Lite tänk om tränare

Igår blev det träning för Marika igen! Har blivit lite varannan gång för Jeanna och Marika nu, så det är alltid roligt att berätta "såhär gjorde vi, det här går bättre, vad tror du?". Dom kompletterar varandra perfekt och jag skulle absolut inte vilja träna för några andra. Många överöser mig med tips att "den och den kommer dit, vill du vara med?" eller "det finns en plats ledig för ***** på söndag, vill du träna?". Jag tror på ett koncept där man har en eller möjligtvis två tränare som man tränar regelbundet för. Att hatta runt mellan olika tränare för att, som en del menar, få olika syn på saker är ingenting som hade fungerat för mig. Jag vill kunna ha en dialog med min tränare, känna att den verkligen känner oss som ekipage och har svårt att tro att en tränare känner något verkligt förtroende och engagemang i ett ekipage som dyker upp ibland, tränar för många andra och som sagt "hattar runt". Hade jag själv varit tränare hade jag hellre lagt ner min själ på ekipage som tränar för mig och kanske någon till, men efter det räcker det. På något sätt känns det som att ju fler tränare man har - desto mindre litar man på dom man tränar för eftersom man hela tiden söker annan hjälp? Eller hur tänker ni? Vore jätteroligt att få höra hur ni läsare ser på saken.
 
I vilket fall fick jag stor hjälp på träningen igår. Bytena kändes supersäkra och det är imponerande då han hade vilat dagen innan. Ofta blir han säkrare och säkrare ju fler dagar irad han går, så kanske tredje dagen är bytena lika säkra som klockan, medan ett par byten kan bli lite osäkra efter att han har vilat. Mycket hänger givetvis på att han alltid är väldigt het efter att han har haft vilodag och blir för taggad. Fick även mycket hjälp med piruetterna där han gått in i lite av sitt överambitiösa mode. Det går helt enkelt inte att bryta honom utan när han väl börjat vända så vill han gå hela varvet runt. Fick därför träna på att kontrollera antalet språng och kanske gå ur piruetten redan efter 4 språng, sedan rida 5 språng, och till sist rida 7 och därmed vända hela varvet. Allt för att han inte ska förekomma mig. Svårt men väldigt nyttigt och han förstod snabbt att han måste vänta mer och lyssna på mig.
 
Sist men inte minst lite skolor och travslutorna märktes det att vi inte ridit på ett tag - puh så dåliga! Förböjd i halsen och för lite framåtgrip. Nu sladdade han mest åt sidan :-) Men tränare är till för att hjälpa och efter en stund fick vi hyffsad ordning även på detta.
 
 
 
 

jag går efter samma tänk. Jag tränar för Maria Borg varannan vecka eftersom hon kommer till min hemmaklubb. Sen vid tillfälle åker jag till min hästs förra ägare tillika tränare och tävlingsryttare och suger in nya idéer om problem som kanske uppstått eller helt nya övningar för att nå nästa nivå. Superbra upplägg tycker jag!!

Det är svårt att hitta rätt i tränardjungeln. Jag har tränat för väldigt många olika tränare av olika anledningar men nu har jag sedan några år hittat ett väldigt bra koncept. Jag vardagstränar för samma tränare som jag ridit för i 5-6 år. Hon är super på att stegra övningarna i lagom tempo och siktar alltid mot nästa nivå på träningarna (utan att jag till o med vet om det. Vips så har vi gjort en rörelse eller linje som kommer i just nästa program). Antal varv på volten på hennes träningar kan man räkna på en hand, det uppskattar jag! Sedan tränar jag för en väldigt inspirerande tuff holländsk tränare varannan månad. Av det får jag väldigt mycket motivation och många aha-upplevelser då han pushar mig/oss över "tröskeln" varje gång och får oss att göra saker som jag inte trodde att vi klarade. Det stämmer även väl med hur min vardagstränare vill ha mina hästar. Då jag har flera hästar och svårt att få ihop tiden tränar jag dessutom en gång i månaden för en svensk elitryttare. Den träningen skiljer sig lite från mina andra träningar men passar en av mina hästar otroligt bra. Så, jag tränar alltså för olika tränare med olika hästar. Det har funkat väldigt bra för mig :)

Jag har dålig tillgång på tränare (dvs tränare som jag vill rida för) och det blir ridning för tränare absolut MAX en gång i månaden. Jag har två favorittränare som båda finns långt bort så jag passar på när de är i närheten (= inom 1-1,5h resväg). Annars så vill jag gärna hålla mig till en tränare, eller två som kompletterar varandra.

