Det som inte får hända

Hände idag. Danny kom lös och sprang upp på bilvägen.

Jag skulle bara ut och gå med honom en liten sväng men hann inte mer än några meter utanför stalldörren så reste han sig, ganska högt. När han vevade med frambenen fick han in longerlinan mellan och när han sedan landade klev han på linan, vilket gjorde att spännet som satt fast uppe vid munnen gick rätt av.

Först fattade han inte att han var lös, men sedan vansinnesgalopperade han runt ridhushörnet och ut på bilparkeringen, upp på bilvägen (där det tack och lov inte kom någon bil) innan han vände och galopperade in mellan hagarna. Där fick vi tag i honom och ledde in honom i stallet igen.
Kylde alla benen i 20 minuter, sedan fick han rejäla lager med kylande isliniment på knän+hela benen ner till hoven. Fick stå inne i boxen en stund och sedan kylde jag med vatten igen. Sprang lite med honom i ridhuset och han såg ut att trava på som vanligt.

Inga sår, inga trampskador eller svullnader syntes vid första anblicken. Jag såg honom springa hela tiden och han gick inte omkull, men det var hög fart och han tog sig genom både bilväg och diken så oddsen att han klarat sig utan en repa är väl inte de bästa.

Nu går han i hagen och äter hö, ska tillbaka igen och visitera honom senare för svullnader kommer inte alltid direkt. Så hemskt otäckt det är när det händer, och höjden av otur att han klev ner på linan så att den gick av.
J

Nämen usch! Tur det gick "bra" för er ändå! Alla ägares mardröm det där...

Det går nog helt säkert bra, en frisk häst tål att härja lite innan den går sönder. Även man har hjärtat i halsen när man ser dem...

Har ni nära till större väg? Jag är så glad att jag inte bor nära en trafikerad väg, här gör det i princip inget om de rymmer, bara en grusväg och massa åkrar. Men var på en klinik där det gick en jättetrafikerad väg med massa lastbilar osv typ 20 m från och det var öppen grind så hur lätt som helst att ta sig ut. Ångest!! :/

M

Ja det är jätte hemskt när det händer, men du måste ju tänka på att det är en unghäst du har. Han har massa energi i kroppen som han måste få ut o det hjälper inte alltid med liten rasthage utan stimulans, ridning och promenader. Självklart skall man vara försiktig å omsorgsfull häst ägare, men dom måste få lov att vara just det dom är ibland en häst! Nu säger inte jag att det är därför han ställde sig m.m utan att det kan vara bra att ha det i bakhuvudet i framtiden.

M

Jag kanske ska tillägga att jag själv har jobbat många år med unghästar och kom fram till att det var vanligare att dom skadade sig utav understimulans än av sin egen energi. ;-)

Åh så obehagligt.. hände en gång med mammas häst, hon ramlade av på en ridtur och den kom lös upp på vägen. En bil kom men den hann stanna som tur var, men då skenade han genom skogen istället och när han kom hem hade han trampat av sig 3 av 4 skor och var helt rispig i benen..

Kan tillägga att det var den lugnaste hästen vi har, tänk om samma sak hade hänt typ vårat heta fullblod, då hade han nog skenat rakt in i ett träd :(




Kom ihåg mig?