Säkerhetsstigbyglar

Blir väldigt illa berörd av att läsa om dessa dödsolyckor i ridsituationer - senast om den 15-åriga flickan i Flyinge denna veckan. Danny är ingen "säker" häst i någon situation och det är ett smärre under att jag inte har ramlat i backen ännu. Han är ung, busig och full av liv - inget negativt men något som faktiskt gör att risken för att ramla av ökar.
 
Det som slog mig var i alla fall att jag inte ens har säkerhetsstigbyglar. Att använda det kan faktiskt kan minska risken drastiskt för att en livsfarlig situation kan uppstå! Vilken mardröm att fastna i stigbygeln och bli släpad efter hästen. Därför tänkte jag faktiskt önska mig ett par i julklapp. Slog en snabb googling och insåg att det fanns ganska mycket olika sorter. Dock vill jag såklart ha ett par diskreta, "dressyriga" stigbyglar - men givetvis också säkra.
 
Vilka stigbyglar bör jag titta efter? Är Kwick-Out stigbyglarna från Hööks något att hänga i julgranen? Samma motsvarighet från Globus? Behöver inte vara några värstingvarianter men en säker modell som är väl beprövad.
Ge gärna tips!
 
 

Jag har kvick out stigbyglarna från hööks på min häst som inte heller är den säkraste då hon är rädd för ALLT! Tillomed sin egen skugga.. Har flugit i backen två gånger och stigbyglarna har utlösts varje gång så de är definitivt att rekommendera! Däremot ska man vara försiktig med att sitta upp med grusiga skor då gruset kan fastna i stigbyglarnas gångjärn :) annars är de lätta att lösa ut, även om man bara drar i dem med händerna :)

http://www.agerstaridshop.nu/product_info.php?products_id=1013&osCsid=4ef29786680d72ccea404268ff8ca896

Kan rekommendera dessa, är dock lite dyra. utsidan är i gummi och är helt omöjliga att fastna i om man skulle flyga av då dom lossnar lätt. ger dock ett bra stöd och har inte "löst ut" i vanlig ridning :)

Är det inte kwickout som gnisslar nåt så fruktansvärt?? Och som nämnt ovan, hamnar det grus i så försämras ju funktionen, och det är ju svårt att undvika :/

absolut inte kwick out, min syster fastnade med båda fötterna när hennes häst bockade iväg, hade hon varit själv hade hon aldrig kommit loss med fötterna. Jag fick bända loss dem, doch hade hon skor+ chaps på sig och hon fastnade med skaftet på skorna så skorna kilades fast. Jag ville ha diskreta och valde de vanliga med gummisnodd, vet att man ev kan fastna i kroken men risken är minimal med stövar.

Jag har haft ett par kwik out ovh varit jättenöjd! Mina löste ut väldigt lätt. Dock ett minus för själva stigbygelplattan som blir väldigt halkig om man är lite blöt om stövlarna...

Har kwik out på hästarna på min arbetsplats ca 30 st och kan inte rekommendera dom, de löser inte ut när de ska, om de ngn löser ut så är det inte vid avtrillningar. Har ALDRIG varit med om att ryttare fastnat innan men med dessa har det hänt åtskilliga gånger. Köp inte, dålig kvalite på plattan också som slits väldigt fort. Säkrast är de med snodd (men fula är dom) tyvär så töjs dom ofta ut i ståldelen så de blir konstig vinkel på foten...

Har hört att Kwik out gnisslar mycket och har dåligt fäste i plattan, typ kardborreliknande material. Jag hade valt att sätta dit sånna saker som löser ut stigbygeln mellan stibygeln och stiglädret, det känns som det säkraste alternativet. Jag har dock bara vanliga ledade sprenger, får så ont i fotlederna annars. Mountain horses tycker jag verkar ok med men man kan ju fastna på andra sätt än genom utsidan som kwik out och MH's.

De med snodd har jag hört folk som fastnat i själva snodden haha, ironiskt. Jag hade sånna innan och satte en mantoffs mitt på snodden, men jag har som sagt andra nu pga fotlederna :P

Jag har bara dåliga erfarenheter av Kwick out, antingen löser dom ut för ingenting eller så löser de inte ut alls.. Den enda stigbygeln som jag har bra erfarenheter av är de med snodd, dom är inte vackra men å andra sidan kan de ju vara värt det om man slipper fastna!

Jag har haft Kwick-Out och har ramlat av pga dem en gång ;) hästen tvärnitade och vände runt -när jag åkte fram mot halsen så löste de ut och jag ramlade av XD
Annars är de lite störiga då de kan börja gnissla nåt förbaskat i gångjärnen....

ville ej köpa kvick out då jag tyckte det såg farligt ut när den väl lst ut sig, tänkte då på hästen som kan riva upp sig eller fastna i ngt. Jag har magnetstigbyglar på en sadel där magneten åker tillbaka när foten åkt ur, för hästens skull också.

Min ena häst är väldigt tittig men som tur väl har jag inte ramlat av så ofta som jag kanske borde ha gjort. Men de gånger jag har ramlat av har jag varit SÅÅ glad över att jag har mina säkerhetsstigbyglar från Mountain Horse. De är verkligen underbara. Ena sidan har en gummidel som enkelt lossnar så att man inte fastnar. Plus att gummiplattan har ett "trappsystem"som gör att man atoumatiskt håller hälen nere vilken i säg också ökar säkerheten :) Jag är verkligen helt förälskad i dessa stigbyglar. Rekommenderas! De heter förresten "MH Stirrup Control System".

