Spinner vidare på galoppfattning

Wow så roligt att så många svarade! Måste dock säga att det verkligen var 50/50 hurvida man fattade med inner- eller ytterskänkel. Jag tror som så att det inte finns något "rätt" eller fel. En del tränare lär ut det ena, någon annan det andra. Som någon sa så är bland det svåraste man kan göra på en ny, välskolad häst, just att fatta galopp. Ni vet den lilla B-ponnyn Spirit som jag sitter på ibland? Han förstår inte alls när jag gör galoppfattning, då gör han bakdelsvändning istället. Så då får jag fatta galopp på det sättet som han är lärd istället. Det är inte bara att bryta ett inlärt mönster hos en välskolad häst, då blir hästen bara förvirrad.
 
Några var även nyfikna på vem som gjorde vad av mig och Jeanna. Jag fattar galopp med ytterskänkel, Jeanna med inner. 

Enligt den gamla skolboken är det väl inner? ;) jag fattar dock för ytter på piffen, det är ju samma hjälp jag byter med ^^

På min gamla dressyrponny kunde jag fatta med antingen inner eller ytter, jag valde beroende på vilken sida jag hade domarn i det ögonblicket så att det såg ut som att jag inte gjorde någonting;)

Fråga Marika vilken skänkel man fattar galopp för!

Blir det inte lite förvirrande för Danny om hon har setat och jobbat med bytena, och gör helt annorlunda mot vad du gör? :)

Svar: Fast hon byter ju inte galopp med innerskänkeln :)
Frida Hallgren

Förr fattade jag för ytterskänkeln, men sen red jag en häst som började flytta bakdelen in mot mitten när jag gjorde så, så efter det fattar jag jämt för innerskänkeln. Men drar alltid bak ytterskänkeln lite, men använder den inte.

Jag fattar för olika beroende på vilken häst jag sitter på.. På min stora svarta

Hann ju inte skriva klart.. ;)
På min stora svarta fattar jag får inner, medan på lillemannen fattar jag nästan enbart för sätet. Han är så otroligt känslig så det räcker. Har han dock en sån dag då jag inte riktigt fått honom med mig så måste jag väldigt lätt lägga till ytterskänkeln så fattar han :)

Jag fattar för inner, men snarare inner höft än skänkel. Skänkeln lägger jag bara till om jag behöver lite extra power, tex om han är lite lat eller om jag skall göra en fattning från galopp. Tror nog jag lärde mig att fatta för ytter på ridskolan, men det var länge sen jag gjorde det! =)

Fattning från HALT skulle det stå....




Kom ihåg mig?