerigo gör också fantastiska sadlar, jag har en Close Contact hemma nu som jag hoppas ligger bra på nästa häst.

Min Amerigo CC:



När jag arbetade hos Charlotte/Rasmus Haid Bondergaard hade även några av deras hästar dressyrsadlar från märket Antares. Detta var ett nytt märke för mig, men påminde mycket om att rida i Amerigo vilket var en väldigt positiv känsla!

Tror dock att Antares ligger i samma prisklass som Amergio och Childeric, det vill säga runt 35 000 kr ny. Tänk dock så bra att det finns en begagnatmarknad med välskötta sadlar där ute!

Fråga

Maria: Fin blogg! Vem är hästen på headern?

Svar:
Tack! Hästen på headern är First Class "Klas", den godkända hingsten som vi importerade från Tyskland för två år sedan. Tyvärr fick vi han vandra vidare till trapalandas gröna ängar i Oktober 2011 på grund av en skada som förföljt honom under nästa hela tiden som jag ägde honom. Han är även den senaste hästen som jag har haft och därför var det naturligt att han fick vara med på headern.

Då var allt klart, välkommen ännu en gång - nu till fridahallgren.se

Nu är allt klart med den nya domänen och hemsidan kommer att börja uppdateras på allvar. Hoppas att ni tycker om den och följer mig framöver!

Välkomna ännu en gång!


Flytt till egen domän

Hoppas kunna flytta bloggen till min egna domän inom de närmsta dagarna! Blir så mycket enklare adress och ser stilrent ut. Blir eventuellt lite sämre uppdatering dessa dagar men jag ska försöka göra mitt bästa. Så snart som allt är klart med den nya domänen kommer jag att börja satsa på riktigt med hemsidan och allt där till.

Hoppas och tror att det kommer att bli kanon!

Mer glitter och bling

Tänkte visa min fantastiskt vackra plastrongnål med silverstenar som glittrar massor i solen vid utomhustävlingar. Har köpt den på tradera! (där kallades den "brosch" men jag använder den som plastrongnål)





Makalös inspiration

Man ser ofta bloggare som lägger upp videolänkar som "inspiration". Det enda trista är att det oftast är GP ryttare á 40 års ålder som redan har sin karriär i ridsporten. Jag tycker att det är fantastiskt mycket roligare att se länders främsta ryttare i yngre åldrar! Förmodligen för att jag är 19 år ung och tycker att framtiden är så oviss att det är roligare att se ryttare i sin egen ålder.

Tänkte lägga upp ett videoklipp som gör mig så makalöst inspirerad!
Videon är Josefine Krönfeldt med sin häst Miró. Ni finner hennes hemsida HÄR


 




Besiktningsdatum bestämt!

Fick besked idag om att besiktningsdatum och tid är bestämt för hästen som vi är intresserade av. En hel vecka får vi vänta då tiden vi har fått är på måndag den 16 Januari!

Nu får vi hålla alla tummar för att det vill sig väl, men jag brukar inte vara speciellt optimistisk om besiktningar. Jag anser även att det är upp till köparen (det vill säga oss) att göra en ordentlig undersökning av saluhästen. Det handlar om hästar för relativt mycket pengar och jag skulle till exempel aldrig köpa en häst som inte är röntgad.

Böjprov:



Bildkälla

När vi köpte Klas från Tyskland gjordes detta på en tysk veterinärklinik:

Allmänt intryck, hästen kontrolleras exteriört och en veterinär går igenom hela hästens kropp (söker efter svullnad, om den ömmar någon stans mm.) Även puls, andningsorgan, slemhinnor, tänder mm. kontrolleras.

Böjprov. Högt och lågt böjprov på alla fyra ben.

Longerprov. Hästen kontrolleras på böjt spår i arbete.

