Svar på frågor kring "outfit till hagen - inlägget"

Fick ett gäng kommentarer om inlägget jag skrev om min planerade "hag outfit" samt att jag även där nämde att min tyska import inte gick ute i hage alls. Alla kommentarer var ungefär likadana så jag har valt ut två stycken. Kommentarer från personer som endast skriver "stackars häst" besvärar jag mig inte ens med att kommentera - kom med argument så får du även ett svar tillbaka.

emelie: Får man fråga varför han inte gick ute? om jag inte har fel va han en äldre import va? Vet att de oftast är vana att vara inne hela tiden men man brukar väl försöka "skola" dem till att vara ute iaf någon timma?
men han kanske inte gillade det haha, en del hästar är ju såna.

Svar:
Du har helt rätt! Vi importerade Klas från Tyskland när han var 15 år gammal vilket är en relativt hög ålder. Innan det hade han aldrig gått ute i hage överhuvutaget (för er som inte förstår, i Tyskland/Holland etc. har man inte hästarna på hage på det sättet som vi har i Sverige). Han var då van vid att gå i skrittmaskin och promeneras istället.

Vi provade att ha honom ute i en liten hage och det kunde gå bra vissa stunder, men andra stunder exploderade han och blev stressad. Eftersom det handlade om en häst för relativt mycket pengar ville vi inte riskera att han skulle göra illa sig, alternativt komma lös eftersom han inte förstod vad elstaket var för något och gick emot flera flera gångar. Till saken hör självklart att hästen är hingst, det är med respekt för de andra hästägarna på anläggningen att man inte bara släpper ut en hingst i hage som aldrig tidigare gått i en sådan och lämnar den där.

Klas hade dock en liten "ruta" precis utanför stallet som han stod i när jag kunde vara där och "vakta" honom (när jag mockade, packade hö mm) Så på så vis kom han ur boxen en halvtimme då och då. Sen självklart stod han inte i box hela dagarna, har man inte en häst som går i hage ska den komma ur boxen på annat sätt för att hålla igång mage och kropp! Klas promenerades flera gånger om dagen.

Klas i hage, för stunden snäll:




Sofie - HorseGirlShip
: Undrar precis som alla andra.... varför fick han inte gå ute??? och varför alla dessa skydd i hagen?!

Svar:
Svar om hagen får du ovanför. "Alla dessa skydd" som du talar om handlar alltså om fram- och bakbensskydd samt mjuka boots på alla ben. När en häst kan skada sig på så många andra vis - varför i hela friden inte göra sitt bästa för att den inte skadar sig i hagen genom att skydda benen? Handlar det om välsittande, vattenavstötande benskydd som sitter bra tar hästen ingen som helst skada av detta.

Jag kan dock förstå att när det handlar om "kleti och pleti" som har sina skogsmullehästar för 50 000 kr i hagen spelar det ingen roll om den har benskydd eller ej. Jag skulle inte heller klä på hästen benskydd då, jag skulle till och med kunna tänka mig att ha den på hage med andra hästar men INTE när det handlar om tävlingshästar som ska matchas för träning/tävling. Dock tror jag att man måste ha sett den här världen för att förstå den, jag som har arbetat hos både GP och landslagsryttare ser inga som helst konstigheter i att hästen inte går ute i hage/har benskydd.



kaxigt...

Du vet ju att jag är för daglig utevistelse med sällskap av andra hästar OM det är möjligt. Hade jag tagit in en häst som Klas vettefan vad jag skulle gjort. Förmodligen rutan, precis på det sättet du gjorde.



Om skydden kan jag bara hålla med dig helt. Varför INTE ha skydd liksom? :)

Jag har jobbat i tävlingsstall och fattar vad du menar. Där gick de flesta hästar ut i rasthage men alla hade skydd. Inget konstigt med det.



Tack för ett bra svar, tänkte att det va något sådant.

Hur länge jobbade du i Skåne? Inte speciellt länge väl:)

Jag har också jobbat åt landslagsryttare och förstår hur du menar, men jag gillar inte riktigt "Jag kan dock förstå att när det handlar om "kleti och pleti" som har sina skogsmullehästar för 50 000 kr i hagen spelar det ingen roll om den har benskydd eller ej. " måste det vara kreti och Pleti? 50 000 behöver INTE betyda promenad/skogsmulle ? Bara för att man har en häst för kanske "bara" 20, betyder väl inte det att man inte behöver vara rädd om sin häst? Jag säger inte att ALLA hästar borde ha skydd men din formulering riskerar att missuppfattas och eftersom jag gillar att du börjat blogga känns det trist om du ska börja med att göra dig osams med "kreti och Pleti"?

Men som sagt håller med om att skydd kan va bra, iaf om man har en livlig häst i hagen, men va försiktig med hur du formulerar dig.. Lycka till med bloggen och "A" om han går igenom idag!

Oj, måste säga att man kände sig lite förolämpad av att läsa den texten där du skriver om kleti och peti... Jag har två hästar, inte kostade de mycket, den ena 10.000 och den andra 35.000 MEN! bara för det betyder det inte att jag släpper dem i en hagen hur som helst? De är fortfarande värda miljoner för mig!!! Och "bara" för de kostade så lite betyder det inte att jag kan släppa dem hur som helst utan skydd heller... Nej, jag gillar din blogg i övrigt. Men där drog det minus..

jag tror helt ärligt att jag inte skulle behandla min häst annorlunda om den kostade 150 000 kr istället för 20 000 kr.(dock fortfarande en tävlingshäst, men på nivå 100-110 vid hoppning) Har aldrig haft skydd i hagen, hade kunnat tänka mig att ha boots fram på vintern då dom är broddade, men i övrigt skulle hästen få gå i hage dygnet runt på sommaren och lång utevistelse vintertid.



