Svar på frågestunden

Hur långt tror du att kan "gå" inom dressyrsporten? vad har du för vision?
Jag har inga ambitioner att rida GP, men siktar på att komma så långt som jag kan med den budget jag har. När jag arbetade hos Haid-Bondergaard var det första gången som jag insåg vilka enorma summor pengar det krävs för att rida på den nivån som dom gör, något som jag förmodligen inte kommer att ha i framtiden. Men vem vet, jag kanske finner mig en rik man ;) Min vision är att rida Intermediaire den dagen jag har en häst som kan nå dit.

När började du rida? Ridskola?
Jag började rida som 3,5 åring på ridskola och fick min första ponny vid 13 års ålder.

Vilken är i dina ögon den bästa hästen du suttit på?
Menar du rent utbildningsmässigt? I så fall är det Julia Augustssons storhäst "World of Dreams" som är utbildad GP och vunnit två guldmedaljer i Junior-EM för Tyskland. Honom hade jag turen att få rida på under ett pass för Charlotte.

Eftersom jag nyss hittade din blogg:
Hur många hästar har du? Ålder på dem? Vilken är den mest utbildade? :)
Ingen haha! Var tvungen att ta bort min första storhäst i Oktober och letar nu efter en ny. Har däremot två hästar i ridning och det är Escritor, hingst född 1997 utb. MSVC och rider även lite på Barock, valack född 1994 utb och tävlad. St. George + kan lite extra krumelurer som seriebyten mm.

Hur gammal är du? Vart i Sverige är du bosatt? :) favorit "kändis" häst inom dressyren? Har du ridit Islandshäst någon gång, isåfall, vad tyckte du? =)
Jag är 19 år gammal och bor i Falun, Dalarna. Favoritkändishäst är självfallet Totilas även om jag gillar Blue Hors Romanov mycket också! Jag rider islandshäst förvånansvärt ofta! Mamma och jag älskar att rida ut på tur, oftast rider vi med Sör Sellnäs Islandshästar och det blir ett par gånger om året.

Vad har hänt med First Class? :/
Han har tyvärr avlivats på grund av en allvarlig senskada som återkom tre gånger, till slut höll han inte ens för jogging i ridhuset och hade väldigt ont.. Det är en ofattbar sorg att skriva det svart på vitt och jag saknar honom något så fruktansvärt.

Var jobbar du?
På en skidanläggning (Falu Snowpark) där jag säljer liftkort, arbetar i serveringen med mera. Ett mycket socialt jobb och jag träffar väldigt mycket människor i min egen ålder!

Hur ofta rider du dressyr på en vuxen häst?
En vuxen häst? Haha vad menas med det? Jag rider nog på vuxna hästar varje dag, för har inga unghästar nu.

Tränar du ngt utöver tidningen?
Haha nej..

Kan du ge exempel på någon bra lösgörande övning?
Skritt! Jag brukar rida alla krumelurer i skritt innan jag ens börjar tänka på att göra det i övriga gångarter. Öppna, sluta, piruetter, skänkelvikningar, ställa utåt mm! Allt i skritt!

Ditt bästa sexminne? (detaljerat
)
Haha och det här trodde du allvarligt att jag skulle skriva ut?

Är nyinflyttad Falubo och på jakt efter stallplats, men har inte riktigt hittat någon som fyller min standard. Kan du rekommendera Källvikens gård? (du stod väl där nyss eller?). Har funderat på Falu Ridklubb, men är inte stenförtjust i tanken att ha slippa trängas med ridskoleungar...
Kan tyvärr meddela dig att det är fullt på Källviken men att det är ett väldigt trevligt stall annars.

Hur länge jobbade du i Skåne?
Tänker du ta ett "hästjobb" igen?
Jag jobbade tyvärr bara i två månader, sedan valde jag att åka hem i samband med att vi avlivade Klas då jag var så fruktansvärt ledsen att jag inte var i skick att arbeta då. Jag absolut kunna ta ett hästjobb igen, men det är inget som jag vill ha som arbete i framtiden. Jag är rätt nöjd med vanligt jobb, att vara ledig på röda dagar, jobba 8h om dagen och tjäna ungefär tre gånger så mycket som man gör på hästjobb ;)

Hur högt tävlade du med din förra häst?
Hur högt har du tävlat på stor häst?
Hm, är förra hästen Fidolina du menar? I så fall red jag nationellt, elit och Svenskt Mästerskap på henne. På storhäst har det nästan inte blivit några tävlingar alls då Klas var skadad nästan hela tiden. Har dock ridit LB på 75% på storhäst om det gills haha!