Röntgenbilder. Exportröntgen + två bilder på bakknäna (bakifrån + från sidan) Vi röntgar aldrig rygg om det inte finns skäl till det. Dels för att det är svårt att få till bra bilder, och dels för att det är onödigt att skaffa sig reservationer för saker som förmodligen inte har någon betydelse. En häst med en trevlig överlinje/muskulatur och som inte visar ömhet i ryggen har förmodligen inga allvarligare ryggförändringar.

Dopingtest. För att se att inga otillåtna medel har använts vid besiktningen (smärtstillande)

Sen är det självklart inga garantier att hästen kommer att hålla för all evighet bara för att den har gått igenom en besiktning prickfritt. Men oddsen blir förmodligen bättre!

Ralph Lauren piké-tröjor

Jag fick en Ralph Lauren piké i julklapp av mina föräldrar och sedan dess är jag helt fast. Så snygga tröjor att jag skulle kunna göra nästan av som helst för att komplettera med några ytterligare färger i min garderob.
Det ända som är tråkigt är priset, för en äkta får man räkna med att betala runt 600 kr vilket känns ganska mycket för en piké. Men sparar man ett litet tag så...

Här är den pikén som jag fick i julklapp:



Och här är två stycken av samma modell, men andra färger. Helt underbara, speciellt den svarta!
Ge mig...



Hästfri dag

Idag har jag en helt hästfri dag, första på länge! Petra som är Escos ägare tar hand om honom idag och på tisdag, sedan åker hon iväg på en veckas semester sol och bad, så då blir det fullt upp igen för mig. Under tiden sysselsätter jag mig med att jobba, jobba och åter jobba. Jag som jobbar på en skidanläggning längtar faktiskt lite till imorgon när alla ungdomar börjar skolan igen efter jullovet. Då kanske det äntligen blir lite lugnare igen.

Tänkte försöka släpa med fotografen (mamma) till stallet någon dag i veckan med fint väder så kanske vi kan få till några fina bilder på Esco och mig. Tills vidare slänger jag in två bilder som jag har fotograferat i somras på Petra och Esco:



Dagens vill ha:

Har länge suktat efter en brun outfit.. Behöver inte vara komplett med ridbyxor/tröja med mera då jag kan tycka att det ser lite övermatchat ut om ALLT är brunt (eller annan färg). Snyggast är att hästen har samma färg på lindor och schabrak och att ryttaren har färger som passar ihop med hästens utrustning (ex. brun/beige, svart/grå, blå/röd).


Schabrak, lindor och boots från Schockemöhle:

Lite lädervård av träns, kandar och pannband

Hängde fram lite läderutrustning och pysslade lite. Det är så hemskt att se sina egna saker som tidigare har använts varje dag, nu hänga i garderoben eller ligga nerpackade i flyttlådor. Men förhoppningsvis får jag snart användning för sakerna..

Här är lådan med allt puts! Självklart har hårsprayen sin plats där (sprayas på som sista finish, blir fantastiskt glansigt!)
 

Kandaret blev putsat och sprayat, längtar efter att få använda det igen!




Sedan fick tränset sig en ordentlig puts... Egentligen har jag ett silvrigt pannband på det, men har för mig att jag använde det på en annan häst som jag skulle tävla.




Pannbandsglitter!

Glitter och bling för håruppsättning på tävling

Tänkte passa på att tipsa om en affär där jag köper håraccessoarer och örhängen som jag använder mycket på tävling. Affären är Glitter och finns nästan överallt!
Här kommer några bilder på mina hårnålar/håraccessoarer och örhängen som jag har köpt därifrån. Alla för billiga pengar!









Nya hästen?

Här har ni en bild på mig och hästen som vi har bestämt oss för att gå vidare och besiktiga framöver. En dansk valack född 2006. Jag håller lite på övrig info innan vi vet hur besiktningen gått.




Hästletande

Som jag tidigare skrev har jag alltså två hästar i träning, men för tillfället har jag ingen egen häst. Det tog ett tag för mig att ens tänka tanken på en ny häst efter att vi tagit bort Klas, men sedan en tid tillbaka har jag känt mig helt säker på beslutet att köpa en ny häst.

