Att driva tillridningsstall, helt utan utbildning

Ibland funderar jag på om folk har något vett innanför pannbenet eller inte. Detta inlägg skriver jag dels på grund av ett inlägg hos en stor hästblogg, dels på grund av tidigare erfarenheter.

Dagens frågeställningar:

- Hur tänker folk som driver eller har tänkt att börja driva utbildnings/tillridningsstall och inte har någon som helst utbildning själva?

- Hur tänker folk som lämnar sina hästar till dessa "tillridningsstall"? Är de galna?


Vissa människor som skapar, eller har tänkt skapa verksamhet där finanseringen går ut på utbildning, tävling eller försäljning av hästar verkar ta hemskt lättvindigt på det. Hur kan man ens komma på tanken att skapa en sådan verksamhet, helt utan utbildning eller tävlingsmeriter? Hur kan man ta emot hästar för "utbildning" när man själv inte är utbildad alls? 

Jag blir mörkrädd. Tycker att det hela är skamligt och dessutom fruktansvärt oförskämt mot alla de utbildade människor som har det som sitt heltidsjobb där ute i hästsverige.

Hej!

Har du lust att göra ett bloglovin byte?

Fin blogg du har, kram :)

Bra skrivet! Jag tänkte precis på samma sak, speciallt då man kanske inte sett så strålande resultat med de egna hästarna...

Jag tänkte exakt samma sak när jag läste inlägget på hästbloggen! Men givetvis var alla så positiva till detta i kommentarerna.

antar att du menar dressyrmupps linn nu men hon har ju utbildning (hon går ju häst på gymnastiet, visst det är inte mycket men med hjälp av tränare så kommer men långt med) och har meriter (ponny iof.) så fattar inte vad som är problemet? :S

Haha, den första frågan som jag ställde mig var "vem fan vill lämna sin häst till henne?!". Jag menar hon har ju varken utbildning. meriter eller känsla... Som sagt, det är oförskämt och ett hån...

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Och hur samma person kan vara hundratals småflickors största idol är också en gåta....

Till sätilaryttaren: Ett hästgymnasium är ingen utbildning där man blir någon beridare. Jag har också gått hästgymnasium. Och meriter på ponny, vad för merit? Ridit ett SM? Jag tycker att ska man ha ett utbildningsstall ska man antingen ha stora meriter eller så ska man ha gått en unghästutbildning eller beridarutbildning. Alternativt jobbat hos någon känd ryttare där man fått massa utbildning.

Hon har väl inget som helst vett innanför pannbenet. Som du skrev de är ju ett hån mot utbildat folk.

Aldrig att jag skulle lämna dit min häst!

Kan bara hålla med, heltokigt och lite pinsamt! Tycker också att man ska skaffa utbildning själv innan man utbildar hästar. En ryttare som är 18, snart 19 kan aldrig ha den erfarenhet som krävs, speciellt en ryttare som bara ridit på elitnivå med en enda ponny och därefter skogsridit i 1,5 år. Vissa saknar självinsikt!

Hoppas att hästägare iaf har vett att inte lämna sina hästar till en så orutinerad person som inte ens rider bra. (Hur lyckas man ramla av typ varje gång man sitter på en häst?)

Antar att du menar Linn (Dressyrmupparna)? :P

Håller faktiskt med dig lite.

Jag läser inte den bloggen och vet inte vem ni talar om. Men vet dock flera st här uppe i hälsingland som håller på så. Det är fruktansvärt! Vet om en kvinna som sitter och tävlar LB på ca 50% och har ett stall på 20 hästar som hon ska "rida till".. Förstår inte vad som försigår uppe i huvet på folk!

(hoppas det går bra med D, jag och N ska till ockelbo på vår första tävling i slutet av mars, om det blir som planerat;) miss u! )

Jag tänkte också samma sak när jag läste det inlägget. Speciellt när även de högsta ponnytävlingarna inte egentligen är speciellt höga klasser för stor häst. SM på ponny går kanske att jämföra med Msv B program för stor häst utan galoppombyten.

