Svar på fråga från läsare

Hittade en kommentar som kom in för ganska längesedan, men har helt glömt bort att svara på den.

Här kommer den i alla fall!

Sanna: Jag skulle jätte gärna läsa om hur man sätter igång en häst på bästa sätt efter en längre tids vila. Har ridit i 24 år och haft min häst i 15 år, men han har ju aldrig varit skadad eller sjuk. Nu har han vilat i ca ett år, är lite lagom fet och har en småfet matte ( fått barn) han är lite till åren också så jag vill ta det lugnt och inte ställa till med någon överansträngning. Med vila menar jag minst 12h om dagen i stooooor hage så han har inte alls fallit ur eller så, men tappat muskler på framförallt rumpan :)

Svar:
Hej Sanna! Självklart ska jag skriva ett svar på detta. En häst som har vilat från träning under ett år skulle jag sätta igång väldigt försiktigt. Eftersom du har haft hästen i 15 år antar jag att hästen är minst 15 år gammal, vilket gör det ännu viktigare med en lugn och skonsam igångsättning.

Jag skulle börja med att skritta hästen utomhus några dagar i veckan och inomhus några dagar i veckan. Rida mycket lösgjörande jobb i skritt och se hur hästen känns. Om allt är OK skulle jag gå vidare till att trava hästen rakt fram på olika underlag och inte försöka "jobba den" för mycket, utan låta den rulla på i en trevlig form. När jag skriver rakt fram menar jag alltså att man inte rider på en massa böjda spår (små volter, skolor etc.) utan håller sig på fyrkanten eller större bågar i ridhuset för att undvika slitage på lederna. När hästen har travat rakt fram i ett par, tre veckor kan man lägga in galopp, också det rakt fram i början. Känns allting OK är det bara att lägga in längre eftersom och även börja rida böjda spår så småningom! 

Detta är självklart förutsatt att hästen är frisk och fräsch från början, då brukar det inte ta alltför lång tid att sätta igång dom. Ett bra tips är även att konsultera en veterinär och höra vad denne rekommenderar i just ditt fall! Lycka till!




Tack!

Siktar på två månader innan vi börjar jobba lite mer ordentligt på banan då. Tänkte även varva med tömkörning för att minska slitaget ytterligare ( på raka spår och stora bågar)

Nu fattas bara att köpa en snygg outfit så man blir riktigt taggad ;)




Kom ihåg mig?