Danny ligger på minuslistan..

Suck vilken dag..

Åkte till Danny i morse och pysslade lite, la hö i hagen och såg till att han stod lugnt och fint där ute innan jag åkte hem. Var tillbaka i stallet vid strax före 13.00 och såg att Danny redan stod i sin box. Fick veta att han hade sprungit en massa i hagen och blivit intagen för en timme sedan. Åh suck! Nu kommer jag aldrig våga lämna honom i hagen utan att jag eller någon annan är där och håller koll på honom. Tusen tack ängeln Sofia som tog in honom.

Känns som världens motgång, han har stått så himla fint i hagen i tre veckor nu och så plötsligt blir det såhär. Ska rida honom länge och ordentligt i morgon bitti och sedan släppa ut honom när han är trött så är han förhoppningsvis lugnare.

Kollade igenom hela Danny efter sår, svullnader eller värme och inmen hittade ingenting och lugnade ner mig lite. Tog honom sedan på lina och gick en promenad där jag också travade honom och försökte se någon rörelsestörning - såg ingenting. Han verkar helt opåverkad av detta men är fortfarande lite orolig.


För att göra mig ännu mer frusterad smiter Danny ur boxen när jag står där inne och ska sätta på täcket. Han travar iväg genom stallet och in i en annan hästs box. Vid denna stund visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta, han är så grymt ouppfostrad med punkten att stå kvar i boxen om dörren är det minsta öppen. Släpade tillbaka honom genom stallet och kunde faktiskt inte låta bli att skratta lite, tramshäst!!

men alltså, hästar springer i hagen ibland.. och han har ingen stor hage så det är inte som att han får upp världens tempo. men visst kan dom göra illa sig ändå. men bryta ihop? inte våga släppa ut honom mer? Han va väl lite extra glad, helt enkelt. han skenade inte ut på Runn iaf :)

Herregud människa!! De är väl en livs levande häst du har eller är han i porslin? Hur kul är det att bara stå still och glo hela tiden?!

Låt hästen vara häst!

Såvida du inte vill ha en lobotomerad häst så får du nog finna dig i att han kommer att springa ibland.



Det är säkert överskottsenergi som behöver komma ut.

Det är en häst du håller på med!!! Dem har fyra ben att röra sig med...

Haha men Frida! Inte går han sönder för att han springer lite!:)

Jag tar för givet att du skojar med oss nu. Visst?

Jag förstår precis hur du känner, när min häst var ny så var han ÄNNU värre än vad din Danny är och stod inte stilla knappt en sekund i hagen även fast han hade sällskap - vandrade fram och tillbaka längs staketet och var jätteorolig, gnäggade, sprang fram och tillbaka osv. Det gjorde han för att han var stressad och det gjorde han varje dag. Han var likadan i stallet och speciellt när han var själv och stressade upp sig gick det inte att få kontakt med honom. Men nu när han har kommit tillrätta och litar både mer på sin omgivning och mig så har han blivit lugn och i vissa fall kan han t.o.m. otroligt nog bedömas som "cool", (vilket jag aldrig trodde skulle vara möjligt.) Visst kan han fortfarande bli lite orolig när han blir lämnad själv men lugnar fort ner sig. Tro mig, din pålle behöver bara vänja sig så blir allting bra till slut :)

Låter lite överbeskyddande :) tror det bästa är att inte ta in han direkt han springer, då gör han det till en ovana. Springa = komma in och antagligen få käk. Min häst som bröt benet i hagen (i lugn skritt) har jag ute i hagen nu när han är friskförklarad, han springer, sparkar bakut och leker, men jag kan inte ta in han så fort han gör det, det brukar gå över efter en stund.

Fast ni som skriver att hästar springer i hagen och att det är normalt, JA det är normalt att ta en långsida i full fart med öronen framåt. Men att springa fram och tillbaka i en liten hage tyder på stress och då tycker jag också att det är klokast att ta in hästen.. Nu skriver hon ju att han har stått lugnt i tre veckor, så uppenbarligen trivs han i hagen och kanske var det någon yttre omständighet som gjorde att han sprang nu? Frida var inte ens i stallet när det hände och hon känns lite "överbeskyddande" men nu var det någon annan som tog in istället som förmodligen bedömde att han var såpass uppskärrad att danny skulle in från hagen.

