Att träna som ryttare

Skrev tidigare ett inlägg där jag bad er skriva om era erfarenheter kring det här med att träna som ryttare, hur viktigt ni tyckte att det var att hålla sig vältränad och lite annat. Som sagt är "stora ryttare" ett ganska känsligt ämne. Nu tänkte jag i alla fall skriva lite om mina egna tankar kring detta.
 
Först och främst, jag syftar nu på de ryttare som satsar för tävling, inte de som "lullar i skogen". Jag skulle spontant säga att jag tycker att om man satsar med ordentliga mål i sin ridning bör man hålla sig själv i hyffsad form. Har du två ekipage att jämföra med så kommer det aldrig att se lika elegant ut för det ekipage med en stor överviktig ryttare än det ekipage med en slankare ryttare. En vältränad och smidig ryttare slår sig dessutom garanterat mindre om den ramlar av än en tung, osmidig ryttare. 
 
Men, jag är inte den som förespråkar gymträning 5 dagar i veckan och massor av löpträning utöver ridningen. Jag vet hur det är att inte hinna med och har själv aldrig tränat regelbundet mer än massor av vardagsmotion (cykla, promenera, springa litegrann). Någonting jag däremot avskyr är överviktiga människor som gnäller över att "dom har så svårt att gå ner i vikt". Dom som nedvärderar "smala" människor och tror att dessa är byggda så, att dom kan äta vad som helst och ändå se ut på det viset. Ja givetvis är människor precis som hästar, en del är "lättfödda" och andra har svårare att gå upp i vikt - men hur man ser ut hänger mest på hur mycket man äter och hur mycket energi man gör av med. Det är enkelt, vill du gå upp i vikt så måste du se till att äta fler kalorier än du gör av med, och vill du gå ner i vikt är det tvärtom. Sedan spelar det faktiskt inte någon som helst var dom kalorierna kommer i från, godis, pizza eller sallad - det är ditt eget val (men givetvis mår du bättre om du väljer bra mat). 
 
Jag har extremt lätt för att pendla i vikt. Äter jag mycket går jag upp hur fort som helst och äter jag mindre så går jag ner i stället. Därför gäller det att hitta en bra balans och det är inte det lättaste. Men, sedan har jag alltid funderat på varför människor som är missnöjda med hur dom ser ut, överviktiga som underviktiga, inte gör något åt saken? Kom inte och säg att "jag står still på samma vikt vad jag än gör" för den köper jag inte, som sagt kcal in-kcal ut, den principen gäller alltid. Då hänger det i stället på brist på motivation och där har jag full förståelse, för det är bland det svåraste som finns. 
 
Nu blev det massor av svammel och jag kommer säkert att få massor av mothugg, men i denna diskussion böjer jag mig inte någonstans. Egentligen blev det kanske inte så mycket just om "ryttare" men för att sammanfatta - ja jag tycker att man ska hålla sig hyffsat tränad om man gör någon form av satsning inom ridningen. Det är en sport vi håller på med! Men jag tycker samtidigt att det allra viktigaste är att man tycker om, och trivs med sig själv. Så länge man inte är varken kraftigt överviktig eller underviktig och mår bra spelar inga småkilon hit eller dit någon som helst roll. Ta hand om er! 
 
Långt ifrån topptrimmad och smal, men jag strävar inte längre efter att vara perfekt enligt dom smalaste idealen som finns idag. Jag har varit nere och vänt i ätstörningsträsket och vägt 10 kg mindre än vad jag gör idag, och dit vill jag aldrig mer igen. Det är enormt stor skillnad på att vara "för smal" och snyggt smal och jag är så otroligt glad att jag har kommit till den insikten. Tusen gånger hellre något kilo för mycket än att må så som jag gjorde rent fysiskt då. 
 

Bra skrivet! Blir också trött på människor som gnäller och gnäller om sin vikt utan att göra något åt det. Jag var en aning missnöjd med mig själv och tog tag i det. Tyvärr har jag en sådan där seg kropp som inte gör som jag säger. Först nu ett år senare av strikt kost och regelbunden träning har jag nått mitt mål. Men det finns inget härligare än att vara nöjd med sin kropp och stortrivas med sig själv :) Tycker du ser toppen ut nu! Tack för en toppenblogg (roligare nu med en del personligare inlägg;))

Jag tycker du har rätt i mycket men det där med att det endast handlar om kalorier in - kalorier ut stämmer inte riktigt.
Jag äter väldigt bra och tränar mycket ( springer 3-5 mil i veckan, tränar styrka 2-3 ggr i veckan och går dagligen promenader med hunden ) och trots detta plus att jag går hos en väldigt duktig dietist som håller på med idrottsnutrition för elitidrottare tappar jag inte i vikt. Detta pga stress som jag levt med länge.
När kroppen är utsatt för stress under lång tid försämras förbränningen radikalt. Så det finns helt klart andra faktorer som spelar in förutom kaloriförbrukning.

