Mina tips för bästa prestation på tävling (mental träning, knep och planering)

Jag tycker att det blir mer och mer vanligt att man hör att ryttare tränar mycket mental träning. Det är så härligt att höra! Dressyr är trots allt en riktigt psykologisk sport i många lägen och det gäller att vara mentalt stark och fokuserad på uppgiften. Ju högre program du rider desto fler rörelser ska du komma ihåg på rätt linjer och bara att kunna programmet utan att tveka en enda gång är oerhört viktigt när man ska tävla. När jag är på tävling har jag en hel del rutiner som jag följer och för mig är det viktigt att det alltid blir på samma sätt. Denna sommaren har jag haft tur att båda mina föräldrar varit med på många tävlingar, men annars är det jag och mamma som åker. 
 
Jag ägnar mig mycket åt mental träning, eller träning vet jag inte om jag ska kalla det. Men det jag ägnar mig åt är väldigt viktigt för att jag ska prestera och det är att jag går igenom programmet om och om igen i huvudet. Säkert 10 gånger i bilen påväg till tävlingen. Jag brukar vänligt be dom som befinner sig runt mig att "nu tar vi en tyst minut!" och så repeterar jag programmet med stängda ögon. Är det rörigt runt mig så kopplar jag in hörlurarna i öronen och sätter på musik. Har en speciell tävlingslista på spotify med musik som verkligen får mig att tagga till. Det är också ett tips! För dig som är nervös och kanske lite stressad, använd lugn musik. Du som behöver tagga till - använd motsattsen. 
 
✔ Men för att börja på steg 1; Ha gott om tid. Gör en dagsplan som innehåller allt från knoppning på morgonen till hur lång tid det tar att köra till tävlingsplatsen. Ha gärna en standard checklista med packning som alltid finns bland tävlingsutrustningen - på så sätt blir det aldrig ett stressmoment om "har jag verkligen med allting nu?". Väl på tävlingsplatsen är vi alla olika, en del vill prata med allt och alla och andra vill hellre gå in i sig själva och vara med hästen. För att ge exempel så är min rutin alltid att mamma oftast startanmäler medan jag tar reda på var framridning/tävlingsbana är. Jag passar på att se något ekipage och repetera programmet medan denna rider. För mig är det väldigt psykologiskt att jag ska ha sett tävlingsbanan och gått igenom programmet en gång där - för då kan jag sedan se alla linjerna i huvudet på just den banan. 
 
✔ Ett annat bra tips är att du tydligt har informerat ditt "team" (föräldrar, tränare etc) om hur du vill bli bemött innan start. Alla vet vi att man lätt blir stingslig och lättirriterad i tävlingssituation där man är nervös, men ingenting blir bättre av att bli arg på dom som vill hjälpa dig. Vill du bli peppad? Vill du klara dig helt själv utan "tips"? Vill du ha all hjälp du kan få? Berätta detta innan!
 
✔ Sedan kommer nästa viktiga grej och det är en tydlig plan för framridningen. Låt det inte bli en planlös ridning utan se till att du har en tidsplan för din start. Vill du exempelvis ha 40 minuters framridning så ser du till att du har lastat ur hästen i god tid innan dess så att det aldrig blir ett stressmoment. Redan innan ska du ha tänkt igenom hur du vill värma hästen, oftast gör man som man gör hemma. Danny skrittas, sedan joggas han i låg form och efter det börjar jag alltid med galopparbete. Eftersom hans uppvärming alltid går till så hemma så håller jag på samma sak även vid framridning till tävling.
 
✔ En målsättning för tävlingen är också viktigt! Det behöver absolut inte vara resultatmål utan sikta hellre på att "jag ska ha en fin känsla genom hela ritten!". Är du duktig på att uppskatta eran nivå och kanske har tävlat klassen några gånger är det också OK att sätta upp rena resultatmål, ex. "jag vill rida över 60%". Jag vill dock påpeka att jag tycker att det är oerhört viktigt att man är realistisk, annars leder det bara till besvikelse. Försök att alltid filma! Det är oerhört lärorikt att sitta och granska protokollet rörelse för rörelse och samtidigt se det på film. 
 
✔ Försök att alltid hålla dig till dina rutiner som fungerar på tävling. Det är oftast när något ändras som man blir stressad! Ibland inträffar såklart saker som man inte kan påverka (det blir förseningar, något är mot förmodan glömt hemma etc.) men då får man försöka lösa det. Du tävlar ju för att det är roligt, eller hur? :)
 
 

Jättebra skrivet Frida!

Jag tävlar inte men förstår av ditt inlägg att det är lätt att vara tidsoptimist och att det blir stress istället. Enkla knep att vara väl förberedd men så viktigt. Jättebra tips!

Håller helt med dig! Jag tycker dock det finns en annan viktig del i just den mentala biten.. Det är att man lär sig tänka hur man ska och inte ska tänka. Det är viktigt med de delar som du skriver om, planering, målsättning osv men också att man faktiskt tränar på att tänka att allt går, det blir bättre, jag kan slå detdär duktiga ekipaget.. Jag håller med om att man absolut ska ha realistiska mål osv, men vi ryttare skulle verkligen behöva träna mer på att just tänka rätt och hitta sätt som fungerar för just oss. Men som sagt, toppenbra inlägg! :)

Tycker dock inte att du får med någon mentalträning i inlägget, utan snarare hur ditt upplägg inför tävling ser ut. Jag vet ju inte hur många kurser du har gått i mentalträning, men jag har gått på två stycken och sammanlagt 10 lektioner i det. Och visst pratade vi litegrann om det du skriver, men det som mest togs upp var hur vi tänker när vi mår som bäst, hur vi kan ändra våra tankesätt för att få ut maximal effekt på tävling, osv.

Du har skrivit ett bra inlägg om tävling, tävlingsförberedelser och lite om målsättning. Men just den mentala TRÄNINGEN har du inte fått med.

Haha, den här kommentaren kanske blev lite luddig. Men jag ville väl bara poängtera att mentalTRÄNING är något helt annorlunda (det du fått med av träningen är visualiseringen av att rida det perfekta programmet på den tävlingsbanan det gäller), annars var det mest allmänt om dina rutiner, vilket såklart också kan ge goda tips till folk!

Svar: Fast jag har inte skrivit ett inlägg om mental träning, utan ett inlägg som innehåller precis det som rubriken säger; mental träning, tips och knep. Det är lite av varje och precis vad jag ville få ihop i det här inlägget. Eftersom jag gick ett idrottsprogram på gymnasiet har jag läst hela kurser med idrottspsykologi och mental träning, men skulle jag skriva om enbart det krävs det ett helt separat inlägg. Något jag kanske kommer att skriva om någon gång, men det här inlägget var inte menat för det.
Frida Hallgren

Jättetjusig hästblogg! :)

Superbra inlägg :D

Nej, jag märkte det :) Fast eftersom det står i rubriken så förutsätter man ju att det skulle handla mer om det. Så det är väl rubriken som är vilseledande om inte annat. Ser fram emot ett renodlat inlägg om mentalträning, det är ett väldigt intressant ämne tycker jag!




Kom ihåg mig?