Vi har nu varit på många turer och tittat på hästar, men inte förrän i onsdags hittade vi det vi sökte! Avslöjar inget riktigt ännu, men vi kommer att gå vidare och besiktiga denna häst.

Här är vår köpesannons om ni funderar på vad vi söker för något (eller sökte, om nu hästen går igenom besiktningen):




Nutid - Hur ser dagarna ut nu?

Om ni funderade på hur dagarna ser ut nu förtiden hästmässigt för mig så kommer här ett inlägg där ni har chansen att ta reda på det!

I våras tog jag studenten och en tid efter det flyttade jag från Falun ner till Höör i Skåne. Det här för att jag började arbeta hos en av våra landslagsryttare Charlotte Haid Bondergaard. Till deras fantastiska anläggning tog jag även med mig min häst Klas för att få chansen att träna och utvecklas med honom där. Om någon är sugen på att läsa mer om Charlotte och Rasmus finner ni deras hemsida HÄR
Under hösten hos Charlotte kom dock den dagen vi blev tvugna att ta bort Klas och i samband med detta flyttade jag hem till familjen i Falun igen för att få stöd genom den obeskrivliga sorgen att förlora sin bästa vän och främsta häst.

Väl hemma valde jag att helt vara utan stall och hästar i några veckor men började sedan att rida en häst på min gamla anläggning:

Escritor IX: Esco är en hingst född 1997. En lite mindre häst strax under 160 cm som jag rider på "heltid" då hans ägare är gravid. Esco är tävlad LA dressyr och utbildad runt MsvC. Jag har inget ont att säga om denna häst och jag är så glad över att hans fantastiskt snälla ägare låter mig rida honom! En arbetsvilja som inte är av denna värld och energi som aldrig tar slut. Vill ni se en video på mig och Esco finns film här nedanför.





Dessa hästar är för tillfället min vardag, även om jag sitter i sadeln på några andra hästar då och då.

Frida Hallgren - Dåtid

Jag kan tänka mig att flera av er som klickat in er på den här hemsidan känner mig väl, en del känner mig litegrann och en större del känner mig inte alls. Därför tänkte jag presentera mig som person, lite nutid, dåtid samt lite framtidsplaner. Dessa rubriker kommer under olika inlägg där jag tänkte börja med att berätta om min "dåtid".

Jag heter alltså Frida Hallgren, är som tidigare sagt född 1992 och går därmed under benämningen "Young Rider" som är en ålderskategori för ryttare i åldern 19-21 år. Jag har sedan 14 års ålder satsat helhjärtat på grenen dressyr och ridit ett antal tävlingar på olika nivåer sedan dess. 

Vill gärna berätta lite kort om de hästar som jag har hunnit med under de senaste 6 åren. Hästarna skrivs i kronologisk ordning från de att jag fick dem:

Herkules: Min första ponny som jag fick vid 13 års ålder. En orutinerad men snäll D-ponny som jag startade med i lokala klasser i både dressyr och hoppning.

Cashmir:
Efter att ha bestämt mig för att satsa på dressyren köpte vi Cashmir, en D-ponny som jag tävlade upp till regional FEI på. En fantastiskt snäll ponny som man kunde göra allt med. Galoppera på ängar, bada i vattnet, rida gymkhana och allt där till. Efter två år kände vi dock att han inte räckte till för de klasser jag ville rida i dressyren och han såldes.

Köhls Fidolina:
2008-2009 hade jag äran att få äga och rida Köhls Fidolina, en D-ponny som med tidigare ägare hade gått SM, Lag-SM, Elit och allt där emellan. Under den tiden som jag red "Fiddo" lärde jag mig grunden för där jag ridmässigt är idag. Med henne red jag elitserien under två år, hade resultat över 71% i LA:P1, red nationella FEI klasser, tog DM-medaljer, red Svenska Mästerskapen (SM) 2009. Jag har henne att tacka för allt! Efter två år tillsammans såldes hon till Malin Sahlin i Sundsvall som nu tävlar henne på nationell nivå ännu en gång med ny ryttare. 

