Har ni sett dessa?

Ja, det cirkulerar ju ett par videos på facebook och jag har nu sett båda. Finns fler videos på samma ryttare om man söker på "Herman Koorman" på exempelvis youtube.
 
Jag ställer mig rejält tveksam till själva inridningsmetoden (eller är det "problemhästar"?), samtidigt som jag är vansinnigt imponerad över ryttaren. Hur sitter han kvar?! Tycker i alla fall att det är trevligt att han är såpass lugn och trevlig mot hästarna. Klappar dom och stryker lugnande med handen.
 
Säga vad man vill, sitta fast i sadeln kan han i alla fall.
 
EDIT: Ser ni filmerna nedan? Länkade från facebook. Jag kunde inte se från iphonen, men datorn gick bra.
  

Tycker det ser otrevligt ut med någon som springer efter och viftar med en långpisk!

fast -ang långpisken, hästarna måste FRAM om man ska få stopp på bockandet, och då är väl hjälp från marken alldeles ypperligt?

Sen vet inte jag heller om detta är "problemhästar" eller ej, men tror inte att de är helt vanliga unghästar för sådär brukar inte en häst bete sig i vanliga fall. Hursomhelst har kille klister i röven, och en grym balans -lägg märke till att han inte gör nåt på hästarna utan bara sitter, och åker med framåt.

Är nog unghästar som har problem med RIKTIGT sadeltvång. Då måste dem ju fram och då är det ju bättre att ha någon på backen som kan få fram dem.
Han sitter grymt bra, han drar inte ens hästarna i munnen. Och sen när dom inte bockar längre berömmer han dem ju:)
Tycker han gör ett bra jobb :)

Håller med dig Frida! Skicklig ryttare som inte får panik och håller sig kvar + berömmer hästarna mitt i farten! Är verkligen ingen expert på inridning eller hantering av unghästar, men rent spontant känns det som det kanske hade räckt med att visa pisken och inte vifta runt när hästen redan är igång.. känns som dom borde bli mer stressade av det. Sen förstår jag som många andra skriver att det behövs någon på marken som får fram hästen. Men en lugnare inställning kanske hade varit bra :) Sen tänker jag.. är det någon vits att ha massa hinder på banan? Känns ju lite farligt när hästarna går loss och kastar sig hejvilt!

Detta är unghästar med sjuuuukt mycket sadeltvång!
Jag tycket personligen detta är helt sjukt! Jag står hos en unghästutbildare och att unghästar har sadeltvång är absolut inget ovanligt! Men att sitta upp när de fortfarande har såhär mycket är inte okej om man frågar mig!

J

Jag tror trots allt det finns en tanke bakom att tjejen står och driver på bakifrån. En häst som gärna bockar måste förstå att den ska framåt för att komma ur bockandet. Killen är otroligt duktig, håller balansen fint utan att dra hästen i munnen och klappar och berömmer.

Vet inget om metoden så undviker att hissa/dissa.
Måste bara säga fasen vilken balans! Helt stört hur man kan sitta kvar i de vändningarna!

jag tror dom driver fram dom får om dom börja stanna så finns risken att dom stegrar över istället och då blir situationen genast mycket farligare.

Men fy fan.. Sadeltvång GÅR att tränas bort eller iaf göra det mildare och De var inte färdiga för att ridas på oavsett sadeltvång/problem/unghästar! Den gråa och sista hästen skulle han inte ens ha satt sig upp på. Den var inte redo för att ridas övht!! Att ens rida in sin häst oavsett sadeltvång eller inte på det sättet att du behöver en på backen med långpisk som står och slår hästen...?! Tacka fan för att de aldrig slutade bocka och deffintivt att det kommer bli svårare att få de lugna från ryggen eller ännu längre tid (om det någonsin kommer att gå med dessa metoder) att jobba bort/med sadeltvånget. Klart han har bra balans om det är så här han jobbar med sina hästar.. Skulle tippa på att det handlar om det vanligaste orsakerna till att de gör så här, tid och pengar.

omg det ser ju helt sjukt ut! Jag hade flugit av med en gång kan jag säga.

Önskar jag hade ett par procent av den balansen. Det är jättesvårt att uttala sig om hans metod från bara ett par filmklipp eftersom man inte vet något om förarbetet, hästarnas bakgrund etc. Personligen föredrar jag att hästarna jobbas MYCKET från marken med sadel plus ev. "dummy" på innan man sitter upp. Tycker också att hästen ska vara kvar i lina de första gångerna ryttare sitter på. Allt för att undvika olyckor. Säkerhetstänket går först i min värld!

Duktig ryttare är det iaf. Sitter och funderar på hur många gånger jag hade legat på backen om det hade varit jag ;)

Det ser ju ut att vara unghästar då den andra iaf inte verkar förstå och därför springer eller står still, har en sån unghäst här hemma.

Sen är det ju svårt att uttala sig när man inte vet bakgrunden till det hela(vet inget om sadeltvång) men jag ser inget fel direkt då hästen inte verkar lida och de jagar med pisk för att den ska gå fram och framåtbjudningen är ju det viktigaste för att ta sig vidare. Men jag personligen hade inte valt en sån metod.

OMG! Jag skulle ha flugit genom ridhusväggen haha...

Håller nog med Douglas ovan.
Enligt texten som visas på video nr 2 är hästarna sadelvana, och resten betyder något i stil med rids för tredje gången...
Tycker att det är en ganska hemsk inridningsmetod, speciellt om hästarna fortfarande har så mycket sadeltvång...

ge er in i den där branschen själv då om ni är så duktiga. jag tycker frida skrev bra och neutralt, vilket är vuxet, då vi inte vet något om hästarna. ska man rida sånna hästar har iaf jag förstått att det är lämpligt med en ryttare som ALLTID sitter kvar, inte stör hästen och lär den att det är ofarligt med ryttare på ryggen.

jag tycker iallafall han är duktig för om hästen inte går fram så kommer den tillslut att få av honom, och så fort den rör sig frmåt och inte uppåt så berömmer han. jag tror det här är människor som vet vad dom sysslar med.

Dessa påminner om min första egna uppfödda ponny som skulle ridas in som treåring, det va på våren. Hon va mkt hanterd på backen och både longerad och tömkörd med sadel. Men när jag sen skulle sitta upp så ja.. jag kan säga att jag satt iaf inte kvar!! Hon va skvattande galen och va nära att slå över på rygg. Vi lät henne vila en månad till och bara hanteras på backen, vi åter upptog inridningen någon gång i juni/juli och då va hon som en helt annan häst. Allt gick super! Nu är ju oftast hästar lugnar på sommartid. Det är varmt och hon gick dessutom ute dygnet runt så det gjorde väl sitt.




Kom ihåg mig?