Hur importerar man en häst

Camilla: Hur gör man när man importerar hästar? Är det några extra kostnader som tillkommer? (alltså förutom frakten för det förstår jag givetvis att det kostar) Är det någon "tull" liksom?

Svar:


Nu förutsätter jag att vi pratar om en häst som ska importeras från ett land som tillhör EU. Vet faktiskt inte hur det gäller med tull men skulle tro att är det import från land inom EU är det ingen tull. Vi betalade ingen tull från Tyskland.

Det man måste man tänka på att en vanlig köpebesiktning i ex. Tyskland kanske inte alls motsvarar en vanlig köpebesiktning i Sverige. Du måste kolla upp allt, be säljarna att boka en tid där allt som du vill ska ingå i besiktningen ingår (ex. böjprov, röntgen, blodprover).

När besiktningen är gjord ska du givetvis få se papper på detta samt skulle jag rekommendera att en svensk veterinär tittar på röntgenbilderna/papperna.

När allt är ordnat anlitas oftast en transportfirma (lastbil) som kör hästen till Sverige. Innan detta behövs också ett hälsointyg (utfärdas av en veterinär precis innan avresa).
Det som kostar extra mot att köpa i Sverige är givetvis transporten till Sverige. En bra transportfirma med lastbil brukar landa på ca 6000- 10 000 kr.

Hoppas du blev lite klokare!




Kom ihåg mig?