En vanlig vecka för hästarna

Någon frågade hur en vanlig vecka ser ut för hästarna med träningsupplägg, uteritter osv. så tänkte skriva lite om det!
 
Jag har inga fasta dagar för träningar eller att ex. "onsdag rids dom alltid ut" utan hur dagarna ser ut varierar helt efter hur jag jobbar och om det är några tävlingar inplanerade. Det kan också variera beroende på hur hästarna känns - har dom gått hårt och mycket kanske det är läge för lite ut i skogen?
 
Rent generellt så går dom ganska mycket dressyr, men var detta sker varierar. Det kan vara i ridhuset eller på lilla ridbanan, ibland på stora hoppbanan. Jag nöter inte samma rörelser utan dressyr kan lika gärna vara galopp i fältsits på hoppbanan, i en rund och stretchande form. Hästarna går ofta ungefär 4-5 dagars dressyr, en dag ut i skogen och en eller ett par dagars total vila där dom bara går i hagen.
 
När jag rider ut rider jag lite överallt, jag har turen att ha hästar som är trafiksäkra och ganska lugna ute (även Danny faktiskt) så jag brukar försöka rida på ganska hårda underlag för att variera. Skrittar på asfalt, travar/galopperar på grusvägar och ibland skrittar vi omkring på småstigar i skogen. Det är viktigt för hållbarheten! Våran utebana är även väldigt fast och hade den inte varit såpass hård som den är hade jag förmodligen ridit någon mer gång ute i skogen för att hästarna inte ska gå för mycket på mjuka underlag (ridhus/ridbana). Efter senskadan på min förra häst är jag livrädd för alldeles lösa underlag utan fäste då jag vet att det ökar risken rejält för sådana skador (även om det i Klas fall var något helt annat som utlöste skadan).
 
Exempel på en vecka för någon av hästarna skulle kunna vara såhär:
 
Måndag: Dressyr i ridhus
Tisdag: Dressyr på stora hoppbanan (mycket galopp och kanske något litet språng över hinder på slutet)
Onsdag: Vila, bara gå i hage
Torsdag: Uteritt i skogen
Fredag: Dressyr i ridhus för tränare
Lördag: Dressyr i ridhus
Söndag: Vila, bara gå i hage
 
Hur ser en vanlig vecka ut för era hästar?  Har ni fasta dagar eller varierar ni?
 
 

min häst vilar alltid på onsdagar men annars är det lite olika :)

Försöker rida ut ca 2-3 ggr i veckan och sen rider jag dressyr i ridhuset dom andra dagarna. Sen vilar han 1 gång i veckan (tisdag).

Moa

Har en bestämd vilodag under "terminerna" när det finns mer rutiner med träningar och så, men annars gör vi det som passar för dagen både tids-, sug- och behovsmässigt :)

Dressyr 3 dagar i veckan, markarbete (bommar) eller longering/ tömkörning 1 dag, vila 1 dag och utreritt 2 dagar. Det är väl det vanliga men självklart ändras det ibland. Förut när jag gick i skolan hade hästen en bestämd vilodag och longeringsdag, så jag skulle hinna. Men nu när jag tagit studenten kan jag göra som jag känner för - underbart!

Det varierar helt beroende på tid,väder och vad som behöver göras. Oftast är det mycket dressyrpass varierat med uteritter. (:




Kom ihåg mig?