Jag har dålig tillgång på tränare (dvs tränare som jag vill rida för) och det blir ridning för tränare absolut MAX en gång i månaden. Jag har två favorittränare som båda finns långt bort så jag passar på när de är i närheten (= inom 1-1,5h resväg). Annars så vill jag gärna hålla mig till en tränare, eller två som kompletterar varandra.

Äh! Inte meningen att posta 100ggr!!

Jag har alltid tränat för 3 tränare och gör även idag (dock har min tränar trio ändrats något nu mot förr) för mig funkar det super och alla är med i min satsning. Nina Bengtsson tränar jag bara för normalt 2gångee i månaden men de andra två varje vecka. Dock har jag ju oftast fler än en häst i träning så då har detta varit bra för mig och jag behöver mycket tränarhjälp. Men jag kan hålla samma dialog som du kan med mina tränare och dom lyssnar och vill alla mitt bästa. Har varit med nån gång för någon annan tränare vid enstaka tillfällen men oftast ger det som sagt inte så mycket. Jag föredrar en tränare som man tänker ha långt sammarbete med för bästa möjliga resultat.

Jag har ingen dressyrhäst utan en hopphäst. Jag har en tränare i dressyr och en i hoppning. Jag kan tycka det är viktigt att man tränar för samma tränare men ibland kanske för någon annan så man inte blir hemmablind utan att det finns lite samma tankar. Men jag håller med, en dialog med sin tränare är nästan a och o. Och en som är engagerad i sitt egna engagemang, om man tex varit och tävlat, då vill tränaren veta hur det gick.. :)

Tränar för min hemmatränare helst en gång i veckan. Hon brukar dessutom sitta upp och rida honom en stund för att vi ska komma vidare. Passar mig perfekt. Skulle gärna träna för någon mer, men det måste vara någon som passar både mig och min häst. Har två jag kan tänka mig att åka till framöver, men tycker annars det fungerar bra som vi har det.

Kunde nog inte skrivit det bättre själv, håller verkligen med. Har 1 tränare nu, som det funkar super med. Skulle kunna tänka mig att ha en till tränare längre fram, bara för att få en till infallsvinkel. Men det är då väldigt viktigt att dem har samma tänk, framåtdrift och energi i hästen.
Men min tränare finns alltid där, och det uppskattar jag verkligen.

Men jag skulle absolut inte kunna hoppa runt bland massa tränare då hade det nog inte blivit någon utvecklig utan mest förvirrad över hur jag ska rida tror jag haha.

Håller verkligen med dig! Tyvärr så tränar jag inte alls för någon just nu eftersom jag är sjuk. Men har ju jobbat hos Mads på Segersta och vet att när jag väl ska hitta en hemmatränare sen så måste det vara lite samma tänk som han har annars kommer det inte funka för mig. Mads har ju lärt mig det mesta jag kan, haha! :D Så det måste helt klart hålla samma grundfilosofi, skulle aldrig kunna rida för någon som bara ska göra massa övningar och rörelser innan grunderna sitter, eller någon som saknar framåt-tänket vilket tyvärr många verkar göra häromkring vad jag sett. Verkligen ett superbra inlägg du skrivit tycker jag!

Jag tycker du tänker helt rätt med tränar. Jag är precis lika! Man ska hålla sig till få tränare som ger en mycket. Själv har jag en i dressyren och en i hoppning och de kompletterar varandra perfekt! Man vill ju känna sin tränare så pass mycket att man ska kunna bolla idéer fram och tillbaka även över telefon om man behöver tips. Det är viktigt med en bra kommunikation tycker jag :)

Ytterligare ett bra inlägg!

Precis det tänket du har ang tränare har jag med. Jag vill verkligen kunna lägga upp en plan med min tränare, kunna ha en öppen dialog, och att vi känner varandra så passa väl att jag kan säga att "nej det här känns inte bra" och så får vi prova på något annat sätt. Jätte viktigt tycket jag.

Mia

Hej!
Jätte trevlig o fin blogg,rolig att läsa.
Undrar hur du gör dina knoppar? Gööör fina!

Jag tänker likadant, har en veckotränare som jag har ridit för i 4 år nu, sedan tränar jag för hennes tränare ca 1 gång/mån, helt perfekt!




Kom ihåg mig?