Bloggvärldens två sidor.. #Deep

Tänk så olika det kan vara från dag till dag. Senast i eftermiddags var jag ganska frusterad och sa rätt irriterat till två stallkompisar "Nu har jag över 30 kommentarer på haginlägget, jag orkar inte." När jag lämnade datorn hemma var det djurplågeri, extrem noja, och "om några år är han deprimerad eller tokig". 
 
Känner rent spontant att det är imponerande att dessa haters orkar lägga så mycket energi på en häst som:
1. Går ute i en stor hage där han kan röra sig fritt hela dagarna
2. Regelbundet rids ut i alla gångarter
3. Promeneras på eftermiddagar/kväll (utomhus)
4. Pysslas och tas om hand om med gränslös kärlek varje dag
5. Får regelbunden träning, skoning, noggrann utfodring (med så gott som fri tillgång på hö) och tillsyn flera gånger om dagen
 
Kom igen. Det finns så oändligt många hästar som far illa. Som knappt får mat, som inte får hovarna verkade, som står i ett skitigt stall dag in och dag ut. Det finns hästar som utsätts för träning som kan innebära ren misshandel, eller hästar som tvingas träna med skador som gör ont - och där ägarna tror att protesterna är ren "dumhet" från hästens sida. Så mycket ilska eller okunnighet där det är hästarna som får ta smällen. Iställer lägger ni energin på att gnälla över exemplet ovan.
 
Men visst, jag bloggar och ordet är fritt. Jag är fullt medveten om att ni har full rätt att få säga vad ni tycker. Men tänk gärna ett steg längre innan ni skriver dessa "OH HERRE STACKARS HÄST" kommentarer.
 
Sedan finns det givetvis den underbara sidan av bloggvärlden. Den sidan där jag får underbar respons för det jag gör, beröm som kan göra att jag går runt och ler en hel dag. För att inte vara orättvis så är det en enorm del som består av detta, men det är lätt att haka upp sig på det negativa. Det är mänskligt. Vill dock passa på att ge er ett stort TACK för alla tips, inspiration och fina kommenterar som jag fått av er den senaste tiden. Senast idag hörde jag av mig till tjejen som tipsade om pikétröjorna, hon visste nämligen ett ställe där man kunde köpa dessa för grymma priser. Ingen hemsida fanns, men tack vare att många bloggläsare är som henne (det vill säga underbara) skulle hon försöka hjälpa mig med att köpa en där nere. Sedan skickar hon upp den när jag satt in pengar på hennes konto - hur snäll får man bli? 
 
Blev lite flummigt och sådär, men kände för att skriva av mig såhär på kvällen. Avslutar med en kommentar som gjorde min dag.
 

 

Har följt din blogg länge. Skit i hagkommentarerna. Lycka till med din satsning med Danny!!!! Du behöver INTE försvara dig inför sådana läsare!

Har följt din blogg rätt länge nu och jag fastnar bara mer och mer för varje dag!
Håller med dig, att han går ensam och får så mycket pyssel, motion och tillsyn så mår han säkert supper dupper bra även om han går själv! :) Då finns det värre saker att lägga ner tid på :)

Jag tror att man ska vara försiktig med att kalla folk för haters. Jag förstår att det kan bli jobbigt men du väljer ofta en rätt provocerande attityd.

Jag tror att D mår bra men jag trodde inte, utifrån dina inlägg, att han hade en stor hage tex. Det har mer låtit som en ruta full med hö. Och det är det som är svårt med Internet, det blir ofta olika tolkningar.

Du är duktig på att blogga och jag tycker du gör det med ett härligt engagemang.

håller med dig Frida :) du gör ett fantastiskt jobb både med danny och bloggen! Pernilla: skriver man kommentarer som dom Frida tog upp i det här inlägget känns det ju som att haters är precis vad man är :P

En mycket bra tankeställare, bra skrivet. Hoppas många läser och tar åt sig! För tycker att det är den changern (heter det så?) på nästan alla hästbloggar. Det är "okej" att kalla folk djurplågare osv. vilket INTE är okej! Din blogg är BÄST!