Fast det handlar inte alltid om utbildning och meriter utan KUNSKAP. Hade jag haft en häst som jag ville ha tillriden hade jag skitit fullständigt i om ryttaren är utbildad eller inte, hade den haft tillräckligt med kunskap och en hästhållning jag trivs med så räcker ju det, sen om personen i fråga har det eller inte är ju en annan sak. Sen vet ju inte vi hur duktig hon är bara genom att läsa hennes blogg.

Rebecca: Meriter och utbildning brukar gå hand i hand med kunskapen.

vadå tycker du inte om stall tjänsten?

Öhm, hon skriver för det första att det är FRAMTIDSPLANER. Hon vill satsa på bloggen och efter det starta ett tillridningsföretag. Hon skriver även "Jag har redan börjat kika lite på vilka ponnyer som ska få komma vilka månader", det är alltså ponnyer hon vill ta in där hon faktiskt har tävlat sm, även om jag tycker utbildning och erfarenhet är HELT orelevant till hur mycket man har tävlat, jag har själv ridit i 9 år och har inte tävlat ett dugg för jag tycker inte det är roligt eller finns någon poäng i det för min del, man kan vara väldigt duktig trots att man inte tävlar eller har stora placeringar.



Sluta klanka ner på människor som vågar gå efter sina drömmar, jag tror att hon har huvudet till att bli framgångsrik till skillnad mot andra amatörer som bara KLAGAR. :)

Fin blogg du har, din häst är riktigt fin :)

fin blogg! jag har just nu frågestund på min blogg! checka in om du vill!

Jag tycker det är upp till var och en. Ska man lämna till ngn med hög kunskap, så kostar det väldigt mycket pengar. (jag har själv en häst i sådan träning) och alla kanske inte vill lägga sådan träning på sin häst. Det beror ju helt enkelt på vad man söker och vad man räknar med. Självklart kan man i det läget kanske inte ta ut en massa pengar varje månad om man inte har den kunskapen/meriterna själv ännu. Men allt efter åren går så bör meriter komma också och ju mer erfarenhet man får, ju mer kan man ta ut i månaden etc.

Haha. Lite kul att denna person även raderar alla negativa kommentarer istället för att försvara sig.. Fegt.

Lite nyfiken bara. Jag vet att du inte har något företag eller liknande, men undrar hur upplägget såg ut med Norma? Ingen aning om hur det va, men du uttrycker det i bloggen som att du hade Norma i träning? Undrar bara lite då vad du har för utbildning och meriter? Inget påhopp. Bara en liten fundering. Påstår INTE att du utgett dig för att vara proffs eller bedriva utbildning, men det kan nog lätt missuppfattas eftersom du uttrycker det som att du hade Norma i träning. Jag VET skillnaden mellan hennes planer att ha det som heltidsjobb och att du hade EN häst en period. Som sagt - Bara lite nyfiken :) !

Så du menar att bara för att man går utbildningen är man genast proffs?

Here comes a newsflash for you, det finns såå många utbildade människor som besitter varken känsla eller talang så de där argumentet kan du slänga i soptunnan.

Anledningen till att Linn vill gör det är för att folk faktiskt hör av sig till henne och vill få sina ponnyer inridna av henne.

Om det är så hemskt och hästarna blir sönderridna eller helt värdelösa i framtiden så vet folk det och kommer inte skicka sina hästar dit.

Jag tycker detta ska bli spännande och du ska akta dig för att snacka för tidigt. Detta har inte ens blivit verklighet, hon delade bara med sig av sina tankar.

Om detta någonsin blir till verklighet så kanske hon har gått flera utbildningar och då hoppas jag att du skäms byxorna av dig :)

Moa

Håller med att jag aldrig skulle lämna en häst till någon utan utbildning, men tror inte hon tänker satsa att utbilda framtida VM-hästar, utan snarare matcha outbildade/lågt utbildade ponnyer till LA osv. (Förhoppningsvis med tränarhjälp.)