Vem betalar dina hästar?
Mina föräldrar har varit generösa och gett mig ett lån av deras pengar för att betala alla hästar, ett lån som jag kommer att betala tillbaka sakta men säkert tills de har fått tillbaka varenda öre de har betalat i inköp för mina hästar.

Vem tränar du för?
Marika Schön

Hur mycket pengar tänker du lägga på en stor häst?
Det är inget man skriver ut på internet.

vilken linje läste du på gymnasiet och vilken skola? :)
Jag gick på en idrottslinje och det var på Lugnetgymnasiet i Falun!

Favorit schabrak & benlindor?
Mias schabrak och lindor.. haha vet inte! Kör mest på märkeslösa grejer av "förbrukningsgrejer".

Vad är "typiskt Frida"?
Att använda babyservetter på hela hästen...

Ditt bästa tävlingsminne?
Skulle startat en LB:1 i våras på min 4-åring men hon fick en hovböld dagen innan och för att slippa kasta pengarna i sjön (startavgift) tog vi dit Klas istället haha.. Han vann på över 75% och det var våran första tävling tillsammans, helt oförberedda haha!

Vad har du för ambitioner till ridningen?
Har redan skrivit lite om det men jag satsar inte på att rida GP eller OS som många andra "fantasiryttare" rider runt och tror att dom ska till. Har rimliga mål och hoppas komma upp i Intermediare någon gång i framtiden med rätt häst.

Hur ser dagen innan tävling ut för dig?
Jag rider ett kortare pass i ridhuset (ca 35 min), checkar av att allt känns bra och fixar sedan allt pyssel som är för långt för att skriva om. Bada, pusta, packa etc.

Vilket foder o tillskott ger du dina hästar? (Något att rekommendera till en het dressyrhäst)
Till Klas som var HET HET HET att rida gav vi ingen krafft haha, för han blev galen och sedan klarade jag inte ens av att hantera honom. Så han åt faktiskt bara hö, salt och vatten haha! Men i normala fall ger jag mina hästar Krafft Groov 125 som grundfoder och kompletterar med tillskott efter behov (Fiddo fick glucosamin mm.)

Gärna fler '"a'la hårspray" tips! Hur man sköter dressyrhästar på elitnivå, hur vardagen ser ut etc. Riktigt bra blogg! Keep up the good work
Babyservetter! Har alltid ett flerpack i stallet. Används från allt till att torka av damm från hårremmen på hästen till torka sig i ansiktet om man är svettig efter ett ridpass till att torka stövlar mm.

Jag har inga hästar på elitnivå så kan inte beskriva "min" vardag, men vet däremot hur det brukar se ut för de flesta hästdjur som springer runt på Grand Prix nivå och är lite värda rent pengamässigt. 
De får mat på morgonen, sen rids de eller promeneras. Sedan får de lunch och på eftermiddagen rids de/eller promeneras. Sedan får de eftermiddagsmat. Sedan kvällsmat. Och nej de går inte i hage (och gör de de är det undantagsfall och då står de i små hagar med bra underlag och nej, ingen hästkompis) På benen har de alltid benskydd/lindor/boots. På nätterna sover de i pyjamas och lindor.

Så! Hoppas alla är nöjda med svaren!

Tack för bra och utförliga svar!

Jag har också arbetat i stall där det funnits GP-hästar. Den hästen jag har i åtanke gick i lite större hage mellan klockan 8-14 varje dag, i ur och skur, utan skydd, täcke vid behov. Trodde det hörde till vanligheten. Men der är alltså något ovanligt?

Du verkar verkligen ha fötterna på jorden! Skulle ha svarat precis likadant på frågorna om mål, vision etc. Det finns många fantasiryttare där ute, de har nog inte sett vad som krävs för att nå toppen! Jag var på Lag-SM förra året och OJ, det är inte några bönder direkt, och då går ändå det i rimliga klasser som George och Intermediaire...! Haid-Bondegaard hade SJUKT fina hästar förresten :)



Kul att följa dig!



/Maria




Kom ihåg mig?