Relax:)! En gång är ingen gång...alla hästar kan få ett ryck och springa. Men visst: skydd på benen, motionerad innan och mat i hagen kan hjälpa till att förebygga skador så det är väl bra. Men bryt inte ihop riktigt än och framför allt; försök att slappna av:)!

det är en häst. Hästar är födda att springa och röra på sig. Varför skulle de gå sönder för att de springer en enstaka gång lite då och då? Du kan inte förvänta dig att ditt djur ska stå stilla varenda dag i sin hage. Även om en liten ruta är bästa sättet att strypa lusten att springa förstås :)

DT

Till Hannah, är det inte bättre att fundera på varför den är stressad och åtgärda det istället?

DT: Jag skrev att det kunde vara yttre omständigheter? Om hästen har varit lugn i tre veckor handlar det knappast om att den plötsligt vantrivs totalt i den hage sen står i? Vi vet inte hur hagen ligger, men är det trafik i närheten kan plötsligt stora lastbilar utlösa stress, kanske var det rörigt i övriga hagar runt hästen eller något helt annat? Jag tycker att det är oansvarigt att som hästägare lämna en stressad häst och låta den springa ihjäl sig i hagen för att det är "naturligt" istället för att göra något åt det. Tycker självklart i första hand att man ska försöka lugna den, kanske ge hö etc. och se om det går över - men fungerar INTE försöken att lugna hästen ute ska den givetvis tas till en plats där den kan lugna ner sig!

Oj..trodde jag läste blogg om en häst, men tydligen inte..dom måste få vara hästar, helt otroligt..blir mållös...

Ida

Jag blir mörkrädd över dina åsikter om hästhållning. Stackars Danny.

Jag tycker en del verkligen övereagerar och är fanatiska.. Visst det är skönt för hästarna att vara ute i hagen, men faktum är att vintertid står många och hänger 90 procent av tiden. De rör sej inte mycket. Varför är det då så viktigt att dom ska stå ute i ur och skur i massor av timmar, är det bättre än att ta in en häst som faktiskt är ny i stallet och kanske riskerar att skada sej genom springande? Vad är värst? Mina hästar står vid grinden och skriker efter att komma in i sina boxar om det är dåligt väder eller mörkt och det vore grymt att inte låta dem komma in av någon löjlig princip.

Hästfolk är så otroligt besserwissriga och det som de själva gör är alltid det bästa. Frida, jag tycker också din häst ska kunna vara ute, men den kommer att vänja sej och kunna vara det. Förstår väldigt väl om du inte vill ha den hysteriskt springande om det är av stress. Om det är av ren leklust så brukar de springa och sen stanna upp, det är inte så farligt. Jag håller med Hannah

Jag tycker en del verkligen övereagerar och är fanatiska.. Visst det är skönt för hästarna att vara ute i hagen, men faktum är att vintertid står många och hänger 90 procent av tiden. De rör sej inte mycket. Varför är det då så viktigt att dom ska stå ute i ur och skur i massor av timmar, är det bättre än att ta in en häst som faktiskt är ny i stallet och kanske riskerar att skada sej genom springande? Vad är värst? Mina hästar står vid grinden och skriker efter att komma in i sina boxar om det är dåligt väder eller mörkt och det vore grymt att inte låta dem komma in av någon löjlig princip.

Hästfolk är så otroligt besserwissriga och det som de själva gör är alltid det bästa. Frida, jag tycker också din häst ska kunna vara ute, men den kommer att vänja sej och kunna vara det. Förstår väldigt väl om du inte vill ha den hysteriskt springande om det är av stress. Om det är av ren leklust så brukar de springa och sen stanna upp, det är inte så farligt. Jag håller med Hannah

Min unghäst har en "bustimme" varje dag i hagen när hon stegrar, bockar och galopperar omkring:) Har inte hjärta att ta in henne för hon ser så lycklig ut:) Men tycker det är upp till var och en hur mycket sin häst ska få gå i hagen, tror inte hästen mår dåligt att stå på box om de får tillräcklig motion och stimulans av annat:) Jättebra blogg Frida!:)

Håller med Missy och Hannah i allt de skriver, att övrigt folk har mage att skriva det de gör! Hästen är ny, har varit hos Frida i knappt 3 veckor (?) och har knappast funnit sig helt till rätta med nya rutiner osv. har även för mig att Frida skrivit att hästen knappt gått i hage alls tidigare hos ägaren hon köpte den från? Att folk då tycker att det bara är att lämna den där ute och låta sig springa av sig är bara sjukt.

Släpp honom i en större hage och ge honom en kompis så löser sig mycket av det andra av sig själv. Vi har hästar som går GP dressyr och ett par som går 1.50 hoppning i stallet och de går i hagar på flera hektar och alla har minst en kompis.