Hon har ju trots allt redan gjort det med två ponnyer, haft flera inhyrda som hon ridit till, varför skulle hon inte kunna göra det igen?



Tror att du (Frida) och hon rider på lite olika nivåer och satsar olika också. Ni kommer från olika delar av Sverige, har olika utbildningar och erfarenheter. Givetvis satsar och tycker ni då olika! (:

Tänkte bara flika in lite angående utbildning och kunskap.

Jag vet många personer som är utbildade och som jag ALDRIG skulle sätta min häst hos på träning. Och många av de enormt duktiga ryttarna som jag ha kommit i kontakt/jobbat för genom åren har inte haft någon utbildning, men har haft en känsla och erfarenhet som inte man kan läsa sig till.

Min tränare t.ex. har ingen utbildning, men jag skulle inte tveka en sekund över att lämna en häst till henne! :)

Emma: Fast nu talar vi ändå om två personer som är snart 19 och din tränare är väl ialla fall över 40 snåret? jag skulle ladrig lämna min häst på inridning/tillridning hos en tjej som inte ens får gå på systemet. ;) Och din tränare har ju ändå några år på nacken så det är ju faktiskt en väldigt stor skillnad på träning och lekskola!

sv: tack för svaret. Som jag skrev i kommentaren vet jag att du inte bedrivit verksamhet :) men då vet jag hur det låg till med N :) tycker det är jättekul att du börjat blogga !

håller med dig helt faktiskt!

Allt handlar ju om utbud/efterfrågan... Antingen får Linn massor med kunder eller inga alls. Det är ju egentligen bara hennes eget bekymmer, eller hur?



Sedan skulle inte helller jag lämna min häst hos en 19-åring som precis gått ut gymnasiet, men det är ju faktiskt upp till var och en.

@Pontus: Självfallet är det så, och därför valde jag att INTE kommentera inlägget i sig. Utan bara att utbildning och kunskap inte alltid går ihop. Och visst, min tränare är "medelålders" ( ;) ) men jag hade fortfarande lämnat häst hos henne för 10-15-20 år sedan, just för att hon har alltid haft känslan och kunskapen att utbilda en häst, utan att ha gått någon utbildning.

Håller med dig!

Jag tycker att linn är duktig och hon har vissat med både cupido och braven och även om hon inte har utbildningen upplever jag att hon har känslan och den kan men inte få vilken utbildning man än går! Har haft två hästar hos en berider med

Maestro utbildning eller va de heter och hon var grymt duktig jobbat i Tyskland i 15 år trots de kunde hon inte rida den ena hästen för den är så superkänslig!! När då en annan ryttare har ridit har det gått jätte bra så känsla och variation är inget man kan läsa sig till. Jag skulle aldrig välja berider grundat på utbildningar oc tävlingsmeriter väljer endast baserat på hur den lyckats med tidigare hästar och hur den fungerar med min egna :) linn är superduktig och jag tror hon kommer göra super bra jobb!

Jag tycker att linn är duktig och hon har vissat med både cupido och braven och även om hon inte har utbildningen upplever jag att hon har känslan och den kan men inte få vilken utbildning man än går! Har haft två hästar hos en berider med

Maestro utbildning eller va de heter och hon var grymt duktig jobbat i Tyskland i 15 år trots de kunde hon inte rida den ena hästen för den är så superkänslig!! När då en annan ryttare har ridit har det gått jätte bra så känsla och variation är inget man kan läsa sig till. Jag skulle aldrig välja berider grundat på utbildningar oc tävlingsmeriter väljer endast baserat på hur den lyckats med tidigare hästar och hur den fungerar med min egna :) linn är superduktig och jag tror hon kommer göra super bra jobb!

Linn har utbildning för guds skull! Är väl deras ensak om dem lämnar sin häst till Linn.

Håller med dig till 100% :) så bra och SANT skrivet!! ;)

jag håller med dig till hundra!

Jag håller med dig fullt.

