Att rida med graman

Någon undrade om jag inte kunde skriva lite om vad jag tycker om ridning med graman efter att jag skrivit att jag rider ut med det bland annat. Jag är ingen graman-hatare, däremot tycker jag inte att den ska användas i fel händer. En graman ska alltid ridas med en mjuk och lätt hand och den ska bara visa vägen för hästen. Jag använder den även vid uteritt som en "nödbroms" då Danny är av det sjövildare slaget i skogen om man ska göra annat än skritta. 
 
Jag använder även graman vid några få tillfällen vid ridning i ridhus. Då handlar det om finslipning av rörelser och en hjälp för att visa vägen i vissa moment. Danny kan till exempel bli väldigt öppen i formen i travslutorna på diagonalen. Han länger ut halsen och tappar ryggen. Då är gramanen en hjälp att kunna hålla ihop honom och visa hur det ska vara. Oftast gör han klockrena travslutor passen efter att jag har ridit med graman. Även vid dom enkla bytena har han en tendens att öppna upp formen och med lite hjälp från gramanen "fattar han vinken". 
 
Jag spänner gramanen på olika sätt beroende på hur jag vill få hjälp av den. Blir han lång och öppen i formen sätter jag den på sidorna och blir han hög i formen och spänner till ryggen sätter jag den mellan frambenen. Detta är förresten inte menat som ett åsiktsinlägg utan mer "såhär gör jag". Sedan är det upp till var och en att tycka som dom vill, för gramanen delar gärna folk i två läger. Jag tycker i alla fall att den är bra, men man ska rida med graman med måtta och förnuft!
 
Esco med gramantygel..
 
 

Du kan väl omöjligt få med ryggen genom att dra in nosen? i dina beskrivningar om att han blir öppen och länger ut sig känns det för mig som att han inte har styrkan än och därför släpper ryggen och bakbenen. Du har skrivit nå liknande men då undrar jag hur gramanen får honom att jobba med ryggen igen?, varför tror du att han öppnar sig i formen? MKT intressant ämne att diskutera kring :)

Antar att Frida inte menar att han automatiskt börjar jobba med ryggen bara för att man "drar in nosen" med gramanen. Givetvis jobbar man vidare med alla andra delar precis som vanligt, som bjudning, rakriktning, lösgjordhet osv ändå. Men det kan vara en HJÄLP och lite genväg att få till det istället för att trilskas och trilskas. Hon skriver ju dessutom att efter ett pass med gramanen så känns han bättre dagen efter och har "fattat poängen" liksom så tydligen har det väl hjälpt. Men man ska vara duktig för att rida med graman tycker jag och det är inget som vem som helst ska sätta på sina hästar för att dom ska "gå på tygeln"....

Jessika: tänk att du har ett gummiband som får från öronen till svansen, du vill sträcka gummibandet så det blir så långt och spänstigt som möjligt. Var hamnar då huvud/nos/nacke/hals?
Om hästen är avslappnad ochmed bra kontakt till bettet är gramanen en vägvisare till en rundare överlinje. Om hästen släpper bettet eller använder gramanen som kontra är funktionen förlorad..
Och ang styrka så måste man väl börja någonstans eller? Om man kan rida en linje korrekt m h a gramanen så tränar man ju styrka till det momentet och efter ett tag kommer styrkan att klara det utan hjälpmedel. Om man bara skiter i det som är svårt och väntar på att hästen plötsligt en dag har blivit stark nog så kommer man inte långt...
Jag tycker gramanen kan vara till hjälp i vissa situationer, dock bara på en häst som redan är hyffsat lösgjord.

Tycker som du att gramanen är ett bra hjälpmedel! Min stora svarta har en väldigt lång och styv hals, som han i början av varje pass behöver hjälp med vart den ska vara. Därför har jag alltid gramanen på i början av passet för att hjälpa honom. Tycker han funkar bra på det, och han är överlag inte alls lika oliksidig som han var förut eftersom jag kan ta hjälp av gramanen för att få loss båda sidorna ordentligt. Har den dessutom alltid på i skogen, oavsett om vi skrittar eller rider ut. Känns som en enkel säkerhetsgrej! :)

Jessica : travslutor har inte riktigt med styrka att göra... det är mer en olat eller så om dom länger ut halsen/lägger huvudet på sned :P frida rider utan tvekan tillräckligt bra för att rida med graman

Jag publicerade ett inlägg för ett tag sen som visar forskning kring graman användandet, att precis som du skriver Frida - om man använder den rätt så hjälper gramanen hästen att hitta rätt vilket forskning visat vara positivt.. Det bästa av allt är att det gjort att belastningen på framben och bogar minskat vilket gett hästarna en längre hållbarhet :) Ännu en gång, då ska den användas på rätt sätt såklart! Annars får man såklart en motsatt effekt!

Jag håller med dig om att gramanen är ett bra hjälpmedel i rätt händer!
Jag har haft jättemycket hjälp av den, och har fortfarande, i min omskolning av min häst. Den visar henne vägen till en låg och rund form istället för att bara ha en väldigt öppen och hög form.

Vid uteritt har jag den på, precis som du, som en billig livlina då det kan gå lite vilt till ibland. :)

Att det skulle vara en olat att hästen öppnar sig i formen/länger ut halsen i travsluta är för mig helt orimligt. (om vi ska vara generella) börjar hästen med en olat är det för att komma undan någonting, tex. riktigt arbete för att det är jobbigt, eller för att den har ont.

Men om man inte använder gramanen som en direkt hjälp till att hästen ska börja jobba med ryggen, då använder man den alltså till att hålla huvudet på hästen nere? vad är poängen med det?
att hästen ska verka som ett gummiband och gramanen hjälper till att stretcha överdelen kan jag till viss del förstå, men hur får man en rund, stretchande överlinje om inte ryggen är med? Vilket jag hävdar att den inte är om hästen blir öppen i formen.
självklart kan man inte skita i att träna styrka men hur tränar man styrkan i ryggen om den inte är med med hjälp av en graman?
Jag säger inte att jag har rätt men det här är min filosofi och kan jag lära mig av någon annan vill jag gärna göra det, därför har jag också gett mig in i den här diskussionen :)




Kom ihåg mig?