First Class af Hvarre:
 Hösten 2009 köpte och importerade vi en godkänd hingst från Hamburg i Tyskland. Han hade då tävlat St. George och gått internationella klasser med en junior. En fantastisk läromästare som gjorde rörelser upp till GP och hade en arbetsvilja som jag aldrig tidigare upplevt hos en häst. "Klas" var född 1994 och 165 cm hög. Historien med Klas bör berättas för sig, men den kantas av tragedier och skador som gjorde att jag aldrig fick möjligheten att träna och tävla honom som det var meningen. Klas fick somna in den 14 Oktober 2011 efter den allvarliga skada som förföljt honom under de två år som jag ägde honom.

Norma (SWB):
När Klas var som mest skadad valde jag att inleda ett samarbeta med en uppfödare från Bollnästrakten. Jag fick då Norma, ett sto född 2006 e. Twiligt som jag hade i träning under 8 månader. En rörlig och trevlig häst med en fantastisk galopp. Hon flyttade hem igen i Maj 2011 och gör nu nya framsteg med sin ägare.


 

Frida Hallgren - bloggens första inlägg

Välkommen till min hemsida och blogg! Jag heter Frida Hallgren, är född 1992 och för tillfället bosatt i Falun, Dalarna.
Min tanke är att ni via den här hemsidan kan följa mig i med- och motgångar inom allt som rör hästlivet.

Att blogga är en ny erfarenhet för mig och jag vill först och främst tacka Stina Olofsson som har designat den här hemsidan, utan hennes hjälp hade jag aldrig tagit mig någonstans i bloggdesignens mystiska värld av koder..

Jag tänkte hålla mig kortfattad såhär i första inlägget, men en utförligare presentation av mig själv, mina hästar och allt annat dyker upp framöver!


Tidigare hästar

Då första hästen flyttade hem till mig redan vid 13 års ålder så har det hunnit bli en hel del hästar under åren. Jag började som alla andra på ponny och har mycket glädje och minnen sedan den tiden!
 
Hästarna nedan är skrivna i kronologisk ordning från det att jag fick dem:
 
Herkules: Min första ponny som jag fick vid 13 års ålder. En orutinerad men snäll D-ponny född 1998 som jag startade med i lokala klasser i både dressyr och hoppning.
 

Cashmir: 
Efter att ha bestämt mig för att satsa på dressyren köpte vi Cashmir, en D-ponny som jag tävlade upp till regional FEI på. En fantastiskt snäll ponny född 1994 som man kunde göra allt med. Galoppera på ängar, bada i vattnet, rida gymkhana och allt där till. Efter två år kände vi dock att han inte räckte till för de klasser jag ville rida i dressyren och han såldes.
 

Köhls Fidolina: 
2008-2009 hade jag äran att få äga och rida Köhls Fidolina, en D-ponny född 1996 som med tidigare ägare hade gått SM, Lag-SM, Elit och allt där emellan. Under den tiden som jag red "Fiddo" lärde jag mig grunden för där jag ridmässigt är idag. Med henne red jag elitserien under två år, hade resultat över 71% i LA: P1, red nationella FEI klasser, tog DM-medaljer, red Svenska Mästerskapen (SM) 2009. Jag har henne att tacka för allt! Efter två år tillsammans såldes hon till Malin Sahlin i Sundsvall. Tyvärr finns inte Fidolina längre kvar i livet och vi är väldigt ledsama tillsammans med familjen Sahlin.
 
 
First Class af Hvarre: Hösten 2009 köpte och importerade vi en godkänd hingst från Hamburg i Tyskland. Han hade då tävlat St. George och gått internationella klasser med en junior. En fantastisk läromästare som gjorde rörelser upp till GP och hade en arbetsvilja som jag aldrig tidigare upplevt hos en häst. "Klas" var född 1994 och 165 cm hög. Historien med Klas bör berättas för sig, men den kantas av tragedier och skador som gjorde att jag aldrig fick möjligheten att träna och tävla honom som det var meningen. Klas fick somna in den 14 Oktober 2011 efter den allvarliga senskada som förföljt honom under de två år som jag ägde honom. 
 