Själv skulle jag aldrig få för mig att lämna iväg en häst till någon som inte har den utbildningen. Bara för att man är van vid hästar och ridit i flera år har man ändå inte den kunskapen/utbildningen som verkligen krävs för att driva ett sådant företag och för att kunna få in hästar.

Det är väldigt mycket att tänka på, och som sagt, som hästägare skulle jag enbart vilje lämna min häst (om jag någonsin skulle göra det) till en som är kunnig, har utbildning och meriter och som man verkligen kan anförtro sig hos=)

hej din avensjuka fan!



Håller helt med dig, dock så tycker jag att det är fel att hänga ut folk sådär genom en uppenbar text men när det gäller Linn Ingvarsson så är det inget problem - tycker inte alls om henne. Hon verkar dryg, uppnosig och spydig.

Meriter hit och meriter dit, det är vägen DIT som räknas.

Linn rider riktigt mjukt och har bevisat att hon är duktig, hon har nog kommit längre i sin ridning än vad någon av oss har som kommenterat nu.

Sist jag kollade så är inte en utbildning och en bit papper med intyg på utbildning som gör ryttaren. Du kan studera hur j*vla mkt du vill men det betyder inte att du vet vad du sysslar med. Den som har känsla för det den gör utför ett bra jobb..

Allting handlar inte om utbildning.

För den delen hade jag lätt kunnat träna fär henne eller lämnat min häst hos henne för tillridning. Hon verkar veta vad hon sysslar med och hon räds inte för att ta till hjälp från annat håll om det skulle vara så.

Håller med dig helt och hållet!

Håller faktiskt med där, det finns utbildningar man bör gå och visst kan man gå på erfarenhet också med uppvisad referens men har man inget utav de så skulle jag nog inte våga lämna min häst hos någon sådan.

Egentligen skulle jag nog aldrig lämna bort min häst alls men det är ju jag (pedant)

Om man ska bort se ifrån de så skulle jag nog kanske lämna bort den om jag känner personen privat och vet hur den rider och lite sådant. Men aldrig annars.

Men nej jag håller med dig punkt och slut!

Bea

jag har inte läst mycket av din blogg så egentligen ska jag inte utlåta mig för mycket, men kan inte låta bli. Du verkar vara en väldigt missunsam person, och verkar definitivt ha ett horn i sidan till Linn.



Hon verkar jätteduktig på det hon gör. Och hon är modig som vågar satsa. Sen är det upp till varje enskild person att bestämma vem dom vill lämna sin häst till, utan att bli kallade galna.

MEN SNÄLLA FRÖKEN HALLGREN!Är ditt mål att personifiera svenska avundsjukan samt att bekräfta och sätta fyr på den elakhet som råder mellan tjejer på LÅG nivå i hästsverige? Den enda som gör bort sig är du. Jag har arbetat som lärare vid ett hästprogram under flera år och ur den aspekten finns flera synsätt. Ett betyg säger inget alls. De som lyckas på prov kan ha glömt till nästa dag. Dessutom finns det få elever som har det där lilla extra med djur och oftast är det INTE pluggisarna. Undrar hur det ser ut på den relativt nya unghästutbildningen, har alla utexaminerade "DET" i sitt arbete med hästar? Det tror inte jag. Jag undrar en sak?, idiotförklarar du också Louise Nathorst som tränar för sin man som inte har utbildning alls. När jag var liten var det få som fick så dyra fina hästar så de knappt klarade av att rida dem..Jag var en av de som fick egen häst relativt sent. Jag läste alla fakta böcker som kom i min väg det gör jag än idag på ett ganska speciellt sätt. Jag verkligen reflekterar och testar ny kunskap.... Hur många gör det idag och hur många funderar och reflekterar och ständigt försöker lära i all sin hantering med djur? Jag undrar just vem som lärde Mannen som kan tala med hundar? Vem lärde Einstein? Jag tror inte de jobbade hos kändisar innan de gjorde genombrott. Lägg ner din avund Frida och nog för du e Svensk men Jantelagen för varken dig eller andra framåt! Och Du Frida det finns ett uttryck jag nu snor av Kaj Pollack -Det Frida säger om Linn säger mer om Frida än det gör om Linn. Tänk på Frida att det du skriver här avslöjar dig mer än du tror.

