Trött men så värt!

Filmen var verkligen helgrym igår och det var utan tvekan värt att komma hem mitt i natten! Blev inte så många sovtimmar men får ta igen den en annan dag. Nu blir det nämligen ett dygn på jobbet (boendet)! Tjoho.
 
Vet att jag har många läsare som är lite äldre och jobbar istället för att gå i skolan. Jag hoppas att ni trivs lika bra på erat jobb som jag gör på mina! Tänk så mycket det gör att kunna åka till jobbet och tycka att det är roligt. Jag har haft jobb där jag verkligen legat med ångest i sängen på morgonen och fått kämpa mig dit. Där jag tittat på klockan hela dagen och bara velat därifrån. Det är verkligen inte kul när man lägger så många timmar på att vara där...
 
Sånt ger mig ångest! Vad ska jag utbilda mig till?! Hur ska jag veta om jag kommer att gilla jobbet jag utbildar mig till, och tänk om det inte blir bra? Dessutom trivs jag så himla bra med tillvaron just nu... Vill inte börja plugga, leva fattigt (haha) och knappt ha råd med träningar. Nu går jag till jobbet, sedan är jag ledig - och då är jag verkligen LEDIG. Inte en uppsats, inte ett prov. Jag får verkligen panik av att tänka på att återgå till skolbänken. Samtidigt är jag 20 år, jag kan inte vänta hur länge som helst? Ska jag bli fast anställd måste jag ha en utbildning, och utan fast anställning har jag rent krasst inte råd att flytta hemifrån.
 
Hemma hos familjen kan jag inte bo hur länge som helst... Åh vet inte riktigt vad jag ska göra. Det bästa vore att hitta en pojkvän som redan har en möblerad tvåa - någon frivillig?! Hehe....
 
Vad säger ni kloka läsare, hjälp mig tänka!

Jag är 21 år och har precis börjat min första "riktiga utbildning" :P Det tog mig 1½ år att komma på vad jag kan tänka mig att syssla med och det blev sjuksköterska.

I ärlighetens namn är väl det inte mitt drömjobb, men jag har häst och hund på fritiden som jag kan ägna mig åt. Och sjuksköterska är ett säkert jobb och något jag känner jag kan klara av och trivas med. :)

Det jag ville ha sagt var att det TAR tid att tänka efter, stressa inte. Visst är det jobbigt att inte ha så mycket pengar (nu har jag ju min sambo så jag har råd med hästen men om du bor hemma så borde det inte vara några problem) och jag tycker det kan vara jobbigt att plugga, men det är KUL att gå på högskolan! Man får massvis med bekantskaper och det hittas alltid på roliga aktiviteter.

Ta dig tid till att fundera, kika på högskolans hemsida vad de har för utbildningar. Lycka till!

Jag är 26 år, har två hästar, pluggar och jobbar. Det går bara man vill, allt handlar om prioriteringar. Det finns studenter som super upp mer än vad jag lägger på mina hästar varje månad.

Tar man fullt lån + bidrag, samt jobbar upp till fribeloppet så har man en rätt okej "inkomst".

Dock lever jag inget studentliv med fester och nya kläder varje månad, men jag har mina hästar och är väldigt nöjd ändå. Det blir dock ett högt tempo, jag har ingen fritid och får ibland välja hästar eller skola, men fram tills det här (sista) året har det gått jättebra!

Klart du ska plugga, men vänta du ett par år tills att du vet vad du vill göra :)

N

Jag började plugga på en gång efter gymnasiet.. Om de va smart?! Både och, jag blev klar tidigt och kunde börja mitt egna liv. Å nu har jag fått mitt drömjobb, jag har häst, två hundar en fin lägenhet och den bästa sambon som förstår min både tids och pengakrävande hobby :)

Under pluggtiden skulle jag råda dig att om det går att du bor hemma, du tjänar mycket mer på det. Sen finns det distansutbildningar också! Det beror på vilket typ av studentliv man vill ha :)

Rent krasst lär du svårligen få ett välbetalt jobb som du finner utvecklande utan vidareutbildning.

Så fort du har kommit på vad du vill läsa (jag valde en bred utbildning, socionom, för att kunna ha flera jobbalternativ) så tycker jag att du ska "köra igång".

Kan du bo kvar hemma så gör det och TA INGA STUDIELÅN.