Jag kan även tillägga att jag gått ner 25 kg på egen hand genom bra kost och träning så jag håller naturligtvis med om att mycket handlar om kaloriförbrukning och vad man äter.

Först och främst så "ryttare som bara lullar i skogen" Ja jag och mina hästar red mycket ute i skog och mark. Bättre dressyrträning finns inte. De resultat jag fått av att rida utanför ridhusets fyra väggar går inte att beskriva. Jag tränade i månader med min häst för en dressyrtränare vi kom ingen vart utom att jag fick dåligt självförtroende och dålig dressyrsits och ledsen och stel häst. När jag slutade och red min häst på de sättet han ville kunde vi plötsligt göra öppna och sluta i galopp utan problem. Jag hade en häst utan Dannys förutsättningar där alla tränare sa "du kommer ingen vart med det där öket".

Bara för att man rider i skogen betyder inte att man inte har några mål med sin ridning och låter hästen gå att slöa utan någon form av bärighet.

Jag har inte sett många hästar som blivit förstörda av att bli riden i skogen. Men däremot flertalet "tävlingsmaskiner" som dragit på sig senskador som inte går att läka, kissning spines eller nack spänningar.

Att man är lagom tränad gör givetvis att man blir en bättre ryttare. Lite flås och muskler är aldrig fel. Håller med om att stress ger övervikt (Kortisolhalten stiger). Alltså gäller det att försöka hitta en bra balans i livet för att må bra. Sen om man väger lite för mycket hit eller dit är i det stora hela ganska oviktigt. Är trött på denna kroppsfixering som är. Dessutom mår kvinnor bra av lite extra kroppsfett. Motverkar benskörhet bland annat. Kanske inte något man tänker på när man är ung. Mitt mål är att KUNNA rida även om tio år då jag kommer att vara 60+. För många kilon sliter på kropp och leder. Jag vill vara "lite lagom" . Tillräckligt smal för att inte känna mig klumpig, men med lite extra att ta av. Har varit och gjort en hälsoprofil och tänk; jag har normalt BMI och relativt goda vanor, så med det är jag nöjd:)

Fin du är!

Hej hopp, det handlar om måtta med allt:) Kika gärna in till tant du också och lämna ett spår;)

Ditt hår är verkligen jättefint! :)

Jag har tyvärr ingen egen häst för det har jag inte råd med... Är bara medryttare. Annars skulle jag satsat somfan! (Kan tyvärr inte tävla pga rider en ponny och är över 18...)

Bra skrivet av rackemarie! Håller med om allt men så är jag också i ungefär samma ålder. Och även anonym som skrev om att rida i skogen är bra träning. Allt för många hästar får harva runt i ridhus.

Jag tycker som du, man kan inte klaga och samtidigt äta hur mycket som helst utan att göra av med det. jag själv har varit nere i depressionsträsket och gick då upp massor i vikt 2011 men har nu under ett år (give or take) gått ner 10kg och har självklart en bit på vägen. Jag har dock ryggproblem som tyvärr gör att jag blir väldigt osmidig men annars så försöker jag springa och styrketräna lite vid sidan om hästarna för man mår ju så mycket bättre och man mår bättre :)

älskar det här inlägget :D

Tycker det är lite underligt att ryttare fokuserar 100% på hästen kondition och hull men ofta skiter i sin egen. Jag kan tycka att det är lite orättvist mot hästarna. Dom ska hållas i hårträning, men inte ryttaren. jag håller med dig om det du skrivit. det handlar om motivation

bra skrivet ju, fina bilder också :)

Till anonym: Att lilla runt i skogen och att träna i skogen skulle jag vilja påstå är två skilda saker. Jag tror att hon menar folk som lullar(inte rider för att tävla eller träna nämnvärt utan bara för att det är fantastiskt roligt)