Håller helt med, bra skrivet :)

Bra inlägg! Och jag tror nog att Danny trivs jättebra, den här årstiden tror jag de flesta hästar skulle uppskatta att stå i en grushage och komma In och.äta mat tidigare, istället för att gå med en hagkompis med lera upp till knäna och komma in långt efter att dey har blivit mörkt...

Håller med Pernilla . Tycker du är rätt svag på att ta kritik de gånger du får det och ofta väljer att ta till mega defensiven . Du ÄR extremt nojig om
Du som
Du framställer det på bloggen tycker att hästen bör stå
Stilla och äta Hö och det är ett problem
Om
Den galopperar eller drar en repa en gång ngn dag . Den är dessutom fullt mumderaded skydd och Boots runt om och går i en platt hage . Dessutom r den riden
Korrekt dvs balanserad och mjuk .
Sluta ta kritik som en anledning att racka ner och förminska folk bara för att du får kritik . Många är betydligt insatta , jag lovar .

Mycket tjatande om hagvistelse! Är det bara mina hästar som verkligen älskar sitt stall??!De vill gärna gå uti hagen på morgonen och efter morgonridning.De har fina hagar,alltid vatten och hö ,välanpassade täcken men trots det vill de gärna komma in efter några timmar,oavsett väder.Ibland räknar jag på timmarna de varit ute och tycker att än kan de inte få gå in,slutar alltid med att jag tar in dem när de ber mej...Väl inne vill de gärna ha massage ,ryktning,allmänt pyssel eller bara småsova.Märks särskilt efter att man transporterat till ridhus,att samma dag verkar det räcka med nån timmes utevistelse.Nej är det hästar som far illa är det nog de som går på sk lösdrift.Har sett skräckexempel på "lösdrift"

Håller inte alls med Helena, tycker du har full rätt att få försvara dig mot dessa kommentarer! Du har helt rätt i att det är ett jävla gnäll i kommentarerna om en häst som förmodligen har det otroligt bra jämfört med många andra. Att det är så himla känsligt med benskydd och ensam i hage skvallrar enbart om att dina läsare inte varit med och sett detta innan. I så gott som ALLA toppstall finna det inte en enda häst som går ut på det sättet som folk beskriver att sina hästar gör. Har man inte varit med och sett det blir det såklart en "chock" att läsa om det men som sagt det hade nog hjälp om vissa läsare hade lite mer erfarenhet innan dom börjar kasta ut dig som om du vore ensam i hela sverige om att göra på detta vis.

För mig blir det precis som
Jag skrev både absurt och drygt att börja klassa in de som
Kritiserar som att de är korkade och dåligt insatta och inte förstår vad det innebär att ha en dyr häst . Det argumentet håller inte , såvida ni inte är isabel eller Anky ni r hobbyryttare som
Tävlar mSv - svår .
Det finns inga som helst argument varför hösten håller sig mer lycklig och mer skadefri så som ni påstår s stare tvärtom . Och nej ;) ingen föreslår att det innebär att söäppa ut sin häst i en kuperad stenig hage . Men kom
Igen - Fridas häst löper skaderisk om den brallar ngra gånger och gör ngt annat än att stå parkerad vid sin Hö hög en
Gång varje eftermiddag ?
Oavsett eftermiddags promenad ? Är den lugn och harmonisk inne ? Inga stereotypa tendenser ? Fint Isåfall !

Helena: Jag förstår inte vad du skriver? Varför är meningsbyggnaden så konstig och varför blandar du stora och små bokstäver? Känns väldigt konstigt att ge sig in i en diskussion när man inte ens förstår vad som skrivs. Jag skulle INTE vilja att min häst sprang som en galning i hagen varje eftermiddag när den har brodd i fötterna. Hur kan du inte förstå att det innebär en jäkla skaderisk? Förstå hur stressande det måste vara för en häst när det galopperar förbi en hel hög ridskolehästar precis utanför staketet och hästen inte kan följa med. Har du glömt att det är flockdjur?

