Sadelprovning på Strömsholm - ris och ros

Då var vi äntligen hemma igen! Tänkte faktiskt berätta om hela dagen, och precis vad jag tyckte om bemötande, sadelprovning etc.

Kl 8.00 började vi med att lasta Danny. Eller rättare sagt, inte lastade Danny. Han stod, tjurig som en åsna och sa att "no way" att jag går in där. Efter viss övertalning traskade han dock snällt in.

Vid 10.45 var vi på plats på Strömsholms sadelmakeri. Gick och frågade var vi skulle ta vägen och fick svaret att de brukade lägga på sadlarna på parkeringen precis utanför sadelmakeriet, och sedan gå upp till ridhuset och prova dom som låg bra. Konstaterade att parkeringen låg precis vid bilvägen och det blåste full storm ute, tänkte dessa människor att vi skulle stå här ute?! Nu var det min tur att säga "NO WAY" och bad att de skulle ta upp alla sadlar till ridhuset direkt, vilket de också gjorde. Eftersom det var både jag, min tränare och en till som var där och skulle prova togs det med diverse sadlar efter önskemål.

I ridhuset var jag sist ut, så jag och mamma promenerade runt med Danny. Under tiden lyssnade jag på vad som sades om de andra hästarna och vad de skulle ha för sadlar. 

När det var dags för Danny fick jag leda honom så hon fick kika på honom i rörelse, sedan gjorde jag halt och hon tittade på ryggens vinklar. Hon lade sedan på sadlar från Equipe och Amerigo, ett flertal olika modeller. Vi tog en i taget och jag fick testa att rida i alla modellerna. Men redan här måste jag säga att jag blev ganska besviken på utprovningen. Hon lade helt enkelt på sadlarna, direkt på schabrak och spände gjorden. Utan att kolla speciellt noga på det hela och sedan fick jag rida. Jag reagerade på ett flertal sadlar att "aldrig att den här ligger" och mycket riktigt, det glappade, gled.



Tänkte att, jaja i vilket fall får jag testa rida i flera olika modeller. Några Equipe-modeller blev blankt nej, jag satt av efter bara något varv då det inte passade mig som ryttare. Egentligen kändes ingen Equipe helt rätt och inte förrän hon lade på en Amerigo Cortina kände jag att "nu känns det rätt". En modell som låg ganska bra på Danny, men denna demosadel var för trång vilket ledde till att den gled fram.

Ska jag vara ärlig tyckte jag att själva utprovningen var kass. Inga sadlar låg egentligen speciellt bra på Danny och det kändes inte alls som att hon tittade speciellt noga. Jag reagerade även väldigt stark på att hon höll med om allt man sa, tyckte jag inte om sadeln tyckte hon inte heller om den och vice versa. Funderade ett tag på att säga att jag "älskade" en sadel som jag visste låg katastrof för att de om hon skulle säga att "den är super på honom" bara för att se om hon bara var ute efter att sälja.



Dock har jag i alla fall fått konstaterat att jag inte trivs i Equipe-modellerna, jag får panik av de upphöjda sätena och känslan att puttas framåt. Amerigon kändes helt rätt för mig, ska kika vidare och se om det finns en Cortina eller Cervina ute med bredare bomvidd att låna hem och prova.c

I bilen hem hade jag dock ett långt telefonsamtal med Ellen och även Carro som säljer Childeric, jag måste säga att DET bemötandet är vad jag är ute efter! Jag fick svar på alla mina frågor, stora som små. Hur jag skulle gå till väga om jag måttade en helt ny, hur jag skulle tänka om jag provade begagnade childeric's etc.

Det lutar väldigt mycket åt Childeric, men skulle vara intressant att se de två Amerigo-modellerna innan.

Jag upplevde också att jag blev dåligt bemött av Amerigos/ridins säljare. Fick inte övertygande svar och det kändes så himla tveksamt allting.

Sen ringde jag Ellen, och hon sa javisst, klart vi bygger en sadel som passar din häst, det löser vi. Hon verkar otroligt kunnig och hjälpsam, och hon försöker inte sälja in sadlar som ej passar utan säger som det är. Hon ger även råd om man vill köpa en begagnad (dvs hon tjänar inget på det). Älskar mina Childeric sadlar, man kommer så nära hästen. <3

Om du vill ha en Amerigo så tror jag på Cervian! :) Den är dock extremt djupt och man sitter lite högt över hästen (tycker jag som mest rider i Childeric).

Jag va på en sån där sadelutprovning med ridin. Så här i efterhand så tycker jag nog att det var lite bortkastade pengar. Den utprovade sadeln satt inget vidare igentligen,,,visserligen satt den bäst av alla modeller, men det gled alltid fram under det året jag hade sadeln, även fastän den var tillräckligt vid.

Hej Frida! Jag föreslår att du åker till mustang i sthlm, det ligger ungefär vid Arlanda. Jag har 3 vänner som varit där som allihop kommit hem med en varsin hopp & dressyrsadel som legat kanon! Vet dock ej om dom har just de märke du söker, men det är nog enkelt att kolla upp. Ska själv åka dit med Happy om ett par år när han växt färdigt är det tänkt. Lycka till :)

Ska du åka till en ny utprovare så skulle jag åka till sharpman! De har ju sin bas i linköping, men kommer bl.a till sthlm en gång i månaden. Jag provade ut min nya sadel där och fick väldigt bra hjälp! Dessutom berättade vår kiropraktor att deras försäljare inte har provosion (heter det så?! :p) på antalet sadlar de säljer, vilket gör att de verkkigen gör sitt yttersta för att sadeln ska passa!!