Jag satsar inte på mer än klubb/lokal nivå inom dressyren för tillfället, men även där kan det vara skönt att vara smidig och inte allt för stor. Jag känner väldigt stor skillnad i min ridning beroende på hur jag mår i övrigt i kroppen. Dock ser jag det som ett måste att vara vältränad, både i styrka och kondition, om man ska satsa. Det är ju faktiskt en fysiskt krävande sport, oavsett vilken gren inom ridningen man är inom. Ta tex en fotbollsspelare, denne har inte bara fotbollsträningar, utan också med all säkerhet konditionsträningar för att få/kunna vara med på matcher. Jag tror inte att alla förstår att man måste ta det hela väldigt seriöst om man ska lyckas inom hästsporten.

Fruktansvärt rörig kommentar detta blev... Aja, din blogg är fantastik och jag håller med dig i ditt inlägg om träningen ;)

Oavsett om man satsar inom ridningen eller ej så tycke jag att man som ryttare ska tänka på hästen! Är man överviktig så spelar det ingen roll ifall man "bara" lullar runt i skogen för hästen får ändå bära onödig vikt på ryggen!

Jag håller till viss del med dig, jag själv tränar en hel del utöver ridningen och anser att jag själv mår bättre av att göra det. Jag vill satsa på ridningen och jag personligen tycker att vi ryttare får ganska enformig träning och därför kompletterar jag med annan träning. Däremot håller jag inte med om att man bara kan ha koll på kalori intaget för att gå upp/ner i vikt. Jag själv är extremt liten och har alltid varit, men jag har sett så många människor som har svårt att gå upp eller ner i vikt, så i detta fallet anser jag att allting inte bara är svart eller vitt. Som någon skrev innan har det med massa andra saker att göra som stress, sömn, muskelmassa och hur mycket annat som helst. Alla vet väl vid detta laget att en vältränad person går lättare ner i vikt pga mer muskelmassa?! Likaså en person med en bättre kondition...

Tjusningen med ridning tycker jag är att den är till för alla, gammal som ung, stor som liten. Men som sagt så håller jag med dig om att ett ekipage som är lika bra och det ena ekipaget är slankare - ja dom får nog dom högre poängen!
Men jag har sett extremt många människor verkligen slita för att gå ner i vikt utan och lyckas, medans jag själv precis som du kan gå ner med mycket mindre metoder. Trots att jag egentligen inte alls har en bra balans i mitt liv, annat än att jag tränar mycket..

Jag vill hålla mig vältränad på hästryggen men samtidigt rör det mig inte i ryggen hur någonannan väljer att se ut när dom rider, som sagt det är ju trots allt en av kanske få sporter där man faktiskt kan väga mer eller mindre :)

Trist att du påstår att du har en bättre självbild men ändå "är långt ifrån slimmad och har ett par kg för mycket". Du är smal och jätte fin, men 10 kg till skulle inte göra dig överviktig eller oproportionerlig på ryggen. Jag håller med om att msn bör hålla sig i trim som tävlings ryttare men 50 eller 75 kg tycker jag inte gör någon skillnad på ett helhets intryck på två ekipage. Skriver detta för att jag 25+ hajade till över hur du ser dig själv och säkert folk runt omkring, många yngre läser detta och ser upp till dig.

Jag håller absolut med om att ryttare ska försöka träna och hålla sig i form. Men jag tycker man ska uttrycka sig med försiktighet när det gäller just åsikter om övervikt. Det finns nämligen massvis med forskning som säger att människor med övervikt har stora svårigheter med att minska i vikt på egen hand, det är tyvärr inte bara att äta lika mkt kalorier som man gör av med. Människor med övervikt behöver mycket hjälp och stöttning för att minska i vikt, men tyvärr råder starka fördomar mot överviktiga personer vilket gör det ännu svårare för dom..

Du är PERFEKT nu! 10 kg mindre hade sett hemskt ut :( Tur du är frisk nu och din kropp är grym :)

Intressant inlägg!


Det har varit en inlägg om hästens fetma de senaste dagarna på en del bloggar. Till exempel att det är djurplågeri att låta hästen bli för fet, men hur vore det att titta på sig själv och sin egen kroppsvikt innan man klankar ner på hästen....