Bra inlägg, bra skrivet.

Sorry ANONYM jag klickar på mobilen . Innehållet torde vara högst förståeligt dock om man har läskunskap och förstår innehåll i son helhet .

Tycker inte att du ska ta åt dig någonting Frida! Älskar din blogg och Danny har blivit fantastiskt fin. Så tråkigt att folk måste gnälla och klaga. Hoppas du ändå tycker att det är värt att blogga, du får inte sluta :( <3

Respektera andra människor för deras val så länge det inte skadar någon annan, djur lr människa. Och det även om man själv väljer annorlunda.
Läser man ngt man inte håller med om, stäng av datorn, sluta läs bloggen, sucka, tänk "fula" tankar. Men man måste inte alltid låta fingrarna gå bara för att göra gällande att man är bättre.

Äh, det finns alltid dom som endast ser "sitt sätt" som det rätta. Jag tycker du verkar vara en exemplarisk hästägare! :D

Helena: men det är ju som Frida säger, hur orkar du lägga så mycket energi på att bli upprörd över att Fridas häst går ensam i hage/inte får springa runt en massa när det finns så mycket betydligt värre här i världen?

Hej Frida! Har följt din blogg ett tag, har blickat tillbaka till gamla inlägg och och ser vilken fantastisk skillnad det är på Danny från det att han kom till dig till hur han är idag. Inte bara hans vackra yttre, han verkar så lugn och harmonisk, men ändå pigg och glad! Din blogg är väldigt inspirerande och när läser om dina tävlings inlägg så kan jag bara inte sluta längta tills jag och min polle är redo att komma ut och tävla. Angående alla dessa hagdiskusioner, Alla har vi vår egna åsikter och tankegångar hur vi vill att en häst ska vistas i hagen. Tycker man mer en gärna man kan få dela med sig av sin erfarenhet och hur man går efter med sina hästar, men att säga(i detta fall skriva)till någon hur andra hästar ska tas hand, vad man får och inte får göra, sådana kommentarer kan man hålla för sig själv. Självklart ska man få fråga och ge kritik men på rätt sätt! Tro mig, jag har också en del åsikter och tankegånger ibland men håller dessa för mig själv så vidare inte det skulle vara djurplågeri! Danny verkar vara väldigt välmående, han har verkligen en matte som tar hand om han så bra:) Kram Josefin

Hej
Jag har hållt på med hästar hela mitt liv, jag har sett mänga olika hästar som mår bäst av olika typer av utevistelse. Om Danny börjar springa mkt vid insläpp blir han förmodligen stressad av att alla andra hästar går in och han blir lämnad ute. Många hästar börjar vandra vid grinden efter lunch, har vi då rätten att säga att dessa hästar låt bäst av att vara ute?
Jag tycker man ska se till den enskilda individen. Danny blir ompysslad, får bra mat, mkt motion, promenader. Jag tycker du gör alldeles rätt i att ta in honom tidigare.

Sen är det så att självklart är vi mera rädd om dyra tävlingshästar än en avdankad travare, med all rätt. Men att låta en häst springa i en lerig hage istället för att äta hö i ett lungn är ju helt absurt, är det bättre att den skadar benen? Okunskap kallas detta. Kör ditt rejs jag tycker det är sunt.

Bra skrivet Maria!
Jag har själv en häst som är jättelugn om han tas in bland de första men kan bli fullkomligt hysterisk om man väntar med att ta in honom bland de sista.
Varför skulle man då vänta bara för att han " ska lära sig" eller få vara ute en stund längre?
Nej, alla hästar passar inte in i "hur det ska vara i hagen"-mallen och det tycker jag man måste respektera. Det handlar för övrigt även om SÄKERHETEN, inte bara för hästen utan också för den som sedan ska ta in en sjövild häst.

