Att rida utan hjälm - åsiktsinlägg

Då var det dags för ett efterlängtat åsiktsinlägg igen. Denna gång tänkte jag skriva lite om ämnet rida utan hjälm.

Hade man frågat mig vad jag tyckte om saken för ett år sedan, när jag satt i sadeln på min finaste häst Klas hade jag utan tvekan svarat annorlunda mot vad jag nu gör - därför att då var det en relativt vanlig syn att jag red utan hjälm. Nu har jag blivit klokare, fått tag i en häst som är raka motsatsen till Klas och därför kommer jag att svara på ett annat sätt än jag då gjorde.

Jag anser att självklart ska man alltid rida med hjälm, i synnerhet på de moderna sporthästarna som det är mycket nerv och tryck i. Vem som helst kan ramla av och slå i huvudet och dödsolyckor förekommer. Den snällaste hästen kan snubbla och stå på näsan med dig under. Det finns inga försvar att inte rida med hjälm, men jag är inte heller den som argumenterar i år och dar för just denna åsikt.

Klas kände jag utan och innan i alla situationer, jag visste precis hur han reagerade om det så blixten skulle slå ner två meter ifrån honom eller om ett täcke skulle rasa ner på sargen i ridhuset och "skrämma honom". Han var het men helt orädd, det tryggaste som fanns på fyra ben. De gånger jag red utan hjälm på honom var ofta i situationer där vi skulle fotografera eller filma. Rent estetiskt tycker jag att det är snyggare utan hjälm vid sådana tillfällen.

På Esco skulle jag utan tvekan kunna rida utan hjälm, han är det säkraste jag har suttit på. Därmed inte sagt att jag kommer att göra det. Danny är raka motsatsen, på honom skulle jag aldrig i livet sitta upp på utan hjälm! Det vore så idiotiskt att det inte ens går att diskutera. Han är så långt ifrån "safe" som det går och totalt oberäknelig. Ibland är han lugn ett helt ridpass och ibland gör han sina tvära kast och krummar ihop ryggen som en ostbåga i galoppen och bara studsar.

Jag anser att man har ett eget val, rider man med hjälm så gör man, rider man utan så är det inte bra men upp till den som gör det. Med dagens moderna lättvikshjälmar går dock argumentet att "hjälm är obekvämt" helt bort i min värld. Men som sagt, det är ens eget val och det finns alltid risker.

Jag och Klas





har två hästar som jag kan lita på till 100% på ridbanan och har ridit utan hjälm vid fotograferingar. Men som du säger så finns det vissa hästar jag inte sätter mig på utan hjälm. inte för att jag någonsin har flygit av, utan för att jag inte vet exakt hur dom reagerar i olika situationer.

Håller helt med dig i din åsikt. Som jag känner nu hade jag aldrig hoppat upp på min häst utan hjälm (till vardags), om det inte hade varit i en dressyrklass där jag hade kunnat välja hatt. Men det är ytterst tveksamt varje gång jag tar på mig hatten istället för hjälmen. Han får nämligen sina fnatt ibland även på dressyrbanan. Nog står jag för min åsikt att hatt är snyggare än hjälm på tävling men överväger ändå att byta ut den, speciellt då det fortfarande kan hända olyckor på framridning etc..

kan du inte ta o berätta lite om klas i ett inlägg?:;D

Själv skulle jag aldrig sitta upp utan hjälm, trots min "säkra gamla Bettan". Så klokt val, Frida! Tror att det kommer att bli vanligare och vanligare med hjälm, även på tävling.Så vacker häst. Visst är det lite extra med svart!

Jag har 2 hästar, den ena är världens tryggaste häst. Jag hr haft han så länge så jag vet också precis hur han reagerar och den andra är en unghäst. Men fast än den ena är världens tryggaste rider jag ändå alltid med hjälm. Han kanske råkar snubbla så vi gör en otäck vurpa..? Sen är jag också så van att rida med hjälm så det bekommer mig inte.



Däremot har jag absolut tagit av den om vi ska ta extra fina sommarbilder eller liknande.

Den översta bilden är helt seriöst en av de finaste bilerna jag sett på ett ekipage!

Håller med dig! Väldigt fina bilder :)

För att vara ett åsiktsinlägg måste jag ju säga att du lägger fram knapert med just åsikter mer än att det enligt dig finns mer eller mindre trygga hästar. Inte sagt att jag inte håller med om att det är ett eget val men du säger väldigt mycket blaha blaha ;)

Nja.. att det ser bättre ut på foton kan jag inte hålla med om. Det är liksom något som saknas tycker jag. Men som upprör mig mest är när man ser BARN som sitter på sina ponnys (eller cyklar för den delen!) utan hjälm på huvudet. Då undrar iallafall jag vad deras föräldrar tänker med.. Visst, är man 18+ väljer man själv, men jag tycker iallafall det är idiotiskt. Finns inget som heter "bombsäker häst", som du själv skriver så kan den lugnaste hästen snubbla och göra en vurpa. När man sen då ligger som ett litet vårdpaket och hålls vid liv genom diverse maskiner, tror jag nog man ångrar sig rätt så rejält att man var så korkad och satt upp på en häst utan hjälm på huvudet..



Sen så är jag ju en sån där "tönt" som använder hjälm när jag cyklar också, för jag vet hur liten smäll som krävs för att man ska dö. Vet en kille som cyklade till jobbet (utan hjälm) varje dag i 12 år, en dag så var det en som öppnade en bildörr framför honom. Han dog direkt. Så hjälm på för min del, aldrig aldrig ALDRIG utan hjälm..

Jag skulle aldrig i livetfå för mig att rida utan hjälm. Jag har dessutom svårt att se det estetiskt snygga utan hjälm, bilder där folk rider barbacka i en sommarklänning och utsläppt har aldrig varit något jag tycker är fint, mest bara obehaglit. Självklart får man göra hur man vill, men det hindrar inte mig från att tycka det är obehagligt och inte okej på något plan alls.



För mig är det helt enkelt svårt att lägga fram argument om varför man INTE skulle använda hjälm.

Du hade sett snyggare ut med hjälm på skallen. Även den mest lyda eller snälla hästen som man känner utan och innan kan snubbla. ;)




Kom ihåg mig?