Men gud vad ni ska vara negativa då!?

Tycker det är modigt och bra av Linn att dela med sig av sina framtidsplaner. Man är inte heller tvungen att lämna sin häst till henne? alla har ju olika åsikter! Om jag själv hade haft problem eller inte själv velat rida in den skulle jag absolut kunnat lämna in den till Linn. Hon verkar snäll,lugn, hästarna kommer alltid först och riktigt duktig!

Visst hon saknar utbildning men hon har ju lyckats rida in tre hästar och dessutom tävlat SM med en :)

Och vad menar ni med att det är fruktansvärt oförskämt mot andra utbildade? Varför skulle det vara det? Hon får väl göra sin dröm om hon vill?

Hon är ju en helt vanlig häst utbildare!

Varför ska ni hålla på att sabba andras drömmar?

Tycker det är jätte bra att hon kämpar och inte trycks ner för det hon verkligen vill göra. Man lever bara livet en gång så varför ska man inte göra sig lycklig om man har en så stor chans som hon har!

Jag själv skulle aldrig tänka mig att skicka iväg en häst på utbildning eller tillridning som inte har någon utbildning. Om det skulle vara någon utan utbildningen så skulle den ha såna meriter så att man verkligen ser resultat i hästarna personen haft å göra med. Och då ska det vara mera än 1-2 stycken hästar...



Däremot tror jag att såna som vill sin häst inriden, utbildad eller vad man nu vill ha den och inte vill lägga så mkt pengar vänder sig till en utan meriter eller utbildning för ju mer sånt personen har ju dyrare blir det...



Sen att man vill starta en verksamhet själv så har jag inga problem med utan förstår mig inte på personerna som lämnar till såna ställen...



Men för att starta en verksamhet så ska man ha kött på benen och verkligen lyckats med dom andra hästarna och då menar jag i allt, uppfostran ridning osv och ha en sund hästhållning.



Så jag förstår och håller med i dina tankar...

BRA SKRIVET!

Jag förstår hur du tänker, men egentligen så blir det ju Linns problem. Och de som skickar sina hästar till linn gör ju det för att de själva vill det, trots att hon inte har ngn stor utbildning. Varför inte skapa ett eget företag med tillridning av hästar om man ständigt får erbjudande? Förstår inte varför du lägger ner energin till att skriva ett inlägg om detta, och pika på andra. Hennes liv, låt henne göra som hon vill.

Håller faktiskt inte med dig här, det handlar inte alltid om utbildning utan om erfarenhet! En person som gått en lång utbildning behöver inte vara bättre än en person helt utan utbildning men därimot har erfarenhet år tillbaka. Antar att du syftar på Linn och Linn har erfarenhet och klarar av att utbilda en häst/ponny :)



Man måste ju börja någonstans

du lämnar alltså hellre din häst till en utbildad okey person, än till en icke utbildad men väldigt medveten och duktig person?

Jag kan hålla med i bägge parter, men om nu Linn har det som en dröm så är det upp till henne och jag tycker det är jätteroligt att hon vill testa något så spännande! De som skickar in hästar till Linns gård skickar in till Linn just därför att de vill ha henne. De MÅSTE ju inte skicka in sin ponny, men att möjligheten finns tycker jag är superkul!

asså jag förstår inte hur du tänker där bara för man är 19 år asså inte får gå till systemet eller inte har någon utbildning så kan man asså inte lyckas??

att hon inte får gå till systemet säger bara att hon knappast kommer att bjuda din häst på alkohol!!

och utbildning har nog aldrig hört något så korkat jag har själv ridit till hästar och ponnyer som tidigare har varit på väldigt fina tillridningsstall och vad har jag 15år för utbildning jo jag har tagit ryttarmärke 1,2 och 3 har även grönt kort och har haft en egen ponny, så varför lyckades jag med den ponnyn som varit på 7 olika tillridningsstall?? kanske för att jag inte satt på häst ryggen och läste en bok där de stod stegrar hästen luta dig framåt, utan jag gjorde de på känsla och tidigare erfarenheter!!