Och de gör illa sig betydligt mer sällan än pjoskhästarna på MSV nivå som går ensamma i gruspaddockar.

Självklart kan man ta in en häst som verkar väldigt uppstressad osv. Men som Frida och fler påpekar har han stått still 3 ve. Vi säger att 19 av 20 gånger har han stått still, och detta fick nästan henne att "bryta ihop" - DET är vad "vi andra" reagerade på. Är ju inte så att han kutat oavbrutet varje dag sedan hon köpte honom.

stackars häst....



skönt att man kan sova gott, min häst får vara häst... hon får till och med gasa runt lös i ridhuset... utan bomull upp till öronen...



förstår om du är rädd om din fina dressyrhäst, men kom igen???? Den kommer ju hamna på psyket snart.

Svar till Malin: Jag har inte haft en egen häst på hage på två år, är det konstigt att jag tycker att det är obehagligt nu i början? Danny är inte heller någon rutinerad hagvan häst utan har gått ute ett par, tre timmar på förmiddagen på sin höjd innan. Försök ge lite stöd för att jag faktiskt ger honom betydligt fler timmar i hage än han fått innan - även om det uppenbarligen inte alltid går utan problem. /www.fridahallgren.se

svar till Linda: Men snälla rara, Danny får också vara lös i ridhuset och hoppa runt bäst han vill. /www.fridahallgren.se

Men snälla någon vad e det du e rädd för? Att han ska få uttrycka sin glädje då och då?



Skulle aldrig tänka mig att hålla hästar på detta sett. Och det e trots att jag för tillfället har en häst på Ultunna med en käkfraktur, pga att min andra häst mest troligt har sparkat henne.



Det e en del av hästägandet att även ta hand om skadade hästar. I dom flesta fall blir dom bra. Men ibland har man otur och då får man sörja sin vän.



Detta e inte en anledning att behandla dom som porslinshästar!

Självklart förstår jag att du är orolig. Ingen vill att sin häst ska göra illa sig. Varken du eller Danny är "hag-vana" - men om du ser det lite ur en annan synvinkel så ser du hur du får dig själv att framstå i vissa inlägg. Super bra att Danny fått fler hagtimmar hos dig, verkligen. Försök slappna av bara. Sett hästar som skadat sig allvarligt fast att dom bara stått i boxen. Sen hästar som galopperat på svärdsjövägen och hästar som slagit runt helt i stegringarna och klarat sig utan minsta skråma. Oturen slår till när som helst - hur som helst - vart som helst. Förstår din oro, men slappna av :)

logiken i att släppa hästen lös i ridhuset och anse det skadefriare än i sin vanliga hage där den gått i 3 veckor som dessutom är en ruta där den går ensam och inte rör en fena fram tills en gång idag då den sprungit, är absurd.

Svar till Helena: Jag håller verkligen inte med. Ett ridhus med bra underlag och utan lösa saker att skada sig på är betydligt säkrare än hal snö i en hage. Då finns inte risken för fläkskador på samma vis som i en hage. Dessutom är det betydligt lugnare miljö och inga saker runt omkring som gör hästen extra pigg (vind, trafik etc). Mina hästar brukar vara kolugna vid släpp i ridhus, några varvs jogging och kanske något bocksprång på sin höjd. Annars skulle jag aldrig släppa lös på det viset, förstår inte vitsen med folk som hejar på sina hästar i ridhuset så de springer benen av sig. /www.fridahallgren.se

fläkskador? jag förutsätter att du har ett bra underlag i din hage? en häst som hålls restriktivt 365 dagar om året, i en sjukruta - varför skulle du kunna förutse dess beteende lös i ett ridhus där den dessutom inte släpps lös dagligen, jmf med dess ruta där den går dagligen? chansen att den får tokspel lös i ridhuset och skadar sig är hundra gånger större än dagligen dax i hagen där den är van att gå på rutin. Lugnare miljö? varför? det blir ju en ändring av rutiner att den helt plötsligt är lös där, sålänge du inte gör det dagligen dax? vet faktiskt ingen dressyr ryttare på din nivå eller annan, som anser att det är säkrare att släppa den lös i ridhuset sporadiskt och låta den göra vad den vill, jmf med att på rutin släppa den i hage under normala förhållanden.

Jag blir så matt på hästfolk, man kan ju tycka att folk har sina egna hästar att sköta istället för att bli upprörda över om du oroar dig för din häst...

svar till Karin: Ja du, jag blir också helt matt över hur folk orkar. Helt otroligt haha. /www.fridahallgren.se

Det kommer alltid finnas folk som klagar på bristande hästhållning och det är sunt att folk reagerar. Ett liv i en straffruta är inte värdigt för någon häst alls. Hur bra man än rider skulle hästen säkerligen välja bort dig för ett flockliv med kompisar. Släpp sargen. Du har en fin häst, men behandla honom som just häst.

