Foderfråga

Hjälp.. Eller nåt. Som ni vet var det ett riktigt skitår på höfronten och det har inte gått att vara kräsen. Det viktigaste har helt enkelt varit att få tag i ett fräscht hö, inte granska analysen till fördärvet. Det hö jag har innebär att jag måste ge rejäla mängder kraftfoder för att hålla mitt rangel till häst i hull. Som ni vet är han väldigt nätt och sportig - och kan sluka hur mycket mat som helst utan att gå upp i vikt (tänk om man hade det så!).
 
Detta i sig är inget problem. Absolut inte! Men nu när jag ska åka bort en vecka och Danny ska vila känns det som ett större problem... Han kryper ur skinnet efter två dagars vila, springer i hagen och är allmänt vild. Därför vill jag plocka bort kraftfodret när jag är borta, kanske bara ge en näve eller två. Men, han behöver ju kraften för att hålla hullet? Visst gör han inte av med lika mycket energi när han vilar - men även om han inte arbetar är höet för näringsfattigt för att inte ha någon kraft som komplement. Vad gör jag då?
 
Spelar det någon roll om jag ger lusernstrå istället för kraften? Tänker att det är ju energi i vilket fall, strå som kraft? I vilken form han får det borde inte spela någon roll, för då gör väl lusernstået honom lika pigg? Hmmm....
 
Hur gör jag? Han har fri tillgång på hö så jag kan tyvärr inte lägga till mer hö bara för att jag plockar bort kraften.
 
OBS! Lägger till: Det är inte det att jag vill att han ska vara lugnare överlag, han får gärna vara hur vild han vill när jag är hemma. Frågan ovan gäller endast när jag är borta på semester.
 
 

Lucern räknas väl som grovfoder? Äter han lucern i någon form nu? Tänker på att det kanske inte är så käckt att lägga på nåt nytt foder för så kort tid.
Kan du inte bara halvera kraften under veckan du är borta? Samtidigt som det blir mindre "mat" till att hålla hullet så rids han ju inte och bränner ju inte lika mycket då.

Jag har en häst som kan äta mycket och behöver det för att hålla hullet men som samtidigt kan bli lite väl "överhettad".
Den ger jag knappt något kraftfoder alls (max 1 kg havre) men däremot får han lucern och soja för att få upp proteinhalten som jag misstänker är för låg (vi har ingen analys och vi har flera olika partier som det fodras från).
Lucern och soja är MKT, MKT billigare än de färdigfoder som säljs "för att få upp proteinet" och jag ser att min häst både har gått upp i vikt (har vägt honom), ser mer musklad ut och håller sig lugn(are).

Ge havrefritt foder! :) Min dressyrhäst är väldigt het och kan också samla på sig mycket energi om han bara vilar någon dag, därför är allt jag ger Krafft Sensitive (för heta hästar) och havrefri müsli och 1 dl olja. Fungerar väldigt bra på min häst och musklerna underhålls på honom även fast han inte är lättfödd (får 12-14 kg hö utöver kraftfodret)

Jag skulle rekommendera att du tog bort all havre och betfor (plus annat foder med hög sockerhalt) och bytte det mot vetekli eller lusern (fast han fick kanske redan lusern?). Det spelar egentligen ingen större roll om det är hack eller pellets, men jag kan tänka mig att pellets är mer "koncentrerat" och ger mer plats över i magen för mer mat. :)

Tycker lucern är bra till heta,svårfödda hästar,även till lättfödda hästar som inte ska ha kraftfoder,de kan få lite lucern bara för att "få nåt i krubban".Det sägs ju att de inte blir pigga av energi i foder,att det ger enbart hull,men hästägare har nog olika tankar om det,vissa blir knäppa av havre,en del kan äta hur mkt som helst och bibehålla lugnet.Tror det har mycket att göra med hästens personlighet.Minns förresten nu att jag trodde min flegmatiska newforestponny skulle bli pigg av betfor och havre,men nejdå,han var alltför lugn till sin läggning:-)

jag har också en häst som tappar hull hur lätt som helst, och han kryper också ur skinnet och blir helt ohanterbar (nästintill iaf) när han vilar. men jag ger honom endast pelleterad lucern, han får ungefär 1,5 kg torrt om dagen nu när han vilar (1,5 krafft-skopa) som man blöter då såklart. han håller hullet samtidigt som han håller sig någorlunda lugn och går att hantera :)
hoppas det hjälpte lite!

