Hölåda

Nuu behöver jag er hjälp! Det drar ihop sig till höst och sen även vinterhage. Danny får ju så mycket hö han vill äta, men han är tyvärr en expert på att lämna kvar om höet blir blött eller minsta lilla smutsigt. Tänkte i vinter bespara mig jobbet att alltid behöva kratta hö, slänga hö och hela tiden balansera på hur mycket jag kan ge utan att han ratar det för att det legat på marken och blivit - i hans tycke - oätligt. 
 
Därför tänkte jag nu inta snickarrollen och bygga en hölåda! Den ska vara så säker som möjligt, inte så låg att han kan kliva ner i den och helst ganska lätt att bygga. Någon av mina läsare som vill ge mig tips?? Har ni byggt en själv? Hur?
 
Kanske något i den här stilen..?
 
 

Jag funderar ibland över hölådor -och en detalj jag tänkt på är att inte ha en tät botten utan det måste vara hål/galler så att det inte kan bli vatten stående utan att vatten rinner ut vid regn!

Jag hade en i mitt stall som byggde en liknande den som du har på bild. Hon hade dock små ben på, typ som fyrkantiga klossar undertill. Sen som kommentaren ovan hade hon nät i botten, något typ av kompostgaller el liknande. Hon hade även ett lock till man kunde lägga på på kvällen om det var hö kvar, så det slapp bli dyngsurt om det regnade.

Jag tar en vanlig pall och en pallkrage. Kommer luft igenom under ifrån och är smidig att ställa i hagen till vintern. Dock är den ju inte super hög men tillräckligt för min häst iaf. Det har funkat jätte bra! :)

Min häst va expert på att sätta frambenen i lådan vi byggde, så vi fick göra en väldigt hög sådan, men bekväm ätställning ändå. Vi tog tre till fyra pallar, och sen två eller tre pallkragar på det. Lämplig ätställning är ju i boghöjd, så vi försökte satsa på det men pallkragarna gjorde att han inte fick över frambenen. :) Luft under, men höet kunde inte åka av uppe. Tyvärr är ju pallar rätt tunga.. Men superlätt att bygga. Satte fast allt med plankor på sidorna, så det blev fast och stabilt. :) Lät att ta isär och bygga ihop, svårt att flytta när det väl är byggt...

En pall plus några pallkragar är det lättaste. Ett tips är att sätta ett nät i botten, annars trillar det igenom en hel del hö som sen ligger och surnar under pallen. Eller så flyttar man den ofta och krattar under.

http://stuterinorthhill.se/?tag=hnt&paged=2

Såg någon som tagit en vattentunna i plast, tagit bort botten, satt ett nät där. Sedan vänt den upp och ner o hängt upp. Fyll på med Hö, sedan på med tunnans lock för att skydda mot väder och vind.
Kolla på mistony horse & PET care services på fb, och bland deras foton en bra bit ner, så hittar du den!

Att du inte skaffar ett sånt där finmaskigt jättestort hönät som man hänger upp istället? Då kan du bara göra en ställning med krok, det är kanske enklare?

Traktordäck hade vi i ett stall jag stod i! Inget de kan göra sig illa på :-)

Vi har till våra hästar en stor vattendunk, en sådan man har i beteshagar, superstora! Vi har delat den på mitten å borrat hål i botten å satt fast den på en träpall! Väldigt enkelt å bra :D

MA

Potatislåda:)
If lite ont om potatisbönder i ditt område, men finns några. De är stadiga och stabila lådor. Har inte helt tät botten så vatten och småbös från höt blir inte liggande kvar i botten.

Hej Frida! Till mina hästar har jag stora murbaljor och borrar hål i botten på dom. Sedan lägger jag i en tung sten, så är de inte så lätta att välta. Har hållt i flera år och är super lätta, samt smidiga att fixa. Bara att köpa baljan och borra hål, sen är den klar. Inget vatten blir ståendes efter att man borrat små hål i dem. Funkar året runt för mina. Ett lätt och enkelt tips!

http://ryttargladje.blogg.se/2013/october/hur-jag-byggde-holadan.html

Haha jadu vi har haft flera stycken som alltid slutat som ved .. Ena klev shettisen i o stod där i så fint å åt i sin "låda" , halvblodet lekte plockepinn med en och islandshästarna leker kast med liten hölåda eller stegrar jag når jag i o ja.. Det gör dom ju :) så nu är här två lådor kvar med diverse lagningar o de sitter fast i marken men det är nog en tidsfråga innan de blir ved :D haha

Vi gjorde egna, jag ville ha lite höjd och mer skyddat från väder och vind än vad en låda på backen blir.. resultatet blev såhär http://2.bp.blogspot.com/-LC4e88xZ8uo/TVa8745-BaI/AAAAAAAAA7U/X2PDTU1WZOA/s1600/DSC06641.JPG

Dom har nog hängt med i runt 6 år nu och det är inte en endaste gång som någon gjort sig illa på någon av höborden.

Jag är jättenöjd iaf :)

Vet inte vad som hände med min kommentar men, här är iaf länken till bilden igen. Mkt nöjd, hängt med många år och ingen har förstörts varken hästar eller foderbord.

http://2.bp.blogspot.com/-LC4e88xZ8uo/TVa8745-BaI/AAAAAAAAA7U/X2PDTU1WZOA/s1600/DSC06641.JPG

Kanske bör påpeka att det var sjuuukt mkt snö det året och på bilden hade vi inte hunnit skrapa hagarna , därför hästen står hyfsat dumt och bordet ser lite väl lågt ut :)

Jag har haft en pall med 1-2 pallkragar som sitter fast, heltäckt botten med hål i för att minska skaderisken men ändå så vatten kan rinna undan. I varje hörn på botten har jag skruvat fast en hake. I hakarna fäster jag ett slowfeed nät.

Är man händig kan man ju bygga en variant med tak. Typ lådan på bilden men med stag uppåt och ett litet tak. Då blir det inte blött och äckligt om det regnar eller snöar. Annars är ju pall med pallkragar det enklaste.
Slowfedingnät är bra till hästar som måste ha begränsad tillgång till hö.
En häst som man vill ska få i sig så mycket hö som möjligt får i sig för lite med ett sliwfeedingnät.

Sån här har vi byggt! Vi byggde den när han var skadad sen när han fick gå över i sin vanliga flock byggde vi ytterligare 2 stycken till de andra hästarna, funkar superbra!
Dock har vi inte hönäten i längre, bara löst hö.
http://blogg.ebbagraversen.se/?p=1359




Kom ihåg mig?