Jag ser också en större skaderisk i att släppa i ridhus än att låta hästen gå i hagen.



Du gör naturligtsvis som du själv tycker är bäst, men då måste du också förstå att folk reagerar på dina inlägg.



Haha, men Frida! Han dör inte av att få busa lite :) Du skulle sett Wanda igår, när jag skulle ta in henne (som förövrig tog 30 minuter...). Hon var överpigg och galen. Jag bestämde mig för att hon skulle komma till mig, och istället för att komma så kutade hon runt mig och gjorde helt galna luftsprång. Hon klarade sig utan en skråma, och kom in från hagen fräschare än någonsin med "nyknäckt" rygg ;D

ang Nyknäckt rygg-min (men det kanske bara är min..) kiropaktor rekomenderar att hästen tar det lugnt 1-2 veckor om den är nyknäckt. I det fallet skulle jag nog vara lite försiktig. Det är ju lätt hänt att dom kan kännas piggare efter det när dom är mer loss i kroppen :)

Men nu får ni väl sansa er alla i "vet-bäst"-flocken, Helena mfl!! Jag håller med Frida om att det vintertid kan vara bätttre att de brallar av sej i ridhuset där underlaget är bra. Vad har ni annars för underlag i era ridhus ;) Det säger väl sej själv att man inte kan alltid ha bra underlag i hagarna vintertid när det kan vara is och knaggligt och eländigt?? Med det inte sagt att jag har häst i frimärkshagar...Tvärtom. Jag tror Frida ev överreagerar på lite spring, och är hönsmamma. :) Men ni andra, ta och sansa er! Har ni verkligen alltid springvänligt underlag i vinterhagarna?? Var tacksamma i så fall, det har inte de flesta av oss lyxen av. Sluta vara så dryga! Är ni avundsjuka? ;) Och Malin B, du är ju inte ens trovärdig. GP-hästar, som efter tre veckor i nytt stall och utan att tidigare ha gått i hage släpps lösa med kompis på flera hektar? In my dreams Malin B

Men hjälp vad du blir påhoppad av folk! :-O Hur som tycker jag din nya häst ser superfin! Hoppas att han kan bli en liten tröst efter förlusten av din fina svarta hingst.



Sen vill jag inte heller att min häst ska springa som en dåre i hagen eftersom det är då de lätt skadar sig. Att de drar i väg en sväng bryr jag mig inte om men när de av nån anledning bli uppstressade o far runt utan att ha koll på vad de gör blir jag också orolig. Om det är så att han inte är van att gå ute i hage så tror jag du måste vänja honom successivt och förlänga hagvistlsen allt eftersom. Skulle man släpppa honom i en stor hage med en kompis nu så skulle han bara bryta benen av sig. Verkar onödigt och dumt. Min häst går visserligen i en stor kuperad hage hela dagen med fyra andra ston men det har hon gjort hela sitt liv och är också van vid det.

Lycka till med finingen iallfall.



Mvh Anna & Hedwig

Vad roligt det är att nästan alla människor som påstår att det är dålig hästhållning att hon tar in sin häst för att han springer. Dom påstår att han springer för han är glad. Sluta vara så jävla blinda, seriöst, som hon skriver, han är inte van vid att gå i hage. Hade det varit min häst hade jag gjort likadan, det kostar om hästen går och skadar sig, bättre att ta det säkra före det osäkra tycker jag!



Låt henne gör som hon vill med sin häst, inget fel i att ta in hästen. Han får ju ialla fall några timmar ute i hagen!

Dressyrteamet: hon knäckte loss sig själv, utan hjälp av kiropraktor! Du vet, de brukar göra det när de bockar och sparkar bakut, hahaha ;)

Min häst sprang i hagen när det var isigt och stenhårt. Sen stod hon med ömma fötter och blödningar i hovarna. Ja hon går i stor hage med flera kompisar Hon är inte hysterisk men gillar att rejsa emellanåt och jag kan faktiskt känna som Frida emellanåt, då när sånt händer.

Fast jag vill inte att hon ska stå inne eller i en liten plutthage, och ja vilket hade varit bäst, med facit i hand idag?