Jag är iaf jättenöjd med den hjälpen jag fick där :)

ida

Jag är oxå jättenöjd m Sharpman och hade Emma som utprovare. Oberoende av märken och KUNNIG! Man kan ringa dem så fort man har en fråga och de är alltid trevliga.

Ett tips om man köper Amerigo-sadlar är att verkligen läsa igenom villkoren för reklamationer, inbyte osv NOGA.



För att ha en chans att reklamera dessa väldigt dyra sadlar (kostar runt 30.000) ska man ha skött dom noggrannare än en baby och med Amerigos egna lädervårdsprodukter.

@Sandra och Frida. Mustang säljer varken Amerigo eller Childeric. Däremot har jag också alltid fått bra hjälp där. Sista gången blev det dock mindre bra till en början, men då åkte vi bara tillbaka och bytte till en annan sadel som passade bra.



Ridin gillar jag inte alls, använt dom en gång.



Ellen är duktig,dock skulle jag nog vänta med att måtta en Childeric tills jag haft hästen ett tag och vet att ryggen kanske inte kommer att förändras så mycket mer. Det är ju en dyr sadel...

J

Tyvärr är det så att bara för de kallar sig sadelutprovare så garanterar det inte någon vidare kunskap. Känns det inte bra, så är det oftast inte det heller!



Angående det där med att måtta en sadel så skulle jag nog avvakta tills jag med säkerhet vet att hästen är nåt så när färdigutvecklad i ryggen, då det handlar om stor summor pengar. Men det är svårt det där, du måste ju andra sidan har något bra att rida i under tiden... Jag är glad att jag själv lämnat sadeldjungeln (för denna gången) ;)

Visst är det trist! Jag känner igen mig i det du berättar ( fast från en helt annan utprovare). Det ända jag känner, är att man skulle vilja ha mer kunskap själv , så att man kunde ställa mer frågor om sadeln uppbyggnad, och varför just "den" sadeln är så bra för just mig och min häst!

Hoppas du hittar en som passar!



Lycka till! / Karin

Usch, jag vet precis... O så blir man irriterad för man betalar ju banne mig för deras kunskap/hjälp men jag har blivit lurad tillräckligt många gånger :( Nu lyssnar jag bara till mig själv (och hästen förstås). Nu har jag också hittat min ultimata drömsadel (en Childeric) så nu tänker jag inte leta fler sadlar. Nästa gång jag behöver en ny så blir det en ny Childeric helt enkelt. Men en sak har jag själv lärt mig, det är inte alls säkert att helt ny sadel ligger perfekt, eller ens bra, även om du provat en likadan begagnad. Hittar du en begagnad kvalitétssadel som ligger bra, köp DEN och just den sadeln! Lycka till med letandet :)

Min förra häst fick vattenblåsor på ryggen efter provridning i en sadel som de provat ut så jag ger inte många ören för deras sadelutprovning :/ Lycka till med sadelletandet!

Hans rygg ser inte så svår ut så jag hade nog provat ut en själv i väntan på en childeric.



Kolla in sadelmagasinet.se, de brukar ha många amerigo hemma och man kan beställa hem de för att testa.

Jag rider i Childeric, och jag älskar dem! Underbara sadlar! Ellen är en fantastisk person med stort servicemind, verkligen toppen.

Ellen är kunnig, professionell och är alltid trevlig.



Jag tycker att det var värt att lägga ut såpass mycket pengar som jag gjorde på min sadel. Dom är fantastiska! Min är måttanpassad efter hästen och mig, perfekt! Mjuka sadlar, man kommer nära och får stöd samtidigt som man är fri.

Underbart, ömtåligt läder i en handikappsadel, MAN KAN INTE HAMNA FEL I DOM MÅTTBESTÄLLDA ;)



Jag älskar dessa sadlar, Ellen är en fantastisk ÅF och jag kan bara varmt och väl rekommendera dig om dessa sadlar, dom är värda 30.000 kr, och det märks att de är dem bästa sadlarna på marknaden :)

Fast strömsholms sadelmakeri och ridin är ju inte samma. Jag åker ner till maria på ridin i stockholm med mina hästar och är väldigt nöjd sen flera år, aldrig haft problem att byta in mina sadlar mot nya heller.

Min ena går nu med en alto som är ombyggd till honom och mig för att bli optimalt, så de går ju att anpassa väldigt individuellt.

Är sugen att prova en childeric också mest för att jag är nyfiken, vet inte riktigt vad jag tycker om att de inte är ullstoppade bara.

Så är du ute efter en amerigo så ring maria och kolla, hon har bra koll på vilka olika begagnade som finns på marknaden så det kanske finns med rätt vidd att testa. :)

Hej du har defentivt inte fått prova sadel med någon från amerigo eller ridin. När jag ser bilden på din häst så har du inte heller fått prova en modell som lämpar sig för den ryggen. Vi går igenom hästen, och ryttaren får själv känna under sadeln och lära sig vilka detaljer som påverkar både häst och ryttare. Läs om hästtyper på ridin, så kan du lära dig mer om vad som påverkar hästar med olika rygg. Med vänlig hälsning, maria

Svar: Hej! Jag har nu beställt en childeric istället så sadelletandet är över. Amerigo är dock fantastiska sadlar. Tack ändå!
Frida Hallgren




Kom ihåg mig?