Här är en länk till stigbyglarna! :)http://faglasang.com/product_info.php?cPath=53_75_203&products_id=801

http://www.hedmanshast.se/catalog/product_info.php?cPath=21_25_64&products_id=1006&osCsid=h670cda5u82m8afupsdqu6nct6

Liknande dessa har jag i hoppningen där dom funkat hur bra som helst ;) dock är dom ju heller inte allt för snygga..

Köp ett par helsvarta soft up stigbyglar från freejump. kan varmt rekommendera dom! Bra stöd, sviktar lite och väldigt säkra'! Jag har åkt av många gånger på olika hästar utan att vara i närheten av att fastna. Kanske känns lite crazy på en dressyrbana men köper man helsvarta så funkar det fint!

Inte kwick-out! Mina började snabbt gnissla helt förfärligt, använde dom inte alls mycket eftersom det var så irriterande med gnisslet. Dåligt köp och inte ens hann jag ramla av med dom heller, då kanske det hade kunnat funnits något bra med dom men det fick jag ju aldrig veta. Jag har ledade stigbyglar nu, inte dom säkraste kanske men sköna och bättre än vanliga (vanliga som jag dessvärre har på min hoppsadel som används i skogen på min studsboll, hehe)

Sök på Buke, har för mig att det ska finnas två stycken äldre trådar om just säkerhetsstigbyglar där.

Kvick Out löser ut bra, nackdelen med dem är att greppet är fullständigt värdelöst...
Om jag hade varit du hade jag kört på Soft Up, även om de kanske ses mer som "hoppstigbyglar" så är de grymma! :D

Måste hissa "kwick out" stigbyglarna. Mina gnisslade mycket i början men om jag håller de rena från grus (under plattan) och smörjer med "klippmaskin olja" i gångjärnet så funkar de kalasbra.

Jag har kwik-out, är mycket nöjd!

Eftersom att greppet ÄR dåligt slog jag slag i saken och ordnade det istället för att gnälla.

Dubbelhäftande kardborreband, nya plattor och en mattkniv gjorde susen, nu känns de precis som "vanliga" stigbyglar och det har hållt i över ett år, mitt fix alltså..

En guide finns nog tidigt i bloggen, med bilder på hur jag gick tillväga.. :)

Här är länken till min guide...

http://louiseochfanny.blogspot.se/2011/12/stigbygelplattor-till-kwik-out.html?m=0

...sen tror jag att det finns för- och nackdelar med alla säkerhetsstigbyglar, risken att fastna är ju inte jättestor trots att det kan hända, jag förlitar mig på att dessa fungerar om jag nu skulle åka av, men vid närmre eftertanke borde jag nog smörja opp dem lite oftare och se att dem löser ut lätt!

Kan ej rekommendera kwik out löser ut när det inte ska. Inget bra grepp heller. satsa på nån annan säkerhetsvariant :-) Tack för svar på mina frågor och intressant blogg du har- fortsätt skriva! :-) mvh Marit

http://www.tophorse.se/sprengerstigbyglarsystem4-p-221.html

Jag har dessa och har trillat av alldeles för många gånger men aldrig lyckats fastna! Kan verkligen rekomenderas, kollade på fler sidor o det står att dem skall vara väldigt säkra :)

Vi är flera i stallet som har Kwick Out. Har själv storlek barn då jag tycker att dam är lite väl klumpiga och breda. Upplever greppet MYCKET BRA, bättre än gummiplattor. Bara att borsta av emellanåt. Det kan gnissla lite om dem, men det SKA droppas lite olja i skarven emellanåt. Har inte åkt av så om de löser ut bra eller inte vet jag inte, men framför allt är de diskreta och bekväma och man slipper gummisnoddarna som hoppar av och försvinner när de blir slitna.

Vet inget om kwik out men köp inte några med gummisnoddar på sidorna eftersom gummit töjs ut och kan spricka. har själv ett par diskreta, ganska snygga som jag är supernöjd med. de sviktar lite och du fastnar inte i dom, de är lite dyrare men värda det. hittar ingen bild på exakt de jag har men här http://www.henrikssonsridsport.se/page5.html finns ett par liknande, mina var inte så dyra :-)

syftar på bow balance..

Det mest positiva m kwickisarna är att de är diskreta. Jag hade sådana men blev tokig på gnissel och hal platta . De löste även ur sig när jag trampade i lite hårdare när min häst skyggade vilket blev lite farligt för då tappade jag ju stigbygeln som flaxade o skrämde. Jag har nu Mountain horse med gummiutsidan o de är himla stabila och sköna att rida i trots jag inte har skorna " som hör till "

På min ridskola Lilla Edets Ridklubb har vi säkerhetsstigbyglar till våra ridskolehästar jag har ramlat av 8 gånger så säkerhetsstigbyglar är bra

Kan rekommendera Kwick-out. Verkligen en bra stigbygel som löst ut många gånger när den ska men aldrig när den inte ska. Gnisslar den så smörjer man undertill. Se bara till att storleken på stigbygeln passar din skostorlek. Alltså ingen juniormodell till vuxenstorlekar i skor.




Kom ihåg mig?