Självklart ska hästar vara ute i hagar, men med ny häst som inte är van att vara i hage skulle jag också vara orolig. Har själv haft en sån som kom direkt från galoppbanan och ja han fick gå själv, och endast två timmar den första tiden. Det fanns inte egen hage längre stunder i det stallet och jag ville inte riskera skador med en häst som inte var van att gå ute alls och nyss varit hingst och inte gått med andra hästar sen han var föl. Kanske elakt,i mångas ögon då, men det var övergående och det hoppas jag det är för Fridas häst också.

Inte van att gå i hage? Hästar lär sig snabbt, det vet väl alla? Efter tre veckor borde han gott kunna gå i en stor hage. Hästar mår bra av att röra på sig, de är gjorda för att vandra, galoppera långa sträckor. Vill du slippa skador ska du verkligen se till att han får komma ut och röra på sig och stärka sina leder och muskler och inte bara nöta på samma underlag. Sen så kan de faktiskt skada sig vid longering oxå http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter/2012/2/Dansk-segerhingst-brot-benet/

Låt Danny vara häst!! Skadar han sig så gör han men låt han vara lycklig!

fio

Men allvarligt talat? Vad är det att förfasas över? Frida håller ju på att vänja in sin häst i hage. En annan person tog in den för att hen ansåg hästen vara stressad. Vad är problemet? Tids nog kan den vara ute längre men om hästen känner sig stressad blir hagen aldrig en trygg plats för den att vara och då kommer den aldrig heller trivas ute. Det går inte att jämföra med våra hästar som har varit ute från början med en som inte varit det. Jag undrar om ni överhuvudtaget har sett eller haft hand om en häst som från början aldrig gått i hage? Det är inte så jäkla lätt som man kanske tror. Självklart skall hästar gå i hage men för en del tar det helt enkelt längre tid att vänja in än andra.

Matilda : aha :) en billigare variant alltså :D

Tillåt mig kommentera en grej som jag blev ganska störd på.. Många konstaterar ju för sig själva att Danny sprang i sin hage endast för att han var lycklig och ville busa. Vi kan inte avgöra om Danny sprang i sin hage för att han var lycklig, stressad, oroad eller om det bara var en tillfällig grej att han fick fnatt pga nåt i sin omgivning. Jag förstår att det sker en reaktion när detta angår hästhållning eftersom allt hästfolk har en massa olika åsikter ikring detta ämne, men snälla lugna ner er och konversera moget, ni behöver inte attackera Frida för att hon blir orolig över att Danny var intagen för att han sprungit omkring i hagen. Kommer ni inte ihåg hur det var att ha en ny häst?? Det är klart man blir orolig om vi säger att hästen skulle springa sig svettig i hagen, men man lär sig med tiden hur hästen fungerar och tiden ger svar på många frågor. Frida känner ju knappt Danny än och det är väl en självklarhet att hon undrar vad han kan ha haft för sig och om det kommer hända igen.

Tillåt mig kommentera en grej som jag blev ganska störd på.. Många konstaterar ju för sig själva att Danny sprang i sin hage endast för att han var lycklig och ville busa. Vi kan inte avgöra om Danny sprang i sin hage för att han var lycklig, stressad, oroad eller om det bara var en tillfällig grej att han fick fnatt pga nåt i sin omgivning. Jag förstår att det sker en reaktion när detta angår hästhållning eftersom allt hästfolk har en massa olika åsikter ikring detta ämne, men snälla lugna ner er och konversera moget, ni behöver inte attackera Frida för att hon blir orolig över att Danny var intagen för att han sprungit omkring i hagen. Kommer ni inte ihåg hur det var att ha en ny häst?? Det är klart man blir orolig om vi säger att hästen skulle springa sig svettig i hagen, men man lär sig med tiden hur hästen fungerar och tiden ger svar på många frågor. Frida känner ju knappt Danny än och det är väl en självklarhet att hon undrar vad han kan ha haft för sig och om det kommer hända igen.

My

Inte konstigt att han smet ur boxen. Han vill ju slippa sin övermammiga ägare! Patetiskt hur du luddar in din häst! Bubbelplast nästa eller? Låt hästkraken få vara häst!

Hej, jag har också varit sådär överbeskyddande av min häst men det slutar bara på ett sätt- hästen skadar sig vare sig du vill eller ej. Om du däremot slappnar av lite och låter hästen vara häst då flyter det på lite bättre! Även om det är ens dyraste & bästa ägodel du kan aldrig hindra att något händer. Händer det så händer det! Låter du inte honom springa i hagen utan stänger in honom kommer han springa ännu mer när du släpper ut honom en liten stund. / Hälsn Petra

Vilket fantastiskt sätt att få besökare till sin blogg.... skrattar




Kom ihåg mig?