Jobba i stället där du är nu (på det där boendet), du verkar ju kunna hoppa in där ganska ofta.

Studielån är otroligt sura pengar att behöva betala tillbaka om man verkligen inte MÅSTE ta dom- detta lån kommer att "förfölja" dig i många år och kosta en del.

Kan dina föräldrar ställa upp med boende så kommer du säkert att kunna jobba ihop till hästens kostnader genom extrajobb.

Du verkar redan ha mycket energi och har bra ork- detta kommer väl till pass om du följer rådet ovan.

Att du kanske inte kommer att kunna "springa" i stallet lika ofta som nu är väl en eftergift du får göra men som sagt- jag tror att du kommer att uppskatta det efteråt.

Jag tog själv fullt studielån när jag läste- jag var obetänksam och bara glad över att "få" en massa pengar (köpte min första häst under denna tid och jobbade inte extra).

Hade jag kämpat på bättre och tex just jobbat extra hade jag sluppit betala på lån i över 20 års tid.

Villkoren var ändå mycket bättre då än vad de är nu vad gäller återbetalningstakt och summor.

Hmmm...skrev ett långt svar som "försvann"...ska se om jag kommer ihåg vad jag skrev :):

Rent krasst kommer du svårligen att få ett välbetalt och utvecklande arbete om du inte pluggar vidare.

Så fort du har bestämt dig för vad du vill läsa (jag valde att läsa till socionom, en bred utbildning så att man inte låser sig vid ett yrke) så tycker jag att du ska "köra igång".

Om du kan bo kvar hemma så tycker jag absolut att du ska göra det och INTE TA STUDIELÅN.

Det är otroligt sura pengar att betala tillbaka under många år.

Du verkar ju kunna jobba en hel del extra på det där boendet och det skulle jag verkligen råda dig till- de pengarna kommer att räcka till din hästhållning om du bor kvar hemma.

Det jag tror att du får "försaka" med extrajobb är att du inte kommer att ha tid att "springa" i stallet lika ofta som du gör idag men den uppoffringen tror jag att du kommer att vara glad att du gjorde i efterhand.

Jag var själv dum nog att ta fullt studielån och köpte min första häst under tiden jag läste- hade jag varit smartare skulle jag ha försökt att hitta ett extrajobb och inte lånat så mycket, pengar jag nu återbetalar sedan mer än 20 år tillbaka.

Självklart går det att få bra och välbetalda jobb även utan utbildning! Jag är 24 och har precis, utan något mer än gymnasieutbildning, fått en bra, välavlönad tjänst som ekonomiassistent (jag slog 250 andra!!) tack vare att jag jobbat upp mig från receptionist på mitt tidigare jobb. Titta på KY-utbildningar där du får praktik i utbildningen. Risken med universitetsutbildningar är att du sitter inlåst och pluggar i fem pr och sedan får en jätteomställning när du ska ut i arbetslivet. Jag personligen kommer nog aldrig att plugga då jag älskar att jobba och tänker komma långt genom att visa framfötterna istället.

Det är mycket friare att plugga på universitet / högskola än va det är på gymnasiet. Det går inte ens jämföra! Jag gör alltid allting direkt vi börjar med en ny kurs, och sen kan man vara ledig tills man ska börja med nått nytt. Min utbildning går dessutom på distans också, så fast jag inte läser på distans så man kan kolla på föreläsningarna där om man av någon anledning inte kan gå till skolan. Dom spelas även in så man kan se dom i efterhand :-)

Vad vill du jobba med? -alltså, vill du jobba med människor (på vilket sätt?) eller vill du jobba med något mer teoretiskt?
Jag läser till socialpedagog och trivs jättebra, känns som att jag hamnat rätt. Det kanske vore nåt, eller socionom?

Tillägg:

Nu tror (?) jag att du skojade när du skrev om "pojkvän som redan har en 2:a" men jag skulle vara försiktig med att flytta ihop med någon OM jag visste att jag måste flytta hem till föräldrarna igen om det skulle ta slut.

Har man en gång flyttat hemifrån så tror jag det är väldigt svårt att anpassa sig i rollen som hemmaboende barn IGEN.