 
Norma (SWB): När Klas var som mest skadad valde jag att inleda ett samarbeta med en uppfödare från Bollnästrakten. Jag fick då hem Norma, ett sto född 2006 e. Twiligt som jag hade i träning under 8 månader. En rörlig och trevlig häst med en fantastisk galopp. Hon flyttade hem igen i Maj 2011 och gör nu nya framsteg med sin ägare.
 
 
Escritor IX: "Esco" är en PRE-hingst född 1997 som jag började rida på allvar vid årsskiftet 2012. Hans ägare Petra Back var då gravid och behövde avlastning. Jag och Esco klickade direkt som team och så småningom blev han "som min egen", det vill säga jag tog hand om honom 7 dagar i veckan. Under våren 2012 flyttade Esco från sitt gamla stall till Falu RK där jag hade Danny uppstallad. Jag hade då båda hästarna i full träning där och var världens lyckligaste för att Escos ägare gav mig den chansen. Vi tävlade upp till LA på 72% med vinster och MSVC upp till 64% med placeringar. Under hösten 2012 flyttade Esco till familjen Skatt i Knivsta där han ska vara på helfoder under ett år. 
 

Alive

Min nuvarande dressyrhäst heter Alive, men det är ett namn som sällan används. Till vardags går han under namnet "Danny" och det är även det namnet jag skriver i bloggen. 
 
Danny är född 2006 och är ungefär 168 cm hög. Han är e. Blue Hors Romanov - Flamingo och med andra ord en dansk häst. Jag köpte honom av danskan Alice Lindholm och det var även hon som hade fött upp honom, dock förmedlades han av Kristina Tägtström från Strömsholm. Danny är en sporthäst som är väldigt lätt i typen. Långa ben och inte så mycket "massa". Rör sig lätt och ledigt och har inga svårigheter för samling.
 
Jag köpte honom i februari 2012 och då hade han alltså precis fyllt 6 år. En rätt grön häst som aldrig var tävlad och utbildad ungefär LB-LA. Då var det inte många som trodde att han skulle bli någon stjärna vid första anblicken, men för mig var han en oslipad diamant. Sedan dess har han utvecklat sig enormt och både mognat och utvecklat styrka.
 
I dagsläget har han tävlat MSVB med vinster och placeringar upp till 70%, tränar för att debutera MSVA under 2014.
 

Frida Hallgren

Välkomna hit! Jag som driver denna blogg heter Frida Hallgren och är född i april 1992. Bor i Falun i Dalarna och jobbar som omsorgsassistent på ett LSS-boende, samt är säsongsanställd på Falu Snowpark som är en skidanläggning. På gymnasiet gick jag ett idrottsprogram med en blandad klass (allt från hockeykillar till cykeltjejer) där jag trivdes väldigt bra. Har sedan studenten hunnit med en sväng bosatt i Skåne, sedan hem igen och för tillfället kommer jag nog att bo kvar ett tag här. Saknade kompisarna, familjen och allt som var "hemma" under tiden jag bodde i Skåne.
 
I januari 2012 startade jag även www.fridahallgren.se som jag ägnar en del tid åt. Här skriver jag allmänt om träning och tävling. Sedan blir det även en hel del inlägg om utrustning och andra saker som intresserar mig! Jag älskar att skriva och tycker att det är roligt att dela med mig av min vardag. 
 
I dagsläget äger jag en så kallad dressyrhäst som ni kan läsa mer om under fliken "Om Danny" till höger. Då och då brukar även andra hästar stå till mitt förfogande och även dessa kan dyka upp här!
 
Hoppas ni nu har fått ett hum om vem jag är, men är det något ni funderar över - skriv en kommentar eller skicka ett mail - jag försöker att svara på alla frågor. Ni finner kontaktuppgifter under "Kontakt" i menyn högst upp.