Veterinärundersökning Esco

Igår var det alltså dags för Esco att undersökas och se om vi kunde finna något mer än blödningen i hoven som upptäcktes vid skoningen.
För mig som tyvärr varit inne på oändligt många hältutredningar med Klas går det på rutin, men kan skriva lite om hur det går till på en sådan utredning om det är någon som inte vet.

Jag fick börja med att leda Esco fram och tillbaka på hårt underlag, rakt mot veterinären för att hon skulle kunna se några rörelsestörningar. Samma sak gjorde vi i trav. Veterinären kunde se att han hade lite ojämnt påskjut bak, men att det i övrigt var OK. Därefter longerades han på böjt spår i skritt, trav och galopp och inga direkta rörelsestörningar syntes här heller. Då gick vi vidare med böjprov på alla fyra ben - ingen reaktion. Skönt! Vid den allmänna kontrollen tyckte veterinären även att han var i ett bra skick, men något öm i ryggen och lite ojämn i sitt påskjut bak. Vid kontroll av hovarna visade det sig att han fortfarande var öm i hoven precis vid blödningen.

Vi diskuterade ganska länge om hur han känts i ridningen, om att galoppen blivit sämre och att vi kanske hade tränat lite väl flitigt. Den slutgiltiga "diagnosen" blev att han förmodligen var lite trött i kroppen, ingen direkt hälta men överlag lite överansträngd. Hoven hade förmodligen påverkat honom i dagarna kring tävlingen och det var därför han var oren.

Vi bestämde att han skulle få lite antiinflamatoriskt i 10 dagar och ridas/joggas lugnt under tiden. Gå mycket i skogen och få sträcka på sig. Därefter ska vi sätta igång och träna som vanligt och se hur han känns. Förhoppningsvis är han då riktigt fräsch i kroppen och redo för jobb igen. Det viktigaste är att fina killen mår bra och inte har något som spökar i kroppen!

Skönt att det inte var något värre :)

Åh vad bra att det inte var något värre! Fortsätt att kämpa på. Du gör ett bra jobb och det är spännande att följa. =) Kram

Härligt att det inte var något värre! Håller tummarna att allt ska gå bra!! :)

Skönt att det inte verkade vara något större fel på honom då! :)




Kom ihåg mig?