Jag fyller snart 24 och tror jag ska börja plugga till hösten, jag har jobbat se gymnasiet och trivs bra med det! Men nu känns det som att det börjar vara dags. Jag har inte känt mig taggad alls på att börja plugga förrän nu, så avvakta tills det känns bra! :)

Jag började plugga när jag var 20, hade två år efter gymnasiet när jag jobbade, åkte till sydamerika sex veckor, och höll på med hästarna. Såhär i efterhand känns det som att jagg jorde en del missar, men samtidigt så var det rätt för mig att vänta för jag var tvungen att sälja mina hästar när jag började plugga. Jag läser till jurist och mina alternativ var Stockholm eller Uppsala. För långt att pendla 2 timmar enkel resa varje dag (Bodde utanför Gävle) om jag ville bo hemma och ha dem kvar, och för dyrt att ha dem i Stockholm. Det gör ont i mig än för jag saknar dem, 4 år senare, men när jag är klar kommer jag kunna ha nya tack vare den utbildning jag komme ha då. Men det är tufft att välja! Kunde jag bott hemma och ha dem kvar hade jag gjort det. Du har ju en hel del utbildningar nära till hands i Falun så jag hade nog tittat på det! Åh andra sidan går det pendel in till Stockholm från Bålsta... Där Segersta ligger. ;)

L

Stressa inte över det! Jag är 25 och började precis en 3-årig utbildning (sen kanske jag läser en master i 2 år till). :) Vi har inte så mycket föreläsningar så jag har verkligen massor av tid till att hänga i stallet på dagarna, vilket jag såklart älskar! Det är istället mycket egen pluggtid, så då kan man ju bestämma själv när man ska plugga. Nu på vintern är det extra bra, då jag kan rida på morgonen när det är ljust, och sen åka till skolan som börjar runt 13.

Jag är medryttare, så utgifterna är såklart inte lika stora som för en hästägare, men nu ska jag börja extrajobba på en ridsportsbutik (!) så då hoppas jag att det blir lite bättre ekonomiskt. Drömmen är ju att köpa medryttarhästen (bara jag som rider den) och ha råd med de fortlöpande kostnaderna. ;) Kanske att det blir en möjlighet när jag har extrajobbet!

Jag tycker inte att man ska underskatta att jobba lite innan man börjar plugga heller. Dels lär man sig hur arbetslivet ser ut, och så är ju faktiskt målet med att plugga att så småningom jobba!

Enligt mig beror det hela på vilka planer på yrkeskarriär du har samt vilka prioriteringar du är beredd att göra. Vill du ha ett mer välbetalt och "välansett" yrke krävs ju oftast en längre och också mer tidskrävande utbildning.
Något som jag använde mig av när jag var i din ålder och försökte reda ut "vad jag skulle bli när jag blev stor" var att prata med mina chefer och arbetskamrater angående vad de hade för utbildningar och ambitioner.
Men eftersom du verkar trivas så väl vid din nuvarande arbetsplats är det kanske en indikation på att du är inom rätt sektor och att det därför är ett yrkesval att bygga vidare på! :)

Jag tycker inte att man måste plugga. Jag är 23 och fast anställd, har kanske inte den högsta lönen. Men jag har råd att ha en egen lägenhet och ha min häst. Har kanske inte supermånga ören över varje månad. Men för mig gör inte det så mycket då jag trivs på mitt jobb och är nöjd över min "livssituation" Jag tycker att eftersom du verkar trivas med de jobb du har nu så kanske det vore bra att läsa vidare inom det om du vill? Men jag tycker nog att du ska bo kvar hemma tills du är klar isåfall :)

Gör som jag !! Skaffa dig en rik sambo och var rädd om honom!! ;-)

Vet att inlägget är några veckor gammalt men jag svarar ändå :p Jag pluggar just nu till undersköterska på komvux, bor i egen lägenhet, har häst, bil, transport och hela köret.

Jag blir 23 år i år och har inte tänkt arbeta som uska hela livet, men precis som du så har jag jobbat på diverse lss-boenden och trivts enormt bra men aldrig blivit fast anställd, just för att jag inte haft utbildning. Då resonerade jag som så att utbildningen är kort (3 terminer) och om det leder till en fast anställning så är det värt det! Då kan jag ha min fasta anställning i några år tills jag kommer fram till vad det egentligen är jag vill göra! Ett litet tips bara :)




Kom ihåg mig?