Dagen före tävling

Del två av mina tävlingsinlägg handlar om dagen före tävling, en dag då massor händer - i alla fall om man har en tidig starttid.
 
Jag brukar börja med att rida på morgonen för att känna att det är klart. Joggar mest och ser till att hästen är mjuk och med på noterna i ridhuset. Rider kanske igenom någon programdel och avslutar ganska snabbt! Sedan så släpper jag ut hästen i hagen medan jag fixar all utrustning. Sadel och träns putsas noga samt betten sköljs av ordentligt så att dom är skinande rena. Jag brukar sedan se till så att det finns rena vita benskydd och vita boots att använda och behövs det tvättas något gör jag det. Tävlingsschabrak hängs fram och nummerlapp sätts på. Här kommer en viktig notis om nummerlappen! Det fulaste man kan göra är att sätta den på stigbygeln vilket jag ibland ser. Det gör att det hela ser väldigt nybörjaraktigt ut och förstör hela intrycket. Nummerlappen ska sitta på schabraket, alternativt tränset (men det är inte att önska tycker jag). Man har ju oftast ett fint träns man vill visa upp, inte dölja under en nummerlapp!
 
 
Jag brukar även plocka fram allt annat som ska följa med på morgondagens tävling, som finns i stallet. Det är foder, hinkar, spö, täcken etc. Lägger allting i ikeakassar alternativt i tävlingsskåpet så att det finns nära till hands. Sedan börjar putstning av stövlarna som är ett helt kapitel! Eftersom min mamma är världsmästare (typ) på detta så brukar faktiskt hon putsa mina ridstövlar.. Men ibland slår jag till och gör det själv, har gått hennes putsningsskola så vet hur hon gör. Börjar med att dra av smuts med vatten och ser till att dom är rena innan jag lägger ett rejält lager med skokräm. Låter detta torka en stund och borstar sedan in det lite mer med en borste. När dom är helt torra börjar ett frenetiskt borstande med en nylonstrumpa - DET är mirakelkuren! Efter att ha jobbat upp glansen avslutar jag med att spraya hårspray på utsidan av stöveln.. lovar er att ni kan spegla er i stövlarna sedan..
 
Hemma plockar jag fram kavaj och allt annat som ska ligga i "garderoben", ett fodral som har massor av praktiska fickor till småsaker. Letar fram håruppsättningsgrejer och papper. Har en packningslista och checkar av sakerna eftersom. Jag vill att allt är klart dagen innan tävling så att fokus kan vara på program och hästen under tävlingsdagen - inte om allt är med eller ej. 
 
När all packning är klar och det har blivit eftermiddag/kväll så är det dags för hästen att bli ren! Jag schamponerar hela hästen och är extra noga med vita tecken. Svansen brukar jag använda balsam i för att få den extra mjuk och glansig. När hästen har torkat ryktar jag ordentligt och ser till att svansen är genomborstad. Flätar ihop svansen så att den håller sig fin över natten!  Oljar hovar och sprayar lite pälsglans. Brukar även vara noga med täcken samt linda benen med stallbandage (jag använder back och track). 
 
 
Jag dubbelkollar jag också starttider, vägbeskrivning och annat smått och gott. Brukar även tänka igenom programmet i huvudet flera, flera gånger. Speciellt när jag ligger i sängen och ska gå och lägga mig dagen före tävling - då går mitt huvud på högvarv. Jag nöter programmet och tänker igenom exakt hur jag ska rida. För mig är det en jätteviktig förberedelse och en mental trygghet. Då vet jag att programmet sitter och jag kan fokusera på att rida så bra som möjligt på banan!
 
Ibland (eller ganska ofta) händer det att jag måste rida ett ridpass på morgonen innan vi åker till tävlingsplatsen för att hästen är lite för het. Då måste jag givetvis putsa om sadel/träns och stövlar innan vi åker - men är dom renputsade i grunden går det ofta ganska snabbt!

Hur sätter du fast nummerlappen på schabraket?

Svar: Med en säkerhetsnål!
Frida Hallgren

Mycket bra inlägg!

Det blir snyggast att sy fast nummerlappen!

Ska man torka av stövlarna efter att man sprayat på hårspray eller ska man låta bli?

Jättebra inlägg! :)

Svar: Neeej rör inte! Hårsprayen ska torka och blir ett lager :)
Frida Hallgren

Jättebra inlägg. Ska jag använda mig av :)

läste någonstans att man bara fick ha nummerlappen på tränset, men det stämmer väl inte? jättebra inlägg, så peppad inför min dressyrdebut på söndag!!

Svar: Nix det stämmer inte!
Frida Hallgren




Kom ihåg mig?