Linimentets vara eller icke vara

Martina: Har du på detta (liniment och kylande) direkt efter träningspass? Hur ofta, och efter varje pass, eller bara hårdare? Jättetacksam för svar! Och gärna vilket liniment och typ av kylande du brukar använda och föredrar.

Snälla, snälla, snälla svara! Jag skulle bli såååå glad! :)


Svar: Jag är ganska delad i linimentfrågan då jag inte anser att man ska hålla på och mixtra för mycket. Däremot anser jag att om det behövs är det absolut ett bra hjälpmedel om man använder sig av milda medel. Jag använder inget liniment alls på Danny av den anledning att han inte behöver något. Han är jämn och väldigt mjuk i muskulaturen, aldrig "styv" eller stel i kroppen. Men så är han 6 år gammal också, på så unga hästar har man sällan sådana problem med musklerna. Dock kyler väldigt gärna benen efter ridning för att minska risken för blödningar och använder då iskallt vatten och i undantagsfall kylliniment.

På Esco däremot är linimentet ett jättebra hjälpmedel. Han är lite styvare i kroppen och blir absolut mjukare av ett värmande liniment på rygg/rumpa. För att förtydliga jag använder alltid värmande liniment på muskler efter träning. Aldrig kylande! Det är att mjuka upp och öka blodgenomströmningen man vill åt och det gör man med värme. På Esco masserar jag in värmande liniment ganska direkt efter ridpasset. Duschar gärna av honom och smörjer sedan in på en blöt häst för att lättare fördela linimentet. 

Nu efter att ha använt Trikems värmesalva vill jag även hylla den! Man känner verkligen hur varmt och skönt det blir på händerna efter att ha masserat in salvan.


jätteintressant att läsa :)tack!

Tack för svaret!




Kom ihåg mig?