Norrehee Dressage Stable, rutiner mm.

Här kommer då inlägget om Norrehee Dressage Stable där jag arbetade i två månader och hade med min häst Klas. Jag skulle egentligen ha arbetat mycket längre, men när Klas avlivades valde jag att åka hem med familjen för stöd i den enorma sorg och saknad Klas gav mig.

Det är familjen Haid Bondergaard som driver denna fantastiska anläggning som ligger i Hörby i Skåne.
Vill ni se fler bilder eller läsa mer, gå in på http://www.haid-bondergaard.se/ 






En vanlig dag för en försäljnings/tillridningshäst såg ut såhär:
Morgon: Fodring
Förmiddag: Ridning, longering eller skrittmaskin
Lunch: Fodring
Eftermiddag: Ridning, longering eller Skrittmaskin.
Kväll: Fodring

För tävlingshästarna (GP-hästar) såg dagen ut såhär:
Morgon: Fodring
Förmiddag: Ridning eller promenad för hand
Lunch: Fodring
Eftermiddag: Ridning eller promenad för hand
Kväll: Fodring

Inga hästar gick i hagen förrutom ponnyerna som gick ute mellan 08.00-10.00. Endast försäljningshästar/tillridningshästar gick i skrittmaskin. GP-hästarna promenerades för hand ett flertal gånger om dagen och reds dessutom utöver det.

Tävlingshästarna promenerades mycket utomhus och betades för hand (istället för att gå i hage). Toppskötsel och alla hästar, inklusive försäljningshästar ryktades ordentligt på stallgången varje eftermiddag. Inga hästar promenerades utan benskydd utan alltid boots+skydd på alla fyra på!

 

Jag arbetade som dressyrelev/hästskötare och mina dagar såg ut såhär:

06.30 Fodring + sätta på benskydd på hästar till skrittmaskinen + släppa ut dom där.

08.00-13.00 Göra i ordning hästar till Charlotte och Rasmus. Hästarna borstades av lite snabbt, fick lindade ben och sadel + träns/kandar. Sedan lämnade jag antingen över hästen direkt om dom var klar med föregående häst, eller red fram hästen.
Under dessa timmar ingick också ridning av några försäljningshästar för mig, och jag red även Sir Lancelot och min egen om jag skulle ha träning på honom den dagen. 

13.00-15.00 LUNCH för oss människor, fast jag sov nästan alltid!

15.00-18.00 Ibland red Lotta/Rasmus någon häst men oftast var det lugnt. ALLA hästar ryktades noggrannt och länge på stallgången, visiterades mm. Hästar promenerades även/gick i skrittmaskinen.

Mellan detta skedde såklart fodringar, puts av utrustning, sopa stallgång etc. och annars som ingår i vanliga "stall-livet".



Det var långa och slitiga dagar, men man lär sig otroligt mycket. Att se proffs rida varje dag, hur de lägger upp träning med unga hästar/GP hästar och liknande är så intressant och lärorikt!

Bildkälla till bilderna

Jag och Sir Lancelot utanför stallet:



Har ni några frågor om övriga rutiner, vad hästarna åt för foder etc. Ställ dom i en kommentar i detta inlägg så svarar jag på det så fort jag kan!

Hur fick du detjobbet? Var det genom någonutbildning eller ansökte du bara? :)

Varför går bara ponnyerna i hage? Trodde att det var lag på att alla hästar ska gå i hage/kunna röra sig fritt i alla gångarter? Ha skrivit ett inlägg om detta, och även ställt frågan till mina läsare, så kanske man får lite klarhet i hur det fungerar :)

Vad fick hästarna för mat? :)

Var det viktigt att typ borsta av schabraket och putsa tränset varje dag osv..? :)

Jättevackert stall! Synd bara att hästarna inte fick gå i hage tycker jag.

vem skötte mockning? när hästarna står inne brukar man ju behöva mocka flera gånger om dagen. Hur många var ni som jobbade där? var ni många som bara jobbade i stallet eller var de även många som bara var beridare?

Fick du lön eller var du där som praktikant?

här fick du många frågor! :P



Fruktansvärt att hästarna inte får vara hästar och gå i hage!!!

I mitt stall finns hästar från skogsmullar till de som tävlar på SM-nivå i alla grenar. Men ALLA hästar går i hagen 5-7 timmar om dagen.




Kom ihåg mig?