Bra inlägg med sund inställning, men det är inte lika enkelt som kcal in - kcal ut, tro mig, jobbar som modell och kämpar mycket(!) hårt med det där... Lever under 1000 om dagen, men trots detta viktstabil. Ja, jag väger allt och räknar på det mycket noga, men å andra sidan har jag ett BMI på 17, så det förklarar nog en del..

Jag är nog villig att hålla med om det mesta du skriver. Jag kan dock inte hålla med om att det endast är kcal ut och in, då set ofta finns mer till det än så. Självklart ligger grunden i det och det är ju inte direkt svårt att förstå att man måste höra av med mer än vad man stoppar in för att gå ner i vikt. jag skälv har dock svårt att gå ner i vikt, jag är väl den typen som är mer lättfödd så att säga. Har ett par extra kilon dock inte övervikt, har normalt BMI. Jag tycker dock det är viktigt att vara tränad som ryttare. Jag tränar mycket och skulle säga att jag har relativt bra fysik. Smal betyder inte nödvändigtvis vältränad och lite extra kilon betyder inte att man är otränad. Jag jobbar dagligen med lite viktnedgång då jag vet att jag känner mig smidigare då och deg blir givetvis enklare för hästen men jag har svårt att gå ner i vikt. Mitt sätt att äta på och den mängd träning jag förespråkar gör att andra går ner i vikt, dvs såna jag känner, medan jag står still. Så helt enkelt är det inte!

Josefine: Jo, 10kg är väldigt mycket oavsett hur man ser ut (både uppåt och neråt). Trivs Frida som hon ser ut nu så är ju det toppen! För du är jättefin Frida!

Jag har aldrig haft viktproblem själv och går snarare ner i vikt av all stress i livet och har tappat 7kg på mindre än ett år utan att ens reflektera över det. Det stämmer mycket med kcal in och kcal ut. Jag äter jättedåligt nu pga magkatarr, då jag helt enkel inte kan äta. Och äter jag blir det dålig "mat" som godis eller annan snabb energi, vilket inte är bra ur ork-synpunkt. Håller med i ditt resonemang kring satsning, ingen elitidrottare struntar i hur man själv ser ut/mår.

Johanna - ät absolut inte godis om du lider av magkatarr. Det är ju garanterat en faktor. Även frukt kan man bli dålig av speciellt äpplen och dylikt. Ät massa grönsaker och håll magen varm med en riskudde. :)

Självklart tror jag iallafall att de flesta förstår att är man vältränad så presterar man bättre. Och det kan man vara även med några extra kilon. Tycker det kan vara farligt att ge sådana signaler till yngre tjejer som lätt kan få ätstörningar. Ja Frida du är snygg men alla bilder du lägger ut på dig själv blir lite mycket.

Håller med till 100%! du har en GRYM
kropp!

Jag tycker inte att Frida triggar till ätstörningar med det här inlägget utan snarare att hon har en sund syn på vikt. Fantastiskt att se att det finns dom som kmr till en vettig insikt efter att ha varit fast i en ätstörning innan :) Du ser fantastisk ut Frida!

Är man överviktig så har man inget på en häst att göra - MIN åsikt!

Johanna, det beror ju självklart vad man står på för vikt, men Frida upp 10 kg skulle inte göra henne överviktig, jag tycker Frida är skitsnygg som hon är nu men behöver absolut inte ner mer, därav jag ställde mig frågan hur hon ser på kroppsideal och anser sig ha ett sunt tänk, kcal in o kcal ut bevisar ju bara hennes okunskap då det bara är en liten del av ett sunt liv.

10 kg tog jag som alt på mig själv då jag väger 10 kg mer ön innan barnfödande men nej jag rider inte sämre, det ser inte sämre ut och jag mår inte sämre, jag är inte heller överviktig men skulle lika gärna kunna gå ner 10 kg bli mer slim men inte underviktig.

Fast ska man gå upp/ner i vikt som Frida skrev så ÄR det kcal in/ut som gäller. Det är så kroppen fungerar. Sedan är det skitsvårt att veta hur mkt man gör av med, för det är individuellt.

Har inga kommentarer om vikt pa ryttare, daremot om att trana pa annat satt.
For mig som sitter pa kontor hela dagarna ar det jatteviktigt att trana utover ridningen. Jag har en del problem med ryggen och det blir 100 ganger battre om jag tranar mycket.
Konditionstraning hjalper mig att orka med langa tavlingsdagar ocksa. Jag blir helt enkelt inte lika trott i slutet av dagen.
Jag tycker att om man kraver att hasten ska jobba efter basta formaga sa ar man skyldig att halla sig sjalv i sa god form att man rider efter basta formaga.
Ursakta avsaknaden av prickar :)

"Långt ifrån topptrimmad och smal"
Vad har du för skev kroppssyn om du anser att du inte är smal? Jag till exempel som är lite rundare än dig, går jag som smällfet enligt din skala då eller?

