Åsiktsinlägg: Kan du som rik lyckas bättre i ridsport?

Tänkte skriva lite om ett ganska omskrivet ämne, nämligen om man kan lyckas bättre inom ridsport med mycket pengar i plånboken.

Någonstans får man vara realistisk, självklart kan man lyckas bättre om man har pengar att köpa fantastiskt hästmaterial. Men samtidigt vill jag skilja på "kan man lyckas bättre som rik" och "kan man lyckas lättare som rik". Jag anser att självklart kan alla lyckas lika bra, oavsett ekonomi. Det finns mängder av ryttare som har arbetat sig uppåt till toppen, helt utan någon stark ekonomi.

Men då får man gå den hårda vägen och jobba sig uppåt i tiotals år med massor av slitgöra. Ingen kommer att sponsra dig, ingen kommer att vilja att du rider deras fantastiska hästar - inte förrän du har skapat dig ett namn. Ska jag vara ärlig tror jag att många försöker sig på detta, ger sig ut utomlands och arbetar i stall. Många återvänder hem, besvikna över att det "inte blev bättre" och några få sliter på. Det tar vansinnigt lång tid, har du inte en budget att köpa dig fina hästar själv är det svårt att slå igenom. Många fina hästar som du väl fått i träning kommer förmodligen också att säljas iväg innan du har hunnit slå igenom på dessa.

Har du istället en budget som den normala svensken inte har - visst fasen är det lättare! Då kan det köpas in fantastisk hästmaterial och du har dessutom råd att ta otroligt mycket hjälp med träning. Kanske står hästen uppstallad hos proffstränare där du kan ha någon som dagligen hjälper dig, för 12 000 kr i månaden är inget hinder. Dessutom har du råd att köpa dig flera fina hästar istället för en, detta gör möjligheterna ännu större då det inte blir lika katastrof om hästen blir skadad under en period.

Det säger även sig självt att har du råd att köpa det bästa av allt, sadlar, foder, uppstallning, träning etc. listan kan göras lång - självklart har du möjlighet att lyckas bättre än medelsvensson. Den som tror något annat är inte tillräckligt realistisk. Därmed inte sagt att det inte finns som som lyckas helt utan stark ekonomi - för dessa kämpande guldkorn finns, men dom är hemskt få.

Jättebra inlägg, håller med dig fullt! Blir kul att läsa andra åsiktsinlägg från dig :)

Mycket pengar underlättar helt klart i vår sport!Håller med dig!

helt rätt!!klart man med mycket pengar kan träna mer, byta häst lättare.. och i och med mer träning så blir du snabbare duktig, och då kan du även få rida andras hästar

Minna Telde är ett stort exempel på det att verkligen jobba sig från ridskola och upp till absoluta toppen! Håller helt med i dina åsikter.

Mys de ser ut när Danny ligger i sin Höbädd :)

Håller med dig Frida.



Du är själv lite ett exempel på detta. Hade inte dina föräldrar lånat dig pengar till hästen hade du inte haft samma förutsättningar som nu.



Hade du dessutom varit tvungen att flytta hemifrån så fort du fick jobb så hade du inte heller kunnat "unna dig" allt som du kan nu- bra transport, fin utrustning, träningar för tränare osv.



Jag vet att du betalar för hästen själv men om du hade börjat "från noll" när du blev myndig, dvs hade behövt köpa både häst, transport mm hade det tagit dig ÅR att spara ihop till det som du har idag.

Äntligen någon som är realistisk! Det är så många som får det låta simpelt att skaffa sig grand prixhästar och komma med bland världseliten även om man lever på socialbidrag. Jo men tjena liksom, säger dem på sina höga hästar (fyndigt av mig).

Word!

Så rätt!

Kim

Birgitta vilken förnuftig tjej! håller helt med, hoppas att Frida uppfattar sig själv som en tjej med tur. Utan rika föräldrar är det svårt, sjukt synd inom ridsporten tycker jag. Riktig talang har man, det köps inte för pengar. Men skönt att du tar upp det i ett inlägg, värsta som finns inom ridsporten är unga "talanger" som tar allt för givet, dem har inte kämpat ett skit för det dem har och inte inser att dem är lyckligt lottade med föräldrar som pitchar in pengar hela tiden. har varit med om det så många gånger, ville bara ventilera lite eftersom det är något som stör mig så oerhört mycket.

Jodå...med TUR och AMBITION kan man komma långt men pengar är en minst lika bra hjälp- då går det mycket snabbare.



Köpte min första häst för 30.000 varav 20´lånades på bank (mina föräldrar gick i borgen).



Jobbade som en slav på ridskola för att kunna finansiera träningar mm- vet inte hur många julaftnar och nyårsdagar jag varit 06.00 i stallet för att jobba.



Första släpet kostade 7000 och hyrdes ut till kreti och pleti för att få ihop pengar.



Åkte runt och klippte hästar ingen ville gå i närheten av av samma skäl.



Idag, 25 år senare har jag en dyr häst, dyr sadel och dyrt släp men det är som sagt 25 år senare och en himla massa slit senare också.



Så vill man så kan man gneta ihop till mycket och är man ambitiös hjälper det jättemycket men mer pengar hade absolut hjälpt mig ÄNNU mer :).



Man kan inte komma ifrån att det OFTAST är så att man får det man betalar för- så även när det gäller hästar.



Dyr häst -> större sannolikhet för framgång (även om det inte är någon garanti så klart).

Tycker du har väldigt rätt i det du skriver!

Det klart att det är möjligt att lyckas ändå, men det är så mycket lättare om man har lite ekonomiska resurser!

En ryttare som jag verkligen ser upp till när det gäller att lyckas utan att vara rik är Lussans hästskötare Clara (Espinoaa). Hon köote sin häst Welton som typ treåring, och har sedan utbildat honom hela vägen upp till Grand prix! Men å andra sidan har det tagit henne nästan 10 år att komma dit!

Utan stöttande och engagerade föräldrar så är det många som inte skulle vara där dom är idag. Karriären början ju för många redan som barn på ponny tiden, där man med sin ringa ålder inte kan jobba in någon större inkomst själv, inge körkort att ta sig till och från träningar och tävlingar osv. Har man föräldrar som är beredda att lägga ut både pengar och tid på sitt barns häst intresse så har man självklart en bra grund på en framtida karriär som man förhoppningsvis kan på egna fötter sen jobba vidare på.




Kom ihåg mig?