Jag hade nog givit lucern istället för en massa kraftfoder, tycker det är bra till hästar som har svårt att hålla hull men det blir inte tokiga av det :) Sen om man ger pelleterad eller i strå spelar inte så stor roll!

Har en häst som är precis som Danny, väldigt svårfödd, dock blir han inte lika pigg som din buse verkar bli. ;)

Förutom fri tillgång på grovfoder ger jag ett avelsfoder till honom, EDEL Avel. Har tidigare fått ge extrema mängder kraftfoder av KRAFFT´s foder utan något vidare resultatpå hullet. Jag ger fortfarande ganska mycket, men inte lika mycket. Ett litet fodertips sådär.. :P

Men det jag skulle säga var att det går snabbt att ta bort kraftfodret till hästen, men blir oftast ett "hål" i upptagningen om man låter bli att ge kraftfoder i några dagar eller liknande.

Om du inte ger honom kraftfoder under veckan då du är borta, så tar det lång tid för honom att börja ta upp det han behöver igen, så istället för den veckan han är utan eller får väldigt lite kraft, kan det istället bli tre veckor, trots att du börjat ge honom kraft igen, efter en vecka utan. Just pga att hästarna (såklart olika beroende på individ!) tar tid på sig att börja ta upp näringen i kraftfodret.

Bara en tanke på att det kanske inte är så lämpligt att sluta helt om han är så svårfödd?! Även om jag mycket väl förstår varför du vill det! :)

Jag skulle dra av givan du har nu och sätta honom på kornkross kan du få tag i halm är ju det suverän "bukfylla".

Glömde skriva med att jag inte menade att du ska byta foder under veckan, det är lika "dåligt" det. :) Utan bara ett tips på foder om du någon gång har fundering på att byta. :)

Att plocka bort foder på det viset utan att vänja av deras magar succesivt kan va lika farligt som att öka på för snabbt så jag skulle absolut inte bara ta bort allt.. Du kan ju ge mindre och kanske ersätta med lite lusern hackad strå det är ju egentligen grovfoder sådet är ju alltid lite bättre än havre och så. Min unghingst går alltid på lusern hackad står och det är hopplöst att hålla han i hull! Men det blir bra mycket bättre men just hackad stå och jag upplever att han håller sig lite mer på backen även när jag ger lite havre och groov också. Men som sagt, ta inte bara bort kraftfodret på en dag, då måste du ju "vänja på" honom sedan igen med. Som sagt kan det ge väldigt tråkiga följer på hästar, tyvärr sådant du kansle aldrig en kommer upptäcka :/ Lurigt detdär och en hel vetenskap dessutom! ;)

Kom ihåg att det är stor risk för korsförlamning med en foderstat med mycket kraftfoder i samband medan mindre motion än normalt. Jag har ställt av min häst & dragit ner krafften till hälften & ersatt med lucern hackat strå som jag successivt ökat på. Funkar fint! :)

Jag hade också gett lusern och skippat kraftfodret när han inte rids... Dock så tvivlar jag på att han hinner falla ur nämnvärt på en vecka när han har fri tillgång på hö?

(Varför skriver alla lucern, lusern heter det väl?)