Jag tycker inte Frida har en provocerande ton, hon är bara ärlig??
Och kom igen, det är väl för fasen inte djurplågeri att ha hästen ensam i hagen? Jag tror inte ni förstår vad djurplågeri är! För mig som sett djur som verkligen har varit plågade, utmärglade och misshandlade är era kommentarer bara löjliga och ni förminskar de djur som verkligen lider.

Mina hästar går också i var sin hage och även om jag tycker det vore trevligt att ha dem tillsammans så ser jag ju att det om något skulle vara djurplågeri!!!
Min ponny är livrädd för min stora eftersom han blev halvt ihjälbiten av en elak häst som liknar min, och knapt klarade livhanken.... Jag har provat och det slutade med att han blev sparkad när min ponny kände sig trängd och blev rädd. Det traumet sitter så djupt, så om han hamnar i en situation som liknar blir han helt blockerad och livrädd. Det är inte bra för någon av dem att de går i samma hage.

När jag hade min gammla häst så gick han och ponnyn tillsammans och de var världens bästa vänner! Det var underbart att se hur mkt glädje de hade av varann. <3 Jag är absolut för att hästar skall ha en hagkompis OM DET FUNGERAR! Med två hästar som är riktigt bra kompisar är det heller ingen skaderisk. De kommer inte slåss eller jaga varann.

Det är alltför många som är så inskränkta i sin tankegång och till varje pris måste ha sin häst i flock. Skit samma att den blir mobbad, biten, sparkad och mår jättedålig psykisk och fysisk. Nejdå, den är sååå lycklig för den går i flock! ^^

Jag tycker Danny ser ut att må alldeles utmärkt, så istället för att hoppa på Fridas djurhållning tycker jag ni skall engagera er i djur som verkligen far illa. :)

Instämmer åter med Maria. Och om det är djurplågeri att ha sin häst ensam i hagen vågar jag påstå att 50 % av alla hästägare i Sverige är djurplågare.
Nej, lägg er energi på annat, ni som orkar bry er om ensamma hästar i hagen.
Hagvistelse är jätteviktig men det finns så mycket annat där okunskapen är värre; överutfodring, täckeshysteri, för lite motion, för dålig ridning...ja listan kan göras lång...

Gud vad trist och energikrävande med massa jobbiga kommentarer! Försök att inte ta åt dig Frida, du är en grym tjej och ryttare! Keep up the good work! ;)

Håller med Birgitta och Maria. Människor som tex Helena besitter OKUNSKAP och förmodligen en rejäl dos av avundsjuka. Du har tagit en gänglig smal unghäst till en maffig dressyrhäst som blir placerad i MSV. Du har förmodligen lagt ned en hel del pengar under resans gång, det är att kasta dessa pengar i sjön om man inte är rädd om sin häst! Det finns ett billigt val: var rädd om din häst och ge den den form av utelsevist som inte utsätter den för någon risk. Eller den dyra varianten där du kan släppa ihop honom med andra hästar trots att du vet att han springer okontrollerat och hoppas på det bästa. Jag tror ingen av oss har så mycket pengar att man med glädje riskerar en senskada eller annat. Alla vi som haft en tävlingshäst har någon gång stått och svurit för att hästen springer, och varför ? Jo för att vi är rädd om hästen, jag hoppas alla som läser hellre ser att hösten står och äter lugnt i hagen än att springa runt som en idiot, det är det sistnämnda som visar på att hästen mår sämre.


Nä lägg ner dessa idiotiska kommentarer mot Frida. Den dagen danny ser förfärlig ut i kroppen kam vi kalla henne för misshandlare, men nu ska hon ha en enorm eloge att ta fram denna enormt fina häst. Ni som vill ha era travade ut dygnet runt i lerhagar varsågod.