MEN det innebär inte att andra får göra som dom vill. Skydd i hagen är upp till var och en. KAN inte hästen gå ute, som klas, då kan den inte det. men att ha hästen inne bara för att man är rädd om den, nja, det är inte helt okej tycker jag.

Ida

50.000 kr är ju ändå mkt pengar så kanske bördig tänka lite innan du skriver sådär...

Skulle faktiskt inte heller behandla min häst annorlunda vare sig jag köpte den för 40.000 kr eller 140.000 kr. Jag tror alla vill skydda sina hästar på bästa sett, vare sig det handlar om att ha skydd, inte ha skydd, ut i hage, inte ut i hage osv..



Min tex skulle aldrig kunna ha skydd i hagen, både biter sönder de och får sår o svullnader jättelätt. Han går ihop med andra i hagen - för att han skadar sig MER när han går själv.

Skönt att Tess (som jag följt 3 år nu) Ida och Camilla håller med. Precis det där jag menade med min kommentar.. Just nu pratas de om snorkiga ryttare som tror dom "är något" pga pengar. Akta så du inte hamnar på den listan Frida. Du kämpade med alla dina ponnyer, sen fick du Klas och det kan säkert svida i vissas ögon, så va försiktig som sagt, hur du uttrycker dig...

Rebecca med såklart !

"Jag kan dock förstå att när det handlar om "kleti och pleti" som har sina skogsmullehästar för 50 000 kr i hagen spelar det ingen roll om den har benskydd eller ej."



Hur kan du i ett inlägg kasta skit på andra bloggare samtidigt som du skriver som ovan? Jag tror inte att du har betalat någon av dina hästar med egna pengar, så att skriva om skogsmullehästar och att folk ska köpa dyra läromästare är ju rätt patetiskt;)



Dessutom heter det "Kreti och pleti" och ingenting annat:)

Låter lite som linn ingvarsson, don't you think?, få folk att tro att du köper hästar för flera miljoner. Det enda som skiljer är att linn köper för egna pengar, kan inte tänka mig att du gör det ;)

Take a chillpill vännen, du ligger nog på minus hos många nu :)

V

Vill inte peta i dataljer här, men är du medveten om att sedan den första augusti 2010 är det i Sverige lag på att hästar dagligen ska få röra sig fritt i alla gångarter?



Måste även säga att jag tycker att man kan ha en trevlig ton mot dem som har hästar som inte är ekonomiskt värderade till sexsiffriga belopp. Självklart finns det avarter av alla sorter, men att kalla ägarna till hästar som kanske inte tävlas på nationell nivå för "kreti och pleti", är väl kanske inte det trevligaste man kan komma på. Jag förstår inte riktigt varför du tror att man inte kan vara jätterädd om sin häst och noga med skötseln av den bara för att den inte kostar enorma summor pengar.

skulle inte ge ett skit i hur mycket hästen kostade, alla hästar SKA ut i hagen och det är ju lag på det här i SVERIGE. dessutom lär sig inte hästen att vara försiktig med skydd på.. Om du nu påstår att din häst inte kan gå ut i hagen så kan du ju alltid börja med en liten sjukhage o göra större o större, tror inte du är ute o leder han i flera timmar om jag ska vara ärlig

V

eliin: Fast hästar lär sig ju inte att vara försiktigare utan skydd... Det är ju som att säga att en trampbenägen häst låter bli att trampa sin om den får gå utan boots. Vad är att föredra, en ful strykskada/ett illa tramp eller skydd och ingen skada? Skydd är väl en självklarhet om det betyder att man kan skydda hästen från skador.

eehh jo dem lär sig att dem inte kan trampa sönder sig själva om dem inte har skydd... Det är därför man inte ska ha skydd i början när man rider in unghästar ;) Men om hästen redan "lärt" sig att den kan trampa på sig själv för att den inte har skydd hjälper det inte om man tar av dem för då är ju redan hästen förstörd på det viset...

J

Det handlar väl mycket om, att om en häst för mindre pengar "går sönder" så kanske det inte för dig är en lika stor ekonomisk kris som om en häst för större pengar skulle göra det? Även om de har exakt samma värde i ditt hjärta.



Och jag håller med om att man måste nog ha sett den världen för att förstå den. Men att riskera skador när man kan undvika dom är väl ändå bara dumdristigt? Läste någon undersökning nyss och jag tror att det var runt 60% av alla hästskador som skedde i hagen.

DU ÄR KONSTIG OCH KAXIG OCH INGEN BRA BLOGGARE ALLS, bara pinsam och väldigt sorglig.... stackars stackars häst, håll dig till lagarna....

Vad fan har värdet på hästen för betydelse??? ALLA hästar ska hanteras på ett bra sätt. Konstigt att du praktiserat hos en landslagsryttare som resonerar som du gör!!!

Din tidigare häst, vad hände med den?? Han gick sönder MED skydd och knappt någon hage att röra sig i?? Konstigt... Du vet inte ett skit vad du pratar om!!!




Kom ihåg mig?