Själv blir jag inte mätt på sallad och jag har en kropp som inte håller för tuffare träning av flera anledningar. Jag får därför nöja mig med att vara lite rund om magen, men ärligt talat -vem bryr sig i slutändan? Jag mår bra, alla mina värden är bra och jag är frisk. Mer än så kan ingen begära.

Det roliga tycker jag är dom enda två argumenten för att man skulle träna som ryttare är för att det ser elegantare ut och att man inte slår sig lika mycket, haha. jag skulle snarare hellre se argument som att man ska orka rida ordentligt och kunna hålla koncentrationen uppe till exempel... men fick ett gott skratt iaf.

Jo visst går man ner i vikt av kcal underskott till slut=svält. Men för att vara hälsosam, gå ner i vikt o hålla vikt gäller väl inte att smälla en pizza och sen inte mer den dagen, regelbundna nyttiga mål med massa protein, träna och sedan ett kcal underskott på de. Handlar ju inte ett dugg om att vara hungrig för att tappa vikt.

Jag tycker att det ser illa ut med en överviktig ryttare i sadeln :p det är en SPORT vi håller på med, det är liks viktigt att ta hand om sig själv som sin häst!

För att gå ner i vikt krävs inte svält, det krävs tålamod med mat & rätt träning. Du måste kombinera styrketräning med kondition, äta minst 6 mål om dagen osv.

Dessutom är det stor skillnad på att väga 70kg & vara 160cm mot att väga desamma och vara 170cm. Vi alla är människor och väljer såklart själva hur vi vill se ut, jag känner att med träningen kan jag komma längre då jag orkar inverka & kämpa mer med en tränad kropp, nöjer man sig med hur man ser ut så behöver man inte ta åt sig utav vad Frida skriver. Alla har ju ett val liksom? (:

Du är grym Frida & grymt inspirerande och inget annat!

Herregud, hur många tjejer tror du inte mår dåligt av det här? Idioti...

Hur vanligt är det inte med anorexia bland dressyrryttare och så tar du och skriver något sånt här?! Visst styrka kan man behöve men inte fan finns det något som säger att man måste vara smal för att vara duktig. Jag hoppas din ridklubb säger till om det här för sånt här får inte hända.... Idiot!!!

Svar: Hur kan man få anorexia av att läsa ett inlägg där det står att det inte spelar någon roll om man väger några kilo upp eller ner, bara man tycker om sig själv för den man är? Det är inte hälsosamt att vara varken över- eller underviktig. JAG om någon har all rätt i världen att skriva om ämnet eftersom jag själv varit i en ätstörning, och blivit FRISK efter det.
Frida Hallgren

Tyvärr tror jag att många ryttare (iaf inom dressyren, det är dom jag mest känner till) inte tränar sin kropp "smal" utan äter för lite... Iaf dom som rider en häst om dagen, dvs sin egen.

Jobbar du heltid med hästar måste du äta för att orka jobba en hel dag eftersom kroppen är igång hela dagen.

Jag har varit sjuk i ätstörningar av olika typ i snart 10 år, jag försöker få bort all fokus från vikt och utseénde. Man ska fokusera på hur man känner sig, och orkar man med det man vill och mår bra i sig själv så tycker jag man ska kunna nöja sig där. Som ryttare behöver man dock självinsikt med vikt och längd, det är inte snyggt med en för lång ryttare på en för liten häst och det är inte heller vackert med en kraftig/rund ryttare på en tanig sporthäst. Själv är jag kurvig, men inte fet, jag är ungefär 1,67 +-1cm och jag rider helst på hästar som MATCHAR MIN KROPPSTYP. Dvs, mitt hästideal för mig är: ca 1,50-160, men med MASSA och en korrekt exteriör. Det är en häst-typ som passar min kropp, min benlängd och ser trevligt ut i förhållande till min längd etc. Tycker det är allra finast så, kurvig ryttare - maffig häst. Smal ryttare - sportmodell/slankare häst. :)




Kom ihåg mig?