så om du nu inte tror att man kan lyckas utan utbildning kom hem till mig och kolla på den underbara storhästen som jag hjälper en vuxen ryttare med nu som va farlig, men med känsla och erfarenhet har jag kommit så långt att jag både kan borsta, sadla, tränsa och ta in utan att har ett grimskaft imellan eller ett långt spö för att få henne dit jag vill utan jag har provar och kännt mig fram tills jag hittade de som funkar bäst på just den hästen, ingen indevid e lika dan som den andra och därför behöver alla olika lösningar

Vad det gäller Lussans träning med maken Lars vet jag att han idag är A tränare i dressyr men har inte alltid varit...att genomgå en skola är ingen merit i sig för mig. Jag vill förvissa mig om arbetssätt, synsätt på hästen som individ, Metodik m.m. Jag anser att en unghäst först och främst behöver jobba upp kondition, erfarenhet i form av trafikvana, arbete för handen osv Dessutom gillar jag att lussan rider så mycket dressyr ute! Tycker du är en mobbare och en förtryckare Frida. Vi har fri företagsamhet i Sverige! Och tro mig inte fan är det lätt att komma upp sig hos Brinken heller. alla vet att det är slitgöra du kan göra var

som helst!



Svar till Anki: Vad i det jag skriver får dig att anse att jag är en mobbare och en förtryckare? Vi har yttrandefrihet i Sverige och jag står för min åsikt. Vill personen i fråga ge svar på tal eller på annat sätt försvara sitt beslut är det upp till henne. /www.fridahallgren.se

Jag håller med dig till fullo !

Jag tycker att har man ingen utbildning för detta ska man kanske ha det på hobbynivå. Självklart kan hon ta emot de hästar som folk ringt till henne om. Men det borde ej vara lagligt att kalla det för ett företag.

Håller också fullt med dig !

Visst att det kan vara roligt att hjälpa till med någons väns ponny bara för att man ridit lite längre.

Men skulle aldrig ge iväg min häst till någon utan många års utbildning och fina meriter på tävlingabanan.

Jag håller inte med dig alls!



Det finns väl ingen regel för vad som är utbildat och inte?



Är ryttaren duktig, har ett bra sätt att hantera hästarna på skulle jag inte alls kunna se något konstigt i att lämna sin häst på tillridning hos den personen.



Sedan att jag aldrig skulle lämna bort min häst till någon annan över huvudtaget är ju en annan sak...

Måste hålla med dig faktiskt.



Fast man kan inte bara säga att utbildningen gör hästen, men har man gått en utbildning så har man ju fortfarande en bra grundinsikt. Bara för att du har tävlat 1 SM så är det egentligen ingen bragd i sig, om man kollar på statistiken över hur många som tävlar det varje år; och hur många som inte tävlar det pga kvar till större tävlingar.



Visst kan man få drömma; det är inget fel med det, men man ska även vara realistisk, allt som skrivs på internet är inte alltid sant.

Jag håller med dig fullständigt i detta! Det är bara att titta på den hästen den personen har nu. Samt de hästar den personen har haft på "utbildning", jag visste inte att man Slog in kunskap. (Där kunskapen tar slut tar våldet vid). Och jag fattar inte heller hur man kan komma på den tanken, när man inte ens kan utbilda sin egen häst, ? :S

Om ni inte visste har flertal människor sett **** slagit sina "tillridnings hästar" med spö i huvudet för att den inte gjorde som den ville :S

håller med dig helt och hållet!

Ursäkta mig, men är det inte upp till den som lämnar hästen för tillridning att bestämma om personen som ska rida till den är lämplig eller ej? Dessutom sitta och skriva en massa skit om hur personen rider, beter sig m.m är väl ändå att sjunka ganska lågt? Nej just det, det är ju vardag på hästbloggar i sverige




Kom ihåg mig?