Besiktningsdatum bestämt!

Fick besked idag om att besiktningsdatum och tid är bestämt för hästen som vi är intresserade av. En hel vecka får vi vänta då tiden vi har fått är på måndag den 16 Januari!

Nu får vi hålla alla tummar för att det vill sig väl, men jag brukar inte vara speciellt optimistisk om besiktningar. Jag anser även att det är upp till köparen (det vill säga oss) att göra en ordentlig undersökning av saluhästen. Det handlar om hästar för relativt mycket pengar och jag skulle till exempel aldrig köpa en häst som inte är röntgad.

Böjprov:



Bildkälla

När vi köpte Klas från Tyskland gjordes detta på en tysk veterinärklinik:

Allmänt intryck, hästen kontrolleras exteriört och en veterinär går igenom hela hästens kropp (söker efter svullnad, om den ömmar någon stans mm.) Även puls, andningsorgan, slemhinnor, tänder mm. kontrolleras.

Böjprov. Högt och lågt böjprov på alla fyra ben.

Longerprov. Hästen kontrolleras på böjt spår i arbete.

Röntgenbilder. Exportröntgen + två bilder på bakknäna (bakifrån + från sidan) Vi röntgar aldrig rygg om det inte finns skäl till det. Dels för att det är svårt att få till bra bilder, och dels för att det är onödigt att skaffa sig reservationer för saker som förmodligen inte har någon betydelse. En häst med en trevlig överlinje/muskulatur och som inte visar ömhet i ryggen har förmodligen inga allvarligare ryggförändringar.

Dopingtest. För att se att inga otillåtna medel har använts vid besiktningen (smärtstillande)

Sen är det självklart inga garantier att hästen kommer att hålla för all evighet bara för att den har gått igenom en besiktning prickfritt. Men oddsen blir förmodligen bättre!




Kom ihåg mig?