Jag har aldrig påstått att ngn misshandlar sin häst . Däremot har jag skrivit att det är noja om hästen går själv , har rejäla skydd på alla ben , och skulle bocka runt eller springa några varv en gång om dagen .
Jag tycker attityden från motsatta hållet är minst lika tråkig som den ni tycker jag har . Det är inga svårklasshästar ni sitter på och folk som inte betalat 300 papp är inga idioter som tror att hästar måste gå med tjugo kompisar i hage på 3 hektar för den skull .
Inte heller är man någon HATER för att man kritiserar ngt .

Man kan ju som bloggare välja att godkänna kommentarer innan dom läggs ut, då kan man ju välja bort allt som inte känns rätt!! Många som gör.

Hoppsan, där kom visst hagdebatten igång igen! Måste bara svar på Helenas inlägg. Visst ska hästar få röra på sig i sina hagar. Det står till och med i djurskyddslagen att de ska kunna röra sig i alla gångarter. Men sen vill åtminstone inte jag att mina hästar ska springa för att de är stressade, så som Frida beskriver vid insläppet av lektionshästarna. Sedan var det någon annan som skrev om sina hästar att de bara längtar in till stallet på eftermiddagen. Det känns igen:) ALLA står vid sina grindar och väntar vid tre halvfyra i vårt stall och då tar vi in alla samtidigt. Dessutom i samma ordning alltid. Den mest lättstressade först och de lugnaste sist.Allt för att minimera skaderisken. Frida; du vet själv bäst vad som funkar för er i ert stall. Sedan kan man alltid ha en generell diskussion och åsikter om hästhållning i allmänhet, men att Danny skulle lida, nä, det köper jag inte alls!

Svar till anonym:
Fast att sortera bort kommentarer som "inte passar" tycker jag hade varit väldigt synd.
Det är ju vårt (ibland) oliktänkande som gör bloggen levande och tvingar en att tänka till och kanske också omvärdera tidigare åsikter.
I alla fall jag vill inte ha en blogg med klubben för inbördes beundran där alla tycker exakt lika.

Men du Helena, det handlar då inte bara om pengar? En billig häst mår heller inte bra av att stå skadad eller hur? Vad spelar det för roll om den går msv eller svår klass?
Vad är bäst, att hästen får gå ensam i en stor hage med skydd och får vara frisk och oskadad, eller att den går i flock, utan skydd och skadar sig så illa att den måste stå på boxvila ett halvår eller kanske tom avlivas??
Ingen av mina hästar har varit speciellt dyra i inköp men jag vill gärna ha dem ridbara och i livet så länge som möjligt ändå...

Ganska tråkigt och sorgligt att du ständigt kommenterar folk som inte delar just DIN åsikt som "haters". Jag menar, du har inte alltid rätt, du ber om kommentarer och tja, -folk kommenterar. Alla kan inte rövslicka, ledsen.

Svar: Haha jag blir lika imponerad varje gång någon tycker att det är att "inte dela samma åsikt" när det skrivs kommentarer som "djurplågeri, stackars häst". Knappast samma sak som att skicka en kommentar om att man inte håller med. Sorglig attityd själv vännen.
Frida Hallgren

Jag har iallafall aldrig skrivit vare sig djurplågeri eller stackars häst . Däremot kommenterat nojan över att en häst som redan går ensam i en hage , fullt rustad med skydd och som jag även skrev, är i utmärkt ridskick i fråga om smidighet och hållbarhet , är förväntad att stå parkerad utomhus och drar den en repa så anses det stor skaderisk . Det är det jag kommenterat och fått en massa skit för och dessutom verkar ha förtjänat ett speciellt inlägg där man blir klassad som hater pga det . Det tycker jag som tidigare kommenterat känns märkligt och även rätt orättvist . Vill du inte ha kritik alls i ngn form så granska inläggen innan de publiceras i så fall , istället för att skriva tusen ggr mer drygt tillbaka ?




Kom ihåg mig?