Du kan absolut ge samma mängd kalorier av olika fodermedel och få helt olika energisk häst. Precis som man inte mår likadant om man äter samma kalorimängd i choklad eller rågbröd.
Lucern som många redan har sagt har långsamt upptag, är proteinrikt och bra för magen. Det som brukar ge energipikar och dessutom kan ställa till problem i tarmfloran och leda till magsår är stärkelserikt foder.
Det finns ny forskning som pekar på att olja ska ha en lugnande effekt.
Räkna om foderstaten och ersätt helt/delvis kraftfoder med lucern, olja, foderjäst och ev lite sojaprotein.

Det går alldeles utmärkt att få hull även på extremt svårfödda hästar helt utan kraftfoder! :)
Använd olika sorters lusern (hack och pellets) samt betfiber. Behöver du höja energin ytterligare kan du lägga till linfröolja eller linfröpellets. Voila så har du en foderstat med ett stärkelse- och sockerinnehåll som är lägre än vad det ofta är i hö, och hästen kan äta så mkt den vill utan att varken bli kocko i huvudet eller få fång/korsförlamning/kolik. Även om hästen arbetar så löper den alltid större risk för att få någon av dessa sjukdomar om den står på väldigt hög kraftfodergiva.
Räkna på det så skall du se att det inte är några problem att få ihop samma energi och proteinmängd genom att enbart använda grovfoder (lusern och betfiber) och ev olja. Om man har en väldigt kräsen häst så kan man blanda i en näve musli för att göra det lite roligare. :)

Givetvis är det INTE (som någon skrev) farligt att plocka bort kraftfoder från den ena dagen till den andra- det är DET FÖRSTA man rekommenderar om hästar har problem med magen tex.

Jag försöker verkligen propagera för att även hästar som rids klarar sig utmärkt utan kraftfoder och gläds varje gång forskning visar detsamma.

Men det sitter sååå långt inne hos många att acceptera; har man en tävlingshäst så MÅSTE den äta kraftfoder, gärna svindyra sorter som jag menar man kan ersätta mycket billigare och bättre genom andra fodermedel.

Känns väldigt osäkert att fråga det såhär på bloggen eftersom många är alldeles för lite insatta i foder över huvudtaget, det är en väldigt komplicerad sak faktiskt. Bättre att du ringer någon som verkligen har koll t.ex. om du fodrar med Krafft så ring till dem och fråga. Jag själv fodrar med Lympos (superbra foder), och när det är några problem så ringer vi bara till ägaren så hjälper han oss. Krafft måste också ha någon sådan kontaktperson.

Jag har inget jättebra tips, men jag kan berätta lite ur min egen sits iaf. Min häst Debbie (som är från Malung, du känner säkert till henne!) är väldigt svårfödd, när hon åt Hö fick hon upp till 20kg om dagen, hon hade fri tillgång både dag och natt, samtidigt som hon åt både groov 90 och lusern + foderjäst. Dock var hon fortfarande väldigt tunn i hullet, när vi bytte stall och fick höanalys på årets hösilagebalar så visade det sig att proteinvärdet var skyhögt så vi behöver inte fodra med krafftfoder alls, vi gav ändå lite för att de skulle ha något i krubban. Jag hade då sakta gått över till ett müsli foder som skulle ge lugnande inverkan på pigga hästar, dock slutade hon äta det helt. Var bara att plocka bort! Så nu får hon morötter och lite foderjäst och ca 10 kg hösilage under natten i ett hönät med små hål för att hon ska få mera tuggtid. Ger jag typ groov får hon proteinprickar på kroppen och det är ju protein i foderjäst också, men hon får väldigt lite av det, och inte varje dag. Sen får hon litelite betfor. Detta är det som funkar! Även hon som går MSVA, klarar sig på enbart grovfoder :)

Potatisprotein eller sojaprotein finns om det är energin som bubblar över! :) Kan ibland vara lite svårt att få tag på men det är ju nästan ren protein.

Jag ger alla mina hästar Pavo´s foder nu och är supernöjd. Det finns ett tillskott som heter NervControl som lugnar ner även den knäppaste hästen. Testa!




Kom ihåg mig?